Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârşit de săptămână 29 Octombrie – “capuşele companiilor de stat”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de săptămână. Astazi, vremea va fi predominant frumoasă, dar rece dimineaţa şi noaptea. Cerul va avea unele înnorări în sud-est şi va fi mai mult senin în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 şi 16 grade, iar cele minime între -4 şi 6 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre -9 grade. Dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă, pe arii restrânse în estul şi sudul ţării şi izolat în rest.

La Bucureşti, vremea va fi predominant frumoasă, dar rece dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi temporar noros, iar vântul slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimă va fi de 0…2 grade.

Duminică, vremea se va menţine predominant frumoasă. Cerul va fi variabil în regiunile extracarpatice, cu înnorări mai persistente în Dobrogea şi mai mult senin în restul teritoriului. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 şi 15 grade, iar cele minime se vor situa între -3 şi 5 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre -8…-7 grade, dar şi uşor mai ridicate în Dealurile Vestice. Dimineaţa şi noaptea, va fi ceaţă pe arii restrânse în estul şi sudul ţării şi izolat în rest. Mediafax

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3150 RON; 1 USD = 3. 0423 RON; 1 EURO = 1. 4183 USD; Francul elvetian 3. 5239     RON. Gramul de aur 169.8760 RON. Evolutia saptamanala o puteti citi aici.

Ora de iarnă: Duminică dăm ceasul înapoi cu o oră. România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va deveni cea mai lungă din an. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vară, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Finanţele vor să atragă de pe piaţă 4,5 miliarde lei, dublu faţă de cât au reuşit să atragă în octombrie. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să atragă în luna noiembrie 4,5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, de peste două ori mai mult decât suma pe care Trezoreria a reuşit să o împrumute în octombrie, iar scadenţele titlurilor sunt de sub trei ani. Secretarul de stat Bogdan Drăgoi a declarat, la jumătatea lunii octombrie, că Finanţele se vor concentra în următoarele luni pe emisiunile de titluri de stat cu scadenţă de până la cinci ani, iar în a doua parte a lunii noiembrie vor lansa o nouă emisiune pe pieţele externe, condiţiile din prezent fiind mai atractive în SUA. În luna noiembrie, Finanţele vor organiza şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, respectiv patru pentru certificate de trezorerie şi două pentru obligaţiuni de stat, cu scadenţa la doi şi trei ani.Ziarul Financiar

Dosarul U Craiova: statul a fost prejudiciat cu patru milioane de euro. Dezafilierea Universităţii Craiova şi, implicit, declararea jucătorilor liberi de contract a dus la prejudicierea statului cu patru milioane de euro. Asta deoarece drepturile federative ale jucătorilor „Ştiinţei” erau sechestrate de Finanţe. Liga Profesionistă de Fotbal a fost înştiinţată, în scris, asupra sechestrului, însă, în pofida acestui aspect a dat „undă verde” jucătorilor, astfel că aceştia au ajuns, gratis, la Steaua, Dinamo, Rapid, Astra Ploieşti. Drepturile federative ale jucătorilor Universităţii Craiova erau sechestrate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru o datorie de aproximativ patru milioane de euro, cu tot cu penalităţi. Directorul general al Finanţelor doljene, Eugen Călinoiu, declară că a înştiinţat, în scris, conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) asupra sechestrului. Preşedintele Ligii, Mitică Dragomir, de asemenea vicepreşedinte al Federaţiei, cunoştea, aşadar, foarte bine situaţia. Mai multe pe EVZ.

Facturile neplatite ale companiilor de stat sunt cat bugetul Educatiei pe un an: 5,5% din PIB. Platim cu totii, cu varf si indesat, pierderile imense din companiile de stat. Intr-un singur an, fiecare dintre noi scoate din buzunar 200 de lei, pentru a acoperi aceste gauri. Banii reprezinta, de exemplu, jumatate din pensia lunara a peste 800.000 de pensionari, care au cele mai mici pensii, din Romania. Un studiu recent al Bancii Mondiale arata ca fiecare angajat de la stat aduce in medie pierderi de circa 5.000 de euro pe an. La nivel national, companiile de stat au generat 11% din valoarea adaugata bruta, dar arieratele lor au insumat 28 miliarde lei, echivalentul a 5,5% din PIB. O treime din companiie de stat sunt practic in faliment si sunt tinute intr-o stare coma artificiala de stat, care pompeaza in ele bani la nesfarsit. Societatea Nationala a Carbunelui are pierderi de 85.000 de euro pe angajat. Pierderi la fel de mari sunt si la Carbonifera, Termolectrica, Santierul Naval Mangalia, Tarom sau Romavia. Gandul.

Marşul sinucigaş al UDMR. Cea mai gravă problemă din politica românească în acest moment vine, surprinzător, dinspre partidul care a dat dovadă până acum de cea mai mare stabilitate. Avangarda opoziţiei la măsurile anti-corupţie este asigurată de un partid care în anii ‘90 părea cel mai imun la virusul care infectase deja cu violenţă celelalte formaţiuni. Cele mai stridente accente populiste au încetat să mai fie monopolul axei Ponta-Antonescu-Voiculescu, fiind preluate cu aplomb de politicieni ai aceluiaşi partid care nu cu mult timp în urmă părea cel mai mare rezervor de minţi lucide şi cumpătate. Acest partid este UDMR. Iar transformarea sa este atât de profundă şi de negativă încât este pe cale devină cea mai importantă piedică în calea dezvoltării României. Cum reuşesc maghiarii să-i detroneze din postura de cei mai detestabili politicieni ai ţării pe colegii lor din partidele fost comunist şi isteric-naţionalist? Simplu. Prin blocarea, discretă sau vehementă, a unor proiecte majore de reformă. Printr-o opoziţie extrem de eficientă orchestrată chiar din sânul puterii. Pun banii, privilegiile şi interesele personale mai presus de orice şi lăsă teama că ar putea să nu mai intre în Parlament anul viitor să le întunece raţiunea. Integral in Romania Libera.

George Maior, seful SRI: Din punct de vedere al crimei organizate, Romania nu este intr-o situatie dificila. Directorul SRI George Maior a declarat vineri seara, la Antena 3, in contextul mortii bachetbalistului american Chauncey Hardy, la Giurgiu ca Serviciul informeaza de ani de zile cu privire la fenomenul clanurilor, insa precizeaza ca menirea SRI este sa transmita informatii si nu probe. In legatura cu arestarea fiului lui Octavian Grecu, zis si Butoane, si momentul in care s-a produs aceasta actiune a DIICOT-ului, Maior spune ca a existat un moment operativ, insa recunoaste ca actiunile de acest tip, produse dupa evenimente tragice, pot fi frustrante. „Cred ca MAI se straduieste sa actioneze. Din punctul nostru de vedere, noi mergem mult mai profund in depistarea clanurilor. Avem chiar o harta cu dispunerea lor geografica”, a mai spus seful SRI. Coabitarea clanurilor poate ameninta securitatea nationala, mai spune Maior, adaugand ca au fost sesizate la acest nivel si fenomene de coruptie. Intrebat cate mandate de siguranta nationala a operat in anul precedent SRI-ul, Maior a declarat ca au fost in jur de 2000 de mandate, iar aici sunt inclusi cetateni straini, actiuni legate de securitatea economica si terorism sau spionaj. HotNews

Foştii directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, condamnaţi la un an de închisoare. Foştii directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir precum şi maiorul Cătălin Miu au fost condamnaţi vineri de ICCJ la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii în dosarul privind închirierea şi ulterior cumpărarea ilegală a unor locuinţe RA-APPS, la preţuri subevaluate. nalta Curte de Casaţie şi Justiţuie a decis condamnarea generalilor în rezervă Ionel Marin şi Dumitru Zamfir la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii. De asemenea, instanţa supremă i-a achitat pe cei doi generali pentru o altă faptă de fals în declaraţii, precum şi pentru acuzaţiile de înşelăciune şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. La aceeaşi pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare a fost condamnat şi maiorului Cătălin-Spiridon Miu, pentru două fapte de fals în declaraţii. Instanţa a dispus achitarea maiorului Cătălin-Spiridon Miu pentru înşelăciune şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Magistraţii ICCJ au mai decis ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobilelor deţinute de Ionel Marin, Dumitru Zamfir şi Cătălin-Spiridon Miu. Instanţa a stabilit confiscarea sumei de peste 730.000 de lei de la Cătălin-Spiridon Miu. Decizia poate fi contestată cu recurs. În decembrie 2008, procurorii Direcţiei Naţional. Mediafax.

Printul Karel Schwarzenberg: „Ultima mare criza economica a luat sfarsit doar cand au inceput pregatirile pentru razboi”. Seful diplomatiei din Cehia si capul uneia dintre cele mai vechi case nobiliare din Bohemia, Karel Schwarzenberg a vorbit, intr-un interviu pentru Gandul si Stirile Pro TV, despre cum vede iesirea Europei din criza, dar si despre ocazia pe care Romania a ratat-o, in ce priveste „folosirea” intelepciunii si experientei regelui Mihai I. Schwarzenberg, care este si membru al prestigiosului club Bilderberg, crede ca romanii ar trebui sa asculte cu mare atentie discursul pe care regele Mihai I l-a tinut in Parlament, iar statul roman sa nu rateze marea oportunitate de a dezvolta un turism de succes, pentru ca are doua atuuri imense: peisajele superbe si fetele frumoase din Romania. Diplomatul s-a plans de problemele pe care compania CEZ le-a avut in Romania, fapt care tine la distanta investitorii cehi si nu numai de tara noastra, integral in Gandul.

Pe Politeia Europeana puteti citi: 29 Octombrie 2011 – “Cronica unui eşec anunţat”

Titluri: China ajută zona euro. Dar sunteţi pregătiţi să vedeţi condiţiile? Un musulman radical a deschis focul asupra ambasadei SUA de la Sarajevo; Fantoma care bântuie cancelariile occidentale; Cronica unui eşec anunţat; Washington Post clarifică: Grecia nu a fost salvată de la faliment, este “de facto” în faliment controlat.

Va urez o zi buna!

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata,
  Foarte interesante stirile extrase azi in postarea lui Theophyle! In special cea referitoare la facturile neplatite de catre companiile de stat si cea despre transformarea UDMR intr-un partid frana a reformei si aparator al coruptiei. Sper sa piarda la viitoarele alegeri atat pe mana proprie cat si pe mana lui Tokes.
  Ca sa ne dam seama ce „promitatoare” este opozitia va propun un articol:
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-10554583-crin-antonescu-rodica-culcer-pensionara-nesimtita.htm
  Daca mai exista cineva care isi pune sperante in Antonescu inseamna ca e sinucigas: Viitorul candidat la presedintie nu e altceva decat un golan nenorocit care, pe zi ce trece, isi dezvaluie tot mai mult fata hada.

  cedric

  29/10/2011 at 9:50 am

  • Buna dimineata Cedric 🙂
   Antonescu „gura de aur”. Omul care nu a fost nimic pe drumul de a deveni …nimic 🙂

   Theophyle

   29/10/2011 at 10:06 am

  • iar a vorbit in timpul somnului de frumusete?

   Sare'n Ochi

   29/10/2011 at 11:59 am

  • sa nu jignim golanii…..e ceva de munca sa ajungi „golan”.chuky e doar un porumbac lenes si nitel narcisist care se viseaza sef peste coafor 🙂

   zigzag

   29/10/2011 at 1:47 pm

  • cel putin intr-un caz, decizia trebuie sa fie politica (o fi RO gata pt. asta?) caci „a avea curechiul uns si slanina in pod” nu are o rezolvare evidenta. Concret: nu poti maximiza profitul Hidroelectrica (si deci aportul la buget) si in acelasi timp sa vinzi curent la preturi modeste (nu conteaza catre cine). Alt caz: inca din vremea lui Ceasca cheltuiala la mia de lei carbune extras era de 1200 (dar, ca sa nu ne puna conditii CAER sau USA nu se importa carbune din USA sau Polonia). Cine are curajul sa desfiinteze CNH? Ca pana si lui M.Thatcher i-au trebui 10 ani si cate miliarde de GBP.

   cinic

   30/10/2011 at 3:33 pm

 2. Buna dimineata,
  Cred ca cine manevreaza „sforile” lui Geoana este hotarat sa-l spanzure cu el, dar nu inainte de incaierare totala. Oare plateste ptr. angajamentele neonorate?
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/geoana-se-mai-vrea-presedinte-pentru-inca-o-noapte-951663.html

  mar

  29/10/2011 at 10:04 am

  • Buna Dimineata mar 🙂
   Viata ne invata ca intotdeauna lucrurile pot sta mai rau decat au fost. Geoana este academician fata de Victoras infantilu’

   Theophyle

   29/10/2011 at 10:08 am

 3. buna dimineata
  udmr doar si-a schimbat tactica de atac; de la „plingeri „pe afara cu drepturile minoritatilor a trecut la slabirea din interior a tarii;cum altfel sa citesti atacul la ani sau incurajarea judecatorilor sa-si faca mendrele sau sabotarea oricaror legi care vor sa iminga inainte;astept cu interes sa aflu cit va trebui romania sa plateasca,amenzi,pentru neindeplinirea programelor de mediu;atunci nu va mai fi borbely ministru,dar se va uita ca n-a facut nimic; de ce?

  companii de stat:
  sn mangalia nu mai e al lui daewoo? l-au nationalizat cumva?
  atita timp cit intreprinderile de stat se vor comporta ca si statul=iresponsabil in administrarea banilor,nimic nu se schimba;cum doriti ca o firma de stat sa fie re^ponsabila cind patronul e iresponsabil
  pe de alta parte trebuie sa fie separate intreprinderi care -cred eu-nu pot fi rentabile
  de ex societatea aia care administreaza calea ferata,nu cred ca poate fi rentabila ea insasi,dar datorita ei nu avem accidente si/sau circula marfurile,sa zicem,mai ieftin;
  e vorba in final de a selecta ce trebuie subventionat de stat
  sa subventionezi oltchim,sau producatorii de carbune sau radet-ul e antieconomic,e inchistare in trecut;mi-aduc aminte cum in 90 un director de la o mare intreprindere socilaista imi spunea ca fara produsele lui „se darima”economia;intreprinderea nu mai e de mult si economia nu s-a darimat

  intamplator

  29/10/2011 at 10:20 am

 4. Pana si Ciorbea a revenit la sentimente mai bune. Sa fie „testamentul” lasat de Ion Diaconescu motorul?
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ciorbea-l-a-iertat-pe-basescu-si-o-fapta-penala-se-prescrie-in-cincisprezece-ani-darami-951.html

  mar

  29/10/2011 at 10:33 am

  • nu pot sa cred ca un om care 15 ani l-a tot injurat pe basescu, brusc il iarta,
   brusc il apreciaza, brusc …..

   frustrarea i-a trecut demult, dar – se pare – ca cei care il ghidau pina acum au cam
   renuntat la serviciile lui ciorbea si atunci – brusc 🙂 – a sarit in barca prezidentiala…

   skorpion

   29/10/2011 at 10:45 am

 5. neata,

  iar ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore

  cred ca este vorba de ziua de 30 octombrie, nu?
  🙂

  intimplator zappind tv-ul am nimerit exact cind crin o facea pe culcer pensionara nesimtita.
  credeam ca nu aud bine.

  golan, derbedeu batrin si cu parul vopsit!

  skorpion

  29/10/2011 at 10:41 am

 6. o zi buna tuturor!
  intre criza si impozitarea muncii, raul cel mai mic ramane criza:
  http://sareinochi.com/2011/10/29/vampirii-din-jugulara-contului-curent-al-investitorilor/
  🙂

  Sare'n Ochi

  29/10/2011 at 11:47 am

 7. Udmr afost infiintat de papusarii care au pus la cale lovitura de stat din 1990, aceiasi care au infiintat si Prm-ul lui Vadim si Punr-ul, in scopul destramarii Romaniei ca stat national.Taoate aceste partide au fost concepute in laboratoarele securitatii de canalia Iliescu ajutat de „sarpele cu ochlari” Magureanu.
  Punr si Prm au ajuns sa fie ceea ce sunt, a ramas Udmr pastrat pentru manipularea alegatorilor de etnie maghiara cunoscut fiind nationalismul maghiar al enclavei izolate din Mures si Harghita.
  Acest partid balama care are cea mai lunga continuitate la putere a dat nastere unor baroni locali extrem de puternici, dar care s-au rupt de alegatori corupti fiind de avantajele enorme pe care le-au exploatat doar in nume propriu, reusind contraperformanta de a transorma cele doua judete in care-si au fieful sa fie in topul celor mai sarace judete din Romania.

  andrzej

  29/10/2011 at 2:21 pm

  • Cand Udmr, Pnl-ul lui Antonescu si PC -ul lui felix vor dispare din peisajul politic romanesc, cand Unpr se va clarifica doctrinar si va scapa de migratorii si oportunisti , Pdl va face curatenie generala iar Psd va scapa de Iliescu, Nastase, Voicu,Oprisan Mazare si Ponta, etc, poate va fi ordine in politica….

   andrzej

   29/10/2011 at 2:29 pm

 8. Mortal: M. Neamtu:….”Adrian Năstase e victima propriei sale ambiții și a unei rapacități demnă de pana lui Molière. În vremuri de glorie, fostul premier ar fi plătit oricât pentru a se lăsa cumpărat. În vremuri de restriște, împinge poante pe blog și victorași prin partid.”

  andrzej

  29/10/2011 at 2:46 pm

 9. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  29/10/2011 at 3:32 pm


Comentariile sunt închise.