Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Orientul Mijlociu, vremea lupilor şi babele care se piaptănă

Nota:  Generalizez Orientul Mijlociu incluzand si Magrebul.

Dupa o perioada de animozitati violente lucrurile se indreapta spre o noua asezare geopolitica si pe aceste meleaguri bantuite de fantomele trecutului schimbate recent in unele ale prezentului. Intrebarea centrala ar fi daca s-a terminat sau nu? Personal nu cred! Cred insa ca vom asista cel putin la inca doua reprize, la fel de violente ca cele pe care le-am parcurs, poate mai violente.

Totul depinde de asa numita “vointa internationala”, pe care am numit-o intodeauna jocul “celor mari” cu destinele “celor mici”. Lucrurile s-au transat in Nordul Africii (Magreb), cel putin temporar. Victoria insurgentilor in Libia si alegerile din Tunisia au aratat cu sarguinta ca “transplantul social” este absolut imposibil si ca democratia poate avea multe feluri de manifestare. Sper ca cei care au crezut in democratie pentru Orientul Mijlociu nu sunt deziluzionati.

Democratia occidentala nu este singura posibila si cetatenii care au declansat “Primavara Araba” au aratat-o din plin. Intre Atena si Washington poate exista si alt gen de democratie – cea care s-a nascut intre Mecca si Medina – democratia islamica. Cetatenii Magrebului au decis (democratic) ca ei nu sunt interesati de democratia liberala de sorginte occidentala, ci de un alt soi de democratie, nascuta din paginile Quranului, asa cum il inteleg ei. Legitim cred eu!

Babele care se pieptanau la Bruxelles si la Washington  (in nici un caz nu fac referinta la dna Ashton si dna Clinton) vor trebui sa recunoasca ca singura optiune va fi coexistenta, pentru ca alternativa ar fi razboiul. Rusii si Chinezii au invatat-o foarte repede, ei profesand la randul lor democratii diferite – cea a lui Petru cel Mare si cea a lui Confucius, de ce nu ar intelege-o si occidentalii?

Deocamdata lucrurile in Magreb vor ramane neschimbate in apusul lui. Se pare ca regele Marocului, Muhammad al VI-lea, va ramane pe tronul lui cu puteri mai limitate, incadrandu-se de facto in monarhia constitutionala de jure. Algeria, probabil cel putin in viitorul apropiat, se va mentine cu o stabilitate  relativa daca Abdelaziz Bouteflika va intelege noile curente de opinie care bantuie prin regiune. Asta ar insemna niste concesii la fluxurile islamice deja existente in tara. Putem spune cu multa convingere ca Islamul a invins in Magreb si probabil viitoarele generatii vor hotari ce fel de islam va fi acesta.

Egiptul este o alta problema, nicidecum neglijabila, avand in vedere ca este poate cea mai puternica tara din punct de vedere militar (nu am spus islamica, pentru ca aici am avea si Pakistanul si Iranul). In Egipt vom asista la o tranzitie lunga si misterioasa spre “altceva”. In orice caz armata va ramane arbitrul politic principal. Lucrurile vor depinde de ajutorul pe care il va primi aceast arbitru de la principalii sponsori, SUA si tarile bogate din Peninsula Araba. Ambii sponsori sunt interesati in repectarea tratatului de pace cu Israelul – si de acea “pace rece”, care este extrem de profitabila tarilor din Peninsula Araba.

In Siria lucrurile raman la fel de “fluide” cum au fost aproape intotdeauna. Siria a fost si este un client devotat al Rusiei (inainte al URSS). Familia Assad a fost un aliat loial al Moscovei din anii ’60 ai secolului trecut si a ramas. Rusia nu-si uita prietenii daca nu este in interesul lor imediat. Politic Siria va fi aparata de Rusia. Militar va fi aparata de Iran, care are un interes strategic de prima mana in Siria – continuitate  teritoriala spre principalul aliat in Levant, Hezbollah. Nu prevad nimic amenintator pentru Siria acum. Daca Bashir Assad va trece iarna, probabil ca va rezista si primavara. Sirienii revoltati vor continua sa-si verse sangele fara mari rezultate, din nefericire!

Haita de lupi s-a regrupat in Yemen. Statul, care nu prea a fost stat mai niciodata, este sfasiat si impartit intre fractiuni pro si contra. Maresalul Ali Abdullah Saleh, care a fost dictatorul “ales” de yemeniti din anul 1990 (de fapt Presedintele Yemenului de Nord din 1978),  probabil se va retrage sau va fi retras cand se va ajunge la o intelegere intre triburi. Saleh este seful unei confederatii tribale (Hashid) foarte puternice si nimic nu se va rezolva fara o intelegere tripartita Saudia-Hashid si revolutionari. (Vezi harta Y-1)

Pentru cei care nu cunosc situatia acolo, Yemenul ar arata ca un stat ca celelate din regiune, ei bine, nu este. Yemenul este o confederatie tribala extrem de fragila, cu lupte de insurgenta care dureaza de aproape jumatate de secol (poate mai mult). De facto, nord-vestul tarii este controlat de rebeli “Al-Houti”, care se lupta cam de trei decenii cu regimul de la Sa’ana. Teritoriul din apropierea stramtorilor Bab-el-Mandeb, Lahaj, este de facto secesionist si cam peste tot Al-Qaeda s-a regrupat dupa loviturile primite in Afganistan. Prezenta lor preponderenta este in muntii din Nordul Yemenului, la granita cu Arabia Saudita.  Sunt sigur ca analize mult mai complicate sunt facute unde si de cine trebuie. Accelerarea haosului in Yemen ar fi poate o mare tragedie pentru toata lumea, in special pentru preturile de petrol din regiune.

Pentru cei care doresc mai multe detalii despre Yemen, propun trei articole postate pe Politeia Geopolitical Analyses ( primul, al doilea  si ultimul)

In sfarsit cateva concluzii din punctul meu de vedere:

1. Sa nu ne asteptam la minuni in Magreb si Orientul Mijlociu, nimic sau aproape nimic nu se va schimba din punctul european de vedere;
2. Europa trebuie sa invete cum sa se foloseasca eficient de resursele “soft power” pe care le are la indemana. Americanii au inceput deja sa inteleaga preturile “hard power” – o politica externa comuna ar fi mai eficienta. Bineinteles ca dna Ashton nu este exact personalitatea ca sa implementeze o astfel de politica;
3. Romania trebuie sa aiba o pozitie Europeana, bineinteles pana la momentul afacerilor. Aici fiecare pentru el si din nefericire in Romania jocul asta este invocat numai pentru jaful intern, in alte zone mai greu sau deloc.
4. Romania area multe atuuri, care desi mie nu-mi plac din cauza originii lor, nu pot sa ma abtin sa nu ma folosesc de vorbele atribuite lui Vespasian – pecunia non olet!

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. @Theophyle, „animozitati violente” spui? Uite un motiv pentru care citesc cu delicii textele tale. Altfel, ai dreptate, „coexistanta pasnica” incepe sa-si triasca a doua tinerete… Si da, ai dreptate, Romania are ceva „argumente” in zona. Ramane doar sa le foloseasca in beneficiul Romaniei, iar nu in beneficiul unor conturi „exilate” si foarte private, cum poate ca s-a mai intamplat. Avem ce. Dar avem cu cine?

    Pupaza din tei

    27/10/2011 at 3:21 pm

    • Salut Pupaza 🙂
      Sper, desi sunt foarte sceptic! O sa ajungem la vremea cand (poate, poate) oamenii vor intelege ca nemurirea prin fapte bune valoreaza mai mult decat toate averile pe care nimeni nu le va lua in ceruri (sau in iad).Ti-am spus sunt un conservator incurabil 🙂

      Theophyle

      27/10/2011 at 4:07 pm

  2. Si totusi, ceva trebuie facut in privinta acestor lupi. vor devora cu nesimtire tot, tot. Dar toate babele guvernamentale se piaptana.

    http://www.companiioffshore.com/

    In invitatia pe care am primit-o se mentioneaza:
    „Motivele individuale sau ale companiilor de a utiliza planificarea fiscala si companiile offshore includ dorinta de a:
    – reduce taxele si impozitele semnificativ
    – proteja activele
    – controla riscurile fiscale
    – pastra confidentialitatea
    – evita birocratia
    – reduce costurile fiscale

    Motive clare:
    – impozitarea 0% sau foarte redusa;
    – transfer facil al profiturilor si al capitalului;
    – accesul la tratatele de evitare a dublei impuneri;
    – confidentialitatea bancara.”

    Prea multi lupi in vremuri in care doar blana oilor se tunde!

    Pupaza din tei

    27/10/2011 at 3:52 pm

    • Sambata ma voi ocupa de Romania – maine am orientul extrem 🙂

      Theophyle

      27/10/2011 at 4:08 pm

  3. Buna seara,
    Vreau doar sa va spun o parere avizata de aici din Sahara.Algeria asa cum am mai spus-o este exact ca Romania lui Ceausescu din ultimii ani doar ca de vreo citiva ani au patruns telefoanele mobile si internetul.
    Presedintele ,din ceea ce am aflat de la localnici este inconjurat de o gasca de mincinosi ,care chipurile il protejeaza.In ceea ce priveste petrolul si gazele tara este foarte bogata si localnicii se bucura caci din 50% pe care ii incaseaza pentru productie ajung bani si in investitii si in educatie si in sanatate.Ar exista ceva nemultumiri in partea saraca si needucata care nu intelege de ce locurile de munca inclusiv in desert sint ocupate de magrebieni cam 90%.Deasemenea militarii, jandarmeria ,politia etc(oamenii care au arme….)
    beneficiaza de conditii speciale.Din colegii mei o parte merg la rugaciune si chiar se opresc din activitate sa se roage (avem loc de rugaciune in fabrica) o parte nu se roaga ,spunind ca totusi sint musulmani cu credinta in suflet.Sint constienti ca americanii intervin doar acolo unde interesele petroliere dicteaza si ca spre exemplu ce sa intimplat in notdul africii nu se va intimpla in Siria unde nu prea sint resurse.

    Sibani Titi

    27/10/2011 at 5:34 pm

    • Buna seara 🙂
      Interesant sa afli informatii de la cald. Din ce scrii tu ptr. ei prioritar este invatamantul si santatea, chiar stau bine la aceste capitole?

      mar

      27/10/2011 at 5:40 pm

    • Foarte Interesant,
      Am ceva intrebari:
      1. De ce 90% din locurile de munca sunt ocupate de magrebieni?
      2. Exista o componenta predominanta a „oamenilor needucati, saraci”? adica rasa, trib etc?

      eugeni

      27/10/2011 at 5:51 pm

      • „Magrebienii” sunt oameii de la „oras” adica la tarmul Marii Mediteraniene. Ceilaltii sunt cei de la rural, majoritatea oameni ai clanurilor diferite din interiorul tarii.Cei saraci sunt oamenii care apartin triburilor berbere. Cu tuaregi este alta poveste.

        Theophyle

        27/10/2011 at 6:31 pm

    • buna seara
      au fost anihilati(sau,ma rog,s-au linistit)fundamentalisii islamici din algeria?;acum vreo 5 ani era prapad in tara ,cu exceptia alger si oran;

      intimplator

      27/10/2011 at 6:13 pm

  4. Buna seara 🙂
    Ne-a blestemat cineva de traim asa vremuri interesante :mgreen:
    Pe Dilema Veche, un articol interesant (in editia print, nu a aparut inca pe net) despre Reagan si reaganism de Sever Voinescu (rubrica Axa dus-intors). In esenta vorbeste despre „populism” care nu este numai „rau”. Poti fi „populist” (aka vorbind pe limajul poporului) fara sa fii demagog. In esenta, este limbajul de „vulgarizare” a stiintei, prezentarea abstractiunilor (uneori dureroase) pe intelesul „poporului”. Diferenta de „populism” intre Reagan si actualii conducatori, este de consistenta, de continut al mesajului. Cum Merkel este departe de consistenta ideologica si faptica a „doamnei de fier” (M.Teacher) si mai ales de Adenauer, cum Sarkoleon e departe de un De Gaule si asa mai departe. Si tercand in alt registru, Babele se piaptana pentru ca ne uitam (televizual) mai mult la coafura lor decat la cat par au in cap (si si mai putin la ce au „in” cap).

    DanSu

    27/10/2011 at 7:58 pm

  5. Off topic, Andrei
    ˝am lucrat 1 an si jumatate la arhivele militare, am vazut documente pe care nu cred sa apuci sa le vezi in viata asta, desi mi-as dori.˝

    Primo:Este aproape o copilarie sa aduci un astfel de argument de autoritate.
    Secundo:Daca atunci cand ai avut onoarea sa servesti sub drapel ai avut acces la informatii sensibile poate ar fi preferabil sa nu bati toba despre asta in public, intr-o discutie cu un necunoscut.

    ˝Asa ca, fara suparare, inca esti spalat pe creier!˝

    Tertio:Am avut onoarea sa te salut.Ma straduiesc s-o mai am si dupa chestia de mai sus.

    p

    27/10/2011 at 9:26 pm

    • @p: Te asigur ca Andrei stie pe ce se bazeaza cand vorbeste. Si chiar este o autoritate.
      Iar la informatii mai mult sau mai putin „sensibile”, a se citi documente secrete, au avut acces si altii.
      Se pare ca strugurii sunt acri cand nu ajungi la ei,

      ela

      27/10/2011 at 9:57 pm

  6. Seara buna
    Vreau sa clarific de la inceput ca nici banii mei nu au miros . 😆
    Privind curios evenimentele din Africa de Nord si citind unele declaratii a unui sef din noua gasca de conducatori libieni , ma gindesc sa emigrez acolo . 🙂 Motivul ?
    Sharia , cu prima masura de luat (cum a declarat domnul respectiv ) : anularea aprobarii primei sotii pentru a te casatorii cu alta . Poligamie legala fratilor !!!!! 🙂 Visul neconfesabil a oricarui roman .
    PS . Inchid dicursul ca a venit jumatatea mea sa vada cum si unde bat cimpii . 🙂

    Ștefan A.

    27/10/2011 at 9:29 pm

  7. Buna seara tuturor. Despre Orientul Mijlociu numai de bine. Nu putem vorbi de o „primavara”, de „schimbare” spre democratie ci, ca in Libia, intoarcerea la legea islamica, la poligamie, la crima de onoare legala, la executarea cu pietre e femeilor, etc.

    clemycali

    27/10/2011 at 9:48 pm

  8. „babele,” nu numai cä se piaptänä, fac si striptis

    theo

    27/10/2011 at 10:57 pm

  9. eugeni

    27/10/2011 at 11:03 pm

  10. acest vosganian, este un impostor, se spune – securist, ar trebuii sä räspungä in fatza justitziei, pt. banii furatzi cu täriceanu din buget, banii romanilor.
    este dovedit de curtea de conturi, lipsesc miliarde pt. care nu au justificare.

    theo

    27/10/2011 at 11:04 pm

  11. noapte bunä .

    theo

    27/10/2011 at 11:18 pm

  12. Yemenul sau regiune yemenita, este disputata de multa vreme. Inca din perioada razboiului Iraq- Iran(sigur si mai dinainte!) zona era un cap de pod al USSR. Multa vreme zona a fost framantata de un asa zis razboi intre nord si sud, insa de fapt se luptau factiuni animate de USa pe de o parte si USSr pe de alta.
    Zona nu e cunoscuta ca una bogata in minerale sau alte marfuri, e importanta situarea sa la „gurile” stramtorii Bab el Mandeb.
    Fiind o zona fara un statut clar si asumat, de buna seama ca va fi (ca si pana acum)palnia care va aduna scursorile lumii in cautare de bani isvorati din conflict,…. ca acolo se vantura multi bani negrii, verzi sau rosii…
    Noapte buna!.

    andrzej

    27/10/2011 at 11:28 pm

    • La punctul 4 al postarii finale a inteleptei si rabdatoare gazde a acestui blog Teoph, as completa ca influenta Ro in zona magrebiana , cat si Palestina / Israel s-a consumat inainte de dec.”89.
      In prezent statul roman este literlmente incapabil sa-si recupereze macar creantele, ce sa mai vb de influenta politica,
      Probabil inca funcioneza ceva la nivel de servicii, chit ca si acesta speranta e palpaitoare.

      andrzej

      27/10/2011 at 11:50 pm

  13. Buna Dimineata,
    Povestea extremistilor islamici cred ca este o mare exagerare. Peste tot sint patrule inarmate care controleaza tot ce misca pe linga firmele investitorilor straini. Eu sint de multi ani aici si drept sa va spun consider toate astea ca un motiv de a mai incasa niste bani pentru escortele militare .
    Povestea pe care am auzit-o este ca actuala conducere le-a dat un termen teroristilor de a depune armele contra unor recompense financiare dupa care sa fie liberi sa paraseasca tara (unde vor ei).Dupa acest termen se spunea ca vor fi exterminati impreuna cu familiile fara noi somatii. Se pare ca asa sa pus capat terorii.Cite un hot de masini mai exista insa frica de armata,jandarmerie si politie e foarte mare.

    Sibani Titi

    28/10/2011 at 8:43 am

  14. Buna Dimineata 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    28/10/2011 at 8:47 am


Comentariile sunt închise.