Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Petrolul ca preţ al libertăţii

Inainte de a-mi atrage toate criticile de care am parte de la multi comentatori, in special pe siturile in care public in afara blogului meu, adica Hotnwes / Contributors, tin sa anunt ca orice pret platit pentru libertate nu este nici mare si nici prea scump. Libertatea pentru un conservator ca mine este idealul cel mai profund posibil.  Ca adept al lui Clinton Rossiter nu pot sa nu-l citez in preambulul acestui articol, care poate fi considerat controversat, sceptic sau mai rau, cinic. Nimic mai departe decat asta! Sunt realist si cronicar impartial al lumii in care traim!

Despre egalitate sau libertate: Caracteristica societatii conservatoare e mai degraba echitatea decit egalitatea; reconcilierea claselor mai degraba decat abolirea lor. Pus sa aleaga intre libertate si egalitate, conservatorul va alege nedezmintit libertatea. Pentru ca, de fapt, superioritatea libertatii asupra egalitatii sta la baza traditiei conservatoare.

Rolul istoriei: Misterul, maretia si tragedia istoriei, cea mai sigura calauza a omului spre intelepciune si virtute. Sursa citatelor si altele despre Clinton Rossiter puteti citi pe blogul meu doctrinar.

Cateva cuvinte despre petrolul libian – Libia deţine imense zăcăminte de hidrocarburi, dar exploatarea lor a rămas slab dezvoltată. Descoperirea petrolului, în 1959, îmbogăţea monarhia libiană. În 1973, Jamahiria lui Gaddafi era una dintre combatantele care au făcut ca OPEC să impună companiilor vestice plăţi reale pentru hidrocarburile extrase. Gaddafi a retras însă, în 1986, concesiunile acordate Occidentului, iar exploatările libiene au intrat în vrie. Chiar şi disfuncţional, sectorul petrolier a menţinut însă la suprafaţă regimul populist al colonelului. Înaintea revoltei, Libia extragea 1,6 milioane de barili de petrol pe zi. Rezervele sale sunt estimate la circa 42 de miliarde de barili de petrol crud de înaltă calitate. Există însă întinse teritorii virgine, iar noile exploatări ridică estimările la 100 de miliarde – adică nivelul Kuweitului.

Imediat după reprimirea Libiei la sânul comunităţii internaţionale, companiile americane au fost primele care au venit să „mulgă” hidrocarburile proaspăt scoase de pe „axa răului”. Exxon a obţinut 10.000 de kilometri pătraţi de-a lungul coastei, fără competiţie. Petrolul reprezintă 95% din exporturile Libiei – 40% merge direct spre Italia – şi 70% din PIB.  Tripoli speră să revină repede la nivelul de trei milioane de barili pe zi de dinainte de embargou. Starea infrastructurii industriei de petrol şi gaze a ţării pune însă sub semnul întrebării şi nivelul de două milioane propus pentru 2010. Cu atât mai necesare sunt investiţiile străine care aşteaptă la uşa Libiei. Le ţin încă acolo şi diatribele colonelului: „Atenţie la forţele coloniale, ai căror agenţi ne spionează ca să ne fure bogăţia. Petroliştii occidentali, care nu iau mai mult de 20%, doresc să modifice această situaţie”.

Ţările membre NATO, care au participat la ofensiva aeriană din Libia, s-au asigurat deja că firmele lor vor avea acces la câmpurile petroliere din ţara africană. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a transmis companiei Eni că „va avea un rol important” în Libia. În afară de Eni, în cursa pentru petrolul libian rămân toate companiile care cândva au avut înţelegeri cu Muammar Gaddafi. Printre acestea se numără BP din Marea Britanie, Total din Franţa, Repsol din Spania şi OMV austriac. Deşi ţiţeiul libian asigură doar 1% din importurile SUA, nici Washingtonul nu este dezinteresat de „aurul negru” african. Companiile americane Marathon, Hess şi ConcoPhillips au avut şi ele contracte semnate cu Gaddafi.

Deşi Berlinul s-a opus ofensivei în Libia, acum oferă CNT un ajutor substanţial pentru reconstrucţie. Potrivit „Die Presse”, Steffen Behm, expert la Camera de Comerţ şi Industrie germană, susţine că întrevede deja un potenţial enorm pentru companiile germane în refacerea infrastructurii libiene. (Aveti sursa citatelor in limba romana – toate sunt insa adunate din surse deschise si din publicatii serioase)

Oamenii momentului din Libia

Mustafa Abdul Jalil – este omul puternic si seful Consiliului de Tranzitie a Libiei (CTL). Fost Ministru de Justitie a Libiei lui Gaddafi si omul care a condamnat la moarte pe asistentele medicale bulgare (care pana la urma au fost eliberate). Islamist “cu acte” si acuzat de occident de zeci de incalcari ale drepturilor omului. Astazi aliat important  al democratiilor occidentale si omul care trebuie sa conduca Libia spre o democratie functionala.

Mahmoud Jibril – de facto Ministrul de Externe, este cotat in occident ca viitorul Premier al Libiei post-Gaddafi. A lucrat pentru Gaddafi intre 2007 – 2011, ca sef al dezvoltarii economice la nivel de ministru. Exista multe asemanari dintre cariera lui si cea a lui Petre Roman, inclusiv un doctorat in afara Libiei, cand nu se prea puteau face astfel de iesiri. Desi si-a facut doctoratul in SUA (la Universitatea din Pittsburgh), este considerat omul francezilor.

Shukri Ghanem –    Fost Premier al regimului Gaddafi intre anii 2003 –2006 si dupa aceea Ministrul Petrolului. A fugit in Tunisia in mijlocul lui mai a.c. A fost demis din functia de premier dupa ce   a recunoscut intr-un interviu televizat la BBC Radio 4 ca Libia ar fi responsabila de Lockerbie in 1988  si de moartea politistei britanice Yvonne Fletcher,  omorata in 1984 langa ambasada Libiei de la Londra.   Este considerat omul italienilor, avand in vedere stransele legaturi pe care le-a avut (si probabil le mai are) cu firma petroliera italiana Eni SpA.

Abdul Hafiz Ghoga – de meserie avocat, probabil dintre putinii dizidenti adevarati ai regimului lui Gaddafi, prezenti in Consiliului de Tranzitie a Libiei (CTL). Activist al drepturilor omului, care a reprezentat multi dintre prigonitii regimului Gaddafi. A militat pentru o interventie armata a occidentului in Libia de multe ori prin acuzatii false. La inceputul rebeliunii, in martie a.c.,  a anuntat 8000 de morti in represaliile lui Gaddafi, numarul  constatat mai tarziu fiind mai putin de cateva zeci.

Ali Tarhouni – Profesor la catedra de economie la  o universitate din Statele Unite (universitatea din Washington). A parasit Libia in 1973. Detine un doctorat al Universitatii din Michigan. Este negociatorul economic sef in relatiile cu occidentul si detine titulatura informala ca Ministrul Petrolului al CTL.  Este considerat omul americanilor.

Jalal al-Digheily – Comandantul civil al armatei CTL. Are stanse legaturi cu Egiptul si Qatarul. Prin Qatar sunt posibile unele legaturi cu Iranul. L-a mostenit in functie pe generalul Abdul Fatah Younis, ucis in circumstante inca neclare pe data de 20 iulie a.c. In acea perioada, al-Digheily se afla in Egipt, deci nu a putut fi acuzat de acest complot. Jalal al-Digheily a coordonat ofensiva din muntii Nafusa, probabil cu ajutorul unor efective militare din Qatar. Are legaturi bune si cu Turcia.

Am redat pretul, interesele si oamenii care sunt in pozitia de  a-l schimba pe Gaddafi. Din nefericire, sunt multe lucruri in aceasta tragica poveste care ne amintesc noua romanilor niste evenimente la care multi dintre noi au luat parte. Din fericire, noi, romanii, traim in Europa si libienii, din nefericire, traiesc in Nordul Africii. Nu trebuie uitat  pana la urma ca vorbim totusi de sange si idealuri platite cu acest sange.  Sa le ajute Dumnezeu!

Pe Politeia Europeana aveti articolul: Dupa Bernanke vine uraganul Irene!

61 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua Theophlye, pe gandul meu 🙂 Asteptam sa postezi ceva despre Libia sa nu fiu on -topic.Aseara, la TV info (un post pe care-l urmaresc cu multa placere pentru informare) la Mircea Marian s-a discutat tema Libia cu un jurnalist(regret, nu i-am retinut numele) tanar dar parea bun cunoscator al lumii arabe si Iulian Chifu.Din ce au spus ei : Comitetul pentru tranzitie, e format din 40 de persoane, dar numai despre 16 se stiu amanunte, Ceea ce ii tine impreuna este obiectivul comun, inlaturarea ,si la propriu si la figurat,lui gadaafi, altfel sunt destul de eterogeni si ca provenienta tribala si ca orientare. In sudul desertic al Libiei, unde sunt rezerve serioase de petrol exista niste triburi care nu au putut fi controlate nici de ,,mana forte” a lui Gadaafi ,vor fi si mai greu de ocntrolat.Regimul din Siria, pe termen lung nu va dura, chiar daca nu vor fi mai fi mari violente.Dupa parerea lor ,un stat in care s-ar putea extinde violentele (ma rog, eventual) ar fi Yemenul.
  Din cate am vazut acest Comitet a cerut deja Occidentului un consistent ajutor financiar, presupun nerambursabil.
  Pe burtiera ,la acealasi post ,aseara, am vazut ca MAE a transmis Comitetului de tranzitie invitatia ca o delegatie a acestuia sa ne viziteze ;nu este cam devreme ?

  Loda

  26/08/2011 at 3:38 pm

  • Salut Loda,
   Drumul este lung, probabil va mai curge mult sange acolo. Nu-l cunosc pe respectivul. Imi pare insa bine ca mai apar oameni seriosi in presa. Eu am date despre majoritatea CTL si majoritatea lor nu sunt nici sfinti si nici dizidenti. Cei pe care i-0am prezentat sunt principalii. Sa speram la bine, desi am multe dubiii! 😦

   Theophyle

   26/08/2011 at 4:05 pm

   • buna ziua. O lista de coincidente? 1. Tunisia – revolutie? Tunisia a fost gazda lui Arafat mult timp 2. Egipt -revolutie? cea mai mare putere militara araba, principalul sustinator politic al lui Arafat 3. Siria – revolte? Tara care isi vrea INAPOI podisul Golan anexat de Israel 4. Liban – instabilitate politica accentuata? a fost gazda OLP multa vreme 5. Iran – pe lista unei lovituri strategice militare? etc etc. Ne indreptam spre o pax iudaica?

    nedumerit

    27/08/2011 at 7:42 am

    • @nedumerit,
     nu vad cum?! Israelul se aliniaza frumusel langa marii perdanti ai acestei noi asezari politice!

     Theophyle

     27/08/2011 at 8:41 am

     • I beg to differ! Daca dispar armatele arabe din jur cine impiedica anexarea alor teritorii? S-a stins oare pretentia la Samaria si Iudeea?

      cinic

      27/08/2011 at 2:00 pm

 2. Am gasit numele tanarului jurnalist de la RFi care m-a impresionat atat de placut aseara : Laurenţiu Diaconu

  Loda

  26/08/2011 at 3:50 pm

 3. petrolul ca pret al libertatii

  cu asa fsn libian,nici o sansa;libianul ala invatat de khadaffi sa primeasca lunar o suma de bani fara sa munceasca ,va dori asta in continuare;daca nu ,se va gasi iute alt dement care sa le promita ” libertatea” si ei il vor urma
  tara se va federaliza(denumire corect politic pentru tribalizare)

  intimplator

  26/08/2011 at 4:49 pm

 4. buna ziua, all,
  interesanta postare, multumiri,

  @intimplator
  tot la un fesene m-am gindit si eu cind am citit cine vor fi personajele…
  aia vechi vor ”face totul” sa puna laba pe bogatiile libiei si dupa epoca gaddafi…

  dar where is gadafi?
  te pomenesti ca va fi gasit intr-un buncar, intr-o pestera la fel ca sadam husein
  🙂

  skorpion

  26/08/2011 at 5:35 pm

 5. salutare! 😀 Petrol ca pret al libertatii ,dar al libertatii cui?desigur al libertatii celor care au bombardat prin libia ca nu cred ca moare cineva de grija poporului libian. 🙂 iar ce spunea Trump despre petrolul libian cum ar trebui sa l ia americanii este elocvent.astept ca si China sa inceapa sa elibereze vreun popor..unul cu datorii multe la banci ar fi interesant. 😀 .PS: Lista cu parazitii din parlament intrati de pe loc 2 si 3:http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-locale-2012/ipp-schimbati-legea-electorala-vezi-cine-a-intrat-in-parlament-pe-usa-din-dos-1116628 .ce au in comun acesti paraziti?faptul ca sunt printre cei mai mediatizati politruci.in frunte cu chuky antenescu, alina gorghiu , tinel nush cum etc.

  zigzag

  26/08/2011 at 5:44 pm

 6. Petrol, aur,sare,uraniu- toate ca pret al libertatii ? Nu e cam mult?
  Al libertatii sa ce?

  ela

  26/08/2011 at 5:47 pm

  • Buna Ela,
   Unii sa se bucure de o libertate controlata, practic ce se „scurge” printre degete, iar altii sa fie liberi sa castige, practic sa nu mai fie un conglomerat. Toate astea sunt definite ca evolutie/involutie a unei societati functie de conjuctura sau interes.

   mar

   26/08/2011 at 6:32 pm

 7. Bon giorna a tutti
  Postare noua daca doritzi la mine
  http://desydemeter.wordpress.com/2011/08/26/florenta-lui-uccello/

  desydemeter

  26/08/2011 at 5:51 pm

  • mille grazie per tutto 🙂

   mar

   26/08/2011 at 6:01 pm

 8. oricum libertatea asta a libiei a costat muuuuuuuuult mai putin decit libertatea irakului,si in bani si in oameni

  intimplator

  26/08/2011 at 6:38 pm

  • Stai, ca inca nu s-a terminat ;sper sa nu cobesc, dar nici cand a cazut Saddam nu s-a crezut ca nu se va termina rapid si nu se va instaura pacea si ordinea .

   Loda

   26/08/2011 at 6:48 pm

 9. Seara buna . 🙂
  Libertatea asta in Libia o sa vedem cit de larga va fi . Nu de alta dar actualii lideri politici sint tot din nomenclatura beduinului . 🙂 Daca la noi tot un nomenclaturist , Iliescu , a pus bazele unei democratii „originale” , din care e imposibil de iesit si dupa 21 de ani , sa ne imaginam ce „democratie” o sa avem in Libia cu actualii sefi . Oricum fiind plini de petrol , vor platii din greu „ajutorul” militar occidental . Deja italienii se chinuie sa mentina vechile contracte de pe vremea lui Gheddafi si francezii fac un joc subtil / ascuns in acapararea de noi „afaceri” . Vom trai si vom vedea . 🙂

  Ștefan A.

  26/08/2011 at 6:52 pm

  • va mai exista Libia de acum incolo? Cu multi ani in urma un ziar prestigios scria: „….Khadaffi era un tanar locotenent care pazea pe careva. A vazut cum cei din anturajul regelui Idriss aruncau cu bani in cazinouri in timp ce libienii de rand erau saraci..” si asa s-a nascut Jamahiria. Vad acum ca se reintoarce Idriss! PS. romanii care au lucrat in Libia spuneau ca libienii de rand au bani dati de stat. De unde reiese acum ca traiesc in saracie?

   cinic

   27/08/2011 at 7:47 am

 10. Salut !
  Am auzit ca exploatarile petrolifere „sunt o gramada de fiare vechi”. 😆 😆
  Punem de un capitalism de cumetrie/de trib, mai draga ?
  Le luam petrolul si le oferim „Carrefour”, „Real”, „Bricostore” etc.
  Oricum, in cel putin 20 de ani nu se prind…vor fi ametiti/nauci de atata libertate…

  Tzepelica

  26/08/2011 at 6:54 pm

  • Alea-s romanesti,mai draga,sa le dai tu? 🙂

   ela

   26/08/2011 at 7:04 pm

 11. libertatea Libiei de-abia de acum ce va fi platita cu mai mult sange. inca nu si-au gasit Ion Iliescul lor sa-si traga un feseneu si sa aduca „teroristi” (romani de data asta, sa fie in contra-partida cu „teroristii” arabi ai criminalului de Iliescu).
  azi USL-istii si-au prezentat programul pe turism – pa litoral sa fie numa’ libertate la constructii pe coasta marii, cazinouri scutite de taxe, skijett-uri si barci cu motor la liber, fara licenta, sa poata fi maceleriti inotatorii mai bine si fumat in toate locurile cu putinta (astia cred ca vor sa fumeze frunza d-nei Udrea 😀 )
  http://sareinochi.wordpress.com/2011/08/26/strategia-usl-pentru-turism-alba-neagra-se-muta-pe-litoral/

  Sare'n Ochi

  26/08/2011 at 7:00 pm

  • Am vazut un pic din gandirea turistica a lui Mazare. la liber,fara licente,reguli,turism salbatic,ce mai! Un Monte Mazare originalca toate ideile uslasesti.
   ce-au fumat baietii astia inainte de a debita astfel de ghidusii?

   ela

   26/08/2011 at 7:07 pm

  • Liber la destrabalare.
   Curat program de stanga ! 🙂

   Tzepelica

   26/08/2011 at 7:14 pm

   • altul a shpilul
    nimic nu va misca acolo fara taxa de protectie achitata cui trebuie/constantenii stiu deja,asta e doar program pilot ianite de aplicare in toata tara

    intimplator

    26/08/2011 at 7:29 pm

    • constanta este chicago anii ’30. mafia mazareasca stapaneste si isi moaie pliscu in absolut orice afacere legala sau ilegala

     radu

     26/08/2011 at 11:22 pm

 12. propun un export containerizat de 40 feets cu:

  ion iliescu,
  adrian nastase,
  crin antonescu cu sotioara mult ingrasata,
  ponta & sotia,
  puscariasul voicu,
  mircea geoana la pachet cu ionut costea,
  a, a, piesa cea mai importanta: varanul securist, turnator si jefuitor, voiculescu,
  miron mitrea,
  citiva pedalisti,
  dan diaconescu,
  lavinia sandru & gusha ,
  patriciu ca tot a „cumparat” ceva petrol de vreo 85 milioane din libia (murzuk)

  citiva ziaristi chelea p…., srs si cu liderul lor de talie cosmica ctp-ul veninos

  +

  inca multi altii – completati voi – , destui cit sa umple containerul,

  eventual si trio-ul csm-ist cu daniletz in frunte,
  magistratii jipa, costiniu & vreo duzina

  😛
  😛
  :mrgreen:

  skorpion

  26/08/2011 at 7:16 pm

  • Gelu Voican, Petrica Neulander, VC Tudor…

   Tzepelica

   26/08/2011 at 7:20 pm

  • Ma lasi pe mine sa sigilez etans? Nu iese nici atomul!

   ela

   26/08/2011 at 7:25 pm

  • Daca ma gandesc bine, as face un efort (mai multe containere) si as trimite Pralamentul, Guvernul, partidele… in totalitate. 🙂

   Tzepelica

   26/08/2011 at 7:26 pm

  • n-ajunge un container
   mai bune facem o cheta si inchiriem un hercules+ca-s transportati in conditii umane

   intimplator

   26/08/2011 at 7:30 pm

 13. asta este un om ce vrea sä transforme litoralul, in cuib de traficantzi de droguri si mafiotzi,DACÄ NU A REUSIT INCÄ:

  a fost de multe ori in america latinä, unde si-o fii fäcut „cunostinte”

  asta vorbeste un psd-ist, dece nu spune cum träiesc aia in brazilia, ce teroare, ce atacuri la drumul mare, cum sunt grupuri de copii, ce atacä, se bucurä de o canä de bäut apä,orce
  masinile sunt blindate, te atacä in drum, etc.

  mazare, este acolo pus, cä produce bani. la primärie, vine cand se scoalä, noptziile prin baruri.
  au fäcut escursii in deltä.cine sunt prietenii ce ii dau milioane pt. säraci?
  POATE SPALÄ BANI

  ei tzipä de crizä, dar opulentza, astia sunt sociali democratzi, sunt oameni de stanga??

  theo

  26/08/2011 at 7:27 pm

  • de stanga daca volanul mertzanului e pe stanga. in alte tari devin brusc de dreapta.

   Sare'n Ochi

   26/08/2011 at 7:31 pm

 14. skorpi,

  ai uitat de pivniceru.

  theo

  26/08/2011 at 7:29 pm

 15. Salut 🙂
  daca va intereseaza ce a spus Bernanke in State 😦

  Dupa Bernanke vine uraganul Irene!
  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/08/26/dupa-bernanke-vine-uraganul-irene/

  Theophyle

  26/08/2011 at 7:31 pm

  • a vorbit, dar nu a spus lucruri concrete, doar generalitati…
   🙂
   citit linkul, multumesc

   skorpion

   26/08/2011 at 7:43 pm

  • Atunci cand faptele vorbesc mai tare decat vorbele, cuvintele nu se prea aud. Bursa e pe trend de scadere, cu usoare corectii pe verde, cum este cea de azi. Ca Bernanke nu stie ce sa faca constient ca politicienii nu pot, chiar daca ar dori sa scoata SUA din criza o arata amanarea pana la intalnirea Comitetului de Politica Monetara al FED a unei decizii. Ca europenii sunt tot atat de competenti sa scoata UE din criza este si mai evident.

   Dar sa aduci niste eminete cenusii sa spuna ca Europa va fi OK si ca va veni o crestere de neimaginat arata o incercare de introducere in emopiata a unei doze de optimism pe parghii de competenta care, de ce nu?, poate valora mai mult decat o infuzie cu bacnote proaspat tiparite.

   http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/zona-euro-va-supravietui-afirma-laureati-ai-premiului-nobel-pentru-economie-151963-1.html

   Andrei

   26/08/2011 at 7:55 pm

   • tot de la aceeasi reuniune: „Nu cred ca euro este in pragul prabusirii. Europa trebuie sa mearga inainte, spre un echivalent al Statelor Unite”, a aratat Mundell. Vor continua injuraturile la adresa lui Basescu (pe acest subiect)?

    cinic

    27/08/2011 at 7:50 am

 16. de acord, trebe mai multe containere…
  🙂

  skorpion

  26/08/2011 at 7:41 pm

 17. Buna seara, buna seara.
  Bernake a vorbit dar nu cred ca l-a ascultat cineva cu adevarat.

  clemycali

  26/08/2011 at 7:42 pm

 18. In cazul regimurilor inchise deschiderea provoaca explozii . Paralela e buna cu Romania, un partid neo-gaddafist va prelua puterea in Libia dupa modelul Iliescu- acesta e cazul fericit, Pot sa vina niste islamisti si atunci se duce totul de ripa ptr.Sarkozy & Co.

  bigone

  26/08/2011 at 7:53 pm

  • Sau avem un razboi civil fara sfarsit intre diversle factiuni si triburi. Si cine o sa indrazneasca sa puna trupe in Libia ca sa apere instalatiile petroliere? Francezii?

   clemycali

   26/08/2011 at 8:14 pm

 19. atita timp cit pe conducte va curge titeiul ,nu-i va pasa nimanui ,ca se mai impusca intre ei,ca punin elvetia bani ;nigeria poate e cel mai bun exemplu:se impusca aia pe rupte,dar de ceva timp nu se mai ating de instalatiile petroliere
  bernake: situati e mai maro decit se credea;n-am citit interventii ale sefilor fed permanent,citeodata,dar mai elusiv ca discursul asta nu-mi aduc aminte;
  eu am inteles un mesaj destul de clar adresat politicienilor: noi ne-am salvat(adica banii),voi,va priveste
  cit despre ” pulime” sunt victime colaterale

  intimplator

  26/08/2011 at 8:50 pm

 20. Din pacate, in iuresul luptei pentru petrol.pierdem din vedere alt pret platit de Libia:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4951770.stm

  ela

  26/08/2011 at 9:08 pm

 21. asta e brandul turistic pe care vrea usl sa-l promoveze????sa spuna direct” thailanda europei”

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/radu-mazare-turism-romanesc-femei-frumoase-351849.html

  intimplator

  26/08/2011 at 9:54 pm

  • Seara buna,
   La cata minte are nu tb. sa mai surprinda pe nimeni. Daca nu i-a iesit pasenta cu Cazinoul acum vrea turism sexual 👿 si nu numai. Daca citesti strategia turistica propusa de USL te sperii instantaneu.
   Oricum experienta in gestionarea unor astfel de activitati au, sef sa fie Negoita&Banicioiu, culoarea partidului este rosu mai au nevoie de felinar in Kiseleff.

   mar

   26/08/2011 at 10:18 pm

 22. luminita

  26/08/2011 at 11:00 pm

  • Da, mai sunt si minuni! Sa speram ca nu tin 7 zile/ani.

   mar

   26/08/2011 at 11:48 pm

 23. „orice pret platit pentru libertate nu este nici mare si nici prea scump”

  La fel poate considera un islamist / un Breivik că nici o cantitate de sânge – a lui sau a altuia – nu-i prea multă, dacă ajută te împinge pe calea cea bună.

  Mai bine să nu decidă alţii ce-i bine pentru mine.

  Apoi, ce înseamnă libertatea? Nu mă gândesc la libertăţi concrete ca aceea de a scrie pe blog-uri (utilă) sau de a merge la vot la patru ani o dată (inutilă).

  Cred că o definiţie mai stângace, dar mai completă a libertăţii ar fi „să faci ce vrei / să nu faci ce nu vrei”.

  Deci cu ce-i mai bună constrângerea economică decât cea politică?

  elena

  27/08/2011 at 12:20 am

 24. erată: „dacă te împinge”

  elena

  27/08/2011 at 12:20 am

 25. I-a dat hormonul la cap lui Mazare 👿 sunt curioasa daca va mai fi votat de constanteni.
  Nebun de camasa de fortza.
  http://www.gandul.info/politica/imagini-din-culise-cu-radu-mazare-si-fetele-lui-pregatindu-se-de-un-live-pe-tine-te-ard-te-ard-in-direct-video-8659692

  mar

  27/08/2011 at 12:44 am

  • buna dimineata
   nu e nebun/e etalon
   asta macar nu are inhibitii
   ne explica clar ce ne fac politicienii=ne ard in direct

   intimplator

   27/08/2011 at 8:08 am

 26. […] Jalal al-Digheily – Comandantul civil al armatei CTL. Are stanse legaturi cu Egiptul si Qatarul. Prin Qatar sunt posibile unele legaturi cu Iranul. L-a mostenit in functie pe generalul Abdul Fatah Younis, ucis in circumstante inca neclare pe data de 20 iulie a.c. In acea perioada, al-Digheily se afla in Egipt, deci nu a putut fi acuzat de acest complot. Jalal al-Digheily a coordonat ofensiva din muntii Nafusa, probabil cu ajutorul unor efective militare din Qatar. Are legaturi bune si cu Turcia. (Politeia) […]

 27. […] Daca ne uitam cu  atentie (chiar sumara) la membri Consiliului de Tranzitie Libian (CNTL), vom putea constata ca oamenii momentului din acest consiliu  arata ca un CA (Consiliu de Administratie) al unui consortiu international de extragere si comercializare a petrolului (vezi aici numele lor si “simpatiile” lor occidentale). […]


Comentariile sunt închise.