Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Buclucaşul articol 103 din Constituţie. “Partid”, “alianţa” şi “coaliţie“

Postat de @Cetatean

Pentru cei inca nefamiliarizati cu politica romaneasca, din 2007 ea se reduce la urmatoarea schema: Basescu face ceva si adeversarii lui politici il ameninta cu suspendarea pe motiv ca ceea ce face e neconstitutional. Deciziile CCR care ii dau dreptate Presedintelui nu prea conteaza pentru USL. Mai mult, de la legea pensiilor incoace, nu doar ceea ce face Basescu este pretext de suspendare, ci si ceea ce are de gind sa faca. Presedintele este amenintat ca daca face ceva (promulga o lege), sau, daca nu face ceva ce doresc « aparatorii democratiei originale » (batrini, ca Iliescu, tomnatici, ca Antonescu ori cu cas la gura, ca Ponta), el va fi suspendat. Din cind in cind, ca aceasta arma a suspendarii sa nu rugineasca, un varan securist numit Felix iese anuntind calendare ale suspendarii care ramin in aer, din motive ce tin de lipsa de curaj si de impotenta politica a adversarilor.

Marti  l-am vazut pe Basescu stricind vacanta tocmai inceputa a celor care se cred viitorul politic al Romaniei. Cu o privire sugubeata, omul care niciodata nu spune mai mult decit vrea sa spuna a declarat ca in 2012 USL-ul care are deja in sondaje un procentaj de care se sperie pina si operatorii de teren risca sa isi rupa dintii de papa-lapte de litera dura a articolului 103 din Constitutie:

« (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament ».

Sloiuri reci si nesfirsite de gheata s-au scurs pe coloanele si asa arcuite ale celor din USL. Declaratia lui Basescu a fost ca o galeata de apa rece aruncata peste un ghertoi care se bronzeaza la peste 40 de grade. Si, in mod normal, reactiile nu au intirziat sa apara (nu le mai reproduc, unele mai comice ca altele), si toate au avut in esenta acelasi mesaj : daca Basescu nu pune premierul USL in 2012 (se subintelege, in viziunea USL, alegerile sunt deja cistigate de catre aceasta struto-camila), atunci el va fi suspendat. De ce ? Pentru ca incalca Constitutia, care il obliga sa numeasca un premier USL.

Acum : fiind vara si toropiti de caldura, nu vreau sa solicit atentia onoratilor cititori cu lungi demonstratii. Totusi, citeva precizari juridice se impun pentru a intelege de ce Basescu e blindat in interpretarea lui pe art.103.

1. USL nu e « partid », ci « alianta ». O spune insusi Protocolul de constituire :

« 1.1. Principiile Alianţei
1.1.1.    Dispoziţiile Protocolului completează dispoziţiile statutare ale partidelor [observati diferenta cu care insisi semnatarii opereaza : USL e « alianta » compusa din « partide » – n. mea, Cetatean] şi sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile partidelor semnatare şi pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de acestea;
1.1.2.    Deciziile Alianţei sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile partidelor semnatare şi pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de acestea.
1.1.5.    Partidele membre ale Alianţei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora » etc etc. Sursa o aveti in format PDF la sfarsitul articolului.

2. Constitutia vorbeste explicit in art.103  despre un « partid » care trebuie  sa cistige peste 50+1 pentru ca Presedintele sa nominalizeze un membru drept candidat la functia de PM (mica precizare : Constitutia nu obliga Presedintele sa desemneze un anumit membru al partidului, de exemplu pe Ponta, daca partidul ar fi PSD. Ea ii cere Presedintelui doar sa desemneze un candidat, consultindu-se cu partidul majoritar. Un candidat din partid, dar nu un anume candidat. Conditia minima e ca acel candidat sa fie membru al partidului). Este USL, din punct de vedere juridic,  un « partid » ? NU.

Adaug in treacat ca nici la ora actuala USL ca alianta nu este inregistrata la Tribunal. Se pare, dupa toate probabilitatile, exista o problema juridica mare cit sediul Grivco. Baietii au depus actele de constituire a USL (care e format din PSD si ACD, care ACD inseamna PNL+PC) inainte ca alianta dintre Antonescu si Voiculescu (ACD – Alianta de Centru Dreapta) sa fie inregistrata ! Altfel spus, ei vor sa inregistreze o alianta din  fara ca un membru al acelei aliante (ACD) sa existe inca din punct de vedere juridic! Tipic pentru baietii destepti din USL, nici sa faca o alianta pentru furat impreuna nu sunt in stare, darmite sa guverneze tara ! Sursa.

Poate ca intre timp au rezolvat o parte din problema. Insa nu am cunostinta de asta.

3. Ponta a sarit ieri ca ars cum ca USL e “partid”. Argumentul sau a fost Legea Partidelor Politice (14/2003): “Dacă s-ar uita [Basescu] în legea partidelor politice acolo spune că şi o alianţă înregistrată la tribunal care câştigă alegeri dă premier. Tot el ne-a spus să ne înregistrăm la tribunal. Dar Băsescu minte şi se răzgândeşte tot timpul”.    Pentru indivizii care nu cad pe spate cind il aud pe tovarasul fost procuror timp de doar 3 anisori (din 1998 in 2001, adica de la virsta de 26 la cea de 29 anisori, altfel spus, cind casul inca nu se uscase pe gurita cu care Ponta ii raspunea « Yes, Master ! » lui Nastase), legea 14/2003 invocata NU spune deloc ce ii atribuie Ponta, ci altceva. Citez art.36.

Daca nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Coalitiile nu sunt supuse inregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar”.

Atit. Nimic despre obligativitatea pentru Presedinte de a accepta candidatul la functia de PM a unei « aliante » cum e USL, daca aceasta obtine peste 50%. Ponta nu se dovedeste mai breaz in cunoasterea legii partidelor politice decit un jurist cu diploma la de la Spiru Haret. Acest articol 36 vorbeste, precum Constitutia la art.103, de un partid. Scopul art.36 din legea 14/2003 este acela de a preciza ce se intimpla in situatia in care nici un partid NU cistiga majoritatea absoluta.

Altfel spus, articolul vine sa completeze Constitutia, iar nu sa o contrazica, prin exces interpretativ, cum face Victor Ponta, care crede ca daca in art.103 nu gaseste interpretarea convenabila USL, se poate duce la legea organica. Un jurist rasat precum Ponta (care se poate adresa, pentru lamuriri pertinente, colegului mai competent pe nume Dan Sova) inca nu a aflat ca legea organica nu poate excede Constitutia. Si nici nu o excede, cita vreme art.36 are grija sa reia exact art.103, sub aspectul conditiei ca un partid sa cistige peste 50% pentru a da singur Guvernul. Or, tocmai pentru ca este posibil ca aceasta situatie sa nu se intimple, legea 14/2003 precizeaza si care este protocolul de urmat : formarea unei coalitii de guvernare. Este ceea ce avem astazi, o coalitie formata din PDL-UDMR-UNPR si minoritatile nationale. Coalitia de guvernare are caracter ad-hoc, nefiind nevoita sa se inregistreze juridic, si ea este tocmai rezultatul consultarilor pe care Presedintele le initiaza, si a negocierilor pe care partidele le incep inainte sau dupa consularile cu Presedintele.

Retinem deci : art.103 din Constitutie si art.36 din legea 14/2003  vorbesc de un partid care trebuie sa obtina majoritatea absoluta pentru a da candidatul la functia de Prim Ministru. USL e o alianta. Daca nu avem o majoritate absoluta, partidele pot forma ad hoc o coalitie. Trei termeni cu intelesuri diferite, care nu pot fi confundati  (cum vor baietii din USL) cind e vorba de Constitutie si lege. Iar pentru cei care inca sustin ca USL este “partid” (desi ea este definita explicit ca “alianta”) sau ca nu trebuie sa ne poticnim in distinctii ca cele pe care Constitutia si legile le fac (partid-alianta-coalitie), am un alt argument, tot din legea 14/2003. Citez articolul 5:

(1) Fiecare partid politic trebuie sa aiba denumire integrala, denumire prescurtata si semn permanent proprii. Denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor anterior inregistrate, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si aliantelor politice, in mod corespunzator”.

Vedem deci, iarasi, ca o alianta politica ca USL este compusa din partide. Daca USL este un “partid”, cum vor baietii suspendaci, intreb: are USL un semn permanent propriu, adica o sigla proprie? Ia sa vedem ce zice statutul USL, art.9.4 : « Semnul permanent şi semnul electoral al alianţei este reprezentat de semnele permanente alăturate ale PSD (trei trandafiri sub care se află denumirea prescurtată PSD încadraţi într-un pătrat) Şi ACD PNL-PC (o săgeată încadrată într-un pătrat sub care se află denumirile prescurtate PNL PC) ».

Respecta acest semn hibrid al USL (care incadreaza in doua patrate denumirea si siglele PSD, respectiv PNL) cerintele art.5 din legea 14/2003? Evident ca NU ! « … fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate”.

Prin urmare, anunt public USL ca ORICINE le poate contesta la Tribunal asocierea intr-o alianta politica, pe motiv ca nu au sigla proprie, in calitate de « alianta ». Cea pe care o au acum nu respecta conditiile art.5 din legea 14/2003. In fapt, ma gindesc serios daca nu merita sa le contest, eu sau altcineva din societatea civila, constituirea ca alianta, cita vreme nu au un semn permanent propriu, care respecta legea. Nu mai vorbesc de faptul ca USL nu are « statut si program politic propriu » (cum cere art. 9 din legea 14/2003 pentru orice partid), cu doar un « protocol de functionare » (al aliantei).

4. Revenim acum la amenintarea cu suspendarea facuta de Iliescu, Voiculescu, Antonescu si Ponta. Baietii din USL sunt prinsi intr-o menghina urita de tot. Pe de o parte, juridic, USL nu exista inca. Cind va fi realmente demarata procedura la Tribunal (aveau un termen prin iulie, nu stiu ce s-a intimplat atunci, presupun ca s-a aminat) oricine le poate face o contestatie pe motiv ca nu au semn electoral propriu. Vor fi obligati sa isi faca un semn electoral, insa chiar si asa, USL va fi tot « alianta », iar nu « partid ». Partid, asa cum cere art.103 din Constitutie, va fi doar cind vor fuziona, asa cum le-a sugerat Basescu. Sa presupunem, rezonabil, ca nu vor fuziona totusi (desi sunt aproape) si ca obtin 50+1 in alegeri. Este obligat Basescu sa numeasca un Prin Ministru de la ei ? In mod categoric, nu, litera Constitutiei il apara mai ceva ca Marele Zid Chinezesc.

Evident, USL va socoti ca el incalca totusi Constitutia si va demara procedura de suspendare. Vor cere aviz de la CCR si CCR se va pronunta pe art. 103 dindu-i dreptate lui Basescu (ce sa « interpretezi » cu referire la art.103  cind acolo scrie negru pe alb « partid » si cind USL e definita excplicit ca « alianta » ?). Insa cei din USL nu au nevoie de intrepretarea CCR pe art.103, ei nu vor decit sa il suspende pe Basescu pentru ca Presedintele Senatului sa numeasca, in intervalul de 30 de zile cit Basescu e suspendat, un candidat la functia de Prim Ministru : acesta e singurul calcul politic pe care il au in cap. A spus-o Puiu Hasotti ieri : « O alianţă înscrisă la Tribunal are exact statutul unui partid [aiurea ! – n.mea, Cetatean]. Dacă Traian Băsescu va încălca Constituţia, situaţia se rezolvă foarte simplu: în prima zi se convoacă Parlamentul, a doua zi Băsescu este suspendat, preşedintele Senatului devine preşedintele republicii şi desemnează pe primul-ministru agreat de USL. Deci situaţia se rezolvă foarte simplu prin suspendarea preşedintelui, dacă încalcă Constituţia„.

Insa : sa nu uitam ca dupa alegeri Presedintele Senatului nu va mai fi Mircea Geoana, ca intre timp CCR, gratie amendamentului Sova, poate opri procedura de suspendare, ca dupa o campanie in care Basescu va aminti romanilor ca USL s-a opus aplicarii rezultatelor referendumului din 2009, aceasta alianta este extrem de improbabil sa treaca de 50% si ca amenintarea cu suspendarea e o arma de care Basescu nu se mai teme.

Nu este exclusa o incercare de lovitura preventiva a celor din USL, recte declansarea unei suspendari inainte de alegerile parlamentare din 2012, insa fiecare zi pentru ei e ca o zi in plus in strinsoarea unui piton incapatinat care si-a propus revizuirea Constitutiei si care are acum timingul politic de partea lui. Pentru Basescu va fi usor de sustinut ca vor suspendarea lui ca sa scape de unicameral si de reducerea nr. de parlamentari, insa pentru partidele din alianta numita USL va fi greu de sustinut in campanie ca nesocotirea unui referendum valid si incercarea de a-l suspenda din nou pe Basescu sunt argumente pentru a fi alese cu 50%+1.

Prin urmare, sa uram vacanta « placuta » celor din USL si sa ii privim cum invata ei diferentele juridice dintre partid, alianta si coalitie. Basescu inca nu a incalcat nimic, si as vrea sa vad cum il acuza ei in 2012 ca a incalcat Constitutia exact cind respecta  el articolul 103 la punct si virgula.

P.S. CCR se exprima neoficial si, ca de obicei, Pedescu scapa caii in porumb  

Dupa terminarea acestei postari am citit opiniile judecatorului de la CCR pus de PSD in 2004, Ion Predescu, care sustine ca « partid » sau « alianta » e acelasi lucru : « Partid sau alianţă electorală este tot una în aceste condiţii. Dacă are peste 50% evident că numeşte premierul. Cu atât mai mult cu cât o coaliţie preelectorală, care creează majoritate, îşi poate numi premierul, o alianţă electorală constituită tocmai pentru a participa împreună la alegeri are dreptul să facă acest lucru. linkul il aveti,  aici

Un alt judecator de la CCR e de acord cu Basescu, insa doar tehnic (ciudat termenul !) : „Tehnic, preşedintele are dreptate. În Constituţie se spune într-adevăr despre un singur caz: partidul care are majoritatea. În rest, preşedintele e liber să discute cu orice partid. Când USL va susţine că e o alianţă înregistrată la Tribunal şi e îndreptăţită să dea premierul, cel mai probabil vom asista la o nouă criză constituţională”, a spus el.

Dupa cum se vede treaba, judecatorii deja se pozitioneaza pe aliniamentele politice ale partidelor care i-au trimis acolo. Predescu se face ca nu observa distinctia intre partid si alianta, inscrisa in legea 14/2003 (las’ ca el nu spune conform carui articol din Constitutie sau din legea 14/2003 se poate pune echivalenta (falsa !) intre « partid » si « alianta »), iar al doilea judecator deja se pregateste de o criza constitutionala, dind de inteles ca el ar fi de partea lui Basescu.

Un lucru e cert : blestemata asta de Constitutie a lui Iorgovan a fost perfecta pentru PSD cita vreme Iliescu a fost presedinte cu 3 mandate. Basescu ca presedinte, nici sa mearga la toaleta nu poate fara a fi acuzat ca o incalca (Constitutia, nu toaleta). Inca un motiv in plus sa o schimbam!

Note:

Protocolul de functionare USL  – PDF: Protocol USL

Toate ilustratiile de pe blogul Baricada 🙂

Pe Politeia Europeana puteti citi  articolul: Jurnal de criză: Italia şi Spania în anticamera durerii

Written by Theophyle

04/08/2011 la 2:50 pm

222 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut tot poporul cetatii 🙂 Cetatean apare pe la 4 pentru discutii, intrebari si alte scandaluri 😆

  Theophyle

  04/08/2011 at 2:55 pm

 2. Ziua buna, un articol bun cu valoare de manifest, care va da fiori celor de la USL.
  Am o propunere in sustinerea celor scrise de Cetatean, daca cei de la USL se porcesc sa-i atacam in instanta conform legii.

  mar

  04/08/2011 at 3:11 pm

 3. Sincer, daca USL trece de 50%, pai ii meritam!

  vcaraman

  04/08/2011 at 3:12 pm

  • Parerea mea este ca toti vor avea probleme si vor tb sa coabiteze la gramada.

   mar

   04/08/2011 at 3:15 pm

 4. Scuze, a demisionat ministrul sanatatii. Face declaratii acum

  cedric

  04/08/2011 at 3:14 pm

 5. Buna ziua din nou,
  motivul demisiei este insuficienta banilor la rectificarea bugetara. N-a fost deloc consultat de ministerul de finante.
  Apar evenimente noi din ora in ora , pe ziua de azi. Joia cam albastra, nu violet.

  cedric

  04/08/2011 at 3:18 pm

  • jooia albastra este si joia citatelor din clasici:
   „Ideea este următoarea: sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei. au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, unul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul vrea medicamente generice. Aici va trebui Guvernul să ia o decizie şi să le spună: asta faceţi. Vor să facă, bine, nu, uşa Guvernului, uşa Casei de Sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii”

   a

   04/08/2011 at 3:27 pm

 6. salut, Teo,
  o parere am exprimat si eu aici:
  http://sareinochi.wordpress.com/2011/08/04/de-ce-atata-agitatie-pe-o-declaratie-de-mincinosi-si-prosti-ce-sunt-liderii-usl-sa-si-recunoasca-public-minciunile-din-sondaje/#comment-3940
  off-topic: Justitia din Franta a decis sa deschida o ancheta in cazul directorului Fondului Monetar International, Christine Lagarde, pentru rolul jucat intr-un dosar al omului de afaceri Bernard Tapie, relateaza AFP. Este nasol zilele acestea sa fii sef al FMI 🙂

  Sare'n Ochi

  04/08/2011 at 3:22 pm

  • Nici bine nu s-a uscat cerneala pe numirea doamnei si este atacata. Ceva este in neregula 😦

   mar

   04/08/2011 at 3:26 pm

 7. Felicitari cetatean! Foarte bine tratata problema.Sa vedem ce numar de contorsionism juridic si politic vom urmari in continuare.

  filadel

  04/08/2011 at 3:29 pm

  • absolut corect. Sare peste rana: cine il impiedica pe Basescu sa-l desemneze pe Mitra/Oprisan/Vanghelie drept prepmier sau pe Orban/Melescanu ????? PS. EU zic ca e mai simplu: ce scrie pe buletinul de vot!!!! daca e dl.X PSD e una daca e dl. X USL e alta. Caci parlamentarul ajunge conform cu buletinul de vot. !!!!

   cinic

   05/08/2011 at 12:07 pm

 8. Felicitari Cetatean
  Acum dincolo de paragrafele legii:

  Intrebarea este de ce TBasescu a scos pe tapet bomba asta acum si nu a pastrat-o pentru atunci cind va fi cazul ?
  Cred ca din 2 motive:
  1 Sa demobilizeze USL-ul si sa incurajeze in continuare migrarea primarilor (care de regula merg spre UNPR) ca fiind cei ce au rol important in alegeri pe plan local.
  2 Sa arate lui AntoPonta aceasta pisica, ca sa isi dea seama ca este in interesul tuturor ca pirdalnica aia de Constitutie sa fie modificata cum vrea TB si cu concesiile potrivite pt usl.

  lastnightmusic

  04/08/2011 at 3:33 pm

 9. Pai, chiar in absenta autorului postari, @Cetatean, felicitarile mele.

  victor L

  04/08/2011 at 3:35 pm

  • Victore,
   vine el nici o grija 😆

   Theophyle

   04/08/2011 at 3:36 pm

 10. Salutare la toată lumea!

  Aşa cum spuneam şi cu altă ocazie, regimul semiprezidenţial nu este unul continuu, ci virează brusc şi vremelnic* de la parlamentar la prezidenţial, cînd singura majoritate recunoscută de Constituţie, majoritatea absolută şi monocristalină, nu se regăseşte în compoziţia Parlamentului.
  Discuţia este utilă, pentru că art. 103 face diferenţa dintre regimul parlamentar şi cel prezidenţial. Regimul devine clar parlamentar numai atunci cînd un partid are majoritatea absolută. La majorităţi relative, Preşedintele are libertatea de a desemna un Premier de la ORICE partid. Fie el şi Uniunea Rutenilor. Preşedintele a căutat pînă acum să respecte regula celui mai mare număr de reprezentanţi, însă nu e obligat să o respecte, fiind una nescrisă.

  În fapt, Preşedintele le-a transmis proştilor cu tupeu că Constituţia e caducă, şi că ar fi timpul să se aşeze cu toţii la masa tratativelor, pentru revizuirea/ schimbarea ei. Numai că proştii născuţi ofensaţi, au recitat refrenul dictat de prostul ăl mare (Dan Voiculescu), în loc să facă ce trebuie.

  –––––––
  * după sfinţirea Premierului de către Parlament, regimul devine din nou unul parlamentar, întrucît Preşedintele nu are dreptul de revocare a Premierului.

  • Salut Marius 🙂
   asta este si concluzia noastra.Constitutia facuta la comanda si amendata la comanda nu poate supravietui. Mai bine pentru toata lumea o noua Constitutie in special pentru ca aceasta consttutie nu va mai afecta situatia politica in care „joaca” Basescu.

   Theophyle

   04/08/2011 at 3:39 pm

   • Salut,

    La al 2-lea punct din precizerile pe articolul 103, afirmi: „Un candidat din partid, dar nu un anume candidat.”
    Nu imi e foarte clar din lectura articolului 103 de unde rezulta asta.

    Radu

    04/08/2011 at 4:44 pm

    • Imi cer scuze, am fost neclar in intrebare: de unde rezulta ca trebuie sa desemneze un candidat „din partid”? Eu nu gasesc nici o constrangere in acest sens, din punctul meu de vedere ma poate desemna si pe mine..:)

     Radu

     04/08/2011 at 5:01 pm

     • Radule, ai mare dreptate si stiu asta. Nu am vrut sa fortez si sa arat ca de fapt, dupa consultari cu partidul care are peste 51%, presedintele de fapt poate propune si un PM independent.

      Era prea mult pentru USL 😈

      Cetatean

      04/08/2011 at 5:25 pm

     • E adevarat ca teoretic ar putea sa desemneze pe oricine dar, tot miezul alegerilor este sa reliefeze ca hartia de turnesol spre ce anume se indreapta preferinta electoratului. Asa ca desi (pe forma) nu ii este explicit interzis sa numeasca pe oricine considera potrivit, pe fond trebuie sa respecte „vointa poporului”. Altfel transforma alegerile intr-un teatru absurd, costisitor si de care ne putem lipsi, in acelasi timp aruncand in derizoriu si tot sensul propriei functii (de presedinte „ales”)

      Ciprian

      05/08/2011 at 3:37 pm

   • Pai o fi dar e gresita concluzia voastra si ma refer aici la chestia cu un partid care are majoritate absoluta oricum nu va putea da dupa logica articolului premierul ci doar VA FI SINGURUL CONSULTAT nu asa zice textul „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori”.

    Deci oricum, chiar daca USL-ul va deveni un partid si va castiga 50+1% sau PSD-ul, sau PNL-ul sau oricare altul vor avea majoritate absoluta ei vor fi decat CONSULTATI ca asa zice Constitutia, iar desemnarea ii revine oricum presedintelui care il poate desemna chiar si pe Obama.
    Secretul stimbililior consta in ce anume intelegi din termenul „consultare”, doar asa formala sau o discutie clara in care daca nu ai argumente veritabile desemnezi pe cine propune coalitia sau partidul majoritar chiar daca nu iti plac asa politic/filosofic/etc. Poporul a votat deci cei majoritari tre sa conduca

    likea

    04/08/2011 at 4:47 pm

    • @likea, consultarea e consultare. Nici un dictionar nu iti va arata ca „a consulta” implica o idee de obligatie sau de constringere intre cei doi care se consulta.

     vezi mai jos pentru raporturile dintre Presedinte si Parlament in cadrul procedurii de desemnare si investire a Primului Ministru.

     Cetatean

     04/08/2011 at 5:27 pm

     • Mai cetatene teoria ta cu „a consulta” fara obligatie e valabila doar in situatia in care desemnarea primului ministru nu ar mai trece prin Parlament.
      Deci daca l-ar desemna si investi direct, a consultat a ascultat opinii si a dispus.
      Dar cum Constitutia spune clar ca dupa desemnare de catre Presedinte, Parlamentul aproba si investeste , rolul consultarii asta este sa ii consulte pentru ca desemnare sa fie si aprobata in Parlament. Daca nu s-ar consulta ar insemna sa ii ia la rand pe cei 22 milioane sa ii desemneze si poate doar la al 21.999.999 cetatean aproba si Parlamentul si zice in sfarsit ai nimerit-o.
      Deci Presedintelui trebuie sa ii iasa din prima de aia ii consulta, sa nu tina tara in haos, majoritatea ii spune pe cine anume va aproba si investi, iar presedintel poate spune ca nu il va desemna pe respectivul doar pentru lucruri majore tradare de tara, extremism, infractiuni nu pasiuni si placeri personale.

      Si inca ceva esential, optiunea poporului e recenta nu poti argumenta ca si tu esti presedinte ales majoritar ca deja trecura 2-3 ani, asa ca rolul tau e sa dai curs vointei poporului, doar nu esti la tine acasa desange albastru ci faci un serviciu public, acela desef de tara.

      likea

      05/08/2011 at 3:50 pm

 11. Salutare la toata lumea si multumiri celor care au citit articolul 🙂

  Am ajuns acasa. Ingaduiti, va rog, 10 minute de respiro si apoi voi fi cu domniile voastre 🙂

  Cetatean

  04/08/2011 at 4:04 pm

 12. Excelenta dezvoltarea articolului, felicitari.

  Intrebare:

  1. in aceeasi cheie, nu s-ar putea ca USL sa aduca in discutie situatia din 2004, cand presedintele l-a nominalizat pe Tariceanu?

  2. prin absurd, alianta (nu partidul!) USL obtine 64% din voturi la alegeri, anul viitor. Ce se va intampla?

  Dan

  04/08/2011 at 4:10 pm

 13. Predescu are formal dreptate. O alianţă înregistrată la tribunal, chiar conglomerat, poate fi considerată partid. Cred însă că obiecţiile procedurale, înafara siglei, pot fi formulate pe mai multe temeiuri.

  Trebuie văzut dacă constituirea alianţei respectă TOATE cele trei statute ale partidelor componente. Dacă delegarea nu s-a făcut în conformitate cu:
  art. 10.k)

  organul competent sa propuna reorganizarea partidului sau sa decida asocierea intr-o alianta politica ori in alte forme de asociere;

  dacă Art. 31.

  In cazul in care alianta politica se va prezenta in alegeri cu liste comune, candidatii trebuie sa faca parte dintr-un partid politic membru al aliantei.

  (adio, Oprescu, Vanghelie etc.!) nu se respectă, procedural există o problemă ce descalifică ciolanic alianţa.

  Mai trebuie văzut documentul cu care alianţa se înregistrează la tribunal. Dacă acolo nu scrie clar că alianţa este persoană juridică de drept public, şi este recunoscută, atunci, oricine poate cere casarea deciziei tribunalului.

  Acuma, pe fond, pe lîngă art. 36, care ar ridica un obstacol redutabil, art. 33 ar putea convinge CCR, o dată în plus, că o alianţă nu poate fi considerată partid. Iată ce spune art.33:

  Partidele politice membre ale aliantelor politice sau ale altor forme de asociere isi pastreaza personalitatea juridica si patrimoniul propriu.

  Hopa!
  E clar conglomerat, iar nu monolit. O federaţie, iar nu o organizaţie cu răspundere integrală. O alianţă poate avea personalitate juridică multiplă la eşaloanele inferioare, dar atunci nu mai e capabilă să înşface ciolanul fără voinţa Preşedintelui. 🙂 Iar istoria a arătat că art. 33, pus în practică, dinamitează orice construcţie politică precum o alianţă.

  Aşadar, negarea dreptului de ciolan poate fi făcută pe procedură, pe fond, pe precedente istorice.

 14. Incerc sa raspund la intrebarile adresate:

  intii @lastnightmusic, asa este, si eu cred cam acelasi lucru, ca Basescu vrea sa profite de certurile din USL si de miriielile de acolo ale celor care se vor vedea refuzati in a primi vreun loc eligibil. Si sunt destui, slava Domnului. Acestia se vor gindi de doua ori daca vor fi pusi sa traga pentru USL fara a primi nimic cita vreme cei din UNPR si nu numai vor fi rasplatiti. Cit despre revizuirea Constitutiei, ea se va dovedi o arma mortala in campanie, pentru ca Basescu nu va prididi sa arate oamenilor ca partidele au avut 4 ani sa o faca si nu au facut-o, deci ca nu merita sa primeasca voturi intrucit nesocotesc un referendum valid.

  Cetatean

  04/08/2011 at 4:16 pm

 15. Salut pe toată lumea! 🙂
  şi-l felicit pe Cetăţean pentru această postare explicită.
  Tare mă tem că o vor pricepe – şi aproba – numai cei care vor. Restul,
  vor uslăşi, în continuare.

  Tiberiu Orasanu

  04/08/2011 at 4:16 pm

 16. Felicitari Cetateanului pentru articol si celorlalti prieteni pentru completari.
  Imi place sa va citesc.

  ela

  04/08/2011 at 4:24 pm

  • Tibi, ela, multumesc, dragilor 🙂

   Cetatean

   04/08/2011 at 4:58 pm

 17. @Dan, referitor la paralela cu anul 2004.

  Am postat acum citeva zile un comentariu pe aceasta tema, il preiau partial, modificindu-l:

  Strict tehnic, alianta DA a pierdut alegerile din 2004, care au fst cistigate de PSD+PUR:

  Senat

  Uniunea Naţională PSD + PUR : 37.16% (3.760.560)
  Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL – PD : 31.71% (3.209.073)

  Camera

  Uniunea Naţională PSD + PUR : 36.64% (3.692.608)
  Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL – PD: 31.26% (3.150.301)

  Neexisting majoritatea de 50+1 din partea unui partid, Basescu a inceput negocierile cu toate partidele, conform art.103, reusind sa determine ruperea PUR-ului lui Voiculescu (Basescu a negociat cu Copos, vicepresedinte PUR, „solutia imorala”) de PSD si investirea, Guvernului Tariceanu, cu 265 voturi pentru şi 200 contra.

  Faptul ca alianta DA a fost adusa la guvernare dupa negocieri, pe art.103 din Constitutie, desi PSD si PUR cistigasera alegerile (dar nu cu majoritate calificata, cum cere Constitutia) a fost imputat lui Basescu in 2007, in actul de suspendare. Insa, evident, CCR i-a dat dreptate in 2007, insa pe forma, si nu a analizat fondul.

  Acuzatia adusa lui Basescu in 2007 era formulata asa:

  “Textele din Constituţia României care, potrivit propunerii de suspendare din funcţie, au
  fost încălcate prin faptele grave săvârşite de domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, sunt următoarele:…..art.103 alin.(1)”.

  CCR a decis in 2007: “În privinţa partidelor politice, consultarea acestora nu este
  reglementată ca o obligaţie a Preşedintelui decât în art.103 din Constituţie, privind consultarea partidului care are majoritatea absolută în Parlament [ vedem aici ca CCR considera ca Presedintele trebuie sa „consulte” partidul cu majoritate absoluta, nicidecum sa ii accepte premierul ca primarul – n.mea, Cetatean] ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim- ministru. Referitor la omisiunea consultării partidelor parlamentare cu
  ocazia desemnării domnului Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de prim-ministru, Curtea observă că Parlamentul României nu a reţinut existenţa vreunei nereguli constituţionale în numirea Guvernului condus de primul-ministru desemnat şi i-a acordat încredere prin Hotărârea nr.24 din 28 decembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1.265 din 29 decembrie 2004″.

  CCR nu a intrat pe actualul fond al problemei (daca o alianta inregistrata la tribunal, in care doua partide isi pastreaza individualitatea politica, poate fi socotita partid unitar), insa nu a avut nici o obiectie referitor la impunerea lui Tariceanu ca PM.

  Problema acum e, aparent, mai spinoasa, insa de fapt mult mai simpla: Constitutia spune negru pe alb „partid”. Cita vreme ea nu spune altceva, orice echivalare intre „partid”, „alianta” si „coalitie” e falsa, cita vreme legea partidelor politice, la care USL face apel, distinge intre aceste entitati politice. E drept ca mos Predescu e pus de PSD si are tot intersul sa vada echivalente, insa mos Predescu nu e CCR si de cele mai multe ori el e in tabara anti-Basescu la toate legile.

  Cetatean

  04/08/2011 at 4:31 pm

 18. Sunt de acord cu „vcaraman”, daca USL trece de 50% atunci ne meritam soarta. Oricum, penibila si previzibila reactia opozitiei.

  Andrei

  04/08/2011 at 4:33 pm

 19. Salut, Ela
  Cetăţean şi Marius, pot da veritabile lecţii de ştiinţe juridice şi este o plăcere să citeşti ce scriu.

  Tiberiu Orasanu

  04/08/2011 at 4:34 pm

 20. @ Cetatean

  Multumesc.

  Cat priveste intrebarea nr. 2? Ca exercitiu, desigur. Daca „vointa poporului” trimite USL la 64% din voturi – ca idee de alternanta, nemultumire, orice altceva – e firesc (firesc in politica, puah!) ca, pe negocieri, acest 64% sa fie macinat prin negocieri – numirea unui premier de la UNPR, de exemplu (urmand ca el sa aiba, apoi, consultari?)

  Dan

  04/08/2011 at 4:37 pm

  • Dan, lucrurile aici tin de ambiguitatile Constitutiei iorgovaniene.

   Cita vreme art.103 vorbeste de „consultari” ale Prededintelui cu partidul/partidele, si nu institutuie un mecanism automat prin care partidul care are 51%, 64% sau 99% sa dea din start Premierul iar Presedintele doar sa ciocneasca cu el un pahar de sampanie, este clar ca puterea Presedintelui este reala, dupa cum reala este si puterea Parlamentului de a trinti sau de a vota acel PM propus.

   Echilibrul acesta intre semi-prezidentialism si semi-parlamentarism aici atinge maxima ambiguitate, caci Presedintele doar propune PM si Parlamentul il voteaza, in timp ce PM nu propune PM, dar il poate (in)valida.

   USL-ul acum vrea sa interpreteze Constitutia rapind Presedintelui momentul de maxima putere decizonala, adica propunerea de PM. Nu se poate, Parlamentul are puterea de a vota PM-ul, insa la fel, Presedintele are puterea de a=l propune. O intreaga jurisprudenta a CCR insissta asupra acestui echilibru intre Presedinte si parlament si in alte sistuatii constitutionale.

   Cetatean

   04/08/2011 at 4:45 pm

 21. Asa cum bine remarca si @Marius, inainte de a-si pune problema cistigarii alegerilor cu peste 50%, alianta USL are o droaie de obstacole de trecut la nivel juridic. Caci, sa nu pierdem din vedere esentialul:

  1. Constitutia vorbeste de un „partid” care trebuie sa citige alegerile si cu care Presedintele trebuie sa se consulte. Strict pe Constitutie, USL nu e partid.

  2. Cei care o declara „partid”, prin echivalare frauduloasa, fac apel la Legea partidelor politice, care insa distinge intre partid-alianta-coalitie. Marius e completat bine analiza mea, aratind ca apar si alte probleme pentru USL, care este extrem de vulnerabila in fata unei contestatii.

  3. Basescu e infipt 100% in litera Constitutiei, care cere „partid”, iar judecatorii CCR ca Predescu dovedesc o rea-credinta vizibila si de la 3 km, interpretind Constitutia si spunind ca atunci cind Basescu o respecta la litera ei de fapt o incalca. Mos Predescu nu are de fapt nici un articol din Constitutie sau lege pe care sa il invoce in sprijinul afirmatiilor ca „partid” este totuna cu „alianta”. El nu poate invoca decit pesedismul sau si misiunea cu care a fost trimis la CCR: sa asigure PSD-ului un suport juridic chiar si cind acesta a pierdut puterea politica.

  Cetatean

  04/08/2011 at 4:40 pm

 22. Ma bag si eu in seama la o nelamurire a cuiva.
  In urma alegerilor si a consultarilor, conform Constitutiei (daca nu exista un partid cu 50%+1), presedintele poate propune un candidat de premier chiar de la un partid care are 20% si nu de la unul care are 30%; dar trebuie sa fie convins ca premierul desemnat isi poate coaliza alte partide pentru a forma un guvern care sa treaca prin Parlament. Asa au gindit Iliescu si Iorgovan viitorul, cu schepsis, intr-o tara nou-nascuta in ale demahotiei parlamentare.
  Deci numai in cazul ca un partid are 50,1% voturi, presedintele are o obligatie: sa propuna de la acel patrid un candidat de premier. Si, dupa cit de schioapa e Constitutia, nici atunci nu e obligat sa-l desemneze pe cel propus de Ponta ori Crin (dupa principiul „X pare mai deschis la minte, Y este nefrecventabil”).
  Asa ca, dupa schioapa Constitutie, dictatorul are toate atu-urile pentru un joc sec.

  victor L

  04/08/2011 at 4:43 pm

 23. o lamurire as vrea:
  USL merge la alegeri, castiga peste 50% dar fiecare partid din USL ia mai putin de 50%. Basescu spune ca nu le poate da premierul si asa este dar ce ii impiedica pe cei din USL sa formeze o coalitie si sa ceara premierul? In articol se spune „asigurarea guvernarii” si „sprijin parlamentar” (pt guvern) iar eu din asta inteleg numirea premierului. Cum altfel „asiguri guvernarea”?

  Ion

  04/08/2011 at 4:45 pm

  • Ion, ai dreptate.

   USL pot forma o „coalitie” pentru „asigurarea guvernarii” si isi pot verifica LA VOT, in Parlament, viabilitatea coalitiei trintind cel putin de doua ori premierul ne-USL propus de Basescu.

   Trebuie sa intelegem ca in desemnarea Premierului exista doua momente:

   1. Propunerea, de catre Presedinte, dupa consultari
   2. Investirea, de catre Parlament, dupa vot in plen.

   Parlamentul este suveran pe al doilea moment. Insa Presedintele e deplin jucator in primul, fiind obligat doar la consultari. Desemnarea insa e actul sau de putere.

   daca ma straduiesc, poate gasesc cite ceva din jurisprudenta CCR.

   Cetatean

   04/08/2011 at 5:01 pm

   • mersi. Asa am inteles si eu. Presedintele trebuie sa joace tare ca sa se ajunga pana la dizolvarea Parlamentului.

    Ion

    04/08/2011 at 5:21 pm

 24. Corect, Victor. Daca un partid are peste 50%, Basescu e obligat sa desemneze ca PM un candidat din partid, insa nu e obligat sa desemneze pe X sau y.

  Ambiguitatile Constitutiei iorgovaniene se intorc acum impotriva PSD.

  Cetatean

  04/08/2011 at 4:47 pm

 25. @ Cetatean

  (sper ca nu voi fi suspectat de stangism, Doamne-fereste!) 🙂

  Daca USL isi rezolva problemele, sa zicem, merg ca alianta si castiga 64% dintre voturi.

  Ar putea un presedinte – Basescu, Ionescu, Popescu – sa nege acest „trend”, „semnal”?

  Daca Nastase ar fi (Doamne-feri!) presedinte si o alianta de dreapta ar avea 57%, ar putea sa neglijeze ce i se transmite prin vot?

  Dan

  04/08/2011 at 4:48 pm

  • Dan, semnalul politic din partea romanilor este ca vor USL la guvernare. Basescu nu are decit sa propune un premier neagreat de USL si USL, avind 64%, il va trinti la vot. O data. Daca Basescu insista si propune un alt premier neagreat de USL, USL va trinti la vot si al doilea premier.

   Si, ce se intimpla: Basescu se poate resemna si poate propune, in final, un premier agreat de USL. Sau poate decide dizolvarea Parlamentului.

   Din prevederea constitutionala care ii da voie sa dizolve parlamentul dupa doua tentative de investire a Guvernului vedem ca Presedintele nu e de paie si ca aceasta Constitutie nu il face paiata, ci ii pune in mina o arma redutabila, dovada ca are cel putin atita legitimitate cita are si Parlamemntul, in mecanismul investitirii unui nou Guvern.

   Cetatean

   04/08/2011 at 4:55 pm

   • @ Cetatean

    Multumesc din nou.

    Am priceput, asa gandeam (gandesc) si eu. Eram mai degraba interesat de cum vezi toate astea ca filosofie politica, scotand din discutie numele presedintelui.

    Dan

    04/08/2011 at 4:58 pm

    • Aici merita o discutie mai ampla, pe care sper sa o avem cind voi mai scrie despre proiectul noii Constitutii si despre filosofia politica a Constitutiei iliesciene. Am scris deja un episod si vor mai fi si altele, in toamna.

     https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/06/22/constitutia-poporului-%C2%AB-suveran-%C2%BB-si-republica-judecatorilor-i/

     Cetatean

     04/08/2011 at 5:04 pm

     • Am citit la vremea aia, exceptional. Exista oameni-prieteni care citeaza de acolo, in discutii 🙂

      Ma intrebam daca, pe aceasta Constitutie/nivel politic si de dezbatere, nu exista pericolul ca semnalele transmise prin vot sa fie distorsionate de un presedinte Ionescu.

      Dan

      04/08/2011 at 5:07 pm

      • Da, semnalale electorale pot fi distorsionate de un presedinte Ionescu cita vreme Constitutia nu il obliga decit la „consultari” cu partidele, nu si la numirea automata a unui PM dintr-un partid, care a cistigat fie el si cu 99%. Sigur, Presedintele isi poate asuma riscul politic numind un PM dintr-un partid minoritar, insa el nu poate fi obligat la o anumita propunere de PM. Unde Constitutia nu spune nimic explicit, nici noi nu trebuie sa cautam mai mult. Parlamentul isi poate lua „revansa” trintind la vot Premierul, insa mai mult decit atit nu poate face.

       Cetatean

       04/08/2011 at 5:19 pm

       • Imi cer scuze, revin cu aceasta intrebare:

        La al 2-lea punct din precizarile pe articolul 103: “Un candidat din partid, dar nu un anume candidat.”
        Nu imi e foarte clar din lectura articolului 103 de unde rezulta „un candidat din partid”; articolul 103 pare sa dea libertate totala in alegerea candidatului la PM.

        In rest, jos palaria, e o gura de aer proaspat sa citesti din cand in cand si cate un articol echilibrat si argumentat. Felicitari!

        Radu

        04/08/2011 at 5:27 pm

       • Tocmai am vazut raspunsul mai sus, thanks.

        Radu

        04/08/2011 at 5:28 pm

       • Mersi, Radu.

        Cetatean

        04/08/2011 at 5:41 pm

 26. Cetatean, mersi pentru cele scrise si pe intelesul meu. Ca de obicei, dupa ce te citesc, mi se pare ca sunt destept pentru ca pricep tot!
  Dar ce ne facem cu opozitia si cei care ii sprijina care vad alb unde e negru si vice-versa?
  Si au puterea sa-i faca si pe altii sa-i creada (tontimea vorba lui bietul taica-meu)!
  Am avut zilele astea o discutie cu un tembel care m-a scos din minti plus ca a avut revelatia ca sunt „de-ai lui Basescu”, ceea ce l-a enervat ingrozitor ca doar nu sunt un terchea -berchea in cartier si ar fi vrut sa fiu in randul lumii, de-al lui Iliescu! N-am mai povestit aici ca sa nu va enervez.

  cedric

  04/08/2011 at 4:49 pm

 27. Apropo de Predescu, nu i se poate da un certificat de Alzheimer. ca tot e la moda? Noi ii facem rost de unul fara spaga, iar Lazaroiu va inchide ochii.

  cedric

  04/08/2011 at 4:52 pm

 28. Cedrid, merci 🙂

  Meseria mea e sa explic clar lucruri care pot parea neclare. Si ma bucur cind vad ca m-am facut inteles. Nici o satisfactie nu e mai mare ca atunci cind omul din fata mea intelege ce ii spun, desi initial parea ca nu pricepe mai nimic. ce vrei, deformatie profesionala 😉

  Cetatean

  04/08/2011 at 4:57 pm

  • Cunosc sentimentul, doar am avut si eu menirea sa ii fac pe unii sa inteleaga o disciplina destul de dificila. Si aveam cea mai mare satisfactie cand li se luminau fetele, ba chiar incercau sa vina cu idei. Dar asta era inainte de revolutie, cand studentii erau interesati de carte, dupa 89 eram multumit daca stiau chestii elementare.

   cedric

   04/08/2011 at 5:08 pm

 29. Componenta Curtii constitutionale:
  Augustin Zegrean – Preşedinte – numit judecător de Preşedintele României (2007)
  Petre Lăzăroiu – Judecător – numit judecător de Preşedintele României (2008)
  Aspazia Cojocaru – Judecător – Numită judecător de Camera Deputaţilor (2004)
  Tudorel Toader – Judecător – Numit judecător de Camera Deputaţilor (2007)
  Mircea Ştefan Minea – Judecător – numit judecător de Camera Deputaţilor (2010)
  Iulia Antoanella Motoc – Judecător – Numită judecător de Senat (2010)
  Puskás Valentin Zoltan – Judecător – numit judecător de Senat (2007) / UDMR?
  Acsinte Gaspar – Judecător – ex-PDSR
  Ion Predescu – Judecător – ex-PDSR

  Intrebare: stie cineva ceva despre trecutul politic al celor numiti de Camera Deputatilor si Senat?

  Sorin Fortiu

  04/08/2011 at 4:59 pm

 30. buna ziua,

  bravo, cetatean, clar ca buna ziua
  🙂
  emotii mari la uslinosi, slinosi rau….

  mi-a placut si asta:
  demahotie parlamentara, bine punctat.

  skorpion

  04/08/2011 at 5:06 pm

 31. @ Ion,
  nu esti clar sau ceva e naclar:
  „o lamurire as vrea:
  USL merge la alegeri, castiga peste 50% dar fiecare partid din USL ia mai putin de 50%. ”
  Pai, daca USL, in bloc, ia 52% (piei, Drace 😉 ),cele 3 partide e clar ca fiecare va avea mult sub 50%. Depinde ce scrie in intelegere; PSD poate avea 28%, PNL 18 si PC 6%.
  Iar acum vine schepsisul democratiei: PDL poate avea 29%, UNPR 13% si UDMR vesnicul 6%. Dupa Constitutie cine are :dreptul” sa propuna premier? Si daca in Parlament reusesc sa mai atraga parlamentari traseisti sau fricosi de alegeri anticipate, un guvern minoritar poate trece prin Parlament. Toate astea nu sint insa de dorit, un guvern minoritar, e nevoie de legi bune pentru tara.

  victor L

  04/08/2011 at 5:09 pm

 32. @Sorin, Mos Predescu si Acsinte Gaspar au fost membri PSD si parlamemntari cu acte in regula.

  Cetatean

  04/08/2011 at 5:12 pm

 33. Am impresia ca ne facem spaime degeaba. USL n-o sa ia in veci peste 50%. Deocamdata vand blana ursului din padure si isi fac curaj. Dar nu va fi cazul. Profita doar de ocazie ca sa ameninte iar cu suspendarea. Atata pot, atata fac. As vrea sa vad daca nu cumva domniile lor apar pe listele FNI si pe urma mai vorbim.

  cedric

  04/08/2011 at 5:13 pm

  • Cedric, perfect de acord. Eu nu cred in ruptul capului ca USL va lua peste 50%. Nu a luat PSD-ul in 2000 decit 46%, si vorba aceea, nea Nelu era verde inca.

   Cetatean

   04/08/2011 at 5:16 pm

 34. Probabil ca si Aspazia Cojocaru, nu stiu daca a fost membra PSD. Insa stiu un lucru (wikipedia): „A lucrat apoi ca cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, fiind colegă cu Adrian Năstase şi Rodica Stănoiu”.

  Cetatean

  04/08/2011 at 5:14 pm

 35. Poate reusim sa-i explicam si acestui nene, care mai este si vicepresdintele senatului 👿 ca este paralel cu prevederile constitutionale!
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-9673774-titus-corlatean-rfi-basescu-putea-suspendat-iar-seful-senatului-numi-premier.htm

  mar

  04/08/2011 at 5:15 pm

 36. Mar, Corlatean e asa un neica-nimeni, ca nu merita sa ne batem capul.

  Cetatean

  04/08/2011 at 5:16 pm

 37. Mulţumesc, băieţi! I-am mai găsit un punct nevralgic alianţei. Scuzaţi-mă, s-ar putea să vă plictisesc.

  Dacă alianţa nu este organizaţie patrimonială, nu se poate discuta despre ea ca despre un tot. Vor fi doar paralelisme între partide. Adică, nu monolit. 2 sau 3 nu pot fi niciodată egale cu 1. Patrimonial ar fi cîteva detalii ce pot face din protocolul de aliere apă de ploaie dpdv juridic, dacă bugetul alianţei nu este unic, întocmit după tipicul unuia de partid. Nu se admit nici trei, nici două, nici zero bugete. Doar unul. Cu el, alianţa poate demonstra că este monolit.

  Întrebări: Care este schema de constituire a fondurilor aferente alianţei? Cine, şi cui îi dă banii? Schema de constituire a bugetului respectă legea de finanţare a partidelor politice? (da/nu) Cine întocmeşte bugetul de venituri şi cheltuieli? În numele cui? Ce se întîmplă cu fondurile necheltuite? Cine este gestionarul sediilor de campanie? Cum se face decontarea cheltuielilor? Cum se divide patrimoniul la încetarea de jure a alianţei?

  Sunt întrebări la care, dacă nu există un răspuns mulţumitor înainte de alegeri, alianţa intră de-a dreptul în ilegalitate. Ce să mai vorbim de dreptul la ciolan? 😀

  • Marius, ai foarte mare dreptate, si iti multumesc ca ai rabdarea sa te apleci asupra legii partidelor politice la care USL fac apel (ca prostii). O alianta nu e un partid decit daca cele doua partide trec prin proceduri care, juridic, vor duce finalmente la fuziune. Un tribunal care se apleaca asupra actelor de constituire si eventual asupra unei contestatii 😈 ar tine cont de toate aspectele semnalate de mine si de tine (mai pe indelete). Una e sa declari la TV „USL e partid” si alta e sa o dovedesti la Tribunal.

   Cetatean

   04/08/2011 at 5:23 pm

  • Marius, intrebarile ridicate de tine si extrem de pertinente sunt motive ca in ziua Z sa duca la disparitia acestei malformatii. Nu cred ca unul din teritoriu va dori sa imparta cu un „anonim” de la PNL sau PC, nu mai vorbesc de sponsori.

   mar

   04/08/2011 at 5:27 pm

  • Daca socotesti ca PNL-ului i se solicita in instanta o gramada de bani atat de Patriciu cat si de Voiculescu, ma intreb care buget? Care venituri si cheltuieli?
   Si nu vad nici pe Nastase,cu atat mai putin pe Voiculescu sa faca pe samaritenii cu partidul crinului.

   ela

   04/08/2011 at 5:44 pm

 38. cedric,

  mai sint vreo 16 luni pina la alegerile din 2012.
  parerea mea personala:

  USL (daca vor supravietui pina la alegeri) va lua 30-35%
  (maixm)

  skorpion

  04/08/2011 at 5:17 pm

  • Si a mea 🙂 Cred ca vor fi mari probleme ptr. ca nu vad pe cineva care sa depaseasca 30-35%.

   mar

   04/08/2011 at 5:22 pm

  • Corect.

   cedric

   04/08/2011 at 5:22 pm

  • Ceea ce s-a dat din sondajele PSD privitor la locale e edificator. USL de fapt moare de frica. Au vot politic cica de peste 50%, extrem de discutabil, dar sa spunem ca e. Insa din propriile lor sondaje reiese ca nu pot disloca aproape nici un primar sau presedinte CJ in functie.
   Parlamentarele sunt uninominale si exact la fel se va intampla si acolo. E plin de tampiti care voteaza orice vine de la uslinosi dar nu tot electoratul lor e asa. Suficient ca sa scada sub 45%, cu tot cu redistruibiri, sper eu.
   Base ii toaca usor cu declaratii de genul asta, dupa mine o prostie,dar eficienta ca semnal. Si slava domnului ca mai vad si atac din partea celor de la guvernare, nu doar defensiva.

   vcaraman

   04/08/2011 at 5:27 pm

  • de indfata ce incepe sa miroasa a 45% incep sa se sfasie. Va mai avea PNL forta sa-si revina? Iar marele perdant (in fine) va fi PC (R) care va dispare.

   cinic

   05/08/2011 at 6:27 pm

 39. Acum citeva minute am primit de progenitura-mi citeva cuvinte: „am plecat spre oras, dupa masa placuta”.
  Si in completare un link; ce era, ce era? postarea lui @Cetatean 😉

  victor L

  04/08/2011 at 5:28 pm

 40. Haha :lol:, victore, spune-i copilului ca il cunosti mai bine decit el pe colegul de blog Cetatean 😉

  Cetatean

  04/08/2011 at 5:34 pm

 41. Alt tampit ptr. care legea nu exista, ca de vointa electoratului nu mai vorbesc. Oare ce l-a lovit in cap, ca nu putem sa dam vina pe canicula.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/constantin-trebuie-sa-provocam-alegeri-anticipate-chiar-daca-inseamna-suspendarea-presedintelui-233288.html

  mar

  04/08/2011 at 5:37 pm

 42. Individul asta nu exista la nivel politic , el e doar sacoul vorbitor al lui Voiculescu.

  Cetatean

  04/08/2011 at 5:39 pm

 43. apropo de sacoul vorbitor al varanului
  🙂

  cu cit indivizi ca varanul, ilici, constantin, corlatean ….urla ca musai vor suspendare, cu atit
  avem dovada ca scad vertiginos in sondaje!!!

  iuhuuuuuuu!
  🙂

  skorpion

  04/08/2011 at 5:42 pm

 44. Skorpi, cu cit vorbesc mai mult de suspendare, cu atit isi restring cimpul de manevra. Basescu a mizat exact pe acest tip de reactie si iata ca reactia a venit. In toamna va relua discutia despre Constitutie si meciul va lua o viteza ametitoare.

  Cetatean

  04/08/2011 at 5:45 pm

  • amin,
   🙂

   skorpion

   04/08/2011 at 6:09 pm

 45. Bineinteles ca trebuiesc facute valuri cu suspendarea presedintelui! In septembrie se coace dosarul din instanta al varanului!

  ela

  04/08/2011 at 5:47 pm

 46. Cu repetatele amenintari cu suspendarea, USL isi trage singur gloante in picior, zic eu.
  La precedenta tentativa de suspendare, subtirimea si falsitatea acuzatiilor de incalcare „grava” a Constitutiei, precum si ignorarea avizului negativ al CCR nu au facut decat sa ii mobilizeze in sustinerea lui Basescu si pe cei nehotarati sau care il antipatizau pe Basescu, dar pentru care „democratie” si „stat de drept” sunt cuvinte cu o semnificatie clara.
  Acum situatia difera, Basescu nu mai are, in mod clar, sustinerea de atunci, iar USL are o sustinere puternica din partea categoriilor grav afectate de criza si de masurile nepopulare luate de actuala putere, precum si din partea celor mai putin afectati, dar dezamagiti de prestatia PDL si de repetarea de catre acesta a comportamentului atat de criticat la PSD. Pentru primii insa, amenintarile repetate cu suspendarea dar neconcretizate nu fac decat sa sugereze neputinta, iar pentru cei din urma atitudinea „il suspendam, vedem noi de ce” nu face decat sa ridice serioase semne de intrebare (asta pe langa lipsa unui program politic coerent al USL care sa se bazeze si pe altceva decat „jos Basescu”). Asa ca o eventuala tentativa de suspendare, chiar si reusita, ar putea produce efecte adverse notabile, de scadere a sustinerii USL.
  Parerea mea.

  Radu

  04/08/2011 at 5:57 pm

  • Mai este un aspect, vorbesc in numele a 20 mil. cea ce este o grava eroare. Sunt destui care remomoreaza perioada PSD si au senzatia de rau instantaneu.

   mar

   04/08/2011 at 6:02 pm

 47. ialomiteanu la b1

  ela

  04/08/2011 at 5:58 pm

 48. @ Cetatean

  Fiind cel mai avizat, n-ai putea sa-i raspunzi (la el pe site) domnului Tapalaga?

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-9675903-vara-pelicani.htm

  Dan

  04/08/2011 at 6:01 pm

  • Dane,

   Tapalaga citeste curent blogul luoi Teophyle. (asa am impresia).

   eugeni

   04/08/2011 at 6:29 pm

  • nu merita, e un articol de vacanta, nu are substanta.

   Cetatean

   04/08/2011 at 6:30 pm

  • e super beton si merita toata aplauzele Parchetul!

   Cetatean

   04/08/2011 at 6:41 pm

 49. @Cetatean,
  Multumiri pentru lamuriri si felicitari. Lamuririle erau chiar necesare avind in vedere giumbuslucurile unor politicieni si mai ales a unor ziaristi cu oarecare credibilitate pe partea dreapta -vezi Tapalaga.
  Am si eu o intrebare:
  Crezi ca e posibil ca Basescu sa fi deschis acest subiect pentru a obtine un punct de vedere al CCR ului inainte de alegeri?
  Gindesc ca o opinie a CCR ului favorabila celor spuse de Basescu ar fi demolatoare pentru USL.Crezi ca este posibila o pronuntare a CCR ului inaintea consumarii faptei?

  tucu

  04/08/2011 at 6:22 pm

 50. Theophyle

  04/08/2011 at 6:23 pm

  • Servus Teofil 🙂
   Văzut, citit, plăcut! 🙂

   Tiberiu Orasanu

   04/08/2011 at 6:38 pm

   • Multam in numele lui demeter 🙂

    Theophyle

    04/08/2011 at 7:20 pm

 51. Tucu, salutari si merci 🙂

  Incep invers: CCR nu se poate pronunta inainte de consumarea faptelor. USL nu va sti inainte de alegerile din 2012 ce gindeste CCR. Va sti ce gindeste Predescu, va sonda si pe alti judecatori, insa oficial, CCR nu se va pronunta. CCR judeca pe baza de documente oficiale, nu pe baza de declaratii la TV.

  In opinia mea, si nu vreau sa fiu plictisitor (cred ca am mai sous asta), Basescu a urmarit citeva scopuri:

  – sa profite de neintelegerile din USL si sa trimita semnal catre cei din PNL si PSD care vor fi marginalizatyi in procesul de selectare a candidatilor pentru 2012. Sunt unii indivizi eligibili care nu vor primi locuri eligibile si, prin urmare, acestia nu vor avea nici un motiv sa se inhame la campania USL. Fiecare vot conteaza si putem fi siguri ca in anumite zone, fara efortul unor oameni din USL, alianta aceasta va lua mai putine voturi.

  – sa trimita semnale catre PNL-istii care vor fi alesi in 2012, cum ca e mai bine sa fie la guvernare alaturi de PDL. Modelul oferit e UNPR, care s-au desprins de PSD si de PNL si acuma au un ciolanel de ros. Nu e mare, dar e ciolan. Intre tiradele lui Crin care ii tine in Opozitie si mina intinsa a lui Basescu, unii PNL-isti vor prefera mina cu ciolan.

  – sa traseze de pe acum tipul de joc politic ce se va desfasura intre 2011 si 2012 si care va fi marcat de doua mari teme: revizuirea Constitutiei (Basescu) si suspendarea Presedintelui (USL). Basescu ii forteaza sa isi scoata si sa traga cu singura lor arma mult prea devreme si de prea multe ori. Arma se devalorizeaza si, in plus, este exhibata ca singura lor strategie. Basescu va spune ca el vrea revizuirea, si ca Parlamentul vrea sa il suspende ca sa scape de obligatia aplicarii referendumului. Intre Basescu si Parlament, oricit de jos ar fi Basescu in sondaje, un Parlament suspendac nu ar avea niciodata cistig de cauza.

  Cetatean

  04/08/2011 at 6:41 pm

  • Multumesc Cetatean,
   Sunt total de acord cu cele expuse de tine.
   Banuind insa perversitatea modului marinaresc (sa nu zic pirateresc ) de gindire , ziceam ca poate a gasit o metoda sa i reguleze cu patalama de la CCR.
   Eu zic ca daca avem noroc USL ul nu va iesi din discursul antiBasescu nici la locale nici la parlamentare.
   Daca e asa si PDL ul rezista bine la locale USL ul va rata lamentabil.
   Daca insa USL ul desopera ca nu Basescu e subiectul atunci cred ca va ataca pe tema coruptiei.
   Pentru alegatorul semiinstruit PDL ul e la putere de 8 ani si nu se poate sa nu fi furat si el ceva.

   tucu

   04/08/2011 at 6:55 pm

  • Ce se intampla in Iasi.

   Saptamana trecuta:
   – Fenechiu face zgomot cum ca Ponta si Antonescu doresc sa-l sustina pe Adomnitei (PNL) pentru postul de primar
   – Conservatorii vin cu sondaje care-l arata pe Ciuhodaru (PC) pe primul loc in optiunile iesenilor

   Saptamana asta:
   – Dumitru Oprea (PDL), contracandidatul lui Nichita la alegerile trecute, a anuntat ca nu mai este interesat de politica
   – in ziare apare zvonul ca actualul primar, Nichita (PSD), s-a intalnit cu Gheorghe Flutur pentru a-si pregati trecerea la PDL

   Cred ca pana la alegerile locale, USL va fi deja istorie.

   Dan99

   04/08/2011 at 7:59 pm

   • am impresia ca la Iasi acolo PSD-ul primeste niste contre tari de la PC-ul lui Voiculescu si ca omul lui Voiculescu e pe cale sa il depaseasca in sondaje pe omul PSD-ului, Nichita. Nu e prima data cind aud asta.

    Cetatean

    04/08/2011 at 8:04 pm

 52. tucu, USL nu are ce se atace pe tema coruptiei, pentru ca nu au nici o credibilitate. Sa iti spun ceva: il vor ataca pe Basescu chiar si cind acesta nu va mai fi presedinte :mrgreen:

  Cetatean

  04/08/2011 at 6:59 pm

  • Daca s ar lua dupa criteriul ”credibilitate”” cred ca ar trebui sa se desfiinteze. In definitiv unde au credibilitate?
   Poate de aia nu vor aborda subiectul Basescu . Altceva nu le a nai ramas.

   tucu

   04/08/2011 at 7:10 pm

 53. La Sorina Matei,B1tv : „ANAF controleaza de ieri platile de la ministerul sanatatii”. O fi un motiv?

  ela

  04/08/2011 at 7:06 pm

 54. Fara sa fi avut timp sa citesc comentariile voastre vreau sa va spun in ce consta aberatia cu aceasta „alianta USL”.
  e la mintea orisicui ca daca intr-o tara exista un numar „n” de partide care conteaza pe scena politica si daca trei dintre acestea isi aduna procentele electorale intotdeauna va rezulta un procent mult mai mare decat ar putea inregistra un alt partid singur, indiferent care ar fi acesta.
  Cu alte cuvinte strategia USL este de a fenta alegerile pentru a merge la sigur , 3 partide intr-unul singur pot zdrobi procentele unuia care candideaza normal si pe felia lui , ca intr-o 100 nu incap decat 100 de procente.
  Prefraudarea alegerilor din 2012 a fost deja declansata odata cu intentia de a se constitui aceast mamut USL.

  luminita

  04/08/2011 at 7:21 pm

  • Ai zis mamut srl? 🙂

   ela

   04/08/2011 at 7:27 pm

   • ela,
    pe cale de consecintza ar trebui ca si PDL sa faca o aliantza cu UNPR si cu UDMR si sa mearga in alegeri impreuna.
    I-ar zdrobi pe uselisti.
    Ma mir cum de nu le trece prin cap sa o si faca.
    Nebunilor trebuie sa le raspunzi cu o alta nebuneala, ei nu inteleg rationamentele normale, sunt setati altfel.

    luminita

    04/08/2011 at 7:34 pm

 55. Buna seara, buna seara.
  @cetatean, excelent articol. Felicitari.
  Teama mea nu consta in apetitul populatiei ptr a avea USL la guvernare ci ca PDL nu va reusi sa profite de ferestrele de oportunitate pe care i le deschide Basescu. PDL trebuie sa marcheze national in jur de 25% ptr ca USL sa ajunga la 45% si sa ii lase lui Basescu marja de manevra. Ma rog, mai este mai bine de un an pana la alegerile generale, se pot intampla multe, inclusiv pe plan international, dar temrea mea ramane valabila.

  clemycali

  04/08/2011 at 7:31 pm

 56. clemy, bina seara si merci 🙂

  Eu cred ca PDL are potential de a urca, acum stagneaza undeva in jur de 20%, insa cred ca in campanie rezultatele vor fi mai bune. Nu cred ca USL va avea 45% dintre parlamentari, e vot uninpminal si nu are atitia candidati credibili. In plus, va fi si vot politic, pentru ca USL va fi asociata cu baietii care se opun noii Constitutii si referendumului din 2009. Si la asta USL nu sta deloc bine.

  Cetatean

  04/08/2011 at 7:37 pm

  • C. rezultatele vor fi mai bune cu o conditie, sa se debaraseze de unii care au uitat de unde au pornit (primari si parlamentari) si s-au porcit. Sunt unii primari din rural care fac legea si credema ca oameni sunt hotarati sa le aplice corectia prin asimilare la toti.
   In plus ar tb sa faca reforma administrativ teritoriala in toamna.

   mar

   04/08/2011 at 7:42 pm

 57. Seara buna . 🙂
  Tinind cont si luind in considerare toate opinile si prezentul bun articol , nu va mai framintati . 🙂
  Eu stiu deja cine va fi noul prim ministru in 2012 dar si noul presedinte in 2014 . Pe clare motive de siguranta nu va pot dezvalui aceste nume dar sper ca ma intelegeti . 😆
  PS . USL va face implozie . 🙂

  Ștefan A.

  04/08/2011 at 7:44 pm

  • Salut, unde ai stabilit sediul de campanie ? Sa stii ca am pregatit un bax de bidinele si am rezervat productia pe o saptamana ptr. pap 😀

   mar

   04/08/2011 at 7:55 pm

 58. La locale probabil se va conserva situatia actuala, asa ne arata istoria alegerilor. Uslinosii nu vor avea motive de bucurie sau optimism. Posibil sa cada capul multirepetentului atunci si USL sa se faca praf in consecinta.

  vcaraman

  04/08/2011 at 7:56 pm

  • vcaraman, Ponta a spus acum citeva zile ca va fi Congres in PSD doar dupa alegerile din 2012.

   Cetatean

   04/08/2011 at 7:57 pm

 59. Stefane, salut! Doamna ta e de acord sa accepti postul de PM pe care l-ai primit ca propunere, in plicul ala greu la care era atasat un lingou? 😉

  Cetatean

  04/08/2011 at 7:56 pm

  • 😆

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 7:58 pm

   • Off topic dar bursele azi au scazut puternic . Noroc ca a intervenit o „problema tehnica ” care a blocat tranzactile . Asa scaderile au fost mai putin apocaliptice . 🙂 Oricum italienii au blocat bursa tot din „motive tehnice ” . Asa macar au salvat aparentele . Mega vinzari de titluri de stat italiene si spaniole . Cu mindrie si glorie spre groapa falimentului . 😦

    Ștefan A.

    04/08/2011 at 8:03 pm

   • Stefan,
    nu ca ma laud dar stiu sa fac o cafea buna la filtru…..si iti filtrez si audientzele, vezi sa ma treci in schema.
    😆 (pamflet de arogantza= GM=gluma/mistou)

    luminita

    04/08/2011 at 8:04 pm

    • Salut luminita 🙂
     Notat. 🙂

     Ștefan A.

     04/08/2011 at 8:07 pm

 60. EU CRED,

  pot numii dupä acest blog, intreg cabinetul guvernamental.

  theo

  04/08/2011 at 8:02 pm

 61. Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆
  Si eu 😆 like this post! 😆

  @Cetatean
  😆
  Servus!
  felicitari la patrat si un 10 cu coronita si cu un 😆

  maya

  04/08/2011 at 8:03 pm

  • merci maya, salutarile mele calduroase 🙂

   Coronita nu am mai luat de mult, de aceea o accept pe a ta!

   Cetatean

   04/08/2011 at 8:05 pm

   • Cetatean
    😆

    Cu mare bucurie! Coronita o meriti cu prisosinta! 😆
    Multumesc si tie, tot binele din lume alaturi de cei dragi!

    maya

    04/08/2011 at 8:23 pm

    • la fel maya, asisderea din partea mea, cu prietenie!

     Cetatean

     04/08/2011 at 8:27 pm

 62. Stie cineva daca Vantu a tinut conferinta de presa? ca eu nu ma uit la irtv dar ma gandesc ca o fi facut dezvaluiri „incendiare”!

  cedric

  04/08/2011 at 8:03 pm

  • Nu le-a facut inca, pentru ca era ocupat sa scoata un alt certificat care arata ca sufera de impotenta si de aceea trebuie sa consulte un oftalmolog.

   Cetatean

   04/08/2011 at 8:06 pm

 63. eu intzeleg, cä dl ministru, nu vrea verificäri, dar el trebuia sä le facä, nu sä lase acum furt de un milion.escrocii din spitale si medicamente, au fäcut si in germania, furturi, numai cä
  aici merg repede la räcoare.

  theo

  04/08/2011 at 8:05 pm

 64. l-o fii durut gatul pe vantu.

  theo

  04/08/2011 at 8:07 pm

  • daaaa, l-a tras curentu in celula. 🙂

   luminita

   04/08/2011 at 8:12 pm

 65. pe stefan il väd vesel, sä de-a dl, sä nu fie cum se zvoneste

  theo

  04/08/2011 at 8:09 pm

 66. Sa se consemneze in procesul verbal de blog propunerea mea:
  sa se faca o aliantza PDL+UNPR+UDMR pentru a merge in alegeri de pe pozitii egale cu mamutul USL,
  care deja prefraudeaza alegerile din 2012.
  Jos PREFRAUDAREA uslinosilor!
  Vrem vot prin corespondentza !
  :mrgreen: ❗ ❗ ❗

  luminita

  04/08/2011 at 8:10 pm

 67. @ Cetatean : esti un foarte bun orator/povestitor. Plin de logica si bun profesionist. Felicitari!

  Dan MAȘCA

  04/08/2011 at 8:10 pm

 68. Merci Dane :-), esti dragut. Nu vreau insa sa atentez la calitatea de „orator” a lui Chucky asa ca deocamdata doar scriu, ca altfel as face 99% in toate judetele daca USL m-ar pune in sondajele lor.

  Unde naoba mi-am pus pastilele :mrgreen: ?

  Cetatean

  04/08/2011 at 8:13 pm

  • In Mures, fostul meu sef de partid PNL Mures se spune ca este la egalitate la judet cu actuala sefa de la UDMR Lokodi . Undeva la 37 %.
   Primarul PDLului , Dorin Florea, cel care s-a luat de Funeriu, pentru ca nu i-a aprobat niste hirtii la minister, prin care atelierele unui liceu din Tirgu Mures sa fie vindute fabricii de medicamente Sandoz sa se poata extinde, dupa ce acea fabrica a primit terenul de fotbal din ditamai mijloc de cartier ca sa isi faca fabrica in Tirgu Mures, se pare ca va cistiga , pentru ca opozitia si UDMRul nu cred ca au candidati care sa faca fata dictaturii PDL din Tirgu Mures la nivel de contracte, iar parte din ungurii politicieni sunt pe mina cu trupa primarului.
   Oricum ramin la ideea ca lipsa unei opozitii, creaza mari probleme democratiei.

   Dan MAȘCA

   04/08/2011 at 8:17 pm

   • cum adica „lipsa unei opozitii”?? USL-ul ce e, nu opozitie, nu auzi ca au deja 120% in sondaje??? 😆
    GM. ❗

    luminita

    04/08/2011 at 8:20 pm

    • opozitie la coafor si in dormitorul USL cu refrenul „jos” 👿

     mar

     04/08/2011 at 8:22 pm

 69. Stefan, adica eu pun la dispozitie bidinele, pap, sponsorizare si tu oferi post in schema ptr. Lumi 😦 Pai este corect, vezi ca migrez politic :mrgreen:

  mar

  04/08/2011 at 8:19 pm

  • Mar, pune semnul de G/M (gluma/mistou), ca astia chiar or sa creada :mrgreen:

   Cetatean

   04/08/2011 at 8:20 pm

   • Sunt tampiti sau se fac? Nu este G/M 😦

    mar

    04/08/2011 at 8:23 pm

  • mar nu dispera . 🙂 Avem posturi pentru toti . (asta ca sa nu creada Ponta si Crin ca doar ei pot promite angajari cu gramada la sistemul bugetar ) 😆
   PS . politicianul migrant va fi pedepsit cu saparea 1 kilometru de canal. Doar lopata si tirnacop . 🙂

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 8:23 pm

  • mar,
   io ma multumesc cu un post de asistent consilier pe langa cabinetul premierului, tu poti sa mergi direct la Dezvoltare Regionala sau la Absorbtia fondurilor europene, parerea mea. 😆 GM.

   luminita

   04/08/2011 at 8:23 pm

  • Este o gluma!

   mar

   04/08/2011 at 8:26 pm

 70. Dane, complicata treaba in teritoriu, cum ne soui. In fiecare judet gasim fosgaiala si misculatii care nu apar in sonsajele USL dar care au toate sansele sa rastoarne calculele hirtiei. Mai e mult pina departe, vorba ceea. Pina in iarna lui 2012 mai e o droaie.

  Cetatean

  04/08/2011 at 8:19 pm

 71. Uitati-va la fetele la astia doi, mortale prin expresia de inalt patrotism si adinca intelegere a Constitutei! Astia vor sa il suspende pe Basescu :mrgreen:

  http://www.realitatea.net/foto_1168884_ponta-si-antonescu-usl-va-castiga-alegerile-si-va-guverna-cu-sau-fara-basescu-presedinte_859062.html

  Cetatean

  04/08/2011 at 8:25 pm

  • bula&tonta, o poza cat o mie de cuvinte :mrgreen:

   mar

   04/08/2011 at 8:30 pm

  • Stan si Bran in varianta mioritica . 😆 Maret viitor cu astia .

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 8:31 pm

  • Io m-am uitat numai un pic, asta e ilustrarea din Dictionarul Medical a manifestarilor de
   Crinoplasmoza
   si
   Pontoplasmoza.

   Pericol de contagiune 120%.

   luminita

   04/08/2011 at 8:32 pm

   • mortal diagnostic 😆

    mar

    04/08/2011 at 8:43 pm

  • Chiulangiolek si Boulek – si nu-i nici gluma, nici mistou. este trista realitate. trista ca sunt inca multi care se uita-n gura astora.

   Sare'n Ochi

   04/08/2011 at 9:00 pm

 72. Eu zic sa stati linistiti ca pina la urmatoarele alegeri se pot intimpla multe . Schimbari de sondaje , rasturnari de situatii, implozie a monedei unice , etc . Inclusiv o dizolvare a USL . Destul sa se certe preventiv intre ei pentru cine si ce va ocupa dupa „victoria finala ” . Un clasic . 🙂

  Ștefan A.

  04/08/2011 at 8:28 pm

 73. La momentul potrivit, va aparea pe turnanta „Independentul” Tiriac ca PM din partea USL, asa cum in 2009 a aparut „independentul Johahanis”. Sa nu imi ziceti ca nu v-am avertizat 😉

  Cetatean

  04/08/2011 at 8:33 pm

  • cu Tiriac aveam si eu un feeling, nu-mi era clar din partea cui va fi propus ca pm.

   luminita

   04/08/2011 at 8:48 pm

   • mare concurenta la pm: tiriac,patriciu si lista e deschisa

    intamplator

    04/08/2011 at 8:58 pm

   • Din partea PSD, pentru ca e prieten cu Nastase.

    Cetatean

    04/08/2011 at 9:02 pm

  • Cum ce, a divortat din nou si este traumatizat!

   mar

   04/08/2011 at 8:45 pm

  • Trebuie sa recunosti ca-ti trebuie stomac sa rezisti in politica.
   S-o fi saturat.

   ela

   04/08/2011 at 8:46 pm

 74. poveste complicata, are legatura cu rezultatele din alegerile interne ale PDL. Cum nasul lui, Videanu, nu mai are vreo functie, s-a gindit si el sa se retraga,

  Cetatean

  04/08/2011 at 8:46 pm

  • Extrem de interesant! Va să zică Liviu Negoiță iese din vizor. Hmmm!

   filadel

   04/08/2011 at 8:50 pm

 75. @cetatean
  citit/digerat/multumesc
  vorba lui @stefan a:ce ne facem???
  us a decis sa construiasaca inca o farica de dolari,elvetia la fel…
  si analistii lu’ pehte spun ca stagneaza piata imobiliara
  bunicul meu cu 4 clase spunea” oamenii se inmultesc,pamintul nu”pe chestia asta a facut ceva pushcarie ca avea prea mult pamint( 5 ha)

  intamplator

  04/08/2011 at 8:56 pm

 76. Intimplator, facem fiecare ce stim mai bine: continuam sa fim cinstititi, sa muncim pe brinci, sa punem bani deoparte, sa ne ferim de credite, sa sriem pe b log, sa muncim pamintul si sa ne rugam.

  Cetatean

  04/08/2011 at 9:00 pm

  • @cetatean
   cu feritul de credite e bine;cel putin in romania
   pina ce bancile nu vor acorda si in romania credite cu dobinda fixa trebuie sabotate ;
   dupa aia e chestie de feeling

   intamplator

   04/08/2011 at 9:22 pm

  • Salut ela
   La polonezi armata asigura zborurile guvernului si intretinerea avioanelor . La noi habar nu am cine se ocupa. In orice caz , dupa o astfel de tragedie , la noi se musamaliza tot si in cel mai rau caz erau trecuti in pensie niste generali , colonei cu pensie minima de cel putin 3.500 RON net / lunar. Habar nu am daca mai zboara avionul prezidential cumparat pe vremea lui Ceausescu . Boeing 707 . Erau (atunci ) in doua exemplare . Unu la Tarom si altul exclusiv la guvern . Mai avea sefu impuscat si un Bac 1-11 dar si un vechi IL rusesc cu 4 motoare cu elice .

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 10:09 pm

 77. cine stie ce epurari sunt acolo …

  Cetatean

  04/08/2011 at 9:42 pm

 78. pre multi trebuie sa deranjeze MM daca asa ceva apare numai intr-un articol al lui amp!
  chapeau bas,d-na Macovei

  qte Monica Macovei, care din fondurile ei aduce pe 18-21 octombrie Memorialul de la Sighet în inima Europei, la Parlamentul European. unqte

  intamplator

  04/08/2011 at 10:01 pm

  • ??? un link, ceva?

   luminita

   04/08/2011 at 10:13 pm

   • nu merita link; e ciorbaraia uzuala de joi in romania libera

    intamplator

    04/08/2011 at 10:18 pm

 79. Noua lege a invatamantului a avut radacinile in raportul comisiei prezidentiale despre invatamant.(Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaţiei şi Cercetării din România ). Funieru a fost unul dintre membrii ei.
  Am senzatia ca o noua lege a sanatatii este gata :). Acum astept sa vad daca unul din membrii comisiei,Comisia Prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România va fi ministru. Atentie tre’ sa fie UDMR. Singurul care pare este …..Geza Molnar , Institutul de Sănătate Publică „Prof.dr.Iuliu Moldovan” Cluj
  Stau si astept 🙂

  eugeni

  04/08/2011 at 10:12 pm

  • Sorry off topic

   eugeni

   04/08/2011 at 10:13 pm

   • nu esti off-topic, comentam mereu off-topic, in functie de necesitati 😉

    Nu cred ca exista la Cotroceni o lege, insa exista principiile generale. Cseke trebuia sa faca o lege in toamna asta, ma tem ca de asta a dat bir cu fugitii, nu doar din motiv de bani.

    Cetatean

    04/08/2011 at 10:15 pm

  • Mai bine l-ar pune pe Raed Arafat, ca e de la Targu Mures, deci poate fi considerat aproape ungur.,
   si ar face curatenie in minister, are determinare.

   luminita

   04/08/2011 at 10:15 pm

   • Raed Arafat, a facut doar ce a avut interes sa faca. Sistemul de urgenta si nimic mai mult. Iar sistemul de urgenta s-a facut in detrimentul ambulantei. Raed Arafat este un brand si toate partidele se afiseaza cu el, fara sa il preseze sa se inscrie in vreunul.
    Poveste lunga si putin discutata in detalii, pentru ca nu este frumos sa critici ceea ce nu a facut bine Raed Arafat, iar medicii in Mures discuta doar asa in cerc restrins partile astea.
    Nu cred ca l-ati vazut pe Raed Arafat sa discute despre sefii de spitale publice, care au clinici si laboratoare private. Despre aparate defecte la spitalele publice si bolvani trimisi la analizele la cele private si asa mai departe.

    Dan MAȘCA

    04/08/2011 at 10:24 pm

   • nu poate;tipul nu poate fi cumparat ,nu are prieteni,nu are dusmani,are interese=lucrul bine facut&proceduri
    ce naiba ne facem cu ‘ improvizatia” romaneasca si cu” las ca merge si-asa” brandurile noastre alaturi de ” nici o problema”
    ultimele doua expresii le stie orice strain care a petrecut 6 luni in romania
    cind a inceput smurdul,inebuneau toti sa caute ” ce ii iese lui”

    intamplator

    04/08/2011 at 10:26 pm

 80. Io am o idee fixa dar buna,
  deci insist ca sa nu ma frustrez tacand,

  deci,
  daca mamutul USL a fost conceput cu intentia de a cumula voturile a trei partide pentru a prelua puterea parlamentara si guvernarea viitoare la sigur, chestie de concurentza neloiala fata de celelalte partide care candideaza singure, intentia putand fi denumita si PREFRAUDARE-termen atat de drag uslinosilor,

  atunci singura metoda prin care li se poate da peste bot folosind aceeasi metoda este ca PDL si restul partidelor sa isi faca si ele o aliantza ca contrapondere la Mamutul USL.si atunci sa vedem care pe care.
  Ca la Balamuc SRL.

  luminita

  04/08/2011 at 10:12 pm

 81. Luminita, strategia ta nu e buna, trebuie sa mearga separate partidele din arcul guvernamental actual, separat obtin mai mult decit impreuna.

  Cetatean

  04/08/2011 at 10:14 pm

  • era G/M., evident.
   Dar cam asa ar merita sa li se raspunda uslinosilor, cu aceeasi moneda.

   luminita

   04/08/2011 at 10:17 pm

  • Ascult televiziunile de stiri economice americane, dow tocmai a cazut 400 de puncte. Pe CNBC abera mai devreme cineva pe tema ca Spania si Italia vor trebui ajutate.

   clemycali

   04/08/2011 at 10:25 pm

  • Salut sefu .
   Nu e nasol . E ce se stia de o gramada de timp . Va urma o recesiune si mai grava . E logic dupa ce „doctorii” planetei au tratat doar sintomurile crizei izbucnite in 2008 si nu radacina „infectiei” . Au pompat bani in salvari de firme si companii dar nici o masura pentru a crea locuri de munca . Chiar daca totalitatea bancilor mondiale ajung sa ” duduie” , locurile de munca create in cadrul lor nu pot inlocui milioanele de posturi de munca din economia reala care produce bunuri de orice gen . Cu atit mai mult cu cit de 20 de ani aceste locuri de munca au „migrat” masiv in Asia din USA + UE . Chiar putinele noi locuri de munca create in aceste tari occidentale au fost in majoritate din categoria ” slab platit” . Pe romaneste : nu poti sa pretinzi tu statule taxe ridicate pe o masa tot mai redusa de contribuabili . In realitate îi omori si gata .Sau devin obligati sa emigreze . In China , India , Banglades , Vietnam , Brazilia , Mexic ,s.a.m.d. Adio occident si nivelul de trai ridicat a populatiei acestor tari . I-RE-VER-SI – BIL . 😦

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 10:40 pm

 82. Theophyle

  04/08/2011 at 10:25 pm

  • Theophyle
   sfoară am, împrumută-mi, te rog, săpunul tău. 😀 😀

   filadel

   04/08/2011 at 10:27 pm

   • @filadel, stai linistit. Daca nu ai bani investiti in obligatiuni europene (i compris italiene si spaniole), si nu ai actiuni la marile banci europene nu trebuie sa-ti faci probleme 🙂

    clemycali

    04/08/2011 at 10:33 pm

  • Pina in iulie 2012 , Italia are de platit usor peste 300 miliarde de euro de imprumuturi care ajung la scadenta . Cum nu au de unde 🙂 vor emite si emit deja noi tiluri de stat . (pt . a platii ce scade ) . Acum toti cumparatorii vor dobinzi mai mari si nu cele ridicole acordate din 2009 – 2010 . 1, ceva % . Problema e daca Spania si in special Italia au de unde platii aceste dobinzi majorate . Cel putin in cazul italian o crestere de (sa zicem ) 20 miliarde dobinzi anuale ( in 2010 au platit cam 75 miliarde doar de dobinzi ) va duce la taieri obligatorii de cheltuieli si asta va insemna singe real .

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 10:50 pm

 83. la problemele economice e o singura solutie ” hiperinflatia mondiala” urmata de un razboi;
  QE3,e pe teava,japonia si elvetia au dat drumul la rotativele de bani,china nu mai intreaba la” cumparaturi” cit costa ci doar” ce ai de vinzare”
  draghi ia locul lui trichet si se apuca si el de treaba
  vom avea la bani!!!!

  intamplator

  04/08/2011 at 10:31 pm

 84. Ne trebuie o noua Constitutie, asta este adevarul care doare.

  luminita

  04/08/2011 at 10:42 pm

  • Scuze, nu dadusem refresh la pagina, acum abia am citit noile informatii.

   luminita

   04/08/2011 at 10:53 pm

 85. Unde naiba mi-am pus titlurile grecesti, spaniole si italiene?

  Merde, cred ca am facut din hirtiile alea manifeste USL si le-am distribuit prin judetele alea unde au ei 70%, scriind pe ele „USL, pensii si salarii marite cu 100%”. :mrgreen:

  Cetatean

  04/08/2011 at 10:48 pm

  • 😆

   luminita

   04/08/2011 at 10:54 pm

  • Ei si tu, stiu eu o persoana vinovata ptr. toate relele si care dezinformeaza. Cred ca marti a soptit ceva legat de mersul pe sarma, dar daca nu aveam informatia cap coada.. Oricum situatia nu este deloc buna, dar noi care suntem intr-o criza continua incep sa cred ca avem anticorpi.
   Bula de beton s-a dus, plasamente pe bursa nu avem eventual mai saraceste tradiceanu putin.

   mar

   04/08/2011 at 10:57 pm

  • Trezirea la realitate a USL va fi extrem de cruda. Iar a electoratului lor va si mai rea. Parca ii vad prin toamna ca isi vor da seama ca or sa aiba bani ptr promisiunile electorale doar daca ii aduce Dragnea din salteaua personala. Si vor trebui sa isi schibe retorica electorala. Atunci sa te ti bal. 🙂

   clemycali

   04/08/2011 at 10:57 pm

 86. Dragnea isi va scoate bani pentru a da inapoi findurile europene 😉

  Cetatean

  04/08/2011 at 11:01 pm

  • Cetatean
   Daca se instaureaza o noua criza , Romania va fi lovita exact ca in cea actuala . Export redus semnificativ sai 0 , banci fara bani , scadere ulterioara a consumului intern , intrari fiscale la stat mai reduse si e greu de imaginat ca FMI , UE , BM vor avea din nou chef sa finanteze tara noastra . Vremurile sint extrem de tulburi si bine a zis Basescu ca orice populism , chiar si cel mai mic , ne arunca in groapa . Oricum , oricare guvern va fi dupa 2012 va avea spatiu de manovra extrem de mic . Deja TVA e doar cu 1 punct sub limita maxima din UE ( 25 % ) . Alte cresteri de taxe , CAS vor distruge rapid tot ce mai functioneaza . USL , sau altii vor fi strinsi de git ( financiar vorbind) .Nici macar privatizarile mult laudate nu vor umple pusculita statului . Mai ales daca le faci cind este criza si cine cumpara cauta returi extrem de reduse . In rest , toate promisiunile sint demagogie pura dar si criminala .

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 11:12 pm

 87. Copii, radem noi dar situatia este albastra spre vinetiu. Bursa de la New York a inchis dupa ce Dow a scazut sub 500 de puncte.

  clemycali

  04/08/2011 at 11:05 pm

 88. Noroc ca nu am nici o treaba cu bursa, problema e ca altii care nu se pricep au treaba…

  Cetatean

  04/08/2011 at 11:10 pm

  • Mai devreme sau mai tirziu , ce se intimpla in bursa are efecte asupra intregii planete . Sau matale crezi ca au taiat 25 % din salariul bugetarilor din gluma . Criza noua = intrari fiscale mai mici = cheltuieli fara acoperire si mai mari = deficit bugetar si mai mare = nu te mai imprumuta nimeni ca sint altii mai mari de salvat .

   Ștefan A.

   04/08/2011 at 11:16 pm

 89. Daca asta ajunge premier, sfoara si sapun ptr. romani in varianta hard sau bagajul si primul avion in varianta soft 👿

  mar

  04/08/2011 at 11:14 pm

 90. BCE a decis azi :
  1- redeschderea sedintelor de imprumuturi pe 6 luni pentru cifre ILIMITATE !!!!!!! Asta inseamna ca bancile mai , importante din UE nu se mai imprumuta intre ele si au nevoie urgenta de bani gheata . !!!!!!!
  2- BCE va cumpara din nou titluri de stat din tarile europene asa numite periferice . Pe care noi le cunoastem sub denumirea PIIGS . Asta inseamna ca presiunea pe vinzarea acestor tipluri e colosala . Si nu sint investitori dispusi sa cumpere la preturi oficale . (exact ca in cazul Greciei , privatii cumparau titluri cu valori oficiale de (sa zicem) 100 euro dar cu reducere de pret de 10 – 20 – 30 – 40 % sau cu oferta de dobinzi tot mai mari . ( cu cit imprumutul avea o scadenta mai indepartata , cu atit se cerea o dobinda mai ridicata sau o reducere de pret mai mare .

  Practic situatia e din nou in buda . 😦

  Ștefan A.

  05/08/2011 at 12:03 am

 91. Stafene, BCE NU are voie sa cumpere obligatiuni ale statelor membre, conform Tratatului de la Lisabona, dar o face. Tiparnita de bani, frate, numai sa nu recunoasca nimeni ca moneda fiat duce economia reala in groapa.

  Art.125, al.1: „Art 125 al.1 “Uniunea nu răspunde și nu își asumă angajamentele autorităților administrațiilor publice centrale, ale autorităților regionale sau locale, ale celorlalte autorități publice sau ale altor organisme ori întreprinderi publice dintr-un stat membru, fără a aduce atingere garanțiilor financiare reciproce pentru realizarea în comun a unui proiect specific. Un stat membru nu răspunde și nu își asumă angajamentele autorităților administrațiilor publice centrale, ale autorităților regionale sau locale, ale celorlalte autorități publice sau ale altor organisme ori întreprinderi publice din alt stat membru, fără a aduce atingere garanțiilor financiare reciproce pentru realizarea în comun a unui proiect specific”.

  Cetatean

  05/08/2011 at 12:19 am

  • Cetatean .
   Tratatul ala va ramine pe post de hirtie igienica .

   Ștefan A.

   05/08/2011 at 12:25 am

 92. sä vedetzi, ce supärate vor fii unele , cä nu stiu cine ne pläteste, si azi s-a depäsit 200,

  iar o sä scrie niste gogomäneli, pinpilica gräsulica, s-au alt slujbas invidios.

  theo

  05/08/2011 at 12:28 am

 93. noapte bunä!

  theo

  05/08/2011 at 12:29 am

 94. Va spun si eu noapte buna, cu multumiri pentru interesul manifestat fata de postarea de fata! 🙂

  Cetatean

  05/08/2011 at 12:35 am

 95. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  05/08/2011 at 7:53 am

 96. problema usl nu e si problema udmr,?daca usl nu e partid,atunci se poate pune in discutie si existenta lor,deci vulnerabili,santajabili !!! ce pozitie credeti ca vor avea acestia? consecinte ?

  smaragd

  06/08/2011 at 10:19 am

  • smaragd, Lazaroiu a spus ceva de felul asta. Sincer, nu cred ca vorbea chiar degeaba, insa pentru mine deocamdata UDMR nu e o problema. Insa poate pentru altii va fi, la momentul oportun 😉

   Cetatean

   08/08/2011 at 9:18 pm

 97. multumesc si felicitari pentru postare, deopotriva! mi-a intarit inca o data convingerea ca o lege, oricare ar fie ea, nu poate avea prevederi contrare Constitutiei. e timpul ca lucrurile hoteste facute sa se intoarca impotriva celor care le-au croit asa.

  Ana

  07/08/2011 at 11:09 am

 98. Ana, merci 🙂

  In principiu, legile nu au prevederi impotriva Constitutiei. E drept ca unele legi pot fi avea „scapate” prevederi care sunt anti-constitutionale (daca CCR nu s-a pronuntat pe lege inaintea promulgarii) dar acestea sunt sesizate in cazul unei obiectii posterioare de neconstituionalitate.

  In cazul de fata, problema e simpla: legea opereaza cu distinctia clara intre alianta politica si partid. Poate oamenii nu o fac, insa distinctia e clara si ea este congruenta cu cea operata de art.103, unde se vorbeste clar de „partid”.

  Cetatean

  08/08/2011 at 9:20 pm


Comentariile sunt închise.