Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Politeia: Poziţionari politice faţa de NR – II

La data de 1 februarie a.c. , am postat prima analiza politica si electorala legata de felul in care noi, cei care pastorim Politeia, vedem evolutiile politice si electorale. Fragmente din pozitionarea noastra au fost publicate la vederea tuturor. O anexa care continea date mai sensibile a fost pusa la dispozitia reprezentantilor “Noii Republici.” De mentionat ca noi continuam sa privim evolutia politica nationala si impactul pe care il poate avea aceasta evolutie fata de Noua Republica, miscare pe care noi o sustinem si o dorim ca partid parlamentar.

Asa cum am mentionat si data trecuta, ca am vrut sau nu, am devenit un think-tank in slujba miscarii pe care am sustinut-o si o sustinem. La fel ca data trecuta, ne dorim o discutie despre ceea ce am postat. Bineinteles ca si din acesta postare au fost scoase unele elemente importante, care ar putea divulga intreaga strategie propusa de Politeia. INCA odata – este parerea noastra la nivel de take-it or leave-it. Nu obliga pe nimeni o adoptare partiala sau totala, desi cred ca datele sociologice pe care le detinem ar trebui sa produca cel putin o discutie serioasa legata de acest subiect. Vezi postare anterioara. 

Recomandarile Politeia (II) – Fragment

Cititorii blogului isi amintesc, probabil, si primul episod pe aceasta tema, publicat pe data de 1 februarie 2012, disponibil AICI.

Acest episod reprezinta continuarea si nuantarea tezelor scrise pe 1 februarie, fiind luate in considerare si doua decizii ale CCR:

 • Decizia 51/2012 cu privire la comasarea alegerilor, publicata pe 3 februarie 2012
 • Decizia 61/2010 cu privire la Legea electorala 35/2008, la care face trimitere Decizia 51/2012.

**********

Noua Republica trebuie sa tina cont de cele afirmate de CCR, la fel cum va trebui sa tina cont si Parlamentul Romaniei de cele scrise la finalul Deciziei 51/2012: „In final, Curtea constata ca, potrivit Deciziei Plenului Curtii Constitutionale nr. 1/1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 16 din 26 ianuarie 1995, “puterea de lucru judecat ce insoteste actele jurisdictionale, deci si deciziile Curtii Constitutionale, se ataseaza nu numai dispozitivului, ci si considerentelor pe care se sprijina acesta”. In consecinta, atat Parlamentul, cat si Guvernul, respectiv autoritatile si institutiile publice urmeaza sa respecte atat considerentele, cat si dispozitivul prezentei decizii”. Cu alte cuvinte, CCR nu doar ca a respins comasarea alegerilor, ci a obligat Parlamentul sa tina seama, in cadrul viitoarelor dezbateri, de argumentatia juridica pe care s-a sprijinit decizia de respingere a comasarii alegerilor.

 Noua Republica va trebui sa tina seama de faptul ca Parlamentul este obligat sa modifice in acest an legea electorala: „… actuala reglementare a sistemului electoral romanesc prezinta o serie de imperfectiuni, acolo aratate, si, ca atare, se impune o reconsiderare a acesteia din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012, care sa asigure, sub toate aspectele, organizarea si desfasurarea unor alegeri democratice in Romania. In aceasta privinta, Curtea retine ca trebuie, in primul rand, sa se porneasca de la realitatile economice, politice si sociale ale tarii, de la rolul partidelor politice in procesul electoral, de la necesitatea rationalizarii Parlamentului si, in final, sa fie reglementat un tip de scrutin corespunzator concluziilor desprinse si care sa aiba corespondent in tipurile de scrutin care se regasesc in majoritatea statelor europene” (Decizia 51/2012)

 Am afirmat pe 1 februarie 2012 ca NR are de trecut unul dintre cele doua praguri electorale prevazute de legislatie pentru intrarea in Parlament:

 • sau 5% din numarul de voturi la nivel national, daca NR va avea candidati doar la una dintre cele doua Camere: a se vedea episodul I si/sau Legea 35/20008, art. 47, al 2), literele a) si b)
 •  sau 9 colegii electorale castigate: 6 deputati si 3 senatori daca NR va avea candidati la ambele Camere: a se vedea episodul I si/sau Legea 35/20008, art. 47, al 2), litera c).

 Actualmente legea electorala prevede un prag dublu si procentul de 5% este valabil daca NR candideaza doar la una dintre cele doua Camere. Daca NR are candidati la ambele Camere, intra in joc pragul al doilea – adica un numar minim de colegii cistigate. Sper ca membrii si conducatorii NR au citit bine Legea 35/2008 si au inteles acest lucru.

 CCR a remarcat insa ca pragul electoral dublu este la limita constitutionalitatii, cat timp sistemul electoral se vrea uninominal: „Legea nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza un mecanism electoral care nu are nicio legatura cu elementele de continut ale tipului de scrutin majoritar uninominal, organizat cu un singur tur si care este practicat in alte state. Este de retinut ca niciun sistem electoral in care este reglementat un tip de scrutin majoritar uninominal cu un singur tur de scrutin nu prevede vreun prag electoral, in timp ce Legea nr. 35/2008 prevede doua tipuri de praguri electorale alternative” (Decizia 61/2010).

In lumina deciziilor CCR, este evident ca Parlamentul va modifica in mod obligatoriu legislatia si ca unul dintre aceste praguri va fi eliminat. La finalul anului trecut, reprezentantii Puterii au cazut de acord sa modifice legea cel putin in sensul ca primul clasat in colegiu va merge automat in Parlament: „Pe de alta parte, in coalitie toate partile sunt de acord cu principiul ca cel care obtine cele mai multe voturi sa fie desemnat castigator in respectivul colegiu” (Sever Voinescu, purtator de cuvint al PDL).

NR trebuie sa se astepte la eliminarea pragului proportional si la pastrarea pragului numeric (un partid intra in Parlament daca repezentantii sai au cistigat un numar minim de colegii).

Este greu de crezut (si dificil de sustinut in fata CCR, care va casa cu siguranta o astfel de prevedere legislativa) ca un partid poate intra in Parlament doar daca depaseste pragul de 5%, in conditiile in care reprezentantii sai au obtinut mereu locurile II si III in colegii. Prezenta in Parlament a unui partid care nu cistiga nici un colegiu electoral este cvasi-imposibila, judecind dupa ceea ce spune CCR.

 Prin urmare, NR trebuie sa renunte sau macar sa puna in plan secund ideea accederii intr-una dintre Camere prin depasirea pragului de 5% la nivel national. Pragul proportional are toate sansele sa fie eliminat, la sugestia apasata a CCR.

 Ce consecinte are posibila eliminare a pragului proportional de 5% (ceruta, pe fata sau voalat, de CCR)?

Eu am identificat trei:

1. NR este obligata sa identifice cativa candidati credibili, care sa poata castiga colegiile in care candideaza. Nu pot estima la ora actuala daca pragul numeric (6 colegii deputati si 3 colegii senatori) va fi sau nu modificat, insa sunt ferm convins ca exista colegii in care candidatii NR pot cistiga. Un exemplu: colegiul II Senat din Bucuresti, cistigat in 2008 de Ionut Popescu, cu 10.702 voturi, dar care a revenit la redistribuire … lui Crin Antonescu, clasat pe locul II, cu 9.109. Sursa Poate un candidat credibil al NR sa convinga intr-un colegiu urban ca Bucurestiul 10.000 de oameni sa il voteze pe el, si nu pe Crin Antonescu? Eu sunt ferm convins ca poate, cu conditia ca: acel candidat NR sa fie aflat de alegatori nu doar cu 30 de zile inainte de vot; sa fie un candidat pe care il recomanda realizarile sale profesionale (Crin Antonescu este sparring-partenerul perfect, as zice); sa fie un candidat care respecta si conditia de mai jos, valabila pentru intreaga actiune politica a NR;

2. NR este obligata sa se mentina in ceea ce trei sondaje Politeia facute profesionist in decembrie, ianuarie si februarie au identificat drept „bazinul electoral al NR”, respectiv electoratul care, fara a se considera neaparat de dreapta, sprijina pe fata sau in tacere agenda reformista a Presedintelui Romaniei. Politeia are cifre clare care au fost transmise si domnului Mihai Neamtu. Cifrele arata afara putinta de tagada ca NR a pierdut din intentia de vot dupa ce unii membri ai NR au avut in presa pozitionari contrare sau ambigue la adresa declaratiilor Presedintelui (chiar daca Presedintele merita criticat). Exista doua explicatii, in opinia mea, pentru incercarile membrilor publicisti ai NR de a lua pozitie critica fata de declaratiile Presedintelui Romaniei:

Exista doua explicatii, in opinia mea, pentru incercarile membrilor publicisti ai NR de a lua pozitie critica fata de declaratiile Presedintelui Romaniei:

a) a intervenit un efect de distantare critica fata de Presedintele Romaniei cauzat de dorinta nemarturisita de auto-justificare ( de tipul: Noua Republica nu este ideea sau creatia oamenilor din apropierea Presedintelui). Acest tip de abordare este gresita. Noua Republica nu are a raspunde (implicit sau explicit) unor insinuari sau acuzatii de acest fel. Membrii ei stiu la fel de bine ca si mine ca aparitia Miscarii a fost cauzata de publicarea (cu amendamentele facute de mine) de catre Politeia, pe data de 26 octombrie, a unui „Manual de lupta” juvenil, dar sincer, care circulase doar intr-un cerc restrins de prieteni. Distantarea fata de Presedintele Romaniei, singurul centru de putere politica care a demonstrat vointa si actiune reformista, dauneaza NR.

b) cu ochii numai la pragul proportional de 5%, unii membri de frunte ai NR au inceput sa actioneze in logica unui partid catch all. Pentru a recolta voturi posibile si din alte zone decat cea de dreapta, membrii NR s-au deplasat, dpdv al comunicarii si actiunii politice, spre centru, incercand sa atraga in special electoratul nehotarat sau neimplicat. Calculele electorale ale NR s-au sprijinit pe ideea mentinerii mecanismului de compensare din legea electorala actuala.

Argument: Mihai Neamtu a scris un comentariu la postarea mea din 1 februarie 2012 in care a afirmat: „Și totuși: atâta vreme cât exista mecanism de compensare, poate fi util ca Noua Republică (eventual la îndemnul lui Newt Gingrich) să aibă candidați și pe planeta Marte (cu cetățenie română), chiar dacă acolo ar fi un colegiu câștigat de Daciana Sârbu cu 90% din voturi. Orice vot se numără (așa cum fiecare semnătură contează, acum înainte de înregistrarea la Tribunal)”. Mihai Neamtu a mai scris atunci: „Un element în plus este motivarea Curtii Constitutionale despre comasare. Convenția de la Venetia nu recomandă modificarea legii electorale în anul alegerilor generale. Asta încurajează păstrarea sistemului actual”.

Dupa decizia CCR nr. 51/2012 privind comasarea care a reconfirmat Decizia 61/2010, pot afirma ca Mihai Neamtu s-a inselat de trei ori in sensul ca:

(a) legea electorala se va schimba anul acesta. CCR a amintit Parlamentului ca are obligatia de a schimba Legea 35/2008, plina de imperfectiuni: „Curtea constata ca este necesara o reexaminare de ansamblu a Legii nr. 35/2008… In cadrul preocuparilor de revizuire a legislatiei electorale, o atentie sporita trebuie acordata posibilitatii cetatenilor romani cu drept de vot care domiciliaza in strainatate de a-si exercita dreptul de vot, in cadrul unei proceduri speciale, care sa se desfasoare in corelare cu orele oficiale ale Romaniei intre care se desfasoara procesul de votare” (Decizia 51/2012).

 (b) este mai mult ca sigur ca nu va exista nici un mecanism de compensare in sensul intrarii in Parlament a unui candidat de pe locul II sau III in detrimentul celui de pe locul I.

CCR a scris in Decizia 61/2010: „Rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2008 au aratat ca mecanismul utilizat pentru atribuirea mandatelor a avut drept consecinta rezultate neconforme celor specifice unui tip de scrutin majoritar uninominal, rezultate determinate de calculele matematice reglementate de regulile procedurii electorale ale scrutinului uninominal prevazut de Legea nr. 35/2008. Asa se face ca desemnarea unor parlamentari s-a realizat pe baza unor calcule, fara ca o asemenea desemnare sa rezulte din alegeri, in urma exprimarii prin vot a optiunilor politice”.

Mentinerea in viitoarea lege a acestui mecanism, care a facut posibila intrarea lui Crin Antonescu in Parlament, este improbabila, avand in vedere cele scrise de CCR in 2010 (care, sa nu uitam, are acum alta componenta decat Curtea din 2007, care a aprobat acest mecanism de redistribuire).

 (c) nu va exista nici in 2012 o compensare pe lista nationala nevotata, cum au vrut partidele in 2007.

NR nu trebuie sa se bizuie nici pe o compensare pe colegiu electoral (locul II sau III merge in Parlament), nici pe o compensare pe lista electorala nationala de partid, intrucat existenta unei liste electorale nationale nevotate este incompatibila cu votul uninominal.

CCR deja a afirmat aceasta inca din 2007: „O prima critica de neconstitutionalitate vizeaza prevederile…, care dispun cu privire la atribuirea mandatelor de parlamentar catre persoane de pe lista nationala suplimentara, fara ca aceasta lista sa fie votata de alegatori, ceea ce, in opinia autorului sesizarii, contravine prevederilor art. 62 alin. (1) din Constitutie referitoare la alegerea de catre cetateni a membrilor Parlamentului prin vot direct…Analizand aceste critici, Curtea constata ca ele sunt intemeiate si urmeaza sa admita obiectia de neconstitutionalitate in sensul si pentru motivele ce se vor arata in continuare….Prin reglementarea criticata, partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale nominalizeaza pe listele suplimentare candidati care, in cadrul procesului electoral, raman in afara elementului esential al acestuia, votul, deoarece alegatorul nu se pronunta prin vot direct sau indirect asupra listei suplimentare. Practic, deputatii sau senatorii desemnati de pe aceste liste nu au fost votati de corpul electoral.” (Decizia 1177/2007).

 In temeiul deciziilor 51/2012, 61/2010 si 1177/2007, NR este obligata sa ia in considerare necesitatea castigarii unui numar minim de colegii pentru a intra in Parlament. Daca va exista totusi o „compensare” de vreun fel care sa treaca de filtrul CCR si care sa ajute indirect si NR, la ora actuala nu se stie cu certitudine. NR nu trebuie sa isi faca o strategie electorala bazandu-se pe vreo redistribuire (in colegiu sau la nivel national) sau pe mentinerea vreunui prag proportional facil de depasit. Aceste prevederi, daca sunt mentinute in noua lege electorala, au toate sansele sa fie casate de CCR cind aceasta o va examina inaintea promulgarii.

In opinia mea, NR trebuie sa renunte la mesaje vagi de tip catch all si la ideea ca „orice vot este bun”. Orice vot este bun intr-un sistem proportional. Intr-un sistem cu colegii electorale, conteaza concentratia voturilor din colegii. In schimb, orice semnatura pentru transformarea in partid este buna. Nu trebuie insa confundate semnaturile cu voturile.

In afara de asta, NR trebuie sa evite pozitionarile institutionale critice in raport cu Presedintele Romaniei. O afirm in nume propriu, desi cred ca sunt in asentimentul multor comentatori si membri Politeia: exista pericolul ca pozitiile individuale ale lui Stefan Vlaston cu privire la diferite teme politice sa fie confundate cu pozitiile institutionale ale NR si nu este bine.

Nu vreau sa dau cifre, pentru a nu speria, insa articolele critice scrise de diferiti membri ai NR in decembrie si ianuarie cu referire la Presedintele Romaniei au provocat mari pagube in intentia de vot pentru NR. Electoratul potential al NR este in primul rind electoratul care a constientizat nevoia unor reforme care sa schimbe Constitutia si statul iliescian si care, ca expresie a acestei constientizari, l-a votat pe Traian Basescu in 2009 (cu bunele si cu relele lui, cunoscute inca din primul mandat). Acesta este, grosso modo, bazinul potential al NR, nu cetatenii nehotariti, pentru atragerea carora NR a emis mesaje „centriste”, care au facut-o sa scada in intentia de vot. Inainte de a se expanda spre categoria cetatenii nehotariti sau inca neimplicati, NR are nevoie sa isi securizeze bazinul electoral potential. Domnul Mihai Neamtu a primit cifrele sondajelor facute de Politeia, stie la ce ma refer.

 Un partid care a scris in primul sau document public „Revenirea stângii la putere in 2012 ar fi o lovitură letală la adresa reformei constituționale și a modernizării economice a tării” si care emite apoi mesaje critice la adresa Presedintelui Romaniei, cel care a reusit sa tina ani de zile stinga in Opozitie, sa convoace un referendum (validat) si sa declanseze revizuirea Constitutiei nu este credibil. Presedintele merita si trebuie criticat, insa nu de catre Noua Republica. Nu asa va cistiga NR voturi. Asa le poate pierde cu siguranta (exista date statistice in acest sens).

3. In fine, pe linga tintirea unui numar minim de colegii care trebuie castigate si pe langa securizarea bazei electorale reformiste, NR are nevoie sa fie inscrisa in constiinta electoratului prin cateva mari teme de comunicare si de actiune politica.

Am urmarit emisiuni la TV cu membri ai Noii Republici la care tin foarte mult. Din pacate, impresia pe care mi-au facut-o (mie, observatorului avizat!), este ca cei din NR nu pot fi inca identificati politic prin citeva teme fezabile si legitime la nivel legal si constitutional, ci au inceput sa se risipeasca in discutii marunte, fara miza politica nationala. Sunt multe teme politice majore prin care NR se poate imprima decisiv in constiinta alegatorilor (bunaoara: modificarea Constitutiei, asa cum este scris in documentul trimis de Presedinte la Parlament, aplicarea referendumului din noiembrie 2009, vot uninominal pur (intr-unul sau doua tururi de scrutin), sanctionarea parlamentarilor absenti in mod repetat prin revocarea mandatului, un numar de maxim 2 mandate pentru parlamentari (lucru valabil acum doar pentru Presedintele Romaniei), deficit structural de maxim 0,5%, deficit bugetar de maxim 3% etc).

 Ducerea discutiei in zona generalitatilor de tip „Statul gestioneaza prost banii comunitatilor locale, sa ni-i gospodarim singuri” face ca NR sa para neserioasa, intrucit joaca pe mize mici. Listele cu „7 pasi pentru…” sunt frumoase, insa sunt doar formulari literale. Ele trebuie dublate, de pilda, de 7 masuri concrete pe care NR crede ca le-ar putea implementa (fie si partial, prin negocieri dure) daca ar ajunge in Parlament. Insa, atentie! Aceste masuri politice pozitive trebuie sa fie fezabile legal si constitutional (o chestie de genul „Modificarea tuturor taxelor şi impozitelor să fie făcută doar după consultarea prin referendum a cetăţenilor” este absolut ridicola si neconstitutionala).

 Dau eu exemple de astfel de masuri (in afara ce cele deja amintite mai sus): alegerea uninominala a consilierilor locali si judeteni, nu pe liste de partid (aceasta am citit-o parca undeva pe un document NR). Sau: plafonarea cheltuielilor de „dezvoltare” facute de primarii ori imposibilitatea angajarii unor credite pentru „dezvoltare” mai mari de …. Euro/lei fara un referendum local. Sau: introducerea votului electronic pentru romanii din diaspora, mai ales ca si CCR a cerut asa ceva in Decizia 61/2010: „o atentie sporita trebuie acordata posibilitatii cetatenilor romani cu drept de vot care domiciliaza in strainatate, si nu numai acestora, de a-si exercita dreptul de vot, in cadrul unei proceduri speciale, inclusiv prin votul electronic, care sa se desfasoare in corelare cu orele oficiale ale Romaniei intre care se desfasoara procesul de votare”.

CCR vorbind de votul electronic pentru diaspora este un lucru  fabulos, si NR are obligatia de a si-l insusi imediat si fara retineri. Semnalez ca Franta a introdus  posibilitatea de a vota electronic la alegerile legislative si prezidentiale din 2012

Nu vreau sa lungesc prea mult postarea. Decizile 61/2010 si 51/2012 obliga NR sa renunte la ideea intrarii intr-o Camera prin atingerea pragului proportional (daca acest prag proportional va fi totusi pastrat, cu atat mai bine, NR il va putea trece usor prin insumarea voturilor cetatenilor care se considera de dreapta si care sunt dezamagiti si de PDL si de PNL – sunt destui, slava Domnului!), sa identifice candidatii si colegiile pe care le poate castiga (colegiile vor fi retrasate, insa trebuie tinut seama de ce scriam deja despre asta in primul episod) si sa identifice temele politice majore (convertibile in principii de actiune politica sau legi votate de Parlament, fie si intr-o forma negociata) prin care se poate impune in spatiul politic si in constiinta electoratului care sprijina agenda reformista a Presedintelui Romaniei.

*****************

Redactat de @Cetatean – Politeia

Written by Theophyle

14/02/2012 la 3:50 pm

314 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut,

  Foarte buna si interesanta analiza. Am insa senzatia ca exista un potential punct slab: analiza se bazeaza pe ideea ca viitoarea lege electorala va tine cont de decizia CCR. Din cate stiu (poate ma insel), CCR nu se autosesizeaza, ceea ce face posibil un blat intre partidele parlamentare pentru o forma de lege care sa mascheze contradictiile flagrante cu decizia CCR, pastrand insa anumite prevederi criticate de CCR. Atata vreme cat CCR nu va fi sesizata, devine posibila aplicarea unei astfel de legi la urmatoarele alegeri.

  Radu

  14/02/2012 at 4:20 pm

  • Salut Radu,
   Nu au cum sa nu tina cont. Nu uita ca legea trebuie semnata de Presedinte care o va retrimite la Parlament din cauza neconstitualitatii. Deci nu prea merge.

   Theophyle

   14/02/2012 at 4:22 pm

   • Da, perfect adevarat. Presedintele poate insa sa retrimita Parlamentului o lege o singura data. Deci portita exista in continuare. Intr-adevar insa, dificil de folosit. Cu exceptia cazului in in care presedintele participa la blat – sper ca nu, dar depinde de planurile lui legate de PDL.

    Radu

    14/02/2012 at 4:45 pm

    • Poti sa fi sigur ca totusi cineva, daca nu Presedintele va seziza CCR. Si atunci se declanseaza procedura automat.

     Theophyle

     14/02/2012 at 4:47 pm

     • Theo, si eu cred ca strategia electorala analizata si recomandata de tine, perfect articulata si solid argumentata, sta pe un banc de nisip.
      Eu am o banuiala (supozitie) legata de motivele reale ale grevei parlamentare: imposibilitatea amendarii legii alegerilor (in lumina argumentatiei CCR ) IN TIMP REAL. Sa nu uitam ca, de-a lungul timpului, parlamentul s-a dovedit un maestru al diversiunii si taraganelii in adoptarea unor acte normative sau regulamente interne care contraveneau intereselor (inclusiv electorale) unui grup sau altul.
      Daca tot baletul ipotezat de tine, recte o amendarea ambigua care sa nu includa, in clar, modificarile respective, trimitere la promulgare, retrimitere in parlament de presedinte, repunerea in sedinta publica, etc. si declansarea automata a procedurii de sesizare a CCR, pot usor „papa” 5-6 luni (intrarea in vacantza parlamentara va fi o mana cereasca pentru USL) si duce inevitabil la o amentare corecta si completa chiar in „buza” alegerilor din noiembrie, motiv pentru care, noua metodologie nu va fi disponibila pentru ciclul electoral 2012 ci pentru cel din 2016.

      Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

      14/02/2012 at 5:06 pm

      • Lumi salut,
       nu este nevoie de ei. Este nevoie numai de cvorum. Deoarece vorbim de o lege de acest gen, cred (nu sunt sigur) ca este votata de ambele camere in sesiune comiuna, deci nu vad cum ar fi o problema.

       Theophyle

       14/02/2012 at 5:10 pm

       • Theo, ma tem ca nu este atat de simplu, pentru ca inainte de votarea in plenul reunit, legea va sta in comisiile de specialitate reunite, acolo unde cvorum nu prea este.
        Am uitat apoi sa mentzionez ca amendamentele cu pricina sunt un cartof fierbinte pentru UDMR, fiindca ar deschide drumul factiunii Tokes si ultrasilor din secuime (fara prag electoral ar fi o batalie sangeroasa si fratricida atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare) si ce maghiarul nu vrea nu trece. Idem pentru votul din strainatate, stii doar ca legea pentru cel prin corespondentza este moarta in papusoi din motive de UDMR, de ce crezi ca ar sustine unul vot electronic ?

        Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

        14/02/2012 at 5:30 pm

 2. In citeva ocazii cei de la NR au raspuns aici ca au vrut sa nu fie acuzati, dupa cum au fost inca din prima zi, ca sint oranjgutani si o inventie de-a lui Basescu. Deci delimitarile de tot felul dupa aia.
  Eu zic ca e un calcul gresit, ca si calculul facut de Tariceanu si calculul gresit facut de PDL. Tariceanu a dat bani garla la electoratul pesede, si aia tot psd au votat. Pedelistii s-au speriat de reformele propuse de Basescu si au facut tot felul de nazbatii adresindu-se exclusiv electoratului psd sau electoratului antenist. Au reusit sa citige zero, in schimb au pierdut o gramada din votantul de dreapta. Asa si cu NR. Acuzatiile de oranjgutani sau basisiti vin de la electoratul care oricum tot psd sau ce le zic aia la televiziuni o sa voteze indiferent de cite delimitari fac ei. Cetateanul care nu poate distinge intre o acuzatie de oranjgutan facuta la TV si documentele publicate de NR nu este o tinta electorala.

  Aha

  14/02/2012 at 4:27 pm

  • Salut Aha,
   cam asta arata si date pe care le avem noi. Deci, ai dreptate!

   Theophyle

   14/02/2012 at 4:37 pm

 3. Da, introducerea de catre NR a votului la distanta, ca idee originand intr-un document CCR, i-ar putea ajuta sa intre in batalie de pe o pozitie de forta. In momentul de fata, discursul (daca vedrele de umori lansate de diversi nuli se pot numi asa) se axeaza pe ideea furtului, dat fiind ca, in imaginarul colectiv curent, ideea a fost lansata de PDL.

  EuCuMine

  14/02/2012 at 4:29 pm

  • Err, as dori a se modifica in „de catre NR in discutie a”

   EuCuMine

   14/02/2012 at 4:31 pm

 4. Evident, sunt de acord in totalitate cu postarea. NR pare a suferi de o anumita naivitate, dar si de o nehotarare cu privire la modul in care sa actioneze, ambele fiind explicabile in cazul unui partid nou. In mod clar insa, daca vor sa intre in Parlament, trebuie sa ia niste decizii urgent. Macar selectarea candidatilor trebuie terminata super rapid, pt. ca lumea sa aiba timp sa auda de ei.
  Am mai spus si intr-un comentariu vechi, daca NR nu reuseste sa obtina mai multa vizibilitate, risca sa nu primeasca nici voturile multor simpatizanti, care se vor teme sa nu iroseasca aceste voturi pt. un partid care nu va intra in Parlament.

  johnny

  14/02/2012 at 4:41 pm

  • Salut,
   din nefericire, asta este exact pericolul pe care noi ne straduim sa-l mentionam. Cine stie? Poate cineva ne va auzi strigarea in desert 😦

   Theophyle

   14/02/2012 at 4:42 pm

 5. Excelent. Dupa entuziasmul initial, pozitiile NR mi-au parut si mie cel putin amatoricesti. Comunicatele erau in general ca nuca-n perete (iertata fie-mi indrazneala, ma duceau cu gindul la „prostul si tichia de margaritar”). Oamenii ar trebui sa inteleaga ca doar efortul de Sisif, fara ambalarea si prezentarea corespunzatoare a „marfii”, nu va avea rezultatul scontat.
  Inca o data, cred c-ai mers drept la tinta. Raspuns previzibil: esti cartitor, e usor sa comentezi de pe margine, etc

  Tuxx

  14/02/2012 at 4:41 pm

  • salut,
   eu cred ca orice comentariu este biune venit. Nu prea cred in inregimentare in afara unor parametrii de bun-simt.

   Theophyle

   14/02/2012 at 4:45 pm

   • Poate-mi scapa mie chestia cu inregimentarea, dar „expertiza” pe care o oferi (si derivata din ea, vizibilitatea – vezi numarul de vizualizari si comentariile) sint priceless.

    Tuxx

    14/02/2012 at 4:57 pm

    • Tuxx,
     sunt amici care vad in noi un fel de „pain on the..”. Noi insa vom continua sa zicem ceea ce avem de zis pana in momentul cand vom simti ca nu are rost. Atunci ii vom lasa spre drumul lor. Nu dorim absolut nimic decat succesul lor considerand ca este si al nostru.

     Theophyle

     14/02/2012 at 5:00 pm

   • Multumim pentru analiza. De acord cu Tuxx ca unele comunicate si pozitionari sunt ca nuca-n perete si scrise intr-un limbaj de lemn de stejar. S-a observat asta si din interior. Si e pe cale sa se schimbe.

    mishu jamie

    14/02/2012 at 5:31 pm

    • Salut,
     au aparut si oficialii 🙂 sper ca ine va le si citeste la etajele superioare 🙂 In alta ordine de ideii. Sti cei cu TOG, nu raspunde la mails si blogul lui e down 😦

     Theophyle

     14/02/2012 at 5:34 pm

     • Buna seara

      Multumesc mult pentru expertiza. Mishu are dreptate: ne perfectionam cu fiecare observatie a vostra. Suntem copii buni si invatam repede 🙂
      Astazi si ieri l-am vazut pe TOG pe FB

      ela

      14/02/2012 at 6:11 pm

      • salut ela 🙂
       Multumesc!

       Theophyle

       14/02/2012 at 6:41 pm

 6. „Modificarea tuturor taxelor şi impozitelor să fie făcută doar după consultarea prin referendum a cetăţenilor”.
  Dau un exemplu local. Acum vreo trei ani s-au trezit elvetienii (da, pina si astia au uneori probleme financiare) ca nu le mai ajung banii pentru anumite servicii sociale, deci platite de la guvern. Una din chestiile in cauza fiind si sumele cheltuite pentru ajutorarea celor handicapati, batrini fara familii, etc. Asa ca s-a pus problema asa: ori marim un impozit undeva, ori le taiem la astia din servicii. Si s-a facut referendum daca se mareste TVA-ul de al 7.6% la 8%. Care referendum a trecut cu mentiunea expresa ca cistigul rezultat nu se va folosi in alt scop.
  In principiu deci se poate. Cu parere de rau, Romania nu e insa Elvetia. Inca.

  Aha

  14/02/2012 at 4:48 pm

  • Aha,
   alta lume, alti oameni 😦

   Theophyle

   14/02/2012 at 4:57 pm

  • Romania trebuie sa fie Romania, si nu Elvetia; un stat care ofera sanse egale tuturor cetatenilor sai; un stat minimal. cu o justitie functionala; un stat care sa nu fie muma doar pentru o clica.

   Tuxx

   14/02/2012 at 5:22 pm

 7. Salutare
  Sunt total de acord cu punctul 3: „In fine, pe linga tintirea unui numar minim de colegii care trebuie castigate si pe langa securizarea bazei electorale reformiste, NR are nevoie sa fie inscrisa in constiinta electoratului prin cateva mari teme de comunicare si de actiune politica.”
  NR nu are o identitate bine stabilita ci doar niste generalitati. Stateam cu cineva de vorba despre NR si ma intreaba: Da astia ce mai vor, cu ce sunt ei diferiti de alti politicieni? Ca sunt de dreapta? Mai sunt si alte partide ce se vor de dreapta. Ca sunt noi in politica si nu au mai fost la putere? Asta o zice Vadim si DD si macar ala chiar daca e nebun macar are un plan concret da 20000 de euro la tot poporu.
  Un sfat pe care l-as da NR ar fi sa isi gaseasca un candidat credibil pentru primaria Bucurestiului, chiar daca nu va castiga alegerile macar va aduce notorietate pentru partid in vederea alegerilor parlamentare.

  lamb

  14/02/2012 at 4:58 pm

 8. O analiza foarte pertinenta care se adreseaza celor ce inteleg cite ceva caci omului de la tara trebuie sa-i explice cineva folosind un limbaj mai simplu si cu exemplele de rigoare.
  Oricum cred ca NR nu este interesata de fostii membri PSD asa incit este posibila si cistigarea colegiilor.
  De ce nu!
  Apropo ,ma poate cineva ajuta sa contactez pe cel care reprezinta NR la Constanta(Navodari)?
  Pentru ca eu de aici din Sahara nu pot gasi nici o conexiune .
  Multumesc si va stimez pentru volumul mare de munca depus pentru a mentine acest blog extraordinar de interesant si documentat.

  Shibani Titi

  14/02/2012 at 5:03 pm

  • Salut Titi,
   noi iti multumim ca ne citesti din Sahara. Ai grija de tine si o sa incerc sa fac legatura 🙂

   Theophyle

   14/02/2012 at 5:05 pm

  • Buna seara,
   Gasiti aici detalii despre filialele N.R.
   http://nouarepublica.ro/filiale-oameni-contacte/

   ard

   14/02/2012 at 6:14 pm

   • Multumesc dar nu pot accesa diverse linkuri .Sint blocate de serverul companiei.
    Am nevoie de nume ,telefoane sau adresa de E-mail.
    Cu stima TITI

    Shibani Titi

    14/02/2012 at 6:28 pm

 9. buna ziua,
  scuzati-mi lipsa de informare: din cate inteleg, NR tinteste doar parlamentarele, nu si localele ?sau poate au de gand sa candideze si la locale dar nu e interesul prea mare ?

  eu cred ca orice consilier local/judetean castigat sau vreun primar de comuna poate ajuta la vizibilitatea NR in urmatorii 4 ani. mai ales ca nu e sigur ca prind intrarea in parlament.
  stiu, participarea (si) la locale e scumpa, dar nu trebuie sa participe in toata tra. se poate face o estimare realista unde au sanse sa prinda macar un post de consilier. dintre sustinatorii NR or fi cativa cetateni bine vazuti in vreo comuna, in orase mici/medii care sa aiba sanse. chiar si in orasele mari cred ca un loc de consilier se poate prinde.
  NR este la inceputul unui drum care este ori foarte lung, ori foarte scurt.

  val

  14/02/2012 at 5:04 pm

  • Salut val,
   probabil ca undeva candva vei primi un raspuns si la intrebarea ta. Eu chiar nu stiu. Deocamdata nu a aparut nici un „oficial” pe blog. Sper ca vor veni mai tarziu. Sper la un drum cat mai lung!

   Theophyle

   14/02/2012 at 5:07 pm

   • Va salut,
    multumesc de raspuns. sper ca macar au luat in consideratie si si-au facut calculele. daca le iese din calcul ca nu se justifica, e cat de cat ok. daca pur si simplu nu se prezinta… e altceva

    val

    14/02/2012 at 5:16 pm

    • Localele sunt in iunie. Daca la inregistrarea partidului pune macar o persoana o contestatie (si parca vad ca nu va di doar una, tribunalul Bucuresti are niste abonati care contesta orice inscriere de partid), este foarte posibil, cu termenele actuale, NR sa nici nu aiba decizia definitiva pana atunci. Asta nu exclude o candidatura independenta a cuiva din NR, serios sprijinita de NR. Dar, alte semnaturi de sustinere, alta poveste… Alergand dupa prea multi iepuri e posibil sa nu prinzi nici unul.

     mishu jamie

     14/02/2012 at 5:36 pm

 10. ziua buna si aici Theophyle City all 🙂
  Foarte buna postarea si necesara,cred,la fel ca cea de data trecuta
  Fac o mentziune,nu e de substantza,tzine doar de un soi de comunicare intre doua entitatzi (Politeia ca think-tank si NR ca viitor,sper,partid) ce e de dorit ca sa aiba vector comun,succesul in alegeri.
  Imi dau seama ca postarea,referitor la pozitziile adoptate de Politeia prin autorii sai de seama si/sau recomandari/opinii ,este ptr. comentatori,simpatizantzi ,sau simpli cititori,cu scopul de a clarifica cat mai multe aspecte a.i. nr. de potentziali alegatori sa creasca,marind astfel sansele,nu din pozitzia de matusha cicalitoare la adresa NR,fapt care ar putea avea,cred,nishte efecte negative,cat mai ales din dorintza de sustzinere cat mai intemeiata bazata pe date importante.
  Adica ideea e sa nu se creada de unii mai putzin avizatzi ca s-ar face „viatza” mai grea celor din NR.Dimpotriva.

  mircea

  14/02/2012 at 5:11 pm

  • Asta-i pozitia ta personala sau pozitia oficiala NR?
   p.s. incearca sa nu mai folosesti „tz”.

   Tuxx

   14/02/2012 at 5:29 pm

   • Tuxx 🙂 (interesanta fonetica)
    Sunt un simpatizant NR si ii voi vota.Ce sa caute in comentariul meu vreo pozitie oficiala ? Nu reiese de nicaieri.Nu sunt membru NR si nici vorba de reprezentare oficiala din partea mea.
    Am vazut insa reactiile unor membri NR,admirabili,care trudesc din greu in strada(fara sa diminuez eforturile altora desigur)

    mircea

    14/02/2012 at 5:40 pm

    • Ai facut o mentiune intr-un loc nepotrivit. Din cauza „tz” si a amatorismului de care vorbeam am facut (gresit) legatura cu NR.
     Daca Consiliul Inteleptilor nu stringe surubul, truda din strada va ramine inutila – asta in ideea de participare la alegeri , samd.

     Tuxx

     14/02/2012 at 11:53 pm

   • Pozitia oficiala a NR va veni si ea probabil, dar ca membru al NR pot sa-ti spun atat: nu considera nimeni Politeia o „matusa cicalitoare”, iar multe dintre observatii au ajuns si de la membrii NR cam pe aceleasi teme. Va trebui sa punem la punct un mecanism mai selectiv si mai exigent pentru pozitionarile oficiale. Din pacate unii dintre noi n-au facut saltul de la bloggeri la comunicatori politici. Cand trebuie sa discerni intre pozitia ta si reprezentarea pozitiei tuturor. Dar asta face parte din riscurile asumate cand esti intr-adevar grass-roots. Nu toate firele de iarba cresc la fel. 🙂

    mishu jamie

    14/02/2012 at 5:45 pm

    • exact asta am vrut sa spun .excelent sintetizat 🙂

     mircea

     14/02/2012 at 5:49 pm

    • 🙂

     ela

     14/02/2012 at 6:12 pm

    • Grabiti-va cu mecanismul ala. In ideea infiintarii unui partid, era bine sa functioneze deja.

     Tuxx

     15/02/2012 at 12:06 am

   • P.S.Care este treaba cu TZ din t, a din a, s din sh :). de ce nu ar fi voie?
    cateodata folosirea lui tz sau sh pot fi lamuritoare asupra cuvantului.
    Mircea, eu zic sa foloseshti t din tz cand crezi ca maresti lizibilitatea textului :).

    eugeni

    14/02/2012 at 5:49 pm

 11. @Cetatean
  Stiu ca devin sacaitor cu punctul meu de vedere. Eu nu vad de ce ar fi neconstitutonal un sistem de compensare. El este folosit masiv in Europa, si nimeni nu s-a plans ca nu ar fi constitutional. Ceea ce este neconstitutional, si poate fi folosit pentru a „potoli” Curtea pe acest aspect, este asigurarea participarii locului 1 din colegiu in Legislativ.
  Caci fara sistem de compensare inseamna ca numarul de alesi trebuie sa fie egal cu numarul de colegii. Fara aplicarea referendumului, acest lucru este imposibil, mai ales ca numarul de colegii va scadea dupa adaptarea legii electorale la rezultatele Recensamantului. A, daca vor fi 300 de parlamentari si unicameral DA, se poate merge fara sistem de compensare, altfel nu.
  Votul pe lista inchisa poate este perimat, dar votul pe o lista deschisa e de actualitate, folosit cu succes in multe tari.
  Sigur, in ceea ce priveste NR, ai perfecta dreptate, am incercat sa le spun si eu asta recent unor membri.

  Eduard

  14/02/2012 at 5:16 pm

 12. Ziua buna 🙂
  Excelenta postare, felicitari comitetului redactional 🙂 Sper din tot ca aceste materiale sa fie valorificat de NR.
  Da, cred ca a fost o eroare atacul la Traian Basescu, nu zice nimeni sa nu fie criticat ptr. tampeniile facute dar tb sa-i fie recunoscute si meritele. Am intalnit extrem de multi oameni care blameaza PDL-ul ptr. distantarea de TB, ptr. faptul ca nu poate sa extragaacele teme atat de necesare ptr. reformarea statului.

  mar

  14/02/2012 at 5:20 pm

 13. Reblogged this on Noua Republică Sibiu.

  laurentiuth

  14/02/2012 at 5:21 pm

 14. Sustin recomandarile Politeia (II).
  Si am o idee pentru NR – sa propuna si cont de CAD pentru sustinere.
  Sunt o multime in Canada din aia 2 milioane pierduti pe drum din 1990.

  A A

  14/02/2012 at 5:22 pm

  • multumesc 🙂

   Theophyle

   14/02/2012 at 5:43 pm

 15. Buna ziua,
  mu ma pricep la NR, nici entuziasm tineresc nu mai am dar ma bucur ca Theophyle continua sa faca precizari pe care si un nepriceput ca mine le poate intelege ca aducatoare de imbunatatiri la aceasta constructie a unui nou partid atat de necesar.
  Sa dea Dumnezeu ca NR sa-si gaseasca drumul si sustinatorii pana la alegeri ca sa devina partid parlamentar.

  Acum o satisfactie:
  Duda va fi adus la pauperizare prin impartirea mostenirii regale:
  http://www.ziare.com/regele-mihai/casa-regala/este-oficial-printul-paul-face-parte-din-familia-regala-1150761

  cedric

  14/02/2012 at 5:30 pm

  • Buna Cedric 🙂
   Da, sa vezi trozneli mai ales pe Castelul Peles.

   mar

   14/02/2012 at 5:40 pm

   • Cred ca sunt mult mai multe de impartit! O sa aflam lista intreaga a proprietatilor.

    cedric

    14/02/2012 at 5:45 pm

  • Ilici mai face o operatzie de polipi 😆

   mircea

   14/02/2012 at 5:47 pm

   • Astept cu nerabdare anuntul: „Operatie reusita. Pacient decedat.”

    EuCuMine

    14/02/2012 at 5:52 pm

    • Nu, Nu !!
     eu vreau intai arestat. abia dupa aceea are drept sa se odihneasca-n pace

     fi-i-ar cazanu vesnic încins

     val

     14/02/2012 at 6:06 pm

  • Vorba ungurului: Dumnezeu nu culca-te. 🙂

   mishu jamie

   14/02/2012 at 5:47 pm

 16. uite ca unora care le miroase si PDLul, si NRul, se repozitioneaza:
  http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/spiralele-ascendente-ale-lui-ponta/
  Socol il tot puna in fund pe Ponta, sigur il baga in seama in scurt timp si-l promoveaza la ciolan.
  Auzi, program economic bine structurat, in care se da, dar nu trebuie sa se spuna si de unde.
  profesor de ASE.
  Mi-e greata.

  Valentin

  14/02/2012 at 5:46 pm

  • Valentin, cand Hrebe jr. preda la ASE tu ce pretentii ai. Nu mai vorbesc de Rosca I, Voineagu si toata ceata de dinozauri 👿 pana si bila de pe cladire a virat in rosu.

   mar

   14/02/2012 at 5:55 pm

 17. Pentru interesati in economie – banci finante. O analiza Stratfor despre expunerea Austriacilor. De loc nu prea vesela. Aveti aici pe Politia Europeana:

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/02/14/stratfor-austrian-banks-exposure-to-central-and-eastern-europe/

  Theophyle

  14/02/2012 at 5:46 pm

 18. Off the record [cu scuze] „Inalte Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza printului Paul de Romania, in procesul in care acesta cere, in numele tatalui sau, recunoasterea in Romania a hotararii din 1955 a unei instante din Lisabona, prin care Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea si succesor al acestuia, cu toate drepturile ce decurg din aceasta, informeaza Agerpres. Decizia magistratilor este definitiva.”

  Nu e nici o surpriza. Surpriza apare abia in momentul in care ziaristi altminteri echilibrati in opinii (Cristian Campeanu – Romania Libera) isi exprima opinia (TVR Info) ca ar fi un moment tragic pentru justitia din Romania (!!), ca nu „asa se intra in familia regala”, etc. Pai nu despre asta e vorba, ci despre impartirea averii… 🙂
  Fireste ca tot demonicul Traian Basescu va fi de vina!… 😀 Cum zice si tot-astazi-condamnatul Avram Muresan, ca stia cu cata indarjire isi urmareste adeversarii (??) acelasi presedinte Basescu…

  Observator

  14/02/2012 at 5:50 pm

  • Sigur Basescu este de vina. Unde mai pui ca e si nasul de botez al fiului lui Paul de Romania. Acum se va adeveri ca base n-are nimic impotriva Casei regale. :))

   mishu jamie

   14/02/2012 at 5:57 pm

  • Procesul nu s-a judecat in Romania pe fond. Procesul in Romania a fost daca sentinta din Portugalia din 1955 este sau nu valabila si in Romania.

   P.S. in 1955 Dictatoru` avea 4 ani.

   ribelalu

   14/02/2012 at 6:47 pm

 19. Salut !
  Constat ca sunt atacat aiurea, cu expresii de mahala, de specialistI in vorbe goale (nu ma mir, ei sunt oamenii zilei).
  Cuvinte nedemne, care-i descalifica pe cei ce le arunca intr-un spatiu care, gratie gazdei, respira normalitate.
  Multumindu-i lui @Theophyle pt. tot ce a facut si face, am decis sa nu mai postez.
  Tuturor, numai bine !

  Tzepelica

  14/02/2012 at 5:51 pm

  • Salut @timi,
   nu stiu inca ce s-a intmplat eu intru in tura la dupa-masa. Am citit comentariile. Chiar imi pare rau. Te rog sa-ti reconsideri hotarare, suntem impreuna de prea mult timp. 🙂 Ma scuz eu in numele lor!

   Theophyle

   14/02/2012 at 5:55 pm

   • Prietene, tu esti un om cu totul special.
    Ca sa nu mai amorsez iesiri golanesti pe post, cred ca e mai bine sa stau deoparte.
    Inca o data, multumesc !

    Tzepelica

    14/02/2012 at 6:00 pm

    • cum vrei,
     pentru mine este insa o neplacere (ca sa nu fiu prea dramatic) 😦

     Theophyle

     14/02/2012 at 6:01 pm

     • Pot sa imi dau si eu cu parerea despre decizia lui Tzepelica?
      Daca pot, pai rau face:-)
      Daca nu pot, nu imi dau, da’ tot rau face:-)

      Emil

      14/02/2012 at 7:21 pm

  • Parerea mea este ca faci foarte rau ca te retragi . Intotdeauna (chiar si cand m-ai ,,intzepat”) ai avut postari de bun simt si foarte interesante. 😦

   Loda

   14/02/2012 at 7:01 pm

 20. Salut, salut. Excelenta postare care pune punctul pe i privind situatia in care se afla in acest moment NR. Nu pot decat sa adaug la cele scrise de Cetatean ca fereastra lor de oportunitate se inchide rapid. Asa ca trebuie sa se grabeasca.

  clemycali

  14/02/2012 at 5:54 pm

  • Salut clemy,
   din nefericire cam asta e! Noi avem si nitel cifre.

   Theophyle

   14/02/2012 at 5:56 pm

   • Theophyle, faptul ca aveti cifre ma ingrijoreaza si mai tare 😦 Pierderea lor de viteza se vede cu ochiul liber. Din pacate.

    clemycali

    14/02/2012 at 6:01 pm

    • clemy,
     si pe noi!

     Theophyle

     14/02/2012 at 6:19 pm

 21. Theophyle,m-ai facut praf cu prezicerile de azi noapte cand m-ai sfatuit sa nu ma ambalez cu dezvaluirile anuntate de Anonymus:
  http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/premier/anonymous-romania-scurgerile-de-informatii-referitoare-la-premierul-ungureanu-erau-false-1150762

  Ma bagi la idei: de unde le stii atat de bine? De acum incolo, te cred orice ai spune! Numai ca multe le stii dar nu le spui pana nu le vine vremea. E bine si asa.

  cedric

  14/02/2012 at 5:55 pm

  • Globul de cristal 😀

   mar

   14/02/2012 at 5:57 pm

  • Cedric salut:)
   am o varsta, am experienta, citesc enorm de mult, am intuitie, am prieteni mai destepti dect mine, am prieteni mai informati decat noi si am comentatori extraordinari – sunt un sarac om bogat! 😆

   Theophyle

   14/02/2012 at 5:58 pm

 22. va rog, am cateva nelamuriri :
  1.de ce este un pariu castigator sa il sustii pe Basescu, care are 10% in sondaje si care sunt, probabil, 90% pdl-isti
  2.Basescu a pierdut mult mai multe procente decat pdl (de la bugetari, pensionari, monarhisti, care il percep ca principal autor al taierilor- numar multiplicat prin conexunile familiale)
  3.care este logica faptului ca avem pdl-isti care nu ar vota Basescu (sa nu-mi spuneti ca sunt BVB si rudele lor)
  4.sondajele despre care faceti vorbire nu ar putea fi irelevante daca avem in vedere categoria mai neinformata care nu a auzit niciodata despre NR, dar care ar putea auzi in viitorul apropiat ?

  elablue

  14/02/2012 at 5:59 pm

  • elablue,
   1. sustinerea lui basescu nu a fost niciodata 100% PDL;
   2. PDL si-a pierdut sustinatorii inaintea lui Basescu;
   3 Cifrele noastre nu „au mintit” nici in 2008, nici in 2009 si nici acum;

   Theophyle

   14/02/2012 at 6:05 pm

  • eu zic ca Basescu are 25 30 la suta electorat fidel.procentele pierdute sunt de fapt „avertismente” ale electoratului nemultumit de prestatie dar per ansamblu cine a votat cu Basescu nu voteaza cu felix. :)si ptr un presedinte la al 2 lea mandat sta destul de bine.un simplu argument: prezenta la manifestatiile din tara anti Basescu. una e sa fii azi nemultumit de vreo prostie facuta de Presedinte si alta e sa devii anti Basescu la modul taliban. 🙂

   zigzag

   14/02/2012 at 6:07 pm

  • @elablue (ar fi fost perfect ca emoticonul sa fie bleu!):

   1. Nu este un pariu cistigator sa il sustii pe Basescu ca presedinte. Insa este un pariu pierdut sa te plasezi, ca formatiune ce se vrea noua si reformista, impotriva lui, mai ales cind nu stii sa interpretezi contextul poltiticsi miscarile pe care le face ca Presedinte. Avem date certe cum a pierdut NR din viteza dupa ce s-a poztionat critic.
   2. Basescu ca presedinte e important pentru ca el face agenda. Nu se poate ca formatiune politica ce vrea reforma statului sa nu rezoneze cu presedintele. Amineste-ti ca, oricit ar parea de paradoxal, in 2009 au iesit mai multi oameni la vot in turul II decit in turul I. Este ceva nemaivazut in statistici. Daca erau indiferenti la agenda presedintelui, nu ieseau. Desi, aparent, Antenele il dadeau perdant din start.
   3. Treaba lor, nu ma intereseaza.
   4. Sondajele sunt relevante, in masura in care ele au testat subiectii care auzisera de NR si la care s-a vazut clar o scadere a intentiei de vot, dupa ce citiva membri NR au luat pozitie impotriva Presedintelui.

   Cetatean

   14/02/2012 at 6:10 pm

   • Nu stiu pozitionarile NR impotriva Presedintelui, dar o sa le caut ca sa inteleg fenomenul.

    elablue

    14/02/2012 at 6:25 pm

    • nu e cazul sa fac mentiune la unele luari precise de pozitie.

     Cetatean

     14/02/2012 at 7:21 pm

 23. Buna seara tuturor si merci pentru comentarii! 🙂

  Sa o luam pe rind:

  1. @Lumi, intreaga postare pe care am construit-o nu sta pe un banc de nisip, ci se sprijina pe doua (chiar trei decizii ale CCR).

  Ai adus in discutie taragarea si boicotul parlamentar. Insa asta nu trebuie sa ne faca sa pierdem din vedere un lucru: conform Consttutiei, deciziile CCR snt obligatorii pentru Parlament. In plus, CCR a simtit nevoia sa reaminteasca faptul ca nu doar decizia propriu-zisa, ci si considerentele, adica argumentele juridice pe care se intemeiaza decizia.

  Sigur, CCR nu spune Parlamentului in cit timp si cum sa legifereze, insa spune ce NU trebuie sa faca. Asa de pilda, in decizia 1177/2007, CCR s-a opus unei „compensari” pe liste. Pe linga ca a spus Theophyle, anume ca legea va fi controlata constiutional ex ante, trebuie sa luam in considerare ca CCR a scris, in considerentele deciziei 51/2012, ca noua legea electorala trebuie votata in acest an, ca trebuie votata dupa ce este dezbatuta in Parlament si mai ales ca exista unele elemente de care trebuie sa se tina cont: ca scrutinul uninominal cu doua praguri nu se intilneste nicaieri in Europa, ca trebuie vot pentru romanii din strainatate si ca trebuie retrasate colegile.

  Poate UDMR nu va fi de acord dpdv politic cu votul prin corespondenta, insa faptul ca CCR a pomenit de el deschide o pista noua.

  Temerea ta cum ca vom ramine cu aceasta lege de acum este justificata, insa nu pina la capat. In situatia in care Parlamentul refuza sa respecte Decizia 51/2012, Preseidntele poate sesiza CCR cu CJNC (conflict juridic de natura constitutionala) si atunci iese cu scintei. Insa nu cred se va ajunge la asa ceva.

  2. Eduard: nu vreau sa discut acum despre compensare. Vom discuta cind va fi vremea sa vorbim explicit de legea electorala. Marja partidelor s-a ingustat tare 😉

  Discutia este despre NR. Dupa deciziile CCR, NR trebuie sa se pozitioneze in consecinta. Am vazut ca elaboreaza comunicate de presa. Este bine, insa nu suficient, unele comunicate mai mult fac rau decit bine. Dar daca deja s-au luat masuri, e ok, asteptam efectele.

  Cetatean

  14/02/2012 at 6:04 pm

  • Ok, se amana 🙂

   Eduard

   14/02/2012 at 6:12 pm

  • Cetatean,
   referirea la statul pe un banc de nisip avea legatura directa cu faptul ca, din nefericire, „strategia electorala analizata si recomandata , perfect articulata si solid argumentata” nu ar putea avea valoare de manual de utilizare (ca metodologie de actiune electorala), datorita neschimbarii legii in timp util. Adicatele …. este sublima dar … impracticabila, cel putin in acest ciclu electoral.
   Pentru N.R. este o situatie delicata si constrangatoare fiindca, in criza de timp, nefiind sigur de natura si forma legii pe care se vor sprijini alegerile din noiembrie, nu este in masura sa isi adapteze/construiasca strategia.
   Este obligatoriu sa aiba in vedere ambele variante, sa se pregateasca pentru ambele situatii si sa fie capabil a se plia, repet, CONTRACRONOMETRU SI IN TIMP UTIL, realitatii.

   Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

   14/02/2012 at 6:48 pm

   • Lumi, de ce pornesti de la premiza ca legea nu va fi schimbata. CCR a a obligat Parlamentul sa o schimbe, Puterea s-a inteles sa o modifice si sa elimine perversul ala de mecanism care face ca locul II si III sa intre in dauna locului I, colegiile trebuie retrasate, etc.

    Legea va fi schimbata.

    NR trebuie sa se pregateasca de varianta maximalista: cistigarea unor colegii. Daca se introduce vreo „redistribuire” si profita de ea, cu atit mai bine. Insa nu trebuie sa mizeze pe asta.

    Cetatean

    14/02/2012 at 7:07 pm

    • Cetatean, vorbim solo ne intelegem … separat. Eu am plecat de la premiza ca N.R. trebuie sa se pregateasca pentru ambele variante. Ca legea va fi schimbata este un simplu enunt. Cu adevarat important este cand va fi schimbata si in ce anume aspecte va fi schimbata. Eu imi doresc sincer sa fie schimbata in toate aspectele ei mentionate de CCR, in timp util si rezonabil, dar a ignora varianta II ar fi o slabiciune din partea N.R.
     Bref, este de bun simt a compila, a se pregati pentru ambele situatii.

     Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

     15/02/2012 at 11:22 am

 24. merci. Sa nu mi- iei in nume de rau, insa nu vreau sa dau idei politicienilor. Am retinut ce ai zis si vom mai discuta.

  Cetatean

  14/02/2012 at 6:20 pm

 25. Salut
  Imi place vorba lui Clemy curat de entrepreneurship 🙂 cea cu fereastra de oportunitate a NR – fereastra care se inchide.
  Spuneam ca din acest moment MRU incearca sa recupereze pt pdl 10% din nemultumitii din PDL ce erau considerati un target usor pt NR
  Peste 8 luni fereastra va continua inchiderea prin tentativa lui MRU de a aduna intr-un partid gaullist fractiuni pdl, pnl etc de dreapta (Eu sunt de dreapta a spus privindu-ne fix in ochi ,televizor MRU)
  A bon entendeur salut !

  Un tanar de stanga

  14/02/2012 at 6:31 pm

  • Din pacate lupta nu se da intre cei de dreapta si cei de stanga ci intre cei care sunt in stare sa gandeasca si tampitii iremediabili care se adapa de la Antene sau care sunt asa de patrunsi de monumentalitatea propriei persoane incat le repugna orice.
   Asa ca MRU nu prea va aduna multa lume de la PNL, ca aia au neuronii inchiriati lui Mircea Badea.
   Dar poate ma insel, ca nu m-a facut mama infailibil.

   Valentin

   14/02/2012 at 6:35 pm

   • La PNL au mai ramas doar talibanii labili psihic gen Antonescu, jigodiile gen Fenechiu, frustratii pe viata gen Orban si ‘the unforgiven’ (oamenii care si-au ars toate podurile) gen Tariceanu. A, da, si Dinu Patriciu, care-i intr-o categorie categorie ce-l contine numai pe el.

    EuCuMine

    14/02/2012 at 7:15 pm

    • Oops, scuze de greseala. Sper ca se va corecta dublarea.

     EuCuMine

     14/02/2012 at 7:17 pm

 26. Buna seara.
  @ Cetatean, daca CCR s-a pronuntat de atatea ori ca prevederile Legii actuale nu „prea mai sunt” constitutionale si a facut recomandari pentru o viitoare lege electorala, atunci legea in vigoare nu mai poate fi reclamata la CCR ca fiind neconstitutionala? Nu cunosc procedurile, termenele etc, stiu doar ca Felix a reusit sa declare o lege veche, aflata de mult in vigoare, drept neconstitutionala. Daca legea veche sau anumite prevederi ale ei ar fi declarate neconstitutionale atunci Parlamentul ar fi obligat sa adopte alta.

  ribelalu

  14/02/2012 at 6:41 pm

 27. Off topic. Zice unul pe hotnews ca MRU poate fi acuzat de dezinformare. Cica pe directorul de la Transelectrica nu il poate da jos decit consiliul de administratie. Deci daca extindem la baietii destepti, target-ul FMI pare sa se impotmoleasca.

  Aha

  14/02/2012 at 6:43 pm

  • Fara gija 🙂
   are si Hotnews o colectie de inteligenti / inteligente de-ti sta ceasu’. Respectiva autoare, Claudia Pirvoiu, nu prea stie pe ce lume se afla. Hidroelectrica este o companie de stat 100%. Ministrul Economiei poate trimite acasa si tot CA-ul nu numai pe stimatul Presedinte!. Deci sunt uni autori pe Hotnews trebuie cititi cu atentie si cu multa lamaie!

   Theophyle

   14/02/2012 at 6:48 pm

   • cred ca Hidroelectrica are 22 sau 28% actiuni vandute pe bursa. de aici ideea ca CA trebuia sa …

    elablue

    14/02/2012 at 7:08 pm

    • pardon, am vrut sa zic Transelectrica, despre asta e vorba

     elablue

     14/02/2012 at 7:12 pm

 28. doar un semn vreau sa va dau: ca sint aici, deci va citesc.
  sal`tare tutulor.
  (Si, sper ca va dati seama: de nu mi-ar placea ceva in postarea lui @ Cetatean nu m-as abtine, dar nu am dece sa ma „leg”.)

  victor L

  14/02/2012 at 6:50 pm

  • Salut Victor 🙂
   sunt satul de certuri intre cei vechi 😦

   Theophyle

   14/02/2012 at 6:55 pm

 29. @ribelalu, legea 35/2008 a fost atacata de nenumarate ori si CCR a respins majoritatea contestatilor. Insa pe unele le-a acceptat, ca de pilda a treia contestatie a lui Cernea.

  deciziile 61 si 51 sunt o critica la adresa legii, si o recomandare-obligatie sa fie respectata, pentru ca destule prevederi (cea cu compensarea e una dintre ele) sunt la limita constitutionalitatii. Nu o va mai ataca nimeni, ca si asa trebuie schimbata.

  Cetatean

  14/02/2012 at 7:05 pm

 30. Mihail Neamtu in aceasta seara la Robert Turcescu:
  http://nouarepublica.ro/mihail-neamtu-la-b1tv/

  uitaroh

  14/02/2012 at 7:14 pm

 31. este singura pozitzie onestä , fäcutä de ctp, in ultimii ani
  antonescu, este in haznaua unui bordel.grivco.

  theo- nona

  14/02/2012 at 7:27 pm

 32. cel dela transelectrica, si-a dat demisia.nu a fost dat afarä.

  theo- nona

  14/02/2012 at 7:29 pm

 33. Buna seara.
  Peentru ca N.R. sa aiba oarecare suces in alegeri in acest an e nevoie doar de un lucru simplu.Cei care au aderat deja la miscare sa-si urce fizicul in masini si sa caute cate un om respectat si de buna credinta in fiecare circumscriptie electorala din RO si sa il motiveze cu un mesaj simplu si concis-Noi vrem ca politica din tara asta sa se faca de oameni competenti,nu de nasi,cumetri, patroni de echipe de fotbal,securisti,baroni si interlopi,punct.Orice alta pozitionare doctrinara sau politica in acest moment e inutila..
  Acest lucru e valabil si pentru succesul Campaniei de strangere de semnaturi.

  cristibucuresteanu

  14/02/2012 at 7:35 pm

  • Corect.

   mishu jamie

   14/02/2012 at 7:50 pm

   • multumesc

    cristibucuresteanu

    14/02/2012 at 7:51 pm

   • Poate corect, dar pe mine nu m-ati cumpara cu un argument de genul asta si nici pe zecile de oameni care ii cunosc! Asta se numeste populism ieftin si baietii de la partide o fac mai bine!

    Theophyle

    14/02/2012 at 7:53 pm

    • nici pe mine. Forta baietilor din teritoriu ai partidelor consta in a ambala politruci in haine de „specialisti cinstiti” sau de „reprezentanti onesti”.

     Cetatean

     14/02/2012 at 7:55 pm

     • Asta e pentru DD, el vorbeste asa, el convinge asa. Poate este drumul necesar. Nu insa drumul pe care merg eu.

      Theophyle

      14/02/2012 at 7:57 pm

      • Nu in acest sens era discutia. Am aprobat faptul ca NR si membrii ei ar trebui sa iasa din inertie si sa inceapa sa se miste. Tocmai ce ai aratat ca timpul ne preseaza si fereastra de oportunitate se inchide. Normal ca mesajul nostru este mult mai complex si nuantzat. Si se adreseaza, in acest contex, doar acelora care-l pot duce mai departe si eventual contribui la el. 🙂 Va fi mai greu decat in oricare alt partid de convins cineva sa lipseasca afise si sa munceasca in campanie pentru un ins in care nu crede, pe care nu-l considera un respectabil purtator de mesaj al sau.

       mishu jamie

       14/02/2012 at 8:03 pm

       • mishu,
        daca lioseste ceva in tara asta este o politica care militeaza pentru niste lucruri pe care tara asta le-a pierdut sau poate nu le-a avut niciodata. Adevar, Dreptate, Civism, Educatie, Solidaritate , Compasiune, Echitate. Pentru mine si Dumnezeu, Familie, Neam si Traditie (nu este necesar si pentru alti)

        Cred ca sunt in tara asta suficienti votanti la un discurs simplu de acest gen. de la inima la inima nu de la gura spre ureche. nu trebuie multi. 1 milion este suficient! Restul vine in timp.

        Theophyle

        14/02/2012 at 8:11 pm

      • Personal,mi-as fi dorit ca NR sa ramana la stadiul de asociatie.De idei,solutii si ..bieinteles comentarii politice si nu numai atat de binevenite noua tuturor,ca membri ai aceste comunitati viruale.Partid politic ce vrea sa fie, NR , trebuie sa vina intre oameni,sa raspunda la intrbari concrete ,simple.Un partid are nevoie de sustinatori si nu invers….Pe unde umblu eu,pe la tara si orase de provincie oamenii gandesc-Politician-nimic bun!
       Pentru a castiga 9 colegii,NR are nevoie de voturi.In mare masura acestea vin de la oameni simpli.Ce am scris mai sus este desigur un mesaj populist.Dar e clar si simplu,pe intelesul tuturor.

       cristibucuresteanu

       14/02/2012 at 8:16 pm

       • cristibucuresteanu-le,
        daca crezi ca noi nu umblam, gresesti. Suntem foarte umblareti inclusiv prin locurile pe care le cunosti si tu, probabil. Deci cunoastem si noi talpa poporului si stim cum sa adresam oamenii. Deci e OK fiecare cu parerea lui. Cu drumul lui. Sa speram ca toti ajungem la acelasi loc.

        Theophyle

        14/02/2012 at 8:22 pm

       • Cristi, o asociatie nu va avea nicicand puterea de a pune in practica lucrurile pentru care lupta, asa cum are un partid politic. Si ca partid, contezi in functie de cate voturi ai in Parlament. ONG-urile tipa de ani de zile. Cam degeaba. NR ca ONG nu facea decat sa se alature unui cor de predicatori in desert. Iar eu, unul, vreau schimbarea clasei politice. Si asta nu se poate face decat promovand o alta.

        mishu jamie

        14/02/2012 at 8:26 pm

 34. Are MN o companie… Alina Gorghiu si Cati Andronescu 😦
  Sunt curioasa cum o sa-l apere cele „doua gratii” pe Puturosul sef :mrgreen:

  mar

  14/02/2012 at 8:08 pm

  • superba companie!

   Theophyle

   14/02/2012 at 8:13 pm

 35. Scuze de off topic. In sfarsit incepe sa se dezmeticeasca si CTP, sper, si matura cu Puturosul national pe jos, l-a demolat efectiv – suprimare completa a discernamantului a acestui om politic.

  mar

  14/02/2012 at 8:15 pm

 36. La Turcescu se vorbeste de difuzarea filmuletului cu Boc la A1. CTP il face praf pe Antonescu ca a comentat.
  Sa vedem ce zic cele doua mimoze Abramburica si Gorghiu

  cedric

  14/02/2012 at 8:16 pm

  • nu intervine telefonic si chuky? :))

   zigzag

   14/02/2012 at 8:24 pm

 37. Theophyle, incepe sa se faca lumina in sat 😀 Idiotul este predictibil 😛

  mar

  14/02/2012 at 8:17 pm

  • Mai vedem,
   am impresia ca satul are nevoie de un baros sau doua 😀

   Theophyle

   14/02/2012 at 8:19 pm

   • Scuze, a intrat in direct la Turcescu. Este patologie, cat sunt eu de nespecialist.

    mar

    14/02/2012 at 8:21 pm

 38. Antonescu live la B1.

  Cetatean

  14/02/2012 at 8:21 pm

 39. buna seara,

  mai este ceva de adaugat???

  @cetatean + ceilalti comentatori au spus tot ce era de spus, adaugat,
  sa vedem daca N.R. va tine cont de ideile valoroase….

  skorpion

  14/02/2012 at 8:22 pm

  • salut skorpi 🙂

   Theophyle

   14/02/2012 at 8:23 pm

  • salut! 🙂

   Nu am spus tot, articolul a fost „indulcit” de Theophyle 😉 restul e pentru membrii din conducerea NR.

   Cetatean

   14/02/2012 at 8:24 pm

   • ok. matushica cicalitoare
    🙂

    skorpion

    14/02/2012 at 8:32 pm

 40. Antonescu bate in retragere, cica nu s-a hlizit.

  Cetatean

  14/02/2012 at 8:25 pm

 41. A avut o atitudine… corecta, zice el.

  Citat din ce zicea aseara: „Cred că un pedelist l-a filmat, ăştia nu sunt de încredere nici între ei”.

  Foarte corecta atitudinea!

  Cetatean

  14/02/2012 at 8:26 pm

  • a mai zis multe aseara .se hlizea cu niste sclavi de ai lui felix

   zigzag

   14/02/2012 at 8:27 pm

  • ce as desfinta eu tot SPP-ul asta as aduce o unitate de vanatori de munte care au facut afgnistanu i-as trimite cateva luni in Germania, Anglia, Sua sau Israel si as face o unitate super. Crede-ma as face o ancheta la sange!

   Theophyle

   14/02/2012 at 8:30 pm

   • tare multa dreptate ai! 🙂

    Cetatean

    14/02/2012 at 8:30 pm

    • Unitate a lui Iliescu (nu ilici) care inca nu a fost deratizata. Ma mir de Base

     Theophyle

     14/02/2012 at 8:31 pm

 42. ce tare Neamtu, se intreaba daca asa ceva ar fi fost posibil pe vremea lui Nastase, sa il vada cineva gol 😆 Tareeee!

  Cetatean

  14/02/2012 at 8:29 pm

  • :)) Sa apreciem ca high-lights-ul a fost „Sa apreciem normalitatea lui Emil Boc”. Comparatia cu Nastase a fost voit rautacioasa. Si a fost bine.

   mishu jamie

   14/02/2012 at 8:31 pm

 43. ce a ajuns PNL : liberalu tudy ala uigabal de meserie :)), pacurariu -ministru porno, acu chuky -voyeur , tariceanu nush cate neveste …bordel adevarat a ajuns pnl

  zigzag

  14/02/2012 at 8:32 pm

  • mai lipseste sa ii vedem pe cei din PNL intr-un club de swingeri. A, gresesc, sunt deja: clubul se numeste USL: Uniunea Swingerilor Libidinosi.

   Cetatean

   14/02/2012 at 8:39 pm

 44. eu intrebam daca cineva ar fi putut sa ii numere… firele de par de pe picioare.

  Cetatean

  14/02/2012 at 8:33 pm

  • @cetatean, eu nu am sa inteleg care a fost ratiunea filmuletului? Sa arate ce? Ca Boc are toate atributele fizice ale masculinitatii intacte? Ciudata atitudine a unor oameni in toata firea care se hlizesc ca niste puberi in fata unor imagini nud.

   clemycali

   14/02/2012 at 8:42 pm

   • clemy, nici o ratiune. doar grobianism.

    Cetatean

    14/02/2012 at 8:43 pm

   • Se leaga, la emisiunea respectiva a fost si Dan Constantin, Gabi Firea. Au vrut sa faca bascalie de el, cretini. Rezultatul a fost cu recul, s-au impuscat in picior.

    mar

    14/02/2012 at 8:44 pm

 45. Bun, foarte bun Mihai Neamtzu – ce face de 10 ani Radu Mazare?

  mar

  14/02/2012 at 8:39 pm

 46. Ce bine le aduce din condei Antonescu: „Presedintele PNL a precizat ca a fost sunat inainte de realizatorii emisiunii pentru a fi invitat sa intervina telefonic si initial a declinat”. Pina aici nimic interesant. Dar
  -Realizatorii i-au spus ca nu este „una din emisiunile obisnuite” si ca „este vorba de un scandal politic”.
  Pai daca e rost de scandal, se putea el abtine, nu, bineinteles.
  Si insista:
  „In momentul in care eu am intrat prin telefon, am intrat pe publicitate, nu urmarisem emisiunea…”
  Carevasazica, totul e sa fie rost de scandal, Antonescu habar nu are subiectul, da daca e scandal atunci participa. Scandal, scandal, dar sa-l stim si noi.

  Aha

  14/02/2012 at 8:59 pm

 47. stop abuzurilor trustului intact! putem declansa o campanie pe net 😛 si un protest la sediul latrinei lui felix. au incalcat dreptul la intimitate, mint seara de seara.chestia asta cu filmuletul n ar trebui sa ramana netaxata.

  zigzag

  14/02/2012 at 9:00 pm

  • cica sunt si legi internationale care protejeaza dreptul la intimitate .

   zigzag

   14/02/2012 at 9:03 pm

  • eu am protestat aici (nu numai eu):

   http://www.cna.ro/Formular-de-sesizare-Radio-TV.html

   skorpion

   14/02/2012 at 9:04 pm

   • Skorpi, este o picatura intr-un ocean. Au astia asa o apasare…cred ca mesajele sunt directionate la spam.

    mar

    14/02/2012 at 9:08 pm

    • @mar,
     1. posibil,
     2. am facut protestul, nu-l regret
     3. ai alta propunere?

     skorpion

     14/02/2012 at 9:09 pm

     • Foarte bine ai facut!
      Sa-l arunce la mama lor de drerbedei.

      Theophyle

      14/02/2012 at 9:10 pm

     • Skorpi, cred ca tb iesit in strada – protest organizat. Numai cand ma gandesc la Referendum si alegerile din 2009 si devin nevricoasa.

      mar

      14/02/2012 at 9:14 pm

  • mai zigy ai sa le face mai multa publicitate.

   Theophyle

   14/02/2012 at 9:05 pm

   • daca Boc ii da in judecata ii rupe .Funeriu zicea si el ca da in judecata latrina 3. Theophyle , tii minte cand Angela Merkel a fost fotografiata in 2006 in costum de baie intr o pozitie aiurea? ziarul german a fost dat in judecata si daca nu ma insel acel ziar a fost inchis.

    zigzag

    14/02/2012 at 9:08 pm

 48. singurul lucru care merge este sa lovesti in cei care fac publicitate la showl lu’ Capatosu’ asta! Cine face publicitate la emisiunea respectiva sa fie banat de consumatori. Asta este singura metoda eficienta! va aduceti aminte de cazul Gillette 🙂

  Theophyle

  14/02/2012 at 9:07 pm

  • stop ACTA , stop Intact ! :)) o campanie pe net il mananca de viu pe felix .macar ii da dureri de ficati 🙂

   zigzag

   14/02/2012 at 9:10 pm

   • ironia cea maxima e ca latraii lui felix se mai cred si un fel de Europa Libera 🙂 .

    zigzag

    14/02/2012 at 9:11 pm

  • Ba sa le ia CNA de 10 ori valoarea incasarilor din publicitate. Nu vor mai alerga dupa rating cu orice risc si pret cand vor sti ca pierd de 10 ori cat au incasat.

   mishu jamie

   14/02/2012 at 9:10 pm

   • Se vede clar faptul ca e nevoie de o Lege a Audiovizualului noua. Si o deratizare dura la CNA.

    EuCuMine

    14/02/2012 at 9:28 pm

 49. BOC trebuie sa dea LATRINELE in judecata!!!!
  parerea mea.
  🙂

  skorpion

  14/02/2012 at 9:10 pm

  • da .si funeriu ptr faza cu diploma de bac.

   zigzag

   14/02/2012 at 9:12 pm

  • Absolut. Sa faca din imaginile cu fundul personal cele mai scumpe imagini cu un dos uman de pe fata pamantului, pe banii lui Felix. De ex. o cantareata are fundul propriu asigurat pe vreo 10 milioane de dolari.

   mishu jamie

   14/02/2012 at 9:13 pm

 50. cineva trebuie sa se sacrifice sa faca o lista cu toti ce care fac publicitate la programul cretinului. Daca Doamne ajuta si este si o multinationala acolo s-au fript. Nu mai papa ei publicitate dupa o scrisoare pe care o voi scrie eu!

  Theophyle

  14/02/2012 at 9:12 pm

  • Theo, uite, ma sacrific eu si maine iti scriu „denuntzul”.

   mishu jamie

   14/02/2012 at 9:14 pm

   • Chiar te rog, am facut-o cu Gillette si Realitatea in 2009 si a mers brici!

    Theophyle

    14/02/2012 at 9:17 pm

   • Avem un coleg care a inceput cu multinationalele, si continua. Nu strica mai multe reclamatii

    ela

    14/02/2012 at 10:23 pm

  • 🙂 abia astept .pe porcaria asta care au facut o cu Boc felix si acolitii pot fi arsi bine. capatos ala a declarat ca „boardu” de la latrina a luat decizia sa dea filmuletu.

   zigzag

   14/02/2012 at 9:18 pm

   • Faza tare: aia de la Kanal D au fost contactati pentru a difuza filmuletul in emisiunea ‘CanCan TV’, insa au refuzat.

    EuCuMine

    14/02/2012 at 9:24 pm

 51. foarte bine, ThPh,
  anunta-ne si ce ai reusit

  skorpion

  14/02/2012 at 9:24 pm

  • sigur! Trebuie sa stiu cine face acolo publicitate. Numai asa merge cu Varanu’ trebuie lovit la buzunar.

   Theophyle

   14/02/2012 at 9:26 pm

 52. @mar,
  de acord

  il ascult pe Mihail Neamtu la B1Tv. Este ok felul cum se comporta/replica/reactioneaza

  skorpion

  14/02/2012 at 9:27 pm

 53. jenant prigoana,
  ii trebuie 3 costume….pe luna.
  sinistru

  skorpion

  14/02/2012 at 9:28 pm

 54. buuun Mihail Neamtu – 300 parlamentari si o sa le creasca salariul parlamentarilor

  skorpion

  14/02/2012 at 9:29 pm

  • Parca aia traiesc din salariu 😦

   Theophyle

   14/02/2012 at 9:30 pm

   • Daca ar avea un salariu bun, poate ca am putea sa le cerem sa traiasca doar din el. Am un amic avocat care a zis ca el nu ar vrea sa se faca parlamentar, pentru ca ar castiga mult mai putin.

    mishu jamie

    14/02/2012 at 9:44 pm

 55. vai, curva (da, mentin) de Gorghiu deplinge faptul ca azi la CCJ – Caltabosul – era o delegatie olandeza.

  Cetatean

  14/02/2012 at 9:32 pm

  • 5 ani nu este un termen mare, asta este dusa cu pluta.

   mar

   14/02/2012 at 9:34 pm

 56. da, ea ar vrea vreo 10.

  Cetatean

  14/02/2012 at 9:35 pm

 57. Eucumine,
  am ascultat-o pe tipa de la CanCan, a fost mult mai onesta decit jigodiile de la latrine…

  skorpion

  14/02/2012 at 9:41 pm

 58. ce a rupt-o pe cati: socialistii apaa monarhia! 😉

  Cetatean

  14/02/2012 at 9:46 pm

  • 😆 pai daca e o monarhie socialista!

   Theophyle

   14/02/2012 at 9:47 pm

   • te doare capul cand vezi PSD-isti dand cu fruntea de pamant cand aud de Casa Regala. S-o fi facut un transfer oarecare: ei au tras PNL spre stanga si PNL s tras PSD spre monarhie?

    mishu jamie

    14/02/2012 at 9:50 pm

 59. Mihai Neamtu… a lasat ocazia sa ii scape: in locul lui eu le rupeam pe alea doua doua fufe, Gorghiu si Andronescu:

  – le aminteam ca Duda a fost platit de Nastase (!) si Tariceanu din bani publici, si ca problema nu sunt banii, ci faptul ca asa au cummparat imaginea de „normalitate” (PSD s-a impacat cu Casa Regala)
  – ii spuneam lui Cati ca acuma ea emite mesaje de simpatie pentru monarhie, dar ca seful ei de la PSD a fugarit Regele exact cind el avea legitimitate
  – ca Duda nu a reprezentat Romania, intrucit constitutional si legal el nu avea nici o atributie alta decit aceea de arata ca PSD e deschis spre istorie

  Serpoaca aia de Andronescu, sub masca ei de babuta cumsecade, e al dracului de toxica prin aparenta de normalitate pe care vrea sa o emane.

  Cetatean

  14/02/2012 at 9:50 pm

 60. simpatic si placut Mihail Neamtu si….lucru esential: foarte natural

  skorpion

  14/02/2012 at 9:52 pm

  • prea natural. niste viclenie politica nu strica.

   Cetatean

   14/02/2012 at 9:53 pm

 61. MIhai al nostru ar trebui sa ia niste lectii de aplicat lovituri politice rapide si eficiente, cu zimbetul pe buze. Inca le vede pe toate sub specia dezbaterilor academice.

  In politica, orice ocazie de a baga in cofa adversarul e buna. Nimic din ce au spus alea doua despre monarhie nu e adevart, insa meta-textul a fost asta: noi, psd si pnl respectam monarhia, suntem partide moderne si deschise.

  Cetatean

  14/02/2012 at 9:53 pm

  • Abramburica ca si madam Campeanu au urmat cursuri de lupta la talkshowuri acum 2 ani.
   Nu urmanresc emisiunea dar sigur Cati il face in foi de vita pe MNeamtu la discutie in contradictoriu

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 10:01 pm

 62. Neamtu a pomenit de fugarirea Regelui…

  skorpion

  14/02/2012 at 9:53 pm

 63. Ceatean,
  sa stii ca Neamtu i-a zis cucoanei si de banii dati lui Duda (200 de mii euro), a intrebat-o daca a incercat sa-l opreasca pe Iliescu sa-l fugareasca pe rege si a raspuns ca atunci ea nu era in partid.
  I-a mai zis cucoanei ca da, e in partidul socialist european dar e normal sa fie monarhista!!

  cedric

  14/02/2012 at 9:56 pm

  • Bine ca te-am prins. Cedric a cui este gazeta de sud?

   Theophyle

   14/02/2012 at 9:58 pm

   • Imi pare rau, dar nu-mi amintesc .

    cedric

    14/02/2012 at 10:00 pm

    • nu’i bai 😀

     Theophyle

     14/02/2012 at 10:01 pm

    • Acum 10 ani era a frartilor Paunescu, si cred ca si acum e.

     Un tanar de stanga

     14/02/2012 at 10:02 pm

     • asta vroiam si eu sa spun , ca pe vremuri era parca a unuia Neagoe, dar de fapt era a lui GCP.
      Oricum, pe plan local e acuzat ca ziar al puterii.

      cedric

      14/02/2012 at 10:08 pm

  • da, cedric, am vazut, insa vezi mai jos comentariul meu.

   Cetatean

   14/02/2012 at 9:59 pm

 64. Prigoana e un imbecil.

  cedric

  14/02/2012 at 9:58 pm

  • Cu multe stele!

   Theophyle

   14/02/2012 at 9:59 pm

   • Am vazut ca te intereseaza: Gazeta de Sud este a SPET S.A. ( fratii Paunescu + Arnautu, secu’ si PCR, asigura transportul peste Dunare in Bechet si Calafat ) Are un tiraj de 20000 (cifra reala ), pana de curand nici asa / nici asa ca opinii, acum : Regele Mihai n-ar fi taiat pensiile bunicilor nostrii ca T.B. Se pozitioneaza treptat pro Olguta Vasilescu pentru Primaria Craiova.

    Crisbear

    14/02/2012 at 10:59 pm

    • Crisbear salut,
     Multumesc mult 🙂 Exact asta m-a interesat.

     Theophyle

     14/02/2012 at 11:06 pm

 65. da, am vazut. Insa e ceva ce Neamtu inca nu intelege: in politica se aplica tactica buldogului: apuci adversarul de un subiect si nu ii dai drumul. El face precum Colt Alb (Jack London) in lupta cu buldogul: il hartuieste si il musca mereu. Iar buldogul nu se lasa, rezista, si pindeste moentul cind il apuca pe Colt-Alb si nu ii mai da drumul.

  Cind simti ca esti pe un subiect e care adversarul e slab, il apuci cu calm si il tii ferm, nelasindu-l sa se abata. Il tii si il sufoci, incet-incet.

  Neamtu musca des si aprig, insa ii trebie tenacitate sa invete sa muste adinc si sa tina adversarul.

  Cetatean

  14/02/2012 at 9:58 pm

  • Cam greu intr-o emisiune cu atatea vipere care schimba subiectul discutiei dupa bunul lor plac.

   cedric

   14/02/2012 at 10:02 pm

 66. strict retoric: daca ar face pauze semnificative in discurs ar da mai multa greutate cuvintelor. Cunosc tentatia dea vorbi mult si de a acoperi subiectul, eu insumi o am cind explic, insa exista aspecte cu adevarat grele care trebuie subliniate, si pentru care trebuie sa te dispensezi de accesorii.

  Insa imi place cum a invatat sa ractioneze tragind in PSD la orice miscare.

  Cetatean

  14/02/2012 at 10:01 pm

  • exact, asta a si facut, a tras foc continuu in psd..

   skorpion

   14/02/2012 at 10:04 pm

 67. @tds,
  l-am ascultat azi pe M.Neamtu si mi-a placut cum a invirtit=o pe madam abramburica,
  sincer, mi-a placut…
  este relaxat, nu incrincenat…oricum mai are de invatat, dar este pe drumul bun.

  skorpion

  14/02/2012 at 10:03 pm

  • subscriu, e pe drumul bun, insa la nivel personal.

   la nivel institutional, am tras aici niste semnale.

   Cetatean

   14/02/2012 at 10:05 pm

   • salut voios matushico 🙂

    mircea

    14/02/2012 at 10:12 pm

  • mai Skorpy 🙂 ce-mi facushi .. 😆
   Nu eu vreau ca City sa fie botezat matushica cicalitoare eu vreau ca sa nu fie considerat asa. 😆 (gm)

   mircea

   14/02/2012 at 10:10 pm

   • Ce matushica, Domnul Trandafir 😀

    mar

    14/02/2012 at 10:11 pm

  • Skorpi , avem nevoie de cineva care invata repede
   Uite Ponta ce repede invata .

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 10:11 pm

 68. Mititelu era patron, posibil si acum.

  mar

  14/02/2012 at 10:07 pm

  • Nu, Mititelu are alt ziar, cred ca Editie speciala de Oltenia.

   cedric

   14/02/2012 at 10:11 pm

   • Cedric, stiu de la prietena mea care sta la Severin. Posibil sa faca confuzie, dar putem afla pana maine.

    mar

    14/02/2012 at 10:15 pm

 69. Il dovedeste Androneasca.
  Doamna mama lu Mihai ! Ascundeti-i doamna puloverele cel albastru de data trecuta si cel rosu de azi . Imbracatil ca presedinte de partid la romani.

  Un tanar de stanga

  14/02/2012 at 10:07 pm

  • Acum avem nevoie si de consiler de imagine, ai si tu un pic de rabdare.

   mar

   14/02/2012 at 10:10 pm

  • Partidul nu s-a infiintat inca!!! Nu va deranjeaza si ca poarta ochelari? Imperativul dvs. se scrie cu cratima (imbracati-l!).

   e.

   14/02/2012 at 10:19 pm

   • e 🙂
    Mie imi place ce are in cap 🙂 Din punctul meu de vedere arata super bine. TDS-ul e tipicar 😆

    Theophyle

    14/02/2012 at 10:37 pm

    • Da 🙂 tds-ul nu uita costumul lui Kennedy vs cel al lui Nixon in confruntarea televizata 🙂

     Un tanar de stanga

     14/02/2012 at 10:44 pm

     • daca tot vorbesti – nu era costumul ci pantofii cu gaura a lui Nixon care au aparut la TV 😆

      Theophyle

      14/02/2012 at 10:53 pm

    • @Theophyle
     Buna seara, uneori prea tipicar. Oricum, e bine sa poarte razboiul cu MN, nu cu mama lui.

     e.

     14/02/2012 at 10:45 pm

     • e 🙂
      credeti-ma, TDS e om mai mult decat OK, a facut si face pentru NR. Ii place lui sa fie ghimpe. Si ceea ce a sugerat mamei respectivului domn a fost din simpatie pentru el si implicit…

      Theophyle

      14/02/2012 at 10:51 pm

 70. @tsd: adica un tricou cu Che Guevara, ceva?

  mishu jamie

  14/02/2012 at 10:10 pm

  • Misule
   Ponta e acum numai la costum, Invata mai repede din propriile greseli decit invatam noi.

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 10:14 pm

 71. cetatean,
  tinind cont de sfaturile pe care le-a primit via politeia (aka cetatean+teofil) pot sa spun ca MN a tinut cont de ele azi

  skorpion

  14/02/2012 at 10:15 pm

 72. Theophyle, ai aflat ce face Ponta in SUA? Cine il primeste azi? Sunt dezolat ca la noi nu se spune nimic despre vizita!!

  cedric

  14/02/2012 at 10:17 pm

  • Te asigur ca maine vei sti 😆

   Theophyle

   14/02/2012 at 10:18 pm

   • Eu multumesc de-acum!

    ovidiu

    14/02/2012 at 11:38 pm

    • cu placere 🙂

     Theophyle

     14/02/2012 at 11:39 pm

 73. @tds,

  nu m-a deranjat pulovarul rosu, venea direct de la NR unde se pregateau niste ajutoare pentru oamenii acoperiti de zapada.

  pulovarul albastru nu l-am vazut, dar ce vrei, sa umble toata ziua in costum????
  ca prigoana care isi comanda cite 3 costume pe luna? si are prea putini bani ca parlamentari
  (neamtu a propus o cheta)

  hai, sa fim seriosi….
  o fi contind haina il face pe om, dar eu il ascult in primul rind pe om
  🙂

  skorpion

  14/02/2012 at 10:17 pm

  • caravana NR spre zonele inzapezite poate fi o idee buna 🙂

   mircea

   14/02/2012 at 10:24 pm

  • skopri nu ce iti place tie conteaza 🙂 (pe tine te-a convins MN – ) Conteaza ce place bizonului targetat si neconvins inca
   Da, la fizicul lui ar fi bine sa poarte si costum.

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 10:26 pm

   • asa consideri electoratul roman? „bizon targetat si neconvins”? uite de asta au dat kix toate partidele in RO : ptr ca si au facut doar strategii de manipulare a electoratului , le au promis oamenilor lucruri in care nu credeau si s au vazut ajunsi la putere …putere care nici macar in scop personal n au reusit unii sa o foloseasca. cu respect un bizon targetat , dar convins multi cetatatin romani mai valori si principii in care cred.dreptate, adevar , respect ..chestii care intra pe „target” .

    zigzag

    14/02/2012 at 10:35 pm

    • Da zgzagule cam asa il consider de 20 ani. Daca cumva s-a schimbat si nu va iesi anul asta Oprescu la primarie si PSD-ul la toamna…….. ma recunosc invins de intelepciunea alegatorului roman si iti dau o bere. 🙂
     Pina atunci , mai usor cu frazele sforaitoare neicusorule 🙂

     Un tanar de stanga

     14/02/2012 at 11:17 pm

 74. @mircea,
  stiu, dar mi-a placut sintagma m.c.,

  skorpion

  14/02/2012 at 10:18 pm

 75. Mai oameni buni
  De ce imi doresc eu ca MN sa fie memorabil la emisiune ?

  E bine ca MN e relaxat si spune glume si mai are timp sa mai invete (skorpi)
  Dar el e invitat la tv odata pe luna in timp ce Abramburica sau Gorghiu suint invitate zilnic.
  Daca ar fi rasfatatul televiziunilor ar merge asa ….mai lejer

  Un tanar de stanga

  14/02/2012 at 10:20 pm

 76. si gorghiu era in bocanci…
  zau, asa, tds-ule, bunicutzoooooo circotasa
  😛

  skorpion

  14/02/2012 at 10:21 pm

  • Gorghiu vrea sa il inhate pe Misu cumilcheama in timp ce MN vrea sa cistige alegerile pentru dreapta necorupta din Romania . Diferenta de obiective

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 10:34 pm

 77. parerea mea este ca Neamtzu s-a comportat foarte bine.A fost un moment haios involuntar probabil,referitor la cei 3 ani de executare(caltabos-remes) /el a aspus 3 ani cu executzie 😆

  City 🙂 nu cred ca e vorba de „dintzi de lapte” (tu ai mers la JLondon) .MN a trebuit ca sa faca un usor slalom printre cele doua.Cred ca a fost putzin prea cavaler.La elegantza sa crede-ma nu se potriveshte tavaleala.Si-n plus ar cobori stacheta cred eu.

  mircea

  14/02/2012 at 10:21 pm

  • de acord cu ultima ta propozitie!
   (de acord cu tot ce ai scris , dar voiam sa subliniez ca esenta este ultima propozitie, de a nu cobori o anumita stacheta, lumea se uita si la asta)

   skorpion

   14/02/2012 at 10:24 pm

   • nisha vizata e preponderent asta,parerea mea.Calitatea ca imagine generala a partidului poate fi transmisa elegant de putzini oameni/chiar si unul,cazul MN.
    In lupta pe colegii,eventual,in confruntari directe cu miza pe masa in fatza oamnilor merg meciuri cum erau mai demult(stiu si eu,au fost destule)Sper sa nu greshesc

    mircea

    14/02/2012 at 10:31 pm

 78. deci, TDS,

  eu l-am vazut pina acumpe MN la televizor doar de DOUA ORI: prima oara cind a fost lansat politic (tot la b1tv, parca) si azi…
  intre timp am citit prin noua republica, am citit comunicatele lor unele de-a dreptul mediocre, am citit sfaturile date de politeia

  si

  pot sa spun ca azi MN mi-a placut cu pulovarul lui rosu cu tot
  😛

  skorpion

  14/02/2012 at 10:23 pm

  • Da, azi a fost super Ok. Cu cele doua tzate a avut multa rabdare.

   mar

   14/02/2012 at 10:28 pm

  • Ok
   Pina la alegerile din toamna mai apare de 7 ori la B1 tv
   Ajunge asta ca sa il vedem pe TOG senator si pe Misu deputat

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 10:30 pm

 79. V-am citit comentariile si imi sunteti foarte simpatici cum l-ati „urmarit” pe Mihail. Sincer, fara falsa ironie. Chiar mi-ati placut.
  As mai avea totusi si eu ceva de adaugat: ar mai trebui, cand este prins – chestie inevitabila – usor cu musca pe caciula sa se stapaneasca si sa nu se mai fastaceasca, sa rada/zambeasca copilareste cum a facut-o si in seara asta.
  Trebuie sa invete sa percuteze rapid chiar si cand e prins la stramtoare.Sa nu-si schimbe tinuta. E foarte important acest lucru, modul cum „primeste” provocarile.
  Scuze daca am indraznit prea mult.

  uitaroh

  14/02/2012 at 10:37 pm

  • Salut 🙂
   simte-te bine si scrie-ti parerea fara probleme! Liber 🙂

   Theophyle

   14/02/2012 at 10:46 pm

  • Corect, dar nu e usor sa schimbi cadrul academic cu groapa cu lei. Incet-incet. Eu le-am promis colegilor ca-i voi antrena, ca un caine batran si rau ce sunt. Si daca vor face fata la atacurile mele, pe urma il vor putea para si pe Vadim fara sa clipeasca.

   mishu jamie

   14/02/2012 at 10:47 pm

  • Sigur ca l-am urmarit. Este calul pe cursa caruia am pariat toti cei de aici.
   🙂

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 10:50 pm

 80. CNA-ul lui peste. Sau o fi viscolul. Am incercat si eu formularul ala de plingeri si ” site could be temporarily unavailable” ma infomeaza firefoxul. Eu cred ca astia si-au sabotat singuri serverul sa nu se mai oboseasca cu reclamatiile. CNA-ul este o institutie in categoria Antonescu: plina de nulitati care au orice alta treaba decit aia pentru care sint platiti. Da’ de astia nu se plinge domnul Frunda?

  Aha

  14/02/2012 at 10:38 pm

  • Aha, eu am incercat in 2009 la referendum si turul 2. Am scris si am primit raspuns intr-o joi 😦

   mar

   14/02/2012 at 10:59 pm

   • Daca si-au permis asta cu Boc, fost prim-ministru, si scapa ne-pedepsiti, inchipuiti-va ce pot face cu un om obisnuit. Vad ca omul obisnuit nici sa faca reclamatii nu mai poate ca au avut grija sa scoata serverul CNA din priza. Si din partea societatii civile e liniste mormintala. Madam Pipiddi daca nu are treaba sa-l faca pe Ponta impecabil si sa se indigneze ca nu mai pot copia la BAC, e muta ca un peste. Decit asa societate civila mai bine de loc.

    Aha

    14/02/2012 at 11:12 pm

 81. buna seara;oricit” detest”(g/m)trebuie sa fiu de acord cu @tds

  problema NR devine din ce in ce mai simpla; sa convinga,scurt,fulgerator cam 600 mii alegatori in 6 luni;
  de vreo 3 zile ,asa cum ma pricep ” bat saua” tangential cind am vorbit cu ceva romani aciuaiti pe aiurea si nemultumiti de clasa politica cu NR;
  unii au intrat pe site,altii au auzit ceva ,altii nimic( sunt prea putini ca sa „ghicesc”care e raportul)
  un lucu e destul de clar :oamenii azi nu mai au timp,e nevoie de scurt si buimacitor ca sa fie convinsi;altfel tot nu vor vota ca nu cred ei in noul partid ca e diferit de celelalte
  si inca ceva,ca tot e cursa contracronometru:sincer,cred ca NR va avea o problema cu candidatii; as zice ca cei ‘ selectionabili” nu vor accepta ca nu-i vad in stare sa lase cistiguri de +1500 eur/luna pentru leafa de parlamentar de cit o fi ea,dar oricum mai mica

  intimplator

  14/02/2012 at 10:51 pm

  • nu cred sa fie o problema.In variantele expuse de City,ca sa luam min.adica 9 oameni ar insemna vreo 15 mx.20 de selectzionabili(zic cifra asta ptr. ca vreau sa cred ca rata de „promovabilitate” va fi de cel putzin 50%= alegerea cu mult discernamant a oamenilor propushi)
   Mie mi se pare ca primul pas este mult mai greu.Sa devina partid

   mircea

   14/02/2012 at 11:13 pm

 82. buna seara, intimplator! asa este, NR trebuie sa convinga, insa sa convinga tintit: cei convinsi sa fie din colegii electorale.

  Cetatean

  14/02/2012 at 11:06 pm

  • City prietene,sper ca nu te-ai suparat 🙂 si-am dat cu bata in balta.Asumarea pozitiei de think-tank de catre politeia trebuie ca sa fie in acord deplin cu acceptarea acestei pozitzii de catre NR.a.i. lumea care se intereseaza sa nu creada ce stiu eu ce,sa nu se creeze tensiuni aiurea.Si asa e o presiune pe ei cat China.
   Si atunci actuinile par fortate nenaturale.

   mircea

   14/02/2012 at 11:21 pm

   • mircea, nu ma supar deloc 🙂

    Politeia face propuneri, NR poate tine cont sau nu. Insa eu cred ca Politeia a trecut prin ceva batalii politice, din 2009 incoace, si ne-am format o expertiza pe care o punem gratis la dispozitia NR. Depinde de ei daca accepta. Noi nu vrem decit ca ei sa reuseasca.

    Cetatean

    14/02/2012 at 11:24 pm

   • mircea prietene,
    cunosc expresia ca ceea ce nu costa bani, probabil nu merita bani si totusi tin blogurile mele de tei ani + ani fara sa castig un ban. La subiect, este ultima pozitie pe care o scoatem pentru ei daca nu vom primi feed-back, le uram numai de bine si ne vedem de treaba. Ei sa-si gaseasca consultanti pe bani sau mai buni decat noi, Si da, pe mine ma deranjeaza ce ai spus tu! Pentru ca daca cineva vrea sa faca politica sa fie obisnuit la presiuni de toate felurile. !

    Theophyle

    14/02/2012 at 11:28 pm

    • Theophyle 🙂
     Cand mi-a nascut nevasta(mai demult 😆 ) aveam cel putzin 2 optiuni.Un doctor exceptzional dar foarte bun prieten(coleg de liceu) si un altul la fel de bun pe care il cunostea prietenul meu.L-am ales pe al doilea.
     Eram ingrijorat ca din dragoste fatza de mine primul doctor sa nu gresheaca.Cand i-am explicat motivul (prietenului) a inceput sa rada dar m-a intzeles.

     mircea

     14/02/2012 at 11:38 pm

     • Eu as pfi procedat absolut invers! Calitatea primeaza intotdeauna!

      Theophyle

      14/02/2012 at 11:42 pm

      • Si celalalt e foarte bun,si se cunostea cu colegul de liceu.
       Pana la urma totul a fost super OK scor 10 cu stelutza.
       Ce-a urmat a fost mai greu. 😆 a trebuit ca sa dau de baut de doua ori mai mult 😆

       mircea

       14/02/2012 at 11:54 pm

     • mi-am adus aminte de o scena dintr-un film ,insule in deriva (Islands in the Stream dupa Hemingway,cu Geoge C Scott,DHemmings) cand tatal nu reusea sa impuste rechinul care ii punea viatza unuia dintre cei 3 copii in pericol.I se ia pusca din mana de catre capitanul salupei si acesta dintr-un foc omoara rechinul.
      In fine e film/carte,nu realitate dar mi-am adus aminte acum 🙂

      mircea

      14/02/2012 at 11:48 pm

 83. @tds,

  ma simt si eu ca un bizon targetat!
  :mrgreen:

  skorpion

  14/02/2012 at 11:10 pm

  • Skorpy daca citesti cu atentie ce am spus ..iti dai seama ca nu esti bizon ci skorpion
   Daca nu citesti cu atentie , ai toata libertatea sa te simti bizon 🙂

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 11:21 pm

 84. @uitaroh,
  nu l-am vazut pe MN fisticindu-se….in rest a fost OK.
  daor ca timpul pina la alegerile generale pare a fi scurt daca nici pina in ziua de azi nu s-a infiintat partidul NR:

  skorpion

  14/02/2012 at 11:15 pm

  • De acord. A fost totusi momentul acela cand, Turcescu i-a atras atentia ca judeca diferit cele 2 decizii ale Curtii [„Caltabosul” vs. „Printul Paul”]. Atunci mi s-a parut ca a fost „prins cu mata-n sac”… si s-a fastacit. In fine, poate l-am „judecat” eu gresit. 🙂

   uitaroh

   14/02/2012 at 11:26 pm

   • nu, acolo Turcescu nu stiu ce vroia, ca doar MN nu luase partea nimenui in procesul ala cu Paul vs Casa Regala. Turcescu vroia sa obtina nu stiu ce reactie de la MN.

    Cetatean

    14/02/2012 at 11:33 pm

    • Mie mi s-a parut ca acolo Turcescu a vrut sa para ca are ceva impotriva si cu MN nu numai cu restul.

     ovidiu

     14/02/2012 at 11:49 pm

 85. mircea, strategia mea presupune concentrarea pe niste colegii electorale unde au sanse de a cistiga. Nu pe 20, ci pe 9-10-12. Nu se risipesc resursele, ci se concentreaza in colegii unde adversarii pot fi infrinti.

  Colegiul lui Crin Antonescu e ideal: urban, Bucuresti, PDL a iesit primul in 2008, acum NR ar reusi sa stringa macar 10.000 oameni daca ar pune un om credibil si ar avea campanie inteligenta n acel colegiu.

  Cetatean

  14/02/2012 at 11:19 pm

  • Nu trebuie riscat cu un NR in colegiul lui Antonescu, oricit de bun ar fi. Sa zicem ca il puni pe MN sa il faca praf pe Antonescu , si il face. Dar daca NR ia 4% voturi tot pe Antonescu il vedem deputat

   Un tanar de stanga

   14/02/2012 at 11:24 pm

  • ok 🙂

   mircea

   14/02/2012 at 11:24 pm

 86. @aha,

  ce intelegi prin omul obisnuit? ca daca are acelasi sens ca si pentru mine, atunci pe jigodiile dela latrine tv chiar nu-i intereaseaza omul obisnuit.

  de fapt filmarea lui Boc la nudul gol a facut parte din arsenalul bataliei politice duse de văranul abject voiculescu, pe care il paste cel putin un proces, care – din cite am inteles eu – trebuia sa aiba loc azi, dar s-a aminat…

  deci este vorba de politica murdara din Ro.

  exista 2 versiuni cu filmarea lui Boc:
  – atragerea intr-o cursa a lui antonescu, lucru pe care nu-l cred,
  – inspaimintarea judecatorilor care aveau procesul pe rol azi ..procesul ICA vs. văran (am filmulete si cu voi….)
  – or mai fi si alte explicatii….

  skorpion

  14/02/2012 at 11:22 pm

 87. @tds,
  si eu vreau o bere!
  🙂

  skorpion

  14/02/2012 at 11:23 pm

 88. Carpatos mai face si gat, ca ei „erau preocupati de securitatea primului ministru”. Si ca au facut-o ca sa ceara demisia directorului SPP. :)) Offf, saracutul, se plange ca a avut parte de un linsaj astazi…
  @ Theophyle Primul calup de publicitate: 1. Nivea, 2. Eubiotic (medicament), 3. Peugeot, 4. Jacobs, 5. Bergenbier, 6. Axe, 7. Cosmote, 8. Magne B6 premium, 8. Cavit memo (medicament), 9. Tuborg, 10. Liderin (medicament), 11. Cosmote, 12. Rexona, 13. Vibrocil (medicament), 14. Milka, 15. Germanos, 16. Garnier Fructis, 17. Eucerin (cosmetice).

  mishu jamie

  14/02/2012 at 11:31 pm

  • Multumesc 🙂 E loc de lucrat!

   Theophyle

   14/02/2012 at 11:36 pm

 89. tds.

  in colegiul lui antonescu va veni si un pedalist pe masura…un ionut popescu de exemplu,
  deci a nu se pierde si asta din vedere

  skorpion

  14/02/2012 at 11:31 pm

  • Nu cred ca Popescu mai este interesat de politica 🙂

   Theophyle

   15/02/2012 at 12:01 am

   • si nici nu vad PDL-ul gasind un candidat credibil.

    Cetatean

    15/02/2012 at 12:02 am

    • Cred ca au cam ajuns la fundul sacului.

     Theophyle

     15/02/2012 at 12:04 am

     • va candida zeita mama :mrgreen:

      Cetatean

      15/02/2012 at 12:10 am

      • Cred ca o sa ia praful de pe toba 🙂

       Theophyle

       15/02/2012 at 12:14 am

       • nici daca le face ciorapi si manusi la toti alegatorii din sector nu mai cistiga!

        Cetatean

        15/02/2012 at 12:18 am

       • De la un anumit nivel, omeni astia incep sa chiar creada ca sunt iubiti / apreciati. Sindromul ceasca

        Theophyle

        15/02/2012 at 12:23 am

 90. ok parchez
  noapte buna all 🙂

  mircea

  14/02/2012 at 11:59 pm

 91. Salve amici,
  Salve magister Teophylus 🙂 ,

  O zi interesanta. Am inteles ca s-a discutat despre NR. Sunt de parere ca temele atacate de NR trebuie sa fie foarte concrete,nu foarte multe(cred), bine orientate doctrinar. Atitudinea trebuie sa fie mai degraba catre actiune decat academica. Odata deschisa o tema, trebuie „murit cu inamicul de gat” pana inamicul da un raspuns concret. :). (propun aici sa revedeti confruntarea Geoana-TB, „v-a placut azi noapte la Vantu? )
  Este uimitor cum s-a pozitionat MRU. Nimeni nu ii cerea acesta pozitionare atunci. Impactul a fost maxim.
  Intalnirile televizate de tipul: toti avem aceeasi parere” sunt cele mai dificile. (Asa cum a avut parte TOG). Trebuie tinuta atentia treaza a spectatorului fara ca efectiv sa existe un „conflict”. Asta nu este usor.

  eugeni

  15/02/2012 at 12:30 am

  • Salut eugeni 🙂
   Ai dreptate!

   Theophyle

   15/02/2012 at 12:39 am

 92. revin,

  Acum am vazut ce a facut Crin (comentariu la A3). Parca cineva ar fi vrut sa creeze pretexte (motive) pentru PSD sa se retraga din USL. Daca as fi adeptul teoriei conspiratiei as zice ca a fost „set-up”, dar pe masura ce vorbeste la B1 imi dau seama ca nu, era inerent.
  Pretextul pentru dizolvarea USL este gata.

  eugeni

  15/02/2012 at 1:43 am

 93. errata: A1 nu A3

  eugeni

  15/02/2012 at 1:44 am

 94. Noi ar trebui sa ne antrenam pentru trasul cu „sniper-ul”, nu pentru mitraliera. Avem doar 3 4 gloante, de calibru foarte mare ce trec prin „orice”. Ar fi pacat sa le irosim..

  John Galt

  15/02/2012 at 4:41 am

 95. Libertate, Proprietate, Dreptul de a cauta fericirea, si cam atat.

  John Galt

  15/02/2012 at 7:33 am

 96. Buna Dimineata,
  Postare noua

  huniad

  15/02/2012 at 9:08 am

 97. Dincolo de calcule politice, politicianiste, de ce n-am avea dreptul sa spunem fiecare ce gandim? ca doar ne-am adunat in NR datorita convingerilor noastre de dreapta. Ca unii au nuante, au interpretari diferite de ale colegilor, ce sa facem, sa compuna (cine?), o partitura, pe care sa o cantam toti in cor? Nu cred ca ne aduce credibilitate, adica sa cantam ca o fanfara militara sub bagheta sefului. Asa fac altii. Personalitatile marcante din Noua Republica, nu pot fi inghesuite intr-un pat al lui Procust, fie el si politic.

  Raportarea la presedintele Basescu nu este linia directoare a filozofiei noastre politice. Cam toti suntem de acord ca bilantul domniei sale este unul pozitiv, dincolo de minusuri, pe care nu le mai insir aici. Ce-ar trebui sa facem, sa-i cantam ode, sa ne maximizam sansele electorale? In primul rand ca este indoielnic avantajul electoral pe care l-am obtine, al doilea nu este in spiritul nostru sa tacem, atunci cand constatam abateri de la interesul national. Interesul pe care-l intelegem noi.

  Ce putem face si vom face. O sectiune pe site-ul NR, intitulata forum, sau opinii, fara prea mare ingradire, (sigur, nu pot posta cei din alte partide sau de alte filosofii politice) care nu angajeaza direct pozitia NR, si o alta sectiune pentru pozitiile oficiale ale NR, luate dupa un mecanism si consultare intr-un grup specializat pe tematica asta.

  Mai este la fel de clar ca sunt multe alte sectoare de activitate la fel de importante: strangere de semnaturi, de fonduri, organizare filiale, si multe altele. Care necesita eforturi si bani.

  Stefan Vlaston

  17/02/2012 at 2:52 pm

  • buna ziua,

   1. nimeni nu a cerut nimanui sa cinte ode cuiva, chiar nu s-a pus aceasta problema.
   2. insinuati ca ati constatat niscaiva abeteri de la interesul national?! care sint acelea?
   3. sper ca MN & NR vor reusi sa cistige cit mai multe voturi!

   skorpion

   17/02/2012 at 3:11 pm

   • de ex., tacerea, sau semitacerea, asupra coruptiei din PDL

    Stefan Vlaston

    17/02/2012 at 3:15 pm

    • apostu, primarul din rm.vilcea, consilieri PDL arestati, ministru botis alungat din guvern si altii …pe care i-am uitat + excluderea din PDL a celor cu probleme penale…
     ati vazut asa ceva in alte partide????????????
     jamais!
     🙂

     skorpion

     17/02/2012 at 3:18 pm

    • Dle Vlaston am impresia ca nu citit blogul asta. Politeia a parasit acum aproape 2 ani sustinerea pe PDL si sunt cel putin 200 de articole in care infieram si dezvaluim cazurile de coruptie in PDL

     Va asigur un singur lucru, sau nu stiti, sau nu vreti sa stiti ca multe sute de membrii au ajuns la NR prin Politeia si alte sute au semnat direct sau on-line pentru formarea partidului. Cred ca atitudinea dumneavoastra in postare de sus va genera un impact pe care chiar nu-l doriti, sper!

     huniad

     17/02/2012 at 3:20 pm

 98. Salut dle Vlaston,
  Multumesc pentru comentariu. Din nefericire nu este ceea ce mi-am dorit sa citesc de la domnia voastra. Parerile dumneavoastra mi-au fost cunoscute mie si multora dintre colegii mei. Am incercat sa rezonam cu aceste pareri. Poate ar fi timpul ca si dumneavoastra sa rezonati cu parerile noastre, desi intelg ca este destul de dificil sa o faceti, avand in vedere comentariile dumneavastr de mai jos:

  D-lui Cetatean (Marţi, 4 decembrie 2007, 8:10) stefan v [anonim] i-a raspuns lui Cetatean

  Daca tot doriti un raspuns iata:. Prima nelamurire: Ce este PD, viitor PDL, de stanga sau de dreapta? Eu n-m vazut doctrina acestui partid, in practica balanseaza de la stanga la dreapta (vezi episodul pensii, ajutoare de la stat, salarii, etc.) Trecerea rapida de la socialism, la populari, (astia ce doctrina au?), ma deruteaza si nu stiu ce-mi aduce viitorul cu ei la carma tarii.2. D-l Basescu are un caracter de capitan, forjat pe mare, care neaga institutiile democrate ale statului, parlament, CC, guvern, DACA NU-I SUNT OBEDIENTE. Am ajuns sa ma intreb daca in Romania mai este posibila o lovitura de stat. Cum vreti sa am incredere in asemenea caracter? Chiar si viitorul PDL este creat mai degraba sa-i serveasca interesele.3. Coruptia este fara indoiala o problema, mai mica acum decat in timpul PSD, dar nu poate fi rezolvata decat de JUSTITIE, nu prin declaratii publice dupa ureche. Stiti ce facea Stalin: kak izvestno, (cum se stie), cutare e vinovat. Scurtati-l!La limita, electoratul mai corecteaza ce nu face justita, exemplul PSD, care dupa 3 ani de opozitie scade in loc sa creasca.4. Tara noastra are nevoie de o perioada liberala pur-sange, pentru a descatusa energiile creatoare ale intreprinzatorilor, opresati pana acum de partidul stat. Cresterea economica din ultimii 4 ani, cresterea bunastarii, gramada de bani cu care nici nu mai stim ce sa facem, e o dovada in acest sens. Cresterea parcului auto si explozia constructiilor.5. Prefer situatia de certuri permanente, in care fiecare urmareste pe fiecare sa vada ce fura, in locul unui partid stat sau partid prezidential, in care toti sunt uniti in cuget in simtiri si spaga, gen:Ceausescu-PCR, Iliescu-PSD, Basescu-PD.6. Obsesia ca PSD e in spatele tuturor manevrelor politice, inclusiv a deciziilor PNL, sa le lasam pe seama doamnelor. Astia abia mai respira cu aparate si ii banuim de malversatiuni. Sa fim seriosi.

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-2048378-nou-partid-scena-politica-pld-fuzioneaza.htm

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-2060798-presedintele-cere-remanierea-lui-chiuariu-lui-pacuraru.htm

  Vlaston: „Tariceanu nu mai poate pune la loc ministrii care primesc NUP, cercetarea poate dura ani buni, in care timp PM este lasat la vatra.

  Imaginati-va ca vine presedinte Becali sau Vadim. Nu poti face cate o constitutie pentru fiecare posibil presedinte, care sa intre in vigoare odata cu respectivul. De asta e greu, constitutia trebuie sa acopere cat mai multe posibile situatii. Daca ar fi folosite cu masura, prevederile constitutionale ar fi bune. Daca d-l presedinte le va folosi ca sa suspende, om cu om, toti ministrii, pentru a se razbuna pe liberali ca au miscat in front, nu mai sunt bune. Vedeti ce complicat este?”.

  Theophyle

  17/02/2012 at 3:37 pm

 99. […] Update via Marius Delapicentru si Theophyle. […]

 100. […] am primit vizita  in scris a dlui Stefan Vlaston la un articol publicat de noi acum trei zile, in care ne-am scris opiniile in […]


Comentariile sunt închise.