Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Salvatorii de la Frankfurt

Prostia a dărâmat imperii si a destramat societati. Din nefericire, monumentala carte a Barbarei  Tuchman, “The March of Folly” (Mărşăluind spre prostie) nu a fost tradusa in limba romana, mare pacat! Cartea descrie prostiile politice majore, comise de politicieni idioti si societati iresponsabile,  de-a lungul istoriei: de la legenda Troiei si pana la razboiul din Vietnam. Inspirat de aceasta monumentala lucrare,  am sa vorbesc putin de prostiile facute de noi si de altii, aici si acum.

Europa traieste de la  o perioada incoace fara existenta unui “contract social,” nu ma refer la un contract social in sensul formulat de Hobbes,  Locke sau Jean-Jacques Rousseau, nici macar cel care asigura drepturile naturale acceptat de biserica, ma refer la un minim civism si intelegere pentru o buna functionare  a treburilor cetatii.  Recitind pe Toynbee pentru o lucrare in curs de pregatire, am regasit formularea interesanta care mentioneaza degradarea unei societati, in care nu mai exista un contract social. Personal, nu-l accept pe Toynbee in majoritatea cazurilor, asta nu inseamna ca nu a scris lucruri interesante. Toynbee susţine că degradarea unei civilizaţii se produce si prin  interactia dintr-un “proletariat intern”, care se simte exploatat de o minoritate autohtona si un “proletariat extern”, aflat in haosul exterior  societatii in proces de destructurare, care incearca sa se infiltreze pentru o minima existenta care nu mai este acceptata de    “proletariatul intern.” Daca am schimba terminologia marxista si am inlocui cuvantul proletariat cu un cuvant acceptabil, sa zicem salariat sau pensionar sau poate un mic anteprenor ar mai merge si poate vom analiza teoria intr-un alt articol. Ceea ce intereseaza la subiectul nostru sunt simptomele sociale declansate. Toynbee enumera patru: arhaismul (idealizarea trecutului), futurismul (idealizare  viitorului), detasarea (îndepărtarea de realităţile lumii decadente printr-un exces pleziristic), şi transcendenta (neputinta de a face fata provocărilor si incercarea unei mantuiri religioase sau laice, ambele implicand un om providential).

Europa a intrat in perioada trascedentala a existentei ei. “Omul Providential” s-a transfoarmat intr-un grup numit Grupul din  Frankfurt. Grupul de la Frankfurt este, într-adevăr, rezultanta unei fuzionări între ierarhia UE şi puterea financiară germană: un fel de Bruxelles pe malul Rinului. Aceasta nu ar fi fost posibilă în vremea dinaintea crizei, când existau scrupule referitoare la supremaţia germană. Acum germanii nu mai sunt concilianţi. „Problema acceptării unui model german a fost rezolvată de către pieţe”, a declarat recent un purtător de cuvânt al guvernului german. „Nu mai discutăm acum cu adevărat decât despre detalii şi despre amploarea măsurilor, nu despre natura lor”. Acest nou ton pugilistic este resimţit peste tot. Reprezentanţi ai UE sub acoperirea anonimatului sunt citaţi ca spunând lucruri de genul: „Da, treziţivă şi mirosiţi cafeaua. La asta v-aţi angajat cu toţii”.

Cine sunt acesti oameni si cum s-a nascut acest grup? Cred ca “The Spectator” – „Spectatorul” raspunde destul de concludent la aceasta intrebare. “The Spectator” este este o instituţie a presei britanice. Fondat în 1828, este ziarul de referinţă al intelectualilor şi al elitelor politice britanice. Reputat pentru analizele sale ca şi pentru tonul său incisiv, aparţine din 1989 aceluiaşi grup ca şi The Daily Telegraph. Scrie saptamanalul respectiv:

Clădirea Operei vechi din Frankfurt – care a fost pe vremuri cea mai frumoasă ruină de pe urma războiului şi este acum cea mai uimitoare operă de restaurare – a devenit un simbol al renaşterii europene. În acest loc s-au întâlnit, luna trecută, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy împreună cu elita birocratică a UE, în cadrul a ceea ce s-ar fi numit – într-o altă epocă – un puci.

S-au săturat de summituri ale zonei euro, care reunesc lideri ce se deplasează ici şi colo, fără să ajungă la nicio concluzie. Era nevoie de un grup mai mic, care să-şi exercite puterea cu fermitate, dar în mod neoficial.

Planul era doar de a realiza o extravaganţă-pe-banii-contribuabililor normală, o petrecere pentru a sărbători plecarea lui Jean-Claude Trichet de la Banca Centrală Europeană. Helmut Schmidt, fostul cancelar al Germaniei, în vârstă de 92 de ani, care este considerat drept unul din naşii proiectului european, a spus demnitarilor reuniţi că „o criză a capacităţii de acţiune în sânul structurilor politice ale UE” este „un pericol mult mai mare pentru viitorul Europei decât supra-îndatorarea”. A venit vremea să fim fermi.

In declaraţiile sale, Angela Merkel a mărturisit că se simte frustrată de summiturile europene şi de obositoarele lor mecanisme democratice. „Capacitatea de a acţiona şi marja de manevră a UE s-a dovedit a fi înceată şi complicată”, s-a plâns dânsa. „Dacă vrem să exploatăm criza ca pe o oportunitate, trebuie să fim pregătiţi să acţionăm mai repede şi chiar şi în mod neconvențional”. Sarkozy a ajuns cu întârziere, dar fix la timp pentru scamatoria deceniului.

Planul de salvare al monedei euro, cu presupusul său trilion de euro de putere de foc, are numai 15 angajaţi. Ar putea fi posibil ca, la ora actuală, câteva persoane cu idei asemănătoare reunite în culisele Operei din Frankfurt să exercite o putere imensă asupra unui continet format din state-naţiune. Şi toate acestea în numele unităţii europene. Democraţia este privită cu precauţie – sau chiar cu aversiune – de către Grupul din Frankfurt, la fel precum şi pieţele. Traim drumul spre o noua forma a democratiei,  sau poate aceasta transcendenta ne va conduce spre mana forte a unui dictator?

Citatele din “The Specatator” – Europe’s hit squad

Pe Politeia Europeana puteti citi: Revista Presei Euroghedon

Written by Theophyle

04/12/2011 la 9:48 am

74 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. skorpion

  04/12/2011 at 10:52 am

 2. Duminica placuta . 🙂
  Mda , am ingropat CAER si ne vom trezii cu un alt sistem (bineinteles mai democratic 🙂 ) condus de o aleanta RFG – Franta . Probabil ca in acest context , Romania va avea aceiasi sarcina trasata cu zeci de ani in urma de un nene numit Stalin . Tara agricola. 😦 Si pentru a nu fi acuzati de perpetuarea unor solutii dictatoriale 🙂 , adaugam pentru Romania si „libertatea” de a exporta femei , brate de munca dar si „oportunitatea” de a devenii o oaza turistica . Pentru placerea nostalgicilor occidentali care decid ca e prea scump sa vizitezi Africa si saracia de acolo . In Romania va fi mai ieftin dar in rest la fel . Natura si arhaism . 😦
  Pentru realizarea acestor idealuri marete , nu vor fi necesare divizii mecanizate straine in Romania sau consilieri straini bagati peste tot . E suficient ca noii stapini sa aiba carnetul de cecuri in mana lor si politrucii numiti popular „politicieni” sa stea in pozitia de drepti dar cu mana intinsa . (la cersit )

  Ștefan A.

  04/12/2011 at 10:59 am

  • Buna Stefan 🙂
   Cam „aspru” ceea ce scrii , poate insa contine mai mult decat un sambure de adevar. Lucrurile sunt foarte instabile – vedem dupa data de 9 decembrie!

   Theophyle

   04/12/2011 at 11:04 am

  • Bună dimineața! 🙂

   F16, parcă e mai sigur așezat pe un „raft” mai jos. În cazul unei căderi, te ridici, te stergi de praf și te urci la loc.
   Cel de pe „raftul” de sus, dacă nu se face țăndări, atunci nu scapă fără o colecție serioasă de cucuie! (GA = glumă amară!)

   oldhashu

   04/12/2011 at 11:11 am

 3. Buna ziua 🙂
  Nicoleon incearca sa intre din nou in atentia lumii, oare va reusi? Mai ales ca de aceasta data are si sprijinul Germaniei.

  mar

  04/12/2011 at 11:03 am

  • Buna ziua mar 🙂
   Personal cred ca Nicoleon nu are mari sanse sa se realega. Poate numai daca va avea loc un miracol in Franta 🙂

   Theophyle

   04/12/2011 at 11:05 am

  • Salut mar
   Un exemplu pentru a intelege cum vede micul Napoleon , Franta , democratia si UE .
   In Italia trenurile franceze de mare viteza ( TGV ) circula exact ca pe o piata libera . Interesant ca varianta italiana a acestor trenuri de mare viteza ( Freccia ) nu au primit inca aprobarea franceza pentru a circula pe teritoriul francez . Dupa 5 ani de ” teste” si 36 milioane euro cheltuiti in aceste probe .
   Sa nu vorbim de reciprocitatea din sistemul bancar european unde oricare tentativa de a intra in capitalul unei banci franceze e oprita in toate modurile dar „cu legea in mana ” . 🙂

   Ștefan A.

   04/12/2011 at 11:09 am

   • Stefan 🙂
    asta se numeste etatismul francez traditional si il ai de la Napoleon (ala adevarat) si pana in zilele nostre. Transmis prin toti monarhii sau presedintii Frantei. Asa cum si rusii isi pastreaza „atitudinea imperiala” de la Petru cel mare pana la Putin. Indiferent de regim!

    Theophyle

    04/12/2011 at 11:12 am

    • Din nefericire etatismul francez este principalul obstacol spre o uniune dominată de logică în general, şi de logica economică în particular. Să avem încredere în mintea fraţuzului cea de pe urmă, elitele franceze par a fi conştiente de problemă, dar populace-ul e varză.

     Bogdan Popa

     04/12/2011 at 2:10 pm

   • Buna 🙂
    „bunele practici” care au fost testate si in Romania in scandalul bulbilor infestati 🙂

    mar

    04/12/2011 at 11:21 am

 4. Buna dimineata,
  Cu ochii la Merkozy riscam sa facem scenarii pesimiste, adancind sentimente de inferioritate nationala. Daca noi gandim asa ce sa mai spuna italianul sau polonezul sau spaniolii. Ca sa nu amintesc de greci.
  Pe cine vor mai conduce Mercozy, catre ce si, mai ales, ce-i va mai tine uniti pe europeni intr-un asemenea scenariu franco-german?

  Andrei

  04/12/2011 at 11:16 am

  • Salut Andrei 🙂
   Un raspuns la intrebarea ta – NEVOIA sau lipsa de alternative!

   Theophyle

   04/12/2011 at 11:20 am

 5. Off topic. Cand unul spune ca ai probleme cu capul te uiti stramb, cad spun doi mergi si te cauti. Geoana are nevoie urgenta de „doctor de cap” .
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/geoana-nu-am-abandonat-ideea-de-a-candida-la-alegerile-prezidentiale-din-2014-246770.html

  mar

  04/12/2011 at 11:23 am

 6. mar,
  ai pacienţă cu Geoana: lui i-au spus vreo 5 milioane ca ar fi bun de presedinte 😛 si omul i-a crezut

  victor L

  04/12/2011 at 11:36 am

  • Salut!
   apropo de cele 5 milioane de voturi ale lui Geoana,
   a zis kaghebistul nea Nelu, dupa ce l-a ejaculat pe Prostanac din PSD, o vorba mare :”alea 5 milioane de voturi nu sunt ale lui, sunt ale partidului, partidul i le-a adus”….eheheeeiiii!

   luminita

   04/12/2011 at 11:52 am

 7. Uite Theophyle ” logica ” mea personala .
  – Intrarea Greciei in moneda unica a economisit nemtilor o gramada de probleme cu schimbul valutar . 🙂 Atit turistilor teutonici dar si firmelor care pe fondul infruntarii Grecia – Turcia au vindut submarine , tancuri , nave militare cu aceiasi moneda comuna . 🙂 (fara risc , costuri de schimb , fluctuatie )
  – Intrarea Italiei in moneda unica prin derogare a dus la disparitia principalului concurent a RFG pe pietele europene .
  Ce va urma acum : in numele justei obligatii de a realiza bugete de stat credibile si sustenibile ( adio deficit ) , ajutoarele acestor doua tari ( Franta – RFG ) sint fundamentale . Vom vedea o suveranitate limitata pentru unii , vinzarea , concesionarea din disperare a ce a mai ramas atragator din economiile de stat a acestor gravi bolnavi financiari numiti ” suditi sau sudisti europeni „. 🙂
  In acelasi mod cum Romania in perioada interbelica a avut suveranitate „limitata” prin acordarea unor monopoluri in mana creditorilor internationali . Romanul are memorie scurta , a uitat ca pentru a platii niste datorii , in acea perioada a dat monopolul chibritelor pe mina suedezilor . 🙂
  Deci , indiferent de declaratii , lozinci , prostia se plateste si ca atare unii vor face ” cadou” altora mai multe sau mai putine ” bijuterii nationale” . Asta e faza 2 a viitorului UE . Prima a fost moneda comuna , acum vine colonizarea democratica dar tot bazata pe interes de parte .

  Ștefan A.

  04/12/2011 at 11:37 am

  • Stefane am sa o fac foarte simplu,
   Marile beneficiare ale Zonei Euro au fost totusi doua state. Exact cele care se cramponeaza sa mentina aceasta zona – Franta si Germania. Franta pentru ca nu putea concura cu Marca Germana si asta ii „omora” din punct de vedere fnanciar. Germania care cu o marca puternica nu putea exporta cat a exportat dupa trecerea la Euro. Deci acam asta! La acesti „bibici” s-au alatura niste profitori latini genul Italia si Grecia. Alti au fost bagati cu forta pentru a-si asigura o crestere si poate o bunastare fortata. Spania, Portugalia, Irlanda, de exemplu.

   Pe scurt asta este povestea zonei-euro

   Theophyle

   04/12/2011 at 11:43 am

   • Theophyle, nu-mi place când eşti cinic. Nu sunt cu toţii liderii diferitelor ţări nişte idioţi. Zona euro i-a păcălit pe mulţi dintre ei, altfel îşi luau măsuri de siguranţă. State cu adevărat nesimţite sunt puţine, aş spune doar Grecia (numai la ei autorităţile şi-au bătut efectiv joc de cetăţeni), restul au fost pur şi simplu surprinse de pierderea de venituri rezultată din căderea economică făcută cu largul concurs al „amicilor” noştri americani.

    Zona euro a adus multe beneficii majorităţii cetăţenilor europeni, fără să le dezvăluie părţile negative ale construcţiei până acum. Acum oamenii resimt pe pielea lur duritatea unei monezi eşalon (exact la fel a fost cu aur-ul) care le confiscă hoţilor profesionişti din băncile naţionale capacitatea de a regla economia prin inflaţie şi devalorizare.

    Întrebarea este acum dacă merită suportate părţile negative pentru beneficiile oferite de Uniune şi zona euro. Majoritatea cetăţenilor europeni se pronunţă foarte clar: DA!

    Bogdan Popa

    04/12/2011 at 2:21 pm

 8. F- 22 salut
  Cine cade de mai sus , cade pe ala de mai jos . 🙂 Adica socul e putenic amortizat dar ala care sta jos de tot e facut praf . 😆

  Ștefan A.

  04/12/2011 at 11:39 am

 9. salutare 🙂

  2011: “o criză a capacităţii de acţiune în sânul structurilor politice ale UE” este “un pericol mult mai mare pentru viitorul Europei decât supra-îndatorarea”. A venit vremea să fim fermi”.

  Traducere: a venit vremea sa ne bagam picioarele in democratie si in suveranitatea statelor, atita cit mai este.

  Mai 2010, articol pe Politeia: „Din punct de vedere politic, viitorul UE depinde de viitorul monedei euro, asa ca birocratia bruxelleza va incerca sa apere moneda, cu riscul de a se ciocni de suveranitatea statelor. …UE devin eun Leviathan care, odata ce a primit niste competente, decid ca le va folosi pentru a si le extinde….Deci: spre ce merge UE? Spre golirea de suveranitate a statelor constituente, cu ajutorul monedei euro si a uzurparii Tratatelor. Birocratia bruxeleza face orice sa supravietuiasca. Daca moare euro, moare si acest tip maximalist de Uniune, deci el trebuie tinut in viata aparind euro cu orice pret”.

  Cu riscul de a deveni plictisitor, spun: mai devreme sau mai tirziu acest euro si acest tip de UE va crapa, din varii motive. Si tot mai devreme sau mai tirziu vom asista la ciocnirea intre suveranitatea statelor si birocratia europeana. Excedata de democratia nationala, birocratia bruxeleza si-a dat mina cu politicienii franco-germani. Insa e o chestiune de timp pina ce in statele nationale vor ajunge la putere politicieni care vor denunta unilateral Tratatele UE, mai ales cind birocratia bruxeleza le incalca (BCE care cumparaobligatiuni nationale, desi asta e interzis).

  Cetatean

  04/12/2011 at 12:23 pm

  • Salut Cetateane 🙂
   Ramane cum am scris! Pentru ca ce sa-i facem, noi vedem putin mai departe decat altii si ne lipsesc si ochelarii calului 🙂

   Theophyle

   04/12/2011 at 12:42 pm

   • salut :-)! noi nu suntem nici platiti, nici birocrati. Si totusi, vedem mai departe.

    Cetatean

    04/12/2011 at 12:52 pm

    • :lol:,
     Pai daca nu purtam ochelari de genul pe care l-am mentionat, citim si intelegem dar cel mai important chiar nu suntem platiti de nimeni!

     Theophyle

     04/12/2011 at 12:55 pm

     • Pai cind avem acces nelimitat la Fondul de Prosperitate Gratuita, oferit cu generozitate de maestrul Stefan, Stapinul Lingourilor, ce ne mai trebuie bani?! 😆

      Cetatean

      04/12/2011 at 1:03 pm

      • Banii se fac cu sudoarea fruntii nu cu intins mana cetatean . 😆
       Ca urmare nu visati ca mai vine cineva cu bani moaca in Romania .
       Eventual se va vinde ceva care face inca face profit din averea statului si uite asa vor mai fi bani de pomeni , baieti despeti pentru 1 sau 2 ani .

       Ștefan A.

       04/12/2011 at 1:08 pm

       • dar cine a zis ca intindem mina? Noi luam cu roaba lingourile, nu cu mina :mrgreen:

        cit despre baietii destepti, sa vedem ce zice DG Competition a UE despre contractele Hidroelectrica 😉

        Cetatean

        04/12/2011 at 1:10 pm

 10. si cand , sunt lucruri cu adevärat inportante , de discutat pt. viitorul tzärii.

  rabiatul pontos, a fost la Gabriel- seful SPD(socialistilor germani) cicä sä

  vorbeascä de colaborare ,de energie si declara el, pontosul iliescian,

  sä därame conducerile democrate , din germania si romania, si sä vinä

  ei la conducere , acest individ, a mai fäcut declaratzii si pela bruxelles,

  contra romaniei. omul vede rosu inaintea ochilor, moscova il asteaptä,.

  theo

  04/12/2011 at 12:45 pm

 11. http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/un-fost-ministru-francez-consolidarea-influentei-germane-periculoasa-246773.html

  „Cuplul franco-german este fundamental dar el nu poate funcţiona durabil decât pe baza egalităţii. Or, din cauza slăbirii poziţiei franceze şi consolidării celei germane, acesta a devenit dezechilibrat: este periculos”, a declarat Fabius, deputat socialist, în timp ce preşedintele Nicolas Sarkozy se pregăteşte să o primească luni pe cancelarul german Angela Merkel în cadrul unui prânz de lucru pe tema crizei din zona euro”

  Cit adevar spune! Nicolas, oricit s-ar incorda, nu are aceeasi forta de negociere ca Merkel.

  Cetatean

  04/12/2011 at 12:54 pm

 12. nicolas, este un mic pitzigoi, tzipä si el, sä fie väzut.

  cat priveste declaratziile unor fosti ministrii, chiar si

  la occidentali, nu trebuiesc, intodeauna crezute,

  sunt interese si interese.

  theo

  04/12/2011 at 1:01 pm

 13. socialistii , aruncä si ei cu presupusul si läturi,
  la fel ca gasca rosie , din romania.

  theo

  04/12/2011 at 1:03 pm

  • theo, socialistii lor sunt un pic mai cu bun simt decit ai nostri. insa tot socialisti.

   Cetatean

   04/12/2011 at 1:04 pm

 14. da, in 40 de ani, la alegeri, nu am auzit, murdäriile si injuriile aduse opozitiei, s-au presedintelui,

  indiferent din ce partid era. aici se vede, educatzia precarä, a lui ponta si crin, 2 cetätzeni

  färä valoare, ce se dau mari si tzipä, ca 2 pitzigoi bolnavi.

  fereascä dumnezeu Romania, de asemenea specimene färä valoare, ca ponta, crin s-au DD:

  theo

  04/12/2011 at 1:17 pm

 15. o pozä semnificativä, a lui crin, a postat dl. Päträsconiu pe blog:

  „e bunä de panoul de onoare” la parlament, s-au afise la alegeri.

  theo

  04/12/2011 at 1:22 pm

 16. http://www.mediafax.ro/economic/cum-vrea-germania-sa-rezolve-criza-datoriilor-austria-deja-a-respins-propunerea-9027477/

  „Ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, a declarat vineri că orice propunere care are ca rezultat strângerea de miliarde de euro de la contribuabili va întâmpina probleme în parlamentele naţionale”.

  Mai trebuie comentat?

  Cetatean

  04/12/2011 at 1:23 pm

 17. sä ne fie cu iertare, eu cunosc mentalitatea lor si au un fel foarte dublicitar,

  de a se raporta, mai ales la germania. cand le convine sunt fratzi, cand nu, paseazä,

  ca pe hitler nemtzilior. nici nemtzii, nu au o pärere teribilä de ei, iubirea intre vecini.

  dar deseori, dau dreptate nemtzilor.

  theo

  04/12/2011 at 1:38 pm

 18. theo, austria nu sta bine deloc la nivel financiar, bancile ei au expnere mare pe europa de est.

  Cetatean

  04/12/2011 at 1:41 pm

 19. http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-10857022-ultimele-cifre-brat-click-jurnalul-adevarul-cele-mai-mari-scaderi-ale-vanzarilor-trimestrul-treilea-tabloidele-romania-libera-gsp-vandut-cel-mai-mult.htm

  Scadere a vinzarilor ziarelor nornale, tabloidele sunt cap de serie 😆

  In comparatie, blogul asta rupe tor! 😉

  176.410 comentarii in 28 de luni (din august 2009 pina azi), adica 6300 comentarii pe luna, adica in jur de 210 comentarii pe zi (medie, ca au fost zile cu aproape 200 de comentarii la o postare) 😆

  Numar de vizitatori habar nu am, insa deja numarul de comentarii e impresionant.

  Cetatean

  04/12/2011 at 1:50 pm

  • 🙂 Iti spun eu, intre 3000 si 4000 de vizionari zilnice si peste 1200 de unici zilnic!

   Theophyle

   04/12/2011 at 1:54 pm

   • Majoritatea lor ajung prin motoarele de cautare la subiecte de geopolitica / politica internationala, justitie, civic, coruptie, politica, si nume de politicieni (cam 6-7).

    Theophyle

    04/12/2011 at 1:58 pm

    • blogul Politeia este lejer cea mai solidă sursă de informare şi analiză pentru românii dezghezaţi la cap.

     Bogdan Popa

     04/12/2011 at 2:23 pm

     • Multumesc Bogdan – sper ca ne vom mentine nivelul si in viitor.

      Theophyle

      04/12/2011 at 2:35 pm

     • salut, Bogdan, am vazut si am apreciat grafiul tau de ieri 🙂

      Cetatean

      04/12/2011 at 2:37 pm

      • mulţumesc, înseamnă că alea 7-8 ore de lucru de formatare au meritat. am primit feedback-uri în general pozitive şi o să utilizez metoda „pătrăţelului” în toate discuţiile de politici publice de acum încolo. Că până la urmă, despre asta e vorba: cum strângem cât mai puţine pătrăţele de la oameni şi cum le folosim mai eficient pe alea pe care le strângem.

       Bogdan Popa

       04/12/2011 at 2:42 pm

       • bogda, imaginea e mult mai sugestiva ca cifra, si din graficul tau se poate cistiga o perspectiva corecta asupra bugetului!

        Cetatean

        04/12/2011 at 2:45 pm

       • exact, aşa m-am gândit şi eu. nu ai nevoie de pregătire economică pentru a înţelege acest grafic.

        Bogdan Popa

        04/12/2011 at 2:46 pm

 20. 😆 😆 😆 astea da cifre! Nici site-ul CSM-ului nu are asemenea trafic!

  Cetatean

  04/12/2011 at 1:59 pm

 21. @F16, (pt ora 11.39),

  Drace, la asta nu m-am gândit!
  …la o Românică saltea pentru Der Grosse Deutschland!!!
  Ce hîc uriaș ar ieși…

  @Theophyle, salut! 😀
  Scuze pentru absențe, azi o fi duminică, da’ galinaceele mele n-au calendar și puseră de o mica evadare prin grădinile vecinilor. Fete bune, luară și cocoșii cu ele, da’ îmi lăsară o poală de ouă. Tocma’ le-am terminat de recuperat, numărat și taiat penele de la aripi. Acu numai catapulta le mai ajuta să treacă gardu’…

  @Sănătate, Mister C! 🙂

  oldhashu

  04/12/2011 at 2:32 pm

  • Sanatate si voie buna 🙂 Esti scuzat anticipat 😆

   Theophyle

   04/12/2011 at 2:36 pm

 22. sanatate, hashule 🙂

  Cetatean

  04/12/2011 at 2:35 pm

 23. buna ziua:
  toata lumea asteapta 9 decembrie;toata lumea numara cite zile mai sunt pina la salvarea ,sau caderea,euro;
  toata lumea discuta de „diktat-ul”german
  nimeni insa nu spune ca de fapt sunt negocieri,ca germania are un punct de vedere,dar ca va trebui sa tina cont si de ceilalti,mai ales anglia;
  asa ca „ma risc” 9decembrie va fi o zi normala,euro nu va fi salvat,nici terminat doar niste baieti „deshepti” vor mai faca niste baani din rata deschimb eur/usd si ceva actiuni bancare
  altfel spus 9 decembrie va fi intrarea intr-o noua faza a viitorului euro,care nu va disparea;dupa declaratia din bundestag a lui merkel”euro este mai tare ca marca”mie mi se pare ,ca asa cum a fost de fiecare data ,germania nu are un plan b;eu sprer ca de data asta planul sa reuseasca

  intamplator

  04/12/2011 at 2:40 pm

 24. Pentru cei interesati de alegerile din Rusia aveti un articol nou despre in Politeia Europeana

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/12/04/alegeri-in-rusia/

  Theophyle

  04/12/2011 at 2:46 pm

 25. pina pe 9 decembrie avem 7 decembrie, cu sentinta in disarul Matusa Tamara. Si chiar mai inainte, avem 5 decembrie, cu propunerea CSM-ului pentru sefia Sectiei Penale a ICCJ, foarte importanta.

  Si, sa nu uitam, pe 7 CCR se pronunta daca Geoana a fost schimbat constitutional.

  Cetatean

  04/12/2011 at 2:48 pm

 26. Buna ziua. Parerea mea ca UE a fost constituit pe mai multe planuri unele pozitive altele negative. Greseala grava e ca s-a constituit un soi de acvariu imens in care doi rechini ( Franta & Germania) alearga toti pestii mici cu scopul de a-i spolia de tot ce au si de a-si mentine in mod egoist un nivel de trai artificial de mare.Tara noastra a fost obligata sa-si dea o mare parte din economie acestor rechini si altor baracude ca sa intre in UE in NATO si alte organisme. Acum cind situatia este grea toti se gindesc cum sa-si retraga banii de pe pietele romanesti – dupa ce au tras de aici profituri de miliiarde. E previzibil ca se va ajunge la denuntarea tratatelor UE in conditiile in care deja guvernele nationaliste din nordul Europei au inceput deja sa calce aceste tratate – luati exemplul Romaniei.

  bigone

  04/12/2011 at 2:50 pm

 27. Buna ziua,
  @intamplator, nu chiar toata lumea: eu astept mai intai 7 decembrie (parca), ziua in care se da sentinta in procesul lui Nastase!

  cedric

  04/12/2011 at 2:50 pm

 28. gand la gand cu cetatean, numai ca eu nu m-am gandit si la 5 dec!

  cedric

  04/12/2011 at 2:51 pm

 29. gata, până aici, este timpul pentru nişte brahms. am zis!

  Bogdan Popa

  04/12/2011 at 2:54 pm

 30. cedric, prietene, ziua de 5 e la fel de importanta, pentru ca pe 5 CSM „propune” Presedintelui (desi ei o trateaza ca o „numire”) candidatul la functia se sef al Sectiei Penale la ICCJ, in locul lasat liber de Pandrea.

  Candideaza Corina Jijiie si Iulian Dragomir.

  http://www.luju.ro/magistrati/instante/alegere-dificila-la-sefia-sectiei-penale-a-iccj-sectia-pentru-judecatori-a-csm-va-vota-intre-judecatorii-iulian-dragomir-si-corina-jijiie

  Nu as putea sa iti spun pe care il prefer eu personal, pentru ca preferinta mea e subiectiva.

  Cert este ca Sandeii din CSM parca ar fi vrut sa aiba si alti candidati, s-au conofait o gramada pina sa ajunga la vtul final. Sunt divizati in sectia pentru judecatori.(9 judecatori). Va fi vot strins, cred.

  Cetatean

  04/12/2011 at 2:55 pm

  • salutare!si ziua de 7 decembrie este o zi importanta.am inteles ca se da sentinta in dosarul lui bombonel. ma insel?

   zigzag

   04/12/2011 at 3:01 pm

   • pai tocmai am scris mai sus, si eu si cedric 😉

    Bombo are un morcov cit o sfecla furajera!

    Cetatean

    04/12/2011 at 3:05 pm

 31. Buna ziua de duminica,
  Imi place parerea lui Jurgen Habermas despre viziunea politicienilor in general:
  http://www.presseurop.eu/en/content/article/1242541-juergen-habermas-last-european

  ela

  04/12/2011 at 2:57 pm

 32. evident, Presedintele poate respinge propunerea facuta si CSM-ul e obligat sa vina cu alta propunere 😈

  Cetatean

  04/12/2011 at 3:00 pm

 33. Salut inca o data pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  04/12/2011 at 3:05 pm

 34. […] Europa traieste de la o perioada incoace fara existenta unui “contract social,” nu ma refer la u… […]

 35. Draga Theophyle,

  Reformarea UE este un proces extrem de interesant. Ar trebui sa fim mandrii ca traim zile istorice ca acestea. Insa incercarea de a incadra evenimentele in anumite modele tip contract social sau folosira teoriei lui Toynbee privind evolutia si decandeta civilizatiilor mi se par niste abordari nepotrivite.

  Mult mai pragmatica mi se pare abordarea simplista, dar eficienta, a lui Francis Fukuyama, care vede evolutia politica ca pe o necesitate financiara in a finanta razboiul / expansiunea.

  Ce se intampla in ziua de astazi pare complicat, insa incerc sa reduc totul la niste elemente simplificate:

  – In primul rand vorbim strict de putere financiara. Daca in trecut politicul si economia mergeau mana in mana, in prezent incep sa cred ca politicul este subordonat economiei. Controlul distributiei informatiei, la fel ca si transformarea planetei intr-o mare piata de desfacere eliberata de geografie si impedimente de comunicare au facut iluzorie existenta guvernelor. Totul este acum global. Insa banii nu sunt globali. Ei sunt concentrati de mult in maini dibace care folosesc usurinta coruperii celor saraci in folosul propriu.

  – UE, de dragul zilelor cand reprezenta singurul continent „civilizat”, doreste sa joace un rol important pe scena mondiala. Fiecare tara europeana luata separat nu mai poate avea un impact semnificativ in lume. Se doresc aliante utile, insa democratia nu functioneaza nici la nivel inalt, la fel cum esuaza pe strazile europene. Conceptul englezesc de Commonwealth (o combinatie zic eu eficienta intre un contract social si dictatura absoluta spre un bine comun) nu se poate aplica pentru ca fiecare doreste sa aiba drept de viata si de moarte asupra viitorilor vasali;

  – Cei care incearca sa ajunga la niste decizii comune (Marea Britanie, Germania si Franta) sunt 3 natiuni care nu au lucrat foarte bine in trecut, dimpotriva;

  – Nu in ultimul rand, insularii (atat la propriu cat si la figurat) britanici incep sa aiba din nou politica extrena clasica „divide et impera”. Cand vad ca nu pot domina fac tot posibilul de a demonta aliante care ii pun in inferioritate.

  Pe acest zgomot de fond politic apar inflexiuni mult mai subtile, insa cu atat mai periculoase ale celor care doresc sa reduca fiecare cetatean european intr-un contribuabil la domeniu privat. Criza politica este speculata si poate si alimentata de cei care doresc sa dezorienteze cetateanul de rand deja privat de numeroase drepturi si sa-l faca sa creada ca ii este benefic o noua renuntare si mai larga de libertati. Este vorba de un nou contract social cu caracter global, nu statal, asa cum era obisnuiti pana ieri.

  Grupul de Frankfurt sunt niste politicieni. In spatele lor insa sunt finantatori interesati de expansiune si unificarea pietelor de desfacere. Democratia omiprezenta pe care Fukuyama o striga acum un deceniu ca reprezentand sfarsitul istoriei este calea catre unificare si semnarea contractului social catre corporatii internationale. Cand stirile sunt controlate, iar sistemul este atat de generos in a promova modele sociale de succes obediente si mereu creditate de banci, nu avem alta cale decat sa marsaluim cantand cantece patriotice inchinate celor care ne ofera un „job”.

  UE se va intampla. Euro nu va muri. Noii contribuabili vor incepe sa plateasca catre domeniu privat sume obscen de mari care prin esalonarea lor in timp vor implica si copiii nostrii. Acestia din urma, nascuti intr-un sistem care retrage orice drept in afara de plata cetateanului cetatii globale, nu vor sti ca se poate si altfel. Si ne vom bucura cu totii de democratie si de faptul ca discriminarea a disparut, iar granitele de orice fel sunt istorie.

  Recomand cartea lui George Orwell – 1984. Vorbeste despre un viitor utopic, care mie insa mi se care ca este in formare.

  acspotacspot

  04/12/2011 at 7:03 pm

  • bune remarci acspotacspot.

   am totuşi o întrebare: de ce domină discursul acesta cum că „finanţatorii” sunt interesaţi de unificarea pieţelor şi de „putere” în general. Nu e în interesul tuturor (mai ales al celor mai săraci cărora unificarea pieţelor le dă slujbe şi le pune pâinea pe masă) să funcţioneze economia corect?

   în general am o întrebare: de ce, invariabil, finanţatorul este personajul negativ? ce s-ar putea face fără încrederea finanţatorului în proiectul sau persoana pe care o finanţează? vedem foarte bine ce se petrece fără această încredere, finanţatorul se debarasează de datoriile neviabile pe care dacă le mai ţine mult îl pot doborî, iar dependenţii de credit de toate felurile (companii, state, indivizi) trebuie să se descurce fără mult-urâtul finanţator.

   Nu suntem toţi în aceeaşi corabie?

   Bogdan Popa

   04/12/2011 at 7:19 pm

   • @Bogdan Popa

    Termenul de finantare suna destul de inofensiv, intr-adevar. La o privire inocenta i-am privi pe finantatori chiar ca pe niste altruisti care cer in schimbul acestui imens serviciu o dobanda modica care le acopera abia costurile de gestionare de cont.

    Pentru cei care insa privesc un pic mai critic pachetul de masuri ce vine odata cu imprumutul, trebuie sa le (re)amintesc ca finantatorii ca FMI sau BCE se implica activ in modul in care sunt cheltuiti banii. Este similar cazului contractarii unui credit de nevoi personale cu buletinul, dupa care cei de la banca iti „recomanda” cum trebuie cheltuiti banii.

    Proiectele de infrastructura sunt realizate cu firme alese de finantatori, etc. Scrie mai multe despre acest subiect John Perkins, fost angajat FMI, in cartea „Confesiunile unui asasin economic”.

    In general se urmareste indatorarea peste posibilitatea returnarii creditului, urmand ca tari intregi sa fie ulterior „cumparate” pe nimic, alternativa fiind intrarea in incapacitate de plata.

    Economia poate functiona corect numai dupa ce intra in proprietatea celor care te-au imprumutat si care apoi ti-au cerut sa iti cheltui banii pe proiecte fantasmagorice (vezi povestile autohtone OMV, Romtelecom, BCR, etc).

    Despre mirajul locurilor de munca: cand primesti finantare nu primesti si foarte multe locuri de munca. Cum spuneam mai sus, banii trebuie cheltuiti cu cine trebuie. De asemenea, asa cum observa economistul polonez Michal Kalecki, abundenta locurilor de munca afecteaza disciplina muncii. Este ceea ce stim cu totii din comunism unde locul de munca era garantat, iar eficienta lasa foarte mult de dorit. Este strategic sa ai o masa critica de someri. Ei vor aminti celor care muncesc cat de norocosi sunt si vor permite mentinerea unor salarii mai reduse.

    Finantatorul de guverne este negativ. La acest nivel economia si politica merg mana in mana. Conceptul de credit de nevoi personale nu mai are nicio legatura cu starea de lucruri de mai devreme.

    Inchei cu o remarca legata de corabie: o metafora extrem de corecta cu omenirea ca o corabie a facut-o Fidel Castro la Summitul de Sud din 12 aprilie 2000, Coalitia pentru Solidaritate Globala si Dezvoltare Sociala. El prezenta locuitorii planetei ca pe pasagerii aceluiasi vapor, insa 85% din acestia traiesc „inghesuiti, imbracati murdar, sufering de foame, boli si lipsa de ajutor”. Restul de 15% traiesc luxos pe puntile superioare.

    De asta nu imi plac finantatorii globali: mentin aceasta stare de lucruri premeditat.

    acspotacspot

    04/12/2011 at 9:13 pm

    • deci să înţeleg că inegalităţile actuale sunt cauzate de finanţatorii globali şi ei menţin starea actuală, insuportabilă. ok, înţeleg.

     Bogdan Popa

     04/12/2011 at 9:24 pm

    • Clemy, eu sunt inca aici 🙂

     Theophyle

     09/12/2011 at 12:44 am

 36. […] Europa traieste de la o perioada incoace fara existenta unui “contract social,” nu ma refer la u… […]

 37. […] reuniune restrânsă a comitetului principalilor lideri europeni, cunoscut sub numele de “Grupul de la Frankfurt“, desemnând oraşul în care a avut loc prima reuniune de acest tip. La aceasta au […]


Comentariile sunt închise.