Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârsit de săptămână: 3 decembrie – “Drespre creanţele Bancorex”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de săptămână. Sâmbăta, vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor. Vor fi înnorări în vestul, nord-vestul şi nordul ţării unde, mai ales noaptea, local va ploua. În nordul Carpaţilor Orientali precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar în zonele joase, dimineaţa şi noaptea local se va semnala ceaţă şi cu totul izolat chiciură. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în Câmpia de Vest şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade, mai scăzute în zonele cu ceaţă persistentă, iar cele minime între -4 şi 6 grade.

La Bucureşti, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil şi vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă va fi de -1…1 grad. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3535 RON; 1 USD = 3. 2278  RON; 1 EURO = 1. 3488 USD; Francul elvetian 3. 5190     RON. Gramul de aur 181.7189 RON.  Evolutia saptamanala o puteti citi aici.

De ce nu reuşeşte Guvernul să recupereze un miliard de dolari din creanţele Bancorex? Guvernul nu poate recupera peste un miliard de dolari din creanţele Bancorex, sumă care să fie vărsată la buget, iar autorităţile se justifică invocând argumente hilare, precum lipsa banilor pentru deplasări, plicuri poştale şi timbre şi transmiterea unor informaţii eronate către proprii executori. Procesul de recuperare a creanţelor fostei bănci de comerţ exterior trenează din 1999, când Guvernul a decis fuziunea prin absorbţie a Bancorex de către Banca Comercială Română, ca soluţie de salvare a Bancorex, cea mai mare bancă de la acea vreme. Drepturile şi obligaţiile BCR rezultate din activitatea desfăşurată de Bancorex până la radierea din Registrul Comerţului au fost preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), transformată ulterior în Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), instituţie care a fost mandatată de Guvern să recupereze credite neperformante în valoare totală de 1,7 miliarde dolari contractate de la Bancorex de 959 societăţi comerciale. La zece ani de la începerea procedurilor de recuperare a creanţelor Bancorex, statul încerca încă să recupereze 1,1 miliarde dolari de la 647 firme, iar situaţia nu s-a îmbunătăţit nici în intervalul ianuarie 2009-septembrie 2011. Un document oficial relevă faptul că Guvernul nu a reuşit în această perioadă să încaseze decât 725.882 dolari din recuperarea creanţelor neperformante preluate de la Bancorex. Mai multe, inclusiv listele de datornici pe Mediafax.

De ce ne-a lăudat Angela Merkel. Ţările Baltice, Bulgaria şi România susţin Germania în dorinţa ei de a modifica Tratatul în direcţia accelerării integrării politice a zonei euro. Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile populaţiei statelor UE din afara zonei euro, precum Ţările Baltice, Bulgaria şi România, care contribuie la stabilitatea euro şi nu primesc atât de multă atenţie, a afirmat ieri cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs în Parlamentul german, relatează Reuters. „Este important să ţinem minte problemele cu care se confruntă populaţia în Spania, Portugalia şi mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, să conştientizăm sacrificiile pe care le face populaţia în statele din afara zonei euro, precum Ţările Baltice, Bulgaria şi România, şi care nu primesc atât de multă atenţie”, a spus Merkel. „Deseori nu ne dăm seama de contribuţia pe care populaţia din ţările pe care le-am menţionat o aduce pentru ca euro să fie o monedă solidă, stabilă. Polonia a spus întotdeauna clar că este pregătită pentru un angajament important, chiar dacă nu a adoptat încă euro”, a continuat ea. Adevarul.

De ce nu ajunge USL la „pieptul ardelenesc”. Fără o strategie pentru Transilvania şi fără promovarea ardelenilor, Crin Antonescu şi Victor Ponta nu se pot impune în fieful PDL.  Victor Ponta și Crin Antonescu vor 50%+1 din Ardeal. Arestarea primarului Cluj-Napoca este „un noroc” şi o „oportunitatea nesperată” pentru opoziţie, dar Victor Ponta şi Crin Antonescu nu trebuie să îşi facă iluzii că va câştiga în Transilvania doar cu un mesaj anticorupţie, consideră sociologii şi politologii consultaţi de „Evenimentul zilei”. Aceştia temperează entuziasmul manifestat de liderii USL care se văd deja stăpânind Clujul, şi, apoi, tot Ardealul. Scorul USL pe Transilvania este de 42%, conform unui sondaj IMAS publicat de ziarul „Adevărul”.Minusul electoral cu care Crin Antonescu şi Victor Ponta pornesc în această zonă geografică, unde, în mod tradiţional stânga nu a avut succes, este adâncit de dominaţia PDL în judeţe precum Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud. Primari şi preşedinţii de CJ democrat-liberali din Transilvania nu au deocamdată rivali printre candidaţii propuşi de PSD şi PNL. Politologul Dan Pavel spune că USL are nevoie de o strategie pentru Transilvania şi avertizează asupra riscului ca planurile opoziţiei să fie încurcate de partidul lui Dan Diaconescu care va lua locul PRM în această zonă. Sociologul Vasile Dâncu susţine că proiectul pentru Tansilvania ar trebui ilustrat cu echipe serioase de ardeleni pentru că s-a pierdut încrederea în Bucureşti. EVZ.

Cioloş, despre educaţia în agricultură: „Un tractorist din zilele noastre lucrează aproape pe o navă spaţială”. Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, susţine că valorificarea potențialului agricol din România nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învățământ agricol. „Valorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, aici la Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi la Ministerul Agriculturii. Cred că ambele ministere şi profesia agricolă, în general, au interesul să împingă şi să susţină această reformă, pentru ca performanţa făcută de români să fie realizată şi în România, nu doar în afara ţării”, a declarat comisarul european pentru Agricultură. Cioloş s-a aflat vineri în România şi s-a întâlnit cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Dacian Cioloş a subliniat că întâlnirea cu Daniel Funeriu a vizat, în primul rând, punerea în temă cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul UE, care va finanţa cercetarea aplicată, inovarea, formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură şi să-şi dezvolte afaceri proprii în acest domeniu. El a spus că aceste instrumente financiare vor fi şi la dispoziţia României, dar nu vor putea fi puse în practică dacă agricultorii nu vor fi pregătiţi profesional. Despre starea în care se află la ora actuală unele institute de cercetare agricolă din România, cum sunt cele de la Băneasa şi Vidra, comisarul european a atras atenţia că este nevoie de o revizuire a modului de lucru şi a dispozitivului de susţinere financiară. El a subliniat însă paradoxul că agricultorii români fac contracte cu institute de cercetare din alte ţări. Adevarul

Rezervele valutare ale BNR au scăzut, în noiembrie, cu 450 milioane euro. Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României /BNR/ au scăzut, în noiembrie, cu 450 milioane de euro, de la 32,19 miliarde euro, în luna octombrie, la 31,74 miliarde euro, potrivit datelor publicate, vineri, de BNR. Ieşirile s-au cifrat la 1,55 miliarde euro şi au reprezentat plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi altele. Intrările au totalizat 1,1 miliarde euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 4,276 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 30 noiembrie 2011, au fost de 36,02 miliarde euro, faţă de 36,29 miliarde euro, la 31 octombrie 2011. Plăţile scadente în luna decembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, însumează 108,3 milioane euro. Agerpres

Cine e Marin Maciuca, generalul care a obtinut dreptul avocatilor de a pleda la instantele unde au rude. El este aparat de Vasile Pantea, sotul unei judecatoare de la ICCJ. Exceptia de neconstitutionalitate invocata in dosarul generalului in rezerva Marin Maciuca a determinat Curtea Constitutionala sa decida ca avocatii cu rude judecatori pot pleda la instantele unde acestea activeaza. Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de un inculpat care contesta o prevedere legala potrivit careia avocatii ai caror soti, rude sau afini activeaza ca judecator nu au voie sa pledeze la aceste instante, au declarat pentru Hotnews.ro surse apropiate Curtii. Maciuca dorea sa angajeze un avocat, specialist in penal, a carui sotie este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia civila. Interdictia functionase in legea avocaturii, a suferit modificari de-a lungul timpului dar a fost reintrodusa in  2010, la initiativa Guvernului, printr-un proiect de lege votat in Parlament. Marin Maciuca, general maior (in rezerva), a fost comandantul Comandamentului Logistic Intrunit al Ministerului Apararii si a fost trimis in judecata de DNA in februarie 2007, fiind acuzat de infractiunea de angajare a unor cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate, prevazuta de Legea 500/2002 privind finantele publice. Prejudiciul cauzat MApN ar fi de circa trei milioane de euro. In aceasta cauza, el dorea sa fie aparat de Vasile Pantea, sotul unei judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Paula Pantea. Citeste integral in HotNews

Pe  Politeia Europeana puteti citi –  3 Decembrie 2011 – “un deceniu pierdut”

Titluri: Şeful Trezoreriei SUA se întâlneşte săptămâna viitoare cu liderii europeni; Christine Lagarde: Zona euro riscă “să aibă un deceniu pierdut”; Cameron, după întâlnirea cu Sarkozy; Liderii europeni pregătesc modificarea tratatelor; Kremlin – Steaua oligarhilor a apus.

Puteti citi si articolul „Politica din spuma mării – reforme si reformatori

Va urez o zi buna!

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. o zi buna tuturor.
  acum 2 ani i-am luat un interviu lui Ciolos la Bruxelles. zicea Cioloş: “Agricultorul poţi să-l trimiţi în şomaj tehnic, dar vaca nu!”
  http://sareinochi.com/2010/11/06/ciolos-%E2%80%9Cagricultorul-poti-sa-l-trimiti-in-somaj-tehnic-dar-vaca-nu%E2%80%9D/

  Sare'n Ochi

  03/12/2011 at 9:13 am

 2. buna dimineata
  eu sper ca miliardul ala de la raposata bancorex nu va trebui vreodata inclus in deficitul bugetar;
  in rest despre miliard ca la manelisti….” sa fie primit” zisera lautarii(ma rog,companiile)

  intamplator

  03/12/2011 at 9:25 am

  • eu stiu ca miliardul acela se recuoereaza prin Taxa de solidaritate cuprinsa in acciza benzinei (cate un cent / litru – motivul este acoperirea prejudiciului din urma falimentului Bancorex – soferii sunt „solidari” cu cei care au devalizat banca) adica 10 EUR / tona;

   Sare'n Ochi

   03/12/2011 at 9:36 am

 3. neata,

  ce mai conteaza un miliard pierdut via Bancorex cind de la 1989 s-au pierdut vreo 120 miliarde euro!
  Uite asa au ajuns unii in top 300.
  Ce AVAB, AVAS………singura solutie era stadionul
  🙂

  skorpion

  03/12/2011 at 9:34 am

 4. Buna dimineata 🙂
  @Sare, intamplator cunosc problema. Nu e vorba de bancorex, ci de datoriile CRP (Compania Romana de Petrol) care la momentul desfiintarii (si infiintarii Petrom) cuprindea doar rafinariile. Si banii proveneau de fapt din diferentele de curs dintre momentul comenzii si momentul platii. Era pe vremea lui Vaca. Mecanismul era urmatorul:
  In martie se facea comanda (de import titei/motorina, etc..). Atunci valoare USD era sa zicem de un leu.
  In septembrie venea marfa si se face plata(in USD). CRP-ul platea (in USD) cat avea de plata, dar ii era socotita intrarea la nivelul USD din martie – de la data comenzii. Ca sa plateasca USD, CRP-ul lua USD la pretul pietei din septembrie. Stiind ca pe vremea aceea inflatia era de peste 100% pe an, iti dai seama ce pierderi se acumulau. La un calcul sumar, CRP-ul incasa pe un dolar (pe care-l platea cu 1.5 lei (sa zicem) in septembrie), valoarea de 1 leu (cat valora dolarul in martie). De asta la 1 Ian.2006, sub Ciorbea, pretul benzinei s-a marit de la aprox 2000 lei(ROL)/litru la 3500 ROL/Litru. Intr-o singura noapte. Reprosul (meu)la adresa lui ciorbea, a fost ca de fapt trebuia sa mareasca la 5000. De atunci intervine acel 1 cent. Datoriile CRP, nu ale Bancorex. Si noi platim azi faptul ca in perioada aceea litrul nu costa cat era real, ci cat voia Vacaroiu sa fie. Daca mai esti curios, e o coincidenta probabil 😈 ca exact in perioada benzinei „ieftine” era embargou in Iugoslavia. Bineinteles ca e doar o coincidenta, doar nu poti sa-l banuiesti pe Vaca si gashca lui Ilici de ceva intentii de incalcare a embargoului. 👿 . Si daca poti cumpara benzina pe (care nu o vinzi apoi in iugoslavia 😉 ) ieftin, de ce sa nu o faci.
  Asta bineinteles in afara de devalizarile standard facute de Luca & Co, care oricum erau minore fata de pierderile din diferenta de curs.
  Operatiunile se derulau, e adevarat din cate stiu eu, prin Bancorex. Dar Bancorexul era doar intermediar in afacere, asa ca devalizarea acestuia este doar o simpla si banala devalizare. Vaca, Ilici & Co sunt martori.

  DanSu

  03/12/2011 at 10:06 am

  • multumesc pentru precizari. le-am luat, le-am bagat la arhiva 🙂 (voi cita autorul cand si daca le voi folosi)

   Sare'n Ochi

   03/12/2011 at 12:20 pm

  • buna ziua
   ca de la bunic la bunic(tocmai l-am culcat)
   asa este ,taxa de 1 cent us pe litru de combustibil vindut la pompa acopera diferentele de curs;
   suma de recuperat s-a stins cindva anul trecut(cred ca oct sau nov);ca nu se simte la pompa e altceva

   intamplator

   03/12/2011 at 2:35 pm

 5. Buna dimineata! 🙂

  Interviu cu Danilet:

  http://www.ziare.com/stiri/csm/danilet-cinstea-unui-magistrat-nu-poate-fi-cumparata-interviu-ziare-com-1137497

  „Din pacate, remarc ca in timp unii [magistrati, juristi] ajung la autosuficienta profesionala, cand nu mai accepta ca se pot insela. Cred ca experienta este un avantaj, dar nu poate fi singurul atu”.

  Parca imi amintesc de un membru al CSM care habar nu are de legea 303/2004 si de legea 56/1993, membru CSM care a tinut cu dintii de interpretarea lui gresita, numai ca sa nu recunoasca ca judecatorii de la ICCJ au nevoie de un decret prezidential de numire pe legea 303/2004.

  Rusine! Incompetentul din CSM da lectii colegilor!

  Cetatean

  03/12/2011 at 10:24 am

 6. Buna ziua 🙂
  Nu au forta, puterea si mai ales determinarea sa treaca la actiune, borcanul cu miere sub forma de bani si privilegii este mult mai important. Cred ca ar face cel mai bine, poate ma repet, dar am termina cu falanga lui Ilici KGB din Parlamentul Romaniei 👿 Tonatanescu a grait „Oameni de foarte buna credinta au spus ca vor un gest mai radical, daca nu avem garantia ca alegerile sunt corecte sau daca trece comasarea alegerilor, sa ne retragem din Parlament. E o solutie pe care o examinam cu foarte mare seriozitate. De ce? Pentru ca retragerea din Parlament a Opozitiei, in mod normal, suntem aproape jumatate din Parlament, retragerea in bloc a Opozitiei din Parlament inseamna oriunde alegeri anticipate. Si atunci, in felul asta rezolvam si chestiunea comasarii si oricum facem un lucru de care Romania are nevoie de multa vreme, alegeri anticipate, un Parlament care sa exprime vointa actualizata si corecta a natiunii si un guvern care sa fie reprezentantul acestei noi majoritati, un guvern cu legitimitate”

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10850584-crin-antonescu-daca-legea-comasarii-alegerilor-trece-parlament-opozitia-gata-aiba-reactie-radicala.htm

  mar

  03/12/2011 at 11:55 am

  • ziua buna tuturor!in caz de anticipate…chuky, spaima coaforului, va avea o mare surpriza: nu cred ca mai pupa loc in senatul Romaniei, daca pdl va sti pe cine sa i trimita contracandidat in colegiul electoral respectiv. 🙂 .

   zigzag

   03/12/2011 at 2:05 pm

 7. apropos de faptul ca va citesc cu atenti (mai ales comentariile :)) – din discutiile de ierti a rezultat asta:
  http://sareinochi.com/2011/12/03/pascand-sondaje-pe-imas/ (cu citarea comentatorilor, fireste – sa-mi atrageti atentia daca abuzez).

  Sare'n Ochi

  03/12/2011 at 12:22 pm

 8. Buna ziua tuturor!

  teo,

  USL nu au cum sa ajunga la sufletul ardelenilor si al clujenilor.Avem o experienta trista cu peuneristii lui Funar care ne-a tinut in loc atatia ani si a transformat capitala Ardealului intr-un teren de lupta interetnic.Furtuna ce s-a dezlantuit impotriva primarului i-a unit si mai mult pe clujeni si ei nu au nevoie de niste edili care sa instraineze bugetul local pe principiul echitatii de trista amintire. Cresterea economica a judetului se situeaza cu mult peste cea la nivel national.Impresia strainilor este ca noi demult am depasit barierele Schengenului si ca noi suntem demult europeni cu acte in regula.

  dora

  03/12/2011 at 1:11 pm

  • foarte interesant!
   ati depasit si barierele Schengenului, zici tu?
   si sunteti deja europeni cu acte in regula, spre deosebire de noi, astia din restul tarii?
   asta ce vrea sa insemne?
   v-ati separat deja si ungurii inca nu au apucat sa v-o ia inainte?
   mai multa atentie la nuantze, spiritul ardelenesc s-a remarcat mai mult prin indarjire si rabdare decat prin mandrie locala de fatzada si infatuare gratuita.

   luminita

   03/12/2011 at 6:50 pm

 9. Salut !
  In tara asta nu se va cladi nimic solid cat timp decidentii se vor sprijini pe fostii securisti/activisti PCR.
  Un exemplu : Costin Nedelea, colonel in SPP, a fost inaintat (cu ocazia zilei nationale) prin decret prezidential la gradul de general de brigada.
  Un gest normal daca domnul general Nedelea n-ar fi fost inainte de dec.`89 ofiterul de securitate care se ocupa de Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice – ICEMENERG din Bucuresti.
  Adica era platit ca sa racoleze turnatorii din institut.
  Incercam, deci, sa-i descoperim pe turnatori dar ii avansam in grad pe fostii ofiteri secu care aveau ca job tocmai politia politica…

  Tzepelica

  03/12/2011 at 2:37 pm

 10. dincu si ale sale „grairi”
  cred ca guvernul este majoritar transilvan din 2009;
  ca „mitic”autentic nu prea vad diferente;
  despre banat-si imi cer scuze anticipat banatenilor autentitci-de cite ori trec prin timisoara mi-aduc aminte de trecut si compar cu tigania,reala,de azi;timisoara nu mai e demult „multiculti” e probabil unul din orasele cele mai tiganizate din romania

  intamplator

  03/12/2011 at 2:41 pm

  • Buna
   Din pacate,nu ai de ce sa-ti ceri scuze. Cu sprijinul celor care ar trebui sa vegheze , in Timisoara mafia imobiliara acapareaza totul. Tot centrul,cladirile istorice,chiar si cartierele sunt napadite si terorizate.

   ela

   03/12/2011 at 2:57 pm

 11. din nou buna ziua

  63.3 are usl in sondajul lu’ peste in bucuresti!!!!
  cred ca sondajul a fost facut de aia de la spitalul 9 internati la dezintoxicare si care erau in sevraj

  intamplator

  03/12/2011 at 3:01 pm

 12. Salut 🙂
  Postare noua si frumoasa pe blogul lui demeter:

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/12/03/post-impresionism-henri-de-toulouse-lautrec-3/

  Theophyle

  03/12/2011 at 3:03 pm

 13. Salut
  Ministerul Administraţie şi Internelor a propus în dezbatere publică un proiect de lege privind alegerile din 2012. Expunerea de motive şi modul cum a fost comunicat public pune accentul pe comasarea alegerilor. MAI se aruncă în spaţiul public cu un proiect ce păstrează sistemul uninominal şi proporţional actual, deşi se ştie că în coaliţia de guvernare se discută de ceva vreme despre modificarea lui. Nici măcar scăderea numărului de parlamentari nu este inclusă în proiect, pentru că se păstrează normele de reprezentare actuale.
  http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2011/12/03/mizele-ascunse-ale-proiectului-mai-privind-alegerile-din-2012/

  lamb

  03/12/2011 at 3:16 pm

  • salut lamb 🙂
   am vazut, din nefericire!

   Theophyle

   03/12/2011 at 3:24 pm

   • Buna ziua,
    am vazut si eu, dar cine naiba e MAI sa decida totul?
    Ei sunt cu organizarea, in cel mai bun caz, in rest, sa-si vada de ograda lor si s-o curete de uscaturi.

    cedric

    03/12/2011 at 3:28 pm

 14. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  03/12/2011 at 3:24 pm


Comentariile sunt închise.