Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Final de an, început de epocă

Cu greutati si cu bucurii, anul 2011 are un mare merit pentru cei care au urmarit evenimentele principale ale sale. In 2011 am aflat ca avem politicieni de nivel mondial, asemanatori electoratelor captive de peste tot in lumea votului universal – politicieni mediocri, copii identice ale majoritatilor electoratului care i-a ales, deci Romania nu este ceva iesit din comun. Cred ca  blogul Politeia a redat o mare parte a acestor evenimente, analizand obiectiv pe cele importante.

Stiu ca pentru majoritatea cititorilor ceea ce NU se intampla in vecinatatea noastra intereseaza mult mai putin, de multe ori de loc, pentru ca noi traim aici si ne intereseaza in special ceea ce se intampla aici si mai ales in prezentul imediat. Perfect omenesc, interesul local si “patriotismul local” au fost aproape intotdeauna baza comportamentului comun al majoritatatii societatilor omenesti, chiar si dupa instalarea completa si desavarsita a statului national cu un secol si ceva in urma.

Nici macar fenomenele globalizarii si integrarii Romaniei in aceasta globalitate nu au reusit sa schimbe profund gradul de interes cu care cetateanul, chiar si cel mai implicat, vede si gandeste lucrurile – simplu, asa functioneaza probabil mentalul uman – “aici este lumea mea, traiesc in ea si ma intereseaza ce se intampla aici”. Cu toate acestea am sa incerc sa atrag atentia asupra unor fenomene, care incet – dar cert, ne cuprind si ne vor influenta viata in viitorii ani mult mai profund decat perceptiile pe care toti le avem in modul cel mai obiectiv (sau subiectiv) cu putinta.

Anul 2011 a creat un numitor comun intre noi si lumea in care traim – aceeasi neincredere in organismele internationale, in lumea financiara si bancara, dar in special in felul in care comporta, gandesc sau actioneaza liderii politici de pretutindeni. Nimic nou, in istoria recenta a majoritatii statelor Europene lucrurile stau si au stat cam la fel – cat timp divergentele erau absconse sub o prosperitate creata “pe datorie”, lucrurile au mers; astazi nu vor mai merge si vom asista la intrarea intr-o perioada extrem de tulbure. Asta ar insemna un singur lucru, parafrazandu-l pe Murphy, ca: “Acei care nu studiaza istoria ii vor repeta greselile. Acei care o studiaza vor gasi alte cai de a gresi”.

Cateva elemente care ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne introduca in noul an, zic eu, o noua erale puteti citi in continuarea articolului pe Curs de Guvernare.

85 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. hello si bonsoir,

  da, asa este, pe majoritatea ne intereseaza doar ce este in ograda noastra si de aceea multe lucruri nu le intelegem prea bine, ele fiind influentate si din exterior.

  eu cred ca conflictele “adormite” sint cele mai periculoase lucruri care pot exploda direct in fata tuturor, in fata multor popoare. Aici sa vedem arta politicienilor de a negocia si de a stinge multele, chiar prea multele conflicte inca adormite dar nestinse vreodata in totalitate.

  Europa trebuie sa supravietuiasca!

  skorpion

  30/12/2011 at 4:48 pm

  • Buna Seara Skorpi,
   Da! Ea trebuie sa traiasca – sper ca va si prosp[era. Paradigma trebuie schimbata. Sper ca ai citit interviul cu Steiner din PressEurop. Este epocal 😆

   Theophyle

   30/12/2011 at 5:00 pm

   • Sa ai radacini sau picioare, asta-i intrebarea! Raspunsul lui Steiner (picioare) e definitia concisa a evreului din diaspora. Nu cred ca se poate aplica oricarei natii. Ma intreb daca nu cumva, in cazul romanilor, raspunsul cel mai nimerit e picioare cu radacini…

    Cantemir

    30/12/2011 at 6:32 pm

   • il citisem, ThPh, si mi s-a parut excelent !

    skorpion

    30/12/2011 at 7:12 pm

 2. merci.theophyle pentru semnalare;imi permit sa redau finalul;este apoteotic

  S-ar putea de altfel ca într-o bună zi istoricii să-şi dea seama că cel mai important eveniment al secolului XX nu a fost războiul, şi nici crahul financiar, ci seara în care Kasparov, jucătorul de şah, a pierdut partida împotriva unei mici cutii de metal. Şi a spus: „Maşina nu a calculat, dar a gândit” . Când am văzut asta, le-am cerut părerea colegilor mei de la Cambridge, care sunt regii ştiinţei. Ei au spus că nu ştiau dacă gândirea nu era un calcul. Este un răspuns înfricoşător! Acea mică cutie va putea într-o bună zi compune muzică?

  intamplator

  30/12/2011 at 6:37 pm

  • Salut intamplator 🙂
   Tragic destin ar putea avea rasa umana 😦

   Theophyle

   30/12/2011 at 7:21 pm

   • deh,ne apropiem de clipa-tinind cont de ce se intimpla in genetica,nu e departe- cind omul il va inlocui pe Dumnezeu;ala e sfirsitul

    intamplator

    30/12/2011 at 7:24 pm

    • Sau inceputul, intamplator… poate va fi doar un nou inceput. Dumnezeu a murit in 1848, din pacate!

     Twisted

     30/12/2011 at 7:46 pm

 3. la topic:
  pentru anul viitor,ca pensionar ce sunt voi urmari cu interes:
  -economia chineza
  -evolutia din iran
  -meciul viktor orban-” finanta mondiala”
  soarta euro,alegerile din us,rusia,franta nu mi se par prea palpitante

  intamplator

  30/12/2011 at 7:27 pm

  • Interesante subiecte – de urmarit si alegerile in SUA. Poate totusi vom asista la un apus al impostorilor 🙂

   Theophyle

   30/12/2011 at 7:29 pm

   • – economia chinea – o provocare pentru minti agere, intr-adevar
    – iran – conteaza doar pana cand Putin e investit Presedinte (5 martie 2011, cred)
    – meciul Victor Orban – finanta mondiala = David versus Goliat, cu un David scopit; insignifiant pentru Glob, de urmarit pentru Romania (din punctul meu de vedere)
    – soarta euro – bolovanul lui Sisif
    -Franta – nothing new since Napoleon

    Just my two cents, ofcourse….

    Twisted

    30/12/2011 at 7:52 pm

    • Scuze…* economia chineZa (damn keyboard!)

     Twisted

     30/12/2011 at 7:53 pm

   • Oare? va exista vreodata un apus al impostorilor pe acest glob pamintesc?
    ma indoiesc!
    🙂

    skorpion

    30/12/2011 at 8:04 pm

    • Toti conducatorii cunoscuti, mai vechi sau mai noi, au fost la un moment dat impostori. Minciunile lor au determinat progresul economic/politic/social. Apusul lor va insemna apusul umanitatii, asa cum o cunoastem noi, si intoarcerea la societatea de caverna 🙂

     Twisted

     30/12/2011 at 8:15 pm

 4. si intern: sunt curios daca videanu se decide,ce se va intimpla la primaria bucuresti

  intamplator

  30/12/2011 at 7:28 pm

  • Videanu nu va candida la PMB decat daca va fi fortat……., nu uitati….

   andrzej

   30/12/2011 at 7:36 pm

 5. Salut!
  La dracu’ cu acesta asazisa globalizare. Multi au devenit cu mult mai nationalisti de cand se tot flutura acest baner-globarizare.
  Ce tot se vantura acesta temere(idee absurda si clar lipsita de continut) ca globalizarea ar ucide identitatile , atata vreme cat evolutia omenirii s-a bazat pe schimbul de marfuri, invetii si inovatii, filosofii si doctrine.
  Ca acum marfurile circula mult mai rapid , ca informatia nu mai este „bunul” de schimb al unui trust sau al unui potetantat, ca filosofiile se confrunta pe spatii si fronturi largi…..
  Ce rau este sa ne cunoastem mai bine intre noi si sa uram orice jocuri gandite de lorzii razboiului?

  andrzej

  30/12/2011 at 7:31 pm

  • De fapt, in opinia mea, globalizarea totala (la modul ideal), ar trebui sa rezolve mai multe probleme decat ar crea. Caderea Iranului si a blocului comunist estic sub tutela capitalismului ar putea insemna mai mult decat „pacea mondiala”, in opinia mea. Daca in 80 de ani va exista o unificare euro-dolar-yen-yuan, probabil unica provocare va fi spatiul :). Nu, nu sunt neaparat exaltat, lipsa resurselor va obliga marile capitaluri sa investeasca in afara Terrei…

   Twisted

   30/12/2011 at 8:00 pm

   • salut Twisted 🙂
    Deocamdata a creat mai multe probleme decat a rezolvat. Probabil ca tribalul din noi ma „traieste” 😦

    Theophyle

    30/12/2011 at 8:05 pm

    • „…a creat mai multe probleme decat a rezolvat.” – sunt sigur ca galii si dacii ziceau la fel despre romani acum vreo 2 mii de ani 😀

     Twisted

     30/12/2011 at 8:12 pm

     • Twisted, ha, ha :lolo:
      Am exemple mai recente!

      Theophyle

      30/12/2011 at 8:14 pm

      • Bineinteles 😀

       Twisted

       30/12/2011 at 8:16 pm

 6. Buna seara,
  pentru ca tot am vorbit azi dimineata de trecerea navelor americane prin stramtoarea Ormuz, iata si raspunsul Iranului:
  http://www.ziare.com/international/iran/scandal-in-stramtoarea-ormuz-iranul-anunta-ca-testeaza-rachete-in-golful-persic-1142397
  Ce va urma oare ?

  cedric

  30/12/2011 at 7:36 pm

  • Buna Cedric 🙂

   Nimic. In afara de neputinta. Dupa ce au trecut, ameninta 🙂 Pana la urma au sa o ia pe cocoasa!

   Theophyle

   30/12/2011 at 7:42 pm

   • Sa nu uitam ca americanii, desi nu neaparat pregatiti, au atacat un Irak „plin” de WMD. Faptul ca nu era nici urma de asa ceva in nisipurile arabe nu contat neaparat pentru soldatii de la sol. Iranul va fi doar un „remake” al aceluiasi film. Ca vom descoperi WMD sau nu, nici macar nu conteaza, iranienii vor fi aliniati tuturor celorlalti din regiune. After all, USA is so far from Iran, isn’t it?

    Twisted

    30/12/2011 at 8:05 pm

 7. Iar in plan intern, o reactie neasteptata (cel putin de mine):
  http://www.ziare.com/pdl/demisii/gheorghe-falca-a-demisionat-din-functia-de-prim-vicepresedinte-al-pdl-arad-1142424
  Ce ma mira cel mai tare este faptul ca PDL nu propune figuri noi. Li se pare poate ca Seculici a fost un ministru de finante exemplar?
  Si musiu Seculici de ce dracu nu sta in banca lui si ii trebuie functie mare ?

  cedric

  30/12/2011 at 7:39 pm

  • Mda’ asta este cam criptica. Poate in sfarsit, preocesul lui incepe sa fie „grabit”

   Theophyle

   30/12/2011 at 7:43 pm

   • PDL doar mimeaza „o noua fata”, mai uscata, mai curata. Totul pentru Victorie! Curata listele de vot acum, pentru a le polua in noiembrie, cred eu. E mai usor sa faci campanie cu oameni curati, cand stii ca de fapt parlamentarii vor fi cei cu 1300 de voturi atrase…

    Twisted

    30/12/2011 at 8:07 pm

 8. Urasc orice teorie, filosofie, gest economic sau politic care are ca rezolvare razboiul ura sau razbunarea.

  andrzej

  30/12/2011 at 7:43 pm

  • Prin extensie, ar insemna ca urasti progresul :). Istoria ne arata ca progresul (la nivel de umanitate) a fost conditionat chiar de razboi (/ura si razbunare, prin extensie). Daca nu crezi, intreaba pe greci, persani, italieni sau azteci 🙂 …

   Twisted

   30/12/2011 at 8:11 pm

   • si nu numai…observatie pertinenta@twisted

    intamplator

    30/12/2011 at 9:16 pm

 9. Buna seara, buna seara.
  Anul 2012 va fi unul complicat. Eu salut ptr ca in anul in care se sfarseste romanii au inceput sa inteleaga ca nu suntem izolati de ce se intampla in jurul nostru. Este un mare pas inainte.

  clemycali

  30/12/2011 at 8:20 pm

  • Buna Seara Clemy 🙂
   Sper ca incet vom deveni si noi locatari ai acestui sat global. Cat depre complicatii. O sa le avem cat cuprinde 😦

   Theophyle

   30/12/2011 at 8:25 pm

  • „[…]romanii au inceput sa inteleaga ca nu suntem izolati de ce se intampla in jurul nostru.” Sa dea Dumnezeu sa fie asa, da’ nu cred 😦 . Moldova romanesca e inca plina de „minti luminate cu lanterna”, serios… Si sigur la fel e in multe judete sarace din sudul tarii, din pacate. Mentalitatea „tatuc_protector-nationalista” e din ce in ce mai puternica in zonele traditional „rosii”. Mai usor sa-l injuri pe Basescu decat sa intelegi ca economia Romaniei e strans/vital legata de ce a a Greciei si a Belgiei si Spaniei si a….

   Twisted

   30/12/2011 at 8:36 pm

 10. @ Toti Politeenii : desi comentez mai mult ai decat am facut-o in ultimii 3 ani pe acest blog, (eu fiind mai mult „ascultator” decat „emitator”), sa nu credeti ca am impresia detinerii adevarului 🙂 Imi dau cu parerea doar dupa cat ma duce mintea, asa ca voi accepta orice „contre” fara ranchiuna 😀
  La multi ani tuturor! Meritati, daca invatati ceva de pe Politeia! 😀

  Twisted

  30/12/2011 at 8:22 pm

  • Poti fi linistit – Politea este o agora in care ideile tuturor sunt dezbatute 🙂

   Theophyle

   30/12/2011 at 8:24 pm

   • Tocmai, eu sunt linistit 😛 Dar mai avem si „tineri si nelinistiti” care cred ca orice atac la PSD e un afront personal 😀 …

    Twisted

    30/12/2011 at 8:38 pm

 11. Daca va amintiti, acum mai bine de o saptamana, am discutat cu @cetatean despre un jurnalist de la ziare. com, pe care l-am considerat amandoi ca scrie foarte bine, in spiritul discutiilor de pe Politeia. Numele sau: Alex Avram.
  Inca un articol care vine in sprijinul acestor afirmatii:
  http://www.ziare.com/media/televiziune/romania-in-capcana-televiziunilor-de-partid-1140647

  cedric

  30/12/2011 at 8:25 pm

  • Un articol bun scris cu obiectivitate! Bravo lui 🙂

   Theophyle

   30/12/2011 at 8:31 pm

  • Din pacate, tarele romanilor prezentate in articol vor inluenta acest popor inca 50 de ani de acum incolo.

   Citez: „Cu toate acestea, aproape toate televiziunile se intrec zinic, de 20 de ani, sa exhibe si amplifice pana la dimensiuni grotesti raul si uratul din societate, intr-un efort mai mult decat evident de a consacra imaginea unei Romanii damnate si fara speranta. In interesul cui actioneaza, intentionat, astfel? Al natiunii? Al „dreptului la informare”? Sa fim seriosi!

   In Romania, dupa 20 de ani de bombardament audio-vizual de acest gen, populatia este mai traumatizata, speriata, atomizata, pesimista si derutata decat era, probabil, chiar si inainte de 1989. Circa 80% considera ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, o proportie mult mai mare decat in Spania, de exemplu, unde 25% din populatie (1 adult din 4) este in somaj si nici nu are sperante de a gasi de lucru in anii urmatori. Privita la televizor, Romania pare insa mai violenta decat Congo sau Somalia, iar dezbaterile publice si politice apar ca niste mizerii. ”

   Daca e adevarat, inclusiv generatia ce va veni dupa noi, „decreteii”, va fi una lobotomizata cultural, pregatita sa isi aleaga perpetuu conducatori-manelisti, parlamentari-manivela si senatori-suveica. Si, culmea, nu mai cred ca Noua Republica, chiar cu 15% voturi in urmatorii 1-5 ani, nu va putea schimba asta 😦

   Twisted

   30/12/2011 at 8:57 pm

   • ” decreteii” deja conduc;virsta medie a clasei politice este de 48 ani;;tinind cont ca decreteii au 40-43 ani,deja s-a produs schimbul de generatii;
    nu as lua romania dupa teveuri;la fel cum nu as lua romania dupa ” bloguri”
    cit priveste sondajele,eu unul nu dau doi bani vechi;
    mergeti acum in orice casa din romania;e altfel decit la teve;
    problema e alta-sper ca nu e opinia unui batrin acrit-:lipsa idealului la generatia tinara;prea mult hedonism si prea putina cultura;
    daca criza va aduce ceva bun,sper ca sa aduca o revizuire a valorilor vietii,in care banul sa nu fie pe primul loc

    intamplator

    30/12/2011 at 9:24 pm

 12. Ziua buna, sara buna, neatza buna (pentru altii) oameni buni.

  Am si eu ceva maruntish de aruncat (.02$) 🙂

  „secretizarea” stiintzei este inca un pas catre „Noul ev mediu”. (2 exemple: patentul pentru materialul genetic uman. BRCA – cancerul de san…si ApoA Milan pentru reducerea colesterolului, patent detinut de Phizer care produce Lipitor :)). Aceste patente, aceste documente de super/mega confidentialitate imi suna a societati secrete.
  Traim o vreme in care asa de multi stim asa de putine despre ata de multe lucruri .

  eugeni

  30/12/2011 at 8:40 pm

  • Buna eugeni 🙂
   Ai dreptate 100%, din nefericire 🙂

   Theophyle

   30/12/2011 at 8:51 pm

 13. Buna seara! 🙂

  Confirm cele scrise de Cedric, am discutat cu el despre Alex Avram, intrucit comentatorul ii atrasese atentia lui Cedric cu un articol, iar eu ii semnalesem lui Cedric inca vreo doua despre Justitie, foarte bune, pe care acest Avram le scrisese foarte pertinent.

  Are dreptate in ceea ce priveste TV-ul, insa personal cred ca televiziunile au atins acel virf al gradului de manipulare si influenta, iar acum sunt in net declin. Nu au reusit TV-urile sa iil faca Presedinte pe Geoana, nu au reusit sa scoata sute de mii de oameni la manifestatiile impotriva taierii pensiilor si salariilor in 2010, nu au reusit nici la Codul Muncii, etc.

  Acuma cu vai nevoie se aduna vreo 8000 de anti-Basescu la instigarea TV-urilor, si astia sunt oamenii lui Vanghelie 😉

  Cetatean

  30/12/2011 at 8:49 pm

  • Salut Cetatene 🙂
   Omul scrie chiar bine, adica decent si fara patima 🙂

   Theophyle

   30/12/2011 at 8:51 pm

   • Theophile, comentariul tau e unul de „diavol” 😀 „…scrie bine, decent si fara patima” nu inseamna mult pentru mine, cel ce asteapta „o disectie” a formatorului de opinie / jurnalistului Avram. La urma urmei, nici Marx, in 1848, n-a scris Manifestul Comunist cu patima sau indecent ;). Tocmai despre acesti jurnalisti, „decenti, care scriu bine, fara patima” si pentru masele largi, astept o parere avizata din partea ta 🙂

    Twisted

    30/12/2011 at 9:07 pm

    • Twisted,
     Si eu care credeam ca sunt inger 😆 Am citit exact 2 articole scrise de om, deci nu pot spune mai multe decat am scris. Prea putina … bibliografie!

     Theophyle

     30/12/2011 at 9:12 pm

     • Daca esti Gabriel, sau Mihail, e ok 😛

      Twisted

      30/12/2011 at 9:17 pm

      • Nu, Twisted 🙂
       am cea mai triviala onomastica romaneasca 😆

       Theophyle

       30/12/2011 at 9:19 pm

       • Nesemnificativa onomastica romaneasca (J.H. -> Ion?), tu ziceai ca esti inger 😛

        Twisted

        30/12/2011 at 9:20 pm

       • Nici macar cand dorm! 😀

        Theophyle

        30/12/2011 at 9:22 pm

 14. salve, Theophyle! 🙂

  Ma mir ca mai exista si astfel de comentatori… pe ziare.com!

  Cetatean

  30/12/2011 at 8:59 pm

  • Incearca si ei sa o dreaga 🙂 Doar USL-ul nu mai este un cal atat de sigur. Cat timp Leca scrie acolo eu nu-i citez si nici nu colaborez cu ei!

   Theophyle

   30/12/2011 at 9:01 pm

  • Mai e si Ioana Ene, exceptia care confirma regula ca ziare .com e angajat in lupta impotriva puterii. Dar Alex Avram este constant obiectiv , calm si fara ura.

   cedric

   30/12/2011 at 9:02 pm

 15. Este ultima campanie de alegeri in care TV va mai avea un rol important, la urmatoarele alegeri penetrarea Internetului in micile orase si la tara va duce in neant Antenele, Realitatea etc..

  bigone

  30/12/2011 at 9:03 pm

  • Salut bigone 🙂
   Da, si eu cred ca probabil in 2016 vom avea alegeri in care internetul va avea ceva serios de spus!

   Theophyle

   30/12/2011 at 9:07 pm

 16. Seara buna . 🙂
  Sa fiti pregatiti pentru 2012 . Un an cu mari probleme . Confirmat si de civilizatia aia disparuta , maya . 😆

  Ștefan A.

  30/12/2011 at 9:06 pm

  • Stefane Buna Seara 🙂
   Maya nu au disparut – exista cam 3 milioane de mayasi in Honduras si Columbia – ei pur si simplu s-au crestinat. Nu, daca va fi o apocalipsa ea va fi financiara si politica 🙂

   Theophyle

   30/12/2011 at 9:11 pm

   • Ca tot te-am prins in toane bune asta seara: crezi ca aceasta criza financiara va lovi puternic America de Sud?

    Twisted

    30/12/2011 at 9:19 pm

    • Da, in special tarile sarace astea care construesc socialismul. Din nefericire cele mai mari probleme le are Mexicul 😦

     Theophyle

     30/12/2011 at 9:20 pm

     • Vreo parere despre Brazilia si petrolul ei? Ar avea sanse sa dicteze pretul petrolului in urmatorii 30 de ani?

      Twisted

      30/12/2011 at 9:23 pm

     • Socialismul e falimentar „global-wide”, nu mai e un secret, dupa ce s-a intamplat in Europa, asta e clar. Intrebarea e daca popoarele sud-americane au invatat ceva din lectia europeana…

      Twisted

      30/12/2011 at 9:25 pm

      • o sa am in cateva zile o analiza extinsa in acest subiect pe care am sa o public pe PGA cu o sinteza pe blog. Deocamdata ai un link interesant daca doresti

       Annual Energy Outlook 2011 – with Projections to 2035

       Dă clic pentru a accesa 0383(2011).pdf

       Theophyle

       30/12/2011 at 9:30 pm

       • Sincer, nu stiu cat sa cred din ce e acolo…”Proiectii pana in 2035 despre ceea ce ar putea fi daca nu se schimba nimic in U.S”, in conditiile in care Orientul Apropiat si Marea Caspica sufera schimbari aproape saptamanale de politici si viziuni mi se pare o prostie. Singurul lucru important mi se pare cel ca americanii vor sa deschida cateva noi centrale pe carbune, asta insemnand (in opinia mea) ca intrevad dificultati pe termen scurt (20 ani) in asigurarea necesarului de combustibil lichid / nuclear. Oricum, astept articolul tau, Theophile, eu sunt doar „pufan” in treburile astea, invat inainte de pensie 😀

        Twisted

        30/12/2011 at 9:48 pm

     • Mexicul este la un pas de anarhie din pacate. Am prieteni care s-au repatriat recent din Mexic dupa ce in orasul in care locuiau a avut loc o lupta de strada intre doua bande rivale de traficanti de droguri. Lupta a durat asa cam jumatate de ora (estimarea nu este exacta) si s-a tras cu rachete, grenade si s-au folosit si miniblindate de atac. Dupa asa o experienta si-au facut oamenii bagajele si s-au intors in SUA.

      clemycali

      30/12/2011 at 9:28 pm

      • buna seara@clemycali: foarte adevarat; tara e pe mina traficantilor de droguri;cred ca nici columbia in anii cei mai negri nu a fost asa;din mexic,daca ai nororc te intorci doar fara telefon si carduri(daca esti stupid si le porti cind mergi pe strada)
       dar, cum spuneam,oamneii traiesc si muncesc si acolo

       intamplator

       30/12/2011 at 9:34 pm

       • Intr-adevar, si nu peste tot lucrurile sunt ingrozitoare. Daca ai noroc si orasul in care traiesti nu se afla pe ruta traficantilor de droguri atunci poti trai chiar linistit.

        clemycali

        30/12/2011 at 10:00 pm

    • Depinde de la tara la tara. Argentina, Bolivia si Venezuela vor fi probabil cel mai afectate. Brazilia s-ar putea sa nu fie afectata pana dupa viitoarele jocuri olimpice iar Chile si Columbia s-ar putea sa treaca cu bine peste valul asta. In Peru va depinde foarte mult incotro o va lua noul presedinte: daca se va lua dupa Morales si Chavez, cu nationalizari, etc., atunci vor fi crunt loviti.

     clemycali

     30/12/2011 at 9:25 pm

     • I beg to differ: nationalizarea multinationalelor (MNC, NII Holdings, Globalstar, Camposol, etc.) ar aduce bani „gratis” la buget, care ii vor ajuta sa depaseasca criza, pe termen scurt. E adevarat, pe termen lung e o actiune falimentara (gen „stangu’n dreptu’ „) , dar daca e suficient „sa treaca puntea”, s-ar putea intampla, si chiar cu sustinere populara.

      Twisted

      30/12/2011 at 9:34 pm

 17. sa ma ” bag” si eu: america de sud:in ultimele luni ceva contacte cu companii din brazilia,columbia,mexic,argentina,venezuela via us
  decente ,corecte mie mi se pare o zona care nu o duce chiar rau;daca intelegi ” mecanismul” e chiar ok;intr-o fraza economia e cam cum era prin caer in anii 80;lipsa de valuta insa cu un plus=dinamica;intr-un cuvint nu chiar negru
  anecdotic: toti cu care am discutat ,plingeau de” mila europei” asa vedeau ei lucrurile de acolo;credeau ca totul este oprit,oamenii mor de foame etc,etc… si asa ajungem iar la perceptii

  intamplator

  30/12/2011 at 9:32 pm

 18. Vorba lui Sanpshot: sa ne fereasca Dumnezeu sa prindem aceasta zi

  Sare'n Ochi

  30/12/2011 at 9:45 pm

  • He, He 🙂
   L-am vazut acum 2 minute pe blogul tau – super haios 😆

   Theophyle

   30/12/2011 at 9:46 pm

   • Asta e Kim Jong Un(ta), urmasul lui Kim Jong Il(iescu)? 😀

    Twisted

    30/12/2011 at 9:50 pm

 19. Pentru cei interesati in ezoterice – am postat partea a doua a Cartii lui Enoch pe blogul de carte 🙂

  http://bibliophyle.wordpress.com/2011/12/30/cartea-lui-enoh-partea-a-doua/

  Theophyle

  30/12/2011 at 9:54 pm

  • In sfarsit! 😛
   Ma omori cu blogul de carte, sa stii…

   Twisted

   30/12/2011 at 9:55 pm

   • Si asta de ce?

    Theophyle

    30/12/2011 at 9:56 pm

    • Pen’ca-s egoist, de aia 🙂 Prefer sa scrii acolo mai mult, mai des si de care-mi place…

     Twisted

     30/12/2011 at 10:02 pm

     • Ce-ti place? 🙂

      Theophyle

      30/12/2011 at 10:06 pm

      • Cam tot…Ca agnostic, studiez pe cat pot literatura religioasa, trecand prin cea stiintifica , ajungand la fictiune. Melville a fost o surpriza, de exemplu, pentru mine (eu fiind oprit cu SF-ul la Herbert Franke, Asimov, Clarke, P.K.Dick, Frank Herbert si, mai ales, Lino Aldani – pe care ti-l recomand 🙂 ). Desi nu cred ca exista un Dumnezeu ethereal, nici nu pot demonstra ca nu exista (ca-s mititel), asa ca ma intereseaza orice pot intelege, de la omul-inger Enoh la nephilimi, de la Cain la cruciati… totul in virtutea setei de cunoastere, chiar daca e fara o finalitate practica imediata 🙂 . Ce sa fac, sunt din garda veche a „acumulatorilor”….

       Twisted

       30/12/2011 at 10:22 pm

       • Aha,
        Atunci o sa ai lecturi interesante prin ianuarie-februarie (conform programului) 😆

        Theophyle

        30/12/2011 at 10:25 pm

 20. Bună seara Theophyle, oameni,

  Mulţumesc pentru munca de calitate depusă în acest an crucial. A fost o plăcere să petrec serile rumegând câte-un articol, blogul Politeia continuă să îşi consolideze poziţia elită în rândul opiniilor de elită.

  Sper că sunteţi conştient că mie atmosfera de pe acest blog mi-a dat speranţa că totul nu suntem daţi dracu’. Aşa mi-am păstrat civismul şi legăturile cu realitatea profundă din România.

  Al dumneavoastră finanţist „neoliberal” care încă mai crede că nu e totul pierdut,
  Vă salută şi vă urează Sănătate, împliniri şi un An Nou Republican!
  Bogdan

  Bogdan Popa

  30/12/2011 at 10:47 pm

  • Salut Bogdan 🙂
   Multumesc pentru vorbele frumose plata si rasplata binevenita a eforturilor mele si ale colegilor comentatori si autori.

   La multi ani, Bogdan!

   Theophyle

   30/12/2011 at 10:50 pm

 21. Doamnelor si domnilor 🙂
  Stimate Theophyle .
  In eventualitatea ca maine nu voi fi pe net , va urez un An Nou Fericit tuturor si tie seful in special . Sper sa ne iluminezi la fel de profesionist dar si sa discutam la fel de interesant in anul care vine . Numai bine tuturor . 🙂

  Ștefan A.

  30/12/2011 at 11:08 pm

  • Stefane
   iti urez un an fericit si plin de realizari. Multa sanatate tie si fericire familiei tale. Multumesc pentru prezenta ta si sper sa o am si in continuare 🙂

   Theophyle

   30/12/2011 at 11:16 pm

 22. Buna Dimineata la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  31/12/2011 at 1:12 am


Comentariile sunt închise.