Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Blogosfera Saptămânii: 2 – 7 Octombrie

Duminica 2 Octombrie

Grigore Lese contra Calau

Se vede si din luna ca multe ziare si televiziuni centrale din tara (centrale nu pe criteriul valorii ci al audientei!) refuza cu obraznicie nu numai sa vada valorile autohtone autentice, dar sa le si secere cu barbarie prin tacere si nepopularizare. De ani de zile, intr-o goana nerusinata dupa clientela si profituri monoton crescatoare, acestea promoveaza cu o incapatanare culpabilizanta numai senzationalul, adesea scabros, si antivalorile, putine dar zgomotoase, actiune ce se reflecta pozitiv doar in statisticile de audienta si in scriptele contabilicesti ale acestor operatori de cuvinte si imagini. Aceasta actiune perfida si imorala, intentionata sau nu, nu face altceva decat sa sape adanc la groapa in care traditiile si etosul romanesc ar putea fi inmormantate, cu sau fara vreo slujba crestineasca. Problema fundamentala in aceasta chestiune asadar nu ar fi atat schimbarea, daca aceasta ar fi creatoare, devenirea culturala fiind in genere legitima, ci evidenta ca, asa cum bine stim dupa douazeci si de ani de tranzitie dinspre un nimic catre un altul, mergem si spiritualiceste inapoi ca racul, nu inspre cer prin mormant, ci inspre un mormant absolut dinspre cer, loc de veci din care greu vom invia. Citeste mai departe…

Cristian Medelean

Luni 3 Octombrie

100 de cărți de citit într-o viață

Nu-mi plac listele. Le-am considerat mereu limitate, restrictive, prea constrângătoare și seci. Dar totuși, uneori sunt utile, tocmai pentru sublinierea unei diversități și pentru prezentarea succintă a unui material vast. Așa stau lucrurile în ceea ce privește lista următoare, menită să sintetizeze „uneltele” necesare (cărțile, adică) pentru ceea ce îndeobște se înțelege prin „cultură generală”, dincolo de acuta demonetizare prin care trece respectiva noțiune în prezent, când prin „cultură generală” se înțelege ceva mai mult decât ignoranța crasă („Oau, știi că Ottawa e capitala Canadei și că suma unghiurilor dintr-un triunghi e 180 de grade, bravo, ai cultură generală!”). Citeste mai departe…

Camil Stoenescu

Marti 4 Octombrie

Maimuţa de la butoane. Despre viziunea politică

Sunt dintre cei care trăiesc cu speranţă că majoritatea gospodarilor României înţeleg măsurile de criză ale guvernului, măcar acolo unde logica lor nu se mai poate împărţi. Nicio filosofie: întinde-te cât ţi-e plapuma.

La asta se şi rezumă, în fapt, planurile de gestiune a crizei elaborate cu FMI: ăştia ţi-s banii, asta cheltuieşti, eu, FMI-ul, mai pun presiune pe tine să-ţi astupi găurile negre (companiile de stat) unde ţi-ai trimis clientela la furat. Un contabil de CAP, hârşit în rele dar cu un dram tupeu şi cu ceva spate politic ar aplica scrisorile de intenţie (adică „programul de guvernare”) ca la carte.

Locul unde moare însă orice speranţă este chiar  guvernarea – concretă, autentică – adică ce ar fi putut face domnul Emil Boc şi echipa, dincolo de-a tăia bani şi de-a se juca cu nişte clişee („de dreapta” – terminologie de care se abuzează când nu ştii să pui nimic în loc după ce tai) şi de-a se juca cu nişte comparaţii care, de fapt, ascund problema foarte românească a politicilor publice.

Să mă explic, pe nişte cazuri foarte concrete. Citeste mai departe…

Cristi Grosu – Curs de Guvernare

Miercuri 5 Octombrie

Noua Republica-o miscare de dislocare

”Cind pisica nu-i acasa sobolanii joaca pe masa” spune un proverb romanesc si tot cam asa arata si scena politica romaneasca de +20 de ani incoace. Romanii, dupa o logica  care imi scapa, au lasat, in intregime, scena politica pe miinile  unei caste iresponsabile. E un act de sinucidere.

Singurul remediu e ca romanii sa devina Ei clasa politica de care este nevoie. Asa ceva se cheama reprezentativitate si este temelia democratiei.  Numai asa va fi schimbare/normalizare/democratie in Romania. Efortul e unul urias. Toata lumea poate sa ajute.
Numai cind alesii (ocazionali si nu abonati de generatii la Putere) sint oamenii care traiesc aceiasi realitate ca restul romanilor vom avea o schimbarea adevarata.

Pt asta e nevoie de o miscare de dislocare, de jos in sus, la care fiecare poate  sa participe.

Acea forta are putea fi ”Noua Republica” (NR) (Franta si Italia au creat ”noi republici”la criza si de nevoie . In Franta prin personalitatea lui de Gaule dar in Italia printr-un efort colectiv) Citeste mai departe…

Tio – Ronormalitate

„de dreapta”

sint pe cale sa adopt (de „miine?”, de „luni”?) cea mai „de dreapta” masura din existentza’m efemera, minat cu furie din spate de criza ale carei adieri ‘ncep abea acum sa le simtz pa la urechile’mi clapauge, cu sanse maximale d’a reusi sa ating, cit de curind, si dup’o veatza, legata cu  atza, nivelu’ de cistig pe care’l aveam p’atunci cin’ doar „debutam in carrrera”, nivel nu foarte departat de cel minim p’economia de subzistentza…

adeca: sa ma las de fumat!

epoca clarificarilor „doctrinare” s’apropie si ea, obligindu’ma iar sa ma’ntreb: ce mama draku’ de dreptaci sint io (cum ma tot dau d’o buna bucata de vreme), daca, in realitatea cea cruda si nedreapta, sint un ins ce  nu’i capabel sa cumpare nici macar o piine, dar’mite sa mai si vinda ceva, pina’ntr’acolo incit nici macar pe mine n’am stiut niciodata sa „ma vind”, desi sint tipu’ de om „priceput la toate” (care – nu’i asa? – in realitate nu se pricepe la nimic, ca tot romunu’!) la care cunoscutzii apeleaza ‘ntodeauna cin’ au ceva stricat p’acas?!!!

privesc cu seninatate’n fatza viitoru’ mic si negru, rasfoin’, teribil de amuzat, la rastimpuri, pagini bestjobiste, singuru’ lucru de care mi’e realimente groaza e c’o sa ajung sa’i dau dreptate lu’ d’alde costy rogozanu! Citeste mai departe…

niku electricu’ – debaraua lu’ niku

Joi 6 Octombrie

S-a înființat creierul mare al Guvernului. Ce vor să facă cu el?

Se vorbea de vreun an încoace despre înființarea unui for consultativ pe lângă guvern, un think tank care să gândescă strategiile pe termen mediu și lung, guvernul fiind prea prins cu criza ca să mai poată avea disponibilități de acest gen. În plus, este indicat ca astfel de strategii să fie concepute de experți în domeniu, guvernul nefiind reprezentativ din acest punct de vedere.

Iată că s-a creat și acest „creier” (creierul mare, nu cel mic) și vineri se întâlnește pentru prima oară în ședință.

Cine credeți că îl conduce? Chiar doamna Paul-Vass cea care se consideră „un model” în societatea românească și singură îi place să se considere acea „doamnă de fier” la care visează președintele. Iar consiliul acesta are nici mai mult nici mai puțin decât 70 de membri!

Trebuie să vă spun că am scris ani la rând îndemnând societatea românească să formeze un grup de lucru din elitele țării care să elaboreze un proiect de țară. Nu am fost singura care a militat pentru acest proiect. Analiști, profesori, scriitori și jurnaliști au susținut același lucru. S-a creat la un moment dat chiar și un site cu acest scop. Citeste mai departe…

Ruxandra Hurezean – Gazetino

Vineri 7 Octombrie

Demistificarea Occidentului: Statele asistenţiale europene au rămas fără bani

Criza euro este foarte interesantă. Cine ar fi crezut că la doar două decenii după căderea comunismului, social democraţia europeană va intra şi ea în stare de faliment? Dar ceea ce face criza actuală interesantă este faptul că de fapt doar o parte dintre social democraţiile europene sunt cu adevărat falimentare, însă modul lor de gândire le impiedică să se separe.

Țări precum Grecia, Spania, Italia şi Portugalia au ajuns în starea lor actuală din pură iresponsabilitate şi amânare a rezolvării problemelor bugetare din timp, în timp ce Irlanda mai mult din ghinion. Starea lor falimentară actuală se datorează faptului că guvernele lor şi-au asumat de-a lungul deceniilor trecute responsabilităţi financiare mult peste capacitatea lor de plată.

De ce şi-au asumat aceste responsabilităţi? Pe de o parte, este vorba de o spirală politică a statului asistenţial în care politicienii, pentru a câştiga alegeri, sunt nevoiţi să se depăşească unii pe alţii în promisiuni – ceea ce conduce la o spirală a taxării şi îndatorării. Pe de altă parte, politicienii statului asistenţial s-au bazat că o vor scoate cumva la capăt şi vor avea totuşi banii pentru a plăti datoriile pe care şi le-au asumat. Acest calcul s-a bazat pe o supraestimare a creşterii economice, supraestimare datorată ignorării fapului că politicile intervenţioniste asociate statului asistenţial subminează creşterea economică. Dacă creşterea economică ar fi fost la fel ca în primele decenii de după cel de-al doilea război mondial, problemele actuale nu ar fi existat pentru că guvernele ar fi obţinut mult mai mulţi bani din taxe. Cum însă în ultimele trei decenii creşterea economică occidentală a scăzut substanţial, socoteala de acasă, din momentul în care au fost iniţiate programele asistenţiale occidentale, nu s-a mai potrivit cu cea din târg. Citeste mai departe…

Vlad Tarko – Contributors

Sambata 8 Octombrie

Recalibrarea poloneză: spre un Schengen al apărării

O locomotivă a Noii Europe, până nu demult, Polonia pare să fi fost decisiv sedusă de mirajul Vechii Europe. În ultima vreme, ea preferă să joace într-o altă ligă decât cea care a consacrat-o. De aici, tentaţia de a reactiva spirite din trecut foarte dragi statelor care cred în „Europa Apărării“ (altfel, o vitrină construită preponderent în jurul Franţei şi Germaniei). În consecinţă, Varşovia a utilizat cu tenacitate preşedinţia Uniunii alăturându-se agendei Berlinului şi Parisului de a relansa „Europa Apărării“ şi recuperând o temă devenită deja clasică: crearea unui „cartier general“ (HQ) de planificare şi coordonare a operaţiunilor civile şi militare desfăşurate de UE. A fost o minge servită cu fineţe pentru a câştiga „sufletele şi minţile“ Berlinului şi Parisului.

Deşi iniţial o iniţiativă lansată de „triunghiul de la Weimar“ (Berlin-Paris-Varşovia), aceasta avea ulterior să câştige şi susţinerea Italiei şi a Spaniei. Singurii care se opun vehement sunt britanicii. Dintr-un motiv foarte simplu: victima colaterală este NATO. Or, într-o epocă a austerităţii bugetare, te-ai aştepta ca accentul să cadă pe eficientizare, pe punere în comun, nu pe dublarea în UE a unor structuri deja existente în Alianţă. Privit din această perspectivă, este un gest paradoxal făcut de un stat (Polonia) aflat prin tradiţie în avangarda consolidării NATO. Citeste mai departe…

Octavian Manea – Civitas 99

Pe Politeia Europeana puteti citi articolul: Alegeri în Polonia: Care dreapta va invinge?

Written by Theophyle

09/10/2011 la 8:19 am

72 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutari din nordul moldovei. 🙂
  Ma deprima lista lui Camil Stoenescu.
  1 Ea pare sa acopera domeniile care il intereseaza pe autor , si daca este sa pastram acelasi grad de detaliere gindesc ca se mai pot adauga inca 100 nu pentru a le inlocui pe primele ci pentru a mai largi aria.
  2 O astfel de carte iti poti permite sa o citesti una la 2 luni. (mai sunt si alte de citit mai putin importante dar urgente si nu iti petreci viata citind numai nonfiction sau numai carti) Le bifezi deci in minim 18 ani.
  3 Din fericire pentru noi, sunt destule carti acolo care au fost in mare voga la vremea lor sau cartile cu 2-3 idei si atit, dar care acum, este suficient sa citesti un rezumat al cartii si esti la fel de cistigat ca si cum ai fi citit-o toata.

  Un tanar de stanga

  09/10/2011 at 9:05 am

  • TDS salut 🙂
   Eu am fost surprins (si fericit) ca o astfel de lista poate exista in mintea unui om tanar. Chiar ca exista speranta pentru Romania 🙂

   Theophyle

   09/10/2011 at 9:18 am

   • Absolut impresionant. Jaw-dropping. Eu am în curând 26 de ani şi nu am citit decât 25-30 de cărţi din lista lui Camil. Vreau ca peste 10-20 de ani ţara mea să fie condusă de oameni ca el.

    Bogdan P.

    09/10/2011 at 3:42 pm

 2. Buna dimineata,
  foarte interesanta selectia si cu subiecte din diverse domenii. Ar fi atatea de rezolvat in tara asta, din pacate nimic nu pare sa se urneasca.
  Un subiect extrem de actual este tratat excelent dupa parerea mea de Ioana Ene in presa de azi:
  http://www.ziare.com/stiri/justitie/puroiul-din-inalta-curte-de-casatie-si-justitie-1125835

  cedric

  09/10/2011 at 9:06 am

  • Salut Cedrica 🙂
   Multumesc x 2. A doua oara pentru semnalarea articolului 😀

   Theophyle

   09/10/2011 at 9:18 am

   • La banii pe care ii incaseaza acesti judecatori cred ca putem angaja oricand juristi din Occident pe post de judecatori in Romania…vor fi supermultumiti cu salariile si pensiile obtinute. Nu stiu si daca este si posibil. Poate ne lamureste Cetatean.

    ribelalu

    09/10/2011 at 3:01 pm

 3. Splendid si ingrijorator : Recalibrarea poloneză: spre un Schengen al apărării al lui Octavian Manea . Merci de semnalare

  Un tanar de stanga

  09/10/2011 at 9:16 am

  • Imediat am sa postez pe Politeia Europeana o analiza despre algerile de astazi din Polonia.

   Theophyle

   09/10/2011 at 9:19 am

   • Pe Politeia Europeana puteti citi articolul: Alegeri în Polonia: Care dreapta va invinge?

    http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/10/09/alegeri-in-polonia-care-dreapta-va-invinge/

    Theophyle

    09/10/2011 at 9:32 am

    • Probabil ca va invinge dreapta impaciutorista a lui Tusk, frate cu Germania si Rusia, si cu Vestul vest, in loc de dreapta conflictuala de tip Basescu 🙂 🙂 (dar care imi pare mai sanatoasa pentru noi acum, iar pentru vest pe termen lung)

     Un tanar de stanga

     09/10/2011 at 9:42 am

   • Este important. Cu un Putin in stare si dornic sa reinvie rapid linga noi o noua Uniune Sovietica agresiva cu niste actori politici internationali impaiciutoristi ( amintind de Munchen) nu ne va fi usor, aici in Est , 🙂

    Un tanar de stanga

    09/10/2011 at 9:35 am

    • TDS-ule,
     Polonezii sunt un popor „ciudat.” O sa vedem 😆

     Theophyle

     09/10/2011 at 9:44 am

 4. Hai ca ne-am pricopsit si cu avocatul lui Vantu in conducerea PD-L 😦

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10358747-mircea-andrei-ales-fruntea-comisiei-justitie-pdl.htm

  Theophyle

  09/10/2011 at 9:50 am

 5. Daniel Funeriu la ProTV!

  ela

  09/10/2011 at 10:01 am

 6. Nu inteleg ce urmareste PDL-ul cu scoaterea in fata tocmai a figurilor cele mai dubioase din partid. Parca vor cu tot dinadinsul ca sustinatorii sa-i paraseasca fara regrete!
  Il urmaresc pe Funeriu la protv, mi se pare impecabil ca de obicei, din pacate nu cred ca are aceeasi sustinere in partid ca lichelele promovate in ultima vreme.
  Cat despre cei trei jurnalisti care il intervieveaza, incearca si ei sa-i mai ciopartesca din piedestalul pe care este situat de catre cei care stiu ce inseamna invatamantul adevarat.

  cedric

  09/10/2011 at 10:42 am

  • Este simplu: pentru 2012 PDL mizeaza pe activul de partid si pe masinaria de vot a primarilor, pe pachete cu ulei si pui, pe promisiuni de adeverinte de oribi pentru soferi. Romania corupta sau cea care accepta coruptia sau o critica dar nu iau atitudine reprezinta mai mult de 50% din numarul votantilor activi 😦

   Un tanar de stanga

   09/10/2011 at 11:02 am

   • TDS, pot sa aiba si vagoane de ulei, zahar si alte „materiale electorale”, vor avea surprize mari si neplacute. Pot sa sape sa intinda teava ptr. apa si canalizare in toata Romania rurala, oamenii tot sunt nemultumiti si au motiveintemeiat, sunt primarii conduse de PDL care au ajuns fief de interlopi, nu mai au nici un scrupul.
    Sper din tot sufletul sa reuseasca proiectul NR, ptr. ca altfel va fi de rau ptr. Romania.

    mar

    09/10/2011 at 11:14 am

    • Si eu sper dar daca proiectul NR nu va reusi sa capteze nemultumitii nevotanti ci doar nemultumitii votanti ai PDL tot ai lui Ilici vor cistiga tara. Imi doresc ca MN sa inceapa sa umble in ungurime, sa capteze fortele luminate ce nu mai doresc UDMR, sa existe celule in secuime, Imi doresc ca primele bloguri pnl-iste sa treaca de suspiciunea ciorii vopsite sa treaca de partea NR.

     Un tanar de stanga

     09/10/2011 at 11:38 am

    • se fac acum greselile pe care le-a facut Nastase in 2003 cand se credea vesnic, atat de vesnic incat pana si Constitutia si-a schimbat-o in propriul folos.

     Sare'n Ochi

     09/10/2011 at 1:20 pm

  • Buna,
   Cu PDL-ul se intampla ce s-aintamplat si cu PSD-ul, au senzatia ca nu pot fi schimbati ca detin controlul. Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la urne.
   Am constatat ca toti care au ajuns la borcanul cu miere au devenit in timp autisti. Cred ca sunt mai multe cauze care determina acest comportament de incalcare a programului cu care au castigat: fie la staff ajung informatiile filtrate si periate; sunt convinsi ca stau extrem de bine in ochi electoratului; suntinerea din interior, cu polite/sprijin ptr. gasti; lipsa oamenilor curati si sutinuti de partid, imposibil de realizat datorita gastilor care dicteaza; ruperea de realitatea cotidiana. Oricum una peste alta PDL-ul se autodistruge din interior, sa nu uitam ce s-a intamplat si la senat in ultima saptamana.

   mar

   09/10/2011 at 11:08 am

   • 🙂 nu vazusem acest comentariu al tau.
    asa este, cum bine zici, cum bine zic.

    Sare'n Ochi

    09/10/2011 at 1:21 pm

 7. Buna dimineatza ! Absolut deosebit articolul dlui.Cristi Grosu ca, de altfel, toate aricolele dumniei sale pe cursdeguvernare. Pentru mine este marea revelatie a site-ului, alaturi de Turanbar .Evident, articolele lui Theophyle ,din aceeasi zona, nu ma surrpind de loc prin calitatea lor deosebita, pentru ca pe el il citesc de mult si stiu la ce sa ma astept !

  Loda

  09/10/2011 at 11:37 am

 8. Multa dreptate are Cristi Medeleanu, Romania a ajuns o tara manelizata in care non valoarea este promovata pana la saturatie, in care personaje din silicon si chit au ajuns peste noapte valori autentice si repere de conduita morala. Nu am mai vazut un film de calitate la Tv, nu am mai auzit de un concentert transmis sau de o recenzie la o carte. Din pacte este trist dar adevarat.
  Cum tot atat de adevarat este punctul de vedere al Ruxandrei Hurezean, locul Andreei Vass nu este in CoNaCo cum nici al Alexandrei Gatej.

  mar

  09/10/2011 at 11:58 am

  • Cu toata stima pentru Alexandra Hurezean. ea vede drept cel; mai mare neajuns al Conaco, faptul ca e condus de „autointitulata”. La noi e nasol ca barbatii sunt porniti pe liderii femei iar femeile si ma abitir pe suratele lor 🙂

   Un tanar de stanga

   09/10/2011 at 12:14 pm

   • TDS, Ruxandra 🙂
    Nu contest calitatiile dnei Vass, care este bine pregatita si foarte ok, dar cred ca nu tb sa se „aseze” si acolo. Parca este prea mult si lasa loc de interpreare, sincer. Sau mai exista o solutie sa paraseasca postul de la Guvern.

    mar

    09/10/2011 at 12:28 pm

    • Da mar, sau sa treaca in mediul privat,. sau la universitate.Iar in weekend sa scrie pe blog Acolo nu va da de nemultumirile si pretentiile noastre. 🙂

     Un tanar de stanga

     09/10/2011 at 12:54 pm

     • si ar fi culmea sa le si contestati. 🙂 doar o impungeti un pic sa isi ia cimpii si sa se duca intr-un mediu mai curat decit politica dimboviteana

      Un tanar de stanga

      09/10/2011 at 12:56 pm

      • TDS, in politica damboviteana Andreea Vass si Daniel Funeriu sunt pete de culoare in sensul cel mai bun, sincer chiar vrei sa fie totul cenusiu (blond cendre). Impunsul de care vorbesti este constructiv si nu distructiv.

       mar

       09/10/2011 at 1:02 pm

       • Draga mar 🙂 sunt de acord cu tine, dar uneori parca suntem clientii de la restaurant care reprosam bucatarului ca friptura este prea rumenita.

        Un tanar de stanga

        09/10/2011 at 1:13 pm

    • sau s-o paraseasca macar pe angajata cu angajament la Securitate Alexandrina Gatej.

     Sare'n Ochi

     09/10/2011 at 1:23 pm

  • Multumesc mar! Ideea cu recenzia de carte e excelenta. Asa ceva trebuie popularizat, filmul de arta etc. Plus reinvierea lucrurilor (traditii probabil) care ne definesc/deosebesc in profunzime…

   cristimed

   09/10/2011 at 5:35 pm

 9. Salutare la toate lumea si bine v-am regasit! 🙂

  Foarte buna selectia, insa eu vreau sa evidentiez un pasaj din articolul Ioanei Ene, pasaj pe care Danilet and Co ar trebui sa il scrie pe perete, deasupra patului:

  „Nu pot sa-i cred cand se apara inocent si indurerat. Nici pe acuzatii de azi, nici pe Florin Costiniu. Nu pot, pentru ca toate evidentele justitiei romanesti ii contrazic. Cele mai multe dintre reprosurile din rapoartele de monitorizare ale CE se refera tocmai la instante, tocmai la partea care le revine din actul de justitie si cel mai adesea tocmai la activitatea Inaltei Curti […] Nu pot sa-i cred cat timp sunt primii care incalca legea prin greve interzise, prin automajorari de salarii, prin refuzul de a se prezenta la audieri. Nu pot sa-i cred ca sunt verticali si demni dupa ce am citit cum batea din calcaie Florin Costiniu in fata unui Catalin Voicu. Si sa nu fi luat mita, slugarnicia l-a descalificat total […] Caci cine-i va judeca pe acesti judecatori? Magistrati adusi de la Bruxelles? Nu, colegii lor […] Varanii vor fi judecati de alti varani, caci ei domina instantele superioare. Si cand totul va fi musamalizat si curatat, credeti ca CSM va avea vreo reactie?”.

  Excelent diagnostic. Nea apropiem incet-incet de intrebarea de 1000 de puncte care priveste Justita romana: poti spera ca una dintre puterile in stat se poate auto-regla si se poate auto-corecta, in conditiile in care acest lucru nu a fost pina acum dovedit la nivel faptic?

  In episoadele urmatoare va voi arata ca, PRINCIPIAL, acest lucru nu este posibil. Voi explica in amanunt cauzele si voi oferi si citeva solutii.

  Cetatean

  09/10/2011 at 12:13 pm

  • Salut cetatean 🙂
   Raspuns la intrebarea de 1000 puncte . DA dar doar in vise . !!!!!
   E cum ai accepta ca Ceausescu era capabil sa intoduca democratia sau ca Iliescu a fost , este si va fi un sustinator al capitalismului si un opozitor al comunismului . Posibil doar in vise . 😆

   Ștefan A.

   09/10/2011 at 12:36 pm

   • eu nu visez asa ceva. Stefane, numai judecatorii „reformisti” don CSM ne vind brasoave despre auto-reformarea Justitiei.

    rabdarea mea a expirat si cred ca nu numai a mea.

    Asa ca episoadele urmatoare din serial vor trata aceasta problema principiala. Pina acum au fost analizate fapte (mariri salariale ilegale auto-acordate la ICCJ, incercare de obtinere al unui al doilea mandat in CSM, greve ilegale si declaratii politice ale judecatorilor), de acum vom analiza principii si mecanisme care au facut posibile chestiile astea.

    Cetatean

    09/10/2011 at 12:53 pm

  • Am intrebat si mai sus acelasi lucru. Un jurist strain poate candida la un post de judecator in Romania? Presupun ca salariul si avantajele nu sunt chiar de lepadat.

   ribelalu

   09/10/2011 at 3:05 pm

 10. o zi buna cu intarziere! aseara am fost la Scorpions 🙂
  de cu dimineata am primit un mail de la un amic, m-am documentat pe la 11 cand am facut ochi 🙂 si-a iesit asta:
  http://sareinochi.com/2011/10/09/grecia-%E2%80%93-banii-europei-au-alimentat-lacomia-unei-clase-politice-inconstiete-si-a-unui-popor-de-asistati/

  Sare'n Ochi

  09/10/2011 at 12:40 pm

 11. Nu uitati de MIhail Neamtu la TVR, acuma, la ora 13, cu Tapalaga 😆

  Cetatean

  09/10/2011 at 12:57 pm

 12. din pacate, nu merge streamingul de nici o culoare

  Cetatean

  09/10/2011 at 1:03 pm

 13. Participa Neamtu, Tapalaga, Mitrea si inca altcineva.

  Cetatean

  09/10/2011 at 1:08 pm

 14. Sint onorat.
  Theophyle, exista o asociere formala intre Politeía si NR? Am vaxut un banner undeva cu NR + Politeía + M.Blogary = Love 😉
  Intreb pt ca NR are nevoie de ceva structura, si de citeva article pedagogice care sa explice citeva dintre notiunile de baza. Nu ai ceva articole mai vechi care s-ar potrivi? Poate chiar publicate pe un blog Politeía la NR?

  Tio

  09/10/2011 at 1:09 pm

  • Salut Tio 🙂
   Roma nu s-a construit intr-o zi. NR va reusi numai daca toti vor intelege ca am ajuns la momentul cand incetam povestile si facem treaba la nivelul 1)…2)…3)…etc. Trebuie sa fim practici si pragmatici dar in special lipsiti de interese in afara succesului NR.

   Theophyle

   09/10/2011 at 1:16 pm

   • 🙂 Zen master says, „we’ll see”

    Un tanar de stanga

    09/10/2011 at 1:23 pm

   • Prea subtil pt mine… 😉
    Roma nu s-a construit intr-o zi dar totusi a fost floare la ureche fata de ce insemna sa-i pui pe romani sa lucreze impreuna… 😉
    Asta e problema: trebuie sa definim ce insemna „practici si pragmatici” in cazul NR ca altfel si A.Nastase e al naibii de „practic si pragmatic”. Ce e poveste si ce e treaba?
    Sa stie lumea cum sa se raporteze…e totusi o experienta noua 😉

    Tio

    09/10/2011 at 4:33 pm

 15. Cine nu poate receptiona TVR-ul
  http://www.dolcetv.ro/#tv-live-TVR-1-82

  mar

  09/10/2011 at 1:23 pm

 16. Mare nemernic Miron Mitrea

  mar

  09/10/2011 at 1:23 pm

 17. super nemernic Mitrea, eu sa fiu in locul lui Neamtu l-as executa scurt cu citeva intrebi bine tintite.

  Cetatean

  09/10/2011 at 1:28 pm

  • in emisiune –avram: vom ajunge la concluzia ca magistratii cinstiti sunt exceptia si nu regula

   Un tanar de stanga

   09/10/2011 at 1:31 pm

  • nu mai vorbesc de felul cum este imbracat, ca un lider comunist mai lipseste sapca, horror :mrgrren:

   mar

   09/10/2011 at 1:32 pm

 18. mitrea e un urs greoi, care evita intrebarile prin sarituri in sus. Poate fi rapus fac invirtindu-i propriile vorbe. Ex: „eu stiu ca sub principii se ascund interese”. Eu l-as intreba” „asta e valabil si pentru PSD?” 😆

  Cetatean

  09/10/2011 at 1:38 pm

 19. Ce pozitie are Moraru ??Asta cu cine joaca ptr. ca reprezinta IPP-ul si ar tb sa fie mai rezervat!

  mar

  09/10/2011 at 1:42 pm

 20. moraru e un imbecil. duce discutia intr-o zona a stigmatizarii NR.

  i se ia piinea de la gura.

  Cetatean

  09/10/2011 at 1:45 pm

  • Imbecilul sinistru si politrucul sindicalist Mitrea pierde teren, numai comparatia cu DD spune ce gunoi este.
   Prost pusa problema de moderator ptr. ca a lasat ultimul cuvant lui Moraru 😦

   mar

   09/10/2011 at 1:49 pm

  • super gunoi acel gonflat de Moraru. intreb: ce fel de director de „institut” este acela care opereaza cu procese de intentie – tipic fascisto-comunistoide (mai pe scurt: inchizitor-dictatoriale :))? gunoiul gonflat si-a pus propriile concepte imbecile in gura interlocutorului. as fi avut o reactie mai dura decat Neamtu.
   oricum, de data aceasta, o surpriza placuta a fost Tapalaga – nu mi-l aminteam atat de sigur in argumentatia vorbita. si, constat, este cu muuuult mai vinstit cand vorbeste decat atunci cand scrie!

   Sare'n Ochi

   09/10/2011 at 1:55 pm

   • Tapalaga a fost o surpriza placuta si in legatura cu votul prin corespondenta, l-a facut praf pe politrucul Mitrea.

    mar

    09/10/2011 at 2:01 pm

 21. mar

  09/10/2011 at 2:43 pm

  • Salut mar
   Idea e veche de cind lumea .Doar la noi se descopera mereu apa calda .
   Italienii , pina la deplina maturitate tehnologica a vioanelor Eurofighter Typhoon au inchiriat (leasing) de la americani 34 avioane F- 16 ADF vechi dar cu multe ore de zbor disponibile . Plata la ore efective de zbor . Cu un minim de 45.000 ore zbor . Costul acestei operatii (denumita oficial Peace Caesar ) era de 816 milioane euro . Fara a lua in calcul armamentul si formarea pilotilor . Ultima prelungire a contractului prevede 2.000 ore de zbor suplimentare la costul de 40 milioane euro .
   Problema mioritica nu e atit din punct de vedere finaciar pentru a demara o varianta a acestui program cit necesarul anual de fonduri suplimentare pentru aviatia militara romana . Care daca nu doreste sa tina niste avioane doar pentru parazi si propaganda are nevoie de o gramada de bani in plus pentru a permite acestor avioane sa zboare . Un pilot la standard NATO combat ready ( bun de lupta) are nevoie de cam 200 ore zbor anual din care cam 50-80 pe simulatoare .
   La un minim de 10 avioane bune de lupta sint necesari 15 echipaje de zbor . In cazul in care vorbim doar de piloti , 15 piloti X 150 ore zbor / an = 2.250 ore zbor real/ an . + 750 ore simulator /an tot pentru 15 piloti .
   O ora de zbor are un pret complesiv cam de +/- de 20.000 euro .
   De unde scoate statul roman 45 milioane euro in plus pe an pentru a asigura un minim de 10 avioane si 15 echipaje la standard NATO ?
   Atentie , daca vorbim de 24 avioane si 36 echipaje , cifrele cresc si mai mult pe fiecare an de activitate .

   Ștefan A.

   09/10/2011 at 3:09 pm

   • Nu am insistat pe partea tehnica a afacerii . 🙂 Formarea de personal de intretinere , modernizarea aeroporturilor militare , cumpararea de arme si piese de schimb . Unicul adevar din articol , posibilitatea de a cumpara piesele de schimb in comun cu alte tari obtinind reduceri de pret . Pina la piese de schimb trebuie sa ai avioanele , pilotii , personalul calificat si instruit pentru intretinere si reparatii + armamentul si munitia necesara . Curioasa viziunea acestui expert , consilier care incepe analiza cu ultima dintre probleme lasind balta toate celelelte mult mai arzatoare .

    Ștefan A.

    09/10/2011 at 3:17 pm

    • Stefan, bag seama ca ai cunostinte si pasiune ptr. domeniu 🙂

     mar

     09/10/2011 at 3:22 pm

     • Riscam sa devenim prima tara europeana care a distrus/sters din dotare aviatia de lupta . 😦

      Ștefan A.

      09/10/2011 at 3:27 pm

      • parca ar fi singurul domeniu 😦

       mar

       09/10/2011 at 3:39 pm

 22. täpälagä si neamtzu. o generatzie cä trebuie sä meargä asa inainte.

  oamenii ca mitrea, nästase, VOICU; oprescu,DD etc, trebuie sä disparä, din viata romanilor
  sunt mucegäitzi, depäsitzi, indoctrinatzi in minciunä si smecherii.

  theo

  09/10/2011 at 3:04 pm

 23. @Ribelalu: „Un jurist strain poate candida la un post de judecator in Romania? Presupun ca salariul si avantajele nu sunt chiar de lepadat”.

  Legea 303/2004:

  Art. 12. – Recrutarea şi formarea profesională iniţială în vederea ocupării funcţiei de magistrat se realizează prin Institutul Naţional al Magistraturii.
  Art. 13. – (1) Admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparenţei şi egalităţii, exclusiv pe bază de concurs.
  (2) La concursul pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii se poate înscrie persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
  a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
  b) este licenţiată în drept;
  c) nu are antecedente penale, nu are cazier fiscal şi se bucură de o bună reputaţie;
  d) cunoaşte limba română;
  e) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea funcţiei. Comisia medicală se numeşte prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii”.

  Cetatean

  09/10/2011 at 3:59 pm

 24. http://www.nasul.tv/….Nasul vine in forta in blogosfera si probabil la fel si viitoarea lui televiziune on line.
  mult succes !!

  nightmare

  09/10/2011 at 5:08 pm

 25. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  09/10/2011 at 5:19 pm

 26. Salut Theophyle,
  Multumesc pentru includere! Sper sa fie cu folos…:)

  cristimed

  09/10/2011 at 5:27 pm


Comentariile sunt închise.