Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Apologii caniculare: sezonul netoţilor

In umbra “atentatelor” aproape iminente la adresa buzunarelor cetatenilor europeni si americani se desfasoara o intreaga serie de evenimente, la fel de amenintatoare, care din nefericire trec neobservate din cauza maruntisurilor cu care presa este obisnuita in perioada etichetata in presa anglo-saxona drept “sezonul netoţilor” (silly season). Deoarece numai linistite nu sunt aceste timpuri am sa incerc sa atrag atentia asupra trei  evenimente pe care personal le consider necesare de comentat.

Primul eveniment si cel mai important pentru ca este si cel mai aproape de noi ar fi reizbucnirea violentelor la granita Kosovo-Serbia. Conform agentiilor de presa, situaţia din nordul provinciei Kosovo devine tot mai volatilă. NATO a reacţionat prompt şi a trimis trupe în regiunea zguduită de violenţe şi discursuri politice naţionaliste de ambele parti. Un post de frontieră din aceasta regiune a fost incendiat şi un poliţist kosovar a murit. Naţionaliştii sârbi au atacat punctul de control miercuri, 27 iulie, după ce Guvernul Kosovar a trimis poliţişti în zonă, pentru a veghea la respectarea unui embargo. Poliţiştii kosovari şi forţele EULEX (misiunea europeană de poliţie în Kosovo) au fost nevoiţi să treacă graniţa în Serbia pentru a se salva. Postul a ars complet şi a fost dărâmat cu buldozere. Violentele au fost declansate dupa decizia premierului kosovar, Hashim Thaci, de a readuce regiunea din nordul Kosovo sub controlul autorităţilor centrale, fiind criticată de UE şi SUA. Regiunea nu a acceptat controlul autorităţilor de la Priştina de la declararea independenţei de Serbia în 2008.

În Kosovo, minoritatea sârbă nu recunoaşte autoritatea politică din Pristina. Sârbii, care reprezintă aproximativ 8% din populaţie, trăiesc mai ales între ei, în nord, în apropiere de Mitrovica şi în enclava  Strpce, în sud. Ei au propria lor economie, bazată pe comerţ  şi pe dinarul sârb. Kosovarii utilizează euro. Minoritatea sârbă este susţinută de mişcările naţionaliste din Serbia, care refuză să se resemneze cu status quo-ul. La rândul lor, autorităţile din Kosovo vor să-şi impună jurisdicţia asupra frontierelor.

Guvernul sarb se afla intr-o menghina din care nu poate scapa cu usurinta; nu-si poate abandona cetatenii aflati sub autoritate kosovara, dar este foarte interesat sa progreseze pe drumul aderarii la Uniunea Europeana. Folosindu-se ca intotdeauna de serviciile Rusiei, guvernul sârb vrea să includă această chestiune pe  ordinea de zi a Consiliului de Securitate ONU. De amintit ca Rusia – ca şi Spania şi alţi patru membri ai UE – Slovacia, România, Cipru şi Grecia, fac parte din grupul celor  77 de ţări din lume care nu a recunoscut încă Kosovo. Ape foarte tulburi acolo si nimic mai facil decat aparitia unor conflicte care pot incendia din nou Balcanii.

Al doilea eveniment important ar fi reprezentat de lupta surda intre Guvernul de orientare islamista de la Ankara si de armata turca. Seful statului major turc precum si comandantii celor trei ramuri ale armatei (terestra, a aerului si a marinei) au demisionat ieri din cauza divergentelor cu guvernul. Mai este si situatia generalilor incarcerati pentru presupusa implicare in comploturi anti-guvernamentale si pe care nimeni nu se grabeste a-i judeca. De amintit ca 42 de generali sunt incarcerati in prezent, fiind acuzati de implicare in diverse comploturi care vizau rasturnarea guvernului Partidului Justitiei si Dezvoltarii(AKP), islamist ideologic, aflat la putere din 2002 si reales anul acesta.

Generalul Isik Kosaner,  numit Sef de stat Major  in 2010, pentru un mandat de trei ani, nu a putut fi “convins” de Erdogan de felul cum trebuie sa se comporte armata intr-un stat care incepe sa nu mai fie laic, conform mostenirii lui Ataturk. Interesant de mentionat ca situaţia a devenit tensionată la Ankara, multi oameni politici importanti si-au intrerupt concediile. De mentionat ca acest eveniment este o premiera  în istoria republicană a Turciei! Imposibil de prevăzut reacţiile la nivelul ofiterilor ramasi si cum se vor dezvolta evenimentele in zilele urmatoare. In nici un caz nu este de dorit o confruntare intre politicul turc si armata. De observat atent!

Ultimul eveniment – nici el nu arata cam bine, dar a fost in orice caz anticipat de mine. Inca de mult sunt miscari de masa organizate la Cairo de gruparile islamiste afiliate la Fratii Musulmani si organizatii salafite. Manifestatia de ieri de la Cairo, la care au participat cateva sute de mii de manifestanti (organizatorii vorbesc de un milion), este semnalul pe care l-am mentionat in articolul „Intoarcerea Fraţilor”, pe care l-am publicat pe data de 1 februarie 2011, inainte de ce era clar ce se va intampla acolo. Scriam ca scenariul probabil: Fratii Musulmani vor deveni forta predominanta in Egipt, cu sau fara masca numita “El-Baradei” si avand in vedere ca aproape mai mult ca sigur tratatul cu Israel va fi anulat, probabil ca Israelul va fi nevoit sa actioneze impotiva Hamasului pentru a-si sustine optiunea Fatah-Abass, cu care are tratat si “foaie de parcurs”. Lucrurile sunt in desfasurare, un singur lucru este mai mult ca sigur  –  Egiptul nu se apropie de o democratie functionala, dimpotriva! Sau armata va conduce Egiptul in continuare sau “Fratii Musulmani”, care au cerut ieri introducerea in noua Constitutie egipteana elemente importante ale shariei. O alternativa ar putea fi o coalitie intre aceste doua elemente – cheia a societatii egiptene. De recitit articolul in linkul de mai sus!

Sa auzim de bine, ca de vazut nu prea avem ce.

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut
  Ar mai fi un eveniment foarte grav care trece neobservat si anume foametea din Somalia.

  DMZ

  30/07/2011 at 2:56 pm

  • Salut DMZ,
   adevarat dar acolo este un evenimet mult prea indelungat si dureros. Crede-ma nimit diferit decat acum 10 ani 😦

   Theophyle

   30/07/2011 at 2:59 pm

   • Citesc mereu in revistele austriece despre „Hunger in Afrika, Somalia -auf Leben und Tod” iar fotografiile cu copiii subnutriti sunt absolut inspaimantatoare.
    Exista alimente in depozitele atator tari, exista bani, exista medicamente in stocuri, exista apa imbuteliata ….de ce mai marii lumii nu se apleaca si asupra acestor probleme?
    De ce isi scot rachetele si avioanele militare din hangare la primul semnal ca se incaiera niste rebeli cu fortele armate ale unui regim opresiv iar ca sa trimita niste transporturi umanitare cu hrana si medicamente acestor nenorociti , ca sa ii scoata din foame de ce nu pot?

    luminita

    30/07/2011 at 3:21 pm

    • @luminita: pai cum sa i scoata din foame.pe cine ar mai testa companiile de medic tot felul de vaccinuri?doar pe romani?:D

     zigzag

     30/07/2011 at 3:25 pm

     • zigy,
      aici e vorba de foame. Foamete crunta.
      Si cand se cheltuie miliarde de dolari pe consumabile militare si pe hrana si soldele servantilor inseamna ca exista resurse, in ciuda mamei crizelor economice si parafinanciare.
      Cand si o furnica mica-mica se poate detecta dintr-un satelit geostationar cum sa nu vezi oamenii de langa tine, de pe planeta ta, cum mor de foame?
      Si daca-i vezi cum sa ramai impasibil desi iti prisosesc atatea?
      Si chiar daca nu ti-ar prisosi, cum sa nu imparti cu ei ceea ce ai?
      Asta nu pot pricepe.
      Ajuti o tara ca Grecia sa iasa din colaps, desi nu se afla intr-un desert geografic, intr-o mare de nisip presarata cu stanci aride, ok, nimic de zis,
      dar lasi o populatie lipsita de resursele vitale sa se stinga sub ochii tai de foame si de sete?
      De ce?

      luminita

      30/07/2011 at 3:46 pm

      • din nepasare.din interes.am vazut documentare pe discovery cum mergeau unii sa si testeze dif medicamente pe populatia de acolo sub pretextul ” ong uri care ajuta” etc.si apoi se mira toti boierii ca apar acte de terorism si atentate.dar mai exista si legea aia a echilibrului in univers si fiecare v a plati la un moment dat nota de plata. 😀

       zigzag

       30/07/2011 at 4:05 pm

 2. theo,

  eu cred, netotzii sunt tot timpul, nu pe sezoane.

  theo

  30/07/2011 at 3:06 pm

 3. Chiar imi vine in gand sa intreb ce a gandit Basescu cand a refuzat participarea la summitul de la Varsovia.
  Iar a mirosit furtuna?

  ela

  30/07/2011 at 3:36 pm

  • ela,
   Basescu si-a explicat refuzul intr-o declaratie de presa, si si-a reiterat refuzul de a recunoaste independenta Kosovo.
   Nu neaparat ca a mirosit furtuna care s-a declansat deja, ea putea nici sa nu se declanseze,
   ci din principii care tin de ruperea unui teritoriu pe considerente etnice, cam cum se perpetueaza in Transnistria de pilda.
   Statele acestea fantoma, create pe teritorii furate nu au legitimitate identitara.

   luminita

   30/07/2011 at 3:51 pm

 4. Buna ziua! Legat de Turcia poate ar mai fi de spus ca e posibil sa fie afectata in curind de criza economica. Am observat ( la fata locului ) ca salariile au crescut pe unele ramuri cu 20-30 % intr-un an peste cresterea economica. Da, Theophyle are dreptate acesta e un punct de rascruce pentru turci(si daca ne gindim si la egipteni cam la fel) ori merg spre democratie renuntind atit la statul militar cit si la cel islamic, ori se indreapta spre o dictatura tip Iran.

  bigone

  30/07/2011 at 4:28 pm

 5. un exemplu ptr slugile din parlamentul Romaniei: Parlament dizolvat pentru ca a respins o cerere de perchezitie – http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=620 – Parlamentul leton a fost dizolvat prin referendumul din 24 iulie, la cererea fostului presedinte al tarii, pentru ca a respins solicitarea anchetatorilor pentru perchezitia locuintei unui parlamentar suspectat de fapte de coruptie, Ainars Slesers.

  zigzag

  30/07/2011 at 4:47 pm

 6. felicitäri letonilor.

  in romania, la penalul Nästase, nu s-a putut face. nici mäcar nu se judecä

  CSM, isi numärä dosarele, pt,. cä tot amänandule, se fac din ce in ce mai multe.

  nu intzeleg, dece nu dau dovadä de bun simtz, amanä dosare pt. chichitze si penali ca Nästase;
  Copos;Patriciu,Becali;Voicu;SI ALTZI INTERLOPI; SANTAJISTI; SÄLÄTORI DE BANI isi fac de
  cap mai departe in romania.

  rusine judecätorilor si special „dormitorului CSM:”

  theo

  30/07/2011 at 5:20 pm

 7. Buna ziua catre seara.
  Ce se intampla acum in Turcia desi spectaculos nu era cu totul neasteptat. Tensiunile dintre armata si guvernul Erdogan dateaza de mai mult timp si acum devin vizibile. Nu vorbim doar de islamizarea Turciei ci si de racirea relatiilor cu Israelul care au slabit eficienta armatei turcesti in conflictul cu rebelii kurzi.
  Cat priveste Egiptul, nici aici nu este nici un fel de surpriza. Eu astept sa vad ce vor spune toti inchipuitii care se autodeclara ‘analisti” cand Egiptul va denunta tratatul de pace cu Israelul.

  clemycali

  30/07/2011 at 5:36 pm

 8. Pe Politeia Europeana puteti citi articolul: Doamne ajută !

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/07/30/doamne-ajuta/

  Theophyle

  30/07/2011 at 6:43 pm

 9. salutare salutare! 🙂

  ia sa vedem acuma citi politicieni de prin Oiropa mai vorbesc despre „destinul european” al Turciei si despre vocatia acesteia de a intra cu catel si purcel in UE.

  Cit despre viitorul democratic al statelor din nordul Africii, numai niste euro-politicieni nascuti dupa razboi, cu educatie politica, religioasa ci filosofica precara mai pot nazui sa vada in Africa democratii parlamentare.

  Cetatean

  30/07/2011 at 7:13 pm

  • Salut 🙂
   Aia trebuie sa ramana acolo unde sunt! Mai sti ce-ti mai pregatesc competentii euro-atlantici 😦

   Theophyle

   30/07/2011 at 7:47 pm

 10. Buna seara,
  Am citit articolul din Politeia Europeana. Cred ca singura rugaciune la Dumnezeu este sa le dea minte politicienilor de peste tot. Dar nici Dumnezeu nu cred ca are stocurile necesare. Asa ca nu prea vad ce e de facut.

  cedric

  30/07/2011 at 7:22 pm

  • Cedric salut 🙂
   E mult de facut! In primul rand – popoarele numai trebuie sa fie mintite si politicienii sa faca treburile pentru care au fost alesi si sa nu caute bazaconi de genul economate-Boc si mariri de salarii in ajunul unei noi crize!

   Theophyle

   30/07/2011 at 7:49 pm

 11. Dumnezeu are stocuri destule de minte pentru cei care i-o cer, politicienii insa cred ca singurele stocuri de care au ei nevoie sunt la bursa si de voturi.

  Cetatean

  30/07/2011 at 7:25 pm

 12. UITATI-VÄ CE BOLNAV ESTE DD, vorbeste färä pauzä, jigneste si insultä, el are informatzii dela

  serviciile secrete, cine furä si ce se intamplä,diaconescu este bolnav, altfel nu este posibil,

  sä se justifice, nebuniile care le insirä. poate serciciile secrete trebuie sä dea socoteala, pt. tot.

  s-au DD, sä räspundä pt. minciuni si injurii,

  nu mai este populism, este o vomä de mizerii nebunesti, tocmai el, ala care dintr-o garsonierä tv, cu haimanale, ratatzi, drogatzi, interlopi, a ajuns milionar.-cu avioane,iachturi,masini, vile.

  mai existä instiotutzii, care sä audä ce spun santajistii???????

  theo

  30/07/2011 at 7:41 pm

 13. erdogan, nu este simpatizat de turcii din germania, deloc.

  theo

  30/07/2011 at 7:42 pm

 14. DD, trebuie sä sufere de o boalä gravä.

  theo

  30/07/2011 at 7:44 pm

  • Da, prostia!

   Theophyle

   30/07/2011 at 7:46 pm

 15. Theophyle

  30/07/2011 at 7:51 pm

 16. Interesanta invitatia la „Hotline to God”.
  Pai de vreme ce noi , oamenii, suntem creatia Lui si am ajuns deja la performantza comunicarii virtuale,
  inseamna ca si Dumnezeu are acces la internet cu mult inaintea noastra.
  Io zic ca putem sa i ne adresam fara probleme.
  Cel mult riscam sa intram la moderare sau la spam din cauza vigilentei adminului Sfantu Petru.

  Aaaaa, scz,am uitat sa precizez ceva, la postarea de pe Politeia europeana ma refeream.

  luminita

  30/07/2011 at 7:51 pm

  • He, he,
   daca sfantul te baneaza ai chiar o problema 😆

   Theophyle

   30/07/2011 at 7:53 pm

   • da, tre’ sa incercam si cu proxy.

    luminita

    30/07/2011 at 8:08 pm

 17. Salut !
  Criza, conflicte etnice, instabilitate politica, foame…
  Nu e bine…chiar miroase a praf de pusca… 😦 😦
  Doar politicienii nostri n-au nici o apasare.
  Si-au luat fufele si au plecat in vacanta, ca nu suporta canicula, n`asha ?

  „Fir-ati ai dracului cu melcii vostri !”

  Tzepelica

  30/07/2011 at 8:03 pm

 18. Da’ ce,la noi nu se fac spovedanii online? Iar le-am luat-o inainte! 🙂

  ela

  30/07/2011 at 8:06 pm

 19. Buna seara!
  Am citit articolele, citit si postarile .
  Cele mai grave evenimente mi se par cele din Turcia ci confruntarile relute intre Serbia si Kosovo.
  Ambele sunt in zona imediat apropiata Romaniei, si chir daca nu avem grenite comume aceste probleme pot avea evolutii periculoase in care am putea fara voie sa fim implicati.
  Argumentarea ar fi mult prea stufoasaa, astfel incat astept ca proprietarul acestui blog sa reia in teme diferite si in detaliu problemele la care se face referinta.

  andrzej

  30/07/2011 at 8:09 pm

 20. Salutari din Gerulia ….

  Alina Mungiu Lippidi între Iiisus facind felaţii , bloggerul Theophyle şi desculţii blogosferei
  http://anonymusgerula.wordpress.com/2011/07/30/alina-mungiu-lippidi-intre-iiisus-facind-felatii-bloggerul-theophyle-si-descultii-blogosferei/

  Narcisa

  Narcisa

  30/07/2011 at 8:20 pm

 21. Eu cred ca si omul asta are o problema. Si nu pentru ca are asemenea pareri, ci pentru ca foloseste metode proaste. La Parlamentul Ioropean umbla din Islanda pina-n Africa si vine in tara la Anateme ori iRealitatea sa arate cita politica cunoaste.
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_politic-9611233-cristian-preda-emil-boc-nu-dovedit-capabil-sporeasca-ncrederea-publicului-aceasta-guvernare.htm

  victor L

  30/07/2011 at 8:23 pm

  • Da, am citit si eu, sunt descumpanita, nu stiu ce sa mai cred despre Cristian Preda.
   O fi avut alte asteptari de la partid, o fi tanjit la vreo functie …naiba stie, dar pare ca e frustrat rau.
   Si calca in strachini.
   L-o fi retinand cineva sa nu plece din PDL daca nu-si mai gaseste rostul?
   Ca sa nu mai spun ca aparitia lui la Antena 3 este o atitudine de sfidare la adresa colegului Funeriu cel putin.

   luminita

   30/07/2011 at 9:02 pm

   • Sunt absolut convinsa ca a asteptat sa obtina o functie in partid si nu a resuit ptr ca este probabil cel mai zgomotos si cel mai putin diplomat din grupul „reformist” din PDL. Bine cel putin ca e europarlamentar. Trebuie lasat sa vorbeasca si sa faca ceea ce face si nu trebuie sanctionat ptr ca o astfel de actiune ar da apa la moara tonomatelor.

    clemycali

    30/07/2011 at 9:07 pm

    • salut, clemy!
     cred ca pe asta se bazeaza si el, ca prea il ia gura pe dinainte.

     luminita

     30/07/2011 at 9:27 pm

 22. Resalut 🙂
  Normal ca tot merge aiurea . Se aproprie 12.12.2012 . 😆 La ora 12 si 12 minute se va rezolva tot . 😆
  Aveti un pic de rabdare . 🙂

  Ștefan A.

  30/07/2011 at 8:57 pm

  • Aaaaa, daca e la ora 12 si 12 minute inseamna ca tot e bine, avem timp sa bem sampania de la miezul noptii. 😆

   luminita

   30/07/2011 at 9:04 pm

   • luminita 🙂
    Aia e ora 00 si 12 minute . 🙂

    Ștefan A.

    30/07/2011 at 9:08 pm

    • Aaaaaaa, m-am confuzat fatalmente 😳 io la 12 noaptea ma gandeam, 😆 si la sampanie……
     dar e bine si la pranz, bem un whiskey si ne trece frica.

     luminita

     30/07/2011 at 9:24 pm

 23. Canicula mare, dar Tokio iar a fost scuturat zdravan. Japonezii zic pe twitter ca sunt bine.
  Marius e la Hiroshima, deci e ceva distanta. Sper ca esti sanatos prietene.

  Turnofftheglory

  30/07/2011 at 10:05 pm

 24. eu am mai spus, lui cristian preda, ii trebuie, un fermuar la gurä.

  theo

  30/07/2011 at 11:44 pm


Comentariile sunt închise.