Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2011: Evenimentul anului politic internaţional – Războiul din Libia

Din punctul meu de vedere, razboiul civil din Libia reprezinta cu prisosinta fenomenul in care “Primavara Araba” a fost monopolizata si manipulata in unele scopuri pe care poate le vom vedea in toata “splendoarea” lor in anii viitori.

Am publicat anul acesta mai mult de 25 de articole in limba romana legate de insurgenta libiana, conflictul iscat de interventia NATO, petrol, dizidenta si jocurile intre puterile lumii in “cazul libian”. Articolele sunt postate pe Politeia si partial pe HotNews / Contributors. Comparatiile dintre Ceausescu si Gaddafi sunt simpliste si in majoritatea lor neadevarate. Sunt insa trei puncte de convergenta: primul ar fi o reconfigurare geopolitica profunda, care a dat posibilitatea unor reasezari regionale. Al doilea ar fi impopularitatea si lipsa de sprijin intern pe care il aveau cei doi, care reusisera sa-si erodeze sustinerea chiar fata de beneficiarii regimului – intr-un cuvant – posibile tradari ale “garzilor pretoriene.” Al treilea ar fi faptul ca “jucatorii internationali” nu mai aveau incredere in cei doi. Pur si simplu cei doi dictatori o luasara razna! Ambii nu mai intelegeau schimbarile aduse de reasezarile geopolitice.

Circul facut de Gaddafi care se plimba cu cortul prin lume nu deranja mai  mult decat faptul ca  nici una din firmele globale care exploatau petrolul libian nu avea certitudine ca acest colonel nebun nu va rezilia contractele abia semnate.

As dori ca cititorul sa inteleaga ca Gaddafi nu a fost un dictator mai malefic decat membrii familiei Ibn Saud, care guverneaza de mai mult de doua secole teritoriul numit astazi Arabia Saudita, dar care intodeauna au respectat contractele avute cu “beneficiarii vestici.” Ca paranteza – pentru a demonstra de ce nu se intampla nimic acolo, dar s-a putut intampla in Libia, trebuie de stiut ca familia Ibn Saud are protectie contractuala cu “beneficiarii occidentali” pe baza a trei contracte care mentioneaza ca atata timp cat petrolul forat va ajunge la beneficiarii contractuali Casa Ibn Saud este ferita de “neplaceri”. Primul contract semnat in 1931 de Presedintele american Herbert Hoover si Casa Ibn Saud aducea beneficii de nu mai putin de 50 de mii de lire sterline pentru dreptul de exploatare petroliera, al doilea semnat   de Presedintele Roosevelt in 1945 (ultimul contract semnat de el) la bordul vasului de razboi USS Quincy si ratificat de Harry  Truman in 1951 si care facea imparteala 50-50% intre Ibn Saud si firma de exploatare petroliera CASOC (mai tarziu Aramco) si in sfarsit al treilea contract din 1988 care fonda Saudi Aramco. Bineinteles ca au fost idei de razgandire a sauditilor, care nu au dorit sa impartaseasca soarta sahului Iranian. Noile vremuri si evenimentele generate i-au facut sa se razgandeasca.

Daca Saudia a respectat cu strictete intelegerile cu “beneficiarii,” Gaddafi nu a facut-o nici macar pe departe. In 40 de ani de guvernare, colonelul Gaddafi a reziliat mai mult de  250 de contracte, inclusiv cu tari prietene (spre exemplu Romania) creand datorii neplatite si penalitati de zeci de miliarde de dolari.  Dupa o sustinere (intensa)  a terorismului international, incercari de a-si procura arme de distrugere in masa, Gaddafi a incercat sa schimbe directia aratand o penitenta limitata, dar complet nesatisfacatoare pentru “beneficiarii occidentali”.

Constructia africana a lui Gaddafi si miliardele investite in Africa nu au fost de ajuns. Africanii si-au pastrat loialitaea fata de Gaddafi, fara insa prea mare efect. Prea putin si prea ineficient. Gaddafi si-a distrus  cu propria mana armata bazandu-se numai pe cateva unitati Kataeb al Amn (Batalioane ale Securitatii) si Al Haras Assauri (Gardieni ai Revolutiei), ambele conduse de fiii sai, nu mai mult de 5-600 de oameni si cateva zeci de tancuri. Sute de tancuri si avioane cumparate pe bani grei au zacut la “conservare” pana cand rebelii au pus mana pe ele.  Cu toate astea, revolta a fost aproape inabusita cand la sfarsitul lui martie a.c., trupele lui Gaddafi erau deja in suburbiile orasului Bengazi, singurul in care mai exista o rezistenta armata impotriva lui Gaddafi. Intrarea rapida a francezilor si a britanicilor in conflict pe baza unei rezolutii ONU complet nesatisfacatoare (vezi articolul meu – Mic indreptar de diplomaţie prin cătarea puştii) a schimbat echilibrul si a produs intrarea intr-un conflict de uzura, care pana la urma a distrus toata infrastructura civila construita in zeci de ani si a ucis sau ranit grav aproape 10-12.000  oameni.

NATO, fara americani (sau cu o prezenta simbolica), s-a dovedit ineficient si nepregatit pentru un conflict armat, chiar minor, cand in fata lui se prezenta o ramata prost comandata si dezorganizata de mai putin de 10 mii de oameni. Lucrurile s-au rezolvat nu prin instruirea si eficientizarea fortelor rebele, ci prin introducerea unor forte proxi de sorginte islamica. Felul in care a fost linsat Gaddafi nu aduce multa speranta pentru viitoarea democratie libiana si nici multa onoare NATO, care a facilitat prinderea si masacrul prin bombardarea si distrugerea coloanei lui Gaddafi care se retragea din Sirte.

Traim intr-o lume cinica, probabil neschimbata! Astazi insa stim mai multe din cauza deschiderii informationale. Impactul razboiul civil din Libia si deznodamantul acestui razboi, care le-a avut “pe toate”, ne vor insoti inca multi ani de acum incolo.


Written by Theophyle

22/12/2011 la 4:56 pm

55 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. off-topic (sau nu ):
  DNA l-a trimis in judecata pe medicul Astarstoae pentru o frauda de 6 mil. lei. Coafura rezista :D…Vasile Astărăstoae, judecat pentru corupţie, a fost reales şef al medicilor din România.
  http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Ieseanul-Vasile-Astarastoae-Romania-FOTOGALERIE_0_613738939.html

  ribelalu

  22/12/2011 at 5:06 pm

 2. @theophyle
  chapeau bas! as usual..editorialistii ft ar fi invidiois daca ar citi asta

  intamplator

  22/12/2011 at 5:37 pm

  • Multumesc intamplator 🙂
   Sper ca oamenilor sa le placa!

   Theophyle

   22/12/2011 at 6:18 pm

 3. O alta postare foarte buna preluata in limba romana din Die Zeit – Şapte păcate ale europenilor

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/12/22/sapte-pacate-ale-europenilor/

  Chiar merita citita!

  Theophyle

  22/12/2011 at 6:20 pm

 4. Place…da’ cadoul nu-l pot citi 😦

  Twisted

  22/12/2011 at 6:30 pm

  • Twisted salut,
   este PDF – ai nevoie de PDF reader pe care poti sa-l primesti fara probleme de la http://www.adobe.com. Dupa instalarea lui automata intri in link si dublu click il deschide. Dupa care il poti pastra prin save la discul tau.

   Theophyle

   22/12/2011 at 6:36 pm

   • Asta este locatia exacta a downloadului

    http://get.adobe.com/reader/

    Theophyle

    22/12/2011 at 6:38 pm

    • Sar’na! Rezolvat. 🙂

     Twisted

     22/12/2011 at 6:55 pm

     • Cu placere 😆

      Theophyle

      22/12/2011 at 6:57 pm

      • Academics si Paleografia vor mai putea fi citite? 😦

       Twisted

       22/12/2011 at 7:02 pm

 5. Ziua buna gazde primitoare, oaspeti si pribegi pe blog

  Parca executia dupa un simulacru de proces a lui nea Nicu&Co. a fost mai decenta decat ce s-a intamplat cu Gaddafi.
  Acum, daca ma gandesc bine, ceea ce s-a intamplat cu Nicusor…..

  Ce ma face sa ma indoiesc de viitorul democratiei in Libia este faptul ca si de o parte si de cealalta se striga „Allah akbar” cu aceeasi convingere a reprezentarii vointei lui D-zeu.
  Acesta este un motiv pentru care, pentru mine, statul trebuie sa fie laic.

  Eugeni

  22/12/2011 at 6:34 pm

  • salut 🙂
   nici o sansa! O sa fie mai rau decat pe timpul lui Gaddafi 😦

   Theophyle

   22/12/2011 at 6:37 pm

 6. posibil ca asta sa fie ” noua ordine” adica dezordine,dupa irak acum libia,egiptul se pregateste

  intamplator

  22/12/2011 at 6:41 pm

  • O sa fie o democratie islamica asa cum o inteleg ei – gen Iran!

   Theophyle

   22/12/2011 at 6:42 pm

 7. Seara buna 🙂
  Articolul 4 a protocolului de prietenie si amicitie intre Libia si Italia prevedea expres ca acesta ultima nu va concede teritoriul national nimanui care ar fi vrut sa poarte actiuni militare impotriva Libiei . Semnat si parafat inclusiv prin faimoasa pupare a mainii de catre vesnicul tinar Berlusconi .
  Cum au fost respectate aceste acorduri , stim toti . 🙂
  De remarcat ca atunci cind rezervele de petrol de calitate extra sint in atentia democratiilor occidentale , nu exista tratat care sa reziste .
  Italienii , marii exploatatori a rezervelor de petrol libiene pina acum , vor pierde ceva din concesiuni si vor intra masiv englezii si francezii . Ca doar nu degeaba au cheltuit bani cu gramada in lupta impotriva dictatorului si instaurarea noii democratii extrem de „originale” . 😆
  Tot se plateste in viata politica internationala . Cu bani sau noi concesiuni petroliere . 🙂

  Ștefan A.

  22/12/2011 at 6:50 pm

  • Salut Stef,
   daca o sa ai rabdare sa citesti materialul anexat ai sa vezi si „noua intelegere”. Asta chiar se numeste neo-colonialism!

   Theophyle

   22/12/2011 at 6:52 pm

 8. Dupa cate vad vom avea mai multi poli de putere,

  China, Islamul,America,Indo-Europa,Rusia

  Africa va ramane dezorganizata si la cheremul Chinei (majoritatea) si Islamului.

  Islamul datorita „unitatii ideologice” cred ca va fi cel mai agresiv.
  China va fi cea mai lipsita de scrupule.
  Euro-india cea mai pasiva.
  America cea mai izolata.
  Un viitor interesant pentrui copii(nepotzii) nostri: Evul Mediu tehnologic…
  Altfel spus : China Africa Islam vor avea relatii intre ele demne de Evul mediu.
  Europa si Amarica isi vor proteja centrele de cunastere facandu-le demne de acele societati secrete din evul mediu.

  Iata unde duce o imaginatie bolnavicioasa daca nu se autocenzureaza cand scrie 🙂 Sorry Teophyle 🙂

  Eugeni

  22/12/2011 at 7:11 pm

  • Pai sa o luam in ordine 🙂
   Islamul nu este unitar. Avem un pol shiit reprezentat de Iran (20%) si unul sunit reprezentat de Arabia Sudita (80%) acolo nu va fi conciliere. America paraseste Europa ramane insa in OM si se concentreaza in Pacific. Marele inamic al Chinei ramane Rusia si acolo probabil vor fi probleme! Restul intr-o postare viitoare inainte de Anul Nou 😀

   Theophyle

   22/12/2011 at 7:15 pm

  • Continui, fara sa ma cenzurez nici de data asta 🙂

   Cred ca crestinismul se va „intari” in Europa si va incepe sa se protejeze.

   Eugeni

   22/12/2011 at 7:19 pm

 9. salut
  Misto numarul dublu de craciun The Economist,. Citesc de 2 zile la el si nu l-am terminat inca 🙂

  Un tanar de stanga

  22/12/2011 at 7:29 pm

  • Sper sa citesti de anul nou Almanahul Politeia. Sper sa am timpul si puterea sa-l termin pana atunci 🙂

   Theophyle

   22/12/2011 at 7:33 pm

   • Putere se vede ca ai. Poate timpul….. 🙂

    Un tanar de stanga

    22/12/2011 at 7:35 pm

 10. 1. Pe Dolce TV a aparut in grila un nou canal Giga TV. Deocamdata emite doar spoturi promo. Cautand pe internet am aflat ca proprietar este…Gheoghe Stefan „Pinalti”, primarul PDL de Piatra Neamt. Se pare ca „meciul” tembeliziunilor de partid se echilibreaza. Abia astept sa-l vad pe „Pinalti” zbierand ca „l-au furat arbitrii”
  2. Pe B!Tv tiganie mare :D…”dizidenta” Minca, proaspat figita di PC in UNPR si escrocul Rizea „Ferrari” se tuganesc ca la usa cortului. Minca, asa cum o stim cu gura mare, are un discurs intors la 180 de grade: „interes national”, „nu se regasea” (dupa 7 ani in PC) etc. Pacat ca nu a emigrat si Aura Vasile, circul ar fi fost maxim 😀

  ribelalu

  22/12/2011 at 7:46 pm

 11. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15620850,00.html

  Foarte interesant si scrie despre opinia NR . 🙂

  Ștefan A.

  22/12/2011 at 8:15 pm

 12. Dezbinare in clanul Basescu:
  http://www.domnuleprimar.ro/LOVITURA-IMAGINE-Varul-lui-Basescu-inscris-PSD-TIMISOARA-Leon-Basescu-suparat-are-pensie-mizerie-Hipermarketul-Real-inchide-primul-sau-magazin-din-Romania-Program-scurt-Sarbatori-institutii-publice-ma-dpe-s-1-a11899.htm
  „Am intrat în PSD pentru că am apelat de mai multe ori la pedelişti, unde am fost şi membru şi mereu au fost prea ocupaţi. Mereu sunt de negăsit. Trebuie să te faci frate şi cu dracu până treci puntea. Nu sunt îndrăgostit de doctrina PSD, dar e singura opţiune în acest moment”, a declarat Leon Băsescu.

  victor L

  22/12/2011 at 8:25 pm

  • Salut Victor,
   Super rude are prezidentu’ 😦

   Theophyle

   22/12/2011 at 8:31 pm

  • site-ul „domnuleprimar.ro” a fost cumparat de PSD-istul Vasile Dancu si a cotit-o brusc spre stanga. Nivelul site-ului a scazut extrem de mult si majoritatea postarilor de-acolo sunt vrajeli.

   ribelalu

   22/12/2011 at 8:32 pm

  • ce dracu var apropiat sa aiba Basescu la Timisoara cand el e din Constanta. A mai aparut odata o ‘verisoara” care a incasat nu stiu ce „premiu” pe la o tembeliziune.
   Sa presupunem ca ala e chiar var-su. Si ce daca? Si frati au pareri diferite. De ce nu scrie Dancu nimic de fratii Orban? De fratii vitregi infractori Bivolaru? de nasul Oprea si finul Ponta? samd

   ribelalu

   22/12/2011 at 8:35 pm

 13. Bravo, brosura e lamuritoare asupra noului neocolonialism ( scuzati pleonasmul) in care si Romania e cuprinsa . Se cauta natiuni care sa fie „eliberate” si apoi exploatate. Mai urmeaza si altele.

  bigone

  22/12/2011 at 8:27 pm

  • Salut bigone,
   din nefericire, da!

   Theophyle

   22/12/2011 at 8:29 pm

 14. Buna seara! Dupa cum v-am promis:
  Cazurile pe care vi le prezint în continuare, petrecute în municipiul Cluj-Napoca, coroborate cu masacrul de la Otopeni, tentativa de masacru de la Şomcuta – Baia Mare şi altele petrecute în perioada de după 22 decembrie 1989 (cu predilecţie din dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989), demonstrează că în România a avut loc o luptă pentru putere în care. cu bună ştiinţă, s-au implicat capii Forţelor Armate Române. Şi în numele acestei lupte pentru putere au fost ucise şi schilodite, nejustificat, persoane nevinovate. Pentru o mai bună înţelegere a fenomenului “terorist” din decembrie 1989, am preferat să vă prezint faptele relativ în ordinea producerii lor.
  http://sareinochi.com/2010/12/24/cine-a-tras-in-noi-dupa-22-iv/

  Sare'n Ochi

  22/12/2011 at 8:28 pm

  • Multumesc Sare’
   Trecem la citit!

   Theophyle

   22/12/2011 at 8:29 pm

  • Multumiri TOG,
   si tie, sotiei, copiiilor si tuturor ai tai!

   Theophyle

   22/12/2011 at 9:25 pm

 15. Din doua, una,

  Sau armata a dat dovada de incompetenta, neprofesionalism si a generat haos si s-au impuscat unii pe altii, si de frica, au tras in oameni si atunci merita cu totii degradati si trecuti pe ajutor social,
  Sau au actionat dupa un plan clar si au sacrificat in mod voit lumea si atunci trebuie cu totii degradati si trecuti pe ajutor social.

  Eugeni

  22/12/2011 at 9:24 pm

  • Asta uitandu-ma la B1Tv 🙂

   Eugeni

   22/12/2011 at 9:24 pm

   • Salut Eugeni
    Tine cont de ce am scris de multe ori pe acest blog .
    1- In 1989 erau trecuti minim 15 ani de avansari in grad dupa modelul : 1 avansat pe merit , 99 erau pe baza de pile , cunostinte , relatii . De la locotenent major si pina la general inclusiv asa se promova .
    2- Armata nu era instruita absolut deloc . Cel putin de 10 ani inainte .
    3- Tehnica , transmisiunile functionau pe pe aceleasi principii de fatada .Frumos lustruita dar ineficienta .
    Ca urmare , in 1989, masa cadrelor fara cap dar cu chipiu era enorma . Cu atit mai mult la nivelele inalte . Criminalii in uniforma au facut tot posibilul sa acopere macelul facut de ei . Iliescu & Brucan stiau foarte bine asta si astfel au musamalizat ulterior tot obtinind in schimb sustinerea ” baionetelor” . Un pact criminal care a stat la baza democratiei „originale” . Puterea in schimbul protejarii , promovarii criminalilor .
    Nu exista alta explicatie pentru musamalizarea totala a acelor crime si pentru reciclarea masiva care a urmat .

    PS. In linii generale istoria invata multe . Citeste daca ai posibilitate cartea „Țusima”. Scrisa prin 1930 si tradusa in anii 70 si in Romania
    Trateaza razboiul naval ruso japonez din 1905 . Vei intelege la perfectie ce dezastru poate fi o flota unde avansarea in grad era pe baza de pile , armamentul obosit si ineficient si unde aprovizionarea era corupta si ineficienta iar instructia la pamint . Bineinteles cu exceptia tunsorii si a uniformei de parada impecabile . 🙂 Vei vedea cum puterea tarista va musamaliza tot dar va avansa si in grad principalii vinovati militari ai infringerii doar de dragul puterii .
    Istoria nu se repeta dar puterea corupta foloseste acelesi metode vechi de zeci , sute de ani . 🙂

    Ștefan A.

    22/12/2011 at 10:45 pm

    • Stefan,

     In principiu este ce am vrut sa spun, mai pe scurt. 🙂

     Armata noastra era prost pregatita, cu ofiteri incapabili si avansati pe relatii. Erau buni pentru defilari si campanii agricole. De ce trebuie sa primeasca pensiile alea mari?
     Imi aduc aminte de insulele Falkland, Argentina avea mult mai multi generali decat Anglia. Toti cu tot felul de decoratii si pompoane. Ca sa nu se vada ca Argentina o duce economic din ce in ce mai prost au luat-o nationalist si au ocupat insulele.Au venit englejii si i-au calmat :).

     Eugeni

     22/12/2011 at 11:04 pm

  • salut! 🙂

   Inca vreo 2 declaratii ca aseara din partea lui TB si toti votantii lucizi ai PDL merg la Noua Republica!

   Cetatean

   22/12/2011 at 11:07 pm

   • 😆
    Are si el problemele lui ca tot omul . 😆
    Salut cetatean . 🙂

    Ștefan A.

    22/12/2011 at 11:22 pm

   • Cetatene
    Votantii lucizi ?

    Un tanar de stanga

    23/12/2011 at 5:43 am

 16. salut! 🙂

  Cum spuneam si dimineata, inca nu ma pot pronunta in deplina cunostinta de cauza, insa ar fi bine sa NU aiba probleme ca omul normal, ca nu are voie sa aiba umori personale in chestia asta.

  Cetatean

  22/12/2011 at 11:33 pm

  • Cetatene amice
   Nu te grabi,
   TB gindeste superior.
   si niciodata nu a spus ceva decit cind a vrut si cu un scop anume
   Tocmai cind zici ca l-ai prins cu o idiotenie si ca e mai prost ca Geoana iti dai seama ca nu.
   Asa ca mai asteapta un pic.
   Lasa „Despartirea de Basescu” pe saptamina viitoare
   🙂

   Un tanar de stanga

   23/12/2011 at 5:47 am

   • 😆

    Theophyle

    23/12/2011 at 5:49 am

 17. Ziua buna!
  Theophyle se face ca ploua, n-anunta postarea noua, chiar de dimineata, avem schimbarea la fata.

  Creanga

  23/12/2011 at 6:52 am

  • Scuze prietene si buna seara 🙂
   Chiar am uitat – bine ca ai descoperit-o tu!

   Postare noua! (cam de multicel 🙂 )

   Theophyle

   23/12/2011 at 7:05 am


Comentariile sunt închise.