Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…

Moto: Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”

Politica totalitara de care  au avut parte romanii in jumatatea de secol inainte de ’89, imbracata in minciuna promisiunii unei  vieti mai bune, a impartit societatea in dezirabili si indezirabili, cei adaptati si cei care nu s-au putut adapta. Din nefericire, momentul decembrie ’89 nu a schimbat cu nimic esenta lucrurilor nici in politica, nici in justitie si nici in  relatia dintre cetatean si stat. Cei  adaptati si dezirabili inainte de ’89 au ramas la carmele statului. Singura diferenta a fost faptul ca “neadaptatii” si “indezirabilii” compromisurilor mincinoase au avut posibilitatea sa paraseasca simulacrul democratic romanesc. Hemoragia de calitati necesare unei noi constructii sociale au generat situatia ca astazi Romania se afla aproape unde a fost la inceputurile ei democratice. Nu numai ca tranzitia nu s-a terminat, ea poate nici macar nu a inceput.

Experienta trecutului chiar cel mai recent nu este asimilata in Romania. Pataniile vechi de cateva luni sunt uitate rapid  de parca nimic nu s-a intamplat. Nesimtirea escrocilor si lipsa de “apetit” a publicului pentru a-i pedepsi pe hotii, talharii, banditii sau tampitii nationali (orice combinatie este posibila)  nu ne permite sa ne “aducem aminte” cum ne-au tras pe sfoara acum cativa ani. O societate care nu invata din experientele trecutului se va scufunda fara drept intr-o existenta colectiva.

Romania este intr-o stare de reforma continua. Zeci de reforme sunt incepute cu fiecare guvernare, primar sau consiliu local – fiecare partid se reformeaza pana isi innebuneste alegatorii si sustinatorii. Singurul lucru care nu se poate reforma este insa electoratul, care se imparte in doua categorii clare – aia de nu voteaza si ceilalti, care voteaza pentru un kilo de ulei-zahar-faina sau o promisune mai convingatoare decat a “celorlalti”.

Nimic nu se poate schimba aici, pentru ca nimic din ceea ce incepe nu se sfarseste. Justitia corupta ii face pierduti pe mari criminali ai neamului, politia ii prinde pe fraieri fara sa se ocupe cu adevarat de criminalitatea serioasa, politicienii se duc la coafor si isi vad de afaceri si “prezidentele” vorbeste la lampa, ca mde’ suntem tara democratica, fiecare are dreptul sa vorbeasca. Basescu va termina si el marea lui reforma asa cum s-au terminat toate reformele in tara asta – in coada de peste!

Written by huniad

08/01/2012 la 9:54 am

58 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata!pacat de tara asta si de resursele care le are.am vazut ca administratia prezidentiala scoate 3 posturi de consilier ptr angajarea absolventilor cu diploma obtinuta la universitati din strainatate.eu ii propun dl-ui presedinte sa faca economie la buget si sa citeasca macar odata pe saptamana ( 20 30 min) ce scrie lumea ,dezinteresata de avantajele materiale sau de ambitii de statut social-aici pe blog.eventual daca e musai sa ocupe organigrama consilierilor de stat …sa angajeze un absolvent cum a propus domnia sa, iar ptr cele 2 posturi libere sa mearga intr un weekend in bucovina ( de exemplu) si sa roage 2 dintre batranii intelepti ai satelor sa vina sa l consilieze part time .. sau prin telefon.ar avea mai multe de aflat- si in mod dezinteresat – despre ce are Romania nevoie de la acesti batrani onesti care au rezistat si furiei bolsevice din anii 50, si lui ceausescu si jafului de dupa 89.

  zigzag

  08/01/2012 at 10:23 am

  • zigzag
   😆
   Servus!
   Ma alatur si eu propunerii tale!

   maya

   08/01/2012 at 11:45 am

  • Este nevoie sa se ocupe trei posturi, nu are nevoie de trei oameni sa-l sfatuiasca.

   Hronic

   08/01/2012 at 11:54 am

 2. Salut
  Oferta este intodteauna adaptata la cerere.
  Politicianul da ceeace alegatorul rezonabil cere. Ori rezonabil este sa dai 1 kg de ulei si o diploma de handicapat decit un oras curat sau o justitie curata.
  Schimbarea exista, dar este imperceptila precum aventura constiintei

  lastnightmusic

  08/01/2012 at 10:25 am

 3. Buna dimineata 🙂
  Exista undeva o vorba, care spune ca desteptul invata din pataniile altora, prostul din cele proprii iar idiotul nu invata deloc.
  Ai perfecta dreptate cand sustii ca experienta totalitara nu a fost de loc asimilata la nivel de masa, si acum sunt multi, recunosc cu rusine chiar de varsta mea, care sunt nostalgici dupa comunism. Singura mea nostalgie legata de acele vremi e varsta biologica.
  O cura de Soljenitin, cu vizionarea Memorialului durerii (Lucia Hossu Longin – pacat ca se ocupa doar de prima parte a comunismului) si insotita de articolele lui Tismaneanu, te vindeca definitiv de nostalgii daca nu ai trait acele vremi sau nu ai invatat nimic din trairea lor :evil:.

  DanSu

  08/01/2012 at 10:25 am

 4. cele de mai jos preluare dintr-un articol al lui ionut popescu/asta ca sa vedem si jumatatea plina;
  cu sau fara basescu,cu sau fara gashcarii politici oamenii invata din ce in ce mai mult sa se bazeze pe ei;
  cei care nu voteaza ,o parte sunt dezamagiti,dar -cred ca cea mai mare parte-nu sunt interesati/ca e bine sau nu ,e alta poveste

  România pleacă la acest drum dintr-un punct evaluat, îndeobște, incorect: că ne aflăm într-o perioadă îngrozitoare. De fapt, economia noastră se află la cel mai înalt nivel! La fel și în ceea ce privește nivelul de trai! Poate suna paradoxal doar dacă suntem influențați de valul de strigăte și lacrimi false de pe ecranul televizoarelor. Dacă apelăm strict la cifre și indicatori, fără emoții și patetism, vom vedea că așa este. Și numai cifra de mai sus, referitoare la valoarea exporturilor, ne dă o imagine despre anvergura economiei românești în comparație cu trecutul. La fel și în privința nivelului de trai. Acesta se măsoară prin cifre, nu prin impresii și senzații: câte autoturisme la mia de locuitori există acum în comparație cu zece sau douăzeci de ani în urmă? Câte televizoare, câte mașini de spălat sau câți români își petrec concediul în străinătate comparativ cu zece ani în urmă? Și lista acestor comparații poate continua, iar cifrele se găsesc în anuarele statistice… După ce facem aceste comparații, putem avea o imagine exactă a nivelului nostru de trai

  intamplator

  08/01/2012 at 10:32 am

 5. Banc din anii lui Ceasca. La o aniversare a rascoalei de la 1907 merge o echipa a televiunii in Nordul Moldovei sa intervieveze pe singurul suproavietuitor al rascoalei din Flaminzi. Mosul nu prea auzea bine intrebarea repetata : Si dumneata bade ce ai facut. In sfirsit mosul raspunde Pai ce sa fac taica. Daca a fost ordin AM TRAS.

  Intre supravietuitorii lagarelor de concentrare naziste eroii au fost mai putini. Turnatorii si cozile de topor au supravietuit in general.

  lastnightmusic

  08/01/2012 at 10:34 am

 6. Buna Dimineata,
  Pentru mine este extrem de ciudat cat de putin asimilam ceea ce ni se intampla zilnic si cat de usor trecem mai departe, aproape fatalist. Sentimentul este ca majoritatea cetatenilor cred ca nimic nu poate fi schimbat si ca totul musai sa se perptueze mai departe asa cum este.

  huniad

  08/01/2012 at 10:36 am

  • Huniad
   😆
   Servus si „La multi ani” 🙂 🙂 🙂

   maya

   08/01/2012 at 11:49 am

 7. „” Singurul lucru care nu se poate reforma este insa electoratul…””
  „”Nimic nu se poate schimba aici, pentru ca nimic din ceea ce incepe nu se sfarseste. „”
  Doua cvasiconcluzii care nu sunt nici adevarate si nici constructive. Fara optimism nu putem nimic.

  tibi

  08/01/2012 at 10:38 am

  • Pesimistul este un optimist bine informat

   Lucrurile se schimba dar se schimba normal in timp indelungat. Mor cei batrini si anchilozati mental , si ramin tinerii ce au deja alta experienta si mobilitate

   Ca in timpul asta nemtii nu stau pe loc, este la fel de adevarat

   lastnightmusic

   08/01/2012 at 11:04 am

   • „Pesimistul este un optimist bine informat”

    Pesimistul nu este un optimist bine informat.Eventual un optimist (sau un realist) poate avea momente de
    pesimism. Ca si (probabil) in acest caz.

    tibi

    08/01/2012 at 12:30 pm

 8. buna ziua:
  faptul ca sunt reforme ,nu e un lucru rau in sine;
  e cert mai bine decit imobilism,inghetare;
  problema e cine promoveaza reformele ce fel de reforme si cum se formuleaza;
  cazul recent al legii sanatatii poate fi un test de formulare de reforme;pina acum stim ca sunt doua pozitii complet diferite: cea a initiatorilor legii,sustinuti de presedinte si cea a lui raed arafat care se opune ,cel putin la capitolul ” urgente”
  din cele doua pozitii poate rezulta o reforma buna;discutiile,daca ambele parti sunt inteligente si bine intentionate pot duce la cel mai mare numitor comun si o formulare aproape de optim;depinde daca vor sa discute sau daca una din parti sta pe pozitia magarului=cu picioarele intepenite

  intamplator

  08/01/2012 at 10:40 am

  • Intimplator
   😆
   Buna ziua!

   La propuneri de reforme sintem cei mai tari!
   Ideea este ca cele mai multe ramin „intepenite” in proiect dupa valuri,valuri de discutii, chiar daca intentia initiala a fost pozitiva, iar cele care intr-un final sint aprobate, sint modificate ulterior ici pe colo prin partile esentiale .

   Depinde de cit de mare/puternic este grupul de presiune/interese!!!

   maya

   08/01/2012 at 12:06 pm

 9. neata,

  si care varianta a legii sanatatii este mai buna?
  a lui Basescu? a lui arafat?

  skorpion

  08/01/2012 at 11:07 am

  • neata skorpi, arafat nu este de acord cu modificarile aduse in sistemul medical de urgenta, unde -zic eu – are ceva experienta.Arafat nu s a referit la toata legea ci doar la partea sistemului de urgenta.

   zigzag

   08/01/2012 at 11:22 am

  • skorpion
   😆
   Servus!

   R.Arafat nu doreste privatizarea sistemului de urgenta/smurd si sigur stie ce spune!NU s-a referit la lege in ansamblul ei!

   De exemplu, daca se suna la 112 cine decide daca anunta smurd de la stat/smurd privat -particular?
   Cine va avea aceasta decizie in mina? Un fir rosu la minister?La guvern?

   maya

   08/01/2012 at 11:54 am

  • @skorpion
   buna ziua; @zigzag a punctat si asa am scris si eu: e vorba de sistemul de urgenta cu care arafat nu a fost de acord si am mai spus ca discutind,argumentind se poate gasi compromisul
   care varianta este mai buna? habar n-am/nu ma pricep
   pot spune un lucru:am fost inainte de anul nou sa vizitez un prieten la fundeni; show de marci scumpe auto in parcare;intreb;sunt ale doctorilor ” bugetari” ;nu am nimic cu doctorii,trebuie platiti bine,ca nu mi-ar placea sa ajung-Doamne fereste-la un chirurg care in loc sa se concentreze pe operatie se gindeste unde e mincarea mai ieftina;n-as fi nici de acord ca toti doctorii sa fie platiti egal,nu sunt egali ca in orice profesie

   intamplator

   08/01/2012 at 1:06 pm

 10. Poate ca suntem vinovati , dar Romania e tara care a alearga mereu dupa un tren al altora, nu are obiective proprii. Poate e gresit ceea ce spun dar mai toate imperiile care au ajuns aici, au ajuns spre finalul existentei lor. De fiecare data a trebuit sa ne adaptam altor civilizatii si obiceiuri acesta e motivul pentru care parem a fi in urma.Problema noastra ca ar trebui sa iesim din chestia cu subzistenta poporului roman si sa ne propunem alte scopuri care sa ne faca sa fim deasupra vremurilor nu sub vremuri.

  bigone

  08/01/2012 at 11:24 am

 11. Se termina si smecheria asta de Dambovita la un moment dat. Pentru ca se termina banii! 🙂

  Cum altfel credeti ca a iesit la suprafata povestea cu subminarea economiei nationale (Ion Niculaie & co), credeti ca a fost premeditata? Nu, nici pe departe. Acum vrem nu vrem uite ca trebuie sa luam taurul de coarne, sa definim termenii si tot ce am lasat pe mai tarziu.

  Ca altfel ne ia Gaia. Daca deja nu ne-a luat.. 🙂

  John Galt

  08/01/2012 at 11:28 am

 12. Buna ziua si buna sa va fie inima!
  😆

  Excelent material; ma regasesc in rindurile scrise cu atita talent si patos de catre Theophylle!
  Razbate din el multa,multa tristete!
  Tristetea lui Theo-Phylle, a mea, a ta, a noastra, a celor ca noi!

  Trist e ca „lor” nu le pasa!

  maya

  08/01/2012 at 11:44 am

  • Servus maya 🙂
   La Multi Ani si multa sanatate 😆

   huniad

   08/01/2012 at 12:00 pm

   • 😆
    Multumesc frumos!

    maya

    08/01/2012 at 12:07 pm

 13. deci arafat sustine ambulanta doar in sistem de stat, nu si privat, asta ar fi diferenta…

  skorpion

  08/01/2012 at 12:34 pm

  • exact/asta este diferenta/in rest nu are nici un bai!!!
   Diferenta este insa foarte,foarte mare!!!

   maya

   08/01/2012 at 12:36 pm

 14. Si cind te gindesti ca Ioan Ilici Iliescu,vorba lui I.Cristoiu, are secretara si masina la scara din 1945! 😦
  Asta da consecventa! 😦 😦

  maya

  08/01/2012 at 12:35 pm

 15. o zi buna tuturor!
  io am fost la un botez ieri. si nu mai am varsta pe care credeam 😀
  asa ca am lipsit complet motivat de la dezbateri.

  Sare'n Ochi

  08/01/2012 at 12:58 pm

 16. apropo de chestii incepute si neterminate: mai stie cineva ,ceva de nicolaiciuc?

  intamplator

  08/01/2012 at 1:49 pm

 17. Ha, ha – Decizie CEDO -reducerea salariilor cu 25% respecta drepturile omului
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11137821-hotarare-cedo-reducearea-salariilor-25-respecta-drepturile-omului.htm

  mar

  08/01/2012 at 2:03 pm

 18. salutare! 🙂

  Unde-i Danilet care doreste sa „aplice direct legislatia UE”, fara ignorind controlul de constitutionalitate al CCR atunci cind vine vorba de drepturile omului?! Unde-s cei de la ICCj care urlau catre CCR ca se incalca drepturile omului? Unde-i tribunalul Valcea?

  http://www.contributors.ro/administratie/cand-tribunalul-valcea-se-viseaza-cedo/

  „Concluzia mea e alta : la fel ca si in cazul sporurilor salariale pe care si le-au acordat anul trecut magistratii de la ICCJ care au dat Guvernul in judecata si chiar si-au cistigat salarii marite in instanta (era si culmea sa piarda procesele !), avem de-a face cu un precedent periculos prin care Justitia se substituie Parlamentului ca unica autoritate legiuitoare si incalca legea votata de Parlament si aprobata de CCR, aparent in numele apararii drepturilor omului insa de fapt in numele unei interpretari voit eronate a jurisprudentei CEDO.”.

  Am scris asta in noiembrie 2010.

  Cetatean

  08/01/2012 at 2:30 pm

 19. sa isi dea foc la toate diplomele si la toata cariera Sandeii din ICCj care au adresat CCR sesizarea de neconstitutionalitate:

  http://www.legestart.ro/Decizia-872-2010-referitoare-obiectia-neconstitutionalitate-dispozitiilor-Legii-unele-masuri-necesare-vederea-restabilirii-echilibrului-bugetar-(MzU2MDQy).htm

  „In temeiul prevederilor art. 146 lit. a) din Constitutie si al art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, la data de 15 iunie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite [adica aproape toti sandeii!!!] a solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra constitutionalitatii dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

  „Dispozitiile legii criticate se situeaza sub auspiciile art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, dreptul la salariu, dar mai ales drepturile care decurg din contributiile in cadrul regimurilor de securitate sociala, cum este dreptul la pensie, constituind drepturi patrimoniale, care intra sub protectia acestui text”.

  Niste cretini.

  Cetatean

  08/01/2012 at 2:35 pm

 20. „Prin decizia de inadmisibilitate pronuntata, Curtea [CEDO] a reamintit ca dispozitiile Conventiei nu confera un drept de a primi un salariu intr-un anumit cuantum„.

  Ce au luat-o in fraza USL si Sandeii 😈

  Cetatean

  08/01/2012 at 2:37 pm

 21. Avem o Justitie de te doare capul, si „reformisti” de ti-e rusine de tineretea lor, ca o irosesc aparind un sistem corupt, in loc sa faca altceva mai bun.

  Cetatean

  08/01/2012 at 2:39 pm

 22. Buan ziua,
  cetatean, stiam de la inceput ca ai dreptate, acum a venit confirmarea de la forul cel mai inalt, invocat adesea de incompetentii nostri. Crezi ca o sa zica ceva? Vor trece cu nesimtire peste asta si-si vor sustine in continuare interesele.
  Oricum, inca odata felicitari pentru tot ce scrii!
  Dar te-ai gandit bine, nu esti „om politic” asa cum crede Danilet?
  Ca si cand oamenilor politici le-ar merge capul cat de putin.

  cedric

  08/01/2012 at 2:44 pm

  • salut, cedric 🙂

   My foot om politic, nu sunt si nu voi fi inscris niciodata intr-un partid. Iar citirea corecta a legilor nu este monopolul unora care se dau „reformisti”.

   Din pacate pentru Sandei, si din fericire pentru noi, CEDO a spart in bucati argumentul cu „aplicarea directa” a legislatiei UE. Avem doua exemple de aplicare „directa” gresita. Danilet poate sa strige pe toate ulitele ca nu trebuie inscrisa in Constitutie obligatia magistratilor de a se supune deciziilor CCR, ca asta ii poate aduce pe biectii magistrati in conflict cu legislatie europeana care trebuie aplicata „direct”, eu sustin ca deciziile CCR sunt inca un salutar filtru in calea unor aberante deciziile ale Justitie romanesti nereformate, corupte, incompetente si care face politica sub masca aplicarii „directe” a legislatiei UE.

   Cetatean

   08/01/2012 at 2:53 pm

 23. Danilet, intr-o controversa cu mine:

  „Problema pe care eu o sublinez si vad ca se trece cu usurinta peste ea (si aici cred ca e singurul aspect serios in care ma contrazic cu @cetatean), este ca uneori legislatia UE contrazice legislatia Romaniei. Atunci Constitutia tarii – art 148 alin.2 – spune ca trebuie sa aplic direct legislatia UE„.

  Am vazut cum e cu aplicarea „directa” a legislatiei UE pe care o vor sandeii:

  1. Si-au acordat singuri sporuri salariale argumentind ca aplica „direct” legislatia UE impotriva discriminarii la care erau supusi magistratii.
  2. Instantele din tara anulau legea de taiere a salariilor si deciziile CCR pe motiv ca ele aplica „direct” jurisprudenta europeana.

  de fapt, Justitia facea politica [dintr-o anumita orientare politica], sa o spunem raspicat si fara sa ne ascundem.

  Cetatean

  08/01/2012 at 2:47 pm

 24. skorpion,
  referitor la ce vrea Arafat, are un interviu recent pe hotnews, daca il gasesc ti-l arat.
  Eu am inteles ca ceea ce nu i se pare lui in regula cu noua lege a sanatatii este introducerea denumirii de SMURD pentru toate ISU din sistem, adica orice ambulantza, indiferent ca e din sistemul de stat sau din unul privat, sa fie asimilata cu SMURD.
  Ori Arafat a construit SMURD-ul care asigura urgentzele medicale din RO la standarde occidentale, si nu este de acord sa fie confundat serviciul lui de urgentza cu celelalte, asta era ideea.

  luminita

  08/01/2012 at 2:55 pm

 25. C. chapeau bas 😀

  mar

  08/01/2012 at 2:58 pm

 26. nu eu, mar, CEDO, chapeau, ca ii face praf pe Sandei si pe politicienii iresponsabili care invoca o Justitie romaneasca inselatoare care vede pentru unuii numai „drepturi” iar pentru altii numai „obligatii”.

  Cetatean

  08/01/2012 at 3:00 pm

 27. Cetatean,
  parafrazand un clasic in viata, zic si eu
  ” Daniletz, nici nu stii cat de mic incepi sa fii!”
  de-o sa-i trebuiasca Monei Pivniceru mai intai o lupa sa te vada, apoi un microscop de ultima generatie…si in cele din urma o sa te fixeze cu un bold in insectarul ei.
  :mrgreen: 😆

  luminita

  08/01/2012 at 3:15 pm

 28. asta cu cedo e stirea lunii
  se dovedeste inca odata ca multi judecatori suun facuti pe puncte

  intamplator

  08/01/2012 at 3:19 pm

 29. Buna seara la toa ta lumea 🙂

  Va invit sa vedeti Bazilica San Vitale:

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/01/08/arta-bizantina-6-bazilica-san-vitale/
  🙂

  desydemeter

  08/01/2012 at 3:26 pm

 30. superb, stimata doamna! 🙂

  Cetatean

  08/01/2012 at 3:39 pm

 31. cum sa nu umi placa? am o feblete pentru bizantini 🙂

  Cetatean

  08/01/2012 at 3:46 pm

 32. Sal`tare, popor ! 🙂
  Saracia + ignoranta = materia prima adecvata pt. manipulatorii indelung exersati in comunism, la lovilutie, la mineriade etc.
  Un popor usor de pacalit cu promisiuni desarte, aruncate la cos imediat dupa castigarea alegerilor.
  „Ei cu ei, noi cu noi”… 😦

  Tzepelica

  08/01/2012 at 4:39 pm

 33. Buna Ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  08/01/2012 at 5:02 pm


Comentariile sunt închise.