Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Blogosfera Saptămânii: 17 / 7 – 23 / 7

Duminica 17 Iulie

Două cuvinte despre “Școala Băsescu” și amurgul mogulilor.

De regulă în perioadele de “respiro”, când îmi deplasez fizicul dintr-un loc într-altul, (dat fiind că este momentul în care gândurile se pot focaliza și pe altceva decât activitatea curentă de mers, ce o fac picioarele de capul lor)  mă tot gândesc la ultimile evenimente și parc-aș îndrăzni să spun că asistăm la o schimbare mult mai profundă decât pare la prima vedere.

Profunzimea și dimensiunile schimbării pot să scape foarte ușor observației dat fiind că România o ține de două decenii tot într-o schimbare perpetuă. Fiecare moment a fost “capital”, “decisiv”, “hotărâtor” …

Fiecare campanie electorală a fost “cea mai …” și clipa când apele urmau să se despartă, cea vie de cea moartă.

De bună samă și cea mai frumoasă melodie devine zgomot de fond dacă e ascultată suficient d-amboulea fără pauză de zăbavă. Poate fi Santana sau Chopin, tot te trezești că gândurile pleacă ca proastele spre alte sfere de preocupare, socotind factura la gaz sau spusele colegei de cameră pe tema părinților/fraților/cumnaților …. Iar cuvintele devin supradimensionate, banalizează și minimalizează noțiunile pe care le conțin. “Schimbarea” ar trebuie să fie un cuvânt electric, nu o banalitate cotidiană. Citeste mai departe!

Viq – Copacul din Padure

Luni 18 Iulie

Pierdut document clasificat domeniu nuclear. Il declar fara importanta. Accept variante, asigur discretie

Toata lumea cu care am vorbit despre subiect a zis ca nu e nimic important. Ca documentele sunt vechi de zeci de ani, ca nu mai prezinta, ha ha ha, niciun interes si ca hai sa fim seriosi, pe cine intereseaza niste facturi sau chitante de pe vremea lui Ceasca?  Asa este, cu cateva mici precizari. Din cele 75 de documente, o parte chiar par interesante. Altfel, conducerea S. Cercetari Nucleare nu ar fi cerut  acum o intalnire de urgenta cu conducerea SRI. Nu ar fi inundat institutiile Statului cu adrese si nu ar fi sarit ca arsi atunci cand ar fi fost intrebati despre documente. Nu ar fi amenintat ca o sa mi se scada salariul (ceea ce ar fi fost destul de complicat, eu fiind unicul asociat al firmei care ma plateste)….

Pentru a pazi acest gen de documente se dau bani si sporuri destul de consistente. Curtea de Conturi si-a spus punctul de vedere asupra acestor sporuri.

Asadar avem niste documente lipsa. Proprietarii lor spun ca nu e nimic de scris despre asta. Cu toate acestea, trimit adrese in care le declara iremediabil pierdute (sublinierea le apartine). Poate ca le vor gasi maine, dupa cum zic ei,  caz in care documentele vor fi declarate iremediabil gasite. Citeste mai departe!

Dan Popa – Hymerion

Marti 19 Iulie

De ce suntem mai tăcuţi în faţa crizei decât alte popoare?

Grecii au ieşit în strada, la fel şi francezii, şi englezii. Românii au rămas tăcuţi în fata legilor austerităţii. De ce?

Poate pentru că ne simţim cu musca pe căciulă. Pentru că ştiam, aveam conştiinţa decontului, simţeam că ne va ajunge din urmă păcatul de a ne fi înşelat singuri. De a ne fi furat atâţia ani, singuri, căciula.

Examenul de bacalaureat, cel de la titularizare, examenele pe care le da zilnic justiţia şi la care pierde flagrant puncte de încredere, examenele pe care le-a dat presa şi le-a picat, asfaltangii, geamgii, agricultorii, cercetătorii, toţi au ajuns la un moment dat să dea dovada nepriceperii şi neputinţei lor.

Politicienii, oricât de mulţi caltaboşi ar fi mâncat, tot nu pot avea obrazul atât de gros încât să nu recunoască, măcar atunci când rămân singuri la toaletă, cât de exagerată este existenţa lor în conducerea unei ţări. Îndrăznesc să cred că se ciupesc deseori când se găsesc în parlament, la minister sau în delegaţiile din Chima şi Panama: nu le vine nici lor să creadă că au putut înşela atât de bine încât chiar să ajungă acolo! Imaginaţi-vă cum se închină Gigi Becali la mutra lui, în oglinzile de pe holurile Parlamentului European: Doamne, ăsta sunt chiar eu?!
Citeste mai departe!

Ruxandra Hurezean – Gazetino

Miercuri 20 Iulie

Un blogger şi-o criză

Duminică, Rugbistul le-a promis fetelor un film la Multiplex- fetele la noi în casă sunt în număr de cinci- dar în final s-a dat rănit şi m-a trimis pe mine în calitate de şofer şi sponsor. Urăsc să fac kilometri prin Mall printre cocalari în şlapi şi piţipoance stridente dar, nu puteam s-o dezamăgesc pe Sabrina şi m-am dus cam fără voioşie.  Cum pe vremea mea biletul la cinema era 3 lei, apoi s-a scumpit la 6, n-am ştiut că trebuie să aştept chenzina ca să mă aventurez la un film. Dezastru era total, taman ce trecusem pe la pompă şi băgasem benzină nesimţit de scumpă, şi mai aveam doar vreo 20 de lei în buzunar. Am mai fost recent la Vacanţă de la căsnicie- filmul acela indecent pe care vă sfătuiesc să-l vedeţi cu minorii ca să-şi ia puştii toate răspunsurile despre sexualitate şi astfel să scăpaţi de întrebări incomode- dar au plătit fetele şi n-am luat seama ce sume se vehiculează. Am scos cardul -îl folosesc rar, mare minune că am mai ştiut pin-ul- apoi Sabrina şi-a luat un tomberon de popcorn tapându-mă şi de cei 20 de lei cash şi am intrat în sală. Rula Larry Crowne, un film cu Tom Hanks şi Julia Roberts. Subiectul, foarte cunoscut: criza. Film cu buget redus, ne-a adus în prim plan doi grei ai ecranelor fără fard şi fără retuşuri, pe fundalul unor realităţi mizerabile. Citeste mai departe!

Doina Popescu-Brăila

Joi 21 Iulie

Raportul oficial al MCV: Parlamentul şi Înalta Curte ţin Justiţia în cleştele imunitate-prescripţie

Comisia Europeană a remarcat anumite progrese în reforma justiţiei din România, dar singurul punct în care România pare să fie incapabilă să evolueze este cel referitor la imunitatea de care se bucură parlamentarii şi mai ales parlamentarii care au sau au avut funcţii de miniştri, alături de strategia prescriptiilor.

În raportul pe justiţie dat miercuri publicităţii, Comisia Europeană atrage atenţia că tărăgănarea procedurilor în cazul unor demnitari pot să conducă la prescrierea faptelor, iar pentru împiedicarea acestui deznodământ este nevoie de accelerarea poceselor la Înalta Curte, precum şi de avizarea unor proceduri judiciare de către Parlament.

”Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a accelera soluţionarea unui număr important de dosare de corupţie la nivel înalt şi pentru a evita închiderea acestora din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului”, se arată în raportul CE pe justiţie, în cazul României. Citeste mai departe!

Razvan Diaconu – Curs de Guvernare

Vineri 22 Iulie

“Scoala noastra”: un documentar frumos despre o poveste stanjenitoare

Ipocrizia e un cuvânt inofensiv. Asta până ce ne trezim dimineaţa contemplându-l în oglindă. Priveliştea loveşte până în adâncul conştiinţei şi, dacă aţi văzut ochii vinovaţi ai unui câine, veţi admite că până şi un animal are aşa ceva. Lovitura doare şi atunci încercăm să ne ascundem. Ne pitim după înjurături şi într-o negare agresivă. Ipocrizia nu mai e doar un cuvânt, ci devine un mod de viaţă.

“Şcoala noastră” (Our School) este unul dintre acele documentare de preţ la finalul căruia amuţeşti pentru că ceva nou şi impresionant ţi s-a dezvăluit. Filmul, regizat şi produs de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, urmăreşte de-a lungul a patru ani povestea unor copii din liniştitul orăşel transilvan Târgu Lăpuş.

S-au născut şi au crescut într-o şatră de ţigani, undeva la marginea oraşului, acolo unde profesoarele de la liceul din centru nu îndrăznesc să meargă neînsoţite. Primarul a decis să le construiască, chiar lângă şatră, o şcoală nouă finanţată din bani europeni. Asta pentru că legislaţia europeană cere integrarea copiilor rromi în comunitatea de români. Dar până la finalizarea construcţiei, copiii ţiganilor trebuie integraţi în şcoala din centru, printre copiii românilor. Abia aici începe adevărata poveste, care nu se înclină nici în faţa limbajului politic corect dar nici în faţa prejudecăţilor care-i ţintesc pe rromi.

Adevărul se ridică simplu şi clar la suprafaţa filmului. Tatăl ţigan se roagă în zorii zilei, cu faţa îndreptată spre soarele răsărind. Copilul său fuge de la şcoala din centru, sărind gardul înalt ca o jivină de nedomesticit. Preoteasa locului explică mândră cum, datorită ei, o fată de ţigan a primit acces la lumea civilizată în timp ce, în spatele ei, fata freacă cu o perie dalele curţii uriaşe în care sunt parcate maşinile preotului. Citeste mai departe!

Vlad Mixich – Contributors

Sambata 23 Iulie

Libertatea de a trage cu puşca

După ce toată lumea occidentală a sărit în sus şapte metri, acuzând răzbunarea lui Osama, iar forumurile s-au umplut de evlavioasă ură creştină faţă de musulmanii hrăniţi la sân de o Europa bleagă, aseară, târziu, s-a aflat că principalul şi, se pare, unicul autor al masacrului din Norvegia este un tânăr de 32 de ani, pe nume Anders Behring Breivik, care a fost arestat după ce ucisese 80 de adolescenţi pe insula Utoya. De ieri, Norvegia a încetat să mai fie liniştita ţară scandinavă invidiată de o lume întreagă. De ieri, Norvegia a intrat în rândul ţărilor civilizate: are şi ea faliţii şi atentatele ei. Dacă un măcel ca acesta s-ar fi întâmplat în America, probabil că omenirea n-ar fi fost atât de şocată. De la Columbine încoace, în privinţa americanilor nu ne mai miră nimic. Dar pare absurd, pare uimitor, pare incredibil ca o asemenea tragedie să aibă loc într-o ţară în care oamenii sunt atât de liniştiţi şi de cumsecade încât aproape că nu i-ai crede în stare să urască. Şi totuşi uite că unul dintre ei a adunat, în suflet, suficientă ură cât să-şi răpună, fără milă, semenii nevinovaţi. Înţeleg că individul îi ura pe musulmani – poliţia norvegiană afirmă chiar că ar putea fi vorba de “un act de fundamentalism creştin” – dar, hai să fim rezonabili, domnilor: dacă acest demon blond ar fi avut măcar o fărâmă de credinţă în Dumnezeul creştinilor, ar mai fi apăsat pe trăgaci? Ar mai fi ucis nişte copii care, pe lângă că erau tot blonzi şi norvegieni ca şi el, mai erau şi creştini? N-am întâlnit în toată istoria un caz de fanatic religios care să-şi ucidă coreligionarii. Dacă individul ar fi vrut, cu adevărat, să se răzbune, ar fi putut să-şi ia mitraliera şi să plece în Orient, asemenea unui Rambo blond, să lichideze acolo câţi fanatici voia. Citeste mai departe!

Spartakus – Reporter Virtual

Written by Theophyle

24/07/2011 la 10:27 am

47 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata, 🙂
  Felicitari autorilor pentru selectie si multumiri lui Theophyle pentru munca depusa. Trec la citit.

  Andrei

  24/07/2011 at 10:41 am

  • salut andrei 🙂
   Cu placere. Ar trebuie sa treci impreuna cu multi alti si la scris! Ce naiba toti sunteti in concediu? 😆

   Theophyle

   24/07/2011 at 10:44 am

   • Nu sunt in concediu ci in perioada din-nainte de concediu cand trebuiesc terminate toate. Promit sa scriu, inspirat de articolul lui Viq. 🙂

    Andrei

    24/07/2011 at 12:57 pm

 2. neata,
  multumiri pentru selectie,

  Ministerul Muncii a anunţat iniţierea unui proiect finanţat cu bani europeni (4,5 milioane de euro) prin care 1500 de femei rrome vor fi sprijinite pentru a avea acces pe piaţa forţei de muncă şi vor urma cursuri de alfabetizare

  adica 3000 euro/cap de om si rezultatele care vor fi fost?
  probabil ca spre zero.

  uneori, am senzatia ca acel political correctness va duce la desfiintarea lumii civilizate, crestine,
  nu mi-o luati in nume de rau..
  orice lucru exagerat are consecinte negative in final

  skorpion

  24/07/2011 at 10:44 am

  • Salut skorpi 🙂
   Nebuniile populiste de toate felurile vor desfinta Europa! 😦

   Theophyle

   24/07/2011 at 10:45 am

 3. intr-adevar norvegianul ucigas este o imensa problema actuala.
  oare citi gindesc la fel ca anders b?
  am impresia ca multi, insa ii mai opreste constiinta de a proceda la fel ca nebunul acela
  (situatie materiale buna, dintr-o familie buna, dar dereglat psihic)…

  intr-adevar tragedie fara margini cu posibile actiuni similare si in alte tari europene

  skorpion

  24/07/2011 at 10:47 am

 4. Servus! 🙂
  Excelentă selecţie, ca de obicei!

  Dar; în ce lume trăim ? Pierdem documente importante, jandarmii nu pot apăra un transport de arme de nişte ţigani, un dement ucide zeci de oameni, imunitatea şi prescripţia apără infractorii, etc, etc, etc.
  Încotro ?

  Tiberiu Orasanu

  24/07/2011 at 11:14 am

  • spre marea anarhie 😛

   zigzag

   24/07/2011 at 11:15 am

  • Salut tibi 🙂
   din nefericire asta este lumea in care traim! Tenebroasa 😦

   Theophyle

   24/07/2011 at 11:25 am

 5. Salut 🙂
  Am citit primul paragraf din prima povestire si abia apoi am observat ca nu e scrisa dd Theophyle ci de Viq . Apoi am remarcat echilibrul din toata selectia. Avem bloguri bune…..nu degeaba CTP si chiar Robert Turcescu arunca cu anatema pe cei ce i-au detronat din pozitiile de guru ai natiunii recunoscatoare. Depinde e drept si de selectioner, si de faptul ca aceia 8 cistigatori ai olimpiadei internationale nu se suprapun peste jdemiile de copisti la bacaloriat.

  Mi-a placut cum/ce scrie Doina Popescu Braila. dupa aia am vazut ca e profesionista la scris….. Ma duc sa beau cafeaua

  lastnightmusic

  24/07/2011 at 11:16 am

  • Buna dimineata TDS-ule 🙂

   Da, avem oameni care scriu extraordinar de bine. Ce superba blogosfera avem 😀

   Theophyle

   24/07/2011 at 11:26 am

   • Nu cred ca e mai grozava decit in alte parti. Totusi compar raportul presa scrisa(inclusiv tv)/electronica de acum 2 ani cu cel de acum . Pentru noi este cu atit mai salutar cu cit presa mogulistica este mai tiranica la noi decit aiurea.

    lastnightmusic

    24/07/2011 at 11:34 am

 6. daca masurile luate pentru salvarea Greciei nu vor avea succes,
  daca alte tari vor bate la usha aceleasi salvari (portugalia,irlanda, italia, spania etc) si vor primi sau nu vor primi ajutor, cu rezultate sau fara rezultate pozitive,

  daca guvernele europene si cel american nu vor putea lua masurile ce se impun pentru salvarea tuturor oamenilor din spatiul euro-atlantic

  atunci tot mai multi anders b. vor ecloza in viitorul nu prea indepartat, pe ici pe colo in lumea crestina….si haosul va fi aproape…

  spre satisfactia lumii musulmane, chinezesti etc…

  skorpion

  24/07/2011 at 11:17 am

  • Skorpi, deja au batut si au primit!
   Citeste revista presei europene si ai sa vezi ca si Irlanda si Portugalia au primit

   Theophyle

   24/07/2011 at 11:27 am

 7. pentru interesati – Săptămâna Presei Europene / 17 Iulie – 22 Iulie 2011

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/07/24/saptamana-presei-europene-17-iulie-%E2%80%93-22-iulie-2011/

  Theophyle

  24/07/2011 at 11:28 am

 8. Ziua buna 🙂
  Multumiri echipei redactionale pentru efortul facut. Sunt total de acord cu ce a scris de Viq. Nu stiu daca Basescu este cel mai bun, dar are un mare merit, a spart musuroiul si am vazut termitele care au ros timp de 20 de ani temelia acestei tari.
  In rest, constat ca avem din nou o selectie excelenta, care face cat 1000 de ziare care distrug o padure inutil!

  mar

  24/07/2011 at 11:35 am

 9. Bine v-am regasit
  Excelenta selectia, o esenta pentru tot ce s-a scris in blogosfera saptamanii. Multumesc,Theophyle!
  Amurgul mogulilor,un blogger si-o criza.Accept variante ,asigur discretie.
  De ce suntem mai tacuti decat alte popoare?Parlamentul si ICJ tin justitia in cleste.Un documentar frumos despre o poveste stanjenitoare.
  Libertatea de a trage cu pusca.

  ela

  24/07/2011 at 11:53 am

 10. Buna dimineatza si multumesc pentru selectie si efortul depus, ca intotdeauna Theophyle.Pe Mixich il citisem (imi place cum scrie) la Viq sunt ,,abonata” ,Spartakus nu se dezminte. Nu m-au convins argumentele doamnei Hurezean, mai ales vis-a vis de greci.care au iesit mai repede ca noi la pensie, au si acum salarii mult mai mari si pensii la fel ? De ce ne-am simti noi mai mult cu musca pe caciula ca ei ? problema ,cred eu, a ,,cuminteniei ‘ romanilor este mult mai complexa si mai trista si chiar nu doresc sa o dezvolt .

  Loda

  24/07/2011 at 11:53 am

 11. presedintele Bäsescu, cred cä are aceastä darzenie, disciplinä, formatä in meseria dumnealui,

  ce i-a ajutat f. mult, poate tocmai cunoscand cum s-au format „musuroaiele”

  este omul potrivit pt. aceastä perioadä.

  cum gandesc” sobolanii rosii ” STIA le-a deschis galeriile,
  sä priveascä totzi, cum s-a „cärat si rontzäit”

  Romania

  theo

  24/07/2011 at 11:55 am

 12. GRECII NU AU SALARII MARI SI NICI PENSII- vorbind de clasa mijlocie

  au särbätori multe, vacantzä mare si ies prea repede la pensie.

  sunt comozii si speculeazä tot ce pot.

  theo

  24/07/2011 at 11:58 am

 13. Buna ziua, Romania!
  Salut selectarea postarii lui viq, de cand asteptam asta 😆 Copacul din padure e unul dintre blogurile mele de suflet, il citesc la cafeaua de dimineata si nu inchid netul la miezul noptii inainte de a vedea cine si ce a mai scris ceva la copac.
  Salut cu multa bucurie si selectarea Doinei Popescu-Braila al carei blog este de asemenea inscris cu litere mari la mine la categoria favorite de cel putin o mie de ani! 😆

  O duminica excelenta va doresc!
  ma duc sa citesc si celelate articole.

  luminita

  24/07/2011 at 12:04 pm

 14. nu ma pot abtine sa admir din nou remarcabila munca lui @theophyle sa fie selectionat ce e mai bun;
  ce sa mai zici,poate sa ne consolam ca probabil lumea a fost mereu asa;siguranta personala nu a existat niciodata;
  nu ne ramine decit sa avem grija de noi insine;
  ce a fost in norvegia demonstreaza unde se poate ajunge cu atrofierea instinctuluiindividual de supravietuire daca se repeta” socitatea are grija” pina la urma societatea suntem noi…
  povestea cu tiganii; cam melodramatica;mergeti in orice cursa lowcost de la baneasa si ii vedeti cum se comporta;plimbati-va prin orice oras mare al europei si ii vedeti ce ” chef” au de munca;accept sa fiu catatlogat rasist,dar tiganii trebuie intii sa accepte regulile colectivitatii in care traiesc si dupa aceea se vor integra de la sine;n-are rost sa dau exemple de tigani celebri care sunt respectati de societate

  intamplator

  24/07/2011 at 12:06 pm

 15. Ca sa o parafrazez pe Doina Popescu zic ca masacrul din Oslo si imprejurimi s-a putut intampla numai si numai pentru ca „Dumnezeu era iarasi in vacantza”.

  luminita

  24/07/2011 at 12:24 pm

 16. iarasi aruncam vina pe altcineva, pe altii??
  🙂

  skorpion

  24/07/2011 at 12:26 pm

  • Nu, daca ai fi citit-o pe Doina Popescu, de la inceputurile ei, ai fi inteles din prima la ce ma refeream.
   Iti explic, dar nu babeste ci pe scurt,
   asemenea monstruozitati ni se pot intampla noua, ca drept credinciosi intr-un Dumnezeu care ne fereste de RAU numai si fiindca noi traim si actionam cu credinta ca fiind curatzi sufleteste intreaga comunitate este asemeni noua,
   insa din cand in cand Dumnezeu lasa sa ni se intample si asemenea monstruozitati.
   Asta se poate explica prin faptul ca si Dumnezeu isi poate lua , din cand in cand, cate o vacantza.
   Fara sa ne anuntze in timp util.
   Pur si simplu isi ia mana de pe noi si ne lasa sa ne descurcam singuri o vreme.
   „O vreme” putand insemna cateva clipe „dumnezeiesti”, cativa ani, sau doar o singura ora terestra.

   luminita

   24/07/2011 at 12:50 pm

 17. Articolul lui Vlad Mixich despre nefericitii copii romi posesori de scoala noua dar goala din motive de „discriminare nonpozitiva” (sic!) este expresia , la o scara inca mica la noi , cred eu , a intolerantei populatiei majoritare la asimilarea minoritarilor.
  Or asta chiar din primele clase de scolarizare trebuie invatata, dimpreuna cu alfabetul si aritmetica.

  luminita

  24/07/2011 at 12:39 pm

  • @luminita
   intotdeauna pentru a reusi e nevoie de ” two way street”
   oare tiganii vor?
   fortind exemplul,e ce se intimpla in hargita si covasna:copiii de acolo ies ‘ handicapati scolar” nu stiu decit maghiara,nici romaneste nici alta limba de circulatie internatinala…incet incet vor ajunge sa spuna ca au fot discriminati.. de cine???nu cred ca de majoritate
   cam asa si cu tiganii

   intamplator

   24/07/2011 at 12:59 pm

  • Lumi, te deceptionez, dar nu este vorba de intoleranta si nici de discriminare, pur si simplu sunt RAI! De mici nu invata decat sa fie rai,violenti si sa fure, te rog sa ma crezi.
   Ptr. sustinerea celor spuse de mine, un ex. concret intamplat acum doua saptamani. Dupa cum am mai scris, locuiesc la curte pe malul unei ape, am gradina si pomi fructiferi, inclusiv meri de vara. Doi tigani mici (7-8 ani) au intrat in curte, desfacand o bucata de gard din placi de beton (nu stiu cum au reusit??) la meri. Cainele i-a dibuit, eu am iesit afara sa vad ce se intampla si cand au vazut ca este pericol au luat o sticla din sticla (din cea de 1.5 l aruncata pe strada) si au aruncat in mine! Ptr. ca este un gard inalt, a taiat din amplitudinea aruncarii si m-a lovit destul de tare in rotula piciorului stang, ptr. ca altfel ma lovea in cap. Concluzia, am plecat in delegatie cu piciorul umflat si vanat, si ce este mai grav cu doi pomi defrisati. Politia, cu care ma invecinez, mi-a explicat ca tb sa sun la 112. Sa sun si sa ce fac/faca?
   Suze daca am scris mult.

   mar

   24/07/2011 at 1:00 pm

   • mar,
    te inteleg perfect.
    in Ro si eu ma invecinez cu niste tigani care noaptea ne furau toate rosiile pe care nu ne indurasem sa le culegem inca de verzi, toata ceapa si, in general, ne furau aproape orice li se parea lor ca e bun de furat.
    In aproape fiecare dimineata de vara eram intristata constatand ca in timp ce noi dormeam altii ne incalcasera proprietatea, furand tot ce le era „lasat” la indemana.
    Articolul lui Vlad Mixich tocmai asta ne releva, faptul ca noi, romanii, sictiritzi fiind din start de tiganii inadaptabili la civilitatea unei convietuiri responsabile, le retezam sansa unei schimbari in bine prin educatie si integrare.
    Noua de fapt ne e sila de ei, din cand in cand ne este mila de ei, dar nu ii vrem in preajma noastra.
    Nici macar la scoala.

    luminita

    24/07/2011 at 1:21 pm

    • Scuze de repetitie, rememorand am devenit furioasa. Nu, din fericire nu ma invecinez cu astfel de specimene, dar vin din zona. Juri ca au sonar, sunt numai cu ochi pe furat si distrus.
     Ce poti sa faci cu astfel de copii care sunt „setati” genetic pe rau, furt, violenta? Cum sa-i integrezi social?

     mar

     24/07/2011 at 1:30 pm

     • mar,
      nu cred ca „tiganii sunt setati genetic astfel „, doar ca asa sunt „educati” de catre familiile in care au nesansa de a se naste.
      Eu, ca individ, ma feresc de tigani. Si asta fiindca stiu ca autoritatile nu ma pot proteja de pericolul unor posibile agresiuni din partea lor.
      Daca as trai intr-o tara care sa imi asigure protectia probabil ca as fi mai relaxata si i-as trata pe tigani cu alta moneda.
      Deocamdata am o compasiune pentru copiii tigani si mi-as dori o lume mai dreapta pentru toti, fara discriminari.

      luminita

      24/07/2011 at 1:40 pm

 18. traim intr-o lume nebuna, innebunita, scrintita la cap

  1. Norvegia – cazul anders b.

  2. Austria – vineri/simbata – un austriac impusca fara motiv o familie de romani (tatal, mama, fiul) care veneau dintr-o vizita.

  3. Cel puţin cinci persoane au murit şi patru au fost rănite în oraşul Grand Prairie din statul american Texas, dupa ce un bărbat a deschis focul în timpul unei aniversări organizate la un patinoar, apoi s-a sinucis, a anunţat poliţia.

  skorpion

  24/07/2011 at 1:09 pm

 19. (al dumneavoastra) Neculai Constantin Munteanu: Războinicul Victor se află în situația cameleonului pe o pătură ecosez.
  🙂 🙂

  lastnightmusic

  24/07/2011 at 1:14 pm

  • Buna, am sesizat si eu ieri. Un dement pe care l-a lovit sorele in cap :mrgreen:
   Viseaza si el ca motanul, soareci grasi sau pasari. Sa speram ca nu vom fi in situatia in care „un nebun arunca o piatra si sar o suta sa o caute”.

   mar

   24/07/2011 at 1:46 pm

   • Nu ştiu dacă e chiar atât de nebun. Sunt convins că părerile lui au o anumită rezonanţă în comunitatea maghiară. Şi, drept să spun, îi înţeleg şi pe unguri, pentru ei Trianon-ul e inacceptabil, şi cu asta chiar sunt de acord. Şi noi avem o oarecare ambivalenţă faţă de cea mai mare regiune românească pe care am pierdut-o din circumstanţe istorice. Ce nu pare Tokes să ia în seamă este, printre altele, problema demografică. Maghiarii sunt foarte minoritari în Ardeal, cu excepţia a trei judeţe. Să emiţi un slogan cum că „Ardealul să fie autonom”, e aproape de prostie, dacă nu ar fi alte motive. Aici eu cred că Tokes deschide o nouă poartă în politică, aceea de a convinge pe românii din Ardeal că nu au nevoie de bizantinismul bucureştean şi că ei din toată ecuaţia „statului unitar naţional şi indivizibil” nu câştigă mare brânză pe plan economic. Un discurs conform căruia, ei (ardelenii) oricum compun cea mai dezvoltată regiune din România, şi oricum sunt mai ai dracului şi mai speciali decât noi, ăştilalţi leneşi, corupţi şi gargarişti. Acest gen de discurs începe să se intersecteze cu Dâncu zis şi „cel corect politic”, care ne umple de epitete despre Ardeal mai ceva ca Nicolae Bălcescu.

    Dacă asta e intenţia, e inacceptabil, şi oricât de bine-crescuţi şi toleranţi am fi noi românii (şi nu suntem), nu cred că se cade să permitem avansul pe această pistă.

    Bogdan P

    24/07/2011 at 2:24 pm

  • Citez din razboinicul pastor:
   „În Slovacia deja au înfăptuit regionalizarea antimaghiară, la care am asistat fără să crâcnim şi acum aşteptăm să se întâmple asta şi la noi. (…) Nu e loc pentru compromis…”

   Laszlo Tokes: În România se continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei – Politica > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/laszlo-tokes-in-romania-se-continua-colonizarea-ortodoxa-a-transilvaniei-939180.html#ixzz1SzY2EAGt

   E cred ca un recensamant riguros ar da raspunsul la multe dileme de genul asta!

   ela

   24/07/2011 at 1:59 pm

   • Tokes este un idiot.
    Se manifesta ca un idiot.
    Si gandeste ca un idiot.
    Orice om normal la cap, care da intamplator peste idiosincraziile lui Tokes consemnate intr-un articol de ziar,
    schimba pagina.
    Schimba ziarul.
    Fuge.

    luminita

    24/07/2011 at 2:18 pm

 20. Postarea lui Spartakus=10 puncte.

  luminita

  24/07/2011 at 2:21 pm

  • ieri un ministru din guvernul Romaniei cerea „ajutorul” ungariei , in numele „autonomiei”-cu alte cuvinte cerea implicarea unui stat in treburile interne ale altui stat.azi acel ministru este tot ministru :P.asta am ajuns noi, poporul roman.niste rame mici care strangem din dinti sa nu cumva sa vina chuky si tonta la guvernare. 😀

   zigzag

   24/07/2011 at 2:31 pm

   • PS:acel ministru e tocmai ministrul culturii.nu s nationalist fanatic ..dar cand ajungi tu popor sa ai ministru al culturii un „udemerist” de „marca” ..din nou e trist.

    zigzag

    24/07/2011 at 2:33 pm

 21. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare Noua 🙂

  Theophyle

  24/07/2011 at 2:32 pm

 22. Buna Theophyle, salutare tuturor.

  • salut Doina 🙂

   Theophyle

   25/07/2011 at 9:33 am


Comentariile sunt închise.