Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Politica invalidă şi dezvoltarea cut & paste

Moto:Ceea ce face ca un regim politic să fie bun nu este conformarea sa la o normă ideală, ci adaptarea la datele concrete ale istoriei. Un regim neadaptat la realitate se găseşte în mod necesar sancţionat pe termen lung prin tulburări, instabilitate sau chiar revoluţii. Rezistenţa la timp este un criteriu realist pentru definirea idealului politic: cele mai bune regimuri şi în general cele mai durabile sunt cele care guverneaza conform realitatilor adaptandu-se la ele. Cetăţile fiind diferenţiate prin date geografice, prin populaţie, prin cultură şi istoria lor, nu se poate furniza un model universal de cetate ideală, se poate vorbi insa de unul apropiat de necesitatile vremurilor”. Ideea Cetatii ideale – Politikon, Aristotel, 345 î.Hr

Dupa ce am scris articolul “România dupa război”, unde am aratat cu cifre ca Romania si-a pierdut in acesti 21 de ani cam 30% din resursele umane de buna calitate la varstele de creativitate maxima (25-45), am incercat sa vad daca cuiva chiar ii pasa de aceasta situatie si exista cel putin un efort oarecare de a stopa depopularea Romaniei, asta ca sa nu exagerez cerand un plan de repatriere (cel putin partial) al acestor oameni plecati in bejenie.

Bineinteles ca sursele mele au fost cele care se pot cauta (si gasi) pe internet, pe diferitele situri care se ocupa cu subiectele relevante. Multa munca si multa literatura pregatita cu grija in jargonul care putea sa provoace invidia si nomenklaturii comuniste pe timpul lui Ceausescu. Am inceput cu “Politica de Dezvoltare Regională” – document conceput de  Institutul European din Romania, am trecut la “Cartea Albă a IMM-urilor din România – ediţia 2011”, continuand cu “Politica de dezvoltare regionala a Ministerului de Dezvoltare Regionala si a Turismului” si terminand dupa alte 3-4 documente ca “Strategia naţională de dezvoltare a ecoturismului în România”. Monumentale documente, fabricate probabil pe  bani multi si cu o intensiva activitate de cut & paste. Pentru a nu fi acuzat de partinire va invit sa cititi cel putin cateva fraze din documentele expuse mai sus ca sa vedeti ca ceea ce sustin este si adevarat.

Din nefericire, asa cum am mai sustinut, noi traim intr-o completa opacitate care se doreste prin vorbe sa devina “transparenta”. Totul este la vedere, dar lumina nu patrunde aceasta perdea de fum. Un comentator imi raspundea la un articol publicat pe alt blog:

In 21 de ani de la Revolutie, Romania are in continuare cel mai mare procent de gospodarii fara apa curenta si toalete in curte din UE. Satul roman si agricultura par printre ultimele prioritati ale statului. Industria romaneasca este o suburbie a tarilor din vest, pentru ca cercetarea romaneasca este aproape paralizata. Infrastructura Romaniei este rudimentara si strategiile de dezvoltare par doar vorbe goale, de vreme ce la viitoarea schimbare de ministru, specialistii din minister sunt inlocuiti de alti “specialisti” numiti politic.

O clasa politica profund corupta conduce un sistem care se indeparteaza pe zi ce trece de normele statului de drept si ale unei democratii autentice. Cei care au capatat puterea o dau mai departe in familie, de la tati la fii si fiice, de la comunisti si securisti de treaba la capitalisti fini. Justitia romana incearca sa supravietuiasca cu greu mostenirii comuniste si inca este incapabila de multe ori sa duca la bun sfarsit o sedinta de judecata cu inculpatul in sala, daramite sa ajunga la o sentinta definitiva.  (Aici)

Ce dreptate avea acest om! Cata suparare fata de nedreptatile pe care le suportam zilnic! Intotdeauna  nota este platita de cei slabi, hotii si talharii care au furat ca in codru  vor ramane si de aceasta data nepedepsiti, bucurandu-se de averile ilicite, fiind aparati de politicienii corupti si coruptibili si de justitia total aservita si ea corupta in majoritatea ei in functiile de varf. Pot afirma ca viata din Romania si o minima bunastare reprezinta un oximoron la fel cum clasa politica actuala, in majoritatea ei, si interesul national sunt tot un oximoron. Romanii au trait si continua sa traiasca intr-o totala opacitate, habar nu avem incotro ne conduc  acesti politicieni!

Am sa-mi termin acest articol cu celebrele vorbe ale lui Napoleon:

Citoyens, la Révolution est fixée aux principes qui l’ont commencée, elle est finie”, adica pe romaneste – Cetăţeni, Revoluţia s-a conformat principiilor cu care am început-o: ea s-a încheiat!

Adevarat, principille lui Iliescu ne-au adus aici. Este vremea unei noi etape politice, cred ca alternativa exista – optati pentru ea!

Pe Politeia Europeana puteti citi – Giorgios Papandreou şi dilema prizonierului

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua,
  Mare adevar si mai ales dureros, Romania este o tara cut&paste 😦

  mar

  03/11/2011 at 3:11 pm

 2. Varanul raios l-a pierdut pe Piedone, s-a mutat la unpr 🙂
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/piedone-ultima-achizitie-a-unpr-952454.html

  mar

  03/11/2011 at 3:25 pm

 3. buna ziua,

  cit adevar rezulta din textul tau, dar atita timp cit putem spune ca avem un mihail neamtu, un @cetatean grozav si inca multi alti tineri NU totul este pierdut in Ro.

  dar ar trebui sa ne grabim ca tara ca altfel ne vor desparte si in urmatoarele decenii inca multe decenii fata de Vest.

  daca Vestul nu se va prabusi integral si noi cu ei

  skorpion

  03/11/2011 at 3:32 pm

 4. Iar a intrat Varanul raios in fibrilatie! Incep sa cred ca la astia se produce o dedublare a personalitatii, facorul declansator fiind sondajele.
  http://www.ziare.com/dan-voiculescu/senator/voiculescu-il-vede-deja-in-catuse-pe-traian-basescu-1131405

  mar

  03/11/2011 at 3:37 pm

  • buna ziua;
   asta e dus rau cu pluta!
   „i-a spus lui stieglitz”
   valoarea referendumului: s-a vazut ca se sterge la c.r cu referendum;am avut unul in 2009 si..???
   una peste alta,ar putea sa invete de la papandreou -daca il stimeaza asa de mult-despre demisie;in citeva ore papandreu va demisiona

   intimplator

   03/11/2011 at 4:06 pm

  • implicit ponta recunoaste ca socialismul de cumetrie a bagat grecia in rahat pana peste cap :)).nu stiu cum un asemenea imbecil poate sa fie presedinte de partid.

   zigzag

   03/11/2011 at 4:20 pm

 5. apropo de ponta; mi-am pierdut azi 10 min sa incerc sa citesc azi un interviu al lui;am renuntat;ceausescu era mai coerent

  intimplator

  03/11/2011 at 4:08 pm

  • dupa afirmatia de azi ar tb. sa uite dorinte de marire, nu mai pupa asta nici mandat de parlamentar. Idiotul nu intelege rolul marii finante si ca el este o scama pe un rever, un neica nimeni.

   mar

   03/11/2011 at 4:18 pm

 6. Demagog mai mare ca Ponta mai rar. Asta se face ca nu stie ca si Romania a avut un referendum pentru reducerea lenesilor la 300? Nu am observat sa miste un deget pentru punerea acestuia in aplicare, ba dimpotriva.
  Observ ca a aderat si el la motto-ul lui Antonescu: nici o zi fara sa indruge o timpenie.

  Aha

  03/11/2011 at 4:31 pm

  • daca ar fi numai demagog,ar fi cum ar fi;
   asta cred ca sufera de dubla personalitate si asta e boala urita…
   daca ne pomenim cu asta prin vreun post de decizie? ne-am ars!

   intimplator

   03/11/2011 at 4:43 pm

 7. comunistii se mananca intre ei : http://www.evz.ro/detalii/stiri/ion-columbeanu-regreta-ca-l-a-lansat-ca-la-nasa-pe-sorin-oprescu-in-politica-952441.html dai in oprescu ..dai in stapanul iliescu.iar nomenclaturistul columbeanu i a fost si consilier lui ilici.

  zigzag

  03/11/2011 at 4:47 pm

  • Buna 🙂
   Nu este off topic, este un subiect actual. Adaptarea elitelor la putere este tot o politica invalida. Din pacate istoria ultimilor 50 este incarcata de ex. de adaptare :Sadoveanu, Parhon, Calinescu, Arghezi si lista este asa de lunga 😦

   mar

   03/11/2011 at 5:25 pm

 8. Salut Theophyle,
  Grele timpuri si cei care ne conduc pica ca mustele in capcana populismului.
  Oarecum la subiect, doar ca un alt domeniu:
  http://blogsport.gsp.ro/opinii/2011/11/03/21-pentru-1/

  Andrei

  03/11/2011 at 5:37 pm

 9. update grecia: de la tragedia antica s-a ajuns la sublimul caragiale;pupat piata independentei

  intimplator

  03/11/2011 at 5:50 pm

 10. ponta, micul copil de trupä KGB, este admiratorul lui zabatero si papandreou,

  2 cretini socialisti, ce au distrus tärile., ce admirä ponta?????????

  e bolnav räu.

  theo

  03/11/2011 at 6:05 pm

 11. Ziua buna tovarasi si tovarase viitori revolutionari . 🙂
  Cum se poate face o schimbare de sistem cu mijloace pasnice ?
  Folosind inteligent slabiciunile inamicului . 🙂
  A stabilit CSM ca o tanti nu poate fi sefa de tribunal dat fiind ca a colaborat cu securitatea ? Foarte bine . 🙂
  Largim acesta hotarire la toate sectoarele de activitate . Nu pot ocupa functii publice membri securitatii si colaboratorii acesteia . Deci , in 2 timpi si 3 miscari curatam imediat intreaga politica si administratie de stat de areasta relicva comunista care se mentine cu dintii si mainile de toate fotoliile ocupate .
  Nu se risca nici procese lungi si pagubitoare ca avem PRE-CE-DEN-TUL JURITIC prin decizia CSM .
  Cu modestie sint un geniu . 😆 😆

  Ștefan A.

  03/11/2011 at 6:07 pm

  • Salut
   @Stefan:Pe astia ii doare in basca de precedentul juridic!

   ela

   03/11/2011 at 6:13 pm

   • Salut ela
    Daca „astia” simt țeava AK-47 apasind pe rinichi , voteaza in unanimitate si fiecare cu doua maini astfel de masuri . 🙂

    Ștefan A.

    03/11/2011 at 6:16 pm

 12. Salut 🙂
  postare noua si pe blogul lui @demeter 🙂

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/11/03/eugene-delacroix-2-%E2%80%93-magna-opera/

  Theophyle

  03/11/2011 at 6:18 pm

  • Ai fost mai rapid ca mine . 🙂 2 bucati lingouri la pachet . 😆

   Ștefan A.

   03/11/2011 at 6:19 pm

   • 😆

    Theophyle

    03/11/2011 at 6:24 pm

 13. pivnicera, este o precupeatzä nesimtzitä, cu vocea ei de betiv, a dat un räspuns de dezechilibrat

  Presedintele are dreptate, a spus acelas lucru, ca totzi romanii.

  rusine sä le fie magistratzilor, sä-si dea demisia, dacä nu pot face treabä.

  theo

  03/11/2011 at 6:19 pm

 14. mar

  03/11/2011 at 7:23 pm

 15. Buna seara,

  La 20.15 presedintele face o declaratie de presa.

  cedric

  03/11/2011 at 7:59 pm

  • Multumesc Cedric 🙂

   Theophyle

   03/11/2011 at 8:02 pm

 16. Buna seara, buna seara.
  Ma uit pe fluxurile de stiri si doar noi suntem mai dihai decat grecii. Jalnice timpuri traim.

  clemycali

  03/11/2011 at 8:06 pm

  • Buna Clemy,
   Noi sa fi sanataosi ca se poate si mai rau 😦

   Theophyle

   03/11/2011 at 8:12 pm

  • Salut ela 🙂
   Chiar o veste buna!

   Theophyle

   03/11/2011 at 8:49 pm

   • Theophyle 🙂
    Daca „baietii” au contracte beton (care prevad despagubiri in caz de reziliere anticipata a contractului ,cum e moda in Romania ) eu nu as fi asa optimist . 🙂

    Ștefan A.

    03/11/2011 at 9:31 pm

    • Stefan,
     Probabil ca au, dar avand in vedere ca exista clauze numite „nationale” (stiu sigur ca exista) se poate face. De ce crezi ca Voiculescu deja a iesit cu povestea catuselor deja. Omul e lovit din toate partile, pana si alianta care a mosit se duce naiba. Are grija piratu’ sa-l puna pe butuci pana in 2014 😆

     Theophyle

     03/11/2011 at 9:35 pm

 17. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  04/11/2011 at 8:05 am


Comentariile sunt închise.