Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârsit de săptămână: 17 decembrie – “nivel de trai”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de săptămână. Meteorologii atenţionează că, începând de sâmbătă dimineaţă şi până duminică dimineaţă, va ploua şi va ninge în toate judeţele ţării, cantităţile de apă vor depăşi 15 litri pe metrul pătrat, iar vântul va sufla cu viteze ce vor depăşi la rafală 90 de kilometri pe oră, viscolind zăpada. Potrivit informării transmise, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie, de sâmbătă, ora 8.00, până duminică, ora 8.00, în regiunile intracarpatice vor fi precipitaţii mixte, iar la munte va ninge.  Cantităţile de apă vor depăşi local 15 litri pe metrul pătrat şi izolat 20 de litri pe metrul pătrat, îndeosebi în zona montană. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3409 RON; 1 USD = 3. 3308  RON; 1 EURO = 1. 3033 USD; Francul elvetian 3. 5484     RON. Gramul de aur 170.1194 RON.  Evolutia saptamanala o puteti citi aici.

Consumul individual din nivelul de trai. Cum stă România în Europa. Consumul individual efectiv, precurtat AIC după abrevierea în limba engleză, reflectă mai bine bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă pleacă de la bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie. AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consmate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale.Diferenţele apar din faptul că ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă foarte mult de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a nivelului de trai poate suferi inversiuni importante. Potrivit Eurostat, PIB/locuitor în zona euro a scăzut uşor între 2008 şi 2010, de la 109% la 108% comparativ cu media UE 27. În schimb, în acelaşi interval de timp, AIC s-a păstrat constant la 107%. Integral in Curs de Guvernare.

Cum se explica toleranta Justitiei in cazul Nastase. Intr-o tara in care lipsesc completamente exemplele de virtute, Justitia isi pierde reperele, caci actul de judecata nu este si nici nu trebuie sa fie o aplicare mecanica a legii. Comparatia cu fostului presedinte al Frantei vine de la sine. Mai ales ca sentintele au fost pronuntate in aceeasi zi. Jacques Chirac pentru o vina mai mica a primit doi ani cu suspendare, Adrian Nastase pentru o vina, in aparenta, mai mare a fost achitat. E adevarat ca nu putem spune acum, prin comparatie, care a fost calitatea probelor administrate in instanta si care a fost calitatea reala a marturiilor, dar la nivelul imaginii publice justitia romaneasca s-a dovedit mai toleranta decat cea franceza. Si in Franta exista destui care cred ca sentinta impotriva fostului presedinte a fost prea severa, cu atat mai mult cu cat nimeni nu se indoieste ca favorurile pe care le-a facut fostul primar al Parisului sunt destul de raspandite. Totuși, la Paris sentința a fost salutată în primul rând ca o remarcabilă victorie a justiției franceze, care cel puțin prin comparație cu justiția americană, părea să se scufunde într-o mediocritate complice. În mod surprinzător poate pentru români, percepția majoritară a francezilor este că țara lor se află cât privește claritatea, consecvența și echitatea mult în urma justiției americane. […]  La București, toleranța justiției a fost primită cu tăcere satisfăcută sau a fost, dimpotrivă, criticată sever. Dar toleranța aceasta nu poate fi explicată doar prin presupuneri și insinuări neonorante la adresa completului de judecată. Ar trebui să observăm că justiția funcționează într-un context politic mai larg, care exercită, inevitabil, o presiune puternică asupra actului de judecată. Mai multe in Deutsche Welle.

Cine face profit din munca detinutilor? Intermediarii folosesc forta de munca ieftina din penitenciare, dar o factureaza dublu Companiei de Autostrazi. Constructorii de autostrazi din Romania folosesc forta de munca ieftina pusa la dispozitie de Administratia Nationala a Penitenciarelor (AND) la realizarea autostrazilor. Potrivit datelor furnizate ziarului Romania libera de catre AND, puscariile asteapta incasari de 1,5 milioane lei in acest an din prestatiile efectuate de persoanele lipsite de libertate la realizarea autostrazilor Constanta-Cernavoda, Deva-Orastie si Arad-Timisoara. Acum trei zile, un autobuz in care se aflau 22 de detinuti de la Penitenciarul Poarta Alba, transportati la munca pe un santier al autostrazii Cernavoda-Medgidia, s-a rasturnat. Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Poarta Alba, inspectorul Gabriel Botezan, a precizat ca cei 22 de detinuti sunt in regim semideschis si erau dusi la lucrarile arheologice care se fac pe un tronson al Autostrazii Cernavoda-Medgidia. Costul forţei de muncă prevăzut în ofertele constructorilor pentru realizarea kilometrului de autostradă este dublul sumei plătite efectiv penitenciarelor. Ofertele de construire a autostrăzilor iau în calcul un cost al forţei de muncă de calificare inferioară de cel puţin 7 lei pe oră, fără TVA, la care se adaugă şi contribuţiile sociale de aproximativ 31%, adică un total de minimum 9,1 lei. Potrivit AND, cel puţin în acest an, în cazul lucrărilor de autostrăzi, penitenciarele au încasat între 4,8 şi 7,89 lei pe oră, fără TVA. Romania Libera.

Atacul informatic bancar ia amploare: BRD a sistat toate plăţile online cu cardurile Maestro. După ce Visa Europe a anunţat că este posibil să existe o breşă de securitate în baza de date, şi Mastercard a înştiinţat vineri băncile că există suspiciuni de fraudă şi în cazul acestui tip de carduri. Primul grup bancar care a luat măsuri este BRD – Groupe Société Générale. Banca BRD a sistat toate plăţile online cu cardurile Maestro, informează România TV. Suspiciunile de fraude în sistemul bancar au repercusiuni reale asupra utilizatorilor de carduri Visa şi Mastercard. BRD a sistat toate plăţile online, iar surse bancare citate de rtv.net susţin că City Bank schimbă cardurile bancare din motive de securitate. Totodată, 17.000 de carduri eliberate de CEC Bank au fost blocate miercuri. Potrivit unui comunicat transmis presei, CEC spune că a luat măsura de „de blocare şi re-emitere card şi cod PIN, fără cost, pentru un număr de carduri din portofoliul propriu”. Şi alte bănci ar putea lua o decizie similară. Reprezentanţii Mastercard nu au dat nicio informare oficială presei până la această oră, dar Visa şi-a atenţionat clienţii şi i-a îndrumat să raporteze băncii emitente orice activitate suspectă în privinţa cardurilor. Mai multe in Adevarul

Semcu, luat în braţe de baronii PNL ca să priceapă Antonescu. Liderul PNL Prahova, Adrian Semcu, apropiat al lui Dinu Patriciu, are doar o şansă să-i reziste lui Crin Antonescu: să ridice baronii împotriva autorităţii liderului de partid. În forurile de conducere, liderul Crin Antonescu va trebui să aleagă: fie mazilirea totală alui Adrian Semcu la Prahova, fie un razboi cu baronii locali liberali. Liberalii trec prin momente demne de poveştile lui Nenea Iancu Caragiale. Susţinut de unii lideri locali cu influenţă mare în partid – precum Relu Fenechiu – liderul de misionar al PNL Prahova, Adrian Semcu, a revenit asupra acestui gest. Acesta spune că nu poate trăda aşteptările colegilor care l-au votat în funcţie şi vrea să forţeze, luni, repunerea sa în drepturi. Semcu exploatează temerile celorlalţi şefi de filiale faţă de autoritatea crescândă a preşe dintelui PNL, Crin Antonescu, în teritoriu. O eventuală redobândire a controlului PNL Prahova ar însemna şi o lovitură pentru autoritatea lui Antonescu tocmai în fieful în care Dinu Patriciu este membru de partid. EVZ

Războiul televiziunilor de partid. Cine va minţi mai convingător în 2012? Partidele s-au pregătit şi mediatic pentru alegerile de anul viitor. Din cele 52 de licenţe de televiziune acordate de CNA în 2011, majoritatea aparţin unor companii finanţate, pe faţă sau ocult, de oameni politici locali, care luptă în 2012 pentru mize electorale importante. O analiză a „României libere” arată că în cursul anului pre-electoral 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat 52 de licenţe pentru televiziuni care transmit prin cablu sau satelit. Cum marea majoritate sunt asociate cu oameni politici locali, se ridică întrebarea legitimă dacă acestea vor putea transmite informaţii obiective sau vor fi simple instrumente de propagandă. Citeste o analiza interesanta in Romania Libera.

Arad-Timişoara se deschide azi traficului. Autostrada din vestul ţării are 32 de kilometri şi a fost construită în proporţie de 40% cu fonduri europene. Potrivit datelor oficiale existente pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, lucrările la Autostrada Arad-Timişoara au debutat în ianuarie 2009. În realitate, şantierul a fost deschis în iulie 2009. La început, în primele luni, s-a lucrat foarte puţin, constructorii invocând probleme cu descărcările arheologice. Odată cu anul 2010, constructorii au început să se mişte mai bine şi, în vara anului trecut, proiectul era într-un stadiu de 29%. În octombrie 2010, constructorii au anunţat că sistează lucrările din cauza problemelor financiare. Mai exact, reprezentanţii firmelor constructoare au spus că suspendă proiectul până când primesc banii de la Ministerul Transporturilor.„Am luat decizia aceasta din cauza problemelor financiare. Am fost obligaţi să suspendăm lucrările, ceea ce nu înseamnă terminarea contractului. Menţinem o rată de producţie foarte scăzută”, declara atunci Marco Grinovero, project manager la FCC Porr Astaldi. Lucrările au fost reluate şi, odată cu începutul anului 2011, s-a lucrat în forţă, astfel că în luna mai a acestui an proiectul a ajuns într-un stadiu de 60%. Venită în vizită pe şantier în 26 mai, Anca Boagiu s-a declarat pesimistă în privinţa inaugurării în acest an. La 15 iulie, proiectul era deja finalizat în proporţie de 73%, redându-i speranţa ministrului. Adevarul.

CESE către România: Liviu Luca poate fi revocat doar de Consiliul UE. Unde pot duce numirile persoanelor controversate în funcţii europene. Comitetul Economic şi Social European (CESE) a informat Guvernul României, pe căi diplomatice, că doar Consiliul European poate schimba componenţa CESE, după ce Palatul Victoria s-a interesat cum poate fi schimbat sindicalistul Liviu Luca din poziţia de reprezentant al României în CESE. Cursdeguvernare.ro prezintă o scrisoare a preşedintelui Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, adresată ambasadorului român la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, care arată cât de greu poate fi schimbat din funcţie o persoană de care sunt legate controverse şi cât de important este ca România să trimită în astfel de funcţii de reprezentare persoane a căror integritate morală nu poate fi pusă la îndoială. Vezi scrisoarea pe situl Curs de Guvernare

Puteti citi pe Politeia Europeana: 17 Decembrie 2011 – “ Revoltă ?

Titluri: Război pe faţă la Budapesta între premierul ungar şi FMI. Europa Centrală se revoltă contra noului acord UE; David Cameron încearcă să-şi găsească aliaţi printre statele europene; Executivul de la Paris, pus cu spatele la zid; Lider politic din Portugalia: nu ne mai plătim datoriile! Chirac, condamnat pentru corupţie.

Puteti citi pe Curs de Guvernare: Regăsirea echilibrelor

Va urez o zi buna!

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata poate vom avea zapada – cel putin in Nord! 🙂

  Theophyle

  17/12/2011 at 7:54 am

  • Neata!
   In Nordul Canadei?
   Nivelul de trai in scadere, reduci din banii de bere, fumezi mai rar, mergi pe jos si mananci mai sanatos, stevie, urzici si cartofi, ani de zile aceiasi pantofi, macar bine ca sunt atatea canale, cu stiri de partid sau femei… mai putin imbracate.

   Creanga

   17/12/2011 at 8:21 am

   • Salut Creanga 🙂
    dupa cum vad la voi e lapovitza 🙂

    Theophyle

    17/12/2011 at 8:27 am

   • stevie si cartofi? parca ai fi in Romania 😆

    Cetatean

    17/12/2011 at 8:33 am

  • Neata! 🙂

   vad ca in nord este zapada, in tara ea e asteptata 😆

   Cetatean

   17/12/2011 at 8:32 am

 2. Buna dimineata, ne-ai lipsit ieri!
  o zi buna tuturor, va propun sa ne aducem aminte de decembrie 1989:
  http://sareinochi.com/2010/12/16/decembrie-1989-preambul-%E2%80%9Craportez-inca-o-data-am-ordonat-sa-se-traga-%C2%ABfoc%C2%BB%E2%80%9D/

  Sare'n Ochi

  17/12/2011 at 8:02 am

  • Salut 🙂
   Multumesc 🙂 Si voi mie!

   Theophyle

   17/12/2011 at 8:07 am

 3. Salut, 🙂
  Singura veste buna este ca l-au condamnat pe Chirac. La Nastase sunt curios sa vad daca intradevar procurorii DNA nu si-au facut treaba s-au si-au facut-o in stilul generalului Voinea.
  Nici zapada din nord nu e o veste prea buna pt mine. Vor ateriza avioanele daca da o fulguiala ?

  Un tanar de stanga

  17/12/2011 at 8:16 am

 4. Buna Dimineata
  Daca asta e justitia din Romania ,care l-a facut scapat pe Nastase precum si pe alti potentati ai zilei,prefer sa ramin aici in Sahara unde are fiecare dupa cit poate duce si dupa cit de destept este.
  Cred ca democratia este foarte departe de granita Romaniei iar politicienii nostri incearca din rasputeri sa o blocheze acolo unde este.
  Unde sint reactiile puterii sau reactiile societatii civile?Am citit si de ceva dosare secretizate,care cred eu ca de fapt sint cele care au probe clare si care nu pot fi judecate din cauze evidente .
  Ce pazesc acei ce se considera inca oameni liberi ?Doamna PIPIDI nici o replica?
  Domnul presedinte…Ministrul justitiei ….Procururul General…. chiar nimic ,nimic?
  Cit despre batrinul Ilici cu a lui replica ” s-a judecat asa cum trebuia” ….ce sa mai spun. Dupa douazeci de ani tot el conduce in tara ,fara mineri dar cu ajutorul judecatorilor.
  Vorba poetului: Sa nu dea Dumnezeu cel sfint
  Sa vrem noi singe nu pamint…..

  Sibani Titi

  17/12/2011 at 8:25 am

  • Titi, deocamdata reactiile de bucurie au fost ale politicienilor. Se asteapta recursul, insa sentimentul este ca Sandeii din Justitie se tem sa il condamne pe Nastase. Insa mai are doua dosare, lung e drumul pina la scoaterea lui cu basma curata.

   Cetatean

   17/12/2011 at 8:34 am

 5. Buna dimineata, Bine ne-am regasit!
  Nu ma asteptam sa-l gasesc pe Creanga la datorie; „canadienii” mei dorm la ora asta. Dar sunt emotionat ca m-a introdus in versurile sale atat de indragite!
  Am gasit o mostra de cretinism fudul (” coada caprei de raie pica, dar tot mai sus o ridica”):
  http://www.ziare.com/victor-ponta/psd/ponta-mai-sunt-11-luni-si-scapam-de-basescu-1140119
  Asta are o ideie fixa – sa-l dea jos pe presedinte – dar ma mir ca este asa de increzator in sondaje. Nu se intreaba daca amicii nu ii furnizeaza sondaje false, precum i-au furnizat lui Geoana pana la alegeri si inclusiv in noaptea in care a fost chiar presedinte pentru cateva ceasuri.

  cedric

  17/12/2011 at 9:13 am

 6. salve, Cedric! Nu stiu ce ar trebui sa i se mai intimple lui Ponta ca sa nu mai creada in sondaje, poate ar fi bine sa i se spuna ca va cistiga cu 103,5%, poate atunci se va trezi…

  Cetatean

  17/12/2011 at 9:30 am

 7. buna dmineata,
  bine ai revenit, ThPh,

  intrebare de baraj:
  de ce se tem sandeii????

  daca reusim sa raspundem la aceasta intrebare, poate se vor gasi si solutii!

  skorpion

  17/12/2011 at 9:43 am

 8. Am vazut puzderie de editoriale despre revenirea „onestului” fermier Nastase, si cum acesta va duce in zbor pesedeul spre noi culmi de 60% in parlament, adica bunele vremuri feseniste. Ca numai feseneul avea procente din astea. Eu unul nu cred deloc in scenariile astea. Daca ma iau numai dupa ce apare pe net, dupa achitarea lui Nastase nici macar vajnicii postaci usla nu reuseau sa faca fata, desi au scos si rezervele la combatut. Eu cred ca dimpotriva, achitarile repetate ale fostului Voda, actualmente bloger, vor duce la scaderea drastica a USL ca optiune electorala. Nastase continua sa fie perceput ca un bastion al coruptiei. Iar justitia, in speta judecatorii, nu sint simpatici mai nimanui. Asa ca luarea in brate de catre niste antipitaci (judgii din ICCJ) a altui antipatic (putred de bogatul Nastase) nu are cum sa rezulte intr-un simtamint pozitiv al populatiei fata de sistemul actual si exacerbarea lui intr-o guvernare uslista. Ca nu e ca in matematica unde inmultirea a doua numere negative da un numar pozitiv.
  Sint convins ca daca Nastase era condamnat, procentul USL ar fi crescut, iar cu acesta in frunte va scadea drastic.

  Aha

  17/12/2011 at 9:44 am

 9. „Eu cred ca dimpotriva, achitarile repetate ale fostului Voda, actualmente bloger, vor duce la scaderea drastica a USL ca optiune electorala. Nastase continua sa fie perceput ca un bastion al coruptiei. Iar justitia, in speta judecatorii, nu sint simpatici mai nimanui”.

  Perfect de acord, si eu am aceeasi parare! 😉

  Cetatean

  17/12/2011 at 10:04 am

  • De acord, dar asta n-ar insemna sa ne bucuram sa scape si in celelalte doua dosare? E un fel de „dilema prizonierului” aici… :/

   Twisted

   17/12/2011 at 11:18 am

   • Naiba se bucura (adica Iliescu se bucura ca el e Naiba), caci achitarile jupinului Nastase arata adincimea si viabilitatea retelei Voicu. Dar nici sa cadem in vai de noi, ajunge Nastase si prim-ministru si presedinte si, in general, victoria definitiva a comunismului cu fata umana. Ca si propagandistii USL au simtit pericolul achitarilor lui Nastase la scorul electoral se vede, zic eu, din teoria conspiratiei: Basescu a intervenit ca sa fie achitat bombo. Teorie care a aparut simultan pe mai multe site-uri si ziare. Rostul teoriei asteia e cu mai multe puncte care, ar vrea ei, sa intre in capul boborului votant:
    -Basescu controleaza justitia.
    -Basescu a facut un tirg ca sa scape de dosarul flota.
    -USL cistiga alegerile si atunci Basescu prefera un hot elegant, pe Nastase, decit unui hot mitocan si imatur cum e Ponta pe post de prim-ministru.

    Aha

    17/12/2011 at 11:56 am

 10. remember

  17 decembrie 1989 – Timisoara….

  skorpion

  17/12/2011 at 10:07 am

 11. Buna dimineata!
  Va doresc o zi frumoasa tuturor.

  elap

  17/12/2011 at 10:35 am

  • Buna ziua,
   Un gand de recunostinta pentru cei care s-au jertfit la Timisoara in 1989.

   mar

   17/12/2011 at 11:51 am

 12. http://www.ziare.com/politica/schengen/cristian-diaconescu-din-olanda-putem-intra-in-schengen-in-februarie-1140047

  Mira-m-as! Dupa ultimele „realizari” din justitie , nu cred ca intram nici in 2020,

  cedric

  17/12/2011 at 12:29 pm

  • Dinozaurii au decis ptr. a-si salca gasca 😦

   mar

   17/12/2011 at 1:24 pm

 13. test test

  theo- nona

  17/12/2011 at 1:27 pm

 14. scuze,
  am tot incercat, se poosteazä f. greu,.

  theo- nona

  17/12/2011 at 1:36 pm

 15. incä odatä scuze,bine v-am regäsit.am schimbat ceva la pc, am avut, ” musafiri nepoftitzi”

  eu nu cred, cä tamara, v-a fii motiv de calmare, pt. olandezii zburätori.

  ei stiu f. bine, cine este bonbonel, cu ouäle lui clocite.

  theo- nona

  17/12/2011 at 1:42 pm

 16. am citit, cate ceva de ilici, acest om, este pervers si diabolic

  theo- nona

  17/12/2011 at 1:44 pm

 17. ponta , a invätzat bine lectzia dela ilici, femei, zbenguieli, amenintzäri vizite in china, etc..

  acum s-a räzgandit un picnu-i mai bagä la inchisoare”nici mäcar pe udrea „.

  dar dan.diaconescu, asociatul voiculestilor, amenintzä in fiecare zi, ce face el cand ajunge

  presedinte. asta ar mai lipsi, ca sobolanul cenusiu, cu gasca de santaj, pedofili,securisti,escroci,

  sä conducä romania. este f. grav, nu stiu dece nu se uitä CNA, la zoaiele ce curg

  la OTV, cum sä educi un popor, cu sarlatani si minciuni, adrese cumpärate si pomeni,

  ca sä inscrie in partid.OTV este asociatul lui grivco, dusmanul presedintele si PDL:

  theo- nona

  17/12/2011 at 1:59 pm

 18. Buna Ziua,
  Postare noua!

  Theophyle

  17/12/2011 at 3:11 pm


Comentariile sunt închise.