Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Vremea spaimelor

Frica este probabil cel mai profund sentiment pe care o fiinta il poate avea. La oameni el este mai profund decat orice, decat dragostea, ura sau chiar lacomia. Prezervarea de sine este sentimentul care naste speranta si ne fereste de cele mai grele incercari posibile. Astazi societatea occidentala traieste poate una dintre cele mai accentuate perioade de frica, panica si ingrijorari pentru viitorul apropiat,  al lor si al celor apropiati lor.

Terorism, alertă, oroare, sfârşit, declin, criză, faliment, pericol, prăpastie, îngrijorare şi accident nuclear nu formează oare modelul economic cel mai formidabil din toate timpurile, având în vedere că omul este în adâncurile sale o fiinţă nevricoasă? Media reflecta realitatea accentuand-o,  dramatizand-o. Realitatea accentuata si dramatizata de titlurile bombastice ale cotidianelor sporesc  panica, deformand-o de foarte multe ori. Este media de vina? Nu, ei vor sa vanda ziare, stiri, publicitate – fara zvonistica si fara panica mai greu sa-ti vinzi marfa.

Am publicat paralel cu acest articol o postare pe blogul Politeia Europeana intitulata “Panica în care traim”, care este o traducere in limba romana a unor fragmente dintr-un articol original, semnat de un respectat futurolog german, Matthias Horx si publicat in cotidianul Berliner Zeitung sub titlul – Principiul de panică (Das Panik-Prinzip) . Va recomand citirea acestui articol ca un fel de completare a randurilor scrise aici.

Singura posibilitate de a ne lecui sau cel putin de a estompa unele sentimente neplacute, pe care sunt sigur toti le traim in zilele noastre, ar fi cautarea unor informatii corecte si cat se poate de independente de valtoarea mass-mediei comerciale si interesate sa-si vanda marfa cu orice pret.  Anuntam acum aproape o luna initiativa unor bloggeri pe care ai au numit-o “Inspiratia bloggerilor impotriva conspiratiei ideilor proaste din economie”. Grupul de bloggeri- Bogdan Glavan, Florin Citu, Cristian Paun, Dan Selaru si Dan Popa – a decis sa atace frontal ideile proaste care bantuie analiza si politica economica. Cei cinci bloggeri se vor intalni in cadrul unei serii de dezbateri online in care vor invita si alti economisti. Impreuna, vor incerca sa explice ce e cu criza, cum e cu solutiile si mai ales ce scenarii alternative exista. Discutiile vor avea un ton relaxat si fundamental ne-didactic. La ultima intalnire  s-a alaturat si amicul meu sensei Turambar – deci acum sunt sase. Mi-au placut nespus intalnirile lor filmate si mi-au placut si mai mult concluziile lor. Din ultima intalnire a iesit si un articol al lui Turambar care mi-a placut foarte mult pentru ca el vorbea de un lucru extrem de simplu – NORMALITATE.

In chestii economice ma consider “medic de familie”, deci cand lucrurile se complica, normal ar fi sa va trimit la specialisti. OK, deci cititi si vedeti ce spun acesti oameni – merita timpul vostru si eventual niste intrebari la viitoarele lor intalniri. Aveti aici concluziile celor trei intalniri si articolul lui Turambar.

93 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] complementara pe blogul Politeia – Vremea spaimelor Share this:FacebookTwitterEmailLinkedInStumbleUponLike this:LikeBe the first to like this post. […]

 2. Salut Theophyle 🙂

  Frumos articol! In opinia mea panica (intretinuta de mass-media) vine de la imposibilitatea omului obisnuit de a intelege intuitiv numerele mari (sau foarte mici, acelasi lucru).

  Natura si evolutia nu ne-au inarmat intuitia pentru asa ceva. In mod firesc suntem inclinati sa credem ca experienta personala are semnificatie statistica. Mass-media ne aduce nefirescul, neobisnuitul in mediul cotidian, si nu vedem schimbarea de perspectiva.

  In fine, m-a amuzat un pic atacul ideilor proaste din economie, in varianta „Dan Selaru”. O sa-si dea palme zilnice?

  sym

  02/12/2011 at 3:45 pm

  • Salut Sym 🙂
   Long time! Ei si tu – esti un om forte inteligent pentru a fi si ranchiunos 😆

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:35 pm

 3. buna ziua;despre economisti si predictii numai de bine;
  ce este un economist? raspuns: expertul capabil sa-ti spuna miine de ce nu s-a intimplat azi ce a prezis ieri
  in rest,am tot trait apocalipse;pe mine unul cel mai mult m-a distrat aia cu anul 2000 si computerele;am pierdut in tot felul de sedinte si prezentari de planuri de masuri peste 60 zile din 1999

  intimplator

  02/12/2011 at 3:46 pm

 4. salve,

  este bine sa fim calmi si sa ne gindim cui serveste inducerea panicii in cit mai multe tari.

  Angela Merkel este intelegatoare si cu Ro
  🙂
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-10844109-angela-merkel-trebuie-constiezam-sacrificiile-tarilor-non-euro-precum-romania-sau-bulgaria.htm

  skorpion

  02/12/2011 at 3:52 pm

  • Salut Skorpi 🙂
   Dna Merkel are un buget nelimitat de vorbe , daca nu trebuie sa bage mana in buzunar!

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:36 pm

 5. Idei proaste in economie: euro-obligatiunile.

  O idee la gindul careia le curgeau balele la toti toti polticienii eurpeni care nu aveau curaj sa isi faca curat in finantele proprii si care sperau sa le plateasca Germania mariri de pensii si salarii in tarile lor.

  Merkel a ucis azi aceasta idee: „Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei„.

  Cetatean

  02/12/2011 at 3:53 pm

 6. Buna ziua
  Leacul recomandat de Charlemagne pentru alungarea spaimelor : masuri rapide si concertate :
  http://www.economist.com/node/21541016?fsrc=nlw%7Cwwp%7C12-1-2011%7Cpolitics_this_week

  ela

  02/12/2011 at 4:09 pm

  • Salut ela 🙂
   Problemele sunt prea dificie pentru miile de birocrati care se ocupa cu rezolvarea ei!

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:37 pm

 7. discursul d-nei merkel
  eu il inteleg cam asa-combinat cu palavrageala lui sarkozy de ieri
  a. germania s-a decis: pune piciorul in prag;
  b. franta,ca ” barbat” adevarat,are ultimul cuvint=da,d-na merkel
  ce urmeaza; guvern fiscal european sub conducere germano-olandeza,obligatia de introducere in constitutie a deficitului fiscal zero si altele si altele

  acuma astept cu nerabdare sa-l aud pe vosganian&co cum e cu „dezvoltarea prin deficit”de la alde ponta si altii nu astept nimic ca sunt lamurit:iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac(zic)

  intimplator

  02/12/2011 at 4:10 pm

  • Salut @intamplator 🙂
   Ti-ai gasit musterii. Nu am sa uit toata viata cand boul de Vosganian nu a reusit in direct la TV sa explice cum e cu taxa. Un calcul de clasa a 8 primara!

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:39 pm

 8. intimplator, daca ai vazut aseeara, cind am semnaat in direct aici fragmente din discursul al lui sarkozy, acesta a descoperit in sfirsit america.

  Scriam asa:

  „Tratatul de la Mastricht nu mai e suficient, trebuie prevazute regili clare si sanctiuni automate pentru tarile care nu adopta bugete echilibrate.

  (USL e mincata)”.

  https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/12/01/inainte-de-a-fi-fost-romania/#comment-176097

  Acum sa te tii elucubratii pe Vosganian si pe restul, sa vedem cum se pun ei contra curentului, cum bine ai remarcat 😈

  Cetatean

  02/12/2011 at 4:17 pm

  • @cetatean;am citit,nu am intervenit ca l-am urmarit in direct(atit cit ineleg eu franceza)
   mie mi s-a parut 100%electoral,cred ca de fapt a vrut sa-si atraga electoratul marinei le pen;
   ce cred despre ” batosenia” discursului si in general a lui sarkozy am spus la pct B;si-a mai dovedit-o si acum ceva timp cind au intrat rusii in georgia sau recent cu libia;tipul e genul perfect al lui ” ia-l de pe mine ca-l omor”

   intimplator

   02/12/2011 at 4:27 pm

   • asa este, a cuvintat in cheie electorala, insa e strins cu usa si nu are ce sa faca.

    Cetatean

    02/12/2011 at 4:36 pm

 9. Buna ziua prieteni politeieni 🙂
  Omul are trei zone cu care lucreaza: emisfera stanga – responsabila cu analiza si gandirea academica, emisfera dreapta – responsabila de motivatie si imaginatie si subconstientul – responsabil de emotii. Fara o educatie emotionala, tendinta, exacerbata si de unele televiziuni, este ca subconstientul sa fie cel delegat sa ne conduca. Initiativa blogerilor poate fi benefica dar numai in masura in care solutia este creativa si nu academica. Ceea ce, cunoscandu-i, ma indoiesc.

  Andrei

  02/12/2011 at 4:32 pm

  • Andrei salut 🙂
   Lucrurile au fost explicate destul de simplu, serios 🙂

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:40 pm

 10. @cetatean opinia Dvs??
  l-am auzit zilele trecute pe hollande la bruxelles;mi s-a parut extrem de articulat si foarte ,foarte echilibrat;diferit de ” socialistii’ francezi tipici;se schimba ceva si acolo?

  intimplator

  02/12/2011 at 4:35 pm

 11. intimplator, il stiu pe hollande, insa nu stiu ce spunea la bruxelles.
  Acuma am cautat si am gasit:

  „Nous n’avons pas besoin d’un nouveau traité, de révision des traités, mais d’appliquer les instruments pour que l’Europe soit plus forte qu’aujourd’hui”, a estimé François Hollande.

  Avant de s’en prendre à l’hypothèse d’une „intervention de la Cour de justice européenne” au chapitre budgétaire. „Pourrait-on admettre que les parlements nationaux puissent être ainsi privés de toute liberté d’action ? Que les peuples soient aussi privés d’intervenir dans le débat public ? (…) Je connais la réponse, ce sera non”, a lancé M. Hollande.

  In chestia asta, Sarkozy si Hollande sunt suveranisti: fara imixtiunile CJUE in bugetele Frantei. Insa trebuie spus ca Franta si Germania vor ca ele sa isi bage nasul in bugetele tarilor mai mici din UE. Intrebarea care se pune: ori UE controleaza bugetele la toate tarile din UE, ori nu e controleaza a nici una?

  Un peu plus tard devant la presse, le candidat socialiste a proposé cinq mesures : „Doter autant qu’il soit possible le FESF [Fonds européen de stabilité financière]”, „mutualiser une part des dettes nationales avec la mise en place d’euro-obligations” [chestia asta este absolut imposibila, Merkel si CC germana se opun] , „faire jouer à la BCE [Banque centrale européenne] un rôle actif” [ si aici e imposibil, eu banuiesc ca Hllande vrea ca BCE sa tipareasca euro] , introduire une „taxe sur les transactions financières” [asta deja s-a facut] et lancer des „initiatives de croissance” [ asta e vag] dont il n’a pas précisé davantage la nature.

  Prin urmare, Hollande are spatiu mic de manevra politica, Sarkozy s-a dus are pe culoarul Lepenist, ca sa ii ia fata Marinei. Stinga europeana nu mai are spatiu, insa dreapta poate sarja mai in forta, si Sarkozy se teme de Marine.

  Cetatean

  02/12/2011 at 4:41 pm

 12. Hollande aplica si el masuri de dreapyta 😆

  http://www.lemonde.fr/politique/article/2011/12/02/la-cure-d-austerite-de-francois-hollande-en-correze_1612602_823448.html#ens_id=1590109

  Le plan d’économies prévoit ainsi de mettre fin à la gratuité totale des transports scolaires, et la prime de 1 000 euros par foyer pour l’aide à la garde des enfants sera supprimée pour les ménages imposables.

  Cetatean

  02/12/2011 at 4:53 pm

  • multumesc/
   nu sunt adeptul ” stingii” deloc,dar o stinga rezonabila e -pina la urma -necesara si acceptabila pentru echilibru;
   eu l-am auzit intr-un interviu la radio si era rezervat privind masurile populiste;vorbea mai degraba de ” efortul comun al cetatenilor” nu de protectie sociala;
   despre EU a spus ca trebuie reformata ;n-a prea elaborat,sau n-am inteles eu prea bine

   intimplator

   02/12/2011 at 5:26 pm

  • Salut Cetatean 🙂
   Ce naiba pot face. Cand nu sunt bani – deci nu sunt!

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:41 pm

 13. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-10844424-bancile-centrale-putea-directiona-catre-fmi-pana-200-miliarde-euro-pentru-lupta-contra-crizei-datoriilor-suverane.htm

  Decizia ar insemna o „ocolire” a Tratatului UE, care interzice in mod explicit finantarea deficitelor bugetare prin intermediul bancilor centrale.

  Ce scriam eu in mai 2010?

  „Acum o saptamina, BCE a decis sa cumpere obligatiunile statelor europene PIIGS, ceea ce inseamna ca BCE incalca art. 123 al. 1 din Tratatul de la Lisabona. BCE devine creditoarea directa a statelor PIIGS, lucru interzis prin Tratat. Asta inseamna, nici mai mult nici mai putin, ca BCE si UE sunt dispuse sa isi incalce propriile reguli pentru a supravietui cu orice pret. Este vorba de o incalcare a Tratatului, cu scopul pios de a pastra euro in viata.

  Art. 123 al.1 din Tratat: “Se interzice Băncii Centrale Europene şi băncilor centrale ale statelor membre, denumite în continuare „bănci centrale naţionale”, să acorde credite pe descoperit de cont sau orice alt tip de facilitate de credit instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, administraţiilor publice centrale, autorităţilor regionale sau locale, celorlalte autorităţi publice, celorlalte organisme sau întreprinderi publice din statele membre; de asemenea, se interzice cumpărarea de titluri de creanţă”.

  Halal Tratate, halal semnaturi, halal Europa!

  Cetatean

  02/12/2011 at 5:05 pm

 14. incet si sigur Germania ar putea castiga „pasnic” WW3.
  PS: Adrian Severin a nimerit ca musca la dineul presedintelui?
  http://sareinochi.com/2011/12/02/adrian-severin-a-nimerit-ca-musca-la-dineu/

  Sare'n Ochi

  02/12/2011 at 5:21 pm

  • Germania si ww3;
   mai degraba s-ar putea sa creze al „4lea reich” si pin la urma e mai bine ca germania sa fie ocupata cu ” disciplinarea” financiara a eu decit sa fie ocupata cu adincirea relatiei cu rusia

   intimplator

   02/12/2011 at 5:32 pm

 15. @all. Am revazut un excelent film „Dragostea unui presedinte american” cu Anette Benning siMichael Douglas. Un enunt remarcabil: ” …X .. traieste pt. doua lucruri: sa va inspire teama de ceva, pt. ca apoi sa poata arata cu degetul spre un vinovat”. Mai buna oglinda a USL nu se putea,iar partea (majoritar) imbecila a mass-media continua sa prezica Apocalipsa. Si cum Apocalipsa nu va veni, dar (doamne feri) poate aparea un guvern USL sa se poata rage peste tot ca USL a evitat apocalipsa.

  cinic

  02/12/2011 at 5:25 pm

 16. Salut 🙂
  O postare noua si frumoasa pe blogul lui @demeter:

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/12/02/post-impresionism-henri-de-toulouse-lautrec-2/

  Theophyle

  02/12/2011 at 5:34 pm

 17. theophyle, hollande macar e sincer, usl ar face macel ca sa mareasca pensiile!

  Cetatean

  02/12/2011 at 5:46 pm

  • Cetatean 🙂
   Nu cred ca vor avea cum cu restrictiile bugetare deja asumate de Basescu in fata Euriopei!

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:49 pm

   • asa este, dar stai sa vezi batalia pe bugetul 2012, cu 6000 amendamente depusre azi de psd!!!

    Cetatean

    02/12/2011 at 5:55 pm

 18. @theophyle
  cam multi ” se inspira” din acest blog; ar trebui sa ceri drepturi de autor si ce se obtine sa fie transferat la NR

  http://www.adevarul.ro/financiar/Criza-financiara-intelesul-bautorilor-realitatea_0_601740134.html

  intimplator

  02/12/2011 at 5:52 pm

  • Ha, ha 🙂
   Eu pot sa cer – problema este ca nimeni nu ar dori sa platesca!

   Theophyle

   02/12/2011 at 5:57 pm

 19. Buna seara,
  Interesanta tema, foarte bun articolul tradus din Matthias Horx, am fost surprins sa aflu printre altele de asertiunea lui Epictet.Inseamna ca are o lunga traditie preocuparea despre perceptii si realitati.Inseamna ca nici Nietzsche – care a afirmat ca nu conteaza ce s-a intamplat cu adevarat in istorie, conteaza ceea ce cred oamenii ca s-a intamplat – nu a scos-o din neant ca sa zic asa, ideea avea cel putin un antecesor.
  Foarte interesant ar fi de citit cartea lui Casti, care asa cum zice recenzia ˝Mood Matters” makes the radical assertion that all social events ranging from fashions in music and art to the rise and fall of civilizations are biased by the attitudes a society holds toward the future.˝
  Adica un anumit prezent nu este doar rezultanta atat a unui lant cauzal in succesiunea evenimentelor istorice.Ci este si rezultanta perceptiei despre viitor, perceptia unui viitor ipotetic determinand consecinte reale in prezent.Nu numai trecutul dar si viitorul determina prezentul, cam aia ziceam si io atunci cand cu discutia despre predictii reflexive.Inseamna ca cine vrea sa inteleaga, sa explice prezentul trebuie sa investigheze nu doar trecutul ci si viitorul.
  Se spunea ca cine controleaza trecutul controleaza prezentul.Poate e incomplet, e doar un sector de cerc.Cercul complet s-ar desena cam asa: cine controleaza perceptia despre viitor controleaza pezentul, cine controleaza prezentul controleaza perceptia asupra trecutului, cine controleaza trecutul controleaza prezentul.Ca sa inchidem cercul in prezent.
  De aia cam toata lumea traieste acum aproape intr-un fel de ev post-istoric si profetic .Sa speram ca nu si apocaliptic.Desi cererea de revelatii (apocalipsa=revelatia), cererea de profetii e extrema.De la consultarea horoscoapelor pana la predictiile economice, politice sau sociale, cererea de predictii reflexive e se manifesta in cele mai neasteptate nise.E o piata multi sau supra-spectrala, consumatorii incepand de la persoane individuale, organizatii statale sau non-statale, organizatii religioase traditionale sau embrionare, mari corporatii si mici intreprinderi, agentii de rating sau speculatori fiecare consuma dar si genereaza in acelasi timp predictii reflexive, profetii seculare.
  Ma intreb daca nu cumva o componenta a crizei este generata tocmai de coliziunea in prezent a unor predictii divergente de viitor.

  p

  02/12/2011 at 6:17 pm

  • Salut p 🙂

   Te anunt cu umilinta ca Epictet este lectura obligatorie in academiile militare occidentale. Nu stiu daca in Romania a fost introdus – asta este manuaul consacrat:

   Stockdale, James Bond. 1993. Courage Under Fire: Testing Epictetus’s Doctrines in a Laboratory of Human Behavior. Stanford: Hoover Institution/Stanford University

   Merita citita – o lucrare exceptionala!

   Theophyle

   02/12/2011 at 6:37 pm

   • Habar n-am daca ficiorii si fetele noastre studiaza la Academia Militara pe Epictet, dar in mod sigur ar trebui s-o faca.Ba mai mult, dupa cum merg treburile, ar trebui studiat si la facultatile de profil economic.

    p

    02/12/2011 at 7:03 pm

  • „Ma intreb daca nu cumva o componenta a crizei este generata tocmai de coliziunea in prezent a unor predictii divergente de viitor”.

   Parerea mea – este!

   Theophyle

   02/12/2011 at 6:39 pm

  • Salut. 🙂
   Foarte fain spus, p.
   E un război pentru întîietatea diferitelor proiecţii asupra viitorului.

   parafaragaramus

   03/12/2011 at 4:38 pm

 20. Intrebarea este ce fel de profetii asteapta oamenii: „Desi cererea de revelatii (apocalipsa=revelatia), cererea de profetii e extrema”.

  Atit au mai asteptat profetii despre profitul care urca pina la cer, ca acum se tem si de cea mai mica variatie in jos a Bursei.

  Cetatean

  02/12/2011 at 6:52 pm

 21. Acesta este viitorul pensiilor private in Europa, mai devreme sau mai tirgiu Guvernele le vor spolia. Las ca sistemul de pensii de stat e o spoliere, insa in cazul asta se vede pe fata.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-10845394-portugalia-transfera-5-6-miliarde-euro-fondurile-pensii-private-asigurarile-sociale-pentru-reduce-deficitul-bugetar.htm

  Eu, sa fiu portughez, as da in judecata tara la CJUE. Banii aia sunt un „bun”, asa cum stim din ce spun ai nostri politicieni din USL. Aia choar sunt bani privati, nu o creanta, ca pensiile de stat.

  „Portugalia va transfera 5,6 miliarde euro de la fondurile de pensii private la asigurarile sociale pentru a reduce deficitul bugetar”

  Cetatean

  02/12/2011 at 6:57 pm

 22. „Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca nu stie care ar putea fi decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul in care este judecat Adrian Nastase si in care este asteptata o decizie la 7 decembrie (n.n. corect pana aici), dar este convins ca acesta este nevinovat (?!?).”

  Hmm…

  „indiferent de ce va decide CCR, nu sunt bani” (ceva concret si corect) pe langa afirmatia lui Ponta este nimic. Ponta, la fel ca in cazul Nicolescu, nu invoca nici macar cliseul cu „prezumtia de nevinovatie”, cliseu auzit de cateva ori pe zi in media desi e valabil numai in salile tribunalului. Pentru el, Nastase e nevinovat si gata, chiar si o eventuala dojana parinteasca luata de Bombo fiind o facatura politica. Nu „sa-si faca justitia treaba”, nu „habar n-am, e treaba lui”, nu „cum iti asterni, asa dormi”. Bombo e nevinovat!

  Asta e de fapt viziunea USL asupra justitiei, nu vrajeala de la Cluj.

  ribelalu

  02/12/2011 at 7:00 pm

 23. „Traian Băsescu nu a avut timp să-şi crească un favorit fiindcă viaţa lui politică nu a fost programată, ci a venit spontan peste el, iar acum încearcă să găsească pe cineva, dar nici unul dintre favoriţii lui nu are nici suficient simţ politic, nici destulă energie pentru a se ocupa 20 de ore pe zi de acelaşi lucru şi nici priză la public. Preşedintele i-a aruncat în luptă pe potenţialii lui urmaşi, dar în afară de Monica Macovei nici unul nu ştie să se bată. Pentru el, Macovei nu este o soluţie câtă vreme se rezumă la o singură temă – corupţia.

  Aşa că Traian Băsescu are în continuare nevoie de cineva care să păstreze ţara pe traiectoria occidentală, iar cu Ponta&Antonescu nu există această siguranţă, cum nu există siguranţa că acest cuplu va menţine procuratura anticorupţie în parametrii de lucru, mai cu seamă că liderul PSD tocmai a promis răzbunare politică prin justiţie, explicând că, după ce va câştiga alegerile cu USL, îi va „băga la închisoare” pe actualii guvernanţi”.

  Aici e marea problema. Insa cine a spus ca nu se pot cistiga alegeri doar cu tema Justitiei?! Eu nu as fi atit de sceptic. E o tema apocaliptica.

  Cetatean

  02/12/2011 at 7:02 pm

  • 1) Cetatene, sigur ca tema coruptiei ramane cea castigatoare in 2012-2014, pentru ca:
   a) coruptia a produs Ro mai multe pagube decat criza economica, si
   b) coruptia este in continuare obstacolul major care stanjeneste deplina integrare europeana a tarii, fara complexul tarii mici care se strecoara pe usa din dos din cauza noroiului de pe cizme.

   2) In privinta „urmasului” lui Basescu, nu TB este cel care trebuie sa-l creasca (ba chiar din contra, as spune…). TB a adus si sustinut in politica si administratia publica o multime de tinere si adevarate valori: MM, Funeriu, Ciolos, TRU, Tanasescu, Maior, MRU, Lazaroiu, Eckstein, Udrea, Boagiu, Udrea,etc…Dintre acestia, probabil, se va distinge la un moment dat cel care va fui capabil sa preia stafeta electoratul lui TB. Dofinii sunt de obicei penibili si degenerati (vezi RD, baiatul ala care si-a cusut vipusca in prelungirea slitului).

   3) Monica Macovei este un excelent tehnician, specializat in lupta anticoruptie. Si asa trebuie sa ramana. MM este de vreo 10 ani potentialul ministru de justitie al Ro (un fel de AcZ, dar mai specializat), dar stilul sau direct, abrupt si frust (care este necesar in lupta cu necinstea) ar putea constitui un impediment major in lupta politica (pe scurt, MM nu poate fi, in mod natural si credibil, vicleana si onesta in acelasi timp).

   judex

   02/12/2011 at 7:46 pm

 24. sä credetzi voi, vor urla pe sticlä, precum , justitzia e comandatä……………………………..

  pe animatori, nu-i cred

  theo

  02/12/2011 at 7:12 pm

 25. O decizie de condamnare a lui Nastase ii va conveni de minune lui Ponta, il va mazili pe Bombo. Problema e oarasi, Iliescu, ca ala n use da dus cu una cu doua.

  Cetatean

  02/12/2011 at 7:15 pm

 26. Seara buna 🙂

  Aici un articol exploziv . Pentru a salva sistemul bancar american , FED a injectat 7.700 miliarde dolari .
  Nu e greseala , sint sapte mii sapte sute de miliarde de dolari . PIB/an USA e undeva usor deasupra 14.000 miliarde $ .

  http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2011-12-02/vero-conto-salvataggio-banche-133752.shtml?uuid=Aa0uEeQE

  Calcule facute de agentia Bloomberg dupa o lunga inchiesta bazata pe documente oficiale FED .

  Ca intrebare logica , cite mii de miliarde sint necesare din partea UE pentru a salva sistemul bancar european ? 😦

  Mai crede cineva ca se iese din criza asta ? 😦 😦

  Ștefan A.

  02/12/2011 at 7:15 pm

 27. Salut
  @Stefan Povestea e mai complicata si se va lasa cu scandal mare in SUA. Practic FED a imprumutat 9 mari banci din SUA cu 7.700 miliarde dolari la o dabanda de 0.01% iar aceste banci la randul lor au imprumutat bani catre FED cu o dobanda de 3%. Profit „doar” vreo 30 de miliarde dolari.

  lamb

  02/12/2011 at 7:27 pm

 28. Frica aceasta a cuprins numai Occidentul.Dupa infringerea comunismului vestul a dus-o incredibil de bine pe baza economiilor pe care a pus mina ca prada de razboi (printre care si noi). Acum epoca noului neocolonialism a apus – s-a terminat goana dupa aur si pirateria din estul Europei & Rusia. Normal ca i-a apucat depresia, trebuie sa caute alte vaci de muls – din pacate au mai ramas farime ca Libia, Tunisia si citeva tari africane.

  bigone

  02/12/2011 at 7:58 pm

  • farame?! ai ce construi in africa timp de 3 generatii si tot nu termini

   radu

   02/12/2011 at 10:53 pm

 29. Seara buna 🙂
  Excelenta postare si comentarii, de referinta!

  mar

  02/12/2011 at 7:58 pm

 30. Pedepse in cazul Vama Halmeu, inchisoare cu executare!

  cedric

  02/12/2011 at 8:03 pm

  • sa asteptam motivarea, am impresia ca va fi interesanta, personal am avansat provizoriu o solutie: introducerea unei incompatibilitati pentru judecatori.

   Cetatean

   02/12/2011 at 8:17 pm

  • Ela, cred ca ar face extrem de bine, oricum toaca banii de pomana.

   mar

   02/12/2011 at 8:14 pm

   • Foarte bine . Sa demisioneze toti din USL . Asa se va constata ca sint necesare alegeri anticipate partiale doar pe posturile eliberate . Alegeri generale se fac doar cind presedintele dizolva parlamentul prin decret sau cind legislatura a ajuns la termin. Iarasi „juristii” astia USL dau „indicatii pretioase” ca in cazul Geoana si ulterior nici macar nu recunoc ce greseli au infaptuit . 😆
    Crin va putea sforai linistit fara gindul ca totusi trebuie sa mearga din cind in cind la adunarea aia numita parlament si care plateste asa de bine sa dormi pe banii romanilor . 😆

    Ștefan A.

    02/12/2011 at 8:20 pm

 31. Sunt disperati si ei de gafele pe care le-au facut asa ca isi iau jucariile si pleaca.

  cedric

  02/12/2011 at 8:14 pm

 32. mar, asa cred si eu, ca ar fi bine sa plece. Dar nu stiu care e regulamentul camerelor: daca astia se retrag, ce se intampla?

  cedric

  02/12/2011 at 8:17 pm

  • Azi l-am auzit pe Paul Dobre, sper sa nu gresesc, care urla ca nu vor vota bugetul ptr. ca nu cresc pensiile, nu se micsoreaza TVA-ul si contributiile. In seara asta l-am auzit pe Tantonescu vorpind patetic despre programe si compasiune, nu spunea absolut nimic, plimba vorbele. Astia traiesc in alte sfere, cred ca au alte informatii sau consuma ciuperci :mrgreen: ptr. ca sunt paraleli cu ce se intampla in Europa si in lume.

   mar

   02/12/2011 at 8:22 pm

 33. nimic, trebuie doar sa se asigure cvorum.
  Regulamentul sedintelor comune:

  Art. 8. – Proiectul ordinii de zi este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru şedinţa comună.

  Ordinea de zi se adoptă cu votul deschis a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

  Problema e in comisii, acolo nu cred ca se poate asigura cvorum la toate.

  Mize retragerii e bugetul pe 2012, vor sa il saboteze.

  Cetatean

  02/12/2011 at 8:19 pm

  • Care din ei este Sandel, ptr. ca va castiga.

   mar

   02/12/2011 at 8:24 pm

  • Cetatean, ce constat eu la o citire superficiala a saitului LuJu, e ca toate editorialele sunt scrise in defavoarea celor tineri din sistem. O preamarire aproape libidinoasa a celor de genul Costiniu, Pivniceru, Birsan.
   Am remarcat prezenta lui Savaliuc, maimuta de casa a lui Rosca-Stanescu, pe vremea cind Ziua reprezenta o cloaca de adunaturi turnatoare si santajiste.
   Comentatorii lor sunt in majorirtate agramati, dar cu pretentii de „cunoscatori din interior” ai justitiei.

   Asta e nivelul unui sait ce se vrea exclusivist si credibil?

   ina eyre

   02/12/2011 at 8:59 pm

   • da, asta e, e o mizerie de site si trebuie citit cu atentie. sunt niste admiratori ai Sandeilor. Sunt otravuri de jurnalisti care se crred mari aparatori ai independentei magistratilot.

    Cetatean

    02/12/2011 at 9:04 pm

 34. e complicat, ambii sunt Sandei dpdv juridic.

  Cetatean

  02/12/2011 at 8:29 pm

 35. Asta ar trebui batut in Piata Constitutiei cu fringhia uda:

  Cetatean

  02/12/2011 at 8:36 pm

  • Doua argumente pentru justetea pozitiei dlui Antonescu:
   1) Eu cred ca dl Antonescu evita sa stea prea mult prin Parlament pentru a nu-i ofensa pe alegatorii din propria circumscriptie, care l-au ales ca reprezentant pe Ionut Popescu.
   2) Cred ca somnitatea sa dl Antonescu, recunoscandu-si incompetenta in materie de legislatie, economie, prefera sa evite sedintele Parlamentului, deoarece un parlamentar incompetent si cu lenes este mai util tarii decat unul incompetent si harnic. Eu consider atitudinea domniei sale drept o dovada de patriotism.

   judex

   02/12/2011 at 9:33 pm

   • auci, cinism este un eufemism 😀

    mar

    02/12/2011 at 9:44 pm

    • @mar:
     …din nefericire, cred ca este mult mai mult decat atat.
     Este, de fapt o filozofie intreaga. Se cheama „alba-neagra” si a fost introdusa in politica Ro prin 1944 (la-nceput raspandit prin marile orase mai ales pe la colturile starzilor marginase) si a cunoscut o recrudescenta notabila la nivel central-national in 1989.
     „Distilatul de cinism” (cum ii zici tu) a fost timp de 20 de ani norma agendei publice din Ro (cica pe motiv de trafic, iar traficul, se stie, produce inevitabil o multime de victime). Recrudescenta din 1989 a inceput cu victoria emanatilor albi ca zapada din decembrie 1989, nimeni altii decat distilatii corbilor din noiembrie 1989.

     judex

     02/12/2011 at 10:39 pm

 36. Pot sa fiu de acord ca ar trebui sa-si plimbe somitatea si demnitatea prin alte parti. Sa ne lase!

  ela

  02/12/2011 at 8:56 pm

 37. Unde ceapa masii a citit chiulaul asta ca a fi parlamentar nu e un serviciu, ci o „demnitate” pe care o exerciti chiar si cind dormi in loc sa votezi?

  Cetatean

  02/12/2011 at 9:00 pm

  • pacaliciul asta isi bate joc si de termenul „demnitate” care vine de la „demn” adica „vrednic”, „capabil”, „care impune respect”, „respectat”, „sobru”
   Bineinteles termenul „demnitate” are si sensul de „inalta functie in stat” dar toti functionarii statului sunt…salariati ai statului :D.
   Insa si aici avem o problema. Mare spun eu. Parlamentarii, conform legii, nu sunt demnitari 🙂

   cred ca e bun linkul asta si ma poate completa @cetatean daca ma insel:

   Dă clic pentru a accesa av112.pdf

   ribelalu

   02/12/2011 at 9:26 pm

  • Este un Idiot afon ptr. ca sunt platiti ptr. cea ce fac. In plus scarba ar tb sa intelega ca chilul atrage sanctiuni. O propunere extrem de buna a lui Moraru (IPP) – aplicarea unor proceduri mai stricte privind absenteismul, cum ar fi de pildă „extinderea unei proceduri, pe care nu o inventăm şi nu o aduce din străinătate, de la nivelul consilierilor locali la cel al parlamentarilor, pentru acest lucru fiind necesară modificarea Constituţiei, şi anume: dacă lipseşti la trei şedinţe consecutive, îţi pierzi mandatul.”În opinia expertului în politici publice, dacă această regulă s-ar aplica „îşi pierdea de zece ori până acum Crin Antonescu mandatul şi pentru următoarele zece mandate la câte absenţe are”.
   http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/moraru-ipp-crin-antonescu-isi-pierdea-de-10-ori-mandatul-de-parlamentar-daca-ar-fi-existat-proceduri-mai-stricte-privind-absentele-246440.html

   mar

   02/12/2011 at 9:42 pm

 38. nu isi va da nimeni demisia din parlament. nu renunta ei la privilegii si imunitati nici macar pentru o zi.
  majoritatea stiu ca un alt mandat nu mai pupa, tinand cont de reducerea numarului de parlamentari si de faptul ca vor avea candidaturi comune.

  ribelalu

  02/12/2011 at 9:17 pm

 39. daca as fi Mihai Neamtu, as candida impotriva lui Crin, sa il pulverizez.

  Cetatean

  02/12/2011 at 9:19 pm

  • Cu conditia ca NR sa ia 5% si sa intre in parlament, ca altfel tot Chucky intra in parlament chiar de pe locul 2. stie procedeul 🙂

   Un tanar de stanga

   02/12/2011 at 9:46 pm

   • ca independent se poate!

    Cetatean

    02/12/2011 at 9:55 pm

    • Pai dupa ce stirneste iarba merge independent ? Nu se pune 🙂

     Un tanar de stanga

     02/12/2011 at 10:03 pm

 40. DL Neamtzu , este un inger ,pe langä betivul carofor crinolin.

  väd cä si DD ,interlopul santajist, din mafia felix, se dä drept presedinte.

  ce escroci, cum au ajuns, totzi interlopii, securistii, escrocii, sä aibä pretentzii

  sä conducä tzara. unde este procuratura si srviciile?

  theo

  02/12/2011 at 10:00 pm

 41. nici un salariat, egal in ce post este, mare s-au mic, nu-si primeste salariul, dacä nu este prezent. iar dacä are absentze nemotivate, afarä. dar dece nu sunt reguli. pt. escrocii betivi ?

  theo

  02/12/2011 at 10:03 pm

 42. Contract de 25 milioane EURO mobilier stradal achizitionat de Primaria Capitalei. Oare asta lipsea Bucurestului in acest moment? Ceasuri, mobilier stradal, parcari la 200m de alte parcari 🙄
  http://www.ziare.com/social/administratia/primaria-capitalei-da-25-milioane-euro-pe-mobilier-stradal-1137437

  mar

  02/12/2011 at 10:06 pm

 43. opärilä, a aruncat cu banii, cätre prietenii lui, si a täiat panglicutze.

  tot un gargaragiu fiu de securist, ce ar trebuii, urgent sä fie dat afarä.

  unde sunt Bucurestenii? dece lasä asa o looazä, sä distrugä bucurestiul.

  theo

  02/12/2011 at 10:22 pm

 44. Avocatul Pantea cu pensie militara de 1730 de euro/luna si o sotie cu un salariu de 3166 euro lunar. Adica o familie cu un venit lunar de 6100 euro, adica 73200 euro anual. WOW!

  Dă clic pentru a accesa pantea290611.PDF

  Andrei

  02/12/2011 at 10:37 pm

 45. O noua lovitura pentru Lolek si Bolek (venita din exterior de data asta)

  „Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, vineri, într-un discurs rostit în faţa deputaţilor din Bundestag, că Europa se află pe punctul de a implementa o uniune bugetară, transmite France Presse.”
  „Nu doar vorbim despre o uniune bugetară, dar suntem pe cale să o şi realizăm”, a afirmat Angela Merkel, adăugând că ar urma să fie vorba despre o „uniune bugetară cu reguli stricte, cel puţin pentru zona euro”.

  Sa speram ca nu va fi „cel putin pentru zona euro”

  http://www.gandul.info/financiar/merkel-anunta-ca-europa-este-pe-cale-sa-realizeze-o-uniune-bugetara-ultima-ora-9023970?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BBula&utm_campaign=Bula%2BGandul

  ribelalu

  02/12/2011 at 10:56 pm

 46. andrei;

  nu te mira, de aia vor sä rämanä, incremenitzi in retzeaua mafiotä.

  dacä ar fii corectzi, ar avea demnitate, s-ar retrage; nu ar permite si nu ar face, nici un

  conpromis. azi Becalii le radea in nas.DD isi bate joc de procurori, numindu-i,e trist

  pt. cä nu stiu sä inpunä.

  Magistratzii, nu meritä respect, ocrotesc totzi penalii, interlopii, mafiotzii,

  de aia isi permite niste nimicuri, ca Becalii, Diaconescu, etc ;sä-si batä joc de ei la TV:

  theo

  02/12/2011 at 11:04 pm

  • Sarut-mana Theo,

   Din cauza lor s-a oficializat „conflictul de interese”: generalul Maciuca angajat pe bani grei la stat ia mita de la o firma germana, statul il trimite in judecata pentru ca i-a adus prejudicii, tot statul ii da pensie lui Pantea ca sa apere sistemul, iar el alege sa-l apere pe Maciuca care a furat statul, intr-un dosar in care sotia avocatului va judeca, si pe banii sotului ca onorariu, procesul.

   Cine va castiga si cine va pierde?

   Vor castiga Sandeii si oamenii adusi de tovarasul Iliescu in fruntea armatei si pierdem noi, astia pe banii caruia s-au luat tone de stofe Ripstop pentru armata, pe bani multi, si pe banii carora sunt platiti sotii Pantea si cei de la CCR ca sa apere smecherii si sa oficializeze „conflictul de interese”.

   E prea de tot!

   Andrei

   02/12/2011 at 11:13 pm

 47. este o confirmare,

  frau Merkel, apreciazä eforturile fäcute , de Guvernul romaniei si a cetätzenilor.

  theo

  02/12/2011 at 11:07 pm

 48. noapte bunä !

  theo

  02/12/2011 at 11:09 pm

 49. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  03/12/2011 at 8:41 am


Comentariile sunt închise.