Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Prostănacul şi Prostuţul

Editorial de Cristian Grosu – Curs de Guvernare

Va trebui să avem o discuţie cu activul de partid, să nu mergem pe excluderi din astea, şi să vedem cum îmbunătăţim climatul”. E clar: domnul Ion Iliescu n-a reuşit să coboare de pe genunchii lui Gheorghiu-Dej – la vremea lui un domn care-şi măsura succesul politic în victime, iar etapele „modernizării” în cincinale. Şi sunt sigur că arivismul avea – deşi nu s-ar fi zis, nu-i aşa? – şi pe vremea aia o copie a ceea ce înseamnă astăzi Adrian Năstase pentru „partidul celor mulţi”.

Nu ştiu ce-o să se întâmple în PSD după acest incident cu încercarea de debarcare a lui Mircea Geoană din fruntea Senatului şi cu toate consecinţele pe care le-a dezlănţuit. Ştiu însă ce NU o să se întâmple.

Le-ar putea păsa domnilor Iliescu şi Năstase atât de mult de excluderea lui Mircea Geoană? Aş! Atunci de ce au votat în prima instanţă?

Un Geoană exclus i-ar lăsa lui Victor Ponta şi grupusculului format în jurul său victoria şi determinarea de-a schimba regulile jocului şi feţele adunate în jurul mesei de la vârful partidului.

Problema e alta: „Scandalul Geoană” încheie cei 3 ani în care Victor Ponta a avut în mână toate – absolut toate – cărţile de-a amenda erorile guvernului Boc (sunt mai coerenţi cei din PDL când formulează critici la adresa propriului guvern) şi de a specula politic privaţiunile pe care cetăţenii le-au suportat în faţa „tăierilor” cu care guvernul navighează prin criză. Dar acest timp s-a dus, tocmai intrăm în anul electoral – adică în acea perioadă în care raţiunea şi coerenţa oricărui politician scad, şi când şi cele mai pertinente argumente se pierd în marea de populisme.

Victor Ponta ar fi trebuit să privească această confruntare liniştit.

Orice lider de stânga ar fi avut argumente precise în faţa unui Cod al Muncii făcut de dreapta – desigur, altele decât mârâielile din PSD că „Boc e un bou”.

Orice şef al celui mai mare partid de opoziţie – un partid cu infrastructura PSD! – ar fi afişat pe toate gardurile un plan propriu de rezolvare a problemei fondurilor europene, o schemă în 7-8 puncte concrete – desigur, alta decât cea cu o singură propoziţie: „Băsescu e un dictator”.

Oricare din forţările pe Constituţie pe care le-au făcut guvernele Boc – în această orgie a „asumărilor de răspundere” – şi orice afront adus mediului de afaceri de deciziile lipsite de viziune ale miniştrilor economiei puteau primi versiuni de rezolvare; desigur, altele decât miştourile perpetue la adresa Elenei Udrea.

Orice lider politic cu pretenţii vehement formulate la postul de prim-ministru ar fi ieşit să vorbească despre criză după amănunţite consultări cu specialiştii în economie ai partidului – şi n-ar fi căzut în capcana populismelor care dovedesc o neînţelegere a evenimentelor care frizează, uneori, inconştienţa.

O viziune închegată, promovată de pe poziţia de om tânăr şi dezinhibat, i-ar fi putut asigura junelui PSD-ist o anume infailibilitate: atât în faţa grupului care tace şi numără în spatele lui Mircea Geoană, cât, mai ales, în faţa fosilelor politice al căror spirit politic se hrăneşte, ca la fantome, din temerile şi erorile celor doi.

Să ne închipuim un Ponta având în spate un alt fel de electorat – creat de necesitatea de-a formula şi o altă viziune la ieşirea din criză – şi un grup de politicieni care să mizeze şi pe altceva decât pe recompensele de încasat în eventualitatea câştigării alegerilor. Nu-l vedem, iar tânărul lider al PSD (de fapt, ar putea fi al oricărui partid) a ratat, tocmai prin lipsa de aderenţă la o soluţie, desprinderea decisivă de algoritmul anacronic al politicii româneşti .

Scurt şi concret spus, greşeala lui Victor Ponta a fost că el s-a adresat, mereu, electoratului lui Ion Iliescu, şi a semănat prea mult cu Radu Mazăre. Iar asta o să-l facă vulnerabil indiferent dacă o să reuşească să-l dea sau nu afară pe Geoană din partid.

Dar poate că asta nu e un lucru rău. Lipsa de viziune şi competenţă a liderului PSD – ajuns astăzi să trateze infecţiie din partid cu ceaiuri, când putea să-şi fabrice antibiotice – reprezintă şi catalizează totodată un proces de disoluţie – un fel de boală autoimună – a tuturor partidelor noastre politice.

Nu foarte diferit stau lucrurile şi în PDL – doar că acolo lucrurile nu se tranşează pentru că, fiind la putere, oamenii au încă un os de ros şi numai prin solidaritate şi-l pot păstra.

Inutil să vorbim de partidul trans-sexual al lui Crin Antonescu (Dinu Patriciu nu doarme), sau de versatilitatea congenitală a UDMR – un partid swinger şi foarte pragmatic când vine vorba de interesele liderilor săi.

Să mai spunem că, la o atare încărcătură de trotil care aşteaptă doară scânteia care se prelinge de-a lungul fitilului, orice mişcare greşită în PSD poate duce la dezintegrarea USL? În afară de amiciţia cu Victor Ponta, ce altă activitate politică serioasă a avut domnul Crin Antonescu – a cărui belicoasă pasivitate (nu-i un oximoron) e pândită de vivacii săi adversari din PNL?

Să fi intrat oare în etapa intermediară a trecerii de la partidul care-şi crează (uneori din nimic) parlamentarii, la partidul creat ca sumă a unor oameni care nu mai intră în politică de foame sau de necesitatea de-a-şi păstra afacerile? Ar fi una din ultimele şanse ale politicii româneşti de-a-şi mai păstra în ochii electoratului statutul de îndeletnicire onestă.  Până una-alta, avem de-a face (vorbim de cazul Ponta-Geoană – dar regula funcţionează în toate partidele) cu lideri făcuţi lideri de interesele conjuncturale din interiorul sistemelor, şi nu de competenţă şi carismă, pe de o parte – şi de electoratul care caută din ochi un lider autentic, pe de alta.

Revenind la problema din PSD: e de mirare că, înainte de a-şi începe noul joc în partid şi de a-şi alege următoarea victimă, Ion Iliescu n-a zis despre Ponta că e „cam prostuţ” – aşa cum la rândul său Geoană a primit eticheta de „prostănac”. Probabil că nici pe genunchii lui Gheorghiu-Dej nu există tinereţe fără bătrâneţe.

Written by Theophyle

15/11/2011 la 12:15 pm

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Prostanacul, Prostutzul si Bunicutza lor kaghebista.

  luminita

  15/11/2011 at 12:19 pm

 2. Salut 🙂
  Citit acest articol cind dvs. sarbatoreati cu chefuri pe 3 zile noul acoperis al casei . 😆
  Inteleg ca romanii au sarbatorit 3 ani cucerirea Daciei dar nici dumneavoastra nu va lasati mai prejos . 😆
  Si daca tot ma chinui intelectual , 🙂 cred ca dat linkul asta cu ceva zile in urma . Cind razboiul din interiorul PSD era la primele „focuri” mediatice . 😆

  Ștefan A.

  15/11/2011 at 12:24 pm

  • Un articol foarte bun .

   http://cursdeguvernare.ro/prostanacul-si-prostutul.html

   Ștefan A.

   13/11/2011 at 9:05 pm

   Vezi sefu , in lipsa dvs. eu avut grija de blog . 😆

   Ștefan A.

   15/11/2011 at 12:32 pm

   • Ce modest si mai ales informat sunteti 😀 Ai grija ca citesc „aplaudaci” si taie din nou conexiunea 😆

    mar

    15/11/2011 at 12:42 pm

    • Servus @mar
     Macar sa ma laud si eu singur . 😆

     Ștefan A.

     15/11/2011 at 12:44 pm

     • Cum, noi nu te laudam 🙂 PAi nu stii tu totul despre lingouri si F-uri!

      mar

      15/11/2011 at 12:49 pm

 3. Bine ai revenit! 🙂 tonta a zis un mare adevar: „va invit la circoteca psd”.

  zigzag

  15/11/2011 at 12:43 pm

 4. Salut
  Bucuros de revenire.
  Sa ne reamintim de ziua de 15 noiembrie 1987 si de Revolta de la Brasov:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Revolta_de_la_Bra%C8%99ov

  lamb

  15/11/2011 at 12:56 pm

 5. Un articol foarte bun scris de Spartakus care contine un mare adevar – E absolut clar că Vîntu nu va putea înfunda puşcăria pe mulţi ani, aşa cum merită, câtă vreme, deasupra fiecărui judecător decis să-l bage la beci se află alţi judecători, decişi să-l scape.
  http://www.reportervirtual.ro/2011/11/morile-de-vint-ale-justitiei.html

  mar

  15/11/2011 at 1:22 pm

  • La iRTV ar trebui o noua sigla: aici sint ingropate pensiile dumneavoastra.

   Aha

   15/11/2011 at 1:42 pm

  • SOV si-a batut joc de banii naivilor deponenti la jocurile lui piramidale, le-a umflat conturile celor care il sprijina si azi, stiind ca altfel vor muri cu SOV de gat, a prostit poporul cu televizorul,
   el insusi-handicapatul de care nu trebuie sa ii fie mila nimanui- sfidand institutiile statului pe care il voia ingenuncheat, la picioarele lui schiloade, in timp ce ne striga ipocrit, din dosul mustatilor, „Intariti-va statul!”.
   O minte diabolica, dar nu imposibil de invins!
   JUSTITIA are o problema grava daca il lasa pe SOV sa scape de raspunderea penala a faptelor lui diavolesti-financiare.

   luminita

   15/11/2011 at 1:51 pm

  • sa ne aducem aminte si de motivarea judecatorilor atunci cand l-au eliberat din arest perventiv (vorba vine ca nu a stat un minut in arest…era pe maini bune la Floreasca la „colegul” Bradisteanu) pe Constantin Nicolescu”
   http://www.criterii.ro/articole/articol/30708/Cintareata-cheala-in-spectacol-la-Curtea-de-Apel-Pitesti

   ribelalu`

   15/11/2011 at 3:13 pm

 6. Din tot ce vad, Geoana are numai usi inchise de jur imprejur. Lucru interesant , de altfel, pentru ca asta il va forta sa lupte pana in panzele albe ca sa ramana unde e, iar asta nu cred ca va duce decat la exacerbarea luptei inauntrul PSD. In loc sa plece la vreun alt partid de unde sa-i porcaie pe Ponta si ai lui, va trebui sa mearga poate pana la CCR impotriva PSD. Cred ca USL n-are cum iesi bine din chestia asta, oricum o da de acum incolo.

  Twisted

  15/11/2011 at 2:02 pm

 7. bine ai revenit, ThPh,
  🙂

  luminita,
  justitia nu are absolut nici o problema,
  nici csm-ul nu are nici o problema,

  noi avem probleme grave la cap pentru ca vedem justitia chioara, strimba, corupta, lacoma, de doi bani

  nici o sansa sa-l vedem pe vintu dupa gratii mai mult de 1-29 de zile..

  skorpion

  15/11/2011 at 2:02 pm

  • Mare hazna :rooll:

   mar

   15/11/2011 at 3:13 pm

 8. Salut!
  Mare dreptate are Spartakus cand apune ca justitia facuta de sefii celor care judeca nu este decat un simulacru aiuritor.
  Este cunoscut obiceiul sefilor de a-si baga la inaintare subalternii doar pentru a le dovedi”incompetenta”.
  Cam asta se intampla mai peste tot nu numai in justitie.
  Eu simt o frustrare acuta vazand ca infractori arhicunoscuti huzuresc ignorati de organe sau sunt spalati in justitie.
  Mare prostie am facut cand in anii ’90 am ramas aici.

  andrzej

  15/11/2011 at 3:36 pm

 9. ….Este ceva ce in ruptul capului nu inteleg, cum se poate ca.cei cateva zeci de mi de fraieriti de Vantu prin FNI, alte cateva zeci de mi escrocate prin Safi sau Caritas nu au reusit pana acum sa intoarca justitia in favoarea lor. Oare atat de malefic este sistemul incat tot si toate au reusit sa transforme o hotie de masa in societate onorabila( conform verdictelor in justitie), sau exista o oarecare complicitate majora iar cei care au fost inselati au inteles ca sunt parte a unui complot?
  O vreme(pe vremea cand la tv se dadeau imagini cu demonstratiile sau din salile de judecata) zambeam si glomeam pe sema acelor stupizi care si-au pus la bataie banii..Acum ma gandesc numai la faptul ca in afara de cativa disperati sau naivi, mare parte din perdanti erau oameni cu bani la saltea pe care nu stiuau cum sa-i justifice.
  Acum mi se pare nurmal sa accept ca cei care au castigat din aceste megaescrocherii erau prinsi in grila castigataorilor , restul fraierii….

  andrzej

  15/11/2011 at 3:54 pm

 10. Ponta continua cu prostiile cit casa. Ce zicea Basescu ieri: ca recomanda PDListilor sa accepte planul USL care macar reduce numarul la 300. Ce zice Ponta: Basescu minte, vrea sa legifereze altceva, oricum nu ebine. Deci tembelul asta nici cind Basescu e de acord cu un proiect USL nu e de acord.

  Mi-am adus aminte de un banc:
  La scoala invatatoarea face lista cu parintii copiilor. Ajunge la Ion, un copil negricios din fundul clasei:-Ce e mai tact-tu?
  -Tata e Procuror.
  -Nu mai spune mai Ionita, hai tu in prima banca. Si mama ce-i?
  -Mama ii Gladiatoare.
  -Cum mai gladiatoare, aia au disparut acum 2000 de ani.
  -Pai tata procura gladiole si mama le vinde, explica sirguincios Ion.

  No, cam asa fel de procuror pare a fi si Ponta asta.

  Aha

  15/11/2011 at 4:07 pm

 11. 😆 – Problema ta e alta Victore… Numai ce vrei tu şi cum vrei tu. Nu se poate ca la TV să meargă slugile tale Victore. Uite…să plecăm de la Bucureşti Victore – Ai nenorocit Bucureştiul.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-si-a-deocheat-ponta-colegii-reprosul-lui-vanghelie-victore-ai-nenorocit-bucurestiu-9540.html

  mar

  15/11/2011 at 4:13 pm

  • cred ca tonta e depasit doza de etnobotanice 🙂

   zigzag

   15/11/2011 at 4:30 pm

 12. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  15/11/2011 at 4:53 pm


Comentariile sunt închise.