Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârsit de săptămână: 25 februarie “scenarii tip Fraţii Grimm”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de săptămână. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei în regiunile estice şi centrale, unde izolat se vor semnala precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ploaie, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. n cursul nopţii nebulozitatea se va accentua în nordul ţării şi pe arii restrânse vor fi mai ales ninsori. În zona montană vor fi înnorări temporare şi local vor fi precipitaţii îndeosebi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va prezenta intensificări în majoritatea zonelor, iar la munte va sufla tare. Temperaturile maxime, în creştere faţă de ziua precedentă, vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade, iar cele minime între -7 şi 3 grade.

La Bucureşti cerul va fi variabil, iar vântul va avea unele intensificări ziua. Temperatura maximă, în creştere faţă de ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 11 grade, iar cea minimă va fi de  -3…-1 grad. Mediafax

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3535   RON; 1 USD = 3. 2524  RON; 1 EURO = 1. 3385 USD; Francul elvetian 3. 6127 RON. Gramul de aur 185.9100 RON. Evolutia saptamanala o puteti citi aici

Moody’s : Guvernul României se va împrumuta mai mult anul acesta decât în 2012, chiar dacă necesarul de finanţare s-a redus. Guvernul României are în acest an un necesar de finanţare de 17,2 miliarde de euro, comparativ cu 17,6 miliarde de euro anul trecut, însă statul va împrumuta în total 18 miliarde de euro, urmând să constituie o rezervă de 800 de milioane de euro, estimează agenţia de evalure financiară Moody’s. Dacă necesarul de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar coboară de la 6,2 miliarde de euro la 3,6 miliarde de euro, Guvernul va avea nevoie de mai mulţi bani pentru serviciul datoriei (inclusiv cea pe termen scurt). Astfel, necesarul de finanţare pentru plăţile în contul datoriilor urcă de la 11,4 miliarde de euro în 2011 la 13,6 miliarde de euro în acest an. Guvernul va avea cele mai mari cheltuieli în privinţa datoriilor de pe piaţa internă, de 12 miliarde de euro, faţă de 10,7 miliarde de euro în anul anterior, în timp ce necesarul pentru finanţarea serviciului datoriei externe avansează de la 700 milioane de euro la 1,6 miliarde de euro. Chiar dacă necesarul de finanţare s-a redus, Guvernul va împrumuta mai mult ca anul trecut. „Necesarul este de 17,2 miliarde de euro, dar Guvernul anticipează atragerea de finanţări în valoare de 18 miliarde de euro. Guvernele se «suprafinanţează» câteodată pentru a avea o rezervă în cazul unor necesităţi neaşteptate în perioade de incertitudine”, a precizat analistul Moody’s Atsi Sheth. Anul trecut, Guvernul a împrumutat fonduri doar pentru a acoperi necesarul de finanţare de 17,6 miliarde de euro.Principala sursă de finanţare va rămâne şi în acest an piaţa internă, prin emisiuni de instrumente financiare, a căror valoare va urca de la 13,5 miliarde de euro la 13,7 miliarde de euro, se arată în analiza Moody’s. Integral in Ziarul Financiar.

Raed Arafat: Nu sunt interesat să intru în politică, nu voi candida la Primăria Capitalei. Subsecretarul de stat Raed Arafat spune că nu este interesat să intre în politică nici acum, nici în viitor şi nici nu intenţionează să candideze la funcţia de primar general al Capitalei, singura preocupare rămânând medicina de urgenţă. „Am spus şi repet, nu sunt interesat să intru în politică nici acum şi nici în viitor. Aş vrea să se înţeleagă acest mesaj. Nu am nicio intenţie de a intra în politică. Nu voi candida la funcţia de primar al Capitalei”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX subsecretarul de stat Raed Arafat, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora ar putea candida la Primărie. În ianuarie, vicepreşedintele PDL Mihaela Popa susţinea că fenomenul Arafat arată o foame a societăţii civile pentru profesionişti, adăugând că „notorietatea şi credibilitatea” acestuia îl recomandă a fi „un bun candidat pe vot uninominal, poate chiar contracandidatul lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei”. „Fenomentul Arafat arată clar o foame a societăţii civile pentru profesionişti, experţi şi oameni integri din orice domeniu. Notorietatea şi credibilitatea doctorului Raed Arafat îl recomandă a fi un foarte bun candidat pe vot uninominal, poate chiar contracandidatul doctorului Sorin Oprescu la Primăria Capitalei”, afirma atunci Mihaela Popa. Mediafax.

Traian Băsescu vrea să adreseze Parlamentului, pe 7 martie, un mesaj cu privire la probleme de politică internă. Preşedintele Traian Băsescu vrea să adreseze Parlamentului un mesaj cu privire la probleme de politică internă, pe data de 7 martie, potrivit unei scrisori transmise vineri de şeful statului preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase. ‘În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, doresc să adresez Parlamentului un mesaj cu privire la probleme de politică internă. Vă propun ca data prezentării mesajului să fie data de 7 martie 2012, la o oră pe care să o stabiliţi dumneavoastră, în funcţie şi de programul celor două Camere ale Parlamentului’, se arată în scrisoarea transmisă de Băsescu, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Agerpres

De ce a eşuat sistemul informatic al CNAS, menit să revoluţioneze sistemul de sănătate din ţară. Un raport al Curţii de Conturi a arătat că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost prost conceput şi executat. Acest sistem informatizat este de fapt un soft implementat cu scopul de a centraliza activitatea operatorilor din sistemul de sănătate. Cu ajutorul lui, se dorea eliminarea eliberării de reţete către bolnavi inexistenţi, evitarea apariţiei pacienţilor fictivi ori internările nejustificate. Din păcate, astfel de probleme nu au dispărut. În raportul Curţii de Conturi se specifică faptul că sistemul nu are capacitatea de a procesa raportările de la diferiţi furnizori de servicii medicale fără eroare şi operează cu întârziere ieşirea unui bolnav dintr-o categorie atunci când nu mai îndeplineşte condiţiile legale. „Sistemul unic informatizat implementat de CNAS este, de fapt, un soft de control, care, din păcate, nu funcţionează la cele mai bune standarde. În ceea ce-i priveşte pe bolnavi, aceştia nu sunt afectaţi direct”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti. De asemenea, s-a mai constatat că bazele de date aferente sistemului conţin în continuare informaţii incomplete sau care sunt actualizate cu mari întârzieri. În plus, există nereguli legate de verificarea calităţii de asigurat. Integral in Adevarul.

„Demisia lui Băsescu”, un scenariu tip Fraţii Grimm. Ultima ipoteză vehiculată de Sebastian Lăzăroiu este contrazisă atât de analiştii politici, cât şi de liderii PDL: preşedintele nu va demisiona. Traian Băsescu va susține pe 7 martie un discurs în Parlament. PDL și analiști nu-l văd retras înainte de vreme. Scenariul prezentat de Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial, care a prognozat demisia preşedintelui Traian Băsescu pentru a se organiza alegeri prezidenţiale anticipate în acelaşi timp cu cele parlamentare, nu are legătură cu realitatea politică. Asta susţin atât liderii democrat-liberali, cât şi analiştii consultaţi de EVZ. Păreri şi scenarii demne de „o Lady Gaga delirantă”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, la aserţiunile sociologului privind o eventuală retragere de la Cotroceni a pre şedintelui Traian Băsescu. „Dl. Lăzăroiu nu încetează să mă uimească de când l-am remarcat în peisajul, adesea delirant, al opiniilor politice de la noi acum mulţi ani. (…) Aşa cum Lady Gaga şochează cu câte ceva la fiecare apariţie şi a devenit superstar în domeniul ei, analistul politic va trebui să propună cele mai năstruşnice şi colorate ipoteze ca să devină superstar în domeniul lui. În prezent, însă, dl Lăzăroiu pare un pic excentric”, a comentat Voinescu. „Nu e mandatat de preşedinte, nu mai e purtător de cuvânt al acestuia. Dacă cineva aruncă un bolovan în lac, 100 de nebuni se apucă să-l scoată? Opoziţia, mai ales aspiranţii la preşedinţie nu mai au răbdare să aştepte alegerile din acest an. Băsescu nu se va retrage decât dacă va fi suspendat din funcţie”, crede analistul Iosif Boda. EVZ.

Contractele cu operatorii telecom se modifică. Ce trebuie să schimbe Cosmote, Vodafone şi Orange până sâmbătă. Operatorii telecom trebuie să modifice, până sâmbătă, contractele încheiate cu utilizatorii finali şi să introducă mai multe clauze minime obligatorii în scopul protecţiei consumatorilor, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). „Conform noului cadru legal din domeniul telecom, începând de sâmbătă, 25 februarie, în scopul protecţiei consumatorilor, contractele încheiate de aceştia cu furnizorii de servicii de comunicaţii vor conţine mai multe clauze minime obligatorii. De asemenea, noile dispoziţii legale stabilesc, printre altele, un prag maxim pentru durata iniţială a contractului şi aduc unele modificări referitoare la încheierea contractelor la distanţă ce au ca obiect furnizarea de servicii de comunicaţii electronice”, se arată într-un comunicat al instituţiei remis Mediafax. Durata maximă iniţială a contractelor încheiate cu utilizatorii finali persoane fizice nu mai poate depăşi 24 de luni. Furnizorii au obligaţia de a le oferi consumatorilor şi posibilitatea de a beneficia de servicii pentru o durată contractuală de cel mult 12 luni, astfel încât aceştia să poată alege oferta care se potriveşte cel mai bine nevoilor lor. Totodată, în cazul în care utilizatorii finali persoane juridice doresc să beneficieze de servicii de comunicaţii în condiţiile oferite consumatorilor, furnizorii au obligaţia să dea curs solicitărilor acestora.În ceea ce priveşte clauzele contractuale, potrivit noilor reglementări, operatorii au obligaţia de a include în contracte, printre altele, restricţiile pe care le impun în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului terminal, categoriile de măsuri pe care le pot lua în cazul apariţiei unor incidente sau ameninţări de securitate, precum şi informaţii privind procedurile de gestionare a traficului în scopul de a evita congestionarea reţelei. „Aceste informaţii vor permite abonaţilor, de exemplu, să afle dacă furnizorul le va restricţiona accesul către anumite site-uri sau aplicaţii de pe internet, dacă le va coda telefonul în reţeaua sa sau dacă le va limita viteza de transfer după atingerea unui anumit volum al traficului”, se spune în comunicat. Integral in Ziarul Financiar.

Două decenii de răfuieli cu justiţia ale clanului Becali. Bişniţă, evaziune fiscală, spălare de bani, violenţă. Bişniţă, afaceri imobiliare dubioase, evaziune fiscală, spălare de bani, falimentarea unor foste întreprinderi de stat, violenţă fizică şi verbală. Acestea sunt acuzaţiile aduse în ultimii ani membrii clanului Becali, multe soldate cu dosare penale. Unul dintre membrii clanului, Giovani Becali, s-a lăudat recent că va candida la preşedinţie. „Voi candida şi eu la preşedinţie, vom candida toata familia, să ajungem să conducem ţara. Dacă familia noastră va conduce România, aceşti procurori care fac uz de simplu fapt că sunt la DNA nu vor mai exista”, a declarat Giovani Becali, în urmă cu câteva zile, la Realitatea TV. Declaraţia sa vine ca reacţie la faptul că procurorii au cerut pedeapsa maximă de 20 de ani în dosarul transferurilor dubioase a 12 fotbalişti, caz în care este implicat impresarul, fratele său Victor şi alţi oameni importanţi din fotbal. Giovani Becali a făcut scandal şi în instanţă, unde l-a calomniat şi ameninţat pe judecător. „O să vedeţi ce o să fie la televizor săptămâna asta”, ar fi spus vărul finanţatorului Stelei Gigi Becali Cine sunt, de fapt, membrii clanului Becali? Fraţii Giovani şi Victor Becali, precum şi vărul lor Gigi Becali se trag dintr-o familie de aromâni din Albania care la sfârşitul anilor 50 s-a stabilit în zona Pipera, lângă Bucureşti. Aici, tatăl finanţatorului Stelei a început să facă afaceri cu oi, sub oblăduirea autorităţilor locale comuniste, pe care le mituia, după cum au relatat în numeroase rânduri, mai multe ziare centrale. Deoarece comuniştii îi pedepseau pe cei care nu aveau un loc de muncă, Gigi Becali a fost nevoit să lucreze înainte de revoluţie ca lăcătuş-mecanic şi fochist. Vărul său, Victor Becali, a fost angajat într-un service-auto. Cel de-al doilea văr, Giovani Becali, făcea bişniţă încă din timpul liceului, după cum a scris Evenimentul zilei. Dimineaţa cumpăra bilete la cinema, pe care le vindea seara la suprapreţ. Apoi a încercat de mai multe ori să fugă din ţară şi în anii ’80 a reuşit să ajungă în Germania. Pentru că nu avea un venit stabil, păcălea turiştii vânzându-le ceasuri Rolex contrafăcute, arăta aceluiaşi ziar. Adevărata expansiune a clanului a început după 1990 şi a continuat până la momentul în care Gigi Becali a fost declarat cel mai bogat român, cu o avere estimată de revista Capital la două miliarde de euro. Doar actuala criză economică a mai tăiat din avântul financiar al aşa-numitului „latifundiar din Pipera”. Integral in Romania Libera.

Ministrul Muncii despre suspiciunile de fraudare a fondurilor UE prin POSDRU. Ministrul Muncii a refuzat să prezinte un exemplu concret de proiect cu finanţare europeană faţă de care există suspiciuni de fraudare. S-a rezumat să spună că doar acum se face lista cu eventualele nereguli. Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, a fost prezentă vineri, la Alba Iulia, pentru a verifica dacă există nereguli în derularea proiectelor cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane-POSDRU. Boghicevici susţine că se lucrează într-un ritm susţinut pentru remedierea deficienţelor existente în ţară. Întrebată de un exemplu concret de proiect pentru care există suspiciuni de fraudare, reprezentantul Guvernului a preferat să ocolească răspunsul.A spus că doar acum este în lucru lista cu eventualele nereguli existente la nivel naţional. Ministrul Muncii nu a precizat clar la Alba Iulia data la care s-ar putea relua plăţile pentru proiectele derulate prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane. Au fost oprite de la plată cererile trimise de beneficiari în decembrie 2011 şi ianuarie 2012. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Europene, în ianuarie 2012, nu a fost absorbit niciun euro de la Comisia Europeană, Rata de absorbţie pe cele şapte programe operaţionale a fost la nivelul celei din decembrie 2011, de 5,55% din totalul celor 19,6 miliarde de euro. Fondurile structurale sunt puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.  Ulterior, s-a spus public că POSDRU va fi întrerupt de la finanţare. Nimeni nu a pus situaţia destul de bizară ca pe toate cele şapte programe operaţionale să nu fi fost absorbit nicun ban în legătură cu situaţia de la POSDRU. Adevarul.

S-a scumpit benzina! Rompetrol a majorat preţul, la o zi după Petrom. Lukoil li se alătură! Rompetrol și Lukoil au majorat vineri preţul de referinţă al benzinelor și motorinelor. La Rompetrol, prețul de referință al benzinelor a crescut cu 16 bani/litru şi al motorinelor cu până la 12 bani/litru. Creșterea de preț vine la doar o zi după ce Petrom a majorat tarifele la carburanți. Astfel, începând de astăzi, un litru de Efix Benzină 95 costă 5,75 lei, unul de Benzină Alto 101 – 6,4 lei, un litru de motorină Efix Diesel – 5,94 lei şi unul de Diesel Alto 55 – 6,24 lei. Ieri, Petrom a majorat preţul de referinţă al benzinelor comercializate în staţii proprii cu 12 bani/litru şi pe cel al motorinelor cu nouă bani/litru, ca urmare a cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere. Şirul scumpirilor a fost declanşat de Lukoil, care a anunţat miercuri tarife mai mari cu trei bani pe litrul de benzină. Astăzi, compania a scumpit din nou carburanții. “Ultima modificare a preţurilor medii practicate în reţeaua Rompetrol s-a realizat în 13 ianuarie. Faţă de această dată, modificarea de astăzi (+2,9% la Efix benzină şi 2,1% Efix motorina) vine pe fondul evoluţiilor internaţionale ale ţiţeiului a ale produselor petroliere (+13.4% pentru benzina Euro 5, +6,8% pentru motorina Euro 5 si +10.7% pentru titei)”, au declarat oficiali ai Rompetrol. Integral in EVZ.

Inspectia Judiciara s-a autosesizat, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare a lui Dinel Staicu. Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu vineri, dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti de a anula executarea condamnarii la sapte ani de inchisoare in cazul lui Dinel Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR). „In raport de continutul articolelor de presa, Serviciul de inspectie judiciara pentru judecatori urmeaza a efectua verificari prealabile”, precizeaza CSM, intr-un comunicat de presa. Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de fostul presedinte al SIF Oltenia, Dinel Nutu, fost Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), in care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz in serviciu, potrivit Mediafax. Decizia CAB este definitiva astfel incat mandatul de executare a pedepsei a fost anulat. Curtea de Apel Bucuresti a judecat, miercuri, contestatia in anulare a lui Dinel Nutu facuta impotriva deciziei de condamnare la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor. Completul de judecata a aratat ca in cazul lui Dinel Nutu exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca o alta instanta s-a pronuntat deja pe acuzatiile faptice aduse omului de afaceri. Integral in HotNews.

Va urez o zi buna!

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna Dimineata la toata lumea 🙂
  Puteti citi si Stirile Europene, aici:

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/02/25/stiri-europene-25-februarie-atentie-la-pretul-petrolului/

  Theophyle

  25/02/2012 at 2:11 am

 2. Buna dimineata 🙂
  Am avut mai multe intalniri cu cei de la SIVECO (aia cu SIUI), am respect pentru multi profesionisti de acolo (cei de la firul ierbii) dar din pacate un sistem informatic are mult mai multe necesitati.
  Am sa va dau un exemplu, din multe altele, cu care m-am intalnit in postura de beneficiar al sistemelor lor.
  Are loc o (una din multe 👿 ) modificare legislativa privitoare la calcul de salarii.
  Sedinta tehnica pentru implementarea acesteia. Cei de la SIVECO au venit cu o solutie halucinanta: „Pai sa sa se calculeze manual valorile, apoi sa se introduca in baza de date”. Mentionez ca era vb. de peste 30 k salariati, iar calculele presupuneau sume intinse de-a lungul unui an.
  E doar un exemplu mai usor de inteles pentru ne-profesionisti, dar am din pacate multe alte exemple asupra profesionalismului „analizei” si implementarilor. Repet, au si oameni buni profesionisti, dar acestia sunt de obicei in pozitii in care nu prea au putere de decizie.
  Apoi am constat, ca SIVECO, castiga cu nonsalanta aproape toate licitatiile publice la care participa. Cu implementari dezastruoase, cu operatiuni care dau mai multa bataie de cap utilizatorilor si ma opresc aici ca nu vreau sa intru in detalii tehnice. (Imaginati-va o interfata cu un ecran hipersaturat de informatii si date, in care utilizatorul trebuie sa foloseasca alternativ mouse-ul si tastatura, campuri asezate aiurea, ecrane diferite ce trebuie schimbate, alternativ, ma rog, toata panoplia dintr-un materal didactic de la capitolul „asa nu”.
  Si atunci nu te miri ca apar intrebari naive de genul:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-10769444-nu-normal-sap-pierdut-romania-toate-licitatiile-pentru-proiecte-publice-ultimii-patru-ani-asa-ceva-nu-intamplat-nicaieri-lume-spune-seful-europa-companiei-germane.htm

  DanSu

  25/02/2012 at 6:41 am

 3. @reddog/postarea anterioara
  sper ca @theo va gazdui documentarile dvs despre salvarea evreilor din romania;
  eu unul as fi interesat si despre cum s-a accentuat” antisemitismul” in anii 30 si posibile conexiuni cu teribilismele generatiei cioran;mi se pare o perioada putin discutata,analizata;conexiunile care le-au facut ei intre evrei si comunism atunci
  prea se vorbeste mult de antisemitism si prea putin de faptul ca nu a prins la ” omul din popor” ;eu am senzatia ca a fost numai la nivelul elitelor

  intamplator

  25/02/2012 at 8:31 am

  • .
   Alexandru Safran mare rabin al Romaniei si apoi mare rabin al Genevei este o figura mare a istoriei noastre si a celei evreiesti. Dar cum si la ei au Iliestii lor, Moses Rosenii lor , si bolsevicii lor , Alexandru Safran e mai incomod inca, Reddog stie asta si e ascultator caci iliestii lor au inca putere. De aia vorbeam de baietii mari…. si Reddog imi raspunde ca Filderman a facut mai mult, parca l-ar fi contrazis cineva iar pe AS nu l-a vazut …. 🙂

   Si daca nu ai gasit marfa…. vezi si in colectiile V Ierunca-M Lovinescu

   http://www.revista22.ro/alexandru-safran-o-viata-de-lupta-o-raza-de-lumina-2967.html

   Un tanar de stanga

   25/02/2012 at 8:57 am

   • @tds/buna ziua/multumesc
    de safran mai stiu,sa zic, din sursa autorizata(dr cajal tatal-marele pediatru- pe la mijlocul anilor 60)de la el am aflat ca ” comunitatea nu-l agreea” ;
    dr cajal imi spunea ca daca evreii din romania au suferit mai putin-in circumstantele de atunci-in romania e datorita lui safran,reginei mama si unor ierarhi ortodocsi;
    pentru a ma lamuri prin 91 l-am intrebat pe moses rosen despre safran;a evitat sa discute; intr-un fel ii dau dreptate el spunind textual atunci-referitor la 91 in romania” nu e antisemitism,dar trebuie sa spun ca este pentru a nu fi”( ma rog,felul lui de a fi proactiv)
    de filderman nu stiu,dr cajal chiar nu mi-a spus nimic niciodata-sau poate nu-mi amintesc eu,cinestie

    intamplator

    25/02/2012 at 1:15 pm

 4. o zi buna tuturor!
  chiar sunt curios ce va putea spune inspectia juridica in cazul lui Staicu/Nutu Dinel…
  cata ticalosenie este in sistem!

  Sare'n Ochi

  25/02/2012 at 9:09 am

  • Buna dimineata,
   cred ca important nu e ce va spune ci daca are vreo posibilitate legala sa schimbe hotarirea definitiva si irevocabila a CAB. Poate cetatean ne va lamuri.

   cedric

   25/02/2012 at 9:32 am

   • pai ar fi recursul in interesul legii, daca bine am inteles din lectiile date de catre Cetatean pana acum 😀

    Sare'n Ochi

    25/02/2012 at 9:57 am

 5. Bună dimineaţa! iată cum mai fac un ban cinstit şi petardele din USL:
  http://baricada.wordpress.com/2012/02/25/olguta-vasilescu-a-pozat-in-uniforma-%E2%80%9Eamantei-rosii/

  baricada

  25/02/2012 at 9:11 am

 6. Ziua buna la lumea buna.

  mishu jamie

  25/02/2012 at 9:29 am

 7. Neputincioase trebuie sa fie partidele noastre cele de toate zilele daca ajung sa se roage de Arafat sa candideze la primaria Bucurestiului, iar altele se cramponeaza de alt doctor, desi e limpede dupa 4 ani ca amesteca bisturiiul cu formolul. Frate, unde va sunt bre „starurile”? Ca doar nu le-o fi strans Parchetul pe toate.
  Spe deosebire de Oprescu, vad ca Arafat are luciditatea de a declina cantecele de sirena ale politicilor.

  mishu jamie

  25/02/2012 at 9:52 am

 8. `neata tutulor.
  ZF poate avea ceva dreptate, dar cind vorbeste de bani si vrea sa fie credibil, rog atentie: „Guvernul României se va împrumuta mai mult anul acesta decât în 2012>
  Trecuram in 2013? atita dormii? 😉
  Asta-mi placu: Theophyle il asemana pe Lazaroiu cu Monica Tatoiu, iar Voinescu il plasa in postura de Lady Gaga.
  Cit despre articolul din Hotnews despre Staicu/Nutu marturisesc a nu fi inteles nimic; de fapt nu e ceva nou: cind e vorba de finante si justitie ramin, vorba geologului, perplex. Ieri am ezitat sa-i cer lamuriri lui @ Cetatean despre urmatorul paragraf:
  „Curtea de Apel Bucuresti a judecat, miercuri, contestatia in anulare a lui Dinel Nutu facuta impotriva deciziei de condamnare la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a
  Religiilor. Completul de judecata a aratat ca in cazul lui Dinel Nutu exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca o alta instanta s-a pronuntat deja pe acuzatiile faptice aduse omului de afaceri.”

  victor L

  25/02/2012 at 10:04 am

  • salut,
   Lui basescu chiar cred ca i-ar conveni scenariul lui Lazaroiu – si noua la fel; o constitutie noua, mandat de presedinte 4 ani, Ungureanu candidat la prezidentialele din 2013 Ar fi mai mult decit daca ar sta Basescu presdinte pina in 2o14 Fortelor politice -inclusiv pdl , nu le convine – si de aia o iau cu fratii Grimm.

  • @victor. Existenta unui buffer financiar (l-a avut si Ialomitianu) permite ca la orice licitatie interna, cand bancile se „obraznicesc” la dobanzile cerute, sa fie refuzate toate ofertele de catre MF. MF cu acest buffer nu e cu cutitul la gat, ceea ce permite si crediarea catre NON-STAT.

   cinic

   25/02/2012 at 12:02 pm

 9. neata,
  e plina piata Ro de gunoaie umane tip fratii becali, care fac parte din top300 si probabil pentru judecarea tuturor care au jecmanit timp de 22 de ani, i-ar lua justitiei vreo una suta ani
  🙂

  skorpion

  25/02/2012 at 10:23 am

 10. Buna dimineata!
  Ce NU spune ZF. Este adevarat ca Guvernul se imprumuta dar o buna parte din datorie trebuie platita de BNR intrucat o buna parte din banii imprumutati nu au intrat la bugetul statului ci s-au dus in rezerva BNR. BNR intre timp i-a rulat pe pietele internationale si acum o parte dintre ei trebuiesc returnati. Acesti bani, teoretic (nu fizic), exista si nu au fost cheltuiti.
  Rferitor la articolul despre banii POSDRU, ii este foarte usor Ministerului Muncii sa dea un exemplu de proiect cu nereguli: ia unul la intamplare!

  Laurentiu

  25/02/2012 at 10:33 am

 11. Poate nu știați că administrația fiscală și, în general, toate instituțiile de control din România nu joacă rol de îndrumător, ci au “rol de japcă”, adică numai de a controla și a da amenzi, însă fără a spune ceea ce este de îndreptat și unde s-a greșit. Că doar nu or fi fiind funcționarii statului un fel de Maica Tereza a contribuabilului, să rămână fără obiectul și subiectul muncii: jumulirea și umilirea cetățenului. Pentru ce credeți că s-a inventt birocrația?
  http://sareinochi.com/2012/02/25/noi-cu-sapca-ei-cu-japca/

  Sare'n Ochi

  25/02/2012 at 10:46 am

 12. bunä dimineatza,

  alte lucruri s-au copiat greu, dar birocratzia germanä f. usor.

  theo- nona

  25/02/2012 at 11:12 am

 13. däniletz, se läuda ce bine e väzutä justitzia.

  are si de ce, scapä de infractori si hotzi, dandule drumul,
  ca nutu cämätaru,nutzu dinelu,bonbonelu, vanturicä, voiculescu,
  culmea iar au amant procesul cu voiculescu, si ce täcere
  a fost, nu e curios?de fenechiu,dragnea,negoitä, nu se mai
  aude nimic, au ascuns cumetrii dosarele.

  dar pe iliescu cand il judecä???

  theo- nona

  25/02/2012 at 11:18 am

 14. Salutari la toata lumea 🙂

  Intrebarea „de ce a esuat sistemul informatic al CNAS” e pur retorica. Poti pune aceeasi intrebare despre oricare alt sistem informatic al diverselor institutii ale statului. Pe langa incompetenta si clientelism, eu personal suspectez si o doza de rea intentie – e suficient sa ne gandim cine ar avea de pierdut din existenta unor sisteme informatice bine implementate, complete, care sa poata oferi usor, rapid si complet informatiile cerute, de exemplu rapoarte cu situatia completa a datoriilor fata de stat ale unei firme sau persoane?
  Din pacate, „cainele de paza al democratiei” e doar o javruta simpatica in ce priveste subiectul. In majoritatea cazurilor articolele pe acest subiect sunt superficiale, fara consistenta, mai mult atacuri pe tema politica decat pe subiectul in sine. Exemplele concrete sunt de obicei minore si insuficient exploatate.
  E halucinant, dupa sumele cheltuite pentru informatizarea CNAS, sa te duci sa iti faca un calcul si sa vezi cum functionarul acceseaza datele tale in aplicatia minune, face calculele pe o hartie, cu pixul, dupa care introduce rezultatele intr-un template Word pe care il tipareste.
  Ar fi hilar, daca nu ar fi de plans, faptul ca la finante, pentru un certificat fiscal, amabila funcionara de la ghiseu intra, in total, in 8-10 programe distincte, noteaza pe hartie cifrele dintr-unul si le introduce in urmatorul, totul pentru a-ti da, dupa 30-45 de minute de munca asidua, o hartie pe care scrie ca ai 0 datorii.

  Radu

  25/02/2012 at 11:58 am

  • cauzele nu sunt putine si nu toate sunt simple. Cand intinzi un sistem pe sase ani sub patru ministri (cu interese si ideologii diferite) e imposibil sa ai de la bun inceput specificatii impecabile si turnate in beton (si asta nu e un fenomen romanesc). La momentul aparitiei primei schimbari/modificari realizatorul cere si luna de pe cer stiind ca acel contract nu poate fi reziliat (ca o paralela bunastarea firmei Bechtel -si nu numai in RO- se datoreaza exact acestei maniere). Evolutia sistemului -fiind si prima informatizare in acel domeniu- nu e usor previzibila (s-a intamplat si la altii). Firmele din RO nu au investit vreodata in experti de prima marime la elaborarea specificatiilor (evident expati), cei care au inceput sa „rasara” intre timp au emigrat. Un exemplu real (il cunosc personal): un roman care este „tatal conceptual” al sistemelor de Frequent Flyer a vreo 11 companii de prima marime, al sistemului Air Miles, al bazelor de date „Relationship Management”, cu o nominare la un „….. Award” de prima notorietate nu a putut sa-si gaseasca un job in RO. NB. cred ca esti de acord cu mine ca nepriceperea beneficiarului combinat cu nepriceperea realizatorului constituie un amestec exploziv.

   cinic

   25/02/2012 at 12:14 pm

   • Perfect de acord cu tine. Nepriceperea beneficiarului, combinata cu cea a executantului sunt, intotdeauna, o combinatie fatala pentru orice proiect, in orice domenii. Ar mai fi, desigur, si hatisul de procese suprapuse si/sau contradictorii pe care sistemul trebuie sa le satisfaca. Probabil primul lucru, inainte de a purcede la implementarea unui sistem informatic, este analiza si simplificarea activitatii. Din pacate insa, daca pentru nepriceperea beneficiarului exista remedii, pentru cea a executantului nu prea exista.

    Radu

    25/02/2012 at 12:21 pm

 15. Salutare all.

  Salut Tinere de Stanga.
  Eu nu contest meritele lui Alexandru Safran in privinta pastoririi comunitatii evreiesti din Romania.
  Nu contest faptul ca a fost nevoit sa plece din tara din cauza comunistilor.
  Iti dau dreptate in privinta lui Moses Rosen, cel care a colaborat din plin cu regimul comunist.
  Eu contest insa, pe baza de documente, meritele pe care si le asuma A. Safran in salvarea evreilor romani in timpul lui Antonescu.
  Si mai spun ca aceste merite revin in primul rand lui W. Filderman, presedintele federatiei comunitatilor evreiesti din Romania.
  Mai spun ca Filderman NU A COLABORAt cu comunistii si a fost nevoit sa plece si el in exil in 1947.
  Deci, daca pe mine ma intrebi cine are merite mai mari, Safran sau Filderman, evident ca Filderman.

  Sper ca am fost mai clar acum.

  Reddog

  25/02/2012 at 12:45 pm

 16. Si inca ceva Tinere de stanga.

  Articolul la care trimiti in revista 22 este scris de Carol Iancu, profesor la Montpellier. L-am cunoscut personal.
  In comentariul meu de ieri vorbeam de disputa dintre istorici cu privire la rolul lui Safran in Shoah.
  In timp ce Jean Ancel – in opinia mea cel mai bun specialist – a afirmat pe baza de documente ca W. Filderman a fost cel care a salvat evreii din Romania, Carol Iancu a sustinut o opinie contrara.
  Problema este ca profesorul Iancu nu a cercetat nici 10% din arhivele vazute de Jean Ancel. In plus profesorul Carol Iancu a fost foarte legat – si este in continuare – de familia Safran. Cea ce face ca in aceasta privinta opiniile sale sa fie cam subiective.
  In ce ma priveste, am vazut si eu o cantitate foarte mare de documente pe acest subiect si ceea ce am mai afirmat si afirm in continuare este ca nu am vazut niciun document care sa sustina afirmatiile lui Safran ca a intervenit pe langa Ion Antonescu pentru a salva evreii de la persecutii.
  In schimb, am gasit foarte multe documente referitoare la implicarea lui W. Filderman.
  In plus, A. Safran nu a avut de suferit sub regimul Antonescu. In schimb, Filderman da.Filderman a fost deportat in Transnistria in mai 1943, la ordinul direct al lui Antonecu si readus in tara in acelasi an, dupa mai multe interventii ale unor oameni politice pe langa Antonescu.
  Fiul lui Filderman, Ronetti Filderman, a fos arestat de Gestapo in decembrie 1943 in sudul Frantei si detinut intr-un lagar la Berlin pana in mai 1945.
  Asta, asa pe scurt.

  Reddog

  25/02/2012 at 12:58 pm

  • Ziua buna 🙂
   Multumiri ptr. lectia de istorie.
   Marturisesc ca sunt generatia care a invatat istoria trunchiata si cosmetizata. Este important sa ne cunoastem istoria asa cum a fost, cu bune si rele.

   mar

   25/02/2012 at 1:16 pm

   • mar salut 🙂
    Istoria nu e o stiinta precum arheologia, Trunchieri gasesti si acum , la fel ca si in trecut 🙂

    Un tanar de stanga

    25/02/2012 at 3:36 pm

  • @reddog/buna ziua
   multumesc,desi lamuririle sunt pentru tds;
   exista vreun link spre cartile lui jean ancel despre situatia evreilor din romania?sau se pot procura?

   intamplator

   25/02/2012 at 1:23 pm

  • „Eu nu contest meritele lui Alexandru Safran in privinta pastoririi comunitatii evreiesti din Romania.
   Nu contest faptul ca a fost nevoit sa plece din tara din cauza comunistilor.
   Iti dau dreptate in privinta lui Moses Rosen, cel care a colaborat din plin cu regimul comunist.”

   Despre asta este vorba reddog Omul a plecat din motive de constiinta, pentru ca nu a colaborat cu comunistii, desi putea sa stea aici bine mersi. De faptul ca nu a suferit in timpul regimului Antonescu cum ai fi vrut tu sau Rosen astea sunt lucruri secundare. De ce nu va abtineti dupa 50 ani, cind e vorba de Safran sa nu aruncati si cu putin rahat in omul asta exemplar ?

   Un tanar de stanga

   25/02/2012 at 3:33 pm

 17. @Radu…
  Nu strica din cand in cand sa ne aducem aminte cat de bine se potriveste faimosul desen implementarilor de la noi:

  DanSu

  25/02/2012 at 1:32 pm

 18. Intamplator.

  Unle pot fi procurate la editua Polirom, altele la editura Hasefer

  Si un link
  http://www.librarie.net/autor/17198/jean-ancel

  Reddog

  25/02/2012 at 1:51 pm

  • @reddog
   excelent/multumesc/salvat link-ul

   intamplator

   25/02/2012 at 2:06 pm

  • reddog amice
   Este o super problema falsa cea pe care o ridici ca Filderman a salvat mai multi evrei decit Safran
   Nimeni nu contesta asta !!!!
   Asta nu il face pe Alexandru Safran mai putin important decit este, un luptator si un denuntator clar al regimului comunist,
   Eu ti i-am amintit pe amindoi iar tu te-ai repezit sa spui ca Filderman era mai inalt si frumos decit Alexandru Safran.
   Colaborationistii cu comunistii Incepind de la Moses Rosen in continuare… – arunca cu rahat cind dau de cineva care spre deosebire de ei au denuntat ferm comunismul.

   Ti-am mai spus odata ca istoria nu e o stiinta 🙂

   Un tanar de stanga

   25/02/2012 at 3:23 pm

 19. Buna ziua all 🙂
  Astazi – Coreea, daca doriti:

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/02/25/pictura-asiatica-coreea-1/
  🙂

  desydemeter

  25/02/2012 at 2:00 pm

 20. pentru cine mai compara romania cu grecia,sau, intotdeauna e loc de mai rau
  sper sa nu se inspire si autoritatile romane din asta

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/vezi-cum-deschizi-o-afacere-online-in-grecia-probe-de-scaun-radiografii-toracice-multe-avize-si.html

  intamplator

  25/02/2012 at 2:11 pm

 21. si,cum ziceam aseara,nu firma aia care a instalat conductele e de vina….

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/sighet-isu-s-a-bagat-orbeste-in-gura-lupului-968171.html

  intamplator

  25/02/2012 at 2:13 pm

 22. @ Reddog, salut
  chiar daca nu ma alatur tie in haita ciinilor (Dinamoo, pentru cunoscatori), despre ceea ce scrii referitor la Safran si Filderman as putea spune ca ai dreptate.
  Nu am rascolit arhive, dar din putinele citite confirm ceea ce ai scris. Daca asta conteaza 😉

  victor L

  25/02/2012 at 2:34 pm

 23. Victor L, salut ! 🙂

  Nici eu nu mi-am schimbat opiniile fata de Poooli Timisoara. In plus tin in Banat cu UTA Arad ! :mrgreen:

  Referitor la Safran si Filderman, asa stu lucrurile.

  Reddog

  25/02/2012 at 3:00 pm

 24. dragii mei,
  observ cä uslinosii, joacä un scenariu kgb- radical, f. bine ,sä nu vinä.decat urlete de derbedei dela balcoane, fascisti si dictaturä, lucru cu care s-au descalificat, mai bine lipsä.
  in USL, sunt numai adunäturi , needucatzi si fosti………ce manipuleazä la comanda iliescu-
  voiculescu-securistul cu condicutzä al romaniei.

  sä fiu in locul Presedintelui, as invita media, organizatziile neg., ambasadori etc
  sä vadä si audä, cine e dictator, cine e needucat , cine a mintzint ca Ponta la UE si
  America. lumea stie, dar e bine de väzut , adevärata fatä a uslinosilor.
  ca si escrocul arivist Diaconu, care tzipä fascisti, etc, pt. care ar fii trebuit dat in judecatä.

  theo- nona

  25/02/2012 at 3:21 pm

 25. victor L

  25/02/2012 at 3:25 pm

  • Salut victor,
   Vei vedea cata dreptate am avut. Te invit sa citesti si pamfletul urmator 😆

   Theophyle

   25/02/2012 at 3:28 pm

 26. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!
  Un pamflet care sper ca o sa va veseleasca 😆

  Theophyle

  25/02/2012 at 3:27 pm


Comentariile sunt închise.