Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârsit de săptămână: 26 Noiembrie “România – o europeană atipică”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de săptămână. Sâmbătă, vremea se va menţine rece. Cerul va fi variabil, cu înnorări în regiunile centrale, nord-vestice şi sud-estice. Mai ales dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă local în Câmpia de Vest şi Câmpia Română şi pe arii restrânse în restul zonelor joase. Izolat vor fi precipitaţii slabe, burniţe şi fulguieli. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 şi 9 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -9 şi 1 grad.

La Bucureşti, vremea va fi rece, mai ales dimineaţa şi noaptea, când vor fi condiţii de ceaţă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 6 grade, iar cea minimă va fi de -4…-2 grade. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3620 RON; 1 USD = 3. 2926  RON; 1 EURO = 1. 3248 USD; Francul elvetian 3. 3248 RON. Gramul de aur 177.2451 RON. Evolutia saptamanala o puteti citi aici.

Eurobarometru: România – o europeană atipică după temerile cetăţenilor săi. Ultimul Eurobarometru, care vizează temerile europenilor în perioada crizei, ne arată o Românie atipică faţă de partenerii ei de Uniune. Răspunsurile românilor la majoritatea întrebărilor din sondaj sunt departe de media europeană. Mai mult de jumătate dintre români consideră corupţia şi sărăcia drept cele mai importante ameninţări la adresa securităţii pe plan intern, potrivit unui Eurobarometru publicat vineri. Astfel, 56 la sută dintre cei intervievaţi în România consideră corupţia drept cea mai importantă ameninţare, citată însă de numai 18 la sută dintre cei intervievaţi la nivelul întregii Uniuni Europene. Pe locul al doilea se află sărăcia, pe care 55 la sută dintre români şi (24 la sută la nivel european) o consideră drept ameninţare la adresa securităţii naţionale.Potrivit rezultatelor pentru România ale Eurobarometrului, 41 la sută dintre români (şi 33 la sută dintre persoanele intervievate la nivelul UE) au citat crizele economică şi financiară drept ameninţări la adresa securităţii, 19 la sută, dezastrele naturale (11 la sută la nivelul UE), 14 la sută, terorismul (25 la sută la nivel european), 14 la sută, criminalitatea organizată (22 la sută la nivel european). Mai multe in Curs de Guvernare.

Romania bate Ungaria la testul supravietuirii. Cum ar fi daca cineva v-ar anunta ca urmeaza cativa ani de criza, poate chiar mai rai decat aceia prin care tocmai am trecut? O perioada de noi scaderi salariale, de cresteri exasperante de preturi si de posibila depreciere a monedei nationale fata de euro, ceea ce va va eroda puternic nivelul de trai. Aceasta este perspectiva care se deruleaza acum in fata Ungariei, fosta vedeta a estului Europei, a carei situatie s-a inrautatit puternic in criza. Zilele trecute, situatia sa a primit o confirmare oficiala: ratingul tarii a fost coborat in categoria junk (gunoi- trad. engl.) de Moody’s, una din cele mai importante agentii de rating. „Este normal ca Ungaria sa fie penalizata, pentru ca a luat masuri impotriva a tot ceea ce inseamna economie de piata”, a comentat, pentru EVZ, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Doar doi ani de criză au fost suficienţi pentru ca raporturile dintre noi şi ţara vecină să se schimbe radical. Au fost cu folos toate eforturile făcute de români în ultimii doi ani? Aflăm aruncând o privire comparativă. Mai multe in EVZ

Adrian Severin, întrerupt de nişte studente la conferinţa despre corupţie: „Nenorocito!”, „Ieşi afară!”, „Taci din gură!”. Conferinţa europarlamentarului Adrian Severin, pe tema corupţiei, a fost întreruptă, vineri, de mai mulţi tineri care i-au cerut demisia din Legislativul european. În timpul prelegerii pe tema „excepţionalismului corupţiei”, mai mulţi militanţi au pus înregistrarea audio a materialului făcut de jurnaliştii de la Sunday Times care l-au acuzat pe Adrian Severin, la începutul acestui an, că ar fi implicat într-un scandal de corupţie. Tânăra care deţinea casetofonul cu înregistrarea a fost invitată afară din sală, însă protestele nu s-au terminat aici. În timp ce Adrian Severin vorbea despre extinderea UE, „am fost şi sunt pentru schimbarea retoricii extinderii. Şi, de aceea, unii din colegii mei nu sunt foarte fericiţi pentru că le spun lucruri care nu le fac plăcere”, o altă tânără din sală, care s-a prezentat ca fiind „o studentă”, l-a întrerupt cerându-i din nou să spună de ce nu îşi dă demisia. În acel moment mai mulţi vârstnici prezenţi în sală, la dezbatere, i-au adresat invective: „Ieşi afară!”, „Taci din gură!”, „Nenorocito!”, „Nu eşti la piaţă!”, „Nu eşti la miting” au strigat câţiva dintre foştii diplomaţi la adresa studentei. Adevarul.

Campania prezidenţială a lui Mircea Geoană, în vizorul DNA. Procurorii DNA ancheteză modul în care a fost finanţată campania electorală a candidatului PSD la Preşedinţia României din 2009, Mircea Geoană, anchetatorii având probe că ar fi vorba de finanţări ilegale pentru ca în schimb unii oameni de afaceri să primească diferite avantaje după ce Geoană ar fi ieşit preşedinte. Concret, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi patronul InterAgro şi al echipei de fotbal de Liga I, Ioan Niculae sunt puşi sub acuzare de DNA, potrivit unor surse judiciare, pentru modul în care au strâns bani pentru campania lui Mircea Geoană – în cazul lui Bunea Stancu, respectiv pentru felul în care dorea să obţină foloase ilegale de la stat în schimbul finanţării fostului lider PSD, în cazul lui Ioan Niculae. Potrivit surselor, finanţarea se pare că s-ar fi făcut parţial şi folosind drept paravan un institut de sondare a opiniei publice. Mai exact, InterAgro ar fi plătit 150.000 de euro către Insomar, pentru un pseudo-studiu care nu ar fi fost niciodată făcut. Insomar este un institut de sondare a opiniei publice aflat în sfera de influenţă a controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. De relaţia PSD – Insomar se pare că „responsabil” ar fi fost unul din liderii importanţi ai PSD, Viorel Hrebenciuc. Procurorii DNA i-au audiat până în prezent ca martori şi pe Mircea Geoană şi pe Viorel Hrebenciuc. Romania Libera.

Emil Boc: Secretarul general al Guvernului, revocat din funcţie. Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că a revocat-o pe Daniela Andreescu din funcţia de secretar general al Guvernului. „Am luat decizia de revocare a doamnei Andreescu din funcţia de secretar general al Guvernului. Este o deczie administrativă şi doamna Andreescu şi autorităţile abilitate, în speţă ANI (Agenţia naţională de Integritate – n.r.), vor face precizările necesare”, a anunţat Boc. El a negat că ar fi primit vreo informare de la ANI în legătură cu Andreescu şi a subliniat că revocarea din funcţie a secretarului general al Guvernului „este o decizie suverană a primului-ministru”. Premierul a mai spus că, în continuare, sunt necesare precizări din partea Danielei Andreescu privind informaţiile publicate de presă privind un posibil conflict de interese în cazul ei. Potrivit unor informaţii apărute în presă, Daniela Andreescu s-ar afla într-un conflict de interese pentru că fiica sa deţine o firmă care are închiriat un sediu într-o clădire a Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), instituţie care se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Într-un comunicat de presă remis Agerpres de SGG, Andreescu neagă aceste acuzaţii, susţinând că SGG nu se substituie RA-APPS. Agerpres

1.500 de maşini stau pe trotuar, patru parcări stau pe hârtie. În ianuarie, municipalitatea anunţa amenajarea a patru noi parcări, în Piaţa Charles de Gaulle, Edgar Quinet, Walter Mărăcineanu şi Piaţa Dorobanţi. Acum, la 10 luni distanţă, toate se află în stadiul obţinerii de avize. Spaţiile verzi, străzile şi trotuarele Capitalei sunt sufocate, zi de zi, de cele 1,3 milioane de maşini înmatriculate în Bucureşti şi de alte aproape 400.000 care tranzitează zilnic oraşul. În ciuda zecilor de anun­ţuri, promisiuni, licitaţii, avize, aprobări, bucureştenii se bat, seară de seară, pe un loc de parcare. Primăria Generală şi cele de sector anunţă, periodic, de­­mararea unui nou proiect de amenajare a parcărilor. Dar, ca un făcut, nici una dintre promisiuni nu pare să prindă formă. Pe de altă parte, reprezentanţii ONG-urilor spun că Bucureştiul nu va avea nicio dată suficiente locuri de parcare şi îi îndeamnă pe edili să îmbunătăţească transportul în comun şi să înceapă să-şi educe cetăţenii să-l prefere. În luna ianuarie a acestui an, Primăria Municipiului Bucureşti anunţa, cu surle şi trâmbiţe, alte noi patru proiecte de parcări: Piaţa Charles de Gaulle – 603 locuri, Edgar Quinet – 308 locuri, Walter Mărăcineanu – 240 de locuri, Piaţa Dorobanţi – 254 de locuri. Entuziasmul de atunci a dispărut ca un balon de săpun. Acum, la 10 luni distanţă de acel moment, toate se află încă în stadiul de obţinere de avize. Mai multe in Romania Libera

Vanghelie organizează anul acesta Revelion la Romexpo, unde aşteaptă 20.000 de români. Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, vineri, la Bruxelles, că va organiza în acest an la Romexpo un revelion în mai multe pavilioane, aştepând 20.000 de participanţi. Vanghelie a precizat că vor fi organizate simultan mai multe programe, pentru tineri, dar şi pentru seniori. El a spus că anul trecut nu a mai organizat celebrul Vanghelion din cauza crizei. „Anul trecut, din cauza crizei, nu am mai organizat, ca să nu se dea interpretări greşite. Dar uitându-mă acum la ce a făcut Guvernul, am constatat că se toacă bani pe tot felul de prostii. Şi eu cred că românii se pot simţi bine. Pe mine m-a criticat întotdeauna o parte a politicienilor români care de obicei sunt fie pe la Bruxelles, pe la Monte Carlo, sau prin republici bananiere. Dacă fiecare dintre ei ar lua cu el zece români, lucrurile s-ar schimba în România”, a spus Vanghelie. Vanghelie nu a mai organizat celebrul Vanghelion din 2009, făcând o pauză după opt ani în care a organizat consecutiv acest tip de evenimente. Mediafax.

Pe Politeia European puteti citi: 26 Noiembrie 2011 – “Cine mai conduce lumea?”

Titluri: Britanicii îşi pregătesc băncile pentru prăbuşirea zonei euro; Belgia, retrogradată de Standard& Poor’s; Trei motive pentru care Merkel se opune euroobligaţiunilor; Italia se împrumută tot mai scump; Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy vor să modifice tratatele UE; Cine mai conduce lumea?

Va urez o zi buna!

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ‘Neata! 🙂

  Virstnicii de la conferinta lui severin sunt fosti „diplomati”, adica fosti securisti. Normal ca il aparau pe unul de-al lor. Am vazut citeva minute de film, cu ce a zis licheaua. Incredibil, sa vezi o lichea corupta vorbind despre coruptie si denuntind „fascismul” care cuprinde Romania.
  De Severin are nevoie foarte mare Adrian Nastase, severin este „ïdeologul” PSD, cel care vede peste tot fascistoizi si cezarism si care denunta deriva autoritara a regimului Basescu. Un corupt de doi lei cu aere de mare intelectual. De aceea el nu va disparea prea repede si peste ceva vreme Nastase il va apara oficial, pe baza „prezumtiei de nevinovatie” si a lipsei unei condamnari definitive.

  Acum, cit despre Boc, am inteles ca a tipat la Andreescu de se auzea prin usa groasa a biroului. Ce naba, trebuie sa vina presa sa o dea in git pe fufa aia apropiata a Udrei?

  Iar Vanghelie si-a negociat scump pozitia cu Ponta. Nu va pleca din partid, nici el nici alte filiale, insa Ponta il va lasa in pace, si cred ca i va lasa si sefia organizatiei Bucuresti. Geoana vrea partid, insa nu are cu cine. Abia astept sa il vad prin sate stringind semnaturi ca sa candideze ca independent!

  Cetatean

  26/11/2011 at 9:41 am

  • o zi buna tuturor!
   @cetatean, ai dreptate.
   uite aici marturisirea unei participante:
   http://sareinochi.com/2011/11/25/de-ce-poate-adrian-severin-conferentia-despre-imaginarul-mitei-la-romani-alt-motiv-decat-acela-ca-este-specialist/#comment-7109
   „Am vrut să port și eu cu tricoul Noua Republică, dar m-am gândit că poate mă dau afară din sală. După ce s-a terminat conferința, când îmi strângeam lucrurile, i-am auzit vorbind pe dinozaurii care-l susțineau pe Severin (pe foștii diplomați, cum m-a informat o doamnă de la fundație care m-a spionat în timp ce luam notițe pe laptop), tinerii protestatari au fost numiți idioți, lighioane și gunoaie. Iar George Potra, care a găzduit discuția, s-a supărat că nu-i spunea Flavius numele complet și facultatea la care este, părea să noteze cu grijă aceste informații despre cei care puneau întrebări.”

   Sare'n Ochi

   26/11/2011 at 9:48 am

  • Cetatean, eu cred ca inainte de inevitabila sa disparitie de pe scena, Severin mai are o misiune: aceea de a pune semnul egal intre romani si hoti. Cat despre „fostii securisti” de care vorbesti, cred ca rezolvarea misterului sta in observatia ca Ilici a favorizat doar pe unii din fosta securitate, in timp pe altii i-a prigonit sau eliminat.

   judex

   26/11/2011 at 4:02 pm

 2. Buna dimineata 🙂
  Cum este turcul si pistolul! Un limbaj „onorant” ptr. un diplomat care poate fi si fost: “Ieşi afară!”, “Taci din gură!”, “Nenorocito!”, “Nu eşti la piaţă!”, “Nu eşti la miting” .
  Iar fraza „Prin rezistenţa mea, contribui la imaginea că România nu se lasă.” sau „Perpetuăm lupta antisistem în loc să ne preocupăm de buna guvernare”
  este dovada incontestabila ca mai avem mult pana departe, pana la schimbarea totalmente a unei clase politice care a nu a dorit cu adevarat construirea unui stat puternic, modern si care a vazut pozitia in stat ca o modalitate de mari dimensiunea contului din banca.
  PS. nu stiu daca este o diferenta intre Severin si Daniela Andreescu, eventual de sex.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/adrian-severin-prins-de-ong-uri-cu-coruptia-in-gura-955358.html

  mar

  26/11/2011 at 9:55 am

  • ‘neata!
   mar,
   e de urmarit filmul din finalul articolului, raspunsurile absolut halucinante pe care Severin le-a dat reporterilor, abrambureala prin care a evitat de fapt sa raspunda denota ca
   omul acesta nici macar simtul ridicolului nu il are, s-a umplut de rahat din proprie initiativa si in loc sa se spele el se da cu spray de purici.

   luminita

   26/11/2011 at 10:41 am

   • si apropo de asa-zisa conferinta de presa redata in filmul din finalul articolului din Evz,
    tonul cu care i s-au adresat intrebari spagarului conferentiar Severin mi s-a parut un pic timid in raport cu grosimea shoriciului acestuia, trebuia mai multa fermitate in vocea reporterilor.
    Ii inteleg si pe ei, sunt prea tineri si au fost speriati de dinozaurii si babornitzele venite la catafalcul coruptiei pesediste cu spinii in gura si roze(te)le la butoniera.

    luminita

    26/11/2011 at 10:52 am

 3. He, he, uite asa ramine Romania numai pentru Vanghelie: „Dacă fiecare dintre ei ar lua cu el zece români, lucrurile s-ar schimba în România”. Deci vin si eu si iau zece romani si ii aduc in Elvetia. Daca si ailanti 3 milioane fac la fel in Germania, Italia, USA, etc, rezulta ca in tara nu mai ramine nimeni, decit Vanghelie. Minunat.

  Aha

  26/11/2011 at 9:56 am

  • 😆 😆

   luminita

   26/11/2011 at 10:41 am

 4. bunä dimineatza,

  mi-a pläcut la nebunie, curajul fetelor. au fost minunate FELICITÄRI

  dinozaurilor, care le insultau, nu pot decat sä le spun, cä trebuie sä disparä definitiv.

  theo

  26/11/2011 at 10:45 am

 5. luminitza,

  nu existä sprey, sä distrugä puricii lui severin, au rezistentzä comunistä,

  el vine din colhozul lui brucan.

  theo

  26/11/2011 at 10:48 am

  • stiu, theo,
   ce draqu pot sa mai zic , ca mi-e scarba de tupeul acestui ordinar Severin si ca as vrea sa-l vad judecat corect in justitie, sa nu fie facut scapat de raspundere.

   luminita

   26/11/2011 at 10:58 am

 6. chiar cand , era cearta cu geolgäu, ponta il fäcea prost pe mareean, nu pricepe nimic, etc.

  dacä mareean rämane acolo, trebuie sä fie chiar prostul prostilor.ce escroci sunt.

  theo

  26/11/2011 at 11:28 am

 7. NEATA,
  🙂

  nasoala situatia in Ungaria
  TVA = 27% si nu numai….

  cit ii priveste pe severin-spagarul si fostii diplomati – se poate vedea ca totul este spoiala, in sinea lor asa numitii diplomati sint niste mahalagioace de sex masculin…niste nulitati umane

  skorpion

  26/11/2011 at 11:35 am

  • acum sa vezi trafic invers la granitza, or sa vina ungurii sa cumpere mancare de la noi. 😉

   luminita

   26/11/2011 at 11:56 am

   • foart6e corect! la benzina era si inainte.Orice scumpire in Ungaria aduce un plus de prosperiate de partea asta a granitei. PS. intre cele mai bune mezeluri din Ungaria: sunca de tip Salonta si carnea de porc de Mangalitza.

    cinic

    26/11/2011 at 1:47 pm

 8. C. adevarat! Vanghelie nu va pleca din partid, ciolanul este mult mai important si dulce – „Se poate colabora cu Victor Ponta, problema este să fie de ambele părţi dorinţa să existe acea colaborare (…) Este mai importantă următoarea noastră bătălie decât orgoliile sau certurile noastre. Nu depinde doar de mine, depinde şi de Victor Ponta şi de Crin Antonescu, de Ion Iliescu, de Adrian Năstase”.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/vanghelie-despre-ponta-se-poate-colabora-cu-el-dar-sa-existe-vointa-de-ambele-parti-245995.html

  mar

  26/11/2011 at 11:59 am

 9. oare totul se prabuseste??

  Grupul german Daimler va renunţa la fabricarea brandului de lux Maybach, din cauza pierderilor generate şi a vânzărilor extrem de mici. Automobilul de lux va fi înlocuit din 2013 de modele mai scumpe din gama Mercedes-Benz clasa S

  skorpion

  26/11/2011 at 12:15 pm

  • Cred ca este mai degraba o antentie sporita in cheltuirea banilor atat prin prisma cumparatorului cat si a producatorului. De ce sa tin o linie care produce sa zicem 10 unitati cad pot sa sustin o linie care produce si mai ales vinde 200. In plus o asemenea „hardughie” cred ca are un consum mare, ori trendul este pe masini de mic litraj si electrice sau hibrid.

   mar

   26/11/2011 at 12:19 pm

 10. sunt f. multe firme, cu mii de salariatzi, ce isi inchid portzile in germania.

  teribil de curios, mi se pare, cumpäräturile de milioane ale romanilor, aceste zile,

  cand se vaitä de crizä, bani, fac greve. si nu stiu ce poate venii.

  unii romani nu stiu, sä facä economii. ce este mai räu, au cu totul alte prioritätzi

  decat est-ul. goana dupä a avea ,…………….. mult, scump si repede.

  atunci sä nu cearä statului , guvernului.

  theo

  26/11/2011 at 12:30 pm

 11. Pe Mircea Geoană l-au aruncat din partid. După ce Direcția Națională Anticorupției a confirmat, ieri, printr-un comunicat anumite informații vehiculate în presă conform cărora procurorii din cadrul DNA ancheteză modul în care a fost finanțată campania electorală a candidatului PSD la Președinția României din 2009, mulți au speculat faptul că izgonirea fiului risipitor rătăcitor Mircea Geoană s-a făcut și ca urmare a faptului că acesta ar fi dus acasă la soacră-sa respectivii bani.
  http://sareinochi.com/2011/11/26/azi-la-dabuleni-un-pepene-de-pui-maine-el-va-face-pui/

  Sare'n Ochi

  26/11/2011 at 12:59 pm

  • Eeeeeiiii, pesedracii au tinut mortzis in 2009 sa ni-l puna pe Geoana presedinte de tzara desi stiau inca din 1996 ca e un prostanac, conform fisei de internare la Elias a lui „mai, draga”, din care reiese ca nici acum nu i s-a ejaculat fierea , in ciuda vezicii biliare anterior extrase..
   Acum sa se spele pe cap cu Tontul, pe post de shampon, iar in loc de balsam sa se dea cu spumele lui Antenescu,
   ca astia doi nu numai ca doar in strachini calca, dar mai sparg cu prastia si vitrina cu portelanuri aduse din China de nepotul matusii Tamara, si-si fac cornete pentru semintze din dosarele varanului Felix.

   luminita

   26/11/2011 at 2:29 pm

 12. Hooooopa!
  Postare noua!
  dati refresh! 😆

  luminita

  26/11/2011 at 3:22 pm


Comentariile sunt închise.