Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Vânzătorii de indulgenţe şi…asigurări

Papa Urban al II-lea a vrut doua lucruri: primul – sa cucereasca Tara Sfanta si al doilea – sa-i ierte de chinurile iadului pe pacatosii cavaleri dispusi sa faca acest lucru trecand prin sabie niste pagani. Cerificatele impartite cruciatilor trebuiau sa-i absolve de orice crima viitoare, asigurandu-le o viata viitoare in raiul pazit sub cheie de Sfantul Petru.    Vazandu-se cu certificatele in caruta, respectivii bravi cruciati au devastat putin Constantinopolul, omorand cateva zeci de mii de oameni nevinovati pe drum, printre ei si multi crestini – pentru ca avand iertarile in scris puteau sa-si permita.  Adevarul este ca teologia indulgentelor este mult mai complicata, am simplificat faptele pentru a ajunge in locul in care doresc sa ajung.

Dupa rezolvarea problemei morale si politice, lucrurile au evoluat in felul cel mai lumesc posibil. Indulgentele papale au ajuns sa fie certificate la purtator pentru fapte bune cu rasplata pe lumea cealalta. Dupa cinci secole s-a ajuns la scindarea bisericii de apus deoarece, chiar lumeste vorbind, afacerile au depasit orice proportie.    Martin Luther si reforma protestanta au reusit sa opreasca intr-un fel sau altul afacerile cu scadenta in viata de apoi.

A trebuit sa treaca inca alte cateva secole bune pentru ca politicienii sa descopere beneficiul indulgentelor pentru credinciosii si necredinciosii din electoratele lor. Problema majora ar fi ca in secolul respectiv chiar cu multe decenii in urma, oamenii nu prea aveau probleme cu lumea de apoi, ci mult mai multe cu lumea asta. Deci vasnicii politicieni trebuiau sa vanda indulgente cu scadenta pe lumea asta. Asa s-au nascut contributiile sociale, care erau de fapt niste certificate la purtator, ce trebuiau sa-i asigure cumparatorului o sanatate decenta si o tihna suficienta la sfarsitul vietii cu ajutorul unei pensii bugetare.

Problema s-a ivit cand s-a ajuns la concluzia ca prea multa sanatate contribuie la o viata mai lunga si implicit mai multi ani de pensie. In multe locuri prin Balcani s-a descoperit si elixirul care a transformat someri in puterea varstei in pensionari tineri, totul pentru a rezolva problemele din condei, trimitand si problemele si rezolvarile la politicienii care vor veni dupa ei si asa mai departe.

Ok, nu a venit nici un Martin Luther sa le dea peste nas, au venit vremurile care le-au demonstrat ca tampenia asta nu poate fi perpetuata la nesfarsit, desi noua generatie de politicieni ar fi vrut si ea cel putin inca un timp pentru aranjamente personale ca ei saracii sa nu trebuiasca sa cumpere la randul lor aceste “indulgente”, devenite fara valoare.

Pentru a rezolva problema certificatelor la purtator, politicienii s-au obligat sa imprumute miliarde, cu zecile si unii chiar cu sutele. Cand nimeni nu prea a mai vrut sa le imprumute au inceput sa-si construiasca o elaborata schema prin care isi asigurau datornicii, vanzandu-le de asta data polite de asigurare bazate pe incasarile viitoare, care nu prea mai aveau de unde veni daca lucrurile nu se aranjau la modul cel mai radical. Radical am zis? Da, radical! Problema este insa ca electoratul chiar si cei care stiu ca nu au de unde sa-si incaseze certificatele la purtator nu prea agreaza masuri radicale, in special de la cei care le-au promis cu vorbe dulci prosperitate si progres luandu-le banii si cheltuindu-i la modul cel mai stupid posibil, ca sa nu-i acuz de coruptie, nepotism, clientelism si alte “isme” neplacute.

Ce este de facut? Simplu – sa nu-i mai credem! Un popor de Toma “necredinciosii” este mult mai fericit decat un popor de credinciosi in chipurile lor cioplite si ele pe banii nostri!

122 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutare! 🙂

  Teologia indulgentelor are la baza ideea de „tezaur de merite prisositoare ale sfintilor”, din care Papa, ca un cap al Bisericii, imparte credinciosilor. Nu discutam dogmatica, semnalez doar elementul central.

  In politica nu exista nici un tezaur din care politicienii sa dea ceva. Exista doar buzunarele cetatenilor si mina lunga a statului, care ia de la unii si da la altii, nu inainte de a-si trage partea leului.

  Cetatean

  28/01/2012 at 2:59 pm

  • Buna C, 🙂
   la asta exact m-am referit cand am spus ca este mai complicata povestea. Chestia cu tezaurul papal m-a deranjat intotdeuana 🙂

   Theophyle

   28/01/2012 at 3:02 pm

   • salut! 🙂

    E asa de deranjanta chestia cu meritele sfintilor care se tezaurizeaza la dispozitia Papei, ca ma abtin sa comentez cum as vrea.

    las ca si parlamentarii trateaza bugetul de stat ca si cum ar fi un tezaur la indemina lor 😦

    Cetatean

    28/01/2012 at 3:15 pm

 2. Deocamdata atit: sint incintat, si felicitari, pentru paralela facuta intre indulgentele papale si populismul politicienilor.
  Unii ar mai crede si azi in indulgente, asa ca disparitia credulilor la cintecul de hiena, pardon, sirena, al politicienilor inca are adepti.

  victor L

  28/01/2012 at 3:02 pm

  • salut victor, facem si noi ce putemn sa difuzam ideile in chipul cel mai atragator ambalat 🙂

   Theophyle

   28/01/2012 at 3:03 pm

 3. Problema cu „Sa nu-i mai credem” e (in opinia mea) ca indeamna la anarhie. Nu-i mai credem pe politicieni, nu-i mai votam, eventual ii ignoram complet…Si ce facem apoi?
  E clar ca absolut orice politician vinde pielea ursului din padure, oricat de bine intentionat ar fi in campania electorala. Ce masuri radicale s-ar putea lua in afara contextului democratic?

  Twisted

  28/01/2012 at 3:12 pm

 4. Care sint cei ce au cumparat indulgente?
  La Bucuresti se protesteaza impotriva proiectului Rosia Montana.
  La Rosia Montana se demonstreaza in favoarea proiectului.

  victor L

  28/01/2012 at 3:31 pm

  • 🙂

   Curat, dictatura, mon cher!

   Ana

   28/01/2012 at 3:42 pm

 5. Buna
  Unde se situeaza indulgenta justitiei? De unde atata tezaur?

  ela

  28/01/2012 at 3:35 pm

  • Salut ela 🙂
   Nu stiu! Cetatean este cu justita! Sunt sigur ca o sa-ti raspunda!

   Theophyle

   28/01/2012 at 3:42 pm

 6. buna ziua,

  cred ca s-a ajuns in Ro in faza in care nu se mai crede „in nimic „, ma refer – de data asta – strict la politicieni, poporul devenind – prin sloganurile strigate in PU – un popor de toma-necredinciosul.

  Uslinosii credeau ca ei vor fi profitorii nemultumirii din PU si le-a venit bumerangul drept in moaca cu usl = aceeasi mizerie cu pdl sau fugarirea prin piata a lui ludovic orban, petrica roman, dan diaconescu si altii care au mai indraznit. au incasat niste copite meritate.

  si mai cred ca nici aceasta extrema de toma necredinciosul la modul absolut nu este buna.

  skorpion

  28/01/2012 at 3:38 pm

  • salut Skorpi 🙂
   Nu e buna? De ce? Poti sa mai ai incredere in clasa politica actuala? Nu cred!

   Theophyle

   28/01/2012 at 3:42 pm

 7. ThPh,

  nu este buna clasa politica in ansamblu, dar nici anarhie nu-mi doresc, ori unii din aceasta tara – cu ajutorul debusolatilor – asta vor, sa creeze panica si anarhie pentru ca lor le va merge mult mai bine in haos…

  trebuie altceva, dar nu se poate prea rapid…
  din pacate

  skorpion

  28/01/2012 at 3:44 pm

  • Ce legatura are anarhia cu faptul ca astia trebuie controlati la sange! TOTI! Cine e ok, drebuie sa primeasca credit – cine nu trebuie trimis acasa! Fiecare cu parlamantarii lui.

   Theophyle

   28/01/2012 at 3:47 pm

 8. de acord cu tine, ThPh, dar eu spuneam altceva
  🙂

  skorpion

  28/01/2012 at 3:56 pm

 9. @skorpi: faptul ca sub presiunea strazii ar fi posibila epurarea vechilor partide e un vis frumos,Macar ar merita sa incerce. Au curaj? sau au doar televiziuni si o armata de postaci?

  ela

  28/01/2012 at 3:57 pm

  • Ela ,buna.
   Sub presiunea strazii ar putea veni PolPot (oricum nu vine cine trebuie. Vezi revolutia franceza )
   Dar s-ar putea una militara – Parca e unu’ Gheorghe pe aici care isi ofera serviciile pentru 50% .

   Un tanar de stanga

   28/01/2012 at 4:20 pm

 10. @ela,
  cine sa incerce?
  ei?
  noi?
  🙂

  skorpion

  28/01/2012 at 3:58 pm

 11. 🙂 fiecare la el in ograda. sau?

  ela

  28/01/2012 at 4:03 pm

 12. Si Prea Fericitul Daniel este deosebit de indulgent cu guvernantii si primarii Bucurestiului. Mai ales atunci cand acestia aloca fonduri publice proiectului megalomanic din Capitala.
  In Grecia ortodoxa, Biserica Ortodoxa Greaca (si ea cu destule bube pe cap la activ) a iesit totusi public si a si luat cateva (nu multe dar a luat) masuri in sprijinul politicii de austeritate.

  ribelalu

  28/01/2012 at 4:13 pm

 13. Resalut
  – Indulgentele papale au umplut zeci de ani visteria vaticanului . Se facea stiintific , organizat si peiodic .
  Destul ca plateai si erau iertate pacatele din trecut . 🙂
  – Ultimul papa mioritic , tovarasul Ion Iliescu a dat si el indulgente cu duiumul pentru a tine fotoliul . A iertat criminalii in uniforma , a aranjat sa dispara statele de plata a fostei securitati ( sa nu stim cine era in uniforma dar nici cine gestiona banii statului ) . A facut si decrete prezidentiale de gratiere cu duiumul . Asa multi au ajuns liberi si fara pata . 😦
  -Cit despre pensi , indulgenta data dar pe banii norodului a dus la 160.000 pensionari in uniforma si care consuma exact 1 miliard de euro anual . Care bani statul ia prin imprumuturi dar bineinteles ca nu e o problema caci nu va periclita pensia maretata a nici unui politician de ieri , azi sau maine .

  Off Topic . Doamna deputat Alina Gheorghiu a raspuns e- mail trimis de mine.
  ” Ati fost sters definitiv din baza de date ” . Admir rapiditatea si sinceritatea mesajului . 🙂
  PS . Nu am primit nici un raspuns la intrebarea mea finala : ” Stimata doamna , demisia dumneavostra din parlament e definitiva , irevocabila sau doar de ochii lumii ? ”
  Rabdare si tutun . Nu sint obisnuiti oamenii astia sa raspunda pentru faptele lor . 😆

  Ștefan A.

  28/01/2012 at 4:15 pm

  • Eu zic sa cureti casuta de email cu spirt. dupa ce te conversezi cu femeile usoare. (Mama lu Voicu e de aceiasi parere) 🙂

   Un tanar de stanga

   28/01/2012 at 4:24 pm

   • 😆

    ela

    28/01/2012 at 4:42 pm

   • La Voicu cred ca este vorba mai degraba de „barbatzii ushori”, avand in vedere experientele prin care a trecut 🙂

    eugeni

    28/01/2012 at 5:27 pm

   • de retinut 😆

    vmaru

    28/01/2012 at 6:08 pm

  • 😆 salve
   „you`ve been erased „- io fi placand de Arnold Schwartzenpecker.
   o reaztie emotzionala impulsiva si de moment.
   Baza de date a domniei sale ar trebui reevaluata din cand in cand.Cred ca de cand citeste blogul asta se gandeste numai la garajul tau 😆

   mircea

   28/01/2012 at 4:58 pm

 14. seara buna Theophyle all 🙂
  Foarte sugestiva parabola 🙂
  de foarte multe ori,posibil de cele mai multe ori calitatea informatziei este cea care influentzeaza capacitatea de a construi incredere.In acelasi timp,segmentul corespunzator transmiterii informatziei poate fi parte din „lantzul trofic”,functzie de interesele sale(ale segmentului),adica denatureaza sau nu calitatea informatziei.
  Cum poate fi transpusa aceasta necesitate ce tzine de calitatea informatziei in zona controlului pe care ar trebui sa si-l exercite o societate civila per ansamblu,asupra politicienilor ?
  Incerc un raspuns.Probabil printr-o legislatzie simpla,eficienta/o lege fundamentala fara capcane si blindari ale „emanatziei”, ce ar putea tzine de un liber arbitru al bunului simtz si ,probabil,si prin calitatea omului.Cultul constiintei de neam si de sine ia uneori forme hilare.

  mircea

  28/01/2012 at 4:52 pm

  • Mircea salut.
   justitie + oprobiul public
   Eu cred ca totul porneste de la o justitie corecta

   In cca 50 de ani s-ar putea reface societatea normala , distrusa de bolsevici. O societate ca in america: Si acolo politicienii comit adulter, sau fura. Dar daca sunt prinsi oprobiul public ii scoate in afara politicii, nu mai indraznesc sa candideze. La noi nu e asa. Orice primar a vrut sa fie reales (indiferent de bube) este reales.

   As reintroduce filozofia parintilor nostri aplicata pe noi: Cei 7 ani de acasa, Daca ne amintim un decalog al celor 7 ani de acasa: sa spui buna ziua si sa zambesti, sa stringi jucariile dupa ce te-ai jucat , sa multumesti de fiecare data, sa nu arunci piinea etc …. si l-am aplica asupra noastra …. ar fi un inceput.

   Un tanar de stanga

   28/01/2012 at 5:05 pm

   • salut tds 🙂
    De acord.Ar putea fi o solutzie.Justitzia,foarte posibil,sa fie cea mai buna solutzie.
    Intr-un sistem autoritar chiar prin manipularea informatziei,inamicul binelui public e relativ ushor de identificat.Intr-un sistem cu valori democratice,de reprezentztivitate a diverselor interese(chiar opuse) cred ca se intra pe teren nesigur,manipularea informatziei putand capata valentze uriashe,capacitatea de a judeca obiectiv si sincer un anumit context dat fiind profund alterata,putandu-se ajunge in situatzia in care cantitatea este mai importanta decat calitatea.
    Tzine,consider si eu,de educatzie.E un inceput (hai ca incepui ca sa filosofez. 🙂 .)

    mircea

    28/01/2012 at 5:25 pm

  • Cateodata ma gandesc la care ar fi solutiile pentru a iesi – ca sosietate – din noroiul in care ne balacim. principala problema o identific a fi coruptia – cu motive ce tin de istorie, de mentalitatea care a fost bagata cu forta sau nu in cap romanilor ca „e bine si chiar trebuie sa primeasca ceva”, ca „ni se cuvine” si ca „nu depinde de noi sa fie mai bine”.
   Dau si un exemplu minor, am oprit langa un grup de vreo patru tineri care isi aruncau zapada din fata firmei inapoi pe sosea, si le-am spus ca nu-i bine cum procedeaza, s-o puna in laterale, morman. Am incercat chiar sa le explic ca nu numai ca aia trec cu lamele s-o ia si ei o dau la loc – deci munca in zadar – nu numai ca e risc sa derapeze unii, dar mai ales asa baga bani in plus la firmele de dezapezire – ducand astfel putin la absurd discutia. Surprinzator nu m-au injurat si cat le-am vorbit au pus zapada lateral – dar imediat ce am pornit i-am vazut in oglinda aruncand-o tot pe sosea.
   „Las’ ca merge” se pare ca e politica generala in tara asta.
   Coruptia: eu ma gandesc asa: politie, procurori si judecatori: salarii mari-mari-mari – catt ar putea sa fie presiunea pe buget? cati or fi in total? Dar facut si un corp cum a fost un State, al „Incoruptibililor”, care sa ii verifice la sange, si cum prind unul cu plicul in buzunar sau cu banutul primit in cont, la zdup cu el, pedepse grele de tot si proces la urgenta si dat exemplu pe tvr si pe unde-or mai putea.
   Cred ca frica pazeste pepenii, si mai cred ca asa s-au civilizat si nemtii, si elvetienii si americanii.
   Pai mergeam prin Elvetia pe autostrada si ma miram ca ii depasesc pe toti, m-am uitat si aveam doar 140 km/h, aia mergeau in coloana pe banda-ntai cu 120… Am scapat dar mi-a spus amicul elvetian ca am avut mare noroc, amenda de vreo 1,000 de CHF, fara discutii.
   Tot in Elvetia hotelul avea jumatate de ferestre – toate pe aceeasi parte – care nu se puteau deschise. In partea aia era doar un camp, dar amicii mei au primit raspuns de la receptie cand s-au dus sa reclame ca asa este un ordin al primariei, in urma unei solicitari a politiei…
   Nu vreau nici asa – chiar m-am gandit ca-i mai bine la noi (!!) dar ceva trebuie facut…
   Am scris cam mult, scuze dar cateodata ma apuca amocu’, de ce dracu o fi poporul asta atat de tampit cateodata? Cand sunt afara de-abia astept sa ma intorc in tara, si dupa cateva ore imi vine sa plec inapoi…

   victor.vb2

   28/01/2012 at 5:19 pm

 15. Ziua Buna la Totzi mesenii, Teophyle precum gazda, si totzi povatzuitorii de bine

  @Ela

  Are NR cont de pay pal?

  eugeni

  28/01/2012 at 5:25 pm

  • Salve eugeni
   De pe site NR , rubrica donati .

   Cont RON: RO13INGB0000999902834823

   Cont EUR: RO17INGB0000999902834848

   Cont USD: RO76INGB0000999902834853

   Ștefan A.

   28/01/2012 at 5:38 pm

 16. salut! 🙂

  Stefane, Paypal, nu cont. Nu cred ca au cont PayPal, desi asta se face repede, daca banca la care tin baietii banii e serioasa. Acum vad ca e ING. Banca scumpa, dupa pararea mea $-) ii arde la comisioane :mrgreen:

  Cetatean

  28/01/2012 at 5:40 pm

  • ai dreptate. Este cea mai scumpa banca de pe piata.

   Theophyle

   28/01/2012 at 6:21 pm

 17. Salutare ! 🙂
  Poporul asta inca sufera de comunism.
  In plus, multi s-au inamorat pana peste urechi de politicieni, asa ca nu mai observa ca in campaniile electorale sunt serviti cu gogoshele.
  Si cand apare o posibila alternativa la gogoshi, devin extrem de circumspecti.
  Unii, chiar agresivi. 😦

  Tzepelica

  28/01/2012 at 5:42 pm

 18. Tzepelica, sociologic, foarte multi din romanii de la orase datoreaza comunismului dobindirea statutului de „domni si doamne de la oras”: luati de la tara, adusi intr-un serviciu, oferit locuinta. Cum naiba sa nu se inamoreze de politicienii care ii materneaza in campanii si care le promit ca la „dau” (ca pe vremuri)?

  Cetatean

  28/01/2012 at 5:46 pm

  • Salut cetatean
   Eu nascut si crescut in marele oras care e buricul pamintului . 😆
   Emigrat de mult fiind satul sa tot fiu „tovaras”. Am ales satul nu orasul ca si aici sint domni . 🙂

   Ștefan A.

   28/01/2012 at 5:58 pm

   • eu orasean, insa vietuit multe vacante la tara 🙂 si crede-ma, cei pe care i-am cunoscut la tara in copilaria mea era domni gospodari, chiar daca avea numai 4 clase.

    Cetatean

    28/01/2012 at 6:06 pm

    • 100% adevarat. Sufletul tarii astea sunt taranii!

     Theophyle

     28/01/2012 at 6:22 pm

     • Salut ! 🙂
      Au fost.
      Taranii adevarati, cu palmele crapate de munca, cu suflete curate si plini de bun simt au cam plecat intr-o lume (poate, cine stie ?) mai buna.

      Tzepelica

      28/01/2012 at 6:27 pm

  • Da, „maretele shantiere” ale „marelui carmaci” au oferit multora (obisnuiti cu WC-ul in fundul curtii si cu frunza de brusture) confortul apei calde din perete si barfa de dupa-amiaza/duminica, la intrarea in bloc.
   Asa au aparut pe strada domnii in maieu, pantaloni de pijama si shlapi si doamnele cu bigudiuri in cap si capoate, asudate bine la subtiori.

   Tzepelica

   28/01/2012 at 5:58 pm

   • Seara buna 🙂
    Dureros adevar! Din pacate orasele dormitor in acest moment sunt sursa unor probleme reale ptr. orice guvern care va veni!
    Si daca tot ai pomenit de domnii in shlapi, am ramas cu imaginea lipita de retina a acestor domni care intrau astfel „costumati” in banca si in mana cu o geanta diplomat. Practic era costumul micului comerciant la inceputul anilor 90.

    mar

    28/01/2012 at 6:19 pm

    • Salut mar
     Amintiri frumoase din inceputul „capitalismului ” . 🙂
     Eu tin minte in 1994 cind cu amarita FIAT Uno de atunci faceam prima vizita acasa . Masina doar cu 3 usi ca emigrantul de mine nu avea economii sa pot cumpara una cu 4 usi . 🙂
     In centrul Clujului asteptam o ruda . Linga mine parca un Mercedes rosu second hand si nenea soferul iesea si el la asteptat . Cu orgoliu punea pe capota masini telefonul portabil . Care era de fapt cit o caramida fiind din primele modele de portabile . Cu receptor ca telefonul normal dar legat prin cablu de „casuta” cu bateria si electronica . Cit de superior ma privea . 🙂 Sotia mea ma suna pe portabilul meu si cind domnul capitalist imitatie a vazut ca scot din buzunar 🙂 un Motorola 8900 , a luat caramida lui , a urcat in masina si a plecat . 😆
     Sau cind in drum spre Oradea cu amarita mea de masina ma depasea valvirtej o Dacie 1300 . Care stoarsa pina la maxim reusea sa piarda si toba de esapament in momentul depasirii . Ce amintiri . 😆 😆

     Ștefan A.

     28/01/2012 at 6:31 pm

     • Da 🙂 Cea mai socanta amintire din capitalismul salbatic ptr. mine este legata tot de banca. Un nene la banca primeste extrasele de cont, semneaza ptr. primire, dupa care le strange punga sub privirile interzise ale lucatoarei de la banca. Femeia incearca sa-i explice ca tb. sa le duca la contabilitate, la care tipul vine cu o replica naucitoare….”cei aia”.

      mar

      28/01/2012 at 6:40 pm

     • buna seara

      o fi 1994 sau 1997?
      in romania gsm a fost lansat in iunie 1997

      intamplator

      28/01/2012 at 7:11 pm

      • 1995 – absolut sigur – au existat deja caramizile si in Ro
       🙂

       skorpion

       28/01/2012 at 7:14 pm

       • si cum naiba vorbeau?

        intamplator

        28/01/2012 at 7:17 pm

      • Inainte de GSM, a existat o retea cu tehnologie NMT pe 450 MHz (inceputa in 1993, iar in 1996 deja acopereau vreo 80% din teritoriu). Cred ca se chema Telemobil, apoi a evoluat in Suntel, apoi in Zapp.

       Dan99

       28/01/2012 at 7:47 pm

       • @dan99
        multumesc/

        intamplator

        28/01/2012 at 9:23 pm

    • Buna, @mar ! 🙂
     Parasutarea din mediul rural direct pe santiere a insemnat pt. foarte multi „eliberarea” de sub supravegherea comunitatii.
     Asa a aparut tzoparlanul de Bucuresti, de ex.

     Tzepelica

     28/01/2012 at 6:34 pm

     • Sau ptr. comunitatile rurale de langa orase, taranul care se plimba cu „patrunjelul” si nu numai, in sacose de la piatza, ptr. bucatareala de acasa.

      mar

      28/01/2012 at 6:43 pm

 19. http://www.evz.ro/detalii/stiri/se-intampla-deja-prima-tara-din-ue-care-isi-va-pierde-suveranitatea-963749.html

  Poate da Dumnezeu sa ne pasca si pe noi un noroc din asta , macar la justitie si finante sa avem comitet european decizional , asta ar fi ultima sansa . Suveranitatea e dusmanul cel mai mare al romanilor. Noua nici sub dominatie straina nu ni se faceau atatea nedreptati si atatea taxe cat avem cu guvernantii nostrii din popor.

  ribelalu

  28/01/2012 at 6:31 pm

  • Salut ribelalu
   Nici o sansa ca Grecia sa treca sub controlul financiar german . Ar fi un precedent si nimeni nu vrea asta din PIIGS .
   Mai degraba vor reintroduce drahma decit sa pupe pantoful nemtesc. Asa da dracului si turistii germani vor injura bine cind vor trebui sa schimbe euro in drahme pentru a vizita peloponezul . 🙂
   La romani va fi divers . Prin OUG , USL va da in concesiune ce a mai ramas din industria proprietate de stat strainilor pe ani buni . Sa aiba din ce plati in continuare pensi si salarii . 🙂 Bineinteles ca se va da ce e rentabil nu firmele in pierdere . Istoria interbelica .
   Nu e vinzare oficiala . E numita concesiune ( pe 10 – 20-100 de ani) , tot un drac.

   Ștefan A.

   28/01/2012 at 6:49 pm

   • de obicei 49 sau 99 de ani 🙂

    Theophyle

    28/01/2012 at 7:01 pm

 20. Vine frigul in Italia . 🙂
  Citez ” frig polar cu ninsori si la joasa inaltime ” .
  Ca urmare puse in alarma „organele ” cu responsabilitate in domeniu .
  Da dupa ce au descarcat toata zapada aia in RO , de unde mai vine zapada ?
  Smecher Boc asta . A dat cu lopata si a aruncat tot inapoi in nori sa cada necazul si pe altii . 😆

  Ștefan A.

  28/01/2012 at 7:09 pm

 21. buna seara/
  am citit comentariile anterioare despre NR; seamana cu discutiile din epoca comunista intre pcus si pc chinez;comunicatele spuneau ca discutiile au fost ” cordiale”

  intamplator

  28/01/2012 at 7:16 pm

  • La fel de cordiale ca intilnirile militarilor celor doua tari pe granita comuna . 😆

   Ștefan A.

   28/01/2012 at 7:30 pm

 22. sondaj pe evz.ro. De activitatea carui ministru sunteti multumit?

  Va invit sa votati sau sa va uitati la rezultate, veti avea o maaaare supriza! 😆

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-de-activitatea-carui-ministru-sunteti-multumit-963733.html

  Cetatean

  28/01/2012 at 7:23 pm

  • Primii doi si din pura intimplare sint care au la dispozitie multe fonduri pentru publicitate mass media ?
   Ce coincidenta ! 😆

   Ștefan A.

   28/01/2012 at 7:28 pm

  • Salu:) City
   Foarte interesant sondajul, intr-adevar 😆
   Azi pe la 12 tzrrr-telefonul.O voce placuta ,femeie,institutul de sondaj..n-am retzinut exact,ceva cu apa minerala
   -consumatzi apa minerala plata sau carbogazoasa?
   -da
   -deci consumatzi,dar nu mi-atzi spus de care
   -de care ce ?
   -apa minerala
   -de baut ? intreb eu
   -da,de baut
   -dar se poate folosi si la altceva ? intreb eu
   imi inchide telefonul(probabil suparata) 😆

   capitan si secund intr-un submarin
   capitanul :-cat ?
   secundul:- 5
   c.:-ce cinci ?
   s.:-ce cat ? 😆

   mircea

   28/01/2012 at 7:35 pm

 23. Chiar surpriza!
  Primele 4 locuri = cei mai huliti ministri :))

  Twisted

  28/01/2012 at 7:31 pm

  • Bine, exista stupizi care l-au votat si pe Diaconescu. Cum oare poti fi multumit de activitatea unui ministru abia numit?

   Twisted

   28/01/2012 at 7:33 pm

  • Ela
   Noi am trecut prin blocajul fondurilor gestionate de harnica ministra blonda si nenea de la mediu .
   Au fost luate si masuri dure . Infintarea unui alt minister . 🙂
   Ce riscam foarte mult e sa avem fondurile taiate pe urmatoarea transa de finantari nerambursabile UE . Alea de dupa 2013 . Conform logicii : daca nu sinteti in stare sa atrageti miliardele pina acum acordate , de ce sa va finantam si in viitor ? Si asta e o lovitura de maciuca in moalele capului pentru RO . 😦

   Ștefan A.

   28/01/2012 at 7:38 pm

   • s-a anuntat mai deunazi semnarea unui protocol bei/bm- ministerul fondurilor europene pentru cresterea gradului de absorbtie;
    mai pe sleau,vor fi platiti experti de la cele doua institutii pentru intocmire/verificare documentatii;
    cred ca s-au cheltuit sute de milioane pentru pregatirea ” autohtonilor” si cu ce ne-am ales? a povestit @huniad de un antreprenor care era la universitate;
    si mai clar:pina nu iesim din logica ” sa moara si capra vecinuliu” care acum este” si mie ce-mi iese” nu ajungem nicaieri;
    se mai spunea in postarea anterioara ca trebuie sa fie bine platiti cei din institutiile de control,justitie,politie,ca asa se va reduce coruptia;sa fim seriosi avem exemplul judecatorilor
    daca judecatorii nu au salarii mari in romania,atunci cine are? si care sunt efectele???

    intamplator

    28/01/2012 at 7:48 pm

 24. Acum citeva minute, cind am votat eu, Udrea era pe locul 1 si Funeriu pe 4. Intre timp, Funeriu a coborit.

  Semnalez ca se poate vota de mai multe ori de pe acelasi IP 😆

  Cetatean

  28/01/2012 at 7:34 pm

  • Salut!
   Daca a intrat echipa de Dane in actiune… 🙂

   Creanga

   28/01/2012 at 7:39 pm

   • Salut Creanga 🙂
    A avut Vanghelie dreptate. Astia nici sa fure nu stiu!

    Theophyle

    28/01/2012 at 7:44 pm

    • Salut Theophyle,
     Pe mine ma intereseaza cine le plateste pe aceste fetiscane sau baieti, sunt primite(primiti) cadou cu posetele sau sunt platiti(platite) din banii ministerului. Varianta ca ar fi fani infocati nu o cred in ruptul capului.

     Creanga

     28/01/2012 at 7:52 pm

     • @creanga
      e simplu,pui un angajat-ca tot e platit din banii publici- sa tot voteze vreo 2-3 zile

      intamplator

      28/01/2012 at 7:53 pm

     • Creanga,
      Pe Modrogan au un subsol plin cu baieti si fete de genul asta. Majoritatea platiti de Organizatia de Bucuresti (sti deci cine e sefa acoloa). La fel ca la PSD!

      Theophyle

      28/01/2012 at 7:55 pm

 25. Incep sa ma deprim. Se pare ca clasa politica (cacofonie intentionata si reprezentativa) este de nevotat.
  NR, care are votul meu, considera ca o dezvoltare temeinica este una metodica cu rezultate notabile si importanta mai mare, cred eu , prin ’16 sau ’20.

  PS. „Hey (St)eeeeeela” 🙂 cred ca un cont Pay Pal poate fi foarte bun. Multi, de prin cele strainataturi, nu prea se duc la banci, la ghisheu (dar cumpara/vand pe ebay – 🙂 ). Stiu catva care bucuros ar dona ceva tzechini NR daca se rezolva cu un (2-3-4) click (uri).

  eugeni

  28/01/2012 at 7:38 pm

  • rezolvam cat mai curand; am dat mai departe 🙂

   ela

   28/01/2012 at 7:57 pm

 26. doua cifre:
  bugetul de stat incaseaza zilnic:
  12,1 milioane euro din accize
  14,7 milioane euro din autorizatii si alte taxe de folosinta
  si tot zilnic aud ca se incearca reducerea birocratiei;mi-ar placea ca d-na paul vass sa calculeze si cit consuma cei care incaseaza cele 14,7 milioane

  intamplator

  28/01/2012 at 7:39 pm

  • din exemple de astea,ca exercitziu de transparentza,folosind operatzii/reguli matematice elementare,pe intzelesul tuturor, se poate construi incredere. 🙂
   De ex. csm a cheltuit aprox.150 mii eur pe 2 geep-uri(azi pe rtv, cu spycam) infinity si ml(vorbeau de consumabile,placutze de frana,inutilitate,fitze etc) ,probabil toate celelalte probleme materiale cu care se confrunta, erau puse la punct

   mircea

   28/01/2012 at 8:00 pm

   • @mircea
    corect;
    cifre seci,fara brizbrizuri
    plus&minus=
    aici poate puncta naucitor NR

    intamplator

    28/01/2012 at 8:07 pm

 27. @ intimplator
  Tipul respectiv cu „caramida” avea sigur sistemul analogic . GSM a venit dupa aia . Oricum aveam GSM eu dar si „putin cimp electromagnetic” cind eram in RO . In Cluj prindea greu dar cum mergeam spre granita cu HU , semnalul devenea tot mai tare .

  Ștefan A.

  28/01/2012 at 7:43 pm

 28. o scurta completare: cei nerabdatori cu NR; in 3-4 luni vor fi programe sectoriale;nu se pot face peste noapte
  si tot atunci vor fi si cei care le intocmesc ” in piata publica” sa le explice&promova&sustine
  pina atunci se salahoreste

  intamplator

  28/01/2012 at 7:52 pm

  • sunt 31 de filiale lansate oficial.

   ela

   28/01/2012 at 8:01 pm

 29. INIMAGINABIL !!!!!!

  Cu ocazia comemorarii zilei memoriei in amintirea celor ucisi in lagarele de concentrare naziste , a cuvintat si actualul papa ( e neamt )

  Commosso discorso del Papa:”Anche io ho perso un parente ad Auschwitz. Uno zio che cadde dalla torretta.” [Cit.]

  TRADUCERE : „Si eu am pierdut o ruda in lagarul de la Auschwitz. Era un unchi care a cazut din turnul de paza”

  Nu am ce sa adaug . 😦 😦

  Ștefan A.

  28/01/2012 at 8:01 pm

  • Omul e ramolit rau 🙂

   Theophyle

   28/01/2012 at 8:13 pm

  • cand Eisenhower a vazut grozaviile,intrand in lagare era in cumpana,sa lase sau sa nu lase ca sa se faca filme si fotografii de catre reporterii de razboi.Pana la urma decide: Trebuie ca sa fie facute si poze si filme ptr. ca sa nu existe o zi in care sa se spuna ca aceste lucruri abominabile nu s-au intamplat niciodata. 😦

   mircea

   28/01/2012 at 8:23 pm

 30. Iar este mitingeala la Universitate, au aparut si „studentii revolutionari”. Se striga „Jos …” ….”nu Rosia Montana”… „vrem libertate,jos dictatura” . Si totusi afara sunt -11 gr. , de cine sunt sponsorizati ptr. a rezista afara 😦

  mar

  28/01/2012 at 8:09 pm

  • Salut, de acei lideri ai opozitiei care nu au inteles nimic din discursul lui Basescu.

   clemycali

   28/01/2012 at 8:14 pm

   • Clemy, este dureros cand vezi atata prostie 😦 Europa si nu numai se zgaltie din toate temeliile si noi mitingim. Trist este ca am auzit oameni de la care am avut pretentii ca este de acord cu nebunia declansata la Bucuresti 😦

    mar

    28/01/2012 at 8:24 pm

    • erata: sunt

     mar

     28/01/2012 at 8:25 pm

    • Nu faptul ca mitingim este marea problema. Necazul este ca se demonstreaza impotriva intereselor nationale. Aia care zbiara in piata nu sunt cei mai mari vinovati ci cei care se afla in spatele lor. Si ce este mai trist este ca nefericitii care ingheata in piata nu-si dau seama ce fac.

     clemycali

     28/01/2012 at 8:42 pm

 31. http://delaepicentru.com/2012/01/29/%E2%97%8F-cum-se-organizeaza-un-balamuc/#comment-3506

  Cum se evita simplu cind se poate complicat . 🙂 Care complicare asigura bani unde e stabilit . 😦

  Ștefan A.

  28/01/2012 at 8:38 pm

 32. Apropo de unchiul cazut din turn 🙂

  Singurul supravietuitor de 90 de ani de la rascoala din Flaminzi e lntervievat de tvr.
  Mosul nu prea auzea bine

  Mosule, si cum a fost cu burghezo mosierimea care a adus armata
  -Ha ? Nu aud taica !
  -pai cu burghezia care ..
  -Ha ?
  -care a adus armata.
  -Aaaaa , spune mosul. Pai ce sa facem. Daca am avut ordin am tras !! ! 🙂

  Un tanar de stanga

  28/01/2012 at 8:46 pm

  • 🙂 Minunat raspuns din categoria „Unde dai si unde crapa”. Sa ma lamureasca si pe mine cineva cum dracu de a ajuns in sondajul EZ Elena Udrea pe locul doi ca ministru de a carui activitate este lumea multumita.

   clemycali

   28/01/2012 at 8:56 pm

   • Pe mine ma surprinde Borbely si Ritli 😦

    mar

    28/01/2012 at 9:01 pm

   • Ciao clemy
    Pai cum au scris comentatorii de aici , unii sint bugetari platiti sa voteze pe net ca asa ies sondajele „cum trebuie” 🙂 si altii (adica eu 🙂 ) am scris ca exact sefii ministerelor cu cele mai multe fonduri pentru finantarea publicitatii mass media trebuie sa iasa pe primele locuri . Ce , raminem fara finantare domnilor ziaristi ? 😆

    Ștefan A.

    28/01/2012 at 9:09 pm

    • Ciao Stefane. Adevarat fraita-i cu angajatii din subordinea ministeriabililor si cu ziaristii de trei lei speriati ca or sa ramana fara publicitate si concedii ieftine.

     clemycali

     28/01/2012 at 9:21 pm

 33. Se striga „Jos ” dar pe partiile de pe Valea Prahovei sunt peste 5000 de persoane, saracie mare :mrgreen:

  mar

  28/01/2012 at 9:10 pm

 34. fratilor, pai ce sondaj e asta la care poti vota de mai multe ori de pe acelasi IP? Hai ca ma autodenunt!

  1. Am votat de 3 ori cu Funeriu!
  2. Doamna Udrea nu este vinovata!

  Cetatean

  28/01/2012 at 9:16 pm

 35. La reuniunea de la Davos a venit si tanti sefa de la FMI .
  A declarat : am venit cu acesta geanta mica pentru a stringe bani la fond.” 🙂
  Sigur bogati astia invitati acolo vor da navala sa contribuie asa , benevol si fara nimic in schimb doar de dragul saracilor sau de mila UE .
  Oare tanti sefa FMI a venit cu zbor special din ala facut pentru super bogati sau a economisit venind cu un avion de linie in clasa economica ? Voi ce credeti ? 😆

  Ștefan A.

  28/01/2012 at 9:21 pm

  • cristine lagarde este un model de corectitudine si franchete/pe bune

   intamplator

   28/01/2012 at 9:26 pm

  • 😆 oficialitatzile,incepand cu cel mai inalt rang au intrare la liber.
   Totzi ceilaltzi platesc „invitatzia”.Biletul de intrare pleaca de pe la !20 mii eur.
   Poate madama se gandeshte la banii ashtia 😆
   ..
   cred ca a venit cu clasa economica.De ce ?
   Si-a luat bilet de cl.economica dar in avion se pune pe un scaun de la business class.Dupa indelungi tratative facute,pe rand,de stewardese,insotzitori de zbor,copilot si pilot,pilotul ii spune:
   -stimata doamna business class nu zboara la Davos,doar cealalta parte avionului ajunge acolo …. 😆

   mircea

   28/01/2012 at 9:34 pm

 36. a luat un Fiat UNO rosu, an fabricatie 1990 😆

  Cetatean

  28/01/2012 at 9:24 pm

 37. apropo de fiat uno; mi-a spus cineva ca uno inseamna ceva obscen in finlandeza ,si ca aia s-au distrat -atit cit pot ei-tare mult cu numele asta;(n-am verificat,doar redau ce mi s-a spus)
  la fel cu chevy nova-in anii 80 in brazilia nova=nu merge

  intamplator

  28/01/2012 at 9:28 pm

 38. pentru cine vrea sa inteleaga;si cred ca citatele din antonescu sunt cele mai lejere; n-au fost incluse cele din ultimele 2 luni;

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/portretul-viitorului-presedinte-al-romaniei-prin-intermediul-declaratiilor-251521.html

  intamplator

  28/01/2012 at 9:32 pm

 39. un barbat isteric, un frustrat politic si o nulitate zornaitoare. asta este.

  Cetatean

  28/01/2012 at 9:34 pm

  • @cetatean: prea frumos spus;
   in mahalaua copilariei mele s-ar fi spus” un c…t cu motz”

   intamplator

   28/01/2012 at 9:47 pm

   • ma exprim politicos. in campanie voi spune si eu ce stiu de la tara despre astfel de oameni 😉

    Cetatean

    28/01/2012 at 10:03 pm

 40. La B1 Tv este invitat Iulian Chifu, moderator Petreanu secundat de Boda si o tzatza, nu stiu cine este. Matura cu ei pe jos, baietii incearca sa-l manipuleze si nu reusesc, aproape ca l-a infuriat.

  mar

  28/01/2012 at 9:39 pm

 41. interesant punct de vedere&@theophyle : daca ACTA este pus in aplicare,sunt pasibil de pedeapsa preluind un link din ft?

  http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/01/27/romania-boc-snowed-under/#axzz1kmeyGXAa

  intamplator

  28/01/2012 at 9:46 pm

  • Din punctul meu de vedere ACTA este o tentativa de cenzura din partea politicienilor, a presei clasice si a industriei de divertisment speriati de forta pe care internetul o da „descultilor”. Nu stiu daca s-ar ajunge la inchisoare dar categoric va fi limitata posibilitatea de informare a oamenilor.

   clemycali

   28/01/2012 at 9:50 pm

   • eu cred ca ar putea intra in categoria drepturilor fundamentale ale omului.Au trecut anii de la inviolabilitatea corespondentzei,dreptul la informare etc.Constitutziile tarilor democratice ar trebui,cred eu,sa aiba in vedere tehnologia asta si pe langa celelalte s-o inscrie corespunzator si pe asta

    mircea

    28/01/2012 at 10:04 pm

    • ACTA este scris intr-un mod discutabil. Nu cred ca „dreptul la viata privata” sau „inviolabilitatea” corespondentei electronice este in cauza aici.

     clemycali

     28/01/2012 at 10:10 pm

     • Clemy 🙂 parerea mea este ca sub masca „furturilor electronice” de orice fel se ascunde frica de „anarhie” a politicienilor.dreptul la „asociere” -al naibii de rapid prin retzelele de socializare,pot da batai de cap mari multora ,printre care politicienii.

      mircea

      28/01/2012 at 10:16 pm

      • Exact si frica mediei traditionale ca isi pierde monopolul asupra informatiei.

       clemycali

       28/01/2012 at 10:23 pm

       • medie traditzionala care joaca,nu de putzine ori :), pe-o mana cu politicul

        mircea

        28/01/2012 at 10:26 pm

 42. si-mi aduc aminte ca tariceanu si-a dat cuvintul de onoare celor de la ford ca va face ” drumul expres ” craiova -pitesti;
  inca odata,in loc de aquaparcuri de zeci de milioane de euro la botosani,poate ca de asta ar trebui sa se ocupe si ministerul ala al dezvoltarii regionale

  Oficialii grupului american Ford prezenți în România se confruntă cu probleme legate de logistică. Atât aprovizionarea cu echipamente provenite de la furnizori cât și modalitățile de transport ale mașinilor asamblate către clienții interni și externi ridică încă mari semne de întrebare din cauza infrastructurii deficitare

  intamplator

  28/01/2012 at 9:55 pm

  • Musai o cale ferata pina la uzina ca nimeni nu duce masinile in strainatate pe remorci .
   Nu stiu cum stau cu strazile dar banuiesc ca au probleme . Remorcile alea mari pe care incap mai multe automobile au nevoie de strazi bune .

   Ștefan A.

   28/01/2012 at 10:01 pm

 43. Asta sa nu mai tot rideti de FIAT Uno . 🙂 Cu sudoarea fruntii cumparata cash si a slujit demn proprietarul pe timp de 14 ani . Nevasta a plins cind am dus masina la demolat .

  Ștefan A.

  28/01/2012 at 10:05 pm

  • Acest conţinut este indisponibil momentan
   Pagina pe care ai solicitat-o nu poate fi afişată acum. Aceasta poate fi temporar indisponibilă, link-ul pe care ai apăsat poate fi expirat, sau este posibil să nu ai permisiunea de a vizualiza această pagină.

   ribelalu

   29/01/2012 at 1:38 am

 44. Felicitari Laurei Chiriac. 🙂 A pus im dezbatere problema ultrashilor.
  nb. a mentzionat un fragment dintr-o postare anterioara a lui Theophyle -fosta Yu,
  lectzie de democratzie aplicata de partidele noastre.bun material imo

  mircea

  28/01/2012 at 10:10 pm

 45. Buna Dimineata intr-o zi geroasa,
  Postare noua!

  huniad

  29/01/2012 at 9:20 am


Comentariile sunt închise.