Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Premierul Buk (博克) şi Marele Zid Chinezesc

Probabil ca nu as fi scris articolul de fata daca nu urmaream ieri emisiunea de la b1Tv, emisiune in care o doamna jurnalista aflata in China (nu i-am retinut numele) impreuna cu Premierul Boc  relata vrute (si nevrute) despre impresiile ei si ale unor colegi jurnalisti care l-au insotit pe dl Boc in vizita lui in China. In studiou se aflau in afara dlui Cristoiu, domnii Sorin Ioniţă si Horia Alexandrescu. Daca Sorin Ioniţă a fost prudent cu aprecierile si Cristoiu si-a asumat intrebarile, dl Horia Alexandrescu s-a aratat sinolog expert in politica Chinei, pentru ca el a fost in China, deci o “cunoaste” foarte bine. Jalnice relatari, jalnice aprecieri. O continuare a felului in care presa romaneasca stie sa abordeze subiecte de o importanta mai mult sau mai putin majora.

Am sa incerc sa deslusesc putin obscuritatea relatiilor romano-chineze in ultimii ani folosindu-ma in special de relatarile din presa chineza si din  comunicatele publicate de Ministerul de Externe Chinez. Majoritatea surselor sunt in limba chineza, unde am gasit traduceri in engleza si am produs linkul respectiv. Important de mentionat ca de multe ori chinezii sunt pierduti in traduceri (vezi articolul meu in acest sens). “Romanul” meu cu limba chineza s-a bazat intotdeauna pe eforturile mele de a intelege cum a fost tradusa Biblia in aceasta limba (o traducere extraordinara)  si nicidecum sa citesc presa chineza sau comunicatele lor externe, probabil insa ca a ajutat pana la urma si in alte subiecte.

Important totusi de mentionat  este faptul ca un chinez cult recunoaşte aproximativ 6 000-7 000 de caractere. Circa 3 000 de caractere sunt obligatorii pentru a citi un ziar. Guvernul chinez defineşte nivelul de alfabetizare în rândul lucrătorilor prin cunoaşterea a 2 000 de caractere. Un dicţionar mare integral, ca Dicţionarul Kangxi, conţine peste 40 000 de caractere, inclusiv variante obscure, rare şi caractere arhaice; mai puţin de un sfert din aceste caractere sunt acum utilizate în mod obişnuit. Personal recunosc cam 2 400  de caractere (invatate in ultimii 3-4 ani),  fiind departe de a cunoaste chineza la nivelul necesar pentru definitia de “cult”, suficient insa pentru a reda continutul unui articol de ziar.

Relatiile sino-romane au fost intr-un fel sau altul trimise pe “linie moarta” dupa aderarea noastra la Uniunea Europeana din multe motive, cel mai important insa fiind felul in care Romania a inteles politica comunitara fata de China, implementand-o fara cinismul cu care colegii europeni au facut-o.

Povestea chineza a deceniului incepe cu vizita in Romania a Presedintelui Hu Jintao in iunie 2004 si intalnirile lui cu Presedintele Iliescu. Aceasta vizita s-a incheiat cu un MOU (Memorandum of Understanding), care mentiona colaborarea in domeniul turismului si a culturii, dar si cu un subiect de acordare a unor credite de dezvoltare, fara insa a mentiona o suma exacta. Bineinteles ca privirile noilor guverne de dupa 2005 s-au indreptat spre vest, ignorand in totalitate relatiile cu China si MOU-ul incheiat pe timpul lui Iliescu. Diplomatia anchilozata si tributara politicului stramt si-a spus cuvantul si de asta data.  Vezi aici despre acest MOU si despre vizita lui Presedintelui Hu Jintao in Romania.

Dupa 2008, de cand cu criza, Romania si-a adus aminte de acest MOU si a incercat ca toti ceilalti sa reinvigoreze relatiile cu China. Din nefericire, am ajuns putin cam tarziu si am fost pusi frumusel la coada solicitantilor. Expoziţia mondială Shanghai 2010 a fost probabil declansatorul unei “ofensive” romanesti pentru a invia relatiile adormite. Potrivit unor informaţii, China a cheltuit 58 de miliarde de dolari pentru a pregăti expoziţia, incercand prin aceasta expozitie sa-si consolideze noul statut de putere globala. Interesant de mentionat ca România a participat la această expoziţie, în cel mai mare efort de promovare externă de după 1990, fiind singura ţară participantă din Europa de Est care şi-a construit un pavilion propriu. (vezi aici)

Raspunsul a venit printr vizita facuta de Li Changchun si de intalnirea lui cu Presedintele Basescu la data de 16 aprilie a.c. In aceasta vizita respectivul a inmanat o misiva oficiala din partea Presedintelui Hu Jintao. De mentionat ca respectivul Li Changchun este un demnitar considerat ca eminenta cenusie a oficialitatilor de la Beiging, daca doriti un fel de comisar politic al partidului a tot-puternic. (vezi aici)

Continuarea acestei vizite si poate unele din cele discutate pot fi vazute (citite) si dintr-un interviu pe care l-a luat lui Mugur Isarescu la data de 20 iulie a.c, agentiei de presa oficiale a Chinei, Xinhua (un fel de Agerpres al chinezilor). Interesant de mentionat ca in acest interviu Guvernatorul BNR s-a aratat foarte disponibil in ceea ce priveste prezenta bancilor chineze in Romania, inclusiv aprecieri de sustinere a yuanului si pozitiile Chinei in rezolvarea crizelor actuale. (vezi aici).

In sfarsit, referitor la vizita Premierului Boc & Co. in China. Nu a fost nici prea-prea dar nici foarte-foarte. Palida si asemanatoare guvernului condus de el. Dl Boc (tradus din mandarina ca Burk, Bruke se aude ca Buk) s-a intalnit cu partenerii lui de discutii, dar si cu Presedintele Hu Jintao, caruia i-a inmanat o scrisoare de la Presedintele Basescu, lucru evidentiat proeminent in presa chineza (interesant de ce). Sa fie asta inceputul unei prietenii? Personal nu cred!

Nu am sa intru in continutul  vizitei lui Boc la Universiada de Vara de la Shenzhen impreuna cu pleiada de oficialitati din Africa si America Latina (Bolivia, Mozambic, Fiji si Etiopia, etc.). Nu am sa intru nici la intalnirile care au avut loc in legatura cu proiectele discutate, pentru simplul motiv ca au fost multe vorbe, care vor fi insotite de putine fapte, cel putin in viitorul apropiat.

Cred ca acest nou actor mondial si-a ales deja partenerii in Estul Europei, noi ajungand putin cam tarziu.  Nu cred ca vom vedea zeci de mii de chinezi in Romania cheltuindu-si banii si nici nu vom vedea investitii majore in economia romaneasca. Diplomatia unui stat este un subiect pentru profesionisti, construit in zeci de ani, cu rabdare, creier si perseverenta. Avem astfel de profesionisti?

P.S. Cateva linkuri pentru cititorul silitor:

1.  Lista publicatiilor chineze online;

2.  Comunicatul Ambasadei Chineze la Bucuresti;

3.  People’s Daily Online.


Pe Politeia Europeana puteti citi articolul: Costul cinei – 22 de miliarde de euro!

Written by Theophyle

16/08/2011 la 2:29 pm

120 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua
  Sa inteleg ca e foarte bine ca a venit premierul Buk la Universiada de vara, si ca este asteptata vizita presedintelui ?
  Cum este posibil ca abia din toamna sa fie numit un ambasador in China?

  ela

  16/08/2011 at 3:03 pm

  • Ela trebuie sa te obisnuiesti cu misterele diplomatiei romanesti. Eu m-am obisnuit.

   Theophyle

   16/08/2011 at 3:23 pm

 2. Sal`tare, popor !
  Poate daca-l trimiteam pe Spătarul Milescu-Cârnu… 😆

  Tzepelica

  16/08/2011 at 3:07 pm

  • ha, ha 🙂
   Problema! Ala lucra pentru rusi 😆

   Theophyle

   16/08/2011 at 3:22 pm

 3. Theophyle, cred ca este mai mult decit necesar ce a facut delegatia Romaniei.
  Prefer sa nu vad stat chinez investind in Cernavoda . Nu avem nevoie ca statul chinez
  Sa inlocuiasca statul roman.
  Daca vin privatii chinezi este altceva .

  Dan Masca

  16/08/2011 at 3:11 pm

  • Salut Dan 🙂
   Care privati?! Ti-am raspuns la mailul de saptamana trecut, sper ca ai primit!

   Theophyle

   16/08/2011 at 3:21 pm

 4. Pe Politeia Europeana puteti citi articolul: Costul cinei – 22 de miliarde de euro!

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/08/16/costul-cinei-%E2%80%93-22-de-miliarde-de-euro/

  Theophyle

  16/08/2011 at 3:33 pm

 5. Teoretic au firme private mai ales in domeniul constructiilor..acum nu stiu cat de mult sunt controlati de stat sau nu.

  nightsmoker

  16/08/2011 at 3:41 pm

 6. n-ar strica un „cartier chinezesc” in sect 5.in 3 ani s ar dubla nr de ajutoare sociale oferite 😀

  zigzag

  16/08/2011 at 3:54 pm

 7. Ca raspuns la ultima intrebare din articol. Eu unul am observat ca in Romania promovarea si mediatizarea nulitatilor (din ’90 incoace) este politica de stat, uneori si fara voia respectivelor nulitati. Ca si regula. Si ca la orice regula mai este si cite o exceptie, dar nu cred ca e de ajuns.

  Aha

  16/08/2011 at 4:35 pm

  • tot ca raspuns la ultima intrebare: daca priviti clipul de promo electoral al pdl istului radulescu …se pare ca avem specialisti.”a venit specialistul..un om din popor ” asa suna promovarea aluia.si o mai umplut si satele de sacose verzui cu diverse :D.nu ca pesedistu ar fi mai prejos.dar parca de la pedelei aveam ceva pretentii nu?

   zigzag

   16/08/2011 at 4:54 pm

   • Difera si de colegiu. Radulescu nu e un politician si are avenrgura unui curci salbatice. Dar in acest caz particular, nu cred ca sa mizat pe vot politic, pe politica in sine. Se merge la rupere. E foarte posibil sa ia colegiul, un punct de incredere necesar la pedelisti.

    Turnofftheglory

    16/08/2011 at 5:09 pm

    • nu mai zic nimic ca mi este mie rusine.dar sa spargi o multime de bani ptr un post de deputat valabil 1 an spune multe..e pur si simplu intrecere , cine da mai mult.de la sacose cu haleala s a ajuns la telefoane mobile si excursii cu zeci de autocare puse la dispozitie.dar sloganul e misto „nemteni, a venit specialistul…un om din popor” :D.

     zigzag

     16/08/2011 at 5:27 pm

     • Daca mi-aduc bine aminte, a mai fost unul cu „e dintre noi, pentru noi” (poza in camasa cu maneca scurta, descheiata muncitoreste la gat).
      Si n-am scapat de el 3 mandate… 😦

      Tzepelica

      16/08/2011 at 5:42 pm

 8. Articolul chinezesc este foarte magulitor pentru noi. Nu e deloc cinic, rece sau distant. Daca citesti cu atentie, dincolo de tonul echilibrat sunt accente amabile vis-a-vis de Romania. Sper ca mesajul a fost receptionat si la Bucuresti.

  Turnofftheglory

  16/08/2011 at 5:07 pm

 9. 国家主席胡锦涛
  Nu as vrea sa fiu rautacios, da’ „cititorul silitor” musai sa stie si chineza? Ca la linkul 2 asta e scris: 新华网深圳8月12日电(记者刘东凯李铮)……

  Aha

  16/08/2011 at 5:32 pm

  • Trebuie sa fii doar atent 🙂 si in dreapta,sus poti selecta limba, chiar si araba 🙂

   ela

   16/08/2011 at 5:46 pm

  • Aha 🙂
   poti sa fi rautacios ceea ce ai postat tu ar insemna asta 🙂

   Preşedintele Hu Jintao – prima linie
   si a doua linie – SHENZHEN, 12 august (corespondentul SPDC Xinhua, Li Zheng

   invata si tu chineza ca omul 😆

   Theophyle

   16/08/2011 at 5:46 pm

   • 😆 😀

    mar

    16/08/2011 at 6:28 pm

 10. Postare noua si frumoasa pe blogul lui demeter 🙂

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/08/16/fenomenul-leonardo/

  Theophyle

  16/08/2011 at 5:52 pm

 11. Chinezii au invadat lumea cu cate o tigaie si 2-3 masute.
  La noi au cucerit piata cu pijamale/tenisi/maiouri ieftine.
  Au urmat produsele contrafacute si accesibile (au copiat pe rupte, fara jena).
  Au capatat, ulterior, girul unor firme de prestigiu (care n-au avut incotro, coplesite fiind).
  Cand au intrat in tehnologii mai rafinate, au dat in nas (TGV-ul lor, de ex.).
  Sa vedem ce urmeaza…

  Tzepelica

  16/08/2011 at 5:53 pm

  • acu vor deveni meseriasi in reactoare :D.Ce naspa suna” avem reactoare kina” :))

   zigzag

   16/08/2011 at 5:59 pm

   • Feri Doamne !
    Sper sa nu se ajunga aici, sa ramana la sosele, santuri, irigatii.

    Tzepelica

    16/08/2011 at 6:05 pm

  • Pasta de dinti si pudra pe foita de hartie. Eram copil si stiu ca erau produse de top, nu mai vorbesc de bumacariile pomenite mai sus!

   mar

   16/08/2011 at 6:31 pm

 12. Ziua buna oameni buni,
  Ziua buna Gazde primitoare,

  Sa ne aducem,(cine poate), aminte ca prin ’70 (acu’ 40 ani, my god!!!) ca japonezii erau acuzati de exact aceleasi lucruri. Se spunea ca nu stiu decat sa copie, si nu pot face nimic nou, dar ca au bani sa cumpere pe toata lumea si toti vom invata japoneza 🙂 .
  Singura diferenta este ca Japonia este democratica iar China, nu este. Sa vedem daca asta are importanta.

  Eugeni

  16/08/2011 at 6:11 pm

  • buna ziua
   @eugeni:bine grait-ai

   intimplator

   16/08/2011 at 6:15 pm

   • Multumesc, dragu’ mosului dar, asa cum se zicea, cine nu are batrani sa si cumpere 🙂
    (hmm, personal stiu cativa pe care nu i-as cumpara nici gratis – Iliescu par egzemplu 🙂 )

    Eugeni

    16/08/2011 at 6:18 pm

    • cred ca suntem aceasi generatie

     intimplator

     16/08/2011 at 6:25 pm

  • Ba s-avem pardon !
   In anii `70 japonezii faceau niste motociclete foarte bune (in 1970 Honda era cel mai mare producator de motociclete din lume).
   Tot in `anii `70 japonezii erau foarte tari in aparatura electronica.
   Doar gandire proprie.

   Tzepelica

   16/08/2011 at 6:24 pm

   • Motocicletele au fost ceea ce s-a permis-nu 4 roti-, dupa cate stiu eu, sa se produca dupa razboi, li s-a oferit licenta nu mai stiu carei motociclete americane.
    Chestia cu aparatura electronic, un pic mai tarziu. Toate chestiile de plastic, „made in Japan” erau ceea ce este „made in China” astazi. La inceput nu aveau calitate, cu timpul a venit si i-au intrecut pe toti.
    Repet, este ce imi aduc aminte. Poate fi gresit.

    Off topic

    Stau si ma intreb daca electronica japoneza nu este un mit (cineva pe blogul lui Marius DPLcentru se intreba asta). Cu automatizarile asa de dezvoltate, cum se face ca muncitorii aceia la centrala nucleara s-au sacrificat lucrand aproape manual. Nimic „la distanta”, „amplificatoare hidraulice” a fortei umane. Lucruri care exista si le-am vazut facute, pe utube, de catre ei.

    Eugeni

    16/08/2011 at 6:45 pm

    • JVC inseamna Japan Victor Corp. A se aminti ca RCA-Victor era o mare firma de electronice USA!!. S-au transferat licente!

     cinic

     17/08/2011 at 11:42 am

   • sa punem la socoteala ca japonezii copiau institutional inca din anii ’30 (mi-a zis mie un unchi de-al meu care a facut facultatea de arhitectura navala la Paris si a avut colegi cativa japonezi cu memorie vizuala prodigioasa, care studiau cu mare atentie planurile navelor, intr-asa de bine ca din anul 2 au fost eliminati din scoala. Dupa 40 de ani se formasera deja generatii de ingineri capabili si sa mai luam in calcul si ca japonezii sunt altfel din punct de vedere cultural, mai rigurosi decat chinezi.

    db

    16/08/2011 at 7:54 pm

 13. salutare,

  cred ca un optimism temperat vizavi de chineji este varianta buna.
  prefer sa nu avem cernavoda made in china..

  polonezii au reziliat in urma cu 2 luni un contract barosan cu chinezii pentru o autostrada pe motiv facut cu koorul

  🙂

  skorpion

  16/08/2011 at 6:18 pm

  • au motiv sa l laude ca doar n o taiat de la ei 😀

   zigzag

   16/08/2011 at 6:21 pm

 14. Un raport al Forumului Economic Mondial plasează România pe poziţia a 134-a din 139 de state după calitatea drumurilor.

  skorpion

  16/08/2011 at 6:22 pm

  • Nu, serios, mai avem cinci după noi? Deci, se poate şi mai rău? De 14 săptămâni bat zilnic comunele patriei şi deja mi-am rupt maşina în două.

 15. buna seara
  citeva detalii:
  a. contracte cu china nu se pot incheia decit daca sunt garantate de guvernul roman
  b. nimic,absolut nimic nu misca fara „binecuvintarea’ de la partid;orice ar spune oricine nu are dreptate;nu ma refer la „chinezarii” sau relatii comerciale intre firme,normale
  c. faimoasele proiecte prezentate de partea romana au fost scoase din caciula si prezentate de delegatie;cu dua saptamini inainte de vizita ambasada chineza desi cerea proectele,nu a primit nimic;
  daca asta e vizita pregatita ,sa-mi fie cu iertare

  si ca tot vorbim de asia ,mai pierdem un tren=vietnamul;inca mai sunt in posturi de conducere cei care au fost la studii in romania acum 40 ani;in 3-6 ani vor fi inlocuiti
  vietnamul se dezvolta impetuos,inca nu e o economie sofisticata,dar pe noi nu ne intereseaza o tara cu citeva zeci de miloane de consumatori despre care se va vorbi in citiva ani ca despre un nou tigru

  intimplator

  16/08/2011 at 6:24 pm

  • Singurul oarecum pregatit a fost proiectul Doicesti.
   Chinezii au fost deja acolo, au vazut si vor sa faca SF -ul.
   In plus, vor sa mearga si la Borzesti (doua grupuri energetice de 200 MW, care stau pe bara din cauza costurilor mari de productie).

   Tzepelica

   16/08/2011 at 6:31 pm

 16. @Eugeni
  Ti-am raspuns mai sus.
  Tot batran si eu, da` mi-aduc aminte ca era putin altfel cu Japonia. 🙂

  Tzepelica

  16/08/2011 at 6:27 pm

 17. traduceri sino-engleze
  copyright=dreptul de a copia

  intimplator

  16/08/2011 at 6:30 pm

 18. Salutare doamnelor , domnilor , tovarasi si tovarase . 🙂
  La marea de investitii chineze pe intreaga planeta , obiectivul Romania e ceva neinsemnat . 🙂
  1- Din primele 7 porturi mondiale ca trafic de marfuri , 5 sint deja sub control chinezesc .
  2- China investeste masiv in Africa de unde va primii nu doar materiile prime necesare dar unde deja produce o parte din necesarul ei de hrana . Daca vizitati Africa , e plina de chinezi . Cu activitati pe contul lor sau in numele statului comunist . 🙂
  3- Reactoare nucleare chineze nu o sa vedem in Romania . Tehnologia Candu nu este aplicata in China si ca urmare nu au cum sa o produca chinezii . Eventual prin OUG 🙂 guvernul decide ca reactoarele noi sa fie construite cu tehnologie dar si finantare chineza . Adica un fel de noua societate pe actiuni cu actionistul principal chinez .
  4. „pintecul moale „a UE, „usa din dos ” a uniunii nu este Romania . Nu de aici intra chinezii masiv in UE . Tara respectiva se numeste Italia . Unde deja China e plasata cu investitii in cumpararea de firme specializate in tehnologii HIGH TECH .
  5- Banci chineze in Romania , uite o idee buna . Pentru chinezi si romani . Cu bune perspective de intrare si pe piata bancara europeana . Oricum ,si in nici un caz sa va ginditi la noi imprumuturi cu buletinul . 😆
  PS . Finantarea unui nou canal Bucuresti – Dunare de catre chinezi ? Cum au declarat oficialitatile comuniste ,sint necesare inainte studii de oportuntate , profit . Adica taman ce romanii nu au facut niciodata . Nici macar la primul canal . Astept cu nerabdare justificarea unei astfel de investitii . Cu date si cifre nu burtologie . 🙂

  Ștefan A.

  16/08/2011 at 6:31 pm

  • Salut ! 🙂
   „The existing Qinshan Phase III nuclear power plant includes two 728 MWe CANDU 6 PHWR reactors designed by AECL and built in cooperation with TQNPC. The two CANDU units are ranked among the top performing nuclear power stations in China.”

   Tzepelica

   16/08/2011 at 6:40 pm

   • Uite ca asta nu o stiam . 🙂
    Multumesc Tzepelica . 🙂

    Ștefan A.

    16/08/2011 at 6:44 pm

    • N-ai de ce.
     E jobul meu. 🙂

     Tzepelica

     16/08/2011 at 6:45 pm

     • Atunci incepe sa inveti chineza ! 🙂

      Ștefan A.

      16/08/2011 at 6:49 pm

      • 🙂

       Tzepelica

       16/08/2011 at 6:59 pm

  • buna seara
   china&africa
   ” gurile rele” spun ca una din cauzele accentuarii foamentei in africa e china; rad tot,ca lacustele

   intimplator

   16/08/2011 at 6:59 pm

 19. un pic off topic:fiind azi in masina la rra ,in direct,ponta
  citez din memorie un raspuns al lui” noi am propus in ultima intilnire la cotroceni,sa stam cu puterea sibnr la discutii si sa stabilim masurile necesare pentru urmatorii ani in domeniul economic care sa fie aplicate indiferent de ce guvern va fi…”
  am senzatia ca si asta s-a imprietenit cu doctorul ala german,ori aplica cu mare succes dublul limbaj comunist;
  eu unul.daca imi aduc aminte in afara de mistocareli cind s-au dus la cotroceni n-am auzit altceva;poate ma insel,au fost atunci,acolo si discutii fara presa intre usl si presedinte???

  intimplator

  16/08/2011 at 6:56 pm

 20. @Eugeni
  Din istoria motocicletelor Honda :
  “Avand sediul in Tokio, Marea Aripa Rosie a castigat o imensa popularitate odata cu lansarea in 1958 a modelului Super Cub cel a carui traditie este dusa mai departe in zilele noastre de cunoscutele modele Honda CBR, Gold Wing si CRF.
  Alaturi de Yamaha, Honda a fost intotdeauna considerata din punct de vedere tehnologic , unul din lideri in lumea vehiculelor pe doua roti, in mare parte datorita bogatei istorii in domeniul competitional.
  Soichiro Honda, pilot de curse el insusi, a pus accent pe domeniul curselor internationale chiar de la inceput. Astfel, pana in anul 1959, Honda participa deja cu cinci motociclete la Isle of Man TT, competitie care la acea vreme era cea mai ampla din lume. Desi produceau dintotdeauna motoare puternice, anul 1961 este cel in care Honda a reusit sa aduca in competitie o motocicleta cu care Mike Hailwood sa revendice primul Grand Prix in clasele 125 cc si 250 cc , palmares pe care l-a imbogatit si cu titlul Senior TT in anii ’66 si ’67.”
  Din istoria masinilor Honda :
  “’63 – Lansarea primei masini sport Honda (S500) si a camionetei usoare (T360).
  ’66 – Incep vanzarile si exportul pentru modelului S800.
  ’67 – Este lansat modelul N360, un automobil de clasa mica cu tractiune pe rotile din fata.
  ’68 – Seria N a modelelor de clasa mica intra in topul vanzarilor din Japonia.
  – Incepe exportul pentru modelele N360 si N600.
  ’70 – Modelul N360 este cel mai bine vandut automobil in Japonia timp de 3 ani de zile de la lansarea oficiala.
  – Modele Z si Vamos sunt introduse pe piata.
  ’71 – Lansearea modelui de clasa mica Life.
  ’72 – Lansarea modelului Civic.”

  La motoarele made in China nu ma bag… 🙂

  Tzepelica

  16/08/2011 at 6:58 pm

  • In anii 70 vinzarea de masini japoneze in UE era limitata numeric cu cote anuale de vinzare . Deja incepeau sa creeeze probleme de competitivitate industriei automobilistice europene . 🙂 Si in anii 80 a functionat acesta restrictie .
   La motociclete au fost si sint primii producatori . In anii 70 era ceva absolut normal sa cumperi o Honda , Kawasaki in vest .
   In electronica de consum au dus la faliment toti gigantii europeni cu exceptia Philips .
   Nu au avut nici un interes in produsele electrocasnice . Frigidere , masini de spalat . Oare de ce ?

   Ștefan A.

   16/08/2011 at 7:07 pm

   • Matsusita :

    „În Japonia postbelică, companiei i-au fost impuse restricții severe de către aliați, măsură care a afectat de fapt toate întreprinderile japoneze. Matsushita s-a aflat în pericolul de a fi demis din funcția de președinte, dar a fost salvat de o petiție semnată în favoarea sa de către cei 15.000 salariați ai concernului.

    În anul 1947, Konosuke i-a împrumutat cumnatului său Toshio Iue un capital pentru a cumpăra o fabrică nefolosită de lămpi de bicicletă, care a devenit ulterior Sanyo Electric.

    Între anii 1950 și 1973, compania lui Matsushita a devenit una dintre cele mai mari companii de produse electrice din întreaga lume, produse care au fost vândute sub mărci bine-cunoscute astăzi ca Panasonic și Technics. La începutul anilor ’50, el a inițiat producerea de mașini de spălat electrice și de televizoare ca urmare a popularității explozive a aparatelor electrice. Primul televizor alb-negru a fost comercializat începâînd din anul 1952 și apoi, în anul 1960, s-a introdus pe piață televizorul color.”

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Konosuke_Matsushita

    Tzepelica

    16/08/2011 at 7:11 pm

    • Tzepelica
     Nu am vazut un frigider japonez de vinzare in Italia . Nou sau vechi . In 21 de ani . In schimb piata audiovizualului era dominata de produsele japoneze . La inceputul anilor 90 nu era urma de produse coreane . Acum sint ei dominatorii pietei de tv, audio – video , telecamere , masini de fotografiat de larg consum , frigidere , congelatoare , aparate de aer conditionat . In acest ultim sector (aer conditionat ) , au aparut o gramada de produse ” made in People’s Republic of China ” 🙂

     Ștefan A.

     16/08/2011 at 7:20 pm

     • deocamdata tot ce se cheama tv -indiferent de marca-sunt made in china

      intimplator

      16/08/2011 at 7:33 pm

    • Tzepelica

     Faptul ca au avut companii care au un istoric, nu inseamna ca au intrat direct in Keizen and stuff like that.
     Eu ce stiu, si aici vorbesc de perceptie, este ca prin ’70 (foarte tanar fiind) eram cu cineva de „dincolo” din RFG. Omu’voia sa cumpere ceva cadou si se tot uita unde sunt facute. Si il intreb: ce tot ai de te uiti. Imi zice: am un reflex, dar nu este politicos sa duci cadou ceva „made in Jpn” pentru ca este cheap si de aia nu dureaza mult. Daca ne uitam la Hyundai, la inceput a fost o foarte(extrem de ) proasta masina. Dupa un timp au recuperat.

     Eugeni

     16/08/2011 at 8:58 pm

     • Hyundai este produsa in Coreea de Sud, n-are nici o treaba cu Japonia (doar ca piata de desfacere, poate).

      Tzepelica

      16/08/2011 at 9:03 pm

     • De fapt, am plecat de la afirmatia (falsa, spun eu) ca prin anii`70 „se spunea ca (japonezii) nu stiu decat sa copie, si nu pot face nimic nou,”
      Am demonstrat creativitatea/performanta tehnica a japonezilor, inclusiv prin evolutia in timp.
      Mai precis, in anii `70 japonezii erau departe dpdv tehnologic, prin propria creativitate si nu prin copii ale altor produse.
      Imi mentin parerea ca situatia Chinei de acum nu e comparabila cu cea a Japoniei de atunci.

      PS
      In cel mai bun caz, chestia cu copiatul putea fi valabila doar la capitolul „design”/calitati artistice, nu la tehnologie.

      Tzepelica

      16/08/2011 at 9:12 pm

 21. @Teophyle,

  Off topic -srry,
  Poti sa imi spui ceva despre Alain Minc -Le Nouveau Moyen Age? Este ceva de capul ei? Am incercat sa citesc ceva reviews despre si parerile sunt impartite. (ca intodeauna pe net). Exista ceva ce nu imi place despre acest A.M. – acuzatii de plagiat daca nu ma insel. Asa ca ce mi-am spus, take the easy way out si intreaba expertul. Here I am. :).

  Eugeni

  16/08/2011 at 7:02 pm

 22. Scuze de off topic! 15% din dosarele de asistenta sociala sunt fraude, parerea mea personala ca cifra este mic, mai tb. sa sape.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/15-din-dosarele-de-asistenta-sociale-sunt-fraude-941969.html

  mar

  16/08/2011 at 7:46 pm

  • Asta la numai 350 de primarii.Stai linistita, se mai numara.

   ela

   16/08/2011 at 7:53 pm

   • Ela, exact ce discutam noi!

    mar

    16/08/2011 at 8:02 pm

 23. interesant

  Sarkozy si Merkel propun un guvern al zonei euro, condus de Van Rompuy

  skorpion

  16/08/2011 at 8:06 pm

  • Guvern economic skorpi .
   Adica ala care stabileste cit incasezi si cit cheltuiesti . 😆 Strict pentru cele 17 tari cu moneda comuna .

   Ștefan A.

   16/08/2011 at 8:11 pm

 24. Off topic .
  Intilnirea Merkel – Sarkozy (RFG- Franta ) a stabilt ca „recomandare” statelor UE cu moneda euro sa introduca in constitutii obligativitatea paritatii fiscale . Cheltuieli = venituri . Chiar daca e o recomandare ( cum am scris ) are si un termen limita . Vara anului 2012 . Adica e spusa ca o recomandare dar trebuie inteleasa ca o obligatie . 🙂
  PS . Mai vrem sa adoptam moneda euro ? Cu ce vom platii pensile si salariile bugetarilor daca sintem obligati sa avem paritate de bilant ? 😆 (chiar presedintele Basescu a subliniat de curind ca inclusiv in acest an se fac imprumuturi pentru aceste plati . )

  Ștefan A.

  16/08/2011 at 8:10 pm

  • „Euro va fi aparat in toate felurile si cu toate mijloacele” . A spus micul Napoleon . 🙂

   Ștefan A.

   16/08/2011 at 8:13 pm

  • Bulgarii au declarat astazi ca multumesc de intrebare,dar au si ei niste conditii pana sa mai doreasca moneda Euro.

   ela

   16/08/2011 at 8:13 pm

 25. da, stiu, Stefan, dar oricum este o chestie interesanta…

  skorpion

  16/08/2011 at 8:12 pm

  • Skorpi
   Este ceva colosal . Obliga guvernele sa deie raport privind bugetele de stat si le taie din autonomie . 🙂
   Cu moneda comuna ramin doar cei dispusi la o astfel de masura de control . Ma intreb citi vor accepta . Bineinteles ca Grecia nu are ce comenta . E deja sub autoritate / control UE . Aceiasi metoda cred ca se va aplica si altora (restul PIIGS ) . Prima le vor da bani sub forma de ajutoare , imprumuturi de urgenta si dupa care le vor controla impune masiv toata politica fiscala . Vezi cum au trebuit italienii sa modifice de urgenta manovra financiara pentru a nu da faliment si cum BCE a cumparat titluri de stat .
   Principiul : nu sti – te invatam , nu vrei – te obligam . Nu ai chef – iesi afara . 🙂

   Ștefan A.

   16/08/2011 at 8:19 pm

 26. stef,

  UE si moneda euro trebuie salvate, altfel va iesi un haos total!

  skorpion

  16/08/2011 at 8:21 pm

  • Buna seara, buna seara.
   @skorpion, eu nu cred ca trebuiesc salvate cu orice pret ptr ca in actuala formula sunt nefunctionale. Pur si simplu trebuie luat de la capat cu cine vrea, cu cine poate. Ce se intampla acum este dezastruos, inclusiv ptr Germania care nu mai are crestere economica. Cum va veni madam Merkel in fata Bundesthagului cu propunerea guvernului economic unic imi vine greu sa inteleg.

   clemycali

   16/08/2011 at 8:41 pm

   • CLEMY,

    de acord sa iasa din UE cine nu mai suporta anumite rigori (de ex. Grecia, Portugalia etc), dar desfiintarea azi a monedei euro ar duce la haos nu numai la nivel european, ci si la nivel global…parerea mea
    🙂

    chiar si china ar tusi rau de tot…

    skorpion

    16/08/2011 at 8:45 pm

    • Skorpi
     Aia cu datorii enorme sint problema . Si doar moneda unica ii poate salva . Vor ramine in moneda unica din obligatie financiara . Cine dracu le cumpara titlurile de stat daca ies din zona euro ? Nici macar chinezii nu cumpara hirtie igienica ca au destula . 🙂

     Ștefan A.

     16/08/2011 at 8:52 pm

  • Ela salut .
   Mai sint doua trimestre pina la sfirsitul anului . Cum in tarile UE in care noi facem 99,99 % din exportul mioritic sint cu crestere PIB 0 % sau cel mult 0, ceva % 😦 e de asteptat sa scada acest export . Cu tot ce inseamna pentru intrarile fiscale a statului . Parerea mea .

   Ștefan A.

   16/08/2011 at 8:56 pm

   • Salut,Stefan
    Din pacate,ai dreptate.

    ela

    16/08/2011 at 9:07 pm

   • In plus, cresterea PIB-ului la noi se bazeaza pe export.
    Daca exportul moare, PIB-ul se dezumfla. 😦

    Tzepelica

    16/08/2011 at 9:14 pm

 27. scuze de off topic! Ptr politicianul tomberon Dan Diaconescu, modelul este Albania ptr. ca are 4 taxe. Si a mai scos o perla, si in Romania vor fi revolte ca in Africa si Tarile Arabe :mrgreen:
  Cred ca am scapat de Vadim haloperidol si am dat de tasu!

  mar

  16/08/2011 at 9:14 pm

 28. @Mar Dupa parerea mea Diaconescu are potential de 3% .Ca sa intre in Parlament o fuziune cu PIN-ul ( asa cum isi doreste acum) un partid de sub 0,5% este insuficienta. Periculoasa ar fi o alianta cu Romania Mare, PNG sau PC, atunci da ar avea sanse.

  bigone

  16/08/2011 at 9:31 pm

  • Bigone, la cati tembeli sunt…Oare ce audienta mai are OTV? Ptr. ca ma gandesc ca este bazinul lui electoral. Nu mai stiu cum face televiziune ptr. ca teoretic este incompatibil!

   mar

   16/08/2011 at 9:37 pm

 29. Cota de piata a OTV e de 2-5 % e f.volatila, dar exista un nucleu de fanatici de max.3% care il voteaza pe acest clovn.

  bigone

  16/08/2011 at 9:47 pm

  • multumesc 🙂
   asta este cu tomberonul in Parlament in acest moment dupa comunicarea nonverbala, deja este victima sistemului 😦

   mar

   16/08/2011 at 9:52 pm

 30. @tzepelica&@stefan a
  cresterea economica a romaniei anul asta
  nu fiti asa pesimisti;
  Dumnezeu a tinut anul asta cu Romania
  numai de la griu( +5 pct +20 pct la pret=cantitate&calitate excelenta0)se calculeaza la pib cel putin 1,0 mld euro( cam 0,7 pct din pib)in plus fata de anul trecut
  urmeaza floarea soarelui,rapita si porumbul
  scad exporturile,plusul de la agricultura va asigura cel putin 1 pct in cresterea de anul asta;
  toti politicienii puterii” se vor felicita” cu cresterea neasteptata din trim 3 si 4

  intimplator

  16/08/2011 at 9:56 pm

  • Intamplator si floarea arata bine. In septembrie pot sa spun si cum se prezinta dpdv cantitativ si calitativ. In acest moment pretul gireaza la 1.6 – 1.8 lei/kg ptr. ca nu s-a facut rapita.

   mar

   16/08/2011 at 10:01 pm

 31. merkel-sarkozy: li s-a cam tras presul de sub picioare speculatorilor;toate canalele economice sunt scandalizate ca nu se emit eurobonduri;
  uitam toti un lucru:in primul semestru consiliul a hotarit pactul de stabilitate in zona euro( apropo,romania e printre cele 5 non euro care au aderata),urmeaza mecanismele
  germania nu are un plan b-ca de obicei-au un singur plan: integrare fiscala sub dominatie germano-olandeza in europa cu moneda euro;
  vor fi tarile bogate si servitorii
  cit despre bulgaria,eu as pune batista pe tambal,un guvern condus de un racket mie nu-mi inspira incredere;apropo,ati mai fost prin bulgaria?vi se pare ca politistii nu mai iau shpaga? mie nu,citeodata cred ca ai nostri sunt ingeri

  intimplator

  16/08/2011 at 10:04 pm

 32. @intimplator,

  din servitor poti deveni stapin, dar depinde in primul rind de persoana in cauza…

  daca Ro va fi capabila sa se dezvolte economic macar cit Polonia, te asigur ca si aceasta tara (Ro) va fi respectata….

  19-20 milioane locuitori nu sint de colea.

  deci de noi depinde…..

  skorpion

  16/08/2011 at 10:08 pm

  • @skorpion
   absolut de acord
   dar cind pe toate cananlele ti se spune ca esti hot,prost,incompetent,tzigan(scuze ,nu e vreo conotatie rasiala)incepi sa crezi si tu asta;
   am fost pe litoral 2 zile( cu treaba,dar si un pic de relaxare)
   o constanteanca imi spunea ce grozav a fost in spania pe costa brava fata de mamaia-fusese de curind in luna de miere;intreb de ce? pai e curat
   merg cu ea&sotul la mamaia,e curat,e decent o intreb care e diferenta de costa brava( eu nu am fost acolo,nu stiu)ea: e spania
   imi spune cineva din bucuresti; ai fost in apa? de ce : sunt alge? la proteve zice ca e plin:
   da am fost,eu n-am vazut,apa e grozava,e curata e frumos…
   pai erau alge in imagini! ce poti sa spui: din ce an???
   mai mult: e un hotel,cu preturi la jumatate fata de vest dar servicii impecabile….sa obtii la eur 200 servicii de eur 400, e ceva
   dupa doua zile acolo,chiar ca mi-a revenit ” patriotismul”;
   si sa nu uit: nu cred ca ministrul turismului are vreun merit

   intimplator

   16/08/2011 at 10:23 pm

 33. uitasem: la cei care ” se vor felicita” pe isarescu
  cu preturile la legume de anul asta va ” scadea” inflatia pe la 4-5 pct
  o sa ‘ duduie” media cu ” justetea” masurilor de austeritate, o sa uite de lipsa investitiilor straine,de banii trimisi de capshunari,de lipsa creditarii…..si mai am „prognoze economice”
  iaca asa se scrie istoria

  intimplator

  16/08/2011 at 10:13 pm

 34. Uite ce au restaurat ungurii cu banii UE . 2 milioane euro . Poate nu au au o blonda ca ministru.

  http://www.repubblica.it/esteri/2011/08/16/foto/budapest_riaprono_le_terme_del_xvi_secolo-20487460/1/?ref=HRESS-8

  Ștefan A.

  16/08/2011 at 10:16 pm

  • astea sun baile termale din Budapesta care au avut lipite si un scandal sexual prin luna iunie!

   mar

   16/08/2011 at 10:44 pm

 35. @intimplator,

  da, este ciudata si distructiva aceasta placere de a critica absolut orice, chiar si acolo unde nu este cazul…presupun ca acest lucru induce in oameni un sentiment de nesiguranta si complexe de inferioritate, dar nu as generaliza.

  daca ai stat de vorba vreodata cu taranii din muntii Apuseni, care in viata lor nu au iesit din satucul lor, ce mindri sint de ce au….

  de acord, ca televiziunile si multi ziaristi distrug, dar va veni timpul in care se va si construi ceva…dovada ca anul acesta Ro a iesit mai putin sifonata ca alte tari…este si acesta un inceput +

  🙂

  skorpion

  16/08/2011 at 10:29 pm

  • care tari sunt mai sifonate ca Romania?ma refer la nivel de trai, justitie , sanatate.si la tari membre ue.cu toate ca tarile din fost iugoslavie ne dau clasa de parca nu ar fi fost bombardate si ruinate de razboi. 😀

   zigzag

   16/08/2011 at 10:42 pm

   • @zigzag
    buna seara
    eu sunt un tip care nu mai e activ;sunt un tip care critica romania;
    totusi cred ca a compara azi romania cu tarile”fostei iugoslavii” e un pic fortat; cu exceptia sloveniei-care apropo,e cam cit o regiune de dezvoltare ro-si partial croatia(care si azi traieste de pe urma lui tito)care sunt regiunile alea care ne dau clasa;
    ginditi-va la un lucru(sunt convins ca ati mers cu masina prin europa): la virf de trafic orice autostrada e blocata si e considerat normal;la noi, vineri, ca era blocaj pe amaritii aia de 150 km spre constanta,toata lumea injura romania si toti spuneau” domle asta numai in romania se intimpla”
    am un contract undeva in ue de ceva timp;ce vad „in intimitate’ ma face ” sa ma simt bine”;se fura domnule peste tot,sunt prosti peste tot;problema noastra este de reguli: ai fost prins,platesti;
    ce e in anglia acum e edificator si ajungem la justitie;acolo e punctul de inflexiune;
    p.s cred ca aveti tangenta cu bursele; o fi bine ca au aminat lansarea euro-obligatiunilor-pina la fixarea bugetelor pe anul viitor,cu deficit zero?

    intimplator

    16/08/2011 at 11:13 pm

    • parerea mea vis a vis de „deficit zero”: e bine ptr ei.dc?maj tarilor ue au deja un anumit nivel de trai si isi permit sa inghete cheltuieli „electorale” sa le zic asa.la noi o masura de mari un salariu sau o pensie sau alocatia copiilor este interpretata eronatca fiind masura electorala.la noi cresterea nivelului de trai este o obligatie.romanii platesc deja ceea ce consuma la preturi europene.avem accize, preturi la nivel european sau chiar si mai mare-vezi preturile la medicamente in RO si in UE.Si sa vedem si cat castiga un medic adevarat in UE si cat castiga acelasi medic daca ramane sa lucreze in RO. e mult de discutat pe tema asta insa mai adaug si contributia RO la bugetul UE care se achita integral.toate costurile astea le suporta populatia.

     zigzag

     16/08/2011 at 11:38 pm

   • @zig zag
    revin:
    ce am fi spus noi daca in romania niste dezaxati ingropau oamenii de vii ca sa obtina pin-urile cardurilor?
    ce spun ungurii?

    intimplator

    16/08/2011 at 11:16 pm

    • @intamplator:buna seara 😀 !aveti dreptate, suferim de prea multa autocritica, negativism si uneori mofturi inutile.in legaturea cu dezaxatii si ce spun ungurii: va scriu doar atat-inca nu se stie ce se intampla cu adevarat in „underground” in tara noastra.cum se ameninta oameni care au picat in plasa camatarilor,cum se pierd case cum se „ia fete cu japca ” de smekerii „zilei”.diferenta intre noi si unguri : acolo un infractor daca e prins cu o fapta e dus in instanta si plateste-vezi cazul sportivului cosma ucis intr un club.in 9 luni faptasii au fost deja condamnati.in Romania dicteaza legea banului.cati indivizi care au ucis, au violat sau cine stie ce minuni au facut nu umbla azi in libertate?cati „smekeri” nu au mituit instantele si politistii?or fi si in ungaria cazuri de coruptie insa acolo exista presiunea opiniei publice.odata mediatizat un infractori si fapta comisa nu mai exista termene amanate si interventii in justitie.fiecare individ plateste.asta speram sa vad in Romania.din pacate noi speram altii isi rad de noi si ne trec la socoteala ca votanti anti psd sau usl.

     zigzag

     16/08/2011 at 11:32 pm

     • asta spuneam si eu cu justitia:
      punct de inflexiune,daca se produce va fi bine,daca nu, Dumnezeu cu mila

      intimplator

      16/08/2011 at 11:47 pm

 36. Case cumparate cu preturi incepand de la 152 lei, se intampla in Romania anului 2011 👿 vreau si eu!
  http://www.adevarul.ro/actualitate/Galati-_Smecherii_de_la_stat_isi_iau_case_la_pret_de_cort_0_536946903.html

  mar

  16/08/2011 at 10:48 pm

 37. zigzag,

  ai dreptate, dar eu ma refeream strict la ultimele cifre privind cresterea. Austria a fost fruntasa 1%, celelalte tari in jur de 0,1-0.2% sau crestere zero, ungaria, cehia…

  skorpion

  16/08/2011 at 10:48 pm

  • avem noroc ca Dumnezeu ne a dat o vreme buna anul asta si agricultura ofera productii record,insa Dumnezeu da dar nu baga si in sac :D.Daca am fi avut si anu asta inundatii..

   zigzag

   16/08/2011 at 11:00 pm

   • Musca limba zigzag . Pot venii inundatile si in toamna . 😦

    Ștefan A.

    16/08/2011 at 11:02 pm

    • @stefan a
     mare a fost creanga( ion nu @creanga)=drobul de sare

     intimplator

     16/08/2011 at 11:18 pm

 38. Andreea Cretulescu,scoasa din grila
  http://www.adelin-petrisor.ro/?p=6092

  ela

  16/08/2011 at 11:13 pm

 39. ilie serbanescu –- nu este cine stie ce somitate, ca ministru a fost chiar mediocru

  skorpion

  16/08/2011 at 11:16 pm

  • @skorpion
   si nourini face bani frumosi in rol de ” mr doom”

   intimplator

   16/08/2011 at 11:20 pm

   • corect, @intimplator, dar uneori le-a si nimerit, iar acum ne ameninta cu o criza si >

    skorpion

    16/08/2011 at 11:28 pm

    • @skorpion
     poate dvs sunteti tinar;
     eu am prins si vremea cind faceam chiftele din conserve de peste pentru copiisi le spuneam ca e carne dar mirosae a peste ca asa au fost hranite vacile si cei mai in virsta imi spuneau ca se poate si mai rau=sa nu ai nici conservele de peste
     scria cineva acum ceva timp,am trait pe un vas de croaziera,acum platim biletul;
     acum depinde de cit platim: daca stefan din italia a stat pe vas 10 ani si plateste 1 euro din cei 10 pe care ii are in mina si eu am stat 1 an si platesc tot un euro,dar am numai doi in mina,e o diferenta
     dar ,ce poti spune,comunismul e o utopie

     intimplator

     16/08/2011 at 11:54 pm

     • DA, intimplator, sufletul imi este tinar
      🙂
      am facut pe timpul lui ceasca post negru ultimii ani ca sa avem ce da copiilor de mincare, ne descurcam strict pentru ei….
      tinar
      🙂

      skorpion

      16/08/2011 at 11:59 pm

      • Intimplator .
       Am trait in Romania 29 de ani . 🙂
       Pina la cifra de 50 de ani , diferenta e traita in Italia . 🙂

       Ștefan A.

       17/08/2011 at 12:21 am

       • Sa nu crezi ca Italia e raiul pamintesc . 🙂 Comparat cu 1990 – 1995 , decaderea este enorma si vizibila . 🙂
        PS . raiul exista doar pe lumea aialalta . 🙂 Nu a venit nimeni sa ne spuna cum merg treburile acolo . 🙂

        Ștefan A.

        17/08/2011 at 12:23 am

 40. noapte buna la toata lumea 😀

  zigzag

  16/08/2011 at 11:49 pm

 41. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  17/08/2011 at 8:25 am

 42. @Tanti Aurica,
  Fara atacul la persoana comentariul ar fi fost publicat. Pe blogul asta nu sunt permise atacuri la adresa comentatorilor formulate in felul in care a fost formulat comentariul dumneavoastra. Va rog reformulati comentariul si-l voi publica! nu aveti de unde sa stiti cine este persoana respectiva si va asigur ca gresiti in pseudo-profilulu psihologic. Numai bine!

  Theophyle

  22/08/2011 at 9:22 am


Comentariile sunt închise.