Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită: 21 Noiembrie – “Toată Europa intră în austeritate”

Bună dimineata intr-o zi de luni. Astazi, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi variabil la deal şi la munte, dar cu înnorări în zonele joase, mai ales din sudul şi estul ţării. Îndeosebi dimineaţa şi noaptea, cu precădere în regiunile extracarpatice, local va fi ceaţă, asociată izolat cu burniţă sau fulguială. Vântul va sufla în general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 şi 8 grade, iar cele minime între -8 şi 2 grade, mai scăzute în depresiuni.

La Bucureşti, vremea va fi rece. Cerul va prezenta înnorări, iar dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Vântul va sufla slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 5 grade, iar cea minimă va fi de -4…-2 grade. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3564 RON; 1 USD = 3. 2348 RON; 1 EURO = 1. 3467 USD; Francul elvetian 3. 5079 RON. Gramul de aur 182.6572 RON.

Toată Europa intră în austeritate. Guvernul Boc trebuie să revină cu un buget credibil pe 2012 şi cu un deficit spre zero pentru a nu reintra într-un derapaj economic. Ungaria a cerut ajutorul FMI Polonia taie din cheltuieli Italia trebuie să se ajusteze dramatic Presiunea pentru asigurarea finanţării statului, dar şi a companiilor, va fi foarte mare. Europa continuă să se con­frunte cu o lipsă de încre­dere în liderii ei politici actuali, iar în lipsa unor măsuri clare şi rapide care să susţină ţările cu probleme, criza, în loc să se oprească, continuă să se extindă şi să inunde tot mai multe ţări. Pe lângă Grecia, Irlanda, Italia, Spania, Portugalia, acum Ungaria este pe lista victimelor şi se pregăteşte Austria. Italia şi Grecia şi-au dat jos primii-miniştri şi au adus tehnocraţi care au cerut chiar şi „binecuvântarea” FMI pen­tru lansarea unor programe dure de austeritate, care vor reduce din nivelul de trai al propriilor locuitori. În cei trei ani de criză datoriile publice ale statelor europene au explodat, iar acum sunt sfâşiate pe pieţe de către investitori. Toţi liderii politici europeni fac acum presiuni asupra BCE să se implice mai mult în salvarea Europei şi să-şi folo­sească banii din postura de creditor de ultimă instanţă. Dincolo de problemele fiecărei ţări, pentru zona centrală şi de est acum au intervenit şi retragerile de finanţări pe care le fac băncile occidentale care s-au instalat în această parte a Europei în ultimul deceniu. În aceste condiţii, băncile din zonă au primit instrucţiuni de la băncile-mamă să-şi găească finanţări pe piaţa locală. În România, de două luni a început o luptă cot la cot între bănci pentru a atrage depozite, dobânzile plătite depăşind 7% la lei şi 4% la euro, cu mult peste ratele de referinţă. România este vulnerabilă la băncile elene, iar dacă finanţatorii austrieci îşi revizuiesc politica, atunci se vor micşora şi liniile de finanţare din această zonă Mai multe in Ziarul Financiar.

Cu ce aşteaptă România auditul Comisiei Europene. Misiunea sosită în ţara noastră va publica un raport preliminar în februarie, un document important pentru că pregăteşte raportul Comisiei Europene pe Justiţie din vară. Pe baza acestuia se va decide ridicarea sau păstrarea MCV şi vom şti ce şanse reale are România de a adera la spaţiul Schengen.

România a pus în aplicare Codul Civil, iar procurorii DNA au fost adesea pe prima pagină a ziarelor, datorită descoperirii unor noi cazuri de corupţie la nivel înalt. Numărul condamnărilor rămâne însă scăzut, procesele încă se amână la nesfârşit, iar Parlamentul pune beţe în roate unor proiecte de reformă şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Timp de o săptămână, membrii misiunii vor discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai CSM, ai DNA, ai ANI, ai oficiilor pentru supravegherea licitaţiilor şi de luptă împotriva spălării banilor, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi vor face o vizită la Iaşi, unde vor sta de vorbă cu reprezentanţii instanţelor locale. După cum preciza şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la începutul acestei luni, este o misiune mai largă decât de obicei, iar raportul preliminar din februarie, care va fi făcut pe baza celor identificate de echipa prezentă la Bucureşti, e important pentru că pregăteşte raportul Comisiei Europene pe Justiţie din vară, care ar putea decide ridicarea sau păstrarea MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare). Romania Libera.

Meciul Geoană – Ponta, la final. Mircea Geoană află mâine ce sancţiune îi vor aplica membrii Comitetului Executiv, pe care a încercat să-i îmbuneze printr-o epistolă. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, s-a plâns, în epistola trimisă „judecătorilor” din Comitetul Executiv (CEX), că nici măcar nu i-au fost comunicate motivele pentru care se cere sancţionarea sa, „o înscenare premeditată, prost concepută”. „Nici până în prezent nu mi-au fost comunicate motivele pentru care se cere sancţionarea mea de către CEX. Întreaga situaţie nu este altceva decât o înscenare premeditată. Prost conceput şi executat şi mai rău, acest exerciţiu s-a transformat într-un grav prejudiciu de imagine şi credibilitate adus PSD”, a susţinut şeful Senatului, în scrisoarea trimisă sâmbătă preşedintelui PSD, Victor Ponta, şi reprezentanţilor CEX, care se vor reuni mâine pentru a da un verdict în cazul său. Judecata va pleca de la sancţiunea de excludere propusă de Comisia de Integritate Morală. Concluzia acestui for este considerată „nestatutară şi ilegală” de Mircea Geoană, care a cerut sancţionarea celor care s-au făcut vinovaţi de încălcarea Statutului PSD. Adevarul.

Boschetarii din Ungaria, paravan pentru mafia petrolului romanesc. Gruparile de criminalitate organizata au identificat metode din ce in ce mai ingenioase pentru a crea aparenta de legalitate pentru operatiunile de tip mafiot cu produse petroliere. Ultima gaselnita este si cea mai spectaculoasa – se folosesc, in circuitul infractional, firme straine „fantoma”, conduse de oameni ai strazii. In urma cu mai putin de 6 luni, procurorii DNA au cerut instantei arestarea unor cunoscute personaje din lumea afacerilor „gri”, Racz Peter Attila si fratii Ion si Stelian Livadariu, acuzati ca au constituit un grup infractional organizat care a fraudat bugetul, prin SC Texas Grup Oyl Slobozia, cu circa 20 de milioane de euro. Grupul s-a folosit de firme „fantoma”, infiintate pe numele „oamenilor strazii” din afara granitelor, pentru a se crea aparenta de legalitate a tranzactiilor mafiote cu produse petroliere, miza fiind incasarea frauduloasa a accizelor cuvenite bugetului de stat. Procurorii DNA au descoperit că gruparea infracţională de la Texas Grup Oyl a cumpărat cantităţi impresionante de motorină euro 5, fără a plăti accizele, mulţumită autorizaţiei de antrepozit fiscal. De aici, motorina Euro 5 a plecat către benzinării din judeţele Botoşani, Sibiu şi Brăila. Furnizorul de pe documente nu a fost Texas Grup Oyl, ci patru firme „fantomă”. Astfel că automobiliştii au plătit la pompă acciza şi TVA aferent, dar banii nu au ajuns la buget, ci în buzunarele mafiei. EVZ.

Harta celor mai importante companii IT din România. Locurile fierbinţi pentru investiţiile viitorului. Piaţa IT din România a scăzut în 2010 cu circa 2,6%, la 831 de milioane de euro, potrivit estimărilor companiei de consultanţă PRM Research, însă analiştii sunt de părere că perspectivele sunt favorabile. Astfel, PRM estimează o creştere de 5,5% pentru anul în curs. Din soldul total al investiţiilor străine în România (52,5 miliarde de euro), circa 5,2% (peste trei miliarde de euro) au fost atrase, din ’90 până azi, de sectorul IT&C, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În urma deciziei companiei finlandeze Nokia de a închide fabrica de la Jucu (judeţul Cluj), guvernul a promis că va umple „golul” cu noi investiţii străine în domeniu. În acest sens, au fost vehiculate nume precum Huawei, Ericsson, Dell, ZTE sau Oracle, însă confirmările oficiale întârzie să apară.   De asemenea, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a precizat că statul lucrează la o schemă de ajutor care i-ar putea convinge pe giganţii IT să opteze pentru ţara noastră, prin oferirea unor facilităţi atractive. „Nu este vorba despre ajutor financiar, ci de o serie de facilităţi acordate investitorilor în ceea ce priveşte impozitele şi taxele care să fie plătite în funcţie de numărul de salariaţi”, a declarat pentru gândul ministrul Vreme. Gandul.

Tupeul lui Bittner de 10 milioane euro. Dupa ce a incercat recent sa-si lichideze o parte din afacerile pe care le are in Delta, Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier Adrian Nastase, cere acum despagubiri imense statului. Conducerea Rezervatiei „Biosfera Delta Dunarii” considera demersul o presiune pentru a rezolva un conflict funciar privind plaja Gura Portitei. Controversatul om de afaceri Alexandru Bittner, dupa ce a incercat, fara succes, sa vanda o parte din afacerile din Delta, s-a razgandit si se repliaza cerand despagubiri de la statul roman. Firma Piscicola Tour Jurilovca, detinuta de Bittner, cunoscut ca un apropiat al fostului premier Adrian Nastase, a deschis un proces impotriva Ministerului Mediului si Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru recuperarea a 10 milioane euro, suma pe care pretinde ca ar fi pierdut-o din cauza acestor institutii care i-au anulat contractul de concesionare a lacurilor Razelm si Sinoe si a portiunii adiacente a Marii Negre din Rezervatie, aproximativ 100.000 de hectare. Romania Libera.

Învaţă opoziţia din lecţia ungară? După ce au vorbit despre „eliberarea” Ungariei de FMI, politicienii de la Budapesta s-au răzgândit. În mod similar, politicienii români care lăudau în 2010 „curajul” Ungariei admit acum că a fost „o greşeală imensă” suspendarea acordului cu FMI şi UE.   „După ce actualul acord stand-by va expira în octombrie, Ungaria nu va mai avea nici o legătură cu instituţia internaţională”, declara în iulie 2010, referindu-se la colaborarea cu FMI, premierul Viktor Orban. „Am considerat mereu înţelegerea cu FMI o moştenire forţată. Nu cred că este normal ca economia Ungariei să nu stea pe propriile picioare. Eliberarea noastră de FMI este un pas înainte către autodeterminarea naţională”, spunea tot şeful Executivului de la Budapesta. Cu promptitudine, unii reprezentanţi ai opoziţiei dâmboviţene au salutat atunci decizia Ungariei şi au susţinut că România ar trebui să procedeze la fel şi să iasă dintr-un acord catalogat drept „sinucidere naţională”. „Admir poziţia unor ţări care au zis: «Stimaţi oameni de la FMI, noi ne descurcăm mai bine fără voi». Boala crizei mondiale este ca gripa aviară, se învârte peste tot în lume. Dacă alte ţări au trecut mai uşor, ţări ca România îşi accentuează boala, umblăm în pielea goală”, declara, la sfârşitul lunii iulie 2010, liderul PSD, Victor Ponta. „Nu am nici o încredere în expertiza FMI în ce priveşte România. A dovedit într-un an şi jumătate că nu poate să prevadă nici până la lungul nasului”, spunea în aceeaşi perioadă fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian (PNL), în timp ce omul de afaceri liberal Dinu Patriciu arăta că românii trebuie să identifice, „ca şi alţii înaintea noastră, o metodă rapidă, astfel încât să îi trimitem acasă” pe reprezentanţii FMI, deoarece „nu ştiu nimic despre economia românească”. Acum, când forintul a ajuns la un minim istoric faţă de euro, au crescut puternic costurile la care se finanţează statul şi pare doar o chestiune de timp până când agenţiile de rating vor retrograda Ungaria la categoria „junk”, politicienii de la Budapesta se întorc spre FMI. Au fost deja anunţate FMI şi CE despre intenţiile guvernului ungar, iar discuţiile ar putea începe înainte de Crăciun, urmând ca ele să se încheie în ianuarie sau februarie 2012. Romania Libera.

Am pierdut de tot trei miliarde de euro. Romania va putea tranzactiona din nou, din februarie 2012, surplusul de certificate de emisii, insa problema este ca nu mai are cine sa le cumpere. Comitetul de Conformare la Protocolul de la Kyoto a decis, la finele lunii august, sa suspende dreptul Romaniei de a-si valorifica surplusul de emisii de dioxid de carbon, deoarece sistemul de monitorizare si raportare a emisiilor nu era conform cu cerintele Comitetului. Romania are un surplus de 300 de milioane de certificate, pentru ca a poluat mai putin decat prevazuse in momentul incheierii Protocolului de la Kyoto, in 1997. Aceasta deoarece multe intreprinderi industriale mari s-au inchis in tot acest timp. Expertii romani au finalizat studiile cerute de Comitetul de Conformare si le-au prezentat zilele trecute in cadrul unei reuniuni de la Bonn. „Cel mai tarziu in februarie, interdictia Romaniei de a vinde surplusul de certificate va fi ridicata. Acesta este un termen realist”, a declarat Mircea Cotosman, consilier al ministrului Economiei. Adevarul.

Pe Politeia Europeana puteti citi: 21 Noiembrie 2011 – „ Ungaria îngenuncheată de pieţe “

Titluri: Bursele Internationale 18-20 Noiembrie 2011; Europa merge din nou pe calea austerităţii ca măsură disperată în faţa unei crize care ameninţă acum şi Estul; Criza face o noua victima: Infrangere majora a socialistilor la alegerile generale din Spania; Îngenuncheată de pieţe, Ungaria se grăbeşte să intre sub scutul FMI; Berlusconi, dispus să accepte guvernul Monti doar până în 2013; Ce proiecte faraonice au dus Spania la sapă de lemn.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

21/11/2011 la 8:16 am

110 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. O zi buna tuturor.
  Pierdem bani pe toate fronturile. Pierdem fonduri UE pana si pe mana bulgarilor la Calafat-Vidin. Iar asta-i cea mai „faina” chestie: se imbogatesc niste gunoaie acum impovarand cu datorii generatiile viitoare – „Pentru un credit de 100 de milioane de euro Primaria Sectorului 4 a angajat servicii de consultanta de 2 milioane de euro” (in Gandul)

  Sare'n Ochi

  21/11/2011 at 8:26 am

 2. Motivul real al mazilirii lui Geonel – executarea silita a PSD.

  oops (link 2009).

  BC: Deci, Cătăline, începe o campanie anti-Băsescu şi anti-Geoană. O să spui, bine, de ce anti-Geoană? De ce? Geoană ştie că n-are nicio şansă şi atunci toţi banii pe care i-a stråns, şi a stråns cåteva ZECI DE MILIOANE, îi duce la soacră-sa. N-ai văzut aşa ceva. Bătråne, n-a plătit NICAIERI PE NIMENI!!!
  CM: De ce?
  BC: Păi dacă tot pierde.
  CM: Păi şi nu ţipă lumea, băi, banii, ţi-am dat banii, ce faci?

  BC: E un fenomen! Să **** cel mai mare partid comunist, cel mai mare partid din Romånia, care-i partidul comunist, numai pentru bani. În condiţiile-n care-ai stråns, Cătăline… Lasă-mă-n **** mea! Deci ai våndut locurile-n parlament!… Aici la stånga?
  CM: Da, încolo…

  John Galt

  21/11/2011 at 8:29 am

  • Ar fi interesant sa vedem niste articole despre directorii deconcentratelor si cum isi dau acestia demisiile din PSD pe banda rulanta. Pentru ca asta e adevaratul motiv pentru care nu mai intra acum bani in visteria lor.

   Chiar credea cineva ca directorul Eximbank incaseaza 30.000 de euro? Mai mult de jumatate mergeau la partid – asta era motivul pentru care a fost pus in acea pozitie de la bun inceput. Absolut toti directorasii de agentii de prin tara faceau la fel.

   Faptul ca imediat dupa pierderea alegerilor au sa apara zeci de anunturi cu apartamente ANL la vanzare (vezi directorasii de care ziceam mai sus) ar trebui sa va spuna foarte clar ca NU a mai intrat nici un banut, ca robinetul s-a inchis definitiv (cauza principala fiind Videanu).

   Acelasi poveste cred ca se intampla si in PNL.

   🙂

   John Galt

   21/11/2011 at 8:31 am

   • salut!

    Baietii au cotizat la Geoana, insa Geoana i-a salutat din mers, pe cind iesea cu Mihaela dragostea mea de mina de pe scena istoriei, unde topaise citeva minute. Avea si el dreptul la 15 minute de glorie…

    Cetatean

    21/11/2011 at 9:19 am

 3. Buna dimineata,
  „Grele” subiecte, Theophyle! Nici nu pot sa le ierarhizez. Jaful din tara este incomensurabil si nebanuit. Am vazut aseara la Protv, la „Romania te iubesc”, cati bani se fura numai in operatiunea de reabilitare a scolilor si toti se fac ca nu vad. Cei pusi sa supravegheze sunt total incompetenti sau „co-interesati”. De semenea am vazut dezastrul de la supravegherea activitatilor nucleare, se pare ca CNCAN este in ograda UDMR dupa numele cucoanei care il conduce, de o nepasare si incompetenta crase, dupa cum a vorbit.
  Cat despre opozitie, sunt niste idioti cu totii. Cum sa vada ca Ungaria a gafat cu FMI-ul? De fapt vad, dar nu o sa recunoasca in veci. Nu invata nimic din lectiile trecutului si prezentului, ei au o singura grija: suspendarea presedintelui, problema cu ramificatii mult mai adanci , dupa cum se vede din articolul Ioanei Ene:
  http://www.ziare.com/basescu/suspendare-basescu/suspendarea-presedintelui-un-joc-de-imagine-iresponsabil-1134957

  cedric

  21/11/2011 at 8:38 am

 4. Salutare! 🙂

  Articolul Ioanei Ene preia, fara a cita sursa, postarile comentatorilor de pe blogul asta, referitoare la amendamentul Sova si suspendare. Zilele trecute s-a dezbatut aici si aceasta problema.

  Semnalez nu pentru a critica, pentru ca nu trebuie citata sursa cind faptele sunt de la sine evidente, ci pentru a arata ca Ioane Ene se informeaza la surse obiective 😆

  Nu e prima data cind vad in articolu lei ecouri ale dezbaterilor de aici, insa acum am hotarit sa le semnalez.

  Exemplu: ” Pe de alta parte, exista o decizie a CCR, care statueaza ca nu constituie temei de suspendare simplele declaratii prin care presedintele isi exprima puncte de vedere. Traian Basescu nu a semnat niciun act contrar vreunei decizii CCR. Iar opiniile, gresite sau nu, nu-i pot fi ingradite. Pentru ele raspunde politic. Si daca tot vorbim despre importanta hotararilor CCR, pe care Victor Ponta le apara cu pieptul gol, de ce nu acorda aceeasi valoare sacrosanta si hotararii CCR care se refera la consecintele declaratiilor presedintelui?”.

  Vineri sau simbata atit @Aha cit si eu am citat din avizul consultativ nr. 1 al CCR, comentind ca Presedintele are voie sa faca declaratii politice si ca ele nu poit fi temei de suspendare.

  Si inca: „Asadar, temei pentru suspendare nu exista, dar nici in 2007 n-a existat. De atunci insa s-a schimbat insa rolul CCR in procedura de suspendare si avizul Curtii, nu mai este, potrivit unor juristi, consultativ”.

  Si despre amendamentul Sova s-a discutat, mai ales ca era in legatura cu marile competente ale conferentiarului Sova.

  Dovada (mai era nevoie?) ca aici, pe blogul lasilor anonimi care refuza invitatile lui Danilet la un suc sau o bere, se discuta serios, nu doar despre cum sa subminam independenta Justitiei : mrgreen:

  Cetatean

  21/11/2011 at 9:17 am

 5. http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-10748616-iccj-judeca-recursul-lui-sorin-apostu-decizia-arestare-preventiva.htm

  Apostu in fata Sandeilor. Va fi interesant de vazut. La cum suna rechizitoriul, ar trebui sa il tina in arest, insa cu Sandeii nu stii niciodata. Ei sunt totalmente independenti in exercitarea fiunctiei lor, doar au jurat sa se supuna Constitutiei si legilor (de la Danilet citire), si nu raspund decit in fata ordinelor lui Voicu.

  Cetatean

  21/11/2011 at 9:22 am

 6. A propos de Voicu, Sandei si Geoana:

  „Astfel, pe 6 septembrie 2006, Maria (Lili) Schutz îl înştiinţa prin SMS pe Mircea Geoană că a fost chemată la DNA Oradea, că înaintea ei mai fusese chemat şi fostul şef al ADS Corneliu Popa, pe care procurorii îl suspectau că ar fi ajutat-o pe Maria (Lili) Schutz să păgubească agenţia pe care o conducea. În replică, fostul lider PSD i-a transmis lui Schutz să vină la Bucureşti. A doua zi, Mircea Geoană a sunat-o pe „Lili”, aşa cum i se adresa în particular acesteia, spunându-i textual: „Te rog să îţi notezi un număr de telefon… O secundă, ca să-l scot din memorie… Domnul general Voicu Cătălin. (…) Sună-l acum, te întâlneşti cu el şi te ajută cu ce ai nevoie„. Săptămâna trecută, pe 29 aprilie, la ieşirea din sediul central al DNA, unde a fost audiată ca martor în actualul dosar „Voicu”, Maria Schutz a negat că Mircea Geoană i-ar fi intermediat o întâlnire cu senatorul Cătălin Voicu. La fel a făcut şi fostul lider al PSD în intervenţiile sale publice de până acum”.

  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/geoana-a-intermediat-legatura-suta-voicu-185628.html

  Voicu, stenograme:

  „Voicu Cătălin:Băga-mi-aş p..a în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj. Şuta aia cu serele, cu tot… Păi, şefa doamna Cristea de la Dâmboviţa, la fel şi nu-ţi mai dau nume, că nu-i frumos. Mulţi! Dom’ne, i-am rezolvat pe toţi, dom’ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie, alţii le-a dat 10 ani, unul dintre avocaţi zice: “Dom’ne, nu-i e ruşine, dom’ne?” “Dom’ne, zic, asta a fost!” (…)
  Voicu Cătălin: … asta, să ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, ş-atunci … se duce la negociere, vreau Internele. Dacă nu mă duc la Interne, da…
  Mazăre Alexandru: Eu am vorbit cu Radu…
  Voicu Cătălin: Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura României, ai toată Justiţia în mana, ai toată Curtea…

  In timpul asta, Danilet and Co. isi spunea, uitindu-se in oglinda in fiecare dimineata: „Mama, ce judecatori independenti si reformisti are tara asta, si eu vreau sa fiu aparatorul independentei lor!”.

  Cetatean

  21/11/2011 at 9:27 am

 7. Bonus, tot Voicu, dedesubturile Ministerului de Interne si caschetele politistilor in fata Cotroceniului:

  „Da, am Poliţia, vreau să-l arestez pe Onţanu, vreau să-i fac dosare lu’ Oprea, credeam că poate vine de la … de la … de jos dosaru’, sus merge şnur! Pentru că eu sunt singuru’ personaj care am tot… toată cane… conexiunea în mână, şi-ai văzut că Procuratura, în Justiţie şi…
  Mazăre Alexandru: Am o întrebare ca să înţeleg…
  Voicu Cătălin: Da.
  Mazăre Alexandru: Sunteţi cu Vanghelie, da?
  Voicu Cătălin: Da. (…) Colegule, ascultă ce-ţi spun! Dacă mă duc acolo, în trei ani de zile pot face toată reţeaua din România! Acu’, dacă pierdem alegerile, reţeaua e în funcţiune. Eu acuma am … (neinteligibil) … da’ greu. Până acum n-am … (neinteligibil) … ministeru’ ăsta … (neinteligibil) … înţelegi? Ai reţea, rezişti ca să facem gherila urbană… (…)”.

  Traducere: acuma reteaua e inca in functiune. Eu pina acum am rezistat, dar greu. Pina acum n-am fost alungat din ministerul asta, intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana, contam pe oamenii nostri care sa se activeze la momentul oportun, sa declansam o spirala a violentei care sa fie speculata politic. Iesi afara, javra ordinara!

  Cetatean

  21/11/2011 at 9:31 am

  • Faci bine ca ne reamintesti toate mizeriile astea. Intrebarea e: la ce bun? se mai aude ceva de dosarul Voicu &Co? Mie, cel putin, mi se adanceste sentimentul de neputinta, de inutilitate a tuturor eforturilor de dezvaluiri, rationamente logice, apel la legalitate etc.
   In legatura cu articolul Ioanei Ene, ai dreptate, e inspirat din discutiile de aici dar eu, cel putin, nu ma gandisem la legatura cu santajarea UDMR, interesul lui Frunda de a ajunge al doilea om in stat.

   cedric

   21/11/2011 at 9:51 am

 8. da, asa este. Articolul are ecourile din dezbaterile de aici doar in prima parte. Ce urmeaza, e contributia autoarei.

  Cit despre Voicu, dupa cum sti, Pandrea a aranjat si in ultima sa sedinta la care a participat (venind special din concediu pentru asta!) l-a lasat liber. Fondul insa se judeca in continuare, martorii sensibili au fost audiati cit Voicu era in arest. Nu stiu la ce complet e, pentru ca la ICCJ, Sectia Penala, e haos tare, sectia are foarte foarte putini oameni (din motive care tin exclusiv de CSM, si nu Legislativ, cum se vaita Danilet).

  Cetatean

  21/11/2011 at 9:54 am

 9. neata,
  interesante teme…………dar vorba lui @cedric, se vor rezolva, oare, vreodata?
  infractorii se plimba liberi, scriu pe bloguri, sint in parlament

  skorpion

  21/11/2011 at 10:03 am

 10. Buna ziua:)
  EvZ toaca fideluta la PSD si mai ales argumentat. Se readuce in centrul atentiei mizeria din PSD si scandalurile care au fost ascunse ptr. a se asterne praful si implicit uitarea – de pilda sex cu prostituate de lux :mrgreen:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cu-cine-vrea-ponta-sa-reformeze-psd-954693.html

  mar

  21/11/2011 at 10:19 am

 11. sa nu uitam ca pe Banicioiu fetele alea care concurau la miss l-au refuzat, de scirbos ce era :mrgreen:

  Cetatean

  21/11/2011 at 10:27 am

 12. Ziua buna . 🙂
  ENEL mai taie curentul si pe la noi pt . lucrari urgente si asa ne odihnim si noi . 🙂 (noroc ca mini generatorul de curent din garaj lucreaza bine alimentind lumina pe lingouri dar si pc ) 🙂
  NOTA . Taiere de energie anuntata din timp cu manifeste lipite pe toate gardurile si toti stilpii . 🙂

  Daca toata UE intre in austeritate , anticamera recesiunii 😦 cum de nenea Boc face buget pe 2012 optimist cu crestere PIB de cel putin 1, 5 % dar mai sigur cu 2 % crestere ? Dinsul sau doamna Vass nu privesc afara pe „geamul” care permite vederea situatiei internationale , cu specific pe cea europeana ? 😆

  Ștefan A.

  21/11/2011 at 11:10 am

  • Buna 🙂
   Tu nu tb sa te plangi ptr. ca a aparut poza la jurnal 😀
   PS. la noi cand se intrerupe curentul, chiar si programat, se anunta pe „surse” si pe site-ul lor :mrgreen:
   http://www.evz.ro/detalii/stiri/cine-sunt-bogatii-lumii-si-cum-isi-sporesc-averile-954564.html

   mar

   21/11/2011 at 11:16 am

   • 😆 😆

    Ștefan A.

    21/11/2011 at 11:19 am

  • I-a cam dat peste cap agricultura anul asta :D.
   Datorita cresterii PIB peste asteptari, crestere datorata in primul rand agriculturii NEFISCALIZATE, PIB-ul de anul viitor se va raporta la PIB-ul de anul asta. Stabilind bugetul pe date asa de optimiste se face o greseala, dupa parerea mea, intrucat veniturile la buget de anul asta nu tin cont prea mult de productia agricola record. In schimb va tine cont bugetul de la anul!
   Daca anul agricol va fi unul normal (nu mai zic de vreo seceta sau inundatii) contributia agriculturii in PIB va fi mai mica cu cel putin 1% iar cresterea preconizata va trebui sa fie mult mai mare in celelate sectoare ale economiei (3%). Daca se va intampla asta vor fi mult mai multi bani la buget fata de anul asta. Dar daca nu se va intampla, tinand cont de ce cred toate celelate state europene?
   Solutia tot „dictatoru” o daduse: un buget realist cu deficit care sa tinda catre zero. Dar cine sa-l asculte?

   ribelalu`

   21/11/2011 at 12:09 pm

   • partea nefiscalizata nu intra in PIB nici acum nici la anul. Nu are cum!

    cinic

    21/11/2011 at 7:01 pm

 13. Stefane, era 3,5%, a fost redusa la 1,9% si cred ca in final va fi 1,5%. Europa abia acum face ce faceam noi in 2010, atac la salarii, pensii si functionarime. La noi a fost frina brusca tare, fara aia eram in plop. Las ca nici acum nu suntem inca pe drum, avem o roata in afara, insa macar nu avem directia spre zid.

  Cetatean

  21/11/2011 at 11:12 am

  • Salut cetatean
   „variantele” pe strada sint doua . Zid in dreapta si prapastie in stinga . De vazut pe ce parte e roata afara . 😆

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 11:18 am

   • Buna dimineata!
    Cu zidul pe dreapta si prapastia pe stanga, de baza sunt rotile din dreapta! :))
    Ar trebui sa „cascadorim” pe ele pana dam de un carosabil mai sigur.
    Iar drumul sa faca o curba sanatoasa.
    Evident, la dreapta! :))

    Mih

    21/11/2011 at 11:28 am

 14. pe partea cu fetite dulci pe care la iau in caruta Banicioiu si Negoita 😆

  Cetatean

  21/11/2011 at 11:28 am

 15. Conform rapoartelor oficiale ( http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=28&l2=39&l3=45 ) datoriile PSD+PC din 2009 se ridica undeva pe la 2 milioane de euro. Exista vreo explicatie la declaratia lui Ponta : „”Am facut un audit dupa ce am preluat conducerea PSD – extern -, a rezultat ca – dincolo de ce am platit si acum nu avem datorii catre RA-APPS pentru sediu, catre utilitati, catre Partidul Socialistilor Europeni – au ramas din campania din 2009 datorii private catre firme private foarte mari, de cinci-sase milioane de euro. Saptamana aceasta a inceput executarea silita pentru una dintre ele”, a spus Ponta la Pro TV” ?
  Sau diferenta de 3-4 milioane de euro n-a fost prinsa in raportarea oficiala cumva?

  Twisted

  21/11/2011 at 11:31 am

  • Salut Twisted
   Cum pot sa apara in un partid ( in cazul nostru PSD) datorii private catre firme private ?
   Ce e partidul asta , o societate care da garantii pentru a imprumuta membri si plateste in locul lor ?

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 11:37 am

   • Pai, Nea Caisa, sef PSD de pe undeva, se duce si tipareste afise pentru el la alegerile parlamentare, dar cere factura de la tipografie in numele PSD. Cred ca asa se pot aduna datoriile alea neraportate. Altfel ar insemna ca Ponta si trezorierul PSD in 2009 au facut uz de fals in declaratii oficiale.

    Twisted

    21/11/2011 at 11:49 am

    • Eu nu inteleg un lucru: atata timp cat Presedintele nu trebuie sa fie membru al unui partid politic, de ce campania lui electorala se face de catre partide? Sa-si faca domnule o fundatie sa stranga bani si sa-si faca campanie, iar partidele doar sa-l sprijine cu logistica: lipit afise, facut mitinguri samd.
     Cum dracu sa verifice cineva fondurile cand se strang bani in 10.000 de conturi in fiecare localitate din tara. Pentru alegerile presdintelui ar trebui un singur cont.
     Eu nu cred ca Geoana, personal, a dat comanda de afise cu chipul lui si al diferitilor primari PSD de fiecare data in parte. au facut trepadusii locali ai PSD asta. Si acum cum sa-i puna in carca toate astea omului? Si-o fi tras si el bani, in conturile soacra-si cum spun unii, dar nu toata datoria PSD pentru campania din 2009 i se poate pune in carca lui Geoana.
     In alta ordine de idei Ponta vrea sa ma faca sa cred ca TOATA datoria este din 2009 si nimic din 2008 cand a ajuns el parlamentar? Astia sunt datori din 1991, de cand s-a separat Iliescu de Roman, si nu se vor achita niciodata.

     ribelalu`

     21/11/2011 at 12:19 pm

  • E PENAL. Daca datoria intre 01.01.2009 si febr 2010 (descalecarea lui Ponta) este de 5-6 mil. euro, contabilizate (Ponta dixit) la campania prezidentiala a lui Geoana, atunci declaratia OFICIALA si SCRISA depusa de PSD la Autoritatea Electorala centrala (vreo 800.000 euro) e un FALS. si e penal!!!! in fata a TREI minciuni inlantuite care se sustin cu fapte/documente si care nu?????

   cinic

   21/11/2011 at 7:05 pm

 16. Dancu scoate rahatul la suprafata si bine face. Iliescu crapa, caci punerea reflectoarelor pe el nu ii convine. Dancu precipita lucrurile spre o dezbatere la suprafata a rolului lui Iliescu, facindu-i un imens serviciu lui Ponta:

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10749402-vasile-dancu-nu-normal-ion-iliescu-poarte-presedinte-executiv-psd.htm

  „Nu se poate ca toate deciziile strategice ale unui partid sa fie legate de poftele unor fosti presedinti”, a declarat la RFI fostul ministru PSD al Informatiilor Publice, Vasile Dancu. El il acuza pe presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, de faptul ca se poarta ca si cum ar fi presedintele executiv al formatiunii”.

  Excelent spus, era si timpul ca cineva sa arata ca in PSD deciziile strategice le ia Iliescu si restul ca turma dupa el.

  Cetatean

  21/11/2011 at 11:37 am

  • De o gramada de timp se scrie pe acest blog ca Ponta si Crin sint niste marionete puse acolo pentru a permite altora sa gestioneze in libertate puterea din partide .
   Nu sintem de la RSI dar pricepem ceva din meandrele oculte a politicii miortice . 😆

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 11:43 am

   • SRI nu RSI . 😦

    Ștefan A.

    21/11/2011 at 11:43 am

    • 😆 Stefan, stii tu ce stii 😛

     mar

     21/11/2011 at 11:46 am

 17. S-au „incaierat pe bani”, este bine ca asa se descopera mizeria ascunsa in unghere 😆 – „Mircea Geoană îi recomandă lui Victor Ponta să caute datoriile social-democraţilor în buzunarele lui Miron Mitrea, Liviu Dragnea sau Viorel Hrebenciuc”.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/geoana-il-trimite-pe-ponta-sa-caute-datoriile-partidului-la-hrebenciuc-mitrea-si-dragnea-245384.html

  mar

  21/11/2011 at 11:58 am

 18. Trezorierul de la PSD s-a uschit la UNPR :mrgreen:

  Cetatean

  21/11/2011 at 11:59 am

  • citizen, felicitari. Intr-adevar acest domn Roibu este ASUL DE PICA din mana UNPR. Tot ce a orbi a fost conspectat cu grija („pac la Razboiul”).

   cinic

   21/11/2011 at 7:08 pm

 19. Sa ma iertati dar gasesc mereu dovezi reale privind prostia umana . 🙂

  http://www.adevarul.ro/life/viata/Injectie_cu_ciment_pentru_un_posterior_perfect_0_594540930.html

  Doua probleme 🙂
  1- Cind merge la mare , nu o trage curu jos spre fundul apei ? 😆
  2- Medicul trebuia sa se cheme Anton . Face rima cu ” care toarna in cur beton ” 😆
  Theophyle 🙂 ai un pic de indulgenta dar prea e mare gradina Domnului . 😆 😆

  Ștefan A.

  21/11/2011 at 12:04 pm

 20. mi-e rau, mai bine lua cu banii aia jde hamburgheri si ii minca pe saturate, isi facea fundul cit banita imediat 😉

  Cetatean

  21/11/2011 at 12:08 pm

 21. Zvon: şefii Uniunii Social Liberale au decis în şedinţa de azi să înceapă demararea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Juriştii USL vor inventaria încălcările Constituţiei comise în timp de preşedinte. În paralel se va lucra la construcţia unei majorităţi parlamentare capabile să ducă la bun sfârşit acest lucru.

  Cetatean

  21/11/2011 at 12:09 pm

  • DA, declara Crin Antonescu in conferinta de presa ca asa au hotarit. Vor consulta si masele largi!
   Cauta argumente de tot felul, nemernicii.

   cedric

   21/11/2011 at 12:13 pm

  • Ce ma bucur :D…vor ajunge astia la 30% in ritmul asta :))

   P.S. nu e zvon, e certitudine…vorbesc Lolek si Bolek chiar acum.

   ribelalu`

   21/11/2011 at 12:20 pm

 22. alt zvon: liberalii sunt impartiti:

  http://www.realitatea.net/ne_888547.html

  Cetatean

  21/11/2011 at 12:11 pm

 23. Il lasara pe Antonescu sa vorbeasca. pt. ca el stie cel mai bine sa imbrace nimicul in vorbe stufoase.

  cedric

  21/11/2011 at 12:14 pm

 24. Daca nu-l pun pe Felix presedinte al comisiei , n-au nici o sansa!!

  cedric

  21/11/2011 at 12:15 pm

  • Voicu va fi presedintele comisiei.

   Cetatean

   21/11/2011 at 12:16 pm

   • Voicu sau Voiculescu??

    cedric

    21/11/2011 at 12:19 pm

    • Catalin Voicu.

     Cetatean

     21/11/2011 at 12:20 pm

     • Ai o imaginatie nemaipomenita. Ti-ar putea folosi USL ideile fara sa-ti plateasca drepturi de autor. Ar trebui sa ti le brevatam ca sa scapi de pericol.

      cedric

      21/11/2011 at 12:23 pm

 25. ma mir, e prea dimineata, cum naiba nu doarme?

  Cetatean

  21/11/2011 at 12:15 pm

 26. Buna de dimi´dragii mei. 🙂

  Dupa obisnuitul tour du propriéte, 🙂 vin acasa ca sa va dau cu pasta de copy una si alta: 🙂

  _______
  lasati vrajeala cu suspendarea. datorita senatorului PSD Sova, hoatararea Curtii Constitutionale nu mai e consultativa, este obligatorie. si la aia nu mai merge vrajeala cu incalcarea Constitutiei. trebuie o incalcare zdravana (tradare de exemplu) sa poata fi suspendat.
  in 2007 pentru ce au incercat sa-l suspende? mai stie cineva? mai stie dracu…asa de importante au fost motivele…

  x
  2011-11-20 21:52:52

  @x

  Vezi daca iti dai cu parerea aiurea? Procedura constitutionala stabilita prin art 92. e neschimbata. Parlamentul suspenda presedintele dupa ce “consulta” CC. (de aici caracterul consultativ al avizului) Amendamentul Sova presupune doar ca CC poate fi sesizata pentru a judeca constitutionalitatea nu numai a legilor date de parlament ci (asta e noutatea) si a hotararilor acestuia, asta incluzand o eventuala suspendare. Insa nu este acelasi lucru. CC nu poate sa anuleze suspendarea daca considera MOTIVELE ca fiind neintemeiate ci doar daca PROCEDURA parlamentara impusa de constitutie nu a fost respectata (votul n-a fost corect, presedintelui nu i sa permis sa se justifice in fata camerelor reunite asa cum are dreptul etc.).

  momo
  __________

  Vezi Cetatean, cam asa se sadeste nesiguranta. Cineva spune de ce nu poate fi suspendat si altcineva baga batul prin gard si spune ca ba da, se poate, daca”procedura”…Asa se face ca bietul roman fara chef de scotocire, citeste si se blambeceste de-a binelea.

  ina eyre

  21/11/2011 at 12:19 pm

  • x ? :)) stiu eu cine e x :))… X asta, aici de fata nefiind mort, a raspuns individei aleia la postarile 20-21, bineinteles preluand material la greu din ce a invatat de la @ cetatean. caruia ii multumesc ;). sper sa nu se supere ca argumentele dumnealui au ajuns sa-l combata in primul rand pe „marele” Cristian Teodorescu pe VaxPublica

   ribelalu`

   21/11/2011 at 12:26 pm

   • 🙂 🙂 🙂 Ma gindisem eu ca unul dintre ai nostri a scris: prea suna familiar.

    Eh, „marele” C. Teodorescu! Undeva, pe la mijlocul aspiratiilor teodoresciene, Basescu n-a mai avut vreun consulat disponibil. De-aia citim ce citim de la noul CT, this time red reloaded.
    Uff, ce rea sunt!! 🙂

    Chestiunea e, citi momolani exista printre consiglierii pesedisti?

    ina eyre

    21/11/2011 at 12:37 pm

 27. La b1 il aud pe Bogdan Chirieac zicand aceeai chestie : UDMR ul tentat de USL cu postul de presedinte al senatului si, implicit, de presedinte interimar al Romaniei. Candidati: MArko Bela sau Frunda.

  cedric

  21/11/2011 at 12:26 pm

 28. Rahar cu apa rece, @ina.

  La vremea respectiva, am tot explicat cu Mister B. ca CCR poate opri procedura, gratie amandamentului Sova, intrucit suspendarea are loc printr-o Horarire Parlamentului, iar gratie amendamentului Sova, orice tip de Horarire este atacabila la CCR, nu doar procedural (asta e argumenrul lui Sova, s-a zbatut sa il tot acredteze), ci pe fondul problemei

  Dovada? Decizia 53/2011 a CCR, prin care cei trei Sandei validati prin Hotarire de Parlament (Lupascu, Barbulescu, Chiujdea) pentru un al doilea mandat de CSM au fost respinsi, pentru ca Hotarirea de Parlament, desi corecta procedural, incalca Constitutia pe fond.

  Argumentatia Curtii:

  „Curtea Constitutionala este o autoritate independenta de toate celelalte autoritati publice sau puteri, care isi gaseste reglementarea in cuprinsul Legii fundamentale, avand ca scop garantarea suprematiei acesteia.

  Prevederile constitutionale ale art. 146 lit. l) stabilesc ca instanta constitutionala indeplineste si alte atributii prevazute de legea sa organica. In sensul acestor prevederi constitutionale au fost completate dispozitiile art. 27 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, stabilindu-se o noua competenta, anume controlul constitutionalitatii hotararilor Plenului Camerei Deputatilor, hotararilor Plenului Senatului si hotararilor Plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului [amendamentul Sova].

  Curtea constata ca pot fi supuse controlului de constitutionalitate numai hotararile Parlamentului, adoptate dupa conferirea noii competente, hotarari care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale sau, dupa caz, organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor de rang constitutional.

  In acest sens, Hotararea Plenului Senatului nr. 43 din 22 decembrie 2010 de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii intra sub incidenta dispozitiilor art. 27 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010.

  In temeiul dispozitiilor art. 146 lit. l) din Constitutie, precum si ale art. 1, art. 3 alin. (2), art. 10, 27 si 28 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constitutionala, fiind legal sesizata, este competenta sa se pronunte asupra sesizarii de neconstitutionalitate.

  ….Atat propunerea de validare, cat si validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa se intemeieze pe verificarea prealabila a respectarii procedurilor de alegere, a indeplinirii cerintelor legale pentru ocuparea respectivei demnitati, precum si a interdictiilor si incompatibilitatilor ce pot rezulta fie din statutul personal, fie din alte prevederi legale

  Observam ca CCR a verificat respectarea procedurilor si a cerintelor legale si constitutionale n cazul membrilor alesi ai CSM.

  Care este cerinta constitutionala pentru declansarea suspendarii? Ca presedintele sa fi incalcat grav Constitutia. CCR va verifica si va constata ca, intrucit nu sunt fapte concrete, in sensul jurisprudentei care vorbeste de faptele ce declanzeaza CJNC, procedura nu indeplineste cerinta constitutionala.

  Cetatean

  21/11/2011 at 12:31 pm

  • Dragul meu, noi stim. Intrebarea era, ce facem cu momolanii, ca ei sunt multi si pe unde nu te astepti. Batul prin gard face daune.

   ina eyre

   21/11/2011 at 12:43 pm

 29. In plus, mai e ceva:

  CCR poate sa nu constate existenta interimatului functiei de presedinte. In 2007, Basescu a sesizat CCR pe aceasta chestie:

  „Prin urmare, domnul Traian Basescu considera ca Parlamentul a hotarat suspendarea sa din functia de Presedinte al Romaniei „fara sa constate existenta acelor fapte grave de incalcare a Constitutiei pentru care Presedintele Romaniei poate fi suspendat in conditiile art. 95 din Constitutie”. In concluzie, solicita ca, in temeiul art. 95 alin. (1), coroborat cu art. 146 lit. g) din Constitutie, sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare [adica inexstenta faptelor care constitutie motivul suspendarii] a sa din functia de Presedinte al Romaniei.

  http://www.dreptonline.ro/legislatie/hotarare_presedinte_interimar_2007.php

  CCR a raspuns:” In ceea ce priveste contestatia formulata de domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei, prin care solicita sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei, Curtea Constitutionala constata ca in cadrul procedurii de constatare a imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei potrivit art. 146 lit. g) din Constitutie nu exista nicio cale de atac. Asadar, Curtea retine ca este inadmisibila contestatia formulata de domnul Traian Basescu, prin care solicita sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei”.

  Atunci nu exista cale de atac, acum exista.

  Eu nu sun ca CCR automat va pri procedura, dar acum exista sanse sa nu o mai scrinteasca precum in 2007. Nu am incredere absouta in CCR, insa sunt conditii diferite decit in 2007 (si alta componenta, si alta legislatie).

  Cetatean

  21/11/2011 at 12:46 pm

  • Pe asta cu neindeplinirea conditiilor n-o stiam. Daca imi aduc bine aminte, pe vremea aia, fiindca pierdusem la suspendare ( cleptocratii pucisera 🙂 ), am abandonat forumurile romanesti si am scris o petitie catre cei 99 de europarlamentari nemti. Era Pöttering mare si a fost singurul care mi-a raspuns personalizat.

   Ehe, ce vremuri palpitante si entuziaste Eram un grup de romani, fiecare cu europarlamentarii din tara de adoptie.
   Azi simt vremurile acelea cu duiosie. Ce naivi eram!

   ina eyre

   21/11/2011 at 1:01 pm

 30. USL-ul e nerusinat si disperat. Sau disperat si nerusinat.
  Ar fi interesant de facut (public) un inventar al motivelor reale care determina declansarea procedurii de suspendare a presedintelui. Pretextul este „exagerat’ de jenant. Iar demagogia, prostia, ura nu explica nici ele chiar totul. Problemele interne ale USL? Teama de Justitie? Stabilitatea Romaniei si semnalele pozitive care vin din exterior? Presiune dinspre Rusia? Teama de alegerile din 2012?

  Mih

  21/11/2011 at 1:03 pm

  • Salut mih
   Ramin fara bani in urma executarilor silite a datoriilor . Un partid fara bani e ca pestele fara apa . Mort si in putrefactie . E unicul motiv dar inconfesabil care impinge USL la declansarea suspendarii .

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 1:17 pm

   • PS . Sa nu credeti ca partidele astea au membrii cotizanti cu sutele de mii . Baza finantarii e facuta de donatii . Si aici e legatura intre coruptie si puterea politica . Sint partide fara mase de membri care platesc constant cotizatile . Partitocratii care au nevoie mereu sa fie la ” butoane” ca altfel mor . Daca adaugati si alegeri cu votul pe lista , conducatorii acestor gasti numite partide au puterea asigurata pe viata . Istoria politica italiana invata . (pentru cine vrea sa invete preventiv 🙂 )

    Ștefan A.

    21/11/2011 at 1:21 pm

 31. buna ziua
  @mih: toate motivele pe care le enumerati sunt valabile si mai sunt sai altele dar eu cred ca unul singur este esential: foameeeeeeeeeeeeeea;n-au mai furat consistent din 2008;cred ca dragnea si-a terminat banii de la saltea,patriciu a inchis robinetele si -colac peste pupaza-s-au apucat de treaba si aia de la dna;asta e motivul motivelor

  intamplator

  21/11/2011 at 1:22 pm

  • just intimplator

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 1:30 pm

 32. daca am inteles corect boii aia doi isi sustin argumentatia ca basescu ar fi declarat la radio ca ” n-ar aplica o hotarire a CC referitoare la sesizare usl ca inghetarea pensiilor decisa nu e constitutionala, ca nu sunt bani”
  o chestie de bun simt: daca CC-care din cite stiu eu inca nu s-a pronuntat pe sesizarea dobitocilor-spune ca sesizarea lor nu e valabila si ordonanta aia cu pensiile e constitutionala?
  ce motiv mai au aia?

  intamplator

  21/11/2011 at 1:28 pm

 33. Salut, Stefan, Intamplator!
  Pai, si cum le aduce bani suspendarea? :))
  Mai bine mai vinde Negoita un bloc, doua, Nastase, un termopan, un tablou, Mazare, costumele de parada si Bunicuta „Operele” si pozele cu cerculete…
  O tombola, ceva…:)

  Mih

  21/11/2011 at 1:34 pm

  • simplu: umbla la dna si la procurorul general si ii schimba;baga frica in procurori ,ii ” amorteste” si apoi se reactiveaza reteaua voicu=santaj: vine la tine @ mih sau la mine @intimplator sau la altii, fiscu’ ,sau nus ce organ de control si te ia la tocat;ca sa scapi,cotizezi;amintiti-va de 2001,2,3 cind era obligatoriu pentru garda financiara&altele sa vireze bani la psd

   intamplator

   21/11/2011 at 1:39 pm

   • Adevarat, te trezeai cu ei la usa si cereau incasarile valutare (nenorocirea de OG18) dupa care „incepea dansul”. Numai ca si atunci ca si acum oamenii corecti pot sa se lupte cu „baietii”, toaca ei la tine dar si tu la ei 👿

    mar

    21/11/2011 at 2:42 pm

 34. poate sustinatorii psdpnl citesc si asta;ca alde potantonescu,nici o sansa;chiar:cind o fi pus mina pe vreo carte ultima data unul din cei doi?
  si,inafara de linkul de mai jos le sugerez ca lectura suplimentara ce spunea alde ponta despre referendumul prietenului sau gica papandreou
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/invata-opozitia-din-lectia-ungara-245354.html

  intamplator

  21/11/2011 at 1:36 pm

 35. nici unul. Eu chiar cred ca CCR va lasa sa treaca ordonanta care da voie Guvernului sa se amine platile pentru cei care au decizii definitive in Justitie (initial era 2012-2014, acum se merge pe varianta 2012-2016). Insa daca da drumul ordonantei, cred ca va limita numarul anilor la maxim 5, dincolo de care termenul devine nerezonabil pentru recuperarea unor drepturi acordate de instante.

  E o parare pur subiectiva, nu am argumente legale.

  Cetatean

  21/11/2011 at 1:39 pm

  • Eu as avea ceva argumente reci , tari si care pot devenii legale dar stiu ca dupa aia ma mortifici in scris . 😆

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 1:44 pm

 36. 😆 da, imi amintesc ca ai asa ceva in garaj.

  Cetatean

  21/11/2011 at 1:47 pm

 37. Saluttare!
  O repezeală un pic mai reținută nu strică. Să nu vorbim pe aceeași limbă decât după ce-i vedem posibilele bifurcații! Dacă se schimbă în ipoteză cea mai redutabilă calitate din trecutul udemeriștilor- loialitatea față partenerii de coaliție- problema devine un pic bilingvă, inclusiv la nivelul celor două Curți Constituționale ale României. Câtă vreme UDMR-iștii se lasă profund impresionați de o jalnică fudulie trântită pe scaunul președintelui Senatului și de alte mici momeli organoleptice, nu mai este de refuzat cu încăpăținare, fără alte contraargumente și contragreutăți, invitația să învățăm limba maghiară fără reținere, ca să putem înțelege și motivarea deciziei uneia din „cele două orfeline” CCR. Ca-n piesa lui George Ivașcu, nu-i exclus să ne trezim cu un maestru de ceremonii dispus să ne tragă clapa pianului pe ungurește și să încline balanța în scârțâieli, ca la „uța-uța” unsă pe alocuri. De-ar fi prima dată aș zice că-i imposibil.
  „Fără alte contraargumente și contragreutăți”, noua ipoteză schimbă datele problemei și permite soluționarea bilingvă.

  Bascăliosul

  21/11/2011 at 1:51 pm

  • Salut Bascaliosul 🙂
   Pai daca chiar se imputeste tare situatia , PDL cu Boc in frunte vor face niste „propuneri” de nerefuzat astora din UDMR . Ceva fotolii cu greutate, niste finantari oculte si uite cum se salveaza coalitia . 🙂
   Amarita tara aia in care tot se cumpara sau vinde . 😦

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 1:57 pm

 38. Puiu Hasotti (tvr info) apreciaza ca sansele declansarii procedurii de suspendare sunt sub 50%.

  Mih

  21/11/2011 at 1:54 pm

 39. Scenariu de neinchipuit, facem abstractie de toate detaliile: criza, instabilitate, populism, legi contra si ne limitam la organizarea de alegeri anticipate ca urmare a dizolvarii de catre presedinte a parlamentului. Motive sunt destule, iar Geoana e numai fedanzat de catre noul prostalau al pesedeului, asa ca un acord dat de el si de Anastase n-ar fi chiar greu de obtinut.

  Noi de ce nu ne-am juca cu aberatii facind abstractie de orice si oricine? 🙂

  ina eyre

  21/11/2011 at 1:58 pm

 40. salut, Mister B. 🙂

  Solutionarea bilingva de care spui ar presupune ca mono-lingvii aia din prima Curte joaca exact a fel ca in prima reprezentatie. Insa daca ne uitam la Decizia 53, il vedem pe lunecosul membru de la CCR care e specialist pe penal votind pentru expulzarea Sandeilor.

  Bifurcatia limbii e posibila, insa cred ca individul cu ceardasul se va gindi de doua ori inainte de sisiiala, deoarece in 2009 frati sai au stat pe tusa cind PSD-ul nu i-a vrut la guvernare, alaturi de PDL.

  Cetatean

  21/11/2011 at 1:59 pm

  • puteti spune orice despre udmr,numai faptul ca ii convine o roamnie stabila ,nu;
   oricit ar coti-o ei,udmr danseaza dupa cum i se cinta de la budapesta,iar budapesta este in corzi acum si are nevoie disperata de a muta reflectoarele de la ei in alta parte

   intamplator

   21/11/2011 at 2:09 pm

 41. preluat din zf,ponta la teve duminica

  Mai mult, Ponta a susţinut că un guvern USL nu va plăti datoriile contractate de guvernul României dacă este vorba de planul naţional de investiţii, dezvoltat de Ministerul Dezvoltării care „a luat de la bugetul gu­vernului 4 mld. euro”, a declarat Victor Ponta

  asta se cheama declaratie de om politic responsabil????

  intamplator

  21/11/2011 at 2:05 pm

 42. Vicepremierul Marko Bela a declarat, luni, că iniţierea procedurii de suspendare a şefului statului, anunţată de USL, nu a fost discutată în UDMR, dar răspunsul este „clar”, Uniunea fiind „în coaliţie cu partidul preşedintelui”.

  Marko Bela a declarat pentru Mediafax că subiectul suspendării şefului statului nu a fost discutat în cadrul UDMR, însă crede că răspunsul este „clar”.

  „Noi în acest moment suntem în coaliţie cu PDL, adică cu partidul preşedintelui Traian Băsescu. Cred că răspunsul este clar”, a afirmat Marko Bela.

  Cetatean

  21/11/2011 at 2:08 pm

 43. Ziua buna 🙂
  Ma deranjeaza ingrozitor cand se vorbeste de „suspendarea presedintelui in execrcitiu”.
  In principiu un presedinte ales constitutional, poate fi schimbat prin 2 maoduri extreme:
  1. Alegeri – Prin respectarea legalitatii.
  2. Lovitura de stat – Prin incalcarea legalitatii (din perioada respectiva): .
  3. Lovitura de palat – prin modificarea doar a capului mafiei (pardon statului), cu pastrarea ordinii existente.
  Modul 3. nu poate avea loc in state democratice, intrucat noul conducator devine suveran – de facto (exact ca vechiul suveran) – deci nici poveste de suveranitatea poporului.

  Lovitura de stat – indiferent ca este revolta populara sau complot sau combinatii intre cele doua, este o incalcare violenta (nu neaparat sangeroasa) a legalitatii pre-existente la un moment dat.
  Regimurile comuniste (inclusiv de la noi) au cazut pe baza ne-respectarii legislatiei comuniste.
  S-a dat apoi interpretarea cu „Poporul poate sa se revolte”, este alta poveste.

  Nu exista alt mod de a schimba un presedinte.

  Eu vad „suspendarea” – existenta in majoritatea democratiilor, ca un mecanism juridic prin care se incearca evitarea unei situatii de anarhie la care poate duce o schimbare in afara limitelor juridice.
  Un eventual viitor dictator, va incalca constitutia si ca urmare va starni un haos social prin nemultumirile create, totul putand decurge exploziv pana la haos social.
  Ca urmare s-a introdus mecanismul suspendarii, pentru a evita riscul haosului social, garantand astfel cetateanului (ce altfel ar fi autor si participant la haos), o protectie individuala a vietii/averii/integritatii.
  Astfel, haosul din politic (inerent unei schimbari non-validate electoral) este tinut izolat de celelalte mecanisme sociale (ordine publica/invatamant/aparare/sanatate/ etc…).
  Tocmai de aceea (datorita riscului de contagiune), mecanismul suspendarii este un mecanism exceptional (pentru exceptie), nu unul curent.

  A vorbi despre „suspendare” , ca despre un mecanism politic curent, dovedeste ca modul de gandire al celor ce sunt mereu cu „suspendarea in gura” este:
  – anarhist, permanent revolutionar, comunistoid din categoria „revolutiilor permanente”, care doresc instaurarea haosului pentru modificarea ordinii existente (atentie nu numai a ordinii politice ci a intregii ordini sociale, presedentia fiind garantul acestei ordini),
  – Complotationist – din categoria loviturilor de palat.

  Chiar argumentatia lui Voiculescu, de la suspendarea din 2007, dovedeste profunde prejudecati ne-democratice. (nu am timp sa caut link-ul).Argument de tipul ” suspendam pentru ca putem” (pentru ca procedura 🙂 ne permite ) – arata ca discutiile despre suspendare ca despre un fapt normal, este de fapt atac la democratie, nu salvgardare a acesteia.

  DanSu

  21/11/2011 at 2:11 pm

 44. just! suspendarea ca arma politica: a iesit alt presedinte decit cel pe care il vroiau niste parlamentari, hai cu suspendarea.

  Cetatean

  21/11/2011 at 2:13 pm

 45. Dau si link-ul:
  http://www.newspad.ro/Comisia-de-ancheta-a-intrat-in-paine-Basescu-rumega-suspendarea,208579.html
  Citez:
  „…de a delegitima în fata opiniei publice o actiune fireasca a Parlamentului, prin atacuri mârsave la persoana presedintelui Dan Voiculescu“
  Cu alte cuvinte, Voiculescu considera actiunea de suspendare a presedintelui ca o „actiune fireasca a Parlamentului”.
  QED.

  DanSu

  21/11/2011 at 2:18 pm

 46. intrebare:

  in ce tara postcomunista a avut loc vreo suspendare?

  dar doua?????

  2 lichele ticaloase ordinare manipulabile (ponta + crin) de felix

  skorpion

  21/11/2011 at 2:20 pm

 47. Si alt citat:
  „”Avizul Curtii este consultativ. Parlamentul este suveran in aceasta chestiune”, a comentat Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, precizand ca demersul de suspendare trebuie continuat. Si mai hotarat s-a aratat Mircea Geoana. Acesta considera ca decizia Curtii „nu este un aviz negativ”.

  „Vom continua procedura. Suspendarea e o decizie politica„, a declarat Geoana. ”
  De aici: http://www.newspad.ro/Suspendarea-presedintelui-Basescu-nu-se-justifica,220550.html

  DanSu

  21/11/2011 at 2:24 pm

  • Salut DanSu
   A se specifica ca link din comentarile dvs se refera la ultima suspendare efectuata cu referire la articole din anul 2007 . 🙂 Sa nu creada cititorii ca acum se intimpla ce e scris acolo . 🙂

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 2:34 pm

   • Nu se intampla inca, dar e in spiritul argumentatiilor aduse pentru suspendare… 🙂

    DanSu

    21/11/2011 at 2:43 pm

 48. Ma gandesc daca nu cumva declaratiile lui Geoana privitor la suspendare nu ar putea fi motiv de revocare a sa. Cu propunerea venind din partea PDL.

  valentin

  21/11/2011 at 2:32 pm

  • A fost o opinie a domniei sale 😆 .
   La Geonel, opiniile nu sunt incalcari ale constitutiei, la marinar – sunt incalcari grave. De ce? Pentru ca asa vor ei 👿 .

   DanSu

   21/11/2011 at 2:44 pm

 49. de-ale statisticii:
  in elvetia numarul prostituatelor romane a atins cifra de 1000!
  sa zicem la mai multe??!!

  intamplator

  21/11/2011 at 2:46 pm

  • Doar atitea si dupa atitia ani ? 😆
   In Italia sint cu mult mai mult inainte . Chestie de clima sau cerere ? 🙂

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 2:51 pm

 50. Motiv de suspendare spus de un oligofren – „Domnul Basescu a reusit din 2009 sa isi subjuge in totalitate Guvernul. Nu mai exista Guvern, exista Traian Basescu care anunta masuri guvernamentale. A reusit sa ocoleasca sau sa isi subordoneze Parlamentul. (…) Domnul Basescu mai are o singura reduta, care se cheama Justitia, motiv pentru care se duce la CSM sa le spuna judecatorilor cum ar trebui sa judece, se duce la DNA si anunta cine va fi sef in continuare. Asta nu este treaba lui Basescu, ci a magistratilor. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligati sa reactionam”
  Scarba manevrata de altii si-a tras si tricoul cu CHe Guevara si sapca cu stea rosie :mrgreen:. Rezultratul anuntului nu s-a lasat asteptat – cursul EURO a ajuns la 4,3608. Cretinii astia sunt constienti ca in Romania sunt investitii in curs de excutie si orice crestere de curs genereaza efecte economice greu de comensurat, sau poate ca asa s-au angajat si face parte din scenariu 👿
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10750847-victor-ponta-intrebat-articole-din-constitutie-incalcat-traian-basescu-pentru-justifica-suspendarea-dam-scris.htm

  mar

  21/11/2011 at 3:00 pm

  • Cred ca ii bagam prea mult in seama pe „juristii” astia ai lu` peste din PSD si PNL. Actiunile lor, in care nu cred nici ei, nu au decat un scop: sa ascunda disperarea lor si a acolitilor lor. Aceste actiuni din ultimul timp (Geoana, Basescu) vor avea (din nou:D) un efect advers fata de cel propus: ei si magaoaia lor politica aertificiala vor cobori in sondaje iar ceilalti vor creste, inclusiv Geoana, care asa prostanac cum il cred ai lui, a atras in ultimul timp o simpatie din partea multora.
   Parerea mea e ca Lolek si Bolek sunt pe faras (si ei stiu asta..de fapt o vede oricine, USL-ul fiind la un pas sa scada sub 50% si atunci adio putere) si nu vor avea nici macar sansa lui Geoana. Sincer, eu nu cred ca ii va apuca alegerile din 2014 ca lideri de partide. Cu putin noroc, nici alea din 2012 si primul hop important va fi la distribuirea locurilor eligibile. Cu ultimele forte vor sa ajunga la putere acum cand, teoretic, USL mai este binisor sprijinit.
   Am mai spus parerea mea si in alte comentarii si pe alte bloguri: si procentul asta este de 52% pentru ca se vorbeste in sondaje abstract de USL. Cand vor apare „monstrii sacrii” drept candidati sa vedeti ce tremurici ii va apuca pe alegatori. S-a vazut la Neamt si Maramures asta.

   ribelalu`

   21/11/2011 at 3:32 pm

   • Pana la 2012 vorbim de 2011 si astia au inebunit, practic au „aruncat in aer cursul” care si asa nu era pe roze din cauza conjuncturii externe. Sper din tot sufletul ca acesti iresponsabili sa dispara de pe harta politica a Romaniei, dar ma tem ca la cata prostie exista retardatii cu pretentii de lider vor mai dansa pe nervii nostri.

    mar

    21/11/2011 at 3:40 pm

 51. Resuspendarea: tentativa de decapitare a statului roman depaseste miza interna. Mie imi aduce aminte de cazul Trosca, de data asta cu arma economica.

  judex

  21/11/2011 at 3:38 pm

 52. Si asta lesina de cit e de bolnav dar doar cind are proces . 🙂

  http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-10751277-bercea-mondial-lesinat-tribunalul-olt-magistratii-stabilit-nou-termen-dosar-pentru-data-5-decembrie.htm

  Sa recapitulez :
  Politicieni cu groase probleme mentale , smecheri infractori cu grave probleme de sanatate si ne miram ca sintem un stat social bazat pe pomeni ? Pai musai sa intervina UE , ONU , NATO cu constructia masiva de sanatorii pentru toti bolnavii astia . Recomandat cu garduri cit mai inalte sa nu scape pacientii . 😆

  Ștefan A.

  21/11/2011 at 3:57 pm

 53. Observ ca Basescu iar a incalcat articolul ala din Constitutie care ii interzice sa aiba opinii diferite de ale lui Iliescu. Ca sa nu se mai oboseasca cetatenii sa astepte dupa CCR sa identifice articolul cu pricina, USL a decretat ca CCR este pe post de buletin meteo: adica da buletine consultative.

  Aha

  21/11/2011 at 4:04 pm

 54. A aparut si demodecicul in scena – Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat, luni, că există şansa ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat din funcţie „fie prin acţiunea USL, fie prin voinţa românilor”. Uneori am senzatia ca astia traiesc in alta lume 🙄 si ca atare se impune urgent tratament de specialitate :mrgreen:
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/dan-voiculescu-traian-basescu-va-fi-suspendat-prin-vointa-romanilor-245411.html

  mar

  21/11/2011 at 4:07 pm

 55. In asteptarea loviturii de pedeapsa:

  Mih

  21/11/2011 at 4:14 pm

 56. @mar buna ziua
  cursul de schimb n-are a face -acum -cu ce spun idiotii aia; e trendul zonei si e destul de clar ca bnr-ul il tine sa nu fie mai jos;
  dupa umila mea parere ceea ce se numeste opozitie politica ar trebui judecata pentru subminarea statului;
  una este sa critici puterea,si e normal,alta este sa incerci destabilizarea statului,ceea ce fac ei acum
  sa vii cu actiuni din astea acum cind bancile isi retrag finantarile date filialelor din romania(recomandarile facute de ue,valoreaza pentru ele zero),cind ue e in recesiune,cind ungaria-vecina cu noi-e la un pas de prabusire,cind iranul e cu bomba aproape gata,cind turcia se vede iar imperiu(vezi siria)actiunile lor nu pot fi numite decit subminarea statului;
  are pina la urma cineva curajul sa le spuna asta,clar in fata?

  intamplator

  21/11/2011 at 4:20 pm

  • Sper sa se gaseasca cineva curajos si sa le deseneze (ptr. ca scris am constata ca nu pricep) ca ce fac este subminarea statului si ca nu sunt „unsii Domnului” pe pamant.
   Legat de curs, sper sa ai dreptate.

   mar

   21/11/2011 at 4:46 pm

 57. @ Mih,
  poza ce ai dat-o este scara magarilor; asa se zice in popol.

  victor L

  21/11/2011 at 4:29 pm

  • 😆

   Ștefan A.

   21/11/2011 at 4:44 pm

 58. Postare noua . 🙂

  Ștefan A.

  21/11/2011 at 4:44 pm

 59. conform hotnewas: Pentru demiterea presedintelui, e nevoie de jumatate plus unul dintre participantii la referendumul organizat pentru demitere.
  din cate stiu eu referendumul ptr demiterea lui base e special, nu are nevoie de 50%+1 participare, s-a dat lege cu dedicatie in perioada tariceanu.

  valentin

  21/11/2011 at 4:55 pm

  • s-au produs doua mutatii de la acea data:
   1. avizul CC este obligatoriu si tb sa fie pozitiv;
   2. este nevoie de majoritatea voturilor exprimate la nivel national

   mar

   21/11/2011 at 5:02 pm

   • Mar, nu. Avizul CCR este obligatoriu, dar a rămas consultativ; nu s-a modificat art. 95 alin 1 din Constituție cu prevederea „după consultarea Curţii Constituţionale” .
    Noutatea este considerată calea atacării hotărârii de suspendare pe un motiv de neconstituționalitate, după ce amendamentul Șova a condus la modificarea Legii de organizare și funcționare a CC, dar decizia ce ar urma să se pronunțe în această situație nu-i totuna cu „avizul obligatoriu” (la acestă decizie m-am referit în comentariul meu de mai sus, nu la avizul care încă nu are puterea să oprească procedura de suspendare, indiferent ce vor crede și motiva judecătorii CCR).
    Există doar în proiectul de revizuire a Constituției (propus de guvern și inițiat de Președinte) o prevedere-intenție pentru ca avizul să devină obligatoriu, adică numai când e pozitiv să se poată continua procedura de suspendare. Această modificare încă nu s-a produs. E în așteptare de foarte lungă durată.

    Bascăliosul

    21/11/2011 at 5:55 pm

 60. Cred ca mai avem o explicatie ptr. turbarea celor de la USL si a demodecicului turnator , „pierdem” si saptamana financiara :mrgreen: macar asa mai salvam o padure!
  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-10751708-saptamana-financiara-iese-din-print-cel-putin-pentru-perioada-care-aparea-doar-online.htm

  mar

  21/11/2011 at 5:09 pm

 61. Astia cand vorbesc de suspendarea lui Basescu aduc toate argumentele posibile: „vointa parlamentului”, „poporul” etc. Mai putin pe-ala care trebuie: „Constitutia”

  ribelalu

  21/11/2011 at 5:11 pm

 62. […] încep cu ce anume mi-a atras atenția ieri într-o discuție de pe blogul prieten Theophylepoliteia: un exerciție de memorie din partea comentatorului @ John Galt, un remember despre cum […]


Comentariile sunt închise.