Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Anders Behring Breivik – un caz de patologie nordică

Am citit cam doua sute de pagini din cele 1518, ale documentului intitulat de autorul-criminal Anders Behring Breivik , “2083. A European Declaration of Independence”. Documentul poate fi calificat ca ceva intre pseudo-intelectualism istoric, social – politic si patologia unui psihic bolnav, in cautarea unui scop in viata. Axiome prostesti, date care nu au nici o relevanta in subiectele abordate si forte mult SF de calitate indoielnica. Anders Behring Breivik este un om ratat, cu multe pretentii care nu-si gasesc implinirea in viata de zi cu zi. Interpretarile lui despre conservatorism, economia libertariana si crestinism sunt aberante la nivelul nebuniei.

Suficient sa citim ceea ce scrie acest om in pagina 1307 (sectiunea 2.139) ca sa intelegem ca nici pe departe nu poate fi considerat crestin, indiferent de denominatie: „It is not required that you have a personal relationship with God or Jesus in order to fight for our Christian cultural heritage and the European way.” La inceputul acestui capitol el declara ca nu este crestin, ci numai lupta pentru implinirea unei cauze declarata de el ca   ar reprezenta  “traditiile crestine si felul de viata european”, bineinteles fara a descrie care ar fi acestea si cum ar fi diferenta intre situatia actuala fata de cea pe care o preconizeaza el, in afara sloganelor xenofobe pe care le declama.

Conform celor scrise, anul 2083 ar trebui sa fie anul victoriei finale intr-un razboi purtat de cruciatii europeni impotriva guvernelor si a tendintelor multiculturaliste si bineinteles impotriva emigratiei musulmane, care cucereste Europa. Breivik descrie un razboi civil imaginar (pagina 803 – sectiunea 3.6) pe care il imparte in trei faze: prima faza deja inceputa  in 1999 si care va continua pana in anul 2030, cand  islamul devine prezent in proportii  intre 2% si 30%. In aceasta faza sunt formate  celule combatante care se folosesc de surse deschise (open-sources) pentru a acumula informatii prin care isi pot procura arme si explozibil; faza a doua intre anii 2030 – 2070, in care islamul a “cucerit” cam 15% – 40% din populatia tarii (Norvegia). In aceasta etapa sunt consolidate celulele si unite intr-o miscare de rezistenta, sunt facute aranjamente pentru rasturnari de regimuri (coup d’états) in toata Europa si in sfarsit faza finala intre 2070 – 2083, in care islamul devine religia care cuprinde intre 30% – 50% din populatie, au loc deja toate rasturnarile de regimuri numite cultural-comuniste si care mentin un multiculturalism legislativ, implementarea unui program cultural-conservator, executarea (omorarea) tuturor celor considerati tradatori marxisti / multiculturalisti    si bineinteles deportarea tuturor musulmanilor. O nebunie cum scrie la carte.

Din punct de vedere istoric si politic mi-e greu sa nu observ sursele de inspiratie ale respectivului ucigas. Gandirea este luata aproape in totalitate din “operele” omului al carui nume a devenit sinonimul tradarii “Quisling”. Vidkun Quisling, fost ofiţer, diplomat şi om politic norvegian, conducător al fasciştilor din Norvegia. În 1942, pe timpul ocupaţiei germane a Norvegiei, a fost numit şef al guvernului colaboraţionist. După eliberarea Norvegiei, a fost judecat şi executat. Numele lui a devenit sinonim cu trădarea de ţară şi colaboraţionismul, lucru care probabil nu i se va intampla lui Breivik.

Fara a fi psiholog, pot sustine ca si Anders Behring Breivik sufera de acelasi sindrom de care a suferit Vidkun Quisling, denumit de specialisti CMT (chosenness-myth-trauma) o paranoie megalomana, care se se manifesta si printr-un narcisim de care a dat dovada criminalul Breivik cu zecile de uniforme si poze artistice pe care le-a facut si desele vizite la institute de infrumusetare cosmetica.  Fiul unui fost diplomat norvegian la Londra si la Paris, a primit o educatie de o buna calitate, scufundandu-se din nefericire in aberatii generate de un extremism nationalist combinat cu mitologia nordica. Viziunea comuna intre el si Quisling, aceea a unui Gimli (raiul pagan al vechilor nordici), care ar fi trebuit sa devina Norvegia si in care trebuiau sa ajunga supravietuitorii unui conflict final (Ragnarok) impreuna cu Odin, Thor, Tyr, Freyr, Heimdall si Loki si luptatorii blonzi ai nordului a fost fatala. Poveste lui Anders Behring Breivik este tragedia personala, care a declansat tragedia unui popor. Protocronismul si legendele, extremismul si xenofobia nu sunt nici pe departe crestinism si conservatorism. Interesant cum au devenit “Cele 10 Porunci”  manifest pentru crima si nelegiuire!

Bibliografie si citate:

Internet Archives – “2083. A European Declaration of Independence
The Economist – “Manifesto of a murderer”.

Pe Politeia Europeana puteti citi articolul: Blestemul ratingului şi micro-economia personală

Written by Theophyle

25/07/2011 la 2:39 pm

88 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bună ziua!
  Şi Luftwaffe avea cruci vopsite pe aripile avioanelor, nu?

  para

  25/07/2011 at 2:58 pm

  • Para,
   Crucea respectiva este crucea Cavalerilor de Malta.

   Theophyle

   25/07/2011 at 4:30 pm

   • Tipul este varza a la Cluj.

    filadel

    25/07/2011 at 5:00 pm

    • 🙂 alo, domnu’, varza a la Cluj este buna – individul este doar varza murat stricata…

     Sare'n Ochi

     25/07/2011 at 8:52 pm

     • No ofense pliz pentru cei din Cluj! 🙂

      filadel

      25/07/2011 at 9:51 pm

   • Îmi cer scuze Cavalerilor de Malta. Ce caută simbolul lor pe aripile Luftwaffe? Dar în folosinţa acestui individ? Păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor se face cu mitraliera?
    Nu mai înţeleg nimic. filadel, ai dreptate. sunt varză. 😦

    para

    27/07/2011 at 4:45 pm

 2. Buna ziua din nou,
  Theophyle, va admir pentru puterea de a citi din materialul fabricat de acest scelerat, dar imi dau seama ca numai asa putem descifra cate ceva din actiunea infaptuita. Greu de patruns in mintea unui bolnav psihic si mai greu de inteles cum si-a putut duce planul la realizare fara sa trezeasca nici un fel de suspiciune autoritatilor competente. Cred ca erau destule indicii ca ceva nu e in ordine cu el. Inca o dovada ca democratiile „asezate” sunt vulnerabile.

  cedric

  25/07/2011 at 3:03 pm

  • Ziua buna tuturor,
   Nu a vorbit cu nimeni despre intentiile sale. Stia ca asta era calea prin care putea realiza ce dorea. A aratat o atentie deosebita la securitate, vezi detalii de la explozia de proba …
   Daca nu se manifesta cum poti sa-l depistezi?
   Din pacate, in aceleasi conditii (lucrand singuri) si altii vor putea sa comita masacre 😦
   (Greu l-am mai prins americanii pe lunetistul …)

   CFG

   25/07/2011 at 3:33 pm

   • Ba, mi se pare foarte interesant, tocmai pentru că e ceva ce iese din tipare. Sau începutul a altceva …
    O fază pe care până acum nu ştiu câţi au sesizat-o: el nu s-a apucat să căsăpească musulmani, ci şi-a manifestat nemulţumirea faţă de conaţionalii lui pe care-i credea în eroare.

    Habar nu am care-i situaţia din Norvegia, mentalitatea nordică, proporţia de musulmani.
    Aşa că nu ştiu dacă respectivul e un caz izolat sau, cum ziceam înainte, un deschizător de drumuri.

    elena

    25/07/2011 at 4:09 pm

    • salut elena,
     da este izolat in actiune. Nu, nu este izolat in gandire 😦

     Theophyle

     25/07/2011 at 4:33 pm

  • Salut Cedric,
   pentru mine este istorie ( sau va fi, contemporana) si intr-un fel confirma cateva teze despre care am discutat aici.

   Theophyle

   25/07/2011 at 4:32 pm

 3. cedric

  25/07/2011 at 3:13 pm

 4. Buna ziua,
  Scelerati de tipul Breivic se gasesc peste tot .In secolul XX a ajuns o mica scinteie etnica si cetateni aparent civilizati s au dedat la atrocitati de neimaginat in mijlocul Europei -in spatiul ex Jugoslav.
  Eu am o alta intrebare ,care, din cite citesc nu preocupa nimeni.
  Cum reactioneaza statul in fata unor asemenea amenintari? Statul Norvegian nu este capabil de o reactie rapida? Politia Norvegiana nu a auzit de elicopter?
  Mie mi ar fi frica sa traiesc sau sa calatoresc intr o asemenea tara.

  tucu

  25/07/2011 at 3:21 pm

 5. Buna ziua,
  Cum este posibil sa nu sesizeze nimeni ca omul are probleme serioase dpdv psihiatric si este un pericol ptr cei din jur? Cu toate ca daca se dovedeste acest lucru, animalul va scapa intr-un spital de specialitate. Nu mai vorbesc de autoritati 😦

  mar

  25/07/2011 at 3:28 pm

  • buna ziua,

   poti sa fii nebun fara a fi depistat;

   cum putea fi depistat anders daca in viata de toate zilele era cuminte, modest, nu iesea prin nimic la suprafata, in schimb acasa scria, scria, se organiza?!
   poate achizitia celor 60 sau 600 tone de azotat de amoniu putea sa fie suspecta pentru autoritati dar in mintea lui diabolica, pentru a nu fi descoperit, si-a creat o firma cu profil agricol ca paravan

   practic nebunia latenta nu poate fi vazuta decit foarte rar….

   skorpion

   25/07/2011 at 3:40 pm

   • Skorpi, am un psihiatru in familie si te rog sa ma crezi ca se vede. Numai ca aici intervine societatea si interactiunea lui cu cei din jur, nu mai vorbesc de mesajele pe care le transmitea. Cred ca societatea de acolo are o problema maxima, legata de indiferenta fata de semeni si gradul de toleranta impins la limita extrema.

    mar

    25/07/2011 at 3:51 pm

 6. Buna
  vad ca si Germania isi pune din nou problema anti multiculturalismului:
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15264101,00.html?maca=rum-rss-rom-all-1493-rdf

  ela

  25/07/2011 at 3:35 pm

 7. Ziua buna :).
  „Mein kampf”, „What is to be Done?”, „Materialism and Empirio-criticism”, „Anarchism or Socialism?”, „Marxism and the National Question,”,”The Flower Girl”,”On Guerrilla Warfare”, „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”,”Tezele congresului IX” si cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista „Revolutie si reforma” 😆
  Toti: de la Hiltler, Stalin Lenin, Mao, Kim-il-sen, si sotii ceasca cu urmasii lor (ghici cine e ultimul pe lista 😉 ).
  Nimic nou, orice sociopat vede/stie/cunoaste/simte – conspiratii/conjuratii si are solutii/cai de iesire.
  Trebuie doar sa le dai arme,putere sau votul. In rest fac ei treaba, nu sunt lenesi, dimpotriva sunt deosebit de harnici.
  Cine nu crede ca sociopatii sunt „geniali” sa viziteze un spital de „glumeti” 😈 , sau sa se inscrie in Romania Mare, sau si mai confortabil, sa se uite la emisiunile lui Badea/gadea/ciutacu & Co. 👿

  DanSu

  25/07/2011 at 3:53 pm

  • Mda,
   avem o groaza de glumeti pe la noi. Din nefericire mult prea multi 😦

   Theophyle

   25/07/2011 at 4:36 pm

 8. Skorpi,
  legat de firma de agricultura, inseamna ca toti care folosesc azotat de amoniu ca ingrasamant, ar tb sa fie piromani periculosi. Paradoxul este ca in Romania este ingrasamantul cel mai accesibil din punct de vedere al pretului si cel mai folosit.
  Din cate stiu mai este un tip de nitrat de amoniu, dar care este extrem de exploziv. Si ala pote fi folosit ca ingrasamant.

  mar

  25/07/2011 at 3:56 pm

 9. Cea mai tare stire la b1: Criminalul norvegian a declarat ca admira Noua Dreapta si Romania Mare!
  Vadim a si sarit ca ars, ceva de genul ca asta e anticrestin .

  cedric

  25/07/2011 at 6:24 pm

  • Cine se aseamana se aduna 🙂

   Theophyle

   25/07/2011 at 6:27 pm

 10. Salutare
  Gușterul ăsta norvegiez merită o spînzurare in piața publică. Așa restul cretinilor poate gîndesc mai profund inainte de a face alte tîmpenii . În speranța că măcar gîndesc.

  Ștefan A.

  25/07/2011 at 6:29 pm

  • Salut Stef 🙂
   Adevarat, un criminal barbar!

   Theophyle

   25/07/2011 at 6:35 pm

  • Total de acord. Si eu m-am gandit ca ar trebui procedat ca in Afganistan, poate le mai baga frica in oase amatorilor de asemenea atrocitati.

   cedric

   25/07/2011 at 6:35 pm

  • Ca si complectare . 🙂
   Privind la justitia norvegeza unde tipul risca max . 21 de ani de puscarie , sa facem o paralela cu codul penal romanesc care prevede o condamnare maxima la 30 de ani puscarie . Asa numita „inchisoare pe viata” care tale nu e. 😦
   Nu ar fi cazul sa modificam codul penal ? (stiu ca a fost modificat de curind dar in favoarea condamnatilor nu a victimelor ) .
   1- pedeapsa se calculeaza prin suma pedepselor pentru fiecare infractiune penala .
   2- in caz de omor deosebit de grav cu mai multe victime , anii de puscarie sa fie calculati prin suma pedepselor pentru fiecare omor . Exemplu : 30 ani x 10 victime = 300 ani puscarie cu posibilitatea de a cere iesirea pentru buna purtare dupa ce a fost executata cel putin 1/3 din pedeapsa . Adica doar dupa 100 de ani de inchisoare .
   Asta pentru a intelege ca nu este acelasi lucru un omor sau 10 . Codul penal mioritic nu face diferenta .Aplica pedeapsa maxima . Respectiv cei 30 de ani de inchisoare 😦

   Ștefan A.

   25/07/2011 at 6:43 pm

 11. Breivik si ceea ce a facut el e o ilustrare a principiului actiunii si reactiunii. Fata de multiculturalismul desantat al anilor 90 au aparut in contrapondere o forme periculoase de nationalism violent in intreaga Europa.Ideea de soicietate multiculturala / patriotism trebuie cultivate cu moderatie, altfel ajungem la victime umane sau mai rau la razboaie.

  bigone

  25/07/2011 at 6:36 pm

  • Salut bigone 🙂
   Sub nici o forma nu trebuia sa se ajunga la astfel de atrocitati! Parerea mea ca si politicienii populisti au nivelul lor de vina, dar in nici un caz astfel de evenimente nu pot fi justificate!

   Theophyle

   25/07/2011 at 6:39 pm

 12. 1. Criminalul norvegian este acuzat de autor de necunoastere a istoriei
  2. Autorul incheie cu „Interesant cum au devenit “Cele 10 Porunci” manifest pentru crima si nelegiuire!”
  3. Inchizitia e un fapt real, un sir lung de crime si nelegiuri ce-au avut in spate acelasi manifest

  Intrebarea mea e ce-i asa interesant? Toate-s vechi si noi sunt toate.

  Logosfera.ro

  25/07/2011 at 6:40 pm

  • Logosfera 🙂
   autorul crede:
   1. ca nici tu nici tu nu ai inteles nimic;
   2. Inchizitia nu a comis nici macar 5% din crimele atribuite ei (asta cu documente);
   3. Oamenii bolnavi interpreteaza istoria asa cum o fac, pentru ca sunt bolnavi;
   4. Ateismul militant este la fel de periculos ca extremismul religios;
   5. Restul – fiecare cu ceea ce stie si intelege 😆

   Theophyle

   25/07/2011 at 6:54 pm

 13. nu i-ar strica lui anders + altora ca ei sa-si petreaca restul zilelor sau macar cei 21 de ani (cit prevede codul penal din norvegia) nu intr-o inchisoare din Norvegia (tv, singur in celula, curatenie, mincarica, aparate sportive etc), ci

  intr-o inchisoare pakistaneza….in mod sigur ca si-ar lua zilele in max. 5 ani..

  asa in norvegia dupa max. 21 de ani va iesi fresh si tinerel de 53 de ani
  (am observat ca unii imbatrinesc mai incet in puscarii decit altii in viata de afara)

  skorpion

  25/07/2011 at 6:42 pm

 14. pt. asemenea acte, nu existä justificare.

  theo

  25/07/2011 at 6:42 pm

 15. skorpi,

  legile in west sunt träsnite, bäiatul v-a fii cumintel, mai ii gäseste un psiholog , un trecut ….care la afectat, etc.

  si scapä , cu un sfert de pedeapsä.

  theo

  25/07/2011 at 6:45 pm

 16. animalul are scrierii si despre Romania 😦 Ce facis dubios de relaxat are!
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-apare-romania-in-manifestul-teroristului-din-norvegia-939381.html

  mar

  25/07/2011 at 7:27 pm

  • Bine ca n-a scris si de Basescu ceva , iti dai seama ce miros de praf de pusca le venea ponto /crizatilor pe la nas?

   luminita

   25/07/2011 at 7:32 pm

   • 😆 nu este timpul pierdut ca Lolek&Bolek sa faca asocieri cretine 😦

    mar

    25/07/2011 at 7:41 pm

   • Stai,ca nu e timpul trecut; inventeaza ei ceva 😦

    ela

    25/07/2011 at 7:42 pm

    • Acuma ar mai lipsi sa se apuce si Base sa zica ceva de bine despre Vlad Tepes. Ar turba definitiv si CTP si Gadea & dezaxatii.

     luminita

     25/07/2011 at 7:46 pm

 17. Foarte interesante afirmatiile psihologului Christian Lüdke privitoare la atentator: personajul ar trebui izolat si inchis intr-un loc intunecat, el cauta public ca sa-si raspandeasca ideile,motiv pentru care a si planificat si testat metodele combinate de crima,
  S-a distantat de organizatiile radicale,care nu i s-au parut suficient de brutale.
  http://www.welt.de/politik/ausland/article13505154/Ich-wuerde-den-Taeter-in-eine-dunkle-Zelle-sperren.html

  ela

  25/07/2011 at 7:34 pm

  • Ela. ar fi o gresala monumentala sa-l scoata fara discernamant 😦

   mar

   25/07/2011 at 7:51 pm

   • Tocmai ca are discernamant si-si cauta acoliti. Ideea e ca ar trebui izolat si nu lasat sa-si jubileze „succesul”

    ela

    25/07/2011 at 7:53 pm

    • Ca vrem sau nu, animalul jubileaza.

     mar

     25/07/2011 at 7:57 pm

 18. Un nebun aruncă o piatră şi 100 de întelepti se chinuie să o scoată.
  Nu înţeleg de ce mereu noi (oameni normali) trebuie mereu să fim în defensivă, mereu să explicăm gestul unor dezaxaţi, să ne scuzăm ca să ne justificam poziţia de creştini şi conservatori. Mereu să spunem că indivizii aceştia care folosesc cuvintele noastre nu sunt „ai noştri” (au doar vorbele noastre) ci exact produsul lipsei de măsură şi a fanatismului dispreţuit de noi. Nu mă încântă că un dezaxat pretinde că acţionează în numele meu, dar nici nu o sa-mi neg valorile mele. Corectitudinea politică şi marxismul au născut monştri. Individul a invocat valori creştine dar a acţionat în opoziţie cu ele. Doar marxismul avea obiceiul de a-şi anexa idealul ignorând calea. Iar trebuie ca noi să fim în defensivă? Pentru că un nebun a aplicat principiul „lor”: zi ca ei şi fă că noi!

  DanSu

  25/07/2011 at 7:41 pm

 19. Ma gandesc numai cat de scurta distanta dintre afirmatiile lui Behring-Breivik si cele care se revarsa in comentariile unor concetateni ai nostri, si de faptul ca prin atitudinea presei , de balacarire si negare a oricaror valori putem „admira” asemenea manifestari si violenta in limbaj.
  Si cat mai e pana la fapta?

  ela

  25/07/2011 at 7:48 pm

  • Nu mult,! Ma uit la unii copii de 7-8 ani care provin din familii dezorganizate, violente, puse pe furat ca si ei au un comportament identic, nu mai vorbesc de cei mai mari.

   mar

   25/07/2011 at 7:53 pm

 20. Va aduc aminte ca la ora 21, presedintele Basescu este la tvr1.

  cedric

  25/07/2011 at 7:59 pm

  • Multumim, vom urmari 🙂

   mar

   25/07/2011 at 8:09 pm

 21. exista pe vremuri, tot asa, o pereche de tampitzei dezechilibratzi, ca victoritza si crinutza,

  se numeau, robertino si cacasino, la fel de idiotzi si circari.

  theo

  25/07/2011 at 8:01 pm

 22. cedric,

  multzumesc.

  theo

  25/07/2011 at 8:01 pm

 23. färä cocolosealä, pe viatzä, dar la muncä, sä-si pläteascä mancarea , nu sä trandäveascä.

  in inchisorile romanesti, este trai pe vätrai, dece nu muncesc.

  trebuie sä-i tzinä romanii si pe puscäriasi??????????nu este corect.

  theo

  25/07/2011 at 8:06 pm

 24. Buna seara, buna seara.
  Norvegianul nu are nimic in comun cu Unibomber ci mai mult cu Timothy McVeigh. MCVeigh, psihopat dupa toate manualele de psihiatrie in vigoare, parea absolut normal tuturor celor din jur. Era, ca sa folosesc un limbaj popular, „the boy next door”, gost Gi si daca nu ma insel chiar si combatant in primul razboi din golf.
  Problema pe care o au norvegienii, si nu doar ei, este ca ideile lui Bervig, nu sunt chiar singulare si ca in loc sa mearga la radacina acestor probleme, merg mai departe pe suprimarea exprimarii ideilor contrare corectitudinii politice si a multicularismului. Opresate, astfel de idei, in loc sa fie refutate pe piata publica a ideilor, devin atractive ptr o populatie care nu are o busola morala, care simte ca si-a pierdut reperele morale. Oamenii nu pot trai intr-un vid relativist moral, au nevoie de repere si lipsa lor creeaza o miscare reversa care are efecte perverse.

  clemycali

  25/07/2011 at 8:09 pm

  • salut, clemy!
   ai pus punctul pe i.

   luminita

   25/07/2011 at 8:18 pm

 25. Scuze ptr. off topic. Avem si noi idiotul din dotare 😦 „Daca, prin absurd, votul prin corespondenta este aprobat atunci va trebui sa reluam Piata Universitatii”
  http://www.ziare.com/varujan-vosganian/pnl/vosganian-daca-se-aproba-votul-prin-corespondenta-reluam-piata-universitatii-1109735

  mar

  25/07/2011 at 8:17 pm

 26. In plus, avem si noi „obsedatii” nostri: Ponta se vede la guvernare iar Crin lipseste chiar si de la intalnirea cu reprezentantii FMI:
  http://www.ziare.com/alianta-pnl-pc/victor-ponta/ponta-la-finalul-intalnirii-cu-delegatia-fmi-usl-se-pregateste-sa-vina-la-guvernare-1109932

  cedric

  25/07/2011 at 8:20 pm

 27. cedric,
  mersi pentru atentionare!
  si bine ca se duce la TVR si nu la B1, ca iar ii punea Cristoiu o intrebare cu schepsis, pe sistemul „ce parere aveti despre Vlad Tepes si ce se mai aude de tzepele promise din Piata Victoriei ?”

  luminita

  25/07/2011 at 8:29 pm

  • Luminita, acum am citit . Sa stii ca si eu m-am gandit la tepele promise, ca o sa se agate careva de ele, dar la Cristoiu, recunosc, nu m-am gandit. Ramona Avramescu e cea care ii ia interviul la Cotroceni si ea este o persoana calma si echilibrata

   cedric

   25/07/2011 at 8:52 pm

 28. Spre norocul meu cunosc norvegieni normali cam de 20-30 de ani. Tineri de toata isprava. Oameni foarte veseli si optimisti. De fapt norvegienii sunt mult mai placuti decat nemtii de exemplu.
  Ei au vechi rivalitati cu suedezii si danezii, dar in general sunt oameni pasnici.
  Ce nu s-a spus aici si trebuie accentuat asta, e motivatia care face un individ tanar, scolit si cu venituri peste medie sa nasca asemenea crime monstruoase. Nu vorbim de tinte care sunt absolut idioate privit chir si din perspectiva unui xenofob frustrat cu aspiratii de cavaler templier, semimason si pseudonazi. Nebunul si-a asasinat concetatenii, daca tinerii dintr-o tabara laburista sunt „marxisti” si pericol islamic atunci eu sunt Papa. E clar ca psihoza era deja completa.
  Ce ma doare insa e lipsa de intelegere a fenomenului.
  Am bafta de a citi si conversa cu tineri sau mai putin tineri din Europa si SUA. Cum te apropii de zona politica, ramai socat cat de blamat e liberalismul. Conservatorismul e considerat nazism in toata regula, republicanii sunt egaliipartidului hitlerist socialist si proletar. Socialismul, marxismul, anarhismul, ecologismul, antiWTO sunt chestii cool. E misto sa te declari rosu, comunist, socialist sau admirator al rusiei putiniene. E de neacceptat sa pui la indoiala corectitudinea politica, sa manifesti ingrijorari fata de islam, sa nu te inscrii in mainstream.
  La fata locului, Oslo e sub presiunea imigratiei sarace si deseori cu profil islamic. Imigrantii islamici nu se integreaza, nu copereaza cu autoritatile decat la subventii si chirii gratuite.
  Plus sitemul norvegian pedepseste crunt bogatia, egalitarismul instituit de stat vrea sa impuna fericirea tuturor, nu numai prin revedente, dar prin diverse reglementari fiscale si legislative ce nu fac Norvegia un stat capitalist de tip american.
  Asa ca un tacnit ce face headline-urile saptamana asta nu s-a nascut din neat. Nu e doar un nene cu fantasme vikinge. Solul in care si-a infipt radacinile blondinul in cauza a fost pregatit cu grija.
  Cat despre maximul de condamnare penala de care poate beneficia, sa nu ne iluzionam. Exista niste reglementari pentru astfel de situatii in care individul isi va petrece toata viata intre pereti vatuiti. Nu se specifica cat poate sta un nebun asasin la ospiciu in legea norvegiana.

  Turnofftheglory

  25/07/2011 at 8:36 pm

  • @TOG, emigratia din tarile nordice catre SUA si Canada este un alt simptom al situatiei descrise de tine. Oamenii se plictisesc de egalitarism cand vad cum din munca lor trandavesc o gramada de oameni veniti din toate zarile. Iar cand vorbesc pe linia pe care ai descris-o tu, nu sti niciodata daca asa gandesc ei sau daca doar vorbesc asa ptr ca asta este „linia” corectitudinii politice. Trezirea la realitate a nordicilor, a europenilor in general, va fi foarte dura si foarte trista.

   clemycali

   25/07/2011 at 8:51 pm

   • Sper sa nu Clemy. Pentru ca prin sange nimic nu se va cladi. Iar sa iti ucizi si mai ales in acest mod este atat de nebunesc si de neconceput. Uneori glumim si spunem ce fain ar fi ca papasha Ilici sa crape. In realitate mi se strange inima. Pentru ca a ucide nu e un joc video. Nu e de gluma.
    Intorcandu-ma la nebunul nordic, cum naiba poate un om sa ucida 80 de oameni o ora si jumamate. Intrebati un soldat. Nu un pilot de bombardier ci un infanterist. Intrebati despre ce inseamna sa ucizi astfel aproape o suta de oameni. Doi pe minut. Ochesti tragi, ochesti si tragi. Fizic armele nu sunt sacose cu rosii. exista recul, praf de pusca, miros, incingerea tevii. Numai spun ca individul nu a tras rafale de mitraliera. Calculat si rece ca un Rohm sau Heydrich. Nu vorba de sange rece ci detasare fata de semenii sai. Si sa ucizi 80 de rate iti sfasie inima. 80 de oameni. Se apropia de victima si le tragea un glot in cap de aproape sa fie sigur?
    Nimeni nu a reactionat nebuneste, eroic sa il opreasca?
    Oare cati nervosi ca acest ome mai exista in umbra societatii noastre?

    Turnofftheglory

    25/07/2011 at 9:00 pm

    • @TOG, asta a si facut, adica a ochit si a tras. Marturiile supravietuitorilor sunt elocvente in sensul asta. Cei care au scapat, ori au facut pe mortii ori au reusit sa se ascunda. Si tot supravietuitorii sustin ca tragea in asa fel incat sa omoare (cap, inima, artere, etc). Si nu a avut nimeni suficient curaj sa incerce sa il opreasca. Povestea asta lasa mai multe intrebari decat raspunsuri. Si ai sa vezi ca in loc sa raspunda adevaratelor probleme care se ridica din atacul lui Bervik, norvegienii or sa incerce sa double down cu corectitudinea politica, cu multicularismul, cu ostracizarea crestinismului, etc.

     clemycali

     25/07/2011 at 9:10 pm

     • Nu cred, La un astfel de pumn in fata incepi sa intrebi despre securitate, politie, chiar model social. Sute de oameni paralizati ce incaseaza gloante? Nu e in regula. Nu trebuie sa fii superman, dar sa intelegem, un chinez in republica populara chineza s-a pus in fata tancului. Niste tineri nebuni s-au pus in fata gloantelor la Opera si in Piata Universitatii. Reactia norvegiana e ciudata cel putin. Tinerii sunt dezinvolti si foarte curajosi. Ceva in psihic s-a rupt acolo.

      Turnofftheglory

      25/07/2011 at 9:20 pm

  • Salut TOG 🙂
   Tipul respectiv e un rebut a societatii umane si gata . Inutil sa discutam daca e de stinga , de dreapta , cristian , musulman , budist sau extraterestru . 🙂 E produsul unei societati in care de prea multe ori doar aparenta conteaza . Poate fi intilnit in toate tarile , inclusiv Romania . Lipsa crasa de cultura si inteligenta pozitiva , bagaj educational limitat dar o dorinta enorma de a fi pe prima pagina sau in sectorul VIP . De regula e si sfisiat de invidie fata de cei care sint dati exemple zilnice in presa . Exemple de „succes” uman . La noi aceste personaje sint Becali , SOV , EBA , Voiculescu , s.a.m.d. Cind nu reuseste unu sa judece cu propriul cap in baza unei solide culturi generale , va fi atras mereu de cei cu solutile usoare si care gasesc repede vinovatii pentru „suferintele” lor .
   Aduc aminte ca cu ceva timp in urma in Italia un bosorog ajuns prim ministru dadea vina pentru toate problemele italienilor pe emigrantii romani . 🙂

   Ștefan A.

   25/07/2011 at 8:56 pm

   • Misto asta cu Silvio si primarele Romei.
    Stefan, radem glumim, dar copii ce si-o iau prin ghetto in Paris si Berlin acumuleaza ura. Dupa cum vezi un tacanit face de ras cateva celule alcaiede.

    Turnofftheglory

    25/07/2011 at 9:05 pm

 29. Presedintele la TVR

  ela

  25/07/2011 at 9:00 pm

 30. stefan,

  pot sä te intreb, dece EBA ?

  NU TZI SE PARE DEPLASATÄ ASOCIEREA?

  theo

  25/07/2011 at 11:03 pm

 31. EBA nu e tabu Theo. E un contraexemplu la ce asteapta un om normal de la politicieni.

  Turnofftheglory

  25/07/2011 at 11:06 pm

 32. eu nu locuiesc in romania si nici nu o cunosc pe EBA,

  dar am avut ocazia, sä intanlesc un parlamentar german,

  care a fost f. incantat de ea,
  a spus,
  este modestä , inteligentä si chiar o pläcere sä discute cu ea.
  il cred, pt. cä nu este omul, sä arunce amabilitätzi la intamplare

  theo

  25/07/2011 at 11:10 pm

 33. mi se par urate , tot timpul aruncatul cu noroi.

  existä la bruxelles, femei, de care romanii se pot rusina si chiar scarbii

  nu le dau numele, le stitzi.
  .

  theo

  25/07/2011 at 11:14 pm

 34. noapte bunä.

  theo

  25/07/2011 at 11:15 pm

 35. offtopic. NATO a mai dat o lovitura dictatorului libian lovind un spital in Zlitan si ucigand 3 doctori si inca 4 teroristi neindentificati, ca erau plini de bandaje si cu perfuzii in ei, ca sa induca lumea in eroare. Medicii erau inarmati cu bisturie,spatule si infioratoare aparate pentru electrocardiograme, toate folosite impotriva civililor nevinovati.
  Traiasca democratia si petrolul la preturi moderate!

  vcaraman

  25/07/2011 at 11:28 pm

 36. […] a 76 de oameni nu trebuie căutate în ideologie sau religie, ci în psihiatrie.PS De citit și Anders Behring Breivik – un caz de patologie nordică. Written by camil July 26th, 2011 at 7:01 amPosted in internationalTagged with Anders Behring […]

 37. […] a 76 de oameni nu trebuie căutate în ideologie sau religie, ci în psihiatrie.PS De citit și Anders Behring Breivik – un caz de patologie nordică. Written by camil July 26th, 2011 at 7:01 amPosted in internationalTagged with Anders Behring […]

 38. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  26/07/2011 at 8:24 am

 39. Interesant si neindoielnic ca Breivik este deranjat mintal. Cititorii romani, au descoperit imediat si restul povestii, care urmeaza imediat ce datele de baza au fost analizate. Beivik nu e decat o marioneta.

  eufrosin

  26/07/2011 at 5:21 pm


Comentariile sunt închise.