Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ormuz

Daca exista in lumea “esternirilor” un loc in care combatantii se “privesc  in ochi”, cantarind miscarile adversarului, acesta se numeste stramtoarea Ormuz (Hormuz). Ormuz este o stramtoare care desparte Peninsula Araba de Iran, cu o latime minima de 54 de kilometri, intre Oman si insulele aflate in apele teritoriale ale Iranului. Conform datelor publicate de EIA (US Energy Information Administration), in anul 2009 (nu exista date mai recente), trec zilnic prin stramtoarea Ormuz  cam 13 nave petroliere, care transporta 15,5 milioane de barili – asta insemnand cam 33% din transporturile maritime de petrol la nivel mondial. (sursa datelor, aici) De mentionat ca inchiderea acestei stramtori in cazul unui conflict armat ar putea duce pretul petrolului la cifre pe care nici un expert nu le poate inchipui, desi exista posibilitati terestre de a-l transporta, dar care l-ar scumpi cu cel putin 18-26 de USD. (Vezi harta T-2).   

In ultimele zile auzim tot felul de amenintari, mai mult sau mai putin fezabile, legate de exercitii de razboi ale flotei iraniene in apele acestei stramtori. Flota iraniana din regiune, sub comanda Garzilor Revolutiei, (IRGC – Iranian Revolutionary Guards Corps) a inceput sambata trecuta zece zile de manevre navale in regiune, in Marea Omanului si in oceanul Indian, evocand posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol.  Riposta purtatorului de cuvant al Flotei a V-a a fost destul de prompta – „Circulatia libera a bunurilor si serviciilor prin stramtoarea Ormuz este vitala pentru prosperitatea regionala si globala„. De mentionat ca Flota a V-a Americana, acopera si deserveste activitatile operationale americane in Marea Rosie, Golful Persic si Estul Africii pana in Kenia. Comandamentul acestei flote se afla in Manama, Bahrain. (Despre flota americana in regiune si in general puteti citi, aici). Dupa acest raspuns prompt, Comandantul marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, a declarat ieri ca este „foarte usor” pentru Iran sa inchida stramtoarea Ormuz, adaugand insa ca deocamdata nu este necesara o astfel de masura. Asta in limbajul Teheranului ar insemna un pas inapoi.

Din fericire (sau nefericire), partea americana a luat in serios amenintarile Teheranului si in teritoriul respectiv se vede o constructie militara care aminteste de pregatirile pentru o confruntare, impresia fiind ca americanii s-au cam saturat de amenintarile venite de la Teheran, cel putin la nivel de riposta locala. De mentionat ca in apropierea stramtorii se afla o forta expeditionara care include un portavion, CNV-74 Stennis; un al doilea portavion CNV-70 Vinson se afla pe drum spre a se alatura primului (Doamne ajuta, pentru a-l schimba). Doua portavioane americane intr-o regiune au insemnat intotdeauna probleme militare. (Vezi miscarile flotei americane in harta postata, aici). Daca luam in considerare si baza militara existenta la Diego Garcia, care gazduieste escadrila strategica inzestrata cu bombardiere (globale) B-1B Lancer, atunci configuratia militara nu arata incurajatoare in directia unui sfarsit de an si inceputul altuia, in atmosfera unei paci mondiale.

Avand in vedere istoria imediata a regiunii, putem conclude ca de la vorbe de multe ori s-a trecut la fapte extrem de rapid.  Numai pentru o rememorare, va amintesc Operatiunea  Călugăriţa  (Praying Mantis – 18 aprilie 1988), in care Iranul a pierdut o fregata (sau doua),  niste vedete maritime si doua platforme de forare petroliera din apele stramtorii Ormuz – puteti citi despre acest conflict, aici. Ceva mult mai recent, intre lunile decembrie 2007 si ianuarie 2008, exact acum 4 ani, cand disputele verbale s-au transformat in dispute militare, din fericire scurte si fara prea multe victime; despre aceste dispute puteti citi, aici.

Personal nu cred ca vom avea o disputa militara in zilele urmatoare. Pana la urma insa, una pana in luna martie a anului viitor este poate mai posibila. Sa speram ca totusi vom avea un sfarsit de an linistit. Pace tuturor si un an bun la toata lumea!

P.S. Va invit sa cititi linkurile din articol; sunt importante pentru a avea o mai buna viziune asupra regiunii si a jucatorilor din acest “estern.”           

Written by Theophyle

29/12/2011 la 4:18 pm

69 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. superba prezentarea, deja devin dependent – Stiti ce bine merge cu cafea si cozonac ? 🙂

  Pace tuturor zic si eu ca an bun sigur nu vom avea

  lastnightmusic

  29/12/2011 at 5:21 pm

  • Multumesc tinere 🙂
   Facem si noi ce putem si stim mai bine 🙂

   Theophyle

   29/12/2011 at 5:45 pm

 2. de citit si luat notite;
  cit despre 2012 &iran ” vom trai si vom vedea” cum zice orbul
  cu iranul care va suferi o pierdere-previzibila -in siria,
  cu iran cu probleme interne crescinde
  cu china care,economic,nu se simte prea bine
  nu e exclusa o confruntare ” calda”; e chiar probabila

  intamplator

  29/12/2011 at 5:32 pm

  • Salut Intamplator 🙂
   Vine din nefericire si confruntarea calda. O preconizez pana de Paste 😦

   Theophyle

   29/12/2011 at 5:46 pm

 3. Io sper că nu da să le fie pe gât frantzujilor că ei lau pus pe iaatolan.

  Vericu

  29/12/2011 at 6:04 pm

  • 😆

   Theophyle

   29/12/2011 at 6:12 pm

 4. confruntare calda ati zis?
  acum americanii ar cam trebui sa inventeze un nou Hussein?
  azi am fost la Rachitele sa-mi sprijin prietenul in greaua-i pierdere (un prieten cu care n-am mai vorbit din 2007 – ca au avut altii grija sa se bage intre noi). asa ca nu am avut cum sa scriu pana la ora asta.
  motiv pentru care va deranjez cu si despre muste de rahat care s-ar dori fluturi in jurul unei ipotetice lampi:
  http://sareinochi.com/2011/12/29/imunda-musca-fluture-in-jurul-lampii/

  Sare'n Ochi

  29/12/2011 at 6:09 pm

  • Salut sare 🙂
   esti bine venit si bine citit intotdeauna 🙂

   Theophyle

   29/12/2011 at 6:12 pm

 5. Nu ştiu de ce, dar, de câte ori citesc despre zona aia mă ia cu frig – prea multe interese, e de-ajuns o scânteie. Analiza m-a pus pe gânduri …

  Mekone

  29/12/2011 at 6:29 pm

  • Buna seara Mekone 🙂
   Pe mine ma ia cu cald 🙂 In orice caz lucrurile stau prost si arata ca vor sta si mai prost. Cand dintr-o structura atat de gingasa scoti o piesa echilibrul se pierde si structura se poate dezintegra. Nu-mi place sa recunosc, vina este insa a americanilor cu prostia care au facut-o in Irak. Irakul ecchilibra Iranul – acum cine naiba o mai poate face? Iti spun eu nimeni, decat cu multe greutati si probleme.

   Theophyle

   29/12/2011 at 6:39 pm

 6. Seara buna .
  Tot porneste de la presiunile americano-engleze pentru inasprirea sanctiunilor economice impotriva Iranului . Care in noua faza ar viza chiar exportul iranian de petrol . Si asta ar fi lovitura de gratie data „revolutiei” iraniane.
  Niema petrol de vinzare (peste 3 milioane barili /zi) , niema valuta pentru pazdaran , ayatolahi si pomana cotidiana care tine in friu masele . 🙂
  De vazut pina la ce punct sint dispusi iranienii sa blufeze cu minarea strimtorii . Ar avea impotriva lor nu doar marina USA dar in mod sigur si armata saudita , aviatia din Emirate ,s.a.m.d.
  Momentan sint prea multe dezechilibre „calde” in toata afacerea asta . Irak nu a ajuns la productia optima de petrol dar nici la stabilitatea interna , Libia trebuie sa mai creasca pina ajunge la 3 milioane barili zilnic si finantele americane nu prea permit un razboi pe scala larga .
  Continui sa sustin ca eventual si in ultima instanta vom vedea niste atacuri aeriene mirate . Pornite de pe aeroporturi saudite cu avioane de toate natile si tipurile . Inclusiv israeliene . 🙂
  Pina atunci trebuie rezolvata situatia siriana . In un mod sau altul .
  Allah akbar . 🙂

  Ștefan A.

  29/12/2011 at 6:48 pm

  • Salut Stefan 🙂
   ai aranjat expres toata situatia 😆 ramane numai ca cei de la Pentagon sa adopteze planul. Cine stie poate chiar il vor adopta 😆

   Theophyle

   29/12/2011 at 7:00 pm

 7. bunä seara,

  e totul ” minunat,” si sä-i mai dea un premiu lui o-bamä

  nenorocirea este, vor transporta divergentzele,ura,räzboiul,

  sub diferite forme si in europa, furt,terorism,spionaj,etc.

  theo- nona

  29/12/2011 at 6:50 pm

  • Buna Theo 🙂
   sa speram ca nu se va intmpla. Cel putin nu atat de repede 😦

   Theophyle

   29/12/2011 at 7:01 pm

 8. dar cred cä nu trebuie sä mergem asa departe, avem un escroc de casä,
  opärilä, se väicäreste, urlä.cere sprizin,dä vina pe oricine, cä nu are bani
  pt. subventzii la cäldurä.face vizita la antene,ire,etc.
  dar a aruncat cu miliarde pt. un carnat,afacerile prietenilor,a fam.lui.
  proectul autosträzii zburätoare, aiureli si fantezii bolnave.

  mare escroc, unde sunt banii, el si prietenii lui, au mancat miliarde.

  theo- nona

  29/12/2011 at 7:02 pm

 9. iranul e o ” nuca tare”
  pe de lata parte are doi dusmani la fel de tari,daca nu mai tari: israel si saudi arabia
  va fi interesanta pozitia turciei; mare parte din comertul iranului acum trece prin turcia;deocamdata turcia este neutra;

  intamplator

  29/12/2011 at 7:55 pm

  • Deocamdata Turcia inca nu prea stie ce sa faca. Totul depinde de „rezolvarea siriana” si sanatatea lui Erdogan!

   Theophyle

   29/12/2011 at 7:58 pm

   • Momentan inclusiv China reduce mereu si constant importul de petrol din Iran. Or sti si ei ceva nu doar eu . 😆

    Ștefan A.

    29/12/2011 at 8:11 pm

    • Din cate stiu eu au inchiriat teren de exploatare in Iran acum 6 luni.

     Theophyle

     29/12/2011 at 8:13 pm

     • Saptamina trecuta guvernul chinez a dat ordin companiilor de import de a reduce imediat si drasnic cumpararea de petrol iranian . Poate este si acesta „mesajul” care a enervat iranienii .

      Ștefan A.

      29/12/2011 at 8:22 pm

 10. Necunoscuta este atitudinea Chinei , dar cred ca pina in primavara vor intra si ei in taifunul crizei si de aceea vor sta linistiti.Daca pica piesa de domino Iran influentele vor fi asupra Libanului si Siriei.

  bigone

  29/12/2011 at 8:11 pm

  • Salut bigone 🙂
   cum se zice vom trai si vom vedea 😀

   Theophyle

   29/12/2011 at 8:14 pm

 11. Buna seara, buna seara.
  Ei trupe ar avea de unde sa aduca americanii. Nu doar de la Diego Garcia desi baza din Egipt este mai importanta acum de cand Fratia Musulmana castiga alegerile la foc automat.
  Cat despre amenintarile Iranului, nu ar fi prma data cand se ajunge la o confruntare directa. Probabil ca iti amintesti cand Regan le-a trimis iranienilor flota in fundul marii atunci cand se trezisera sa mineze stramtoarea.

  clemycali

  29/12/2011 at 8:12 pm

  • Salut Clemy –
   am si mentionat momentul. Operatiunea Călugăriţa (Praying Mantis – 18 aprilie 1988) 😆

   Theophyle

   29/12/2011 at 8:14 pm

 12. Sara buna oameni buni , gazde primitoare, catulis ce de paza sta :),

  In toata ecuatia asta, cred, China va avea un rol foarte important. Ei nu prea au scrupule. Nu stiu daca un embargou impotriva Iranului fi eficient.

  eugeni

  29/12/2011 at 8:15 pm

  • Salut Eugeni,
   nu are cum sa fie eficient. Se va termina cu „cafteala” – parerea mea 😦

   Theophyle

   29/12/2011 at 8:17 pm

  • China s-a opus in repetate randuri inaspririi sanctiunilor economice impotriva Iranului. Problema este ca acum, dupa ce americanii au negociat ca cizmele si au plecat din Irak, Iranul a devenit puterea predominanta din zona. Si de asta ridica capul. Iar o blocada iraniana a stramtorii nu poate fi permisa. Cred ca asta a fost facut sa inteleaga pana la urma si Obama.

   clemycali

   29/12/2011 at 8:21 pm

 13. buna seara,
  sper ca scinteia nu este atit de aproape…
  altfel va fi vai si amar de prea multe tari si popoare…

  skorpion

  29/12/2011 at 8:29 pm

 14. Multumesc, Theophyle.

  Twisted

  29/12/2011 at 8:31 pm

  • cu placere 🙂

   Theophyle

   29/12/2011 at 9:10 pm

 15. Libia revede oficial toate contractele pentru hidrocarburi semnate de Ghedafii cu multinationala italiana ENI .

  http://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2011-12-29/tripoli-rivedremo-contratti-petroliferi-174041.shtml?uuid=Aa3BUvYE

  In mod sigur englezii si francezii au prezentat nota de plata a sustinerii „revolutiei” . 🙂
  PS . Pentru italieni e o lovitura mortala . Nu degeaba primul ministru va efectua o vizita urgenta in Libia luna ce vine . Sa adaugam ca actualmente 15 % din importul italian de petrol vine din Iran . O pierdere de import din Libia + Iran e catastrofala pentru italieni si in mod deosebit pentru viitorul firmei ENI . (care are statul ca major actionist)

  Ștefan A.

  29/12/2011 at 8:38 pm

  • Saracii Italieni – au jucat la doua capete si nu le-a iesit!

   Theophyle

   29/12/2011 at 9:10 pm

 16. Buna seara 🙂
  Incep sa revin si eu pe blog, parca bumbacul (de pe plantatie) 😈 s-a mai rarit 😆
  Recunosc, am fost complet rupt de exterior si de stirile loco. (abia acum seara am aflat de decesul tatalui PM. Dumnezeu sa-l ierte 😦 .
  Foarte interesanta analiza situatiei din regiune. Si mai ales fascinanta prin devenirea ei. Lucrurile se schimba de la un moment la altul iar actorii implicati fac deseori miscari imprevizibile.
  Intarirea fortelor americane din regiune este (era) previzibila necazul este ca nu este de previzionat si raspunsul actantilor locali. Iran si Omar sunt doar prima linie si doar in prim plan, ma tem ca exista mult mai multe planuri pe care se desfasoara piesa. Sauditii, Irakienii si kuweit-ienii sunt si ei implicati pana in gat. Oricum actantii sunt nervosi cu arma deblocata si degetul pe tragaci. In plus se arunca unii in altii cu miscari stradale si revolte cetatenesti – asta basca la miscarile pe tablia jocurilor de razboi. Exploziv compost. Sa speram ca nu se va plimba nimeni cu chibritele aprinse pe acolo, desi nici de asta nu poti fi sigur.

  DanSu

  29/12/2011 at 8:43 pm

  • Salut Dane 🙂
   bine sa te vedem!

   Theophyle

   29/12/2011 at 9:11 pm

 17. Theophyle

  29/12/2011 at 9:19 pm

  • Si tu de ce crezi ca stau eu in Italia de 21 de ani ? 🙂
   Bine , ceva mai sus de granita aia istorica a regatului Siciliei dar comandantii (viitori) nu sint niciodata in prima linie . 😆

   Ștefan A.

   29/12/2011 at 9:44 pm

 18. Seara buna 🙂
  Excelenta analiza! Tb sa o pastram de referinta ptr. ca se avanseaza o data si previziunile facute aici au avut erori extrem de mici dpdv al timpului.

  mar

  29/12/2011 at 9:32 pm

  • Buna mar 🙂
   Multumesc. Se pastreaza in orice caz. Nimic nu se va sterge de pe acest blog niciodata. Nici chiar daca eu nu voi mai scrie 😀

   Theophyle

   29/12/2011 at 9:34 pm

   • Sper sa nu te bantuie astfel de ganduri 😦

    mar

    29/12/2011 at 9:37 pm

    • subscriu!!!!!

     skorpion

     29/12/2011 at 9:38 pm

     • pe bune? Chiar ma bantuie! Oboseala ce sa-i faci 😦

      Theophyle

      29/12/2011 at 9:41 pm

      • Theophyle , problemele tale sint mai putin fizice si mai mult „la cap ” ? 😆

       Ștefan A.

       29/12/2011 at 9:45 pm

       • cu prieteni ca tine – cine are nevoie de dusmani 😦

        Theophyle

        29/12/2011 at 9:48 pm

      • aer, mare/munte, soare => incarcat bateriile 😀

       mar

       29/12/2011 at 9:49 pm

       • corect!
        🙂

        skorpion

        29/12/2011 at 9:50 pm

 19. off topic:
  statul roman a mintit fmi-ul;nu a declarat numarul total de angajati in sistemul public;
  in seara asta am descoperit ca nepotii mei( sub 2 ani) primesc lunar pe card” salary payment” de la stat;
  trebuie luate masuri urgente;nu se poate

  intamplator

  29/12/2011 at 9:43 pm

  • salut intimplator
   Nu pricep absolut nimic . Asa ceva a fost descoperit doar in Grecia . 🙂

   Ștefan A.

   29/12/2011 at 9:46 pm

   • nici eu nu inteleg despre ce e vorba!

    Theophyle

    29/12/2011 at 9:49 pm

    • e foarte simplu: alocatia primita are ca referinta ” salary payment”;logic este angajat….
     sper ca se intelege ca e vorba de o gluma

     intamplator

     29/12/2011 at 9:53 pm

     • Si tu acum 🙂 credeam ca ai si tu o pila la minister!

      Theophyle

      29/12/2011 at 9:54 pm

      • daca afla teveurile ,ce de r….t manca!
       cum aia nu verifica nimic,si nici neuroni nu prea au,ma si mir ca n-au pus la breaking news chestia

       intamplator

       29/12/2011 at 9:58 pm

       • Nu spune de doua ori ca cine stie. Neuronii sunt in mare suferinta in presa romaneasca. 🙂

        clemycali

        29/12/2011 at 10:07 pm

      • sunt ” expirat” pentru romania ;noroc cu niste ” fraieri” de americani

       intamplator

       29/12/2011 at 9:59 pm

       • dragule, americanii sunt de multe ori naivi. In nici un caz fraieri 😆

        Theophyle

        29/12/2011 at 10:01 pm

 20. @theophyle: de asta am pus ghilimele; si naivi sunt doar odata
  ca veni vorba de ei ;una din lectiile primite” nu stiu cit de puternic e dolarul,dar stiu ca centul este puternic”(Ma rog,asta era prin 91,desi si azi mincarea la nyc e mai ieftina decit la bucuresti

  intamplator

  29/12/2011 at 10:07 pm

  • Bineinteles 🙂
   majoritatea preturilor pentru „papa” sunt intre 15-10% mai ieftine!

   Theophyle

   29/12/2011 at 10:08 pm

 21. intamplator

  29/12/2011 at 10:13 pm

  • Frumos clip 😆

   Theophyle

   29/12/2011 at 10:15 pm

 22. Stirea de pe Hotnews privitoare la 84 F-15SA este un ‘deal’ inceput in 2010 …

  Dă clic pentru a accesa Saudi_Arabia_10-43.pdf

  De remarcat cele 5100 bucati bombe de 2000 lb. (900 kg.), rachetele HARM (model B nu E) si … maruntisurile!! 🙂

  Sarbatori Fericite in continuare.

  CFG

  29/12/2011 at 10:28 pm

  • Multumesc 🙂
   si tie la fel!

   Theophyle

   30/12/2011 at 12:57 am

 23. Buna Dimineata la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  30/12/2011 at 2:27 am

 24. Americanii, momentan, isi arata muschii. Ma indoiesc ca vor risca un conflict major intr-un an electoral. Somajul a scazut in ultimii doi ani de la 10% la 8,6% (nu cu mult dar avem clar un trend pozitiv) asa ca nu vor risca sa creeze o situatie tensionanta in interior prin declansarea unui conflict de proportii. Se supara lumea si nu-l mai voteaza pe Obama. Nu toti cainii care latra si musca in acelasi timp 🙂

  Vlad Zotta

  30/12/2011 at 9:08 am


Comentariile sunt închise.