Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Quo vadis America?

Quo vadis a fost intrebarea atribuita Sfantului Petru (Apocrifa Sf. Petru dupa manuscrisul Vercelli) in circumstante extrem de grele pentru crestinismul timpuriu. Intrebarea a devenit extrem de stringenta pentru situatia Occidentului de astazi in general, si a Statelor Unite in particular. Barak Obama, considerat de multi un timp si inca de prea multi tot timpul, un fel de mesia, va trebui sa raspunda daca “Washington venio crucifigi”. Personal nu cred ca se va intampla, Obama nu va fi “crucificat” nici macar in alegerile anului viitor, desi mi-as dori mult sa se intample.

Nu cred ca pot descrie impasul   economic in care se afla Statele Unite mai bine decat a facut-o Dan Popa (Hymerion), ceea ce am sa incerc sa fac este sa descriu implicatiile politice, sociale si juridice ale disputei legate de plafonul legal de indatorare de care dispune administratia federala a Statelor Unite.

Cateva cuvinte despre acest plafon – plafonul datoriei americane a fost creat in 1917 pentru a da libertate guvernului sa finanteze intrarea tarii in razboi si a fixat o limita ce nu poate fi depasita. Inainte de 1917, Trezoreria trebuia sa faca o cerere Congresului de cate ori voia sa faca un imprumut. Din 1917, nu trebuie sa se adreseze Congresului decat atunci cand doreste sa ridice plafonul datoriei, ceea ce s-a intamplat frecvent. Din 2001, plafonul a fost marit de 9 ori, unii zic de 10 ori (eu am numarat 9),   crescand de la 5 950 miliarde de dolari la 14 294 miliarde.

Cand Administratia Prezidentiala detine majoritatea in ambele camere ale Parlamentului american lucrurile sunt simple, de aceasta data lucrurile stau diferit, deoarece Congresul este camera decizionala in care Republicanii au majoritatea.

Adevarata problema este POPULISMUL si POLITICIANISMUL ieftin de care dau dovada politicienii americani, in frunte cu Presedintele Obama. In conferinta de presa pe care a avut-o Presedintele American alaltaieri, declara:

“Daca Statele Unite, pentru prima oara, nu-si pot plati facturile, daca intra in incetare de plati, atunci consecintele pentru economia americana vor fi importante si imprevizibile. Si nu este bine. ” Obama, afirma ca partidul [Democrat] sau trebuie sa decida reduceri de cheltuieli dar si Republicanii, in schimb, vor trebui sa accepte majorari ale impozitelor pentru cei mai bogati.”

Continua Presedintele american:

„Am propus suprimarea deducerilor fiscale pentru milionari si miliardari, pentru companiile petroliere si pentru cei care gestioneaza fondurile de arbitraj sau pentru proprietarii de avioane de afaceri”, a declarat Obama. (Sursa:AFP)

In fraza de mai sus Obama a facut o grava greseala. In primul rand pentru ca ajutoarele gigantice pe care le-a acordat administratia lui bancilor si institutiilor financiare; de asemenea industriei auto, a carei 4 presedinti au ajuns la Washington cu patru avioane particulare diferite si in special bonusurile de sute de milioane de dolari pe care si le-au impartit respectivii bancheri salvati din pragul falimentelor nu sunt uitate de majoritatea publicului american. In orice caz daca au fost uitate ele vor fi amintite de mass-media si de bloggeri americani.

Obama stie mult prea bine ca de la bogati e foarte greu sa iei bani. “Bogatii” stiu sa-si controleze incasarile prin creerea LEGALA a multor optiuni de “paradisuri fiscale” si Delaware, prin legislatia lui, are grija sa creeze aceste adaposturi fiscale. [*].

–––––––––––-

[*] Adaposturile fiscale sunt servicii vândute de companiile de contabilitate în cadrul activitataţii de consultanţa fiscala şi constau în mijloace legale utilizate pentru a beneficia de concesiile de taxe, scopul final fiind acela de a reduce sau elimina datoriile de natura fiscala.

––––––––––––

Greseala Republicanilor este la fel de periculoasa pentru ei ca si pentru Presedintele Obama si bineinteles pentru intreaga clasa politica americana. Incercarea lor LEGITIMA de a limita  aberatiile Administratiei actuale a inceput sa se dovedeasca foarte politicianista in clipa cand au propus o intelegere limitata pe o perioada de jumatate de an. Aceasta limitare, in ochii unui cetatean american informat, poate fi interpretata ca demagogie ieftina si tendentioasa. Republicanii pierd prin aceasta propunere legitimitatea demersului. Intentia presupusa de a declansa o noua criza cat mai aproape de alegeri este mai mult decat stravezie.

Problemele lui Obama: (1) daca nu va rezolva problemele cu Republicanii si cu aripa liberala (de stanga) a partidului Democrat, Obama va fi mentionat de istoria americana drept primul Presedinte care a falimentat Uniunea; (2) intrarea in imposibilitate de plata va scoate la iveala si in discutie publica toate esecurile financiare ale acestei administratii si Presedintele va fi “tocat” un an si cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale; (3) nu poate justifica triplarea deficitului intr-o perioada de un an si jumatate in fata rezultatelor slabe si a imposibilitatii de a scoate SUA din mlastina crizei.

Partidul Democrat:   incepe sa fie dezbinat la fel ca republicanii, lupte intestine au loc intre aripa liberala (de stanga) si centrul partidului, probabil ca acest lucru va limita potentialul partidului de a sustine eficient candidatura presedintelui Obama.

Partidul Republican: (1) reuseste cu greu sa convinga centrul american de justetea eforturilor lor de a limita   bugetul, aparandu-se extrem de ineficient in fata acuzatiilor ca ei ii apara pe cei bogati; (2) Bohner se dovedeste un negociator slab si lipsit de subtilitatea necesara pentu o finalizare eficienta a negocierilor; (3) Partidul Republican este dezbinat cum nu a fost niciodata dupa perioada demiterii lui Nixon.

Marii perdanti: In primul rand poporul american, care este creditorul major al Administratiei si care va fi lovit in puterea de cumparare, economiile si pensiile cetateanului de rand; FMI. care se va afla intr-o situatie extrem de dificila si  intr-o pozitie in care ar fi nevoita sa limiteze ajutoarele de care au nevoie “clientii” ei, inclusiv Romania; China, care este unul dintre cei mai mari creditori ai Americii; Europa ale carei banci au o expunere de 3 700 de miliarde de USD in fata Statelor Unite, dar si mai grav, o mare parte a asigurarile lor de faliment sunt detinute de asiguratorii financiari americani.

Rezolvari: desi toata lumea vorbeste de data de  2 august ca data dupa care SUA poate intra in insolventa, lucrurile nu sunt exacte. Data  probabila este 9 august, in care unele plati s-ar putea dovedi ca nu au acoperire financiara. Sunt aproape sigur ca pana la aceasta data se va gasi “formula salvatoare”.

Cred ca ziua de luni va deveni data in care vom sti daca intram sau nu intr-o noua perioada de criza mult mai periculoasa decat cea in care ne aflam deja.

Puteti citi pe Curs de Guvernare articolul – „Cetateanul Prizonier”

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Problema cu alegerile din 2012 e ca Republicani nu au nici un candidat credibil. Adica sunt nici nu stiu cati in primaries dar majoritatea nu are nimic clar dincolo de propaganda. Ma rog ala de l-as vota eu nu e nici macar in primii 7 ca sanse asa ca mai bine ca nu sunt in SUA. Aici se revine la criza intregii clase politice, care s-a discutat destul pe blogul asta. In nici o tara dezvoltata, Europa sau SUA, nu sunt politicieni de calibru care sa fie si dispusi sa ia masurile necesare. Chiar daca nu sunt realesi macar sa „go down fighting” cum zic americanii.

  Radu Ionescu

  29/07/2011 at 4:18 pm

 2. „perioada de criza mult mai periculoasa decat cea in care ne aflam deja” – eu cred ca asta e inevitabil asa ca mai bine mai devreme decat mai tarziu. Lucrurile trebuie reasezate si asta nu se va face fara suferinta.

  Ca sa folosesc o analogie cand zbori cu avionu si vezi ca nu mai ai combustibil incerci sa cobori cat poti pana pici, nu o iei in sus sperand ca in viitor esti salvat misterios de antigravitatie. Si asta fac acum toti, o iau in sus si amanand caderea o sa mareasca impactul acesteia. Ma rog mai e si chestia ca piloti au parasute de aur, pasagerii mai putin dar s-ar putea sa nu-i lase pe piloti sa sara cand vine momentul.

  Radu Ionescu

  29/07/2011 at 4:23 pm

  • Salut Radu,
   Lucrurile pe termen lung imi sunt destrul de clare. Cum se va intampla nu cred ca pot anticipa!

   Theophyle

   29/07/2011 at 5:00 pm

 3. Salut 🙂
  Theophyle, credeti ca exista vreo salvare? Chiar si daca se vor intelege sa ridice „debt ceiling” nu cred ca vor obtine decat o amanare, daca nu reduc serios cheltuielile.
  Apropo de industria auto:
  http://www.foxnews.com/politics/2011/07/21/us-government-ends-chrysler-investment/. O „mareata rializare”, marca Obama.

  Diana

  29/07/2011 at 4:51 pm

 4. dupä mine, O-bamä, a fost un balon de säpun.

  cel mai slab, presedinte american.

  ar trebuii dat afarä.

  theo

  29/07/2011 at 5:02 pm

 5. Draga Theo,
  Nu merge cu datul afara, mai are inca un an si ceva pana la alegeri 🙂 Asa e chestia cu democratia 😆

  Theophyle

  29/07/2011 at 5:04 pm

 6. am intrat putin pe bursa..creste aurul in draci.record dupa record.sunt „baieti destepti” care fac bani grei acum.am castigat si eu putin ca deh investitie mica 😛 .dar nu am mai vazut asa ceva la cotatiile aurului 😀 .Cu siguranta este „efectul sua”.

  zigzag

  29/07/2011 at 5:19 pm

  • Ai grija Zigy sa nu te arzi 🙂

   Theophyle

   29/07/2011 at 5:24 pm

   • @theophyle:ordinul de vanzare s a executat! :).profitu’ merge la pusculita 😛

    zigzag

    29/07/2011 at 5:26 pm

    • Bravo zigy 🙂

     Theophyle

     29/07/2011 at 6:19 pm

 7. Theophyle

  29/07/2011 at 6:46 pm

 8. buna seara
  mie tare mi-ar placea sa nu se ajunga la un acord;
  parca din primul week end din august congresul intra in vacanta
  mult mi-ar placea sa vad ce fac ” supereconomiile” celelalte fara economia aia ” bolnava” a US al carui guvern nu plateste asa,vreo 3 saptaini facturile
  sa vedem cum se descurca tarile BRIC si toata liota de seici+gashca moore+chavez&stingistii care vor moartea imperialismului american

  intamplator

  29/07/2011 at 6:58 pm

  • V-am tot citit comentariile si, desi mi-e greu sa comentez ce scrieti, pot spune fara vreo unda de dubiu ca sunteti realmente fascinant!

   vcaraman

   29/07/2011 at 7:20 pm

 9. máahn ón, (晚上好)-sara buna,
  冰雹主Teophyle – Bīngbáo zhǔ Teophyle- salve magister

  Pentru ca sa ne obisnuim cu chineza. Va trebui. Chinezii se infiltreaza insidios in toate societatile. Am senzatia ca este programatic, pe termen lung la nivel de stat.
  Am cetit ca acum 20-30 ani se spunea ca Japonia cumpara totul, copie tot (adica precum china acum). Diferenta majora este China nu este capitalista 100%.(30%?). Pot face programe pe 30-300(sute) ani fara sa urmareasca profitul imediat – chiar cu pierderi in short run. In privinta oraselor nelocuite….le vor da gratis la taranii chinezi – si iaca ce bun este PCC-ul. (mai taie un cap doua de dezvoltator intre timp). Va protesta Occidentul la inceput dar prea multe se produc acolo asa ca vor pune batista pe tambal, si toata lumea va fi fericita.
  Vorba Japonezului (haiku)
  „Licuriciu-i sus in cer cu hidrantu’-i pe masura”
  🙂

  Ce legatura cu SUA? 🙂 ihhhhh…haaaaa , un oftat adanc ca raspuns onomatopeec

  eugeni

  29/07/2011 at 7:05 pm

  • eugenii 🙂
   nu mor licuricii cand vor lacustele !!! 😀

   Theophyle

   29/07/2011 at 7:22 pm

 10. Am uitat, imi prezint umil scuzele,

  Felicitari pentru 2*10e6 accesari. Absolut remarcabil.

  PS. Am stat toata noaptea sa fiu eu acela, dar n-a fost sa fie, dusmani vremelnici imi luara locul, dar nu-i nimica data viitoare voi fii mai ager si nimenea nu ma va intrece 🙂

  eugeni

  29/07/2011 at 7:18 pm

  • salut 🙂
   Nici o problem iti aranjez eu al treilea milion (sper repede!)

   Theophyle

   29/07/2011 at 7:21 pm

 11. posibil ca obama sa negocieze un contract de sponsorizare cu steve jobs ca are mai multe lichiditati decit trezoreria
  @eugeni
  problemele chinei sunt muuuult mai grave decit transpira
  si daca ii muta pe tarani in orasele fantoma ce rezolva?
  capitalism 30%in china??? nu e decit zerovirgula ceva,probabil ca aia care vind hotdogs(autentici nu de la mcdonald)sunt singurii intreprinzatori liberi

  intamplator

  29/07/2011 at 7:24 pm

 12. Buna seara, buna seara.
  Boehner are probleme in interiorul partidului. Din punctul meu reprezentantii Tea Party in Congres fac o greseala imensa ptr ca nu sprijina planul lui. Din punctul meu de vedere daca nu se ajunge la o solutie, GOP are ca si pierdute alegerile de anul viitor.

  clemycali

  29/07/2011 at 7:29 pm

  • salut Clemy 🙂
   si aici suntem de acord – 100% ai dreptate!

   Theophyle

   29/07/2011 at 7:31 pm

   • Salut Theophyle. Ptr mine Tea Party a devenit o mare dezamagire nu prin ideile promovate, pana la urma o parte din ele sunt corecte, ci prin miopia politica de care dau dovada. Pana la urma ajung sa-ti dau dreptate in privinta lui Romney: este singurul candidat care dupa povestea asta va avea cat de cat sanse sa ii puna probleme lui Obama. Restul pot sa isi faca bagajele si sa plece acasa, in frunte cu Michelle Bachman si Paul Ryan, de la care asteptam mult mai mult.

    clemycali

    29/07/2011 at 7:50 pm

    • Clemy,
     Politica este arta posibilului. Daca intri cu capul in zid, nu poti sparge zidul. Mai curand, in cazul fericit vei avea cucuie, in cel nefericit iti spargi capul! Asta se va intampla cu ei 😦

     Theophyle

     29/07/2011 at 7:53 pm

 13. Puteti citi pe Curs de Guvernare articolul – “Cetateanul Prizonier”

  http://cursdeguvernare.ro/cetateanul-prizonier.html

  Theophyle

  29/07/2011 at 7:31 pm

 14. Felicitări pentru milionul 2! 🙂

  Ti-ai propus anul și milionul, Bibliophyle ?! 😀

  oldhashu

  29/07/2011 at 7:53 pm

  • salut, multumesc 🙂
   Primul milion a luat aproape un an jumate al doile milion a luat cam 6-7 luni 🙂

   Theophyle

   29/07/2011 at 7:54 pm

   • Am răsfoit putin arhiva blogului, căutându-mi primul coment…
    Doamne, ce a mai crescut ❗
    Succes pe mai departe ! 😀

    oldhashu

    29/07/2011 at 8:06 pm

    • Multumesc 🙂

     Theophyle

     29/07/2011 at 8:10 pm

   • Salut
    Nu intreba pe nimeni cum a facut primul milion 🙂

    lastnightmusic

    29/07/2011 at 9:31 pm

 15. Theophyle, de multe ori sunt de acord cu tine dar nu si de data asta.
  Dupa parerea mea la Washington sunt doua tabere. In prima tabara ii avem pe democratii si republicanii vechi, de cariera, iar in a doua tabara avem Tea Party. Daca nu era Tea Party aveam de mult o intelegere. Doar ca republicanii de cariera s-au speriat, au vazut ce au patit in noiembrie cand o gramada din vechea garda republicana au fost zburati de Tea Party si acum le e frica sa nu pateasca acelasi lucru la anul.
  Singurii care stiu ce vor sunt cei de la Tea Party. Au ajuns la Washington in ciuda establishment-ului republican, nu sunt datori nimanui cu absolut nimic si nu le pasa daca nu mai sunt alesi la anul. Si ei au ajuns la Washington cu un scop, sa taie cheltuielile aberante promovate atat de catre democrati cat si de garda veche republicana.
  Ce se intampla acum mie mi se pare absolut benefic, America are nevoie sa fie deconectata de la conducta consumului fara limite. Si sper ca Tea Party sa se tina pe pozitii si sa nu cedeze.
  Iar in legatura cu scenariile de groaza promovate de mass media pentru situatia in care nu este ridicat plafonul de indatorare, trebuie sa-ti amintesc doar de toamna lui 2008 cand aceiasi „specialisti” au speriat lumea ca daca bancile nu primesc urgent 700 de miliarde de dolari, sistemul financiar se prabuseste. Si politicienii au aprobat tot ce li s-a cerut in ciuda opozitiei populatiei. Cam la fel e si acum, uite aici cati americani sunt pentru ridicarea plafonului de indatorare: http://www.gallup.com/poll/148454/debt-ceiling-increase-remains-unpopular-americans.aspx
  Asa ca relaxati-va, America a ajuns pe maini bune. Si la anul vom fi si mai multi. Nici pe Boehner nu-l vad bine.

  Americanul

  29/07/2011 at 8:22 pm

  • Salut Americanule 🙂
   Am scris multe despre „Tea Party”. A fost o vreme cand i-am sustinul acolo si aici. Din nefericire, baietii si fetele au luat-o razna si pana la urma ei vor distruge partidul Republican fara sa creeze nimic in locul lui. Nu va fi deloc bine nici pentru ei si nici pentru dreapta americana 😦

   Theophyle

   30/07/2011 at 8:34 am

   • Salut Theophyle,
    Vechiul partid Republican, ala al lui Bush, Chenney, Romney etc., merita si trebuie distrus pentru ca sunt parte a problemei de la Washington. Si nu inteleg de ce zici, ca multi altii, ca Tea Party a luat-o razna? Viziunea lor este de bun simt, principiile lor sunt exact aceleasi principii dupa care traiesc milioane de americani, nu te intinde mai mult decat iti este plapuma.
    Cei de la Tea Party sunt radicali? Poate pentru ca scena politica s-a degradat in asa hal incat chestiile normale, de bun simt, au ajuns sa fie considerate radicale.
    Spune-mi si mie ce ar trebui sa faca cei de la Tea Party? De ce ar trebui sa sustina aceleasi politici falimentare care au adus America in situatia actuala?

    Americanul

    30/07/2011 at 4:16 pm

 16. Seara buna . 🙂
  In nici un caz nu voi imprumuta guvernul american cu ce am in garaj . Nici pe italieni . 🙂
  Ma gindeam sa fac o donatie consistenta in lingouri pentru acest blog dar ieri am citit ca doamna Udrea finanteaza gros proprietarul si atunci am lasat balta . 😆

  Ștefan A.

  29/07/2011 at 8:45 pm

  • Stefane, Romania nu te uita. Eu cetateanul Daniel Arfire din inima iti multumesc. Sa iti creasca stiva de lingouri pana la cer!

   Turnofftheglory

   29/07/2011 at 8:57 pm

   • 😆
    Salut TOG .
    Ciocu mic . 🙂

    Ștefan A.

    29/07/2011 at 9:52 pm

 17. buna seara,

  o proasta alegere a fost Obama.

  intotdeauna m-am mirat cum de a fost posibila alegerea acestuia ca presedinte SUA.

  apoi a urmat la nici citeva luni primirea premiului Nobel….dubios, nu??

  asa ca daca s-a pornit prost…prost merge in continuare

  ca noi de peste 21 de ani

  Incotro America, who knows?

  skorpion

  29/07/2011 at 8:49 pm

  • Desi nobelul a fost o mizerie care a discreditat pemiul, alegerea lui Obama nu a fost un mister dupa administratia Bush mai ales ca McCain nu a fost vreo data un candidat serios

   Radu Ionescu

   29/07/2011 at 8:55 pm

   • Gresit. John McCain a fost un candidat foarte serios doar ca a avut ghinionul de a candida intr-un moment foarte prost. Nu mai vorbim de faptul ca nu a beneficiat de intregul sprijin al GOP, conservatorii, cei care astazi se strang sub denumirea de Tea Party, l-au privit cu suspiciune si au preferat sa stea acasa in loc sa voteze. Asta, coroborat cu un mare aflux al voturilor negrilor, au facut ca McCain sa piarda Virginia si North Carolina. Poate si Florida. Pierderi extrem de importante.

    clemycali

    29/07/2011 at 9:02 pm

    • Aici va trebui sa agree to disagree. Acel gresit suna cam categoric si nu e cazul.

     Radu Ionescu

     29/07/2011 at 9:35 pm

  • Salut Skorpi&all!
   Nici un mister in acesta alegere a fost raspunsul afroamericanilor si a populatiei de origine latina data rigurozitatii traditionale instaurata de parintii democratiei americane. Este raspunsul socialistilor americani clocit in universitati si ong-uri de factura dubioasa, care vor egalitarism, torpiland in fapt democratia unui partid democrat cu exigente pragmatice, altele decat cele ale socialismului european.

   andrzej

   29/07/2011 at 9:10 pm

 18. Desi noi ne aflam majoritar romani verzi, alegerile americane sunt de interes ca influenteaza intreaga lume. Mi Barry O mi se pare exemplu perfect de demagog populist vorbeste mult (si prost class warfare de manual, nici macar class warfare inteligent) si face putin, desi eu nu sunt chiar impartial ca nu imi place politica moderna dominata de avocati, as prefera sa vad un om care a construit o afacere de la 0 a dat de munca la macar 50 de oameni si stie ce inseamna sa platesti salariile si taxele luna de luna la timp. poate

  Din pacate cum am spus republicanii sunt fara solutii. Tea Party a fost preluat de conservatori religiosi si a cam uitat mesajul initial, Romney poate o avea sanse dar nu este ce trebuie americii. Dar vom trai si vom vedea, daca piata muncii in SUA nu se imbunatateste rapid o sa aiba si Barry probleme. Desi presupun ca Ministerul Adevarului aka BLS o sa inceapa sa raporteze lucruri bune.

  Eu personal l-as sustine pe Gary Johnson ca presedinte dar sansele lui sunt negative si majoritatea nici nu au auzit de el.

  Radu Ionescu

  29/07/2011 at 9:02 pm

 19. Salut , iar!
  Poate parea ciudat dar ascensiunea si succesul lui Obama ar putea fi contabilizata ca un scces si o contralovitura data democratiei americane in contrapartida cu evenimentele din Europa de est si disolutia URSS din anii’90.

  andrzej

  29/07/2011 at 9:18 pm

 20. Revin 🙂 (de data asta serios )
  De ce nu se pot pune de acord republicanii cu democraticii in USA ? Simplu . 🙂 Interese individuale si de partid mai presus de interesele natiunii si a celor peste 300 milioane de americani . Un fel de varianta romaneasca guvernare – opozitie . Au ai nostri la inima interesele romanilor ? In nici un caz . Ciolanul e drapelul politicii mioritice . Cam asa ceva si in USA . Cu citeva particularitati . 🙂
  1- Republicanii ar fi de acord cu o crestere a plafonului datoriei de stat dar pe o perioada scurta . 6 luni – 1 an . Asa ar ajunge la alegerile prezidentiale tinind „sub papuc” partidul de guvernamint . Din acelasi motiv democraticii nu pot accepta aceasta solutie .
  2- Republicanii nu vor taxe mai mari pentru cei bogati . Logic daca privim cine finanteaza partidul .
  3- Democraticii nu pot cere taxe mai mari bancherilor din moment ce acestia au finantat masiv alegerea lui Obama ca presedinte .
  4 – Cine poate reduce bugetul militar a USA fara sa creeze o groasa problema interna dar si internationala ? Nimeni . Pe vremea lui G. W Bush nu doar cheltuielile militare au crescut dar si numarul de personal militar . Plus un razboi total inutil , Irak , si care a devenit o voragine de bani . Inclusiv cel din Afganistan a devenit o masina de mincat bani . 10 ani . !!!!! Adaugam si mega structura de „siguranta interna ” care topeste zeci de miliarde de dolari anual . Cu scuza luptei impotriva terorismului se poate analiza fiecare cetatean , a controla miscarile financiare a acestuia dar si cheltuielile zilnice . E democratie asta sau ” big brother ” ?
  5 – Inclusiv statele federatiei americane sint cu datorii pina peste cap . De acest fapt care a dus deja la taierea cheltuielilor de stat in Minnesota si licentierea multor angajati de stat , toti tac chitic .
  6 – Cred ca pina la urma vor ajunge la un compromis . Chiar daca in al 12 – lea ceas . Daca nu va fi asa , criza izbuctina la sfirsitul lui 2008 va fi doar un joc de diletanti . 😦 Sper sa nu se intimple niciodata .

  Ștefan A.

  29/07/2011 at 9:30 pm

  • Salut stefan!
   As mai adauga la lista ta lungul si inutilu; razboi (pierdut de USA + aliati) care ne arata ca nici americanii nu sunt mai destepti decat altii ignorand istoria si lectiile pentru viitor pe care suntem obligati sa le intelegem, cu noi sacrificii, falimente si ruina.

   andrzej

   29/07/2011 at 9:45 pm

 21. cred, cel mai bine cunosc situatzia , cei ce träiesc acolo, precum clemy,
  desi pärerile sunt diferite, ca si regiunile.
  eu insä, nu cred , cä O-bamä, meritä sä rämanä presedinte.

  theo

  29/07/2011 at 11:10 pm

 22. http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/insulina/insulina-inventie-romaneasca-90-de-ani-de-la-furtul-secolului-documentar-1110479 „Persecutia impotriva lui Pualescu, la optzeci de ani dupa moartea sa, nu s-a terminat inca. A doua nedreptate impotriva lui Paulescu a fost comisa, pe 21 august 2003, exact la 80 ani dupa furtul Premiului Nobel.

  In acea zi, la spitalul Hotel-Dieu din Paris, a fost planificata o ceremonie in onoarea sa, cu dezvelirea unui bust, o ceremonie organizata in colaborare cu Ambasada Romaniei la Paris si profesorul Gerard Slama.

  Ceremonia a fost anulata in ultimul moment, din cauza protestelor din partea organizatiilor evreiesti impotriva trecutului antisemit al lui Paulescu. Dr. Shimon Samuels, de la Centrul „Simon Wiesenthal”, a precizat in scris Ambasadei Romane si Ministerului Francez al Sanatatii ca Paulescu „antisemitul” nu a fost o „persoana adecvata pentru a primi recunoastere”.

  zigzag

  29/07/2011 at 11:51 pm

 23. Buna dimineata la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  30/07/2011 at 8:35 am

 24. Fiti linistit, SUA nu are de gand si nici putinta de a-si plati vre-odata datoriile, caci planul este altul. Crash-ul final va avea rolul de a trece toate tarile la o moneda unica, cel mai probabil virtuala, sub pretextul evitarii unor astfel de situatii nesustenabile in viitor. Partea haioasa e ca majoritatea datoriei americane e datorata lor insilor, Chinei Japoniei etc. revenindu-le procentaje relativ mici din total. Dolarul va cadea, dar nu va tineti respiratia….

  Cine castiga alegerile la anul, conteaza prea putin, tot marioneta a adevaratilor controlori ai SUA va fi.

  Daca sunteti curiosi sa aflati cum stau lucrurile la fata locului, dintr-o perspectiva inedita si de negasit in mass-media, cititi continutul etichetei „America”, pe Lumea dupa Eufrosin.

  eufrosin

  30/07/2011 at 11:29 am


Comentariile sunt închise.