Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Orientul Mijlociu si Nordul Africii – Pe drum spre confruntare / Partea a Treia

Nota: Acest articol este o sinteza a unor analize publicate sau in curs de publicare de “Politeia Geopolitical Analyses” . Acest articol este partea a treia din acest serial si este o continuare a articolelor – “Magreb (Nordul Africii) / Maroc, Tunisia, Libia si Egipt” si “Peninsula Araba / Arabia Saudita si Emiratele din Golf”.

Partea a Treia – Levant / Pionul Sirian

Din cauza unor evenimente internationale recente si unor noi aprecieri survenite din cauza unor noi informatii aparute in mass-media si din alte surse deschise, am refacut ordinea postarilor din aceasta serie de articole. Aceasta rearanjare include si noi aprecieri despre evenimente posibile in aceasta regiune.

Preambul

Cateva lucruri pe care cititorul trebuie sa le ia in considerare citind materiale referitoare la informatiile primite din aceasta regiune in general sau din  analizele mele in particular:

 1. Levantul – este o regiune geografică, care se referă la partea Mediteranei de Est a Orientului Mijlociu si include teritoriile Siriei, Libanului, Iordaniei, Israelului, Teritoriile Palestiniene, Peninsula Sinai. Din punct de vedere cultural si sudul Anatoliei si al Ciprului poate fi considerat parte din aceasta regiune istorica. Etimologic, termenul  provine din limba italiana si a fost introdus de negustorii venetieni si genovezi, care au intretinut relatii comerciale cu aceasta zona. Levante înseamnă „care se ridică”, precum si „[soare]-răsare”, zonele din orient, răsărit sau est. (Antonimul lui levante este în italiană ponente, „soarele-apune”, apusul sau vestul.)
 2. Sursele de informatii – una din marile probleme ale unei analize corecte a evenimentelor din aceasta zona sunt informatii apropiate de adevarul faptic, “decorticate” de manipularile, inventiile si fanteziile locale, preluate cu buna stiinta sau amatorism de mass-media internationala. Fara indoiala cele mai bune surse sunt ziarele in limba araba publicate in Marea Britanie, in frunte cu ziarul Al-Hayat (Viaţa), ziarul intelectualilor arabi din diaspora sau Asharq Al Awsat (Orientul Mijlociu), ziarul oligarhilor arabi din aceeasi diaspora. Ambele publicatii au traduceri partiale (si foarte selective) in limba engleza ale unor articole  din ambele publicatii. Sursa adevarata ramane totusi in limba araba. Desi ambele ziare apartin unor proprietari sauditi, de multe ori si pentru perioade destul de indelungate, ziarele respective au fost interzise in Arabia Saudita. Al-Hayat apartine Printului Khalid bin Sultan (fiul ministrului apararii al Saudiei – vezi postarea precedenta); ziarul Asharq Al Awsat apartine Printului Faisal bin Salman (fiul guvernatorului capitalei Riyadh). Pentru analize economice este de preferat Asharq Al Awsat, pentru cele politice – intotdeauna Al-Hayat. Date mai mult sau mai putin obiective despre presa araba puteti citi in raportul think –tankului, Carnegie Endowment. Ultimul din 2011, il aveti aici. Cu presa israeliana este mult mai simplu. Avem in dreapta nationalista  Jerusalem Post si in stanga pacifista Haaretz (Tara) in limba engleza. In limba ebraica avem in dreapta nationalista, Makor Rishon (Prima Sursa), in stanga pacifista, Haaretz. Ziarele mai echilibrate, cu un anumit pluralism, sunt Yedioth Ahronoth (Ultimele Stir -Ynet) si Maariv (Apusul).
 3. Discursul local al mass-mediei din Orientul Mijlociu arab/islamic. Unul dintre lucrurile principale pe care trebuie sa-l inteleaga cititorul analizelor din aceasta regiune este ceea ce se numeste “limbajul dublu” (doublespeak), extrem de pronuntat in aceasta regiune de zeci de ani. Inaugurat de fostul presedinte al Egiptului, Gamal Abdel Nasser si ajuns la o manifestare groteasca in discursurile lui Yasser Arafat se refera la diferenta enorma intre ceea ce se spune in limba araba audientei arabe si ceea ce se spune audientei internationale in limbile respective. Cred ca cel mai bun exemplu sunt emisiunile Al Jazeera in limba engleza si cele in limba araba.

Situatia actuala si schimbarile posibile in regiunea mentionata.

Ipotezele de lucru ale analizei acutale sunt bazate pe evenimentele ultimelor saptamani,  pe un parcurs accentuat spre un climax anticipat in saptamanile viitoare, probabil in lunile martie-aprilie ale acestui an, sunt:

 1. Greu de anticipat o slabire a tensiunilor in regiune si amanarea unei confruntari Israel-Iran. La fel de greu de anticipat o schimbare pasnica a regimului lui Bashar al-Assad de la Damasc.
 2. Confruntarea Israel – Iran va fi locala si nu in forta maxima de care sunt capabile ambele puteri regionale. Aceasta confruntare ar putea incepe prin ciocniri proxi intre Israel si aliatii Iranului din regiune – Siria, Hezbollah, Hamas. Acest gen de confruntare convine tuturor partilor beligerante, poate mai putin Israelului si Libanului, care sufera ambele de o expunere a centrelor civile, cu posibile daune substantiale in infrastructura, dar si in victime omenesti.
 3. Acest gen de confruntare convine marilor puteri, inclusiv Statelor Unite (inainte de alegeri), Rusiei, NATO (slabita, ineficienta si dezbinata), Siriei (slabirea presiunii asupra regimului), Turciei (curatarea foarte “ieftina” a regiunii de elemente inamice regimului de la Ankara), Saudiei (slabirea presiunii iraniene in regiunea sudica a Orientului Mijlociu).
 4. Marele pericol intr-o asemenea confruntare poate fi reprezentat de doua evolutii, care intr-o anumita conjunctura pot degenera  intr-un razboi total intre Israel si Iran, fara o posibila mediere inainte de aceasta catastrofa. Prima evolutie ar fi o catastrofa civila produsa de Hizbullah in Israel, care ar riposta la o  distrugere de proportii in Liban; a doua ar fi o  actiune neconventionala in Iran.

Siria

Nota: Aveti mai jos  fragmente din analiza efectuata de mine acum zece luni, in articolul În numele tatălui! publicat pe data de 28/04/2011. Tot ceea ce am scris acolo este relevant si actual astazi mai mult decat acum 10 luni. Mai putin numarul victimelor, care a crescut aproape exponential.

Exact cum era de anticipat, ONU nu a reusit sa ajunga la concluzia ca in Siria se produc crime impotriva unor civili care isi cer drepturile exact ca in Tunisia, Egipt si multe alte tari din Orientul Mijlociu. Rusia si China au hotarat la unison ca Siria nu este un pericol pentru pacea mondiala si deci nu este cazul ca ONU sa intervina intr-o problema interna, generata de conflictul dintre  poporul sirian si regimul dictatorial instaurat deja de o jumatate de secol.

Bineinteles ca interesele difera – Siria nu este Libia si imparteala a fost facuta probabil de mult. Libia este a voastra (sa zicem Occidentul) si Siria este a noastra (sa zicem Rusia si China). Adevarat, pentru Occidentul care poarta in ultimul timp o pereche de ochelari de cal, Siria nu poate fi o miza, desi ea  este o miza de importanta majora  pe care o vom mentiona in concluziile acestui articol.[…]

Cateva Concluzii:

 1. Siria are un rol strategic de o mare importanta pentru cele doua puteri emergente in Orientul Mijlociu – Iranul si Turcia.
 2. Siria a incercat sa-si asigure armament nuclear si rachete balistice de la Nord-Coreeni. Ambele au fost zadarnicite de Israel, care a distrus reactorul nuclear sirian acum aproape un an.
 3. Siria este “clienta” noua-veche a Rusiei, care îi asigura “spatele” diplomatic. Chiar daca vor fi mii de morti in Siria, ONU nu va putea face absolut nimic in acest caz.
 4. Iranul este extrem de interesat de a mentine familia el-Assad la guvernare si va face tot posibilul sa o mentina. Siria este cheia Libanului si pentru Iranieni si sprijinul militiei siite Hizbullah din Liban. Turcia are interese identice, antagoniste Iranului.
 5.  Israelul si Arabia Saudita ar dori o schimbare in Siria din motive complet diferite.
 6.  Cu o probabiltate de 50%, Bashar el Assad va reusi deocamdata sa supravietuiasca si sa inabuseasca revolta.

Sa auzim de bine, desi lucrurile nu arata un progres spre acest bine, as zice invers.

81 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua, Theophyle ;doua intrebari am, in legatura cu tema,daca ai timp :
  1. Actiunile din Siria sunt din initiativa exclusiv interna sau e posibil sa fie si o sustinere a Israelului ?
  2.Am vazut aseara, tarziu, ca au avut loc doua atentate cu bombe de mare putere in Siria,cu multe victime. Cine le face din moment ce populatia este timorata si tinuta in teroare de regimul el-Assad ?

  Loda

  12/02/2012 at 5:00 pm

  • Buna Loda,
   la intrebarea 1, nu am de unde sa stiu. Nu cred ca revolta acolo este in interesul Israelului; 2. Fundamentalisti islamici (de la Fratii musulmai la Al-Qaeda), tinta este destabilizarea sistemului central (ca intodeauna), deci clar impotriva regimului..

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:03 pm

 2. multumesc ;ce ma mira este ca un regim atat de autoritar ,care ar trebui sa controleze totul, nu a reusit sa elimine fundamentalismul din tara ,cata vreme nu sustine regimul.

  Loda

  12/02/2012 at 5:22 pm

  • Loda, a fost foarte liniste acolo inainte de ceea ce s-a intamplat in Egipt. Pana la urma evenimente de acest gen se propaga.

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:33 pm

 3. Salut
  Interesanta va fi si pozitia Egiptului in cazul unui eventual conflict Israel – Siria, mai ales acum ca fundamentalisti au castigat alegerile.

  lamb

  12/02/2012 at 5:36 pm

  • Salut 🙂
   au sa urle si au sa stea cuminti.

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:40 pm

   • Si kurzii crezi ca nu vor profita de un eventual conflict in zona sa isi faca si ei un stat in nordul Iraqului?

    lamb

    12/02/2012 at 5:44 pm

    • doar daca pleaca turcii in vacanta in germania :))

     zigzag

     12/02/2012 at 5:48 pm

    • Au sa incerce, nu cred ca vor reusi!

     Theophyle

     12/02/2012 at 5:55 pm

 4. buna seara ! este de condamnat faptul ca un regim ( ca cel sirian in cazul de fata) trece la uciderea civililor.dar in acelasi este luat in seama si faptul ca aceste asa zise revolte nu exprima mereu vointa majoritatii unui popor.si exemple avem destule ( mentionez doar egiptul ). iar cand un regim se simte incoltit de o forta externa care manipuleaza anumite nemultumiri ale populatiei treaba se complica. stim ce frumos a fost manipulata revolta din decembrie 89( de la intoxicarile de presa cu 60 mii de morti pana la otravirea apei).

  zigzag

  12/02/2012 at 5:47 pm

  • Zig, salut 🙂
   pana la urma tot ce amarati platesc notele de plata!

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:55 pm

   • foarte adevarat.uneori am impresia ca pozitiile rusiei si chinei nu sunt chiar „de nebuni” 🙂

    zigzag

    12/02/2012 at 5:56 pm

    • Chiar nu! Nu se complica cu ideologi. Ei isi vad de interesurile lor – nu cai idiotii de occidentali in frunte cu troica tampitilor de la Washington

     Theophyle

     12/02/2012 at 5:58 pm

 5. Autorii atentatelor pot fi din orice grupare etnica sau religioasa din Siria.
  In Siria, pe langa sirienii de origine levantina traiesc numeroase minoritati.

  Minoritati etnice:
  – refugiati palestinieni cca 400.000
  – druzi 500.000
  – kurzi 2.000.000
  – urmasi ai populatiilor turcice 1.500.000
  – urmasi ai populatiilor assiriene 1.000.000
  – armeni 200.000
  – refugiati irakieni 1.300.000
  Oricare dintre aceste minoritati are interese proprii.

  Pe langa acestea, exista si o mare diversitate religioasa:’
  – suniti 74%
  – siiti, alawiti, ismailiti 13%
  – crestini 10%
  – druzi 3%

  Hai sa facem o paralelea la scara redusa cu Piata Universitatii. In piata sunt USL-isti, PP-DD-istii, oameni de buna credinta, manipulati, platiti, chibiti, ONG-uri, suporteri, ecologisti, pensionari samd. Fiecare cu problemele lor, fiecare cu scopul lui, fiecare cu dreptatea lui. Asa e si in Siria, asa a fost si in restul tarilor arabe. Mai intai „jos Basescu” …ooups… „Jos al-Assad, Jos Mubarak, Jos Ben Ali, Jos Gadhaffi” si apoi vedem noi cum ne dam in cap unii la altii.

  ribelalu

  12/02/2012 at 5:49 pm

  • salut 🙂
   tu chiar nu intelegi ca totul este din cauza lui Basescu!

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:54 pm

  • Un tablou corect, absolut necesar ca sa pornim o discutie „asezata”. Cine e majoritar in Homs, centrul revoltei (se pare)? In afara de lupta impotriva tiraniei – aspiratia spre democratie – „ce-i mana pe ei in lupta?” Cine i-a inarmat pe cei care s-au revoltat ?

   dorin valeriu

   13/02/2012 at 9:56 am

 6. au furat arabii butoiul cu pubere din Balcani 😉

  victor L

  12/02/2012 at 5:51 pm

  • Salut Victor,
   Nu, se folosesc de resursele lor proprii 😦 Acolo chiar nu mai lucreaza nici un fel de ratiune. Pe aici totusi oamenii mai gandesc putin!

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:53 pm

 7. Theophyle ramane de vazut si cum evolueaza relatia dintre turcia si israel 🙂

  zigzag

  12/02/2012 at 5:55 pm

  • Dusmanul dusmanului meu, prietenul meu!

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:56 pm

   • turcia s a vazut respinsa destul de brutal de sarkozy in privinta aderarii la ue. din acel moment turcii au inceput niste actiuni: arestarile alea de ofiteri , apoi au intrat in conflict deschis cu israel – o parte din partidul aflat la putere la ankara a cerut ruperea relatiilor diplomatice cu tel aviv si interzicerea navelor sub pavilion israelian prin stramtorile turcesti.acestea sunt actiuni ale unui stat membru nato. 😀 .deci ptr occident si israel in special turcia se poate dovedi o mare problema pe viitor pentru ca o scanteie in orientul mijlociu fara o turcie care sa tempereze lucrurile ci dimpotriva sa genereze aceasta scanteie va da batai de cap multora. 🙂

    zigzag

    12/02/2012 at 6:09 pm

    • nu cred ca cin acel moment turcii au inceput niste actiuni, ci invers, intii au fost diverse actiuni (inclusiv occidentali decapitati) si apoi respingerea brutala de catre sarkozy (si nu numai, ci si celelalte tari UE se tem de includerea Turciei)

     skorpion

     12/02/2012 at 6:12 pm

     • iar Basescu tocmai a incheiat un parteneriat strategic cu turcia in decembrie . 🙂 nu-i prea pasa de „occidentali” . si dupa cum evolueaza lucrurile in orient si in ue , parteneriatul strategic RO- Turcia nu-i intamplator 😀

      zigzag

      12/02/2012 at 6:19 pm

 8. salut, all,
  inteleg printre rinduri ca pina in iunie 2012 va fi razboi Israel-Iran?

  de asemenea, vazusem de curind ca pina in 2030 Asia de la vest la est va cunoaste foarte mari framintari, razboaei civile, dezmembrari statale (retinusem Irakul in special) si mari probleme in China…
  dar asta pina-n 2030..

  in ast timp oare mica Europa va sta cuminte si ferita de necazuri?

  skorpion

  12/02/2012 at 5:57 pm

  • Salut skorpi,
   nu as conta mai mult pe ultima ta concluzie.

   Theophyle

   12/02/2012 at 5:59 pm

 9. Sara buna oameni buni,

  Teophyle, multam fain pentru incercarea de deslusire a ceea ce se intampla in zona. Trebuie sa „rumeg” un pic toate astea 🙂

  eugeni

  12/02/2012 at 6:02 pm

  • salut 🙂
   cu placere. Daca ai bicicleta si incalzesti cu lemne nu-i o problem prea mare 😆

   Theophyle

   12/02/2012 at 6:04 pm

 10. Buna seara,
  scuze, scuze , scuze,
  dar nu pot sa nu va spun: Ponta propune ca USL sa decline invitatia presedintelui Basescu deoarece subiectele de discutie nu sunt prioritare.
  Cine zicea ca Ponta s-a schimbat s-a inselat amarnic. A avut dreptate Diaconescu cand l-a numit „lup in blana de oaie”.

  cedric

  12/02/2012 at 6:17 pm

  • Ce vă ziceam acum vreo câteva ore: … vor spune că „ţara arde şi baba se piaptănă”…

   Chibit

   12/02/2012 at 6:26 pm

  • Salut
   Ponta e acelasi, doar ca e mai periculos. Pina acum se facea de ris cu Guevarismele lui, dar acum prostii il vad drept un bun viitor primministru sau presedinte

   Un tanar de stanga

   12/02/2012 at 6:26 pm

   • Ciudat că MRU a făcut o mie de lucruri bune dar a spus odată ceva și a devenit brusc incompetent.

    Ponta pe de altă parte a făcut numai tîmpenii de cînd îl știu și o singură dată a ținut un discurs într-o altă stilistică. Asta l-a făcut la fel de brusc bun primministru ori președinte. 😆

    filadel

    12/02/2012 at 9:05 pm

    • E ca-n bancul cu sateanul si capra…

     EuCuMine

     12/02/2012 at 10:17 pm

 11. un off top : propun ca armata romana sa primeasca fara licitatie contractele de dezapezire 🙂 .ideea am citit o pe un blog insa mi se pare interesanta atat timp cat cei din ministerul apararii si internelor curata zapada la lopata si isi risca sanatatea. macar fondurile alocate firmelor de desapezire care primesc an de an contracte pe bani publici – iar cand e nevoie sa isi faca datoria ..se apeleaza tot la militari si jandarmi- sa fie date militarilor si jandarmilor pentru ca lor li s a taiat 25 la suta din salariu si acum tot ei stau in ger cu curata la zapezi in timp ce jmekerii care au pus mana pe banii publici freaca menta . 🙂

  zigzag

  12/02/2012 at 6:25 pm

  • Total de acord, dar e posibil din punct de vedere legal?
   Ar merita toti banii.

   cedric

   12/02/2012 at 6:39 pm

   • poate isi exprima @cetatean un punct de vedere vis a vis de cadrul legal ca eu nu ma pricep.dar nu pot sa remarc ca de zeci de ore militari si jandarmi muncesc in ger si tot ei sunt si cu salariile taiate.nu mi se pare corect ca statul sa arunce sute de milioane pe la firme de dezapezit iar cand e nevoie sa intervina , cer sprijinul „bugetarilor” care atarnau greu la bugetul statului.poate acum realizeaza cineva ca nu poti face reduceri de salarii asa de a tanda / manda si sa amesteci militarii si jandarmii cu loasele angajate pe criterii politice in sistemul birocratic al statului.

    zigzag

    12/02/2012 at 6:46 pm

 12. dacä nici temele de discutzie propuse de presedinte, nu sunt inportante,
  atunci ce????

  sä fiu in locul presedintelui, as comunica toate forumurile refuzul

  nu potzi la infinit sä suporti ignorantza si nesimtzirea opozitziei, cand

  sunt problemele romanilor, romaniei. dar e bine, abia vede lumea ce lepre sunt.

  theo- nona

  12/02/2012 at 6:35 pm

  • Domnule viitor presedinte al Romaniei,
   Am onoarea sa va propun, cu umilinta, o intilnire in cursul zilei de…, tema, daca imi permiteti sa o formulez, fiind pozitia partidului dvs si a aliatilor dvs fata de problema tratatului fiscal. Nu v-as fi deranjat, dar trebuie sa pregatim pozitia tarii noastre, stiti, Romania, membra, cum banuiti, a Uniunii Europene, la Consiliul european din luna martie, luna care, fatalitate, urmeaza lunii in care ne aflam, februarie. In legatura cu ora la care ati putea fi dispus sa onorati aceasta rugaminte fierbinte, evident, este la alegerea dvs, numai ca v-am fi indatorati pina la moarte (ba v-am trece chiar in testament) daca ati binevoi sa ne spuneti macar aproximativ cind ati binevoi sa puteti face aceasta obositoare deplasare (cum ar fi ‘intre 16 si 17 sosirea’) pentru a programa si celelalte partide. Cu toata stima, deferenta, admiratia si supusenia, al dvs. actualul (vremelnic) presedinte al Romaniei,
   Traian Basescu.

   Citiţi mai mult: Noi consultări la Cotroceni. USL nu a decis dacă participă. Co-președinții se văd luni – Partide > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/noi-consultari-la-cotroceni-usl-nu-s-a-decis-co-presedintii-se-vad-luni-966036.html#ixzz1mBhAwPCa
   EVZ.ro

   Un tanar de stanga

   12/02/2012 at 6:58 pm

 13. imi pare f. räu, tunezia era f. bine pusä la punct pt. turism

  am fost chiar inpresionatä, ce interioare aveau hotelele, serviciul inpecabil,

  am fost de mai multe ori , chiar si pe djerba, din päcate, au vandalizat tot

  au ajuns cu 50 de ani in urmä. din päcate au sters tot ce fäcuse panä atunci

  theo- nona

  12/02/2012 at 6:49 pm

 14. ponta este un tanär inchipuit, prost crescut si serveste intereselor
  baronilor, de aia il sustzin.

  vom vedea dacä opärilä lasä totul baltä si ca bun coleg de partid il aconpaniazä

  in america. asta ar fii culmea. dar si el, la presedinte nu se duce, la parlament

  nu se duce, dar face cälätorii.

  theo- nona

  12/02/2012 at 6:53 pm

 15. Salut Theo.
  Butoiul de pulbere al Levantului este echivalent cu cel al Balcanilor? sau doar s-a mutat butoiul nostru la ei in ograda?
  Incep sa cred ca toata tevatura are ca scop si durata a vizitei resursa de titei. Argentina se ratoieste la UK ca ar ravni la titeiul de langa Malvine. China sprijina Coreea de Nord pentru a da de inteles ca ar putea exploata titeiul de pe langa Taiwan. si bag seama ca tocmai am gasit si noi nitel petrol si niste gaze pe linga tarmul Marii Negre. Nu cumva, nu cumva, protestele spontane intrerupte brutal de viscol au cate ceva de-a face si cu scutul anti-racheta si cu statul de plata pe care s-ar putea sa regasim multe nume celebre ale asa-zisei noastre Opozitii?

  PS: 😀 aia de pe b1TV tocmai ce mi-au furat un desen (colaj) de pe blog si l-au dat ca promo la emisiunea lui Banciu (s-ar putea sa-l vedeti in reluare – aia pe fond rosu cu chef la care participa USLinosii cu Marx, Lenin si Engels)

  unde-i ACTA sa le dezvalui fapta :D?

  Sare'n Ochi

  12/02/2012 at 7:10 pm

  • Salut sare 🙂

   Nu ei au butoaiele lor de mai mult timp. Sunt inca in decalaj de timp si sunt inca in perioada razboaielor religioase. Nesansa lor este ca au petrol, daca ar fi fost acolo numai desert, ii lasau sa se omoare intre ei pana oboaseau si gata!

   Theophyle

   12/02/2012 at 7:16 pm

   • banuiesc ca fara petrolul din zona, nici despre Lawrence al Arabiei nu s-ar fi facut filme la Hollywood 😀

    Sare'n Ochi

    12/02/2012 at 7:19 pm

    • Asa e dragul meu 🙂

     Theophyle

     12/02/2012 at 7:44 pm

 16. O postare f. interesanta pe Blogul de carte se leaga foarte bine de textul postarii de aici 😆

  http://bibliophyle.wordpress.com/2012/02/12/ruta-66-despre-enuma-anu-enlil-geopolitica-si-horoscop-babilonian/

  Theophyle

  12/02/2012 at 7:45 pm

 17. Siria ca si Libanul sunt niste tari cu o mare diversitate a populatiei si a culturii. Acest lucru e un dezavantaj in zona OM, tarile de tipul acesta sunt instabile.E posibil sa se nasca un nou Liban aici, un nou stat compromis.

  bigone

  12/02/2012 at 8:55 pm

  • Salut bigone 🙂
   Din nefericire cam asta este situatia de 1500-2000 de ani, plus minus cu schimbari cum 1300 de ani si acum 900 de ani. De atunci timpul este trecut in razboaie fara sfarsut. Crestinii mai au o sansa in Liban atata timp cat Israelul este puternic. Fara ei nu mai ramanea nimic din Libanul crestin.

   Theophyle

   12/02/2012 at 9:18 pm

 18. atzi auzit ceva, BECALII, dä tarcoale la grivco si pc, nu m-ar mira,

  ii blestema pe comunisti psd-isti, si tzopäia cu geoanä la psd si e

  prieten nedespärtzit de hrebe si nika.dar blesteamä comunistii………………….

  theo- nona

  12/02/2012 at 9:16 pm

 19. Seara buna 🙂
  Resurse, resurse – petrol, piete de desfacere si interese geostrategice. Trist este ca oamenii sunt carne de tun si masa de manevra 😦

  mar

  12/02/2012 at 10:03 pm

  • Salut mar,
   adevarat, dar nu numai! O regiune care se afla ce putin cu un secol in urma din punct de vedere social.

   Theophyle

   12/02/2012 at 10:07 pm

   • Dar recupereaza repede, atunci cand vor…Oare social media nu vine peste ei???
    Stiu ca tinerii invart tastele pe acolo, asa ca ceva ceva se va intampla – vor evolua, nu neaparat pentru ca vor ei, constiient, ci pentru ca valul ii mana…

    Unii mahari din zona fac achizitii legate numai si numai legate de ultimele tehnologii.
    Te pierzi cu firea cand vezi ce poti gasi uneori in acele zone.

    Este o zona fascinanta, cel putin pentru mine, tocmai prin amestecul de culoare si savoare…

    eu******

    12/02/2012 at 10:48 pm

 20. Mr. Theophyle

  Ce urmare posibila (interna / externa) credeti ar putea avea asasinarea lui el-Assad?

  Guvernul sau criminal a ucis deja un numar impresionat dintre cetatenii Siriei, el Assad a intrat deja in galeria Hitler, Stalin, Hussein, Osama ben-Laden, etc

  A A

  12/02/2012 at 10:11 pm

  • Salut 🙂
   sanse aproape 0. Nu numai nu poate fi asasinat, nici macar nu va fi tradat. Toata conducerea sirina este formta din alawiti, minoritate care stapaneste Siria de 40 de ani. Daca Assad cade toti vol cade si va fi o sitotie rwandeza (Tutzi – Hutu). Teribila chestia.

   Theophyle

   12/02/2012 at 10:15 pm

   • Inteleg, are sens. Multumesc de raspuns.
    Si mie mi s-a parut ca bat astia campii cu gratie pe la CNN atunci cand diversi analisti (seriosi, altfel, in alte analize) invoca posibilitatea unei revolte in interioru sistemului de putere sirian.

    A A

    12/02/2012 at 10:21 pm

    • Exista o mare diferenta intre teorie si practica. Sa stai intr-un birou sa emiti teorii e una, sa vezi lucrurile cu ochii tai e alta. Astia traiesc din tipare si formule., Pentru asta pierd americanii razboaiele.

     Theophyle

     12/02/2012 at 10:24 pm

     • Intr-adevar.
      Am mai si notat ca nici unul dintre analistii care au fost vreodata pe teren (fosti lucratori ca agenti clandestini, pe diverse continente) nu se hazardeaza in interpretari de tipul acesta.
      Sunt mai cinici (si usor depresivi), de cele mai multe ori acestia anticipeaza corect.

      A A

      12/02/2012 at 10:28 pm

      • Eu am sapat (arheologie) in tot orientul mijlociu. Am dormit in cort cu sapatorii am mancat mancarea lor, am vorbit limba lor si am vorbit cu profesorii si intelectualii lor. Deci nimeni nu poate sa-mi povesteasca mie care este realitatea si mentalitatea lor.

       Theophyle

       12/02/2012 at 10:31 pm

       • WOW
        Inteleg acum…
        Vin timpuri extrem de interesante pentru dumneavoastra (ca si pentru noi, multi altii)…
        Omul potrivit la timpul si locul potrivite 🙂

        A A

        12/02/2012 at 10:38 pm

       • A A,
        eu chiar nu as vrea sa le traiesc in felul in care evolueaza lucrurile si de sapat nu mai sap – acum scriu si deapan amintiri 🙂

        Theophyle

        12/02/2012 at 11:01 pm

  • Singurii care ar putea face asta ar fi israelienii. In nota asta, ca urmari externe, razboi deschis intre Iran si Israel. Rusia isi retrage tot personalul diplomatic din Israel si expulzeaza tot personalul israelian din Rusia.

   Ca urmari interne, pogroame contra crestinilor si alawitilor, minoritati privilegiate in timpul regimului Assad (inclusiv Hafez al batran). Aia norocosi vor reusi sa fuga cu o bocceluta, aia mai putin… nu.

   EuCuMine

   12/02/2012 at 10:35 pm

 21. constatare : acum vreo 10 zile traian igas ,fost ministru de interne, scapa un porumbel : va fi o iarna si zapezi ca in 54.toti au sarit in capul lui 🙂 acum 2 3 zile anca boagiu, fost ministru in acelasi guvern , spunea ca meteorologii n au dat prognoze la timp. amandoi ministri banuiesc ca au avut informatie de la aceeasi sursa.dupa cum se vede se pare ca igas a spus adevarul.continuarea …o vedem dupa cum au actionat autoritatile locale :)))

  zigzag

  12/02/2012 at 10:18 pm

 22. Valentin

  12/02/2012 at 10:25 pm

  • o fi si asta adevarat dar la fel de adevarat este ca statul roman plateste zeci de milioane -bani din taxele cetanilor – la tot felul de companii de deszapezire.iar cand vine momentul ca firmele sa presteze ptr banii incasati…surpriza !? sunt scosi militarii( ai dreq bugetari cu salariile lor nesimtite) sa dea la lopata impreuna cu jandarmii( alti bugetari care au primit „prime de minus la salar).

   zigzag

   12/02/2012 at 10:32 pm

 23. ThPh,
  stii ceva de daniel arhire? blogul lui nu mai functioneaza de azi dimineata…

  skorpion

  12/02/2012 at 10:32 pm

  • nu stiu?
   Probabil ceva tehnic. I-am scos un mail acum!

   Theophyle

   12/02/2012 at 10:52 pm

   • multumesc,

    skorpion

    12/02/2012 at 10:54 pm

 24. Dar recupereaza repede, atunci cand vor…Oare social media nu vine peste ei???
  Stiu ca tinerii invart tastele pe acolo, asa ca ceva ceva se va intampla – vor evolua, nu neaparat pentru ca vor ei, constiient, ci pentru ca valul ii mana…

  Unii mahari din zona fac achizitii legate numai si numai legate de ultimele tehnologii.
  Te pierzi cu firea cand vezi ce poti gasi uneori in acele zone.

  Este o zona fascinanta, cel putin pentru mine, tocmai prin amestecul de culoare si savoare…

  Dara nu stiu daca a aparut comentariul….

  eu******

  12/02/2012 at 10:50 pm

 25. scuze, dar merita – „Eu nu cred ca trebuia ca inainte ca domnul Ungureanu sa-si functia in primire, sa ma apuc sa-l injur. Eu nu cred ca daca tipi mai tare, ai dreptate. Nu mai sunt nici presedintele TSD, sunt unul din cei doi lideri ai unei aliante politice care se prefigureaza ca va castiga alegerile”
  Cred ca Crizel are zilele numarate 😀
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-11492430-victor-ponta-vreau-vad-daca-ungureanu-poate-retraga-roberta-anastase.htm

  mar

  12/02/2012 at 11:09 pm

 26. Mr. Theophyle
  Chiar la asta m-am gandit… Omul potirivit ajutand acum intelegerea lucrurilor dintr-un anumit loc, plecand de la invataturile trecuturlui…
  Bineinteles, cruzimea din acele teritorii este infioratoare, cateodata mi-e rusine ca fac parte din specia asta cand vad ce face armata lui el-Assad – nu e de trait pe viu acolo

  A A

  12/02/2012 at 11:16 pm

 27. Inteleg perspectiva calatoriei in timp generatie-dupa-generatie indusa in comentariul dumneavoastra. Este modul fascinant in care poate fi inteleasa istoria, de unde venim si incotro ne indreptam…
  Da, Mubarak are atitudinea celui care el a lasat mereu sa se inteleaga ca este. Mi se pare ca Egipt ar putea plati pret greu in timp daca ar judeca, condamna la moarte si executa… Multumesc foarte mult pentru lamuriri si inductii.

  A A

  13/02/2012 at 12:18 am

  • Trebuie de inteles un lucru – Oamenii de acolo sunt victimele unui colonialism atroce si o coruptie endemica, asa cum si noi romanii am fost victimele (poate mai si suntem) unui colonialism asemanator printr-o alianta intre niste elite corupte si niste interese straine poporului. Norocul nostru este geografic si intr-un fel religios. Ti-o scrie asta un om de dreapta, profund conservator si nu un marksist, pentru ca asta este adevarul.

   Occidentul nu intelege un lucru esential leaganul occidentului poate deveni si mormantul lui.

   Theophyle

   13/02/2012 at 12:29 am

   • Am o perceptie similara.

    Si despre prezent, dar si despre trecut (apropiate, mediu, indepartat si foarte indepartat).

    A A

    13/02/2012 at 1:50 am

 28. Bună seara!
  Se poate aşa ceva Theophyle, să faci o analiză serioasă, cunoscând cu adevărat ce se întâmplă pe acolo?Să nu faci o analiză după ureche precum lăutarii jurnalismului mioritic?
  Aştept urmarea şi primăvara fierbinte.

  Creanga

  13/02/2012 at 12:39 am

  • Salut Creanga,
   e ca o problema de algebra de clasa V-a (pe timpul meu) Doua trenuri au pornit din punctele a si b fiecare cu viteza x,y pe ora cand se vor intalni 🙂 Problema acolo este ca trenurile circula pe aceasi linie deci intalnirea va fi foarte dureroasa pentru pasageri 😦

   Theophyle

   13/02/2012 at 12:44 am

   • Cine are timp sare din tren, cine nu… Alah cu mila… doar o „înzăpezire” să mai amâne impactul.

    Creanga

    13/02/2012 at 12:51 am

 29. Teophyle,

  Pentru mine intreaga zona este o zona de uimire si admiratie. Pornind de la faptul ca au avut un cod de justitie scris acu 4000 (patru mii de ani). Cu o istorie care cu adevarat se pierde in negura tipurilor. O zona care ar fi trebuit sa fie inaintea tuturor ca civilizatie, a ramas semnificativ in urma. Oare asa se va intampla si cu cei care astazi isi zic civilizati? :). Intrebarea este retorica pentru ca de fapt lucram cu faptele prezente.

  eugeni

  13/02/2012 at 2:57 am

 30. Buna dimineata,
  va semnalez un articol excelent si necrutator:
  http://hydepark.ro/articol/articol/un-neam-in-hibernare-558.html

  cedric

  13/02/2012 at 8:47 am

 31. Buna dimineata,
  postare noua.

  huniad

  13/02/2012 at 9:28 am


Comentariile sunt închise.