Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2012 – Anul apocalipselor neserioase (II)

Continuarea articolului de ieri. Civilizatia Maya (Maia sau Mayaşii) este una din cele mai longevive, complexe si misterioase civilizatii, care au existat vreodata. Civilizaţia mayaşă a atins apogeul în perioada 300-900 d.Hr., etnogeneza fiind necunoscuta. Calendarele (au doua) şi astronomia Maya sunt de o precizie uimitoare. In anul 2004, dupa o munca uriasa de aproape un secol a fost in sfarsit definitivata decodarea limbii Mayaşe. Descifrarea codexurilor descoperite, scrise cu “hieroglifele” mayase, a fost finalizata, dandu-ne posibilitatea de a cunoaste parte din cultura si istoria acestui popor. Maya au stapanit teritoriile bogate in metale (inclusiv aur), jad si absidian.

Cel mai interesant subiect in cercetarea acestei civilizatii sunt cele doua calendare. Primul, un calendar astronomic solar (xiuhpohualli) de 365 de zile, asemanator cu cel pe care-l folosim noi, si al doilea un calendar „biologic” (tonalpohualli) format din 260 de zile ale gestaţiei umane. Relationarea celor doua calendare printr-un sistem numerologic sta la baza astrologiei, prezicerilor si teologiei mayaşe. Predictiile profetice se faceau pe baza unor permutari intre cele doua, desi matematica mayaşa a fost considerata intodeauna drept una extrem de sofisticata (sigur a fost la timpul ei), astazi un elev mediocru in clasa a  a 11-a le poate calcula.

Popol Vuh/Voh – este tot ce a ramas in scris despre mitologia Mayaşă. Emisarii civili si in special clerul catolic au facut tot ce a fost cu putinta pentru a distruge cultura si traditiile  mayaşe, in special tot ce au scris ei. Din fericire acesta prigoana a opus o parte din clerul catolic, care au devenit cu adevarat dizidenti ai politicii de distrugere. Acestia nu numai ca au ascuns o parte din manuscrise, dar au si transferat in scris traditiile orale, cateva generatii dupa cucerirea teritorului mayaş pentru a putea pastra  cultura si memoria istorica a unei civilizatii milenare. Popol Vuh este Geneza mayaşa si contine majoritatea elementelor mitologice ale mayasilor. Citind Popol Vuh, nu poti sa nu-ti amintesti de tezele lui Jung, care vorbea de o memorie (amintire istorica):  avem elemente din cartea biblica a Facerii, avem o divinitate suparata pe ce a creat, avem un potop si avem o nou inceput, avem elemente din   mitologia greaca si din cea romana, avem frati care se impaca mai bine decat Cain si Ebel si care ies sa combata fortele raului asemanator lui Gilgamesh si pana la urma avem genealogia triburilor care inca o data ne aminteste de biblie. (Mai multe puteti citi si pe blogul de carte).

Scrisul maya foloseste logograme complementare unor glife silabice, foarte asemanator logic de scrisul japonez modern (numai logic). Exploratorii europeni din secolul al XIX-lea le-au denumit impropriu heroglife, gasindu-le asemanatoare cu cele egiptene, nimic mai gresit.  Deoarece folosirea logogramelor si a glifelor nu poate forma un alfabet, scrisul mayas are deci un silabar (syllabary). Silabarul mayas este compus din 800 de semne diferite cu care se faciliteaza compunerea oricarui text. Spre exemplu, pentru a reproduce activitatea scrisului (vb. a scrie) sunt folosite 2 silabe tz’i si b’i formand impreuna cuvantul tz’ib, adica scris.  Probabil ca limba scrisa nu a fost si limba vorbita de poporul maya, ci un dialect folosit de elitele maya si de preotime, ca lingua franca. Acest dialect, numit probabil Ch’olti, este probabil strata (nivelul) cea mai veche a limbi maya, probabil rafinata de secole.  Una din problemele dificile in descifrarea scrisului maya a fost directionarea scrierii (de sus in jos, combinat cu stanga dreapta si invers). Directionarea ciudata a scrierii a fost impusa (dupa parerea mea) de constrangerile arhitecturale ale monumentelor inscriptionate.

Calendarul Mayaş este unul din cele mai complicate subiecte pe care cineva si-ar propune sa le explice. Exista doua posibilitati: prima, simplificarea pana la absurd a acestui calendar, simplificare care ar da loc unor interpretatari aberante, de felul 21/12/2012, sau complicarea explicatiilor (la nivel stiintific), si atunci iti pierzi musterii. Am sa incerc o simplificare putin mai complexa. Important de mentionat ca matematica Mayaşa era bazata pe sistemul numeric Vigesimal (adica baza-20),  noi ne folosim pe un sistem decimal (baza-10), calculatoare pe un sistem binar (baza-2). Mentionarea evenimentului (descrierea lui) ocupa mai putin loc decat data evenimentului. Mayaşii erau fanatici in legatura cu exactitatea calculului calendaristic, vom vedea cum si de ce, in postarea viitoare. Un eveniment in calendarul Mayaş arata, ca, asa – vezi imaginea din stanga.

In calendarul nostru (Gregorian) putem reprezenta o data in felurite feluri, de exemplu  Luni, 28/12/2009 (atunci am facut calculele); daca suntem in America putem scrie  aceeasi data Monday, 12/28/2008, si putem mentiona un eveniment, sa zicem 3 zile pana in Anul Nou 2009. Putem reprezenta data noastra si in felul in care Maya o faceau:

Data = 28/12/2009

Luni = O zi dintr-un ciclu de 7 zile  numit “saptamana a 52-a”
29 = O zi dintr-un ciclu de 28, 29, 30 sau 31 de zile (durata unei luni Gregoriene)
Decembrie = O luna dintr-un ciclu de 12 care are acest nume.
363 = O zi dintr-un ciclu 365 days
2.0.0.8 d.Hr. =  un ciclu care reprezinta o numaratoare de ani de la nasterea lui Iisus.
Eveniment = trei zile inaintea anului nou 2.0.0.0.9

Traducand aceasta reprezentare in Calendarul Mayaş, lucrurile ar arata cam asa:

Data = 7 Manik’, 10 K’ank’in  12.19.15.17.7

Manik’= O zi dintr-un ciclu de  20 de zile numit Tzolk’in
7 = O zi dintr-un ciclu de 13 zile
K’ank’in =  Un ciclu de 18 luni (Haab)
10 =  Unul dintr-un ciclu de 20 de zile
12.19.15.17.7 = un ciclu care reprezinta o numaratoare de ani de la nasterea natiunii Mayaşe.
Eveniment = 13 zile pana la sfarsitul celui al 15-lea Tun (an), atunci data va fi 12.19.16.0.0

Destul de simpla reprezentarea comparativa. La un singur lucru cerecetatorii nu au gasit raspuns in nici o inscriptie mayasa descifrata pana astazi – de ce calendarul mayas incepe cu data de 13.0.0.0.0 ( paralela cu data de 11 sau 13 August 3114 î.Hr. Care ar putea fi raspunsul poate il vom descifra in viitor, sau poate niciodata. Un singur lucru pate fi sigur, pe 21 sau 23 Decembrie 2012 va incepe un nou ciclu cu 13.0.0.0.0. al doilea sau poate al 14-lea, cine stie?

Pentru cautatorii de senzatii si apocalipticii – aveti mai jos alinierea galactica pe data cand calendarul maya se va termina. Aceasi alinere a avut loc si in cateva date anterioare, exemplu: 23 Decembrie 1870   – absolut nimic notabil nu s-a intamplat in istoria omenirii; 22 Decembrie 1941 – desi o zi pe la inceputul celui de al II-lea razboi mondial, nimic notabil. Personal, datorez putinul pe care-l stiu in aceasta limba, Lindei Schele  care ne-a parasit din nefericire mult prea devreme.

Written by Theophyle

02/01/2012 la 6:42 pm

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cum spuneam acum ceva zile urmares ” meciul”
    primele reactii:

    Noua lege bancară nu este singurul punct de fricţiune între Budapesta şi partenerii acesteia; astfel, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a criticat o nouă lege a religiilor, prin care numărul de religii recunoscute de stat scade de la 300 la numai 14 – excluzând congregaţiile islamice, budiste şi hinduse. De asemenea, constituţia va conţine pe viitor o referinţă la Dumnezeu, va defini mariajul drept o uniune dintre un bărbat şi o femeie şi va decreta embrionul ca fiinţă umană de la debutul sarcinii, spre nemulţumirea vădită – şi clar exprimată – a unor state mai liberale din Uniunea Europeană
    p.s in epoca ceausescu erau recunoscute tot 14 religii(secte) si ungaria era unul din criticii cei mai vocali;a naibii coincidenta

    intamplator

    02/01/2012 at 6:47 pm

    • Maine am sa am o postare despre „dosarul maghiar” Aia chiar au innebunit se intorc la anii 20-30 ai secolului trecut. Fascism in toata regula 😦

      Theophyle

      02/01/2012 at 6:49 pm

      • sa ma laud???(nu ma pot abtine)
        semnalam asta din vara,cind scriam aici ca primul regim fascist a fost in ungaria

        intamplator

        02/01/2012 at 7:00 pm

        • pot face tot felul de porcarii ei tot bine ies cu diaspora lor

          Pe ei ii iarta toata lumea inclusiv evreii.
          Pe noi nu ne iarta nimeni.

          lastnightmusic

          02/01/2012 at 7:03 pm

          • De asta data chiar nu cred ca o sa le mearga. Au reusit sa enerveze pe toata lume. si inca rau de tot. Numara pana la 100 de zile si il vei vedea pe Orban zburand!

            Theophyle

            02/01/2012 at 7:16 pm

          • hai, nu te mai victimiza, please
            🙂

            skorpion

            02/01/2012 at 8:09 pm

            • Eu? De ce?

              Theophyle

              02/01/2012 at 8:10 pm

        • Intamplatot, tu poti sa te lauzi intotdeauna. Pe blogul asta am scris acum doi ani (aproape 07/04/2010 la 8:34 pm) asta:

          https://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/04/07/ungaria-si-nu-de-bine/

          Theophyle

          02/01/2012 at 7:04 pm

          • deh,marile spirite intotdeauna se intilnesc(G/M,parca asa se spune gluma/mishto)

            intamplator

            02/01/2012 at 7:11 pm

            • He, he 😆

              Theophyle

              02/01/2012 at 7:16 pm

      • Resalut 🙂
        Inainte ca Mussolini si Hitler sa ajunga la putere , in Ungaria deja era Horty .
        PS . Ne place sa visam ca vine sfirsitul lumii si asa nimeni nu va mai platii nimic la altii , nici macar la banci sau guverne si tu vi facind praf „credinta populara ” . Nu e frumos , nu e sanatos , nu e rentabil si nici nu creste audience . 🙂 Ce vor face in acest caz televiziunile bazare pe magi , vrajitoare , fite si ciobani ? 😆

        Ștefan A.

        02/01/2012 at 7:03 pm

        • Salut Stef 🙂
          au fost fascisti unguri inaintea lui Horty Cei doi cucuieti Pal Teleki si Istvan Betlen 🙂

          Theophyle

          02/01/2012 at 7:08 pm

  2. imi permit o corectie la text: 22 decembrie 1941 ” sase luni si o zi” in loc de ” o zi” de la inceputul…sau poate ” 28 ani inaintea caderii regimului comunist din romania” si ,asa, se da satisfactie celor care spun ca mayasii au prezis x,y,z…

    intamplator

    02/01/2012 at 7:06 pm

    • na,ca m-am incurcat” 48″ in loc de ” 28″
      ai naibii mayasi!

      intamplator

      02/01/2012 at 7:08 pm

  3. tot de la radio erevan:
    de ce trebuie sa stringem cureaua in vremuri de criza?
    raspuns: de git

    intamplator

    02/01/2012 at 7:15 pm

    • Uite ca pe asta nu l-am stiut 🙂

      Theophyle

      02/01/2012 at 7:23 pm

  4. Sara buna oameni buni, la multi ani la cei care nu au cetit urarea mea, toate cele bune la toti,

    Off topic

    Vad pe B1 o lista ca realizarilor in justitie,
    Ma intreb cate confiscari de avere s-au facut. Cred ca o confiscare de avere extinsa reprezinta adevarata pedeapsa pentru condamnati.

    eugeni

    02/01/2012 at 7:22 pm

    • Buna seara 🙂
      Sa fim seriosi. Ce au furat, au furat – mortul de la groapa nu se mai intoarce 😦

      Theophyle

      02/01/2012 at 7:23 pm

      • si nici marile averi nu sunt tinute in tara 🙂 😀

        zigzag

        02/01/2012 at 8:05 pm

        • Mda 😦 Probabil!

          Theophyle

          02/01/2012 at 8:06 pm

  5. buna seara,
    frumoasa poveste despre mayasi

    despre averi confiscate:
    anul 2010 – confiscare 1 milion euro nejustificat – DIP aka dan ioan popescu

    skorpion

    02/01/2012 at 8:12 pm

    • Deci astia sunt toti banii care s-au furat in Romania in 22 de ani :mrgreen:

      Theophyle

      02/01/2012 at 8:13 pm

  6. Th,
    lui tds ii scriam !!!
    🙂

    skorpion

    02/01/2012 at 8:17 pm

  7. ThPh,
    in 22 de ani s-au furat,cica, 120-130 MILIARDE EUROI

    skorpion

    02/01/2012 at 8:17 pm

    • Probabil ca asta este chiar suma apropiata de realitate 😦

      Theophyle

      02/01/2012 at 8:19 pm

  8. Mortul de la groapa nu se mai intoarce, de acord, dar matusa Tamara ar mai vrea vreo patru parastase in justitie, ca deh, a avut nepot jurist si i se cuvine ceva crestinesc, de-a Dreptul.
    Pe lumea cealalta oare tot asa o fi?

    luminita

    02/01/2012 at 8:18 pm

    • Liminita, Buna Sera 🙂
      Din nefericire probabil ca numai acolo vor avea aia randueli de judecata dreapta 😦

      Theophyle

      02/01/2012 at 8:20 pm

      • Theophyle, nici macar pe lumea ailalta nu-mi doresc sa- i mai vad.
        M-am sastisit destul de ei aici.

        luminita

        02/01/2012 at 8:28 pm

  9. lumi,
    nici acolo nu te vei intilni cu ei, pentru ca tu te vei duce in rai, iar ei in iad
    :mrgreen:

    skorpion

    02/01/2012 at 8:34 pm

    • asta-i de colectie, mersi, skorpion!

      luminita

      02/01/2012 at 8:36 pm

      • skorpion,
        deci ne vom mai intalni, si sigur vom avea si in Rai acces la internet, gratis, dupa contributziile la buget, hihihi 😆 ))asta in caz ca vine apoca-lipsa peste noi mai devreme cu 50 de ani decat ne programasem )))

        luminita

        02/01/2012 at 8:43 pm

  10. lumi, din toata inima…

    skorpion

    02/01/2012 at 8:37 pm

  11. lumi, eu nu voi ajunge in rai….
    😛

    skorpion

    02/01/2012 at 8:46 pm

    • Acolo se intra doar pe baza de invitatie de la sefu suprem . Nu stiu citi aveti asa ceva ca eu nu am reusit sa obtin una nici macar punind la bataie tot aurul din garaj . 😆

      Ștefan A.

      02/01/2012 at 8:51 pm

      • Io m-am pus bine cu Sfantul Petru, asta-i cheia.

        luminita

        02/01/2012 at 8:53 pm

  12. skorpion,
    nici eu nu sunt sigura dar inca mai sper. Undeva totusi ne vom mai intalni, pe o anumita frecventza. 😆

    luminita

    02/01/2012 at 8:52 pm

    • luminita,

      eu nu sper nimic….
      🙂

      important sa fiu OM pe Terra!
      🙂

      skorpion

      02/01/2012 at 9:09 pm

  13. Buna seara, buna seara. Binevenita postarea ptr ca dainuie prea multe legende nefondate despre mayasi.
    In ceea ce-l priveste pe Orban, am vazut ieri parca un material despre noile lui legi pe CNN. Ceea ce se intampla relativ rar la CNN America, bransa care arar se preocupa de ce se intampla in afara SUA.

    clemycali

    02/01/2012 at 9:13 pm

  14. 147 multinationale controleaza 40 % din economia mondiala .
    Primele 50 sint in acest tabel .

    Dă clic pentru a accesa rete-globale.pdf

    Ștefan A.

    02/01/2012 at 9:28 pm

    • Dezechilibrul acesta se accentueaza.

      Hronic

      02/01/2012 at 10:00 pm

    • inteleg ca e vorba numai de finante…
      nu apare nici o corporatie ” productiva” exxon,microsoft,apple,ibm,gazprom…

      intamplator

      02/01/2012 at 10:21 pm

      • Banii sint la baza oricarei industrii , economii .
        Cine controleaza paralele , influenteaza din greu tot ce este dedesupt in economia de bunuri si servicii . .
        Energia , materile prime , IT , sint absolut toat pe bani .

        Ștefan A.

        02/01/2012 at 10:31 pm

  15. off topic;
    de-ale crizei in germania:
    in 2011 41 milioane angajati( cam 50 pct din total populatie)-record
    crestere salariala in ultimii 10 ani-sub rata inflatiei
    grecii si italienii demonstreaza,nemtii pun osul la munca

    intamplator

    02/01/2012 at 10:15 pm

    • Salut intimplator
      La inceputul anilor 90 in RFG se lua o decizie istorica . Sacrificii prin taxare mai ridicata , mai putine majorari de salariu pentru a dispune de banii necesari investitilor necesare in ex-RDG . Inclusiv virsta de pensionare nu a fost coborita pentru a asigura un suport social (pensia anticipata , speciala) celor din est care pierdeau locul de munca . Se punea mare accent pe recalificare , munca flexibila .
      Diferentele incep de aici .
      PS . In noua Romanie sociala a fost copiat modelul latin . Recalificari , reprofilari , nici vorba . Pensi anticipate la toti si cu criterii de calcul absolut inegale .
      Rezultatele se vad acum . Nu doar comparind RFG cu Italia sau Grecia . D.a.p.d.v si comparatia cu efectele politicilor romanesti este elocventa .

      Ștefan A.

      02/01/2012 at 10:27 pm

      • si uite asa ajungem la vorba lui arghezi” noi n-avem nemti”(era un banc: arghezi dupa o vizita in rfg: cum e pinea? ca la noi/cum sunt fabricile:ca la noi?si tot asa.final: pai de ce ei o duc bine si noi nu: n-avem nemti)

        intamplator

        02/01/2012 at 10:30 pm

        • 😆

          Ștefan A.

          02/01/2012 at 10:32 pm

          • nu ca ar fi ” idealul” meu nemtii,dar ce-i al lor e al lor

            intamplator

            02/01/2012 at 10:34 pm

  16. @saren ochi/tema anterioara
    de dragul ” contrazicerii” de ce in cazul apostu justitia facuta in media nu e valabila iar in cazul-sa zicem-nastase este?
    eu, in cazul ” cluj” am retinut doua lucruri din presa: avea 22 telefoane/cartele sim si firma sotiei avea consultanta numai cu firmele care aveau contracte cu primaria/restul e can can

    intamplator

    02/01/2012 at 10:27 pm

    • Eu numesc sistemul asta capitalism de stat combinat cu cel de cumetrie . Banii publici se dau pe sprinceana , alesilor cu recomandare . 🙂
      Se realizeaza asa o comuniune de interese imposibil de destramat . Ramificatile ajung inclusiv la ultimul garant al imunitatii sistemului care e numit popular justitie si magistrati . 🙂
      Un fel de copiere mai „eficienta” a „democratiilor ” latino americane din anii 70 – 80 . Tot originale erau si alea . 😦

      Ștefan A.

      02/01/2012 at 10:41 pm

  17. Buna Dimineata 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    03/01/2012 at 7:23 am


Comentariile sunt închise.