Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Politeia despre amânarea sentinţei în dosarul Trofeul Calităţii

Comunitatea Politeia a luat act de comunicatul Biroului de Presă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României din data de 23 ianuarie 2012 cu privire la amânarea pronunţării deciziei în dosarul Trofeul Calităţii până pe data de 30 ianuarie 2012.

Amânarea pronunţării unei decizii într-un dosar care are un puternic impact mediatic şi politic este de natură a aduce atingere atât imaginii Justiţiei în ansamblul ei cât şi încrederii cetăţenilor în capacitatea sistemului judiciar de a răspunde nevoii stringente de reformă reală.

Practica amânării deciziilor în dosare vizând oameni politici este cu atât mai regretabilă cu cât ea vine în contradicţie cu legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care a permis judecarea în regim de celeritate a dosarului Trofeul Calităţii.

Comunitatea Politeia critică practica amânărilor în dosarele care sunt dosare-test privind capacitatea sistemului judiciar de a implementa măsurile cuprinse în Mecanismul de Cooperare si Verificare („Pentru a-şi îndeplini angajamentele în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, România trebuie să adopte măsuri urgente pentru a se asigura că, în cazurile importante de corupţie la nivel înalt, hotărârile definitive sunt pronunţate rapid, iar prescrierea acţiunilor este evitată în toate cazurile” – raportul MCV din 20.07.2011).

Comunitatea Politeia reamintesc atât opiniei publice cât şi corpului magistraţilor de la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că principiul constituţional al soluţionării cauzelor într-un termen rezonabil, principiu prevăzut în art. 21, al.3) din Constituţia României („Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil”) nu poate fi golit de sens prin amânarea (de doua ori până acum) pronunţării unei decizii intr-un dosar precum Trofeul Calităţii, care vizează un fost prim ministru al României.

Formulat de @Cetatean – Politeia.

Written by Theophyle

23/01/2012 la 10:58 pm

52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rugam blogurile prietene sa se alature pozitiei noastre asa cum a fost formulata de @cetatean.

  Theophyle

  23/01/2012 at 11:00 pm

  • Count me in!

   blog de caine rau

   23/01/2012 at 11:15 pm

   • Multumesc prietene!

    Theophyle

    23/01/2012 at 11:18 pm

  • Listele sunt foarte utile, pentru viitorul lor si al urmasilor-urmasilor lor.

   Listele cu criminalii care fac justitie scapand criminalii.

   Contati ca nu se uita. Si vine vremea.

   A A

   23/01/2012 at 11:50 pm

 2. […] PROTEST CU PRIVIRE LA AMÂNAREA SENTINȚEI ÎN DOSARUL ADRIAN NĂSTASE – TROFEUL CALITĂȚII […]

 3. Eu ma raliez si am numai vorbe de dulce pentru onorabila Justitie din Romania.

  victor L

  23/01/2012 at 11:09 pm

  • Multumesc Victor!

   Theophyle

   23/01/2012 at 11:10 pm

 4. si pe blog si pe „fata cartii” – citit, aprobat, preluat!

  Sare'n Ochi

  23/01/2012 at 11:13 pm

  • Multumesc mult sare!

   Theophyle

   23/01/2012 at 11:15 pm

 5. Avem aici parcursul dosarului: din 26 februarie 2009 pina in 9 decembrie, data ultimei actializari, trecusera 1064 de zile.

  Au fost 7 aminari (dindu-se termene de 1-2-3 luni) si s-au invocat tot felul de exceptii.
  Nastase a fost audiat prima data pe 14 ianuarie 2011, la aproape 2 ani de la inceperea procesului. Doi ani de taraganeala procedurala.

  Pronuntarea sentintei a fost aminata de doua ori.

  Adrian Nastase a facut campanie pe blog si in presa, s-a plins ca este persecutat politic (un persecutat politic era demult la Canal, dupa un proces de o citeva zile sau saptamini).

  Cetatean

  23/01/2012 at 11:18 pm

  • Cetatean 🙂
   Persecutat politic au fost si tata si mama ca erau din Basarabia refugiati. Nu? Intr-o incapere in care traiau 3 oameni veneau in vizita oameni care facusera Aiud-ul, Canalul …preoti, oameni de arta, litere. Oameni condamnati in jumatate de ora, nu in 2-3 zile. Persecutatii sunt cei care sunt figuri importante in politica… acum….oameni care ‘sufera’ rau pentru ca au ajuns in CC-UTC, sau in CC … Sau oameni afiliati care fac politica prin interpusi. vezi cazul dlui Vantu…cu atatea dosare cu NUP. Pacat ca oameni inteligenti fac politica proasta pentru o tara in care oamenii nu stiu cum sa emigreze ca sa poata castiga o paine pentru familiile lor ramase aici.

   desydemeter

   23/01/2012 at 11:28 pm

   • buna seara, doamna! 😉

    Acesti pui de napirca comunista, fii de comunisti, cum e Adrian Nastase, prin incercarea de a parea persecutat politic, intineaza memoria si singele adevaratilor persecutati politic in regimul comunist. Ar merita o judecata „echitabila si impartiala” ca in regimul din care vin, ei si parintii lor.

    Cetatean

    23/01/2012 at 11:34 pm

    • Draga Cetatean 🙂
     Atunci cand esti traseist prin sotii (cazul Nastase si Ponta) devii absolut insensibil la cei care reprezinta „talpa’ tarii. Atunci cand nu dai doi bani pe cei iubiti nu poti sa apreciezi nici macar pe cei care lucreaza intr-un partid pentru tine. Ei sunt ‘masa’, ‘gloata’, care sunt adunati pentru vot si care nu conteaza apoi pentru nimeni. Se pare ca si cei de acum au uitat de ce cei care i-au votat.

     desydemeter

     23/01/2012 at 11:40 pm

     • O, da, aici ati atins o coarda la care sunt extrem de sensibil: familia si politica. Mai toti „barbatii” politici ai romaniei sunt niste curvari politici: si-au folosit sotiile (ca era prima, a doua, a treia sau a patra, nu conteaza, fara numar) pentru a urca in ierarhia Partidului sau a politicii. Nastase si Ponta sunt numele cele mai cunoscute. Curve masculine care si-au batut joc de femei credule.

      Cit despre cei de acum, bucurosi ar sari la cei de dinainte, daca taberele nu s-ar fi radicalizat din cauza lui Basescu. In defintitiv, Videanu si Nastase sunt legati de o frumoasa si veche prietenie.

      Cetatean

      23/01/2012 at 11:43 pm

   • infiorator 😦

    mircea

    23/01/2012 at 11:45 pm

 6. Total de acord! Din nou se demonstreaza ca exista doua masuri una ptr. muritorul de rand, cand se judeca cu celeritate si o alta masura ptr. cei mari, cand se cauta prescrierea termenului.

  mar

  23/01/2012 at 11:19 pm

 7. Domilor de la ICCJ, vremea „indicatilor pretioase” atit de utile carierei voastre in anii tineretii a trecut de mult . Daca totusi nu mai sinteti in state sa judecati dupa propria constinta (pe care speram ca o mai aveti ) , dati demisia toti in bloc si va ocupati de nepoti si nepoate ca simpli pensionari . Cum sta bine unor bunici care indiferent de alegerea facuta , vor avea un venit extrem de ridicat comparat cu cetatenii de rind care cu contributile lor platesc pensia dar si salariile dumneavostra .
  Macar o urma cit de mica de demnitate umana la nivel inalt ar face bine tuturor si in primul rind institutiei in care activati .

  Ștefan A.

  23/01/2012 at 11:21 pm

 8. Avocatii lui Nastase in dosarul Trofeul Calitatii:

  Lucian Bolcas. Nu mai are nevoie de comentarii.
  Viorel Ros. declaratii din proces despre client: „Atunci cand esti in prezenta lui Adrian Nastase esti obligat sa fii ceva mai destept”; „Sub masca unui personaj dur se ascunde insa o persoana sensibila”;
  Dan Cazacu. A fost si avocatul lui Hayssam. Declaratii din proces. „Ne aflam in ultimii 20 de ani in fata unui dosar eminamente politic. Este un dosar confectionat oponentului puterii. Am incercat sa va aratam ca este un dosar confectionat in laboratoarele DNA”.
  Adrian Horia Miclescu. Cine este acesta? Stenogramele Voicu:

  „Voicu Catalin: Sa unim DNA-ul cu DIICOT-ul! Ca sa pot da afara pe toata lumea.
  Matei Constantin: Da’, poate, il stie Brailoiu mai bine!
  Voicu Catalin: Purificare! Nu mai e Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Crima Organizata si Anticoruptie! Am de mult proiectul asta in cap. L-ai adus pe Miclescu de la pensie, l-ai pus acolo, ai terminat, e fiara! Dosarul “Flota” a lucrat el, tot cu Vasile Draghici, de la ei de la Constanta si cu Otel, procuroru’ asta…

  Nota mea: procurorul Otel a murit intre timp.
  Horia Miclescu: „Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca fostul procuror Adrian Horia Miclescu, a colaborat cu Securitatea.In actiunea deschisa la Curtea de Apel Bucuresti reprezentantii CNSAS arata ca verificarea lui Miclescu, in calitate de magistrat, a fost ceruta de catre Ministerul Justitiei, printr-o cerere din februarie 2005, in baza legii 187/1999.Ca urmare a verificarilor facute, arata CNSAS in actiunea depusa la CAB, a fost gasit dosarul de colaborator cu Securitatea al fostului procuror din care rezulta ca acesta a colaborat cu Securitatea intre anii 1979-1986 si in anul 1988, cand a fost abandonat din reteaua informativa” (de pe luju.ro, un comentariu).

  Astia sunt avocatii „persecutatului politic” Nastase.

  Cetatean

  23/01/2012 at 11:32 pm

 9. Nu ma pricep la chestiunile astea juridice dar merg pe mana voastra. 😉
  De acord la toate dosarele de mare coruptie,inclusiv asta.
  Cum era in comentariul ala de pe luju.Revolutzia judecatorilor 🙂

  mircea

  23/01/2012 at 11:35 pm

  • Multumim mircea!

   Theophyle

   23/01/2012 at 11:55 pm

 10. Buna seara din nou,
  De acord cu tot ce scrie cetatean si cu atitudinea Politeei. Dar ce ar mai fi de facut? Nu stiu cat de sensibili sunt cei de la ICCJ la o astfel de atitudine civica. Ma intreb cum ar reactiona daca romanii ar iesi in strada si le-ar cere sa-si faca datoria, legal, impartial, cu aceeasi unitate de masura pentru toti.
  In alta ordine de idei, am vazut la Banciu, in Piata Universitatii mai erau doar cativa nefericiti (10-15) iar cei de la salubritate faceau curatenie deja. Cred ca sedinta de azi de la parlament i-a lamurit pe multi.
  Sper ca maine sa fie ultima zvacnire.
  Cum -necum au fost scosi din piata cei cu taxa auto si revolutionarii (la asa combatanti- mai ales cei din umbra- asa mijloace de anihilare).

  cedric

  23/01/2012 at 11:51 pm

  • Multumim Cedric!

   Theophyle

   23/01/2012 at 11:55 pm

 11. Ieri, 23.01.2012 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea raspunderii magistratilor, care e de fapt o lege care completeaza legea 303/2004.

  Are numarul de Legea 24/2012.

  Cetatean

  23/01/2012 at 11:56 pm

 12. A aparut tot ieri si motivarea CCR la legea privind eutanasierea ciinilor fara stapin. Foarte interesanta motivarea. E vorba de Decizia nr.1 din 11 ianuarie 2012.

  Acus-acus trebuie sa apara si motivarea Deciziei pe legea privind raspunderea magistratilor. Va fi foarte intersant de citit. CCR a aprobat-o in unanimitate.

  Ambele decizIi ale CCR au fost luate in aceeasi zi.

  Cetatean

  24/01/2012 at 12:01 am

  • le-au pus bine impreuna 😆

   Theophyle

   24/01/2012 at 12:08 am

 13. Cetatean, care crezi ca va fi decizia CCR, poimaine, pe 25 ian, cu privire la comasarea alegerilor?
  E o decizie extrem de importanta. Eu nu-mi dau seama cum ar fi mai bine.

  cedric

  24/01/2012 at 12:09 am

  • cedric, sa fiu sincer, 50-50. nu am nici un argument care sa ma faca sa cred nici ca o vor respinge, nici ca o vor aproba. Impresia mea este ca legea a fost redactata pe genunchi si ca poate fi „agatata” ca neconstitutionala daca se va vrea. Pe de aalta parte, comasarea in sine a celor dsoua tipuri de alegere nu este neconstitutionala, insa unele prevederi ale legii pot fi judecate ca neconstitutionala, numai bine sa fie respinsa sau macar intirziata legea.

   Politic: daca se comaseaza, alegerilke se joaca tare.
   Daca nu se comaseaza, orice scenariu politic e posibil.

   Cetatean

   24/01/2012 at 12:14 am

   • Nu s-ar mai dezamorsa tensiunile daca nu ar aproba-o?

    cedric

    24/01/2012 at 12:19 am

 14. our Show must go on, cetatene!

  vorba lui cedric, un grup de manifestanti in fata ICCJ?

  skorpion

  24/01/2012 at 12:10 am

  • nu cred ca are vreun efect. insa niste bice ale MCV-ului le-ar prinde mai bine, lor si celor din CSM.

   Cetatean

   24/01/2012 at 12:15 am

 15. ok, va las. Noapte buna si pe miine! 🙂

  Cetatean

  24/01/2012 at 12:18 am

  • Noapte Buna Cetatean!

   Theophyle

   24/01/2012 at 12:19 am

 16. Draga Theophyle si Cetatean,

  Cred ca din punct de vedere legal trebuie ca aceasta comunitate Politeia, pentru avea impact juridic si nu numai consultativ, ar trebui sa fie o persoana juridica (ONG, fundatie, etc). La cat trafic si influenta are blogul asta mi se pare un demers firesc, ba chiar necesar.

  acspot

  24/01/2012 at 12:19 am

  • Eram aproape sa o facem cand a iesit NR. Nu am dorit sa creem o situatie de antagonism – le-am cedat intaietatea. Nu ne deranjaza sa ne facem auziti si asa! nu cautam influenta nici rating si nici onoruri. Noi suntem glasul celor care nu au glas intotdeuna!

   Theophyle

   24/01/2012 at 12:22 am

   • Intuiam ca ar exista un conflict de interese daca 2 mari comunitati ar activa in aceiasi directie. Divide et impera ar functiona perfect in acest caz. Poate anumite initiative demarate de Politeia ar putea fi acoperite de cadrul juridic al NR. Asta ar intari cele 2 comunitati care par ca simta la fel deocamdata.

    Energie si sanatate Theophyle. Asta iti doresc.

    acspot

    24/01/2012 at 12:29 am

    • Multumesc 🙂
     Dreptate si Fratie!

     Theophyle

     24/01/2012 at 12:30 am

 17. Noapte buna, mai vorbim si maine!

  cedric

  24/01/2012 at 12:20 am

  • Noapte buna cedric 🙂

   Theophyle

   24/01/2012 at 12:22 am

 18. Da, sigur, Politeia ESTE o comunitate virtuala care poate insa actiona cit se poate de concret! Comunicatul redactat de @Cetatean este, intr-adevar, expresia civilizata si cumpanita a opiniei membrilor acestei comunitati, deci si a mea!

  Observator

  24/01/2012 at 1:02 am

 19. @eu si copacelul ne alaturam acestui demers.

  clemycali

  24/01/2012 at 1:40 am

 20. […] Justiția tolerează mai departe amânările în dosarele care sunt dosare-test privind capacitatea sistemului….  […]

 21. Baietii astia chiar nu inteleg ca vremea lor a trecut. Acum cred ca Moscova vrea sa scape de ei, ca asa e planul de 20 de ani, ei cred ca inca nu realizeaza ca exact asta e mecanismul..

  John Galt

  24/01/2012 at 3:32 am

 22. Reblogged this on Fără buletin.

 23. Buna Dimineata,
  Postare noua!

  huniad

  24/01/2012 at 8:42 am

 24. Eu nu as fi atat de critic cu privire la amanarea pronuntarii in dosarul asta. Hai sa fim seriosi, completul de judecata care il va solutiona a accelerat cat a putut procedura in dosar. Amintiti-va de indignarea lui Ad. Nastase, care acuza „atitudinea stalinista” a completului, care dadea termene de judecata saptamanal. Nu uitati ca asta a fost dosarul in care au trebuit audiati cateva sute de martori si instanta i-a audiat intr-un an de zile.
  La fel, intr-un dosar cu sute de martori, mii de acte si completul trebuie sa aiba timp sa delibereze. Tocmai pt. ca e un dosar care implica un fost prim-ministru, hotararea trebuie sa fie nu temeinica, ci mega-temeinica. Ar trebui sa va amintiti si ca insasi legea permite amanarea pronuntarii, asa ca nu vad rostul articolului. Nu uitati ca in celalalt dosar Nastase, s-a amanat pronuntarea mai putin, dar solutia a fost de achitare. O sa mai aveti ceva de spus daca Nastase isi ia 3, 4, 5 ani cu executare?

  johnny

  24/01/2012 at 10:19 am

  • dreptul dumneavoastra – noi suntem critici.
   Nastase va primi inchisoare cu executare la Pastele caiilor!

   huniad

   24/01/2012 at 10:29 am

   • Pai atunci, daca apreciati ca oricum Nastase nu va fi condamnat, ce importanta mai are amanarea pronuntarii?

    johnny

    24/01/2012 at 12:25 pm

 25. […] Presei – 24 ianuarie / “Ziua Unirii” ianuarie 24, 2012Politeia despre amânarea sentinţei în dosarul Trofeul Calităţii ianuarie 23, 2012O revoltă diluată – Varza de Bruxelles şi ciolanul mioritic ianuarie 23, […]


Comentariile sunt închise.