Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Revista Presei – 27 decembrie 2011

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi, în zonele joase din vestul şi centrul ţării vor fi înnorări persistente, local se va semnala ceaţă, asociată izolat cu burniţă sau fulguială şi vor fi condiţii de polei. În restul teritoriului cerul va fi variabil şi doar în orele dimineţii va fi ceaţă, iar valorile termice vor fi apropiate sau chiar uşor peste cele normale pentru această dată, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 10 grade, mai scăzute în zonele unde ceaţa va persista, iar cele minime între -8 şi 2 grade.

La Bucureşti, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această dată, astfel temperatura maximă va fi în jur de 5 grade, iar cea minimă de -4…-2 grade. Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla în general slab. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2912 RON; 1 USD = 3. 2837    RON; 1 EURO = 1. 3068 USD; Francul elvetian 3. 5073     RON. Gramul de aur 169.5689    RON.

BNR trebuie să sune la Bruxelles dacă îi scade rezerva valutară cu peste 2 mld. euro într-o lună. Comisia Europeană trebuie informată prompt de către BNR dacă rezerva valutară a României se diminuează cu mai mult de 2 mld. euro în decurs de 30 de zile, conform memorandumului suplimentar încheiat luna aceasta în cadrul acordului de tip preventiv semnat în primăvară cu Bruxelless-ul.Rezerva valutară a devenit un buffer de protecţie foarte important în contextul acutizării tensiunilor din zona euro, iar BNR a folosit-o în ultimele luni pentru a tempera presiunile de depreciere a leului – potrivit estimărilor mai multor analişti. La sfârşitul lunii noiembrie rezerva însuma 31,7 mld. euro, în scădere cu 1,8 miliarde de euro faţă de nivelul din septembrie. În decembrie presiunea pe leu a dispărut, apărând chiar o tendinţă inversă, însă mişcările din octombrie şi noiembrie arată că ieşirile de capital pot provoca pierderi rapide în rezerva valutară, ceea ce justifică atenţia Comisiei Europene asupra acestui aspect. Ziarul Financiar.

USL a coborât sub 50 la sută. Barometrul „Adevărul“, realizat de IMAS, relevă că Opoziţia are 49,2% din opţiunile alegătorilor, cel mai scăzut scor din 2011. USL conduce în topul preferinţelor electoratului, dar este în scădere, în timp ce PDL este într-o uşoară creştere, potrivit sondajului pe luna decembrie 2011, realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul“. USL ar obţine 49,2% din voturi, sub obiectivul proclamat încă de la înfiinţarea alianţei şi anume strângerea a peste jumătate plus unu din opţiunile alegătorilor. PDL este cotat cu 21,5% în timp ce Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obţine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depăşit de PRM cu 6,4 % şi de UDMR cu 5,7%. UNPR şi PNG au în jur de 1%, sub pragul electoral de 5%. Chiar dacă USL conduce detaşat, ecuaţia viitoarei guvernări rămâne complicată. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, de mai multe ori, că nu va nominaliza un premier din partea USL. Dacă restul partidelor se vor alia în jurul PDL, ele ar putea forma o majoritate. Dan Diaconescu are deja o înţelegere neoficială cu UNPR, partid aflat în actualul Guvern. În plus, televiziunea patronată de Dan Diaconescu a atacat sistematic USL. Adevarul

Codul Rutier vine cu sanctiuni drastice pentru beizadele si teribilistii soselelor. Soferii care vor circula pe contrasens si care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, pana la 100 de puncte amenda. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. In aceste conditii, de la 1 ianuarie, odata cu cresterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge si la 7.000 de lei. Pedepse drastice sunt prevazute si pentru agresivitatea la volan, iar cei care produc accidente vor fi obligati sa mearga la doctor. Acestea sunt unele dintre cele mai importante prevederi de modificare a Codului Rutier, aflate in dezbatere la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor. Cele mai importante modificări se referă la mărirea amenzilor, reducerea valorii alcoolemiei permise de la 0, 80 în sânge, la 0,50, asta însemnând că valoarea alcoolemiei preliminare, la etilotest, va scădea de la 0,40 g/l în aerul expirat, la 0,25. Dar şi mărirea perioadei de supendare a permisului de la 90, la 120 de zile, deci pentru patru luni. „În cazul consumului de alcool, când este contravenţie, la nerespectarea semnelor la calea ferată, dacă viteza este depăşită cu mai mult de 60 de kilometrim la oră, s-a propus reţinerea permisului pentru 120 de zile. În plus, nu se mai reduce perioada de supendare”, a mai precizat comisarul Toma. EVZ.

„Nemuritorul” Sergiu Nicolaescu isi para colegii lui Nicolae Ceausescu. In 1981, pe numele lui Nicolae Ceausescu, la secretariarul Comitetului Central (CC) al PCR sosea o scurta nota semnata „Sergiu Nicolaescu”. Era, de fapt, o cerere de primire in audienta. In fata dictatorului, autorul scrisorii ar fi vrut sa-i prezinte „personal o serie de probleme de mare importanta pentru existenta si dezvoltarea cinematografiei nationale”. Alaturi de cerere – redactata la masina de scris si semnata de mana – era atasat si „rezumatul ideilor” care ar fi trebuit sa fie expuse „conducatorului iubit”. Potrivit documentului, Nicolaescu ar fi vrut sa-i prezinte dictatorului „aparitia unui fenomen de anti-patriotism in filmul romanesc (cazul Lucian Pintilie si A.Visarion)”. Alaturi, scurt, se mentioneaza ca ar fi avut inclusiv cateva „propuneri” legate de aceste „cazuri”. Integral in EVZ.

Care sunt schemele prin care se spălau banii în România. Sute de milioane de euro au fost spălaţi în România în 2011, statul român fiind prejudiciat de sume semnificative. Schemele de spălare a banilor au fost dezvăluite de autorităţi după instrumentarea unor dosare importante. Dosarul Petrom Service a prezentat cum Sorin Ovidiu Vintu a reuşit să delapideze zeci de milioane de euro. Un alt dosar spectaculos a fost cel legat de complexul comercial Dragonul Rosu, care a arătat circuitul spălarii banilor pentru mafia asiatică condusă de vietnamezul Hoa Le Duc. Noul dosar în care Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns pentru a treia oară în arest a dezvăluit mecanismele spălării a aproape 100 de milioane de euro în doar şase luni din anii electorali 2008-2009. Parte din banii delapidaţi au fost transferaţi de PetromService către lanţuri de firme, majoritatea offshore-uri din Cipru, în baza unor contracte, unele reale, dar supraevaluate de 50 de ori, altele fictive. Integral in Romania Libera

Topul judeţelor care în 2011 au primit cei mai mulţi bani de la guvernul Boc. Unii primari şi preşedinţi de consilii judeţene au motive să fie bucuroşi: Moş Crăciun le-a adus bani pentru proiecte, astfel că vor avea o reuşită în plus de invocat în anul electoral 2012. Este vorba de 27,2 milioane de lei, bani alocaţi de Guvernul Boc pe 22 decembrie. Adică, la doar o săptămână de când au plecat spre vistieriile locale alte 81,1 milioane lei. Pentru construcţia de baze sportive, pietruirea unor drumuri, repararea primăriilor, alimentarea cu apă potabilă a diferitelor comune, banii au venit de la Guvern, fie din deja celebrul Fond de rezervă bugetară, fie prin Programul de dezvoltare a infrastructurii. Fiecare alocare de bani a fost, aproape invariabil, însoţită de acuze din partea opoziţiei că mărimea sumelor ar fi depins în special de coloratura politică a judeţului sau a autorităţilor locale cărora le erau destinaţi banii. Adică, dacă este preşedintele Consiliului Judeţean sau primarul din partea unuia din partidele la putere, s-au găsit bani, în detrimentul altor localităţi şi altor proiecte. Tot invariabil, reprezentanţii Executivului, în frunte cu premierul Emil Boc, s-au apărat, spunând că banii au fost alocaţi exclusiv pe proiecte şi fără a se ţine cont de partidul din care fac parte liderii locali. RL a centralizat sumele acordate de Guvernul Boc în 2011 şi a întocmit un top al judeţelor favorizate, de unde rezultă clar legătură dintre alocarea fondurilor guvernamentale şi apartenenţa politică. Judeţele care au primit cei mai mulţi bani (milioane lei) – Mureş 35,87; Timiş 26,57; Suceava 25,92; Olt 25,01; Dâmboviţa 24,98. Judeţele care au primit cei mai puţini bani (milioane lei) – Brăila 5,80; Giurgiu 8,47; Sibiu 9,96; Bistriţa-Năsăud 10,80; Vrancea 12,03. Romania Libera

Primarii din Snagov şi Jilava rămân în arest. Primarul localităţii Jilava, Adrian Mladin, cel din Snagov, Muşat Apostol, vicepreşedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman şi finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins sâmbătă contestaţia celor patru privind arestarea lor preventivă. Decizia este definitivă.Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, în timp ce primarul comunei Snagov, Apostol Muşat, este acuzat de infracţiunile de trafic de influenţă, în formă continuată şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Alături de cei doi, procurorii îl mai cercetează pe vicepreşedintele Consiliului judeţean Ilfov, Gheorghe Roman, acuzat de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.De asemenea, mai sunt cercetaţi şi finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, acuzat de complicitate la luare de mită şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Roxana Curpene, notar public, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la trafic de influenţă şi fals intelectual, în formă participaţiei improprii şi Eugenia Cuţaru, notar public, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărarea de influenţă. Agerpres

Românii au înfiinţat în acest an 400 de firme în Bulgaria, atraşi de taxele mai mici. Un număr de 400 de firme cu capital românesc au fost înregistrate în acest an în Bulgaria, în special ca urmare a taxelor mai mici decât cele din România, potrivit autorităţilor fiscale din Ruse. Taxa pe valoarea adăugată din Bulgaria este de 20%, cu 4 puncte procentuale mai mică decât în România, în timp ce cota unică este de numai 10%, statul bulgar având cea mai scăzută fiscalitate din Uniunea Europeană. Autoritatea fiscală din Ruse a încasat venituri mai mari cu 1,5 milioane de leva (750.000 euro) în acest an, faţă de 2010, majoritatea acestora provenind din taxele plătite de firmele româneşti, informează Novinite. Analiştii au notat însă că impactul înregistrării firmelor româneşti în Ruse nu trebuie să fie supraestimat, având în vedere că foarte puţine dintre acestea au birouri sau angajaţi permanenţi în Bulgaria. Mediafax

Ialomitianu: Taxele locale s-ar putea majora cu pana la 50%. Intr-un interviu in exclusivitate pentru TVR INFO, Gheorghe Ialomitianu a admis ca, pana la urma, s-ar putea ca in 2012 sa avem nevoie de banii de la FMI. El nu ia in calcul nicio reducere sau de marire de impozite sau de contributii sociale insa admite ca multe primarii vor sa majoreze taxele locale cu un procent de pana la 50%. „Avem discutii cu autoritatile locale sa modificam articolul  in cauza care le da dreptul autoritatilor locale sa majoreze cu 20% taxele locale. Nu orice regiune poate sa isi mareasca taxele. Putem merge chiar pe zonele sau cartierele unei localitati”, a declarat acesta. HotNews

Mic.ro tinde spre Minuscul.ro via Faliment.dinu. Sambata, ajun de Craciun. Ultimele ajustari in portofoliul de targuieli. Ups, am uitat de paine. In piata nu mai au feliata, nu sunt masochist sa iau inca o data cozile din hipermarket-uri in piept. Intru intr-un mic.ro cu gandul “sunt salvat!”. Prima observatie: in conditiile in care oamenii se dadeau cap in cap in piata mai devreme, in magazinasul nostru-nimeni, nici macar la tejghea. Dupa secunde bune apare o fatuca dintr-o incapere alaturata, scrie Cristian Dogaru pe blogul lui. “Aveti paine”? intreb. “Sigur”. “De care?” zic. “Pai, alba de 1 leu”. “Numai atat”? ma mir. “Numai atat”, mi se zambeste trist. Cum naiba sa nu ai macar 2-3 sortimente de paine ca orice bomba de la parterul blocului? Moment in care ma gandesc la cateva hibe ale afacerii domnului Dinu Paturiciu. Ideea unui lant de mici magazine de proximitate n-a parut rea la inceput. De aceeasi parere a fost insa si concurenta iar Mega Image a continuat sa se extinda in forta. Ori, e o diferenta ca de la cer la pament intre oferta MI si cea a mic.ro. In fond, daca nu arde si n-ai nevoie urgenta de ceva in miezul noptii, preferi de regula a ai cateva optiuni la dispozitie. Vanzarile scazand, adaosurile au fost majorate ceea a dus la scaderea si mai accentuata a vanzarilor mic.ro, ca nimeni nu e masochist. Inventezi o afacere “de succes”, o umfli, te diversifici si astepti cumparatorii care sa creada inca in potentialul desavarsit al retailului romanesc. Pentru Dinu Paturiciu ,bafta de a vinde Rompetrol chiar inaintea crizei n-a mai tinut cu mic.ro. Si nici cu trustul Adevarul, umflat in opinia mea tot pentru a fi maritat in 2-3 ani. Care va fi soarta mic.ro din acest punct? Probabil similara cu cea a Minimax Discount (mac.ro), care a tras deja obloanele. Morala? “Chiar daca ma lasa cineva gol in piata publica si fara bani, voi redeveni repede bogat”(ma rog, citatul din conu Dinu e aproximativ, dar intelegeti sensul). Sansa de imbogatire a d-lui Paturiciu e insa direct proportionala cu posibilitatea de a face afaceri cu statul pe care il injura pe unde-l prinde. Integral in HotNews.

O zi buna si sarbatori fericite!

Written by huniad

27/12/2011 la 7:52 am

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. La Multi Ani tuturor celor 400.000 de romani care poarta numele Sfantului Stefan! :).

  huniad

  27/12/2011 at 9:23 am

 2. Buna ziua,
  La Multi Ani celor care poarta numele de Stefan/Stefana 🙂

  mar

  27/12/2011 at 10:22 am

 3. neata,

  la multi Ani, Stefan din Italia, si celorlalti Stefan(i) si Stefanite
  🙂

  Basescu a spus ca nu va nominaliza un premier din partea USL daca nu va lua peste 50%.
  nu-mi place deloc ascensiunea PP-ului lui dd, partid de handicapati mintal
  🙂

  skorpion

  27/12/2011 at 10:34 am

 4. Buna dimnieata!
  Felicitari Stefanilor, Stefanelor, si lui Pista!
  Sa aibe parte de sanatate si bucurii!

  ela

  27/12/2011 at 10:36 am

  • Sarbatori fericite, Sare 🙂
   Cred ca sunt specimene din acelasi material genetic ca cei care ne-au condus inainte de ’89 😦

   huniad

   27/12/2011 at 11:42 am

 5. Ziua buna . 🙂
  Sarbatorit ieri (in Italia era ieri sarbatoarea sfintului) dar voi sarbatorii si azi . Asa , sa fac in ciuda tuturor ca sint unicul sfint sarbatorit de doua ori . 😆 Va multumesc tuturor . 🙂
  Dupa cum citesc , previziunile mele devin realitate . Nu legat de impozitul progresiv ( ca vine si ala , destul sa aveti rabdare ) dar legat de taxele locale . In baza principiului latin (ca la italieni e realitate ) , cine imparte , parte face . 🙂 Guvernul central va tine la propria dispozitie banii care ar trebui trimisi administratilor locale dar le va da posibilitatea (democratic 🙂 ) acestora sa maresca taxele chiar cu 50 % . Pai treaba asta e deja facuta de Monti in Italia . Nu e necesar sa dai un premiu international ministrului de finante pentru a copia ideile altora . Ca in realitate va insemna recesiune , rabdare ca nu e musai sa priceapa politicienii cum functioneaza economia . 🙂

  Ștefan A.

  27/12/2011 at 12:17 pm

  • La multi ani sanatosi si prosperi 🙂
   Romano-catolicii o serbatoresc pe 26, ortodocsii si greco-catolicii pe 27. Deci trebuie sa hotarati afiliatia 🙂
   Din punct de vedere al relatiilor centru-local aveti multa dreptate. Despre impozitul progresiv, nu prea cred! Important este sa aveti sarbatori fericite! 😀

   huniad

   27/12/2011 at 12:33 pm

  • La multi ani 🙂 Multa sanatate, realizari personale si profesionale!

   mar

   27/12/2011 at 1:00 pm

 6. La Multi ani,Stefaniilor,Fanicilor,Stefanilor,Faneilor si celorlalti care se sarbatoresc azi;

  Nu cred ca BNR trebuie sa sune la Bruxelles; BCE monitorizeaza de mult BNR asa ca stiu in orice moment ce se intimpla;cit despre al nostru ministru de finante el trebuie sa gaseasca solutii anul viitor pentru vreo 13-15 miliarde de euro sa rostogoleasca datoria scadenta;
  Patriciu si al sau business: cum este ” fanionul” antreprenorilor romani se vede in sfirsit ca marile averi s-au facut din tunuri cu statul;singura lui salvare e ca guvernul sa dea o lege sa interzica toate celelalte retele si atunci ne va spune iar ce ” biznizmen” e dl patriciu.

  intamplator

  27/12/2011 at 12:32 pm

  • Sarbatori fericite @intamplator,
   dl Patriciu este un balon de sapun la fel ca toti miliardarii tranzitiei. E bine asa 🙂

   huniad

   27/12/2011 at 12:35 pm

  • 😆
   Capitalism mioritic de cumetrie cum era definit de tatuc. In optica occidentala , capitalism de fatada . Cu moguli , baieti destepti , intocabili . Modelul sovietic . Pardon , rus . 🙂

   Ștefan A.

   27/12/2011 at 12:39 pm

   • La multi ani, Stefane ! Sanatate si virtute cat cuprinde iti doresc ! 🙂

    Loda

    27/12/2011 at 2:06 pm

 7. Buna ziua de Sf Stefan!

  Cine doreste sa viziteze Sf. Sofia :

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/12/27/sfanta-sofia-din-istanbul-1/
  🙂

  desydemeter

  27/12/2011 at 4:18 pm

 8. Buna Ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  27/12/2011 at 4:48 pm


Comentariile sunt închise.