Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Tahrir intre democratie si anarhie (1)

Moto: Tara mea, Egiptul, nu mai este Africa; noi suntem acum parte din Europa. Este natural deci sa abandonam vechile noastre obiceiuri si sa adoptam un nou sistem apropiat de noile noastre conditii de viata. Ismail „Magnificul” (1879)

Ismail Paşa, supranumit “Magnificul”, este intemeitorul Egiptului modern. Ismail, nascut si crescut in Egipt, are o descendenta foarte interesanta – albanez  pe line paternala si valah (roman) pe linie maternala. Mama lui (Hoşiar) fiind sora mamei sultanului Otoman(Valide Sultan) Mahmud al II-lea – o romanca numita Hasna (cea frumoasa). Respectivul Paşa a fost schimbat de Otomani dupa o domnie de 16 ani, la insistenta si presiunile Regatului Unit. Saracul paşa nu a inteles ca britanicii doreau Egiptul asa cum era de veacuri.

Ismail Paşa, in incercarea de a sistematiza Cairo, a construit ceea ce va deveni in 1919 “Piata Tahrir” (Piata Eliberarii). Construita in anii ’70 ai secolului al XIX-lea, piata i-a purtat numele, “Ismailia,” pana la prima revolutie egipteana din 1919.

Formal piata si-a preluat numele de Tahrir din 1922, dupa adoptarea primei constitutii independente a Egiptului. Toate marile schimbari de regim au inceput si s-au terminat in aceasta piata. Asa cum am mentionat, cea din 1919, a doua din 1952, cu demolarea monarhiei lui Farouk si instaurarea regimului Nasser. Atunci, ca si acum, Farouk a fost schimbat de o junta militara, din care pana la urma, cel mai egal dintre egali a devenit dictatorul Egiptului pentru o perioada de 14 ani. Nasser a fost urmat de alt militar, Anwar Sadat, pentru o perioada de 11 ani. Dupa asasinarea lui in 1981, a urmat un al treilea militar in fruntea statului, Hosni Mubarak, care a condus Egiptul timp de  aproape 30 de ani (1981 – 2011).

Situatia actuala

Dupa demiterea lui Mubarak, puterea a trecut in mainile unui Consiliu Suprem al Armatei (de fapt a junta), compusa din 21 de ofiteri superiori, 15 indentificati prin nume si rang,  alti 5 nu.   Conducerea executiva este de facto in mana a cinci ofiteri superiori. Primul intre egali este Mohamed Hussein Tantawi (76 de ani), urmeaza Sami Hafez Anan (63 de ani), Mohab Mamish (63 de ani), Reda Mahmoud Hafez Mohamed (59 de ani) si Abd El Aziz Seif-Eldeen (62 de ani). Intr-un articol pe care l-am scris inaintea rasturnarii lui Mubarak (pe data de 12/02/2011 – “Mubarak, ultimul Faraon?”) am prezis ierarhia in frunte cu Tantawi si i-am numit si urmasul – Sami Hafez Anan. Deci totul a evoluat pana acum conform unor predictii pe care eu le-am socotit normale si anticipabile.

Problemele cu care se confrunta junta nu prea au fost gandite sau nu au fost gandite suficient de eficient. Opozitia democrata, faramitata si plina de conflicte nu are nici o sansa impotriva curentului religios reprezentat de Fratii Musulmani si de partidele religioase acolite. Singura sansa a unui Egipt democratic o reprezinta gruparile politice afiliate Asociatiei Nationale pentru Schimbare (National Association for Change), grupate in jurul lui Mohamed El Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru pace din 2005, fostul Presedinte al Agentiei Internationale a Energiei Atomice (IAEA), ale carui sanse s-au diminuat profund, in special din cauza lipsei lui de carisma si faptului ca nu atrage multimi.

Militarii stiu ca transferarea puterii la civili inseamna de fapt radicalizarea religioasa  a Egiptului si un guvern majoritar al “Fratilor Musulmani”.  Nu cred ca o vor face. La inceputul lunii februarie 2011 si inaintea debarcarii lui Mubarak am mentionat 3 scenarii diferite:

Primul scenariu. Tranzitie calma in Egipt si inscaunarea directa sau indirecta a unui nou general. Scenariul este dependent de personalitatea noului “faraon” si felul in care tranzitia va fi prezentata poporului. Cred ca daca Omar Suleiman va fi ales ca omul-tranzitie, se va pastra o stabilitate tactica in regiune, fara insa a se ajunge la un nou echilibru strategic.

Al doilea scenariu. Fratii Musulmani vor deveni forta predominanta in Egipt, cu sau fara masca numita “El-Baradei” si avand in vedere ca aproape mai mult ca sigur tratatul cu Israel va fi anulat, probabil ca Israelul va fi nevoit sa actioneze impotiva Hamasului pentru a-si sustine optiunea Fatah-Abass, cu care are tratat si “foaie de parcurs”.

Al treilea scenariu va fi cel cu care mi-am intitulat articolul – “Ziua şacalilor”, in care se va cauta un nou echilibru strategic in Orientul Mijlociu. Acest echilibru se poate castiga numai cu multa, multa violenta!

Americanii au gresit – cand divortezi intotdeauna exista un partaj, in majoritatea cazurilor el nu este amiabil. Statele Unite au divortat de Orientul Mijlociu. Problema majora ar fi cu cine raman copiii! Continui sa cred in toate aceste scenarii posibile.  Maine un articol in care voi analiza mai detaliat fortele care se confrunta in Egipt si care sunt sansele fiecareia dintre ele.

47 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. 😆

  Ștefan A.

  26/11/2011 at 3:05 pm

 2. Ziua buna 🙂
  Foarte interesan. Mai ales ca prin iarna a mai fost o anliza legata de Orientul Mijlociu, a carui exactitate a fost probat de evolutia evenimentelor.
  PS. Bine ai revenit Theophyle!

  mar

  26/11/2011 at 3:31 pm

 3. Vorbim mai tarziu 🙂

  Theophyle

  26/11/2011 at 3:39 pm

 4. somnul natiunilor naste monstri. de al nostru inca n-am scapat. tot scapa el de colaboratori…
  http://sareinochi.com/somnul-natiunii-naste-monstri/

  Sare'n Ochi

  26/11/2011 at 6:59 pm

 5. Salut!
  Interesant, poate dati si ceva bibliografie, indrumatoaree, sunt avid de surse noi privitor la fapte, personaje si date de care pana acum nu am avut parte.
  Multumesc!

  andrzej

  26/11/2011 at 7:03 pm

  • Despre Pertav-Nihâl (1861-1876 Pertevniyal) – sotia lui Mahmud II, mama lui Abdülaziz si sora mamei lui Ismail Magnificul de origina romana poti citi in – Palmer, Alan, The Decline and Fall of the Ottoman Empire, in editura Barnes & Noble. Tot acolo poti citi si despre Ismail Magnificul.

   Despre conducerea recenta a Egiptului poti citi in publicatiile de nisa, NYT – WP si bineinteles agentiile de stiri. Restul din publicatiile din Orientiul Mijlociu sau cele se ocupa de orientul mijlociu. Cauta Ynet – El -Ahram si El-Hayat (Londra). toate au si editii engleze

   Theophyle

   26/11/2011 at 7:28 pm

 6. Buna seara, buna seara.
  Theophyle, bine te regasesc 🙂
  Raman la parerea ca Obama a gresit atunci cand a sustinut caderea precipitata a lui Mubarak ptr ca acum nu mai au nici un fel de parghie de influentare a ce se intampla in Egipt.

  clemycali

  26/11/2011 at 7:57 pm

  • Salut Clemy 🙂
   Din nefericire ai mare dreptate si greselile politice ale troicii neinspirate de la Washington (Obama H.Clinton si Biden) vor fi platite in viitori ani cu mult sange si multi bani 😦

   Theophyle

   26/11/2011 at 8:11 pm

   • Poate Theophyle e ora sa acceptam ca USA nu mai este ce a fost cu 20 ani in urma. Politica internationala americana nu va putea fi niciodata ce a fost pe vremea lui Reagan sau Bush tatal . Lipsesc in primul rind resursele si oamenii . Nu mai e USA tara care vindea televizoare , instalatii de aer conditionat sau telefoane la arabi , indieni chinezi . E chiar invers , consuma tot mai mult si exporta tot mai putin .

    Ștefan A.

    26/11/2011 at 8:23 pm

    • Salut Stefan 🙂
     Din nefericire derapajele istorice nu sunt probleme care se creaza intr-o zi sau doua. Problemele Americane au inceput cu Carter, au fost rectificate de Reagan si prabusirea adevarata a avut loc pe timpul lui Clinton care insa s-a bucurat de popularite din cauza ca el culegea roadele lui Reagan. Tragedia americii a fost Clinton a continuat cu Bush jr si a ajuns la apogeu acum!

     Theophyle

     26/11/2011 at 8:32 pm

   • Asa este Theophyle. Dar uitandu-ma zilele trecute pe televiziuni (ma refaceam dupa Thanksgiving :)) m-a uimit sa vad cum Obama primeste note mari privind „competenta” in politica externa. Absolut ingrijorator.

    clemycali

    26/11/2011 at 8:34 pm

    • Clemy 😆
     de cand americanul de rand intelege ceva depre politica externa 🙂 Americanii au sa inteleaga in momentul cand vor plati 10 $ pt galonul de benzina! Din nefericire il vor plati 😦 Astazi la NY e 3.65 la voi 3.95)

     Theophyle

     26/11/2011 at 8:39 pm

     • Care va sa zica la voi benzina e ieftina 🙂 Dar radem noi dar situatia este albastra. Eu insa cred ca s-a schimbat ceva si in mentalitatea americanului de rand. Am trecut joi seara pe langa un Walmart (am promis unei prietene ca am grija de cainii ei cat e plecata de acasa) si m-a uimit omorul care era acolo. Ce o fi fost in magazin nici nu vreau sa ma gandesc. Parca eram in Africa neagra unde se bat ptr un sac de faina.

      clemycali

      26/11/2011 at 9:00 pm

      • In Italia la doua magazine a venit salvarea si politia ca se vindeau plapume la pret de 10 euro . 🙂
       Multimea e cretina , saraca sau amindoua ? 🙂

       Ștefan A.

       26/11/2011 at 9:06 pm

       • Inclin catre ideea de cretinism. Nici in SUA, nici in Italia nu putem vorbi de saracie lucie. Marfa aia nu fuge din magazin, si daca astept cateva zile voi gasi acelasi „deal” fara omorul din noaptea vinerei negre. Ca Wallmart a deschis la 10 seara, joi, si alte magazine la miezul noptii. Nebunie curata.

        clemycali

        26/11/2011 at 9:13 pm

 7. Dupa citirea analizelor facute de servicile mele mai putin secrete 🙂 ne vom indrepta spre un euro apanaj franco – german . Foarte curind decizia va fi negru pe alb . Luna ce vine .
  Ramine cu euro doar cine accepta regurile super severe de participare . Un fel de Schengen dar monetar . Ies o gramada de tari din euro . „voluntar” ca nu vor fi in stare sa indeplinesca criterile .
  PS . Pt italieni ar devenii prohibitiv regula care obliga sa reduca anual datoria publica cu cel putin 50 miliarde euro . (cit tot bugetul romanesc pe un an si in totalitate)

  Ștefan A.

  26/11/2011 at 9:12 pm

  • Stefan, exact asta spun si eu de ceva vreme. In noua zona euro o sa ramana cine poate. Putine tari. Nucleul care a format Confederatia carbunelui si otelului. Restul se vor descurca pe cont propriu.

   clemycali

   26/11/2011 at 9:19 pm

 8. Buna seara!

  Acest blog produce analize beton, de la politica externa la politica monetara europeana. Avind in vedere ce anunta Stefan privind euro, lucruri care s-au afirmat aici inca din anul 2010, dupa prima intrunire Ecofin, gasesc de cuviinta sa facem analize „la cheie” si sa le vindem la aia din UE , NATO, etc. Sa ia niste lectii, nu le strica!

  Nu de alta, insa garajul lui Stefan trebuie marit si avem nevoie de finantare 😆

  Cetatean

  26/11/2011 at 9:17 pm

  • Salut cetatean
   Legat de lingouri , Venezuela retrage depozitele de aur din Europa si USA . . 99 tone din depozitele bancii Angliei pleaca spre casa .
   Gluma vine acum cind Chavez a telefonat la subsemnatul daca am loc pentru diferenta de pina la 221 tone aur rezerve in garaj . Bineinteles ca la mine doar tavanul e limita fizica 😆
   PS . Retrage in plus si 11 miliarde de dolari din depozitele plasate in strainatate . 🙂

   Ștefan A.

   26/11/2011 at 9:44 pm

   • Ce inca nu a scris Theophyle 🙂
    Bancile europene vind tilurile de stat a altor tari diverse de a tarilor mama . Bancile USA reduc masiv prin vinzare depozitele de titluri de stat a tarilor UE . Ceva fierbe in cratita si in curind capacul va sarii . 🙂

    Ștefan A.

    26/11/2011 at 9:47 pm

    • Stefan, corect spus este ca incearca sa le vanda ptr ca nu le prea mai cumpara nimeni. Nici macar chinezii. Asta este marea problema si in Europa si in SUA. Cu alte cuvinte, atunci cand va sari capacul oalei in aer, or sa ramana in brate cu o datorie uriasa care nu va putea fi recuperata niciodata.

     clemycali

     26/11/2011 at 9:54 pm

    • stiam eu ca nu degeaba vrei sa iti maresti garajul 😆 noroc ca nu te-au intrebat rusii, daca vrei sa depozitezi tezaurul Romaniei!!

     Cetatean

     26/11/2011 at 9:56 pm

     • Rusii sint ocupati acum ca le cad rachete una dupa alta .
      Medveev ala 8sau cum il cheama ) a declarat : ” trebuie pedepsiti vinovatii ” 😆
      Urmasii KGB vor avea de munca nu gluma . 🙂 Propun sa redeschida si gulagurile . 🙂

      Ștefan A.

      26/11/2011 at 10:01 pm

      • Alea suntn rachetele care ar trebi sa transporte astronautii americani catre Statia Spatiala Internationala. Vai si amar.

       clemycali

       26/11/2011 at 10:04 pm

 9. clemy, cetatean, stefan
  🙂

  buna seara, all!

  skorpion

  26/11/2011 at 10:04 pm

  • Salve skorpi 🙂
   Daca ai lingouri aur si cu situatia actuala , eu accept sa am grija de ele gratis . 😆

   Ștefan A.

   26/11/2011 at 10:06 pm

  • Salut skorpy!

   clemycali

   26/11/2011 at 10:25 pm

 10. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10795287-ministrul-apararii-speram-printr-efort-putem-cumpara-avioane-americane-16-banii-care-avem.htm

  Pina la urma se ajunge la ce am scris eu . Inchiriere de avioane cu plata dupa orele de zbor efectuate . Modelul italian . 🙂

  Ștefan A.

  26/11/2011 at 10:05 pm

  • vor fi avioane cumparate de fiecare tara, insa va fi un centru comun de instruire sI mentenanta.

   Cetatean

   26/11/2011 at 10:08 pm

 11. salutare, skorpi! 🙂

  Cetatean

  26/11/2011 at 10:05 pm

 12. @stefan,
  nu cred ca lingurile mele incap in garajul tau.
  😆

  lipsa unei singure litere este …..voita!

  skorpion

  26/11/2011 at 10:08 pm

  • @skorpi
   Destul sa fie si alea de aur . Le accept egal . 😆

   @ cetatean .
   Avioanele noi sau vechi se cumpara cu banii pe masa sau cu garantia scrisa a „cuiva” ca vor fi platite . Romania nu are nici una , nici alta . Chiar daca ne aliem cu bulgarii , croatii banii trebuie sa fie la vedere . 🙂 Sau garantiile semnate si stampilate .
   Inchirierea e unica solutie . Cu plata in bani gheta nu doar pentru orele de zbor dar si pentru munitia cumparata . Bombele, rachetele din dotarea avioanelor nu se dau cu chirie . 😆

   Ștefan A.

   26/11/2011 at 10:15 pm

 13. mincaule! 😆

  Cetatean

  26/11/2011 at 10:11 pm

 14. basescu a spus cindva la tvr ca inchirierea, cum fac tarile baltice, nu este o optiune.

  ” „Se caută soluţii de finanţare pe termen lung, care să nu afecteze bugetul României, spre exemplu, într-un mod brutal. Punctul meu de vedere este că România poate suporta un program pe termen lung, în care să plătească anual 200-300 de milioane Ministerului Apărării pentru că ceea ce ne aşteaptă este altceva dacă nu ne dotăm. State care nu au forţe aeriene capabile să facă patrularea aeriană au beneficiat de serviciile forţelor aeriene române, e vorba de statele baltice, dar asta costă. Adică atunci când nu-ţi poţi face obligaţiile, trebuie să plăteşti şi e extraordinar de scump să plăteşti altui stat să-ţi facă poliţia aeriană”, a mai spus şeful statului.

  Întrebat dacă ar fi mai scump să plătească astfel de servicii altei ţări decât să cumpere avioane F16, Traian Băsescu a răspuns: „Este şi o chestiune de demnitate, România şi-a apărat întotdeauna singură spaţiul aerian”.

  http://www.realitatea.net/basescu-securitatea-romaniei-nu-este-conditionata-de-achizitii-de-avioane_872718.html#ixzz1eqXpqDcX

  Cred ca va fi cumpare, intr-un fel sa altul, si cred ca din 2013 va fi virata rima transa.

  Cetatean

  26/11/2011 at 10:46 pm

  • Faci un contract pe termen lung ( sa zicem 6 ani ) cu livrare de avioane noi in ritm de 3-4 pe an . Platesti efectiv doar ce vine furnizat in fiecare an .
   Buba e ca pe la sfirsitul lui 2013 se opreste productia de F-16 din lipsa de comenzi . Deci se poate cumpara ceva vechi (si in cantitati mai mari anual ) .
   PS . Italienii cu sutele de avioane in dotare au inchiriat F- 16 din prima serie (vechi) pentru apararea aeriana ca Thyphoon avea si are groase intirzieri in a ajunge la capacitati de lupta acceptabile .

   Ștefan A.

   26/11/2011 at 10:57 pm

 15. http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/udrea-ministerul-dezvoltarii-se-ocupa-in-trecut-de-unele-investitii-de-a-dreptul-traznite-246010.html

  Ori tanti Udrea citeste acest blog (nu prea cred ) ori altii citesc si au pus intrebari . 🙂
  Bine ca macar recunoaste ca ceva bani au fost aruncati in vint pe proiecte inutile . 🙂

  Ștefan A.

  26/11/2011 at 10:51 pm

  • nu reiese ca Udrea ar citi acest blog, pur si simplu ea a recunoscut ca multe proiecte catre care se scurg banii sunt facute de-a-n boulea, cu copitele, ea se justifica- vezi doamne! – ca a preluat niste investitii deja aprobate, chiar demarate si promite sa nu se mai faca multe traznai. 😆 😛
   (ceea ce chiar si printului Charles i-ar surade 😆 )

   luminita

   26/11/2011 at 11:07 pm

 16. Nopate buna .
  Suna Obama la usa . 😆

  Ștefan A.

  26/11/2011 at 10:57 pm

  • Nu ii deschide.
   Base e deja la mansarda. 😆

   luminita

   26/11/2011 at 11:12 pm

 17. noapte buna, la mine e deja medvedev. Face baie, caci la el Gazpromul a sistat furnizare, nu si-a platit ultima factura. :mrgreen:

  Cetatean

  26/11/2011 at 11:10 pm

 18. Buna ziua,
  Postare noua!

  Theophyle

  27/11/2011 at 8:47 am

 19. […] de a continua articolul inceput ieri, as dori sa fac niste precizari, cunoscute sau mai putin cunoscute de majoritatea cititorilor […]


Comentariile sunt închise.