Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O vară de tranziţie – cine ne salvează de salvatori?

Aproape toti liderii Europei aflati in vacanta au trebuit sa si-o intrerupa. Anglia arde, bursele internationale au ars si ele cateva zeci (daca nu sute) de miliarde de euro prin pierderi la nivel de inceputurile crizei, care a debutat cu falimentul lui “Lehman si fratii lui”. Presedintele Basescu nu s-a aflat in concediu, el a aparut la televiziune, dupa o sedinta cu guvernul si oficialii financiari ai Romaniei. Trebuie sa recunosc ca interventia Presedintelui mi s-a parut inoportuna si fara de foloase de nici un fel.

Fraza – “nu ar trebui folosit cuvântul „criză” în actualul context, ci despre o reacţie a pieţelor la unele decizii neconvingătoare, luate atât în SUA cât şi în Europa, aniticipând că în zilele următoare bursele îşi vor reveni” a fost lipsita de orice sens pentru un om informat. Dl Presedinte, cu tot respectul, nu are de unde sa stie ca nu este vorba de criza, pentru ca nimeni in lume nu poate sti asta. In alta ordine de idei era clar ca bursele isi vor „reveni” pentru simplul motiv ca dupa aceste caderi catastrofale, unele dintre “listatele” la burse devin atractive si sunt cumparate, redresand bursele pentru o perioada mai scurta sau mai indelungata.

Si adresarea Presedintelui la “presa” pentru a cere responsabilitate a fost futila. In primul rand pentru ca o presa serioasa este responsabila fara invitatii politice si cea care nu este serioasa va cauta “sange” cu orice oportunitate ivita. Sa ceri “responsabilitate” de la Realitatea Tv, sau Antena 3 este ca si cum ai fi dorit ca hienele sa devina ierbivore. Ceea ce a fost jalnic a fost comportamentul de neiertat al Televiziunii Romane, care a intrerupt transmiterea discursului pe TVR-1 si l-a plasat pe TVR-Info. Sa zicem ca asta este procedura standard la TVR in cazurile unui discurs care depaseste norma de timp, ceea ce s-a intamplat probabil.

Aventura de dupa, de la TVR-Info este pur si simplu o magarie de proportii. In studiou s-a aflat domnul comentator Andrei Postelnicu, fost consilierul lui Mircea Geoana in campania electorala la presedintie si autorul unor aranjamente foarte putin corecte. Avand in vedere ca nu a reusit sa devina membru CA la CEC, asa cum fusese propus de PSD, multa dragoste pentru Basescu nu ar fi putut avea – deci un impartial 100%. Trebuie sa mentionez ca mi-au lipsit din panelul de la TVR-Info domnii Chiriac si SRS, pantru ca lucrurile sa devina si mai “corecte si  echilibrate”.

Intrebarea ar fi, dl Sassu mai conduce Televiziunea Romana? Sau cineva acolo se gandeste la perioada de dupa 2014? Ce pot spune mai mult decat ca m-am trezit cu un gust foarte amar dupa analizele de ieri avand in vedere ca probabil respectivul analist va mai fi prezent si in viitor cu analizele lui “impartiale si foarte pertinente”.

Bineinteles ca salvatorii natiunii ne vor salva de aceasta criza, asa cum ne-au salvat si din ’89 si pana astazi. Iliescu, care ne-a distrus economia inlocuind-o cu una de “cumetrie”, Constantinescu care invins de sistem ne-a adus specialistii care au produs inflatie de doua cifre la nivel lunar, cuplul Tariceanu-Vosganian care au facut ca economia “care duduia” sa intre in criza cu 3 miliarde lipsa si in sfarsit Boc&co., care au intarziat un an pentru a lua masuri eficiente si au facut-o numai cand au fost amenintati de FMI si BM, mimand in continuare reducerea de personal birocratic, s-a trezit sa faca economate si sa promita mariri de salarii.

Astia sunt salvatorii nostri! Intrebarea ar fi “cine ne salveaza de acesti salvatori”?

As termina articolul cu un citat dintr-un articol superb, publicat in The Guardian de un tanar jurnalist care probabil nu si-a cautat un loc in CA-ul unei banci. Scrie Julian Glover in articolul “The cry for leadership goes out – and no one answers” adica mai pe romaneste “Strigatul pentru conducatori exista – nimeni nu răspunde”:

Five centuries ago in Europe, Protestants and Catholics vied to define the route to salvation – but both thought they knew a way. Two centuries ago, in the long shadow of the French revolution, conservatives and radicals tussled for ownership of a future that they both thought they could make brighter. In the last century, cheerleaders for the free market disputed the apostles of Marxism. Each was sure theirs was the remedy for present ills. The crises we face in the summer of 2011 are no less sharp or scary, but what’s missing is leadership, not so much by people as by ruling ideas. The best, as Yeats said, lack all conviction”.

“Cu cinci secole în urmă, în Europa, protestanţii şi catolicii s-au întrecut în a arăta calea ce duce spre salvare – dar ambii erau siguri că ştiu un drum. Cu două secole în urmă, în umbra mare a Revoluţiei franceze, conservatorii şi radicalii s-au luptat pentru a intra în stăpânirea unui viitor pe care ambii credeau că îl pot face mai luminos. În ultimul secol, susţinătorii pieţei libere s-au certat cu apostolii marxismului.  Fiecare era convins că deţine remediul pentru vicisitudinile prezentului. Crizele cu care suntem confruntaţi în vara anului 2011 nu sunt mai puţin dure sau înfricoşătoare, dar ceea ce ne lipseşte este o conducere de calitate, nu atât în ceea ce priveşte persoanele, cât mai ales ideile conducătoare. După spunea Yeats, cei mai buni sunt lipsiţi de convingere.”

Deci dl Basescu avem o criza si nu niste “reacţii a pieţelor”, ar fi bine ca toti sa o cunoasca, inclusiv Guvernul Boc!

Puteti citi  postare complementara pe Politeia Europeana: Unde sunt  Thatcher, Reagan, Clinton, Blair şi Kohl?

96 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. gluma zilei revine. dupa Iran, Libia ii cere lui Cameron sa demisioneze deoarece „si-a pierdut toata legitimitatea” in fata „revoltelor populare pasnice”…

  Sare'n Ochi

  10/08/2011 at 3:26 pm

 2. buna ziua,

  Basescu doar a vrut sa linisteasca ”boborul” si sa-i potoleasca pe presari avizi de singe….

  Anglia arde.
  de ce arde Anglia? nu cumva din cauza consecintelor multiculturalismului acceptat cu larghete?

  culmea tupeului iranian si libian, tupeu cinic…

  oare pe linga gastile de cartier cine din sfera musulmana si-a bagat coada in Anglia?
  🙂

  skorpion

  10/08/2011 at 3:35 pm

 3. cred ca reactia ta este cumva prea dura. am citit acest articol
  http://mjperry.blogspot.com/2011/08/burton-malkiel-dont-panic-buy-stocks.html
  si cred ca ar exista motive de speranta ca nu va fi criza. Spre deosebire de inceputul crizei, in 2008, profiturile corporatiilor sunt la nivel maxim. criza din 2008-2009 a izbucnit pe fundalul unei incetiniri a cresterii economice.

  Sare'n Ochi

  10/08/2011 at 3:36 pm

 4. Prima conditie ca vindecarea (spirituala sau trupeasca) sa aiba loc e ca bolbavul sa isi recunoasca boala si sa strige dupa ajutor. A nu striga dupa ajutor si a te crede sanatos (din toate punctele de vedere) cind sunt semne evidente ca suferi, aceasta e lipsa de ratiune.

  Ca sa citez pe Sf. Antonie cel Mare:

  „Oamenii se socotesc rationali insa pe nedrept, caci nu sunt rationali. Unii au invatat cuvintele si cartile vechilor intelepti. Dar rationali sunt numai aceia care au sufletul rational, pot sa deosebeasca ce este binele si ce este raul, se feresc de cele rele si vatamatoare sufletului si toata grija o au spre cele bune si folositoare sufletului; iar acestea le savarsesc cu multa multumire catre Dumnezeu. Numai acestia trebuie sa se numeasca rationali …Om se numeste cel rational, sau cel ce ingaduie sa fie indreptat”.

  Prin urmare, cei care cred ca inca detin reteta salvarii, mai ales apostolii unui Occident al economiilor bazate pe consum hedonist, servicii supraevaluate si titrizari nebunesti, ar trebui sa recunoasca ca au esuat si ca niste oameni modesti si ignorati de mainstreamul keynesian stiau de la inceputul secolului ca acest tip de economie duce inevitabil intr-o criza fara scapare.

  Da, e criza. Da, e falimentul sistemului bancar cu rezerva fractionara. Da, e falimentul statului social. Da, e falimentul banului „fiat money”. Sa o recunoasca cit inca se mai poate face ceva, si nu sa se mai ascunda. Basescu a vorbit ca om politic al unei tari care a trebuit sa o recunoasca implicit anul trecut, cind a taiat in carne vie.

  Acum eu astept sa vad pe marii barbati de stat din Occidentul multicultural, paternalist si post-crestin cum taie salarii, pensii si cheltuieli sociale. in sfirsit isi pot arata calibrul cu care se lauda de cind a aparut monstrul birocratic bruxelez care are oroare de votul popular traieste prin numiri indirecte de politicieni care nu ar fi alesi nici sefi de bloc.

  Cetatean

  10/08/2011 at 3:38 pm

 5. **** Moderat **** Ma bucur ca incepeti sa vedeti cum stau lucrurile! ADICA FOARTE PROST! Din pacate, nu avem alternativa!Nici la actualii, nici la viitorii, daca-mi permiteti un masacru de logica!

  Elena – pe blogul asta sunt toti comentatori, punct! Va rog pastrati epitetele acolo unde pot fi folosite. Multumesc!

  elena agachi

  10/08/2011 at 3:38 pm

  • Hmmm, deci trepadusii cetatean, tzepelica, skorpion, mar, clemy, etc ii fac foarte mult rau lui Theophyle?

   Aha

   10/08/2011 at 3:46 pm

   • sper ca nu se refera la trepadusii citati de tine, @Aha 😉

    Cetatean

    10/08/2011 at 3:47 pm

    • eu cred, ca da
     🙂

     skorpion

     10/08/2011 at 3:48 pm

   • 😛
    si eu voiam s-o intreb pe distinsa doamna, dar mi-ai luat-o inainte…

    skorpion

    10/08/2011 at 3:47 pm

 6. Aici Basescu se inscrie in categoria de „leaders” actuali care in afara de a stabili „pachete financiare” de re-lansare economica nu au nimic in cap. Parca Obama a fost mai breaz? In acelasi contingent. Din discurs a stabilit si el ca America nu e in nici un pericol, indiferent ce zic agentiile alea de rating si indigerent de cite galaxii de trilioane au datorie. Fiecare cu tapii lui: Obama cu aginturili, Basescu cu presa, Michael Moore cu famelia Bush.

  Aha

  10/08/2011 at 3:40 pm

 7. Aha, Sunt de acord ca Basescu a vorbit un limbaj al politicii interne. Mai corect ar fi fost: „da, este criza, insa aceasta afecteaza abia acum marile state asa cum ne-a afectat pe noi in 2010. Ele trebuie sa ia, la rindul lor, masuri economice dure si cu cost electoral mare. Pietele au reactionat si politicienii din Occident vor trebui sa aplice masurile de care fug inca din 2009. E rindul sa inghita pastilele pe care le-au prescris tarilor mai mici din UE”.

  Cetatean

  10/08/2011 at 3:45 pm

  • @cetatean,

   basescu pierde din vedere criza W, deci oricind pe noi ne poate paste un al doilea val de criza…

   skorpion

   10/08/2011 at 3:48 pm

   • perfect de acord. Oricind ne poate prinde valul. problema este insa ca noi suntem cu un pas inaintea Occidentului la nivel de masuri cu adevarat anti-criza si deja politicienii se intrec in a promite mariri de salarii. E ca si cum ar trage de stavilarul care a mai inchis primul val.

    Cetatean

    10/08/2011 at 3:51 pm

   • @ skorpi, Băsescu a declarat marți seara că „declarațiile despre majorările de salarii și pensii fac rău României și slăbesc încrederea investitorilor”. Și le-a zis politicienilor, din nou, că nu-i momentul pentru promisiuni deșarte și populiste. Iar presei i-a adresat rugămintea „să fie prudentă cu etichetările”, pentru a nu crea panică inutilă atunci când relatează despre evoluțiile piețelor financiare. Urgențele României trebuie să fie continuerea reformele și găsirea de soluții “urgente” pentru reducerea deficitelor de la bugetele de pensii, șomaj și sănătate.
    eu citesc aici un indemn la a nu panica inutil populatia – cu ce este mai de folos un popor intrat in vrie, panicat si care nu mai produce, decat un popor avertizat. ori, aseara, Basescu a avertizat ca suntem intr-o situatie subreda, dar nu mortala.
    oricum, cum naiba arata Europa si lumea dupa 1945? atunci n-a reusit sa-si revina? noi suntem mai tampiti ca aia de atunci?

    Sare'n Ochi

    10/08/2011 at 4:21 pm

    • @sare in ochi,
     vezi ca am scris la ora 3.35 p.m. inca ceva….

     skorpion

     10/08/2011 at 4:36 pm

     • ok. am vazut. partea cu Base suntem de acord, ma bucur.
      similitudinile miscarii din Anglia cu Los Angeles-ul secolului trecut (anii 70-80, parca) si cu Franta de acum cativa ani sunt izbitoare. cand le dai puturosilor bani si adapost si nu-i pui sa faca nimic se apuca ei de facut muschi.

      Sare'n Ochi

      10/08/2011 at 5:50 pm

      • skorpy, mie parca imi miroase de schmbare de strategie Al-Qaeda. Tragand linie, inafara de socul psi in tara cu primul parlament din lume, distrugerile materiale depasesc 1-2 bombe!

       cinic

       10/08/2011 at 6:16 pm

 8. Cit despre apelul la prudenta facut politicienilor romani, vorba lui Shakespeare: „o vorba isteata adoarme intr-o ureche bleaga”. Ponta a declarat ca el nu a inteles nimic din discurs.

  Cetatean

  10/08/2011 at 3:46 pm

  • Noi sintem in criza din ’89 incoace, concomitent cu o tranzitie si reforma continua. Intr-un fel, daca Basescu zicea ca da e criza, ar fi intrat in zgomozul de fond, nu-l baga nimeni in seama. Cit despre ce e in capul lui Ponta, acolo sintem la categoria cu „al de sus”. De unde nu este, nici El nu cere.

   Aha

   10/08/2011 at 3:52 pm

  • tupeu abject identic cu cel al iranienilor…

   skorpion

   10/08/2011 at 4:01 pm

   • macar nu le bombardeaza capitala. ceea ce nu se poate spune despre Cameroon.

    vcaraman

    10/08/2011 at 4:17 pm

 9. Cum sa pui un maimutoi pe post de prim-ministru?

  „Premierul USL e Victor Ponta. E o decizie politica, care a fost acceptata si de noi, si de liberali. Va fi foarte importanta echipa. Primul ministru nu trebuie sa fie cel mai bun macroeconomist, cel mai bun om de cultura, trebuie sa aiba o echipa foarte buna”, a spus Adrian Nastase, la Realitatea TV.

  probabil ca bombonel in visele sale se erijeaza intr-un Basescu II, iar bocul lui ar fi poanta

  skorpion

  10/08/2011 at 4:00 pm

 10. Buna,din nou
  „Toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici, caci nu se poate sa pui panselute inainte de a fi modernizat scoli si spitale si nu se poate sa coste un kilometru de sosea de 4 ori mai scump decat in Occident”
  http://www.ziare.com/geoana/psd/geoana-toate-partidele-trebuie-sa-dea-drumul-din-brate-clanurilor-1113258

  abia acum s-a trezit?

  ela

  10/08/2011 at 4:04 pm

 11. Doi tipi, în parc, arunca nişte coji de pâine la porumbei.

  Zice unul dintre ei:

  – Uite porumbeii ăştia, sunt ca politicienii! Cât timp sunt jos, îţi mănâncă din palmă, dar când ajung sus, se cacă pe tine!

  skorpion

  10/08/2011 at 4:39 pm

 12. […] Bineînțeles că salvatorii națiunii ne vor salva de această criză, așa cum ne-au salvat și di…. (Cu această frază din articolul pe care vi-l recomand să-l citiți sunt întru totul de acord; cum de acord sunt cu faptul că degeaba se cere decență tembeliziunilor, ele din dezmăț și semănarea panicii își fac audiență, precum și cu amendarea reacției TVR față de discursul președintelui. În ce privește existența sau nu a unei crize, cred ca reacția lui Theophyle este puțin prea dură – dar el vede altfel, vede chiar din epicentrul evenimentelor din SUA. Eu am citit și acest articol postat pe “Professor Mark J. Perry’s Blog for Economics and Finance” – recomandat de McGregor’blog, îl găsiți și la bibliografie – și cred că ar exista motive de speranță că nu va fi criză. Spre deosebire de începutul crizei, în 2008, profiturile corporațiilor sunt la nivel maxim. Criza din 2008-2009 a izbucnit pe fundalul unei încetiniri a creșterii economice). […]

 13. Cameron cheltuie sute de milioane de euro ca sa omoare mii de civili si soldati deopotriva in Libia dar nu are bani pentru ca politia sa protejeze populatia britanica de huliganii din Londra si din alte orase.
  Exact asta ii si reprosa in fata un tanar primarului Londrei, Boris, pe toate posturile TV.
  Oamenii astia de la putere nu mai au nici o rusine? Ca despre cata minte au, ne-am cam lamurit.
  Jenant si ingrijorator ce se petrece in UK.

  vcaraman

  10/08/2011 at 4:46 pm

 14. Va salut . 🙂
  Cald si cer senin . 🙂
  Off topic . Bursele din nou la vale . Milano (care ieri era la un fenomenal + 0,52 🙂 ) azi e la un dezastros – 4,6 . Inclusiv la NY bursa a inceput cu semn minus .
  Unde or fi salvatorii ? 😦

  Ștefan A.

  10/08/2011 at 4:46 pm

 15. fac bunga bunga, Stefane 😉

  Cetatean

  10/08/2011 at 5:19 pm

  • Milano si Madrid oile negre a burselor europene ( de BVB nu are rost sa vorbim ) . 😦
   Ala cu bunga bunga nu se arata prea mult in public .
   1- are frica ( a zis oficial) ca Gheddafi a dat ordin sa fie ucis .
   2 – nu stie de unde sa scoata 20 miliarde euro (ACUM ) pt. a face ce a dat ordin Franta & RFG prin intermediu BCE . Adica paritate de bilant in 2013 nu 2104 cum dorea el . (initial , astea 20 miliarde erau prevazute de economisit sau incasat in 2014 . Nu au specificat nicaeri cum si de unde . Oricum era pe seama unui nou guvern ca in 2013 sint alegeri . 🙂 ) Acum trebuie sa scoata banii astia de undeva si se chinue toti sa gaseasca ceva „resurse” reale . Astept sa vad si eu de unde . Sigur vor inventa ceva . 😦

   Ștefan A.

   10/08/2011 at 5:32 pm

 16. In sfarsit, ploua si in Bucuresti.
  Inseamna ca nu e criza ci doar „o reactie la unele decizii necorespunzatoare” luate de sf. Ilie. 😆
  Serios vorbind, pe mine ma pune pe ganduri :
  – sau lipsa de profesionalism a consilierilor piratului;
  – sau faptul ca el insusi nu tine cont de recomandarile celor ce sunt platiti ca sa il consilieze.
  Ambele variante mi se par la fel de paguboase.

  PS
  Pt. ca am fost acuzat aici ca sunt pretentios, as zice ca ar fi bine ca tot mai multi dintre noi sa ne manifestam pretentiile.
  Politicienii cu care ne-am pricopsit dupa lovilutie sunt tocmai produsul infinitei tolerante de care au dat dovada romanii, faptului ca au inghitit orice si oricat, neconditionat.
  Bineinteles, politicienii au mirosit chestia asta imediat si profita, aruncand pe listele de candidati veritabili hoti/impostori/agramati/habarnisti/parasute.
  Pe scurt, clienti politici.

  Tzepelica

  10/08/2011 at 5:26 pm

 17. off topic;
  au invatat ceva de la israelieni;ce e distractiv,nu a fost o lovitura ” chirurgicala” a fost ” cinetica”

  http://news.yahoo.com/u-says-kills-taliban-shot-down-chopper-132509069.html

  intamplator

  10/08/2011 at 5:35 pm

 18. Scuze de off topic. Suferinta mare la scatofagi, au terminat subiectul de presa – a coborat „alpinistul” de pe stalp. Interesanta metoda folosita conform marilor jurnalisti -laxative in ceai :p Au nevoie urgenta de camasa de forta.
  http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-9744821-barbat-ameninta-arunca-stalp-langa-palatul-cotroceni.htm

  mar

  10/08/2011 at 5:36 pm

 19. – 6,1 bursa italiana . Cind a mai ramas doar o ora de activitate . 😦 Panica reala . Toti vind .
  G&M = Eu sint linistit . Pina la urma , cu toate aceste scaderi , voi cumpara toata Italia la pret de faliment . 😆

  Ștefan A.

  10/08/2011 at 5:37 pm

  • 😛

   mar

   10/08/2011 at 5:40 pm

  • Salut !
   Sicilia sa mi-o lasi mie, vreau sa fac un export de mafioti acolo.
   Ai vostri s-au cam flescait… 🙂

   Tzepelica

   10/08/2011 at 5:42 pm

 20. Lume, lumeeeeeee…
  Vițel la proțap, carne de berbecuț, multă băutură și muzică, magiun de Topoloveni si alte minunatii.
  Totul, garantat Vanghelie. 😆 😆

  http://b365.realitatea.net/news/festin-marca-vanghelie-gratare-bautura-si-muzica-de-sfanta-maria/

  Tzepelica

  10/08/2011 at 5:40 pm

 21. Salut 🙂
  @citoyen, astia au taiat (cand au taiat) e adevarat, „in carne vie”, dar carnea aia de multe ori era OK, nici macar langa partile bolnave.
  Eu vad ca functionarii publici sunt tot atat de nesmtiti si de incompetenti ca si inainte. Si competentul nostru prim ministru le-a promis mariri de leafa de la anul.
  Vad ca micsorarea cheltuielilor, atucni cand de face, se face prosteste. Vad ca toata lumea plateste pentru ca unii s-au imprumutat excesiv.
  Cim naiba suntem noi cu un pas inaintea alora?

  Diana

  10/08/2011 at 5:42 pm

  • „Cum naiba suntem noi cu un pas inaintea alora?”
   Probabil ca in fata noastra e prapastia… 😦

   Tzepelica

   10/08/2011 at 5:44 pm

   • reduceri de cheltuieli, la asta ma refeream. Structiral, TOATE statele trebuie sa faca reduceri de cheltuieli de functionare. Pietele nu se uite de unde tai, ele vor sa vada ca ai taiat. Acum, ca s=au taiat parti bune, ohoho, asta o stiu si eu. Insa eu vreau sa vad taieri si la puturosii de italieni, si la fanfaronii de francezi, si la altii care dau lectii de economie.

    Cetatean

    10/08/2011 at 5:55 pm

    • cu alea de la noi m-am lamurit :mrgreen:

     PS deja incepe sa ma exaspereze taraganarea curateniei in MAI (ma refer la marea descentralizare).

     Cetatean

     10/08/2011 at 5:57 pm

 22. buna ziua
  nu cad pe spate din cauza lui basescu;trebuia sa spuna ceva,ca s-a intilnit cu cine s-a intilnit la cotroceni;
  ce era sa zica?
  criza nu s-a nascut in romania si nu va fi gasita solutia in romania;
  a balmajit si el ce era de balmajit si cu asta basta
  eu sper ca vor apara lideri cu „viziune si bun simt” si nu lideri „providentiali”;din pacate in situatii ca acasta de acum au aparut cei din urma si s-a ajuns unde s-a ajuns( ultimii grei providentiali au fost hitler&stalin ;mai mici,regionali a fost milosevici)
  si totusi care ar fi solutiile?
  reducerea cheltuielilor satului e prima..cum?vrem invatamnt gratuit,vrem pensii ” babane” vrem asistemta medicala de virf,vrem,vrem,vrem
  cine sa dea? a spus caragiale acum peste o sut de ani” statul” de unde sa ia statul? in nici un caz de la noi,e treba lui ca d-aia e stat
  probabil ca solutia acum este rezolvarea individuala; fiecare sa-si gaseasca solutia si sa nu astepte din alta parte
  apropo de tipul crizei ca e V ,ca e WW,dar daca e WWWWWW?

  intamplator

  10/08/2011 at 5:51 pm

 23. Citeva fete de trader din bursele mondiale . Sau cum se vede prabusirea de cei in prima linie . 🙂

  http://foto.ilsole24ore.com/SoleOnLine5/Finanza%20e%20Mercati/Azioni/2011/borsa-traders/borsa-traders_fotogallery.php?id=1

  Ștefan A.

  10/08/2011 at 5:57 pm

 24. eu cred ca deja e criza in O. Baietii se invirt in cerc pentru ca nu vor sa isi recunoasca prostiile.

  Cetatean

  10/08/2011 at 5:59 pm

  • salut!daca te uiti cum creste cotatia aurului si ce bani se fac pe bursa din aur -a miscat binisor si argintul cateva zile in plina „criza”-Romania intr adevar nu este in criza:are una dintre cele mai mari rezerve de aur in BNR.si mai e o chestie:Romania sta si pe un munte de aur.si pe niste resurse mai „delicate”.criza la noi tine de prostie,de faptul ca s a umplut de tradatori etc.asta e criza Romaniei.cine nu lasa statul roman sa „bata” o moneda de aur?ar fi discutii lungi despre cum suntem tinuti in „frau” de anumite interese ale altora.sa vedeti cand o fi criza apei..si sa comparati apa din Romania cu ce beau aia prin occident.dar tara e sub stapan ..normal prostimea trebe exterminata. .

   zigzag

   10/08/2011 at 6:21 pm

   • zigzag: domle,le dai idei,parca auzi miine pe alde ponta ca iese la interval cu un banut de aur la cei care-l voteaza

    intamplator

    10/08/2011 at 6:29 pm

 25. UK&violente
  lucrurile s-au linistit;
  urmeaza studierea imaginilor de pe camerele de luat vederi-si londra are cea mai mare densitate din lume-si cu ei la tribunal
  acolo se judeca nu se pivnicereste

  intamplator

  10/08/2011 at 6:11 pm

 26. O postare frumoasa pe blogul lui demeter 🙂

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/08/10/florenta-lui-donatello-2/

  Theophyle

  10/08/2011 at 6:16 pm

  • e fascinant pentru mine,mai ales ca -am senzatia-urmeaza acelasi itinerar pe care l-am avut si eu intr-unul din cele mai frumoase concedii;imi reamintesc tot si realizez ca trebuie sa merg din nou
   multumesc

   intamplator

   10/08/2011 at 6:26 pm

   • Asta e itinerariu normal 🙂

    Theophyle

    10/08/2011 at 6:35 pm

  • multumesc pentru directionare!
   ma bucur ca m-ai trimis si pe acel blog.
   o incantare!

   Sare'n Ochi

   10/08/2011 at 6:29 pm

   • Cu placere 🙂 Chiar merita!

    Theophyle

    10/08/2011 at 6:31 pm

 27. La bursa din Paris a avut loc o unda de vinzari cum nu se mai vedea din 2008 . 😦 A circulat zvonul ca Franta va pierde tripla A . Dezmintirile au venit din toate partile si sursele dar deja prabusirea era facuta . -4 .

  Ștefan A.

  10/08/2011 at 6:30 pm

 28. „Ceea ce România nu a făcut niciodată este reforma. România nu s-a decis dacă să facă reformă. Sunt chiar dezinteresaţi de reformă. Voi încă aveţi un sector public prea mare, prea multe companii publice, prea multă reglementare, prea multă ineficienţă. Ceea ce trebuie să faceţi este să vă gândiţi serios la schimbare, să deveniţi o ţară eficientă să uitaţi de comunism şi să protejaţi interesul social mai mult decât trecerea la modern şi nou. Şi până când România se hotărăşte să devină o ţară modernă, vor fi mereu probleme. România trebuie să-şi reducă deficitul fiscal, să îmbunătăţească eficienţa cheltuielilor bugetare, trebuie să dereglementeze, trebuie să elimine toate companiile publice şi lucrurile vor merge mai bine. Este un proces care va dura mai mulţi ani. Cu cât începeţi mai devreme, cu-atât mai bine. Dacă veţi fi foarte serioşi în abordarea acestor lucruri, în cinci ani, lucrurile ar putea să se îmbunătăţească”, a declarat Hewitt pentru Q Magazine.”

  http://www.qmagazine.ro/exclusiv/daniel-hewitt-barclay%E2%80%99s-uitati-de-comunism-astfel-situatia-economica-a-romaniei-ar-putea-sa-se-imbunatateasca-peste-5-ani/

  eu îl cred…

  val_one

  10/08/2011 at 6:42 pm

 29. So, va sa zica incet-incet se impune ideea limitarii prin Constitutie a deficitelor bugetare. La noi vor sustine baietii ca trebuie deficit „pentru investitii”, adica pentru pomeni electorale.

  Cetatean

  10/08/2011 at 6:56 pm

  • Cetatean
   Se impune PARITATE bugetara scrisa in constitutii . . Deficitele bugetare stau sa moara . De adaugat ca e posibil sa se acorde tarilor mai mici si mai inapoiate posibilitati de finantare internationala STRICT pe sectorul de investitii . Adio plati de pensi si salarii prin contractarea de imprumuturi . Si asta va fi lovitura fatala pentru anumiti politicieni .

   Ștefan A.

   10/08/2011 at 7:15 pm

  • Sa sustina daca vor. Stai sa vezi cand or sa-si dea seama ca nu imprumuta nimeni, nici macar chinezii. Trezirea la realitate a politicienilor de gen va fi foarte trista.

   clemycali

   10/08/2011 at 7:32 pm

 30. si totusi cred ca in scurt timp (de ordinul zilelor) si Franta va fi retrogradata…
  apoi Anglia

  skorpion

  10/08/2011 at 7:15 pm

 31. anglia sta mai rau ca US,dar probabil ca ei au ” pile”

  intamplator

  10/08/2011 at 7:21 pm

 32. intamplator

  10/08/2011 at 7:25 pm

 33. Buna seara, buna seara.
  @Theophyle, este putin cam prea sever cu Basescu. Nu avea ce sa spuna altceva poporului, trebuia sa-l linisteasca cumva. O populatie putin educata ca a Romaniei se panicheaza mai usor si poate reactiona ciudat.

  clemycali

  10/08/2011 at 7:28 pm

  • buna seara!@clemy: poporu’ e in concediu pe litoral 😀

   zigzag

   10/08/2011 at 7:50 pm

   • sau pe stilpi in fata la cotroceni

    intamplator

    10/08/2011 at 7:52 pm

 34. cedric

  10/08/2011 at 7:56 pm

  • astia sunt reasigurati bine. :D. stiu yo 😛

   zigzag

   10/08/2011 at 8:04 pm

  • Tot ce se poate sa fie asa. La americani se discuta de posibilitatea ca francezii sa nationalizeze cateva banci daca situatia o va impune. Doar ca nu stiu daca vor putea sa adauge la deficitul lor bugetar, si asa enorm, si gaurile din sectorul bancar create de expunerea la datoriile Spaniei, Greciei si Portugaliei.

   clemycali

   10/08/2011 at 8:06 pm

 35. Sara buna la toti,

  Nu stiu de ce (de fapt stiu 🙂 ), dar nu il vad pe TB dandu-se pe mana presei moguliene. Nu este genul care sa para slab fara sa vrea el sa dea impresia asta si nu ar fi prima data.
  Va fi precum in cantecul aia de demult:
  „………
  Si care aaaare
  Si un vaaaa urmaaaaaa
  ……..”
  🙂

  eugeni

  10/08/2011 at 8:32 pm

 36. Aurul la 1.801 dolari/uncia . Sociète Generale (Franta ) a pierdut azi 20 % din valoare . E panica generalizata .

  Ștefan A.

  10/08/2011 at 9:02 pm

  • 🙂 fugiti, ne panicheaza pe toti!

   Sare'n Ochi

   10/08/2011 at 9:04 pm

  • deci, n-au dansat decat o seara… (si bursele astea parca ar fi topaitorul Mircea Geoana!)

   Sare'n Ochi

   10/08/2011 at 9:05 pm

   • De unde se vede ca boala lui Geoana este contagioasa. Vreo reactie ceva de la creierele luminate ale opozitiei la informatia ca Franta intentioneaza sa implementeze un program de austeritate ?

    clemycali

    10/08/2011 at 9:17 pm

 37. Si Societe Generale nu este singura banca cu probleme. Tocmai s-a anuntat ca in teleconferinta Bank of America s-a discutat posibilitatea ca banca sa ceara protectia financiara in cazul in care va cere falimentul diviziei de credite ipotecare Countrywide.

  clemycali

  10/08/2011 at 9:19 pm

  • clemy
   De presupus ca Bank of America e urmatoarea dupa L B la faliment ? Doar ca vor juca anticipat cerind protectia aia care se cheama Chapter 11 ?
   Sa vezi atunci cum vine urgent la groapa cine a vindut CDS pentru bondurile acestei banci . Nu o fi din nou AIG ? 🙂

   Ștefan A.

   10/08/2011 at 9:47 pm

   • AIG da in judecata Bank of America ptr ca le-au vandut ipoteci securizate pe care le-au prezentat drept solide si care erau de fapt cu mare risc. Pe romaneste AIG da in judecata BA ptr inselaciune. Si da, este posibil sa ceara protectia pe chapter 11 ptr Countrywide.

    clemycali

    10/08/2011 at 10:45 pm

 38. „Astia sunt salvatorii nostri! Intrebarea ar fi “cine ne salveaza de acesti salvatori”?”

  Intradevar, aceasta este o intrebare corecta si decisiva.
  O intrebare intermediara ar fi : Cine este capabil sa ne salveze?
  Din experienta ( si din lectura ) singurul raspuns general valabil este : Doar noi suntem capabili sa ne salvam.
  Viitorul va arata daca vom si reusi.

  tibi

  10/08/2011 at 9:57 pm

  • buna seara tibi
   cam asta spuneam si eu mai devreme;
   nu inteleg totusi ce sa ne salvam?
   deocamdata ,unii in loc de foooooooarte multi bani au numai foarte multi;
   pina una alta nici obama,nici merkel,nici basescu sau altii nu ne-au dat piinea;ne-am cistigat-o singuri

   astia toti nu cred ca ne pot ajuta,ne pot baga in rahat de nu vom mai putea respira;
   ce ar putea fi?
   tatal meu are o vorba-cit timp ai doua brate si cap sa le folosesti,nu ai de ce te speria

   intamplator

   10/08/2011 at 10:49 pm

 39. Cum se umblă cu zvonul financiar: Miercuri, bursele europene au inchis pe rosu, pe fondul pierderilor de pe Wall Street si al zvonurilor legate de retrogradarea ratingului Frantei
  o Bursele europene au revenit pe rosu, desi in cea mai mare parte a sedintei au inregistrat cresteri importante pe fondul optimismului cu privire la masurile luate de catre banca centrala a SUA pentru a sprijini economia. Temerile cu privire la datoria publica si temperarea cresterii economice au revenit pe Bursa de pe Wall Street, care scadea cu aproape 2% in deschiderea sedintei.
  o Franta neaga zvonul retrogradarii ratingului de tara. Fitch confirma calificativul AAA cu perspectiva stabila. Ministerul francez al Finantelor a negat „formal” miercuri zvonurile privind retrogradarea ratingului Frantei de catre una dintre agentii, lucru care a provocat o noua scadere pe bursele internationale. Intre timp, agentia de rating franco-americana, Fitch, a confirmat calificativul AAA, cu perspectiva stabila pentru Franta, relateaza AFP. Toate bursele europene au scazut spre finalul sedintei de tranzactioanare de miercuri, iar actiunile bancii franceze Societe Generale au scazut peste 21%, pana la 20,16 euro, cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate. Scaderea actiunilor SocGen a fost pusa de traderi pe seama temerilor cu privire la faptul ca Franta si-ar putea pierde ratingul „AAA”.

  Acidutzu

  10/08/2011 at 10:06 pm

 40. http://www.ziare.com/social/romani/academia-romana-va-schimba-definitia-cuvantului-jidan-presa-din-israel-1113359 de asta nu iesea Romania din criza.inca nu rezolvase academia romana kestiunea „jidan” :D.

  zigzag

  10/08/2011 at 10:17 pm

  • Asta este din ciclul tara arde si baba se piaptana. 🙂

   clemycali

   10/08/2011 at 10:46 pm

 41. ela

  10/08/2011 at 11:12 pm

 42. poate ma ajuta cineva= cum functioneaza bursele

  petrom a raportat profit record pentru sase luni si in acelasi timp valoarea actiunilor a scazut cu 19 pct
  ori e manipulare ori brokerii stiu ca pretul titeiului va ajunge din nou la usd 10/baril si isi iau masuri de prevedere ori bursa a devenit un mecanism complet haotic

  intamplator

  10/08/2011 at 11:28 pm

 43. Teoria ca toata prabusirea burselor este regizata
  http://giorno24.blogspot.com/2011/08/criza-declansata-de-soros.html

  macgregornews

  10/08/2011 at 11:46 pm

  • buna dimineata
   nu citisem; nu cred in teoria conspiratiei dar aici e ceva in neregula;
   cred mai degraba ca e folosirea vitezei de comunicare si raspindirea de zvonuri;ceva de gen” hit&run”

   intamplator

   11/08/2011 at 8:03 am

 44. Noapte buna, Romania, oriunde te-ai afla!

  luminita

  11/08/2011 at 12:55 am

 45. skorpion

  11/08/2011 at 1:10 am

  • Articolul este, IMO, o colectie de povesti pentru tot cititorul … numai buna sa-i faca pe cei care citesc sa aiba ochii mari precum copiii care asculta o poveste … dupa citire se merge la culcare si se viseaza (cai verzi pe pereti) …
   … un fas de articol, vechi si care nu spune mai nimic, decat ca autorul/autorii de la speigel.de nu stiu multe despre subiectul STUXNET … au facut si ei putin turism in Israel …

   Parerea mea …

   CFG

   11/08/2011 at 1:47 am

 46. Gute Nacht, skorpion!

  luminita

  11/08/2011 at 1:19 am

 47. Gute Nacht und schlaf guuuuuuuuuuuuuuuut

  🙂

  skorpion

  11/08/2011 at 1:25 am

 48. Vielen dank! Bis morgen!

  luminita

  11/08/2011 at 1:32 am

 49. eugeni

  11/08/2011 at 1:32 am

 50. …..und morgen ist ein Tag….

  luminita

  11/08/2011 at 1:36 am

 51. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  11/08/2011 at 8:05 am

 52. […] == "undefined"){ addthis_share = {"templates":{"twitter":"{{title}} {{url}} via @bistritaonline"}};}Bineînțeles că salvatorii națiunii ne vor salva de această criză, așa cum ne-au salvat și di…. (Cu această frază din articolul pe care vi-l recomand să-l citiți sunt întru totul de acord; […]


Comentariile sunt închise.