Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Blogosfera Saptămânii: 14 – 20 August – 2011

Duminica 14 August

Sondajele, sau viclenia femeilor urâte

Zice prietenul meu, poetul Ion Mureșan, într-un text despre anotimpurile care fac gimnastică cu noi: “către fiecare final, o săptămână se fac că pleacă, o săptămână, uitând că şi-au strâns catrafusele, revin în forţă. Cel mai frumos este când se joacă cu noi Iarna, de-a șoarecele cu picica: că mai există speranță. În fond, vorba ţiganului: „Fie iarna cît de rece, numai Făurar de-ar trece”. Sfârșitul iernii trecute (azi-mâine vine alta…), de pildă, am prins o zi cu frigiderul ceresc la vedere şi în plină acţiune. Oameni înfofoliţi, cu şepcile trase peste urechi, femei iţindu-şi căciuliţele din gulerele de blană şi călcând grijulii pe gheaţă cu ghetuţele botoase, copii ca nişte mogâldeţe colorate printre trecătorii cenuşii, cam acesta era peisajul urbei. Când, brusc, de departe, nişte picioare superbe, sclipind cald ca mierea de albine, s-au apropiat însoţite de privirile flămânde şi contrariate al trecătorilor. Pe frigul acela grozav o domnişoară cu fustă mini trecea regal pe stradă. Dar asta nu e totul. Surpriza avea să mi se dezvăluie abia atunci când excentrica domnişoară cu părul blond lăsat pe umeri s-a apropiat. Ei, bine, era o femeie exemplar, izbitor de urâtă. Era însă singura. Singura care la minus zece grade se dezvelise primăvăratec. Era în centrul atenţiei, magnet irezistibil deturnând privirile tuturor bărbaţilor. În mod normal, vara, când oferta străzii e inepuizabilă, domnişoara ar fi trecut neobservată. În tot cazul, dezmeticindu-se repede, bărbaţii şi-ar fi reorientat cu grăbire atenţia în altă parte. Acum însă ea deţinea exclusivitatea”.

Nu mi-aș fi adus aminte de acest text dacă nu ar fi fost asaltul/ofensiva de final de vară a sondajelor de opinie USL aruncate în presă numai pentru a fi admirate în singurătatea lor. „Frumusețile” aruncate pe cat-walk-ul mass media țin să ne arate/dezvăluie/dezgolească faptul că USL se plasează pe primul loc în opţiunile electoratului (chiar dacă mai jos decât îmi aminteam din primăvară), într-o proporție zdrobitoare, atât la nivel de țară, cât și la nivel de primării, președinții de consiliu județean și chiar și la președinția țării. Ce mai: „succesuri” pe toate ramurile de roducție politică! Citeste mai departe…

Sare’n Ochi

Luni 15 August

O privire spre Şcoala Finlandeză

De câţiva ani sistemul educaţional finlandez a intrat, admirativ, în atenţia lumii. Suntem departe de Finlanda, nu în spaţiu, ci în felul de a ne organiza societatea, viaţa, priorităţile, pe de o parte, iar pe de altă parte, nivelul economic al societăţii finlandeze permite o finanţare mult mai generoasă a sistemului de învăţământ şi cercetare. Dincolo de asta, însă, există şi aspecte posibile de urmat, chiar în condiţiile modeste de la noi. Şcoala finlandeză poate deveni o preţioasă sursă de idei privind o concepţie normală, educaţională, pentru întrega noastră societate.

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume. Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii ’90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie. Exemplul Nokia: la inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite. Citeste mai departe…

Nora Damian – Gradina de hartie

Marti 16 August

Bicicleta, petrolul şi oltenii. Supersonda din satul meu

V-am spus şi se dovedeşte adevărat, nu era doar un zvon. În satul meu s-a descoperit un zăcămînt de gaze, poate cel mai bogat din Sud-Vestul Europei. Oficialii Petrom au raportat descoperirea ca pe un succes şi le-au transmis austriecilor numai veşti bune: zăcămîntul de la Hurezani este cea mai mare victorie a companiei din ultimii zece ani.

Cătălin se plimbă cu bicicleta pe lîngă cimitir. Deasupra dealulul plin de cruci se ridică o sondă, în vale, lîngă curtea casei lui, printre clăile de fîn, alta, dincolo de şcoală e Parcul Petromului, iar pe dealuri, spre Vladimir şi Negreni, sondele se iţesc printre păduri, ca nişte păsări negre. Din cînd în cînd, prin colbul drumului trec maşinile de teren ale Petrom. Merg la Parc, unde acum sînt cîţiva şefi şi muncitori, plus paznicii care merg de-a lungul conductelor, 12 ore pe zi.

Paznicii sînt oameni din sat, de obicei gardieni, angajaţi cu 500 de lei pe lună şi bonuri de masă. Au obligaţia să cutreiere conductele de-a lungul zilei, zece kilometri dus, zece întors. Pînă să ajungă la capătul conductei, spune Andrei, în spatele lui se poate întîmpla orice. Dar el este obligat să facă drumul în fiecare zi, este plătit să meargă înainte, atît. Andrei a auzit că Petrom ar plăti pentru fiecare paznic, 3000 de lei lunar, dar el primeşte 500. Sigur, băiatul înţelege că de acolo cineva face bani. Citeste mai departe…

Ruxandra Hurezean – Gazetino

Miercuri 17 August

Miron Cozma, circ în direct

Obsedat de publicitatea câștigată  pe vremea de tristă glorie a mineriadelor, Miron Cozma se străduiește din răsputeri să ajungă pe prima pagină și pe ecranele tv. Știe și el unde e subțire ața presei actuale, care sunt slăbiciunile ei, cum se poate obține atenția mediei cu două-trei șmecherii: dă-i chestii deșuchiate, cu o Marinela Nițu cât mai sumară, mai siliconată, și apariția pe copertă sau la emisiunile mondene, dacă nu chiar în buricul știrilor, sunt asigurate. Vino cu un scandal la o manifestare publică, și toate camerele vor fi prezente. Spune parola potrivită – jos unul sau jos celălalt – și accesul la canalele de propagandă e sigur. Iar perioada de vară, când le crapă buza jurnaliștilor după subiecte, e cea mai potrivită pentru personaje scoase de la naftalină.

După ce s-a dat în stambă cu o căsătorie ”la cacealma”, după cum scria presa la începutul anului  și a ținut să-și mai adauge un dosar penal încalcând ordinul judecătoresc de a nu merge în Valea Jiului, expiratul ”luceafăr al huilei” a oferit lumii un nou suspin poetic, în peisaj marin, sub cerul Mamaiei: 13 ani de iubire cu candida Marinelă. N-au ratat episodul nici Acasă TV, nici PRO TV, Antenele sau Prima TV, cu atât mai puțin presa de genul Libertatea, Click, CanCan etc. Însă subiectul s-a topit repede sub soarele verii, iar M.C. s-a trezit nebăgat în seamă. Pentru un loc mai înalt în atenția nației (căreia îi promite că va candida), a venit cu scandalul: nu la București, unde are interdicție, ci la Constanța, de Ziua Marinei. Citeste mai departe…

Brindusa Armanca – Contributors

Joi 18 August

Drăcuşorul mic-burghez şi stângistul-oportunist, în faţa Inchiziţiei

Uite că ideologiile n-au murit. Aşa cum se întâmplă, orice conflagraţie (armată, sau economică – cum e cea pe care tocmai o străbatem) care ne arată limitele normelor după care trăim, readuce la suprafaţă aceleaşi 10-20 de cuvinte cu care lumea se joacă de mai bine de-o sută de ani. „Repere”, „valori”, „convingeri” etc – vorbe trasformate, de îndelunga şi abuziva lor întrebuinţare, în nodurile unui discurs folosit drept ciomag, când „stânga” şi „dreapta” hotărăsc să „dezbată”. Şi e momentul ideal.

De vreo câteva săptămâni, acest discurs a ajuns şi „la noi”. De vreo câteva zile, el se ascute (ca ştiţi voi cine), caută ţinte, cere socoteală, buzunăreşte, somează. Nimic rău în această stilistică, dacă acest discurs nu s-ar purta incredibil de „simplist” şi de vulgar faţă de pretenţiile şi – în unele cazuri – potenţialul remarcabil al căuzaşilor. E de-ajuns să aruncăm o privire către unele texte de pe Contributors sau Revista 22 (pentru „dreapta”), sau pe Criticatac (pentru „stânga”) – fără să cerem socoteală şi să buzunărim pe cineva. Ei bine, sunt momente în care rămâi stupefăcut. Citeste mai departe…

Cristian Grosu – Curs de Guvernare

Vineri 19 August

Statele Unite ale Nimănui…

…sunt pe cale să-şi piardă cel mai de preţ monopol: moneda.

Fierberea teribilă prin care trec acum politicienii de rang înalt – începând cu Obama, Cameron, Sarkozy sau Merkel şi terminând cu Băsescu – este că statele pe care credeau că le conduc se dovedesc baloane prea umflate iar banii, care deja au căpătat aproape toată libertatea pe care şi-o doresc, forţează acum instalarea unei democraţii adevărate.

O democraţie în care elitele birocratice sunt aproape inutile.

“Cum, să nu mai spunem noi la ce dobândă trebuie să ne împrumutăm, pe cine să împrumute băncile şi cu cât din munca lui trebuie să contribuie fiecare supus… mm… contribuabil – bogat, sărac – pentru onoarea că noi luăm decizii în numele lui? Niciodată! Trebuie să combatem împreună aşa un derapaj subversiv!”

Lipsa de integrare fiscală ar genera problemele zonei euro, sună argumentul pentru un guvern centralizat şi o taxare comună. În realitate, ar trebui să ridice probleme tocmai faptul că unul sau mai multe sisteme fiscale reuşesc să clatine o monedă.

De fapt, marea problemă este că statele s-au împrumutat când de fapt nu erau în stare să se împrumute. Pentru creditori, garanţia suverană, a taxelor plătite vrând-nevrând de copii şi nepoţi a fost mai importantă decât evidenţa că în lipsa riscurilor statul nu va şti să folosească banii şi îi va irosi. Dar surpriză! Nici nepoţii, nici copii şi nici măcar părinţii nu mai vor să plătească oalele sparte. Au început în Islanda, cu un referendum al cărui rezultat este refuzul de-a naţionaliza pierderile băncilor. A continuat în Finalnda, cu nişte alegeri al căror rezultat a fost refuzul de-a internaţionaliza pierderile grecilor. Un enorm scandal este pe cale să izbucnească după ce s-a aflat că, în schimbul acordului pentru pachetul de salvare, Finlanda şi-a obţinut separat banii înapoi de la Grecia: un miliard din totalul de 109 miliarde la care a contribuit fiecare ţară membră a zonei euro. Urmează ca şi alte ţări să ceară tratament asemnănător. Şi urmează şi alte alegeri: Irlanda, unde furia este la cote de alarmă sau Germania, unde masa critică a nemulţumirii se poate dovedi ruinătoare. Citeste mai departe…

Lucian Davidescu – Riscograma

Sambata 20 August

Jurnalul unui angajat la banca. Pamflet

Am reusit sa ma angajez. A fost greu, m-a costat vreo 5 nopti de nesomn cu membrii comisiei dar pana la urma am reusit sa imi vad visul cu ochii. Cred ca sunt in paradis.

Este extraordinar aici. Seful e mai tot timpul plecat prin oras, faci aproape ce vrei. Mi s-a dat si un target lejer, particip la concursurile interne unde putem castiga frigidere sau uscatoare de par confiscate de la cei care nu si-ai mai platit ratele. E zuper!

Am primit normele interne, un caiet de vreo  1000 de pagini cu tot felul de situatii, pe care trebuie sa il stim pe de rost. E cam prost tradus, dar oricum nu trebuie sa fim mai ortodocsi decat papa. Unele chestii nu le-am inteles, dar cum seful nu a venit de la tenis ca sa mi le explice…Poate diseara la el acasa sa imi mai dea niste detalii.

Am vandut singura singurica 15 credite astazi si mi-am indeplinit targetul pe luna asta. Bine, pentru ultimul am convins-o pe mama sa se imprumute pentru un aspirator beton si un telefon cordless.  Le-a luat pe 10 ani ca sa aiba o rata cat mai mica.

Cred ca am facut o gafa azi. Cand mi-a spus seful ca ar fi cazul sa ne extindem putin, m-am  dezbracat si m-am aruncat in pat.  Se referea la reteaua bancii. Citeste mai departe…

Dan Popa – Hymerion

Puteti citi alte doua articole publicate astazi:

1. Pe Curs de Cuvernare:  Despre etica profesională

2. Pe Politeia Europeana: Săptămâna Presei Europene / 14 – 19 August 2011

Written by Theophyle

21/08/2011 la 9:09 am

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. neata tuturor! un clip fain http://video.google.com/videoplay?docid=3248980463358300047&=q=&hl=en poate l ati vazut 😀

  zigzag

  21/08/2011 at 9:16 am

  • Salut Zigzag 🙂
   Traiasca berea 🙂

   Theophyle

   21/08/2011 at 10:06 am

   • Da, traiasca berea, mai ales cea neagra 🙂

    mar

    21/08/2011 at 10:14 am

  • Buna, frumos dar incomplet – „nu are frunza” 😀

   mar

   21/08/2011 at 10:12 am

 2. Buna dimineata!
  Am citit selectia, foarte buna, ca de obicei.

  zigzag,
  am urmarit si clipul tau, interesant e, dar cum ai dat de el si cine, in ce scop l-a facut?
  e un clip de promovare a Romaniei?!?!

  luminita

  21/08/2011 at 10:02 am

  • salut Luminita 🙂
   multumesc!
   Despre spot – Dragutz , este insa facut ca spot publicitar pentru promovarea berii vanduta de Ursus (inclusiv berea de import – Peroni.) 😆

   Theophyle

   21/08/2011 at 10:05 am

   • aha, macar bautorii de bere au astfel ocazia sa afle cate ceva interesant despre Romania, tot e bine.

    luminita

    21/08/2011 at 10:09 am

    • clipul la Ursus e in orice caz mai bun ca reclama pentru RO decat frunza cu care Udrea promoveaza turismul.

     luminita

     21/08/2011 at 10:11 am

     • buna!clipul e facut de un tanar roman care lucreaza la google 😀

      zigzag

      21/08/2011 at 10:18 am

 3. Pamfletul lui Dan Popa este delicios, m-am amuzat teribil inchipuindu-mi-o pe duduia executandu-si silit propria mama care contractase un credit numai ca sa isi ajute odrasla sa-si faca norma. 😆

  luminita

  21/08/2011 at 10:07 am

 4. Buna dimineata,
  Multumiri pentru selectia excelenta 🙂

  mar

  21/08/2011 at 10:11 am

  • Buna mar 🙂
   Cu placere!

   Theophyle

   21/08/2011 at 10:12 am

 5. Buna ziua . 🙂
  Eu credeam ca acest blog este mai serios . 🙂 (G&M)
  – Nici o cercetare profunda a divortului domnului Tariceanu .
  – Nici o analiza psicologica a mintii domnilor Stan si Bran ( Ponta & Crin )
  – Nici o analiza stilistica a imbracamintii doamnei Udrea .
  Theophyle , astea sint chestii importante si te rog sa remediezi . 😆 😆

  Ștefan A.

  21/08/2011 at 10:42 am

 6. Buna ziua si buna sa va fie inima!
  😆

  Excelenta selectia lui Theo-Phyll!Felicitari tuturor! 🙂 🙂 🙂

  Desi situatia zilei nu-i de ris, totusi, 😆 😆 😆

  Sondajele,sau viclenia femeilor urite

  Legea electorala:
  > Urna scapa turma.

  O privire spre scoala finlandeza

  Legea suprapunerii:
  > Vor fi ceea ce au fost, si mai mult decat atat. Ne vor da lectii. Si ne va placea.

  Bicicleta, petrolul şi oltenii. Supersonda din satul meu

  Vechea lege parlamentar- guvernamentala a lichidelor,fluidelor,viscoaselor si lipicioaselor
  > Daca nu curge, pica. Cit curge, nu pica.

  Miron Cozma, circ în direct

  Legea de baza a lui Murphy cu aplicatie la 1989.
  > Orice incepe bine, sfirseste rau. Orice incepe rau, sfirseste si mai rau.
  Constanta puterii sau principiul titirezului
  > Ca sa ramai in picioare, trebuie sa fii invirtit.

  Drăcuşorul mic-burghez şi stângistul-oportunist, în faţa Inchiziţiei

  Proportionalitatea nostalgica
  > Inainte era bine. Inapoi era si mai bine.

  Statele Unite ale Nimănui

  Legea lui Paul Valary
  > „Politica este arta de a-i impiedica pe oameni sa se amestece in treburile care-i privesc.”

  Jurnalul unui angajat la banca. Pamflet

  Legea privatizarii
  > Daca din ceva scoti ceva, te poate prinde; mai bine iei cu totul.

  maya

  21/08/2011 at 11:10 am

  • super! 😆

   luminita

   21/08/2011 at 11:34 am

 7. Pe TVR 2 transimisiune in direct de la Madrid a slujbei ocazionata de vizita Papei!
  Sint prezenti si 4 episcopi romani!

  maya

  21/08/2011 at 11:13 am

  • Ziua Mondiala a Tineretului Catolic!

   maya

   21/08/2011 at 11:18 am

 8. Intrebarea e ce va fi dupa Libia.E posibil sa vina rindul Siriei- conditia e acordul Turciei.

  bigone

  21/08/2011 at 11:14 am

 9. bunä ziua,

  multzumesc pt. retrospectiva säptämanii.

  eu am fost la legoland, cu nepotzii.

  totul la superlativ,

  Theo , ca deobicei, a gäsit sämantza fiecärei postäri

  felicitäri tuturor.

  theo

  21/08/2011 at 11:21 am

 10. Prezenţa la vot la alegerile parlamentare parţiale pentru Camera Deputaţilor a fost, duminică, la ora 10.00, de 10,85% în Colegiul uninominal 6 Neamţ şi de 3,37% în Colegiul uninominal 2 Maramureş,

  skorpion

  21/08/2011 at 11:22 am

 11. am citit in EVZ, un aricol, in care se scria, moldovenii scot istoria romaniei ,din studiu, etc……..

  presedintele Bäsescu, räspunde promt- ” nu ne supäräm, dar nu uitäm”

  acum filat, incearcä sä dreagä busuiocul,……………….. mirosul rämane

  theo

  21/08/2011 at 11:26 am

 12. Buna dimineata, 🙂
  Felicitari pentru selectie lui Theophyle si pentru articole autorilor.

  Andrei

  21/08/2011 at 11:29 am

 13. bine v-am regasit dupa o mini-vacanta (extrem de obositoare :))

  Sare'n Ochi

  21/08/2011 at 11:36 am

  • Ceva impresii proaspete cu domnisoare facand toples????!!! 😆

   luminita

   21/08/2011 at 11:44 am

   • 🙂
    am fost pe munte – singurele tplesiste de-acolo dadeau lapte (si le placea).
    m-am dus sa-mi formatez capul, asa c-am luat toate vaile la rand (zona Maguri-Racatau), birt-cu-birt (impreuna cu un prieten – fara sotii, copii si laptop, tembelizor, ziare. doar informatie pura de birtucul-din-padure. fiecare buletin de stiri incepea cu „ia mai da-i si-n muma lor”… dar am auzit si multe lucruri considerate bune. rau se considera faptul ca un „mot” „de-al lor” „se lasa calcat in picioare” „ca o sluga”).
    acuma-mi revin dupa sedinta cu sotia 🙂 (ca, luati de valul unei libertati „nemeritate”, am lasat si telefonul acasa)… 🙂 🙂 🙂

    Sare'n Ochi

    21/08/2011 at 11:57 am

    • eeeeeiii, ai avut o „recreatie mare”, acum treci la ore, scoate o foaie de hartie ca dam extemporal. 😆
     Inspiratie maxima iti doresc.

     luminita

     21/08/2011 at 12:16 pm

     • 😆 Doamna Profesoara!

      mar

      21/08/2011 at 1:04 pm

      • mar,
       nu „te rade” !!!!!! ca si tu o sa dai extemporal dupa ce vii din vacantza. 🙄

       luminita

       21/08/2011 at 1:14 pm

 14. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  21/08/2011 at 3:01 pm


Comentariile sunt închise.