Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Blogosfera Saptămânii: 21 – 27 August – 2011

Duminica 21 August

Cine esti tu

Cine eşti tu, navigatorule tăcut care citeşti strădaniile noastre şi nu spui niciodată, nimic? De ce nu ieşi la lumină ? Eşti timid/ă ? De ce nu comentezi ? de ce taci ?

Eu îţi mulţumesc pentru strădania ta, de a citi ŞI acest blog dar, mă întreb iar şi iar, de ce taci ?

Ştiu că unora nu vă place ce citiţi aici, şi presupun că altora poate vă place. Am să-ţi destăinuiesc un secret cititorule tăcut : noi, cei care întreţinem un blog, cheltuim o mare parte din viaţa noastră, pentru a vă face cunoscute gîndurile noastre, trăirile noastre, părerile noastre, cu dărnicia omului care împărtăşeşte.

Dacă te simţi oarecum îmbogăţit de strădaniile noastre, a celor care blogărim împărtăşind, nu crezi că poate ar fi vremea să spui şi tu ce crezi despre ceea ce facem noi? Lasă-ţi timiditatea să doarmă în colţul anost al necomunicabilităţii şi îndrăzneşte să spui ceva. VORBEŞTE!

Cine eşti tu, bloggerule care rupi o bună parte din timpul tău dedicat familiei, pentru a ostoi tristeţi, pentru a ostoi nevoia de cunoaştere, pentru a ostoi nevoia de frumos a cititorilor anonimi sau nu, ai blogului tău? Ce te mînă pe tine în această luptă cu tine însuţi şi cu mass-media din ce în ce mai insidioasă*? Ce soi de daimon** te animă şi ce fel de ideal te motivează? Citeste mai departe…

Tiberiu Orasanu

Luni 22 August

Multiple cultural disorder

Sau despre cum vom merge cu națiunea la psihiatru

Folosim cu atât de mare ușurință termenul “multiculturalism” încât nu mai vedem că el desemnează o absurditate, un animal imaginar, o bazaconie. O societate multiculturală e la fel cu un individ cu 4 personalități: bolnavă prin definiție. Am ajuns să luăm aberația drept normalitate pentru că înainte de a vorbi de “multi”, nu am lămurit cazul simplu: cultura.
1. Aritmetica națiunilor

Ce e o cultură?

Sigur, putem deschide o discuție interminabilă, o guerillă a citatelor contradictorii. Sau am putea să aducem câțiva savanți antropologi și istorici și să începem prin citirea referințelor în domeniu, o lună de zile, înainte de a deschide gura. Vrem însă o discuție de bun simț, pe înțelesul tuturor. La urma urmei Breivik nu e un caz academic.

De asta cred că un bun început e  o referință indiscutabilă, Larousse: “Culture: Ensemble des phénomènes matériels et idéologiques qui caractérisent un groupe ethnique ou une nation, une civilisation, par opposition à un autre groupe ou à une autre nation”

E vorba așadar de un ansamblu de fenomene care caracterizează un grup etnic sau o națiune. E important, cultura caracterizează grupul, nu invers. Rezultă că națiunea e definită de cultura sa, nu invers. Citeste mai departe…

Ivan Zubeldian

Marti 23 August

Moartea votului politic

Cea mai simplificată concluzie după aceste alegeri a fost un rezultat comentat ca la fotbal: 1-1. Adică egal sau fifty-fifty sau rezultat nedecis, cum se mai spune în alte sporturi. Dincolo de faptul că acest scor de maximă sinteză nu ne spune nimic, acest rezultat îi face pe combatanți să comenteze mai mult pe langă subiect. Menționez că nu sunt chiar atât de naiv încât să cred că ceea ce se spune este și analiza celor doi combatanți, fiecare spune ceea ce crede că trebuie să audă presa și militanții lor, dar tot experiența mea de politician mă face să cred că o mare parte dintre reacții sunt veritabile, sincere, reprezentând nivelul de analiză din staff-urile celor doua forțe ale politicii românești.

Cât de reprezentativ a fost acest test?

Toată lumea s-a raportat la aceste alegeri parțiale ca și la un moment crucial care va da semnalul sau va decide trendul. Greșit! Cele două colegii nu sunt reprezentative pentru România, sunt mai degrabă două studii de caz care nici măcar nu au o mare legătura între ele. În primul rând, pentru că în niciunul dintre colegii PSD (partea principala a USL) nu era prea bine reprezentat. Lupta a fost mai mult o chestiune de bătălie dintre PDL și PNL, un război între cele două forțe la care s-a adăugat și PSD. Mai mult, Baia Mare a devenit o zonă tipică pentru migrație politică, modelul turistic al primarului fiind o parte a modelului băimărean de politică, loc unde liberalii s-au strecurat printre PSD și PDL și conduc de multă vreme, cel putin prin zona urbană a capitalei de județ. Pe de altă parte, Neamțul a devenit prin migrația lui Pinalti și a altor lideri o zonă mai puțin ciudată, iar colegiul în care au avut loc alegerile nu a fost zona PSD în ultimii ani chiar dacă Victor Surdu a caștigat aici la ultimele alegeri. Zonele în care baronii locali și-au schimbat partidele sunt zone fluide, nisipuri mișcătoare unde mercantilismul electoral se poate manifesta perfect. Aici tranzacția cu voturi este la ea acasă. Citeste mai departe…

Vasile Dancu

Miercuri 24 August

Terapie de elecţie

În articolul trecut am arătat că la necropsia legii electorale s-au găsit două concreţiuni ce, prin îmbinare vicioasă, provoacă senzaţii de disconfort sever pacientului. Legitimitatea colectivă s-a hipertrofiat în dauna legitimităţii individuale, lucru ce distruge homeostazia democratică. Constituţia devine astfel literă moartă. Am arătat şi soluţia de resuscitare. Anume, abolirea pragului electoral.

Desigur. soluţia cea mai simplă este eradicarea legitimităţii colective, prin scrutinul majoritar în două tururi, verificat ca liber de ambiguităţi terapeutice. Însă, dacă pacientul respinge soluţia chirurgicală, nu exclud acomodarea cu formaţiunea amorfă incriminată. În articolul de faţă voi încerca să arăt care este tratamentul cel mai potrivit pentru reprimarea principiului legitimităţii colective, numit pompos, reprezentativitate.

Despre cristalizarea listacilor

Aşadar, discutăm despre listaci. Ei au legitimitate colectivă, însă nu o au pe cea individuală. Listacii sunt indivizi. Cum îi departajăm? Legea electorală dă o formulă de de calcul pe baza voturilor primite individual, dar o formulă ce produce nedreptăţi la fel de mari precum negarea legitimităţii individuale a nominacilor. Astfel, pătrund în Parlament listacii cei mai seci. Găsim listaci ce intră cu 20.000 de voturi (cumpărate pe găleţi şi sacoşe cu playere DVD), dar şi listaci mult mai puchinoşi. Unii cu numai cîteva zeci de voturi. Aşadar, avem o formulă de calcul ce acreditează ideea că sub legitimitatea individuală mai sunt cîteva zeci de mii de ranguri, cu unitatea de măsură votul, ceea ce contrazice chiar iluzoriul drept colectiv de a fi ales. Dacă ar fi aşa, ar trebui ca pe ecusonul fiecărui deputat să scrie şi cu cîte voturi a fost ales, ca să ştim dacă trebuie să-l venerăm sau să-l scuipăm. Mai mult, dacă tot se bate monedă pe reprezentativitate, ar trebui ca fiecare vot al unui deputat în Parlament să aibă ponderea corespunzătoare numărului de voturi primite la scrutin. Lucru ce nu se petrece. Şi e firesc să nu se petreacă. Cu o condiţie însă: regula de repartizare a mandatelor să se schimbe. Citeste mai departe…

Marius Delaepicentru –  Fără buletin

Joi 25 August

Cum se schimbă presa: titlurile-carcasă şi haosul selecţiei

Faza de tranziţie în care se află ziarele – încă apar pe hârtie, dar se transferă inevitabil în mediul online – a adus, cel puţin în România, câteva transformări de metodă. Despre două dintre ele vreau să scriu, pentru că modifică structura mentală a jurnalismului.

1. Prima transformare, foarte vizibilă deja, se referă la formularea titlurilor pe site-urile de ştiri. Pentru că spaţiul nu mai reprezintă o îngrădire, titlurile se lungesc semnificativ, conţin mai mult de o propoziţie şi, foarte des, apelează la adverbe din registrul tabloidal (”şocant”, “incredibil”, “uimitor”, “extraordinar” etc). Paradoxal însă, noile titluri nu sunt mai informative, pentru că scopul lor e momirea, nu transmiterea esenţei.

Câteva exemple fictive:

– “Băsescu se declară de acord cu un proiect controversat. Vezi despre ce proiect e vorba şi ce spun contestatarii săi”;

– “România a învins Franţa. Intră în articol pentru a afla scorul şi marcatorii”;

– “Are 50 de ani şi arată ca la 20. Află ce vedetă a revoluţionat dietele”. Ş.a.m.d.

Prin această metodă, informaţia importantă, cea pe care o caută cititorul, este ocultată ori amânată după un click. Publicul este întâmpinat pe homepage de o mulţime de carcase arătoase, de ceea ce, odinioară, constituia eventual supratitlul unui articol. Abia “înăuntru” va descoperi – dacă va descoperi – miezul ştirii, ceea ce-i hrăneşte curiozitatea şi nevoia de a rămâne informat.

Metoda ar putea fi una erotică, dacă ar exista rafinament, dar de cele mai multe ori e doar o manipulare de natură tabloidală, un troc banal: faci click, s-ar putea să afli. Şantaj pentru trafic.

2. De obsesia pentru numărul de vizualizări, pentru cantitate, se leagă şi cea de-a doua transformare, una mai puţin evidentă, dar care prinde contur pe măsură ce ziarele îşi pierd corpul de hârtie şi devin numai site-uri. Citeste mai departe…

Mihnea Măruţă – Surpriza

Vineri 26 August

Pana la urma se face. Noul partid. Condus de Sebastian Lazaroiu

Inclin sa dau dreptate ziaristei Ioana Ene, care intr-un articol relanseaza ipoteza  unui nou partid de dreapta, condus de fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu.

Ne aducem aminte ca in primavara s-a discutat mult si cu pasiune despre necesitatea aparitiei unui nou partid, cu idei de dreapta, liberale, care sa suplineasca, pe de o parte, erodarea PDL prin actul de guvernare, presarat cu sacrificii imense impuse populatiei, iar pe de alta parte, trecerea PNL, cu arme, lideri si bagaje, in tabara socialismului multilateral reprezentat.

Discutia a ramas in coada de peste, lideri importanti ai PDL, potentiale locomotive ale noului partid, Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Paleologu, fie au fost cooptati in noua structura de conducere a PDL, fie nu si-au manifestat vreo intentie de a conduce o noua formatiune politica.

Sa reconsideram insa, evenimentele legate de  Sebastian Lazaroiu.

Plecat din stafful presedintelui Basescu, aparent fara vreo motivatie serioasa, alta decat aceea ca nu-si poate exprima in voie convingerile. Lanseaza conceptul de partid sub formula „Alba ca Zapada”, fara sa detalieze cine sau ce va insemna acest concept. Da interviuri peste interviuri, pe toate canalele media, in care-si reafirma principii economice, sociale, politice, de dreapta. Are 42 de ani, licentiat in sociologie, master in politologie, incepand din 1996 chiar, la doar 26 de ani, se ocupa de cercetari sociologice si consiliere in zona campaniilor electorale, a sondajelor de opinie, partide politice, democratie si tot ce tine de activitatea parlamentara si macromanagement. Citeste mai departe…

Stefan Vlaston – Contributors

Sambata 27 August

Rosia Montana Revisited

Ma bucur ca postarea anterioara pe aceasta tema (Ouch, Rosia Montana!) a generat atatea replici si comentarii. Acum, dupa ce dezbaterea a fost cat de cat relansata, simt nevoia sa punem putina ordine in idei, la rece.

In primul rand, fondul problemei ar trebui elucidat: Romania are nevoie de exploatarea aurului de la Rosia Montana (RM) sau nu? Unii resping de plano insasi ideea exploatarii miniere, cerand alte solutii pentru dezvoltarea zonei, altii spun ca avem nevoie de aurul de la Rosia, iar cea de-a treia categoria accepta mineritul dar nu in orice conditii. Cred, absolut intuitiv, ca a doua categorie este mai numeroasa, pentru ca dezvoltarea economica este, in mintea multora, prioritara. Nu spun ca majoritatea are dreptate, pentru ca de multe ori s-a dovedit ca nu are, dupa cum bine a punctat Margaret Thatcher, dar nici nu pot exclude importanta dezvoltarii economice. Pana la urma totul tine de o ierarhie a valorilor pe care o stabilim atat individual, cat si ca grup sau societate. (Doamna Thatcher m-ar contrazice, pentru ea “there is no such thing as society”). Statul chinez de pilda nu ar avea nici o ezitare sa dea unda verde proiectului RMGC, iar protestele ecologistilor chinezi nici nu s-ar auzi. S-a intamplat deja pe Yangtze. Citeste mai departe…

Rodica Culcer

Pe Politeia Europeana: Săptămâna Presei Europene / 21 – 26 August 2011

Written by Theophyle

28/08/2011 la 8:32 am

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna de dimineata!
  Buna si grea selectia! Multumesc.
  „Un listac e un repetent. Acesta e spiritul Constituţiei. De aceea, nicio formulă de calcul aritmetic nu va putea îmbrobodi adevărul repetenţiei.” .De acord cu Marius.

  ela

  28/08/2011 at 9:24 am

  • Buna ela 🙂
   Multumesc 🙂

   Theophyle

   28/08/2011 at 9:34 am

 2. buna ziua, all
  🙂

  foarte buna selectie, toate cele 7 postari merita felicitari, hai, mai putin a lui dancu,
  😛

  skorpion

  28/08/2011 at 9:25 am

  • Salut skorpi 🙂
   Trebuie sa citim si voci care nu vorbesc ca noi si sa ascultam si pe cei care nu gandesc ca noi. Echilibru 😆

   Theophyle

   28/08/2011 at 9:35 am

   • de acord, inclusiv cu echilibrul
    🙂

    skorpion

    28/08/2011 at 9:36 am

    • Prin comparatie, ii pot aprecia chiar mai mult pe ceilalti 🙂

     ela

     28/08/2011 at 9:40 am

 3. Neata,
  Pe kanal e acum An American Tail, desene animate, de Spielberg. Un soricel rus emigreaza in America iar pe vapor toti cinta : In Amerika nu sunt pisici ! In america sunt gauri de soareci pe toate strazile, iar strada este pavata cu brinza. 🙂

  lastnightmusic

  28/08/2011 at 9:44 am

 4. `neata tutulor,
  ar fi multe de comentat, dar pentru inceput un fel de raspuns pentru dl Dancu.
  Adica atunci cind ai doi lei si cineva iti ia un leu consideri ca este meci egal, 1-1?
  Cind o echipa de fotbal face egal pe teren propriu, e indrituita sa tina coada pe sus?
  Dl Dancu isi crede cititorii cam retardati, pentru ca restul explicatiilor sint de nivelul cazutilor la Bac.

  victor L

  28/08/2011 at 9:53 am

  • 😆 exista si un segment de cititori carora trebuie sa le dai mura-n gura totul, ca ei sa poata sufoca apoi blogosfera cu aere de superioritate trufasa.
   Ca in bancul acela cu examen la scoala de politie:
   -Ce capitala are Marea Britanie?
   Liniste totala. O voce din fund indrazneste timid:
   -Dar ne-ati spus sa invatam capitale de tari, nu de mari.

   luminita

   28/08/2011 at 10:06 am

 5. buna dimineata
  buna selectie;
  postarea d-nei culcer merita analizata cu atentie;nu inseamna ca celelalte sunt mai prejos
  @tibi&@marius: felicitari

  intimplator

  28/08/2011 at 9:53 am

 6. Buna dimineata !
  venit, vazut, citit, placut.
  O duminica frumoasa, tuturor!
  Trece vara.

  luminita

  28/08/2011 at 9:57 am

 7. Pentru interesati, o foarte interesanta revista a presei europene din ultima saptamana – Chiar de citit cu atentie – in special disensiunile legate de imparteala prazii libiene si secretul bancar elvetian!

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/08/28/saptamana-presei-europene-21-26-august-2011/

  Theophyle

  28/08/2011 at 9:59 am

 8. o zi buna tuturor!

  Sare'n Ochi

  28/08/2011 at 10:02 am

 9. Buna dimineata, 🙂
  Felicitari pentru selectie lui Theophyle si pentru articole autorilor.
  De acord cu Victor: Dancu practica un fel de pseudointeligenta justificativa care se adreseaza unei clientele semiretardata de emoteleviziunile A3 si iRTV, adica poate parea inteligent pentru ei dar pentru cititorii Politeia e altceva. 😈

  Andrei

  28/08/2011 at 10:04 am

 10. Mi-a placut si postarea Ruxandrei Hurezean privitoare la Rosia Montana.

  ela

  28/08/2011 at 10:46 am

 11. bunä dimineata,

  dl. Dancu, de cand a fost bägat in seamä de PSD, s-a intors la linia cunoscutä.

  sper cä nu crede,cä noi credem, ce el……………….säracul confutzius, ce l-am chinuit.

  theo

  28/08/2011 at 11:34 am

 12. Ziua bună! 🙂
  Mulţumesc frumos teofil, pentru selecţie şi pentru menţionare! 🙂

  Dacă nu l-ai fi adus aici, io’ pe dancu nu l-aş citi nicidecum. Omul acesta este un mincinos patentat ca majoritatea sociologilor care pretind că deţin o ştiinţă pe care de fapt fiecare dintre ei o reinventează permanent potrivit intereselor lor de moment – vezi pieleanu, pîrvulescu, etceterescu, şamd.
  N-am pic de încredere în ei.

  Tiberiu Orasanu

  28/08/2011 at 11:36 am

  • tibi,
   cu placere 🙂 Cat despre Dancu… Este important sa cunosteti si cealata parte a monedei. 🙂

   Theophyle

   28/08/2011 at 11:40 am

   • Ştiu Teofil, că un tren trebuie să meargă pe două şine. 🙂

    Am cam renunţat la subiectele politice. Citesc aici, la nora şi la copac şi cu asta, basta.
    Nu mai am nervi de cheltuit cu hoardele acestea asta de neisprăviţi care se numesc politicieni, magistraţi, poliţişti şi ce-or mai fi aceşti hoţi prădalnici.

    Am întîlnit-o ieri pe stradă, pe Monica Macovei. Era însoţită de un tînăr despre care presupun că era fiul său. N-am scos nici-un cuvint, dar m-am înclinat în faţa sa cu respect. S-a oprit şi ne-a spus firesc, bună ziua, de parcă ne-am fi cunoscut decînd lumea. I-am mulţumit în două vorbe pentru lupta sa. Mi-a spus că pentru oameni ca noi face ceea ce face. Apoi, şi-a continuat drumul, la fel de firesc.
    De ce n-avem mai multe MMacovei în politică ? Asta DA! întrebare!

    Tiberiu Orasanu

    28/08/2011 at 12:01 pm

    • @tibi
     eu cred ca avem,dar ca in parabola biblica,nu pot creste datorita neghinei

     intimplator

     28/08/2011 at 12:19 pm

 13. din nou buna ziua
  dl dincu,nu este acel domn al carui institut de sodaje,le face conform ” cerintei clientului”?
  acum ceva ani-vreo 10 cred-a incercat sa inteleg ce spune acest domn;am renuntat,e mult prea inteligent pentru mine
  libia: este exact situatia clasica=impartirea avutiilor muribundului
  eu ma intreb altfel: de ce a fost-dupa EU imorala pedepsirea lui saddam-si acum este morala pedepsirea lui khadaffi?asta da,flexibilitate in gindire

  intimplator

  28/08/2011 at 12:06 pm

  • Dancu este fostul ministru al Propagandei lui Nastase (Goebles-ul acestuia). Se poate camufla mai ceva ca votul despre care vorbeste el in material. nu am incredere in el – l-am vazut suficient la lucru din 96 incoace (si de partea Conventie si, mai ales de partea PSD). materialul lui este scris temeinic, cu nerv si argumente – dar porneste de la manipulari tendentioase (citesti statistic ca sa zic asa, mai mult despre PDL, insidios descris in ticalosenie) si ajunge la concluzii gaunoase: vot cameleonica bla-bla-bla. nimic despre faptul ca lumea inca este satula de socialistii lui?

   Sare'n Ochi

   28/08/2011 at 1:20 pm

 14. titlu de ziar” uraganul irene a afectat o centrala nucleara”
  tembelism,centrala s-a oprit automat la o anumta viteza a vintului din motive de siguranta;
  si media mai vrea sa fie citita…

  intimplator

  28/08/2011 at 12:18 pm

 15. Am gasit la Copac ceva absolut demential si nu m-am putut abtine sa nu vi-l arat si voua pe…Clin/Crin:
  (cer iertare comentatorului Emil ca nu i-am cerut permisiunea):

  luminita

  28/08/2011 at 12:58 pm

 16. hehehe , in Times Square chiar nu e nimeni in acest moment 😦 rara situatie http://www.earthcam.com/usa/newyork/timessquare/

  Un tanar de stanga

  28/08/2011 at 1:09 pm

 17. Selecţia merită aprecieri, fără discuţie. Inclusiv articolul lui Dâncu, chiar daca e mai uşor să identifici acolo hibele de logica. Nu înseamna ca n-ar exista şi la alţii… Cel mai mult mi-a plăcut postarea lui Zubeldian, iar cel mai tare m-a amuzat o frază a d-lui Vlaston care a putut să scrie foarte senin aşa : „Ne amintim cu totii articolele lui Cristian Ghinea, Ciprian Ciucu, CHIAR ALE MELE,…” [subl. mea] Cumva fraza asta rezumă pericolul care îl paşte neîntrerupt pe blogger-ul care i-a putut capta pe alţii într-un anumit moment fast – autosuficienţa.

  Observator

  28/08/2011 at 1:22 pm

 18. foooarte misto ce zice Lazaroiu in direct
  E pe B1, ca A3 l-a taiat

  Un tanar de stanga

  28/08/2011 at 1:28 pm

 19. Lupta continua si pe alte cai: http://viitorulesteverde.wordpress.com/2011/03/14/cine-va-cstiga-facebook-ul-acela-va-cstiga-alegerile/

  A-propos, imi aduc aminte de o postare pe Facebook a madamei Dragotescu, ceva de genu: „Unu Ion Ilie a venit azi in platou si mi-a zis ca mai bine muream de cancer”. Au fost vre-o 20 de postari ale admiratoarelor doamnei Dragotescu care incriminau pe individ si o consolau pe autoare. Nimenu nu s-a intrebat:
  – cine e Ion Ilie (s-a aflat ulterior ca e prieten cu patronul de pe atunci, coleg de celula);
  – daca e adevarat ce s-a intamplat;
  – care este motivul pentru care madam Dragotescu a pus postarea pe Facebook.

  Nu ca as fi de acord cu ceea ce a zis mister Ion. Dar cererea de compasiune, interpretarea adevarului, exprimarea pe opinii continua pe Facebook ca si la iRTV si A3.

  Andrei

  28/08/2011 at 1:51 pm

 20. Salut!
  Intalniri de genul celei povestite de Tibi sau a celei postate de madam Dragotescu sunt frecvente in viata oamenilor cu notorietate, insa impactul este dat de conjunctura si afinitati. Ambele situatii nu sunt relevante decat in masura in care aceste fapte sunt povestite, cui , unde si in ce moment….

  andrzej

  28/08/2011 at 2:22 pm

 21. pentru ” admiratorii” lui obama: un rus,un englez si un maerican ajung in iad;vad ei un telefon rosu si-l intreaba pe scaraotchi ce e cu acel telefon:
  -e pentru legaturi cu pamintul,
  -harasho,,zice rusul ,vreau sa vorbesc cu rusia; vorbeste vreo 5 minute ;i se anunta costul 5 milioane usd
  -englezul,vorbeste si el cu anglia vreo 20 min; i se anunta costul:6 milioane usd
  -ok,sa incerc si eu zice americanul;vorbeste vreo 40 min,i se anunta costul: 4 usd

  rusul si englezul indignati il intreaba pe scaraotzki ,cum e posibil asa ceva!
  le raspunde scaraotzki: de cind e obama presedinte,in us e iad;e o convorbire locala
  p.s banc primit acum citeva ore de la un newyorkez in asteptarea uraganului

  intimplator

  28/08/2011 at 2:33 pm

 22. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  28/08/2011 at 2:42 pm

 23. dragoteasca se victimizezä, ea este si rämane, o viperä comunistä.

  theo

  28/08/2011 at 3:07 pm

 24. Mey hai ca las comentu siaici cala Tiberiu Ogasanu asta pe blog ma baneaza:

  „Pai cum cines das dadatroll. Si nu las comenturi aici ca ma banezi ca cica nu scriu anagramat. Da de fapt tu ma banezi ca nam fost deacord ca “diz iz za bighining of a biutiful frenship” e ceva proverb romanesc cum ai zis tu.”

  dadatroll

  01/09/2011 at 2:08 pm


Comentariile sunt închise.