Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2012: An electoral – “începuturi”

Nu sunt politolog si nici macar nu cred in aceasta disciplina, de alfel onorabila si interesanta pentru cei care  o practica. Bineinteles ca sunt tipare sociale care pot fi adaptate unor activitati politice intr-o tara sau alta, chiar sunt si similitudini si pot fi gasite si aplicate in comportamentul comun al unor societati (tari, state, popoare) diferite, cu trasaturi comportamentale similare. Verzele romanesti nu sunt pentru a fi mancate de capre si caprele de acelasi gen nu pot deveni lupi in mentalul colectiv latino-balcanic, maximul posibil sunt vulpile, pentru asta este nevoie insa, de o alta fabula.

O privire, chiar precara a “istoriilor” recente ale catorva partide din regiune si la vest de noi pot indica concluzii interesante, care pot fi (sau nu) aplicabile si pe meleagurile noastre. (1) Partidele NU se reformeaza, ele se destrama, unesc sau consolideaza;  (2) Grupurile “reformatoare” sunt impinse la marginile consensului partidului si de acolo sau se rup de masa partidului pentru a se uni cu alt partid, sau dispar;  (3) Restructurarea partidelor poate avea loc numai dupa un esec electoral si niciodata in timpul guvernarii;  (4) Schimbarile de lideri se produc numai prin “puci” cvasi democratic sau prin consens de compromis intre aripile partidului; (5) Liderii de compromis sunt cei mai durabili in conducerea partidelor lor; (6) Putini lideri in functiune au reusit sa-si impuna urmasi si in nici un caz urmasii numiti nu au reusit sa se mentina.

Electoratul romanesc este mult mai putin captiv decat se considera. Exista un element care nu este luat in calcul – influenta pe care o au cei plecati afara asupra familiilor lor, care sunt ajutate financiar de aceasta diaspora. In 2012 in Romania sunt mari sanse pentru un  schimb de putere, indiferent ce va face sau nu va face coalitia de guvernamant. Numai o noua forta politica va putea stopa reintoarcerea PSD la guvernare prin sinteticul USL.

Contrar conceptiei ca politicienii dispar pentru ceea ce au facut, eu sunt convins ca ei dispar pentru ceea ce nu au facut. Intr-un stat democratic, dupa alegeri politicianul ales poseda doua lucruri esentiale, un capital de incredere si o sumedenie de promisiuni pe care le-a facut pentru a fi ales. Teoretic, politicianul trebuie sa-si “cheltuiasca” capitalul respectiv cat mai incet posibil si sa incerce sa-si respecte cat mai multe din cele promise. Mentinerea capitalului pentru un nou ciclu (mandat) se face prin indeplinirea unei AGENDE promise.  Axioma prezentata este exact cea care defineste profesionalismul in politic.

Cel mai mare pericol / oportunitate pentru  politicianul modern este media electronica, adica televiziunea. Ispita politicianului in contact cu media este enorma. Intrebarea pe care un politician inteligent (putini la noi) trebuie sa si-o puna este cum poate fi el eficient in fata mediei si care sunt platile aferente, in plus sau minus, pentru contactul pe care-l va avea cu electoratul sau prin patrunderea lui mediatica in casa electorului. Gandirea “ante” este la fel de importanta ca gandirea “post”, adica omul trebuie sa stie cum sa apara (ante) si dupa emisiune (post), trebuie sa stie ce sa faca pentru a promova / repara impresia facuta.

Dilema politicianului profesionist este una de echilibru. El si ideile lui, partidul din care face parte, electoratul lui, electoratul antagonist si impactul pe care-l are in fata camerelor de luat vederi. Arta existentei politice in fata mediei se numeste PRIORITATE – care sunt lucrurile pe care le poti transmite si pe care nu le poti transmite. Raportul intre onestitatea personala si restrângerile apartenentei partizane poate fi factorul care aduce popularitatea unui politician. E bine de inteles acest lucru, in special de cei care isi fac aparitia acum pe scena politica romaneasca. Un prim articol despre “electoralele” din 2012. Vor mai urma.

Written by Theophyle

03/01/2012 la 5:08 pm

67 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. „Contrar conceptiei ca politicienii dispar pentru ceea ce au facut, eu sunt convins ca ei dispar pentru ceea ce nu au facut.”
  …uneori.
  Iata un contraexemplu: eu cred ca anul 2012 va fi dominat de intrarea lui Iliescu in istorie, alaturi de domnitori ca Stefan, Mihai sau Mircea, si asta tocmai pentru ceea ce a facut: asa cum domnitorii amintiti si-au dedicat viata luptei impotriva inchinarii tarii otomanilor, lesilor sau austro-ungarilor, tot asa si Ilici si-a dedicat viata luptei impotriva cuceririi tarii de catre romani. Cred ca va fi decorat pentru asta cu medalia pe care o merita.

  judex

  03/01/2012 at 5:30 pm

  • Salut judex 🙂
   Pe Iliescu il asteapta un coleg raposat cu gloane comandate de el. Dupa judecata respectiva Iliescu nici in iad nu va mai avea un job bunicel. Direct la smoala 🙂

   Theophyle

   03/01/2012 at 5:34 pm

   • Theo, cred ca pe Iliescu mai curand il bantuie (…decat asteapta) „colegul” de care spui. Si mai cred ca de-acolo i se va si trage, dar in mod indirect. Nu uita ca mai toate iesirile din scena ale sefilor comunisti au fost folosite de urmasii acestora ca rampe de lansare, prin mazgalirea cu smoala a portretelor pe care tot ei le-au pictat. Asta este regula marionetelor, peste tot in lume, chiar daca acest Pinocchio pare facut dintr-o esenta mai dura…Cam atunci se va incheia si actualul ciclu istoric care, pentru mai toti istoricii nostri, de la Crin la Cioroianu si Djuvara, pare sa fie indecriptabil.

    judex

    03/01/2012 at 5:57 pm

    • Istoria noastra este plina de bicisnici deveniti eroi post-mortem (si viceversa). Ilici nu va fi iertat de nimeni a avut el grija de asta 😆

     Theophyle

     03/01/2012 at 6:01 pm

    • Judex,

     Crin in aceeasi fraza cu Cioroianu si Djuvara?, dezamagesti maitre.

     eugeni

     03/01/2012 at 6:09 pm

     • …regret, iti atrag atentia ca eu am fost primul dezamagit.
      A-i cuprinde pe cei trei in aceeasi fraza este infinit mai putin grav pentru cei doi corifei ai adevarului istoric decat actul a se fi bagat ei insisi in aceeasi oala, cu Crin pe post de capac: PNL (ma rog, PNL fiind un partid mic, as putea sa-l numesc olita.

      judex

      03/01/2012 at 10:53 pm

 2. buna seara,
  glumind serios, cea mai mare reformare a unui partid am vazut-o, tineti-va bine, la PD; a trecut de la socialisti la dreptaci cit ai clipi.

  victor L

  03/01/2012 at 5:33 pm

  • Victor 🙂
   Hai sa fim seriosi. 🙂 majoritatea au ramas fesenisti 😆

   Theophyle

   03/01/2012 at 5:35 pm

 3. Theophyle,
  dupa vorba veche: lupul isi schimba parul/da` naravul ba 😛
  Pentru cei sastisiti de cozonac si vin, ceva mai sec, niste cifre:
  http://cursdeguvernare.ro/eficienta-pe-orele-lucrate-in-pib-ul-economiilor-dezvoltate-caracteristicile-europenilor.html

  victor L

  03/01/2012 at 5:41 pm

  • Ambele articole chiar foarte bune 🙂

   Theophyle

   03/01/2012 at 5:53 pm

 4. @judex,

  spui asa:
  eu cred ca anul 2012 va fi dominat de intrarea lui Iliescu in istorie

  ce sa inteleg din asta?
  – ca iliescu va muri in anul 2012?
  sau
  – ca iliescu va fi dirijorul principal si decisiv al uslinosilor cu ocazia alegerilor din noiembrie 2012? si ca uslinosii vor cistiga alegerile, ceea ce eu sincer nu cred..

  sau mai exista si alta varianta la care nu m-am gindit
  🙂

  skorpion

  03/01/2012 at 6:15 pm

 5. deja este obositor acest lazaroiu
  🙂
  nici nu-l mai cred, sic!

  skorpion

  03/01/2012 at 6:29 pm

  • Tare imi pare rau 😦

   Theophyle

   03/01/2012 at 6:33 pm

   • tu zici ca ar merita sa tin cont de prezicerile lui a la vanessa si …..vrajitoarele arestate?
    :mrgreen:

    skorpion

    03/01/2012 at 6:41 pm

    • @Th, skorpion:
     Lazaroiu a fost prevestitorul cel mai timpuriu al destramarii USL (ceea ce eu nu am crezut niciodata, ba chiar la un moment dat am propus un pariu cu miza asta), asa ca discursul lui de acum nu ar trebui sa mire pe nimeni. As spune chiar ca dintre cele doua variante – adica USL pierde alegerile, conform crezului meu, vs. PSD pierde alegerile pe mana lui ilicita, conform previziunii SL – viziunea lui SL este cea mai putin radicala, pentru ca, desi @eugeni va obiecta, eu cred ca PNL este concurentul lui Ilici la aceeasi pagina din manualul de istorie, unde se vorbeste de sfarsitul imposturii). Daca, insa, USL se va destrama totusi inainte de alegerile parlamentare, atunci acest lucru va face instantaneu din SL cel mai puternic om politic din Ro, odata cu probabila retragere a lui TB in sferele OlimpuElui. De ce ? Pentru ca in acel moment SL va fi perceput mai mult decat vizionar si comunicator…

     judex

     03/01/2012 at 9:29 pm

 6. salutare! 🙂

  Lazaroiu: lansezi o petarda. Dusmanii se tem ca urmeaza o racheta. lansezi a doua petarda: dusmanii se tem ca vine o racheta mai mare. Lansezi o a treia petarda: dusmanii incep sa creada ca nu ai deloc rachete. Lansezi o a patra petarda: ti se trimite o galeata cu apa rece cadou, sa iti bagi capul si picioarele, sa te racoresti.

  Cetatean

  03/01/2012 at 6:36 pm

  • Buna seara C. 🙂
   la nivelul formelor fara fond 😦

   Theophyle

   03/01/2012 at 6:38 pm

   • salve, Theophyle! 🙂

    Lazaroiu trebuie sa princeapa ca daca vrea ca profetiile sale sa fie crezute, e cazul sa mai scoate si niste realizari palpabile, nu doar vorbe in vint despre ce va fi si cum va fi. Acuma, eu stiu ca el vrea sa induca un efect in USL, mai ales in liberali, insa nu m-as baza prea tare pe chestia asta, ca obtine efect invers in partea dealalta: demobilizeaza oamenii de buna credinta.

    Cetatean

    03/01/2012 at 6:41 pm

    • A devenit deja obositor. Omul trebuie sa mai faca ceva in afara declaratiilor „bomba” 😦

     Theophyle

     03/01/2012 at 6:44 pm

    • oamenii pusi cu spatele la zid reactioneaza imprevizibil. apoi, am vazut si am aplicat in mai multe campanii – oamenii nu tin niciodata cu Goliat, mai ales in fata plapandului David 😀
     asa ca s-ar putea ca, intr-adevar, Lazaroiu sa obtina efectul contrar. desi cred ca ceea ce face sunt baloane meteo – se testeaza atmosfera.

     Sare'n Ochi

     03/01/2012 at 8:54 pm

 7. da, si io ma inscriu la cei dezamagiti de tacticile lui Lazaroiu 😉

  victor L

  03/01/2012 at 6:45 pm

 8. Liberalii, sau cum se numeste acum adunatura condusa de Antenescu, sunt irecuperabili. Lazaroiu isi pierde timpul trimitand sageti sau petarde sau rachete catre ei.

  valentin

  03/01/2012 at 6:55 pm

 9. Io cred ca Iliescu nu va muri niciodata, nu degeaba i se spune Ion Intaiul Nemuritorul.
  Cand s-o hotari sa plece nitzel el se va duce sa puna de-un consens cu nea Nicu si sinistra.

  luminita

  03/01/2012 at 7:06 pm

  • Sper ca inainte de a muri sa-si ingroape partidul pe care l-a creat!

   Theophyle

   03/01/2012 at 7:09 pm

   • El le-a creat pe toate… „Partidul e in toate”…

    Hronic

    04/01/2012 at 12:14 am

 10. Buna seara,
  inca o parere de spre profetiile lui Lazaroiu (pe care eu nici nu ma mai obosesc sa le citesc):
  http://www.reportervirtual.ro/2012/01/profetiile-mucenicului-sebastian.html

  cedric

  03/01/2012 at 7:12 pm

 11. Vremea profetiilor a trecut. Lazaroiu ar face bine ori sa intre in NR, ca tot a incurajat-o, ori sa candideze la Primaria Capitalei, ori sa isi tina gura.
  E deja prea, prea obositor. Ori esti profet pe bune, si atunci iti freci miinile in tacere vazind cum incet-incet vine faina la moara (si numai tu stii asta), ori nu esti decit un individ oleaca mai istet decit altii (aia din USL), pe care vrei sa ii duci in directia „profetiei” tale.

  Insa miza nu e spargerea USL, nici citi liberali tradeaza, ci intrarea NR in Parlament. Or, dupa ce ai batut la hadarag cu Alba ca Zapada, cind apare, tu stai pe tusa si ii urezi mult noroc. Ce dracu’, ori suntem golani ori nu mai suntem.

  Cetatean

  03/01/2012 at 7:22 pm

  • Adevarat ai grait prietene!
   Din nefericire el s-a dus sa lucreze la Bondrea! Cine stie poate se razgandeste!

   Theophyle

   03/01/2012 at 7:29 pm

 12. Dupa ce ai lucrat pentru Basescu, ar trebui sa iti fie rusine chiar sa intri in cladire la Bondrea pentru altceva decit pentru o urgenta fiziologica.
  Insa cine stie, poate il convinge pe Bondrea sa acorde burse de scolarizare celor in USL. Nu le-ar strica, sunt unii de acolo care nu cunosc nici cele mai elementare reguli ale vorbirii corecte.

  Cetatean

  03/01/2012 at 7:32 pm

  • Sic transit gloria mundi!

   Theophyle

   03/01/2012 at 7:45 pm

 13. Romania de ce nu a putut realiza ceea ce a realizat Polonia? Cred ca raspunsul este Iliescu si mentalitatea comunista inradacinata adanc in romanul de tip nou si as mai zice si calitatea celor care aglomereaza bisericile noastre la pupat de moaste :
  http://www.ziare.com/europa/polonia/tara-in-care-bisericile-sunt-mai-pline-decat-carciumile-1142904

  cedric

  03/01/2012 at 7:46 pm

  • salut Cedric 🙂
   tragic de adrevarat!

   Theophyle

   03/01/2012 at 8:22 pm

 14. Ce e enervant la noi in Romania e continua reciclare a unor rebuturi „fesenistice” indiferent de partid, de fapt aici e problema noastra. Ma astept ca un perdant ca Geoana (de ex) sa se recicleze in cine stie ce lider de partid care culmea o sa intre si in Parlament. Eu nu ii inteleg pe cei care voteaza perdanti – ai pierdut o data, de doua ori nu mai ai ce cauta in politica.

  bigone

  03/01/2012 at 7:53 pm

  • bigone salut 🙂
   raspunsul clasei politice la calitatile electoratului.

   Theophyle

   03/01/2012 at 8:09 pm

 15. Buna seara, buna seara.
  NR va fi un factor important in alegerile din acest an cu o conditie: sa nu faciliteze o victorie a USL. Teama mea este ca NR nu va fi suficient consolidat pana la alegerile viitoare si ca va reusi doar sa ia voturi de la PDL facilitand astfel un scor disproportionat de mare ptrr USL.

  clemycali

  03/01/2012 at 7:55 pm

  • clemy buna seara 🙂
   cred ca supozitia lui C, este cea corecta. PDL stie ca a pierdut urbanul si sansele lor sunt primarii din rural, deci asta e si da, aici este si oportunitatea NR. Daca vor sti sa o exploateze corect.

   Theophyle

   03/01/2012 at 8:15 pm

 16. clemy, NR nu ia voturi de la PDL decit in masura in care PDL insusi se duce spre bazinul electoral al PSD si isi pierde in mod natural pe adevaratii suporteri de dreapta.

  La alegerile partiale din Neamt s-a vazut clar ca PDL va avea o strategie de refugiere in zona colegiilor rurale. Strategia lui Pinalti a fost cistigatoare: baronul sau baroneţul local ca pivot, pomeni electorale cit incape, candidatul prezentat ca „omul nostru” („omul baronului”), ceva lucrari publice in an electoral.

  PDL se „dezurbanizeaza” la nivel electoral si are tendinta de a vina colegiile „facile”, rurale. Insa asta e stretegie de supravietuire, de partid-balama, de haita veche reunita in jurul unora ca Blaga, de oportunism politic comod si caldut ca a Elenei Udrea, de obraz gros ca a lui Videanu, de tupeu ca a lui Popoviciu ori Banias.

  PDL isi alieneaza electoratul urban si NR trebuie sa fie prezenta la momentul oportun pentru a-l recupera.

  Cetatean

  03/01/2012 at 8:03 pm

  • La asta nu ma gandisem. Dar sa vedem daca NR reuseste sa aiba structuri suficient de puternice si candidati buni ptr a recupera electoratul de dreapta din urban care probabil nu se va prezenta altfel la vot. PDL nu are cum sa castige alegerile. Eu tot sustin ca daca va reusi sa ia 25% la alegeri poate sa considere scorul o victorie uriasa. Cheia se afla in scaderea USL cat mai mult, daca se poate sub 40%.

   clemycali

   03/01/2012 at 8:20 pm

 17. Ziua buna, sara buna,

  NR poate avea o nisha electorala aparte puternic ancorata in populatia urbana, chiar si ceva rural. Din pacate nu il vad decat pe MN. Cand nu este el este cam liniste. Sper din toata inima sa nu fie decat impresia mea.

  eugeni

  03/01/2012 at 8:21 pm

 18. Mai exista un motiv pentru care cred ca NR are o sansa uriasa sa intre in parlament cu ajutorul la electoratul urban dezamagit de fesenismul PDL:

  http://www.mediafax.ro/politic/liderii-psd-s-au-plimbat-prin-delta-si-au-realizat-ca-nu-le-convine-comasarea-alegerilor-8654996

  „Aceleaşi surse au arătat că au fost analizate şi rezultatele de la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din Neamţ şi Maramureş, concluzia fiind că PSD nu are resursele financiare disponibile pentru a face faţă actualei puteri.

  „Nu avem cum să ne luptăm decât să încercăm să exploatăm nemulţumirea electoratului mai cultivat şi mai informat. Va trebui să avem o strategie specială în acest sens„, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea partidului [PSD]”.

  PSD si-a dat seama ca PDL a ramas descoperit pe zona urbana. De aia ii vor impinge in colegiile urbane pe liberali.

  Insa eu cred ca daca NR prezinta in minim 9-10 colegii urbane candidati credibili, intra in Parlament.

  Cetatean

  03/01/2012 at 8:22 pm

  • Periculoasa impingerea liberalilor catre colegiile urbane ptr ca exista tendinta unei parti a electoratului urban de a vedea in PNL alternativa (desi nu este vorba de asa ceva) ptr ca „da bine” se te declari liberal si sofisticat.

   clemycali

   03/01/2012 at 8:27 pm

  • Am citit. O greseala. Blaga nu va reusi mare lucru dar asta denota pana la urma o strategie a disperarii.

   clemycali

   03/01/2012 at 8:28 pm

   • se cearta, se impaca atunci sa se voteze ei intre ei 😦

    Theophyle

    03/01/2012 at 8:31 pm

  • Mortal!!! 😆

   Theophyle

   03/01/2012 at 8:30 pm

 19. Off topic,

  Il vad pe kim un, imbracat la 4 ace, tinand de mana pe militarii in lacrimi. Nu ma asteptam, nevoia de atingere fizica este tipica la un anumit tip de personalitate. Sa vedem ce se mai intampla pe acolo.

  On Topic (oare? :))

  Impresia mea este ca Lazaroa se considera un super/extra/mega inteligent. De aceea regulile nornale nu se aplica lui. Tot impresia mea este ca daca este mai inteligent decat aproape toti USL si majoritatea PDL totusi nu este super/extra/mega :).

  eugeni

  03/01/2012 at 8:30 pm

  • salut eugeni 🙂
   deci avem o noua expresie 😆 super/extra/mega!

   Theophyle

   03/01/2012 at 8:40 pm

 20. Seara buna
  1- alegerile se cistiga la tara , unde masa e mult mai „sensibila ” la cadouri numite pomeni . 🙂
  2- NR sa vedem daca va reusi sa devina partid in timp util pentru urmatoarele alegeri .
  3- Alegerile inseamna bani multi de cheltuit si „trupe” pe teren . Ca urmare , activarea relatilor cu personaje non populare 🙂 nu e altceva decit recunoasterea ca acesti oameni au „painea si cutitul” alegerilor in mana . Ca doar numirea ministrilor in primul guvern Boc a fost pe baza de „recunostinta fara de efortul depus ” in alegeri si nu pe baza de merit . A trebuit sa se imputa rau de tot situatia economic finaciara pentru a cauta oameni mai capabili . 🙂
  4- @ Victor L . Nu am personal nimic cu doamna Udrea dar personal cred ca e o carierista avida de putere dispusa la orice pentru a ajunge si mentine „la butoane” . Nu a facut o minima autocritica legat de blocarea fondurilor europene catre ministerul ei . In schimb a sarit repede cu gura sa dezvinovateasca activitatea ai care citez : ” nu e in sarcina nostra controlul contractelor ” . Ma intreb atunci ce rost mai are un astfel de minister . Doar sa elibere banii ? Aduc aminte ca acesta doamna a vehiculat si idea candidaturii doamnei Macovei la primaria Bucuresti . De ce nu se „sacrifica” dinsa personal pentru acest post tinind cont ca a fost „propulsata” sefa coordinator in organizatia PDL Bucuresti ? Cumva ambitile ei personale sint mult mai ridicate , la nivel de ministru cel putin si cauta sa se elibereze astfel de o concurenta infinit mai bine pregatita ca dinsa profesional ?

  Ștefan A.

  03/01/2012 at 8:51 pm

 21. bunä seara,
  ce este mai grav, sunt escroci si oameni mizerabili, cum face DD la OTV.

  butonand, m-am oprit o clipä, nu am mai auzit in toatä viata mea, ordinärii,

  minciuni si fantezii bolnave.unde este procuratura, cum e posibil.

  cum este posibil, ca C N A. sä lase astfel de hazna, ce nu face decat
  sä distrugä poporul roman. e grav, e foarte grav.

  dragii mei, sunt total scarbitä, cum sä inainteze poporul roman, este degradant si
  total primitiv, ce face DD, este expresia tembelismului.
  scenarite de oameni bolnavi, cu care, vrea sä influentzeze oamenii simplii.

  DD .se bazeazä , pe colaboratorul felix securistul, de aia isi bate joc de orcine
  si minte ordinar.

  theo- nona

  03/01/2012 at 9:13 pm

 22. noapte bunä.

  theo- nona

  03/01/2012 at 10:08 pm

 23. Buna seara 🙂
  In ciuda acuzelor aduse lui Lazaroiu, cred ca mici rosaturi in bazele USL-iste nu strica de oriunde ar veni. In fond sa nu neglijam previziunile auto-indeplinite.
  Marturisesc ca nu le-am citit (previziunile), Dar ma voi stradui in saptamana urmatoare sa le citesc.
  In rest ma aliniez parerii gazdei noastre, electoratul (indiferent ca e pasiv- nonvotant sau activ) a inceput sa o ia mult inaintea politicienilor, iar cucerirea ruralului va fi mai degraba o infrangere a la Pirus decat o victorie a la Pirus pentru PDL. Obstinatia cu care-si scoate in fata Blegistii,Udristii si Videnistii este o manevra perdanta care nu arata decat lipsa de imaginatie si raspuns inadecvat la provocarile anului ce urmeaza. Pentru ca mai degraba 12/12/12 12:12 se va indeplini decat revenirea acestor personaje in prin plan. La fel ca uzatii Antonescu, Vozganian, Mitrea & Bombo, Vadim & Becali si alte si alte personaje roase de vremi si vreme si incompetente dovedite.
  Cu riscul sa sochez pe multi, DD (TV) va fi un concurent serios (ca pondere – nu ca mesaj). Problema este ca va fi concurent al cui? Pentru ca daca va concura cu partidele clasice, previziunea mea este ca nu numai va intra in parlament, dar va deveni o balama mult mai curtata (desi mai neserioasa) decat UDMR.
  Nu e un scenariu optimist.. 👿

  DanSu

  03/01/2012 at 10:27 pm

 24. NR va lua mai multi votanti de la PNL decat de la PDL. PNLul nu mai e deloc cool de cand s-a aliat cu PSD si Voiculescu. PDL se pozitioneaza bine, dupa parerea mea. Electoratul de pe bloguri si sfera lor de influenta vor ceva nou si asta va fi oferit de NR si mult mai probabil Noua Dreapta.In nici un caz nu vor vota cu PDL chiar daca ar fi compus doar din clonele Monicai Macovei si ale lui Steve Jobs.
  Momentan insa prestatia NR este sublima dar lipseste cu desavarsire. Nici eu nu vad pe altcineva in afara de Neamtu, nu vad un mesaj coerent, nu vad o diferentiere, nu vad actiuni, nu vad iesiri in spatiu public. Ce e pe bloguri e irelevant ca numar. Nu asa castigi voturi, cu cine stie ce articolase. Nu vad energie, nu vad forta acolo. Parca s-au nascut batrani.
  Daca nu scot rapid in fata ceva figuri carismatice si neisterice nu au nici o sansa.

  valentin

  03/01/2012 at 11:07 pm

 25. buna seara;
  diagrama: eu am inteles ca aparatul local este ” decidentul” si asa e corect;
  acum in iowa are loc caucusul republican;cine a avut curiozitatea sa urmareasca desemnarea candidatilor celor doua partide in us si-a dat seama de ce inseamna civism ,participare,interese;
  acum acolo problema este undeva,de nuanta,:poate un mormon sa preia mesajul americii profunde sau nu;si fermierii aceia din iowa isi pun aceasta problema si ,CULMEA, ” sofiticatii,eteroclitii” din california tin cont de bunul lor simt!
  noi ,dezbatem aburelile lui lazaroiu sau cite grame de zahar va da pontantonescu ori blaga&co
  colac peste pupaza apare unu’ ca mneamtu care propune ” sapte pasi” si deja este suspectat de ” el lidero maximo”
  de potentialii lui sustinatori;cum naiba sa concureze pentru voturi asta cu sapte pasi ai lui cu ala care ” da” 25mii euro la tot poporu’
  se pot face jde de teorii si aiureli si ” calcule”
  alegerile din anul asta se vor decide la budapesta/se scufunda ungaria ,se sperie romanii si voteaza” corect”
  ” se scoate ” orban orice este posibil,inclusiv dd sau vadim redivivus
  ca pensionar ” care este” sper ca anul asta mama prostilor va avorta;dupa aia poate sa faca tripleti

  intamplator

  03/01/2012 at 11:16 pm

 26. intamplator

  03/01/2012 at 11:22 pm

 27. Noua Republica nu mai are timp sa intre in viteza necesara F=mxa ca sa darime. A trecut deja un trimestru iar locomotiva doar pufaie

  Mihai Neamtu vrea sa fie el singur acolo Fondatorul. Pina acum ar fi trebuit vreo 5 MN. care sa acopera toata suprafata. Ziceti ca de ce nu fuge Lazaroiu sau alti telectuali cunoscuti in bratele NR ? Pai ii accepta Fondatorul ?

  Un tanar de stanga

  03/01/2012 at 11:46 pm

  • NR s-a nascut avindu-l ” moasa ” pe Lazaroiu. Din pacate fatul este „mort”. La fel ca Lazaroiu.
   Sigur, eu cred in minuni.

   Dan Masca

   04/01/2012 at 12:03 am

   • Lazaroa nu e mort de loc Dane. Asa lupta el la baioneta 🙂 sa bage zizania intre psd si pnl
    Dar ma rog, „puristii” strimba din nas 🙂

    Un tanar de stanga

    04/01/2012 at 12:10 am

 28. Exista exemple de pirati care au cistigat alegeri in citeva luni. Dar ei au pipait bine de tot atuurile ai oportunitatile si au atacat decisiv. Din pacate NR se misca batrinicios, folosind metode de acum 100 de ani.MN este un tinar batrin. Nu va reusi decit sa ciuguleasca ceva de la PDL – Dupa cum se exprima nici nu isi doresc ceva mai mult . Din pacate pentru noi toti 🙂

  Un tanar de stanga

  03/01/2012 at 11:55 pm

  • Erata: am vrut sa pun 😦

   Un tanar de stanga

   03/01/2012 at 11:57 pm

  • TDS,

   Este si impresia mea. de tanar batran. Nu stiu daca MN vrea sa fie „Fondatorul” sau ceilalti ezita sa intre in NR.
   Btw TOG are un post fain.

   eugeni

   04/01/2012 at 12:21 am

 29. Nu cred ca NR e moarta, la fel cum inca nu cred ca e vie.
  Deocamdata e un construct in commenturile noastre, pana ne vom hotara si noi sa iesim la bataie.
  @TOG a facut-o, la fel ca multi altii, momentan suntem pe margine si comentam…
  Nu-mi place pozitia asta, la fel cum nu-mi place propria pozitie, dar (urasc sa o spun) eu inca nu ma pot implica din motive strict personale (la un moment dat pot deveni vulnerabil ca persoana). Sper ca anul acesta sa depasesc motivele, dar pana atunci oricum nu-mi plac pozitiile defetiste de dragul defetismului si nici acuzele personale de dragul acuzelor personale.
  MN nu m-a dezamagit pana acum pentru ca nu astept sa devina supermanu-ul povestilor. Ce astept de la NR este normalitate. Si normalitatea insemna inclusiv intepaturi sau zgarieturi. NR este dupa mine un potential urias, care intr-o forma sau alta se va materializa. Indiferent de Nemteanu, Vlaston & Co. Nu trebuie ca indivizii sa-mi placa, trebuie sa fiu (sau nu) de acord cu ceea ce sustin ei.
  @Tog, @Andrej si altii ca ei arata ca miscarea are potential, ca acestia nu sunt ca Monica Macovei in PDL.
  La fel cum nu astept minuni nici de la NR. Astept variante difeite de „raul cel mai mic”.

  DanSu

  04/01/2012 at 12:32 am

 30. Tom Gallagher spune: ” […]Din acest motiv, este de sperat ca recentul atac-şoc prezidenţial să devină un imbold puternic pentru toate acele voci determinate să continue lupta pentru asanarea vieţii publice. Românii trebuie să realizeze în cel de-al doisprezecelea ceas că traiul lor ar fi mult mai suportabil în absenţa corupţiei omniprezente şi că nu au voie să lase soluţionarea acestei probleme în seama politicienilor. Nicicând România nu a avut mai stringent nevoie de cetăţeni cu puternice convingeri civice ca acum. Dacă Noua Republică doreşte cu adevărat să-şi facă intrarea pe scena politică a ţării, atunci acesta ar fi un moment propice. ”
  @UTS : din cate stiu, NR a lansat deja campania de strangere de semnaturi. Pentru o miscare pornita pe internet, care are acum in jur de 20 de filiale, o structura de conducere si a strans si ceva bani, in doar 3 luni, eu zic ca nu se misca batrinicios.

  Twisted

  04/01/2012 at 12:34 am

 31. Buna Dimineata!
  Postare noua

  huniad

  04/01/2012 at 7:04 am


Comentariile sunt închise.