Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 25 Iulie / sute de “băieţi deştepţi“ şi milioane de “fraieri”

Bună dimineata intr-o zi de luni. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  22°C, si o maxima termica de  29°C, umiditate: 48-79%. Innourat partial – posibile averse. Presiune atmosferica: 1005-07 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2233    RON (-0. 0221  RON); 1 USD = 2. 9328  RON (-0.0625 RON); 1 EURO =  1. 4400   USD; (+0.0227 RON); Francul elvetian 3.5721 RON (-0.0722 RON).  Gramul de aur 149.7691 RON (-4.6178 RON).

Cât costă să trăieşti în Bucureşti, oraşul care-i atrage ca un magnet pe tineri. Văzută de la distanţă, Capitala are un farmec aparte, care atrage în fiecare an locuitori din oraşele mai mici. Caută o viaţă mai bună, dar pentru început găsesc doar o viaţă mai scumpă şi mai agitată? Un studiu recent, realizat de A.T. Kearney, confirmă că angajaţii din Bucureşti au cele mai mari salarii, cu o medie netă de 2.091 de lei pe lună. Comparativ, în Cluj şi Timişoara, alte două oraşe cu activitate economică importantă, angajatorii oferă salarii cu circa 30% mai mici. La fel stau lucrurile şi în cazul ieşenilor, iar la Zalău şi Călăraşi diferenţele sunt chiar mai mari de atât, salariile din aceste oraşe fiind la jumătate faţă de nivelul din Bucureşti.  Este adevărat că nici costul vieţii nu este la fel de ridicat ca în Capitală. Diferenţele însă nu sunt la fel de mari. Spre exemplu, dacă salariile în Iaşi sunt cu aproape 30% mai mici decât în Bucureşti, costul vieţii este doar cu 2,8% mai scăzut. Un exemplu şi mai grăitor este Călăraşi, oraşul cu cea mai mare diferenţă de salarii faţă de Bucureşti – 47,6%. În ciuda acestei diferenţe, costul vieţii este cu doar 9% mai mic decât în Capitală. Cifrele sunt însă mult mai grăitoare atunci când sunt exprimate în valoare absolută. Am încercat, aşadar, să vedem, dincolo de marje şi procente, cât costă efectiv viaţa în Bucureşti. Am luat în calcul exemplele a trei persoane de vârste şi cu venituri diferite, iar rezultatele arată că viaţa în Bucureşti îi costă în fiecare lună între 1.390 de lei şi 3.530 de lei, cheltuielile fiind organizate în funcţie de salariul pe care îl are fiecare. Un tânăr de 22 de ani, care abia a început să lucreze şi care nu câştigă mai mult de 1.500 de lei trebuie să treacă în fiecare lună printr-un adevărat tur de forţă pentru a face faţă cheltuielilor obligatorii. Cei mai mulţi dintre cei care fac parte din această categorie stau cu chirie, astfel încât plătesc lunar circa 600 de lei în acest scop. Urmează cheltuielile cu utilităţile, care pe timp de vară ajung la aproximativ 200 de lei. Mâncarea mai costă alte 300 de lei, iar pentru petrecerea timpului liber şi alte bunuri şi servicii mai are nevoie de aproape 300 de lei. În total, o lună în Bucureşti îl costă pe tânăr 1.390 de lei, adică aproape toţi banii pe care îi câştigă. Mai multe in Ziarul Financiar.

Cum va arata Romania peste 50 de ani? O tara depopulata sau multiculturala? Plus: Sunteti pregatiti pentru un sistem social in care statul nu mai asigura pensia? Cele mai recente estimări Eurostat spun că populaţia României este în continuă scădere, efect al valurilor de emigrări şi al sporului demografic negativ. Dacă în 2010 populaţia României era de 21.462.000 de locuitori, în 2035 se estimează că aceasta va scădea la 19.857.000, iar în 2060 la 17.308.000. Odată cu depopularea, România se va confrunta şi cu îmbătrânirea populaţiei. Dacă în 2010 numărul persoanelor de peste 65 de ani reprezenta 14,9% din populaţia ţării, în 2060 numărul acestora va însemna 34,8% din populaţia totală.Acest lucru înseamnă un raport de dependenţă (procentul persoanelor care beneficiază de pensii raportat la procentul populaţiei active) de 64,8%. Procentul reprezintă cea mai mare valoare estimată la nivel UE, după Letonia, unde procentul este estimat la 68%.Pe de altă parte, România se confruntă de ani buni cu un spor natural negativ. La noi în ţară avem 9,9 nou-născuţi la mia de locuitori, în timp ce rata decesului este de 12,1 la mia de locuitori. Estimările Eurostat sunt însă optimiste, în opinia academicianului Emilian Dobrescu, sociolog şi economist, care a vorbit pentru gândul despre posibilele soluţii ale acestei probleme. Gandul.

,,Băieţii deştepţi“ de la Curtea de Conturi. Mai mulţi membri ai Curţii de Conturi derulează ori au derulat afaceri în timpul mandatului, deşi acest lucru le este interzis de lege. Consilierii de conturi au încercat să ocolească legea, trecându-şi afacerile pe numele copiilor, nevestelor sau ale unor parteneri de afaceri. Calitatea de acţionar, asociat sau administrator pe care unii dintre membrii Curţii de Conturi o au sau cel puţin au avut-o în primul an de mandat este incompatibilă cu statutul lor de demnitar. Aşa prevede nu doar Constituţia României, ci şi Legea de organizare şi funcţionare a Curţii de Conturi, potrivit cărora consilierii de conturi sunt supuşi incompatibilităţilor şi interdicţiilor prevăzute de Statutul magistratului. Cu toate acestea, unii dintre ei continuă să controleze direct afaceri. Alţii au renunţat la ele după primul an de mandat. Mai exact, la finele lui 2009, după ce au primit un avertisment din partea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, consilierii de conturi şi-au cedat acţiunile unor membri ai familiei sau unor apropiaţi. Adevarul

George Costin a transformat din pix un criminal în revoluţionar. George Costin, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor şi cel care ar trebui să elimine numeroşii impostori care au obţinut certificate şi care primesc indemnizaţii grase din banii contribuabililor, se numără printre creatorii şi principalii beneficiari ai acestui fenomen scandalos. Prin intermediul asociaţiei sale (Asociaţia „Decembrie 1989 – Metrou”), Costin a produs mii de revoluţionari de la care a perceput procente din suma totală a indemnizaţiilor retroactive, umflându-şi conturile cu milioane de euro.  Lăcomia lui George Costin a fost atât de mare încât nici nu s-a mai chinuit să facă o minimă selecţie a impostorilor pe care i-a înscris în asociaţia sa şi pe care i-a făcut revoluţionari. S-a ajuns astfel în situaţia ca persoane care au tras şi au omorât oameni la Revoluţie să aibă certificat de „luptător remarcat cu fapte deosebite”!Un caz concret este cel al buzoianului Costel Socol, care, în zilele Revoluţiei, a participat la apărarea Întreprinderii de Mase Plastice Buzău. În noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, Socol l-a împuşcat mortal pe Alexandru Ciulin (muncitor, tată a 5 copii), care trecea prin dreptul fabricii, şi a mai fost cercetat penal pentru moartea cetăţenilor Vlad Constantin şi Florica Ciortan, răpuşi de gloanţele sale şi ale camarazilor săi din Gărzile Patriotice. Toate aceste lucruri nu l-au împiedicat pe Costel Socol să obţină un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”, prin intermediul asociaţiei „Metrou”, la grămadă cu camarazii săi degrabă apăsători pe trăgaci. Adevarul.

Beizadeaua primarului face legea cu sabia. Reglare de conturi în stil mafiot la Deta: fiul primarului PDL este acuzat că i-a tăiat cu sabia pe trei tineri care ar fi refuzat să-i achite taxă de protecţie. Scandalul ia însă proporţii, după ce agresorul a dispărut, iar activitatea poliţiştilor din localitate, acuzaţi de legături cu interlopii, va face obiectul unei anchete interne a IGPR.  Orăşelul Deta din judeţul Timiş a fost scena unei reglări de conturi în cel mai pur stil mafiot. Bogdan Roman, fiul primarului PDL Petru Roman, este acuzat că ar fi tăiat cu sabia trei tineri pe motiv că aceştia ar fi refuzat să îi achite o taxă de protecţie. Bogdan Roman a fugit după incident, iar acum este căutat de poliţişti în tot judeţul. De asemenea, el a fost dat în consemn la frontieră, însă unii dintre localnici credeau aseară că Bogdan Roman se află deja în Serbia. Ancheta referitoare la incidentele petrecute în Deta a fost preluată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, după ce au apărut suspiciuni legate de o presupusă complicitate dintre poliţiştii din Deta şi familia primarului. Romania Libera.

Update: Călin Roman a fost identificat în urmă cu câteva clipe de poliţişti în una dintre cele două case ale primarului din Deta. Fiul cel mic al edilului din localitatea timișeană era căutat de anchetatori pentru că, noaptea trecută, l-ar fi ajutat pe fratele lui, Bogdan Roman, să agreseze trei tineri care nu i-ar fi plătit acestuia taxă de protecție. Adevarul

Sfarsitul capsuniadei. Criza economica din Spania ii trimite pe romani acasa. Ibericii le vor locurile de munca si pun interdictii.. Din cauza lipsei locurilor de munca, spaniolii sunt nevoiti sa se intoarca la cules capsuni, in locul romanilor. La inceputul anilor 2000, mii de romani, femei si barbati, dormeau noptile la cozi. Din Arad, Iasi, Constanta, Brasov, Craiova veneau ca furnicile sa prinda biletul catre visul iberic. Dimineata, la Oficiul de Migratie a Fortei de Munca, spaniolul analiza randul lung. La iberici e criză economică grea, locurile de muncă se topesc în fiecare zi şi, neoficial, a început campania electorală. Românii au fost prinşi la mijloc. Deşi nu mai sunt atât de mulţi conaţionali care să mai creadă în visul iberic, guvernul spaniol a hotărât să restricţioneze dreptul de muncă pentru cei care se vor angaja de acum înainte.  Reprezentanţii guvernului român merg la Madrid să descâlcească iţele acestei intenţii.”Vrem să înţelegem decizia şi modul în care se va pune în aplicare. Vrem să ştim cum vor fi evitate abuzurile. Nu vrem ca românii, pe care de altfel spaniolii îi apreciază ca forţă de muncă, să devină masă de manevră electorală. Aşteptăm în acelaşi timp şi un răspuns al Comisiei Europene”, a declarat, pentru „Evenimentul Zilei”, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Reprezentanţii românilor din Spania au conturat pentru EVZ situaţia lor în Peninsulă: cât de mult a apăsat criza pe umerii lor, cum se descurcă cu locurile de muncă şi ce planuri de viitor au. EVZ

Sebastian Lăzăroiu: „Victor Ponta nu vrea puterea reală în partid, vrea doar confort și iluzia că el conduce”. Nu e absolut nimic personal. Eu am avut speranţe mari când a venit Ponta la conducerea PSD. Ştiam ca în principal a fost sprijinit de o coaliţie a baronilor. Dar speram ca e suficient de rebel încât să scape de lanţuri. Numai că lanţurile sunt comode pentru oameni slabi ca Ponta. Câinele stă toată viaţa în lanţ dacă îi dai de mâncare. Ponta nu vrea puterea reală în partid, vrea doar confort şi iluzia că el conduce. Vrea să apară la televizor şi să scrie pe burtieră „preşedintele PSD”. Şi mai vrea să îşi satisfacă micile plăceri: curse, raliuri, etc. Îi mai sare în apărare socrul, Ilie Sârbu. El nu trebuie să facă prea mult efort. Acum un an de zile spuneau ca vor să crească salariile și pensiile, împotriva deciziei guvernului de a tăia cheltuielile şi a salva ţara de la colaps. Acum când văd ca în jur totul se prăbuşeşte şi că România a reuşit să se salveze cu măsurile de austeritate pe care le-a luat au schimbat placa. Ce să vorbeşti cu oamenii ăştia? Ce să negociezi cu nişte ipocriţi? EVZ.

Puteti citi pe Politeia Europeana:

Titluri: Poliţia norvegiana dă explicaţii privind timpul de intervenţie în urma atacului de pe insula Utoeya; Forţele de intervenţie rapidă norvegiene, dotate cu o navă defectă şi un elicopter indisponibil; Teroarea otrăveşte orizontul mental; Moody’s degradeaza cu un grad ratingul Greciei, plasand-o la o singura treapta de incetarea de plati; Viziunile Angelei Merkel.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

25/07/2011 la 8:11 am

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. neata! dl lazaroiu unul din putinii membri ai guvernului care stie ce spune.n am vazut nici prea multi pedelaci sa marsheze contra chuky@tonta.s au invatat probabil ca Basescu sa si ia scatoalcele de la presa si de la opozitie iar mare parte din pedelaci sa si faca interesele. 😛

  zigzag

  25/07/2011 at 8:34 am

 2. Puteti citi pe Politeia Europeana:

  Titluri: Poliţia norvegiana dă explicaţii privind timpul de intervenţie în urma atacului de pe insula Utoeya; Forţele de intervenţie rapidă norvegiene, dotate cu o navă defectă şi un elicopter indisponibil; Teroarea otrăveşte orizontul mental; Moody’s degradeaza cu un grad ratingul Greciei, plasand-o la o singura treapta de incetarea de plati; Viziunile Angelei Merkel.

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/07/25/in-europa-25-iulie-2011/

  Theophyle

  25/07/2011 at 9:11 am

  • le da si imprumutul la greci si ii si coboara aproape de incetarea de plati?asta e cusuta cu ata alba :D.

   zigzag

   25/07/2011 at 9:18 am

   • salut Zigy 🙂
    Chiar de loc. Greci au primit deocamdata promisiuni. De fapt ei au statut temporar de incetare de plati. Asa s-a si comunicat. Din cauza euforiei, nimeni nu a observat asta. De luna viitoare vor incepe sa plateasca conform noului aranjament. Mai intai trebuie ratificate niste acte!

    Theophyle

    25/07/2011 at 9:24 am

 3. Buna dimineata!
  Rusia nu se potoleste, il acuza pe Basescu de atitudine profascista.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/rusia-il-acuza-pe-traian-basescu-de-declaratii-profasciste-in-contextul-atacurilor-din-no-9392.html

  Nu era de ajuns ca numele Romaniei era deja pomenit in contextul tragediei din Oslo, legat de domnitorul Vlad Tepes pentru care monstrul asasin facuse o fixatie paranoida.
  Cred ca ar fi cazul ca la nivel diplomatic sa i se atraga atentia Rusiei ca incalca protocolul.

  luminita

  25/07/2011 at 9:48 am

  • Salut luninita 🙂
   Mda’ vom cobora steagul in berna 🙂 Pentru Basescu nu poate fi o publicitate mai buna 😆

   Theophyle

   25/07/2011 at 9:55 am

 4. buna dimineata,

  ponta sub fusta nevestii sale
  🙂
  auzi, sponsor daciana…ca sa mascheze eventual banii primiti, de fapt, din alta parte!

  grele vremuri vor veni….numai razboi sa nu fie nici in viitorul apropiat sau indepartat.
  europa, cu exceptia, razboiului din Yugoslavia a cunoscut peste 6 decenii de pace si dezvoltare fara precedent, chiar ar fi pacat sa se duca in neant totul…

  si generatiile viitoare ar merita sa traiasca intr-o europa buna, linistita……
  pam-pam

  skorpion

  25/07/2011 at 9:49 am

  • Din nefericire 😦 lucrurile arata complet diferit.

   Theophyle

   25/07/2011 at 9:56 am

  • cred ca tonta a facut o eroare mare.ar trebui ca ANI si fiscul sa se autosesizeze sa vada de unde are daciana bani de sponsorizari .din salariul de europarlamentar?

   zigzag

   25/07/2011 at 10:01 am

 5. Sal`tare, popor ! 🙂
  Ponta e doar o biata marioneta, o papusa trasa de sfori.
  Uneori, sforile se mai intepenesc.
  In rest, mafia zburda pe plan local, protejata de „organe”.

  Tzepelica

  25/07/2011 at 10:09 am

  • Salut timi 🙂
   La naiba cu organele. Nu a venit timpul pentru un transplant?

   Theophyle

   25/07/2011 at 10:12 am

  • he, he 🙂

   Theophyle

   25/07/2011 at 11:39 am

 6. Doar o vorba vreau sa spun: radio Timisoara anunta ca beizadeaua primarelui din Deta nu a fost arestat, ci e dat in consemn la frontiera.
  sal`tare tutulor.

  victor L

  25/07/2011 at 10:59 am

 7. http://www.wtfnoway.com/

  vizualizarea datoriilor americane

  skorpion

  25/07/2011 at 11:31 am

  • Mda’ bine explicat 🙂

   Theophyle

   25/07/2011 at 11:41 am

 8. 😆 Poate fi considerata propunerea saptamanii – „Singura şansă pentru Antonescu să îşi securizeze, pentru el şi pentru PNL, candidatura la prezidenţialele din 2014 este să candideze el însuşi la Primăria Capitalei şi să câştige. Ştiu, trebuie multă muncă pentru asta. Poate va hotărî să iasă din şomaj”

  mar

  25/07/2011 at 12:07 pm

  • Nu stiu care este reactia normala, sa razi sau sa plangi 😦 Din pacate sunt atat de multi si risipiti prin toate domeniile. Trist este ca functioneaza ca un lant, se sprijina unii pe altii si mai si reusesc, chiar daca sunt catastrofe.

   mar

   25/07/2011 at 12:45 pm

 9. mar

  25/07/2011 at 12:49 pm

  • pacat ca nu i a spus si lui chuky treaba asta pe vremea cand antonescu il sprijinea pe geoana la presidentiale.daca nu erau cele 70 mii de voturi si geoana ajungea presedinte ..cum isi asuma neagu djuvara greseala de al fi sustinut -prin chuky-pe tovarasul lui voicu si partenerul de masaje al lui vantu ?

   zigzag

   25/07/2011 at 1:22 pm

 10. Buna ziua,
  deseara la ora 21 pe tvr1, -interviu cu presedintele Basescu.Poate rupe tacerea si ne mai da o speranta ca nu a abandonat batalia!

  cedric

  25/07/2011 at 2:21 pm

  • Salut Cedric 🙂
   Multumesc! De ce ar face-o

   Theophyle

   25/07/2011 at 2:40 pm

 11. Buna Ziua 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  25/07/2011 at 2:40 pm


Comentariile sunt închise.