Un yankeu la curtea Regelui Saud
Parafrazand superba nuvela a lui Mark Twain cred ca orice “occidental” (si nu numai) ar putea sa se considere eroul lui Twain daca ar ajunge in labirinturile puterii de la Riad. Putine oligarhii din lume sunt mai inchise si mai “misterioase” decat “Casa Ibn Saud”, care conduce treburile sauditilor de iure din 1926 si pana in zilele noastre, de facto cam de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Nu m-as fi ocupat de acest subiect daca ultimele evenimente petrecute in lumea araba nu ar fi fost atat de importante si nu si-ar gasi si un corespondent puternic la ceea ce se intampla in Regatul Saudit.
Presa internationala si ceea ce a ramas din cea locala (total dependenta de relatarile occidentale) se ocupa mai mult sau mai putin de “islamizarea” Magrebului dupa alegerile din Tunisia si victoria insurgentei libiene. Foarte putin au observat ceea ce se intampla in Arabia Saudita. Si schimbarile recente din Saudia semnalizeaza o directie noua in afacerile acestei tari cu tarile arabe, islamice si cel mai important cu occidentul, mai mult sau mai putin dependent de resursele petroliere ale Arabiei Saudite. Aici nu ma refer la dependenta directa, ci mai mult la o crestere serioasa a pretului Petrolului din cauza acestor schimbari.
Cand am analizat climaxul libian scriam despre diferentele dinte Libia si Arabia Saudita:
Ca paranteza – pentru a demonstra de ce nu se intampla nimic acolo, dar s-a putut intampla in Libia, trebuie de stiut ca familia Ibn Saud are protectie contractuala cu “beneficiarii occidentali” pe baza a trei contracte care mentioneaza ca atata timp cat petrolul forat va ajunge la beneficiarii contractuali Casa Ibn Saud este ferita de “neplaceri”. Primul contract semnat in 1931 de Presedintele american Herbert Hoover si Casa Ibn Saud aducea beneficii de nu mai putin de 50 de mii de lire sterline pentru dreptul de exploatare petroliera, al doilea semnat de Presedintele Roosevelt in 1945 (ultimul contract semnat de el) la bordul vasului de razboi USS Quincy si ratificat de Harry Truman in 1951 si care facea imparteala 50-50% intre Ibn Saud si firma de exploatare petroliera CASOC (mai tarziu Aramco) si in sfarsit al treilea contract din 1988 care fonda Saudi Aramco. Bineinteles ca au fost idei de razgandire a sauditilor, care nu au dorit sa impartaseasca soarta sahului Iranian. Noile vremuri si evenimentele generate i-au facut sa se razgandeasca in rasgandirea intiala. (Aici)
Ieri continuam demersul mentionand:
Schimbari radicale de regimuri in Orientul Mijlociu, partial simpatetice Europei si Uniunii Europene cu altele, la nivelul unor dificile incertitudini (Vezi Tunisia si Egipt, acum si Saudia – dupa moartea moderatului Sultan bin Abdulaziz si schimbarea lui cu islamistului Nayef bin Abdulaziz prin excluderea Talal bin Abdulaziz, moderat pro-occidental). (Aici)
Deci lucrurile nu arata asa de bine. In saptamanile urmatoare vom vedea o radicalizare a politicii externe saudite, care poate va implica si noi tendinte de aliniere fata de extremismul islamic “recent descoperit” in Tunisia, Egipt si in ultima instanta in Libia.
Ar trebui sa fie clar ca Arabia Saudita, bastionul wahabismului si al Islamului Salafit, se pozitioneaza deja la partea extrema a Islamului, lucru care insa niciodata nu a influentat nici politicia externa si nici esenta comerciala a vanzarilor de carburanti.
Arabia Saudită este o monarhie condusă de descendentii de sex masculin ai regelui Abd Al Aziz Al Saud, Quranul este Constitutia regatului si jurisprudenta saudita este bazata pe Shari’a (legea islamica derivata din comentariile Quranului). Arabia Saudită nu are parlament, în schimb există un program national „Consiliul Consultativ”, care este compus din 150 cetăteni arabi numiti de rege, pentru o perioadă de patru ani pentru a servi într-un rol consultativ. Numărul membrilor Consiliului a crescut în mod constant de-a lungul anilor si are propriile sale comitete si o capacitate limitată de a discuta despre legislatia propusă, dar functia sa principală este de a-l consilia pe rege. De facto Regatul este guvernat de Rege si un Consiliu de Coroana condus de mostenitorul tronului, care de cele mai multe ori este adevaratul guvernant absolut. Nici partidele politice sau sindicatele nu sunt permise. Mai multe date puteti gasi in articolul meu “Prinţii deşertului”.
Din totdeauna Saudia a incercat sa-si propage doctrinele religioase oriunde a putut si a putut in ultimele decenii in fostele republici sovietice din Asia Centrala si in Balcani (Albania, Macedonia si Bosnia). Cred ca ultimele evenimente de la Sarajevo pot demonstra influenta salafita (wahabism) din regiune.
Cine cunoaste felul meu de a aborda subiecte si faptul ca acest articol este cel de al treilea intr-o saptamana subliniaza evenimentele absconse care se petrec acolo si faptul ca exista o aliniere clara a regatului Saudit la procesul de radicalizare a Orientul Mijlociu si al Africii de Nord ar trebui sa intereseze cel putin analistii seriosi ai regiunii. Faptul ca moderatul si pro-occidentalul Print Talal bin Abdulaziz nu a fost ales si cel ales a fost Ministrul de Interne saudit, Nayef bin Abdulaziz, trebuie sa dea de gandit!
buna ziua:reiau partial: ce spuneam ieri
probabilitaea cea mai mare de conflict,nu e in europa,ramine OM;cu un iran asa cum e,cu o turcie care viseaza din nou la imperiul otoman,cu un israel care nu-si poate permite “sa fie aruncat in mare”,plus conflictul latent sunniti-siiti(pe care israeleul sigur nu-si permite sa nu-l exploateze)+doua tari care nu se sfiiesc sa declare ca sunt gata pentru razboi total si mai si arma nucleara(srael&iran)avem tot ce trebie;chibritul se poate gasi oricind e nevoie;deocqmda nu a fost la sarajevo;lunetistul a fost impuscat
intamplator
30/10/2011 at 3:46 pm
Salut intamplator 🙂
bineinteles ca focarul principal de conflicte ramane OM!
Theophyle
30/10/2011 at 3:47 pm
Buna ziua, cu stima, Domnule Profesor.
As avea nevoie pentru a intelege mai bine „cine cu cine voteaza” de o harta a aliantelor si inamcitiilor din Orientul Mijlociu.
Ceea ce stiu eu este ca Iranul este aliat cu Siria si sunt ianmici cu Arabia Saudita. Gresesc ? Nici macar despre asta nu sunt sigur … Peste nestiinta mea a intervenit si primavara araba, plus ceva ciondaneala intre Israel si Turcia, asa ca nici ceea ce nu stiam nu mai este valabil 🙂
Poate ca ceea ce imi doresc eu (scris simplu, ca pentru ingineri 😉 ) exista deja pe undeva. Daca nu, cu respect v-as ruga ca odata cand considerati oportun sa faceti lumina (atat cat se poate) in acest subiect.
Cu respect si multumiri anticipate.
Petronius.
31/10/2011 at 7:00 pm
Salut Petronius 🙂
Cred ca este o ideie f. buna Am sa pregatesc o harta a Orientului pentru „neofiti”. In curand 🙂
Theophyle
31/10/2011 at 7:03 pm
Mda… Ma intreb insa ce s-ar alege de protectia contractuala americana a sauditilor: au americanii un plan si pentru asta. Poate ar insemna insa o deschidere a cutiei Pandorei, asta ar fi cu adevarat ceva teribil. As miza insa si pe instinctul de conservare al lui Nayef bin Abdulaziz (fie-i numele laudat intru Allah… 🙂 )
Observator
30/10/2011 at 4:01 pm
Salut,
Omul este un hard-core islamist, nu numai inside ci si outside si a data dovada de o foarte mica flexibilitate. Sunt sigur ca americanii nu sunt de loc fericiti 🙂
Theophyle
30/10/2011 at 4:06 pm
salut, scuzati, pardon, bonsoar
definitie 🙂
http://piccsy.com/2011/10/ineptocracy/
Un tanar de stanga
30/10/2011 at 5:12 pm
Buna seara,
Buna definitia 🙂
desydemeter
30/10/2011 at 5:19 pm
Tocmai ai dat definitia socialismului. „Stangii”, mai exact.. 🙂
John Galt
30/10/2011 at 6:47 pm
Pentru cei interesati mai mult de vechea Europa si mai putin de Orientul Mijlociu 🙂
http://desydemeter.wordpress.com/2011/10/30/neoclasicismul-1-jacques-louis-david-1/
desydemeter
30/10/2011 at 5:21 pm
Salutare 🙂
Surprinzatoare postare Theophyle .
Alegerea ministrului de interne ca urmas la tron a fost prezentata in vest ca o masura care sa asigure „pacea” interna saudita .
Nayef a folosit masuri extrem de dure pentru a reprima orice forma de protest interna . Inclusiv impotriva islamistilor duri si puri .
De reamintit ca e si el „tinar” . Nascut in 1933 🙂
Poate si mai interesant e faptul ca a condus „internele” din 1975 . Adica a avut timp suficient sa puna oamenii lui peste tot . Inclusiv are reprezentanti in ambasadele straine .
Oricum sauditii si iranienii se privesc „caineste ” . 😆
Ștefan A.
30/10/2011 at 5:23 pm
Ambasade straine inteles ca ambasadele saudite in strainatate .
Ștefan A.
30/10/2011 at 5:23 pm
Salut Stef 🙂
ce sa-ti spun Stef mai mult, ca tipul ii enerveaza pe americani la maximum a avut niste contributii banesti pentru baietii veseli de-i i9ubesc pe americani foarte mult. Nici europenii nu-s prea iubiti de individ 😦
Theophyle
30/10/2011 at 5:34 pm
Poate din cauza faptului ca unii sunt arabi iar altii ( nu sunt iranienii)?…….
Arabii au un dispret total fata de tot ce nu este arab indiferent ca sunt Iranieini(farsii), turci sau pakistanezi..
andrzej
30/10/2011 at 6:04 pm
Noi europenii avem deseori tentatia sa-i punem in aceiasi oala pe toti musulmanii, insa exista de secole trasaturi distincte care separa cultura araba de a vecinilor lor tot musulmani….
andrzej
30/10/2011 at 6:06 pm
Mai andrzej
tu chiar nu ai obosit de clisele pe care le emiti 😦
Theophyle
30/10/2011 at 6:08 pm
Salut! Pai unde este cliseul? Sunt state musulmane de origini diferite, ba mai mult si intre musulmani sunt doctrine diferite. Oare este un cliseu ca bisericile crestine surori sunt despartite de aproape o mie de ani, iar intre ortodocsii rusi si cei romani(ex.) nu prea domneste fratietatea, ca sa nu mai vorbim de ortodocsi si grecocatolicii de la noi?
andrzej
30/10/2011 at 6:32 pm
Fara suparare Teoph , dar te cam grabesti sa pui etichete .
Daca tot este vorba de dialog sa incercam sa fim in limitele dialogului sa citim , sa ne spunem pareri iar etichetele sa le pastram pentru alta data cand am putea cadea in pacatul de a ne autocita.
Cu respect!
andrzej
30/10/2011 at 6:42 pm
Nu ma supar andrzej
problema este ca tu ai aproape numai monologuri.
cat despre cele mentionate mai sus de unde iti primesti tu informatiile?
1. Wahabismul si Islamismul extremist s-a nascut in afara lumii arabe – in Pakistan – Deobandi, etc.
2. Chestia cu arabii urasc nu mai stiu eu ce este o gogomaneala.
3. Majoritatea shiita nu este farsi ci araba – intamplator si persani sunt shiiti.
Pot sa-sti aduc exemple pana maine dimineata. Daca ai o afirmatie de genul de mai sus spune si tu pe ce te bazezi! Nu-i confunda pe islamici cu crestinii din punc de vedere a denominatiilor. Deci tot ce ai spus mai sus sunt clisee. Daca ai ceva substantial sa sustina , spune ce!
Theophyle
30/10/2011 at 6:50 pm
bonsoir, popor,
ancora!
🙂
skorpion
30/10/2011 at 5:26 pm
Salut skorpi 🙂
Theophyle
30/10/2011 at 5:34 pm
Salut tuturor!.Primavara araba cu intentie sau fara a spart un buboi . Din pacate nu stiu dacacei care au grabit acesta miscare au fost constienti de consecinte..Una peste alta poate e mai bine ca au iesit in prim plan curentele oculte care pana acum se manifestau subversiv si haotic..Vom vedea!
andrzej
30/10/2011 at 6:13 pm
O lume a islamului clar delimitata care se vrea condusa dupa preceptele coranului avand drept cod de jurisprudenta Sharia aceptata de cetatenii acestor state musulmane va fi oricand de preferat oricarei ambiguitati cu ureme vagi de democratie europeana.
Bine ar fi ca si societatea crestina sa dea dovada de intelepciune si sa se intoarca acolo unde ne sunt originile.
andrzej
30/10/2011 at 6:25 pm
Salut andrej
Uneori ma mir de cea ce scri . Mai sus faci referire la Sharia , legea islamica . Cum sustii imediat dupa „bine ar fi ca societatea crestina sa dea dovada de intelepciune si sa se intoarca acolo unde ne sunt originile ” .
Deci sa ne intoarcem in Evul Mediu cind polulatia era analfabeta si contii , boierii , preotii imparteau dreptatea si justitia . Sau pretinzi o Europa crestina cu lege biblia ? Stergi cu buretele o intreaga istorie de evolutie europeana in care eliberarea de sub dominarea bisericii si nobilimii a pus bazele progresului .
PS . Legea bisericeasca in europa a existat . In forma extrema se chema inchizitie . Si Doamne multi au fost ucisi in numele ei . Mai studiaza istoria inainte de a bate cimpii . 😦
Ștefan A.
30/10/2011 at 6:48 pm
Salut Stef!
cer scuze ca am fost atat de dezlanat in ceea ce am scris.
In principiu voiam sa pun si am spus- o in finalul uneia din postari ca e mai bine ca fiecare sa se pozitioneze cat mai clar- musulmanii cu sharia lor iar noi crestinii sa nu uitam ca suntem crestini. Cred ca acum este destul de clar si pentru altii care se gandeau ca doresc un stat teocratic crestin. Clar?
andrzej
30/10/2011 at 7:27 pm
Pe Politeia Europeana puteti citi articolul: Ban la ban trage – 54 de MILIARDE de euro!!
http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/10/30/ban-la-ban-trage-54-de-miliarde-de-euro/
Theophyle
30/10/2011 at 6:43 pm
Theophyle 🙂
Nici un plan nemtesc de marire a pensilor , salariilor ? 🙂 Astia macar au gasit bani in plus si nu se aventureaza in cheltuieli populiste ca ai nostri . La noi baza a fost mereu anlize optimiste pentru intrari fiscale suplimentare si viitoare . 🙂
Da pina la urma cum de au politicieni mai responsabili fata de imitatiile de la noi ?
Ștefan A.
30/10/2011 at 6:56 pm
Buna seara, buna seara. Intortocheate meandrele succesiunii in familia saudita.
clemycali
30/10/2011 at 6:56 pm
Buna clemy,
chiar e intorticheata 😆
Theophyle
30/10/2011 at 6:59 pm
Cat priveste yankeul nimerit la curtea regelui Saud, aici chiar ca ai brodit-o.
Americanii au o necunoastere cronica a lumii arabe recunoscuta chiar de catre sefii serviciilor americane care dupa teribila lovitura de la 09/11/2001 au recunoscut ca au mari carente in domeniu , ba mai mult se plangeau ca nu au nici macar suficienti traducatori specializati.
Americanii au nimerit in Arabia nepregatiti crezand ca aura de campioni ai democratiei confundand o tara ingenunchiata de distrugere si surpriza atomica din Japonia(un stat puternic centralizat prin monarhie) cu teritoriile controlate de lideri tribali.
andrzej
30/10/2011 at 6:58 pm
Buna seara, sunt de acord OM este echivalentul Balcanlor din sec XX – un butoi de pulbere. Intrebarea e cind va exploda , deoarece acest lucru pare inevitabil.
bigone
30/10/2011 at 7:12 pm
Primavara lui 2012 😦
Theophyle
30/10/2011 at 7:13 pm
Pai informatiile le iau din carti de obicei, si din surse media in acest caza dau un link (ca e la indemana)Wahhabism: http://en.wikipedia.org/wiki/Wahhabi
Oricum eu nu vorbeam de origini ci de faptul ca exista o interpretare si o abordare oarecum regionala a religiei (cea musulmana in cazul dat), cat despre farsi, evident ma refeream la limba majoritatii iranienilor care NU sunt arabi ci iranieni(Persani asa sustin chiar ei).
Cine si unde sustine ca:” Majoritatea shiita nu este farsi ci araba”, si unde?…. si cine contrazice ca iranienii sunt shiiti, ca doar se stie ca arabul Sadam Husein era sunit….
andrzej
30/10/2011 at 7:22 pm
@Andrej: cred ca ar trebui sa-l credem pe Doctor. Si Theophyle are doctorat si in istorie,daca nu ma insel.Zona aia face parte din favoritele domniei sale, si,daca citesti ce s-a scris pana acum,nu a gresit in diagnostic.
ela
30/10/2011 at 7:46 pm
Ela 🙂
Theophyle are un doctorat in medicina si alt doctorat in ‘Istoria religiilor’…asa ca stie ce spune.. dar, daca Andrzej nu are cu cine se conversa la timp de seara ce sa-i faci?
desydemeter
30/10/2011 at 7:54 pm
Desy: el zice ca are febra;la care din doctori o fi venit? 😆
ela
30/10/2011 at 8:31 pm
Buna ela!
Oare sa raspund la acesta glumita, sau sa nu…
Prefer sa nu……
Orricum vorbeam de doctori nu de medici….
O seara buna si dvs!….
andrzej
30/10/2011 at 8:57 pm
Respect pentru toti doctorii, dar mai cu seama pentru cei care ne trimit la culcare cand ne creste temperatura…….
andrzej
30/10/2011 at 7:58 pm
Asadar , va urez o seara placuta si discutii interesante!
andrzej
30/10/2011 at 8:00 pm
OFF TOPIC
Fiind dumica .Cu noua ora legala. Tinind cont ca unii sarbatoresc ziua de nastere , citeva poze cu un local renumit care si el sarbatoreste azi multi ani de la infintare . 🙂
http://www.repubblica.it/spettacoli-e-cultura/2011/10/29/foto/parigi_i_60_anni_di_crazy_horse-24115570/1/?ref=FRAG-2
Va las sa ghiciti unde vin sa faca spectacol balerinele in seara asta . 😆 😆
Ștefan A.
30/10/2011 at 7:56 pm
frumoase poize 🙂
la multi ani ti-am urat deja dimineata!
Theophyle
30/10/2011 at 7:59 pm
Daca ar fi sa ne luam dupa unii analisti, anul 2012 ar trebui sa fie inceputul sfarsitului.
Deja Liga araba a trimis un avertisment conucatorului Syriei prin care nu este exclusa o interventie asemanatoare celei care a pus capat tiraniei din Lybia.
Urmare a fost declaratia liderului Syrian care a afirmat ca o interventie asemanatoare cu cea din Lyban poate sa duca la un adevarat seism pentru Europa.
Totdeodata premierul Israelian Netanyahu a solicitat neutralizarea instalatiilor nucleare ale Iranului, insa pe moment nu a gasit aprobarea liderilor militari israelieni.
Situatie confuza in Egypt si Yemen.
Algeria este inca singura tara din nordul Africii in care inca nu sunt semnalate tulburari, in ciuda faptului ca in urma cu ceva ani in urma Algeria a fost tinta unui puci initiat de radicalii islamisti.
Vom mai vedea ce surprize ne pregatesc mintile ascutite.
andrzej
30/10/2011 at 7:56 pm
De ce primăvara lui 2012? 🙂
Poţi să dai mai multe date despre tip?
De exemplu, ce poziţie a avut în timpul asaltului marii moschei de la Mecca. De ce zici că-i aşa de „hard”?
Oricum de vândut petrolul nu pot să nu vândă …
elena
30/10/2011 at 8:00 pm
salut Elena 🙂
1. pana la primavara se vor termina visele cu alegeri democratice in Egipt, etc si vor incepe noi probleme;
2.elena, omul a fost din 1975 ministrul de interne seful represiunii masive si a doua masacre serioase;
3. pot dar mult mai scump. Pot sa-si permita sa limiteze extractia (asa cum au mai facut) si creasca preturile.
Theophyle
30/10/2011 at 8:05 pm
Împotriva cui au fost represaliile? Care au fost cele două masacre?
Majoritatea nu ştim nimic de el – i-am auzit numele doar de săptămâna trecută.
Pe lângă potenţialul conflictual şi de scumpire a încălzirii, zona e fascinantă. La urma urmei, cred că asta-i singura monarhie „adevărată” rămasă. Oricum, e cea mai importantă.
elena
30/10/2011 at 8:23 pm
elena nu pot scrie carti pe blog. Mai iese din cand in cand o postare. Crede-ma omul este chiar bad-news 🙂
Monarhie adevarata? Adica te referi probabil la una medievala! Singura monarhie adevarata care chiar este si iubita de popor ai sa o gasesti in Brunei. Aia da monarhi si ala da popor fericit! Si nu de acum ci din 1363
Theophyle
30/10/2011 at 8:29 pm
In 2012 , la ora 12:12 va fi „schimbarea la fata ” a umanitatii . 😆
Cum au prezis maya . Rudele mele mai indepartate . 😆
Ștefan A.
30/10/2011 at 8:33 pm
data 12 decembrie . 😆
Ștefan A.
30/10/2011 at 8:33 pm
21 decembrie 🙂
citeste aici
http://paleografia.wordpress.com/2009/07/28/calendarul-mayas-%E2%80%93-1/
http://paleografia.wordpress.com/2009/07/30/calendarul-mayas-%E2%80%932-date/
Theophyle
30/10/2011 at 8:34 pm
Theophyle
Nu cumva avem alegeri in 21 decembrie 2012 ? 😆
Ștefan A.
30/10/2011 at 8:55 pm
inca nu se stie cand?! Poate le fac astia de la PDL atunci ca sa aiba o solutie de exit 😆
Theophyle
30/10/2011 at 8:57 pm
😆 ::lol:
Ștefan A.
30/10/2011 at 8:58 pm
Mina tremurat . 🙂 Batut aiurea tastatura . Dat lacrimi in ochi si sughit de atita ris . 😆 😆
Ștefan A.
30/10/2011 at 9:00 pm
Când ziceam de monarhie mă gândeam să nu fie ceva de decor: o autocraţie sinceră pe plan intern şi destul de importantă pe plan extern ca să nu-i dicteze politica vecinii mai mari.
Oricum, abia aştept să văd ce ne mai spui de ăştia ….
elena
30/10/2011 at 9:04 pm
elena, astia isi cumpara cu multi bani linistea 🙂 asta se numeste plata de protectie nu? Niste prosti!
Theophyle
30/10/2011 at 9:10 pm
Când zici că-şi cumpără liniştea, te gândeşti că exportă terorismul, că dau ceva şi la popor (la urma urmei e welfare state) sau la sumele pe care le au prinţesele la dispoziţie? Tocmai citeam despre cumpărăturile celei de-a treia soţii (cred că a treia era) 🙂
elena
30/10/2011 at 9:27 pm
Ambele si mai mult decat atat. Finanteaza foarte multi politicieni in occident 🙂 Au pentru asta o societate civila, nu?
Theophyle
30/10/2011 at 9:30 pm
Seara bună, prietene Teofil 🙂
Ştii bine că citesc zilnic ce spui. Nu mai intru la comentarii, pentru că nu vreau să risc să emit clişee. Mulţumesc tare mult că ne desluşeşti această lume din ce în ce mai nebună şi mai încîlcită, pe care eu, nu o mai înţeleg. D’aia m-am şi retras în lumea mea populată de amintiri frumoase. 🙂
Tiberiu Orasanu
30/10/2011 at 9:44 pm
Buna seara, tibi 🙂
ce sa-ti spun, ai o mare dreptate cred ca si eu te voi urma foarte rapid 😆
Theophyle
30/10/2011 at 9:48 pm
Dragă Teofil, ar fi păcat pentru mulţi dintre noi dacă tu, te-ai retrage. Eu m-am retras pentru că nu mai pricep ce şi de se întîmplă ceea ce se întîmplă atît în lume dar mai ales, în Ro. În această Ro blestemată nu ştiu de cine şi de ce, să băltească la infinit în indecizie. În această Ro pe care o iubesc cu disperare, dar această Ro care îşi alungă valorile. Uppps, am comis un clişeu. 😦
Pliiiz, nu renunţa, OK? 🙂
Tiberiu Orasanu
30/10/2011 at 10:03 pm
Tibi incep si eu sa obosesc si poate a venit timpul ca cei mai tineri sa-si formeze canalele de informare. Chiar nu mai gasesc rostul si sensul lucrurilor 🙂
Theophyle
30/10/2011 at 10:08 pm
Sara buna ,
Daca nu ma insel Arabia Saudita detine ceva procente din datoria SUA. China asisderea. Marele pericol in situatia asta este ca atat A.Saudita cat si china nu sunt tari democratice. „Santajul” ideologc fiind mai important decat rezultatul financiar.
My 2 cents :).
eugeni
30/10/2011 at 9:52 pm
salut Eugeni 🙂
nici pe departe. Kuweitul detine mai mult decat sauditii – toti exportatorii de petrol impreuna detin cam 4,5% si asta din cauza valorii contractelor lor si este vorba de cam 15 state.
Theophyle
30/10/2011 at 9:58 pm
Seara buna elena . 🙂
Sauditii sint ceva mai multi de 25 milioane .
Extrag si vind petrol zilnic , 365 zile/an . Intre 8 si 10 milioane de barili zilnic . La un calcul sumar considerind o medie anuala de 100 dolari /baril si partea banesca a guvernului din acesta extractie (cam 50 -70 % din pretul de vinzare zilnic) , guvernul saudit incaseaza tot zilnic intre 450 si 700 milioane dolari . Doar din petrol fara sa miste un deget . 🙂
Ceva intre 164 si 255 miliarde dolari anual doar din petrol . Deci au cu ce sa faca pomana fata de proprii cetateni , investitii in strainatate sau finantarea anumitor interese internationale . De remarcat ca ultimele decizii ale guvernarii au stabilit marirea salariilor angajatilor publici (bugetari ) cu 50 % . Diferenta intre ei si noi , ei au garantat banii necesari acestor mariri. 🙂
Ștefan A.
30/10/2011 at 9:53 pm
Ok, o sera buna in continuare.
E un film bun pe Discovery despre Steve Jobs.
Cred ca merita vazut 🙂
Theophyle
30/10/2011 at 10:09 pm
Buna seara 🙂
Intrucat severul de mail, imi joaca feste, am schimbat adresa (mi-am creeat una pe gmail!)
Fac si eu o proba sa vad ce se mai modifica pe aici.
DanSu
30/10/2011 at 10:17 pm
Asta asa , ca sa nu ziceti ca noi batem cimpii aici cind de mult timp discutam despre prioritatile unei natiuni . In primul rind infrastructura in sensul larg .
Acum in al 12 – lea ceas a devenit si prioritate guvernamentala . 🙂
http://cursdeguvernare.ro/lista-lui-orban-cele-60-de-investitii-prioritare-ale-anului-2012.html
Ștefan A.
30/10/2011 at 10:19 pm
@stefan a buna seara
1 a trebuit sa fie numit un ministru apolitic,tehnocrat cum se zice,ca sa se devoaleze minciuna politicienilor;ziceam acu ceva timp de borbely,incepe sa se vada
2 bugetul de anul viitor,alta gogorita,cica „cresterea economica se va muta de pe export si agriculura ,pe consum”/daca nu da dumnezeu ploaie de unde consum?import?
ca alta productie interna afara de ciment,logan(ford de la anul),nu prea este
s-or apuca romanii sa „consume intern” otel , anvelope,vapoare si componente auto?
una peste alta anul asta va fi bine-pe hirtie- ,crestere de peste 2 pct,ca va iesi bine si tr4 cu recolta de porumb si cheltuielile de craciun
intamplator
31/10/2011 at 12:00 am
o singura cifra despre finantarile facute de saudi arabia: fundatia clinton:nu se stie exact cifra,dar e undeva intre 10 si 25 milioane dolari/an adica intre 25 si 50 pct din total buget……
intamplator
31/10/2011 at 12:06 am
pentru cei tineri ,de citit la cafeaua de dimineata
http://www.evz.ro/detalii/stiri/noua-republica-si-vechea-monarhie-951884.html
intamplator
31/10/2011 at 12:24 am
Buna Dimineata 🙂
Postare noua!
Theophyle
31/10/2011 at 7:57 am
Cred ca lipsesc cateva piese din puzzle… Mi se pare ca influenta casei de Saud e subestimata.
De exemplu nu se poate explica discursul „axis of evil” al lui Bush din 2002, discurs care aparea surprinzator in contextul unor incipiente apropieri diplomatice intre SUA si Iran in gestionarea provocarilor date de terorismul islamic, pornind de la chestiuni concrete legate de situatia operationala din Afganistan. O colaborare intre Iran si Vest in contextul traumei nine-eleven ar fi avut efecte benefice din Alaska pana in Taiwan, cu o singura exceptie – Arabia Saudita…..
Bi Bi
02/11/2011 at 1:10 am