Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Tahrir intre democratie si anarhie (2)

Inainte de a continua articolul inceput ieri, as dori sa fac niste precizari, cunoscute sau mai putin cunoscute de majoritatea cititorilor potentiali ai acestui articol. Arab nu este sinonimul la musulman, asa cum musulman nu este intotdeauna arab. In lume traiesc aproximativ 300 de milioane de oameni care se considera arabi si cam 1,5 – 1,8 miliarde de musulmani. Intre secolele al VII-lea si al IX-lea majoritatea arabilor au devenit musulmani; astazi, cam 85-87% dintre ei se considera musulmani, restul adoptand alte religii, majoritatea celor ne-musulmani fiind crestini.   Important de mentionat ca nici persanii (iranienii) si nici turcii nu sunt arabi. La fel de important de mentionat este ca istoria timpurie a Orientului Mijlociu a cunoscut regate arabe care au adoptat crestinismul si o sumedenie de triburi arabe care au adoptat iudaismul. Probabil ca primul imparat roman care a fost crestin, inaintea lui Constantin, a fost de origina araba – Marcus Iulius Philippus (198 – 249 d.Hr.), cunoscut  si ca Filip Arabul, caruia documentatia istorica (Eusebiu din Cezarea) ii acorda o simpatie clara fata de crestinii imperiului, o convertire secreta si o apropiere intelectuala de Origene.

Egiptul si Cairo

Hegemonia culturala a lumii arabe a migrat intre cele trei centre istorice Bagdad-Damasc, Cairo si Iberia araba. Iberia araba a disparut la sfarsitul  secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea. Dupa cucerirea teritoriilor populate de arabi de catre otomani si centrele nordice (Bagdad-Damasc) au intrat intr-o obscuritate de sute de ani, singurul centru cultural, religios si politic care si-a pastrat influenta a ramas Cairo.

Egiptul este statul cu cea mai numeroasa populatie araba din lume – cam 80-81 de milioane de locuitori. Cairo, capitala statului, numara 11 milioane de locuitori, cu o densitate de 17,190 de locuitori pe km patrat ( Bucurestiul are cam jumatate din Cairo – 8,510 de locuitori pe km patrat). Oricine a vizitat orasul stie ca acest oras este o “minune” de transport urban. Cand vorbesc de “minune” ma refer bineinteles ca este o minune sa ajungi dintr-un loc la altul intr-un timp util.    PIB-ul Egiptului este de 2.892 USD per locuitor ( Comparativ, al Romaniei este de 8.666 per locuitor) – datele mentionate sunt citate din IMF-World Economic Outlook Database-September 2011. Din punct de vedere religios, 90% din populatia Egiptului se declara musulmani – alte 10% se declara crestini. Situatia este probabil diferita avand in vedere restrictiile de care au avut parte crestinii sub toate guvernarile egiptene, probabil din toate timpurile.

Economia Egiptului se bazeaza preponderent pe agricultura, rezerve recente de gaze si petrol (descoperite de Israel) din Sinai si turism. Cam 3 milioane de egipteni locuiesc si lucreaza in afara granitelor tarii (majoritatea in tarile  bogate din Peninsula Araba) si contribuie cu 6-7 miliarde de USD anual la economia tarii.  Aproximativ 40% din populatia Egiptului este considerata saraca, conform standardelor lor si traiesc cu mai putin de 4 USD pe zi. De la inceputul “Primaverii Arabe”, investitiile straine au incetat in totalitate, numarul turistilor a scazut cu mai mult de 58% si din cauza actelor deroriste din Nordul Sinaiului exportul de petrol si gaze a scazut dramatic, bineinteles inclusiv si incasarile. O sursă importantă de venituri este si asa-numita „pensie a lui David”, referire la ajutorul financiar pe care Statele Unite îl acordă anual tării, ca urmare a încheierii păcii la Camp David în 1978 – alte două miliarde de dolari anual, desi ajutorul american depăseste cel mai adesea această cifră. Acest ajutor esential, in special pentru armata egipteana, este pereclitat de animozitatile dintre “revoltatii egipteni”, in special cei islamisti, care doresc ruperea tratatului de pace cu Israelul, care ar detemina (prin lege votata de Senatul SUA) intreruperea imediata a acestor ajutoare.  Acum o saptamana, Guvernul provizoriu Egiptean a solicitat un imprumut de 3 miliarde de USD de la FMI si a vandut bonuri de trezorerie in valoare (bonds) de 330 de milioane USD pe o perioada scurta, la un nivel de 14,7% dobanda.

Intr-un articol publicat de Foreign Policy Romania, scrie un martor ocular, roman care lucreaza in Egipt, urmatoarele:

La opt luni de la înlăturarea lui Mubarak de la putere optimismul egiptenilor începe să pălească. Imediat după revoluţie toţi egiptenii erau foarte optimişti. Sperau în creşterea imediată a salariilor (la nivelul celor din Europa occidentală), libertate de exprimare, îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, mai multe locuri de muncă şi multe altele. Schimbările mult aşteptate s-au dovedit însă minore – cel puţin până acum. Guvernul interimar a luat o serie de măsuri în vederea asigurării creşterilor salariale în anumite instituţii. Totuşi, departe de ceea ce aşteptau egiptenii.

În ceea ce priveşte libertatea, aceasta s-a transformat pentru parte din egipteni fie în libertinaj, fie în anarhie. Într-adevăr, şoferii egipteni, de exemplu, sunt acum cum nu se poate mai liberi. Nu mai respectă aproape nicio regulă de circulaţie. Şi asta se întâmplă în condiţiile în care oricum, şofatul în Cairo era o aventură inclusiv înainte de căderea regimului Mubarak. Diferenţa este că acum poliţia nu mai are aproape nicio autoritate. Implicarea ei în încercarea de a împiedica mişcările stradale din ianuarie şi februarie au discreditat-o. Asta afectează nu numai circulaţia, ci şi siguranţa de zi cu zi a cetăţenilor. (Vezi sursa si intreg articolul)

Alegeri in Egipt

Maine vor avea loc alegerile pentru Camera Deputatilor, Camera Inferioara a Parlamentului Egiptean, intre 20 Ianuarie si 11 Martie trebuie sa aiba loc alegerile pentru Camera Superioara (Shura) si la mijlocul anului viitor Iunie – Iulie trebuie sa aiba loc alegerile   la Presedintia statului. La alegerile de maine se vor prezenta 40 de partide si 10  mii de candidati.

Noua Constitutie este in redactare. La redactarea acestei constitutii trebuie sa ia parte 100 de reprezentanti, 80 din cei care vor fi alesi maine in parlament si alti 20 numiti de armata. La alegerile de maine concureaza 4 partide cu cele mai mari sanse de a-si include reprezentantii in noul parlament – FJP (Freedom and Justice Party) de sorginte islamista sub control total al “fratilor Musulmani”,   alte doua partide cu sanse bune sunt Hurreya si Wafd – ambele fiind la origine fractiuni ale fostului partid prezidential al Presedintelui demis Hosni Mubarak (NDP – Partidul National Democratic). Al patrulea partid cu anumite sanse este partidul liberal “Egiptenii Liberi”, care are o anumita sustinere de la “Asociatia Nationala pentru Schimbare (sau progres) – National Association for Change” prezidata de laureatul Premiului Nobel, Mohamed El Baradei.

Astazi, o zi inainte de alegeri, au avut loc o serie de violente, care s-au soldat cu morti si raniti. Asupra armatei au fost aruncate “cockteiluri Molotov”. Armata s-a retras din Piata Tahrir, dar a inconjurat-o, mentinandu-si forte importante in apropierea pietei (strada Mohammed Mahmoud), in fata sediului Guvernului si   a ministerului de interne.

O parte a expertilor straini considerta posibila amanarea alegerilor de maine sau partajarea lor in felul in care vor avea loc intr-o perioada mai indelungata deschizand urnele de vot numai in regiuni in care nu exista violente. Maine ma voi ocupa de aceste alegeri extrem de ciudate.

Written by Theophyle

27/11/2011 la 2:43 pm

47 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut
  Oarecum offtopic dar tot despre revolutii e vorba, despre cea de la noi. Va recomand emisiunea Romania te iubesc diseara de la ora 6 la Protv.
  http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-cati-falsi-revolutionari-si-au-pierdut-drepturile-in-ultimul-an.html
  Oare egiptenii cat o sa le dea la milioanele lor de revolutionari?

  lamb

  27/11/2011 at 4:36 pm

  • lamb 🙂
   vezi ce sacandal ai cu „revolutionarii” acum in Libia, care au oprit ieri un avion dintr-o cursa internationala ca sa-si primiasca „dreptrurile” 😦

   Theophyle

   27/11/2011 at 4:45 pm

 2. salve,
  alegeri ciudate, dar in anume chestii seamana si cu ce s-a intimplat la noi in anul ’90, adica un numar foarte mare de partide, cu tenta de prabusire in anarhie si multa, multa libertate prost inteleasa, asta pina in zilele noastre.

  sa vedem ce se va intimpla miine in Egipt

  skorpion

  27/11/2011 at 4:42 pm

  • Salut skorpi 🙂
   Din nefericire o mare tragedie – mare, mare de tot 😦

   Theophyle

   27/11/2011 at 4:46 pm

 3. Postare noua si frumoasa si pe blogul lui @demeter

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/11/27/impresionism-edgar-degas-1/

  Theophyle

  27/11/2011 at 4:44 pm

 4. Buna seara,
  In noianul de vesti rele si foarte rele exista si lucruri frumoase, postare noua si frumoasa pe blogul lui Desy.
  http://desydemeter.wordpress.com/2011/11/27/impresionism-edgar-degas-1/

  mar

  27/11/2011 at 4:46 pm

 5. Azi am auzit o stire la RRA cum ca „Iranul nu este strain de ce se intampla in Egipt” cea ce mi se pare ca este foarte grav. Am senzatia ca Iranul si-a intetit actiunea de provocare a instabilitatii in zona.

  mar

  27/11/2011 at 5:04 pm

 6. Resalut . 🙂
  Cum Egiptul e geografic in Africa ( exact ca Libia ) de ce nu sint numiti africani ?
  Ca si efect 🙂 evreii ar trebui sa fie numiti arabi . 😆
  Revolutile astea arabe au o viata asa de dificila ca se satura rapid toti de ele. Mai putin aia la care Iranul le asigura „sustinere” . 😦

  Ștefan A.

  27/11/2011 at 5:08 pm

 7. Scuze de off topic. Idiotii daca nu au reusit cu suspendarea incearca cu o greva a studentilor, poate asa ia foc 😦
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/unsr-anunta-ca-se-solidarizeaza-cu-studentii-protestatari-de-la-facultatea-de-istorie-246064.html

  mar

  27/11/2011 at 5:15 pm

 8. lamb

  27/11/2011 at 6:20 pm

 9. Astia ma spioneaza , ma citesc ? 🙂

  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/criza/fmi-pregateste-un-imprumut-record-de-600-miliarde-euro-pentru-italia-la-stampa-246074.html

  Ieri am dat linkul si azi au descoperit si astia ca informatia fuge cu viteza luminii . 🙂

  Ștefan A.

  27/11/2011 at 6:30 pm

 10. Si aici la fel . Doar ca dau alta sursa ca radacina a informatiei . 🙂
  http://www.hotnews.ro/stiri-finante_banci-10802103-merkel-sarkozy-pregatesc-nou-pact-stabilitate-care-putea-similar-acordul-schengen.htm

  Pe acest blog informatia e gratis dar mai cu masura tovarasi in a copia . :lol.

  Ștefan A.

  27/11/2011 at 6:33 pm

  • 🙂 parca-l vad pe comisarul acela din „Pistruiatul”: „Stefan acesta ma ingrijoreaza, urmariti-l”!…

   Sare'n Ochi

   27/11/2011 at 6:36 pm

 11. Theophyle 🙂 asta e special pentru tine . 🙂

  http://www.logec.ro/2011/11/27/hayek-si-puterea-statelor-contra-teophyle/

  Ștefan A.

  27/11/2011 at 7:50 pm

  • Dreptul la opinie, cu doua abordari diferite.

   mar

   27/11/2011 at 7:57 pm

 12. @Stefan
  Vezi ca si cei de la Evz te citesc

  lamb

  27/11/2011 at 7:53 pm

  • Sint convins ca ne citeste inclusiv SRI dar nu sint preocupat . 🙂
   Noi dam informatii , opinii gratis . 🙂 Nu e musai sa fie toti de acord cu noi .
   PS . ( G&M) Va venii si ziua cind vor aplauda in picioare toate prostiile ce le scriu ! Antrenamentul lipseste ca obiceiul a fost cultivat din greu si pentru ani buni . 😆

   Ștefan A.

   27/11/2011 at 8:03 pm

   • oare numai ei 😆

    mar

    27/11/2011 at 8:05 pm

 13. Cred ca daca ar durea prostia Tonta ar fi la ATI 👿 – „La anul, când vom câştiga alegerile, o bună parte din victorie se va datora şi media, care nu permite ca astfel de cazuri să fie uşor depăşite! Şi care va lupta, împreună cu majoritatea românilor de bună credinţă, pentru restabilirea legii, ordinii şi democraţiei în România”
  Ma gandesc cu groaza ce o sa fie la anul 😦
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-promite-sa-imparta-victoria-guvernarii-cu-mogulii-care-il-vor-sustin-955512.html

  mar

  27/11/2011 at 8:00 pm

 14. egipt si in general „primavara araba”
  desi blogul apartine unui medic,o opine de profan
  ce se intimpla acolo seamana cu un buboi care s-a spart;problema e unde se dreneaza;daca se elimina e ok daca nu,vai de ei si vai de noi;
  pina una alta in egipt drenarea nu e in exterior
  dupa mine orice asemanare cu romania din^ 90 nu e relevanta;vorbim de culturi si civilizatii complet ,complet diferite;cit s-ar zice ca romania e la periferia civilizatiei vestice,e totusi parte a acesteia;egiptul??? judecati singuri

  intamplator

  27/11/2011 at 8:22 pm

 15. Buna seara, buna seara.
  @intamplator, puroiul ala nu are unde sa se dreneze. SUA a gresit fatal cand in loc sa incerce sa negocieze retragerea calma si decenta a lui Mubarak, urmata de o tranzitie militara, a preferat sa sustina manifestatiile din Piata Tahir si care au fost confiscate de la bun inceput de islamisti. De abia astept sa vad fata mintilor stralucite Obama-Hillary Clinton-Joe Biden cand Egiptul va rupe tratatul de pace cu Israelul.

  clemycali

  27/11/2011 at 8:56 pm

  • @clemycali:buna „dupa masa”
   mi-e teama ca aveti dreptate,la fel cum au gresit in irak atunci cind si-au inchipuit ca pot aplica „experienta romaneasca” de trecere la democratie;in loc sa realizeze ca au gresit,au perseverat
   problema e ca trio-ul enumerat scapa,ce facem noi ,ceilalti, cind celor citeva zeci de milioane de frustrati ,infometati si plini de resentimente li se va explica de citeva mii de buni oratori ca sionistii si sprijinitorii lor=vestul, sunt de vina pentru situatia in care sunt ei;

   intamplator

   27/11/2011 at 9:52 pm

   • Ne vom dota toti cu AK 47 si vom face o noua cruciada . Adica mai clar , cum a zis Mussolini in anii lui de glorie : „sa ne inarmam si VOI veti merge la razboi ” 😆

    Ștefan A.

    27/11/2011 at 9:59 pm

    • Si ce te faci Stefan cu toti pacifistii eruopeni care viseaza la pacea intre popoare? Ca numarul celor care ar putea pleca la razbel impotirva semilunii este din ce in ce mai mic.

     clemycali

     27/11/2011 at 10:06 pm

     • Aia la carat munitia si mancarea . 🙂
      Cind vor simti teava AKM ca apasa pe rinichi vor face aprovizionarea la galop . 😆
      PS . Pacifistii au existat mereu . Destul sa chioraie matele de foame si pacifistul devine un luptator . Asa a fost mereu . Foamea nu tine cont de principii ,morala , diplome sau ideologii .

      Ștefan A.

      27/11/2011 at 10:15 pm

 16. mar

  27/11/2011 at 10:06 pm

  • buna seara;stirea mi a duce aminte de un banc:
   la o cafenea: un rus,un arab,un chinez si un evreu;isi beau cafeaua impreuna
   rusul: am atitia bani,ca ma gindesc sa cumpar general motors
   arabul:am atitia bani ca ma gindesc sa cumpar general electric
   chinezul:am atitia bani ca ma gindesc sa cumpar microsoft
   evreul:ma mai gindesc daca vind ceva
   cam asa si alde guse

   intamplator

   27/11/2011 at 10:14 pm

   • un banc intersant 🙂

    mar

    27/11/2011 at 10:58 pm

 17. In plus mai are 20% din Irealitatea Tv si 20% din OTV

  mar

  27/11/2011 at 10:13 pm

 18. Buna seara! Super suveici, ca adevaratii actionari sa nu poata fi prinsi, iar impotriva actionarilor nominali sa nu ai capete de acuzare.

  Totusi, e ceva in neregula cu Gusa si cu tranzactia asta.

  Cetatean

  27/11/2011 at 10:14 pm

  • Da omul asta are posibilitatile astea financiare legal , controlabil prin declaratile anuale de cistig sau e vechea schema de srl peste srl cu actionari alte srl prin Cipru sau mai stiu eu unde ?

   Ștefan A.

   27/11/2011 at 10:17 pm

 19. Buna seara.

  De unde banii?

  cedric

  27/11/2011 at 10:17 pm

 20. cedric, nu te astepta sa vezi bani. daca e adevarat, e o tranzactie modica, important e sa se schimbe proprietarul. aflam noi zilele astea mai multe.

  Cetatean

  27/11/2011 at 10:21 pm

  • In emisiune la Cristoiu, Gusa a zis ca a cumparat si INSOMAR. Ori ii merg prea bine afacerile, ori pregateste ceva pentru 2012.

   cedric

   27/11/2011 at 10:40 pm

   • l-a cumparat sau a lucrat, ptr. ca nu eram atenta si am auzit vag?

    mar

    27/11/2011 at 10:59 pm

 21. Doamnelor si domnilor , criza e un moft . 🙂
  Va prezint wc de aur masiv in valoare de 129.000 sterline engleze .

  http://www.repubblica.it/esteri/2011/11/27/foto/cina_il_wc_d_oro_da_129mila_sterline-25676673/1/

  Bineinteles ca in China si la ultimul tirg international de mobila de baie . 🙂
  Pariem ca va fi cerere pentru produsul asta ?

  Ștefan A.

  27/11/2011 at 10:33 pm

  • N-am nici cea mai mica indoiala ca se va vinde bine. 🙂

   clemycali

   27/11/2011 at 10:39 pm

 22. Multe ciudatenii se intampla in tara asta 😦 omul a finalizat tranzactia cu cateva ore inainte sa-i salte. Din ce a explicat Guse achizitia s-a facut pe componenta din Cipru. Seamana cu o suveica 100%, nu cred ca lucrarea este curata si vor apare lucruri extrem de interesante.

  mar

  27/11/2011 at 10:39 pm

 23. pariem ca atunci cind te doare burta pentru ca mincat zarzare/porumb fiert cu lapte nu te mai intereseaza aurul, ci obiectul in sine? 😉

  Cetatean

  27/11/2011 at 10:46 pm

  • cand se cumpara o societate de regula se ia activul, pasivul si mai ales arhiva :mrgreen: Poate ca mai tb „acoperite” unele extrase de cont, hartiute si alte ciorne.

   mar

   27/11/2011 at 10:56 pm

 24. foarte dubioasa operatiunea de cumparare a petromservice de catre gusa…
  mai ales ca nu este cunoscut ca om de afaceri redutabil, nici macar de talie mijlocie.
  si-atunci de unde banii?
  ai cui sint banii?
  si interesant si momentul cumpararii….dovada ca avea niste informatii certe privind retinerea indivizilor.

  skorpion

  27/11/2011 at 10:52 pm

 25. Aici gasiti ce a mai ramas din Petromservice…Daca a avut Gusa bani sa cumpere sunati-l pe Stefan A. in Italia ca i-au spart garajul….
  http://rva.ro/ro-dosar-34.html

  Adix

  27/11/2011 at 10:56 pm

 26. 150.000 EUR dati la INSOMAR, acelasi INSOMAR care a ajuns la Guse, ptr. un studiu care nu a fost realizat.
  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/traseul-banilor-pentru-campania-lui-geoana-246088.html

  mar

  27/11/2011 at 11:06 pm

 27. Cititi acest articol
  De doua ori in mod special inceputul care reprezinta in o forma extraordinara adevarata fata a democratiei „originale” si in special scopul ei .
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/never-say-never-246110.html

  Ștefan A.

  27/11/2011 at 11:18 pm

 28. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  28/11/2011 at 1:41 am


Comentariile sunt închise.