Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită: 17 August – “Şmecheriile demnitarilor – case la preţ de cort”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  23°C, si o maxima termica de  29°C, umiditate: 46-67%. Senin – Innourat partial . Presiune atmosferica: 1014-16 hPa.Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2706    RON (-0078  RON); 1 USD = 2. 9673  RON (-0. 0384 RON); 1 EURO =  1. 4392   USD; (+0. 0158 RON); Francul elvetian 3.7993 RON (-0.0933 RON).  Gramul de aur 169.7202 RON (+0.3641 RON).

Ieşirea din recesiune a devenit imperceptibilă: doar 0,2% plus la PIB în trimestrul doi. Exporturile au fost locomotiva economiei în sem. I, dar au obosit şi cedează locul agriculturii pentru restul anului. Statistica a anunţat ieri o creştere economică de 0,2% pe al doilea trimestru faţă de primul trimestru, ceea ce înseamnă o încetinire puternică faţă de datele de pe primele trei luni ale anului. Totuşi, economia românească a reuşit să rămână în teritoriul pozitiv şi în T2, pentru al treilea trimestru consecutiv, după aproape doi ani în care s-a luptat să iasă din recesiune. Însă doar 300 mil. euro, adică cele două miimi din PIB, au lipsit pentru ca economia să se întoarcă pe minus. Creşterea anuală din al doilea trimestru, de 1,4%, la care se uită pieţele externe şi agenţiile de rating, a surprins totuşi pozitiv, în contextul anunţării unor cifre modeste pentru PIB la nivel european, care arată că revenirea economică rămâne lentă. Cotidianul Financial Times a scris că România a furnizat marţi singura surpriză plăcută din regiune în privinţa creşterii economice, care a depăşit aşteptările.Cifre dezamăgitoare au venit din Germania şi Franţa, cele mai mari economii din regiune. PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al doilea din 2011 faţă de trimestrul anterior, iar optimismul producătorilor din industrie a scăzut din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare. Iar economia Franţei a stagnat în aceeaşi perioadă. Ziarul Financiar.

Emil Boc s-a întâlnit cu mai mulţi lideri ai PDL, marţi seară, la sediul partidului. Preşedintele PDL, Emil Boc, s-a întâlnit, marţi seară, la sediul partidului, cu mai mulţi lideri democrat-liberali, potrivit vicepreşedintelui Elena Udrea fiind discutate subiecte precum trecerea CNAS la Ministerul Sănătăţii, alegerile parţiale, dar şi „ce glume a mai făcut opoziţia”.Elena Udrea a precizat, la B1 Tv, că premierul Boc, care s-a întors din vizita în China, a dorit să aibă o întâlnire cu câţiva dintre colegii din conducerea partidului, înaintea şedinţelor politice de miercuri ale coaliţiei şi BPN al PDL. Vicepreşedintele PDL a menţionat că la această reuniune s-a discutat despre „subiectele politice la zi”, poziţionările partidului în evenimentele din ultimele zile, dar şi „ce glume a mai făcut opoziţia”. ” A fost o discuţie despre subiectele politice la zi, avem alegeri în două colegii importante – în Maramureş şi în Neamţ – şi s-a discutat despre ce s-a mai întâmplat în lipsa preşedintelui partidului, am discutat despre poziţionările pe care le-am avut noi, PDL, în această în perioadă, acţiunile politice, dar şi ce glume a mai făcut opoziţia. Mediafax.

Acuzatii: 2.000.000 de romani fura asigurarile sociale. Din cei opt milioane de asistaţi social din România, circa două milioane primesc în mod fraudulos ajutoarele, potrivit ministrului Muncii. Primeau ajutoare de la stat „pentru susţinea familiei” cu toate că aveau maşini şi tractoare noi, munceau în străinătate şi deţineau numeroase terenuri. Alţii au beneficiat de sprijin de la primării pentru încălzire fără să prezinte acte din care să rezulte ce venituri au sau fără a fi vreodată vizaţi de anchete sociale. Toate aceste nereguli au fost depistate de inspectorii sociali în numeroase judeţe din ţară. Din cele opt milioane de asistaţi sociali, aproximativ două milioane primesc ajutoare în mod fraudulos, spune ministrul Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale, Sebastian Lăzăroiu. Conform statisticilor Ministerul Muncii, în urma controalelor, rezultă că 63% din dosarele fraudate sunt în primării care aparţin USL: PSD – 32%, PNL – 26% şi PC – 5%. „Procentul, în cazul celor de la USL, depăşeşte media”, adaugă Lăzăroiu.  După estimările ministrului Muncii, în România aproximativ 8,3 milioane de persoane sunt ajutate financiar de stat. „Dintre aceştia, 1,8 milioane nu sunt angajaţi, nu urmează cursurile unei şcoli sau altfel de cursuri de specializare şi nu suferă de vreun handicap. Practic sunt buni de muncă, dar trăiesc din ajutor”. Asistenţa socială costă anual Guvernul 14 miliarde de lei, iar aproximativ 15% din aceşti bani se scurg fraudulos din sistem. Ministrul spune că „actualul sistem de asistenţă socială reprezintă un sistem de fraudă electorală. Statul român aproape că nu controlează banii care se duc pe asistenţă socială. Adevarul.

Şmecherii de la stat îşi iau case la preţ de cort. Judecătoria Galaţi a stabilit că 37 de locuinţe de serviciu aparţinând Consiliului Judeţean trebuie vândute obligatoriu către chiriaşi la preţul de inventar. Un apartament cu două camere ajunge să se vândă chiar şi cu 152 de lei, preţul de inventar, adică de aproape o mie de ori sub valoarea lui de piaţă. Situaţie fără precedent în România. 37 de apartamente de serviciu aparţinând Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi vor fi vândute obligatoriu chiriaşilor, în urma unei hotărâri judecătoreşti, la preţuri cuprinse între 152 de lei şi 17.000 de lei. Printre chiriaşi se numără: judecătorul Florin Meleacă, Dumitru Buţurcă, directorul APIA Galaţi, Valentin Huciu, şeful Unităţii Fitosanitare Galaţi, Laura Angheluţă, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi, vicepreşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorii Simona Bacşin, Benone Fuică şi Eugen Mortu, dar şi peste zece funcţionari din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Galaţi. Singura şansă pentru ca preţurile derizorii ale apartamentelor din blocurile „Delta”, L, B4, A16, V2, V3 şi V5 din Galaţi să fie indexate măcar cu rata inflaţiei rămâne Tribunalul Galaţi, unde se va judeca în perioada următoare recursul la contestaţia executării silite. Reprezentanţii Consiliului Judeţean recunosc însă că sunt slabe şanse să se mai schimbe ceva. Adevarul.

UBS: Bucureştiul ocupă locul 66 în topul celor mai scumpe 73 de oraşe din lume. Oslo, Zurich şi Geneva au rămas cele mai scumpe oraşe din lume, la polul opus situându-se New Delhi, Manila şi Mumbai, conform unui studiu efectuat anual de banca elveţiană UBS şi dat publicităţii marţi, transmite AFP.  Potrivit documentului intitulat ‘Preţuri şi salarii-puterea de cumpărare în lume’, capitala României se clasează pe locul 66 din 73 de oraşe ale lumii. Singurele oraşe cu preţuri mai mici decât în Bucureşti sunt, în ordine, Kuala Lumpur, Buenos Aires, Cairo, Nairobi, New Delhi, Manila şi Mumbai.  În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, stabilită în funcţie de salariul primit de un locuitor pentu o oră de muncă, Zurich şi Geneva ocupă primele două locuri. Bucureştiul se clasează pe locul 57, în faţa unor oraşe precum Shanghai, Beijing, Sofia şi Kiev.  Odată la fiecare trei ani UBS publică un studiu aprofundat referitor la preţuri şi salarii la nivel mondial, studiu care este actualizat în fiecare an. Ultimul sondaj aprofundat a fost efectuat în 2009. Pentru a elabora acest clasament, UBS a plecat de la un coş care cuprinde 122 de bunuri şi servicii. Agerpres

Înregistrarea USL: Ponta dă vina pe o grefieră, Tribunalul îl contrazice. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, că Tribunalul Bucureşti a amânat din nou înregistrarea Uniunii Social Liberale (USL) la tribunal pentru că „un grefier a uitat să facă citaţie conform legii”. Vicepreședintele Tribunalului București, magistratul Laura Andrei, a declarat pentru EVZ că nu este vorba despre nicio culpă a vreunui angajat al instituției. „Grefierul nu putea face citarea în avans. S-a depus o nouă cerere de intervenție în dosar. Astfel, această persoană, care a depus această cerere, a fost citată, motiv pentru care a fost dat un nou termen”, declară magistratul Laura Andrei. Aceasta adaugă că dosarul de înregistrare a USL a fost amânat data trecută deoarece un alt intervenient în dosar a lăsat o adresă de contact greșită, astfel că nu a putut fi citat legal. Următorul termen pentru înregistrarea USL va fi pe data de 1 septembrie. La rândul său, senatorul PSD Dan Şova a explicat că înregistrarea USL a fost amânată pentru că era procedura de citare completă, lipsind două intervenţii, a Partidului Solidarităţii Sociale care, potrivit senatorului, contestă înregistrările tuturor partidelor din 1990 încoace şi a unei „doamne din Râmnicu Vălcea”. EVZ.

Lumea arabă explodează. La propriu! Siria, Libia, Irak şi Pakistan sunt scena unor violenţe fără precedent, dovedind că intervenţia Vestului în zonă a eşuat. Primăvara arabă care promitea democraţie, libertate şi prosperitate popoarelor s-a transformat într-o baie de sânge. Trupele dictatorului libian Muammar Ghadfi au lansat, ieri, pentru prima oară de la izbucnirea revoltelor  (acum şase luni) rachete cu rază scurtă de acţiune de tip Scud împotriva rebelilor. Din fericire, racheta de producţie sovietică a ratat ţinta, nimerind în deşert, într-o zonă nelocuită. Potrivit CNN, proiectilul a fost lansat la 80 de kilometri est de Sirt, oraş aflat la jumătatea distanţei între capitala Tripoli şi Benghazi. Un expert militar american a explicat că rachetele Scud nu au precizie, abaterea fiind de 4-5 kilometri. Acesta este şi motivul pentru care nu se poate spune cu exactitate dacă oraşul Brega, controlat de rebeli, a fost ţinta atacului. Focoasele Scud, dezvoltate în anii ,50 de specialiştii URSS, au fost exportate în multe dintre „ţările prietene”. În 1990, trupele dictatorului irakian Saddam Hussein au utilizat acest tip de rachetă pentru a distruge ţinte în Arabia Saudită şi Israel. Potrivit informaţiilor obţinute de presa arabă, forţele libiene au în dotare peste 200 de rachete Scud. De mai multe săptămâni, rebelii şi trupele loiale lui Gaddafi se luptă pentru Portul Brega, punct strategic care adăposteşte mai multe rafinării şi terminale petroliere şi care poate fi şi calea de acces a unor provizii de arme destinate mercenarilor lui Gaddafi. Adevarul.

Pe Politeia Europeana: În Europa: 17 August 2011 – Stagnare

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

17/08/2011 la 8:24 am

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna dimineata
  he,he tara aia fara guvern,gata sa se scindeze, crestere economica de 0.7 pct??!!!
  in schimb va da prim ministrul primului guvern central european
  ce-nseamna sa nu depinzi de politicieni

  casele de la galati: mie imi este greu sa inteleg cum se judeca in romania;astia iau legal case pe gratis(n.b. fraieri au fost ca nu au cerut inapoi si chiriile platite,daca au platit)
  ca o fi vreo carenta a legii,ca au facut cu bunastiinta sau din prostiecontracte proaste,oricum ,mi se pare ca e ceva putred cu aplicarea legilor;as zice ca ai nostri nu ar condamna pe aia din anglia pe motivul ca au vandalizat si jefuit ca le era foame si atunci e justificat sa furi;eu cred ca dna pivniceru ar motiva asta foarte frumos,cu legea in mina

  intimplator

  17/08/2011 at 8:54 am

  • Salut intamplator 🙂
   Traim intr-o tara de shmecheri si de fraieri. Legea este facuta si impusa de shmecheri. Punct. Pana cand? Nu vad un raspuns 😦

   Theophyle

   17/08/2011 at 9:25 am

   • In curand vor ramane numai „jmecherii” (cu doi de j) numai intre ei. Sa vezi atunci distractie..

    John Galt

    17/08/2011 at 1:34 pm

 2. Cind madam Pivniceru se rastea la Basescu au aplaudat. Cind judecatorii s-au apucat sa modifice politica fiscala a guvernului Boc au fost multumiti de sistemul „independent” mosit de Iliescu. Acum Ponta si Sova se mira exact ca vitelul la poarta noua. Astia nu au realizat ca de fapt madam Pivniceru se poate rasti la institutia prezidentiala, indiferent cine e acolo, ca judecatorii pot schimba politica fiscala o oricarui guvern, daca lucrurile ramin asa, indiferent daca primul ministru se numeste Ponta sau Boc. Cind parlamentul amina votul pe un guvern Negoita in 2009 cu lunile peste ce zice in lege erau foarte multumiti de ispravile lor doar fiindca era un guvern cu un prim-ministru propus de Basescu. Nu le-a dat prin cap ca povestea se poate repeta si daca presedintele s-ar numi Antenescu.
  Acuma nu stiu care e legislatia cu contestatiile astea, prin alte parti exista prevederi de genul: contestatii se pot depune pina pe data de, dupa aia gata. Aici am impresia ca la fiecare aminare a inregistrarii, daca vine unul cu o noua contestatie iar se amina. Pai asa se poate amina pina la pastele cailor. Mica gaselnita de care unul Nastase s-a folosit cu succes pina acum.

  Aha

  17/08/2011 at 9:57 am

 3. justitie..nimic nu se schimba totul se conserva. :Dni s a promis dreptate si adevar ,justitie functionala.faza e ca noi chiar am crezut :).

  zigzag

  17/08/2011 at 10:31 am

 4. neata,

  „sinistru” pretul apartamentelor si sfidator cine pune laba pe ele

  judecătorul Florin Meleacă,
  Dumitru Buţurcă, directorul APIA Galaţi,
  Valentin Huciu, şeful Unităţii Fitosanitare Galaţi,
  Laura Angheluţă, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi,
  vicepreşedintele Tribunalului Galaţi,
  judecătorii Simona Bacşin, Benone Fuică şi Eugen Mortu, dar şi
  peste zece funcţionari din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Galaţi.

  adica niste amarasteni tot unul si unul…..

  incredibil ce tupeu nerusinat

  chiar nu le este jena? la salariile lor?

  stofa umana la acesti judecatori, sefi, directori, auzi, insusi vicepresedintele tribunalului galati
  este identica cu cea care se repede la sarmalele gratuite…nici o deosebire,
  doar ca unii apuca ditamai apartamentul, altii niste biete sarmale,

  greata totala…

  skorpion

  17/08/2011 at 10:57 am

 5. ma mai intreb: va returna cineva banii primiti ilegal?
  beneficiarii acestora sau cei care i-au trimis?

  skorpion

  17/08/2011 at 10:59 am

 6. Salut !
  Chinezii au Marele Zid.
  Noi de ce sa n-avem zidul nostru, zidul de la Targoviste ?
  Ministreasa de la turism propune chitailor turismul de pomenire, cu stegulete rosii : 🙂

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-il-baga-pe-ceausescu-in-circuitul-turistic-942054-1.html

  Tzepelica

  17/08/2011 at 1:40 pm

  • daca se lasa si cu o paranghelie de pomenire ca la tigani ,cu lautari ,sarmale si vin rosu,impusca doi iepuri deodata,si cu ceausescu si cu turismul culinar
   nu mai vorbesc ca oprescu poate face bani frumosi la bugetvinzind ciinii bagabontzi pe post de delicatese

   intimplator

   17/08/2011 at 2:24 pm

 7. buna ziua
  tocmai am citit ca un laureat al premiului nobel pentru economie,faimosul domn stiglitz zice ca a r fi mai bine ca euro sa ramina,dar germania” sa se ceara afara”
  dupa declaratia lui krugman cu extraterestrii,incep sa am mai multa incredere privind solutiile economice propuse de mama omida;
  ii criticam pe politicieni ca nu iau masuri adecvate,dar cu asa consilieri,de unde???
  si cei doi fac parte din creme a la creme

  intimplator

  17/08/2011 at 2:22 pm

 8. scuze ,trebuia creme de la creme

  intimplator

  17/08/2011 at 2:22 pm

 9. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  17/08/2011 at 3:01 pm


Comentariile sunt închise.