Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Armata Româna – Omagiu!

În fiecare an, pe 25 octombrie se sărbătoreste Ziua Armatei Romane, aniversându-se victoria eliberarii Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia Ungariei Horthyste (25 octombrie 1944). Sărbătorirea Zilei Armatei române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Pe data de 24 noiembrie 1859, prin Ordinul de Zi nr. 83, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este înfiintat Statul Major General al Armatei Romane. După unirea Principatelor Române, în anul 1859, s-a acționat pentru contopirea flotelor din Moldova și Muntenia și organizarea unei structuri navale unitare ce s-a numit Corpul Flotilei. Prima flotilă militară a statului român a avut în compunere 6 salupe-canoniere și era dispusă în 6 baze, în porturile Chilia, Ismail, Galați, Brăila, Giurgiu și Calafat. NMS Delfinul este numele a primului din cele două submersibile cu acest nume ale Marinei Militare Române. Cel actual, numit tot „Delfinul” în memoria primului, a fost construit în URSS. Marina militară Română mai avea înainte de Al Doilea Război Mondial alte două submarine: Rechinul și Marsuinul

Bazele moderne ale constituirii și consacrării Forțelor Terestre pot fi plasate în timp din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Aviația militară română a luat ființă în anul 1910 datorită colaborării societății civile cu Ministerul de Război, iar primul avion militar de concepție și construcție românească, proiectat de inginerul aviator Aurel Vlaicu și realizat la Arsenalul Armatei, a zburat la 17 iunie 1910.

Armata Româna contemporana este formată din trei arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale, aflate sub comanda Statului Major General, direct subordonat Ministerului Apărării Naționale. Președintele României este comandatul suprem al Forțelor Armatei. În prezent, numărul total de efective participante la misiuni internaționale este de aproximativ 1700 de soldati si ofiteri. Curent sunt trupe române în Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Irak și Afganistan. Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat in 2007. Dacă înainte de 1990 România avea efective de 300.000 de militari, ulterior armata a fost restructurată, ajungând la un număr de aproximativ 100.000 în anul 2001. În anul 2007, armata romana avea un efectiv de aproximativ  90.000 de militari activi.

Memento – Armata a III-a Română

Armata a III-a Română a avut inainte de luptele de la Stalingrad un efectiv de aproape 100 de mii de soldati si ofiteri. A fost distrusă aproape în întregime la Stalingrad. Acţiunile ofensive ale Armatei a III-a au început la 2 iulie 1941, când unităţile separate au trecut frontiera româno-sovietică şi au ocupat mai multe sate de pe malul opus al râului Prut, în scopul eliberării Basarabiei si Bucovinei de Nord. La 5 iulie 1941 unităţi ale Armatei au ocupat Cernăuţi, 8 iulie – Hotin şi la 12 iulie au ajuns la malul Nistrului. Apoi se deplasează spre flancul drept al Armatei a 11-a germană aflată la Nistru. Armata a 3-a  afost alcatuita din 3 brigazi de infanterie, 3 brigazi de vantori de munte, 3 brigazi de cavalerie. Armata a 3-a a fost sustinuta de 5 escadrile de avioane de recunoaştere şi bombardament, artilerie şi unităţi anti-tanc.

Comandantul Armatei a III-a a fost Generalul Petre Dumitrescu. În decembrie 1943 a asigurat litoralul în timpul retragerii generale, ajungând în Basarabia în primăvara anului 1943, acolo unde a primit comanda Armatei 6 germane (a fost singurul general român, cu excepția mareșalului, care avea sub comandă o armată germană), cu care a format Grupul de armate Dumitrescu. După semnarea armistițiului, a încercat să retragă armatele române cât mai departe de sovietici,  cu toate acestea, 130.000 au fost luați prizoneri în timpul ofensivei Frontului 3 Ucrainian. Trupele rămase au ajuns în zona Ploiești și București, capturând aproximativ 4500 de soldați germani. Generalul Petre Dumitrescu a fost acuzat și anchetat în anul 1946, alături de generalii Leonard Mociulschi și Nicolae Dăscălescu, de săvârșirea de crime de război, însă a fost achitat din lipsă de probe. A murit la data de 12 ianuarie 1950, la domiciliul său din București.

Memento – Armata a IV-a Română

Armata a 4-a s-a înfiinţat în noaptea de 14 august 1916 prin Înaltul Decret nr. 2784, semnat de regele Ferdinand I al României. Primul comandant a fost generalul de divizie Constantin Prezan (1861 – 1943), în 1930 a a fost distins cu gradul suprem de mareşal. Punctul de comandă a fost stabilit la Bacău. Avea în compunere Diviziile 7, 8 si 14 Infanterie, Brigada 3 Mixtă, Brigada 4 Călăraşi, Divizia 2 Cavalerie, trupe şi servicii ale Corpului 4 Armată din Iaşi. În campania militară din Carpaţii Orientali şi din Transilvania au mai intrat în subordine, temporar, Diviziile 6 si 15 Infanterie, ultima fiind numită şi „Divizia de Fier”, comandată de generalul de brigadă Eremia Grigorescu, cel care s-a acoperit de glorie în bătălia de la Oituz, sub deviza „Pe aici nu se trece!”. La 10 noiembrie 1916, la comanda Armatei a 4-a (de Nord) este numit generalul de brigadă Constantin Christescu, iar la 5 decembrie 1916, Comandamentul Armatei a 4-a şi-a încetat activitatea. Marile unităţi şi unităţile din subordine au fost repartizate Armatelor 1 şi 2 Române, sub comanda cărora au participat la marile bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din vara anului 1917.

Bibliografie note si citate:

Armata română în al Doilea Razboi Mondial
Situl oficial al MApN
Situl oficial al Statului Major General
Wki-commons (ro)
Sursa afisului interbelic – Ars Historia

Pe Politeia Doctrinara puteti citi: Comunitatea Politeia – Preambul la Statutul Comunitatii

Pe Politeia Europeana puteti citi:  Război de presă italo-francez

Written by Theophyle

25/10/2011 la 2:29 pm

156 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ziua buna
  Recunostinta eterna eroilor neamului .
  La trecutul mare nu se intrevede si un mare viitor . Nu doar e schimbata intreaga situatie europeana dar poate reusim si performanta sa desfintam aviatia militara de lupta . Asta avem si trecutul nu ne apara in caz de nevoie .

  Ștefan A.

  25/10/2011 at 2:41 pm

 2. Salut aceasta postare!
  este binevenita aducerea aminte a semnificatiei zilei de 25 octombrie pentru Romania.
  Nu moastele exregelui Mihai trebuiau sa fie astazi plimbate prin Parlamentul Romaniei.
  Asa cum nici moastele sfantului Andrei nu trebuiau plimbate spre afisarea opulentei unui mult prea fericit.
  Onor Armatei Romane!

  luminita

  25/10/2011 at 2:45 pm

  • Stiti cine a instituit 25 octombrie ca zi a armatei? Capul ostirii, Regele Mihai, pe care armata l-a urmat fara ezitare la 23 August si astfel a putut sa elibereze orasul Carei la 25 octombrie, chiar ziua de nastere a Majestatii Sale.

   Dan Ghenea

   26/10/2011 at 10:40 am

 3. Conservator-liberal inseamna conservarea traditiilor neamului, libertate de exprimare si liberalism economic. Astia suntem noi 🙂

  Theophyle

  25/10/2011 at 2:48 pm

  • Ok, Theophyle.
   dar in traditiile neamului romanesc se regaseste undeva obiceiul de a plimba „moashtele” unui ex inca viu spre a fi pupat in direct in forul legislativ al tarii?

   luminita

   25/10/2011 at 3:01 pm

   • Luminita salut 🙂
    Eu am scris si am spus tot ce aveam de spus despre Mihai. Astazi Mihai a abdicat a doua oara. De asta data fara ca numeni sa moara, poate numai o parte din memoria lui.

    Theophyle

    25/10/2011 at 3:08 pm

    • Condoleantzele mele fostei Case Regale a Romaniei!
     Astazi, inca o data, si-a dovedit neputintzele.

     luminita

     25/10/2011 at 3:33 pm

    • prof! Poti comenta te rog? Ipoteza: faimoasa scrisoare exista, englezii stiu de ea, Moscova stie de ea, TB stie de ea (poate si Iliescu). Ar explica ipoteza faptul ca Mihai nu a fost VREODATA invitat la V-E Day (desi era ” available”, si era si neam cu monarhia engleza), faptul ca Mihai a fost invitat numai la Moscova, faptul ca Basescu a spus ce a spus, faptul ca Iliescu e numai lapte si miere????
     Ipoteza: de curand in RO, a fost dir.adj. FBI si s-a intalnit IN SECRET cu presed. CSM. Speculatie: FBI are ceva dosare ale judecatorilor cheie si e dispus sa le publice (dandu-le astfel o greutate evident superioara publicarii de catre romani). AR explica asta „mladierea CSM” si propunerea de pedepsire a judecatorilor corupti?

     cinic

     26/10/2011 at 8:32 am

     • E fals. A fost invitat de mai multe ori la ceremonii. Si ce legatura logica e cu CSM? Condoleante pentru moartea bunului simt

      Dan Ghenea

      26/10/2011 at 10:35 am

  • Ce e cu prostia asta ca Ziua Armatei a fost instituita prin nustiu ce decret al puterii comuniste care trimitea armata sa culeaga porumb. 1959!!! Cat de neiformat sau cat de rauvoitor sau cat de obedient sa fii ca sa nu sufli o vorba despre instituirea acestei zile chiar in 1944?!!

   Dan Ghenea

   26/10/2011 at 10:45 am

 4. Buna ziua inca o data,
  O postare binevenita si pe sufletul multora. 🙂

  Andrei

  25/10/2011 at 2:53 pm

  • Da, ANdrei. Iar LATRAII din presa, in loc sa CINSTEASCA armata romana s-au intrecut in comneytarii despre discurs…. De parca discursul a varsat SANGE la Plevna, la Oituz, la Stalingrad si la Praga! Sau in Irak si Afganistan!

   cinic

   26/10/2011 at 8:36 am

 5. Ma bucura postarea.
  Am cativa prieteni ofiteri in rezerva, si ma gandesc cu drag la momentul in care acestia rostesc cuvantul Patrie. Au un fel anumit de a modula cuvantul.
  Si astazi este o ocazie potrivita pentru a ne aminti de Patrie, insemne si de aparatorii ei din trecut si prezent.

  ela

  25/10/2011 at 2:58 pm

  • Ela,
   te saluta un sublocotenent in rezerva devotat Patriei! 😆 😆 😆

   luminita

   25/10/2011 at 3:05 pm

 6. Dincolo de conceptii politice, de apartenența la o religie sau alta trebuie să ne unească patriotismul – dragostea de tara asta, grija pentru viitorul celor pe care îi lăsam dupa noi, respectul pentru ce am primit de la cei dinaintea noastră.
  E dureros ca un expat ca tine, theophyle, și-a adus aminte de Ziua Armatei Române și mare parte din elita tării să fie ocupată cu pupat moastele Rigăi USL (cf @Aha!).
  E totuși o speranță, aceea că memoria noastra are „copie de siguranță” in strainătate, prin grija celor plecați!

  oldhashu

  25/10/2011 at 3:12 pm

  • Hashule,
   sangele, apa nu se face!

   Theophyle

   25/10/2011 at 3:25 pm

 7. Andrei

  25/10/2011 at 3:25 pm

  • luminita

   25/10/2011 at 3:38 pm

   • si din asa parinti de seama in veci s-or naste luptatori ce pentru patria lor mama vor sta ca vrednici urmatori.

    luminita

    25/10/2011 at 3:44 pm

    • Tare mult imi place acest cantec, mi se pare mai potrivit sa fie imnul RO decat „Desteapta-te , romane!”.

     luminita

     25/10/2011 at 3:50 pm

    • din pacate nu prea avem vrednici luptatori…pacat de compozitie…l-am cantat si eu de nenumarate ori la numeroase aniversari ale zilei armatei…..LA MULTI ANI ! SI SA NE TRAIASCA.
     dar ce ne facem cu urmasii?????nu se mai satura de jefuit tara….asta este……. pe toate partile si pe unde pot…

     rodica

     25/10/2011 at 10:24 pm

 8. Salut.
  Ne-a ramas in reflex sintagma Ungaria Hortysta in loc de Ungaria. Vom spune vreodata ca Romania Basesita a ocupat satele afgane. 🙂 ? sau cum spun in Basarabia denigratorii: Romania burghezo-moshiereasca care ne-a ocupat….

  Un tanar de stanga

  25/10/2011 at 3:36 pm

  • TDS,
   Nici un reflex, crede-ma. Nu folosesc sintagme comuniste ci istorice. Ungaria a fost prima tara fascista din Europa, chiar inaintea lui Musolini si din nefericire ea este in devenire acum. Vezi postarea mea de dimineata pe Politeia Europeana.

   Theophyle

   25/10/2011 at 3:39 pm

   • 🙂 OK
    Eu doream sa subliniez ca noi am luptat cu Ungaria. nu cu o parte a ei care era a amiralului Horthy iar celalata parte era formata din ingerasi maghiari 🙂 Dar oricum e secundar.

    Un tanar de stanga

    25/10/2011 at 4:08 pm

   • Si prima tara comunista, sub Bella Kun.

    Andrei

    25/10/2011 at 5:20 pm

    • Aie e Ungaria Belacunista 🙂

     Un tanar de stanga

     25/10/2011 at 6:39 pm

 9. Buna ziua,
  Onor Armatei Romane si un pios omagiu soldatilor si ofiterilor care s-au jertfit ptr. Romania.
  Exista o categorie aparte de oameni care rezoneaza la cuvantul Patrie, ptr. care tara si insemnele ei sunt mai presus de orice.
  Frumoasa evocare!

  mar

  25/10/2011 at 3:41 pm

 10. Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei care si-au lasat vietile pentru a mai exidta Romania! si cand va apuca, sa-i ierte pe cei care le-au sacrificat vietile.
  la subiectul zilei de azi (nu la material) – felicitari @cetatean 🙂 se pare ca faci parte din presiunea publica pusa pe judecatorii CSM care azi au aprobat CU UNANIMITATE pierderea pensiilor de serviciu a acelor magistrati care vor fi dovediti de fapte de coruptie.
  http://sareinochi.com/2011/10/25/scandalul-pe-coruptie-factor-de-progres-legislativ/

  Sare'n Ochi

  25/10/2011 at 3:44 pm

 11. Theophyle

  25/10/2011 at 3:53 pm

  • 🙂 bunga-bunga! fratii nostri de „geanta” latina!

   Sare'n Ochi

   25/10/2011 at 4:27 pm

 12. Buna ziua,
  Da, la 25 octombrie 1944 s-a eliberat ultima brazda de pamant de sub stapanirea Ungariei hortiste.In paranteza fie spus, conducerea Armatei a facut in asa fel incat ziua eliberarii sa se suprapuna cu ziua regelui.Eliberarea Ardealului s-a facut cu jertfa de sange (treceti macar odata la Oarba de Mures unde am pierdut aproape o divizie in cateva zile), luptand impotriva fostilor ˝aliati˝, Germania nazista si Ungaria hortista.˝Aliatii˝ pe care chipurile i-a ˝tradat˝ regele.Printr-un lant logic si cauzal, eliberarea PRIN LUPTA a Ardealului ocupat a fost posibila tocmai prin actul de la 23 august.
  Nu vede nimeni dintre detractorii regelui nici o contradictie interna a discursului pe care-l propaga? Iata dezvoltarea in lant logic:
  Daca la 23 August regele a ˝tradat˝, inseamna ca si lupta pentru eliberarea Ardealului a fost ilegitima, venind in consecinta unei asa numite tradari.
  Daca actul de la 23 august a fost o tradare a intereselor nationale inseamna ca oamenii politici ai vremii, taranisti si liberali au fost si ei tradatori.Iar daca au fost tradatori inseamna ca si-au meritat exterminarea la Sighet si Aiud.Inseamna ca sovieticii au executat o sentinta dreapta.
  Cam aici si chiar mai departe duce aceasta logica.

  p

  25/10/2011 at 4:50 pm

  • hehehe , cu logica ta p nu as vrea sa fii medicul meu, farmacistul meu sau consilierul meu financiar 🙂 In rest e distractiv

   Un tanar de stanga

   25/10/2011 at 4:59 pm

   • Nu e distratctiv, e vorba despre interesul national, despre jerfe de sange si alte chestii in general foarte serioase.Daca ti se pare distractiv, ma rog.

    p

    25/10/2011 at 5:09 pm

    • P,
     cred ca am discutat pe chestiunea lui Mihai fost rege al romanilor. Din punctul meu de vedere Mihai a mai abdicat astazi inca o data imbratisandu-se cu gasca lui de securisti condusi de „principele” Radu Duda.

     Destin tragic al unui rege care a fost exploatat de mai toata lumea – de la tatal sau, continuand cu unchiul sau si pana la urma de fica-sa. Tragic destin al unui Rege Lear. Sa fi manipulat o viata, de la 6 ani pana la 90 de ani e tragic.

     p, blogul asta este republican – respecta-ne parerea, sunt zeci de bloguri monarhiste unde vei fi primit cu placere. Cunosc suficienta istorie. Prietene te rog, lasa-ne cu Mihai

     Theophyle

     25/10/2011 at 5:16 pm

     • ˝destin tragic al unui rege care a fost exploatat de mai toata lumea˝

      Nu domnule Theophyle, e vorba despre destinul tragic al unei natiuni care a fost exploatat de mai toata lumea.Destinul regelui a fost tragic numai si numai in masura in care s-a suprapus cu destinul natiunii.Iar destinul fiecarui roman din timpuri mai vechi sau mai noi a fost si este tragic in masura in care a fost si este determinat de destinul natiunii sale.

      p

      25/10/2011 at 5:25 pm

      • De la 6 sofisme in text la unul singur e o performanta ! 🙂 Loda ar putea lua notite 🙂

       Un tanar de stanga

       25/10/2011 at 5:28 pm

       • Ce sofism domnule?Ca fara actul de la 23 august Armata n-ar fi putut sa elibereze nord-vestul Transilvaniei prin lupta?Domnule, eliberarea PRIN LUPTA implica niste treburi.Implica de pilda ca n-am primit zona ocupata din Ardeal la masa verde de la nimeni, a fost dobandita cu jertfa de sange.Adica nu ne-a dat-o inapoi nici fuhreru (cum astepta Maresalul), nu ne-a dat-o inapoi nici sovieticii (cum sustin agentii lor de influenta), nu ne-a dat-o nici papa de la Roma.Am eliberat-o noi, ne-am luat inapoi ce era al nostru prin lupte grele.Adica e vorba despre legitimitate.Poate e greu de inteles.

        p

        25/10/2011 at 5:35 pm

       • TDS, la scris sint multi care ar putea lua notite de la p (e un scriitor cunoscut daca nu ma insel…)
        Logica lui p e valabila. Nimeni nu putea anticipa Cortina d Fier in ’44. Regele nu merita dispretul asta.
        Acuzatiile lui T.Basescu, fara un consens istoric serios, e balcanism pur. Culegem ce semanam…..

        Tio

        25/10/2011 at 5:56 pm

       • TDS, saluut! 🙂

        Chiar ca ar putea, da’ la ce i-ar folosi? S-a lămurit între timp că aci nu e la o ședință de instructaj politico-ideologic de pe timpuri…
        Iar Theophyle e un domn astă seară, dar pentru a-i goli amicului Pe tolba cu sofisme ar putea să-i pună o mică întrebare: la cât timp după eliberare a fost preluat efectiv în administrare românească zona cedată Ungariei?
        Și cine, la Paris a făcut un lobby (așa se zice acum!) neobosit pentru cauza României. Parcă cineva față de care monarhia autohtonă nu se purtase prea… regal!

        oldhashu

        25/10/2011 at 5:58 pm

       • Tio,
        fa-mi un mare bine. Lasa-l pe Mihai unde l-au rapit securistii lui Duda si lasa te rog subiectul. Ne-am „injurat” suficient. Eu am adus niste dovezi ca Basescu nu a vorbit prostii. Nimeni inca nu m-a contrazis cu alte dovezi. Deci te rog lasa subiectul. Mihai NU ESTE AGREAT pe blogul asta, sunt sute de bloguri unde este. Atat – o rugaminte!

        Theophyle

        25/10/2011 at 6:04 pm

       • Tio
        Poate fi un scriitor cunoscut dar de romane cu vampiri. 🙂 Nu m-am referit la argumentele istorice ci doar la logica aia de tipul : daca Socrate e muritor… iar pisica sa e si ea muritoare…. atunci condamnarea lui Maniu si a bunicului meu care a trait in ziua de 23 august sunt legitime pentru ca erau pe acolo 🙂 iar lupta de la Carei nu putea avea loc daca nu exista 23 August. P nu intelege ca putea lipsi 23 august si putea exista un 24 august mai favorabil 🙂

        Un tanar de stanga

        25/10/2011 at 6:10 pm

       • Loda il felicita cu tot respectul pe ,,p” pentru atitudinbea domniei sale si este intru totul de acord cu ce scrie!!!

        Loda

        25/10/2011 at 6:56 pm

       • Probabil că cea mai mare dintre taine este „Telegrama de la Stockholm”, prin care Moscova anunța în dimineața lui 23 august 1944 că e gata să încheie un armistițiu cu Mareșalul Antonescu. Cu toate acestea, Antonescu a fost arestat, iar sovieticii au intrat pe teritoriul României, fără nici un acord scris. Un interviu incendiar cu istoricul Constantin Corneanu.
        http://www.evz.ro/detalii/stiri/cel-mai-mare-secret-din-viata-regelui-mihai-951101.html

        Sare'n Ochi

        25/10/2011 at 7:15 pm

      • Despre 30 Decembrie 1947 nu spuneti nimic?

       tibi

       25/10/2011 at 5:50 pm

       • Ce sa spun?Ca a fost un act legitim proclamarea Republicii Populare dictata de la Moscova?

        p

        25/10/2011 at 5:53 pm

       • Tio, sigur te inseli.Nu sunt nici scriitor si nici cunoscut.

        p

        25/10/2011 at 6:05 pm

       • Nu… o luom de la pasopt sau cinzeci si sase neicusorule 🙂

        Un tanar de stanga

        25/10/2011 at 6:12 pm

      • Domnule P, chestiunea e asa: fostul monarh a avut niste ani in exil, Frieden, Freude, Eierkuchen, ca sa-si schimbe destinul oropsit. N-a facut-o fiindca n-a fost capabil. Dupa propria declaratie, a asteptat. Ca in van, e clar. Putea sa faca ceva constructiv pentru el si, in acelasi timp, sa si astepte. Daca era sa fie, bine, daca nu, iar bine.

       Dupa ce ne-a parasit el, noi n-am putut sa ne schimbam, ca Natiune, destinul. Dar el ce a pazit, ce l-a oprit?
       Aaaaa, el astepta! Bine.

       ina eyre

       25/10/2011 at 6:22 pm

       • De fapt el si acum mai asteapta ceva, stie Duda ce.
        Umflarea muschilor monarhici de catre cetatenii aflati mereu , desi paradoxal ocaziona si fara noima, intr-un anume loc de unde sa se poata zborshi isterico-patetic catre „ignorantii” istoriei, nu poate avea decat efectul unui balon in care s-a pompat prea mult aer si care, inevitabil, va face fasssssss.
        Ex Regele e gol.
        Discursul lui este lipsit de continut.
        Faptele lui sunt consemnate pana la data semnarii olografe a Abdicarii.
        Dupa aceea…..a fost doar Dumnezeu cu mila pentru poporul roman si apoi Dudele expiratului care si-a recapatat domeniile la care renuntase definitiv candva.
        Doar un nebun se mai poate aseza cu el la masa Istoriei.

        luminita

        25/10/2011 at 8:11 pm

     • Republicanii nu pot sa isi sustina civilizat argumentele? Ce atata iritare pentru un comentariu atat de rezervat si decent? Politetea a murit de tot in Romania?

      Dan Ghenea

      26/10/2011 at 11:08 am

      • Stimate domn Ghenea,
       Va invit sa postati comentariile cand sunt si alti comentatori la subiectul respectiv. In felul in care postati acum comentariile arata ca si cum va indepliniti o sarcina… de partid. Deci, va lasam cu parerile domniei vostre si va invitam sa comentati la subiectele postarii pe timpul util. Multumesc si va invit data viitoare cand vom avea o postare de acest gen. Numai bine!.

       Theophyle

       26/10/2011 at 11:19 am

       • Nu am stiut ca aveti aceasta regula. Imi cer scuze anticipat, dar nu o voi putea respecta decat rareori. Am un program profesional incarcat si adesea intervin si urgente. Imi fac totusi timp de 2-3 ori pe saptamana sa urmaresc unele dintre postarile domniei voastre si comentariile aferente. Nu imi propun din start sa comentez, o fac doar atunci cand unele dintre opiniile exprimate contin afirmatii categorice bazate pe dovezi insuficiente sau discutabile, sau atunci cand sunt excedat de lipsa de politete si urbanitate a unora dintre comentatori. S-auzim numai de bine!

        Dan Ghenea

        26/10/2011 at 1:14 pm

  • Cata asemanare cu ce spui mai sus. Ne luminezi, cine pe cine a eliberat si gestul de la 23 august 1944. Si ceva cuvinte in plus despre telegrama de la Stockholm te rog.
   http://www.basarabia91.net/2011/08/ambasadorul-rus-la-chisinau-v-am.html

   Andrei

   25/10/2011 at 5:38 pm

   • Care telegrama de la Stockholm?
    Andrei, rusii isi fac jocul lor obisnuit in Basarabia.Inchipuieste-ti ca daca Armata n-ar fi avut ocazia sa recucereasca Ardealul PRIN LUPTA, acelasi lucru l-ar fi spus rusii acum romanilor:ziceti merci ca v-am eliberat de Ungaria hortista si de Germania fascista.Noi v-am eliberat.Ei bine, nu prea pot sa spuna ca ei au eliberat Ardealul.

    p

    25/10/2011 at 5:44 pm

    • Dupa ce citesti despre telegrama prin care URSS acceptase armistitiul guvernului Antonescu, te rog sa explici urmatoarele:
     Anul 1944:
     august 23 – a început insurectia armata antifascista din România prin arestarea guvernului militar fascist antonescian (prin chemarea lui Antonescu de catre rege la palat si neluarea in calcul a aprobarii de catre URSS a solicitarii de armistitiu);
     – se transmite Armatelor 3 si 4 române ordinul de încetare a focului împotriva trupelor sovietice si de deplasare spre sud în vederea intrarii în actiune contra fortelor fasciste din Podisul Tranasilvaniei( fapt ce a dus la luarea intre 140000 si 180000 de ostatici de catre armata rosie, neexistand niciun acord de armistitiu intre romani si rusi, acesta fiind refuzat de rege)
     august 24 – o grupa de formatiuni de lupta patriotice care preluase paza membrilor guvernului fascist îi transporta în casa conspirativa a P.C.R. din cartierul Vatra Luminoasa

     Andrei

     25/10/2011 at 5:54 pm

     • Unde sa citesc despre acea telegrama?Ce surse istorice o confirma? Da-mi o sursa.Sa nu fie o diversiune.
      Andrei, actul de la 23 august a fost o masura disperata.Sau mai mult decat disperata.La acest act au participat oameni politici din partidele istorice carora li s-a indicat de catre Aliati cooptarea PCR in conspiratie.Actul de la 23 august nu a fost facut de rege singur, la el au participat oameni politici ai partidelor istorice si generali ai Armatei, unii dintre ei participanti la dezastrul de la Stalingrad.
      Te intreb io pe tine:Maniu a fost si el tradator ca a participat la 23 august?Da Bratianu? Daca au fost tradatori inseamna ca si-au meritat soarta.Daca nu, nu.

      p

      25/10/2011 at 6:03 pm

      • „Originalul telegramei de la Stockholm nu a putut fi descoperit în arhivele româneşti, deoarece cei care au interceptat telegrama, respectiv membri ai opoziţiei politice, au sustras-o şi, mai apoi cred că au distrus-o. Telegrama nu a fost depistată nici în arhivele sovietice, iar tăcerea istoriografiei sovietice, mai apoi ruse, faţă de acest moment delicat din evoluţia unei mari puteri către statutul de superputere amplifică misterul din jurul acestui delicat moment istoric.

       Sovieticii au căutat să obţină, după 23 august 1944, originalul telegramei din 19 iulie 1877, prin care Marele Duce Nicolae al Rusiei solicita principelui Carol al României ajutorul trupelor române în campania din Balcani, astfel încât este greu de crezut că nu au încercat să găsească, pentru a ascunde sau a distruge, şi originalul faimoasei telegrame din 23 august 1944.”

       http://www.evz.ro/detalii/stiri/cel-mai-mare-secret-din-viata-regelui-mihai-951101.html

       Andrei

       25/10/2011 at 6:10 pm

       • Bon, dar telegrama, unde-i telegrama ?

        Loda

        25/10/2011 at 7:00 pm

       • Loda, cum ai relatii la Moscova, poate ne ajuti sa o gasim. 🙂

        Andrei

        25/10/2011 at 8:30 pm

    • Asadar:
     – arestarea guvernului ce avea un document cu URSS in curs de a fi semnat
     – decimarea armatei romane
     – colaborarea cu PCR

     http://istoriaro.3x.ro/ww2/p1944.html

     Andrei

     25/10/2011 at 5:57 pm

 13. Buna ziua,
  am auzit acum la b1 pe generalul in retragere Marin Lungu, care a luptat alaturi de armata romana , in calitate de copil de trupa, la eliberarea Ardealului si a ajuns pana in fosta Cehoslovacie (considerat cel mai tanar caporal – la 9 ani, decorat la acea varsta frageda). Intrebat daca e adevarat ca s-a urmarit ca eliberarea ultimei brazde de pamant romanesc sa coincida cu ziua de nastere a regelui, a raspuns ca nici vorba de asa ceva, nu s-a gandit nimeni atunci la asta. Deci e o poveste frumos ambalata ca sa transfere o parte din aura de vitejie a armatei romane aniversatului de azi.

  cedric

  25/10/2011 at 5:30 pm

  • asa cred si eu.apropo…abdicatul a urat astazi La Multi Ani Armatei Romane?

   zigzag

   25/10/2011 at 5:39 pm

   • Nu cred, n-am auzit.

    cedric

    25/10/2011 at 5:41 pm

   • nici vorba. era interesat sa-si citeasca mesajul.
    sa aiba securistoizii gen @Loda de ce anume se bucura. au ajuns profesoarele de isterie (nu Istorie) din Salaj sa ne tina lectii despre monarhism, dupa ce-au netezit mintile a zeci de generatii de copii cu ineptiile despre rolul luptei antifasciste si antiimperialiste a pcr!

    Sare'n Ochi

    25/10/2011 at 7:36 pm

    • al dreaqului efect de sera are Iliescu, bre!
     s-a facut si coana Loda monarhista .
     dar numai pana la orele 20 trecute fix, ca dup-aia devine brusc bampira. :mrgreen:

     luminita

     25/10/2011 at 8:19 pm

 14. Unii se dau mari monarhisti dar se comporta ca niste tzoape;
  http://www.ziare.com/regele-mihai/parlament/gafe-de-protocol-la-discursul-regelui-in-parlament-1129480
  E bine sa vada si regele cu cine s-a „incuscrit” !

  cedric

  25/10/2011 at 5:40 pm

  • Zgonacul si-a infipt labontul in fata regelui – acela nu l-a bagat in seama, asa ca nesimtitul comunistoid l-a apucat de mana…

   Sare'n Ochi

   25/10/2011 at 7:38 pm

 15. Uitat-va la filmulet: regele a evitat sa dea mana cu Iliescu, dar Catalin Voicu s-a bagat in fata sa fie cat mai aproape de rege. A fost si Voiculescu, plictisit se uita la ceas, bifase actiunea si vroia sa plece mai repede la afacerile personale:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10522427-video-momente-inedite-din-timpul-discursului-regelui-mihai-parlament-mana-lui-ion-iliescu-decoratia-lui-zgonea.htm

  cedric

  25/10/2011 at 5:58 pm

  • Nu a fost ISTORIC ci ISTERIC,
   M-am prapadit de ris cind l-am vazut pe Zgonea luind decoratia din mina MS ca sa se mai pozeze cu ea singur 🙂

   Un tanar de stanga

   25/10/2011 at 6:17 pm

 16. „Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata” 🙂
  Suna interesant, venind din gura lui. Impartaseste din experienta proprie, bag seama.

  Twisted

  25/10/2011 at 6:16 pm

 17. Un comentatiu la SUBIECT atunci:pe cind o explicatie pt procentul de morti si disparuti inregistate de armata romana in cele doua razboaie mondiale (fara comparatie, multa, multa carne de tun, cine e de vina, se repeta)?

  Tio

  25/10/2011 at 6:33 pm

  • Tio,
   3 cauze –
   Lipsa de echipament, lipsa de antrenament si lipsuri de comandanti destoinici la nivelul de grupa-pluton

   Theophyle

   25/10/2011 at 6:38 pm

 18. Postare noua si frumoasa pe blogul lui @demeter – in atmosfera zilei „Rondul de Noapte:

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/10/25/baroc-20-%E2%80%93-rembrandt-3-%E2%80%93-magna-opera/

  Theophyle

  25/10/2011 at 6:35 pm

  • Si eu ce adresa am dat mai sus ? Cu doua minute de anticipare ? 😆

   Ștefan A.

   25/10/2011 at 6:37 pm

   • 😆
    nu te-am vazut – acum am primit pe flux 🙂

    Theophyle

    25/10/2011 at 6:39 pm

    • Stiu de ce rizi . 🙂
     Ai citit ce am scris in alta parte . 🙂
     Aici , anticiparea e doar o confirmare a ce e scris dincolo . 😆

     Ștefan A.

     25/10/2011 at 6:45 pm

 19. Andrei, in legatura cu telegrama de la Stockholm m-ai trimis la un site care da o cronologie cel putin ciudata a unor evenimente probabil luate din istoria lui Roller.Asta-i sursa de incredere pe care te bazezi? Un site care da ca eveniment istoric ˝4 aprilie1944 – înlaturarea elementelor sovaielnice si capitulante din conducerea P.C.R. ˝.Un site care la download are o sectiune numita agitprop? Un site de pe care poti incarca fonturi chirilice?
  Ok.Retin ca pentru a-ti argumenta pozitia faci trimitere la surse sovietice.Cu observatia situl la care ma trimiti sa ma documentez contine surse propagandistice, nu istorice.

  p

  25/10/2011 at 6:35 pm

  • Andrei, acuma vad o chestie si mai si.Situl la care m-ai trimis sa fac documentare contine la Bibliografie ( pe langa ceva manuale de liceu) si cartea ˝Istoria romanilor din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre˝ scrisa de nimeni altul decat de Naghy Levente precum si trimiterea catre un site adolfhitler.ws care acum nu mai functioneaza.
   Daca astea sunt sursele unde ma trimiti sa ma documentez, la istoria romanilor scrisa de Nagy Levente si la un site de apologie nazista io zic pass.
   Pe de alta parte mi se pare normal ca Levente si Adolf sa considere ca regele i-a tradat.

   p

   25/10/2011 at 6:44 pm

 20. Amice, nu stiu pe ce site-uri bantui. Eu am dat trei surse:
  – una care prezinta opinia Rusiei (eliberarea Moldovei de sub jugul fascist roman) pe un site din R. Moldova. Argumentele rusului seamana cu ce ai scris la primul comentariu;
  – a doua sursa este Evenimentul Zilei;
  – a treia este site-ul unei reviste de istorie din Alba Iulia.

  Andrei

  25/10/2011 at 6:50 pm

  • Prietene, io bantui pe un sit la care m-ai trimis, http://istoriaro.3x.ro/ww2/p1944.html.Am citit primele fraze si m-am oprit.
   Daca te uiti mai bine vezi ca de la ˝download˝ poti incarca la sectiunea numita ˝agitprop˝ un fisier zip ciu material de -cum altfel? – agitatie si propaganda.Tot de acolo poti incarca si fonturi kirilice.
   daca te uiti si mai atent la ˝Bibiografie˝ vezi cu uimire nominalizate ca surse -serioase cum altfel? Istoria romanilor a lui Levente Nagy si situl adolfhitler.ws.
   De unde stii ca-i un site din Moldova?Dupa cum apare cred ca e tinut de niste baieti din Transnistria.
   Care argumente ale rusului seamana cu ale mele?
   Ca sa incheiem o discutie sterila:Ce sarbatorim la 25 octombrie?Eliberarea Ardealului.De catre cine?De catre Armata Romana.De sub ocupatia cui si luptand impotriva cui? A fostilor ˝aliati˝ pe care regele i-a ˝tradat˝.Daca regele nu ˝trada˝ pe Hitler, cum mai puteam recupera Ardealul (atentie!) PRIN LUPTA si nu prin milogeala?

   p

   25/10/2011 at 7:06 pm

 21. Prieteni si prietene 🙂
  subiectul postarii este armata romana si nu Mihai – deci rog comentatorii sa nu mai discute off-topic despre subiectul Mihai. Va multumesc mult. Cred ca subiectul respectiv este epuizat si poate il vom discuta alta data.

  Theophyle

  25/10/2011 at 6:59 pm

 22. Buna seara! 🙂

  Ca sa va curm eu subiectul Mihai, va propun sa cititi si, in mod decent (va rog!), sa apreciati raspunsul primit de mine de la dl judecator Cristi Danilet in legatura cu Sandeii si cu episodul XI din serial, in care i-am adresat 12 intrebari:

  „Acum, eu ma simt cam inconfortabil ca, desi nu reprezint o institutie, mi se pun intrebari pe o postare pornindu-de de la niste comentarii ale mele. Este evident ca nu am sa raspund la seria de intrebari, pt ca pe de o parte dvs dati si raspunsul, pe de alta parte daca mai e nevoie de ceva date le puteti obtine pe Legea 544. Nu am sa intru in jocul acesta si nici nu am sa fac munca de cercetare pt dvs. Cat despre invitatia cu postarea separata, multumesc, declin invitatia. Vad ca mi se are grija cand imi iau concediu, ce am promis in campanie, ce postez ca si comentarii, cu cine sa vorbesc ca sa aflu raspunsuri, dar lasati-ma sa decid eu cand sa fac postari sau nu.

  Bun, acum incerc sa ma lamuresc totusi ce vreti sa spuneti in postare, caci vad ca lungimea ei exulteaza pe multi cititori care comenteaza apreciativ fara nicio argumentare pro sau contra, ci fascinati doar de logica expunerii.

  Asadar, vreti sa spuneti ca `Sub legislatia actuala, pentru promovarea unui judecator la ICCJ e nevoie de o hotarare de propunere din partea CSM si un decret de numire din partea Presedintelui Romaniei`?! Eu sper ca nu, dar totusi intreb.

  PS: Imi plac cuvantul `reformist`, apreciez. Data viitoare va rog sa folositi insa subliniere ingrosata – ghilimelele ar putea duce in eroare cititorii, care ar putea sa creada ca luati in deradere aceasta calitate pe care mi-o atribuiti, si ma indoiesc ca vreti asta”

  https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/10/21/constitutia-poporului-%C2%AB-suveran-%C2%BB-si-republica-judecatorilor-xi/#comment-170504

  Raspunsul meu e cel imediat urmator.

  Cetatean

  25/10/2011 at 7:13 pm

 23. Mortala observatia: „Asadar, vreti sa spuneti ca `Sub legislatia actuala, pentru promovarea unui judecator la ICCJ e nevoie de o hotarare de propunere din partea CSM si un decret de numire din partea Presedintelui Romaniei`?! Eu sper ca nu, dar totusi intreb„.

  Judecati si singuri. I-am mai acordat citeva zile, punind problema la modul ipotetic:

  „Incercati sa va imaginati numai (nu sa credeti) ca am dreptate. Din postura de membru CSM, ce ati face? Strict ipotetic. Va mai las citeva zile sa va ginditi. Solutia e in Constitutie si legea 303/2004. Exista o solutie si ca membru CSM suneti obligat sa o stiti”.

  Credeti ca avem ceva sanse sa vedem un raspuns la macar una din cele 12 intrebari puse de mine?

  Cetatean

  25/10/2011 at 7:16 pm

  • Mister C, salut! 🙂

   Citit I/R.
   Acu mă întreb, dl D ori face pe niznai, ori nu face…

   oldhashu

   25/10/2011 at 7:45 pm

   • salut! 🙂

    Sa ii acordam inca prezumtia de uluire in fata a ce citeste 😉

    Cetatean

    25/10/2011 at 7:47 pm

  • deci il mananca-n raspuns faptul ca cititorii apreciaza si i se pare domniei sale ca nu analizeaza. bine ca e el destept!

   Sare'n Ochi

   25/10/2011 at 7:48 pm

  • Buna seara.
   Cetatean,
   judecatorul ti-a raspuns in aceeasi maniera in care tagma judecatorilor gandesc, judeca si redacteaza sentinte.
   Eu nu astept nimic de la omul asta, mi se pare ratacit.

   Gino

   25/10/2011 at 7:56 pm

   • …tagma gandeste, fireste 🙂 …

    Gino

    25/10/2011 at 7:58 pm

    • Tocmai discut cu dl judecator la postarea nr. XI. Puteti vedea dialogul la postarea respectiva, insa va rog sa NU interveniti , ci doar sa cititi ce scriem eu si el.

     Cetatean

     25/10/2011 at 8:02 pm

 24. Theophyle .
  Am uitat sa te informez ca submarinul Delfinul sta „la ancora” cam de prin 1992 sau 1994 . Cred ca merge definitiv sub apa cum vine pornit . 😆
  Oficial , lipsa bateriilor rusesti de schimb au tinut mereu submarinul in port . Ca in atiti ani de zile nu au gasit banii pentru niste baterii ( fie ele foarte mari si speciale ) noi , e clasica gargara .
  Rau a ajus armata asta de azi . 😦

  Ștefan A.

  25/10/2011 at 7:40 pm

 25. bbuna seara,

  skorpion

  25/10/2011 at 8:03 pm

  • ssalut . 🙂

   Ștefan A.

   25/10/2011 at 8:19 pm

 26. salut! 🙂

  Cetatean

  25/10/2011 at 8:11 pm

 27. Domnul Daniletz inteleg ca invoca probleme tehnice care il impiedica sa posteze raspunsuri la interpelarile lui @cetatean.
  Nu ar putea fi invitat sa dialogheze aici?
  Ne-ar fi si noua la indemana astfel.

  luminita

  25/10/2011 at 9:19 pm

  • Salut Luminita,

   Altele sunt problemele. El incearca sa sugereze ca judecatorii inainteaza in cariera, deci nu sunt NUMITI ci PROMOVATI. Daca ar fi numiti e de datoria presedintelui sa o faca. Ca si cum l-ar lua pe Ghita de pe strada si l-ar NUMI judecator la ICCJ. Evident la propunerea CSM.

   Cum asa ceva nu se poate, evident, judecatorii inainteaza in cariera, adica sunt PROMOVATI. Iar Traian Basescu n-ar avea nicio treaba cu asta.

   Iata cum Constitutia, printr-un artificiu, ramane fara obiect in viziunea CSM.

   Andrei

   25/10/2011 at 9:34 pm

   • ei promoveaza prin discutii acasa la d-na Birsan. unde se gudura. apoi vin si se gudura pe langa presa. apoi se duc cu certificatul de buna purtare din partea presei la d-na Birsan acasa sa se mai gudure nitel (cel putin asa am inteles eu din scrisorica madamei Birsan cu privire la omenie). apoi, dupa ce sunt „promovati” si de catre presa si de catre madam Birsan (sau cine o mai fi avind drept de „promovare”), vor fi si numiti. dupa care vor uita cum functioneaza lucrurile acestea, precum si motivele pentru care i-au „promovat” mai ales presa.

    Sare'n Ochi

    25/10/2011 at 9:52 pm

    • Salut @sare,
     Casta, nimic mai mult. Stat in stat, asa cum recunoaste si dl. Danilet.

     Andrei

     25/10/2011 at 10:31 pm

   • Salut, Andrei!
    intelesesem foarte bine asta.
    Voiam doar sa sugerez ca ar putea fi mutata discutia aici, pentru ca Daniletz invoca motive tehnice potrivnice , chipurile, la postarea trecuta.

    luminita

    26/10/2011 at 12:19 am

 28. Buna seara 🙂
  Scuze de off topic! A reactionat Mihai, cred ca a prins „aripi”. Asta a trait urat si a imbatranit si mai urat 👿
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10524547-regele-mihai-despre-criticile-lui-basescu-cat-sunt-mai-marunte-jignirile-sale-atat-crede-mai-important.htm

  mar

  25/10/2011 at 9:32 pm

  • Si un comentariu excelent acolo: „Da daca nu zicea Basescu , il mai baga cineva in seama acum pe rege ?!” – John Vranceanu. Cred ca rezuma excelent situatia. De altfel, si USL a devenit „iubitoare de monarhie” dupa ce Presedintele le-a amintit de rege.

   Twisted

   25/10/2011 at 9:41 pm

   • Da 🙂

    mar

    25/10/2011 at 10:16 pm

    • sa nu omitem o viitoare posibila uzurpare a suveranitatii poporului roman.tot ne viziteaza Printul Charles non stop… un dejavu 1866 ar fi posibil?Romania va parea din ce in ce mai neguvernabila , monarhia prezentata ca o solutie de stabilitate iar jucatori externi vor sti sa exploateze din plin situatia.Theophyle? 😀

     zigzag

     25/10/2011 at 10:38 pm

 29. @Cetatean,
  Asadar: „Numirea si eliberarea din functie a magistratilor, in lume, o face Executivul sau Legislativul si trebuie sa fie doar formala, altfel inseamna imixtiune”, zice dl. Danilet

  1. Stat in stat, care va sa zica.
  2. Iliescu, atunci cand a dat decret pentru Barbuleasca a facut o imixtiune in sistemul juridic.

  Inca nu i-a picat fisa. Cata logica!? 😦

  Andrei

  25/10/2011 at 10:30 pm

  • Andrei, e complicat. Judecatorul vede lumea prin ochelarii Sandeilor. Atit de tinar!

   Cetatean

   25/10/2011 at 10:47 pm

  • salut @Andrei
   nu pica fisa ca inca nu i-a introdus-o nimeni. omul judeca/rezoneaza in functie de auditoriul pe care vrea sa-l vrajeasca. daca ar avea ceva de obtinut de la forumul acesta de discutii, ar fi primul care si-ar dezavua colegii si i-ar numi „sandei”. am sa ma apuc sa scot din monitorizare tot ceea ce a sustinut acest tanar judecator de-a lungul anilor prin presa – sa-i fac o analiza a bunelor intentii afisate.

   Sare'n Ochi

   25/10/2011 at 11:01 pm

   • @sare, Sandeii au trensmis o mostenire pe care acum o vedem in aplicare la dl judecator. Nu uitati ca nu degeaba am scris in serial, episodul IX:

    „NU. Ea [Pivnicereasa] a fost aleasa pentru ca, odata cu ea, programul judecatorilor iliescieni (Sandeii) de subminare a suveranitatii poporului sa intre intr-o noua faza : cea in care toti judecatorii din Romania, nu numai cei numiti de Ion Iliescu inainte sau dupa intrarea in vigoare a legilor 303, 304 si 317/2004 (ma refer la prima generatie de Sandei, anume Lidia Barbuleascu, Anton Pandrea, Nicolae Popa, Dan Lupascu etc), ci si cei mai noi, inca nesandelizati complet (Cristi Danilet, Adrian Neacsu, Horatius Dumbrava samd), sa creada sincer si sa sustina teza ca « independenta » judecatorilor de care vorbeste Constitutia inseamna totala lor autonomie fata de detinatorul suveranitatii, poporul„.

    Autonimie care inseamna, pentru ei, ce spunea dl Danilet: „Promovarea se face numai de catre CSM, pt orice functie in sistem, inclusive pt ICCJ. Nu mai e nevoie de decret presedintial, legea nu impune asa ceva”.

    Am avut dreptate inca din episodul IX si a ajuns domnul judecator Danilet sa sustina teza Sandeilor? (nu ne trebuie decret prezidential de numire pe legea 303/2004 pentru a ajunge la ICCJ, ne „promoveaza” CSM-ul?). Am avut, din pacate.

    Cetatean

    25/10/2011 at 11:08 pm

 30. tot respectul pt. armata romanä.

  foarte frumos, cä presedintele a vrut sä fie langä armatä.

  aparitzia fostului rege, a fost gespensticä, zombi a vorbit

  cu manipularea dudäului securisto-usl.

  intradevär, un spectacol grotesc, cu ilici, zgonea, ponta, geoanä, hasoti,

  iar täriceanu ranjind cu gura panä la urechi. ce decädere.rusine.

  theo

  25/10/2011 at 10:40 pm

 31. salutare, am terminat discutia cu Dl Danilet. Puteti vedea.
  Nu mai am ce discuta, din pacate, si-a insusit teza Sandeilor. IMi pare rau, eram sigur ca o va face, pina la urma, insa speram totusi sa fie altfel. Aveam de 1% sperante.

  https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/10/21/constitutia-poporului-%C2%AB-suveran-%C2%BB-si-republica-judecatorilor-xi/#comment-170693

  Va rog sa nu comentati acolo, o sa o facem aici sau la urmatorul episod din serial.

  Cetatean

  25/10/2011 at 10:45 pm

  • Felicitari @Citoyen pentru incercarea de dialog.

   eugeni

   25/10/2011 at 10:56 pm

   • eugeni, dincolo de nuanta de dispret care razbate din raspunsurile judecatorului a adresa citorilor postarilor mele, trebuie sa recunosc ca e evitat toate intrebarile mele (cele 12), mi-a aruncat in trecere cum ca el nu face munca de documentare pentru mine (de parca eu asta ii cerusem!).

    Imi pare rau sa o zic, ma asteptam sa imi spuna EXACT ce mi-a zis. Era inevitabil sa spuna ca „Promovarea se face numai de catre CSM, pt orice functie in sistem, inclusive pt ICCJ. Nu mai e nevoie de decret presedintial, legea nu impune asa ceva. La fel pt transfer, sanctionare nu mai intervine nimeni: CSM decide exclusiv”.

    Ar vrea Sandeii sa fie asa!

    Cetatean

    25/10/2011 at 11:00 pm

    • Ma astept, dupa apelul de bun simtz a lui Teophyle, chestia cu rinocerizarea, sa nu auzim ceva constrictiv de la CDtz. Cred ca presiunea trebuie mentinuta, in pofida sofismelor.

     eugeni

     25/10/2011 at 11:08 pm

     • eu voi scrie in continuare episodele programate si data viitroare am sa va arat o scamatorie cu decrete emise de Iliescu pe legea 303/2004 😆

      Va va sta mintea la semnal cind o sa vedeti minareala iliesciana, in combinatia cu CSM-ul din 2004.

      Cetatean

      25/10/2011 at 11:11 pm

 32. Daca v-ati da seama cite sofisme neconstitutionale a facut domnul Danilet in raspunsul lui, v-ati sui pe pereti. O sa le explic pe toate in episoadele viitoare.

  https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/10/21/constitutia-poporului-%C2%AB-suveran-%C2%BB-si-republica-judecatorilor-xi/#comment-170685

  Nu comentati acolo, si aveti rabdare, promit ca nu voi rata niciunul. Of, ceapa ei de „reforma” in Justitie cu muschetari din astia!

  Cetatean

  25/10/2011 at 10:52 pm

 33. nu mai sunt sperantze, magistratzii se invartesc dupä coadä.

  theo

  25/10/2011 at 11:01 pm

 34. Romania lovita din toate partile? http://www.ziaristionline.ro/2011/10/24/atac-unguresc-in-camera-deputatilor-udmr-vrea-sa-fure-azi-aurul-romaniei-arhivele-nationale-autorul-tentativei-marton-arpad-francisc/ „Profesorul Dinu C Giurescu: Un nou pas spre dezmembrarea statului român?”

  zigzag

  25/10/2011 at 11:01 pm

 35. theo,

  felicitäri , pt. omagiul adus armatei.

  noapte bunä!

  theo

  25/10/2011 at 11:02 pm

  • Salut Theo,
   Asa este, o institutie care-si merita omagiul fie numai si pentru jertfele ei istorice si gradul de incredere al cetatenilor in armata romana.

   Andrei

   25/10/2011 at 11:06 pm

 36. @Cetatean
  Ai idee cine tipa azi in interiorul CSM in timpul interviului lui Dumbrava de la TVR Info? Cum s-a terminat interviul, Dumbrava a fugit sa-l linisteasca. Am auzit franturi: „bataie de joc”, „la Craiova”, „nesimtire”.

  Andrei

  25/10/2011 at 11:05 pm

  • Andrei, nu stiu despre ce e vorba, nu am vazut interviul.

   Cetatean

   25/10/2011 at 11:09 pm

  • S-a auzit si la stirile de seara de la TvR. Dumbrava era tare suparat iar ala urla ca din gura de sarpe.
   In plus, Gabriela Barsan a anuntat ca va recuza tot completul de judecata.

   mar

   25/10/2011 at 11:29 pm

 37. @zigzag
  ˝sa nu omitem o viitoare posibila uzurpare a suveranitatii poporului roman˝

  Mda, nu demult un gurnalist lansa in Evz o dezinformare ca pe 25 decembrie se pregateste o lovitura de stat monarhista in Parlament.Uite ca a trecut 25 decembrie si dezinformarea aluia nu s-a intamplat.
  Pe de alta parte, ca zici de suveranitatea poporului: a aparut o prevedere legislativă care permite stoparea sau interzicerea de către guvern a preluarii unei companii sau a unor active din Romania daca CSAT apreciaza ca operatiunea prezinta riscuri.Ce zici, e o prevedere buna sau rea?

  p

  25/10/2011 at 11:05 pm

  • ai citit ce am scris?1866.doar ca in joc sa fie alta casa regala?una adevarata .nu o garsoniera.

   zigzag

   25/10/2011 at 11:54 pm

 38. EVZ, nu a spus niciodatä , cä v-a fii o loviturä de stat.

  a fost un circ USL, de toatä jena, iar fostul rege, un

  bätran sclerozat, manipulat de o dudä si complicii, a fost jenant.

  un zombi si o gloatä de ipocritzi.

  theo

  25/10/2011 at 11:12 pm

  • ˝cä v-a fii o loviturä de stat˝

   Se scrie ˝va fi˝ si nu ˝v-a fii˝.Limba romana merita putin respect.

   p

   25/10/2011 at 11:16 pm

   • doamna Theo a plecat din Romania de peste 30-35 de ani….si cred ca poate fi scuzata, ok?
    la ea fondul conteaza si nu forma.
    🙂

    skorpion

    25/10/2011 at 11:18 pm

    • Nu aveam de unde sa stiu ca a plecat de 30 de ani.Sincer sa fiu m-am gandit ca am de-a face cu cineva din generatiile care au dat BAC-ul recent.

     p

     25/10/2011 at 11:23 pm

     • Stimate P, nu stiu daca pe aici se afla cineva care a dat BAC-ul recent si nici nu sunt absolventi de Spiru.
      Sincera sa fiu cred ca ai gresit locul :mrgreen:

      mar

      25/10/2011 at 11:31 pm

      • @mar, P a gresit, doar, nu are rost sa comentam chestia asta, e inutil. Iese mai rau.

       Cetatean

       25/10/2011 at 11:35 pm

 39. doamna Theo este cea mai in virsta comentatoare a blogului, skorpi. In alta ordine de idei, vezi si tu ce a mai spus domnul judecator Danilet ca sa te lamuresti 😦

  Cetatean

  25/10/2011 at 11:21 pm

 40. stiu, cetatene, eu tocmai ca o aparam pe doamna theo…..

  da, am citit absolut tot ce ai scris tu si Cristi Danilet….
  comentariile mai incolo
  🙂

  skorpion

  25/10/2011 at 11:23 pm

 41. skorpi, e naspa, vorba domnului judecator. Reformismul a murit si merita in mod oficial ghilimele, pentru ca e o mascarada sinistra. Sandelism 2.0.

  Cetatean

  25/10/2011 at 11:29 pm

  • Citesc si ma enervez. Afirmatia cu admiratia este similara cu cea legata de manipulare.
   Am avut o colega care la un moment dat a ajuns intr-un minister, dupa 3 luni a demisionat ptr. ca ajunsese sa gandeasca ca elefantii din jurul ei. Concluzia este legata de Sandelismul personajului creditat ca reformist.

   mar

   25/10/2011 at 11:39 pm

 42. lupta cu madama birsan va fi teribil de grea.
  serpoaica nu se va lasa cu una, cu doua,
  iar daca apar slabiciuni in sistemul juridic :mrgreen: este posibil sa si cistige batalia…

  +

  uluitor:
  regele Mihai nu a dat mina cu tziparul iliescu !!!
  a avut demnitate la faza asta.
  tziparul ilici a fost umilit din plin.
  macar atit!

  skorpion

  25/10/2011 at 11:38 pm

  • Poate ca, din cauza varstei, nu l-a vazut. Ca sa ma justific, am observat cum a fost condus de un domn cu parul alb si cum se oprea acolo unde i se spunea sau nu putea merge mai departe din cauza treptelor. Are, totusi, 90 de ani.
   Daca l-a vazut si nu i-a intins mana gestul este normal si binevenit, daca ne aducem aminte cine si la ordinul cui, il alerga in anii 90 pe autostrada Bucuresti – Pitesti ca sa-l puna inapoi in avion si sa-l evacueze din Romania.
   Nu pot sa nu recunosc ca, desi este constient ca este folosit politic si ca grija brusca a USL pentru Casa regala este „cu interes” ca sa nu zic mai mult, purtarea de azi a fost una demna. Apreciez asat, insa nu pot sa nu trag si o privire la ce se intamla dupa perdea.

   Andrei

   25/10/2011 at 11:57 pm

 43. Interesanta solicitare a Dl. Judecator, oare de ce-l intereseaza datele?

  mar

  25/10/2011 at 11:47 pm

 44. la ce date te referi, mar?

  Cetatean

  25/10/2011 at 11:51 pm

  • Citez cu copy ” Ma puteti indruma unde gasesc date despre cei trei care posteaza articole? Iar despre juristul de care vorbiti, poate ne dati mai multe explicatii. Mersi.” https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/10/21/constitutia-poporului-%c2%ab-suveran-%c2%bb-si-republica-judecatorilor-xi/#comment-170690

   mar

   25/10/2011 at 11:58 pm

   • a, da. am vazut. Domnul Danilet se refera la „cei trei care posteaza articole”. Eu oi fi unul, insa la cine s-o fi referit ca ceilalti doi? Nu prea imi dau seama, insa sper ca el realizeaza ca serialul e scris doar de mine.

    Iaca paguba, pe el il intereseaza nu adevarul celor spuse, ci identitatile oamenilor, de parca asta are valoare.

    Cetatean

    26/10/2011 at 12:09 am

    • Pai, vazand amploarea cercetarii facute si dandu-si seama de implicatiile ei, cred ca e convins ca sunteti un colectiv de juristi. O fi banuind ca e vorba de niste rivali, care doresc sa puna in mana presedintelui argumentele legale (si cu impact mediatic cert) care vor permite curatirea actualei conduceri a ICCJ si inlocuirea unora dintre membrii ei. Cine stie, poate chiar cu autorii articolelor….

     Sa nu neglijam impactul evenimentelor curente: doamna Barsan acuzata de coruptie, ridicarea poalelor in cap in celebra scrisoare deschisa … Domnul CD este tanar, poate ca are obiective de cariera mai ambitioase decat banuim. Sunt vizibile piruetele pe care le face, incercand sa nu-i supere pe cei de care ar putea avea nevoie mai tarziu. Vazand diferenta dintre tonul articolelor aparute acum cativa ani pe blogul sau si raspunsurile pe care le da acum, nu ma pot opri sa ma gandesc la aparitia unui Coriolan Draganescu al justitiei romane

     PS: Ar fi fost interesant un raspuns transant din partea domnului CD. Putea sa spuna pur si simplu „Baieti, bateti campii. Nu va pricepeti atat de bine la legislatie si interpretarea ei. Lasati chestiile astea in seama profesionistilor”. Interesant este ca ocoleste raspunsul. Daca dezbaterea ar ataca fondul problemei, respectiv valabilitatea tezelor sustinute de @Cetatean, toata argumentatia ar incepe sa aiba un parfum de credibilitate, iar asta poate fi un argument convingator in mainile unui politician puternic si abil. Din momentul in care statutul respectivilor judecatori apare a fi discutabil, „li se poate arata pisica” si pot fi mai usor intorsi impotriva celor care i-au trimis acolo.

     Adrian

     26/10/2011 at 3:41 am

     • Buna dimineata 🙂
      Este o explicatie logica, vom vedea reactiile in continuare. Ce nu pricepe dl. este faptul ca si in calitate de simplu cetatean poti sa pricepei litera si spiritul legii. Ca si societatea civila are dreptul de a face cercetari si mai ale obligatia de a sesiza derapajele si de a le amenda.

      mar

      26/10/2011 at 8:53 am

     • Buna ziua, Adrian.

      la episodul XI poate fi vizibil intreg dialogul cu judecatorul danilet (inclusiv la finalul comentariilor).

      Judecatorul nu a demontat nici un argument, chiar ceea ce spune el despre mandatul Monei Pivniceru a fost anticipat de mine in intrebarile 7 si 8.

      Domnul Danilet nu a atacat niciodata fondul, insa cu toatea acestea a spus destul cit sa ne dam seama care este opinila lui despre valabilitatea argumentelor mele. In episoadele urmatoare voi arata ce sofisme juridice a facut. Imi pareu sincer rau ca va trebui sa il tratez ca pe un reprezentant mai spalat si mai elevat al Sandeilor, insa el vehiculeaza tezele vechiului CSM.

      Cetatean

      26/10/2011 at 8:53 am

 45. naspa (vorba unui ilustru 🙂

  vremuri grele ne asteapta

  uitati-va la privirea lui merkel

  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/criza/ruptura-franco-germana-sfasie-uniunea-europeana-242321.html

  skorpion

  25/10/2011 at 11:58 pm

 46. Sunt nebuni, la Galati statuile de patrimoniu se intretin cu vinarom 😦 Oare au organizat licitatie ?
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/statui-din-marmura-de-carrara-restaurate-cu-var-lavabil-242353.html

  mar

  26/10/2011 at 12:13 am

 47. Buna seara (noaptea) 🙂
  @Thephyle, – doar o intrebare:
  Am invatat ca Romania a pierdut ~ 300 000 oameni in WW2 ( din care „Sursele rusești menționează 54.600 de morți din cei 201.800 români prizonieri în Uniunea Sovietică în timpul războiului” – http://ro.wikipedia.org/wiki/Pierderile_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_cel_de-al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial ). Daca luam in considerare 140 000 prizonieri intre 23 Aug si 12 Sept, insemna ca „gafa” diplomatica cu ne-semnarea tratatului a costat peste jumatate din prizonierii la rusi? Ai cumva alte cifre?
  Simpla matematica 👿 .

  DanSu

  26/10/2011 at 12:41 am

 48. Noapte buna, Romania, oriunde te-ai afla!

  luminita

  26/10/2011 at 1:05 am

 49. Buna Dimineata la toata lumea, 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  26/10/2011 at 8:54 am


Comentariile sunt închise.