Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Violenţa ca eşec sistemic

Violenta manifestata in ultimele zile in orasele britanice si in special in Londra este un act care ar trebui sa ingrijoreze orice cetatean civilizat, de pretutindeni. In primul rand pentru ca aceasta violenta a existat acolo unde a rabufnit, asa cum exista mai mult sau mai putin, in forme latente, cam peste tot in suburbiile urbane ale marilor metropole Europene.  Pretextul rabufnirii este la fel de obscur ca si pretextul violentelor care au avut loc la Paris in 2005.

Londra din 2011 arata ca nimeni nu a invatat sau a inteles ceea ce s-a intamplat in suburbia pariziana de la Clichy-sous-Bois. Ceea ce a inceput in Tottenham si s-a raspandit mai tarziu in multe din cartierele din vestul Londrei a fost aproape identic cu fenomenul petrecut in 2005 in Franta. De la Clichy-sous-Bois spre Rouen, Dijon, Marseille, Évreux, Strasbourg, Rennes, Nantes, Nice, Toulouse, Bordeaux, Pau si Lille focul, violenta si jafurile britanice au intrecut in violenta lor pe cele din Franta. Intre 2005 si 2011 avem  si perioada de criza inceputa in 2008, care nu avea cum sa atenueze violenta latenta din cartierele marginase.

Intr-o analiza extrem de dura, cotidianul britanic “The Daily Telegraph” reuseste sa puna punctul pe i, citez:

Revoltele din Londra nu sunt asemănătoare cu problemele Greciei şi Spaniei, unde clasa mijlocie se revoltă împotriva zilei judecăţii. Ei sunt dovada că un segment al tineretului britanic – ucigaşii, puşcaşii, oportuniştii, jefuitorii şi acoliţii lor – a căzut de pe buza prăpastiei unei naţiuni prăbuşite.

Eşecul pieţelor merge mână în mână cu frustrarea oamenilor. Între timp concepţia potrivit căreia social-democraţia, cu protecţia ei socială, educaţia scumpă şi asistenţa de sănătate pentru toţi este nesustenabilă în actuala perioadă tulbure, câştigă teren. În realitate, este singura soluţie. După Marea Prăbuşire, Marea Britanie s-a recalibrat pentru un timp. Disparităţile de venit au scăzut, s-a născut statul bunăstării, iar calificările şi creşterea au sporit.

Exact acest model nu poate fi replicat, dar nici, aşa cum a recunoscut şi Adam Smith, nu se poate ca o societate bine ordonată să se dezvolte vreodată atunci când un număr considerabil de cetăţeni trăiesc în mizerie, şi în consecinţă, sunt periculoşi. Aceasta nu este o odă a determinismului, pentru că sărăcia nu implică neapărat nelegiuirea. Şi nici nu este suficient să-i priveşti cu dispreţ pe protestatari, ca şi cum ar face parte dintr-o castă de paria.

Din punctul de vedere al autorului articolului respectiv, punct de vedere asumat si de Premierul David Cameron, a existat o problema majora in comportamentul Politiei Metropolitane. Citez din acelasi articol:

Dovezile de până acum indică şi mai multe acte ruşinoase pentru Poliţia Metropolitană (MET) care pluteşte în derivă, pentru că există dubii în legătură cu faptul că Mark Duggan, a cărui moarte a inspirat revoltele iniţiale, a tras în poliţişti. Criza s-a precipitat, iar absenţa ofiţerilor care n-au intervenit pentru stoparea jafurilor a dus la o prăbuşire a ordinii, care sugerează terenul sterp lipsit de lege al unui stat eşuat.

Cuvinte grele, dar probabil adevarate. Suntem intr-o situatie absurda, in care fortele de politie ale unor state democratice, cu traditii de “lege si ordine”, nu reusesc sa controleze fenomene pe care nu le-am cunoscut si nici nu le-am anticipat. Victimele lui Anders Behring Breivik nu pot fi consolate de recunoasterea culpei recunoscuta de  Politia Norvegiana si nici victimele evenimentelor din Londra (sunt deja 4 morti) nu se vor simti prea bine cu recunoasterea culpei Politiei din Londra. Politiile occidentale si-au primit avertizarea in 2005 la Paris, dar nu au invatat nimic pana in 2011. Ce se va intampla mai departe depinde de felul in care vor fi “invatate” aceste sumbre lectii de violenta sistemica.

In cazul Romaniei, sper din toata inima ca nu ne vom afla in situatia de la Londra, avand in vedere ca hotii si talharii nostri se manifesta “mai pasnic” si mai putin organizat. Nu trebuie sa uitam insa ca multe din bandele de talhari si hoti din Romania au “experimentat” metodele occidentale si mai mult decat asta exista dovezi ca multe din aceste bande si grupuri infractionale traiesc intr-o simbioza economico-financiara cu o parte din ofiterii Politiei Romane. Nu cred ca exemplele lipsesc si nici nu vad necesitatea de a le mentiona.

Un lucru este sigur – avem in fata un fenomen nou, care trebuie luat in seama, analizat si poate de gandit la o  adica. Citez  ca un fel de concluzie din acelasi articol:

Liderii Europei, inclusiv propriul nostru premier [ este vorba de David Cameron si ministrul lui de finante n.r] şi ministrul de Finante erau parcaţi în şezlonguri în timp ce Londra ardea. Chiar dacă epicentrul crizei economice imediate este zona euro, guverne britanice succesive au conspirat la incubarea sărăciei, inegalităţii şi inumanităţii, exacerbate acum de furtuna financiară.

75 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ziua buna, la gazda si oaspeti 🙂
  „social-democraţia, cu protecţia ei socială, educaţia scumpă şi asistenţa de sănătate pentru toţi” nu este singura solutie.
  La noi, statul in stat care inca mai este Politia Romana are noroc ca (deocamdata!) nu exista astfel de acte.

  Fenomen nou care da de gandit 😦

  CFG

  12/08/2011 at 3:57 pm

  • Salut CFG 🙂
   NEO-vandalismul de toate culorile prinde radacini! ‘Mda de luat aminte 😦

   Theophyle

   12/08/2011 at 4:18 pm

   • imi iau rolul de CINIC in serios. In epoca de aur victoriana exista ce nu mai exista astazi: Old Bailey si expulzarea catre Australia. La francezi idem desi quebecosii nu ar recunoaste in ruptul capului. Ma intreb care va fi reactia „oamenilor de bine” daca Londra ar incepe sa adopte atitudini texane conra vandalilor (si pedeapsa cu moartea si pistolul scos repede si…). Caci a gasi explicatii lamentative combinate cu acuzatii contra guvernarii cand viata si proprietatea brit-ului „normal” e in pericol mi se pare o mare nesimtire!

    cinic

    12/08/2011 at 5:38 pm

   • theophyle, este imposibil ca ceea ce s-a petrecut in UK sa nu fie o altfel de bomba a Al-Qaeda? caci pagubele materiale sunt mai mari decat orice bomba, iar lovitura de imagine data democratiei engleze nu este de ignorat

    cinic

    12/08/2011 at 5:41 pm

 2. Sal`tare, popor ! 🙂
  Criza + multiculturalismul + spiritul de turma + somnolenta politiei.
  Concurenta lor duce inevitabil la haos.

  La noi politia si magistratii coabiteaza perfect cu clanurile de derbedei.
  Armonia fiind deplina, nu exista pericolul unor astfel de rabufniri necontrolate.
  Conflictele sunt sufocate in stadiul incipient cu „caramizi” de bani, stinse cu sampanie fina si cu solfegii la „saxofon” oferite de profesioniste.
  Oricat ai fi de comisar, nu poti sa rezisti, n`asha ? 😆 😆
  Doar din cand in cand ii mai lasa sa se incaiere intre ei, pt. ca politistii sa-si justifice salariile.

  PS
  In Timisoara, la lovilutie, ca sa sparga niste amarate de vitrine a fost nevoie sa aduca niscaiva turisti-kaghebisti…

  Tzepelica

  12/08/2011 at 4:12 pm

  • Salut timi 🙂
   Alte timpuri, alti oameni! Pe atunci violenta era prerogativa statului . Astazi au privatizat-o 😦

   Theophyle

   12/08/2011 at 4:17 pm

  • „In Timisoara, la lovilutie, ca sa sparga niste amarate de vitrine a fost nevoie sa aduca niscaiva turisti-kaghebisti …”

   Pot sa va asigur ca nu a fost cazul! Vitrinele au fost sparte de catre locuitorii orasului din mai multe motive: cele ale librariilor pt. a pune pe foc „operele” tovarasului, ale unor magazine pentru furt (am vazut asta cu ochii mei) iar ale altora doar pt. a lasa o dovada pt. a doua zi ca „ceva” s-a intimplat cu o noapte inainte. Si cel putin pt. timisoareni a fost o REVOLUTIE adevarata in perioada 16-22 decembrie.

   Sorin Fortiu

   12/08/2011 at 11:04 pm

 3. Salut din nou 🙂
  Nu inteleg cum ar putea sa fie social democratia o solutie. Mie mi se pare ca a cam dus la toate astea.
  Bietii tineri nemultumiti, care-si permit Blackberry, acces la Internet si mai stiu eu ce. :mrgreen:

  Diana

  12/08/2011 at 4:46 pm

 4. Nu gasesc prea multa informatie de incredere despre Mark Duggan. Din ce vad pare ca a fost un individ destul de dubios.

  Diana

  12/08/2011 at 4:48 pm

 5. uite aici Diana, vad ca a aparut pe wikipedia

  http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Mark_Duggan

  dana.o

  12/08/2011 at 4:50 pm

  • Da, am vazut si eu. Un ingeras :mrgreen:

   Diana

   12/08/2011 at 4:58 pm

   • nu cred ca exista o legatura directa intre moartea lui duggan si ce a urmat. a fost o misiune de politie ratata pe care vandalii au folosit’o pe post de fitil.
    personal, vad in evenimentele din londra un efect extrem al societatii de consum.

    dana.o

    12/08/2011 at 5:19 pm

 6. buna ziua;cu scuze ceva pentru @stefan a si @andrzej
  canal dunare -bucuresti
  pentru a atinge beak even la costuri de intretinere-nu amortizare-este necesar transportul a 20 milioane tone anual
  care ar fi cele 20 milioane tone???

  intamplator

  12/08/2011 at 4:51 pm

  • Salut 🙂

   Citi ani pentru amortizarea investitiei ?

   lastnightmusic

   12/08/2011 at 5:00 pm

   • Salut lastnight…!
    Canalul dunare -marea neagra a intrat pe profit dupa mai bine de douazeci si ceva de ani, asta in conditiile in care transportul naval si fluvial al Romaniei a fost practic aruncat la fier vechi de post decmbristii lui Iliescu, Roman si Nastase….

    andrzej

    12/08/2011 at 5:21 pm

  • Salut intamplator! Cerscuze dar informatia dvs . este un pic cam prea generala. Nu prea vad cum si in ce felse face calculul care da rezultatul enuntat. Probabil, calculul a pornit de la costul transportului(cat pe tona?) , restul e cam nebulos.
   Puteti argumenta?

   andrzej

   12/08/2011 at 5:04 pm

   • costul transportului usd 5/to
    datele sunt ale unui expert olandez si care nu au fost acceptate de mt in planul general de transport ;nu iesea cum doreau ei
    comparatia cu dunare marea neagra nu e fezabila;acolo vorbim de galati de ungaria,serbia ,austria pina la marea nordului-cu probleme datorita barei de la passau(parca) unde pot transbodra barje de max 2000 to
    in afara de bucuresti ce ar mai deservi acest canal???
    fara cifre ,care ar trebui sa fie cantitatea si la ce cost/to transportul ca sa-si amortizeze cheltuielile de intretinere
    ca cifra in 2008 au fost descarcate in constanta cam 2 milioane teu( 40 milioane tone)inclusiv tranzit extern;
    exista cumva transport de carbune,minereu de fier,lemn,ingrasaminte ,cereale,tei,benzina sau alte produse vrac,de tonaj, existent sau anticipat din/spre bucuresti ?
    nu uitati ca transportul de benzina/motorina e pe conducte(romania are 11000km conducte)

    intamplator

    12/08/2011 at 5:44 pm

 7. Nu este utopie dar realizarea acestei cai de acces dinspre Bucuresti catre Dunare, construirea unei a doua centuri la nivel de autostrada(Bucurestiul nu are asa ceva inca) , ar drena si directiona traficul de marfa din nord-est catre sud , cu directionari pe fluviu catre vest si maritime catre zonele de interes din marea Negra, cu iesire catre mediterana , etc.

  andrzej

  12/08/2011 at 5:30 pm

  • …astfel e85 drumul europen(dn2) ar putea fi usor adus la nivel de autostrada cu beneficii enorme pentru zona cea mai saraca a Romaniei-Moldova.
   Nu am nici un dubiu ca transportatorii europeni ar aprecia acesta ruta, iar Romania ar putea sa aiba o insemnatate economica regionala cu mult mai mare , ar deveni un nod strategic cu adevarat.

   andrzej

   12/08/2011 at 5:37 pm

  • @angrzej: canalul s-ar ninfunda la bucuresti;e vorba exclusiv de bucuresti
   ford ajunge la calafat din timisoara si vest, e turnuseverin.orsov
   din moldova e galati
   de dragul canalului la bucuresti ar ocoli ca sa incarce /descarce aici???
   intrebati-i pe cei care au acum transport de containere de la agigea sud la oltenita,ce trafic au

   intamplator

   12/08/2011 at 5:47 pm

 8. agigea oltenita: era un transport acum vreo 3 ani/nu stiu daca n-au renuntat acum;chiar si atunci erau in pierdere;
  nu era fezabil;cu tot cfr de 3 zile-atunci pt marfa-tot era mai eficient decit pe dunare;gindti-va si la timpul de tranzit nu numa la cost

  intamplator

  12/08/2011 at 5:49 pm

  • mai fratilor ce legatura are canalul (de care nu-mi face NICI o placere sa discut) avand in vedere ca niste unchii de-ai mei si-au lasat oasele acolo si mosul meu si-a lasat un plaman, si violentele de la Londra?

   Theophyle

   12/08/2011 at 5:52 pm

  • Salut !
   SF-ul pt. canalul Dunare-Buc. a iesit fezabil in vremea impuscatului, cand „duduiau” „23 August”, „Republica’, „IMGB”, „Vulcan” etc.
   Chiar si atunci cu unele coafari, pt. satisfacerea orgoliului maretului carmaci.
   Acum nici fiare vechi nu mai avem, a avut grija odrasla Neulander.

   Tzepelica

   12/08/2011 at 5:58 pm

 9. pentru comparatie cst transport:
  1 container 20 to
  auto: port constanta-bucuresti: eur 40-tranzit 6 ore
  cfr-inclusiv incarcare/descarcare pe platforma : cca 270 eur-tranzit: 24-72 ore
  repet vrac iese din discutie pentru bucuresti,nu exista

  intamplator

  12/08/2011 at 5:52 pm

 10. scuze: auot ,rog cititi corect : eur 400

  intamplator

  12/08/2011 at 5:52 pm

 11. @theophyle:eu sunt de vina,” mea culpa” am terminat

  intamplator

  12/08/2011 at 5:53 pm

  • Nimeni nu-i devina si nu am probleme cu orice off-topic in afara de alea care imi duc mintea la altet timpuri si alti oameni.

   Theophyle

   12/08/2011 at 5:55 pm

 12. andrzej nu esti dezavantajat – povestea cu canalul s-a terminat. PUNCT

  noi comentarii despre canal merg la gunoi.

  Theophyle

  12/08/2011 at 5:56 pm

 13. Da, si eu cer scuze gazdei care ne-a propus o alta tema.
  Scuze Teoph!

  andrzej

  12/08/2011 at 5:57 pm

 14. Depinde ce înţelegi prin „hoţi” şi „tâlhari”.
  Or fi grupurile organizate care trăiesc în concubinaj cu poliţia.

  Dar în situaţie de abolire completă a ordinii şi simplii turbulenţi profită, ba chiar cetăţenii inofensivi pot fi tentaţi.

  Mă gândeam cu amărăciune că în oraşul meu nici nu prea ai ce fura – dar în Bucureşti mi-ar fi plăcut să-mi pun o cagulă pe cap şi să ies un pic „cu mulţimea”. Haine drăguţe, cosmetice de lux, vinuri scumpe, trufe …

  Sau hai s-o luăm altfel – dacă în degringolada rezultată vila lui Vântu (cu tot cu proprietar) ar fi jefuită şi distrusă ai mai considera revoltele nocive? 🙂

  elena

  12/08/2011 at 5:59 pm

  • da Elena 😦

   de oameni ca vintu trebuie sa aiba grija un sistem juridic.
   jaful e jaf indiferent de victima

   dana.o

   12/08/2011 at 6:04 pm

  • Eu unul da, deoarece ar dovedi ca nu am evoluat cu nimic de la mineriada.

   Aha

   12/08/2011 at 6:05 pm

   • Păi e vorba de priorităţi atunci: vrei să te simţi evoluat / superior sau vrei să obţii lucruri drăguţe 🙂

    Iar sistemul juridic care trebuie să „aibă grijă” de Vântu e un fel de banc. Chiar are grijă.

    elena

    13/08/2011 at 1:29 am

 15. Hmmm, e foarte ciudata linistea dinspre USLA avind in vedere antecedentele.
  Izbucneste circul in Egipt, hop si Ponta: sa-si dea demisia si Basescu si Boc ca altfel va fi identic si la noi.
  Tunisia sare in sus si ea, dictatorul local fuge. Hop si Ponta: Demisia Basescu cit mai este timp altfel sfirseste tot asa. Plus ceva amenintari putin voalate: am mai impuscat un dictator, bla bla.
  Ma mir ca nu au sarit si acum in sus: Demisia Basescu ca daca nu ia foc Bucurestiul ca si Londra. Nu stiu de ce dar am impresia ca gruparea USL nu s-ar supara deloc daca s-ar repeta scenariul si la noi.

  Aha

  12/08/2011 at 6:02 pm

 16. Pai despre zabaucii din GB, sa tot vorbesti, ca si despre dementul norvegian, despre care se spune ca ar filasat indicii secrete privind viitoare tinte in delirul sau numarand 1500 de pagini…
  La tv am vazut ca razvratitii sunt negrii, harapi si au fost interesati in a rasturna ordinea mondiala jefuindu-si conationalii.
  Se vorbeste de o politie emasculata de corectitudinea politica, iar eu nu uit ca la fel de emasculata a fost politia romana care a primit ordin sa stea in cazarmi cand cu evenimentele din 13-15 iunie’90.
  De curand am vazut un film documentar extrem de interesant despre jurnalistii „incorporati” adica aceia care au semnat un act de loialitate cu armata(USA, UK, etc). Mie acei jurnalisti mi s-au parut la fel de abjecti ca cei din Romania(srs, nistorescu, etc) cat si posturile sau ziarele la care „serveau”.
  PM UK ameninta ca va trimite in strada armata, apoi recent a anuntat vanarea infractorilor dupa conturile de facebook . Pai Cameron este ca tipologie aproape identic cu Iliescu, iar Obama mi se pare la fel de gaunos in discurs ca Ponta si Antonescu.

  andrzej

  12/08/2011 at 6:12 pm

 17. Pai , teoph spui ca nu am nici un „dezavantaj” dar vad ca si vorbind la tema sunt moderat…., sau acesta o fi avantajul meu, pe care eu nu-l apreciez…

  andrzej

  12/08/2011 at 6:20 pm

 18. Postare frumoasa la @demeter pe blogul ei 🙂

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/08/12/florenta-lui-masaccio/

  Theophyle

  12/08/2011 at 6:33 pm

  • Am intrat mereu pe acest blog si am fost incantat de frumusetile pe care niciodata nu le voi vedea cu ochii mei.
   In plus sunt cucerit de ghidul nostru virtual care ne face sa vedem ceea ce ochii profani ignora.
   Ce am vazut am vazut doar in fuga si atunci datorita profesiei.
   Multumesc gazdei si inspiratului ghid al acestui blog.
   Sarutari de mani doamna!

   andrzej

   12/08/2011 at 6:46 pm

 19. Theophyle, se pare ca cei care ar trebui sa ne vegheze linistea sunt recenti, adica au uitat sa traga invataminte din istoriile ultimilor ani europeni. Si stii cum e …. cine isi uita istoria s-ar putea sa o repete …. vorbesc la nivel european – ca englez, ca roman, ca grec …

  Mekone

  12/08/2011 at 6:39 pm

  • Mekone salut 🙂
   sunt atat de pesimist ca nu am postat nimic dupa amiaza pe Politeia Europeana. Nu pot posta absolut nimic pozitiv. De ce as amara lumea inainte de weekend 😦

   Theophyle

   12/08/2011 at 6:55 pm

   • Cât de rău poate să mai fie?

    Eu zic că ar fi chiar binevenită o prevestire.

    elena

    13/08/2011 at 1:34 am

  • @andrzej
   si de unde stit ca sunt adevarate?
   din nou un exemplu de” e pe net,e adevarat”e adevar absolut
   imi povestea acum citeva luni un musulman,nascut in olanda- a doua generatie-ca el e antiamerican fiindca a vazut „pe net” ca americanii au omorit un milion de irakieni;
   nu accepta discutia despre imposibilitate,argumentul suprem era -e pe net
   cam ca la noi” a spus la teve”
   am ” fumat” teroristii din dec 89 de la tvrlibera
   p.s nu am deschis site-ul

   intimplator

   12/08/2011 at 9:22 pm

   • @ intamplator, cine spune ca e adevarat?
    Daca te referi la filmul al carui link l-am pus aici, eu ma refer doar la ce spun jurmalistii….
    Ca or fi baieti buni sau rai, e doar o chestie “subiectiva”, si cei care investigheaza si ceilalti sunt tot jurnalisti…
    Cat despre faptul ca “de pe net” si asta e o chestie subiectiva(ca netul da la toti dupa gust si placere…)…
    Oricum la chestia despre caile navigabile(sa nu suparam gazda!), mai ai de dat raspunsuri, da’ adevarate nu de pe net.

    andrzej

    12/08/2011 at 10:28 pm

 20. Deci „Între timp concepţia potrivit căreia social-democraţia, cu protecţia ei socială, educaţia scumpă şi asistenţa de sănătate pentru toţi este nesustenabilă în actuala perioadă tulbure, câştigă teren. În realitate, este singura soluţie.”
  Acum, a pripori, nu am nimic contra protectiei sociale, educatie si asistenta medicala la toti. Dimpotriva. Cu ce am probleme e implementarea. Se vorbeste de parca social democratia asta e o idee complet noua, aparuta ieri. De unde? Sub numele de socialism, aceste concepte au fost incercate si rasincercate intr-o mare parte a lumii. Si unde au dus? Milioane de executati in URSS si blocul estic. Sa mai amintesc de social democratia din Cambodia sau Coreea de Nord? Si nu mai departe de Romania. Am avut protectie sociala, educatie si asistenta. Am sfirsit in saracie si intuneric.
  Da, sigur, raspunsul invariabil este ca astia nu erau de fapt socialisti, numai se prefaceau. Ca de exemplu pina si Iliescu a zis ca Ceausescu a intinat aceste idealuri. Dupa care s-a apucat de acelasi lucru. Ce social-democratie a facut pesedeul? Tot asa, saracie lucie la multi, bogatii imense la citiva, legi dure la catei, anarhie la dulai, educatie la toti dar proasta, asistenta medicala la toti, dar si mai proasta.
  Deci, cum naiba se face ca toti astia care se apuca de social-democratie sfirsesc in unele din cele mai abjecte societati?

  Aha

  12/08/2011 at 7:13 pm

 21. Buna seara, buna seara.
  Marea Britanie culege acum roadele politicilor impuse de Tony Blair. Lui i se datoreaza asistentele sociale de tot soiul si emascularea politiei britanice.

  clemycali

  12/08/2011 at 7:13 pm

 22. @theophyle: prietenul meu virstnic din brooklyn,imi spunea acum citiva ani: nu incerca sa rezolvi problemele omenirii,rezolva-le pe ale tale si ii va dfi un pic mai bine si omenirii

  intimplator

  12/08/2011 at 7:15 pm

 23. teoph, Am rugamintea sa inlocuiesti postarea de la ora 6:34 cu acesta: Ziaristii (or fi tot aceia “incorporati”) vorbesc despre politia britanica fiind o institutie emasculata(politic da, dar profesional nu cred) jignind o institutie cu mare traditie si prestigiu, uitand cu ce scandal si strigate de revolta se inbatoseau cand un infractor inarmat ca de razboi era “brutalizat” de bietii politistii obligati sa poarte ca unica arma faimosul bason de cauciuc.
  Mie mi-e sila de presa si de pomanagii de pretutindeni care de dragul carierei uita care le e sarcina.
  ps, daca gasec va trimit link-ul catre acel film documentare de care v-am povestit, Merita!,

  Multumesc!

  andrzej

  12/08/2011 at 7:17 pm

 24. Off topic, dar vizeza tot violenta, violenta la adresa bunului simt. Vanghelie si-a mutat gratarele la Roma(italia) unde se pare ca ar fi unul din sponsorii festivalului „Calatis”(ce legatura o fi cu Roma?)….
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/vanghelie-organizeaza-festivalul-callatis-de-la-roma-234164.html

  andrzej

  12/08/2011 at 7:27 pm

  • or fi descoprit” cercetatorii britanici” ca grecii de la callatis au colonizat roma!!!

   intimplator

   12/08/2011 at 7:46 pm

 25. si totusi…. viata merge inainte;
  tocmai am primit un email in care un colaborator imi spune ca pleaca pina marti la londra!!!
  l-am sunat si -am intrebat daca e nebun;
  nu e, e liniste si sunt preturi incredibil de scazute la hoteluri datorita anularilor/hotel in centru 4*,(britance) 60 gbp!!

  intimplator

  12/08/2011 at 7:44 pm

 26. Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  12/08/2011 at 7:47 pm

 27. Si eu 😆 like this post! 😆

  maya

  12/08/2011 at 7:48 pm

 28. Cutremurator!Infiorator!

  Declaratia unui huligan de 16 ani din Londra (PROTV):

  „NU am nici o remuscare;pentru mine a fost o zi obisnuita.A venit Craciunul mai devreme”!

  maya

  12/08/2011 at 7:50 pm

 29. buna seara,

  – de peste 65 de ani in Europa nu a mai fost vreun razboi devastator (exceptie: Yugoslavia)

  – de decenii tarile Europei de Vest s-au dezvoltat, au crescut economic, s-a ridicat enorm nivelul de trai pentru o mare parte a populatiilor care muncesc si nu numai (cu ajutorul de somaj puteai trai cindva f. bine)

  – linistea sociala – rar tulburata de greve f. mari – dureaza de decenii

  – de-a lungul deceniilor postWW2 imigratia a fost masiva si acceptata (toate culorile etnice)

  – a fost introdusa sintagma political correctness,

  toate astea si altele au creat o slabire a politicienilor, a vigilentei politistilor, creind in acelasi timp oameni moi, calmi, linistiti, multumiti cu nivelul lor de trai

  ultimii 10-15 ani au creat si categoria loserilor (de toate culorile)…..de aici si revoltele de azi coroborate cu o politie socata si defensiva…

  prostii, nu?

  🙂

  skorpion

  12/08/2011 at 8:28 pm

  • ba nu-s deloc prostii, Skorpy. 🙂
   ai dreptate, democraţia „blegeşte” omul pe termen lung, ceea ce nu e neapărat rău.
   dar uite că nu puteau lipsi excepţiile, din păcate.

   val_one

   12/08/2011 at 8:53 pm

 30. Salutareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ! 😆
  Cum a discuta despre canal e inutil 🙂 , ce se intimpla la Paris , Londra nu sint altceva decit pasii premergatori ai unei nenorociri ca cea din Norvegia .
  Lumea e plina de prosti care se cred genii . 🙂 ( eu in nici un caz 😆 )

  Ștefan A.

  12/08/2011 at 8:55 pm

  • Fii mai clar: nu esti prost ? sau nu esti geniu ? 🙂

   lastnightmusic

   12/08/2011 at 9:26 pm

   • A doua in mod sigur . 😆

    Ștefan A.

    12/08/2011 at 10:03 pm

 31. Seara buna 🙂 .
  Pe vremea comunismului multilateral dezvoltat, am vorbit cu un amic, avocat de generatie veche, mare admirator (pe bune) a lui Stalin. Era genul soarece de biblioteca, statea intr-o garsoniera sordida, in care nu aveai loc mai mult de doua persoane inghesuite din cauza cartilor. Era avocat, castiga enorm pentru vremea aia (cand era limitat castigul al cel mul 6000 lei + cibucul). Dadea cazuri „grele” (banoase) la colegi, nu era avar, avea toate calitatile unui om intelectual. Si cu meseria lui liberala, il admira pe Stalin. Nu-i contesta crimele – dimpotriva – de multe ori ne povestea mult peste istoria oficiala. Il admira pentru onestitatea cu care-si justifica si „legaliza” ideologic crimele. Era fascinat de personaj. Iar eu eram fascinat de el (de amic), care explica inexplicabilul. Vorbea cu voluptate despre justitia ca unealta de a instaura „dreptatea clasei muncitoare”, lipsita de prejudecati.
  Scuzati introducerea lunga.
  Atunci, am inteles ca justitia nu este pur si simplu „dreptate”, ca nu poate exista justitie in afara societatii.
  Toate societatile aplica „dreptatea” ca norma de (auto)protectie a societatii. „Independenta” este o iluzie, justitia nu poate fi independenta de societate, de valorile ei. Justitia este un model ce apara si conserva valorile societatii in care fiinteaza.
  Ce legatura are asta cu ce s-a intamplat la Londra, si cu ce s-a intamplat in Norvegia?
  Cred ca un cuvant cheie ar putea fi „valori”.
  (Ce-i manau pe ei in lupta? Ce doreau acel apus? )
  O caracteristica a multiculti este exact amestecarea valorilor. In numele valorii numite „toleranta” (intoarce si celalalt obraz) au fost „valorizat” intolerantul (si intoleranta) aflat la celalat pol al tolerantului. In numele iubirii de aproape, a fost valorizat criminalul (si implicit crima). Vedeti cate filme despre bieti criminali abuzati de societate pe vremea copilariei.
  In numele dreptului copilului, a fost valorizat neascultatorul/indisciplinatul.
  Politistii din Londra, ca de altfel si cei din Norvegia, au actionat in numele valorilor multicultulariste si a celor induse de corectitudinea politica.
  Cum adica, eu politai sa raspund dur hotului? Daca ma da in judecata ca l-am agresat?
  Ganditi-va la absurditatea ca un fumator este mai acuzat si mai izgonit din locurile publice decat un drogat.
  La noi in Ro, acest fenomen (de amestec al valorilor) este vizibil aproape zilnic.
  Cersetori care te someaza sa fii milos, infractori care cer intarirea statului, moralisti escroci, ziaristi analfabeti, politisti hoti.
  Amestecul acesta dintre iubire de aproape (o societate mai buna) si cruzime (starpiti exploatatorii) oare de cine a fost facuta?
  Despatirea dintre valorile „a avea” si a „munci”, naste monstri de tipul „Yes, we can”.
  Vandalii din Anglia „puteau”. Atunci de ce sa nu o faca?
  Vandalii din Ro, „pot” suspenda presedintele? Atunci de ce sa nu o faca?
  In ambele cazuri, doar asezarea coerenta a valorilor ar pune impiedica abuzul de putirinta.

  DanSu

  12/08/2011 at 9:04 pm

  • excelent şi mai ales elocvent, DanSu.

   welcome to the club! 🙂

   val_one

   12/08/2011 at 9:13 pm

  • DanSu
   😆
   Buna seara!

   Excelent!

   maya

   12/08/2011 at 9:40 pm

 32. Buna seara! Poate o explicatie a situatiei este un exces de multiculturalism care a distrus coeziunea societatii – pentru ca spre deosebire de SUA unde multiculturalismul e un „melting pot” in Europa nu poate avea succes.Motivul este pur numeric, deoarece raportul intre imigranti si populatia „bastinasa” in Europa este mult mai prost decit in SUA care este un stat gigant. Masura esescului multiculturalismului este proportionala cu numarul de gasti/grupuri etnice inchise formate in acea societate- in M.Britanie s-a atins un numar critic de asemenea grupuri (auto)excluse din societate.Si mai e un lucru care nu-mi place multiculturalismul e inamicul patriotismului autentic.

  bigone

  12/08/2011 at 9:22 pm

  • Bigone , eu cred ca se acorda prea multa atentie unor lozinci fluturate drept ideologii. Mai cred ca societatea e saracita de idei si ideologii inca de acum aproape 250 de ani, iar sufletul omului actual este de fapt o goarna (un loc gol ) , in care sufla fara noima toti refuznicii ordinii adevarate.
   Au aparut relativ recent notiuni ca: multicultutalism, corectitudine politica, ordine mondiala, etc. in fapt doar cuvinte cu sensuri contradictorii , absurde numai din intelesul de neanteles.
   Mai toate aceste vorbe goale si contradictorii ar trebui sa ne puna pe ganduri caci „verbul” rostit se transforma in fapte si lucruri.
   Nu este departe in urma, in veacul trecut cand prin anii 20-30 se vorbea prin piete de comunism , national socialism etc. si vorbele au devenit mai curand decat isi imaginau cei cele rosteau in oribile realitati.
   Eu cred mai mult in gand bun si fapta pe masura decat in vorba, mai mult in credinta decat dogme.
   Mai cred ca oamul nu pot tine pasul cu plasmuirile gandului sau rostite si ca mai devreme , sau mai tarziu noi toti ne vom trezi intr-un loc neprielnic dar cunoscut fiind rodul gandului eliberat dar necuratat de credinta(constiinta).

   andrzej

   12/08/2011 at 11:27 pm

 33. asta macar are o scuza;ai nostri fara sa fi baut semneaza de zeci de milioane

  http://www.adevarul.ro/international/primar-beat-contracte-semnatura-un_milion_0_534546982.html

  intimplator

  12/08/2011 at 9:34 pm

 34. @ intamplator, cine spune ca e adevarat?
  Daca te referi la filmul al carui link l-am pus aici, eu ma refer doar la ce spun jurmalistii….
  Ca or fi baieti buni sau rai, e doar o chestie „subiectiva”, si cei care investigheaza si ceilalti sunt tot jurnalisti…
  Cat despre faptul ca „de pe net” si asta e o chestie subiectiva(ca netul da la toti dupa gust si placere…)…
  Oricum la chestia despre caile navigabile(sa nu suparam gazda!), mai ai de dat raspunsuri, da’ adevarate nu de pe net.

  andrzej

  12/08/2011 at 9:50 pm

  • Stef , salut ! ai citit si e bine .

   andrzej

   12/08/2011 at 9:58 pm

 35. Vin si io cu un link total inafara oilor noastre (merit palme si picioare spate):
  http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/o-parabola-profana
  Dl Plesu daca il crede neinspirat pe dictator ca i-a raspuns, nu e deloc mai presus in atitudine.
  buna seara.

  victor L

  12/08/2011 at 10:01 pm

 36. Iata aici un exemplu de violenta care in conform zicalei “hotul striga hotii”.
  Nici ca se poate mai bine ilustra titlul, dar mai ales substanta articolului pe tema asupra ne spunem parerile.
  Iata ce naste violenta, discursurile inepte adresate celor asemenea: http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_politic-9777236-crin-antonescu-traim-intr-societate-bolsevizata-unde-trage-mitraliera-toata-ziua-cine-nu-basescu.htm

  andrzej

  12/08/2011 at 10:40 pm

 37. cred ca platforma isi face de cap.
  ok mai vb si maine.
  Va doresc o seara linistita! Am si o dedicatie muzicala: http://www.youtube.com/watch?v=EM4vblG6BVQ&ob=av2n

  andrzej

  12/08/2011 at 10:44 pm

 38. http://cursdeguvernare.ro/traian-basescu-trebuie-redus-numarul-bugetarilor-sustin-strategia-fiscal-bugetara-a-guvernului.html
  Pai nu a zis pina acum domnul Boc ca si statul a facut partea lui de reduceri de personal ? Ca la 7 bugetari care ies in pensie se angajeaza doar unu nou ?
  Acum si domnul presedinte se lasa cucerit de ideile care circula pe acest blog ? 🙂
  E sigur ca atunci cind se intoarce primul ministru din China va tuna si fulgera impotriva numarului ridicat de angajati la stat . 😆
  PS . Prin acordul cu FMI cheltuielile cu bugetarii trebuie sa scada in raport cu Produsul Intern Brut si cum acest nemernic de PIB nu creste prin OUG 🙂 pina la urma ( mereu la urma ) vor mai da afara ceva angajati . Partea urita e ca se face din pix . Fara evaluari profesionale , fara concursuri pentru a stabili cine ramine pe post . Acelasi model de reduceri de personal ultima parte a epocii de aur . Standardele de dat afara sint strict pe baza de pcr . ( ramine cine are pile , cunostinte , relatii ) .

  Ștefan A.

  12/08/2011 at 11:18 pm

 39. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  13/08/2011 at 8:44 am


Comentariile sunt închise.