Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Politeia – Revista Presei 15 August 2011 – Adormirea Maicii Domnului

Bună dimineata intr-o zi de luni. Astazi crestinii ortodocsi sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  22°C, si o maxima termica de  30°C, umiditate: 46-68%. Senin – Innourat partial . Presiune atmosferica: 1011-12 hPa.Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2784    RON (- 0.0071  RON); 1 USD = 3. 0057  RON (-0.0120 RON); 1 EURO =  1. 4234   USD; (+0.0033 RON); Francul elvetian 3.8926 RON (-0.1972 RON).  Gramul de aur 169.3561 RON (-3.4638 RON).

Adormirea Maicii Domnului comemorează moartea, învierea şi slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturiseşte că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăţia cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti. Sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiată de ceea ce romano-catolicii numesc Ridicarea la cer a Fericitei Fecioare Maria. Praznicul poartă numele de Adormirea Maicii Domnului, pomenind trecerea ei din această viaţă, cuvântul „Adormire” traducând grecescul Koimisis, care înseamnă adormirea întru moarte (de aici vine cuvântul cimitir). Biserica Romano-Catolică preferă să numească acest eveniment ridicare la cer (lat. assumptio, lit. „primire” [în cer]) întrucât, ţinând seama de dispariţia trupului Maicii Domnului din mormânt, consideră că Ea a fost înălţată cu trupul la Cer. Mai multe aici.

Guvernul continuă concedierile la stat şi în 2012, dar creşte fondul de salarii cu 5%. Fondul de salarii pentru angajaţii din sectorul bugetar va ajunge anul viitor la 42,5 miliarde de lei, cu aproape 5% mai mult decât în 2011 potrivit strategiei fiscale-bugetare 2012-2014, deşi atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au aver­tizat că vor continua disponibilizările în structu­rile de stat. Cum se explică însă reducerea numărului de bugetari cu creşterea fondului de salarii? Anul acesta, cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt în cuantum de 39 de miliarde de lei, la care se adaugă şi suma de 1,574 miliarde lei, contribuţii plătite de stat pentru personalul militar, care au început să cotizeze la fondul de pensii. Deşi oficialii tot anunţă periodic evoluţia numărului de bugetari după restructurările din sectorul public, efectivul de 165.473 de persoane nu se reflectă în statisticile realizate de către Institutul Naţional de Statistică. Astfel, dacă la finele lui 2008, la Statistică erau înregistraţi 989.900 de angajaţi în administraţia publică şi apărare, sănătate şi învăţământ, la finele lunii mai 2011, în aceste structuri erau înregistraţi 922.200 de angajaţi, cu 67.700 mai puţini. Ziarul Financiar.

Bancile, cei mai mari proprietari imobiliari. Mii de locuinte sunt scoase la licitatie in aceasta perioada de institutiile de credit in urma executarii silite a rau-platnicilor. Preturile imobilelor sunt insa neatractive, iar bancherii risca sa ramana cu ele. Cei care vor o locuinta nu se inghesuie la licitatiile bancilor. Institutiile de credit tin la pret, iar potentialii cumparatori mizeaza pe ieftinirea proprietatilor licitate. In 2007-2008, perioada de boom economic, nici nu se auzea de licitatii organizate de banci pentru a valorifica imobilele aduse de clienti drept garantie. Unele banci nu aveau niciun bun scos la licitatie, iar altele aveau maximum cinci-sase intr-un an. Cei mai multi clienti indatorati isi plateau ratele la timp, iar restante se inregistau, in buna masura, doar la creditele de consum negarantate. Intre timp, odata cu declansarea crizei, romanii au inceput sa nu-si mai poata rambursa creditele, inclusiv cele imobiliare, cu rate destul de mari si in crestere de la o luna la alta. Iar asta in ciuda riscului de a-si pierde locuinta pe care au adus-o drept garantie. Băncile au început, cu precădere din 2010, să se confrunte cu restanţe tot mai mari la creditele imobiliare pe termen lung. Într-o primă fază, pentru a evita riscul de a acumula foarte multe restanţe şi, într-un final, bunuri pe care să nu le poată vinde la valoarea creditului acordat, băncile au încercat să găsească soluţii pentru clienţii cu probleme. Unele negocieri s-au finalizat cu evitarea, cel puţin pentru moment, a problemelor, altele nu. Astfel, stocul de imobile al băncilor a crescut exponenţial de la lună la lună, iar licitaţiile de vânzare au început să fie tot mai dese. Adevarul

Miron Cozma, scandal la festivitățile de duminică ale Zilei Marinei. Fostul lider al minerilor Miron Cozma a iscat ieri un scandal pe faleza Cazinoului din Constanța, unde se depun coroane la Monumentul Marinarului. El s-a supărat că nu a fost invitat la ceremonia oficială. Miron Cozma era însoțit de partenera sa de viață Marinela Nițu și a venit să depună o coroană de flori în memoria marinarilor răpiți de ape. Supărat că revoluționarii și militarii în rezervă nu au apucat să mai depună coroane de flori în cadru oficial, Miron Cozma a aruncat florile în apă. Acestea au căzut însă pe stabilopozii de la baza falezei. „ESte poliție politică!“, a strigat fostul lider al minerilor. Contactat de reporterii „Adevărului“ de Constanţa, Miron Cozma a declarat pe marginea incidentelor de astăzi: „Am primit o invitaţie de participare la eveniment din partea lui Nicolae Mavrodin, vicepreşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor. Am fost trecuţi şi pe listă, pentru ca apoi să aflăm cu stupoare că ceremoniile se încheiaseră. Am fost interzişi de la depunerile de coroane, bănuiesc, printr-un ordin de sus. Mă gândesc dacă să-i dau în judecată pe şeful Jandarmeriei Române şi pe cel al Jandarmeriei de la Constanţa. Am fost înconjurat de jandarmi după ceremoniile de astăzi. Adevarul.

Ofiţer SRI, acuzat de contrabandă. Un ofiţer SRI, nouă vameşi de la Biroul Vamal Stânca-Costeşti şi trei civili sunt urmăriţi penal de către procurorii DIICOT pentru contrabandă cu pro­duse provenite din Ucraina.  Ofiţerul SRI implicat în acest caz de contrabandă este un locotenent colonel, fratele unuia din vameşii de la Stân­ca-Costeşti. El a fost inter­ceptat şi dat pe mâna procu­rorilor chiar de către colegii săi de la SRI, care au asigurat în acest caz „suportul tehnic şi cel informativ”, potrivit DIICOT. Vameşii şi ofiţerul SRI sunt acuzaţi de procurori că au sprijinit activitatea unei grupări infracţionale alcătuită din cetăţeni români şi moldo­veni, ce se ocupa cu contra­banda. Procurorul-şef al DIICOT Suceava, Marius Cazac, a precizat că procurorii Direcţiei au făcut percheziţii în judeţul Botoşani, pentru a-i prinde pe membrii grupului. El a spus că, iniţial, s-au făcut 12 percheziţii, iar ca urmare a acestora, procurorii au cerut Tribunalului Suceava şi au obţinut autorizaţia pentru alte două percheziţii. Una dintre ele a fost cea de pe numele ofiţerului SRI. Procurorii, împreună cu reprezentanţi ai structurii centrale din Autoritatea Na­ţio­nală a Vămilor, au făcut un control şi la Biroul Vamal Stânca-Costeşti. În noaptea de vineri spre sâmbătă, au fost duşi la sediul DIICOT Suceava pentru audieri un civil, care a primit interdicţia de a părăsi ţara, şi doi vameşi, care au fost reţinuţi, urmând să fie pre­zentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă. Romania Libera.

Mircea Dinescu: „Mi-e scârbă de Crin Antonescu”. Semnalele publice că în jurul omului de afaceri liberal se coagulează o mişcare de rezistenţă la adresa lui Crin Antonescu l-au iritat foarte tare pe preşedintele PNL. Aşa se explică ultimele izbucniri ale lui Antonescu, totul culminând cu ideea de a-l exclude din PNL pe Dinu Patriciu. „Dacă prin atribuţiile statutare ar fi stat în puterea mea, ca preşedinte, să propun excluderea unui membru, m-aş fi gândit foarte serios dacă mai e normal ca domnul Dinu Patriciu, după ceea ce face, cu toate organismele şi persoanele închiriate în acest scop, de la «Caţavencii» la Mircea Dinescu, ce face cu Partidul Naţional Liberal şi ce face pro-Băsescu, mai trebuie să fie membru. Nu stă în puterea mea şi, ca atare, nu-mi pierd timpul”, a izbucnit Crin Antonescu, vineri seară, la o emisiune de la Antena 3. A fost semnalul unei radicalizări extreme a atitudinii lui Antonescu faţă de Patriciu. Semn că şi-a pierdut răbdarea şi nu mai tolerează opoziţia, nici măcar când vine din partea unei persoane căreia îi datorează ascensiunea politică. EVZ.

Pe Politeia Europeana puteti citi: În Europa: 15August 2011 – Toleranţă zero?

Titluri: Bursele Internationale 15 August 2011; David Cameron cere toleranţă zero faţă de bande după revoltele din Marea Britanie; Van Rompuy: Măsurile de austeritate italiene, ‘cruciale’ pentru zona euro; Acord fiscal germano-elveţian: sfârşitul protejării evaziunii fiscale?; Harakiri britanic.

Va urez o sarbatoare placuta!

Written by Theophyle

15/08/2011 la 9:07 am

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata . 🙂
  Conform traditiei vechi de sute de ani , azi in Italia nici iarba nu creste . 🙂 Sarbatoare !!!!!!!!!
  Exista de pe vremea romanilor .
  Toti sint la mare pentru a ineca amarul manovrei fiscale iluzorii demarate de iluminatul , slavitul , cel mai iubit dintre paminteni , Silvio Berlusconi . 😆 😆

  Ștefan A.

  15/08/2011 at 9:17 am

  • Salut Stef 🙂
   Iarba poate creste Pib-ul mai putin 😆

   Theophyle

   15/08/2011 at 10:05 am

 2. Sare'n Ochi

  15/08/2011 at 9:19 am

 3. La multi ani!si vant din pupa :D.

  zigzag

  15/08/2011 at 9:30 am

  • multumesc Zigy 🙂

   Theophyle

   15/08/2011 at 10:04 am

 4. Buna dimineata tuturor,
  La multi ani Mariilor si Marinilor de pretutindeni!

  Andrei

  15/08/2011 at 9:38 am

 5. La multi ani,Marii si Marini, oriunde v-ati afla!

  ela

  15/08/2011 at 10:29 am

 6. Buna dimineata
  si
  La multi ani tuturor sarbatoritilor si marinarilor nostri de apa dulce si de apa sarata!
  Am vazut de ieri stirea cu nemernicul de Cosma si revolutionarii dar n-am vrut sa scriu ca sa nu va enervez. Nu stiu cine l-a invitat si in ce calitate, dar e de vina si presa ca le da atata importanta. La Protv au aratat-o pe mumia lui dandu-si cu parerea despre sarbatoare. Doi „nimeni” care n-ar trebui bagati in seama.
  Cat despre PNL incepe sa se aleaga praful de opera lui Antonescu. Bine ca se trezesc liberalii obisnuiti si ar fi bine sa se trezeasca si acei romani cazuti in extaz in fata lui Antonescu. Sper sa aiba Dumnezeu grija de noi si de tara noastra.

  cedric

  15/08/2011 at 10:30 am

  • Salut Cedric 🙂
   Sa speram ca are Domnul grija si de noi 🙂

   Theophyle

   15/08/2011 at 10:34 am

 7. de sf. Marie,
  tuturor sänätate si multä multzumire sufleteascä

  theo,
  sä fii sänätos si iubit, sä deschizi cäputzele si sufletele oamenilor
  cu lucruri frumoase, stiute si nestiute.
  dar dacä e nevoie, spune adevärul, chiar dacä doare, o stii mai bine,
  din meserie.
  eu nu pot , decat sä-tzi multzumesc.

  theo

  15/08/2011 at 10:32 am

  • Buna Theo 🙂
   Multumiri si sanatate tie si alor tai 🙂

   Theophyle

   15/08/2011 at 10:35 am

 8. miron cosma, ce om stupid si cred putzin blem-blem

  theo

  15/08/2011 at 10:33 am

 9. acum criminalii sunt invitatzi la aniversäri, nu-l vedetzi si pe ilici

  theo

  15/08/2011 at 10:35 am

 10. Multă sănătate şi multe împliniri, urez cu drag, gazdelor şi musafirilor acestui blog! 🙂

  Tiberiu Orasanu

  15/08/2011 at 10:36 am

 11. Ziua buna,
  La multi ani Mariilor si Marinilor! Vant bun din pupa marinarilor 🙂

  mar

  15/08/2011 at 10:40 am

 12. eu cred cä dumnezeu, deja incepe sä aseze niste lucruri, sä lumineze pe unii, iar pe altzii

  sä-i facä sä doarmä, in continuare.

  dar probabil, uneori, mai se asteaptä si de la noi o manä de ajutor.

  theo

  15/08/2011 at 10:55 am

 13. mar

  15/08/2011 at 10:58 am

 14. da, marinarilor, sä se intoarcä acasä totzi sänätosi.

  theo

  15/08/2011 at 11:00 am

 15. tentativa de „marineriada” la Constanta :D.”traiasca” ilici ,usl si televiziunile de 2 bani care au reusit sa mai fure o sarbatoare si sa ne arate revolta „poporului flamand”.uneori ne meritam si soarta…:D

  zigzag

  15/08/2011 at 11:00 am

 16. Redescoperirea traditiilor si intoarcerea la metode abandonate in constructii!
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/strainii-ne-sfatuiesc-sa-trecem-la-case-din-lut-941769.html

  mar

  15/08/2011 at 11:01 am

  • Casele din chirpici sunt pentru meleagurile care nu au cutremure.

   desydemeter

   15/08/2011 at 3:37 pm

 17. Ortacul cosma a prins tupeu :ameninta si ofiterii de la jandarmerie :))

  zigzag

  15/08/2011 at 11:03 am

 18. Nici o sarbatoare fara scandal : revolutionarii din Constanta in frunte cu Miron Cosma au incercat sa patrunda pe faleza si sa scandeze impotriva presedintelui. N-au fost lasati de jandarmaerie si bine le-au facut. L-au umflat pe liderul revolutionarilor care , vezi Doamne, a lesinat, ca asa sunt ei: smei cand vor sa faca scandal si mielusei neajutorati cand li se cere sa respecte legea.
  Sper ca fortele de ordine sa nu le permita derbedeilor nici in continuare sa strice frumoasa sarbatoare.
  Revolutionarii sunt calcati pe coada de posibila intzarcare de la bugetul statului si incearca sa faca presiune pe guvern.

  cedric

  15/08/2011 at 11:11 am

  • marineriada in toata regula! 🙂 sa vina felix sa vorbeasca „poporului”. 😀

   zigzag

   15/08/2011 at 11:15 am

 19. oare cand vor organiza huiduieli si la manastiri?

  zigzag

  15/08/2011 at 11:23 am

 20. neata,

  La multi Ani,

  1. am ramas masca cind am citit in copac ca 250 de liberali de la Constanta au trecut la PDL.
  este doar inceputul disparitiei PNL.

  2. pe site-ul juridice citeam adineauri ca un judecator a fost condamnat la 28 de ani inchisoare pentru mita…waoo…ia, sa citesc pe indelete stirea….judecator? 28 de ani?
  de fapt judecatorul era din …………SUA….mita = 1 milion dolari.
  cind ma gindesc ca la noi unii au luat mite mai mari de 1 milion dolari si ne rid de ani de zile in nas……

  skorpion

  15/08/2011 at 11:27 am

 21. Oh la la, Antenescu l-ar da afara pe Patriciu daca ar avea atributiunile necesare. Cica deoarece Patriciu face nu stiu ce chestii pro-Basescu. Da’ care or fi alea, sau or mai fi apurut niste filmulete si nu le-am vazut noi? Asta-i un fel de bambilici. Pina acum se tot zvonea ca visul lui Patriciu de privatizare a parlamentului era creearea unui partid privat din PSD si PNL. Zis si facut, a aparut USL. Dar se pare ca ceva scirtiie. A crescut Antenescu aripi si nu mai vrea sa-i traga altii sforile? Sau e mai degraba o noua gaselnita in caz ca constructia socialista nu obtine de fapt voturile adunate ci obtine doar maximul (adica doar procentul PSD) dintre cele doua?

  Aha

  15/08/2011 at 11:36 am

 22. Vesti bune de la agricultura! Daca pe langa Bunul Dumnezeu am avea si politici coerente cu siguranta ca am fi departe.
  http://www.agroinfo.ro/economic/piata-agricola/romania-a-exportat-produse-agroalimentare-de-1-19-miliarde-euro?utm_source=agroinfo&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_74

  mar

  15/08/2011 at 12:04 pm

 23. Sa vezi si sa nu crezi:
  m-a impins Aghiuta sa ma uit la irtv unde se discuta scandalul de la Constanta. Moderatoarea incerca sa le dea dreptate revolutionarilor si lui Miron Cosma, la fel Cristian Teodorescu care ii tinea isonul, ca au voie sa-si manifeste vointa chiar daca nu aveau autorizatie si stricau o sarbatoare. Singura care i-a condamnat a fost Monica Tatoiu si chiar foarte vehement. A fost de nerecunoscut. Bineinteles ca a fost invitat Cosma la telefon, Monica Tatoiu l-a facut praf astfel incat Cosma a cerut pur si simplu sa vorbeasca cu altcineva. Apoi, de o obraznicie fara margini, l-a repezit si pe Cristian Teodorescu (eu zic ca bine i-a facut ca sa-l invete minte sa mai fie de acord cu scandalul lor). Pana la urma au fost nevoiti sa intrerupa convorbirea cu Cosma ca nu ii mai faceau fata la obraznicii. De data asta, m-a impresionat placut obiectivitatea doamnei Tatoiu. S-o mai fi dezmeticit si ea cu liberalii si peseditii pe care i-a sustinut in ultima vreme. Mai ales ca a declarat ca o deranjeaza zgomotul infernal facut la o discoteca din apropierea locuintei sale, discoteca despre care se spune ca e proprietatea baiatului lui Adrian Nastase.

  cedric

  15/08/2011 at 12:07 pm

  • Cedric, pe unii i-a lovit soarele in cap sau sunt mahmuri :mrgreen: Cred ca scatofagii de la irealitatea sunt in stare sa-l scoata erou pe Cozma

   mar

   15/08/2011 at 12:14 pm

 24. Sal`tare, popor ! 🙂
  Cozma face foamea si mai are si o nevasta de intretinut, asa ca incearca sa iasa in fata, la vedere.
  A provocat scandal la Constanta (unde erau televiziunile de Ziua Marinei) pt. ca sa mai fie bagat in seama, sa apara pe „sticla”.
  Probabil ca e vorba de o „oferta” pt. echipa Felix-Bombo. 😆
  Chiar nu merita atentie/discutie, bagandu-l in seama ii facem jocul.
  Jandarmii trebuieau sa le puna „bratarile” scandalagiilor si sa-i umfle rapid, fara sa stea la discutii cu ei.

  Tzepelica

  15/08/2011 at 12:24 pm

 25. La multi ani Mariilor !

  Tzepelica

  15/08/2011 at 12:32 pm

  • Acest artist cu succes la un oarecare public ma face sa am reactii amestecate. Ma face sa-mi aduc aminte de national-comunismul lui Ceausescu si apoi la ce am pierdut in iunie ’90.
   Oricum daca cineva a fost cumva spectator la vreuna di reprezentatiile sale, sigur va confirma ca acest actor- lautar a ramas acelasi comunistoid.
   Parerea mea!

   andrzej

   15/08/2011 at 4:25 pm

   • Prin anii ’70 am participat la un concert pe afisul caruia aparea formatia Sfinx si Gil Dobrica(despre care nu stiam mai nimic atunci). Surpriza, in concert a fost inclus si acest „menestrel”. Pot spune ca fost fluierat copios , dar natangul si-a facut numarul „patriotic” pana la sfarsit.

    andrzej

    15/08/2011 at 4:29 pm

 26. Este intolerabil ca niste nimeni isi permit sa faca scandall in momentul inmanarii steagului.
  Nu exista pedeapsa in legislatie pentru asta?

  ela

  15/08/2011 at 1:05 pm

  • Salut ela 🙂
   De obicei pedeapsa este o promovare sau o contributie baneasca . Amaritii merg in puscarie pentru deranjarea linistei publice . Altii cu relatii sint pedepsiti cu ce am scris la inceput . Bineinteles ca dupa ceva timp cind nu mai sint in centrul atentiei . 😦 E istorie reala mioritica .

   Ștefan A.

   15/08/2011 at 1:10 pm

 27. la multi ani dragi marii si marieni 🙂

  mi se pare trist pentru opozitie si haznalele lor media ca trebuie sa il scoata pe mironel de la naftalina.
  au ramas fara munitie.
  ce sa spun, mare paguba! cine urmeaza? eu l’as invita sa vina sa faca o plimbare prin piata universitatii. va fi intimpinat cu panselute.

  dana.o

  15/08/2011 at 1:34 pm

  • 😆 😀 Mai ales de cei care am fost alergati!

   mar

   15/08/2011 at 1:51 pm

  • Ai dreptate. Sunt disperati daca recurg la astfel de personaje si la scenarii ieftine. Am citit un comentariu al unui martor la eveniment, care spune ca au fost foarte putini „revolutionari” , ca s-a vazut de la o posta inscenarea iar revolutionarul s-a aruncat singur pe jos simulind lesinul. Nu le-a mers cum nu le-a mers nici cu baba protestatara de acum ceva timp in urma care era indemnata de reportera de la irtv sa se arunce pe jos. Cei cativa care au huiduit erau instruiti , dar degeaba, nu le mai ies manipularile.

   cedric

   15/08/2011 at 1:54 pm

 28. eu imi doresc sa’l arate si mai mult la tv’uri. sa auzim cit ii ziua de lunga, pina la saturatie ce erou revolutionar este cozma!
  intre timp, pdl’ul sa faca bine si sa se ocupe de votul prin corespondenta. sa vedem legea adoptata si apoi mai discutam 😀

  dana.o

  15/08/2011 at 2:01 pm

 29. Atentie lesina unul, care este si facut revolutionar la multiplicator, iar „marele Cozma” pe cine credeti ca da in judecata? Pe Traian Basescu. Daca era intr-o tara normala gunoiul asta era saltat ca un balot si arucat la „odihna si tratament” 👿
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/masuri-de-securitate-dure-pentru-ziua-marinei-941800.html

  mar

  15/08/2011 at 2:27 pm

 30. Va invit sa cititi un articol al d-lui D P Agilica de pe contributors.Mi se pare interesant.
  http://www.contributors.ro/dezbatere/dreapta-contra-stanga-in-dezbaterea-publica-fara-menajamente/

  ela

  15/08/2011 at 2:58 pm

 31. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  15/08/2011 at 3:54 pm


Comentariile sunt închise.