Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Un an, doi ani, pe 13 decembrie…

Am sa incerc sa amintesc ce am scris acum un an si acum doi ani pe aceasta data, poate veti dori sa sa recititi. Pe data de 13 decembrie 2009 scriam despre “Vidul doctrinar in politica romaneasca”:

Ultimele alegeri prezidentiale au dovedit cu prisosinta ca paradigma stânga-dreapta nu se aplică în România. Ea  chiar nu are de ce sa fie aplicata, pur si simplu este “sublima”, dar complet inexistenta. Majoritatea partidelor romanesti nu au un element ferm de ancorare ideologică. Multe ar fi cauzele acestei lipse, totusi factorul primordial a fost si ramane lipsa unei economii de piata adevarate. Marii “oligarhi” ai Romaniei, pe care eu ii denumesc deseori “oligarhii rosii” sau “baronii talhari”, s-au îmbogăţit exploatând legăturile pe care le aveau cu statul pre- şi post-1989. Din punctul de vedere al intereselor lor, faramitarea politicii romanesti si transformarea ei intr-un amalgam de fracţiuni si nu partide adevărate este  interesul de baza al acestor  “baroni talhari”  ai secolului XXI-lea.

Un an mai tarziu, pe data de 13 decembrie 2010, scriam despre “Meritocraţii mioritici” :

Redactând Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite, Thomas Jefferson a avut în vedere capitolul 5 al cărţii Second Treatise of Civil Government de John Locke, în care este descrisă o societate în care proprietatea este fundamentată prin muncă. Locke argumentează că achiziţionarea unei proprietăţi nu este imorală cât timp este obţinută prin muncă, iar rostul ei este satisfacerea necesităţilor. Prin urmare, societatea ar fi stratificată în mod necesar, dar prin merit, nu prin origine. Această doctrină a hărniciei şi meritului este opusă leneviei şi moştenirii, fiind un puternic argument împotriva monarhiei şi aristocraţiei, şi în favoarea republicii.

Concluzie: Curajul şi imaginaţia cu care sunt întocmite planurile de dezvoltare, energia şi inteligenţa cu care sunt puse în aplicare nu vor determina doar viitorul învăţământului nostru, ci pot influenţa puternic modul în care se va dezvolta naţiunea.” Şcolile naţiunii” Ministrul Educaţiei Regatului Unit al Marii Britanii, 1945 .

Daca nu vom apela la cele spuse mai sus de oameni mult mai destepti decat noi, vom avea o eterna clasa politica de genul redat in imaginile postate in articol.

Asa am scris atunci, asa gandesc si astazi, asa voi gandi intotdeauna! Restul il puteti citi pe blogul lui TOG, intr-un articol important si pentru continut dar si pentru   forma lui. Un  altul – la Andrei – iMONDO, din aceleasi motive.

Inchei aceasta retrospoctiva in felul in care incheia si  Edward R. Murrow (vezi superba postare scrisa de @Demeter in mai 2009 pe blogul de carte), cu vestita lui formula:

“Good night, and good luck.”

Pe Politeia Europeana puteti citi: 13 Decembrie 2011 – “contratimp”

Titluri: Bursele Internationale 12 decembrie  2011; Liderii UE au pierdut pariul cu pieţele şi cu ei înşişi; Şeful diplomaţiei britanice vrea o Europă pe mai multe „cercuri de decizie“; Wikileaks expune secretele industriei globale de spionaj; Timpul rapid al pieţelor financiare şi timpul lent al democraţiei; Numărul oamenilor străzii a crescut în Marea Britanie cu 13%; Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, amânate pentru 2012.

Written by Theophyle

13/12/2011 la 5:05 pm

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Postare noua si frumoasa pe blogul lui @demeter:

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/12/13/fauvismul-henri-matisse-2/

  Theophyle

  13/12/2011 at 5:14 pm

 2. buna seara,

  cred ca la noi paradigma stinga-dreapta a fost inlocuita cu a-si da cu stingu in dreptu’ pentru ca altfel nu pot sa inteleg evolutia/involutia clasei politice.

  bune postarile lui turnofftheglory & andrei

  skorpion

  13/12/2011 at 5:33 pm

 3. Buna ziua.
  Afland un pont am intrat si eu pe blogul asta: http://www.fenechiu.ro si m-am crucit cu doua maini cand am citit numai o parte din amendamentele propuse de Fenechiu, Vosganian, Adomnitei si gasca lor din USL Iasi.
  Cateva exemple:
  – „Bazin de înot/polo în Municipiul Iaşi (Str. Aviaţiei nr.1) – 12.500 mii lei; Bazin didactic şcolar prin programul „Bazine de înot” – 8.400 mii lei”
  – „construcţia de locuinţe ANL”
  – „Dupa art.13 se introduce un articol nou, art.13-1 , cu urmatorul continut:
  „Art. 13-1 – Sumele necesare pentru garantarea împrumuturilor pe care autorităţile locale le contractează
  pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor realizate prin fonduri europene nerambursabile (exemplu P.O.R – Axa 1) se asigura de la bugetul de stat.”
  – Din suma prevăzută se alocă suma de 1000 mii lei în vederea finanţării obiectivului de investiţii “Construcţie Biserică în satul Leţcani” comuna Leţcani, judeţul Iaşi.”
  – Din suma prevăzută se alocă suma de 120 mii lei în vederea finanţării obiectivului de investiţii “Bază
  sportivă tip II în comuna Sirețel”, judeţul Iaşi.
  – Din suma prevăzută se alocă suma de 361 mii lei în vederea finanțării obiectivului “Construcţie bază
  sportivă tip II, sat Boldeşti”, comuna Hărmănești, judeţul Iaşi (sunt vreo 15 baze sportive nu le mai trec pe toate)
  – Din suma prevăzută se alocă suma de 200 mii lei pentru finanţarea obiectivului “Amenajare spaţii verzi
  în comuna Al. I. Cuza”, , judeţul Iaşi (mai sunt alte cateva astfel de propuneri)
  – Din suma prevăzută se alocă suma de 1.500 mii lei pentru finanțarea obiectivului “Amenajare scuar și
  parcare în cartier Dancu, comuna Holboca”, judeţul Iaşi
  – Din suma prevăzută se alocă suma de 150 mii lei în vederea finanțării obiectivului de investiţii “Grup
  sanitar şi fosă septică la şcoala din satul Berezlogi, comuna Siretel”, judeţul Iaşi. (150.000 de lei un WC…cu banii astia faci o casa cu etaj)
  – Din suma prevăzută se alocă suma de 1.200 mii lei în vederea realizării obiectivului de investiţii “Înfiinţare
  grădiniţă cu 12 săli de clasă în comuna Tomești”, judeţul Iaşi. (12 clase de gradinita? pai cu ce dracu le umple? poate o vor transforma in Universitate)

  Astia au propus exact ceea ce critica

  p.s.
  Imi poate explica cineva ce au vrut sa spuna aici? Ca eu m-am frecat de doua ori la ochi si parca tot nu cred:
  „Se propune eliminarea din proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2012 a pct. b) de la art.5, alin.(4) privind “plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ special şi din centrele de resurse şi asistenţă educaţională”.

  ribelalu

  13/12/2011 at 5:44 pm

  • Buna seara 🙂
   Evident ca cei mai loviti de soarta nu au nevoie de bani, nu? ‘invatamant special’
   In schimb, in satul Letcani (care are deja o biserica) se aproba alocare de fonduri. De ce? A saracit Mitropolia Iasiului?

   desydemeter

   13/12/2011 at 5:48 pm

 4. Multumesc pentru citare Theophyle.

  Turnofftheglory

  13/12/2011 at 5:54 pm

 5. Buna seara,
  Presedintele ii invita pe cei de la USL maine la ora 14. Deci ii primeste separat.

  cedric

  13/12/2011 at 6:48 pm

  • le face si aceasta pofta, ca apoi sa-i tro(a)zneasca la sedinta
   🙂

   skorpion

   13/12/2011 at 6:50 pm

 6. Salut! 🙂

  V-am zis ca ii va invita separat, ca se le faca hatirul 😉

  „Estimez ca exista o sansa ca Basescu sa schimbe ora invitatiei, facindu-i un hatir lui Ponta, tocmai pentru a arata ca el este flexibil si a-l umple astfel de ridicol pe Ponta care pune conditii ca mirlanul la o invitatie oficiala”.

  https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/12/12/o-zi-obisnuita-12-decembrie-%E2%80%9E-boicotarea-prazului-olandez/#comment-178086

  Cetatean

  13/12/2011 at 7:10 pm

 7. Urmatoatea miscare a lui Basescu pe care trebuie sa o urmarim este daca retrimite la Parlament legea de comasare a alagerilor. Eu (si zig-zag era in acelasi asentiment) estimez ca exista sanse bune sa o retrimita.

  Cetatean

  13/12/2011 at 7:12 pm

  • Seara buna:)
   Si eu zic la fel.

   mar

   13/12/2011 at 7:14 pm

  • Si eu zic la fel. Comasarea nu se justifica. In plus eu spun ca e o miscare gresita a PDL. La locale castiga deobicei primarii in functie, deci vor avea un scor bun, mult peste media partidului. Asta ii va descuraja pe uslinosi si in , mai mult, la parlamentare vor fi cu sacii in caruta primarii din USL, nu se vor stresa cei de la PSD sa voteze ptr PNL si viceversa.
   Mai e si sesizarea CC unde iar cred ca legea ar putea fi intoarsa.
   Nu inteleg la ce folosesc electoral ptr cei de la guvernare nici comasarea si nici prostia cu uninominal pur.
   Parca nu mai stiu ce sa faca ptr a fi siguri ca nu au nici o sansa de castig.

   valentin

   13/12/2011 at 7:31 pm

 8. O grea lovitura ptr Antenescu asta cu sedinta la ora 14.00. Daca nu termina la coafor pana atunci? va dati seama ce stres pe bietul om! Un nou motiv de suspendare a dictatorului, as spune.

  valentin

  13/12/2011 at 7:33 pm

 9. isi va face parul vilvoi, asta nu ia mult timp. Sau se tunde cu nr.1.

  Cetatean

  13/12/2011 at 7:34 pm

 10. Seara buna . 🙂
  Inutil sa va plingeti mereu . Pina la urma veti intelege toti ca unica salvare sint eu cu metodele cunoscute si larg publicizate pe acest blog . 😆

  Ștefan A.

  13/12/2011 at 7:38 pm

 11. Teophyle, poate ar fi o idee buna sa faci un fel de avant la lettre cu ce vei posta pe 13 Decembrie anu’ viitor 🙂

  Dumitru lui Nae

  13/12/2011 at 8:05 pm

 12. La Firenze ( Florenza pentru francofoni ) un cretin italian de 50 de ani a ucis prin impuscare doi emigranti senegalezi . Un altul grav ferit si alti doi raniti mai usor . Urmarit de politie care a deschis focul impotriva lui , idiotul a facut ce trebuia sa faca de la inceput . Sinucis cu un glonte in cap .
  Tipul asta era un fanatic rasist . Din masa cretinilor care urla zilnic : negri , aruncati in mare . 😦
  Nenorocirea asta vine dupa ce cu doua zile in urma o timpita italiana de 16 ani a declarat ca a fost violata de niste tigani . Puhoiul a dat navala in tabara tiganilor si au dat foc la tot . 😦
  Ulterior , in urma anchetei , a iesit la suprafata ca fata asta italiana a inventat tot .
  In Italia treburile merg tot mai prost . Economic si social. Va spune unu care are ” vechime” aici . 😦

  Ștefan A.

  13/12/2011 at 8:17 pm

 13. Lazaroiu, mereu surprinzator a aparut si explicatia sub forma unui interviu – Uite, aş vrea să o lămurim acum. Ponta spus o minciună despre mine pe blogul personal. Şi eu am vrut să-i dau o lecţie despre minciună. Nu ştiu dacă o să înveţe ceva din asta, dar poate că a meritat.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-lazaroiu-da-detalii-despre-schimbul-de-informatii-cu-ponta-957699.html

  mar

  13/12/2011 at 8:19 pm

 14. lazaroiu sa faca bine sa nu se mai joace cu Ponta, ca va fi perceput la fel de prost ca Ponta.

  Cetatean

  13/12/2011 at 8:22 pm

 15. Buna seara prieteni,
  Acum am vazut linkul catre articolul de pe iMONDO. Multumesc lui Theophyle si inca o data aprecieri pentru ceea ce face.
  Multi nu inteleg inca ce inseamna sa nu ai puncte de referinta in a intelege ceea ce se intampla in jur. De aceea este si atacat pentru ca, pe de o parte aici este o scoala, pe de alta parte aici este un izvor.
  Eu unul, si va garantez ca si Daniel, dau proba practica la ceea ce am invatat aici in 2-3 ani. Cu dorinta de a nu insela idealurile pentru care am facut pasul in arena si de a nu ramane singurul care fac acest pas.
  Multumesc inca o data lui Theophyle si voua, prieteni – cetateni. 🙂

  Andrei

  13/12/2011 at 8:29 pm

 16. Buna seara, buna seara.
  La subiect intai: Romaniei ii lipsesc reperele in general, nu doar cele ideologice.
  Catpriveste hatarul facut nepricopsitilor alora de Ponta si Antonescu, Basescu a fost generos. Eu ii chemam la 7 dimineata.

  clemycali

  13/12/2011 at 8:55 pm

  • Buna seara/dimineata 🙂
   A dovedit ca este lider si ca interesul national este mai presus de orgolii. Total de acord ca tb sa fie chemati la ora 7, sau dupa ora 23 si tinuti 10 ore in „priza”.

   mar

   13/12/2011 at 9:02 pm

  • Ziua buna, sara buna, oaspetilor si gazdelor,

   Clemy,
   data trecuta Ponta si Crina au cerut prezenta televiziunilor. Sunt tare curios acum, daca nu se va intampla acelasi lucru, dar sugerata de TB. Atunci sa vezi 🙂

   eugeni

   13/12/2011 at 9:03 pm

 17. S-ar putea sa ceara din nou prezenta televiziunilor. Eu m-as incumeta chiar sa spun ca vor veni cu aceeasi poezie: comitet tripartit, alegeri anticipate, premier independent, etc. etc. Nu am mari asteptari de la intalnirea asta.

  clemycali

  13/12/2011 at 9:24 pm

 18. Pe Severin parca, DNA l-a luat la „analiza” si asteapta niste documente de la Bruxelles. Cu Vadim le va fi mai greu ca are gura mare si spurcata. Dar macar onoarea sa va fi in zdrente.

  cedric

  13/12/2011 at 10:57 pm

  • eu cred ca UE il va pune pe vadim cu botu pe labe, daca a furat banii acelui consilier….

   skorpion

   13/12/2011 at 10:59 pm

  • incredibil, nu?
   se intimpla si la case mai mari, dar vadim tot a furat banii aia…

   skorpion

   13/12/2011 at 11:03 pm

 19. A fost o greseala de exprimare a purtatorului de cuvint .
  Ce presa avem domnilor . 😦 Repeta toti ca papagalii fara sa faca o verificare a informatiei . Adica exact ce se cere unui ziarist seris . Verificarea informatiei .

  Ștefan A.

  13/12/2011 at 11:03 pm

  • Serios nu seris . 🙂 Musai sa pun ochelarii pe nas . 🙂

   Ștefan A.

   13/12/2011 at 11:05 pm


Comentariile sunt închise.