Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Politeia si asumarea unei sustineri

De la inceputurile acestui blog si mai tarziu, dupa transformarea lui intr-o comunitate in care oamenii se cunosc pe nume si prenume si nu numai pe un nick internetic, ne-am asumat unele idealuri si un mod civic de a interpreta lumea care ne inconjoara. Politeia si-a asumat politic niste idei si a sustinut oameni sau formatiuni politice, de multe ori criticand argumentat derapajele acestora. Am incetat treptat sa intelegem si sa sustinem PD-L-ul in clipa cand am vazut rinocerizarea figurilor centrale ale partidului. Nu am facut-o recent, ca mai tot romanul, ci am facut-o chiar acum doi ani cand ne-am lamurit despre ce este vorba cu baietii astia (vezi “Cum am inceput sa beau apa plata”, articol scris pe data 29.12.2009 si am revenit in articolul “Ai nostri’s frunce” in martie 201o).

Ne-am asumat sustinerea Presedintelui Basescu si l-am criticat in zeci de articole si totusi l-am sustinut si il sustinem nu pentru ca este “raul cel mai mic”, ci pentru ca nu avem unul mai bun, pentru ca pana la urma daca a existat o urma de reforma, el a generat-o si in special pentru ca el este presedintele ALES al Romaniei.

Ne-am asumat adeziunea la Noua Republica si o vom sustine independent de drumul pe care il va parcurge si de greutatile pe care le va infrunta pe acest drum. Vom critica derapajele si vom incerca sa aratam drumul conform parerilor noastre, experientei noastre si expertizei de care am dat dovada in zecile (poate deja sute) de analize pe care le-am publicat aici si pe alte bloguri.

Toti cei care au fost membri ai comunitatii Politeia si au dorit sa faca politica in cadrul Noii Republici, au plecat sa o faca – le-am urat succes si le-am promis ca o sa-i ajutam cat vom putea. Am mai spus clar si raspicat ca loialitatea lor este in primul rand pentru Noua Republica in orice divergente posibile intre Politeia si noua miscare. Am facut-o clar si in scris!

Ca am vrut sau nu, desi am fost supusi de multe ori unor atacuri personale mojicesti din partea unor “membri” ai miscarii – am tacut si ne-am vazut de treaba. Va asigur ca vom reactiona la timpul potrivit cu argumente imbatabile care ii vor scoate “de pe piata” pe acesti mojici. Ca am vrut sau nu, am devenit un think-tank in slujba miscarii pe care am sustinut-o si o sustinem.

Am gandit langa ei si ne-am formulat gandurile. Daca vor dori, se vor folosi de opiniile noastre;  daca nu o vor face – asta este soarta tuturor institutiilor de acest gen. Deoarece s-a discutat ieri pe blog despre ceea ce facem am hotarat sa exemplific aceasta activitate printr-un document analiza a colegului @cetatean, care incerca sa convinga dupa un dialog cu dl Neamtu care ar trebui sa fie  strategia electorala viitoare a Noii Republici. Bineinteles ca din acesta postare au fost scoase unele elemente importante care ar putea divulga intreaga strategie propusa de Politeia. INCA odata este parerea noastra la nivel de take-it or leave-it.

Noua Republica. Pozitionare politica si electorala – Recomandarile Politeia – Fragment

I. Trebuie plecat de la premisa ca legea 35/2008, asa cum este ea acum, va fi modificata. Puterea nu a convenit inca o formula agreata de toate partidele, insa exista un lucru asupra caruia s-au pus de acord PDL, UNPR si UDMR : cistigatorul colegiului electoral merge automat in Parlament. First past the post. Acest lucru a fost agreat si afirmat pe toate canalele politice si media, si va fi votat deoarece nimeni nu mai vrea sa vada candidati de pe locul III mergind in Parlament. Intrarea in Parlament a unor candidati clasati pe locurile II sau III (uneori chiar IV !) a fost posibila pe legea 35/2008 deoarece legea prevedea un complicat mecanism de repartizare a mandatelor in colegiile electorale nu doar in functie de cit  a obtinut candidatul, ci si in functie de scorul national al partidului. In 2012 nu stim care va fi mecanismul de repartizare, insa un lucru este cert : nu va mai fi posibil ca cel de pe locul I sa nu mearga in Parlament. De la aceasta asumptie trebuie plecat. Lupta pentru un colegiu va fi dura.

 II. Trebuie plecat si de la premisa ca pragul de 5% voturi obtinute la nivel national care este prevazut in actuala lege electorala va fi mentinut. Din aceasta perspectiva, se poate spune ca fiecare vot conteaza, indiferent din care colegiu electoral provine.

 De aici insa situatia se bifurca. Pe legea actuala exista doua tipuri de prag electoral:

 A.) pragul de reprezentare parlamentara in Senat sau Camera, care tine seama doar de cite voturi s-au obtinut la nivel national.

 Legea 35/20008, art. 47, al 2), literele a si b

 « Biroul Electoral Central stabileste partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care indeplinesc pragul electoral, separat pentru Camera Deputatilor si pentru Senat. Pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara sau de colegii uninominale in care candidatii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale sau ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, calculat dupa cum urmeaza:

   a) pentru Camera Deputatilor, 5% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara, pentru toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale;

   b) pentru Senat, 5% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara, pentru toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale;

 B) pragul de reprezentare parlamentara pentru Senat si Camera, care cere indeplinirea conditiei cumulative a obtinerii de 6 colegii pentru Camera si 3 colegii pentru Senat.

 Legea 35, art.47, al. 2), litera c

« c) pentru Camera Deputatilor si Senat, prin indeplinirea cumulativa a conditiei obtinerii a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si a 3 colegii uninominale pentru Senat, in care candidatii partidelor politice, aliantelor politice sau electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se situeaza pe primul loc, in ordinea numarului de voturi valabil exprimate, chiar daca acestea nu au indeplinit conditiile prevazute la lit. a) sau b);

 Observam ca, pe actuala lege electorala, orice partid  poate intra sau in Senat sau in Camera (nu discutam de numarul de mandate, discutam doar de trecerea pragului electoral) cu conditia sa obtina minim 5% la nivel national. O formatiune politica mica intra in Parlament daca face 5%, cu conditia ca toti candidatii ei sa fi candidat doar pentru Senat sau doar pentru Camera. Daca va candida si la Camera si la Senat, are nevoie de 9 colegii electorale cistigate.

Poate NR sa aiba 9 candidati  cistigatori (6 la Camera si 3 la Senat) ?

 Avind in vedere ca in 2008 bufonii Vadim si Becali, supra-mediatizati si arhi-cunoscuti, nu au reusit la nivel national sa ia 5% (PNG-CD – 4,99% la Senat si 4,93 la Camera Deputatilor ; PRM – 4,81% si 4,12% pentru Camera Deputatilor), obtinerea unui procent de 5% la nivel national nu este chiar floare la ureche pentru un partid nou infiintat.  Insa este fezabil, cu conditia ca NR sa isi securizeze si augmenteze baza electorala pe care a mizat de la bun inceput.

 Atentie insa ! Goana dupa pragul de 5% nu inseamna transformarea partidului intr-un partid catch all si alienarea bazei de votanti de dreapta pe care s-a mizat de la inceput. Ultimele luari de pozitie (delimitari simbolice de Traian Basescu) ale unor membri cunoscuti ai NR arata ca acestia, vorbind in nume propriu, sunt mai preocupati sa trimita semnale catre electoratul nehotarit sau pro-USL. Este o greseala sa ignori votantii de dreapta care sunt naturalmente doritori sa te crediteze, daca le arati ca esti o alternativa credibila, si sa emiti mesaje politice  spre cei care nu voteaza sau sunt mai degraba plasati in alta parte a esichierului politic.

 III.  NR trebuie nu doar sa treaca pragul electoral national de 5% (lucru care presupune, repet, concentrarea candidaturilor doar pe Camera sau doar pe Senat – asumam iarasi ca nu vom avea aplicarea referendumului), ci sa se astepte si la o modificare a legii electorale in sensul ca pragul de 5% va fi mentinut si insotit atit de principiul first past the post.

 IV. PNL. Este o iluzie ideea ca membrii tineri ai PNL pot fi atrasi spre NR. Oricine a vazut profilul de votant tinar al PNL stie ca acesta voteaza cu PNL pentru ca e « cool » sa fii liberal si nu pentru ca seful partidului e Antonescu sau ca partidul a fost condus de Bratieni. Profilul votantului actual PNL este eteroclit dpdv al categoriilor sociale si este recunoscut faptul ca PNL nu are un « bazin electoral ». Fara existenta unui bazin electoral, NR nu are unde disloca electorat PNL. Cine a votat cu PNL in 2008, dupa suspendarea lui Basescu si meciul Tariceanu-Basescu, nu are nici un motiv sa nu voteze PNL si in 2012, dupa campaniile « Jos dictatura lui Basescu ! ». Asa ca strategia de a atrage membri tineri PNL care au votat PNL in 2008 este perdanta, pentru ca este ineficienta.

 Trebuie atrasi votanti maturi, liberali din convingere si prin natura meseriei, care sunt dezamagiti de acest tip de PNL. Insa acesti votanti sunt putini, fiind de regula oameni realizati, cu venituri peste medie si cu studii serioase. Ei vor veni aproape natural catre NR, cu conditia ca NR sa arate ca are o oferta electorala consistenta. In ultimele doua saptamini, NR a avut pozitii care nu au fost nici pe de parte de natura a interesa acest segment electoral.

 V. Pozitionari NR.

 a) Este o greseala subestimarea mesajului ofensiv impotriva USL.  A pleca de la premisa ca oamenii stiu in mod natural ca venirea USL la putere e o catastrofa pentru Romania este o enorma eroare politica. Cind electoratul vrea cu orice pret sa scape de cei care le-au taiat salariile si pensile, orice alternative i se pare dezirabila, chiar daca liderii alternativei (Ponta si Antonescu) nu sunt credibili. Mihai Neamtu spune : « Nu de alta, dar alegatorii tai potentiali nu cred ca au nevoie sa fie convinsi ca USL-ul este rau ». Ba au nevoie, pentru ca alegatorii potentiali ai NR nu sunt doar cei dezamagiti de PDL, sunt si cei care isi fundamenteaza votul pe trendul general care incepe sa se resimta cu 2-3 luni inainte de alegeri. Exista alegatori captivi si alegatori care voteaza conformist, cu ceea ce ei cred ca este majoritatea.

Este deci o iluzie a gindi electoratul ca fiind in intregime captiv si a neglija acea parte din electorat care voteza, de regula, cum simte trendul general inainte de alegeri. De aceea NR va trebui sa ia pozitie impotriva USL ori de cite ori se poate, din doua motive:

  o pozitie politica asumata rapid si neechivoc arata electoratului dezamagit de PDL ca NR are verva politica PD-ului de altadata condus de Traian Basescu, care tragea din toate pozitiile in PSD pe chestiuni de coruptie si Justitie.

 NR nu este o alternativa la USL, este o alternativa la un PDL fesenizat si la un PNL pesedizat.

  – cei care sunt inca nehotariti nu trebuie lasati sa intre in plasa discursiva a USL cum ca USL trebuie votata pentru a scapa tara de « dictatura lui Basescu ». Acesti votanti trebuie sa constientizeze ce ii asteapta daca vine USL la putere. Nehotaritii nu sunt nehotariti pentru ca asteapta un mesaj caldut, ci asteapta un mesaj coerent si  asumat cu fermitate cu privire la Justitie, fiscalitate scazuta, integritate, aplicarea referendumului, educatie,  mesaj care sa le spuna ca votul lor pentru NR nu va fi un vot irosit si ca NR, daca trece de pragul electoral, va apara acele voturi si nu le va varsa in tolba unui alt partid facind negocieri ieftine. Voturile nu se tranzactioneaza, ele se apara. NR trebuie sa convinga oamenii ca voturile primite vor fi aparate. Insa daca NR emite de pe acum mesaje sovaielnice, doua la dreapta si unul la stinga, nu convinge pe nimeni.

 NR si-a facut aparitia scriind in octombrie in Manualul de Lupta (document redactat rapid si stingaci, dar sincer prin ceea ce spunea) : « Revenirea stângii la putere in 2012 ar fi o lovitură letală la adresa reformei constituționale și a modernizării economice a tării ». A nu se uita.

 b) Daca NR persista in a trage in tinte politice in care trage si USL nu are nici o glorie. Votanti potentiali ai NR se asteapta sa auda mai mult decit vituperari la adresa hainelor Elenei Edrea sau delimitari simbolice de Traian Basescu. A te ocupa de frivolitati politice cind esti in stadiul infiintarii unui partid arata ca nu stii sa deosebesti prioritatile politice.

 VI. NR are nevoie de un grup de reactie rapida, capabil sa emita comunicate de presa si mesaje politice neechivoce in decursul aceleiasi zile in care au loc evenimente politice notabile. De asemenea NR are nevoie sa se faca auzita institutional ca NR, iar nu doar prin vocile unor membri care scriu pe Contributors si isi exprima parerile personale, riscind sa isi alieneze baza electorala, care este alcatuita din oameni care sprijina – pe fata sau in tacere –  agenda reformista a Presedintelui Romaniei (este un fapt constatat sociologic, prin doua sondaje).

 VII. Politeia va colabora strins cu NR in mai multe domenii, printre care Justitie. Politeia va prezenta contributia ei pe Justitie dar si o viziune asupra principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat sub actuala Constitutie pe care NR o va putea prelua partial sau integral.

Redactat de @Cetatean – Politeia

Written by Theophyle

01/02/2012 la 3:48 pm

235 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna ziua tutulor,
  ce spune Theophyle am sustinut pina acum si va depinde unde mi se va duce votul:
  „b) Daca NR persista in a trage in tinte politice in care trage si USL nu are nici o glorie. Votanti potentiali ai NR se asteapta sa auda mai mult decit vituperari la adresa hainelor Elenei Edrea sau delimitari simbolice de Traian Basescu. A te ocupa de frivolitati politice cind esti in stadiul infiintarii unui partid arata ca nu stii sa deosebesti prioritatile politice.”
  Daca NR vrea sa ajunga doar la putere atunci sint indreptatiti sa nu respecte punctul b), dar daca vor o noua republica sa avem pardon 😉

  victor L

  01/02/2012 at 4:05 pm

  • Salut victor L,
   cred ca am fost foarte clari. la fel de clari suntem si in retragerea totala a sustineri pentru PDL (asta s-a intamplat mai de mult, dupa cum vezi). Sper ca baietii si fetele din NR sa se maturizeze (nu ca unii nu sunt acolo rascopti) si sa-si vada interesul electoral.

   Theophyle

   01/02/2012 at 4:11 pm

   • @theophyle. Nu-l putem banui de simpatii staliniste pe Churchill sau pe FDR. Si cu toate astea au facut o alianta GREA si DURA cu scopul de a scapa de nazism, fascism si invazia japoneza. Primum vincere, deinde philosophari don’t you think?

    cinic

    02/02/2012 at 5:46 pm

 2. „Nehotaritii nu sunt nehotariti pentru ca asteapta un mesaj caldut, ci asteapta un mesaj coerent si asumat cu fermitate cu privire la Justitie, fiscalitate scazuta, integritate, aplicarea referendumului, educatie”.
  Perfect adevarat, si ca punct „0” as adauga „Stabilirea (sau propunerea) unor prioritati NATIONALE ale Romaniei”, de introdus in dezbatere publica si de urmat de toate guvernarile urmatoare, prin larg consens.
  Ce vrem de la Romania? La ce suntem buni? Unde vrem sa ajungem si care sunt mijloacele prin care ne propunem sa ajungem acolo?
  Agricultura, soft, inalta tehnologie?
  Sau furturi din buzunare, manele si injuraturi?
  Care e viziunea NR?
  la dracu’, suntem 20 de milioane si producem INCOMPARABIL mai putin decat Olanda sau Finlanda, care impreuna au vreo 10 milioane de locuitori.

  victor.vb2

  01/02/2012 at 4:19 pm

  • Salut victor.vb2,
   sper ca o vei afla cand ei vor scoate „Manualul de comunicare”.

   Theophyle

   01/02/2012 at 4:32 pm

  • … cu privire la ultima ta „indignare- nedumerire” raspunsul este elementar. Or avea ei doar 10 milioane de locuitori dar au si 200 de ani de mentalitate antreprenoriala, recte un cult anume pentru munca, responsabilitate si onestitatea lucrului temeinic facut.
   Uiti ca noi am traversat un desert de jumatate de secol de minciuna si malversatiune a notiunii de munca, creativitate, spirit liber, etc., uiti ca in epoca cu pricina cei constiinciosi erau temperati cu sloganul : ai chef de munca ?? stai jos ca iti trece !!

   Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

   02/02/2012 at 4:26 pm

 3. Resalut publicul „virtual” dar in carne si oase in fata ecranelor .
  Parerea mea
  1. Timpul
  – Nu cred ca NR va avea timpul necesar pentru a deveni partid cu „greutate” . Nu pentru proximele alegeri si din motive legislative (foarte greu de infintat partid si stie clasa politica de ce a vrut asa)

  2 . Numere
  – Din motive matematice , 5 % voturi sint o masa mare care reprezinta un grav handicap cind nu dispui de mijloace de comunicare in masa . Ca exemplu , cele polular numite acum tv latrine .

  3. Doctrina
  – Din cit am citit eu pina acum , lipseste viziunea de ansamblu care sa atraga masa de votanti . Care viziune nu e suficient sa se limiteze la enumerarea deficientelor actuale . Le stie tot romanul . Viziunea trebuie sa porneasca de la analiza realitatii si sa ofere solutii . Variante de solutii negociabile , deschise dezbaterilor dar bazate pe principii absolut inderogabile . Nu e suficient sa dai in Udrea , Blaga si restul gastii . Trebuie sa tragi din greu si in USL , in liderii ei lipsiti de neuroni dar si in partidul care are gura mare infometata dupa ciolan dar nici o propunere reala de solutii , masuri efective in alternativa la actuala guvernare . Sa dai cu ei de pamint ca sustin public demisile in parlament, sanctionarea tarii la UE si cind descopera ca ramin fara salariu schimba macazul umplind scena cu comedii teatrale . Nu de asta are nevoie Romania . De actori politici . Are nevoie de solutii si reforme reale . Care nu sint obligatoriu doar cele sugerite de FMI .

  Ca urmare nu indraznesc sa dau solutii . Ca sariti pe mine ca una e hartia si alta realitatea faptelor . 🙂
  Pot sa indraznesc doar o parere personala ca alternativa de studiat sau aruncat . Fiecare cum vrea .
  – Tinind cont ca ar fi posibila o lege electorala cu colegii pur uninominale si cistigatori desemnati in un primul si singurul tur , concentrarea eforturilor in acesta prima faza de crestere a NR pe sustinerea unor candidati . Proprii sau legal independenti . Care sa duca la alegerea unor persoane agreate de NR in parlament , senat sau cum se decide . Un numar care pe de o parte sa asigure invatarea cu politica a „ucenicilor” alesi dar in acelasi timp sa fie (folosind cuvintele unui politician ) „sula in coaste ” atit a guvernantilor dar cit si a opozitiei . Am terminat , ma puteti besteli . 🙂

  Ștefan A.

  01/02/2012 at 4:32 pm

  • Salut Stef 🙂
   Ti-am promis ca te anunt! Deci ai partea a doua a postarii despre Scrisorile Turcesti 🙂

   http://bibliophyle.wordpress.com/2012/02/01/ogier-ghislin-de-busbecq-scrisorile-turcesti-si-povestea-lui-despot-voda-2/

   Theophyle

   01/02/2012 at 4:59 pm

  • .. de acord cu ultima ta sugestie (solutie). In lipsa unei structuri (celule organizatorice) solide si intinse teritorial, a unui canal media cu acoperire nationala, un partid nou are o singura sansa, sa mizeze pe o personalitate cu notorietate in comunitatile respective. Nu doctrinele sau „atacurile” la adresa actualei puteri vor trezi interesul alegatorului (aici concurenta este mare si atacatorii de serviciu au mijloace media uriase) ci admiratia si respectul pe care o anume persoana le-a insuflat deja.
   Problema este in ce masura N.R. poate convinge respectiva personalitate sa isi paraseasca actualul statut (social si profesional) pentru a se arunca in groapa cu lei, si, in mod deosebil, in ce masura partidul castiga increderea acestuia.

   Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

   02/02/2012 at 4:44 pm

 4. Salut prieteni

  eu-noi si NR

  E complicat sa imi dau cu parerea pe gratis.
  in profesia mea mi-am dat seama ca daca dai sfaturi pe gratis nimeni nu le urmeaza. De fapt sfaturile valoreaza exact cit ai platit pentru ele. ( cin s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt ). Cei care au platit au urmat sfaturile, ceilalti nu (Am sugerat celor ce faceau cursuri de recalificare sa ceara obligatoriu bani – multi putini nu conteaza. altminteri pacat de cursuri. )
  Mai mult decit atit:

  Cind dau sfaturi fara sa mi le ceara nimeni e si mai nasol 🙂

  Un tanar de stanga

  01/02/2012 at 4:37 pm

  • Salut draga TDS,
   1. Ai dreptate;
   2. Ai si mai mare dreptate;
   3. Idiotii nu se termina niciodata, in special cei utili. 🙂
   4. Mai da cinic mai esti :lol:.

   Theophyle

   01/02/2012 at 5:01 pm

  • Salut TDS
   Multam de avertiment . 🙂

   Ștefan A.

   01/02/2012 at 5:04 pm

  • TDS,

   Daca nu ma insel, Mark Twain a zis:

   „Un sfat nu se urmeaza, si totusi daca se urmeaza este ca sa ai pe cine da vina”

   eugeni

   01/02/2012 at 6:11 pm

 5. Salutari la toata lumea 🙂

  100% de acord cu aceste recomandari. Cred ca ar fi interesant pentru multi sa citeasca intregul document.
  Din postura de „electorat tinta” al NR pot face cateva observatii:
  – atacurile la persoana, gen cele legate de hainele doamnei Udrea, pot fi pana la un punct amuzante, nu ma influenteaza insa in intentia de vot. Oricum, concurenta pe acest segment de discurs e crunta.
  – e necesara formularea cat mai rapida, atat in linii generale cat si in detalii pentru cei dispusi sa le parcurga, a viziunii NR. Nu doar obiectivele generale, ci si actiunile principale pe care le considera necesare pentru atingerea acestor obiective. Articolele de pe site-ul NR sunt interesante, vreau insa sa vad o platforma clara si unitara a miscarii. Iar publicarea si distribuirea platformei trebuie facute cat mai curand.
  – NR ar trebui sa ia atitudine fata de principalele actiuni ale fortelor politice. Critica sau de sustinere de la caz la caz.
  – NR ar trebui sa se implice in problemele comunitatii acolo unde are ocazia. In toate orasele mari exista sute de nemultumiri ale cetatenilor pe care autoritatile le ignora, presa le ignora, partidele politice si ONG -urile le ignora. Acelasi lucru si la nivel national (de exemplu nu am auzit pe absolut nimeni sa ia atitudine fata de afirmatiile Ministrului Mediului legate de amanarea cu un an a taxei auto pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, si anume ca celor care au platit deja li se restituie „LA CERERE” banii). Exemple ar fi destule.

  Radu

  01/02/2012 at 5:39 pm

 6. In opinia mea aici s-a pus „punctul pe i”: NR nu este o alternativa la USL, este o alternativa la un PDL fesenizat si la un PNL pesedizat.”

  Aha

  01/02/2012 at 5:41 pm

 7. Salut, onor gazde și musafiri! 🙂

  Theophyle, nu fii avar! 😉
  Dacă mai ai încă un @cetățean sau ceva p’aproape, „varsă-i”, domnule, în staful NR!!!
  …Lumina reflectoarelor și aerul înălțimii nu prea îl avantajează pe dl Neamțu, „imaginea” NR.
  Dară-mi-te confruntarea cu mulțimea în mitinguri electorale (dea Domnul sa se ajunga și acolo!) 🙂

  Adevărat, Cetățenii sunt foarte rari, da’ parcă momentul o cere! 😀

  oldhashu

  01/02/2012 at 5:44 pm

 8. Buna seara, tuturor!
  Eu mi-as dori sa-i vad pe prietenii si colegii nostri virtuali din comunitatea Politeia, cei care sunt acum implicati in proiectul Noii Republici, indraznind sa candideze la Parlament.
  De astfel de oameni avem nevoie in politica, ei sunt cei care pot si trebuie sa primeneasca aerul statut in care functioneaza de 20 de ani legislativul romanesc.
  Ei pot da startul unei noi generatii de politicieni- patrioti din patriotism, si competentzi cu competentze.

  luminita

  01/02/2012 at 5:47 pm

  • Luminita si Hashule, Cetatenii nu vor candida si nu se vor inscrie in nici un partid. Insa vor face politica din postura de cetateni mai abitir ca un politician de profesie.

   Cetatean

   01/02/2012 at 5:48 pm

   • Cetatean,
    tu nu, Andrei nu, Ela nu….de Mar nu stiu, atunci pe cine va trimite NR in Parlament, daca nu pe cei care au muncit la constructia acestui partid, crezand intr-o schimbare benefica pentru Romania?

    luminita

    01/02/2012 at 5:54 pm

    • Andrei si Ela activeaza in NR, poate nu se exclude o candidatura. E prematur de vorbit. Politeia a propus NR si alte masuri in vederea alegerilor, ei decid 😉

     Cetatean

     01/02/2012 at 5:59 pm

     • De ei stiu ca activeaza, Andrei insa a spus aici ca nu vrea sa candideze, tu la fel.
      Asta zic, ca e nevoie de oameni ca voi acolo, in structura legislativa, acolo unde se hotaraste calea si directia.
      Daca nu voi, atunci cine? Si mai ales cand?

      luminita

      01/02/2012 at 6:07 pm

      • Luminita, parerea mea este ca Politeia este credibila pentru ca nici Theophyle nici alti membri carer comenteaza de mult nu vor functii si nu au interese politice personale de nici o culoare.

       NR vrea sa devina partid. Vor gasi cu siguranta oamenii pe care sa ni-i propuna pentru a fi votati. Nu uita de intrebarea mea din articol:

       „Poate NR sa aiba 9 candidati cistigatori (6 la Camera si 3 la Senat) ?”

       Eu cred ca da.

       Cetatean

       01/02/2012 at 6:11 pm

 9. Radu, „e necesara formularea cat mai rapida, atat in linii generale cat si in detalii pentru cei dispusi sa le parcurga, a viziunii NR”.

  Te asigur ca exista un astfel de document, si este consistent. Speram ca NR il va face public cit mai repede!

  Cetatean

  01/02/2012 at 5:47 pm

  • Multumesc. Sper si eu sa fie publicat cat de repede.

   Radu

   01/02/2012 at 5:53 pm

 10. buna seara ! ” Cea dintâi a noastră revoluţie morală în viaţa publică sau privată trebuie să fie aceea de a ne învăţa să nu mai câştigăm nimic din tragerea pe sfoară a altui om. Nici un drept nu putem avea, nici o critică sau înfierare a politicianismului incorect nu putem face, dacă noi înşine nu suntem corecţi. ” un citat -al carui autor nu il numesc- valabil in zilele noastre si in special ” consilierilor in marketing politic” .poporul roman nu e un popor de prosti.urmeaza un lider- o miscare, un partid- care vine cu un mesaj real, care sa reprezinte idealuri ale acestui popor.in care romanii sa creada.in ziua de azi cred ca mai toti romanii sunt satui de circul mediatic, si de asa zisa lupta ptr putere intre opozitie si guvernanti.

  zigzag

  01/02/2012 at 5:49 pm

 11. salut inca o data

  Felicitări pt demers. Sper ca la capătul celălalt se va receptiona si va exista si dezbatere. Daca este o miscare de la firul ierbii, atunci nu au scuza daca se fac ca ploua.
  Si ca o observatie personala, NR trebuie sa scoata la vot procentele pierdute de PDL. Sunt mai mult de 5% 🙂
  Luate judetele unde pdl si basescu au castigat detasat si recuperat ce au scapat ei. Bazin exista, trebuie trezit si fructificat.

  Laur

  01/02/2012 at 6:10 pm

  • Laur, salut! Te asigur ca NR are de unde lua voturi si ca ceea ce ai citit sunt doar fragmente din analiza electorala preliminara pe care Politeia a inaintat-o catre MN.

   Cetatean

   01/02/2012 at 6:13 pm

   • Perfect atunci.
    Apare in articol de mai multe ori acel procent de 5% incat se creaza impresia involuntar ca acela este target-ul. De aici si observatia mea.

    Laur

    01/02/2012 at 6:45 pm

    • orice obiectiv are un prag minim de realizare 😉

     Cetatean

     01/02/2012 at 6:56 pm

     • Daca mai era o indoiala ca nu esti politician sub acoperire acum a disparut. Un politician ar fi pus un target mai mare astfel incat alegătorii sa nu se gandeasca ca pot sa-si piarda votul daca nu se atinge limita de 5% :p

      Laur

      01/02/2012 at 7:17 pm

      • Laur, discutam realist: observi ca am atras atentia ca 5% functioneaza doar daca se candideaza la una dintre Camere. Chestia asta e un prag minim. Insa am pus si intrebarea care e mai importata: „Poate NR sa aiba 9 candidati cistigatori (6 la Camera si 3 la Senat) ?”. 9 oameni NR care cistiga colegiul, asta da reusita. In opinia mea, este fezabil.

       Cetatean

       01/02/2012 at 7:48 pm

 12. Sara buna oameni buni,

  Ca tot omul, cu idosincrazii justificate sau nu, m-am intrebat care este doctrina NR. Stiu ca este de dreapta(asta este bine), asta nu este o doctrina dar tot este ceva. mai avem un acrostih si 7 pasi.
  Sper ca manualul de comunicare sa ne spuna CUM sa comunicam (calm, fara istericale, argumentat,psihologia comunicarii etc) si nu CE sa comunicam (optiuni politice). nimeni nu poate sa imi spuna mie CE sa comunic, eu(precum tot omul care gandeste ceva) fiind deja atasat unui set de valori.

  my 0.02$ (aproape gratis ceea ce este mai bine decat TDS care da sfaturile, mai competente si mai structurate, pe gratis 🙂 )

  eugeni

  01/02/2012 at 6:23 pm

 13. Am uitat (ca de obicei)

  nota 10: ” NR nu este o alternativa la USL, este o alternativa la un PDL fesenizat si la un PNL pesedizat” 🙂

  eugeni

  01/02/2012 at 6:25 pm

 14. seara buna, eugeni! 🙂

  Doua observatii: Titlurile documentelor produse de NR sunt mai mereu nefericite. Dupa „Manualul de lupta”, care poate fi trecut in contul tineretii fondatorilor si entusiasmului initial, ceea ce asteptam sa scoata pe piata poate fi numit mai degraba „Pozitii politice si doctrinare”. Este un fel de document in care NR isi expune sintetic pozitia fata de diferite subiecte la ordinea zilei si nu numai. Titlul de „Manual de comunicare” este inselator si neadecvat.

  Merci pentru aprecierea formulei 🙂

  Cetatean

  01/02/2012 at 6:29 pm

  • Ufffff (suspin de usurare 🙂 )

   Realmente mi-a fost teama. Suna mult mai bine. Iar „formula” reprezinta, sintetizat, care este segmentul electoral caruia i se adreseaza NR.

   Un lucru foarte important. Trebuie impinsi in fata si alti „fondatori” sau „nefondatori” NR. Trebuie ca lumea sa perceapa NR ca pe ceva real si nu imaginar.

   eugeni

   01/02/2012 at 6:42 pm

   • Bine ochit! 🙂 MN trebuie secondat si de alti fondatori credibili, asa este.

    Cetatean

    01/02/2012 at 6:49 pm

 15. seara buna Theophyle City all 🙂
  Excelent material/atentzionare amicala de pe pozitzia de sustzinatori cu oarecari temeri.
  Trebuie sa spun ca am o anumita satisfactzie observand ca unele dintre ideile expuse le-am identificat si le-am spus de ceva vreme,ca de altfel mai multzi aici pe blog.
  E o analiza de pe o pozitzie responsabila,extrem de matura cum de altfel cred ca e absolut necesar.
  Fara gluma insa,ma intreb ce sanse ar avea un partid/mesaj antisitem,cat de fair ar parea,ce sanse ar avea tzinand cont de repulsia fatza de clasa politca actuala/sau din 90 incoace,cat de usor/greu ar fi schimbarea discursului dupa intrarea in parlament,in sensul actualei „viziuni”(inca nu prea elaborate/cu poticneli) de dreapta.
  Poate un mesaj initzial usor diluat de partid „liber schimbist”(oare o mai trai Stefan Cazimir ? ) cu accente foarte serioase pe ceea ce intereseaza defapt.

  mircea

  01/02/2012 at 6:36 pm

  • Cred ca prin acele „Pozitii politice si doctrinare” se rezolva multe.
   Partidul liber schimbist a fost infiintat ca sa dea o nuanta periorativa democratiei pluripartid impreuna cu partidul contelui zambra. Ar fi bine sa nu pomenim nici macar in gluma de aceste manipulari grosolane, mi se pune pata numai cand ma gandesc la ele :).

   eugeni

   01/02/2012 at 6:50 pm

   • eugeni, Politeia a propus schimbarea titlului documentului in „Pozitii politice si doctrinare”. NR va decide, sunt pe ultima suta de metri.

    Cetatean

    01/02/2012 at 6:52 pm

   • suntem intr-un gand @eugeni 🙂 l-am pus intre ghilimele,nu in sensul/scopul in care a fost fiintzat ci priza pe care ar putea s-o aiba(ca mesaj partzial) asupra unei grupe de varsta mai tinere fara a afecta alte grupe.
    raspunsul lui City (mai jos)a fost clar si cred ca e fbun/bine asha. 🙂

    mircea

    01/02/2012 at 10:02 pm

 16. salut, micea! 🙂 ma bucur ca ai regasit in cele scrise de Theophyle (prima parte) si de mine (a doua parte) unele din ideile expuse de tine. Important e acumdaca NR vor tine seama de propunerile Politeiei, care sunt nu se rezuma la ceea se s-a publicat astazi. NR nu trebuie sa fie un partid „anti” doar de dragul de a fi anti. NR trebuie sa fie un partid care nu datoreaza nimic radacinii originare a FSN-ului, relatiilor subterane de putere intre partide si nici fricii de Justitie a membrilor sai.

  Cetatean

  01/02/2012 at 6:43 pm

  • merci 😉 clar si elocvent.aveam in vedere o anumita grupa de varsta fara a fi afectate alte grupe

   mircea

   01/02/2012 at 6:56 pm

 17. Mister C, salut! 🙂

  Sper ca „propunerea”” mea glumeață nu te-a suparat, eu am realizat că dta ești omu’ cu think-ul, cel mai valoros întâlnit pâna acum de când eu bântui pe net, adica de prin 2005! 😀
  În plus, harnic ca o furnică și ce ma împresionează enorm, atașat de România cum rar am văzut în timpurile astea.
  Theophyle a avut fler nu glumă când te-a atras în Politeia !!!

  Sa fii sănătos si cel puțin cu aceeași putere de muncă de până acum ❗

  Gata cu firitiseala! 😆

  oldhashu

  01/02/2012 at 6:44 pm

 18. salut si afla ca nu ma supar 🙂
  nu prea ai bintuit pe net, daca altul mai vrednic ca mine nu ai gasit. Stii cum m-a atras Politeia? Prin seriozitatea articolelor si a pozitiei autorului, ca si prin calitatea comentatorilor. Era in 2009 si am simtit nevoia sa comentez si eu. Si de atunci nu ma mai pot opri 😆

  Sa fim toti sanatosi si sa avem caldura in sobe! 😉

  Cetatean

  01/02/2012 at 6:48 pm

  • Mister C, mi-amintesc! Era pe vremea când gazda noastră optase pentru „theophyle” în locul lui „bibliophyle” și tocmai începea upgrade-ul Politeii! 😉

   oldhashu

   01/02/2012 at 7:03 pm

   • era in noiembrie 2009.

    Cetatean

    01/02/2012 at 7:05 pm

   • Sau pe vremea cand era Theo-Phyle…

    Twisted

    01/02/2012 at 7:29 pm

 19. @Citi
  Da , Manual de comunicare e cam neadecvat.
  In ce priveste comunicarea tangenta lucrarii ar fi de tipul:
  – Dictionar – Pozitii politice si doctrinare
  pentru uzul activistului. Adica activistul este prins la inghesuiala si intrebat despre problema sanatatii, Atunci el scoate pe sestache dictionarul si cauta la litera S

  Totusi in afara de a-si da cu parerea despre toate subiectele de pe piata . asa ca la talkshow este nevoie ca NR sa aleaga 3 topicuri (si nu 20) inconfundabile care o definesc. si sa fie tinuta minte ani de zile
  ex:
  Omul si pogonul (legionarii) sau : In 24 de ore de la biruinta vom fi alaturi de axa Roma -Berlin (Garda de fier)
  sau In maximum 2 ani IMM-urile vor reprezenta 80% din economie (un partid al clasei mijlocii )

  Iar apoi urmeaza toate explicatiile. Pentru ca omul asta vrea sa stie: Ce va face NR dupa biruinta :

  Un tanar de stanga

  01/02/2012 at 6:52 pm

  • O intrebare directa care asteapta un raspuns sincer:
   @TDS: sprijiniti Garda de Fier/ ideile legionare? Fie si numai in plan ideatic?
   @Noua Republica: platforma NR favorizeaza astfel de opinii??
   Multumesc pentru un raspuns rapid de la TDS respectiv NR.

   anonim

   02/02/2012 at 5:28 pm

 20. TDS, pe mine ma zgiriile pe creier chestia cu „manuale” de tot felul. Cit priveste pozitiile politice si doctrinare, pot sa iti spun ca dupa pararea mea trebuiau lansate mai repede, acum vreo doua saptamini. Insa au fost protestele de strada si nu ar mai fi contat.

  Sunt perfect de acord ca NR are nevoie de citeva ancore politice, citeva teme pe care sa bata fierul pina sare scintei. Ei sa le aleaga.

  Cetatean

  01/02/2012 at 6:55 pm

  • salut, cateva obiective clare , asumate si luptat ptr indeplinirea lor nu doar „obiective declarate” pe care sa se aseaza praful dupa ce unii se vad cu sacii in caruta sau cu scaunul de parlamentar la catarama 🙂

   zigzag

   01/02/2012 at 7:04 pm

  • Si manualele sunt bune city , dar in alta forma – Manualele operationale , ca la la franciza
   care spun ce faci cu 30 zile inainte de a deschide filiala in cartier, cu 15 zile, cu 5 zile, si ce faci in prima zi , in prima saptamina si la sfirsitul lunii.
   O alta cu ce faci de dimineata de la ora 9 pina seara la ora 9 in campanie si in afara campaniei
   o alta manualul de marketing, comunicare
   manualul de training pentru activisti.
   Astfel se multiplica unitatile partidului, avind rezultatele predictibile

   Un tanar de stanga

   01/02/2012 at 7:06 pm

   • asa este. Insa deocamdata au nevoie sa scoata pe piata un document clar, sintetic, doctrinar-politic. Un minim pentru plasarea in spatiul politic.

    Cetatean

    01/02/2012 at 7:19 pm

 21. Vreau sa subliniez (cineva a mai facut-o cu link-ul de rigoare) inca odata calitatea (nu din punct de vedere hermeneutic 🙂 ) articolului http://nouarepublica.ro/diploma-de-necalificare/
  cu comentarii interesante si la obiect (subiect)

  Cred ca acesta este nucleul electoral cu care NR trebuie sa inceapa, sa il fidelizeze si sa il extinda.

  eugeni

  01/02/2012 at 7:05 pm

 22. Buna seara.
  Sunt un membru al NR din GL ajuns in miscare din cauza lui Theophyle :). Sunt recunoscator pentru sfaturile gratis:d si total de acord cu ele. Vreau doar sa spun ca suntem inca (din pacate) in faza de elaboare a „manualului de comunicare” sau a „pozitiilor politice si doctrinare”. E adevarat ca au existat destule stangacii in comunicare, dar trebuie tinut cont ca nu avem comunicatori inafara de Mihai Neamtu si TOG care nu pot numai ei sa faca fata. Asta este una din problemele care trebuie rezolvate rapid. Referitor la delimitarile de TB, 60-70 % din membrii NR sunt cei dezamagiti de PDL dar exista si un procent destul de important care au aceleasi ideii despre viitorul Romaniei doar ca nu au aceeasi parere fata de TB ca membrilor comunitatii Politeia. Realitatea din teren e mult mai complexa.
  p.s Scuze pt limbajul de lemn. De asta sunt doar un cititor fidel al blogului,nu si un comentator 😛

  Catalin

  01/02/2012 at 7:19 pm

  • PS MIhai Neamtu a luat cunostinta de doua sondaje care arata clar ca delimitarile de TB ii indeparteaza pe doritorii de a vota cu NR. Sunt lucruri mai bune de facut decit delimitarile de TB.

   Practicile feseniste ale celor din BPN al PDL care il incoltesc pe Boc sa dea drumul la pensii si salarii marite sunt o tinta politica uriasa.

   Cetatean

   01/02/2012 at 7:27 pm

   • total de acord. am vrut doar sa spun ca e un procent important din membrii care nu „tin” la TB chiar daca sunt de acord cu politicile de reforma ale lui.

    Catalin

    01/02/2012 at 7:30 pm

    • TB trebuie sprijinit nu pentru ca e TB, ci pentru ca este Presedintele ales al Romaniei, singurul cu agenda reformista reala.

     Cetatean

     01/02/2012 at 7:45 pm

 23. catalin, fiindca esti membru NR, iti pot spune ca acel Manual a ajuns la Politeia si a fost adnotat de mine de ceva vreme. Nu vreau sa spun public de cind, insa aveti o problema cu gestiunea timpului si cu ratarea anumitor momente politice cheie: azi s-a deschis sesiunea parlamentara, azi trebuia lansat. Faptul ca o anumita persoana din NR a fost insarcinata cu stringerea propunerilor filialelor si sinteza lor nu imi da speranta ca va iesi prea repede. Nu e persoana cea mai potrivita.

  Catalin, e urgenta! Manualul este foarte bine scris, si adnotarile mele nu au fost prea multe. Ce mai asteptati? Presati-va omul sa nu mai intirzie mai mult de o saptamina!

  Cetatean

  01/02/2012 at 7:24 pm

  • @cetatea Eu stiam ca azi trebuia sa fie lansat,,,poate o sa fie maine…

   Catalin

   01/02/2012 at 7:26 pm

   • Buna seara
    Propun sa te interesezi inainte de a face observatii.

    ela

    01/02/2012 at 8:23 pm

    • Imi cer scuze. Nu au fost observatii, doar pareri..

     Catalin

     01/02/2012 at 8:49 pm

  • Si nu aveti nevoie de comunicatori cit aveti nevoie de MARFA. Activistul prezinta marfa.
   Abilitatile de comunicare si vrajire a asistentei sunt zero fara marfa de care vorbeste Cetatean 🙂
   Daca tu Catalin imi oferi o tableta la 100 euro iar MN sau tog mi-o ofera la 200 euro, eu o iau de la tine indiferent cite volute verbale fac comunicatorii vostri . Panimaesh ? 🙂

   Un tanar de stanga

   01/02/2012 at 7:32 pm

   • Panimaesh 😀 dar daca ai un Steve Jobs care reuseste sa iti vanda aceeasi tableta cu 1000 de euro ? 🙂

    Catalin

    01/02/2012 at 7:35 pm

    • cine e Steve Jobs-ul din NR? 😉

     Cetatean

     01/02/2012 at 7:38 pm

     • pai asta’i baiul ca nu e ..

      Catalin

      01/02/2012 at 7:39 pm

    • Intelegi ce am vrut sa spun 🙂
     dar ref la gluma ta :M-as simti frustrat si stii prea bine ca poti pacali pe toti odata sau pe cineva tot timpul dar nu poti pacali pe toti tot timpul ,

     Un tanar de stanga

     01/02/2012 at 7:39 pm

     • @tds
      chestia e ca nimeni nu tine cont de asta;99,5 pct din politicieni cred ca pot pacali pe toti tot timpul;le tine de 20 ani,insa nu se prind ca”tot timpul” e finit nu infinit

      intamplator

      01/02/2012 at 7:45 pm

     • De acord. Dar stii cat de eclectica e lumea care vine la NR? De asta marfa de care zici iese greu de pe fluxul de productie. :d Fiind o miscare de dreapta exista f. multe ideii. poate prea multe 😛

      Catalin

      01/02/2012 at 7:46 pm

      • *idei

       Catalin

       01/02/2012 at 7:51 pm

 24. Daca tu stiai ca azi trebuia sa fie lansat, e bine. Insa intirzierea nu e buna. Unele momente nu trebuie ratate. Contacteaza reteaua si afla cit mai dureaza pina apare forma finala. Sa iti spun ceva: nu va iesi niciodata un document „perfect”. Insa una e sa sa ai ceva pe care sa discuti si alta e sa bibilesti estetic un document pina trec alagerile.

  Cetatean

  01/02/2012 at 7:28 pm

 25. Am intrebat deja de 3 ori si mi-ai sters de 3 ori intrebarea fara sa raspunzi. Incerc a 4-a oara .

  Eu as vota Noua Republica insa imi e frica ca e de fapt Alba Ca Zapada lui Basescu creata doar pentru a faramita voturile contra lui.
  De ce as faramita votul votand ceva ce nu are mai mult de 1% sanse sa intre in parlament ? Da-mi un motiv.

  adrian124FUFU

  01/02/2012 at 7:35 pm

  • Adrian, cu cine vorbesti? Eu nu sunt moderator.

   De ce sa votezi NR? Tu decizi. Daca tui crezi ca o miscare care se chinuie sa faca 25.000 semnaturi e creatia lui Basescu, atunci acest Basescu nu prea semana cu presedintele pe care il stim.

   Cetatean

   01/02/2012 at 8:41 pm

  • Salut,
   nu stiu despre ce vorbiti. Asta este primul comentariu care a ajuns si singurul.

   Theophyle

   01/02/2012 at 8:45 pm

 26. buna seara;
  o luare de pozitie la timp;incepusera deja ” circotelile”
  a.@tds a spus si o repet si eu: citeva idei simple si clare,penetrante;
  b. nu am vazut sondaje electorale si ,personal,nici nu cred in sondajele din romania;am vazut altele si am ajuns la concluzia ca la noi respondentii nu au cultura ” sondajului” ;impresia mea e ca raspund ce cred ei ca ar vrea sa auda interlocutorul asezonata cu o teama nespusa( sau inconstienta) ca s-ar putea folsi raspunsul dat corect impotriva lui
  de aceea ,eu cred ca potentialul bazin electoral al NR este cel putin 30 pct din cei care merg la vot si peste 50 pct din cei care nu voteaza;
  de regula voteaza 50 pct din total ;din astia doar 70 pct=vreo 4 milioane sund ” hard core” ;restul de 30 pct merg ca trebuie sa voteze si voteaza raul cel mai mic;
  din total alegatori de 16 milioane,ar rezulta un potential de votanti pentru NR de vreo 12 milioane;
  daca NUMAI 10 pct din ei voteaza NR sunt deja 1,2 milioane voturi ;la o participare de 60 pct ,adica de 9,6 milioane ,NR poate obtine lejer intre 10-15 pct
  problema este :
  1.cum ii atragi?@tds a spus/desi a spus-o gratis nu neglijati
  2. unde sunt grupati? la tara,la falticeni,la alesd,la bucuresti?la petrosani?,la cluj?
  poate ca ar trebui filialele deja create sa identifice ce vor in zonele lor oamenii nemultumiti cel mai mult?nu stiu.la falticeni poate ca vor mitropolit pe parintele pirvu; e clar ca NR nu poate realiza asa ceva;deci in zonele unde sunt cei potential atrasi de NR de vazut daca ce ofera NR este ce vor ei;daca nu poti,renunti;
  NR nu cred ca are resurse nelimitate;are resurse limitate si folosirea lor trebuie facuta cu marja de risc sub 20 pct;

  intamplator

  01/02/2012 at 7:40 pm

 27. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11393392-partidele-hora-majorarii-salariilor-bugetarilor-udmr-vrea-majorari-aprilie-pdl-oferteaza-5-psd-supraliciteaza-25-pnl-spune-nu-stie-daca-poate-2012-final-sau-2013-inceput.htm
  Toti se intrec sa dea bani bugetarilor.
  Eu as vrea un partid care sa nu dea nici un ban si sa stea ferm precum Margaret Thatcher cind cu grevele minerilor si altor sindicalisti (In filmul din 2011 ironia este ca MT e jucata de Merryl Streep care este o comunista cu C mare 🙂 )

  Un tanar de stanga

  01/02/2012 at 7:48 pm

  • TDS, sunt fripti toti.

   Vor descoperi acus forta prerogativei prezidentiale de a intoarce legile la parlament sau de a sesiza CCR in temeiul art 138, al.5 din Constitutie: „5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare”

   Cetatean

   01/02/2012 at 7:51 pm

  • a aparut la noi filmul?nu am remarcat,sau nu a aparut?

   intamplator

   01/02/2012 at 7:52 pm

  • pai cu greva aia accentuata cum majoreaza?
   + parca scrie in lege” cu 6 luni inainte de alegeri ne se fac majorari de salalrii”
   or alegerile sunt in iunie-alea locale,dar sunt alegeri

   intamplator

   01/02/2012 at 7:54 pm

   • Ii doare pe astia undeva de ce scrie in lege. O sa fie la fel ca in 2008. Parlamentarii vor vota in voiosie si unanimitate orice propunere de marire de salarii, la profesori, medici, politisti, oricine. Dupa aia vor racni aia din USL ca Basescu nu vrea sa promulge ca e dictator si masacreaza poporul, aia din PDL ca Basescu e zgircit, ei au strins bani ca furnicile da’ nu vrea dictatorul (caci intre timp vor incepe si ei cu aceeasi placa) sa dea la popor. Ca si sursa de finantare se va preciza: pai din buget. Iar problema cu legea se rezolva. Alegerile se vor amina la 6 luni si o zi de la promulgarea legilor de marit salarii.

    Aha

    01/02/2012 at 8:13 pm

    • Aha, aud ca CCR respinge comasarea pe motive care nu pot fi conturnate. Deci alagerile vor fi la termen. Iti dai seama ca daca alagerile sunt la termen si primarii sunty degrevati de obligatia de a trage la caruta parlamentarilor, acestia din urma sunt disperati. de aia vor mariri de salarii si pensii. Pe care nu le vor avea, caci Basescu i-a prins ca intr-o menghina pe toti. Il doare pe el undeva ce striga parlamentarii, acuma i se ridica incet mingea la fileu.

     Cetatean

     01/02/2012 at 8:31 pm

  • toti actorii sunt comunisti, cu exceptia lui Ronald Reagan :mrgreen:

   G&M.

   Cetatean

   01/02/2012 at 7:55 pm

   • care a fost un actor mediocru. de asta nu a fost comunist :))

    Catalin

    01/02/2012 at 8:01 pm

 28. Seara buna 🙂
  C. excelenta prezentare, cu siguranta maine o sa vedem reactiile si in presa.
  Sunt convinsa ca se gasesc tineri care sa doreasca sa se apuce de politica, sa aiba determinarea necesara ptr. a intra in Parlament si a pune umarul la modernizarea Romaniei.
  Ar fi o gresala majora ca cei care au pus umarul la demararea acestui proiect, deosebit de important ptr. Romania, sa nu participe si la implementarea lui, adica sa candideze ptr. Parlament. Numai asa ideile se pot transpune in practica si sa se materializeze in legi bune ptr. aceasta tara.

  mar

  01/02/2012 at 8:11 pm

 29. mar, inca nu s-a ajuns la stabilirea candidaturilor, important e ca intii sa devina partid.

  Cetatean

  01/02/2012 at 8:14 pm

 30. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11393449-peste-70-mii-beneficiari-nu-mai-pot-primi-ajutoarele-sociale-din-cauza-nu-platit-impozitele.htm

  Testul nr 1
  Astia ies in strada in fiecare oras cite 30 la manifestatii : jos Boc
  Ce face Boc+pdl – a) rezista b) schimba legea la loc c) pdl cere demisia lui boc
  Ce face NR a) nu zice nimic b) boc e de vina c)_____________________________ (propune altceva )
  Ce fac antenele si USL stim deja
  😦

  Un tanar de stanga

  01/02/2012 at 8:19 pm

  • NR e de acord. Deci nu zice nimic 🙂

   Catalin

   01/02/2012 at 8:24 pm

   • Catalin, uite care e problema tactica: nu vad sa exista cineva in NR cu suficient fler politic care sa simta cind este oportuna marcarea de puncte printr-o pozitie publica sau un comunicat. MN e prea preocupat cu micro-managementul si cu articole magistrale, ori cu niste postari scurte pe FB. Nu asa se face.

    Cetatean

    01/02/2012 at 8:28 pm

    • Stiu. Acum glumeam. Suntem putini. Facem politica par-time. E f greu sa ai reactii la evenimentele importante. Speram sa fim mai multi si mai buni. Daca nu …raman sa faca jocurile PDL, USL, PP-DD…

     Catalin

     01/02/2012 at 8:33 pm

     • vezi raspunsul meu catre Twisted si trimite-l mai departe.

      Cetatean

      01/02/2012 at 8:36 pm

    • @Citoyen

     Ai perfecta dreptate.
     O solutie ar fi un think tank Politheia. Temporar eventual.

     eugeni

     01/02/2012 at 8:36 pm

     • Exista Sfatul Politeia si el a mai trimis propuneri catre NR 😉

      Cetatean

      01/02/2012 at 8:38 pm

      • Exista cumva un botlle-neck unde se aproba aceste propuneri in NR? :).
       Exista in NR un organism similar care accepta sau nu „cu celeritate”(vezi la ce ajuta cursurile scurte in Justitie? ) aceste propuneri?

       eugeni

       01/02/2012 at 8:45 pm

       • nu stiu, si tare ar fi bine sa existe, pentru binele lor!!!

        Cetatean

        01/02/2012 at 8:46 pm

       • Exista.

        Morar Calin

        04/02/2012 at 1:45 pm

  • Antonescu proclama „moartea statului social”, manifestantii cer desfiintarea ANI, DNA, CCR, eliberarea lui Nastase. si bineinteles iesi afara javra ordinara, ultrasii mai sparg niste vitrine si mai umfla niste iPhoane, Boc il da afara pe Funeriu cu un sms, se schimba legea si se dubleaza ajutorul social, diversi burtosi de la PSD vin cu mercedesurile la manifestatii si cer ajutor social, USL face informari la PE, NASA, ESA, si il trimit si pe Duda sa le arate la eschimosi cum e la noi dictatura, regele Mihai da un comunicat in care ofera cazare in pivnitele de la Peles, Parvulescu propune o lege electorala de repartizare proportionala prin sistem tombola, IMAS ne anunta ca USL are 156% intentie de vot, PNL isi dau toti demisia din parlament si cer ajutor social sperind astfel sa falimenteze bugetul si sa provoace alegeri anticipate.

   Aha

   01/02/2012 at 8:32 pm

   • mai omule, era sa cad jos de ris!!!

    „Duda sa le arate la eschimosi cum e la noi dictatura”
    „Parvulescu propune o lege electorala de repartizare proportionala prin sistem tombola”
    „cer ajutor social sperind astfel sa falimenteze bugetul si sa provoace alegeri anticipate”

    😆 😆 😆

    Cetatean

    01/02/2012 at 8:36 pm

   • Aha,
    sper ca nu te superi daca iti dau un Like! 😆
    De coma e umorul tau! am cazut cu ergonomicul. 😆

    luminita

    01/02/2012 at 8:46 pm

    • Meritele trebuie adresate clasei politice si la niscai ONG-uri pentru ca sint o nesfirsita sursa de material.

     Aha

     01/02/2012 at 9:03 pm

   • Absolut superb!

    diablero

    09/02/2012 at 11:17 am

 31. daca aia din Parlament persista inca o zi si mai dau declaratii de marire a salariilor cu x%, NR poate iesi miine cu un comunicat politic de mare arta.

  Cetatean

  01/02/2012 at 8:23 pm

  • Poate, daca are cine scrie comunicatul….

   Twisted

   01/02/2012 at 8:30 pm

 32. „Politeia va colabora strins cu NR in mai multe domenii, printre care Justitie”.

  Politeia a emis pina acum doua comunicate, dintre care unul preluat de euractiv.ro.

  Nu depinde de NR sa accepte oferta.

  Cetatean

  01/02/2012 at 8:33 pm

 33. Buna seara,

  Multumesc pentru sustinerea dvs conditionata sau neconditionata. La fel si pentru documentele pe care ni le puneti la dispozitie si expertiza de valoare pe care ne-o furnizati (cu exceptia TDS, stiu, la el este contra cost. 🙂 )

  Intr-adevar manualul de comunicare care pozitioneaza foarte bine Noua Republica in raport cu entitati politice, valorile nationale sau proiecte de interes public, este pe final de dezbateri. Va fi, probabil in cel mai scurt timp, publicat daca GIN va considera oportun. Cert este ca cei care s-au implicat au un document cu care se pot prezenta in fata oricui si, chiar citind de acolo, pot comunica un mesaj coerent din partea NR.

  Salut pe Eugeni sau AHA, nu stiu cine a spus aici ca noi suntem forta politica care poate coagula electoratul dezamagit de USL si de PDL, deopotriva.

  Eu spun ca avem probabilitatea unui 60% la alegeri, insa a face acest procent posibil depinde de fiecare dintre cei care au ales sa se implice in proiect. Daca vom obtine insa 1,5% avem nu numai noi o problema, ci si multi altii care aleg sa ramana pe margine.

  Intaresc prin a spune ca ne ajuta politicienii din opozitie sau de la putere: oamenii nu gusta „greva de lux” a parlamentarilor opozitiei, iar cei de dreapta se uita cu scepticism la cresterile salariale sau, si mai grav, la o crestere a salariului mediu pe economie.

  Se intampla lucruri bune si mai putin bune. Ne lovim de orgolii, de interese, de oameni cu probleme de tot felul, plus multe altele care consuma timp, energie si bani. Si noi am dori ca lucrurile sa mearga mai repede, sa fim mai eficienti, mai atractivi.

  Cum nimeni de aici nu a mai construit structuri politice de la 0, inclusiv eu si prietenii mei de la Timisora si din tara, sfaturile sunt bune daca ne spuneti si de ce. Asta ne ajuta sa intelegem si sa explicam si celorlalti motivul actiunii.

  Ma simt onorat sa stiu ca am sustinerea autorului si comentatorilor blogului Politeia.

  Andrei

  01/02/2012 at 8:50 pm

  • salut Andrei 🙂
   Ce este GIN-ul ca nou ne place palinca 😆

   Theophyle

   01/02/2012 at 8:55 pm

   • Acum serios,
    cateva lucruri trebuie de spus:

    1. comportamentul organizational asa cum se vede de afara este greoi si ineficent;
    2 purtatorii de mesaj sunt asa cum sunt (hiper sau hipo);
    3. Faptul ca nu exist un „manual de comnicare (nume de carton trebuie gasit altceva) dauneaza profund activitatilor voastre;
    4. Tot cea ce scriem si zicem este motivat in text – care adevarat de multe ori trebuie citit cu atentie.

    Theophyle

    01/02/2012 at 9:03 pm

   • Salut Theophyle,

    E un Grup de Initiativa Nationala care nu prea le are cu palinca. 🙂

    Andrei

    01/02/2012 at 9:04 pm

    • pacat….palinca e buna,

     Catalin

     01/02/2012 at 9:07 pm

    • GIN-ul asta are o singura problema: trebuie sa fie mai TONIC! Din pacate, toti membrii GIN lucreaza, asa ca timpul ne strange din toate partile.
     Foarte pertinente parerile exprimate de comunitatea Politeia. Multumim!
     Nu sunt de acord insa cu implicarea „de la distantza”. Oamenii valabili, care au ceva de spus, care pot deveni nu numai buni sfaturitori, dar si vectori de imagine pentru NR trebuie sa-si ia inima-n dintzi si sa iasa in fatza.
     Stiu pe propria piele ca „trecerea prin oglinda”, adica de la comentator la actor nu e simpla, e cronofaga si la inceputurile ei lipsita de glorie, caci nu e nimic glorios in a lipi stikere la 6 dimineatza, sau afise la 12 noaptea. Dar face parte din job-description.
     Vizavi de viitoarele candidaturi, problema este nu numai de valoarea intrinseca a „personajului”, ci si de echipa din jurul sau. Si ca sa-ti faci o echipa, da, da, viitorul staff de campanie, trebuie sa fi avut timp in acea comunitate.
     Am vazut colegi din NR, pe care ii consider oameni super-valorosi, care au zis ca nu vor functii, nu vor candidaturi, au venit doar sa faca treaba. In timp, au devenit insa lideri naturali, carora le va fi foarte greu sa faca un pas inapoi, pentru ca ii imping chiar colegii lor. Care-i considera mai buni decai ei si pentru care si-ar sacrifica bucurosi timpul sa bata impreuna colegiul si sa lipeasca afise.

     blog de caine rau

     02/02/2012 at 10:16 am

 34. Andrei, salut! 🙂

  Impresia mea este ca MN si citiva membri de marca trebuie sa depaseasca etapa de micromanagement si de batut tara si sa priveasca fenomenul de sus, strategic. Tu stii mai bine.

  Cetatean

  01/02/2012 at 8:55 pm

  • Mihail cauta cativa comunicatori de valoare cu care sa iasa la TV. Avem un profesionist in domeniu care face exercitii si consiliere cu acestia.

   In paralel se desfasoara activitati de organizare: la Timisoara avem sediu pe care acum il amenajam si il utilam.

   Azi am avut intalniri cu doi profesori universitari si o discutie cu un bloger renumit din Timisoara. Din pacate dau inapoi cand e vorba de politica dar ne sustin. Unul dintre acestia chiar prin organizarea unor workshopuri pe teme economice si politice.

   Am castigat simpatia Societatii Civile de la care avem sustinere la alegeri.

   Si multe altele.

   Andrei

   01/02/2012 at 9:09 pm

 35. Cetatean,

  Exista in regulament ceva scris despre greva (accentuata sau nu).?
  Daca nu NR ar trebui sa ceara aplicarea stricta a regulamentelor prin orice mijloc.
  EVentual o modificare a regulamentelor (daca se poate) pentru a penaliza lipsa nemotivata mai puternic.

  eugeni

  01/02/2012 at 9:02 pm

 36. Eugeni, am mai comentat. Nu au voie sa faca „greva”, accentuata sa neaccentuata.

  http://www.dreptonline.ro/legislatie/statutul_deputatilor_senatorilor.php

  Legea 96/2006

  Articolul 29 – Participarea la sedinta

  (1) Participarea la lucrarile Camerei din care fac parte reprezinta pentru deputati si senatori o obligatie legala, morala si regulamentara.

  Articolul 30 – Sanctionarea pentru absentele nemotivate
  (1) Deputatul sau senatorul care lipseste de la 5 sedinte ale Camerei sau de la 3 sedinte ale comisiei permanente din care face parte, in aceeasi sesiune, fara a avea concediu sau peste concediul aprobat, este obligat sa justifice in scris absentele.

  (2) Deputatul sau senatorul care nu se conformeaza prevederilor alin. (1) pierde drepturile la indemnizatie, la diurna si la celelalte drepturi banesti, corespunzator perioadei in care a lipsit.

  (3) Regulamentele Camerelor stabilesc procedurile de urmat pentru executarea prevederilor alin. (1) si (2), inclusiv acordarea concediilor cu plata drepturilor banesti, care nu pot fi mai mari de 8 zile pe durata unei sesiuni si care se aproba de presedintele Camerei pentru cele de pana la 4 zile si de Biroul permanent al Camerei pentru cele de peste 4 zile.

  Legea se completeaza cu regulamentele Senatului si Camerei, care prevad sanctiuni pentru absenta.

  Cetatean

  01/02/2012 at 9:04 pm

 37. Screw that, Marirea salariilor si pensilor cu x% se va face din taxarea marilor averi. (L.Sandru-B1)
  La cei care lucreaza in privat nu se gandeste nimeni?

  eugeni

  01/02/2012 at 9:04 pm

  • nu se poate, nu se asigura atitia bani cit ar fi necesar.

   Cetatean

   01/02/2012 at 9:13 pm

   • Adica nu se asigura atatea voturi, zic eu…

    Twisted

    01/02/2012 at 9:21 pm

 38. Din nou buna seara
  Precizare: GIN este grupul de initiativa nationala; GIL ,grup de initiativa locala. Andrei este membru in ambele.

  ela

  01/02/2012 at 9:05 pm

  • Salut ela
   – Suma celor doua grupuri se numeste GINGIL si pentru mine suna cam dubios . 🙂
   -„manual de comunicare ” se poate inlocui cu „abecedar de conversatii” sau mai sanatos „cod de raspindire a ideilor noastre ” . La alegere .
   Puteti sa ma injurati din nou . Sint imun . 🙂

   Ștefan A.

   01/02/2012 at 9:12 pm

   • Salut Stefan,

    Prietenii ii tii aproape, nu-i injuri. Mai ales cand au un F16 in garaj.
    O sa-i zicem: „Invataturile Albei ca Zapada pentru piticii din padurea de stejari”. 🙂

    Andrei

    01/02/2012 at 9:42 pm

 39. Hey (ST)eeeela, bine ai venit 🙂

  asta pentru aia cu download-ul de pe internet
  copyright Marlon Brando, Un tramvai numit dorintza

  eugeni

  01/02/2012 at 9:09 pm

 40. @Andrei, sint sigur ca sfaturile si criticile de pe Politeia nu sint facute cu nici un fel de rea-vointa, dimpotriva, cred ca toti vrem sa reusiti startul cu bine. Ai vazut ce panarame avem altfel in politica, cu astia nu se mai poate.

  Aha

  01/02/2012 at 9:09 pm

  • Salut Aha,
   De acord si multumesc. Cine face o comparatie intre ceilalti politicieni si cei de la NR, vede ca in spatele lor sunt interese, in spatele nostru este multa speranta si dorinta de a reusi. Asta ne responsabilzeaza.

   Andrei

   01/02/2012 at 9:32 pm

 41. Andrei,
  poti sa explici la ce te-ai referit aici, te rog:
  „Eu spun ca avem probabilitatea unui 60% la alegeri, insa a face acest procent posibil depinde de fiecare dintre cei care au ales sa se implice in proiect.”
  strict la procentul de 60% te intreb, ce ai vrut sa se inteleaga, ca NR ar putea castiga acest procent in alegerile din acest an? nu imi este clar.

  luminita

  01/02/2012 at 9:12 pm

  • Salut Luminita,
   Da, si mi-o doresc. Am spus-o aici si ma leg de procentul de nehotarati care nu sunt resemnati: http://www.imondo.ro/blog/?p=4383

   Andrei

   01/02/2012 at 9:29 pm

   • Andrei,
    60% este un procent exagerat de mare.
    Sper sa fie o greseala, de un zero in coada eventual.

    luminita

    01/02/2012 at 11:03 pm

 42. @Andrei

  Eu nu am zis ca NR se poate orienta la cei dezamagiti din PDL si USD.(Domane fereste).
  Eu sunt de acord cu formularea :”NR nu este o alternativa la USL, este o alternativa la un PDL fesenizat si la un PNL pesedizat”, fiind de orientare, declarata, de dreapta

  eugeni

  01/02/2012 at 9:18 pm

  • Salut Eugeni,
   Asa este, m-am exprimat eu gresit. 🙂

   Andrei

   01/02/2012 at 9:33 pm

 43. Inteleg ca se cauta „comunicatori” 🙂 🙂
  Astia sunt probabil niste circari care stiu sa vrajeasca publicul ? Femeia cu barba ? Actori de la national ? Nu domnilor. Aveti nevoie de viitorul ministru al justitiei care va explica ce va face el Aveti nevoie de viitorul ministru al educatiei care la fel va explica. Si nu trebuie sa aiba carisma.
  Da veti lua niste actori sau specialisti in PR care le vor da lectii de vorbit, de limbaj non verbal, atit ! Aduceti in fata viitorii politicieni si deputati si aruncati-i in foc

  Un tanar de stanga

  01/02/2012 at 9:20 pm

  • TDS
   Cu tot respectul , adica facem intai candidatii repatizati pe functii si ulterior partidul ? Cred ca ai studiat prea mult metoda Iliescu . 🙂

   Ștefan A.

   01/02/2012 at 9:23 pm

   • Stefan , e raspuns la: „Mihail cauta cativa comunicatori de valoare cu care sa iasa la TV”
    Mihai trebuie sa iasa cu politicienii NR cei care vor face treaba, nu cu alde Mircea Diaconu, sau alti comunicatori gaunosi de valoare. Poate sa il aduca si pe Brad Pitt publicul va vedea smecheria. Stolojan vorbea scrisnit dar stia ce spune si era ascultat, Funeriu la fel. Mihai poate s-o aduca pe Lavinia Sandru sau Muihaela Radulescu bune comunicatoare….. .

    Un tanar de stanga

    01/02/2012 at 9:41 pm

  • Viitorul ministru la justitiei e Monica Macovei. Dar trebuie sa vrea si domnia sa :).
   Cam asta e problema NR ca sunt putini oameni care se baga in arena.

   Catalin

   01/02/2012 at 9:25 pm

  • TDS,

   foarte corect, dar miscat repede ca sa treaca peste perioada „copilariei” cu greselile aferente.

   eugeni

   01/02/2012 at 9:31 pm

 44. Noua republica nu are cum cistiga 60% din voturi nici acum nici peste 2 ani . pentru ca nu are acest bazin.
  Daca ma apuc sa adun asistatii care nu vor primi pomeni, jumatate din bugetari – partea incapabila , jumatate din pensionari (care nu dau avantajul de azi din mina pt stranepotii din anul 2020)
  popii care nu vor sa dea bon fiscal pentru produsele vindute, 25% din cei ce cred ca pamintul nu e rotund, 30% din cei ce il regreta pe Ceausescu. Sa mai adun ?

  NR nu poate fi partid de mase ! Are alte atuuri si flexibilitati dar nu asta.

  Un tanar de stanga

  01/02/2012 at 9:32 pm

  • Pentru sfatul asta de la mine sa nu ceri niciun leu. 🙂

   Andrei

   01/02/2012 at 9:35 pm

   • Cum poti sa spui ca partidul NR care e de nisa poate obtine 60% ? Pe ce lume traiesti ?
    E un partid care nu va vinde indulgente, deci nu va avea bani precum partidele corupte . In logistica lui va trebui sa tina seama de asta.

    Sfatutile mele sunt a bon attandeur salut
    Fii pe pace nu iti cere nimeni bani. Sincer ? Nu le-aiasculta nici daca ti-as da eu bani 🙂

    Un tanar de stanga

    01/02/2012 at 9:49 pm

    • Da cine esti tu sa spui ca nu poate? Pe ce lume traiesti? 🙂

     Andrei

     01/02/2012 at 9:51 pm

     • Pai fa putina aritmetica si spune citi din cele 5 mil de pensionari vor vota cu NR ?
      Citi asistati ? Citi bugetari cu studii inferioare ? Ce partid a cistigat 60% in Romania la alegeri ? De ce ar cistiga NR. Te canalizezi pe piste infundate. In alta parte sunt avantajele

      Un tanar de stanga

      01/02/2012 at 9:57 pm

  • Azi am abuzat de comentarii. 🙂 NR e un partid care in urmatorii 20 de ani nu poate trece de 25%!
   E un partid, ma rog, viitor partid de nisa, Nu are cum sa fie de mase.

   Catalin

   01/02/2012 at 9:35 pm

 45. Baieti si fete,
  va citesc pe totii si imi dau seama ca ceva nu merge. Incep sa inteleg si ce. 😦

  Theophyle

  01/02/2012 at 9:44 pm

  • Ce?

   Catalin

   01/02/2012 at 9:45 pm

 46. Nu am invatat sa cantam in cor cu solisti diversi. Nu vad nici tactica si nici strategie. Poate ea exista si eu nu o vad. Pana la urma am si eu minusurile mele.

  Theophyle

  01/02/2012 at 9:50 pm

  • Iti multumesc ca ma lasi sa aberez pe blogul tau. :p Tocmai asta vroiam sa spun si eu. Pe dreapta e f greu sa ajungi la un numitor comun. Dar trebuie insistat :D.

   Catalin

   01/02/2012 at 9:55 pm

 47. Imi place critica. E buna, necesara si te tine in priza. Astfel poti evita derapajele.
  Va stiu pe multi dintre voi in mediul online de multa vreme. Avem o diversitate de idei necesara si asta a facut Politeia sa aiba mii de vizitatori unici si sute de comentarii seara de seara.

  Nu va inteleg insa. la marea majoritate atitudinea dintre voi, atitudinea asta usor „didactica” fata de Noua Republica si de oamenii implicati in acest proiect.

  O sa va spun pe sleau. Direct, fara diplomatie, fara delicatete.

  Ce ati facut voi pentru Noua Republica?

  Pot parea nerecunoscator acestei minunate comunitati, dar dati-mi voie sa va spun cum arata Daniel Arfire in fiecare zi cand da la lopata pe ogorul asta. Ma trezesc la 6 dimineata. Pana la 7.30 trebuie sa refac texte, sa citesc analize, sa vad ce s-a mai zis in media, cu un ochi pe facebook si unul in Twitter. Plec la job unde ud radacina capitalismul pana la 17.00. Ajung acasa, pe la 18.00, 19.00. sau 20.00.
  Pentru ca dupa job trebuie sa intalnesc oameni in carne si oase. Va citesc pe voi, ii mai citesc si pe altii. Mananc seara tarziu prima masa din zi. Adorm pe la 2-3 dimineata. dupa 3-4 cafele taranesti cu stacana. Fac asta de la sfarsitul lui septembrie.

  Imaginati-va ca trebuie sa fac cel putin o sedinta saptamanala, acum am innebunit si facem doua. Trebuie sa discut cu membrii, nu doar din Galati sau Braila. Trebuie sa scriu. Iar un text nu il scoti imediat si mai am si ambitia de a-mi ilustra povestile.
  Trebuie sa comunic zilnic, prin viu grai, telefonic sau mail. Merg pe jos pentru a-mi cunoaste comunitatea si cetatenii. Am strans semnaturi, am lipit afise. Am mers oriunde am putut face ceva. Ma zbat pentru vizibilitate, sa inteleg oamenii, sa ii ascult. Fac asta zilnic. De patru luni de zile.

  A fi membru Noua Republica inseamna sacrificii. Enorme. Timp, bani pe care nu ii am, energie pe care o dau pana cad din picioare, nu mai am tabieturi, placeri, hobby-uri si lectura. Trag ca un nebun si sunt constient ca si altii fac asta ca mine.

  Si va vad gata de a critica. Va intreb sincer, cetateneste, ati donat 1 leu catre Noua Republica? Ati contactat un coordonator local sa il intrebati daca ii trebuie o sticla cu apa, un top de hartie, un rahat de zambet si o bataie pe spate?

  Ati luat o lista de semnaturi sa strangeti 10 semnaturi? 10 numai mult. Sunt online, pe pagina Noua Republica. Asteapta doar un print.

  Ganditi-va ca Noua Republica a iesit in ger dupa semnaturi. Ganditi-va ca pe banii nostri, cu trenul, cu masini personale, cu resurse limitate facem ceea ce PDL, PSD si PNL nu vor face in veci. Castigam inimi. In lumea reala a transpiratiei, a ingramadelii, a neincrederii si a nevoii de a explica inca odata si inca odata de ce.

  Eu va invit sa iesiti pe strada, sa discutati cu oamenii. E frumos aici sub o aula academica si sa spui „ba, numai dati in Basescu”. Cautati realitatea dincolo de placerea de a interactiona prin internet. Afara e o lume care face pipi pe principiile noastre. Politica de azi este fluida si instabila. Suntem cateva sute de nebuni si cateva mii de furiosi ce tragem la o caruta de patru luni de zile.

  Vreti profesionism politic? Atunci trebuie sa ne sustineti. Puneti mana pe portofel si donati Noii Republici un leu. Caci daca vine Cetatean si Theophyle, oameni pe care ii respect si care cred eu ca impartasesc o prietenie valoroasa si imi spun „bai baieti, atentie la mine” am sa le spun, nu dragii mei atentie la noi.

  Un alt adevar crud, cand 100 de oameni iti dau un like, doar doi se vor pasi pragul si se vor baga intr-o chestie serioasa. Si probabil te vei baza doar pe unul dintre ei la chestii ce implica sacrificii. ceasta e realitatea internetului.

  Vreau sa vad maine, nu pe tine Theophyle, sau pe tine Cetatean, pe tine UTS sau pe tine Stefan ca va bagati. Vreau sa va vad pe voi dragi comentatori de blog ca coborati in arena. Vreau sa va vad cu sepci albastre cu copacel. Vreau sa il aud pe Stefan Bargaoanu, pe Calin Morar, pe Alex Lupu, pe Silvia Savin, pe Dana Rainov, pe Nick Burghel, pe Gabi Carbunaru, pe Mihail Stefanescu, pe Cornel Ungureanu, pe Laurentiu Teodoru, pe Andrei Vacaru, pe Tino Cazimir si zecile de prieteni si membri Noua Republica care ii cunosc personal spunand, Dane au rupt usa la apelul tau. Se implica oamenii, ne simtim sprijiniti.

  Nu spun sa lasati blogul si anonimatul unui nickname. Nu va cer sa sacrificati familii, weekenduri si afaceri. Va cer sa puneti umarul la chestia asta dincolo de taste. Internetul e minunat, e liber, e frumos, dar e al naibii de inselator. Realitatea e dura. E grea. E dificila. Sa aduni oamenii de dreapta, individualisti si cu orgolii laolalta. Sa ii implici, sa ii asculti, sa razbesti e altceva decat confortul tastaturii.

  Eu sunt un om real, am 33 de ani, doi copii si hotararea de a nu da inapoi. Telefonul meu e 0746159292. Ma gasiti la daniel.arfire@nouarepublica.ro. De asemenea pe skype, YM, facebook si twitter. Aratati-mi ca sunteti cetateni, ca va pasa si ca va bagati. Nu certati Noua Republica cand nu ati facut nimic pentru ea.

  Va multumesc.

  turnofftheglory

  01/02/2012 at 9:53 pm

  • Wow 🙂
   salut @TOG

   Asta este un discurs 100% meritoriu. 418 de semnaturi e mult, putin – cum e? Toti au fost trimisi de mine / noi sa semneze pentru NR. – partid ( era alataieri). Intre 60 si 100 de telefoane zilnic – e mult – putin ?

   Theophyle

   01/02/2012 at 10:00 pm

   • E excelent Theophyle. E foarte bine as zice. Sunt multe telefoane si iti multumesc calduros pentru eforturi.

    turnofftheglory

    01/02/2012 at 10:08 pm

    • Turnoff,
     ai tot respectul meu si admiratia , ca bonus.
     Daca nu ai fi fost tu, trebuia sa te inventam.

     luminita

     01/02/2012 at 11:10 pm

  • Unde sunt documentele pentru strans semnaturi? Nu le-am gasit pe site.

   sls

   01/02/2012 at 10:05 pm

  • wow…nu credeam ca implica atatea sacrificii!
   Chapeau…Trebuie sa ne mai scuturi pe unii dintre noi(eu 🙂 ) cateodata sa lasam comoditatea deoparte. Eu doar va urmaresc si incerc sa sustin financiar de la nivelul putintei mele financiare si recunosc ca astept Pay-Pal, dar nu-i bai…ma mai duc inca o data la ghiseul bancii si promit s-o fac maine…macar atat pot sa fac.
   Nu renuntati la urmatoarele alegeri, pentru ca vreau sa investesc intr-o reinoire de pasaport romanesc sa votez aici in Vancouver, daca tot ne-au deschis consulat.

   Vali Nisipeanu

   01/02/2012 at 10:12 pm

  • Tot respectul meu, Daniel, pentru aceasta interventie!

   diablero

   09/02/2012 at 11:31 am

 48. TOG, Daniele 🙂

  „Va intreb sincer, cetateneste, ati donat 1 leu catre Noua Republica? Ati contactat un coordonator local sa il intrebati daca ii trebuie o sticla cu apa, un top de hartie, un rahat de zambet si o bataie pe spate?”

  Ieri am i-am dat toate informatiile unui membru marcant al NR pentru a deschide in citeva zile un cont PayPal. As dona cu draga inima (si as duce materiale GIL-ului local), insa tocmai asta era problema NR: inca nu avea o modalitatea simpa de a stringe bani, desi Marius semnaleaza asta de nu stiu cind.

  „Vreau sa va vad cu sepci albastre cu copacel”. De unde sa fac rost?

  Cetatean

  01/02/2012 at 10:02 pm

  • PS 7 voturi pentru NR de la familia mea.

   Cetatean

   01/02/2012 at 10:04 pm

   • Eu am strans, cu sotia, pana acum, 73. Si avem target 200. 🙂

    Andrei

    01/02/2012 at 10:22 pm

    • eu locuiesc intr-un colegiu „rosu”, aici votantii NR sunt rari tare.

     Cetatean

     01/02/2012 at 10:28 pm

 49. Am certa impresie ca cineva ne considera niste „paraziti” care dam sfaturi si ca aportul nostru este cam iunutil. TOG este la doilea oficial NR care ne vorbeste de „tastatura”. Asta chiar ma pune pe ganduri ca inecepe sa devina politica oficiala.

  Theophyle

  01/02/2012 at 10:07 pm

  • Eu sunt doar simplu membru, dar eu nu consider ca aportul Politeia e inutil. E f necesar, doar ca va rugam sa aveti mai multa intelegere.

   Catalin

   01/02/2012 at 10:10 pm

   • *nu e inutil. e f necesar . M’am emotionat si am mancat litere :p

    Catalin

    01/02/2012 at 10:11 pm

  • Theophyle realitatea e ca esti bun pe online si te implici. Dar cati din comentatorii tai o fac?

   turnofftheglory

   01/02/2012 at 10:10 pm

   • TOG,
    toate criticile sunt exceptionale. Noi adunam criticile si lucram la ele. Tu nu-ti imaginezi cat de importante sunt criticile pentru ca din ele poti invata unde sunt antagonismele si unde sunt minele pe care le dezamorsezi. Criticile sunt mai importante decat sustinerea in stadiul de constructia unei strategii. Daca ai fi genist ai intelege ca locul cel mai periculos este locul care pare cel mai neted 😆

    Theophyle

    01/02/2012 at 10:14 pm

    • TOG,
     TDS este unul dintre cei mai importanti oameni ai blogului – el este intotdeauna „avocatul diavolului” asa cum cetatean este „arhanghelul Mihail”. Fiecare om in aceasta comunitate are un rol pe care si l-a ales.

     Theophyle

     01/02/2012 at 10:17 pm

     • Ti se pare ca nu il ascult pe UTS? Ca nu vorbesc cu el? Ca nu ii sunt recunoscator pentru ce a facut in primele momente pe Noua Republica? I-am dat cheile de la blog necunoscandu-l live niciodata. Asa cum nu am sa accept nimeni sa te calce in picioare cu am facut-o diversi indivizi in ultima vreme. O sa il ascult pe cetatean cum am facut-o in niste seri lungi de octombrie. Si ii voi ramane vesnic recunoscator lui Stefan.

      turnofftheglory

      01/02/2012 at 10:23 pm

      • Buna seara tuturor,
       De regula nu comentez, da’ acu’ nu pot sa n-o fac.

       @TOG,
       Iarta-ma, dar ai un ton un pic cam strident si un limbaj incropit cam la repezeala – la fel si MN uneori – si nu e bine, credeti-ma.
       Pai taman aici la Theophyle va gasirati de cuviinta sa va varsati naduful? Sau ati uitat de binefacerile sprijinului oferit de acest blog?

       Uite, ca sa stii cine sunt: noi doi am „vorbit” pe mail cand ai avut probleme cu sanatatea sotiei.
       Acuma, ref la spusele tale din prima interventie: e o greseala sa acuzi asa … la modul general, neindividualizat pe fapte/persoane clar identificate si fara a te baza pe probe neindoielnice. Idem cateodata si MN. Asta va apropie de profilul USL si va indeparteaza de cei care v-au acordat credit. De mine, de exemplu.
       Eu te intreb: e chiar nimic sa contribui cu 3 adeziuni pro NR, 2 ordine de plata cu titlu de donatie pentru NR si dorinta de a strange semnaturi inca din 29 nov 2011 (dorinta la care nu am primit nici un feed-back pana acum de la NR)?

       Cei sapte ani de-acasa ma sfatuiesc sa ma opresc aici. Pot proba ce-am afirmat ref la putina mea implicare.

       PS Nimeni nu v-a certat si nici nu v-a criticat asa de florile marului, ci pentru ca le/ne pasa. Cei care avem copiii mari stim ce inseamna turbulentele dinaintea majoratului (NR e in faza asta din ce se vede) si mai stim ca e nevoie de fff multa rabdare si tact diplomatic pentru traversarea cu bine a respectivei perioade si poate va acordam credit mai departe, dar nu toti au copiii mari si poate ca unii nu au deloc copii.

       Deci, ATENTIE! Sunteti pe cale sa pierdeti credit.

       cati

       02/02/2012 at 12:29 am

       • Cati, tot respectul meu doamna pentru eforturile dumneavostra si pentru inima mare.
        Theophyle e un om special, un prieten valoros ce a strans oameni minunati aici pe Politeia, caruia nu am voie sa ii minimalizez nici eforturile si nici calitatile. Pot gresi. Cat despre limbajul incropit, asta e. Nu am cautat sa modulez verbele, nu am eruditia necesara. Sunt doar un proletar de dreapta.

        turnofftheglory

        02/02/2012 at 12:43 am

 50. TOG,
  Daca ai programul asta, si sigur il ai , am vorbit si la telefon si erai pe drumuri , atunci e nasol. In 6 luni esti terminat iar in parlament va veni din partea NR un Apostu, ori un comunicator – actor de la teatrul din Timisoara.
  Ceva e rau acolo la voi , mori degeaba. Trebuie un management al activitatii . Pe bune . Esti un great asset si NR trebuie sa te protejeze. E stringent ! .

  Un tanar de stanga

  01/02/2012 at 10:11 pm

 51. UTS uite realitate via Groparu pe Twitter: La un banc cretin primesc 90 de Like-uri, la un apel pentru un prunc suferind primesc 2 share-uri. Social Media FTW. Fuck Facebook.

  turnofftheglory

  01/02/2012 at 10:14 pm

  • TOG,
   Donat ieri ceva bani unui alt caz suferind, dar nu asta este solutia.
   Am fost ani de zile membru in PNL dar dac nu cred in ceva atunci ma retrag.
   Solutia este mult mai simpla: Neamtu trebuie sa lupte cu OnGurile civice si altii ca noi sa se schimbe niste articole din legea partidelor.
   Legat de cei suferinzi, nu ai cum sa rezolvi problema donind bani, ci propunind reforma sistemului medical. Se ocupa OnGurile de ei si tu trebuie sa nu te risipesti stringind semnaturi.
   Ce facem unii stimate TOG ?
   De vreo 14 ani platim la timp taxele si impozitele. In 25 ian. 2012 am suferit ca am virat la stat 120000 eur. Si pentru ce ?
   Ca sa am zilnic la geamul biroului meu homelessi de care sa am tot eu grija ?
   Sa vina prieteni sa ceara bani pentru sanatatea altora cind ei au platit taxe ?
   Pai tu ori faci politica ori te plingi.
   Doar nu vi sa ne spui ca suferinta si constructia in tara asta a inceput si se face doar cu voi, ca doar nu sunteti si voi Ze Arafat ? 😉
   Eu nu am primit nici o invitatie personala prin care un libertarian sa fie convins ca merita sa va dea bani ?
   Sigur ca datorita subsemnatului a aparut in presa locala , putin cei drept, despre NR.
   Sigur ca m-au intrebat cei din presa pe care ii stiu bine ca de ani de zile ii sprijin daca nu ma bag in NR sau daca nu vreau sa candidez independent.
   Eu vreau sa am zeci de NR pentru ca eu nu cred in Neamtu Mihail si cei de la Arad, iar daca nu cred nu ma bag, iar ca solutie am ales sa imi vad in continuare de ceea ce imi pasa mie : Romania mea care este doar 99% Tg Mures.
   Daca veniti cu lucruri serioase in piata politica le aflu de la Theophyle pe care m-am suparat o vre deoarece desi ii propusesem sa ma sprijine sa pornesc o miscare bazata pe experienta si libertatea mea materiala si morala, totusi va acordat voua celor de NR ajutor si m-a dus cu zaharelul luni de zile.
   Revenind la voi sugestia mea este simpla stimati domni politicieni : legea schimbata a partidelor politice si dupa aceea sa ne concuram local in prima faza si daca va fi cazul national.
   Legea sanatatii si legea invatamintului pentru ca ce avem acum sunt frectii la picior de lemn.
   Voi suferiti ca oamenii sufera pentru ca nu au libertati fundamentale, dar prin Mihail Neamtu cel putin nu luptati sa le obtineti, deoarece daca ati fi luptat, atunci chiar daca nu deveneam membru al NR aveam interesul sa dau bani pentru lobby facut sa obtineti libertati de alegere si asociere, iar de acolo inainte totul se va schimba.
   Spor la succese si nu cred ca esti mai trist decit mine dupa ce am realizat cum altii vechi si noi, de fapt imi fura zi de zi din proprietate si libertate.

   Dan Masca

   01/02/2012 at 10:39 pm

   • Dan salut,
    te rog sa nu dezinformezi!
    M-ai rugat sa-ti fac o platforma politica. Ai vorbit si de bani. Am spus ca nu fac nimic pentru bani. Ti-am spus ca nu am timp si ca o dau la cineva sa o faca. Nu a facut-o suficient de bine. Deci nu ai primit-o. Trebuie sa mentionezi povestea asa cum a fost. Ai spus ca vei veni la Bucuresti si „musai” sa ne intalnim. Mi-am dat acordul. Nu ai venit si nici macar nu ai trimis un mail. Unde e zaharelul aici si la cine?

    Theophyle

    01/02/2012 at 10:47 pm

 52. Asa cum am zis, m-am inscris in NR datorita si lui ToG, cunoscandu-i principiile.

  As dori sa il vad pe ToG ca face macro-management. As dori sa il vad, el fiind fonadator, la televiziune si sa fie percutant, asa cum poate sa scrie de percutant. In tot ce a scris/descris se vede efortul pentru micro-management.

  eugeni

  01/02/2012 at 10:21 pm

  • Eugeni, TOG e o comoara. Nu mi l-as dori adversar politic, iar celor care-i vor sta in cale de pe la alte partide le plang de mila. Si stie ce face si ce spune.

   Andrei

   01/02/2012 at 10:27 pm

   • Oricind as iesi cu el in competitie si oricind as face echipa cu el daca am lupta sa ne cistigam libertatea de a ne concura si nu sa stringem semnaturi aiurea.
    Oricind as bate NR in Tg Mures , daca am ajunge sa ne concuram 😉

    Dan Masca

    01/02/2012 at 10:46 pm

    • Pai mai e cineva ca tine? 😦

     Andrei

     01/02/2012 at 10:58 pm

     • Da, mai sunt, doar nu crezi ca stringi 60% de la USl si PDl si UDMR si UNPR ? 😉

      Dan Masca

      01/02/2012 at 11:03 pm

 53. Eugeni are dreptate. TOG face micro-management, si la fel ca el probabil si alti membri marcanti. Insa asta ii rapeste de la macro-management si de la conturarea unei strategii.

  Cetatean

  01/02/2012 at 10:34 pm

  • Cetatean, pina ce ajungi mare faci micro.
   Problema este a acest micro nu trebuie sa fie lucru inutil, munca patriotica aka cooperativa munca in zadar.
   Nu intru in jocul lor, cu partid ce nu poti sa il faci macro , ca tu de abia supravietuiesti si ai putea concura micro. Mic cu mic se face mare 😉
   Oricum societatea civila este orice individ cu o pozitie exprimata constant si cu argumente, iar daca aceasta societate civila ajunge sa semene pe ici pe colo cu propunerile de reforma ale NR atunci cu siguranta ca va multiplica mesajul lor.
   Oricum TOG si Neamtu si Andrei si alti initiatori au avantajul primului venit in NR 😉
   De aceea lucreaza asa mult printre altele , ca doar oameni suntem.

   Dan Masca

   01/02/2012 at 10:52 pm

   • Dane, o iei pe aratura! Vorbesti de NR uitandu-te la PNL, se pare. Auzi: „avantajul primului venit” 😀

    Andrei

    01/02/2012 at 11:01 pm

    • Andrei, draga
     Aratura mea este a mea. In rest daca tu esti primul pe aratura ta, doar nu te dai la o parte sa mi-o dai mie, nu ? 😉

     Dan Masca

     01/02/2012 at 11:05 pm

     • Ti-o dau. 🙂 Dar vorbeste de aratura ta.

      Andrei

      01/02/2012 at 11:11 pm

     • Spiritul nostru este „toti pentru unul si unul pentru toti”. Oricand, un vechi membru NR se va da la o parte daca apare un nou coleg mai valoros decat el. E vorba de a reusi impreuna, nu de a da chix individual. Am avut si exemplare care au aparut cu aspiratzia nici mai mult nici mai putin de a deveni ministri. Cand n-au reusit sa organizeze nici macar o amarata de sedintza, le-a mai venit mintea la cap. Activitatile „curente”, mari sau mici, arata cine doar „vrea” si cine „vrea si poate”.
      Nu judecati NR prin prisma partidelor existente, unde „batranii” fac toate cartile si restul doar executa. Nu e nimeni batut in cuie, de fapt nici sefi nu sunt, ci mai degraba „manageri de proiect”, care ei primii, lucreaza in echipa. TOG este un exemplu.

      blog de caine rau

      02/02/2012 at 10:39 am

 54. Am zis ca nu mai scriu dar pot face o exceptie pentru a adresa sincere felicitari lui Cetatean pentru articolul de azi.
  in sfarsit o formulare articulata, in sfarsit niste niste linii directoare clare, in sfarsit o pozitionare corecta.
  Voturile trebuiesc castigate de la cei nehotarati, electoratele captive de aia se numesc asa, ca nu le schimba nimenea.
  Dati in USL, loviti intens si sistematic.
  Pericolul ce vine de la acea adunatura de mafioti e imens si potentialul de a aduna atat lumea dezamagita cat si cea speriata de alternativa e si el remarcabil.

  Sambata voi fi prezent si eu la Hanul lui Manuc si cine stie, poate ne-om intelege.

  Valentin

  01/02/2012 at 10:47 pm

 55. Dragi colegi,

  As vrea sa spun cit de importanta este prezenta acestui blog in sfera dreptei romanesti. Nu as vrea sa introducem false tensiuni între cetățenii online și cetățenii străzilor pustii ale orașelor noastre. Frigul de afară și Campania de Strângere de Semnături necesare nașterii unui partid sublinează poate diferența dintre indoor și outdoor.

  Pledoaria lui Daniel Arfire este extraordinară prin autenticitate și palpitul conștiinței. Cu un asemenea om la Noua Republică i-aș întreba pe votanții captivi ai actualelor partide: ce preferați, domnilor, puiul congelat al USLUDMRUNPRPDL sau omul acesta dezghețat, viu, întreg la suflet?

  Nu suntem alergici la critici, ne asumăm imperfecțiunile, dar probabil ne așteptăm la o mică empatie cu oamenii în carne și oase (NR nu poate fi niciodată o abstracție). Legătura Noua Republică-Politeia mi se pare un experiment în sine: prima intersecție între o mișcare grassroots veritabilă și un blog liberal-conservator care susține de ani buni reforma Statului.

  Voi încerca să revin cu niște precizări punctuale ale Departamentului Politic NR, legat strict de strategia de Campanie.

  Noch einmal: Vielen Dank!

  Mihai Neamțu

  Mihail Neamtu

  01/02/2012 at 10:51 pm

  • Multumim pentru prezenta!
   Dumneavoastra mai mult ca oricine cunoasteti necesitatea „avocatul diavolului”. Nu putem deveni „sfinti” fara aceat „avocat” – am strans cam 60 de posibile intrebari negative pentru o confruntare si am conceput 60 de raspunsuri pentru aceste intrebari.

   Asta se numeste tactica si este necesara pentru elaborarea discursului strategic.
   Este foarte folosit in State pentru conecepera spinning-ului. Pentru asta avem nevoie de critici 🙂

   Theophyle

   01/02/2012 at 11:00 pm

  • Prefer proprietatea si libertatea mea, care sa nu fie agresata nici chiar de Mihail Neamtu prin ceea ce crede ca ar fi o alternativa pentru toti.
   Prefer sa pot vota din cit mai multe miscari politice si sa lupt ca cetatean pentru ceea ce cred eu si alti cunoscuti ca este Republica mea , iar nu sa le ofer sansa sa rida de mine ca stringem semnaturi aiurea, cheltuind bani si energie inutila, cind de fapt am ce sa fac cu ele cu sau fara NR/ USL / PDL si altii care au intrat in acelasi sistem inapoiat si pe care cred ca il schimba . Dupa ce l-am vazut pe Arafat si revolutia lui arafatiana, ma lasa rece miscarile nationale pornite de la firul ierbii in acelasi sistem inventat de neocomunistii si socialistii care conduc romania de 22 de ani.
   Daca vreti votul unei minoritati ca subsemnatul atunci aveti mult de facut in a va schimba mentalitatea si strategia.
   Sanatate si spor la dezghetat puii de orice fel.

   Dan Masca

   01/02/2012 at 11:01 pm

   • Mult succes.
    Chiar nu inteleg unde este agresiunea 😆 Deocamdata o sezizez pe cea din partea ta!

    Theophyle

    01/02/2012 at 11:02 pm

    • Sigur Theophyle, ale voastre sunt critici prietenesti si ale altora agresiuni.
     Pina una alta nu au fost contraargumente la ceea ce am spus, ci doar agresiunea asupra proprietatii votului meu 😉
     Vine Neamtu si spune: aveti aia sau pe NR. No chiar asa ? 😉

     Dan Masca

     01/02/2012 at 11:12 pm

   • Ideea reprezentarii la nivel national a comunitatii locale fara legatura obligatorie cu un partid este foarte fireasca si greu veti gasi oameni care sa i se opuna.

    Teoretic insa o puteti face si acum din postura de independent sau ca reprezentant al unei asociatii de ce tip vreti. E suficient ca cei propusi pe listele locale sa fie recunoscuti de comunitate ca membri ai asociatiei, nu e vital sa fie si sigla, desi evident ca ar fi de dorit.

    O amendare a legii electorale pentru o mai mare flexibiliate in sensul asta ar fi insa un subiect interesant de dezbatere. Eu unul as vedea mai degraba lucruri pozitive intr-o astfel de initiativa.

    Valentin

    01/02/2012 at 11:18 pm

  • Domnule Neamtu,
   E grozav ce face Arhire, dar e inuman.
   Mai taiati de la afise si scoteti-l din productie. Ar fi mai productiv si nu ar risca sa se imbolnaveasca. Daca mai ramin bani dati-i si o asistenta part time (sunt cei 20% care aduc 80% din analiza Pareto)

   Succesul bolsevicilor lui Lenin,(inovatia antreprenoriala) a fost ca a creat o armata mica de activisti full time – profesionisti,eficienti, platiti , in timp ce toate partidele social democrate ale vremii erau formate din activisti part-time

   Un tanar de stanga

   01/02/2012 at 11:08 pm

   • tds, este decizia lui TOG. El poate decide ce face cu viata si sanatatea lui.
    El este singurul responsabil daca intra in sistemul actual politic si isi maninca sanatatea si Doamne fereste sa ajunga sa aiba parte de sistemul actual. De cel politic are si il simte pe propria piele.
    In loc sa ajungi sa faci manifestatii pentru libertatea de asociere in vederea realizarii de partide politice si dupa aceea sa se apuce toti TOGii si arafatii si nemtenii din Romania sa se concureze, urmind ca din acEasta concurenta/competitie sa ai parte de altfel de consilieri locali, judeteni si parlamentari, ei se lupta sa dea jos Dracul negru de la UsL, care-i pe o mina cu cel portocaliu de la PD si spune : haideti intrati va rog in sistemul nostru, ca asa au facut multi altii si au reusit …
    Capitalul este ca apa, se scurge si gasesti calea usor sa se scurga, chiar daca unii ca Neamtu cred ca are de ales doar intre cei vechi si cei noi.
    Oricum, imi cer scuze ca am am agresat blogul cu critici altfel decit cele organizate de Theophyle si prit sa stau in proprietatea mea 😉

    Dan Masca

    01/02/2012 at 11:23 pm

  • Va salut, domnule Neamtu!
   Asta cu „noch ein mal Vielen Dank” am luat-o in nume personal si va multumesc! 😆
   Aveti grija, ne-am pus toate sperantzele in dumneavoastra si va suntem alaturi!

   luminita

   01/02/2012 at 11:21 pm

   • Asta cu Vielen Dank se refera la articolul din DWelle cu criticile lui Baconschi de azi dimineata prezentate in blog. Asta ,daca tot a zis Theophyle ca eu sunt avocatul diavolului (Ma rog as fi vrut sa fiu Diavolul dar ma multumesc si cu mai putin) 🙂

    Un tanar de stanga

    01/02/2012 at 11:34 pm

    • Da, o intelesesem din prima, dar de ce nu imi dai voie sa o iau si eu in nume personal? 😆
     Cat despre ceea ce ai tot scris tu, ti-am dat dreptate.

     luminita

     01/02/2012 at 11:45 pm

 56. Politeia exprimă o mulțime de opinii corecte. Le mulțumim pentru contribuție tuturor celor care ne-au adresat critici și interpelări pertinente.

  Noua Republică nu va aluneca în anecdotica de suprafață și nu va uita niciodată care este principalul inamic al României: ascensiunea populismului USL.

  NR și PDL sunt, în continuare, planete distincte. Vedem altfel politica și reforma Statului. Deși proiectăm vise diferite asupra copiilor și nepoților noștri, e posibil să avem același coșmar: USL la putere. Cum va arăta un Guvern al României cu Ponta prim-ministru, un Bănicoiu la Tineret și Sport, senatorul Voicu la Interne? E un scenariu horror pe care trebuie să-l împiedicăm.

  Acum, câteva răspunsuri punctuale.

  Pragul electoral este per fiecare Camera, separat. Politeia spune: „NR intra doar daca face 5% cu conditia ca toti candidatii sai sa candideze numai la Camera sau la Senat”. Daca ar fi asa, ce partid ar mai fi intrat in Parlament?

  NR are informații cu privire la discuțiile din Coaliție despre sistemul de vot pentru 2012. Lucrurile sunt, deocamdată, „în coada de pește”.

  Unii preseaza pentru sistemul first-pass-the-post (FPP),asta pentru a-și salva ei (senatori sau deputați) câteva colegii. Un alt curent de opinie tinde să păstreze legea veche. Un element în plus este motivarea Curtii Constitutionale despre comasare. Convenția de la Venetia nu recomandă modificarea legii electorale în anul alegerilor generale. Asta încurajează păstrarea sistemului actual.

  Mecanismul votului simultan, dupa același sistem electoral, face ca fenomenul vote-splitting să ramână la o cotă minimală. Marea majoritate a alegatorilor voteaza la Cameră persoanele votate și pentru Senat. Noua Republică va avea candidați pentru ambele Camere.

  Politeia spune: „NR nu nu se poate irosi punind candidati intr-un colegiu actualmente PDL-ist insa in realitate « rosu » prin profilul votantilor”.

  Și totuși: atâta vreme cât exista mecanism de compensare, poate fi util ca Noua Republică (eventual la îndemnul lui Newt Gingrich) să aibă candidați și pe planeta Marte (cu cetățenie română), chiar dacă acolo ar fi un colegiu câștigat de Daciana Sârbu cu 90% din voturi. Orice vot se numără (așa cum fiecare semnătură contează, acum înainte de înregistrarea la Tribunal).

  Fie că avem un grad de compensare de 35%, fie ca este unul cu practic 100%, cum permite actuala lege, putin conteaza. Pe actualul sistem de vot, fiecare ștampilă acordată stejarului republican se va număra.

  În sistemul britanic FPP, toate voturile necâștigatoare sunt irosite în toate colegiile. Modelul FPP descurajează NR. Chiar și așa, Noua Republică poate strica grav socotelile unuia sau altuia dintre partide, căci ascensiunea unora depinde de căderea altora. Așa e-n tenis! – ar fi zis răposatul Toma Caragiu.

  Departamentul politic NR împărtășește scepticismul autorilor cu privire la profilul electoratului tânăr al PNL. Dar și aici este ceva de spus. Pentru vârste cuprinse între 18-25 de ani, cu greu se poate vorbi despre existența unui „habitus” de vot. Estimăm că în 2012, aproximativ 5% din electorat va fi la primul vot. Pentru acești tineri, NR are în pregătire mesaje sociale de implicare civică și renaștere a optimismului urban.

  NR va miza pe adevăr, nu pe calcule politicianiste. Voci ale platformei NR au libertatea de-a exprima critici punctuale cu privire la greșelile punctuale comise de oameni din toate partidele. Să nu uităm nici lecția construcției PLD, perceput ca o anexă a PD-ului.

  Simplu spus, strategia electorală NR va evolua pe trei dimensiuni.

  1. Competența („Candidatul asta este om vrednic? Știe despre ce vorbeste? Îl recunoaște breasla lui profesională?”)

  2. Empatia („Cetățeanul înțelege discursul candidatului? Resimte o emoție la întâlnirea cu omul NR și cu ideile NR?”)

  3. Identificarea („Candidatul NR este un om ca și noi, cetățenii de rând? „)

  Dacă vom construi atent pe aceste direcții, NR va aduna voturi și la țară. Ajutați de bună organizare, sprijin material și logistic, oamenii noștri și ideile noastre vor câștiga.

  Mihail Neamtu

  01/02/2012 at 11:14 pm

  • Domnule Neamtu,
   la punctul 3 imi permit sa va atrag atentia ca identificarea Noii Republici n-o sa se regaseasca in acesti „cetateni de rand”, care sa isi puna intrebarea daca si catindatul este asa, ca si ei, un om de rand.
   De fapt ce inseamna de fapt un „om de rand” in acceptiunea dumneavoastra?

   luminita

   02/02/2012 at 12:13 am

  • Draga Mihai,

   Ma bucur sa te vad la fel de energic si optimist. Din pacate, ca biet muritor trebuie sa iti asumi imperfectiunile, inclusiv acele imperfectiuni ale proiectului NR, dar pana si asta o faci bine.

   Te-am laudat, acum vine critica (nu cea a ratiunii pure, m-am lasat de fumat tigari Kant din armata, cand m-a prins capitanu’ culturalizandu-ma in toaleta unitatii).

   Optimiste mesajele transmise de tine si interesanta intentia NR de a miza pe adevar, pe libertatea de a critica punctual greselile comise de oameni din toate partidele. Sper doar ca vei extinde aceasta libertate si asupra NR pentru ca va veni si acea vreme cand NR va trebui sa se scuture de oportunistii unei meritocratii false. Era inevitabil sa apara aceste specimene, dar este pacat pentru ca si datorita lor NR stagneaza in acest moment. Se vorbeste aici despre pozitionari ale NR fata de TB, PDL, USL ETC., dar la „nivelul ierbii” au crescut cativa maracini care impedica oameni cu adevarat de valoare sa aduca o crestere sanatoasa acestei, deocamdata, miscari. Pacat de tine Mihai, pacat de atatia oameni senzationali ce deja activeaza in NR. Pacat sa se usuce stejarul acesta atat de firav.

   Dan Capitandeplai

   20/02/2012 at 3:54 pm

 57. Domnule MN,

  O pledoarie puternica, cu un puternic impact, care din pacate este citita catre cei care au facut deja alegerea intre „puiul congelat al USLUDMRUNPRPDL sau omul acesta dezghețat, viu, întreg la suflet”. Nu ar fi mai bine ca acesata calitate sa fie folosita, pentru ca este un aset asa de rar?

  zài jiàn 🙂

  eugeni

  01/02/2012 at 11:18 pm

  • Imi pare rau , comentariu desincronizat .:(

   eugeni

   01/02/2012 at 11:19 pm

 58. […] https://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/02/01/politeia-si-asumarea-unei-sustineri/ &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp Postat în Reacţie rapidă […]

 59. Buna seara, tuturor!

  Felicitari pentru analiza!

  Si un punct deja spus si de mine zilele trecute, si azi de theophyle, cetatean si altii: cativa membri NR (Neamtu, tog, etc.) ar trebui sa se concentreze odata pe strategie si sa lase micromanagementul altora. Anul acesta sunt alegeri, asta este, nu ne alegem intotdeauna deadline-ul, deci anul asta trebuie terminata o constructie care sa asigure un minim de voturi (si/sau colegii).

  Celor care se gandesc ca o constructie solida se face in timp le-as spune ca in politica (ca si in viata, in general) trebuie tinut cont mult de factorul entuziasm. Acum toate partidele sunt o apa si un pamant, poporul nu vede nicio alternativa decenta, cei deja implicati sau atrasi spre NR sunt entuziasti si dispusi la efort, fierul trebuie batut cat e cald. Daca se rateaza momentul, cine stie ce va urma … In 4 ani pot aparea alte constructii politice cel putin la fel de atractive, unii dintre simpatizanti si chiar membrii NR pot abandona lupta dezamagiti de rezultatele neconforme efortului depus, etc.

  sp

  01/02/2012 at 11:26 pm

 60. Stiu ca este tarziu – totusi anunt postare noua 🙂

  USL la Bruxelles: pozitia comunitatii Politeia

  Theophyle

  01/02/2012 at 11:29 pm

 61. Buna seara, domnule Neamtu.

  Daca ” Noua Republică va avea candidați pentru ambele Camere”, sper ca va dati seama ca trebuie sa cistigati 9 colegii electorale (6 la Camera si 3 la Senat).

  La afirmatia Dvs „Pragul electoral este per fiecare Camera, separat. Politeia spune: “NR intra doar daca face 5% cu conditia ca toti candidatii sai sa candideze numai la Camera sau la Senat”. Daca ar fi asa, ce partid ar mai fi intrat in Parlament?” va raspund ca pragul este separat pentru fiecare Camera, si ca un partid care ia doar 5% intra in Parlamnent cu conditia sa candideze doar la o Camera. Legea este clara: punctele a) si b) nu usnt cumulative, un partid intra la Camera (a) sau la Senat (b) daca face 5% la Camera sau la Senat (b).

  Daca vrea sa intre si la Camera si la Senat, nu mai este nevoie de conditia de 5%, ci de 9 colegii:

  „c) pentru Camera Deputatilor si Senat, prin indeplinirea cumulativa a conditiei obtinerii a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si a 3 colegii uninominale pentru Senat, in care candidatii partidelor politice, aliantelor politice sau electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se situeaza pe primul loc, in ordinea numarului de voturi valabil exprimate, chiar daca acestea nu au indeplinit conditiile prevazute la lit. a) sau b); (adica 5%).

  Cetatean

  01/02/2012 at 11:34 pm

 62. NRP nu a inteles un lucru esential: drama Ro nu este aceea ca „Imparatul este gol”, ci ca este gol in jurul imparatului. Mai mult, deocamdata amplifica golul.

  judex

  01/02/2012 at 11:35 pm

 63. Hai sa facem un copil, dar sa-l cresteti voi(tu, ai tai), ca eu trebuie sa-mi termin scoala si sa-mi gasesc un job. Cam asa suna „asumarea unei sustineri” – adio dar raman cu tine in gand.

  Bazine mirobolante, de 60, de 25. Aia sa fie tinta?! Sau un Theophyle, un cetatean, un tanar de stanga… etc.
  potentiali lideri responsabili, care din diferite motive nu se apropie de lopata?

  Ne multumeste oare inca o formatiune croita pe acelasi calapod gaunos?
  Pe voturi, nu pe lopeti?
  Pe multimi de muti, nu pe multimi de voci?
  Pe FILIALE, nu pe CETATI?

  Raman cu principala asteptare legata de lideri pe care am exprimat-o la articolul precedent (https://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/01/31/dl-watson-capitalism-etica-si-politica/#comment-190857). Speranta moare ultima.

  bob din lan

  01/02/2012 at 11:36 pm

 64. E prima data cand comentez pe acest blog (desi il urmaresc -si invidiez pana la moarte!:)- de mult). De aia, nici nu cutez sa umplu pagina cu nimicuri.

  E greu sa spui ceva interesant, cand atata intelighentie se lupta pentru idei; asa ca ma voi rezuma la ceva simplu:

  Sunt Calin, sunt alaturi de Noua Republica (expresia „oficial al NR” despre Daniel e fenomenala, nu m-am gandit in felul asta la prietenul Daniel dar este foarte corecta). In Cluj.

  Sunt un sceptic. Un antidogmatic, deseori. Totusi, numarul meu de telefon e in lista de contacte de mai sus.

  Mai mult de jumatate din cei de la NR sunt sceptici la origine. Asa ca nu pot decat sa ma bucur vazand uneori scepticism, pentru ca de aici ni se aduna noua numarul. Scepticii care s-au saturat de tribune.

  You are most welcome 🙂

  Morar Calin

  02/02/2012 at 12:00 am

  • salut 🙂
   Nu trebuie sa ne „invidiezi” trebuie sa te alaturi!

   Theophyle

   02/02/2012 at 12:08 am

 65. Revin dupa lectura tuturor comentariilor, vad ca am avut aceasi prima impresie cu a lui turnofftheglory, desi nu prea simpatizez NR in momentul actual. Dar cum zicea Watson… simpatiile se mai schimba. Iar critica are si ea o limita… de participatiune.

  bob din lan

  02/02/2012 at 12:06 am

 66. […] Vă recomand calduros să citiți acest dialog pe Politeia. […]

 67. Teofile tată, succesul poate fi dat doar de asocierea cu USL. Dacă matale- și Politeia- acceptați dominanța mediocrității în guvernarea ROmâniei- pentru că să fim drepți și să recunoaștem că PD-L este partidul mediocru prin excelență- atât de mediocrii că prim-ministrul României e un om care a absolvit ca principală facultate cea de Filozofie socialistă, prima generație încălțată, cel a cărui perfecțiune- și nivel de competență- era de a duce gâștele la islaz- iar așa-zisul președinte era un alt mediocru a cărui principală calitate- în afară de a-și turna colegii la Secu- era de a-i săpa prin Securitate și pentru Securitate. Nu pot să cred că un om normal- și o platformă de politică care nu e formată din pupinbăsiști- poate gândi în acest fel- decât- perfect normal- dacă câștigă grup de la dl.Băsescu și cine se alfă în spatele Domniei sale, Direcția a 6-a din Securitatea Statului Comunist.
  Revenind- oricine e mai bun decât Băsescu, oricine e mai bun decât Boc- dacă mâine va fi pusă prim-ministru doamna de la care îmi iau rația zilnică de bere- România va fi cel puțin cu 10% mai avansată decât cu dl.Boc ca prim ministru.
  Restul e furt nerușinat- vezi dna. Ghisella- pardon Vass oricum- ocupându-se de orice în afară de Kiner, Kuche und Kirche- pentru că competențele domniei sale se opresc aici- și multă multă prostie de ardeleni înceți la minte.
  Sper din tot sufletul ca NR să se rupă radical de mediocritatea și prostia PD-L și să recunoască că guvernarea Boc în integralitatea ei s-a bazat- de la Președinte și până la ultimul secretar de stat- pe oameni excepțional de mediocrii- cu o singură excepție- Raed Arafat.

  Stefan Vasiliu

  02/02/2012 at 12:37 am

  • Vasiliule 🙂
   ma faci sa rad! USL ha, ha – plamadeala securtistului care si-a turnat familia – hai fiule du-te la culcare ca e tarziu 😆

   Theophyle

   02/02/2012 at 12:44 am

   • Teofile tată, nu știu la cine te referi matale- dacă te referi la dl.Boc- care a făcut armata la Securitate- e posibil dar nu garantez. Dl.Băsescu nu cred că și-a turnat familia la securitate pentru că el însuși era securitatea iar tăticul domniei sale a devenit din o fi țăran ofițeraș în Armata Populară. Așa că, despre cine vorbim noi, Teofile dragă ?
    În plus, trebuie să fi exact ca cele 3 maimuțe- care nu văd, nu aud și nu vorbesc- pentru a nu observa că exact guvernarea Băsescu-Boc a fost cea mai proastă din toată istoria României moderne, de la Caragea vodă încoace, incluzându-i și pe legionari. Reîntorcându-mă la doamna de la care-mi iau porția de bere- și care ar fi un prim ministru pe cinste- ce crezi că ar fi făcut dumneaei ?
    1. Ar fi redus toate salariile cu 25%- așa cum face un calificat în păzirea gâștelor pe islaz, ajuns prim ministru din întâmplare și prostie ?
    2. Ar fi dat afară și redus salariile- după ce făcea oamenilor ălora o evaluare de competențe- și dădea afară și reducea salariile la alde nepoata lui Boc, alde. nepoata lui Vass, etc. ?

    Stefan Vasiliu

    02/02/2012 at 9:42 am

    • Draga Vasiliule,
     sunt sigur ca exista suficiente bloguri rosii in care puteti sa va expuneti aberatiile de gen Varanul-Antena 3. & Co. va invit sa o faceti acolo. Innuendo de acest gen nu-si gaseste locul pe blogul asta. pa!

     huniad

     02/02/2012 at 10:03 am

     • Vai, huniad, ce radical ești, parol. Înțeleg că ești de partea cea adevărată, că deții adevărul absolut și că în afară de tine cei care te contrazic sunt niște ”viermi”, ”ciumpalaci” și încă ceva- nu mai țin minte ce. Dragă huniad, sfatul meu sincer pentru tine e să ieși din casă cu o pungă pe cap- pentru rușinea de a gândi la modul ăsta- pentru că s-ar putea ca cei 99.9% din alegători care nu sunt de acord cu tine să te cam fugărească lungi perioade de timp, ca în filmele cu proști.
      În rest, te-aș invita să dai sfaturi cui ți le cere. Dacă vroiam să scriu pe bloguri roșii eram acolo- numai că dragă huniad, înainte de a da cu piatră- n-ar fi mai bine să te uiți ce poți face tu și ce pot face eu pentru Noua Republică ? Eu, de exemplu, aș putea aduce vreo 15…20.000 de votanți- oameni care ar vota cu Noua Republică pentru că au încredere în mine. Ce zici tu de asta, dragă huniad ?

      Stefan Vasiliu

      03/02/2012 at 12:56 am

      • Cred ca ati scris cam tot ce aveati de scris aici. Ultima postare cu datele despre IQ-ul dumneavioastra am sters-o asa cum v-am sters si pe dumneavoastra din lista celor care pot posta pe acest blog! PA!

       huniad

       04/02/2012 at 1:52 pm

      • Draga d-le Vasiliu, cumva acei 15…20.000 de votanti pe care ii puteti aduce sunt aidoma celor 15.000 de specialisti ai fostului presedinte Constantinescu? Nu de alta domnule, dar aceia pareau cam fantomatici!

       diablero

       09/02/2012 at 11:49 am

 68. foarte buna postarea,
  felicitari @cetatean & teofil,
  abia acum am reusit sa parcurg postarea…

  sa vedem mai departe,
  Succes!

  skorpion

  02/02/2012 at 1:10 am

  • Salut skorpi 🙂
   cam tarziu dar bine ca ai venit!

   Theophyle

   02/02/2012 at 1:11 am

   • Nu mai generalizati tinerii liberali. Eu sunt liberal, dar nu as vota cu USL pentru numic in lume.

    Alex

    02/02/2012 at 1:44 am

 69. Hai să ridic un punct de gândire alternativ vs electorat, baze electorale votanţi.
  Până la urmă, e un proces care se bazează pe mobilizarea la un moment precis(ziua alegerilor) la vot.
  Ce ştim.
  1.Persoanele în vârstă sunt cele mai previzibile în comiterea acestui gest. Electoratul PSD, pensionari.
  2.Condiţiile meteo pot influenţa participarea.
  3.Conformismul-a vota sau nu cu o formaţiune e dat de mobilizarea reţelelor locale de oameni.

  Aici revin la cuvântul reţele umane. Social Network.

  Noua Republică îşi construieşte aceste reţele, pornind de la o bază pragmatică, nevoia de semnături pentru înfiinţarea ca şi partid. Totul e centrat pe acest demers, într-o logică de creare de filiale locale care se vor cristaliza şi evident, candidaţii locali vor reuşi să magnetizeze voturile votanţilor.

  O să fiu poate amar şi cinic pentru unii, dar singurul atuu în confruntarea directă la modul construirii mesajului NR actual şi care va funcţiona dar în parametrii încadraţi e Ideea de Noutate.Suntem Noi Diferiţi.

  Va fi îndeajuns să provoace dorinţa tuturor electorilor indiferent de vârstă sau a celor scârbiţi, de a face drumul până la cabina de vot, după ce de prin 89, l-au mai făcut tot în numele acelui element. Nu sunt convins. Electoratul majoritar, va fi convins nu de o noutate, nu de discursuri ci de Avem Încredere. Iar aceea încredere se crează. Desigur, oamenii din comunităţile locale care înspiră încredere, vor avea mai mult succes, dar va depinde şi de comunicarea că Există şi Au realizat ceva. Şi aceasta se face mu pe o campanie publicitară, critică creativă preluată din marketingul publicităţii – limitele de vânzare ci pe acţiuni concrete şi directe în favoarea cetăţeanului în comunităţile respective.

  S-ar fi putut efectua abordarea construirii reţelei nu doar pe baza relaţiilor umane(aşa cum se favorizează în prezent) dar pe baza unui mesaj adaptat local.

  Să sintetizez.

  Sociologic, acum NR se adresează şi are succes limitat la oameni educaţi, antrepenori, activi într-o formă sau alta. Peste medie. Dar la vot, numeric votul academicianului este egal cu cel al ţăranului.

  Lăzăroiu când se referea că românul e de dreapta, a intuit un adevăr. În exterior, cei plecaţi muncesc şi se comportă exact ca şi electoratul de dreapta. Aici, aici ar fi fost necesară mintea unui sociolog din NR, să identifice zonele punctuale satele oraşele(şi mai interesant analizele există şi sunt gratuite, sub formă de fişiere SPSS) unde există solul politic fertil ideii de NR la un nivel de comportament de elector. Oameni care au în jurul lor exemplele acelea de reuşită, care s-au sudat în colectivităţi mai puţin sau mai mult temporare, care au o experienţă de dreapta. Fiind însă de dreapta au realizat rapid că un demers de manipulare a sistemului actual -surpasarea birocraţiei prin cumpăare (care e o vaca de muls a actualei clase politice pe lângă contractele publice) în favoarea unor favoruri individuale este mult mai utilă pe plan personal. Paradoxal, multiplicarea gesturilor respective de mică corupţie alimentează supravieţuirea actualei clase politice. Shiftul major, dacă va fi realizat atunci când acest electorat de dreapta, dinamic va fi convins că boicotarea sistemului actual politic (tăierea robinetului corupţiei) va fi dureroasă momentan, dar pe termen lung va avea doar beneficii. Aici e eşecul tuturor politicilor actuale. Dacă la nivel instituţional există succese la nivel de mentalitate individuală, nu e conştientizată problema respectivă. O altă categorie care trebuie convinsă şi de care depinde supravieţuirea politică a actualilor dinozauri sunt cei care depind de Stat.

  Revin.

  1. Strategie geopolitică necesară la nivel de localitate şi regiuni.

  2. Identificarea punctelor slabe actuale ale concurenţei- USL, PDL. Oameni corupţi, promisiuni neîndeplinite pentru viitoarele confruntări.

  3. Consolidarea şi extinderea bazei electorale.

  Adoptarea unui mesaj unitar simplu şi coerent dublat de acţiuni practice vizibile nu doar pentru proprii colegi de mişcare sau opozanţii politici.

  Vizibil pentru cetăţeanul simplu.

  Teme generale şi virale, ar fi fost în opinia mea anticorupţia şi demnitatea individuală.

  4.Pe plan intern organizaţional, adoptarea unei structuri mai necentralizate şi care nu impune roluri şi funcţii. Acelea ar trebui să fie stabilite prin competiţii pe proiecte. Ar fi trebuit o delimitare de actualul mod de a face politică. Modelul organizaţional utilizat e copy paste cu ale partidelor concurente. Nu e îndeajuns.

  5.Diversificarea canalelor de comunicare, a personajelor promovate în Media. Să spunem lucrurilor pe nume, dacă B1TV decide mâine că MN este neinteresant, dacă dl Vlaston e banat de la publicare pe contributors, nu aduce rating sau MN are gripă, NR e în criză de comunicare la nivel naţional.

  6.Construirea mesajului cu soluţii punctuale la probleme.

  PS. Poate Andrei ne explică ce se discută în şedinţele NR, în afară de extindere şi atragerea noilor membrii.

  Dacă există teme, dacă există o alternanţă a coordonatorilor locali, pe bază de competenţe anume, dacă există planificare, ce se va discuta şedinţa viitoare, dacă oamenii sunt pregătiţi la nivel de informare pe temele propuse. Pentru că cel mai mare pericol din câte am văzut, e o abordare de tip religios aşa cred că ar fi mai bine şi nu aşa e mai bine pentru că, x, y, z argumente statistice, practici de succes.

  DanielT

  02/02/2012 at 2:44 am

  • Ma bucur sa vad exprimat in clar un gand asemanator in ce priveste politica de rit nou – ce ar trebui sa porneasca la drum de la punctul 4. pentru a satisface punctul 1. prin punctul 3. 🙂

   Dar deajuns cu carcotelile. Trebuie sa dau macar o zi la lopata sa vad cati s-ar strange in cetate. Tema pentru acasa.

   bob din lan

   02/02/2012 at 6:42 am

  • Daniel,

   Depinde de ce înțelegi tu prin dreapta. Dacă faptul că ții la proprietatea ta și că ai dori ca statul să se bage cât mai puțin în ea- e OK- da, cred că românii suntem de dreapta. Dacă te gândești că 90% din cetățenii acestei țări trăiesc în mizerie grație ”bunei” guvernări Băsescu-Boc- aici cred că nu mai suntem chiar de dreapta la modul extrem de simplist la care unii văd dreapta- un anticomunism stupid- pentru că nu mai există comuniști plus râca creată exact pe modelul comunist între diversele clase . Avem nevoie și de bugetari, și de profesori, și de medici- și pur și simplu pentru că suntem creștini trebuie să ne manifestăm compasiunea- către cei care sunt cu adevărat în nevoie. Orice stat civilizat are mii de sisteme- de la nivelul statului și până la nivelul Bisericii (la Nuremberg, de exemplu, fiecare biserică catolică dă o zi pe săptămână masă gratuită săracilor orașului) de asistență socială- la noi nu se poate.
   Nu înțeleg să beneficieze de ajutorul social cele vreo 3 milioane și ceva de țărani care n-au plătit niciodată CAS- nu plătesc nici impozit agricol- se vaită că sunt săraci- i-a băgat dl.Ciorbea în sistemul de pensii- care de atunci nu mai e pe excedent- și continuă să-i păstreze dl.Boc- tot țăran și el de fel.
   În rest, hai să găsim o soluție la anticorupție prin niște salarii decente oferite celor care pot fi corupți plus orientarea DNA-ului și a altor instrumente politice acuma către zona respectivă- unde ca să obții un structural trebuie să dai din gros pentru partidul Kondukătorului luminat.

   Stefan Vasiliu

   02/02/2012 at 9:51 am

  • @DanielT: Exista si planificare si oarece nivel de informare, depinde de filiala. Eu vorbesc, cum se zice, in dreptul meu.
   Abordarea de tip religios? :)) Mai Toma Necredinciosul decat mine e greu de gasit. Nu „cumpar” tot ce mi se vinde si nici nu las pe nimeni sa-mi impuna ceva.
   De ce e, momentan, toata greutatea aparitiilor publice pe MN? Simplu: pentru ca nu poti scoate buni comunicatori peste noapte, fara o minima pregatire. Pentru ca un om foarte bun in scris, poate fi timorat de o camera de luat vederi sau de un adversar mai coltzos. Sau este un bun vorbitor si trebuie invatzat sa sintetizeze, sa nu vorbeasca in fraze de 200 de cuvinte, timp in care auditoriul deja a adaromit. Ma intorc la ce ziceam si ieri: e nevoie de timp, de modestie din partea tuturor, in a accepta ca au de invatzat. Si invatzam unii de la altzii.

   blog de caine rau

   02/02/2012 at 11:34 am

 70. Cred ca NR este primul proiect politic de natura sa aduca o scanteie de entuziasm intr-un alegator dezamagit de ce a votat (a nu stiu cata oara), asa cum e subsemnatul. Ca sa ma refer si la subiectul articolului, e clar ca NR trebuie sa „atace” USL in primul rand. Practic, desi arata bine in sondaje, USL e un colos cu picioare de lut. Evident, cei 48-52% de votanti prezumati ai USL nu sunt decat in mica proportie admiratori adevarati ai lui Ponta si Antonescu, majoritatea au o problema cu Boc, Basescu, Udrea si compania, votand USL pt. ca e singura „alternativa”. Ar mai trebui spus si ca un procent semnificativ din bazinul USL nu va merge la vot din varii motive, dar nu voi intra in detalii pe tema asta.
  Esential pt. NR este insa expunerea media. Daca oamenii NR nu apar la TV, sustinerea momentan marginala de care se bucura pe internet nu ii va aduce in Parlament. Daca analizam posturile TV de pe piata, e clar ca sansele de a aparea la Realitati sau Antene sunt reduse (nu il injura suficient pe Basescu) si, oricum, nu cred ca NR doreste sustinere din partea unor asemenea entitati. Raman asadar TVR, B1, posturile locale (n-am idee cate mai supravietuiesc in mod independent) internetul (unde sigur se poate face mai mult), atentie, posturile de radio (care au o influenta mai mare decat se crede) si mersul „din usa in usa”. Spor la treaba!

  johnny

  02/02/2012 at 10:58 am

 71. cred ca in anul de gratie 2012 internetul poate sa duca pe multi sa voteze….

  skorpion

  02/02/2012 at 11:05 am

  • Si pe multi sa se implice!

   blog de caine rau

   02/02/2012 at 11:36 am

  • De asta spun ca pe internet se poate face mai mult. Dar internetul e insuficient pt. Romania anului 2012, cred eu. Poate in Romania anului 2016, va fi suficient, dar acum nu. Cred ca la momentul de fata foarte putina lume a auzit de NR si stie exact ce este. In conditiile astea, NR risca sa nu fie votata nici de sustinatorii actuali, de teama sa nu isi iroseasca voturile pe un partid care nu intra in Parlament…

   johnny

   02/02/2012 at 11:36 am

 72. „Pragul electoral este per fiecare Camera, separat. Politeia spune: “NR intra doar daca face 5% cu conditia ca toti candidatii sai sa candideze numai la Camera sau la Senat”. Daca ar fi asa, ce partid ar mai fi intrat in Parlament?”
  (citat di MN)
  OBS. Propozitia 1 si 3 = nu inteleg clar ce vrea sa spuna. Parca n-ar fi de acord cu politeia, dar nu inteleg ce interpretare da legii.
  Legea reglementeaza 2 feluri de prag electoral (zice „sau”)- 1.numar minim de voturi
  2.numar minim de colegii – CARE SE CALCULEAZA astfel : a) la camera= nr. minim de voturi 5%
  b) la senat= nr. minim de voturi 5%
  c) la camera si senat = CUMULATIV nr minim de colegii 6+3 , chiar daca nu s-au indeplinit conditiile prevazute la a) sau b)
  Mie mi se pare clar – ca sa treci pragul electoral si la camera si la senat nu ai treaba cu 5%. Iar punctele a) si b) se adreseaza in primul rand independentilor.
  PS. Si am o rugaminte, daca imi permiteti. Vad ca toata lumea se tutuieste pe aici, mai putin cu MN. Asta da impresia ca faceti parte din doua lumi diferite si eu as vrea sa nu fie asa. Iar dialogul asta pe tema pragului electoral imi aduce aminte de parlament, unde zici ca se vorbeste pe putin vreo 400 de limbi..Pentru ca mie mi se pare ca ar fi fost normal ca unul dintre voi sa puna mana pe telefon si sa intrebe „…prietene, explica tu la la mosu cum e treaba asta, ca eu credeam ca e altfel”. Ca nimeni nu e perfect si nu are toate informatiile. Asa ca, va rog, imprieteniti-va, in primul rand !
  PS! Poate ma ajuta un membru NR ca rugamintea mea sa ajunga si la MN, ca dansul cred ca nu apuca sa citeasca tot ce se scrie pe aici.

  elablue

  05/02/2012 at 11:58 am

 73. […] Asa cum am mentionat si data trecuta, ca am vrut sau nu, am devenit un think-tank in slujba miscarii pe care am sustinut-o si o sustinem. La fel ca data trecuta, ne dorim o discutie despre ceea ce am postat. Bineinteles ca si din acesta postare au fost scoase unele elemente importante, care ar putea divulga intreaga strategie propusa de Politeia. INCA odata – este parerea noastra la nivel de take-it or leave-it. Nu obliga pe nimeni o adoptare partiala sau totala, desi cred ca datele sociologice pe care le detinem ar trebui sa produca cel putin o discutie serioasa legata de acest subiect. Vezi postare anterioara.  […]

 74. Reblogged this on Noua Republică Sibiu.

  laurentiuth

  14/02/2012 at 5:20 pm

 75. […] Asa cum am mentionat si data trecuta, ca am vrut sau nu, am devenit un think-tank in slujba miscarii pe care am sustinut-o si o sustinem. La fel ca data trecuta, ne dorim o discutie despre ceea ce am postat. Bineinteles ca si din acesta postare au fost scoase unele elemente importante, care ar putea divulga intreaga strategie propusa de Politeia. INCA odata – este parerea noastra la nivel de take-it or leave-it. Nu obliga pe nimeni o adoptare partiala sau totala, desi cred ca datele sociologice pe care le detinem ar trebui sa produca cel putin o discutie serioasa legata de acest subiect. Vezi postare anterioara.  […]


Comentariile sunt închise.