Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Blogosfera Saptămânii: 28 August – 3 Septembrie 2011

Duminica 28 August

4 scenarii despre cum va lovi al doilea val al crizei

Nimeni nu știe exact dacă și când se va opri vârtejul în care sunt prinse acum trezoreriile și băncile din Europa și SUA. Aproape nimeni nu îndrăznește să anticipeze care vor fi efectele exacte asupra economiilor emergente.

Există doar un scenariu optimist, potrivit căruia valurile de euro și dolari proaspăt-tipăriți vor căuta oportunități în locurile cu potențial de creștere, la fel ca până în 2008. Și există multe scenarii pesimiste, în care falimentele băncilor și ale statelor vor duce la o depresie chiar mai severă decât cea de după 2008.

România nu este acum cu nimic mai pregătită decât în momentul căderii Lehman Brothers, ba poate dimpotrivă. Față de prima jumătate a lui 2008, în prima jumătate a lui 2011 veniturile bugetare au crescut cu 4,5% în timp ce cheltuielile au crescut cu 11%. Între timp însă, impozitele au fost mărite, despăgubirile pentru bugetarii ale căror salarii au fost tăiate vin din urmă pentru a greva pe deficitele bugetare viitoare iar FMI nu ne va mai da bani ci, dimpotrivă, va aștepta să dăm înapoi ce-am luat deja. Pentru aceste motive, aceleași cauze de atunci vor produce efecte similare, dar cu o amplitudine greu de anticipat. Citeste mai departe…

Lucian Davidescu – Riscograma

Luni 29 August

Originile oligarhiei românești și ”capitalismul sălbatic”

Anglo-americanii au o expresie foarte precisă pentru sistemul guvernat de clientela de partid. Îi spun crony-capitalism. Expresia descrie o formă trucată de capitalism, în care legea nu o face ”mâna invizibilă a pieței” ci mâna băgată în buzunarul statului. O conivență între birocrați și sponsorii lor, care sunt răsplătiți cu contracte din bani publici, cu legi care îi favorizează sau îi scapă de concurență și cu amnistii fiscale. Acestea din urmă au luat forma injecțiilor cu bani de la buget – bailout – în firmele conduse iresponsabil până la râpa falimentului.

Dacă încerci să găsești echivalentul franțuzesc al expresiei crony capitalism vei da peste expresia ”capitalisme sauvage”, tradusă și la noi prin ”capitalism sălbatic”. E o expresie dragă lui Ion Iliescu, o folosea când avea ocazia în 90. E un fel de condiționare lingvistică în stil orwellian, pentru că ea forțează vorbitorul să accepte o viziune marxistă, pentru orice altă opțiune nemairămânând loc nici în limbaj nici în gând. Expresia sugerează că natura capitalismului e una imorală, care se mai poate civiliza pe alocuri doar prin intervenția bunului stat. Altfel, lăsați de izbeliște, fără birocrații și politicienii statului, oamenii ar recădea în sălbăticia capitalismului, ori în ”faza acumulării primitive de capital”.

Pentru o societate care nu cultivă rememorarea, ca a noastră, cercul se poate închide foarte ușor. Cu exemple concrete și reale, un tanar, pentru care istoria începe în 90, în 2000 sau în 2004, are suficiente motive să atribuie tot ce vede mai detestabil în jur capitalismului. E de obicei un om onest, dar care vede în istorie nu o sursă de înțelepciune ci o diversiune meșteșugită pentru a-i deturna furia pe care o simte îndreptățită. Nu cu trecutul are el ceva de împărțit, ci cu cei de acum. Și e normal să fii frustrat de micile umilințe ale zilei, de neam-prostia îmbogățiților de tranziție, de lipsa lor vădită de calități. Citeste mai departe…

Blogul lui schmoukiz

Marti 30 August

Ipocrizie

Dincolo de aparente, dincolo de straturile superficiale lucrurile sunt simple.

Daca participati la o disectie descoperiti ca nu prea sunt diferente. Sub piele si sub muschi, lucrurile sunt la fel. Un patolog isi va declara etuziasmul, ce culoare frumoasa are ficatul, ce unghi fain face articulatia asta, ce femur sexy are.

Ne imbracam cu straturi, ca penajul de contur al unei prepelite comune. Aplicam un strat de machiaj savant, facut de un make-up artist, cand ne exprimam elevat cu citate suculente din clasici.

Ador textele curate fara mizda pasii si stromeleag devorat oral de “inamici”.

Dar nu voi accepta in nici un caz ipocrizia!

Pe Bleen ieri l-au linsat Hotnews, Realitatea si Antenele. Da, a fost slab Mirel. Probabil ca desi e extrem de vivace in scris, plin de umor si cu un discurs coerent, ii este greu live. Nu e nici un mascul bun de atarnat in Tabu. In plus cand un regizor are microfonul si moderatorul e la fel de echidistant ca Lenin, esti invitat sa fii mielul de sacrificiu, nu sa te exprimi. Citeste mai departe…

Miercuri 31 August

Statul – calare pe cetateni si calarit de corporatii

Disputa pe subiectul Rosia Montana a impartit tara in doua. Pe considerente economice sau ecologice, cu sau fara argumente, documentati sau nu, mai mult sau mai putin emotionali, simpatizantii uneia sau alteia din partile constituite ad-hoc s-au incins in polemici aprinse. Se discuta de oportunitatea proiectului, de dezastrul ecologic actual si viitor, de ce lasam copiiilor nostri, de opozitia Ungariei, de ONG-uri cu sau fara legaturi cu omul de afaceri Soros … subiectei care sunt, fiecare in parte, indreptatite sa fie abordate. Mai putin un aspect.

La intalnirea cu reprezentantii ANTI de la Rosia Montana, presedintele Traian Basescu a spus patru lucruri importante, trecute sau nu cu vederea de analistii subiectului Rosia Montana si care luate impreuna pun semne mari de intrebare: Citeste mai departe…

Andrei – iMONDO

Joi 1 Septembrie

Dacă tot schimbăm din nou sistemul de vot, hai măcar să-l schimbăm cu ceva mai bun

În ultimele două săptămâni, politicienii au început să spună că vor să schimbe din nou sistemul de vot pentru alegerile parlamentare. Băsescu şi Ponta vor uninominal „curat“, deşi acest sistem de votare duce la o reprezentare neproporţională şi avantajarea primelor două partide. Dar există un sistem de vot ce poate satisface pe toată lumea.

O problemă ce apare în cazul tuturor sistemelor de votare folosite în prezent, problemă mult mai accentuată în cazul votului uninominal, este rotunjirea. În sistemul uninominal curat dintr-un singur tur, oricare ar fi proporţia voturilor exprimate pentru fiecare candidat, aceasta se rotunjeşte fie la 100%, fie la 0%. Dacă într-un colegiu 35% votează cu PA, 33% votează cu PB iar 32% votează cu PC, rezultatele sunt rotunjite la: 100% PA, 0% PB, 0% PC. Aceste erori sunt mici la nivelul unui singur colegiu – această rotunjire de la 35% la 100% este practic o rotunjire de 65% dintr-un mandat de parlamentar, dar la nivelul întregii ţări aceste rotunjiri se adună şi produc o reprezentare neproporţională a intenţiilor de vot ale populaţiei. De exemplu, la ultimele alegeri parlamentare din Regatul Unit, primele trei partide au obţinut 36%, 29% şi 23% din voturi, dar numărul de mandate obţinute a fost de 47%, 40% şi 9%. Practic votul uninominal avantajează primele două partide şi elimină aproape complet orice alte partide, ceea ce se poate vedea atât în SUA cât şi în Regatul Unit. Citeste mai departe…

Gabi Teodoru – Contributors

Vineri 2 Septembrie

Nunta lui Porcea, la televizor

Zilele trecute, la Realitatea TV, în direct, Cristian Tudor Popescu – prin telefon – se certa cu Striblea şi cu Dragotescu. O chestie pînă la urmă firească. În fond, Realitatea TV a făcut un circ mediatic de speriat cu nunta patronului de la nu-mă-întrebaţi-ce-club-de-fotbal-că-nu-mi-pasă. Să ieşi cu elicopterul la filmat un eveniment monden, tu, televiziune de ştiri, care te vrei serioasă, e deja penibil. “Quality media”, care va să zică.

Prin telefon, Cristian Tudor Popescu îi certa, indignat, pe cei de la Realitatea. Că s-a dus dracului actul jurnalistic. Că îşi bat joc de meserie. Că profesionalismul… şi aşa mai departe. Nu că n-ar fi avut dreptate. Ce m-a frapat însă a fost replica (scuzaţi pseudocacofonia) Corinei Dragotescu: “Dacă asta cere publicul, asta dăm; ăsta e viitorul jurnalismului, să ofere ştirile pe care le vrea telespectatorul, chiar dacă asta înseamnă cancanuri“. Ceva de genul, oricum. Doamna Dragotescu se numără printre cei care, pînă mai anul trecut, se plîngeau de tabloidizarea presei. Brusc, nu mai are nici o problemă, s-a dus naibii deontologia. Citeste mai departe…

Alex Mihăileanu – Subiectiv.ro

Sambata  3 Septembrie

Buletin de ştiri de pe altă planetă (3)

În satul Ghahi Khan Jatoi din Pakistan a fost omorâtă o măgăriţă declarată adulteră. Adunarea bătrânilor (Jirga), care a judecat cazul, l-a obligat pe amantul vinovat, domnul Sikandar Ali alias Dedo, la plata unei amenzi de 110.000 rupii.

Orbit de gelozie, domnul Ghazi Khan, alias Malang – stăpânul animalului – a incercat să-l omoare şi pe rivalul său, după ce şi-a omorât măgăriţa. Domnul Sikandar a scăpat cu fuga adăpostindu-se la o persoană influentă din regiune. Jirga a hotărât ca familia lui Sikandar să-i verse de urgenţa lui Ghazi Khan o primă rată de 50.000 de rupii.

Bănuiesc că, cu o parte din banii primiţi, pentru a combate singurătatea, Malang îşi va cumpăra o nouă măgăriţă. Problemele vor incepe însă să apară după ce Malang şi Dedo vor imigra la Londra, potrivit obiceiurilor pakistaneze, şi Malang va cere reîntregirea familiei.

Doamna Rashida Chapti, de curând cetăţean englez – la origine musulmană din India – doreşte cu ardoare reîntregirea familiei, adică sosirea de urgenţă în Anglia a soţului şi a celor şapte copii rămaşi în India. Impedimentul constă în faptul că soţul, domnul Vali Chapti, 57 de ani – fermier indian şi musulman fervent – refuză să înveţe limba engleză. Într-un interviu acordat ziarului Daily Mail, mândrul fermier a declarat că se va descurca fără probleme în Leicester, unde se va stabili, pentru că acolo principala limbă vorbită este… gujarati! Domnul Chapti a calificat sistemul britanic de imigraţie ca “rasist şi discriminatoriu“ şi a declarat că drepturile sale umane au fost violate de “o manieră ruşinoasă” de noile reguli introduse de ministrul de interne Theresa May, care cer imigranţilor cunoştinţe elementare de limba engleza. Doamna Rashida Chapti a dat statul englez în judecată, contestând noile prevederi legale.

Urez succes familiei Chapti în demersul său! De ce? Mi se pare total deplasat ca cei cuceriţi să le ceară cuceritorilor să le cunoască limba! Citeste mai departe…

Bogdan Calehari – În Linie Dreaptă

Pe Politeia Europeana puteti citi: Săptămâna Presei Europene / 29 August – 2 Septembrie 2011

Written by Theophyle

04/09/2011 la 9:08 am

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. bunä dimineatza,
  eu sunt ceva mai optimistä ca dl. Davidescu, care deobicei, imi place cum scrie,
  acum nu.

  theo

  04/09/2011 at 9:43 am

 2. imi vine sä rad,

  cicä CTP, se crede mare deontholog. tocmai el, cel coborat din filmele de groazä,

  se ceartä, cu niste prestatoare……….de „jurnalism.” vai si amar de mama lor

  theo

  04/09/2011 at 9:47 am

 3. am scris si in postarea de ieri , Dudä securistä, s-a borsit.

  are un tupeu nerusinatul, cu rol de gigolo cabotin-

  Dudä, are tupeul securistului parvenit, ofitzer in catziva ani färä merite

  si din patul margaretei monarhist.

  sä se trezeascä impostirii, nu existä legal monahie in romania.

  scenetele, povestrile lui mihai, sunt minciuni. ex, a abdicat si s-a

  sters orce drept si pt fam.

  polosnitzele astea , zis monarhiste, puturoase si mincinoase, vor

  sä mai castige ceva. romanii nu sunt prosti. mihai a fäcut mult

  räu romaniei.a cärat destul inafarä, ajunge.

  theo

  04/09/2011 at 9:58 am

 4. Salut articolul lui Turnof si raspunsurile pe care el le-a dat comentatorilor sai, raspunsuri care dincolo de a-i scuza impardonabilitatea frustei manifestari a lui Mirel-posesorul de iPhone cu mancarici de transmis live de pe shina caii ferate pe Blogary injuraturile invatate in Gara de Nord inainte de plecarea in vacantza,
  dincolo de asta zic,
  a facut dovada putintzei de a echilibra atitudinile pro si contra.
  Mie mi-a placut Turnof.

  luminita

  04/09/2011 at 10:00 am

 5. Pe Politeia Europeana puteti citi: Săptămâna Presei Europene / 29 August – 2 Septembrie 2011

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/09/04/saptamana-presei-europene-29-august-%E2%80%93-2-septembrie-2011/

  Theophyle

  04/09/2011 at 10:15 am

 6. Buna diminetata!
  Mie imi place cum se pozitioneaza Andrei.
  Tare as fi vrut sa aud un politician sau un analist (chiar si de televizor) exprimandu-se cu atata coerenta intr-o problema controversata.
  Pana acum toti au analizat un singur pai din gramada cu fan, intorcandu-l pe fete vazute si nevazute, reale sau nu.
  Andrei pune problema de ansamblu, si poate in felul asta s-ar putea rezolva usor si problema redeventelor.

  ela

  04/09/2011 at 10:27 am

  • salut, ela!
   stai un pic sa il citesc si eu pe Andrei, ca nu am apucat inca,
   si revin.

   luminita

   04/09/2011 at 10:56 am

   • Da, ela, l-am citit si pe Andrei, felul in care el se pozitioneaza fatza de mult controversata exploatare a aurului de la Rosia Montana mie mi se pare neconvingator.
    Andrei este departe de a face lobby pro sau contra Rosia Montana in aceasta postare.
    Argumentele trebuie sustinute de o documentare beton.
    Subiectul Rosia Montana va mai inregistra cateva mii de pagini scrise, iar decizia , buna sau rea, inca sta in mana guvernului.
    Vom trai si vom vedea.

    luminita

    04/09/2011 at 11:08 am

 7. Povestea cu schimbatul sistemului de vot introduce invariabil nenumarate discutii unde se dezbat diverse argumente pro si contra intre liste, uninominal pur, uninominaluri mixte. Tot felul de demonstratii matematice cu formule sint aduse ca suport la fiecare teza, abunda exemplele din UK, US, etc
  Toate bune si frumoase, dar in opinia mea cu un la fel de bun si frumos defect: nu se i-a niciunde in considerare extrapolarea elaboratelor formule de aritmetica si exemplelor UK, US, la realitatile mioritice. Ceea ce e mai nelinistitor este insa amnezia care i-a lovit pe toti. Se pare ca nimeni nu mai stie ca pina nu demult aveam liste cu rezultatele cunoscute, nimeni nu mai stie cum unul nu misca in front si de fapt votau doar trei-patru indivizi, adica sefii partidelor, toti au uitat ca legile se dezbat prin senat dupa cum are chef sa le puna pe ordinea de zi un singur individ. Or fi avind si aia din US, UK, NL, CH, coruptii lor si alte probleme. Dar rar gasesti ca absolut toate dosarele politicienilor sa fie aminate minim 2000 de zile,si rubedeniile politicienilor omorind cu impunitate cetateni pe sosele. Tot rar auzi de cazuri cu politicieni votind pentru alti 5 colegi, ca sa nu mai vorbesc de nepoate aduse sa suplineasca parlamentari. Ei, eu cazurile as vrea sa vad unde intra in elaboratele formule matematice pe care le tot vad.

  Aha

  04/09/2011 at 10:35 am

  • Eu nu vad de ce ar trebui sa aibe reprezentare intr-o zona un partid al carui reprezentant nu a fost votat acolo.
   De ce trebuie sa ma reprezinte un individ pe care alegatorii l-au respins?
   Ma doare undeva de formulele lor matematice. Sa ma scuteasca!
   Vreau ca cel care ma convinge prin seriozitate si probitate sa poata fi tras la raspundere de alegatorii sai, nu sa latre aiurea in parlamet de dragul propriului buzunar. Vreau sa-l pot intreba cum si de ce a votat o anumita lege.
   Iar partidele sa faca bine sa isi gaseasca oameni intregi la cap pe care sa ii spijine, nu marionete.

   ela

   04/09/2011 at 11:06 am

 8. Salutare in o duminica cu circulatia oprita ca e tirg pe ulita principala . 🙂
  Interesante articolele prezentate . De multe ori sint de o calitate superioara a celor scrise prin ziare .
  Cum faci Theohyle sa le citesti pe toate ? Ai un pentium quad core implantat in corp ? 😆 😆

  Ștefan A.

  04/09/2011 at 11:07 am

  • Salut Stef 🙂

   Dumnezeu m-a ajutat cu darul citiri fotografice si cu o memorie (inca) foarte buna. Restul este disciplina si putina munca 😆

   Theophyle

   04/09/2011 at 11:11 am

 9. Si inca ceva: sper ca „sandramaua” universitatilor particulare (si nu numai) sa se darime iremediabil:
  http://www.ziare.com/scoala/rezultate-bac-2011-toamna/rezultate-bac-2011-toamna-1115621

  cedric

  04/09/2011 at 11:30 am

 10. Buna ziua 🙂
  O selectie interesanta ca de fiecare data. Multumiri echipei redactionale pentru efortul facut ptr. a ne informa 🙂
  Din pacate borci au existat si vor exista, ptr. ca avem o societate in cadere libera din toate punctele de vedere 😦 Poza cu Dragotescu este emblema ptr. televiziunile scatofage.

  mar

  04/09/2011 at 11:53 am

 11. Salutari tuturor! 🙂

  zigzag

  04/09/2011 at 12:08 pm

 12. scolita in Anglia , diplomat http://www.ziare.com/europa/moldova/dupa-doi-ani-de-discutii-sterile-r-moldova-ar-putea-avea-un-presedinte-femeie-1118162 daca e adevarat ca si opozitia si puterea vor pica de acord atunci RO ar putea invata de la R.Moldova. 🙂

  zigzag

  04/09/2011 at 12:11 pm

 13. salutare la toata lumea si o duminica frumoasa! 🙂

  Sper ca nu aveti rude care dau bacul a doua oara (hehe, eu am o ruda indepartata pe care nu am vazut-o decit o data) in situatia asta si am inteles ca e jale cu triplu J, asa cum spunea @cedric, se pregateste un macel ca la Posada printre „bietii” elevi.

  Cetatean

  04/09/2011 at 12:14 pm

 14. http://www.replicaonline.ro/nicolae-matei-daca-romanii-asteapta-mita-si-spaga-electorala-sa-le-dam-31079/

  mai are cineva vreo îndoială? cînd Ponta a spus că sistemul lor a fost mai bun,, ştia el ce ştia.

  val_one

  04/09/2011 at 12:33 pm

  • dubios!

   zigzag

   04/09/2011 at 1:23 pm

   • ba de loc! genereaza penalitati!

    ela

    04/09/2011 at 1:59 pm

 15. „Într-o ţară în care ai fost preşedintele ţării nu mai poţi fi nimic altceva decât ce ai fost, un fost preşedinte”
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/final-de-cariera-basescu-se-retrage-dupa-incheierea-mandatului-152286.html

  ela

  04/09/2011 at 12:55 pm

  • Din fericire pentru noi, ca popor, Basescu mai are inca 3 ani de mandat prezidential.
   Daca ar reusi sa-i schimbe bateriile lui Boc pentru a modifica legea electorala, apoi pentru rescrierea Constitutiei si reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, eu cred ca Basescu ar ramane in istoria tarii ca singurul presedinte reformator pe care Romania l-a avut dupa ’90.

   luminita

   04/09/2011 at 1:35 pm

 16. Buna Ziua 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  04/09/2011 at 2:36 pm


Comentariile sunt închise.