Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2012 – Anul apocalipselor neserioase (I)

Moto:Omul, bunaoară, de par egzamplu, dintr-un nu stiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! si după aia, din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, fireste, si nimica miscă.” (Caragiale – Conu Leonida faţă cu reacţiunea)

In prima zi de anul nou nu se vorbeste despre politica, razboaie, falimente, saracie,  molime sau alte “bucurii” decat la nivelul profetic. De obicei, oamenii iubesc apocalipsele, le anticipeaza, le prezic si se roaga in gandul lor sa nu se petreaca in timpul lor. Cam din 2009 apocalipsa cea mai la moda este bineinteles “apocalipsa mayaşa”, apocalipsa care ar trebui sa aiba loc in acest an – adica pe timpul nostru. Deci am scotocit sertarele mele digitale pentru a incerca sa va asigur ca si anul 2013 va veni la fel ca si cel pe care il intampinam astazi.

Mayanismul este un termen de referinta legat de o serie de teorii, care in marea lor majoritate sunt pseudoistorice si pseudostiintifice, corelate mai mult sau mai putin la cultura mayaşa. Majoritatea acestor teorii sunt legate de ceea ce numim noi credinţele “new-age” sau ale unor tendinte apocaliptice ale multor culturi marginale ale contemporaneitatii noastre. Mayanismul a „creat” o literatura bogata, de o valoare stiintifica indoielnica, dar care partial au valoare literara si care pot fi incadrate in cel mai bun caz in „literatura istorica speculativa”, „stiintifco-fantastica” sau „fantezii literare”.

Mayanismul isi are la baza cateva lucrari vechi de sorginte renascentista, desi inceputurile acestui stil literar poate fi depistat in lucrarile lui Platon, in dialogurile dintre Timaeus si Critias, scrise in 360 î.Hr. in care se discuta metaforic (cred eu) povestea cunoscuta astazi drept „Altantida”, totusi eu prefer sa le caut inceputurile dupa descoperirea Mezoamericii, adica in perioada post-columbiana. Primele lucrari post-columbiane in acest stil sunt o carte a lui Cristofor Columb, scrisa in 1501, pe numele original Repertorium Columbianum, tradusa in engleza „Cartea profetiilor lui Columbus” (Book of Prophecies). Cartea a fost scrisa cu 5 ani inaintea mortii lui, cand Columbus fusese deja arestat si trimis in lanturi in Spania (1500). Cartea este de-a dreptul apocaliptica, si din cauza unor afirmatii extrem de „problematice” (nu prea „politically correct”) nu se mai tipareste in zilele noastre, dar se poate cumpara in engleza, ultimul tipar (academic) la Universitatea in LA la Berkeley (The Book of Prophecies, Edited by Christopher Columbus) a fost retras de pe piata. Am citit cartea, personal mi-a placut. Un alt premergator al „mayanismului” a fost Thomas Morus (Sir Thomas More) in superba lui lucrare „Utopia”.

A doua generatie de literatura „mayanista” a fost la randul ei bazata pe scrierile unui exceptional etnograf francez Charles Étienne Brasseur (de Bourbourg), descoperitorul si primul proprietar al manuscrisului Popol Vuh. Brasseur insa a speculat „la greu” si prin scrierile lui a influentat viitoarea generatie „mayanista”. Brasseur l-a transformat pe Votan (Wotan-Odin) intr-un fenician care a ajuns la mayasi si a gasit vestitul oras Palenque (Sp. Fortareaţa – orasul uriasului templu al crucii). Tot Brasseur este probabilul prim-autor al teoriei “inversarea polilor”. O generatie dupa Brasseur, apare Augustus Le Plongeon, anticar fotograf si arheolog amator, emitentul teoriei care sustinea ca civilizatia mayaşa este mai veche decat cea a egiptenilor. Le Plongeon si Ignatius Donnelly (istoric şarlatan si fost membru al congresului american) sunt partial sursele teosofiei reprezentate de Madame Blavatsky si Rudolf Steiner si care au adus “mayanismul” in cercurile teosofiste.

Generatiile contemporane reprezentate de Erich von Däniken (Carele Ceresti ale Zeilor?), Zecharia Sitchin si James Redfield (Profetiile Celestine) sunt la fel de pseudoistorice si pseudostiintifice, dar trebuie de recunoscut – interesante. Vezi pe blogul de carte: Sitchin si Redfield.

Cateva cuvinte si despre civuilizatia Maya nu strica insa niciodata, deci lucrurile din punct de vedere istoric stau cam asa:

Povestea civilizatiei mayase este diferita de celelalte civilizatii Mezoamericane. Contrar obiceiului (popular) occidental de a vedea istoria Mezoamericei si a Americii de Sud intr-un context comun, fiecare din marile civilizatii Maya, Azteca si Inca au avut curs de dezvoltare diferit si istorie diferita. Daca Azteca si Inca au fost imperii care au fost cucerite (destul de usor) de spanioli. Marele imperiu Aztec a fost cucerit in mai putin de 60 de ani, de aproximativ cei 500-600 de oameni ai lui Cortés si cu “ajutorul” marilor epidemii, care intre 1520-1521 au decimat populatiile indigene care au cunoscut “molimele europene”, sifilisul si variola. Imperiul Incaş care ocupa aproape toata coasta de vest a Sud-Americii a fost cucerit de Francisco Pizarro (1526, 1529, 1532), care cu 180 de oameni, 27 de cai si un tun a ingenunchiat un imperiu care se intindea pe mii de kilometrii patrati.

Mayaşi au fost alta poveste. Spaniolii au avut nevoie de 2 secole (de fapt 170 de ani) sa cucereasca ultimele bastioane mayase din Yucatan. Dificultatea spaniolilor nu a fost puterea militara a mayaşilor, ci slabiciunea lor. Mayaşii nu au fost invinsi pentru ca nu au fost accesibili si pentru ca deja nu exista un stat centralizat. Vestitul calendar mayaş incepe pe data de 11 August, 3114 i.Hr. (calculul pe baza metodei cunoscute pe numele – Ciclului lung – Long count, detalii aici). Pana recent, majoritatea cercetatorilor au fost de acord cu ipoteza aparitiei civilizatiei proto-mayaşe in jurul secolului al X-lea i.Hr.; recent au fost descoperite in Belize (fostul Honduras Britanic), urme ale civilizatiei mayaşe din 2600 i.Hr., acesta descoperire a fost publicata in prestigioasa publicatie stiintifica „Nature” (interesatii pot vedea aceste descoperi, aici). In orice caz arheologii au acceptat numai o rectificare de la secolul X i.Hr. la secolul XVII-lea i.Hr. (Mai multe despre aceasta civilizatie puteti citi pe Blogul meu de istorie)

De ce Profetia Maya nu este o profetie – in continuarea acestui articol pe care il voi posta maine!

Written by Theophyle

01/01/2012 la 4:24 pm

49 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. La multi Ani, ThPh, si multumiri si pentru aceasta postare interesanta,

    eu nu cred in apocalipsa din 12.12.2012, ora 12, minutul 12,sec 12,
    dar nici in cea din 22.12.2012, ora 22,minutul 22, sec 22
    🙂
    dar in anumite momente de criza in lume se lanseaza si zvonuri apocaliptice..de care profita unii oameni destepti..cum a fost si cu cometa Halley prin 1906…

    in schimb imi place sa cochetez cu ideea ca Terra a fost vizitata de extraterestrii mai inteligenti decit eram noi pe vremea vizitei lor
    :mrgreen:

    skorpion

    01/01/2012 at 5:34 pm

    • Salut Skorpi 🙂
      Chiar nu stiu daca am fost sau nu vizitati. Nici eu nu cred in apocalipse prevazute de genul toti ne ducem la naiba. Daca ai sa ai timp in cateva minute iti pot descrie eu o apocalipsa mult mai minora (de gen economic) descrisa de The Economist Intelligence Unit pe care o reproduc in blogul care tocamai te-ai abonat, adica Politeia Europeana. Iti sugerez sa o citesti cu atentie. Baietii aia stiu ce scriu 🙂

      Theophyle

      01/01/2012 at 5:41 pm

  2. Jawohl. ThPh, voi citi negresit…
    🙂

    skorpion

    01/01/2012 at 5:46 pm

  3. am vazut,
    acolo sint acum..
    🙂
    danke

    skorpion

    01/01/2012 at 5:48 pm

  4. stimate domn,
    v-as citi cu placere si cu interes postarile de pe celelalte bloguri, din pacate insa la unele aveti accesul restrictionat. e alegerea dvs dar e frustrant sa gasesti o trimitere catre un subiect care prezinta interes si sa nu poti citi in continuare, fara macar o indicatie despre ce demers ar trebui facut. chiar pacat.

    emma banu

    01/01/2012 at 5:55 pm

    • Buna Seara si la Multi Ani!
      Ce nu puteti citi doamna?

      Theophyle

      01/01/2012 at 5:57 pm

      • buna seara, multumesc pentru promptitudine
        faceti trimitere catre articole din blogurile dvs private,pentru informatii mai detaliate pe anumite subiecte. se pare ca accesul necesita o invitatie.
        va respect alegerea, cu toate ca mi-ar place sa va citesc si celelalte postari

        emma banu

        02/01/2012 at 2:04 am

  5. La multi ani,

    prima ea legatura notabila cu mayashii am avut-o cand eram de vreo 10-12 ani. Din podul casei unde am citit pe nerasauflate (si din cauza prafului 🙂 ) o groaza de : „romanul de 15 lei”. ( un fel de romanul de aventura pentru toti de prin 1920-40). Multe aveau un vulcan, o inundatie,incendiu, o catastrofa ceva care era foarte dramatic. Si cum se stie, toate astea, revin ciclic, ca atatea povesti, doar adaugate mai multe zorzoane, margele, gimmikuri tehnice…..

    eugeni

    01/01/2012 at 5:58 pm

    • La multi ani, eugeni 🙂
      o cultura interesanta cu ramasite si mai interesante. Astazi mai traiesc cam un milion de mayasi. Ci\teste seria pe care am scris-o in blogul de istorie de la inceput. Este interesanta, sper 🙂 ai primul link in articol, dupa el mai sunt 2-3 articole 🙂

      Theophyle

      01/01/2012 at 6:17 pm

  6. Buna seara de an nou. La multi ani, inca odata!
    Ce surpriza placuta: ma chinuiam sa patrund in tainele politeii europene, si aveam invitatia pe mail! Multumesc.
    Voi rumega cu drag si in liniste ceea ce ai scris despre civilizatia mayasa.Poate tot imi fac ordine in „sertarase”.

    ela

    01/01/2012 at 6:34 pm

    • Buna ela 🙂
      cum sa te uit eu pe tine?! Inginerii sunt tari la ordine in seratare 😆

      Theophyle

      01/01/2012 at 6:36 pm

      • Multam fain!

        ela

        01/01/2012 at 6:39 pm

  7. Eu ata pot sa mai zic : LA multi ani,draga theo si pentru nepretioasa ta sotie Demeter.

    Iarta-mi absenta indelungata,are motiv intemeiat.Iti raman mereu o admiratoare sicera si credincioasa. 😆

    dora

    01/01/2012 at 6:47 pm

    • Multumesc dora 🙂
      La Multi Ani! Multa sanatate, bunastare si fericire 🙂

      Theophyle

      01/01/2012 at 6:50 pm

  8. Buna seara !:) un astfel de domn ar trebui sa devina prim ministru sau presedinte in Romania :http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-11082400-regina-marii-britanii-acordat-titulul-cavaler-omului-afaceri-george-iacobescu.htm 🙂

    zigzag

    01/01/2012 at 7:46 pm

    • Buna seara zigzag 🙂
      Nu va deveni – in primul rand pentru ca este chiar destept. In al doilea rand pentru ca hienele nu iubesc lei adevarati. In al treilea rand pentru ca nimeni nu poate face nimic singur.

      La Multi aAni!

      Theophyle

      01/01/2012 at 7:52 pm

  9. La multi ani Theophyle, tie si cititorilor tai!
    Un an cu multe impliniri!

    cafeacutifas

    01/01/2012 at 8:07 pm

    • Multumesc 🙂
      La Multi Ani Cafea 😆

      Theophyle

      01/01/2012 at 9:30 pm

  10. seara buna tuturor 😀
    „Armaghedon”, bătălia finală dintre „bine” şi „rău”, s-a transformat, după 1989, în bătălia dintre „înainte era mai bine” şi „acum ne merge foarte rău”. Asta în funcție de cine este la putere și are puterea de-a bloca accesul la țâțele bugetului. Am scris țâțe? Trebuia să fi scris ugere, că bugetul este doar o vacă bună de muls – boii fiind noi, contribuabilii…
    http://sareinochi.com/2010/10/30/pana-si-vremea-apocalipsei-trece/

    Sare'n Ochi

    01/01/2012 at 8:27 pm

  11. si, in ton :D, la fiecare Apocalipsă trăită, primiți una gratis. S-o petrecți cu cei dragi
    http://sareinochi.com/2011/06/24/la-fiecare-apocalipsa-traita-primiti-una-gratis-s-o-petrecti-cu-cei-dragi/

    Sare'n Ochi

    01/01/2012 at 8:28 pm

    • Sare 🙂
      Ti-am trimis invitatoe de acces la Politeia European stiu ca-l citesti deci dupa ce dai ok poti intra!

      Theophyle

      01/01/2012 at 9:32 pm

  12. Salut in noul an . 🙂
    Apocalipsa a fost aproape . Ieri seara si era reprezentata de o gramada de mancaruri si bauturi . Cu stoicism am rezistat. 🙂 E drept , am suferit dar in schimb am facut un somn pina acum o ora . 😆
    PS . Nu am habar ce pas trebuie sa scriu pt a intra pe P europeana (privat) . Musai sa prezint euro sau lingouri ? 😆

    Ștefan A.

    01/01/2012 at 8:29 pm

    • Salut Stef 🙂
      Controleaza mailul – Ti-am trimis invitatie 😆

      Theophyle

      01/01/2012 at 9:30 pm

  13. sare,
    paradoxal sau nu, tocmai boii spun ca inainte era mai bine si acum le mere prost…
    boi care nu toti sug la ugerele statului, dar nu se descurca in Ro postdecembrista

    skorpion

    01/01/2012 at 8:30 pm

    • li se zice bizoni (la munte) si guvizi (la ses). din pacate, sunt majoritari.

      Sare'n Ochi

      01/01/2012 at 8:48 pm

  14. Theo,

    sunt de acord cu argumentul 3:”nimeni nu poate face nimic singur”.Celelalte se pot nuanta. 🙂

    dora

    01/01/2012 at 8:30 pm

  15. Si eu cred ca daca excelezi intr-un domeniu nu e musai sa excelezi in politica. (reciproca e perfect valabila 🙂 nu ii vad pe politicienii mioritici excelind in altceva – la Londra) iar pe Obama .. to run a candy store 🙂
    In al doilea rind : daca te amesteci in taritze te maninca porcii (vezi cum a fost balacarit Ion Ratiu de gunoaiele politicii romanesti – bineinteles doar pina a murit – )

    lastnightmusic

    01/01/2012 at 8:44 pm

  16. sä nu uitäm,

    repetentul crinolin, gonflabilul chiulangiu, este ” candidatul perfect „

    theo- nona

    01/01/2012 at 8:54 pm

  17. La multi ani Theophyle si multa sanatate! La fel pentru cititorii blogului 🙂

    sym

    01/01/2012 at 9:15 pm

    • Buna Sym 🙂
      La Multi Ani Fericiti! Bunastare si Sanatate

      Theophyle

      01/01/2012 at 9:43 pm

  18. Buna seara, buna seara si la multi ani inca odata. Scrierile lui Daniken (pe care le-am citit) sunt interesante, pe cele ale lui Sitchin (care a decedat anul trecut) nu le-am citit dar am auzit ca ar fi totusi interesante. In fine.
    Intreb si eu ca si Stefan, cum intram pe Politeia europeana?

    clemycali

    01/01/2012 at 9:19 pm

    • Salut Clemy 🙂
      Controleaza mailul ti-am trimis invitatie 😆

      Theophyle

      01/01/2012 at 9:31 pm

  19. Va doresc un An Nou plin de impliniri. La multi ani!

    Hronic

    01/01/2012 at 9:50 pm

    • Multumiri @Hronic 🙂
      La Multi Ani si Sanatate!

      Theophyle

      01/01/2012 at 9:51 pm

  20. Sefu , revin cu umilitate . 🙂
    Nu am nimic de la dvs. pe mail . Nici macar la spam .
    Nu e bai , stiu ca trimiti din nou mailul . 🙂

    Ștefan A.

    01/01/2012 at 9:53 pm

    • Stefane

      1. ti-am trimis pe mailul pe care il am de la tine;
      2. Am dat OK si la requestul tau asa ca fa bine si intra;
      3. Daca sunt probleme anunta-ma cu un mail!

      Theophyle

      01/01/2012 at 9:56 pm

      • Tot OK boss . 🙂
        Intrat si devenit first . As usual . 😆

        Ștefan A.

        01/01/2012 at 10:06 pm

  21. Seara buna 🙂
    La multi ani! Am primit invitatia, multumiri 🙂

    mar

    01/01/2012 at 10:47 pm

  22. Buna dimineata si La multi ani!

    Semne rele pentru Ponta in 2012: 35 de cutremure in 12 ore in Gorjul pe care il pastoreste nu prevestesc nimic bun pentru viitor. Asta ar trebui sa-i dea de gandit si sa-i mai vina mintea la cap!

    cedric

    02/01/2012 at 11:12 am

    • Buna 🙂
      La multi ani! Interesant, oare crezi ca are minte ptr. a face asocieri 😦

      mar

      02/01/2012 at 11:21 am

      • Din pacate, nu cred ca se gandeste. Ca sa gandesti, trebuie sa ai cu ce!
        Dar ” de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”!

        cedric

        02/01/2012 at 11:55 am

  23. Buna Ziua 🙂
    Cu putina intarziere din cauza drumurilor 😦
    Postare Noua!

    huniad

    02/01/2012 at 1:00 pm

  24. […] Continuarea articolului de ieri. Civilizatia Maya (Maia sau Mayaşii) este una din cele mai longevive, complexe si misterioase civilizatii, care au existat vreodata. Civilizaţia mayaşă a atins apogeul în perioada 300-900 d.Hr., etnogeneza fiind necunoscuta. Calendarele (au doua) şi astronomia Maya sunt de o precizie uimitoare. In anul 2004, dupa o munca uriasa de aproape un secol a fost in sfarsit definitivata decodarea limbii Mayaşe. Descifrarea codexurilor descoperite, scrise cu “hieroglifele” mayase, a fost finalizata, dandu-ne posibilitatea de a cunoaste parte din cultura si istoria acestui popor. Maya au stapanit teritoriile bogate in metale (inclusiv aur), jad si absidian. […]

  25. La multi ani si multa sanatate sa ai. Fie ca Anul 2012 sa aduca numai fericire, bucurii si bunastare in familie.

    Ciupanezul

    03/01/2012 at 12:15 am


Comentariile sunt închise.