Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită: 28 decembrie – “şpaga pentru Ursuleţu“

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi, cerul va fi variabil, cu înnorări în vestul, centrul, nordul ţării, iar noaptea şi în estul teritoriului. În zonele joase se va semnala ceaţă, posibil asociată cu burniţă sau fulguială, care pe arii restrânse va persista, mai ales în regiunile vestice şi sudice, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 0 şi 8 grade, iar cele minime între -9 şi 1 grad, uşor mai ridicate pe litoral.

La Bucureşti, cerul va fi temporar noros, iar dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Vântul va sufla slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 4 grade, iar cea minimă va fi de -4…-2 grade. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2972  RON; 1 USD = 3. 2861    RON; 1 EURO = 1. 3077 USD; Francul elvetian 3. 5181 RON. Gramul de aur 169.8060    RON.

Ce a scos la lumină Recesământul Agricol, o adevărată “radiografie” a agriculturii locale. România a pierdut în intervalul 2002-2010 500.000 de hectare de teren agricol, şeptelul de bovine s-a redus în aceeaşi perioadă cu aproape un milion de capete iar marile ferme au achiziţionat în ultimii patru ani terenuri agricole de 500 de milioane de euro. Acestea sunt câteva dintre informaţiile scoase la lumină în acest an de Recesământul General Agricol, o cercetare care nu s-a mai făcut din 2002. România a pierdut în numai opt ani, între 2002 şi 2010, un şeptel de 900.000 de bovine pentru că micii crescători au renunţat la animale ca urmare a preţurilor mici oferite de abatoare sau de procesatorii de lapte. În sens negativ a influenţat şi presiunea pe preţ dată de importurile de carne de vită din vestul Europei sau din America de Sud. Acum România mai are 1,9 milioane de bovine, cu 32% mai puţin decât în urmă cu opt ani. Investitorii au achiziţionat 500.000 de hectare de teren. Suprafaţa de teren agricol exploatată în cadrul fermelor de 1-5 hectare s-a redus în ultimii patru ani cu 400.000 de hectare, în timp ce fermele de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 de hectare de teren. În bani, această modificare înseamnă tranzacţii de 500 de milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 1.000 euro/ha. Mai multe in Ziarul Financiar.

Anul 2011 în 20 de analize cursdeguvernare.ro. Am reacţionat doar la evenimentul relevant. La care am adăugat analizele noastre – o grilă sumară, dar bine articulată de “exclusivităţi”- teme pe care le ignoră, cu rare excepţii – mai toată lumea. Şi politicienii, care nu s-au sfiit să aglomereze agenda publică cu teme false, şi media “clasice”, preocupate să-şi scoată breaking-newsurile din piatră seacă. Alegem astăzi, la sfârşit de an, 20 de titluri – o privire lapidară, o diagonală a stringenţelor pe care n-ar trebui să le ia în uşor sau să le amâne niciun guvern care gestionează România privind lucrurile măcar pe termen mediu. “Gestionează”: pentru că până la o guvernare propriu-zisă mai e. De citit, merita!

Românii şi-au deschis buzunarele. Retailerii au aşteptat tot anul venirea lunii decembrie, considerată cea mai bună din an din punctul de vedere al vânzărilor. În condiţiile în care consumul a scăzut cu 4,5% în primele zece luni din an, retailerii şi-au pus toate speranţele în luna decembrie când românii cheltuie mai mult cu ocazia sărbătorilor de iarnă. „Vânzările per total au crescut în decembrie cu două procente. Există variaţii în funcţie de magazin, însă per total avansul este de 2%”, spun reprezentanţii Cora, care deţin pe piaţa locală 8 magazine. Creşterea vânzărilor a avut loc în contextul în care compania a deschis trei noi unităţi în acest an. Retailerul belgiano-francez mai anunţă că vânzările din ultima lună din an reprezintă 10% din totalul vânzărilor anuale. În condiţiile în care anul trecut afacerile companiei au fost de 327,8 mil. euro, iar estimările pentru acest an sunt de uşoară creştere, în decembrie vânzările urmează să se situeze între 33 şi 35 mil. euro, potrivit calculelor ZF. Calculele ZF au la bază cifra de afaceri de anul trecut, estimarea pentru acest an şi ponderea vânzărilor din decembrie. Ziarul Financiar.

Guvernul a aprobat noua formă a Codului Fiscal. Majorări de accize şi creşterea unor impozite. Guvernul a aprobat noua formă a Codului Fiscal, în care creşterea accizelor la motorină, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevaluează clădirile deţinute şi modificarea termenului de depunere a declaraţiilor sunt printre cele mai importante reglementări care vor fi aplicate în 2012. Accizele la motorină vor creşte de la 1 ianuarie cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tonă, iar cele pentru cafea vor fi menţinute şi în 2012, deşi eliminarea lor era programată încă din 2010. Firmele care nu şi-au reevaluat clădirile în ultimii trei ani vor plăti impozite majorate până la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urcă la 40% în cazul în care operaţiunea nu a fost efectuată în ultimii cinci ani. O altă modificare importantă pentru firme se referă la devansarea termenului de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului următor. O prevedere importantă inclusă în Codul Fiscal din 2012 se referă la menţinerea în 2012 a impozitării suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum şi a deţinătorilor de maşini a căror capacitate cilindrică depăşeşte 2.000 de cm. Începând cu 2012, băncile comerciale vor aplica standardele internaţionale de raportare financairă (IFRS) şi vor renunţa definitiv la standardul românesc de contabilitate (RAS). Pe parcursul anului viitor, diferenţa de provizioane care urmează să fie eliberată pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitată dacă suma este introdusă în rezerve şi nu în profit. De altfel, băncile vor aplica o serie de filtre prudenţiale elaborate de BNR pentru ca volumul provizioanelor să nu difere foarte mult faţă de valorile actuale. Mediafax.

Cum se certau pe șpagă „Ursuleţu’” – primarul din Snagov și omologul din Jilava. Potrivit referatului DNA, prin care s-a solicitat arestarea primarilor din Snagov şi Jilava, cei doi se certau pe banii denunţătorului Florian Puiu. În dosar este vehiculat şi numele preşedintelui CJ Ilfov, Cristache Rădulescu. Primarul Apostol Muşat.  Ursuleţu’ – era numele de cod al primarului Snagovului, Apostol Muşat, reiese din convorbirile telefonice interceptate de procurorii DNA. De fapt, Apostol Muşat a fost cel care s-a oferit să-i ajute pe Florian Puiu şi Cristian Stoian – denunţătorii – să alipească terenurile deţinute în Jilava, care însumau 23,8 hectare. L-a contactat, în acest sens, pe primarul Jilavei, Adrian Mladin, dar şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gigi Roman, de asemenea arestat. Florian Puiu i-a spus lui Apostol Muşat că o societate comercială oferă 4,5 milioane de euro, dacă terenurile sunt alipite şi intabulate. Iniţial, ei au convenit ca şpaga să fie de 1,1 milioane euro, urmând ca primarii să ia câte 500.000 de euro, iar vicepreşedintele CJ Ilfov – 100.000.Numai că, pretenţiile lui Ion Scaeţeanu, intermediarul primarului din Snagov, au crescut la 2,5 milioane de euro, fiind întocmit şi un act notarial, în acest sens. Motiv pentru care Muşat şi Scaeţeanu s-au şi certat. Context în care, Mladin a solicitat să fie întocmite acte şi pe numele finului său, Ovidiu Szasz, pentru cei 500.000 de euro conveniţi iniţial. EVZ.

Tatăl premierului Emil Boc a murit. Ioan Boc, tatăl premierului Emil Boc, a murit după ce a suferit, marţi seară, un stop cardio-respirator. Potrivit surselor citate, Ioan Boc a murit după ce a suferit un stop cardio-respirator, fiind resuscitat timp de peste 40 de minute, însă fără succes. Marţi seară, la ora 20.00, premierul Emil Boc a ajuns la Palatul Victoria pentru a conduce şedinţa de guvern, ultima din acest an, şedinţă care a fost încheiată după aproximativ 40 minute de la începere, premierul Emil Boc urmând să plece cu un avion spre Cluj-Napoca. În noiembrie, Ioan Boc, în vârstă de 87 de ani, a fost internat la Spitalul de Pneumologie din Cluj, cu o afecţiune pulmonară. El a fost externat după câteva zile, timp în care i-au fost făcute mai multe investigaţii şi i s-a recomandat un tratament. Tatăl premierului a suferit, anii trecuţi, alte două accidente vasculare cerebrale. Mediafax.

Supermarketurile, vedeta din retail. La fel ca şi în 2010, anul acesta a fost anul supermarketurilor, după ce în 2009 venise rândul discounterilor să devină cel mai dinamic segment din retailul modern. Astfel, în 2011 s-au deschis aproape 80 de supermarketuri, cel mai activ jucător pe acest segment fiind Mega Image cu 33 de magazine, urmat de Profi cu 26 şi Carrefour cu 13. În condiţiile în care investiţia medie într-un supermarket este de circa 1-1,5 mil. euro, retailerii au investit între 80 şi 120 de milioane de euro, şi au creat peste 1.500 de noi locuri de muncă, potrivit calculelor ZF. Pe segmentul supermarketurilor au fost totodată închise o serie de magazine, după ce reţeaua Gmarket a ieşit de pe piaţă. La începutul anului retailerul deţinea şase magazine. Unul dintre acestea a fost închis, iar celelalte cinci au fost preluate de Carrefour şi GMarket. Celelalte segmente ale retailului modern nu au oprit însă dezvoltarea. Doar în ultima lună a anului trecut retailerii au deschis peste 20 de magazine, cele mai multe dintre acestea pe format mic. Astfel, dacă retailerii de pe segmentele supermarketurilor şi discounterilor au mizat puternic pe expansiune, jucătorii cash&carry (Metro Cash&Carry şi Selgros) au fost mai prudenţi. Selgros a deschis un magazin iar Metro Cash&Carry, liderul din comerţ după cifra de afaceri, două unităţi pe format mic, Metro Punct. Ziarul Financiar.

Guvernul scoate din rezervă cărbune şi păcură pentru energie termică şi electrică în sezonul rece. Guvernul a decis, marţi, scoaterea din rezerva de stat a unor cantităţi de 1,18 milioane tone cărbune şi 137.000 tone păcură, necesare la asigurarea energiei termice şi electrice pentru populaţie în perioada sezonului rece. Scoaterea din rezerva de stat a fost aprobată cu titlu de împrumut, până la 31 octombrie 2012, pentru 17 centrale electrice şi termice din subordinea Ministerului Economiei sau aflate în administrarea autorităţilor locale. Trei dintre aceşti operatori, respectiv CET Iaşi, Uzina Termoelctrică Giurgiu şi Electrocentrale Oradea, vor putea împrumuta păcură numai după restituirea cantităţilor de combustibil împrumutate anterior, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.  Muntean a precizat că de aceste stocuri va beneficia şi oraşul Brad, judeţul Hunedoara. În luna noiembrie, primarul acestei localităţi a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de faptul că Executivul nu alocase bani pentru termoficarea oraşului. Gandul.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

28/12/2011 la 4:36 am

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe tatal lui Emil!

  Sare'n Ochi

  28/12/2011 at 9:08 am

 2. Buna dimineata 🙂
  Era si este de asteptat ca recensamantul agricol sa aduca in fata lucruri care doar se banuiau. Surprizele vor fi extrem de mari, am seriaoase rezerve legate de cifra de 500.000 Ha „pierdut”, ptr. ca din circuitul agricol a fost scos mult mai mult teren.
  500.000 Ha „pierdut” este o exprimare lapidara, este posibil sa fie terenul achizitionat de straini 😦
  Faptul ca exploatatiile de semisubzistenta incep sa „dispara” este un lucru bun, ptr. ca nu au dimensiune economica si ca atare nu sunt fiscalizate, de fapt acel teren este mai mult parloaga ptr. ca nu poti sa faci performanta pe un ha.

  mar

  28/12/2011 at 9:50 am

  • Buna Dimineata mar,
   Cel putin stim acuma care este situatia. Nu prea stiu care este optimul agricol – totusi datele sunt interesante!

   huniad

   28/12/2011 at 10:39 am

 3. neata,
  citisem ieri pe undeva ca piata de retail a pierdut 30% fata de anul 2010, fiind cea mai slaba luna decembrie in ultimul deceniu.

  +

  zimbiti, va rog:

  Wikipedia: – Eu stiu totul !
  Google: – Eu am de toate !
  Facebook: – Eu stiu pe toata lumea !
  Internet: – Fara mine nu aveti valoare !
  RENEL: – Serios ?

  🙂

  skorpion

  28/12/2011 at 11:36 am

  • Buna Dimineata Skorpion,
   Cred ca prima declaratie a retailierilor a fost pentru fisc si a doua pentru competitori 🙂

   Super anecdota 😆

   huniad

   28/12/2011 at 11:39 am

  • Srbatori fericite baricada 🙂
   Un an viitor cu multe caricature reusite!

   huniad

   28/12/2011 at 1:28 pm

 4. Buna ziua all 🙂

  daca doritzi sa vizitatzi :

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/12/28/sfanta-sofia-din-istanbul-2/
  🙂

  desydemeter

  28/12/2011 at 3:35 pm

 5. Buna ziua la toata lumea!
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  28/12/2011 at 4:06 pm

 6. buna ziua
  @theophyle : legat de ieri.sper ca nu avem acelasi ” consultant” financiar ;dupa ce el mi-a expus ” predictiile ” lui m-am decis ca bunicul(Dumnezeu sa-l odihneasa) era mai destept=populatia creste,pamintul ,NU;
  chiar daca populatia romaniei scade numeric
  p.s bunicul avea numai 4 clase si nu ivy league

  intamplator

  28/12/2011 at 4:18 pm


Comentariile sunt închise.