Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Israel – Iran: vorbe şi fapte

Citind despre iminenta unui razboi dintre Iran si Israel cititorul ar trebui sa fie ingrijorat, asta daca nu ar cunoste mentalitatile regiunii. Important este sa mentionam ca ambele state se afla geografic intr-o regiune in care fantezia este o parte din mentalitatea popoarelor care traiesc acolo si bineinteles face parte din mentalul si comportamentul liderilor lor. Ca sa fim obiectivi – este si regiunea tuturor “minunilor” pe care istoria le poate memora.

Adevarat, vorbele au adus uneori la escaladarea unor conflicte care puteau fi evitate. La o prima memorare  imi aduc aminte de doua razboaie declansate din cauza retoricii dezlantuite a liderilor regionali, ambele cazuri au schimbat harta geopolitica a regiunii.  Prima data s-a petrecut in 1966-67, cand Nasser, defunctul Presedinte Egiptean, s-a imbatat cu vorbe care pana la urma au provocat blocarea stramtorilor la Marea Rosie, introducerea unor trupe in Sinai, izgonirea trupelor ONU si un razboi (Razboiul de 6 Zile – Iunie 1967), care aproape a triplat teritoriul detinut de Israel si eliberarea / cucerirea Ierusalimului de Est.   A doua data a fost retorica fostului Presedinte al Libanului, Bashir (Bachir) Gemayel in 1982 (respectivul a fost asasinat de seviciile secrete siriene in acelasi an), care a adus Libanul in situatia din care nu a iesit pana astazi.

Deci prima concluzie legata de situatia actuala ar putea fi ca uneori “vorbele” pot creea inertii care duc la catastrofe. Sa speram ca nu in acest caz, pentru ca de mai multe ori realitatea arata ca discursul razboinic a acoperit discutii diplomatice directe sau indirecte, care au avut in majoritatea lor rezultate benefice. Nu am sa va amintesc cazurile concrete pentru ca sunt prea multe si in majoritatea lor neinteresante. Sper ca despre asta este vorba si sunt aproape convins ca zanganitul vorbelor nu se va transforma intr-un razboi devastator ale carui rezultate nimeni nu le poate prezice. (Vezi articolul  – Relaţiile SUA-Israel: O ultimă legiune!)

Majoritatea razboaielor din Orientul Mijlociu au avut substrat religios, unele mai mult, altele mai putin. Regiunea respectiva nu a intrat si nu cred ca are sanse de a intra prea repede in “epoca tolerantei”, dimpotriva lucrurile arata mai rau astazi decat au aratat intotdeauna. Nu pot sa ma abtin sa nu fac o paralela intre relatiile dintre Israel si Turcia la cele cu Iranul. Cand Turcia a fost un stat laic (cu adevarat, conform constitutiei lui Ataturk) relatiile au fost mai mult decat cordiale, astazi neo-otomanismul islamic, promovat de tandemul Gül-Erdoğan, a transformat acele relatii intr-o inamicie fatisa.

Istoric, evreii datoreaza persanilor mult mai mult decat invers. Persanii lui Cyrus al II-lea (cel Mare) i-au trimis pe Ezra si pe Nehemia (functionari ai imperiului) sa le contruiasca coreligionarilor lor un templu in Ierusalim, dupa ce marele Shah i-a eliberat din robia babilonienilor. O alianta si o amicitie moderna intre Israel si Iran a existat pe timpul Shahului Mohammad Reza Pahlavi. Din nefericire pentru evrei, el s-a dus si Khomeini nu a uitat ca israelienii au fost aceia care i-au instruit pe tortionarii  de la SAVAK, despre care nimeni in Iranul zilelor nostre nu se aminteste cu placere, desi nici Garzile Revolutiei Iraniene nu sunt deosebite de acei tortionari. Adevarul este ca religia si finantele sunt de multe ori legate intr-un fel sau altul. Problema financiara dintre cele doua state ar fi o datorie prezumtiva (sau reala) pe care Israelul o are fata de Iran, un “mizilic” de 5 miliarde de USD.  Datorie pe care israelienii nu o recunosc, dar iranienii o doresc achitata (datoria este de pe timpul sahului, cand cele doua state aveau un proiect militar comun – “Flower Project”).  Ca lucrurile sa devina si mai complicate, de mentionat ca afacerile dintre Israel si Iran nu s-au terminat aproape niciodata, bineinteles amintindu-ne de Razboiul Iran-Irak, cand israelienii au ajutat fatis Iranul sau afacerea Iran-Contras, in care Israelul a jucat rolul de mediator.

Startegia israeliana  de a creea o alianta “non-araba” impotriva inamicilor “arabi” din regiune a esuat cu urcarea regimurilor islamice in Iran si Turcia , cand islamul a devenit prioritar in fata originii etnice diferite a popoarelor respective (turci si persani).  O doua strategie, care se baza pe neutralitatea Egiptului bazata pe tratatul de pace in cazul unor conflicte cu alte state arabe / islamice din regiune,  s-a dovedit fezabila cu ocazia tuturor conflictelor regionale pana astazi, dar este pusa la indoiala acum, dupa caderea lui Mubarak. O a treia strategie israeliana, care se baza pe un tratat de pace cu palestinienii in conditii minimaliste, s-a dovedit nerealista, creand de facto o scindare in Teritoriile Palestiniene si aparitia unei regim fundamentalist, care nu recunoaste nici Tratatul de la Oslo si nici  existenta Israelului. Singura concluzie rationala ar fi ca de fapt Israelul se afla in situatia geostrategica in care se afla la mijlocul anilor ’70 ai secolului trecut. Implicit o posibilitate reala a unui conflict pe mai multe fronturi, asemanator celui din 1967 si 1973.

Pozitia Iranului este la fel de complicata ca cea a Israelului. Radicalismul islamic de sorginte shiita a ramas neschimbat, poate mai accentuat decat a fost intotdeauna. Liderul suprem al statului, Ayatollah Ali Khamenei si seful executivului Mahmoud Ahmadinejad sunt cuplul cel mai fundamentalist posibil in lumea islamica in general si in Iran in particular. Din fericire fundamentalismul celor doi se exprima mai mult spre “piata interna” si mai putin spre exterior, desi verbal s-ar putea crede diferit.

Fara indoiala ca Iranul a progresat militar incercand sa-si compenseze inferioritatea absoluta in domeniul aviatic cu un sistem balistic, care poate ajunge pana in Europa Centrala, acoperind in totalitate Orientul Mijlociu. Iranienii au invatat lectia pe care au invatat-o cu succes si Egiptenii in 1973. Din fericire pentru israelieni si ei au invatat-o. Israelienii detin avionica cea mai buna din lume, cel putin cu o jumatate de generatie peste cea pe care o detin statele NATO. Nimeni nu poate prezice intr-un conflict “conventional” ce va fi prioritar – tehnologia aeriana israeliana sau rachetele iraniene. Aceasta lipsa de siguranta este cel mai bun element pentru continuarea razboiului rece in regiune si a-l mentine in situatia de status-quo. In clipa cand una dintre partile beligerante va considera ca poate sa castige vom avea un conflict total intre cele doua state.

Realitatea dovedeste ca israelienii nu au permis nici unui stat inamic direct din regiune sa detina o arma atomica. Cele doua cazuri in care israelienii au intervenit dicteaza premizele unei doctrine existentiale din punct de vedere israelian. Bineinteles ca ma refer la distrugerea reactorului atomic Osirak din Irak  (Operatiunea Opera – de fapt Operatiunea Babilion in ebraica Ofra, care s-a inpamantenit ca “opera”), in anul 1981 – zile numarate inainte  ca acesta sa devina functional si mai recent distrugerea incercarii siriene  de a construi un reactor cumparat de la nord-coreeni. Operatiunea Livada (Orchard – Pardes) a avut loc in septembrie 2006, distrugerea reactorului in constructie in regiunea  siriana Deir ez-Zor a fost totala. Avand in vedere cele doua cazuri mentionate mai sus, nimic nu  ne poate abate de la convingerea  a unei a treia interventii posibile in Iran, desi eu personal cred ca se va rezolva complet diferit.

Problema rezolvarii militare intre Israel si Iran este putin probabila in primul rand din cauza riscurilor imense in acest caz. Nici unul dintre cele doua state nu poate suporta o contra-ofensiva (counter-strike). Ambele isi pot lovi adversarul, nici unul nu va putea suporta o lovitura de riposta. Daca Iranienii vor declansa o prima lovitura asupra Israelului riposta va fi atomica. Daca Israelul va declansa o lovitura “preventiva” si nu va anihila total posibilitatea de riposta a Iranului (putin probabil) riposta va fi insuportabila pentru Israel.

Ultimele evenimente din Israel demonstreaza ca Israelul nu detine suficiente baterii Iron Dome (Kipat Barzel) pentru a anihila pericolul rachetelor la nivelul scurt si mediu si nici nu este clar ca proiectul anti-balistic Arrow (Hetz) este operational si eficient impotriva rachetelor iraniene.

Cat despre o interventie Occidentala (Americana?) impotriva Iranului nici vorba acum, desi nimeni nu doreste sa-i astepte pe iranieni sa-si construiasca o arma nucleara portabila pe platformele balistice pe care le au deja. Ca de obicei, in Orientul Mijlociu cheia se afla la Riad si in celelalte capitale din Peninsula Araba. Un conflict impotriva Iranului va incepe numai cand Iranul va deveni o amenintare certa asupra Arabiei Saudite & Co. si implicit impotriva surselor energetice din regiunea respectiva.

Singur lucru care ar trebui sa ni-l dorim este ca inca o minune sa se intample in aceasta bantuita regiune si sa le vina mintea la cap tuturor, indiferent daca sunt islamici, evrei sau crestini! Doamne Ajuta!

P.S. Doua postari urmatoare despre situatia politica si militara in Orientul mijlociu dupa evenimentele “Primaverii Arabe”

Pe Politeia Europeana puteti citi articolul:  Si Italia…doarme

Pe Blogul de carte despre: Omul din castelul înalt

Written by Theophyle

06/11/2011 la 2:00 pm

85 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Excelenta analiza, ca de obicei ! Iar minuni se petrec mereu .

  costicaj

  06/11/2011 at 2:20 pm

  • Salut costicaj 🙂
   multumesc ca ai ajuns pana aici 🙂

   Theophyle

   06/11/2011 at 2:21 pm

   • Nu ai pentru ce, a fost placerea mea sa te caut si sa te gasesc aici, la sursa !

    costicaj

    06/11/2011 at 6:00 pm

    • Intotdeauna o placere sa te intalnesc 😀

     Theophyle

     06/11/2011 at 6:02 pm

 2. Salut Theophyle
  – Un atac aerian israelian impotriva Iranului e foarte greu de infaptuit . In opinia mea are nevoie obligatoriu de o „colaborare” saudita . Care cum bine scri , poate venii sau nu . Depinde de „situatie” . 🙂
  – US Navy si US Air Force au cu ce si cind dores sa atace „chirurgic” Iranul . Doar ca e o chestie de politica . Avantaje dar si o sumedenie de dezavantaje pe plan international .
  – O fi Iranul islamist dar cred ca nu sint atit de idioti sa creada ca vor mai ramine pe suprafata pamintului ca tara si natiune dupa max. 60 minute de la atacarea Israelului cu arme nucleare montate pe mult publicizatele lor rachete balistice cu mare bataie .
  Personal cred ca pina la urma , tot marii planetei vor stabili ce si cum cu nuclearul iranian . Cind se vor pune de acord USA , Rusia si China privind viitorul industriei nucleare iraniene , vom vedea rezultatele . In un mod sau altul.

  Ștefan A.

  06/11/2011 at 2:56 pm

  • Salut Stef 🙂
   Corecte toate parerile tale. Nu uita ca in Orient, logica noastra nu este valabila – din nefericire 😦

   Theophyle

   06/11/2011 at 3:24 pm

 3. excelent,

  buna ziua, all

  o clipa de nebunie a unui singur nebun poate sa arunce Terra in aer..
  o singura clipa….

  skorpion

  06/11/2011 at 3:08 pm

  • Salut skorpi,
   sa speram ca nu se va gasi nebunul respectiv!

   Theophyle

   06/11/2011 at 3:24 pm

 4. Salut!
  Excelent, si tragem cocluzia ca amenintarea exista si va exista de ambele parti, in rest mai nimic nou.

  andrzej

  06/11/2011 at 3:45 pm

 5. Sănătate, tuturor!

  Nu sunt antisemit, parerea mea despre poporul ales o puteti reitera la

  http://oldhashu.wordpress.com/2010/01/12/antisemitism/

  Ce imi suna acum oarecum straniu in auz, este aceasta actiune la nivel global de “cosmetizare” a imaginii evreilor.

  Atata vreme cat despre evrei se vorbea ca de un popor fara patrie, orice actiune impotriva lor era blamata si le sporea capitalul de simpatie printre oamenii de bun simt.

  Acest capital a crescut enorm dupa infrangerea lui Hitler si aducerea la lumina a ororii patronate de Adolf H si acolitii sai sub numele de „solutie finala”.

  Beneficiul acestui capital, cumulat cu incercarea de a face uitata partea de vina pentru “stimularea cresterii” lui Hitler ca dulau impotriva bolsevismului rosu, a favorizat aparitia pe harta lumii a statului evreilor, Izraelul, pe teritoriile pomenite in Biblie. Teritorii pe care nu le cedau europenii, ci niste semicivilizati arabi care, culmea, nu intelegeau de vorba buna ca trebuie sa se care de pe pamantul pe care trăiseră doua mii de ani, ci de bâtă.

  Capitalul pomenit mai sus a intrat intr-un proces sigur de eroziune pe masura ce Izraelul raspunde provocarilor la adresa sa pe baza principiului biblic reformulat: “Dinti pentru dinte, ochi (cat de multi) pentru (un singur) ochi,”. Cand victimele colaterale ale ripostelor israeliene sunt femei, copii, case, tabere de refugiati, frisonul memoriei ne scoate la suprafata cuvinte pe care le credeam de mult ingropate: Lidice, Sonderkommando…
  … și o intrebare: prin acțiunile de ripostă dură nu se pun în rând cu prigonitorii lor?
  Ca acum calaresc cai mari si sunt pumnul de otel cu care cea mai mare putere a lumii ii altoieste pe arabii din jur ?! O situatie care a mai fost si nu s-a terminat bine. Sunt destule exemple care ilustreaza modul pragmatic de actiune al jandarmului lumii. Unul, surprins intr-un film de razboi de mare spectaculozitate (Windtalkers, prod. SUA 2002) care povesteste contributia aparte a unei unitati speciale Navajo la infrangerea japonezilor in Pacific: un puscas marin, inca sub socul salvarii de la moarte de catre unul din camarazii navajos pe care el personal îl umilise de cate ori avusese ocazia, gandeste cu glas tare: “Ciudata situatie, pana acum saptezeci de ani ne scalpam unii pe altii, acum luptam cot la cot. Cine stie, peste cincizeci de ani daca nu vom sta la aceeasi masa cu japonezii, planuind cui sa-i tabacim fundul…”

  Infricosator ar fi ca “tabacitii” de azi, cu puțin ajutor, sa invete din cele doua incercari de terminare cu evreii, cea romana de acum doua mii de ani si cea de acum peste o jumatate de secol, gasind si remediind “scaparile” in finalizarea actiunii.
  Atunci sa te tii holocaust – ardere de tot! :mrgreen:

  oldhashu

  06/11/2011 at 4:30 pm

  • Salut hashule 🙂
   Nu prea inteleg ce vrei sa zici si cum se leaga de situatia de fata. In orice caz este foarte albastra si sper sa ramana stationara pentru ca alternativele sunt cu adevarat catastrofale. Nimeni nu-si pune probleme metafizice in Orientul mijlociu. Acolo e sau „mata” sau „mama” 😦

   Theophyle

   06/11/2011 at 4:37 pm

   • Scuze, Theophyle, m-am lăbărțat pe o pagină cu o idee care încape, până la urmă, intr-o frază: pacea lumii pare că este în mâna războinicului neam evreu, sper că n-au dispărut întelepții din rândurile lor!

    O zi bună! 🙂

    oldhashu

    06/11/2011 at 4:48 pm

    • Hashule,
     scrie in cartea cartilor ca cine „traieste din sabie de sabie piere„. Asta este si Cartea noastra. In Quran nu scrie asta! Deci au fost intelepti atunci, sper ca si astazi. Inteleptii trebuie cautati in ambele parti!

     Theophyle

     06/11/2011 at 4:58 pm

   • 😆 😆
    da „sora-ta” sau „sora” nu ? 🙂

    Ștefan A.

    06/11/2011 at 4:48 pm

    • Salut Stef 🙂 Si sora poate fi 😀

     Theophyle

     06/11/2011 at 4:58 pm

 6. Postare noua si frumoasa pe blogul lui @demeter 🙂

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/11/06/william-turner-3/

  Theophyle

  06/11/2011 at 5:03 pm

 7. Nu uitati de importanta strimtorii Ormuz.
  Blocarea acestui punct strategic poate provoca daune greu de calculat. O cincime din petrolul extras in lume circula prin zona la bordul navelor comerciale. Intr-un casus belli doar diavolul isi mai angajeaza navele in zona.Neasigurate, se intelege.
  Asa ca entuziasmul israelienilor va fi repede domolit. Va ramine doar retorica de rigoare.

  STRAJNIK

  06/11/2011 at 5:10 pm

 8. Spre deosebire e anii 70-80 in ecuatie a aparut si China – prietenul f.bun al iranienilor. Eu ma indoiesc de orice conflict in zona din acest motiv si cred ca situatia merge rau spre o putere atomica in miinile unor inconstienti. Cu cit mai multi au aceste puteri cu atit posibilitatea unui conflict atomic creste.

  bigone

  06/11/2011 at 5:50 pm

 9. buna seara
  incitanta tema;
  nu cred ca stie cineva exact situatia reala din iran;exista doua feluri de stiri:oficiale=totul e bine si celelalte=totul e rau
  care o fi evaluarea „serviciilor”,nu stim, putem specula,nerecomandat
  cred ca un conflict „cald”iran-israel depinde de situatia reala din iran;daca regimul se va simti amenintat va cauta dusmanul extern si ” de serviciu” acum acesta e israelul;
  mai e ceva,daca iranienii au invatat sau nu lectia „bahrain”,unde n-au iesit prea bine;
  una peste alta pare ca regimul de la teheran nu prea e iubit in afara,nici macar de turci
  marea problema este daca iranul are sau nu bomba si /sau cind o va avea;cred ca dintre toti detinatorii bombei ,liderii iranieni sunt cei mai iresponsabili si atunci,lovitura preventiva se justifica;care sunt costurile?probabil mai mici decit daca ar avea bomba

  intamplator

  06/11/2011 at 7:05 pm

  • Salut intamplator 🙂
   Nu stiu care, bineinteles. Problema le este cunoscuta ambilor. Ambii adversari nu au cum sa se apere de o lovitura secunda (contraofensiva) si nu au cum sa se anihileze din prima. Deci deocamdata poate va fi liniste!

   Theophyle

   06/11/2011 at 7:14 pm

 10. Buna seara, buna seara. Excelenta postare. E drept ca in Orient se intampla tot soiul de minumi si de asta cred ca dupa racirea relatiilor turco-israeliene, si dupa expansionismul politic turc de esenta otomana, vom asista la „marea prietenie” saudito-israeliana. Dar pot foarte bine sa ma si insel desi cred ca Iraelul si Arabia Saudita au mai multe motive sa coopereze decat sa se afle pe pozitii divergente.

  clemycali

  06/11/2011 at 7:29 pm

  • Salut Clemy 🙂
   Multumesc. Sunt logoditi de mult, numai cine nu vrea sa stie nu stie 😀 In orient se practica algebra de milenii. Dusmanul dusmanului meu este prietenul meu!

   Theophyle

   06/11/2011 at 7:31 pm

   • Stiu asta Theophyle, si ma bucur sa aflu ca sunt logoditi. Chiar daca in secret. Aaa, si daca tot vorbesc de atacuri israleine asupra Iranulu: nu cred ca se va intampla asta prea curant. Luna este mult prea stralucitoare pe cer 🙂

    clemycali

    06/11/2011 at 7:47 pm

 11. Buna seara 🙂
  Imi cer scuze, abia acum l-am urcat pe „adevaratul barbat” (nepotelul) in tren 😦 .
  Intotdeauna bine informat si banuiesc si cu experienta directa a situatiei din OM.
  Ce m-a fascinat in „1001 de nopti” a fost increngatura de personaje si legatura continua dintre o poveste si alta. Cumva Seherezada (ca spirit) continua si azi pe acolo ? 😆

  DanSu

  06/11/2011 at 8:20 pm

  • Salut DanSu 🙂
   Ce nu face femeia sa se salveze de la butuc 😆

   Theophyle

   06/11/2011 at 8:23 pm

   • 😆
    Am parcurs asa „din avion” , scurta istoria a OM, din ce ai scris tu si ce s-a mai scris si prin alte locuri. La tine am vzut legatura, exact ca la „Seherezada” – dintre o poveste sau alta. Si mi-am amintit de ce povesteau unii de altii (mai ales cand exista dusmanie intre bash-arabi si de alta orientare politica – de se bateau in caminul de la Observator – Cluj) „colegii” arabi din facultate, din ce am vazut la TV cand sahinsahul iranului (avea un nume ciudat Mohamed Rez a pahlavi ari a merh – nu stiu cum se scrie – am citat din memorie) a fost alungat de autodeclaratul al XIII-le imam (parca Komeini), si franturi despre razboiul dintre iran si irak unde urmaream (la sfatul unui coleg) pe harta comunicatele ce mai razbateau pe la noi, despre cat de nelamurit am fost despre ce se intampla in Beirut si povestile pot continua mereu si mereu si imi dau seama cat de mare este ignoranta mea cu privire la acea regiune. Citindu-te, imi aduc aminte de Seherezada, nu atat in povesti individuale, cat in firul ce uneste aceste fapte – unele aflate la mari distante geografice dar unite prin cauze sau chiar actori, altele cu cauze aprent disjuncte dar aflate in imediate geografice.

    DanSu

    06/11/2011 at 8:50 pm

 12. Revin 🙂
  Cum acolo, in OM e zona minunilor , am gasit cum va evolua situatia .
  Pazdaran vor incerca sa dinamiteze fabricile nucleare din tara lor. Dind vina pe israelieni pentru a avea pretext sa inceapa razboiul sfint .Toate tarile arabe vor fi cu ei .
  Mossad,cum nu sint prosti , vor infiltra preventiv trupe speciale pentru a apara aceste centrale nucleare iraniene . 🙂
  La acest punct , haosul va fi total . Nu se stie cine si pe cine ataca , cine si pe cine apara . Logic ca bombardierele B-2 decolate pentru a lovi chirurgical obiectivele militare , vor risca sa loveasca in „pretini” . Ca urmare , misiunea va fi reprogramata in zbor . Cu tot necesarul . Realimentari in zbor cu carburant obtinut din petrol saudit si rafinat cu tehnica ruseasca . Prin ordin prezidential ( pentru a nu lasa toata cheltuiala asta fara efect ) avioanele vor bombarda la NY pe aia care demonstreaza in piata impotriva bursei . 🙂
  Surpriza totala pe plan international . Ayatolahii se sinucid in masa , Castro moare de infarct crezind ca urmeaza el si chinezii se impaca cu aia din Taiwan . Pacea mondiala se raspindeste pe toata planeta . Pentru a sarbatorii acest minunat rezultat , FED si BCE vor tiparii 50.000 miliarde bani noi . Gratuit la toti , sa ajunga . 😆 😆

  Ștefan A.

  06/11/2011 at 8:48 pm

  • Stefane, ce mai fac colegii din „Bliderberg” 😈 😆

   DanSu

   06/11/2011 at 8:53 pm

   • Salut DanSu
    Vor cere toti azil politic in Corea de Nord . Spre mindria marelui conducator nebun si invidia chinezilor . Posibil ca 3 familii de chinezi sa fie trimise la „turism ” in Corea de Nord . Cu tancul sau blindate , in functie de ce a primit fiecare de la guvern . 🙂 3 familii de chinezi , cam 120.000 de rude , inarmate pina in dinti . 😆 😆
    Doamne cita rabdare trebuie sa aiba Theophyle citind aceste marete scrituri . 😆 😆

    Ștefan A.

    06/11/2011 at 9:15 pm

    • 🙂
     Tu sti ca la tine am rabdare. 🙂

     Theophyle

     06/11/2011 at 9:18 pm

 13. Buna seara,
  Off topic. Republica Mazare face regula la Constanta, a prelungit programul de vot la solicitarea USL 😦
  Gasca penala de la Constanta a transformat judetul in „enclava” calcand in picioare tot ce inseamna legea daca au vazut ca nu le reuseste pasenta.

  mar

  06/11/2011 at 9:11 pm

  • Salut mar
   Sa presupunem ca constantenii voteaza sa desfinteze judetul . Nu exista lege care sa zica ce se poate face in acest caz . Concluzia , bani aruncati pe geam ca sa se vada cit de multi sint idiotii in PSD . Pardon , USL .

   Ștefan A.

   06/11/2011 at 9:18 pm

   • Nebuni 🙄

    mar

    06/11/2011 at 9:19 pm

  • Am vazut. Asa cum am vazut mai devreme ca Nicusor Constantinescu se vaita ca prezenta redusa inseamna ca constantenii aproba desfiintarea judetului. Sa vedem daca le iese pasienta.

   clemycali

   06/11/2011 at 9:28 pm

   • prezenta redusa =

    1. oamenii nu au imbratisat ideea referendumului,
    2. oamenii nu ar fi votat cum doreau muschii lui mazare
    3. neparticipare = vot anti mazare

    skorpion

    06/11/2011 at 9:32 pm

 14. permiteti un off-topic?

  Ipocrizie in forma pura

  CSM a ales sa-si argumenteze afirmatia cu exemplul majorarii salariilor cu 50% pentru peste 100.000 de cadre didactice si angajati din sistemul de educatie, in toamna anului 2008, in urma unui vot unanim al Parlamentului, fara a se specifica nici atunci sursa de finantare, ceea ce nu a impiedicat promulgarea legii de catre Traian Basescu, in ciuda opozitiei premierului de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

  nu cred ca CSM-ul nu stie istoricul acestei povesti….chiar refuz sa cred…

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10625329-csm-are-rezerve-fata-corectitudinea-fond-criticilor-lui-basescu-reaminteste-promulgat-legea-majorarii-salariilor-profesorilor-desi-nu-era-prevazuta-sursa-finantare.htm

  skorpion

  06/11/2011 at 9:26 pm

 15. Aici exemplu real de oameni ai zilelor noastre . In Thailandia , ” lipiti” de televizor indiferent de ce se intimpla in jur . Chiar daca inundatia a bagat apa in casa , sa ne uitam la tembelizor . 😆

  http://www.repubblica.it/esteri/2011/11/03/foto/thailandia_la_casa_allagata_ma_non_si_rinuncia_a_guardare_la_tv-24354691/1/?ref=FRAG-6

  Ștefan A.

  06/11/2011 at 9:27 pm

  • Fraieri 😦 la noi se duceau la carciuma! Cum s-a si intamplat!

   Theophyle

   06/11/2011 at 9:28 pm

   • se duceau la circiuma din doua motive:
    a sa bea
    b sa aibe cu cine critica autoritatile care nu fac nimic

    intamplator

    06/11/2011 at 9:56 pm

 16. Ca sa vezi ce insemna sa ai nepot :). Habar n-am avut ca vrea cineva sa desfiinteze judetul constanta 😆
  Doamne, ce ti-e si cu Basescu asta, vrea sa desfiinteze judetul, noroc cu cei din USL ca au fost vigilenti si au sarit in apararea bietei lor tarisoare. Am auzit ca asa de mare a fost pericolul, ca Mazare a fost nevoit sa-si intrerupa sambele din Brazilia si sa vina si el ca cetateanul responsabil.

  DanSu

  06/11/2011 at 9:37 pm

  • Cred ca asa se explica de ce a pozat in urma cu o saptamana intr-o revista cu iepurasi.

   mar

   06/11/2011 at 9:42 pm

  • Mazare a pozat si pe Playboy cu 3 femei cu sinii goi . O singura concluzie . PSD e format din „prostanaci” si afemeiati (ca sa nu zic curvari 🙂 ) Poate sint aceste „trasaturi” care reunesc PSD si PNL sub acelasi acoperis . 🙂

   Ștefan A.

   06/11/2011 at 9:43 pm

   • Stefan si Udrea a pozat intr-o revista in rochie de cauciuc 😦 ne-am facut de mirul lumii cu astia, cred ca tb. sa se ia de mana cu Berlusconi.

    mar

    06/11/2011 at 9:48 pm

    • Mar , nu le da idei . Elena poate sa faca cu Berlusconi bunga- bunga . 🙂

     Ștefan A.

     06/11/2011 at 9:49 pm

     • 😆 😛

      mar

      06/11/2011 at 9:54 pm

      • Ministra turismului romanesc e blonda . Omologul ei italian e o doamna roscata . Se cheama Michela Vittoria Brambilla . O poza elocventa din o transmisie tv aici . 🙂

       Ștefan A.

       06/11/2011 at 10:06 pm

       • Sau aici . 🙂

        Ștefan A.

        06/11/2011 at 10:07 pm

       • Tu ai vazut pozele cu Elena?

        mar

        06/11/2011 at 10:08 pm

 17. Stefan, asta doboara recordul 😛

  mar

  06/11/2011 at 10:09 pm

  • Mai este si o alta ministra bomba in guvernul lui Berlusconi . Doamna Mara Carfagna . Ministru egalitatii in
   drepturi . 🙂

   http://svistasocialclub.files.wordpress.com/2010/08/carfagna-mara-si-arrampica1.jpg?w=550&h=691

   Fosta balerina pe tv ale lui Berlusconi .
   Acum se intelege de ce batrinelul de 75 de ani nu se poate concentra pe problemele natiunii ? 😆

   Ștefan A.

   06/11/2011 at 10:16 pm

   • Sau aici :

    Ștefan A.

    06/11/2011 at 10:17 pm

    • Stefan, constat ca Berusconi a invatat ceva de la Gaddafi 😦

     mar

     06/11/2011 at 10:22 pm

     • Berlusconi a fost si este un fustangiu . Cind unu o face in privat , treaba lui . Cind incepi sa o declari si in public , recompensind in diferite moduri pe cine a oferit „placerile” , e debandada totala . 😦

      Ștefan A.

      06/11/2011 at 10:27 pm

      • Toata lumea stie ca este o catastrofa, ca nu mai prezinta garantii de nici un fel si totusi nu este schimbat 😦 De ce? Asta nu o pricep neam!

       mar

       06/11/2011 at 10:32 pm

       • Stefan poate sa-ti explice mai pe larg, dar eu pot sa spun doar atat: ptr ca opozitia socialista, sau cum ii mai cheama acum, este si mai catastrofala decat Berlusconi si Forza Italia.

        clemycali

        06/11/2011 at 10:36 pm

       • Pentru faptul ca politica italiana a cazut atit de jos ca nu se gasesc persoane care sa puna mai presus interesele natiunii fata de cele personale . 🙂 Descompunerea democratiei italiane are istorie lunga . Cel putin din 1992 , ancheta „maini curate ” .
        PS . Posibil ca luni sau marti sa fie debarcat Silvio . De 2-ua zile membri partidului lui trec la alte formatiuni in parlament . 8 pina acum . Pierde majoranta relativa . De vazut daca se poate face o alta majoranta sau se merge la vot anticipat .

        Ștefan A.

        06/11/2011 at 10:39 pm

 18. Bineinteles mar .
  Am vazut romance de una suta ori mai bine facute si mai rafinate . Adica mai elegante si mai sexy de la mama natura . 🙂

  Ștefan A.

  06/11/2011 at 10:10 pm

  • din pacate poza este vulgara

   mar

   06/11/2011 at 10:20 pm

 19. @stefan&@mar
  railor; ce-aveti cu doamnele ministru;intelegeti ca e criza ,s-au redus salariile si nu le mai ajung banii de metraj de rochii
  acum,lasind gluma la o parte,mai bine asa decit cocul linei ciobanu

  intamplator

  06/11/2011 at 10:15 pm

 20. Si am si eu o intrebare intrebatoare: referendumul de la Constanta a fost validat sau nu?

  clemycali

  06/11/2011 at 10:36 pm

  • Nu! Neoficial participarea la vot a fost de 42% cu toate prelungirile si incalcarile flagrante ale legi.

   mar

   06/11/2011 at 10:51 pm

   • Interesant 🙂 Si este si mai interesant daca se confirma oficial din perspectiva alegerilor de anul viitor. 🙂

    clemycali

    06/11/2011 at 10:59 pm

  • Au inebunit, cred ca intr-o tara normala ce a facut BEJ si Nicusor Constantinescu se chema atentat la siguranta nationala. 👿 – „Prefectul de Constanta, Claudiu Palaz, sustine ca Directia de Evidenta a Persoanelor Constanta nu are atributiuni pentru centralizarea proceselor-verbale de la sectiile de votare din cadrul referendumului”.

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10622768-referendum-constanta-sectiile-votare-deschis-ora-8-00-cetatenii-decid-daca-vor-desfiintarea-judetului.htm

   mar

   06/11/2011 at 11:01 pm

   • Trebuie sa intelegi ca miza referendumului a fost uriasa. De aici si toate manariile pe care le-au facut. Am sa detailez mai mult intr-o postare maine dar pot sa spun asta acum: daca USL au reusit sa scoata la Constanta, un judet aflat in totalitate sub controlul tandemului Mazare-Nicusor Constantinescu, sub 50%, sunt slabe sanse sa castige alegerile de anul viitor cu un scor care sa le permita sa ceara sa formeze guvernul. Ca sa nu mai discutam si posibilitatea ca Mazare sa piarda alegerile. Asta este o posibilitate teoretica dar merita luata in consideratie.

    clemycali

    06/11/2011 at 11:05 pm

    • Va fi tambalau mare! Cred ca de maine vor interveni institutiile/ar tb sa intervina, astia au calcat in picioare legea si Constitutia.

     mar

     06/11/2011 at 11:10 pm

     • Depinde la ce institutii faci referire. Daca ne gandim la justitie slabe sperante, Nici in BEC-ul central nu imi pun mari sperante. Ceea ce vreau sa stiu, si poate vom afla pana la urma, daca cifrele oficiale valideaza sau nu referendumului.

      clemycali

      06/11/2011 at 11:15 pm

      • Clemy,
       nu cred, se vehiculeaza 42%. Dan Andronic a indicat procentul in seara asta la B1 si a mai spus ceva interesant, ca USL s-a dus sub 42% in sondaje si este in scadere. Practic aveau nevoie de acest referendum ca exercitiu de imagine.

       mar

       06/11/2011 at 11:23 pm

       • Absolut exact in privinta scopului referendumului. Asupra scorului USL lucrurile sunt mai complicate. Nu stiu daca au ajuns chiar atat de jos desi daca ne uitam la modul in care se prezinta nu ar fi exclus.

        clemycali

        06/11/2011 at 11:28 pm

 21. am aflat ce escrocherie a fäcut USL, sunt cei mai mare nemernici. sub pretextul referendum pt. regiuni, au fäcut de altfel testul, cum stau la alegerile viitoare.

  asta au pus nemernicii la cale, pe banii bugetului, a romanilor.cei care ii vaitä pe romani.

  ce nerusinatzi ordinari.

  theo

  06/11/2011 at 10:38 pm

 22. mie imi plac pozele, nu väd nimic räu in asta.decat mumiile aura vasile, norica,pippidi, etc

  hai sä incercäm sä vedem altfel lucrurile.

  theo

  06/11/2011 at 10:42 pm

  • salut theo
   Da dar dupa aia Boc priveste decolteul si nu mai stie ce semneaza . 🙂 Deja e dificil sa priceapa niste documente prezentate de doamna Vass. 😆

   Ștefan A.

   06/11/2011 at 11:03 pm

   • Raule 😆 Daca sunt pe tocuri este mai dificil cu privitul 😀

    mar

    06/11/2011 at 11:12 pm

 23. cand aveti timp, cititzi si blogul Nasului

  theo

  06/11/2011 at 11:05 pm

 24. mai bine decolteul lui udrea, decat aura vasile, ca o paparudä.

  nu v-atzi plictisit sä vedetzi femei invechite, präfuite, neangrijite, sleioase.

  atunci luatzi pe zoe petre, pipidi, norica, sä vä treacä pofta de lucru, dar si de viatza.

  o femeie frumoasä si cochetä, indiferent unde este…………. nu o are in palmä

  femeile frumoase sunt mai mandre si serioase decat credetzi.un cliseu invechit.avetzi.

  dar de mazärea drogatä, printre femei goale, nu vä revolta????????

  theo

  06/11/2011 at 11:13 pm

 25. incä o dovadä , cä este o minciunä referendum dela constantza,

  USL, nu respectä referendum. s-a fäcut unul pt. micsorarea parlamentului,

  ce au fäcut? ignorat.

  referendum a fost un pretext, a USL; sä vadä cum stau…….sondaj…pe banii romanilor.

  theo

  06/11/2011 at 11:27 pm

 26. noapte bunä !

  theo

  06/11/2011 at 11:28 pm

  • noapte buna 🙂

   mar

   06/11/2011 at 11:29 pm

 27. Buna seara Theophyle,

  Este prima oara cand comentez pe acest blog (l-am descoperit recent) insa nu cred ca va fi ultima.

  Foarte buna analiza din punct de vedere istoric, insa indraznesc sa adaug ca la inflamarea relatiilor din zona, pe langa un conflic de idei religioase mai acut si o cursa a inarmarilor mai sprintena, trebuie introdus in ecuatie si petrolul.

  Iranul, unul dintre cei mai mari producatori la nivel mondial refuza, asa cum a facut-o intotdeauna, sa accepte agende impuse de peste Atlantic, fel de bine cum a facut in trecut cand a spart blocada OPEC. Ori acest lucru, la fel ca sin cazul Irakului, atrage dorinte de „disciplinarea” a politicilor economice si redistribuire a petrolului.

  Nu este intamplatoare nici atacarea simultana a Siriei, un teritoriu tampon pentru Iran fata de vecinul Israel. Iranul nu va sta cu mainile in san cand aliatul sau de vest va fi atacat in numele democratiei.

  Dincolo de ideologie, conflicte istorice si idei religioase Orientul Mijlociu detine cele mai importante resurse energetice ale planetei. A nega ratiunile pur economice in escaladarea acestor conflicte istorice ar fi o naivitate.

  Inchei remarca mea cu o intrebare: cat timp vor mai putea proprietarii de drept ai resurselor naturale sa le gestioneze si comercializeze dupa bunul plac? Tehnica divide et impera functioneaza de minune; in curand a alianta a tarilor arabe sau dimpotriva, una bazata pe idei religioase, nu aparteneta etnica, va deveni derizorie. Toti vor avea McDonalds si Coca-Cola in ograda.

  acspot

  07/11/2011 at 2:03 am

  • Salut,
   Multumesc pentru comentariu!

   Theophyle

   07/11/2011 at 8:07 am

 28. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  07/11/2011 at 8:06 am

 29. Da.. e vorba de acel echilibru prin teama de distrugere reciproca.. Exact cum se mentine si echilibrul intre SUA si Rusia ( e adevarat, la alt nivel ). Ma enerveaza astia care in fiecare anotimp, ataca Iranul.. Asa de la tastatura.. Si imi aduc aminte doar de un titlu din acest an : ”In Toamna, Israelul ataca Iranul”.. Uite ca e iarna.. de fapt chiar zilele trecute vorbeam de ”Anotimpul si planul..”

  Florin

  07/11/2011 at 12:41 pm

 30. […] #LOCUL 1: Politeia cu “Israel- Iran: Vorbe si fapte” […]


Comentariile sunt închise.