Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O Nouă Înţelegere

Nota. Pentru cititorul neavizat, trebuie sa declar faptul ca sunt un anti marxist convins, consider comunismul si fascismul crime impotriva societatii umane si in sfarsit consider utopiile socialismului european un rateu la fel de mare ca si cele ale capitalismului fiduciar. Cripto-comunismul, numit la noi socialism, il dispretuiesc profund si il acuz de saracirea tarii si a populatiei ei.  Cred ca “Purtatorul de vorbe” al PSD, dl Dan Sova, ne-a dovedit din plin tendintele fascistoide ale acestui jalnic cripto-comunism. Am fost si voi ramane un conservator, care considera ca libertatea individuala este valoarea cea mai de seama a fiintei umane sustinuta de dreptul natural (lex naturalis) si egalitatea de şanse. Sustin cu convingere faptul ca societatea, prin entitatile ei statale sau internationale, trebuie sa-i pedepseasca pe criminalii care actioneaza impotriva intereselor ei.

***

Am citit cu oarecare stupoare ca martea trecuta ( 6 martie, a.c) ca “Fratii lui Lehman” (Lehman Brothers) si-au reluat activitatile in SUA. Deci, conform Reuters, după 1.268 de zile, Lehman Brothers va începe să-ai ramburseze datoriile către creditori incepand cu 17 aprilie 2012. In momentul producerii falimentului, cel mai mare din istoria SUA şi care a zguduit din temelii sistemul financiar mondial, Lehman Brothers avea active in valoare de 639 de miliarde de dolari.

După 1268 de zile, încheierea procedurii de faliment permite Lehman Brothers să distribuie circa 65 de miliarde de dolari creditorilor, care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari. Planul Lehman de rambursare a datoriilor a fost aprobat în decembrie 2011 de un tribunal american pentru falimente Lehman Brothers are disponibile lichidităţi de circa 18 miliarde de dolari şi ar putea, potrivit Bloomberg, să plătească iniţial creditorilor 12-14,7 miliarde de dolari, în funcţie de cât capital are nevoie ca rezervă pentru litigii. Planul Lehman de 65 de miliarde de dolari prevede plata către creditori a 18 cenţi pentru un dolar, în următorii câţiva ani.

Din nefericire, inca o data, democratia liberala s-a dovedit ineficienta in fata pradatorilor financiari. Reintrarea pe piata a acestui “monstru financiar” ma face sa cred ca din nefericire, incredibil dar adevarat, nimeni n-a fost pedepsit ori condamnat pentru efectele acestei gestionari catastrofale, a acestei rupturi de proportii.

Intr-un stat de drept adevarat, un inginer, un arhitect, un militar, un cercetator, un lucrator oarecare daca ar fi comis asemenea greseli profesionale ar fi fost fara doar si poate acuzat in fata unui tribunal. Escrocilor planetari nu li s-a intamplat insa nimic. Ba mai mult: o data stabilizate bancile private, directorii acestora au reinceput speculatiile cu bani publici, continuand sa dicteze regula jocului ca si pana acum (fiindca pretul de piata al banilor si cursurile valutare sunt determinate prin schimburile interbancare, stabilite desigur cu concursul bancilor centrale) si acordand imprumuturi cu dobanzi mult mai mari (si riscuri cvasi-nule) decat cele acordate lor de bancile centrale. Astfel, pe traseul dintre creditor si debitor, bancile aduna sume frumusele, care le permit sa ramburseze fondurile publice si, simultan, sa fabrice din nou dividendele si primele-gigant pentru satisfacerea conducatorilor si brokerilor lor. Daca asta se numeste capitalism, atunci eu nu pot sustine o astfel de oranduire.

***

Din nefericire, democratiile occidentale au pierdut pariurile cu capitalismul fiduciar, lasat fara supravegherea legala eficienta si au adus la suprafata ideea “corporatismului de stat” pe care il intalnim astazi in economiile BRIC (Brazil, Rusia, India si China) si care ar putea fi salvarea societatii din calea unor crize pe care o simtim cu totii. Tuturor celor care gandesc in acest fel vreau sa le amintesc cateva fapte:

 1. Corporatismul de stat” este un fenomen fascist sau comunist. Contrar opiniilor consacrate, fascismul italian si cel german, se regasesc in stanga doctrinara. “Manifestul Fascist” (Il manifesto dei fasci di combattimento) a fost conceput si publicat de liderul sindical Alceste De Ambris si de Filippo Tommaso Marinetti, devenit mai tarziu si ideologul miscarii fasciste. Mult mai tarziu (in 1932), va publica Benitto Mussolini eseul numit  “Dottrina”, care va atenua tendintele de stanga initiale, promovate de sindicalistul Alceste De Ambris.
 2. Din punct de vedere economic, fascismul promoveaza “corporatismul de stat”. Economie, in care statul este mediatorul suprem intre toti componentii sociali, care fac parte din economia unui stat. Doctrina a fost formulata de sociologul, filozoful si economistul austriac Othmar Spann si preluata de Benito Mussolini si introdusa ca doctrina socio – economica a fascismului italian. Othmar Spann, un profesor vienez extrem de carismatic, (aminteste foarte mult de Nae Ionescu) conservator nationalist, anti-liberal si profund anti-socialist, reuseste sa se certe cu toata lumea si este “internat” de nazisti intr-un lagar de re-educare. Este eliberat dupa o perioada scurta la insistentele invataceilor fascisti din Italia si Spania.
 3. Ramasitele fascismului economic au supravietuit mult mai eficient comunismului pseudo-marxist. De fapt avem astazi doua exemple clare ale “corporatismul de stat” printre marile puteri ale lumii. Primul exemplu este Federatia Rusa, care a mostenit si unele aspecte politice ale fascismului, dar a mostenit in totalitate “corporatismul de stat”, prin care statul (sa zicem Putin, la ora actuala)  hotaraste care este jocul si care sunt regulile lui.
 4. Implementare poate putin mai diferita, dar la fel de asemanatoare ideilor lui Othmar Spann, o regasim in China moderna, care promoveaza un capitalism de stat sub acoperirea traditionala a unui partid numit comunist. Personal sunt convins ca Deng Xiaoping, fondatorul “socialismului cu caracteristice chinezeşti” şi a reformei economice din China, cunoscută ca “economia de piaţa socialistă”, a fost profund influentat de Othmar Spann, care a formulat teoretic si ideologic exact ceea ce se intampla astazi in China.

Mai mult decat clar (pentru mine) ca liderii europeni incearca astazi dupa aproape 4 ani de la inceputul acestei crize sa creeze  o “Noua Înţelegere” in sistemul Uniunii Europene. Unii au inteles, altii sunt inca la stadiul “orbul gainilor”. Ca este bine sau rau, asta o vom putea vedea in cateva luni. Daca tot vorbim de o “Noua Înţelegere”, cred ca trebuie sa rememoram (sau sa cunoastem) urmatoarele:

Franklin Delano Roosevelt ( FDR)  a incercat sa iasa din criza (1929 –1933/4) cu ajutorul  unui nou contract social, unul din cele mai importante din istoria moderna a societatii umane. Atacat din toate partile, de la extrema stanga comunista si pana la fascistii americani, inclusiv de socialisti si de ultra-conservatori, este pana in zilele noastre un exemplu de intelegere sociala care a “altoit capitalismul”, finalizand pentru aproape jumatate de secol asa zisul laissez-faire si metamorfozand capitalismul intr-un sistem economic si social regularizat si acceptat de toti actorii economici si sociali.

Cand vorbim de “Noua Înţelegere”  in contextul creat de FDR vorbim de fapt de doua perioade – “First New Deal” (1933) si “Second New Deal” (1934–36). Trebuie mentionat ca legislatia si institutiile create atunci au rezistat pana la sfarsitul anilor ’80 si de facto institutiile create de FDR atunci – Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), Federal Crop Insurance Corporation (FCIC), Federal Housing Administration (FHA), Social Security System si Securities and Exchange Commission (SEC) exista pana in zilele noastre. Din nefericire, amendamentele aduse in regulamentul acestor institutii au creat conditiile crizei economice in care ne zbatem toti in zilele noastre.

Prima Înţelegere” din 1933 s-a ocupat cu restructurarea sistemului financiar-bancar, infrastructura si transporturile, precum si agricultura si productia alimentara.

A Doua Înţelegere”, intre anii 1934–36, a reglementat activitatile sindicale, contractele de munca colective, protectia sociala si a pus bazele legislatiei legate de activitatea IMM-urilor, care au devenit coloana vertebrala a economiei Statelor Unite. Paralel cu aceste masuri, FDR a anulat cateva legi anti-monopoliste pentru a relansa industria grea, a micsorat sensibil (13-15%) numarul salariatilor administratiei federale (bugetari)  si a micsorat pensiile veteranilor cu 40%. Intr-un cuvant FDR le-a cumparat cetatenilor undite in loc sa imparta peste! Citeste mai departe pe Curs de Guvernare


135 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna ziua
  Lehman Brothers poate opera din nou,cei care si-au dat economiile fondurilor de pensii ce au investit in bonduri ale Greciei spun ” pa” la jumatate din banii dati….
  joc cu suma zero,ca tot e la moda
  sau cum zice Moritz ( sau prietenul meu ,ajuns in lumea dreptilor Paul F..),” toit traim din pierderi”
  intrebarea e ,cit?

  in acelasi timp la austin/tx se lanseaza filmul despre o femeie de 38(!) ani gasita moarta intr-un apartament din londra dupa 3 ani/joyce a murit privind la teve si pregatind cadouri de Craciun pentru prieteni
  acum aflam ca 28 pct din americani traiesc singuri in casa si ,la fel 48 pct din suedezi…
  care or fi valorile umane???

  p.s eu am nepoti si ma bucur de ei si,sper,ca si ei se bucura cind sunt cu mine

  intamplator

  09/03/2012 at 4:40 pm

  • 🙂

   mar

   09/03/2012 at 4:42 pm

  • Salut 🙂
   Care valori? au fost, sau nu am stiut noi ca nu au fost niciodata 😦

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:30 pm

   • @theophyle
    ceva mai tirziu;
    da ,sunt valori=familia si credinta-
    rog sa nu fiu considerat legionar,ca nu sunt

    intamplator

    09/03/2012 at 6:15 pm

    • @intamplator 🙂
     nu stiu ce esti tu. Eu am fost acuzat ca sunt sef de cuib. Serios – intr-un comentariu 🙂

     Theophyle

     09/03/2012 at 6:18 pm

     • atunci ma simt onorat,daca sunt in ” cuibul” tau
      scurt: un tip care a muncit 20 ani in ” socialism” si din mai 90 a avut sansa ca niste ” imperialisti americani” sa-i acorde incredere,necunoscindu-l si intilnindu-ne prin intermediul unui emigrant in us( emigrantul ma injura si azi ca am fost prost)/culmea,americanii aia ma considera si azi neexpirat si ma folosesc unde au probleme de incredere,nu in romania

      intamplator

      09/03/2012 at 6:24 pm

  • Exemplu de valori umane. Pe site-ul ziare.com urmatorul comentariu: „Tu vorbesti, lingau pupincurist ordinar !”. urmeaza notele, adica „calitatea comentariului”: 4 stele din 5. Ce valori?

   Aha

   09/03/2012 at 5:30 pm

 2. Salut! 🙂 am citit de 3 postarea :D. greu la deal si mai greu la vale .”crema” omenirii” a uitat omenie. 🙂

  zigzag

  09/03/2012 at 4:44 pm

  • Salut Ziggy,
   Din nefericire rare ori crema omenirii a produs ceva pentru omenire 🙂 Rari au fost, dar foarte buni!

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:32 pm

 3. ziua buna.
  gasiram si numitorul comun al celor doua doctrine transmutat in prezent:
  http://sareinochi.com/2012/03/09/prostia-nu-moare-dar-nici-nu-se-preda-doar-se-intoleste-in-haine-che-ghevaro-naziste/

  Sare'n Ochi

  09/03/2012 at 4:49 pm

  • Salut Sare,
   vai mama noastra daca astia castiga alegerile!

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:32 pm

 4. Ziua buna.

  Un aport insemnat la constructia corporatismului de stat in America de Sud l-a avut Mihail Manoilescu, in principal prin ale sale „Teoria protectionismului si schimburile internationale” si „Secolul corporatismului”.

  EuCuMine

  09/03/2012 at 4:57 pm

  • Salut,
   sper sa nu te deziluzionez. Teoriile lui Manoilescu, au fost bazconii care i-au influentat pe autocratii Sud Americani sa-si oropseasca poporul. Scuze si Ceausecu le-a placut. Impact 0, valoare 0. Sper ca nui te supara adevarul 🙂 Ai aici despre poporansmul lui Manoilescu, care nici macar nu erau a lui. Smecher 🙂

   http://ro.wikipedia.org/wiki/Poporanism

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:40 pm

   • recomand-daca imi este permis
    nial fergusson” vestul si restul”
    explica asa de bine cu america de sud

    intamplator

    09/03/2012 at 6:17 pm

   • Nu, deloc. Nu-mi place individul. E doar inca un ganditor fascist ce a pus prea mult pret pe ideea de „prin noi insine”.

    EuCuMine

    09/03/2012 at 6:27 pm

    • @eu cu mine
     nu stiu daca e fascist sau nu/din cit am inteles eu nu prea ii plac ” nemtii” si dictatura in general;
     eu cred ca prin ce scrie nu emite ” sentinte” /mai degraba te indeamna sa reflectezi
     cam ce incearca la noi bmurgesu si lboia

     intamplator

     09/03/2012 at 6:36 pm

     • Ma refeream la Mihail Manoilescu.

      Structura ‘arborelui raspunsurilor’ uneori e inselatoare.

      EuCuMine

      09/03/2012 at 6:59 pm

      • @eucumine
       da, ” unde dai si unde crapa”
       multumesc de clarificare

       intamplator

       09/03/2012 at 8:36 pm

 5. buna ziua,
  incredibil, dar adevarat, ca lehman brothers a inviat….chiar inainte de Paste
  🙂

  skorpion

  09/03/2012 at 5:07 pm

  • Salut Skorpi 🙂
   Multe minuni inainte de Pasti.

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:41 pm

 6. in ritmul asta o sa reapara si Standard Oil din 1910!

  radu

  09/03/2012 at 5:12 pm

  • Salut Radu 🙂
   mai intai Enron!

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:43 pm

 7. buna ziua si spor la cele 40 de pahare de vin!
  multumesc frumos Theo pentru articol.Am invatat multe din el.

  cristibucuresteanu

  09/03/2012 at 5:14 pm

  • 44, s-avem pardon, io asa stiam, hac! 😛 😀 😛 😀

   luminita

   09/03/2012 at 5:41 pm

   • Cu grija luminita 🙂
    Nu stiu de ce 44. Au fost numai 40 de mucenici la Sebastia 🙂

    Theophyle

    09/03/2012 at 5:44 pm

  • Salut 🙂
   Cu placere!

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:43 pm

 8. buna ziua,
  foarte buna postarea si instructiva. din pacate lucrurile rele se uita rapid si se revine la vechile metehne.

  mar

  09/03/2012 at 5:42 pm

  • mar 🙂
   Multumesc, noi scriem, poate cineva isi va aminti!

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:45 pm

 9. Theo, si eu sunt frustrata de lipsa de orizont/solutii cu privire la absentza unei alternative la actualul sistem (politic, financiar, social, etc.) in viitorul apropiat, si eu achiesez la naduful tau ” daca asta se numeste capitalism, atunci eu nu pot sustine o astfel de oranduire”.
  Dupa ce ma racoresc ( maruntind printre dinti la aflarea unor vesti ca aceasta, de un cinism exasperant) raman cu eterna nedumerire : de unde, care, cum, altfel de oranduire ???? eu nu intrezaresc o alta forma de convietuire economica globala, un alt tip de mecanism financiar, de filozofie si/sau regim politic, indeajuns de puternic, consolidat si/sau articulat care sa isi poata croi, in viitorul apropiat, un ascendent.
  Ce imi poti spune despre fenomenul Brazilia, se pare ca ei si-au gasit un modus vivendi economico-financiar diferit.

  Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

  09/03/2012 at 5:43 pm

  • Salut lumi (pentru…etc) 🙂

   Brazilia este o tara extraordinar de bogata si cineva a hotarat sa limiteze furturile si coruptia. A reusit cam 50% si asta inseamna multi bani. Lucrurile au fost facute extrem de autoritar si economia este extrem de protectionista. Ei nu cumpara nimic ce pot produce. Nivel de trai extrem de redus, dublarea lui produce o mare fericire. Cand traiesti cu cu 5 $ pe zi si castigi deodata 10 $ – se numeste mare progres. Una dintre cele mai restrictive economi din lume. Othmar Spann ar fi fost mandru 🙂

   Theophyle

   09/03/2012 at 5:52 pm

   • asa e
    dar,se termina in curind…..

    intamplator

    09/03/2012 at 6:19 pm

 10. Seara buna Theophyle
  – Too big to fail e o expresie inventata de politicienii cumparati de sistemul financiar si prin care se neaga instrumentul de baza a autoreglarii capitalismului . Nici nu e de mirare . Primii care finanteaza in valori absolute oricare campanie electorala sint bancile , firmele de asigurari si multinationalele . Aceasta finantare a rasturnat principiul de baza democratic prin care votul este a oamenilor ca fiinte umane si in nici un caz al firmelor ca persoane juritice care pompeaza bani grei si asteapta rasplata in anii de guvernare a domnului X sau Y.
  – Recent , ministrul justitiei american a declarat ca statul poate elimina preventiv cetatenii proprii care reprezinta reale riscuri fata de siguranta tarii . Aceasta este noua forma de gindire politica care la altii si in alte timpuri a dus la nasterea NKDV cu armasul KGB , Departamentul securitatii statului si stim cu totii citi au fost eliminati fizic ca „dusmani ai poporului” sau „inamici a orinduirii socialiste ” . 😦
  Concluzie , democratia este in declin peste tot .
  – In alta ordine de idei , Volkswagen a publicat bilantul pe anul trecut . Profit record , unicat in intreaga istorie a firmei . Ca urmare , consiliu de administratie in colaborare cu sindicatele a decis sa acorde proprilor angajati nemti cu contracte colective de munca (90.000 persoane care indeplinesc aceste conditii in cele 6 fabrici a firmei in RFG ) un bonus de 7.500 euro . Sapte mi cinci sute euro . Mercedes a decis pe acelasi principii sa acorde un bonus de 4.100 euro .
  Porsche (tot grupul VW) , a stabilit un bonus de 7.600 euro .
  Aceste exemple au scopul de a demonstra cum locomotiva germana se mentine mereu in fruntea UE dar si cum capitalismul si politica gasesc formule cistigatoare in a mentine pacea sociala si devotamentul angajatilor fata de firmele mama .
  Inchei cu o alta constatare fara de care nu ma puteti critica . 😆
  Nu e nevoie deci sa apara presedintele german in public pentru a cere mariri de salarii caci aceiasi capitalisti germani se gindesc singuri cum sa stimuleze atit angajatii cit si consumul . Culmea , capitalisti privati cu angajati privati . De bugetari nu a discutat nimeni in RFG si in parlamentul lor 🙂

  Ștefan A.

  09/03/2012 at 6:27 pm

  • Salut Stef 🙂
   a venit timul sa-i lichidam inainte de a fi lichidatu de ei!

   Theophyle

   09/03/2012 at 11:07 pm

 11. „Intr-un cuvant FDR le-a cumparat cetatenilor undite in loc sa imparta peste”. Nu stiu cum si ce se vota atunci, dar azi cetatenii voteaza pe cei care le promit peste, si mai nimeni nu voteaza pe cei care promit undite. Orice „new deal” ar vrea cineva sa faca nu are cum decit prin inselatorie: sa promita peste dar sa livreze undite.

  Aha

  09/03/2012 at 6:30 pm

  • Aha,
   o sa trebuiasca sa se obisnueasca sa gandeasca diferit. In iazul asta nu mai sunt pesti!

   Theophyle

   09/03/2012 at 11:08 pm

   • Eu n-am nevoie de unditele lor la suprapret, prefer sa imi fau o undita singur. Ca asta inseamna sa prinzi peste, nu ce cred ei.

    John Galt

    10/03/2012 at 5:55 am

    • Perfecta dreptate. Mi-a adus aminte de :”I don’t want to achieve immortality through my work. I want to achieve it through not dying.”

 12. Mr. Theophyle

  Inceputul articolului… Nu stiam in intregime ce ma indeamna sa vin aici zilnic in vizita de cateva ori pentru adapat cu ganduri…
  Acum inteleg si mai bine.

  A A

  09/03/2012 at 6:53 pm

  • Salut A A,
   esti asteptat sa vu zilnic – Politeia este si casa ta!

   Theophyle

   09/03/2012 at 11:08 pm

 13. intamplätor,

  vreau sä-tzi spun ceva, nu ca sä-tzi placä mai mult nemtzii,
  nemtzii, nu sunt asa cum crezi si nici nu le place dictatura,
  nici ei nu sunt de acord, cu multe „capete luminate” care au
  vorbit pt. ei si in numele lor. au fost obligatzi sä fie disciplinatzi
  sä poatä merge mai departe, cand totzi bärbatzi erau in siberia,
  femeile si copii au cärat pietre si au dus molozul, din orase.
  sunt muncitori, dar au si ei puturosii si asocialii lor.
  atunci cand te cunosc, cand esti corect, e drept trece ceva timp,
  te apreciazä te iubesc.nu cer sä träiesti viatza lor, dar sä fii
  corect.

  theo- nona

  09/03/2012 at 6:58 pm

  • richtig, theo-nona, richtig
   🙂

   skorpion

   09/03/2012 at 7:01 pm

  • @theo nona/sarutmina
   la nemti imi place seriozitatea lor;imi place ca sunt de cuvint-desi in ultimul timp cred ca s-au ” turcit” si ei
   nu-mi place ca prea asculta mereu orbeste de ” gesheftsfurer”(scuze pentru cum am scris cuvintul)
   cit timp am lucrat pentru o firma germana,cind le spuneam nemtilor ca sunt gesheftsfurehr se ridicau in picioare si nu contraziceau nici cea mai mare prostie pe care o spuneam;asta nu mi-a placut( ca roman imi gidila orgoliul cind neamtul nu ma contrazicea,e drept)
   sper sa fi invatat de la americani ca mai trebuie sa si contrazica ,citeodata

   intamplator

   09/03/2012 at 8:44 pm

 14. da , unditze, platä dacä nu muncesc pämantul,
  pedeapsä dacä taie un pom, si nu pune altul in loc
  s-au nu stiu cate tufisuri.
  totzi tzärani sunt obligatzi sä-si curetze santzurile pe
  langä ogoare si casä ,asigurarea este obligatorie.
  nu eu tzip cä vine zäpada si apa si-mi i-a casa, cand
  am pus-o aiurea, dacä asta inseamnä dupä unii dictaturä…………….

  theo- nona

  09/03/2012 at 7:06 pm

 15. eu locuiesc intr-un oras mare, nu-mi permit sä las trotoarul in fata casii murdar,
  nici in curte, am niste pomi peste stradä, toamna strangem frunzele, si
  plätim toate serviciile. dar nu asteaptä nimeni, sä inoate in zäpadä, s-au murdärie
  dar romanii UNII, stäteau in casä la cäldurä s-au carciumä si soldatzii se speteau in
  frig. nu mä trefer la bätrani si copii, dar nu-mi place miorläiala.

  theo- nona

  09/03/2012 at 7:14 pm

  • aici este voie sa lasi zapada in fata casei, in fata blocului pentru ca desi este ~lege~, regula de la primarie, aceasta nu vine sa ne amendeze pentru ca, deh, vin alegerile si ne suparam daca sintem amendati…
   🙂
   si uite asa este luna martie, orasul este infricosator de murdar, inca sint mici dimburi de zapada extrem de murdara, sint petice de gheata, tot tacimul…

   in loc ca oamenii sa fie amendati zdravan intr-o singura iarna, sa vezi ca iarna viitoare strazile vor fi curatate luna….sintem menajati!!!

   skorpion

   09/03/2012 at 7:32 pm

   • @skorpion
    depinde cine amendeaza
    daca mie imi da amenda unul care nu si-a dat el zapada din fata casei lui,cum sa-l cred?
    e ca oul si gaina
    daca ministrul ala de la economie semneaza un protocol cu minerii si vine altul dupa o luna si spune ca nu poate respecta ce a semnat ala cum sa-i crezi?
    daca eu platesc la ban ce datorez statului si statul cind are sa-mi plateasca mie imi spune ca nu poate,ca nu are, ce sa fac?
    nu se poate numai sens unic !

    intamplator

    09/03/2012 at 9:12 pm

 16. mega starul Opärilä, ce asteaptä, vrea o stradä suspendatä peste
  canale infundate,trotoare murdare, caini vagabonzi?????de sus nu se väd

  cu mistocärelile si goläniile lui , si-a bätut joc de Bucuresteni

  theo- nona

  09/03/2012 at 7:36 pm

 17. al tembel scrie scrisorele premierului, cum si ce sä
  facä. PONTA, este nesimtzirea si cretinismul intruchipat.
  cum sä dai un popor pe mana astuia.
  m-a inpresionat acum 2 zile, un tanär intelectual de rasä
  ,cu bun simtz cu discurs elevat. asta au nevoie romanii
  nu isterii si mitocänii,arogantze ala Nästase, lustruite de cristoiu.
  nu stiu cum il chema, dar sincer mi-a pläcut mult.

  theo- nona

  09/03/2012 at 7:43 pm

  • PAPAHAGI, nona, nu?

   skorpion

   09/03/2012 at 7:49 pm

 18. Toate problemele vin din dorinta de a reglementa dobanda de referinta la un nivel care „sa sustina economia”, de parca cineva chiar ar putea crea bunastare folosind astfel de instrumente monetare (adica hartii FARA VALOARE). Ei nu inteleg ca o dobanda mare sau mica este un efect si nu o cauza, pentru ca profitul in acest caz (sau costul banilor), sunt o consecinta a unor schimburi comerciale care au loc sau nu.

  Acesti oameni nu inteleg lucruri elementare. Daca ii intrebi DE UNDE VIN BANII i-ai blocat: toti se vor uita in sus (spre Isarescu), isi vor cauta singuri „stapanii” care sa le confirme statulul de SCLAV.

  Este o problema veche de cand lumea (camataria legala sau nu). E discutia dintre Shylock si Antonio, cine ar trebui sa aiba dreptate: PIATA sau Biserica (Statul).

  Unii nici pana azi nu au inteles de ce

  From 1917 on, Gottfried Feder studied financial politics and economics on his own; he developed a hostility towards wealthy bankers during World War I and wrote a „manifesto on breaking the shackles of interest” („Brechung der Zinsknechtschaft”) in 1919. This was soon followed by the founding of a „task force” dedicated to those goals that demanded a nationalisation of all banks and an abolishment of interest.

  ..

  The Nazis, due to a belief in a Jewish conspiracy, were vocal in their opposition to finance capitalism, interest charging, and profiteering. Adolf Hitler stated in Mein Kampf that „the attitude of the State towards capital would be comparatively simple and clear. Its only object would be to make sure that capital remained subservient to the State”. Hitler made a clear distinction between „capital which is purely the product of creative labour and … capital which is exclusively the result of financial speculation.”

  Hitler met Gottfried Feder in summer 1919, and Feder became his mentor in finance and economics. He inspired Hitler’s opposition to „Jewish finance capitalism.”[10]. In Mein Kampf, Hitler talked about the „Manifesto for the Abolition of Interest Slavery”, The 25 points of the National Socialist Party advocates „The abolition of incomes unearned by work, The breaking of the slavery of interest” and states „We demand the ruthless prosecution of those whose activities are injurious to the common interest. Common criminals, usurers, profiteers, etc., must be punished with death, whatever their creed or race”.

  Aventurile lui Jonathan Gullible

  Ken Schoolland – Aventurile lui Jonathan Gullible. O odisee liber-schimbistă

  Cu Şoareci alături, Jonathan grăbi pasul. Clădirile deveneau tot mai mari şi străzile tot mai aglomerate. Trotuarele făceau ca pietonii, chiar şi cei care umblau în genunchi, să se poată deplasa mai uşor. Imediat ce trecu dincolo de o clădire mare din cărămidă roşie, auzi zgomotul puternic al unor maşinării. Clinchetul rapid semăna cu al unei prese de tipărit. “Poate că e ziarul local,” spuse Jonathan cu glas tare, ca şi cum ar fi aşteptat un răspuns din partea pisicii. “Bun! În cazul ăsta am să pot citi totul despre insulă.”

  Căutând o intrare în clădire, dădu colţul străzii şi aproape se ciocni de un cuplu bine îmbrăcat, care se plimba braţ la braţ pe stradă. “Mă scuzaţi,” spuse Jonathan. “Nu pot găsi o intrare în clădirea aceasta de ziar. Aţi putea să mi-o arătaţi?”

  Doamna zâmbi în timp ce domnul îl corectă pe Jonathan. “Mă tem că te înşeli, tinere. Acesta este Biroul Oficial de Creare a Banilor, şi nu ziarul.”

  “Oh,” spuse Jonathan dezamăgit. “Speram să găsesc o tipografie importantă.”

  “De ce atâta dezamăgire?” spuse bărbatul. “Înveseleşte-te. Acest birou este mai important şi este o sursă de fericire mai mare decât o tipografie de ziar. Nu-i aşa, dragă?” şi bătu uşor mâna înmănuşată a doamnei.

  “Da, e adevărat,” spuse femeia cu un chicotit. “Aceşti oameni tipăresc o mulţime de bani pentru a face poporul fericit.”

  Poate că asta era soluţia de a pleca de pe insulă, se gândi Jonathan. Poate că aşa putea să-şi plătească plecarea cu un vapor. “Pare o idee minunată!” spuse Jonathan cu entuziasm. “Şi eu aş vrea să fiu fericit. Poate că aş putea tipări nişte bani şi…”

  “A, nu,” spuse bărbatul cu dezaprobare în glas. Îi făcu un semn dojenitor cu degetul lui Jonathan. “Asta ar fi imposibil. Nu-i aşa, dragă?”

  “Desigur,” adăugă femeia. “Cei care tipăresc bani fără să fie angajaţi de Consiliul Lorzilor sunt catalogaţi drept “falsificatori” şi aruncaţi în închisoare. Nu tolerăm astfel de ticăloşi în oraşul nostru.”

  Bărbatul încuviinţă dând din cap cu putere. “Când falsificatorii tipăresc bani şi îi cheltuie, banii lor inundă străzile şi jefuiesc valoarea banilor tuturor. Orice suflet sărac având un venit fix din salariu, economii sau pensie ar descoperi curând că banii lui nu mai au nici o valoare.”

  Jonathan se încruntă. Îi scăpase ceva? “Credeam că aţi spus că tipărirea de bani mulţi îi face pe oameni fericiţi.”

  “Da, e adevărat,” replică femeia. “Cu condiţia…”

  “…să fie bani tipăriţi oficial,” interveni bărbatul înainte ca ea să termine. Spre marele amuzament al lui Jonathan, cei doi se cunoşteau atât de bine încât îşi terminau unul altuia propoziţiile. Bărbatul scoase un portofel din buzunarul hainei şi trase afară o bucată de hârtie pe care i-o arătă lui Jonathan. Arătând spre o ştampilă oficială, adăugă, “Dacă este oficial, atunci nu este “falsificat”.”

  “Şi atunci se numeşte “finanţare prin deficit”, continuă ea, ca şi cum ar fi recitat dintr-un text de manual învăţat pe de rost. “Finanţarea prin deficit este o parte a unui plan de cheltuieli complicat şi sofisticat.”

  Băgându-şi la loc portofelul, bărbatul interveni, “Dacă este oficial, atunci cei care emit banii nu sunt hoţi.”

  “Sigur că nu!” spuse ea. “Şi sunt foarte generoşi. Cheltuie acei bani pe proiecte pentru oamenii loiali care sunt atât de drăguţi să-i voteze.”

  “Încă o întrebare, dacă nu vă supăraţi,” spuse Jonathan. “Ce se întâmplă cu salariile, economiile şi pensiile tuturor? Aţi spus mai înainte că acestea nu mai au valoare dacă se tipăresc mai mulţi bani. Acest lucru nu se întâmplă şi atunci când autorităţile tipăresc bani? Oare asta îi face pe toţi fericiţi?”

  Cei doi se uitară unul la altul. Domnul spuse, “Sigur, preţurile cresc, dar suntem întotdeauna fericiţi când Lorzii au mai mulţi bani pe care să-i cheltuie pentru noi. Sunt atâtea nevoi disperate în ajutorul cărora să vii – ale muncitorilor, ale săracilor şi ale bătrânilor.”

  Femeia explică, “Lorzii sunt foarte scrupuloşi când cercetează rădăcinile creşterii preţurilor de pe insulă. Ei au identificat ghinionul şi vremea proastă drept cauze principale ale dificultăţilor noastre. Da, ghinionul şi vremea proastă duc la creşterea preţurilor şi la scăderea nivelului de trai.”

  “Şi -,” bărbatul făcu o pauză plină de semnificaţie. “Nu-i uita pe străini.”

  “Mai ales străinii!” spuse femeia, alarmată. “Insula noastră este asediată de inamici care încearcă să ne ruineze economia cu preţurile mari ale produselor pe care ni le vând. Cu siguranţă preţul mare al benzinei lor ne va duce de râpă.”

  “Sau preţurile mici,” adăugă el. “Ei încearcă întotdeauna să ne vândă alimente şi haine la preţuri scandalos de mici. Din fericire, Consiliul Lorzilor noştri îi tratează cu severitate.”

  “Slavă domnului, da! Avem un Consiliu înţelept care să aleagă adevăratele valori pentru noi,” spuse femeia cu îngâmfare. Întorcându-se către tovarăşul ei, îi arătă soarele şi exprimă o dorinţă urgentă să plece mai departe.

  “Ai dreptate, draga mea. Sper că ne vei scuza, tinere. Avem o întâlnire la banca noastră de investiţii în această după-amiază. Ar fi o nebunie să pierdem valul actual de entuziasm pentru cumpărarea de terenuri şi metale preţioase.”

  Domnul îşi scoase pălăria, doamna se înclină politicos, şi amândoi îi urară lui Jonathan o zi bună.

  © Institutul Ludwig von Mises – România

  John Galt

  09/03/2012 at 7:52 pm

  • 😉 Intr-adevar –– “Lorzii sunt foarte scrupuloşi când cercetează rădăcinile creşterii preţurilor de pe insulă. Ei au identificat ghinionul şi vremea proastă drept cauze principale ale dificultăţilor noastre. Da, ghinionul şi vremea proastă duc la creşterea preţurilor şi la scăderea nivelului de trai.” 😉

   luminita

   09/03/2012 at 8:23 pm

   • “În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere ; faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 – 2%”

    Bogdan Dragoi – Ministru de Finante, martie 2012.

    John Galt

    10/03/2012 at 3:09 pm

  • @john galt
   da, e ” brici” dar,
   care e solutia?
   a.intoarcerea la troc?
   b.” invatatura musulmana”=nu dai bani cu dobinda?
   nu sunt deloc economist,dar cred ca banul e o marfa,si daca e multa marfa e ieftina
   am vazut saptamina asta evolutia unor preturi-produse pentru un anumit sector economic-din 90 si pina azi preturile au crescut pentru 5 produse cu cca 150 pct/costul materiilor prime de baza a ramas acelasi
   unde naiba s-au dus banii in plus?
   se zice ca muncim mai putin si cistigam mai mult ,dar de fapt suntem 24/24 alerti datorita comunicatiilor si globalizarii(fus orar)/
   nu cumva suntem in faza in care nu mai avem valori adevarate?acelea ale fiintei umane…simple…
   @theophyle zice azi de prima si a doua intelegere;concret, in romania ,basescu a uitat-o pe prima si s-a dus direct la a doua …o fi bine??? nu stim

   intamplator

   09/03/2012 at 9:05 pm

   • Am discutat despre „riba” si cam toate ideile gresite ce apar cand vine vorba despre dobanda aici – camataria legala sau nu. Daca aveti timp incercati sa cititi acel topic pana la urma, pentru ca eu cred ca e interesant. Am si solutia, la un moment dat (rezerve fractionare de 100% – concurenta monetara samd).

    John Galt

    10/03/2012 at 6:09 am

  • Multumesc,
   super text!

   Theophyle

   09/03/2012 at 11:09 pm

 19. da,

  skorpi,
  m-ai intrebat ceva la nora, ti-am räspuns.

  theo- nona

  09/03/2012 at 7:53 pm

 20. Nu stiu daca va uitati la Turcescu. Interesanta discutia dar important este ca Turcescu a facut pariu cu Gusa, ca Noua Republica are sanse reale la alegerile parlamentare. Gusa a zis ca el ar vrea sa piarda pariul , adica NR sa aiba sanse.

  cedric

  09/03/2012 at 9:17 pm

 21. @cedric
  la raspunsul lui gusa se potriveste bancul de mai jos

  Un bărbat în celulă, acuzat de viol, îşi mustră penisul:
  – Vezi, măi Georgică, unde te-am băgat eu şi unde m-ai băgat tu !

  intamplator

  09/03/2012 at 9:24 pm

  • morning test
   > One of the questions on the career placement test when applying for a
   > Commission :
   >
   > „Rearrange the letters P N E S I to spell out an important part of the
   > human body that is more useful when erect!”
   >
   > Those who spelled SPINE became doctors…
   > The rest are now Engineers…

 22. M-ai !binedispus

  cedric

  09/03/2012 at 9:27 pm

 23. nu este de vinä ministrul,
  asta a fost o treabä dinainte stabilitä, dar dacä , treaba nu era clarä
  propunerea nu o face ministru, trebuie väzutä ancheta.

  theo- nona

  09/03/2012 at 9:28 pm

 24. salut!

  Pariul de la Turcescu era ca Turcescu zice ca are iar Gusa zicea ca NR nu are sanse la parlamentare?

  Cetatean

  09/03/2012 at 9:33 pm

  • salut, Citi, salut Politeia. 🙂

   mai precis, Guşă a spus, cu părere de rău (preciza el), că NR nu are nici o şansă la locale iar generale are doar dacă intră într-o alianţă. la pariu a fost provocat de Turcescu iar Guşă afirma că preferă să piardă el pariul.
   cert este că NR are parte de o intensă promovare la B1.

   val_one

   09/03/2012 at 9:50 pm

   • DA, asta e impresia, cel putin Turcescu il sustine pe fatza. E convins ca vor avea succes la parlamentare, nu la locale.

    cedric

    09/03/2012 at 9:52 pm

    • Singuri e clar ca nu prea au sanse
     Mai nasol e ca in alianta cu cine ?
     Ca pdl-ul sunt raul absolut 🙂 cu pnl ?

     Un tanar de stanga

     09/03/2012 at 9:56 pm

    • Pai, la locale nici nu ar avea cum, ca vor fi in iunie iar NR inca nu e inregistrata ca partid.

     luminita

     09/03/2012 at 9:56 pm

 25. cedric

  09/03/2012 at 9:56 pm

  • vrea sa atite ura intre Ungureanu si Boc ? 🙂
   Vrea sa-l faca pe MRU sa scoata alte poze cu boc dezbracat ? 🙂

   Un tanar de stanga

   09/03/2012 at 9:58 pm

 26. javra de Cristoiu cu Oprescu la taifas.
  sorin oprescu contra bannerelor anti-USL pe care le da jos
  (chiar erau misto)

 27. Intrucit B1 a deschis subiectul si ati comentat, intervin si eu.

  NR nu poate deveni partid inainte de locale. La 10.000 actuale semnaturi nu au cum. Insa au inca o sansa de a intra in parlament (asumind ca devin partid parlamentar care participa la alegeri) cu conditia de a participa singuri in alegeri si de a se incadra in conditiile legii electorale, a noii legi electorale. Am mai afirmat-o in Propunerile facute care NR: exista colegii in care NR poate cistiga, cu conditia sa stie sa si le aleaga bine.

  In acest moment nu stim cum va arata noua lege electorala insa cert este ca exista nise unde NR poate invinge candidati ai Opozitiei.

  Dupa alegeri, daca intra, vor fi cei mai cautati parlamentari, mai ceva ca iarba de leac. Vor fi in pozitie de forta pentru negociere.

  Nu vreau sa redeschis subiectul legii electorale, insa deocamdata problema nu e legea electorala, ci stringerea de semnaturi. Am sperante ca dupa feedbackul primit in urma ultimei mele postari vom vedea o imbunatatire a modului de actune politica a NR.

  Cetatean

  09/03/2012 at 10:04 pm

  • Pozitie de forta sa intre la putere ?
   Asta numai daca se aliaza cu pdl care impreuna cu altii vor face o majoritate chinuita iar nr vor fi fortosi de tipul udmr
   Ceilalti sunt deja multi, si nu au nevoie de cele citeva voturi, sau daca ii primesc impreuna cu ei nu vor avea mai mult de zis decit zice acum Constantin.

   • „Asta numai daca se aliaza cu pdl care impreuna cu altii vor face o majoritate chinuita iar nr vor fi fortosi de tipul udmr”.

    da.

    Cetatean

    09/03/2012 at 10:20 pm

 28. E dobitoc rau, dar indoctrinat de Felix. Cica PC va castiga primaria Sibiu (oare ce zice Her Johannis?) iar dumnealui se vede deja ministrul agriculturii in guvernul USL. Promite anchete in cazul „represiunii” din Piata Universitatii.
  Sunt convins ca nici el nu crede ca Boc va fi prim ministru, e o aberatie dar baga strambe. Mijloace tipic securiste.

  cedric

  09/03/2012 at 10:08 pm

  • Vorbeam de Constantin!

   cedric

   09/03/2012 at 10:11 pm

   • asta vorbeste? credeam ca doar sta ca papusa gonflabila cind vorbesc crin si ponta.

    Cetatean

    09/03/2012 at 10:23 pm

  • nu e deloc dobitoc. e doar lichea, cu „L” de la USL. 🙂

   val_one

   09/03/2012 at 10:22 pm

 29. cind il vad ce fitze face Oprescu… ce mi-ar place sa isi dea Basescu demisia din functia de presedinte si sa candideze la primarie sa il spulbere pe javra de Oprescu

  Iar la interviurile astea cu rahatii ai mari Bombo si Oprescu, nu participa dl Barbu ca sa nu incurce limbile lui Cristoiu … na ca m-am enervat … 🙂

  • tds = nervos?
   for the first time
   🙂

   skorpion

   09/03/2012 at 10:15 pm

  • din păcate, sau poate din fericire, Funeriu este tehnocratul perfect, ori nu are stofă de politician, ori nu-şi doreşte o carieră politică. el face şi tace. mai ceva ca neamţul sau japonezul.

   val_one

   09/03/2012 at 10:27 pm

   • Dumneata crezi ca politica este doar pentru impotenti care doar vorbesc frumos si nu sunt in stare sa faca ceva practic ?
    Functia de ministru a fost politica si a activat ca un politician nu ca un belfer. De unde stii ca Funeriu nu va voi odata si odata sa faca politica ?

    • eu l-am vazut cum si-a spus punctul de vedere la tv sau in fata parintilor sau in fata liderilor sindicali. Ii bate cu 10-0 pe politicienii kkkiosi
     Nu s-a ocupat de chimie ci de managementul educational. Poate oricind trece la managementul unei miscari. Eu zic sa nu il ambitionam 🙂 ca….
     Imi aduc aminte cum ne privea in ochi prin sticla televizorului si spunea raspicat: Sunt de 10 luni ministru, si ce am promis am realizat. absolut tot. E cineva sa spuna ca un singur lucru pe care l-am promis nu l-am realizat ?

     • ai perfectă dreptate, TDS, de asemenea oameni avem nevoie în politică. dar eu resimt o frustrare la faptul că Funeriu, care a fost cel mai bun ministru din guvernul trecut şi cel mai bun ministru al învăţămîntului după revoluţie, nu are un rol politic mai important acum. întrebarea este de ce, nu e dorit, sau nu doreşte?

      pe el l-am îndrăgit la prima vedere, de cînd a apărut acum vreo doi ani şi ceva în campania electorală şi taaare mi-am dorit să ajungă ministru. 🙂

      val_one

      09/03/2012 at 10:56 pm

  • chiar f. interesanta stirea, habar nu am avut despre acest aspect…si vad ca si firmele private s-au implicat in mod serios…cred ca in Germania functioneaza un sistem asemanator si multi tineri dupa ce vor fi facut profesionala pot, daca pot & vor , sa termine liceul si apoi chiar si o facultate….am vazut un asemenea cv a cuiva din Germania…

   skorpion

   09/03/2012 at 10:33 pm

  • de aceea, Ponta tocmai explica deosebit de (semi)doct la rtv că dacă majorăm salariile, în 2013 vom fi nevoiţi să le tăiem din nou. asta după ce ieri anunţase că usl-ul sprijină inclusiv în parlament o asemenea măsură.

   val_one

   09/03/2012 at 10:30 pm

   • un fel de uite popa, nu e popa
    🙂

    skorpion

    09/03/2012 at 10:34 pm

  • Cedric, se anihileaza principalul argument al USL: „Dictatorul Basescu v-a taiat salariile”.

   Cetatean

   09/03/2012 at 10:30 pm

   • Daaa! Sa nu-si mai faca planuri de guvernare.

    cedric

    09/03/2012 at 10:32 pm

 30. Or sa aiba o supriza alde USL. Cu salariile revenite integral sau aproape integral, lucrurile se discuta altfel.

  Cetatean

  09/03/2012 at 10:39 pm

 31. si totusi nu prea este drept, ca de peste 2 ani mereu si mereu se vorbeste de functionari publici, lor le creste / se reintregeste salariul…la angajatii firmelor private nu se gindeste nimeni. Pentru ca statul Nu trebuie sa se gindeasca la angajatii din firmele private, iar patronilor le convine asa, astfel incit cei care ridica tara in mod efectiv in marea lor majoritate au salarii de ……dar nu turcesc.

  skorpion

  09/03/2012 at 10:42 pm

  • skorpi, eu sper ca va fi o combinatie: reintregire partiala de salarii + reducere CAS.

   Cetatean

   09/03/2012 at 10:45 pm

   • reducere CAS………i-ar ajuta putin pe cei din sf. privata

    skorpion

    09/03/2012 at 10:47 pm

    • da… ne-ar ajuta macar simbolic
     spun simbolic pentru ca ne-ar trebui si cineva care sa ne dea speranta. ca se gindeste si la noi.
     Cind ma gindesc la boul de Boc cu forfetarul lui care a facut rau si inteprinderilor, si economiei si lui……

     • ei pe naiba. Nu Boc a bagat forfetarul, ci cretinul de Nita, de la PSD, iar Boc a acceptat, fiindca era in coalitie cu PSD.

      Cetatean

      09/03/2012 at 10:57 pm

      • Boc putea sa respinga!

       skorpion

       09/03/2012 at 10:59 pm

      • pai de ce a acceptat. ?
       Era guvernul Nita sau guvernul Boc ?
       mai bine se ducea sa dea cu coasa sau sa cinte din trompeta

    • Da, acu’ am vazut si pe TvrInfo un nene analist financiar care ar alege aceasta a treia varianta [sic!] reducere CAS + marire salarii …
     Oricum, eu sunt usor sceptic in privinta persoanelor ce se perinda in perioada asta pe la televizor.
     Fie pro sau contra, le suspectez ca au fost impinse de x sau y sa apara. 🙂

     uitaroh

     09/03/2012 at 10:57 pm

 32. se pare cä dl. Cristoiu a inceput sä spele cadavrele USL
  desigur face parte si OPÄRILÄ, care cu smecherii si strigäte
  vrea sä-si arate nevinovätzia escrocheriilor fäcute si realizarea
  unui carnat.
  de altfel asta face dl. Cristoiu ,cautä sä-i punä in luminä bunä
  pe cei din USL, si proastä pe cei din PDL

  nerusinatul opärilä le-a strans benerele cu chiulangii romaniei,
  pe motiv cä erau electorale, este un mincinos mizerabil, nu
  scria votatzi si nu apärea PDL, nicäieri. se poartä ca un dictator
  opärilä felcer plagiator, copil de gen. sec. face ce vrea in buc.

  theo- nona

  09/03/2012 at 10:54 pm

  • Face parte din ce incearca sa faca criminalii USL cu mintile oamenilor.
   Pe de o parte, sa dirijeze ura impotriva adversarilor si sa induca in populatie sa voteze impotriva celor pe care ii urasc cel mai tare (sa nu voteze pentru ceva pozitiv, ci doar pe baza de ura), iar pe de alta parte slugile precum Cristoiu trec inca de acum la spalari masive ale marilor porci din turma pradatoare.
   S-a mai vazut asta, nimic nu-i schimbat la criminali.

   A A

   09/03/2012 at 11:06 pm

 33. vä rog sä nu-l facetzi bou pe BOC, färä el era vai
  si amar de romania acum

  theo- nona

  09/03/2012 at 10:56 pm

  • 🙂 Saracu’, parca mi-e si dor putin de el.
   Nu a mai aparut deloc in ultimele saptamani. Si-o fi lingand ranile pe undeva. Nici pe la intalnirile PDL nu l-am mai zarit.

   uitaroh

   09/03/2012 at 10:59 pm

  • Nu ar fi facut nimic de capul lui daca nu il impingea Basescu inainte. Basescu a luat haturile iar Boc a tras carutza

 34. niciodatä un lider s-au un presedinte in special, nu se intoarce
  la un post mai jos. Presedintele Bäsescu, a arätat ce a castigat
  si a si fäcut mai mult, decat totzi presedintzii romaniei la un loc.
  legi si institutzii , de care nici nu visau s-au vroiau unii.

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:01 pm

 35. pentru bucuresteni:
  duminica – calea Victoriei nr. 120 – ora 16 – Nicusor Dan -> se arunca in campania electorala pentru primaria Capitalei!

  skorpion

  09/03/2012 at 11:03 pm

  • Salut skorpi 🙂
   stim hunid o sa ne reprezinte!~

   Theophyle

   09/03/2012 at 11:04 pm

   • sper sa fie omul nostru si sa-l sustinem!

    Theophyle

    09/03/2012 at 11:05 pm

    • si eu sper! dar nu are masinarie media in spatele lui, greu sa convingi 2 milioane de bizoni
     bucuresteni
     🙂

     skorpion

     09/03/2012 at 11:06 pm

   • Duminica ora 16 suna rezonabil
    Poate vin si eu 🙂

 36. dl. Boc este un ardelean cu bun simtz, nu-i place sä
  facä spume, el face treabä.

  uite asta nu le plac unora, vor golani,mitocani si isterici precum

  Crin, Opärilä si Ponta; oameni färä valoare, niste nimicuri.

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:05 pm

 37. Ponta (pe care-stiti doar- il detest profund in tot ce zice-) a zis una corect astazi : Daca UDMR o cere, pdl-istii le dau si sediul din Modrogan

 38. trebuie sä meargä la emisiuni, dar nu cu läträii, cä nu-l lasä sä
  vorbeascä.nu ar fii räu sä pieptene.

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:07 pm

 39. Buna seara, buna seara. In principiu si eu il sustin dar de votat nu voi avea cum.

  clemycali

  09/03/2012 at 11:07 pm

  • @clemy,
   daca ii convingi pe parintii tai tot este un cistig = 2 voturi!
   🙂

   skorpion

   09/03/2012 at 11:08 pm

 40. Ponta spune multe prostii , orce sä fie pe sticlä,
  sloganuri si de altfel si ei iar da orce, sä ducä la ei.

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:09 pm

 41. daca si cu parca s-au suit in barca………
  daca daca nu era, parca parca ce facea?
  😛

  skorpion

  09/03/2012 at 11:09 pm

 42. numai ca nu stiu exact unde este nr. 120, cica un parc Green-nu-stiu-cum
  😛

  skorpion

  09/03/2012 at 11:10 pm

  • stie bine @intimplator –

  • Gradina Green Hours.

   EuCuMine

   09/03/2012 at 11:50 pm

   • Multumesc,
    tu ai anuntat ieri despre aceasta adunare 🙂

    Theophyle

    09/03/2012 at 11:51 pm

 43. acum spunem vorbe, si pe dna Boagiu au spurcat-o
  spunand mizerii si minciuni.

  vreau sä-l väd pe porumbac, cum isi neagä dosarul de turnätor

  care umblä peste tot., väd cä ocoleste ,ii e ficä, nu v-a scäpa

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:14 pm

 44. nu potzi vota aiurea, numai dacä are un sens, dacä
  nu are sansä, altfel nu e logic sä dai votul.
  cred cä trebuie sä fie sustzinut de un partid.

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:16 pm

 45. trebuie sä fie pe dreapta,cand mergi dela capsa,
  unde era pe vremuri un teatru, dupä strada, ce
  duce spre amzei.s-au s-a schimbat multe.
  dece nu se duce la NASUL,cu sigurantzä il primeste.

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:22 pm

 46. noapte bunä.

  theo- nona

  09/03/2012 at 11:45 pm

  • Noapte buna, Theo 🙂

   Theophyle

   09/03/2012 at 11:46 pm

 47. http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/a-abdicat-basescu-256622.html

  un articol bun, zic eu, dar totusi trebuie sa ne intrebam: de ce TB a propus „reintregirea” salariilor?
  nu cumva pentru ca este convins ca altfel alegerile parlamentare vor fi cistigate de uslinosi?
  cu care nu poate continua reformele??
  acesta sa fie dedesubtul „reintregirii” ?

  noapte buna, all

  skorpion

  10/03/2012 at 1:25 am

  • Noapte buna Skorpi 🙂

   Theophyle

   10/03/2012 at 1:30 am

  • Nu skorpi,
   Base vrea sa diminueze fectul sloganeleor electorale. Poti sa fi sigur ca USL va castiga alegerile, nu stiu insa cum o sa arate guvenul 🙂 PDL nu are nimic deocamdata in toba si debandada este enorma! Singura speranta este MRU, dar nici el nu poate sa faca totul singur.

   Theophyle

   10/03/2012 at 1:33 am

 48. Buna dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  10/03/2012 at 1:36 am


Comentariile sunt închise.