Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Averile mătuşii Tamara

Moto: Eforturile autorităţilor române de a combate corupţia sunt invizibile din afara graniţelor ţării, contrabanda şi corupţia împiedică România să adere la spaţiul Schengen, traficul ilegal de marfă fiind ceva obişnuit la punctul de frontieră Albiţa. „El Pais” a publica un articol cu titlul „‘Să trăieşti cu spatele la Schengen” în care atrage atenţia că eforturile autorităţilor române şi bulgare de a consolida frontierele pentru a-şi atinge obiectivul de a adera în spaţiul Schengen s-au dovedit până acum sterile. (Adevarul)

Articolul nu are nimic cu raposata Tamara Cernasov,  nu are nici macar legatura cu vestitul ministru-premier-blogger Adrian Nastase, are insa legatura cu starea de fapt in care ne aflam: o tara bantuita de coruptie, averi ilicite si o justitie complet neputincioasa sau nedoritoare de a-si face datoria. Politicul acopera nemernicia si acorda legitimitate prin acordarea repetata a imunitatii acolo unde nimeni nu poate fi imun, furtul banului public si milioanele de dolari platiti ca spaga pentru acoperirea acestor furturi. Rolul normal al puterii politice intr-o democratie este acela de a urmari si a realiza, prin acte de natura legislativa si executiva, interesul national. Ce interes national ar fi acordarea la nesfarsit de beneficii si imunitati celor care au contribuit la situatia mizerabila in care ne aflam?

Daca in majoritatea statelor ex-comuniste tranzitia s-a terminat in trei, cinci sau cel mult 10 ani, la noi ea continua fara nici o sansa de a se termina. In majoritatea statelor ex-comuniste, tranzitia a reprezentat perioada oportunitatii istorice de normalizare a raporturilor si relatiilor economice si sociale in directia stabilirii lor pe principiul egalitatii sanselor, al liberei competitivitati si al coeziunii economice si sociale. In Romania, tranzitia a reprezentat perioada oportunitatii acelor persoane si grupuri de interese, provenite din vechile structuri ale puterii politice comuniste de a-si crea un cadru politic si administrativ favorabil mentinerii puterii lor si dupa disparitia comunismului, prin institutionalizarea sistemului relatiilor de tip clientelar, prin practicarea unor tehnici si mijloace specifice criminalitatii economice, prin conditionarea patrunderii capitalului strain de obtinerea unor comisioane sau avantaje materiale.

Cadrul politic si administrativ astfel creat, profund  incompatibil cu societatea capitalista moderna, specifica Uniunii Europene, a fost “spoit” cu bazaconii de tipul mătuşii Tamara care trebuiau sa justifice averi de zeci si sute de milioane de euro. Tot felul de afaceri oneroase ale noilor imbogatiti se perfecteaza sub umbrela asa-zisei economii de piata. Dreptul la proprietate, consfintit prin Constitutia Romaniei, se refera numai la dreptul averilor jefuite si transferate, pentru siguranta jefuitorilor,  pe alte meleaguri.

Tranzitia romaneasca ne-a transformat in cea mai saraca si mai intarziata tara din UE. Romania este tara unde numarul masinilor de lux depaseste numarul paturilor de spital, iar cel al caselor de vacanta pe cel al localitatilor fara apa potabila si energie electrica. Tinerii nostri nu-si gasesc locul si paresesc tara cu miile. Intre timp locurile de munca care i-ar fi lasat in tara sunt ocupate de clientii ordinari ai partidelor politice.

Articolul din ziarul spaniol citat de Adevarul conclude:

[…]  sistemul piramidal de încasare a şpăgilor, asemănător unei partide de şah, după cum a descris fenomenul liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu. „Pot fi sacrificaţi pionii şi uneori caii (peşti mari din vămi), însă niciodată reginele (politicienii care folosesc bani murdari pentru a-şi finanţa partidele)”, a explicat Lincu. Afirmaţia a stârnit suspiciuni care s-au dovedit a fi adevărate, Vasile Lincu fiind pus sub urmărire penală, în martie 2011, de procurorii Parchetului General pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals intelectual […].

Pe Politeia Europeana puteti citi despre – Alegerile dîn Spania

Written by Theophyle

20/11/2011 la 9:19 am

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna dimineata;

  nu cred ca exista vreo tara fosta comunista,acum in ue,in care atit de putini sa fi acumulat atit de mult;asta spune tot;
  stiu ca in bulgaria conduce mafia ruseasca dar nici acolo nu s-au strins atitea averi;
  nu pot uita ce mi-a spus un milionar german prin 99-2000: eram la un minister din romania;ma rog ,se vedea cu ochiul liber calculatorul pe post de mobila la secretara si la secretarul de stat cu care discuta;la iesire vede un mercedes asteptind:al cui e , ma intreaba? ma duc ,intreb soferul si ii dau raspunsul:masina de serviciu a ministrului; se uita la mine si zice: vai de voi,nu veti reusi niciodata cu astfel de conducatori! de ce? asa tip de mercedes nu vezi prea multe nici la frankfurt,va fura domnule si nu va fura numai banii din buget,va fura si ce aveti voi toti;
  il poate contrazice cineva?

  intamplator

  20/11/2011 at 9:51 am

  • Buna dimineata 🙂
   A avut dreptate omul. Si lucrurile nu arata mai bine astazi. Toata lumea vorbeste despre coruptie nimeni insa nu plateste cu adevarat pretul in afara electoratului!

   Theophyle

   20/11/2011 at 10:11 am

  • Observatie pertinenta a neamtului…

   nelucraciun

   20/11/2011 at 11:47 am

 2. cu scuzele de rigoare pt @dansu la postarea anterioara: proceduri excesive pt indemnizatiile gemenilor: nu cred ca e vorba de proceduri excesive,cred mai degraba ca este cu buna stiinta pentru a nu fi acordate:cite mame au banii necesari pentru a merge pina la curtea suprema?cite mame au cunostintele necesare pentru asa ceva?
  dupa mine e hotie,imbracata in ” proceduri legale” si e tipic exemplu de spoliere a populatiei

  intamplator

  20/11/2011 at 9:53 am

 3. Buna dimineata 🙂
  Nu stiu daca s-a facut o statistica dar cred ca cel mai mare numar de masini straine si „case rasarite” apartin celor care lucreaza la stat sau cu statul. La un moment dat era o moda – sa lucrezi la stat, eventual intr-un minister important, multi renuntand la propria afacere ptr. un salar de bugetar.
  Nu stiu daca mai exista sanse sa ne vindecam de comision/spaga/peschesi 😦 Se intampla un fenomen ciudat de cand adie un vant de spaima, daca tu esti considerat „muritor de rand” se face exces de procedura si toaca la tine”fideluta”, daca esti de incredere se schimba foaia.

  mar

  20/11/2011 at 10:25 am

  • Nici nu prea conteaza daca sunt majoritatea sau nu, cert e ca sunt muuuulti!

   nelucraciun

   20/11/2011 at 11:49 am

 4. „Am vrut să ne întoarcem în țară, să deschidem o afacere. După 6 ani petrecuți aici, România nu mi s-a părut schimbată. Sau, ca să fiu sincer, mi s-a părut schimbată, dar în mai rău. Peste tot pe unde mergeam, toată lumea cerea șpagă. Modul în care contribuabilul e tratat mi se pare josnic, umilitor. Ne dezobișnuisem și am avut un șoc. E greu să răzbați într-o societate, așa cum e cea de acasă, în care nu se pune accent pe valori. Într-o societate în care cei care comit ilegalități sunt cei care se îmbogățesc, nu cei care muncesc, unde sunt scoase în față personajele bolnave ale cotidianului. Mă felicit că am plecat și că îmi pot crește copiii într-o societate sănătoasă” – Dureros de adevarat 😦
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanul-care-face-ciocolata-pentru-paraparaumu-954577.html

  mar

  20/11/2011 at 10:43 am

 5. neata,

  ce mai poti completa la postarea lui ThPh sau la comentariile lui @intimplator, @mar?
  nimic!
  si iarasi revenim la justitia construita de uritenia aia de iliescu, iorgovan si toti nemernicii de fosti membri pcr, fosti securisti, fosti, fosti care , de fapt, au acaparat aceasta tara si au format caracatitza care ne sugruma pe toti!

  justitia nu-si face datoria si mai vine un c.d. spunindu-ti verde in fata ca esti las si anonim..

  de te apuca sila!

  skorpion

  20/11/2011 at 11:13 am

 6. portareii la PSD si cum ponta il marginalizeaza pe nastase

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-la-psd-au-venit-portareii-954616.html

  skorpion

  20/11/2011 at 11:39 am

 7. O, da! Un titlu extraordinar, un continut la marele fix. Informatie pura, nefiltrata de interese, nedeformata de interese…

  nelucraciun

  20/11/2011 at 11:45 am

 8. Felicitari pentru tinuta deosebita a postarii Theophlye ! (nu ca ar fi prima oara cand ,,pacatuiesti” prin astfel de postari 🙂 )

  Loda

  20/11/2011 at 11:47 am

 9. skorpi,

  nu crede, este un joc de ipocrit, ponta minte, ca si crin-cretin cu päturici.

  nu se criticä, sunt baliverne, pt. creduli. sunt manä in manä.

  theo

  20/11/2011 at 12:02 pm

 10. escrocii petro-liberali, nu spun, dar au si ei, datorii de milioane euro.

  pe ce s-au dus? pe mitä? cumpärat voturi? emisiuni speciale pt. uslinosi.

  l-am väzut si pe dl. V.Nistor, fäcand la b1, asearä, emisiune „cu dedicatzie”

  face si multe comentarii , tot din umbrä, tot cu dedicatzie. päcat-iar o deceptzie.

  theo

  20/11/2011 at 12:07 pm

 11. o zi buna, tuturor!
  Adrian Nastase are certificat de producator. Din mai putin de 2 hectare de teren agricol si padure a declarat pe anul trecut un castig net de peste 70 de mii de euro. Inseamna ca stie sa-si vanda ouale bine. Agricultura de cumetrie:
  http://sareinochi.com/2011/11/20/adrian-nastase-isi-vinde-bine-ouale/

  Sare'n Ochi

  20/11/2011 at 12:23 pm

  • Buna, asta ori e prost ori e prost 🙄 sau ne considera prosti. Cate gaini are el ca sa obtina un astfel de profit, nu mai vorbesc de rosii si alte balarii.
   In plus el nu poate creste decat un nr.limitat de gaini (cred ca 1500, voi verifica) ptr. ca in caz contrar are nevoie de acorduri si avize de la Mediu,DSV, Sanatate Publica ptr. amplasamentul in localitate a fermei.
   Vecini nu reactioneaza la noxe, ptr. ca mirosurile de la o ferma de gaini nu sunt de parfrum, indiferent de filtrele folosite 😦 Nu mai spun de varianta ECO, care nu tine ptr. ca este nevoie de spatiu /gaina crescuta.

   mar

   20/11/2011 at 1:20 pm

   • @Mar, nu ai vazut ce cucuruz fain creste la Cornu?

    de acolo are totul – o fi recolta mica la hectarul pe care-l are, dar viguroasa… 🙂

    Sare'n Ochi

    20/11/2011 at 1:35 pm

    • 😛 excelent 😆

     mar

     20/11/2011 at 3:40 pm

  • bai coane…da` daca e atat de ocupat cu agricultura cand dracu mai are timp si de parlament si sa predea la alea 4 (PATRU!) universitati particulare care cotizeaza la el? Si pe ce dracu a prapadit milioanele Tamarei si banii de pe alea 4 case ca zice acolosha in declaratie ca e mai sarac decat mine.
   Noroc nu nevasta-sa aia ca e gospodina ca altfel il vedeam la rand la „cantina sociala”.

   ribelalu

   20/11/2011 at 1:51 pm

   • Coane, habar nu am. Nefiind de la ANI, nici macar nu am caderea sa-l intreb. Ma duc, fac poza cu cucuruzul, vad ca-i mare, fug cu poza s-o dau la blog. 🙂 Atat pot, atata fac.

    Sare'n Ochi

    20/11/2011 at 4:21 pm

 12. schimul in naturä o fii bun, nästase a practicat de mult asta.

  theo

  20/11/2011 at 1:12 pm

 13. eu cred cä mai spalä , ceva bani furatzi.

  theo

  20/11/2011 at 1:13 pm

 14. Ziua buna
  Daca majoritatea unei natiuni este apatica si nu se opune in un fel sau altul coruptiei , inseamna ca este de acord cu ea . O clasa politica care convive linistit cu coruptia si nu face absolut nimic impotriva ei in afara discursurilor marete , este mina in mina cu coruptorii .
  O minoritate care se opune va fi mereu tinuta sub papuc .

  Ștefan A.

  20/11/2011 at 1:43 pm

  • SServus ,Stefane !
   ,,O clasa politica care convive linistit cu coruptia ” Dar ce zici de o clasa politica care nu doar convive linistita ci este beneficiara coruptiei, indiferent de culoare ? ma tem ca asa este cazul 😦

   Loda

   20/11/2011 at 2:10 pm

   • Salut loda
    Clasa politica convive din interes . Beneficiara dar si implicata direct in coruptia larg raspindita .
    PS . Ponta plinge ca au venit la PSD cu executie silita pentru datorii . 🙂
    O fi ca de aia tot cer alegeri anticipate si jos Basescu ?
    Nenea Iliescu , Nastase si alti sefi din acest partid nu contribuie cu nimic la reducerea datoriei ? Slava Domnului sint destui bogati in partidul asta . Poate au o mina groasa doar la luat si cealalta cu care dau paralizata . 😆

    Ștefan A.

    20/11/2011 at 2:52 pm

 15. Soc si groaza in Marea Britanie! Dupa ce Charles risca suspendarea pentru ca s-a intalnit cu Elena Udrea, a venit si randul lu` tac`su:
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-10742431-printul-philip-sotul-reginei-elisabeta-marii-britanii-eolienele-sunt-rusine-sunt-total-inutile-nu-merg-niciodata.htm
  Asa incalcare a Constitutiei inexistente britanice nu s-a mai intamplat de la Cromwell. Filip asta care are o singura atributie „constitutionala” (la fel ca Duda la noi) adica sa o dea pe Lisaveta cu ochii peste cap, cum isi permite el sa fie un print-jucator? Afara cu el…

  ribelalu

  20/11/2011 at 1:45 pm

 16. Buna ziua 🙂
  @Stefane, pai tu care stii de „mani pulite”, ce crezi? „majoritatea” este sau nu de acord cu coruptia?
  Nu discutam care a fost oul si care gaina (ancheta procurorilor sau maturarea unei intregi clase politice, sau invers), dar ce a aratat clar actiunea de atunci a fost : „se poate”. Hai sa cautam un judge Antonio Di Pietro sau un suparat de tip Mario Chiesa.
  Si atunci s-a lasat cu asasinate (Giovanni Falcone si Paolo Borsellino).
  (O istorie completa : http://en.wikipedia.org/wiki/Mani_pulite)
  Se pare ca tot justitia a rezolvat atunci problema.
  Din pacate, votul l-a adus de atunci si pe „bunga-bunga” in centrul politicii. 😈

  DanSu

  20/11/2011 at 2:06 pm

  • Operatiunea aia din Italia a avut ceva rezultate dar pana la urma au lasat-o si-aia balta. Nu au mers pana la capat.
   Singur diferenta este ca acolo s-a mai lasat cu decese si din „echipa adversa” (sa nu uitam ca si la noi cativa procurori au avut morti suspecte in ultimii ani) adica printre politicieni. La noi, din punctul asta de vedere liniste si pace. ba mai mult, multi dintre ei tin conferinte sau dau interviuri pe tema coruptiei „celorlalti”
   http://it.wikipedia.org/wiki/Mani_pulite

   ribelalu

   20/11/2011 at 2:11 pm

   • este mai bine prezentat cazul in varianta italiana

    ribelalu

    20/11/2011 at 2:13 pm

    • yessssss . 🙂

     Ștefan A.

     20/11/2011 at 2:24 pm

  • Salut dane
   Intimplarea face ca ancheta „maini curate” sa inceapa cu o plingere scrisa inaintata procuraturii din Milano . Procurorul de servici in acea zi era Antonio Di Pietro . Seful lui (procurorul sef ) era Francesco Saverio Borrelli . Va intui importanta plingerii depuse si va crea imediat un pool de magistrati specializati in coruptie , frauda financiara . Astia impreuna vor rasturna in putin timp intreaga clasa politica italiana . Drept dovada vor dispare partidele istorice . Democratia cristiana , socialistii , liberalii . Maturati efectiv in urma proceslor de coruptie . Vor supravietuii individual multi doar datorita reciclarii . Fie in partidul lui Berlusconi fie in partidul lui Pier Ferdinando Casini numit uniunea de centru . CDU .
   PS . Mario Chiesa era un om politic extrem de important . Asigura bani grei partidului socialist . Cind a inceput sa „ciripesca” a tras in joc direct conducerea nationala a partidului . In primis Craxi care primea personal banii in plicuri sau pungi . Mama ce timpuri . 🙂
   PS 2 Berlusconi a fost principalul furnizor de bani al lui Craxi persoana fizica .

   Ștefan A.

   20/11/2011 at 2:23 pm

   • Judecatorii Falcone si Borsellino nu intra nimic cu ancheta mani pulite . Au fost ucisi de mafie pentru a da un semnal puternic acelor politici care se opuneau tratativelor secrete in curs pentru a elibera masa de mafioti din puscarii si anularea articolului 42 bis din codul penal care impunea puscarie grea mafiosilor . Izolament total , vizite reduse din partea rudelor cu impiedicarea fizica a contactului fizic + inregistrarea conversatilor + imposibilitatea de a iesii anticipat din puscarie pentru buna purtate , boala sau virsta .

    Ștefan A.

    20/11/2011 at 2:38 pm

 17. Salut pe toata lumea,
  Postare noua!

  Theophyle

  20/11/2011 at 2:54 pm

 18. Draga Theophyle,

  Nu pot sa nu remarc dorinta de a ne fi iertate greselile prin marturisirea lor. A ne pune cenusa in cap a devenit ceva deja banal, implicit neinteresant si nepercutant. In unele cazuri incepe sa devina iritant.

  Nimeni nu poate sa nege adevarul spuselor tale. Le vedem si simtim cu totii, din pozitia de contribuabili care nu sunt informati pe ce le sunt cheltuiti banii.

  Insa a afirma ca suntem cei mai corupti din UE mi se pare lipsa de informare. A cosmetiza minciuna, asa cum face cei care ne-au dat si ne dau lectii din totdeauna, nu ii face mai bun, ci doar mai ipocriti.

  In RO au existat bani de cheltuit, bani veniti din exterior, si s-au cheltuit gospodareste. Insa nu stiu ca nimeni sa fi cerut vreun raport contabil care sa justifice cum au fost cheltuiti acesti bani.

  Mai mult, am fost incurajari si sfatuiti sa dam bucata cu bucata companii strategice ale tarii, sectoare ale economiei pe care nicio tara din UE nu isi permita sa nu le controleze: sistemul emergetic, comunicatiile si sistemul bancar. Acum dam si transporturile. Cine ne incurajeaza sa facem asta? Cei care folosesc coruptia in favoarea lor, cei care ne spun ca trebuie sa progresam si sa ne aliniam valorile la cele din vest. De aliniat suntem aliniati cand vine vorba de coruptie, desi nu avem nicio dovada in acest sens.

  Pentru a imparti Romania trebuie cultivati si educati coruptii locali spre a fi creativi in a identifica si instraina ce a mai ramas de valoare.

  Coruptia in Romania va dispare numai atunci cand nu va mai fi nevoie de corupti locali, numai atunci cand vom fi cu totii chiriasi ai tarii, nu proprietari. Cand tot ce este de valoare se va duce in afara.

  Pana una, alta, trebuie sa ne asumam cu totii calitatea de complici la ce se intampla. Daca nu am fi permis cu totii jaful, nu s-ar fi intamplat. Cenusa in cap nu rezolva nimic, la fel si aratatul cu degetul la cei care incurajeaza si amplifica coruptia locala.

  acspot

  20/11/2011 at 9:10 pm

 19. […] Scriam pe acest blog, în urmă cu un an, despre păţania mea de la frontiera Spaţiului Schengen. În esenţă era vorba despre neacceptarea, pe teritoriul maghiar, de către autorităţile de frontieră maghiare, a microbuzului în care mă aflam, pentru probleme legate de neîndeplinirea condiţiilor necesare transportului de persoane în spaţiul comunitar. Între timp s-a dovedit că partenerii noştri din UE sunt mult mai vigilenţi decât în 2007, noi aflându-ne şi astăzi cu spatele la Schengen, după cum titra ziarul spaniol El Pais un articol extraordinar, semnalat imediat de ziare din ţară precum Adevărul, dar şi de blogeri de top precum Theophyle. […]

 20. […] facut atunci de Hultanul. Al doilea articol publicat mult mai recent care discuta alegoric despre Averile mătuşii Tamara. Deci astea au fost cuvintele […]


Comentariile sunt închise.