Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Viaţa pe datorie

Conform datelor publicate de OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică), marile democratii ale lumii au in comun o boala pe care nu stiu inca cum sa o trateze. Boala se numeste indatorare, patogenul bolii il reprezinta datoriile nesustenabile si agentul de raspandire este fara indoiala globalizarea. Inainte de a ajunge la cifre si la efectul lor, cateva cuvinte despre aceasta organizatie pentru cei care nu prea o cunosc. OCDE este o organizatie internatională a acelor natiuni dezvoltate care acceptă principiile democratiei reprezentative si a economiei de piată libere.

Există în mod curent 34 de membri cu putere deplină; dintre acestia, 30 sunt, în descrierea din 2010 a Băncii Mondiale, tări cu venituri mari. Tările devenite membre OECD în 1961 nu au anii după nume. Alte natiuni sunt listate în functie de anul de admisie. Membrii OCDE sunt: Australia (1971); Austria; Belgia; Canada; Cehia (1995); Chile (2010); Coreea de Sud (1996); Danemarca;     Elvetia; Estonia (2010) Finlanda (1969); Franta;  Germania; Grecia; Irlanda; Islanda; Israel (2010) ; Italia; Japonia (1964); Luxemburg; Mexic (1994); Noua Zeelandă (1973); Norvegia; Olanda; Polonia (1996); Portugalia; Regatul Unit;  Slovacia (2000);  Slovenia (2010);  Spania; Statele Unite; Suedia; Turcia; Ungaria (1996).

În mai 2007, Consiliul ministerial al OCDE a început să analizeze si să discute despre încorporarea  in organizatie a Rusiei si de a întări cooperarea cu: Brazilia, China, India, Indonezia si Africa de Sud. Posibili candidati cu drepturi depline sunt statele lipsă din Uniunea Europeana: Bulgaria, Cipru, Letonia, Lituania, Malta si România. Cele 33 de state membre OCDE detin împreună aproximativ 60 la sută din economia mondială, 70 la sută din comertul mondial si 20 la sută din populatia lumii.

Dupa aceasta mica introducere, sa trecem la cifre – Indatorarea celor mai proeminente 18 state care apartin organizatiei a crescut in perioada 1980 – 2010 de la 160% la 321% – deci s-a dublat. Ajustand inflatia,  cresterea inseamna de fapt cam 300% in datorii, fara a include corporatiile financiare,  425% datoriile guvernamentale si 600% datorii private (de fapt debitul de consum). Continua raportul ca de fapt aceste gigante cresteri nu includ cresterile suplimentare datorate “imbatranirii” populatiei si diminuarea (de multe ori drastica) a echilibrului  dintre populatia activa si pensionari sau asistati sociali (Vezi graficul numit Exibit 1).  Intr-un raport pe care il anexez acestui articol si numit semnificativ “What next? Where Now”, mentioneaza autorii  patru metode diferite care pot opri aceasta spirala devastatoare si implicit distrugerea patogenului pe care l-am numit indatorare.  Prima metoda si cea mai conservatoare ar fi economisirea si plata acestor datorii, a doua posibilitatea ar fi gresterea rapida si posibilitatea de a acoperi aceste datorii prin aceasta crestere; a treia posibilitate ar fi restructurarea acestor datorii si stergerea unora – adica un fel de faliment daca doriti; a patra posibilitate este inflatia, care ar determina o scadere automata a datoriilor neindexate. Despre implicatiile economice, sociale si politice puteti citi in articolul original pe care l-am parcurs cu multa atentie si placere.

Articolul mentionat se ocupa si de moneda unica, euro  si efectele introducerii pe care aceasta moneda le-a avut pentru diferitele economii europene. Citind articolul si invatand cifrele nu m-as fi grabit sa adopt moneda daca as fi Basescu. Deci singurul lucru pe care il pot face este sa aduc in discutie o parte din datele prezentate.

Lucrurile sunt simple, moneda unica a creat o oprtunitate pentru economiile puternice din nordul european mult mai disciplinat si a anihilat de facto toate avantajele sudului (inclusiv Irlanda). O simpla privire pe graficul alaturat (Exibit 3) ne poate indica exact de ce competitivitatea germana este mult superioara celorlalte state din zona euro. Daca intr-un deceniu (2000-2011)  salariile au crescut in Germania cu mai putin de 10%, in tarile PIIGS aceleasi salarii au crescut intre 25-40% (Franta cu numai 20%). Deci cum pot fi competitive in exporturi sau servicii aceste state pentru care euro a fost de fapt un “sarut otravit”. Totul a inceput si se va sfarsi la nivelul clasei politice si a politicilor publice demagogice si populiste.

Sursa cifrelor din articol si foarte multe alte date pretioase: Efectele unui exit din zona euro-BCG Documentul este in limba engleza si in format PDF.

Written by Theophyle

20/12/2011 la 4:24 pm

48 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna seara all 🙂
  Daca doritzi sa vizitatzi:

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/12/20/mijloc-de-secol-bauhaus-2/

  desydemeter

  20/12/2011 at 4:46 pm

 2. Foarte bun si util articolul. Este bine ca constientizam directia in care mergem. Este primul pas catre corectia acestora. Intrebarea este cine va plati toate aceste excese?

  acspot

  20/12/2011 at 4:47 pm

  • Salut 🙂
   sper! De platit vor plati probabil nepotii nostri, poate si stranepotii 😦

   Theophyle

   20/12/2011 at 4:49 pm

 3. buna seara/buna analiza dar,sa ma dau ” destept” cam liniara ia in calcul numai solutii previzibile ;nu analizeaza imprevizibilul;
  astazi cred ca deviza fiecaruia trebuie sa fie ” pervizibil este imprevizibilul”
  stieglitz nu e deloc favoritul meu dar si el avea acum citeva zile(vanity fair/jan 12)o analiza a situatiei de azi si care pleca de la ideea ca criza din anii 30 a fost de fapt o criza de schimbare a modelului cresterii;el spunea ca de la 25 pct angajati in agricultura US la inceputul crizei s-a ajuns la cca 5 pct la inceputul razboiului ;absorbtia&reciclarea ” taranilor” s-a facut prin comenzi masive ale statului;
  daca mai citim altele ,vedem alte cauze si alte solutii;
  pin la urma ajungem la vorba rabinului de la dorohoi” si tu ai dreptate,si tu ai dreptate”

  numai sa criticam ca a fost dezvoltare pe datorie nu are rost;au beneficiat toti cu exceptia celor din tarile” socialiste” ;cred ca aici e atuul romaniei;suntem invatati cu criza,putem supravietui si daca ne apucam de treaba si nu stam sa ne plingem gasim si solutii sa avansam;
  creditul personal e mic in romania,datoria guvernamentala e acceptabila;prost stam la datoria companiilor,dar asta e in special a multinationalelor;in caz de ” scapa cine poate” restrictii la repatrierea profitului;nu te poate acuza nimeni daca se ajunge la ” scapa cine poate” /ce a facut irlanda cu preluarea pasivelor bancilor e cel mai bun exemplu de asa nu!

  intamplator

  20/12/2011 at 6:10 pm

  • Salut untamplator 🙂
   analiza si solutiile enumerate sunt pertinente. Nimeni nu are o medicatie sigura. 2012 va fi un an mai greu decat 2011 – sigur!. Sa speram ca vom iesi bine din acest an catarstofal.

   Theophyle

   20/12/2011 at 6:15 pm

 4. Scuze pentru off-topic, nu ma pot abtine: ati aflat stirea bomba, nu?

  Kim Jong-il n-a murit.

  A trecut la UNPR.

  cantul_de_jale

  20/12/2011 at 6:14 pm

  • salut 🙂
   Probabil ca Vanghelie o sa-l convinga sa se reintoarca la Partidul de bastina 🙂

   Theophyle

   20/12/2011 at 6:16 pm

   • salut 🙂 ii face nea nelu o transfuzie cu tamaioasa romaneasca de cotnari..o sa ceara Kim Jong si certificat de revolutionar dupa aia 🙂 😀

    zigzag

    20/12/2011 at 6:19 pm

    • Zig 🙂
     zici tu ca daca nu-l convinge Vanghelie il convinge toashu’ Ilici 🙂

     Theophyle

     20/12/2011 at 6:22 pm

     • Asa zic si eu, In cazul asta, Vanghele (mie-mi place pronuntia prezidentiala) n-are competenta. Numai Iliescu are instrumente sa-l convinga p-ala sa revina la sanul laptos al partidului-muma. Apoi va veni Ponta sa spuna ca omul a vrut sa faca misto de guvern si Basescu 🙂

      cantul_de_jale

      20/12/2011 at 6:22 pm

 5. @theophyle
  de acord ca 2012 va fi greu,mai greu decit 2011;cel putin pentru romania cu refinatarea datoriei scadente
  ca un ” optimist ” incurabil ce sunt cred ca in decembrie 2012 vom spune ca ” 2013 va fi un an mai greu decit 2012″ ;sa nu uitam ca merkel are alegeri in 2013 iar obama in 2012 asa ca 2014 va fi groaznic;

  intamplator

  20/12/2011 at 6:23 pm

 6. BUNÄ,

  probabil, aura vasile, a fost amenintzatä si santajatä, de aia s-a intors in PSD,
  asta spun, chiar uslinosii.altfel nu se explicä, o au cu ceva la manä.

  theo- nona

  20/12/2011 at 6:49 pm

 7. Buna seara!
  S-a aflat motivul pentru care i s-a facut rau Aurei Vasile…Marean Vanghele a folosit in discutie foatre multe „neologisme sofisticate”.

  ribelalu

  20/12/2011 at 6:52 pm

  • cred ca i a aratat vreun dosar cu nume de cod primit in dar de la tov. voicu catalin zis si mos Craciun pe ulita lui marean vanghele 🙂

   zigzag

   20/12/2011 at 7:08 pm

 8. mai repede, a fost direct,……ce am fäcut pt. tine…………………esti datoare, …………sä-tzi fie rusine

  vezi cä mos cräciun………….mi-a spus………………. asta e, santaj uslinos

  theo- nona

  20/12/2011 at 6:58 pm

 9. Salut 🙂
  1- Noii viitori stapini a acestei planete se numesc BRIC .
  Brazilia are deja un PIB mai mare decit Italia . 🙂 Logic ca insista sa ocupe locul acesteia in G- 7 . Dar nu e singura . 🙂
  2 – Nu se poate obtine crestere PIB in tarile super indatorate . Nu mai sint competitive din cauza taxelor si impozitelor . Acesta e efectul globalizarii . 🙂 Ca atare , nu vor fi in stare niciodata sa plateasca macar o parte a datoriei publice . Unele se imprumuta si pentru a plati dobinda la datoria publica .
  3- In urmatorii 10 ani vom vedea niste rasturnari de putere , influenta , epocale . Datoriile , taxarea ridicata si imbatrinirea populatiei vor roade puternic din nivelul de trai a occidentalilor .
  Asa e viata doamnelor si domnilor , nimic nu e etern . 🙂 Azi drept ca bradul , maine cu bratele pe piept in pardesiu de scinduri . 😆 E valabil si pentru natiuni . Au disparut cu gramada si in locul lor au aparut altele .

  ( G&M ) Europa se va salva doar daca eu voi decide sa depozitez lingourile pe acest continent . Chestia ca nenea Obama a promis de toate daca duc lingourile in USA . Mai gindesc, analizez ofertele . 😆

  Ștefan A.

  20/12/2011 at 7:18 pm

  • Salut Stef 🙂
   Vom vedea! Cum spune orbul 🙂 Nu cred in BRIC, vezi ce probleme incepe sa aiba China. Despre Rusia numai de bine, deci vom vedea. Nu i-as „ingropa” inca pe Americani si pe Europeni.

   Theophyle

   20/12/2011 at 7:24 pm

 10. Pentru interesati, pe Politeia Europeana: Franţa – Marea Britanie / Reminiscenţe istorice

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/12/20/franta-marea-britanie-reminiscente-istorice/

  Theophyle

  20/12/2011 at 7:38 pm

 11. BRIC:slabe sperante: china gifie si imbatrineste repede,repede ;brazilia resurse naturale;populatie lenesa=discutati cu cei care lucreaza acolo/lucreaza doar atit cit au nevoie penru mincare,in rest samba;nu economisesc/africa de sud:zimbabwe e cel mai bun exemplu/india: nu stiu/rusia=vodka
  in general in nici o tara din bric ,nu exista clasa de mijloc si nici premize de a aparea

  intamplator

  20/12/2011 at 7:58 pm

  • Asta este si parerea mea! O tara fara clasa mijlocie nu poate genera progres.

   Theophyle

   20/12/2011 at 7:59 pm

 12. Hai noroc! 🙂

  Sa le luam in ordine:

  1. Aura Vasile a semnat cu minuta ei adeziunea la UNPR. Cererea de adeziune e datata ieri, si a fost citita anuntata oficial in plen azi. Tehnic si legal, Aura Vasile apartine acum UNPR.

  Ca sa fie primita in PSD, confirm noului statut, trebuie sa treaca un an. Ia sa vedem daca Ponta incalca statutul, pe care il invoca in cazul Geoana :mrgreen:

  2. Basescu a promovat azi Bugetul de stat pe 2012 si Bugetul asigurarilor sociale. Desi are niste parmetri cam optimisti, in general este ok. Cresterea de 2,1% este cam mare, eu as fi mers pe 1,3-1,5%, insa tinind cont ca anul trecut astia prognozau 3,5%, din care se pregateau sa mareasca pensiile si salariile de la 1 ianuarie 2012, este deja de aplaudat ca le-au venit mintile in cap si au mers pe crestere estimata de „doar” 2,1%. Deficitul de doar 1,9% ma indoiesc ca va fi respectat, insa este posibil, mai ales ca a trecut legea cadru a asistentei sociale (la care abia astept sa citesc motivarea CCR. Atentie la ce a spus CCR in comunicatul de presa din 14 decembrie: „. Cu privire la prima obiecţie de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea asistenţei sociale este constituţională”. Mama, ce si-au luat-o USL-ul de la CCR pe sesizarea aia in care era scris ca Boc ingroapa „statul social”! :lol:).

  3. A propos de CCR: sesizarea lui Geoana si cea a PSD respinse azi a fost facuta cu majoritate de voturi. Impresia mea este ca niste PSD-isti de acolo (minim 3, maxim 4 incluzind un alt judecator) au vrut sa mentina decizia 601/2005, insa nu au putut. Cert este ca dispozitivul juridic din decizia 601/2005 de care se agata Sova era idiot, si era previzibil ca niste judecatori normali la cap nu il mai puteau mentine, insa era la fel de posibil ca CCR sa scoata una dintre acele decizii in care ce da cu o mina ia cu doua. Insa pina la urma au mers (macar 5 judecatori) pe calea normala, insa motivarea va trebui citita (cam in jur de 3 saptamini ies motivarile, insa dat find schimbarea de an, nu trebuie sa ne asteptam la motivari mai devreme de 20 ianuarie) pentru ca se caseaza decizia 601/2005 si asta are efecte pe termen lung.

  4. Cea mai grea decizie va fi cea legata de raspunderea magistratilor. La cum e scrisa legea si mai ales cum e formulata sesizarea USL (mare de 27 de pagini A4), si tinind cont de faptul ca insasi ICCJ face o sesizare catre CCR, va fi o decizie cu greutatea unui hipopotam pe o pluta improvizata.

  5. Tapalaga are un articol foarte bun pe Hotnews in care observa ca judecatorii „independenti” si „inamovibili” de la ICCJ se tem sa dea condamnari cu executare pentru politicieni care, dupa amar de ani, ajung in sfirsit sa aiba o decizie in procesul in care au intrat acum 5-6 ani.

  Tapalaga mai trebuia sa spuna ca judecatorii de la sectia penala a ICCJ sunt niste Sandei numiti de PSD sau de CSM-ul pesedistic 2004-2009 care se tem de politicieni tocmai pentru ca stiu cit le datoreaza acestora si mai ales ca asa-zisa „independenta” pe care o apara Danilet nu este decit independenta pe care o arata Costiniu in fata lui Voicu.

  Cetatean

  20/12/2011 at 8:01 pm

  • Salut Cetatene 🙂
   Vesti putin mai bune decat de obicei. Intrebarea de milioane – unde este acum dna Aura in PSD, UNPR sau independenta?

   Theophyle

   20/12/2011 at 8:04 pm

 13. UNPR:

  Cetatean

  20/12/2011 at 8:07 pm

  • Incurcate sunt caile politicii mioritice. S-a dus la Municipal sa primeasca scutire?

   Theophyle

   20/12/2011 at 8:09 pm

 14. Nu, s-a dus acolo ca sa scape de presa, ca dupa ziua de miine, cind se citeste motiunea, se intra in vacanta parlamentara.

  Cetatean

  20/12/2011 at 8:12 pm

  • Cand se termina sesiunea parlamentara?

   Theophyle

   20/12/2011 at 8:13 pm

 15. Inainte de Craciun, pentru ca daca ar fi dupa Craciun, ar fi sesiune extraordinara si ar necesita convocare speciala. Dureaza pina pe 1 februarie vacanta.

  al dracului, nu gasesti nicaieri pe siteurile oficiale pe ci data anume se tremina sesiunea de toamna.

  Cetatean

  20/12/2011 at 8:27 pm

 16. In ceilalti ani, ultima sedinta a sesiunii a fost pe 22 decembrie.

  Cetatean

  20/12/2011 at 8:28 pm

 17. Unde-i Antonescu, unde-i revolutia bunului simt, unde-i partidul-stat al lui Basescu pe care el il infiereaza?

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/grotesc-campanie-electorala-facuta-la-copiii-din-gradinita-cadouri-cu-dedicatie-de-la-v.html

  Cetatean

  20/12/2011 at 8:59 pm

  • Asta este nimic 🙂 In seara asta am auzit un crampei din interviul lui Antonescu la RRA, horror. Voteaza modificarea Constitutiei cu conditia sa negocieze ei modificarile cu UE, te doare mintea. Sunt disperati!

   mar

   20/12/2011 at 9:29 pm

   • Hahaha!

    Poate eventual sa il cheme Rompuy si sa il puna pe el si pe Vosganian in Comisie, responsabili cu Finantele si cu Piata Interna! :mrgreen:

    Cetatean

    20/12/2011 at 9:32 pm

 18. O propunere interesanta:
  „De ce au magistratii romani viza de Europa? ”
  „De ce nu sunt trimisi sa stea la cozile non-EU alaturi de chinezi, africani, thailandezi, ucrainieni, turci, indieni si restu’ popoarelor din afara Europei?”
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-10992053-magistratii-romani-viza-europa.htm

  ribelalu

  20/12/2011 at 9:14 pm

 19. Mos Craciun cu roba 😀
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/71551-71551.html

  Daca si astia critica inseamna ca pute rau treaba…

  ribelalu

  20/12/2011 at 9:21 pm

 20. Incepe sa se imputa rau de tot treaba la ICCJ.

  Cred ca Danilet nu mai stiu cum naiba sa scuze atita pupincurism al judecatorilor „independenti” in fata politicienilor :mrgreen:

  Daca erau independenti pe bune ii condamnau. Si da, cind ajungi la pestii cei mari si nu ii condamni, se cheama ca maninci degeaba banii cetatenilor. Sa le plateasca achitatii pensiile speciale.

  Cetatean

  20/12/2011 at 9:28 pm

  • salve,

   dar magistratii nu maninca degeaba …….banii politrucilor-hoti.
   cred ca primesc carute de bani si tot nu se satura…

   skorpion

   20/12/2011 at 10:50 pm

 21. http://www.ziare.com/adrian-nastase/dna/traiasca-justitia-romaneasca-cea-mai-umanitara-opinii-1140640

  „In fond, cu exceptia marturisirii propriu-zise, care nici ea nu este infailibila, justitia se bazeaza pe indicii. Pe dovezi, uneori circumstantiale si indirecte, care insa coroborate cu fapte si marturii pot sa argumenteze o stare de fapt si eventuale vinovatii. Chiar daca procurorul produce aceste dovezi, nimic nu se intampla daca judecatorii nu vor sa le vada si sa le auda. Si tare ma tem ca asa s-a intamplat si in cazul de fata.

  Nu degeaba, cu o zi inainte, discipolul Ponta ne asigura ca el este convins ca Nastase va fi disculpat de orice vina, pentru ca totul n-a fost decat o lucratura a stim noi cui, care in paranteza fie spus a convenit de minune urmasilor Geoana si Ponta insusi. Daca cercetam componenta si palmaresul onorabililor judecatori ai spetei impresia devine aproape o convingere.

  Si asa s-a fasait si unul din cazurile de mare coruptie si probabil asa se va intampla si de acum incolo cu celelalte cauze in care vor fi implicate persoane de mai mare anvergura. Asta in timp ce, de exemplu, justitia franceza ne facea demonstratia contrara prin cazul Chirac”.

  Excelent spus!

  Pina la urma, judecatorul, cind pronunta sentinta, isi exprima propria lui „convingere” (care uneori poate fi confirma cu adevarul, alteori nu), cum ca ceea ce prezinta procurorii nu sunt „dovezi”.

  Judecatorii sunt pusi sa faca dreptate, insa daca ei nu sunt „convinsi” de probe, ei vor achita acuzatul. Si sa nu im ispuna nimeni ca judecatorii sunt intruchiparea adevarului si a dreptatii. Ei sunt pusi sa recunoasca daca ceva este confoirm cu adevarul si cu dreptatea. In termeni mai pretentiosi, ei nu „construiesc” realotatea, ci doar trebuie sa o „recunoasca”.

  Insa dupa cum judeca, Sandeii se comporta de parca ei ar fabrica adevarul si dreptatea. Au ajuns pina acolo incit cred ca daca dau cu ciocanul in masa, pot face ca din asta sa rasara si adevarul. Ei bine, nu. sa nu confundam. Una e sa spui „X este nevinovat pentru ca probele nu sunt intr-adevar temeinice” si alta e sa spui „X este nevinovat pentru ca pe mine, om in carne si in oase, cu preferintele mele politice, cu slabiciunile mele, cu impartialitatea mea mimata si cu independenta mea garantata de Voicu, nu m-au convins probele”.

  Cetatean

  20/12/2011 at 9:55 pm

 22. Principiile de la Bangalore (la care trimit mereu alde Pivniceru si Danilet) spun asa:

  2.2: „Judecatorul va veghea ca prin conduita sa, atit in cadrul instantei cit si in afara ei, sa mentina si sa creasca increderea publicului, a profesiunii judiciare in impartialitatea sa si a puterii judecatoresti”.

  Ihim, sigur, sigur.

  Sentinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie:

  Serban Mihailescu (senator UNPR), un an cu suspendare (cu recurs)

  Eugen Badalan (deputat PDL), patru ani cu suspendare (cu recurs)

  Paul Pacuraru (ex ministru PNL), achitat (definitiva)

  Adrian Nastase (deputat PSD), achitat (cu recurs)

  Virgil Pop, (ex PNL) condamnat la cinci ani cu executare

  Cosmin Popescu (ex deputat PDL), condamnat definitiv la doi ani cu suspendare (revizuire)

  Mihai Sireteanu (fost deputat PSD) condamnat definitiv la doi ani cu suspendare

  Dan Ilie Morega (deputat UNPR) condamnat de Inalta Curte la trei ani cu suspendare.

  (din articolul lui Tapalaga):

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-10991685-cinci-corupti-fac-legea.htm

  Cetatean

  20/12/2011 at 10:13 pm

  • domnilor cetăţean şi theophyle, am şi eu o rugăminte: aveţi capacitatea, mijloacele şi timpul să faceţi o analiză juridică (scurtă, în formă de articol din seria Săndeilor) despre rolul „condamnării cu suspendare” în sistemul judiciar românesc. m-ar interesa să ştiu pe ce se bazează suspendarea executării unei sentinţe, şi care e diferenţa specifică între o condamnare cu executare şi o condamnare cu suspendare.

   Dacă acest subiect a fost deja tratat undeva, puteţi să-mi daţi un link, vă rog?

   Mulţumesc,

   Bogdan Popa

   21/12/2011 at 12:16 am

 23. itzi dä senzatzia, cä magistratzii sunt manä in manä cu hotzii,interlopii si mafiotzii.

  ca si inpresia despre USL, aceias intrigä si päienjenisi, de escroci,mincinosi si inscenäri,

  fäcute de KGB-ist si haita lui, ca la revolutzie.

  dece, nu-l judecä pe ilici si banda lui de secu, ce au dat lovitura de stat si au omorat

  atatzea oameni, azi la turcescu, s-au arätat dovezi; unde este procuratura???.

  theo- nona

  20/12/2011 at 10:52 pm

 24. este clar ca unii magistrati judeca dupa cit de mult le pica in traista.

  si in plus sa nu uitam, ca pe acei magistrati nu-i deranjeaza ce pica: bani, excursii, zboruri gratuite, garsoniere gratuite la Paris, dar sa pice, pice, frate !!!
  si toate astea le pica pe linga niste salarii astronomice raportate la ce salarii se cistiga in Ro de ceilalti murituri, raportate la salariul minim, mediu pe economie.
  ori in germania, de exemplu, diferenta nu este atit de colosala, nici macar cind ies la pensie….

  cum naiba nu pica ei – magistratii lui nastase, virgil pop, sireteanu, morega, pacuraru, etc etc, odata si odata !!!!
  intrebare pur retorica!

  skorpion

  20/12/2011 at 10:56 pm

 25. Basescu a promulgat azi si Legea Asistentei Sociale 😉

  Cetatean

  21/12/2011 at 12:09 am

  • salutare cetăţean, unde găsesc o analiză succintă a punctelor cheie ale acestei legi. m-ar ajuta în grupul pe economie.

   Bogdan Popa

   21/12/2011 at 12:26 am

 26. salut, Bogdan! 🙂

  Inca nu stiu sa existe vreo analiza pe legea asistentei sociale, pentru ca a fost adoptata cu greu si toata lumea o vedea deja moarta. Nimeni nu analizeaza legi destinate a fi ingropate.

  Cit despre condamnarea cu suspendare, ce ceri tu este o analiza mult prea extinsa si care necesita expertiza pe drept penal pe care nici eu nici Theophyle nu o are. Eu personal sunt mai degraba constitutionalist.

  Cetatean

  21/12/2011 at 12:50 am

 27. te las si va las, pe miine! 🙂

  Cetatean

  21/12/2011 at 12:51 am

 28. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  21/12/2011 at 5:53 am


Comentariile sunt închise.